Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
12-06-2009
Na banaan ook Chiquita ananas duurzaam
Na banaan ook Chiquita ananas duurzaam
Foto: Dijkstra
De plantages waar de ananassen vandaan komen zijn door de Rainforst Alliance gecertificeerd. De Rainforst Alliance stelt zowel sociale eisen als milieueisen aan de plantages. Doel van Chiquita is om uiteindelijk de hele wereld van gecertificeerde ananassen te voorzien. Eind dit jaar zal 90 procent van Chiquitas wereldwijde ananasleveringen gecertificeerd zijn.
Na de banaan is de ananas de meest geëxporteerde tropische vrucht. De groei van de ananasproductie in Panama en Costa Rica zorgde daar voor sociale problemen en milieuproblemen. Het ging vooral om illegaal gebruik van pesticiden, watervervuiling, bodemerosie en slechte arbeidsomstandigheden.
Chiquita heeft al 15 jaar een samenwerking met de Rainforest Alliance voor een duurzame bananenproductie. Ananas volgt omdat Chiquita voortaan de sociale problematiek en de milieuproblematiek uit de leveranciersketen wil weren. De plantages worden gecontroleerd door onafhankelijke experts. bron;telegraaf.nl
In dat soort gevallen is er de oven. Die zet je gewoon maar vast op 160 graden. En dan is het verder een kwestie van snijden. Koolrabi snij je bijvoorbeeld in uiterst dunne plakjes en die leg je dakpansgewijs in je ovenschaal. Vervolgens neem je bijvoorbeeld witlof, snij die enkel eenmaal door en leg er naast. Er mogen groene asperges naast, een paar stukken broccoli, schijven aubergine, nu de hele boel besprenkelen met een gewone olijfolie. Wat grof zeezout en peper natuurlijk. En opeens heb je 40 minuten later een pracht van een gemengde groenteschotel.
Druppel daar nog wat balsamico overheen. Dan weet je eindelijk ook eens waar die voor is. En druppels van een extra superlekkere olijfolie. Zon pittige groene. En dit alles smaakt dan weer heel erg lekker bij iedere bbq. Want dat ritueel groenten verbranden boven bbq-vuur, laten we dat nu maar niet gaan doen. Even nog, bbq moet altijd al helemaal wit zijn voor je er vlees op legt. Dan heb je ook een beetje normale temperatuur en wordt het misschien toch nog lekker. Felix Wilbrink bron; telegraaf.nl
Uien snijden zonder tranen
Uien snijden zonder tranen
Wie dacht dat uien snijden sowieso gepaard gaat met tranen in de ogen heeft het danig mis. Wij zetten enkele tips & tricks op een rijtje om je lievelingseten met uien te bereiden zonder er uitgelopen mascara op na te houden.
Je ogen beginnen tranen van de zwavel die vrijkomt bij het snijden van de uien. Leg de uien daarom steeds enkele uren in de koelkast vooraleer je aan het snijwerk begint. Hierdoor zal de zwavel die vrijkomt een stuk verminderen. Gebruik ook steeds een scherp mesje zodat je zo weinig mogelijk vliesjes van de ui opent. Ook dit vermindert de hoeveelheid zwavel die vrijkomt.
Hoe je mes geregeld onde rhet water tijdens het snijden. De zwavel zal dan eerder reageren met het water van de kraan dan met het water in jouw ogen. Snij de uien ook steeds onder de dampkap zo zullen de stoffen sneller afgevoerd worden. bron; gva.be
RECEPT: SUPERDIPS VOOR FEESTJES OF VOORAF BIJ DE BORREL.
8 verrukkelijke dips: 5 x met avocado, 1 x met erwtjes, 1 x met groene asperges, 1 x zeewier'mayo'
Klaar in 10 minuten. 1 Basisdip, 6 lekkere variaties. Ideaal voor feestjes of vooraf bij de borrel.
Knapperige maisguacamole
Ingredienten: 1 limoen, 150 g maiskorrels, ½ theel. geperste knoflook, 50 g gehakte lente-uitjes, 1 serrano- of jalapenopeper (zonder steel en zaden, fijngehakt), zout, 2 eetl. verse gehakte koriander, 110 g geroosterde pompoenpitten, 3 rijpe avocados.
RECEPT: SUPERDIPS VOOR FEESTJES OF VOORAF BIJ DE BORREL. 1 BASISDIP, 6 VARIATIES
DE BASIS:KNAPPERIGE MAISGUACAMOLE Een variatie op de traditionele guacamole (die in de eerste variatie staat). De verse maiskorrels geven textuur en smaak zonder af te doen aan de guacamole. Serveer met tortillachips.
* Rasp de limoenschil en snijd de limoen in partjes. Doe de rasp, mais en knoflook in de keukenmachine, knijp de helft van de partjes erboven uit en maal tot een grove puree. * Doe het maismengsel met de lente-uitjes, pepers en een flinke snuf zout in een middelgrote kom en prak tot het gemengd is. Roer de koriander en de pompoenpitten er door en prak nog een keer. * Snijd de avocado doormidden en bewaar de pitten als je de guacamole niet meteen serveert. Pureer het vruchtvlees in de kom bij de rest -pureer met een vork en laat wat stukjes heel. Knijp de overgebleven limoenpartjes erboven uit, naar smaak. * Breng op smaak met zout en serveer. Of doe de pitten erin en dek af met huishoudfolie (dat voorkomt dat de guacamole bruin wordt). Bewaar hem maximaal vier uiur in de koelkast. Verwijder voor het serveren de pitten.
RECEPT MINIMALE GUACAMOLE: Traditioneler: laat de mais en de pompoenpitten weg. Voeg de schil en knoflook in stap 2 aan de lente-uitjes toe en volg verder het recept.
RECEPT GUACASALSA: Gebasseerd op de Venezuelaanse smaakmaker guasacaca, traditioneel als marinade of smeersel gebruikt, maar deze versie is mild genoeg voor dipsaus. Meng hiervoor 2 grote, rijpe tomaten in kleine stukjes, met een halve fijn gesnipperde ui, 1 theel. geperste knoflook, 1 gehakte jalapenopeper (zaad verwijderd), 30 g verse, gehakte koriander, 2 eetl. limoensap of 1 eetl. rode wijnazijn, zout en peper. Voeg dit mengsel aan 3 geprakte avocados en maak op smaak met zout, peper en eventueel nog wat limoensap.
RECEPT AVOCADODIPSAUS MET GEDROOGDE TOMATEN: Nodig: 1 limoen, 90 g gehakte zongedroogde tomaten, ½ theel. geperste knoflook, 50 g gehakte lente-uitjes, 1 serrano- of jalapenopeper (zonder steel en zaden, fijngehakt), zout, 3 rijpe avocados. * Rasp de limoenschil en snijd de limoen in partjes. Doe de rasp en de gehakte zongedroogde tomaten in de keukenmachine, knijp de helft van de limoenpartjes erboven uit en maal tot een grove puree. * Snijd de avocado doormidden en bewaar de pitten als je de guacamole niet meteen serveert. Pureer het vruchtvlees in de kom bij de rest -pureer met een vork en laat wat stukjes heel. Knijp de overgebleven limoenpartjes erboven uit, naar smaak. * Breng op smaak met zout en serveer. Of doe de pitten erin en dek af met huishoudfolie (dat voorkomt dat de guacamole bruin wordt). Bewaar hem maximaal vier uiur in de koelkast. Verwijder voor het serveren de pitten.
RECEPT: AVOCADODIPSAUS MET GEITENKAAS Smeer dit op brood en beleg het met gegrilde groenten voor een geweldige sandwich. Nodig: 1 citroen, 110 g zachte geitenkaas, 50 g gehakte lente-uitjes, zout, 3 rijpe avocados (geschild, pit verwijderd). Doe alles in de keukenmachine en meng tot een gladde saus; prak voor een grove dip met een vork of aardappelstamper.
RECEPT: ERWTENDIPSAUS Heerlijk op crostini: dun gesneden en superkrokante toastjes in Italiaanse stijl, die je maakt door brood zo dun mogelijk te snijden en daarna in een grillpan of onder de grill goudbruin te roosteren. Nodig: 1 citroen, 500 g licht gestoomde tuinerwten (verse of uit de diepvries), ½ theel. geperste knoflook, 50 g gehakte lente-uitjes, flinke snuf (kruiden)zout, 2 eetl. verse gehakte munt. Doe alles in de keukenmachine en meng tot een gladde saus. Verdun naar wens met zure room, yoghurt of zachte tofoe.
RECEPT: ASPERGEDIPSAUS Een geweldig, calorie-arm alternatief voor gewone guacamole. Nodig: 1 citroen, 500 g licht gestoomde groene asperges (droog gedept en in stukken), ½ theel. geperste knoflook, 50 g gehakte lente-uitjes, flinke snuf (kruiden)zout, 2 eetl. verse gehakte munt. Doe alles in de keukenmachine en meng tot een gladde saus. Verdun naar wens met zure room, yoghurt of zachte tofoe.
bron;devegetarier.nl
11-06-2009
Proefkonijn: Foodcafé Spork
Proefkonijn: Foodcafé Spork
Op een moment dat de fruitstreek uitbundig bloesemt, maak ik kennis met een fenomeen: foodcafé Spork. In Limburg kent iedereen het. In de rest van België hoorde men erover spreken toen Culinaire Ambiance en VLAM het de prijs gaven voor de beste rundstoverij van België, stoverij die vervolgens in de rekken van Delhaize werd opgenomen. Maar er is meer. Welk restaurant kan zeggen dat het dagelijks een krant maakt met een persoverzicht, welk eetcafé verzet 3,5 ton kreeft per jaar en waar komen Koen en Kris Wauters al zeventien jaar over de vloer? Spork in Heusden-Zolder.
Voor een eetcafé trek ik normaal niet speciaal naar de andere kant van het land, maar een vriendin had me er al zo vaak over gesproken, dat ik benieuwd was geworden. Toen ze me bovendien aan het station van Hasselt wou komen ophalen om me derwaarts te voeren, was de afspraak gemaakt. Want Spork ligt niet in een stadskern, wel langs een provinciebaan in de buurt van het circuit van Zolder, wat meteen een verklaring is voor zijn bekendheid.
Johan Cox begon het in 1980 als een gewoon cafeetje, en na een kortstondig restaurantexperiment elders, besloot hij om in zijn Spork te gaan koken. Een klein café is het al lang niet meer. Twee dooreenlopende zaaltjes, een overdekte veranda vooraan en een uitbouw opzij... hier kan veel volk binnen. Wij schuiven aan een hoge tafel aan, waarop al grote groene olijven en rode tomaatjes staan.
Johan Cox komt zelf de kaart brengen, een cafébaas weet hoe belangrijk het is om zijn klanten te zien. We krijgen ook zijn krantje. Vier pagina's A4, met een algemeen nieuwsitem ('Processierups weer in opmars'), de hoofdpunten van de kranten, een artikel over asperges, korte sportnieuwtjes en de 'Weeksuggesties van restaurant Spork'. Voor dat laatste zijn we gekomen en ik lees: asperges, natuurlijk, op Vlaamse wijze (17,5 euro), met scampi, met Schotse gerookte zalm of in risotto met varkenswangen van Ibérico (23,5). Beginnen kan met aspergesoep met grijze garnalen (9,5), pan con tomate 'Ibérico' (16,95) brochette van scampi en sint-jakobsvrucht met pancetta (15,95), en om af te ronden zijn er coupe aardbeien, banana split of café glacé.
Omdat de waard ons wat van alles wil laten proeven - en mijn vriendin me vertelt dat de porties hier 'gargantuesk' zijn, delen we om te beginnen een schotel tapas. Dat worden drie schotels: venusschelpen, goed voorzien van look, ui en olijfolie, een diep bord met scampi en inktvis, en een schotel allerzaligste pata-negraham met pan con tomate, sneden Frans brood ingewreven met verse tomaat. Alles is rijk van smaak en met een glas Belgische chardonnay, Genoels-Elderen 'blauw' (5 euro) erbij, zou ik normaal al voldaan zijn voor de lunch.
Maar zo gemakkelijk gaat dat hier niet. Er moet verder worden geproefd. Gestaag lopen er gasten binnen, overwegend mannen, en iedereen lijkt vaste klant te zijn. Veel sportmensen komen hier (de verkopers van haargel doen gouden zaken!). Zo blijkt ook uit het receptenboek Enjoy food, enjoy life dat werd uitgegeven ten voordele van de vzw To Walk Again van Marc Herremans.
Motorcrossers, voetballers, basketballers, tennissters, wielrenners, autopiloten, noem er een en hij of zij zal al wel eens bij Spork zijn geweest. Kim Clijsters hangt natuurlijk prominent aan de muur. Maar ook Steve Stevaert, Patrick Dewael, en de bekende wijninvoerders Toni Etneo en Justin Onclin komen hier geregeld een steak verorberen en een goed glas drinken.
Johan Cox is er even komen bijzitten. Een van de topgerechten in Spork is de Italiaanse bistecca Fiorentina. "Ik heb er dit jaar 150 kilo van kunnen krijgen", vertelt hij fier, "normaal heb ik slechts recht op tachtig kilogram. Toen we ermee begonnen heb ik er een promotie-actie rond gedaan, en verkochten we op één avond liefst dertig kilo." Een stergerecht hier is de 'surf & turf', filet pur met kreeft en asperges.
"Sommige klanten komen hier vijf keer per week lunchen, en dan komen ze in het weekend vaak nog eens met vrouw en kinderen", gaat Cox voort. Het eetcafé is zeven dagen op zeven doorlopend open, en als wij rond halfdrie vertrekken, zien we nog altijd eters binnenkomen.
Het staat hier niet stil, en daarom werken er ook 52 man in iets wat begon als een simpel cafeetje. Reserveren kan niet. Ik heb aan de tafel naast me een steak met verse asperges zien passeren, en dat lokt me. Mijn vriendin bestelt de beroemde stoverij, zodat ik daar ook even van kan proeven. Het Italiaanse rund is jammer genoeg nog niet gearriveerd en het Belgische vindt Cox een beetje flauw, dus krijgen we een steak uit de VS, met een flinke portie dikke, mooie Mechelse asperges. Ik proef even van de stoverij, die naar mijn persoonlijke smaak te zoet is.
De fles Italiaanse Apollonia 2008, een krachtige rode uit Apulië (30 euro) heeft ons intussen nog welgemutster gemaakt en ik bedenk nog maar eens dat een joviale sfeer in combinatie met goede producten toch is wat de meeste Belgen zoeken. Voor het decor moet je hier niet komen, voor culinaire acrobatieën ook niet. Wel voor ongedwongen, lekker eten en drinken. En met veel kans op een BV te stuiten. (Agnes Goyvaerts)
Spork Foodcafé Gildenstraat 1, 3550 Zolder 011/42.41.61 www.spork.be Alle dagen open bron; demorgen.be
Dit heerlijke en snelle recept kan u zelfs daags voordien klaarmaken. Als u de hoeveelheden vermindert, bekomt u met een kleine zalmfilet of een halve zalmfilet voldoende voor 4 tot 6 personen.
Benodigdheden : - 12 personen -
1 Atlantische zalmfilet met vel van 1,5 kg 300 g suiker 350 g fijn zeezout 20 g gemengde peperbolletjes, grof gemalen 2 eetlepels fijngehakte dille 2 eetlepels olijfolie
als garnituur: enkele mooie, witte champignons 1 citroen 1 kleine venkel, in dunne ringen gesneden 100 g raketsla (rucola) 2 eetlepels fijngehakte bieslook 4 eetlepels olijfolie peper
Bereidingswijze : (25 + 10 minuten)
Haal met een pincet alle graten uit de zalmfilet.
De suiker, het zout en de gemalen peperbolletjes mengen. Ongeveer 1/5 van dit mengsel in een rechthoekige, ondiepe geëmailleerde schotel strooien en de zalmfilet met het vel naar onderen erop leggen.
De zalmfilet bestrooien met de dille en vervolgens bedekken met de rest van het zoetzoute pepermengsel.
Een houten plankje, verzwaard met een gewicht van ongeveer 1 kg, op de zalmfilet leggen en zo 24 uur in de koelkast laten marineren.
De zalmfilet uit de droge marinade halen en heel even onder stromend water schoonspoelen. De zalmfilet drogen met een doek en insmeren met 2 eetlepels olijfolie.
De zalmfilet met een zeer scherp mes in schuine, dunne plakjes snijden, zoals voor gerookte zalm. De zalmplakjes over de borden verdelen.
Een salade maken met de raketsla, de venkel, het citroensap, de olijfolie en wat zout. De salade midden op de zalmplakjes schikken. De champignons in fijne plakjes snijden en errond leggen. Bestrooien met bieslook en peper, besprenkelen met olijfolie en citroensap.
bron; visinfo.be
Sushi van gerookte zalm met nieuwe maatjes
Sushi van gerookte zalm met nieuwe maatjes
Tip :
Maatjes van topkwaliteit herkent u aan de kleur. De filet is mooi roomkleurig en moet binnenin lichtjes roze glanzen. Een maatje dat aan de buitenkant bruin ziet en vanbinnen bloedrood is ofwel te oud ofwel niet op de juiste manier gekaakt.
Benodigdheden : - voor 4 personen
4 plakjes gerookte Atlantische zalm 1 nieuw maatje ½ appel (Jonagold) 2 sjalotten 4 radijsjes 1 eetlepel gehakte bieslook 2 eetlepels olijfolie extra vierge 1 eetlepel notenolie enkele takjes dille 100 g maïskorrels peper en zout
voor de saus: 2 dl mayonaise 5 eetlepels appelsap 2 eetlepels ciderazijn een snuifje kerrie
Bereidingswijze : (15 + 0 minuten)
Snijd het maatje in fijne reepjes en de appel in dobbelsteentjes. Pel de sjalotten en hak fijn. Meng alles met de gehakte bieslook en breng op smaak met de olijfolie, de notenolie, een eetlepel ciderazijn, peper en zout.
Verdeel dit mengsel over de plakjes gerookte zalm en rol op.
Voor de saus: maak de mayonaise vloeibaar met de resterende ciderazijn, het appelsap en een snuifje kerrie.
Giet een sausspiegel op koude borden, schik in het midden de zalmrolletjes erop en radijsschijfjes er rond. Garneer met maïskorrels en pluksels dille
Ook perfect te serveren als lepelhapje
bron; visinfo.be
Clafoutis met kersen
Clafoutis met kersen
benodigdheden voor 4 personen
4 beboterde schaaltjes
4 ronde en dunne velletjes bladerdeeg van ongeveer 10 à 12 cm doorsnede
2 eieren
3 eierdooiers
1 zakje vanillesuiker
2 koffielepels griessuiker
250 g ontpitte kersen
1 dl room
50 g marsepein
50 g banketbakkersroom
1 eetlepel kirsch
1/2 eetlepel bloemsuiker
Bereiding
Leg in elk beboterd schaaltje een dun velletje bladerdeeg. Prik een paar keer met een vork in de bodem om overmatig zwellen te voorkomen.
Meng de marsepein met de banketbakkersroom en de kirsch.
Smeer een lepel van dat mengsel op elke bodem. Daarop komen de kersen.
Kluts de 2 hele eieren en de 3 eierdooiers me de vanillesuiker en de suiker.
Roer er de koude room onder en giet dit mengsel voorzichtig over de kersen, tot iets onder de rand van het schaaltje.
Bepoeder de taartjes lichtjes met bloemsuiker, met behulp van een zeefje.
Verwarm de oven voor op 210°C. Schuif de schaaltjes in de oven en laat gedurende zowat 18 minuten garen. Het eimengsel moet lichtjes vast aanvoelen.
Serveer warm.
Zalm met grijze garnalen en whisky
Zalm met grijze garnalen en whisky
Tip :
Dit gerecht is ook heerlijk met koolvis en kabeljauw
Benodigdheden : - 4 personen - 4 zalmfilets van elk 200 g 100 g gepelde grijze garnalen 2,5 dl visfumet 1 wortel 1/2 prei 1/2 stengel bleekselderij 0,5 dl ketchup 2 dl room 1 scheutje whisky 1 mespunt cayennepeper peper en zout
Bereidingswijze : (15 + 35 minuten)
1. Snijd de wortel, de prei en de selderij in ragfijne blokjes. 2. Giet de whisky in de visfumet en breng aan de kook. Pocheer er de zalm in (tegen het kookpunt) en reken ongeveer 10 minuten. Haal de vis uit het nat. Wikkel de filets in aluminiumfolie en houd ze warm in een oven van ca. 150�C. 3. Kook de gesneden groenten in het pocheernat, reken 5 minuten en haal de stukjes er weer uit. 4. Kook nu het pocheernat op fel vuur tot op de helft in. Voeg de room en de ketchup toe en laat rustig inkoken tot op sausdikte. 5. Doe er dan de garnalen en de gare groenten bij, laat ze even warm worden en breng alles op smaak met peper, zout en cayennepeper. 6. Neem warme borden en leg er een bodempje van de dikke saus in. Schik er de zalm op. Serveer met een toefje aardappelpuree en versier met wat groene kruiden en nog enkele garnalen. Bestrooi de bordranden met een weinig paprikapoeder.
bron; visinfo.be
10-06-2009
Ganzenlever met rode kool
Ganzenlever met rode kool
Een eenvoudig te bereiden voorgerecht met ganzenlever, rode kool en sinaasappel.
Natuurlijk gaan er enkele lezers steigeren bij het gebruik van ganzenlever. Iedereen heeft het recht een mening te verkondingen over folterpraktijken bij het vetmesten van ganzen en eenden. Maar geloof het of niet, ganzen en eenden hebben een natuurlijke neiging om vet in hun lever op te slaan om dit vet later om te zetten in energie voor de komende koude winter en Zuiderlijke trektochten.
Nodig: 350 g rauwe ganzenlever, 1/2 rode kool, het sap van 2 sinaasappelen, 70 g boter, 2 sinaasappelen, 2 el wijnazijn, zout en peper.
Snijd de rode kool in dunne reepjes en stoof het gaar het, in ongeveer 1 uur, in het sinaasappelsap en 50 g boter. Breng op smaak met zout en peper. Pel ondertussen de sinaasappelen à vif en verdeel ze in partjes. Bak de sinaasappelpartjes kort in de overgebleven boter. Verdeel de rode kool op 4 borden en bedek de kool met partjes sinaasappel. Snijd de lever in plakken van 1 cm dik en bak ze langs beide kanten kort in een droge hete pan. Verwijder de lever uit de pan en deglaceert de pan met de azijn. Bestrooi de lever met wat grof zout en versgemalen peper. Verdeel de azijnsaus op de de gebakken ganzenlever bron; foodstyling.be
Mes & vork: De Zavel
Mes & vork: De Zavel
Na de roemloze sluiting van Kasteel Withof telt Brasschaat nog één kasteel waar het aangenaam tafelen is. In het gemeentepark staat sinds enige maanden Carlo Didden aan de stoof van restaurant De Zavel dat deel uitmaakt van feest- en vergaderzalencomplex Kasteel van Brasschaat.
De naam verwijst uiteraard naar eetgelegenheid De Kleine Zavel vlak bij de Antwerpse voetgangerstunnel. Didden zette die zaak culinair op de sporen. Hij verhuisde op vraag van eigenaar Jan Van Dun naar Brasschaat om het restaurant culinair leven in te blazen en tegelijk De Kleine Zavel van op afstand verder aan te sturen. Didden bouwde een reputatie op van fijnproever en smaakwizzard. Zijn keukenideeën zijn simpel en charmeren juist door hun oprechtheid.
Intens smaakregister Goede basisproducten een juiste behandeling en garing geven is één. Ze laten versmelten tot een smaakvol geheel is twee. Drie is aan de klant: proeven en genieten! Visuele hoogstandjes en decoratieve vondsten zijn niet aan hem besteed. Hij houdt het graag simpel en dat lijkt vandaag wel een kunst op zich. Veel zogenaamde artistieke borden camoufleren ook in gerenommeerde sterrenzaken nog te vaak het gebrek aan productkennis, eigenheid en ontwikkeld palet.
Een intens smaakregister is Diddens signatuur. In De Zavel genieten we stressvrij van fijne ingrediënten die met zorg, ernst en respect voor de verwende klant op tafel verschijnen. Met het hapje bij de pils is het al meteen feest. Tempura van kalfskop heeft smaak, diepgang, crunch en temperatuur. Zacht lopende tartaar brengt extra pit. Waterkers geeft frisheid en activeert de speekselklieren. Fijne verse dragonblaadjes vormen het aromatische orgelpunt. Chefs vinden in de speciaalzaak vandaag een heel regiment aan speciaal ontwikkelde kiemgroenten en kerssoorten. Dragon blijft echter qua subtiliteit en fraîcheur niet te verslaan. Met deze verrukkelijke combinatie en gelaagdheid aan smaken bevestigt de chef al van bij de start zijn natuurtalent.
Overheerlijk simpel In het volgende gerecht combineert hij tartaar van tonijn met oesters en een zachte puree van aubergines. Natuurlijke smaakversterkers zoals sesamolie, soja en bieslook brengen de zilte smaak op het voorplan. We proeven in de bereiding ook nog een verrassend zoetzuur accent om met een umami-finale te eindigen.
Didden beheerst niet alleen een zeer breed smakenpalet. Hij doseert en combineert ook verstandig. Met zijn focus voor perfecte garing haalt hij ook de sappigheid van de ingrediënten naar het voorplan. Beste bewijs zijn de overlangs gesneden scampi die net genoeg verhit zijn om hun rijke aroma's en suave textuur vrij te geven. Heerlijk koken kan ongelofelijk complex gemaakt worden en tegelijkertijd o zo simpel zijn voor wie het gewoon in de vingers heeft zitten.
Als tussendoortje proeven we van een miniportie gekonfijte en gelakte eendenbout. Linzen opgepept met chili en een hint ketchup brengen het geheel nog meer tot leven. Hoofdgerecht is Amerikaanse Angus uit Arkansas. Een rustiek stuk rundvlees, rijk aan smaak en met onverwacht stevige, aangename draad. Liefhebbers van zacht en zuigbaar Belgisch witblauw zullen raar opkijken. Met grove frieten en een intense en fijn gekruide mengeling van onder meer tuinbonen, erwten, shiitake en violette artisjokken krijgt het gerecht een aangenaam vegetarisch tegenwicht. Krachtige saus van zoetzuur gestoofde sjalotten maakt het plaatje compleet.
Drie nagerechtjes waaronder fijn gesneden gariguette-aardbeien met citroencrème zorgen voor verfrissing en snelle vertering. De kaart biedt ruime keuze en daarnaast zijn er nog tal van suggesties.
Wie De Kleine Zavel kent, weet dat kiezen niet makkelijk is. Brasschaat nam recent afscheid van een overambitieuze gastro-tycoon. De parkgemeente blijft dankzij De Zavel stevig op de culinaire landkaart staan. (Willem Asaert)
De Zavel , Gemeentepark 5, 2930 Brasschaat, 03/653.06.06 www.kasteelvanbrasschaat.be, zaterdag gesloten, zondag doorlopend open, driegangenlunch 30 euro, menu Carte Blanche met vier bereidingen 50 euro bron; demorgen.be/
Robots op kookles door onze redactie
Robots op kookles door onze redactie
Robots kunnen het huis al schoonmaken en drankjes inschenken, het was dus maar een kwestie van tijd voor ze ook ingewijd zouden worden in de kunst van het koken.
Foto: AFP
Foto: AFP
Tijdens de International Food Machinery and Technology Expo in Tokio hebben diverse prototype robotchefs hun kookkunsten laten zien. Zo was de een gespecialiseerd in sushi en bakte een ander Japanse pannenkoeken.
We weten allemaal dat robots heel nuttig kunnen zijn. Wij willen dit nut van de fabriekshal naar een andere plaats brengen, vertelt Narito Hosomi van Toyo Riki, de fabrikant van de pannenkoekbakkende robot.
De maker van de elektronische sushi ober, Masanori Hirano van Squse, laat weten dat robots van dienst kunnen zijn voor chique restaurants. Als een mens dit werk doet, kan dat stressvol zijn. En als dat het geval is, laat je het door een robot doen.
Tomio Sugiura wiens bedrijf Sugiura Kikai Sekkei tekende voor een groentesnijdende robot voorspelt dat er in de toekomst in elk huis een robot te vinden is. Vandaag de dag heeft bijna elke familie een auto. In de nabije toekomst zal elke familie een humanoide robot hebben die ingezet kan worden voor diverse huishoudelijke klusjes. bron; telegraaf.nl
Wijn: Must voor de Rhônegek
Wijn: Must voor de Rhônegek
Vorig jaar heb ik door het zuiden van Frankrijk gereisd om daar - indachtig het tv-programma Ik vertrek - een aantal Nederlanders te bezoeken dat het roer heeft omgegooid. Zo was ik op visite in de Rhône bij Rutger Gryseels, die eerst directeur was van een handelsonderneming. Thans mijmert hij op zijn Château de Panéry over het restaureren van een ruïne op het domein in Pouzilhac, fluistert hij met zijn loslopende paarden, verhuurt hij gîtes en produceert hij wijnen. Onder het label Domaine Saint Martin voert Hema een heel smakelijke rode Côtes du Rhône (5,50 euro). Op de rosé is het even wachten. De vorige oogst is uitverkocht, maar de nieuwe is onderweg.
Daan en Elvira van Dijkman hebben met hun Domaine de Marotte zo'n beetje dezelfde weg bewandeld. Op de flanken van de Mont Ventoux baten de voormalige specialist in commerciële drankentechnologie en de oud-docente tuinbouw hun Domaine de Marotte uit. En ook hier kan gelogeerd en gedronken worden. Overigens komt het echtpaar een paar keer per jaar terug naar Nederland om hun waar aan te prijzen. Als zij weer op hun berg zitten, worden hun Côtes de Ventouxwijnen in Amsterdam verkocht door Tastevin Dehue en Wijnhandel Boelen & Boelen.
Jeroen Belt, ex-stagiaire op Marotte en thans één van de uitbaters van het voornoemde Boelen & Boelen, werd door zijn ouders gewezen op een best kept secret. Het in de zuidelijke Rhône wonende echtpaar dineerde in restaurant Christian Etienne in Avignon (één ster) waar door de sommelier een Viognier Cuvée des Grandes Pointes 2007 Vin de Pays de Vaucluse van Domaine du Tix werd geschonken. Zij waren verbluft.
Al jaren woonachtig in de streek, gepassioneerde wijnliefhebbers en nog nooit van Du Tix gehoord. De wijn beviel hun zelfs zo dat zij de volgende dag op onderzoek uit gingen. Om in een voor TomTom onbekende uithoek kennis te maken met de eigenaren van Domaine du Tix. Marie Pirsch, die iets met Chanelpakjes van doen had gehad, en haar man Philippe Danel, eveneens uit die branche, kozen uiteindelijk voor hun passie: wijn maken. Sinds 2001 bestieren zij op de hellingen van de Notre Dame des Anges, aan de zuidkant van de Mont Ventoux, wijngaarden met viognier, grenache en syrah. Na ook het rood van Du Tix te hebben geproefd, belde senior met junior: ''Dit is niet zomaar een vondst, dit is een superdomaine. Een must voor de kelder van iedere Rhônegek.''
Nu luidt het credo in de wereld van de wijncommunicatie: We are not bottlesellers, we are storytellers. Wijn verkoopt beter met een verhaal. Zelfs de simpelste wijnen worden van de fraaiste relazen voorzien. Hoogglanzende mappen reppen over herontdekte druiven, bijzondere locaties, uitzonderlijke technieken en getalenteerde wijnmakers met kleurrijke cv's. Maar alleen proeven brengt de waarheid aan het licht.
Domaine du Tix leunt niet op gelamineerd drukwerk. Bij de flessen zit een simpel foldertje met een door een plaatselijke artiest gevingerverfd schilderijtje van het domein. Goddank. De wijn moet het van de wijn hebben.
En die is fraai. De viognier (17 euro): elegant en fris. Sinaasappel-citrusmarmelade. Gember met een limoenflirt. Abrikoos leunend op een vanillestokje
De Cuvée Bramefan 2007 (17 euro; negentig procent syrah/tien procent grenache): verleidelijk en pittig. Het zoet van pruimen. Gepeperde bramen. Een bitterechocoladebonbon met zoethout.
En bij de Cuvée Doña Maria 2007 (19 euro; zestig procent grenache/veertig procent syrah) fluisteren 'les anges', de bergengelen van de Notre Dame. Over rijpe frambozen, aardbeien en cassis, zwarte olijf en speculaasjes van de banketbakker. (HAROLD HAMERSMA)
Mediterrane voeding kenmerkt zich door veelvuldig gebruik van olijfolie, veel groente en fruit, graanproducten, peulvruchten, noten en vis. Foto GPD
Mensen die mediterraan eten, hebben meer 'goed' cholesterol in hun bloed dan mensen die westers eten. Dat voedsel uit het gebied rond de Middellandse Zee voor minder LDL-cholesterol - ook wel bekend als slecht cholesterol - in het bloed zorgt, was al bekend, maar het was nog niet aangetoond dat zulk voedsel het gehalte HDL-cholesterol (goed cholesterol) verhoogt. Dat heeft de Wageningen Universiteit dinsdag gemeld.
Het positieve effect van mediterraan eten blijkt uit promotieonderzoek van onderzoekster Marieke Bos. De Nederlandse Hartstichting financierde het onderzoek. Mediterrane voeding kenmerkt zich door veelvuldig gebruik van olijfolie, veel groente en fruit, graanproducten, peulvruchten, noten en vis. Een glaasje rode wijn per dag maakt het dieet compleet. (ANP) bron;parool.nl
Meloen gevuld met krab
Meloen gevuld met krab
Het seizoen van de gele Franse cavaillonmeloen komt er bijna weer aan. Naast het klassieke en populaire meloen met rauwe ham, hebben wij eens een andere combinatie uitgebrobeerd. Maar ook in de winter is het mogelijk uitstekende gele meloenen te vinden zijn, namelijk de Philibon meloenen uit Guadeloupe. Deze meloenen kunnen wat de smaak betreft, gerust de vergelijking aan met de Cavaillons
Gebruik voor dit recept: 2 rijpe meloenen, 200 g gekookt koningskrab (eventueel uit blik), 2 el mayonaise, 1 el sojasaus of Thaise vissaus naar smaak, , Cayennepeper, zout.
Vermeng de mayonaise met de sojasaus, Cayennepeper, en krab, maar bewaar enkele mooie stukken voor de versiering. Schil de meloenen, snijd ze in 2 en verwijder de zaadjes. Snijd de halve meloenen recht af tot een kubus (facultatief). Vul de halve meloenen met de aangemaakte krab en versier met de overgebleven stukjes krab. Dien op met wat rucola en kwartjes citroen. bron; foodstyling.be
09-06-2009
Pasta koken op operamuziek
Pasta koken op operamuziek
Fout gekookte pasta is voorgoed verleden tijd met de 'Al Dente Pasta' timer. Door de timer in de pan met water te doen, weerklinkt om de zoveel minuten een andere Italiaanse melodie.
Na zeven minuten klinkt de Triomfmars uit Aida, na negen minuten wordt het Gevangenkoor uit Nabucco gespeeld. Wil je de pasta liever doorgekookt, hoor je na 11 minuten La Donna è Mobile uit Rigoletto. Het hebbeding is verkrijgbaar in twee kleuren: zilver en zwart. Kostprijs is 18 euro en is te bestellen op www.gizmode.be bron; hln.be
VPRO - Pieter Nijdam
VPRO
Zoals zo veel andere luxeproducten, heeft ook champagne behoorlijk te lijden onder de crisis. Na jaren van stijgende vraag, is de omzet van de grote huizen de afgelopen maanden met wel twintig tot dertig procent gedaald.
Hoewel grote producenten nog niet direct in paniek raken, wordt er opvallend veel met de prijzen gestunt. De dalende vraag komt op een moment dat de wijnboeren in de streek de komende jaren 4000 hectaren extra mogen bijplanten. Dat is een equivalent van zon 45 miljoen flessen per jaar. U begrijpt dat een verdere prijsverlaging in het verschiet ligt. Voor liefhebbers van de mooiste bubbelwijn ter wereld breken er dus gouden tijden aan. De mooiste bubbelwijn ter wereld? Is dat wel zo? Nou in ieder geval niet volgens de VPRO, die twee weken geleden een programma rond het thema champagne uitzond waar de honden geen brood van lusten. Ik heb zelden een reportage gezien met zoveel aperte onjuistheden en valse insinuaties. Ingegeven door een of andere wijnhandelaar uit Amsterdam zou er massaal gerommeld worden met champagne. Grote huizen Moët et Chandon wordt met name genoemd kopen druiven in zonder ze gezien te hebben en maken een bulkproduct van wijn van gefabriceerde druiven van zeer matige kwaliteit, luidde de beschuldiging. Nou ben ik persoonlijk niet zon fan van Moët, maar ik heb wel met eigen ogen gezien hoe professioneel ze daar te werk gaan. Ieder perceel waarvan druiven worden betrokken is nauwkeurig in kaart gebracht en de ontwikkeling van de druiven wordt nauwgezet bijgehouden tot aan de pluk. Een onzinverhaal dus! Net als de toevoeging van suikers, zuren en enzymen, dat wordt afgedaan als het oppimpen van de wijn, terwijl dat binnen bepaalde marges gewoon is toegestaan en overal ter wereld een volkomen normale praktijk is. De uitbreiding van wijngaarden zou volgens de programmamakers ook ten koste gaan van de kwaliteit, terwijl in de praktijk percelen van nieuwe gemeenten zoals aan de bosrand van Montagne de Reims veel beter zijn dan bepaalde stukken grond die al jaren tot de appellation behoren.
Na zo veel kolder was de behoefte aan een goed glas champagne groter dan ooit. Dat werd de Pop Earth van Pommery, die binnenkort voor 29,99 op de Nederlandse markt verschijnt. Een nieuwe duurzame champagne, zo laten de marketeers van het huis weten. Dat zal wel. Wij proeven in ieder geval een prima glas met een fijne mousse, citrus, peer, licht getoast en ecologisch verantwoord. Wat wil je nog meer in crisistijd?
Menugang: hoofdgerecht Soort Recept : vis Type gerecht : salade Bereidingstijd: 30 minuten
Wat een verrukking een goed gemaakte haring tartaar. Ja, hoor eens, als het mislukt dan ligt dat gewoon aan het feit dat je messen niet scherp genoeg zijn. Eigen schuld dus.
Nodig: pp één haring, bosje raapstelen, zilveruitjes, flesje kikkoman, half glas sherry, twee eetlepels olijfolie, bosje radijzen.
Een bot mes prakt en plakt, een scherp mes hakt en snijdt, zorg voor mooie blokjes haring. Ga eens bij de groenteman kijken of die nog raapsteeltjes heeft, of was en snij het blad van de radijs in reepjes, ja, erg lekker. Een sjalotje, fijner dan fijn mag er door. Geen augurk, dat maakt de smaak van de haring kapot, een beetje klein gehakte zilverui mag wel. En dan nu het geheim, leng wat kikkoman aan met een lekkere volle sherry en fruitige olijfolie. Ongeveer gelijke delen. Nu wat zout erbij en peper. Dan heel hard met de staafmixer er in en als de dressing gebonden is, over de tartaar druppelen. Alles nog even door elkaar scheppen. En zoiets lekkers serveer je naast een puree van schorseneren, maar dat moet je dan zelf maar even opzoeken. En die radijs natuurlijk. Iedere radijs doorsnijden, even wassen, beetje zout, klein scheutje azijn, even laten staan. bron; telegraaf.nl
Maatjes eten met een schoon geweten
Maatjes eten met een schoon geweten
Vandaag start het maatjesseizoen. De jonge haringen zijn dit jaar al bij de start vrij vet en in grote hoeveelheden voorradig. Bovendien zijn bijna alle haringen ook duurzaam gevangen.
In Nederland is de start van het maatjesseizoen elk jaar een grootse gebeurtenis. Bij ons blijft het evenement beperkter, al worden de nieuwe maatjes op veel plaatsen feestelijk onthaald.
Volgens Dirk Jan Parlevliet uit Lokeren, de grootste Belgische producent, zijn de vissen bij de aanvang van het seizoen al in overvloed aanwezig én extra vet. 'Gewoonlijk hebben ze begin juni nog maar 16procent vet, maar nu zitten we al aan 18 tot 19procent.' De voorbije jaren waren er soms wat problemen met de aanvoer van de maatjes, maar niet dit jaar. Ook de prijs valt mee: Parlevliet schat dat winkels en grootwarenhuizen 1,2 tot 1,8 euro per stuk gaan vragen, ongeveer evenveel als vorig jaar.
Nochtans is het haringquotum met vijftien procent verlaagd. Volgens het Nederlands Visbureau heeft dit geen invloed op de jonge maatjes omdat ze slechts vijftien procent van de totale hoeveelheid gevangen vis uitmaken. In totaal zullen 200miljoen maatjes gevangen worden: 100miljoen voor Duitsland, 85miljoen voor Nederland en 15miljoen voor België.
Bijna alle haring heeft dit jaar het certificaat van de Marine Stewardship Council (MSC) verkregen, wat betekent dat hij duurzaam gevangen is. Enkel de Deense haringvissers hebben het certificaat nog niet, maar de Noorse, Schotse, Zweedse en Nederlandse wel. Zij gebruiken ringnetten in plaats van sleepnetten, waardoor ze enkel haringen vangen, zonder bijvangst die ze terug in zee moeten gooien. Warenhuisketen Delhaize deelde gisteren mee dat hij enkel nog maatjes met MSC-certificaat verkoopt.
Maatjes zijn maagdelijke haringen. Ze worden enkel op het einde van de lente gevangen, als ze zich vet gegeten hebben aan plankton vlak voor hun paarseizoen. De maatjes halen hun smaak uit hun specifieke bereiding: de ingewanden worden eruit gehaald, behalve de alvleesklier. Daarna worden ze in een pekelbad gegooid. Daar zorgt de alvleesklier voor de gisting die de specifieke smaak oplevert. Maatjes worden rauw gegeten, en moeten daarom eerst ingevroren worden, om zo de haringworm te doden. Die kan anders heel zware darmontstekingen en zelfs darmdoorboringen veroorzaken bron; nieuwsblad.be
Haring met krokante groentjes
Haring met krokante groentjes
Tip :
Haring is zeer rijk aan visolie. Over het algemeen is het vlees stevig en mals van aard. Dit gerecht is ook lekker met maatjesharing.
Benodigdheden :
- voor 4 personen -
8 haringfilets
1 ui
1 courgette
200 g erwtjes
1 teentje look
1 wortel
1 krop salade
korianderpoeder
komijnpoeder
halve citroen
olijfolie
extra virgine olijfolie
zout
Bereidingswijze : (20 + 0 minuten)
1.Verwijder de dikste graten van de haringfilets en snijd in kleine blokjes.
2.Snijd de ui en courgette in kleine blokjes en bak met olijfolie.
3.Kook de erwtjes in licht gezouten water en spoel kort met koud water.
4.Voeg de erwtjes bij de groenten en kruid met de fijn versneden look, zout, koriander en komijn.
5.Snijd de wortel fijn en meng onder de groentjes.
6.Snijd de sla in dunne reepjes. Meng met een eetlepel extra virgine olijfolie en wat citroensap
7.Meng de rauwe haring stukjes onder de groentjes. Schik beide salades op een bord en besprenkel met een weinig extra virgine olijfolie. bron; visinfo.be