Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
19-05-2009
Uniek hotel in voormalig Mechelse kerk
Uniek hotel in voormalig Mechelse kerk
De hotelketen Martin's Hotels heeft vandaag in Mechelen een uniek hotel geopend. Het werd gebouwd in de voormalige kerk en in een deel van het klooster van de Minderbroeders. De kerksfeer werd maximaal behouden. "Enig in de wereld" De kerk werd in 1999 samen met het aanpalende klooster verkocht door de Minderbroeders. Het klooster werd door de Mechelse bouwfirma IBO reeds verbouwd tot woonerf en burelen, de tuin werd een stadsparkje. In de kerk zouden aanvankelijk kantoren komen, tot het hotel tot de mogelijkheden ging behoren.
Volgens Martin's Hotels is 'Martin's Patershof' enig in de wereld. "Dit project is in alle opzichten uniek. Nergens ter wereld vindt u een hotel dat op zo'n absolute manier geïntegreerd is in een historische kerk. Nergens ter wereld vindt u 56 hotelkamers verdeeld over vijf verdiepingen van een kerk", zei Huguette Martin in haar openingsspeech. De 24 resterende kamers werden ondergebracht in een deel van het voormalige klooster.
Het altaar en het koor zijn op een kunstzinnige maar tegelijk discrete manier geïntegreerd in de restaurantruimte, van waaruit je ook tot drie verdiepingen hoog de pilaren kunt zien. Het idee van de orgelpijpen werd op subtiele manier verwerkt in onder andere de banken in het restaurant, die de vorm van gotische spitsbogen kregen. De zuilen lopen door tot in de kamers. Licht valt binnen door glas-in-loodramen. 80 kamers Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld), die het lint kwam doorknippen, was in zijn nopjes. "Ik ben heel blij dat de groep beslist heeft om in Mechelen, en dan nog in een niet zo gemakkelijke buurt als de Heihoek, te investeren", zei hij.
Het viersterrenhotel telt naast de 80 kamers ook drie seminariezalen, een bar, een lounge en een restaurant. 18 mensen worden er tewerkgesteld. Tot 31 augustus kunnen gasten genieten van een speciale ontdekkingsaanbieding. (belga/mvdbbron; hln.be
16-05-2009
stoofvlees
stoofvlees
Stoofvlees wordt meestal uit het voorkwartier van het rund gehaald. Het vlees is wat taaier en heeft een langere bereidingstijd nodig.
Aankopen
Runderstoofvlees ligt meestal voorgesneden in de winkel. Het is hoofdzakelijk afkomstig van veel gebruikte spieren zoals poot, nek of schouder.
Bewaren
In de koelkast is rundvlees 2 tot 3 dagen houdbaar. In de diepvries bewaart u het best niet langer dan 3 maanden.
Bereiding
Het iets taaiere vlees wordt volmaakt zacht door het stoven. Doordat de gelatine uit het vlees ontsnapt, geeft stoofvlees een heerlijk ingedikt stoofvocht. Stoofschotels smaken pas echt lekker als er groenten aan toegevoegd worden. Ook de gebruikte vloeistof (bouillon, wijn of bier) doet wonderen. Gebruik voor het stoven liefst een gietijzeren pan met een dikke bodem en zwaar deksel. Vaak is een snelkookpan een snellere oplossing. De stooftijd van 2,5 uur wordt dan teruggebracht op 15 tot 20 minuten. De dikke bil biedt een malser alternatief voor een stoofpot. Het wordt aangeraden bij het bereiden van Vlaamse karbonaden en Hongaarse goulash.
Gezondheid
Rundsvlees bevat essentiële eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen.
Voedingswaarde per 100 g
Energie
834 kJ
197 kcal
Eiwitten
20 g
Vetstof
20 g
bron; .skynet.be
tomaat
tomaat
De tomaat is een vruchtgroente en komt in vele variaties voor. De bekendste soort is wellicht de vleestomaat die nog eens onderverdeeld kan worden in een grove en een fijne variante. Daarnaast heeft men nog de smaakvolle trostomaten, de zuiderse eiertomaten (Roma) en de kerstomaatjes. Er bestaan zelfs gele varianten die iets zoeter smaken. Er bestaat een speciaal keurmerk voor groenten en fruit van topkwaliteit: Flandria. Tot de Flandria-korf behoren inmiddels: de tomaten (losse en trostomaten), witloof, komkommer, aubergine, paprika, courgette, snijbonen, bloemkool, broccoli, prei, serresla, appel en peer. Het Flandria-kwaliteitslabel wordt enkel toegekend aan groenten en fruit die aan een hele reeks uitwendige en inwendige criteria beantwoorden. Enkele van die voorwaarden zijn: lange houdbaarheid; onberispelijke vorm, stevigheid en smaak. Daarnaast gelden er bijzondere milieu-eisen. Flandria-producten zijn milieuvriendelijk, geïntegreerd geteeld. Dit houdt in dat chemische gewasbescherming tot een minimum beperkt wordt en dat natuurlijke vijanden (insecten e.d.) worden ingezet om ziektes en plagen te voorkomen of in te dijken. Alle voorwaarden zijn vastgelegd in een lastenboek, dat de tuinder strict moet volgen. Een externe onafhankelijke controle waarborgt dat Flandria-producten wel degelijk aan de hoge kwaliteits- en milieueisen voldoen.
Aankopen
Tomaten zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Zorg er bij de aankoop voor dat de tomaten steeds stevig zijn en geen zachte plekken vertonen. De glanzend rode kleur en het frisgroene steeltje zijn bijkomende indicaties voor de versheid van de tomaat.
Bewaren
Bewaar de tomaten in het groentevak van de koelkast. Daar zijn ze een tiental dagen houdbaar.
Bereiding
Spoel de tomaten voor gebruik onder stromend water. Laat ze niet minutenlang weken in water want dan kunnen ze hun smaak verliezen. Tomaten kunnen in plakjes of stukjes versneden worden. Vergeet echter niet het steeltje en het geelgroene hartje te verwijderen. Als u de schil wil verwijderen, snij de tomaat dan onderaan kruiselings in en dompel ze een 15-tal seconden onder in kokend water. Laat ze even schrikken onder een koude waterstraal en stroop de schil af. Tomaten bestaan tot 94 % uit water. Dat leidt al eens tot overtollig vocht bij gevulde tomaten. Strooi daarom wat zout in de leeggehaalde tomaten en plaats ze een aantal minuten omgekeerd op een stuk keukenpapier. Voor koude vullingen laat men de tomaten best een halfuurtje rusten. Als de tomaten van een warme vulling voorzien worden, plaats ze dan nog 5 minuten in een oven die voorverwarmd werd op 240°C. Daarna kunnen ze gevuld worden en opnieuw in de oven geplaatst worden. U zult merken dat de tomaat weinig overtollig vocht zal verliezen.
Gezondheid
Tomaten bestrijden oververmoeidheid, ze gaan vroegtijdige veroudering tegen en ze hebben een ontzurende werking. Tomaten zijn rijk aan vitamine B, B1 en C. Ze bevatten ook mineralen zoals kalium, fosfor en kalk. Ze hebben een gunstige werking bij maag- en darmontstekingen.
De paling verdelen in moten van ongeveer 5 centimeter lengte. De mootjes in met peper en zout gekruide bloem wentelen en ze even kort afbakken in olijfolie.Driekwart van het Trappistenbier en de bruine fond bijvoegen alsook het kruidentuiltje.Dit geheel op smaak brengen met nootmuskaat en geperste look en 20 minuten laten sudderen op een zacht vuurtje.Daarna de moten paling eruit halen en warm houden. Het kookvocht binden met een roux van gesmolten boter en evenveel bloem. Even laten inkoken.De saus nog even door een puntzeef gieten, zodat eventuele klontjes van de roux kunnen worden verwijderd.De eidooiers loskloppen met het resterende bier en dit eveneens bij de saus voegen. De saus nog even opwarmen, maar niet meer laten koken.Op een warm bord een vijftal moten paling per persoon scheppen, napperen met de saus en serveren met frietjes.Biertip: 'enkel', 'dubbel' en 'trippel' verwijst naar het stijgend alcoholgehalte in het brouwsel van de Paters Trappisten in Westmalle. De Westmalle 'dubbel' is donkerder en iets zoeter dan de 'trippel'. bron; skynet.be