Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
04-07-2012
Aspergerisotto met zalm
Aspergerisotto met zalm
Voor 4 personen; 4 schijfjes gerookte zalm, 200 gr risottorijst, 1 bussel witte asperges,
bakboter, basilicum, bieslook, dille, 8 el geraspte parmezaan,
6 dl groentebouillon, kervel, 2 dl witte wijn.
bereiding;
Schil de asperges en snij ze schuin fijn. Stoof ze aan in boter op een zacht vuurtje. Kruid met peper en zout. Voeg na 3 minuten de rijst toe en meng het geheel goed door elkaar.
Blus met de wijn en laat deze een 4 minuten verdampen. Voeg dan de groentebouillon toe en laat heel rustig garen onder deksel tot de groentebouillon opgenomen is. Zet het vuur af en voeg de helft van de parmezaanse kaas toe en sluit het deksel. Laat 2 minuutjes trekken en roer voorzichtig.
Serveer in een diep bord, overstrooi met geraspte parmezaan, gerookte zalmreepjes en verse kruiden.
Schil de asperges, snij de topjes af en stoom ze gaar. Snij de rest heel fijn en kook ze supergaar in water. Let op: De asperges mogen juist bedekt zijn met water.
Laat het geheel afkoelen en mix. Voeg er de room, het citroensap en wat basilicum aan toe en breng op smaak.
Frituur de basilicum.
Serveer het soepje met reepjes gerookte zalm en versier met gefrituurde blaadjes basilicum.
2 verse makrelen van 300 g, in elk 2 filets, 2 roze grapefruits 2 limoenen, 5 eetlepels (rijst- of arachide)olie 500 g lamsoren, zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding; 20-30 min.
Snijd de schil van de grapefruits tot op het vruchtvlees weg en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Laat de partjes in een zeef uitlekken. Boen de limoenen schoon en rasp de groene schil er dun af. Pers 1 limoen uit.
Verwarm 2 eetlepels olie in een hapjespan en schep de lamsoren erdoor. Verwarm de lamsoren 2 minuten al omscheppend en schep er dan 2 -3 eetlepels limoensap en de helft van de limoenrasp door. Verwarm de lamsoren nog 2-3 minuten to ze beetgaar zijn. Voeg wat zout en versgemalen zwarte peper toe.
Verwarm 3 eetlepels olie in een koekenpan en leg de makreelfilets met de velkant naar boven in de olie. Bak de makreelfilets op zacht vuur in 4-6 minuten gaar, keer ze niet om. Schep op het laatste moment het bakvet met een lepel over de bovenkant van de makreel. Schep de lamsoren op de borden en verdeel de partjes grapefruit erover. Leg de gebakken makreelfilets erop.
Voor 4 personen: 400 g spaghetti, 400 g grote garnalen, gepeld 3 el olijfolie 3 teentjes knoflook, fijngehakt 1 à 2 el fijngehakte peterselie 4 el kappertjes, 60 à 80 g geraspte parmezaan
Bereidingswijze;
Kook de pasta al dente in gezouten water.
Fruit de knoflook in de olie. Voeg de garnalen toe en laat 1 à 2 minuten warmen op een zacht vuur. Doe er de helft van de kappertjes bij en vervolgens ook de peterselie.
Meng de pasta met de saus en de parmezaan. Kruid met peper en zout. Versier met de rest van de kappertjes en dien meteen op.
Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet een braadpan op een middelhoog vuur en laat ze heet worden.
Strijk ondertussen de kippenborst in met olijfolie en kruid met peper en zout. Leg de kip met de velkant naar beneden in de pan en laat 2 minuten dichtschroeien.
Keer om en laat nog een minuut dichtschroeien.
Leg de kip op een bakplaat en zet 8 à 10 minuten in de oven. Laat 20 minuten rusten.
Scheur de kip met je handen in dunne reepjes en doe ze in een grote kom. Voeg de overige ingrediënten toe en meng alles door elkaar.
Vietnamese dressing: Doe alle ingrediënten in een kommetje en roer tot de suiker opgelost is.
bron; zesta. be bill's food.
Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN Tags:kip, wortelen, sojascheuten, chinese kool,
14-06-2012
Hartige cake
Lifestyle
Hartige cake
Quiches, hartige taarten en cakes zijn prima lunchgerechten, die steeds vaker een plekje krijgen op de menukaarten van trendy zaken. Dit is een lekkere cake zonder suiker.
Ingrediënten;
50 g zongedroogde tomaten op olie, 60 g artisjokharten uit blik 150 g bloem, ½ zakje bakpoeder, 3 eieren, 1 dl melk 4 eetlepels olijfolie, 150 g gemalen gruyère, 25 g pistachenoten 1 eetlepel fijngehakte salie, cayennepeper, boter, bloem, zout
bereiding; Verwarm de oven voor op 180°C. Laat de tomaten en de artisjokharten uitlekken. Snijd ze in blokjes. Zeef de bloem in een ronde kom. Meng de bloem met het bakpoeder. Kruid met cayennepeper en zout. Klop de eieren los met de melk en de olijfolie. Roer het eimengsel beetje bij beetje door de bloem. Meng de tomaten, de artisjokken, de kaas, de pistachenoten en de salie onder het beslag. Bestrijk een cakevorm met boter. Strooi er wat bloem over. Giet het beslag in de cakevorm. Bak de cake 30 minuten in de oven.
Werkwijze; Schil de aardappel en kook hem gaar. Blancheer de bloemkool, de wortelblokjes en de erwtjes apart. Verwarm de oven voor op 220°C. Pel de knoflook en snipper fijn. Verwijder de zaadlijsten van het chilipepertje en snipper het fijn. Hak de lente-uitjes fijn. Snijd de aardappel in blokjes. Snijd de bloemkool in stukjes. Meng de aardappelblokjes, de wortelblokjes en de bloemkoolstukjes met de knoflook, de chilipeper en de lente-uitjes. Roer de gember, de kurkuma, de garam masala en het citroensap eronder. Kruid met zout. Snijd de brikvellen doormidden. Vouw elke helft in tweeën in de lengte. Bestrijk het opgevouwen brikvel met olie en gesmolten boter. Leg de ronde zijde van het deeg naar boven. Schep ongeveer 1 eetlepel vulling op het deeg en vouw tot een driehoek volgens de instructies op de verpakking. Bak de samosas ongeveer 8 minuten in de oven.
Dan is het boek 'Hartig gebakken' van Livia Claessen, waaruit deze recepten komen, zeker een aanrader! In dit boek staan meer dan 70 quiches, groentetaarten, pizza's, flapjes en rolletjes met hartige vulling, prachtig in beeld gebracht door Frank Croes. Alle recepten zijn door iedereen gemakkelijk te maken. Ook voor de verschillende deegsoorten die als basis dienen voor de recepten, vindt u de basisrecepten in het boek.
Zonnig recept een gezonde, verantwoorde maaltijd op tafel brengen, betekent rekening houden met de seizoenen. Om nu van te genieten!
De essentie van lekker eten reikt verder dan de smaakpapillen op uw tong. Lekker eten gaat terug tot de oorsprong. Handig om restjes van gekookte rijst van de vorige dag voor te gebruiken
75 gram rijst,12 courgettebloemen, 2 tomaten, 2 bosuien scheut olijfolie, 2 takjes munt, 3 takjes dille, 1 citroen zout en peper uit de molen.
Kook de rijst volgens de verpakking en laat deze afkoelen.
Was de courgettebloemen voorzichtig. Was de tomaten en verwijder de zaadlijsten. Snij de tomaten en de bosuien heel fijn en hak de munt en dille grof. Fruit de tomaten en de bosuien een paar minuten samen met de kruiden.
Voeg de rijst toe, bak enkele minuten mee en blus af met het sap van de citroen. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Vul de bloemen voor driekwart met het mengsel en vouw dicht tot een pakketje.
Plaats de gevulde bloemen in een pan en bedek met een bodempje water. Plaats de deksel erop (zo blijven de pakketjes dicht) en laat ongeveer 7 minuten zachtjes koken totdat het water is verdampt.
500 gram verse spinazie, 2 rode uien, 4 el. kappertjes 1 citroen, 1 bosje tijm, 6 el. extra vierge olijfolie 400 gram gerookte, wilde zalm, zout en peper uit de molen Voor de zoetzure venkel; 3 venkelknollen, 500 ml droge, witte wijn 250 ml witte wijnazijn, 5 takjes tijm, 90 gram kristalsuiker
Bereiding; Was de venkel en snij in dunne ringen (bewaar het venkelgroen voor de garnering).
Breng de wijn, azijn, tijm en suiker aan de kook en laat ongeveer 5 minuten zachtjes inkoken. Voeg als het te zuur is, nog wat suiker toe.
Voeg de venkelringen toe en zorg dat ze goed onderstaan. Laat 20 minuten zachtjes koken en vervolgens afkoelen.
Was ondertussen de spinazie en laat goed uitlekken. Snij de uien in ringen. Doe de spinazie, ui, kappertjes en zoetzuur venkel (zonder het kookvocht) in een grote kom.
Maak de dressing: pers de citroen uit, voeg de tijmblaadjes en 6 eetlepels van het zoetzure venkelvocht toe en zout en peper naar smaak. Voeg al roerende de olijfolie toe. Giet de dressing over het spinazie-venkelmengsel en hussel goed.
Bedek vier borden met een kleine laag salade. Leg er vervolgens enkele plakken gerookte zalm op en daarna weer een laag salade. Herhaal dit totdat de borden mooi gevuld zijn, breng op smaak met zout en peper en garneer met stukjes venkelgroen.
Voor 4 personen: 2 sneetjes oud (zuurdesem)brood, 4 takjes basilicum, 1,5 el. kappertjes 1 teen knoflook, 1 tl. mosterd, 4 el. extra vierge olijfolie 4 kipfilets, scheut olijfolie, 300 gram postelein, zout en peper uit de molen
Bereiding; Verwarm de oven voor op 175°C.
Verwijder de korst van het brood, scheur het brood in stukjes en verdeel de stukjes brood gelijkmatig over een bakplaat. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en rooster het brood in circa 6-8 minuten goudbruin en krokant.
Hak intussen de basilicum en de kappertjes fijn en doe ze in een ruime kom. Pers de knoflook erboven uit, roer de mosterd en 4 eetlepels olijfolie erdoor. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Haal de krokante broodstukjes uit de oven en schep ze door deze salsa.
Bestrooi de kipfilets met zout en peper. Bak de kipfilets op matig vuur in olijfolie ongeveer 5 minuten op de velkant en nog circa 3 minuten op de andere kant goudbruin en gaar. Snij de kipfilets in stukken.
Maak de postelein goed schoon en roerbak het in 30 seconden zodat het slinkt.
Verdeel de postelein en kip over de vier borden en schep de broodsalsa ernaast.
Het boek Over (h)eerlijk eten van De Groene Garde is een echte bron van kennis en inspiratie!
De Groene Garde, over (h)eerlijk eten, Leontien Aarnoudse, Ellen Vereijken en Anouk Wentink, Keff & Dessing Publishing ism Prometheus, verdeeld door Standaard Uitgeverij,
Bruschetta met maatjes/haringen en gemarineerde rode ui
Bruschetta met haring en gemarineerde rode ui
Voor 4 personen;
4 nieuwe maatjes/haringen, 2 rode uien, in dunne ringen 100 ml witte wijnazijn, 1 sinaasappel 4 grote, dikke sneden (donker) vloerbrood, 25 g zachte boter 2 eetlepels grove mosterd, 50 g veldsla 6 uien, in vieren, 1-2 eetlepels kappertjes
Bereiding; 35 min.
Leg de uiringen in een schaaltje en schenk de azijn erover. Laat de uiringen zo minstens 30 minuten staan tot ze wat zachter zijn en dieproze van kleur. Schil de sinaasappel dik, snijd ook de witte velletjes weg. Snijd de partjes tussen de vliezen uit en laat ze op keukenpapier uitlekken. Snijd de haringen in lange repen. Rooster de sneden brood in een grillpan tot er mooi bruine strepen op komen. Bestrijk de sneden met boter en mosterd en verdeel de veldsla erover. Leg de repen haring erop met de partjes sinaasappel ertussen. Verdeel de uiringen, uien en kappertjes erover. Serveer de bruschette op borden.
Laat pladijs nooit te lang garen. Deze vis heeft zeer teer visvlees waardoor hij bij het bereiden in filets makkelijk uit elkaar durft te vallen. Hele grote pladijs kan in moten gesneden worden. Deze pladijsmoten laten zich ook heerlijk grillen.
Voor 4 personen;
4 grote pladijsfilets, 2 kleine courgettes, 1 onbespoten citroen 2 el. fijn gehakte bieslook, een stevige klont boter, peper en zout
Bereidingswijze :
Was de citroen en snijd er de gele schil af met een dunschiller. Hak de schil in kleine stukjes.
Was de courgettes en snijd in dunne schijfjes.
Boter 4 grote stukken aluminiumfolie goed in.
Leg de schijfjes courgette elkaar overlappend op de aluminiumfolie.
Leg er de ingepeperde en gezouten pladijsfilets op.
Bestrooi de vis met citroenschil. Laat over elke vis een fijn straaltje citroensap lopen. Leg een stevige klont boter op elke visfilet.
Plooi de folie volledig dicht. Schuif dan de papillotten gedurende 8 minuten in de voorverwarmde oven die staat afgesteld op 210°C.
Open de papillotten en bestrooi met fijn gehakte bieslook. Serveer.
Voor 4 personen: 1 kleine ananas, 2 onbespoten sinaasappelen, 100 g frambozen en/of braambessen, 1 eetlepel suiker. Voor de saus; 10 cl vers sinaasappelsap, 10 cl muskaatwijn, 1 eetlepel suiker.
Bereiding :
1 Bereid de saus. Meng het sinaasappelsap, de muskaatwijn en de suiker. Roer grondig en zet een paar uur weg in de koelkast.
2 Verwijder met een fijnschiller de oranje schil van een van sinaasappelen. Snijd de schil in fijne reepjes.
3 Breng een klein beetje water met een eetlepel suiker erin aan de kook. Doe de schilletjes in dit sopje. Laat 3 minuten koken, giet af en houd de schilletjes bij.
4 Maak de ananas schoon en snijd het vruchtvlees in fijne schijfjes. Verdeel over mooie dessertcoupes.
5 Schil de sinaasappelen en snijd met een scherp mes het vruchtvlees weg tussen de tussenschotjes. Verdeel de sinaasappel tussen de ananas.
6 Meng de bessen en/of frambozen voorzichtig tussen het andere fruit.
7 Overgiet met de saus. Werk af met wat sinaasappelschilletjes en serveer.
Tip;
Liefhebbers van groen snipperen er nog wat verse munt over.
Chef : Dirk de Prins Dit recept komt uit Ambiance. bron; gva.be
Elke ochtend een lepel goed humeur kunnen nemen om meer
pit te krijgen. Dat zou pas geweldig zijn, zeker als we het eens wat moeilijker
hebben. Jammer genoeg bestaat dat niet!
Maar we kunnen wel bepaalde
levensmiddelen bovenaan op ons menu zetten die ons geven wat nodig is om onze
stemming een duwtje in de juiste richting te geven.
Goed humeur: een kwestie van
serotonine, koolhydraten, tryptofaan en vitamine C!
· Volkorenbrood,
pasta, kaas en pompoenpitten
· Vette vis, brood
met lijnzaad en postelein
· Paprikas,
peterselie, tomaten, aardbeien
· Chocolade
Volkorenbrood, pasta,
kaas en pompoenpitten
De eerste twee producten leveren ons koolhydraten, de twee andere
tryptofaan.
Koolhydraten kent u vast, maar wat is
tryptofaan?
Dat is een aminozuur (een bouwstof van
de eiwitten) dat niet vaak vermeld wordt. Het is nochtans heel belangrijk, want
het is de precursor of voorloper van serotonine.
Serotonine is een neurotransmitter, een
stof die in uw hersenen van het ene neuron naar het andere neuron hopt en heel
wat rollen vervult. Het oefent onder meer een positieve invloed uit op onze stemming.
De productie van serotonine is vrij ingewikkeld. Naast tryptofaan zijn er ook koolhydraten nodig, want
tryptofaan zet zich maar om in serotonine als er koolhydraten bij te pas komen.
Maar niet alle koolhydraten deugen daarvoor. Ze mogen niet uit
gesuikerde producten of dranken komen. Die komen heel snel in ons bloed terecht
en hebben net het omgekeerde effect.
Er zijn goede - dat wil zeggen complexe - koolhydraten nodig en die vinden
we in volkorenbrood, liefst met zemelen, in pasta, rijst en gedroogde
peulvruchten, maar ook in erwten, kersen (het seizoen is bezig!) en chocolade!
Kaas is een van de producten met het hoogste gehalte aan tryptofaan.
Neem bij elke maaltijd een stukje, ook
bij het ontbijt.
Hetzelfde geldt voor pompoenpitten.
Plet ze wat in een vijzel en doe ze bij uw salades. Ze zijn overheerlijk, zeker
als u ze vooraf wat roostert. U vindt er in elke biologische winkel.
Ook in wit vlees, gevogelte, eieren zit
tryptofaan.
Vette vis, brood met
lijnzaad en postelein
Vette vis is een must!
Niet alleen omdat
er tryptofaan in zit, maar ook omega 3. En omega 3 stimuleert de werking
van de serotonine in de zenuwcellen.
Een tartaar van zalm, een lekkere
makreel in witte wijn, sardientjes op olie, ansjovissen, (een toast met
ansjovispasta en groentjes is superlekker), een forel gepocheerd in een
bouillon met wijn en azijn of gebakken in de pan (het is zo klaar), een goeie
opgelegde haring met aardappelen allemaal ideetjes waaruit u naar eigen smaak
een paar keer per week kunt kiezen.
Maar omega 3 zit ook in lijnzaad. Brood met lijnzaad is
tegenwoordig overal te krijgen. Het levert u koolhydraten en omega 3, twee vliegen
in één klap dus!
Postelein bevat ook veel omega 3. In
het zuiden groeit ze s zomers weelderig in het wild. Bij ons is deze slasoort
wat vergeten, maar stilaan wordt ze herontdekt.
Ook in veldsla, spinazie en kool zit
veel omega 3.
Maak uw salades met deze groenten klaar
en geef er een vinaigrette bij van koolzaad- of notenolie, allebei ook goede
leveranciers van omega 3.
Mensen hebben het er voortdurend over dat zij 'stevia' gebruiken als zoetstof. Toch is de regelgeving rond de etikettering bijzonder duidelijk. Zeggen dat ergens 'stevia' in zit of dat eenproduct 'gezoet is met stevia' kan niet.
Stevia heet gezond te zijn en onschadelijk voor diabetici. Maar toch heerst er verwarring rond het plantje. Zeggen dat een voedingsstof met stevia gezoet is, kan wettelijk niet. Om licht te zien in de duisternis, heeft het Federaal Agentschap Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) eens opgelijst wat wel kan en wat verboden is op de verpakking van voedingsproducten.
Niet de plant zelf
Het is bijna een spel van woorden geworden. De essentie komt hierop neer: stevia, als plant, is niet toegelaten. Steviolglycosiden, de moleculen met zoetkracht die uit de plant gedistilleerd worden, zijn wel toegelaten. Op de verpakking mag je bijvoorbeeld wel zetten: met steviolglycosiden en met steviolglycosiden uit stevia, met zoetstoffen uit stevia, met stevia-extract-steviolglycosiden. Voor de consument moet het duidelijk zijn dat het gaat om een zoetstof of steviolglycosiden (uit stevia). Simpelweg met stevia of met stevia-extract kan niet. De plant stevia rebaudiana Bertoni is immers een niet toegelaten nieuw voedingsmiddel. Daarom kan op de verpakking nooit verwezen worden naar stevia-extracten zonder te verduidelijken dat het gaat om zoetstoffen of steviolglycosiden.
Mensen zouden anders kunnen denken dat het voldoende is om een blaadje stevia in stukjes te doen en in de thee te doen. Stevia-extract is volgens Europa niet hetzelfde als steviolglycoside, waar het eigenlijk als zoetstof om gaat.
Zoetstof van plantaardige oorsprong
De regels rond de etikettering gaan nog verder. Zo mag er, bij gezoet met steviolglycosiden, op de verpakking ook niet gezet worden dat het om een natuurlijke zoetstof of gezoet met natuurlijke ingrediënten of natuurlijk gezoet, zoete smaak van nature en natuurlijk zoete smaak gaat. Steviolglycosiden zijn niet natuurlijk. Ze worden verkregen door een complex proces.
Maar zoetstof van natuurlijke oorsprong en met zoetstof van plantaardige oorsprong, mag dan weer wel omdat steviolglycosiden van nature aanwezig zijn in de bladeren van de stevia. Wat ook mag (en wat echt wijst op het woordenspel) is natuurlijk zoet, zoete smaak van nature en natuurlijke zoete smaak omdat deze vermeldingen slaan op de steviolglycosiden zelf. Het is een vrij complexe materie en nu al gaan veel etiketten in de fout. Het FAVV heeft alvast een intensieve opdracht om deze van de markt te halen...
Auteur: Désirée De Poot De Apotheker
bron; knack.be reaktie van L. Het artikel over stevia is inmiddels achterhaald, stevia plantjes mogen vrij verkocht en gebruikt worden in Belgie. De beste manier is zoeten met de stevia plantjes.
P.S. Stevia ( in poedervorm) kan bij Delhaize gekocht worden.
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Stevia,
08-06-2012
Salade van maatjes met aardappelen
Salade van maatjes met aardappelen
Voor 4 personen
500 g kleine, vastkokende aardappelen
5 cl droge, witte wijn,4 eetlepels wijnazijn
1 koffielepel mosterd, 8 eetlepels olijfolie, ½ bosje lente-uitjes
½ bosje radijzen, 4 maatjes, peper en zout
Bereiding:<20min. Kook de aardappelen in de schil gaar, volgens de methode naar keuze (water, stoom of microgolfoven), maar zorg dat ze nog wat vast zijn. Snij ze in schijfjes, leg ze in een schaal en overgiet ze met de witte wijn. Laat afkoelen. Doe ondertussen de azijn in een kleine bokaal, kruid met peper en zout, voeg de mosterd en de olie toe. Sluit de bokaal en schud goed. Snipper de uitjes (witte + 2/3 van het groene deel) en de radijzen fijn. Bedek er de aardappelen mee en leg er de in stukjes gesneden maatjes bovenop. Bedruip met wat vinaigrette en serveer koel. Dien de resterende vinaigrette apart op.
Tip: om aardappelen gaar te koken in de microgolfoven : leg ze zonnestraalsgewijs in een diepe schaal, prik ze enkele keren in en leg er een bord op. Reken voor 500 g 7 à 8 min op 800 W, draai ze halverwege de kooktijd om (achterstevoren).