Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    15-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijn ; Stellenbosch

     

    Stellenbosch

    Niet enkel de Europese wijnlanden hebben erkende herkomstbenamingen voor hun wijnstreken, ook Zuid-Afrika kent gebieden met de status van “wine of origin”. Het zijn er een 60-tal in het totaal, waarvan de bekendste ongetwijfeld Stellenbosch is, de streek rond het gelijknamige en charmante stadje ten oosten van Cape Town.

    Stellenbosch werd genoemd naar de voormalige Nederlandse gouverneur Van der Stel. Al sinds het jaar 1679 maken ze hier wijn. De bergachtige landschappen, de gevarieerde bodems en het milde klimaat smeken er om wijnbouw. Geen wonder dat je in Stellenbosch ook de enige Zuid-Afrikaanse universiteit vindt waar je wijnbouw en oenologie kan studeren, al sinds 1917. Het was daar dat professor Perolt de Pinotage creëerde, de meest typische druivensoort van Zuid-Afrika.

    Toeristen waarderen vooral de Stellenbosch Wine Route, die langs tientallen wijnkelders voert die wat graag hun deuren openen. Alles samen vind je in de regio een 160-tal wijndomeinen verspreid over 15.000 hectare. Men gebuikt er zowat alle internationaal bekende druivensoorten, en natuurlijk ook Pinotage. Vooral de rode wijnen zijn hier befaamd.

    Binnen de wijnregio Stellenbosch bevinden zich vijf gerenommeerde kleinere wijnbouwgebieden, waaronder Simonsberg-Stellenbosch, waar onze tweede wijn van de week vandaan komt (The Ladybird).

    Wijn

    Kanonkop Kadette 2007

    Kleur

    Rood

    Druiven

    Pinotage, Cabernet Sauvignon, Merlot.

    Producent

    Kanonkop

    Verdeler

    Carrefour / GB

    Prijs

    € 6,22

    In de neus

    Paprika, eucalyptus, leer, cacao.

    In de mond

    Rode paprika, peper, zwarte bes, donkere kers.

    Oordeel

    Toegankelijke en sappige wijn, leuk bij een rosbief.

    Wijn

    The Ladybird 2006

    Kleur

    Rood

    Druiven

    Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec, Petit Verdot.

    Producent

    Laibach

    Verdeler

    Ad Bibendum

    Prijs

    € 15,37

    In de neus

    Koffie, kersen, cederhout.

    In de mond

    Elegant en krachtig, rood fruit in combinatie met gebrande aroma’s en pittige kruidigheid.

    Oordeel

    Een biologische wijn met Bordeaux-allures. Mooi evenwichtig.

    Stellenbosch_blog 
    bron; wijntips.skynetblogs.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw: zakje bier


    Nieuw: zakje bier

    Het zou het ultieme festivalgadget kunnen zijn: bier in zakjes. Britse bierproducenten hebben de nieuwigheid op basis van poeder samengesteld. Het bierpoeder meng je met water en na zes minuten kan je genieten van een frisse, schuimende pint. Daarvoor zorgen de ijsgevroren hopconcentraten, gips en een CO²/nitrogeen ingrediënt dat schuim weet te produceren.

    De zakjes van het merk Teltey's bevatten verschillende smaken. Zo is de British Bitter, de German Lager, Irish Stout, Old North Country Ale en Middle Earth Mead, te verkrijgen. Benieuwd of het straks ook onze bierproducenten weet te inspireren. (lvl)
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Graantekort voor Amsterdams oudste bakker


    Graantekort voor Amsterdams oudste bakker

     
    Foto: Hans Peters
    Hartog’s Volkoren in de Ruyschstraat, dat sinds 1896 bestaat, laat al 113 jaar haar graan bij de winkel afleveren, schrijft Het Parool. Dat betekent dat zo’n 25 keer per jaar een vrachtwagen voor de deur stopt met 160 jutezakken met daarin 50 kilo graan.

    Maar sinds 2008 is de Ruyschstraat gebombardeerd tot milieuzone, deze geldt voor oude vrachtwagens. En laat de graanleverancier nu net zo’n oude vrachtwagen rijden. Hij mag nog maar 12 keer per jaar Hartog’s aandoen. Dat is te weinig voor de bakker die beperkte opslagruimte heeft en dus met een graantekort kampt als de leverancier niet vaker kan langskomen.

    Volgens eigenaar Fred Tiggelman suggereerde de gemeente een nieuwe vrachtwagen, het liefst een elektrische. „Mijn leverancier gaat die niet betalen want ik ben zijn enige klant in Amsterdam en de enige in een milieuzone. Ik kan zelf zo’n wagen kopen, voor 75000 euro. Dat kan ik best betalen, maar dan moet ik wel mijn prijzen in de winkel verhogen om het rendabel te houden.”

    Andere opties zoals met busjes op en neer rijden om de milieuzone te ontlopen, zelf het graan ophalen bij de grens van de milieuzone (de A10) of voor een prikkie een tweedehands vrachtwagen kopen om zo nog een keer (met een tweede kenteken) recht te krijgen op 12 ritten door de zone, zijn ook niet milieuvriendelijk.

    Een andere leverancier vindt Tiggelman ook geen oplossing. Ook dit zal niet milieuvriendelijker zijn. Nederland telt nog maar weinig graanleveranciers die veel verder bij Amsterdam vandaan liggen dan Hartog’s huidige leverancier. Die is gevestigd in Oude Meer, een kwartiertje rijden van de stad. „Bovendien doe ik al 25 jaar zaken met deze man. Dan ga ik toch niet zomaar afscheid van hem nemen.”

    Deze week gaat Tiggelman in de slag met juridische dienst van Amsterdam. Als hij er niet uitkomt zal hij 13 keer per jaar een boete van 150 euro moeten slikken. Veertig jaar bekeuringen betalen is nog altijd voordeliger dan een nieuwe vrachtwagen.

    De woordvoerster van wethouder Marijke Vos laat weten dat Vos wil blijven zoeken naar een oplossing en bereid is de helft van de kosten van een nieuwe vrachtwagen te subsidiëren. 
    bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paul McCartney pleit voor dag zonder vlees


    Paul McCartney pleit voor dag zonder vlees

    Paul McCartney is één van de beroemdheden die een dag zonder vlees willen invoeren. Samen met onder meer Chris Martin en Sheryl Crow hoopt hij van maandag een vleesvrije dag te maken. Op die manier moeten we de opwarming van de aarde bestrijden. Dat meldt The Guardian.

    Vaste dag
    Onlangs zorgde Gent voor inspiratie door te pleiten voor een dag zonder vlees of vis. Ook Paul McCartney vindt dat we met een vegetarische dag een boodschap kunnen uitsturen. "We weten vaak niet wat we kunnen doen tegen global warming. Een vaste dag zonder vlees is een inspanning die we allemaal kunnen leveren."

    Koks
    Veel belangrijke koks beloven de oproep van Paul McCartney te steunen door vlees één keer per week volledig van het menu te halen of door vleesvrije gerechten te promoten. (gb) 
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde kippenfilet


    Gevulde kippenfilet

    Gevulde kippenfilet

    De kippenfilets middendoor snijden, bedekken met huishoudfolie en goed plat kloppen met een houten plankje. De kippenfilets kruiden met peper en zout.
    De spinazie koken in gezouten water en goed laten uitlekken. De wortelen schillen en blancheren. De gekruide kippenfilets bedekken met spinazieblaadjes, een sneetje rookspek en een wortel. Dichtvouwen, opbinden met keukengaren en even laten rusten.
    Vervolgens gaar en goudbruin bakken in de hete boter. Intussen de saus bereiden. De paprika en de sjalot schoonmaken en laten gaarkoken in de kippenbouillon. Pureren met de staafmixer en door een fijne puntzeef gieten. Kruiden met peper en zout, de room erdoor roeren en laten doorwarmen.
    De kippenfilets uit de braadpan nemen, in schuine plakken snijden en serveren met de paprikasaus.

    Ingrediënten
    Voor 4 personen:
    600 g kippenfilet
    125 g spinazie
    4 sneetjes spek (gerookt)
    4 Flandria wortelen
    75 g boter (bakboter)
    1 Flandria paprika (rood)
    1 sjalot
    1 eetlepel kippenbouillon
    0.5 dl room
    peper
    zout   
    bron; flandria.vlam.be


    14-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier Australische wijnen geproefd


    Vier Australische wijnen geproefd


    Landgenoten die een wijndomein in Frankrijk runnen zijn geen rariteit meer. Maar ook aan het andere eind van de wereld maken Belgen hun droom waar. 'Noem Kreglinger Wine Estates gerust de grootste Vlaamse wijnboer in Australië', zegt manager Charles van Havre.

    De firma G&C Kreglinger werd opgericht in 1797. Het huis met hoofdzetel op de Grote Markt in Antwerpen doet in wol en schapenvellen, exotische producten en chemische ingrediënten. Sinds een tiental jaar maakt Kreglinger ook Australische wijnen. 'Eigenlijk per toeval', vertelt Charles van Havre. 'Tijdens een zakenreis in Australië vonden we de wijn niet zo lekker. We waren ervan overtuigd dat we het beter konden en we voegden de daad bij het woord.'

    Kreglinger maakt wijn in Zuid-Australië en Tasmanië. Ze komt op de markt onder vier labels. Het bekendste is 'Kreglinger' zelf, dat in binnen- en buitenland furore maakt met uitstekende schuimwijnen. Minder bekend bij ons is het gamma 'Pipers Brook Vineyard' in Tasmanië met enkele prima referenties in wit (chardonnay, pinot gris, riesling, gewürztraminer) en rood (pinot noir en tamar). 'Ninth Island', ook in Tasmanië, heeft chardonnay in wit en pinot noir in rood als blikvangers.

    'Norfolk Rise' tenslotte is het label dat je bij ons in de grootdistributie vindt. De wijngaard ligt op het meest zuidelijke puntje van South Australia, tussen de kuststadjes Robe en Kingston, op nauwelijks vijf kilometer van de oceaan. Hier wordt uitstekende sauvignon blanc gemaakt, wat nauwelijks hoeft te verwonderen: de nabijheid van de oceaan zorgt voor afkoeling, zodat de druiven optimaal kunnen rijpen en de wijn de nodige frisheid krijgt.

    Kreglinger Wine Estates is in nauwelijks tien jaar tijd uitgegroeid tot een serieus uit de kluiten gewassen bedrijf. De wijngaard van Norfolk Rise alleen al telt 600 hectare druivenstokken. Dat staat in schril contrast met de modale Europese wijngaard, die gemiddeld een vijftiental hectare groot is. 'Tachtig procent van de Australische wijnproductie is in handen van vier giganten,' weet van Havre, 'maar met de productie die we vandaag vertegenwoordigen, mag je ons gerust de grootste onder de kleintjes noemen.'

    Opvallend is dat het merendeel van die wijnen verkocht worden in Australië zelf. Nadien volgen de Amerikaanse en Engelse markten. En België? 'Een werk van lange adem,' vertelt van Havre, 'maar we weten ons almaar beter te positioneren. Zo hebben we vandaag een gamma in de grootdistributie en eentje in de gespecialiseerde wijnhandel. Bovendien worden onze wijngaarden almaar meer volwassen. De stokken worden ouder, wat zorgt voor meer materie en complexiteit in de wijn. Reken daarbij de ultramoderne kelderinfrastructuur en een ploeg ervaren wijnmakers. Potentieel genoeg om een mooie toekomst tegemoet te gaan.'

     Alain Bloeykens
    bron; nieuwsblad.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ninth Island, Tasmanië


    Ninth Island, Tasmanië


    Goede chardonnay van het wat rijpere type, maar met behoud van de nodige frisheid. Mediumgele kleur, tropisch fruit in de neus, rijpe appel, perzik, mango en witte bloemen. Volumineus in de mond, ananas en peer, goed vettig, lange finale, goede frisheid van begin tot einde, alcohol netjes in toom gehouden. Bij gegrilde vis en wit vlees.

    Alcohol: 13,5 % vol.

    Prijs: ca. 11 euro.

    Te koop: Australian

    Fine Wines in Lier,

    J&G Wines

    in Berlaar, Hof te

    Cattebeke

    in Etikhove. 
    bron;nieuwsblad.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Norfolk Rise, Mount Benson, Australië


    Norfolk Rise, Mount Benson, Australië


    Een prachtige sauvignon blanc die gewoonweg alles heeft. Mooie briljante kleur, groene toets, explosieve neus, zuiver citrusfruit, roze pompelmoes, gras, buxus. Al even explosief in de mond met massa's fruit, levendig en nerveus, pittige finale, minerale frisheid. Een sauvignon uit het boekje, schitterend als zomers aperitief. Op de 2008 is het nog een paar weken wachten maar de 2007 is van eenzelfde niveau.

    Alcohol: 13 % vol.

    Prijs: 6,69 euro.

    Te koop: Delhaize. 
    bron; nieuwsblad.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlees eten is slecht voor kwaliteit van sperma


    Vlees eten is slecht voor kwaliteit van sperma

     

    Mannen met een kinderwens kunnen maar beter vegetariër worden. Uit een recente studie blijkt dat mannen hun sperma sneller kunnen laten bewegen door meer vers fruit en groenten te eten en vette voeding als room en vlees te schrappen.

    Antioxidanten
    De onderzoekers bestudeerden het verband tussen gezond sperma en eetgewoonten bij 61 mannen. Daaruit bleek dat degenen die veel fruit en groenten eten, meer en sneller bewegende zaadcellen hebben. De wetenschappers willen nu onderzoeken of vitamines de kwaliteit van sperma kunnen verbeteren. Antioxidanten in de vitamines geleverd door verse groenten en fruit geven een boost aan je zaadcellen omdat ze de schadelijke effecten van vrije radicalen beperken, dit zijn zuurstofmoleculen die de lichaamscellen beschadigen. Je vindt deze stoffen in onder meer sinaasappels, paprika's en spinazie.

    Vitamines
    Het is de wetenschappers nog een raadsel waarom natuurlijke vitamines meer effect hebben dan supplementen. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of mannen meer heilzame stoffen halen uit voeding dan uit pillen.

    Lage kwaliteit
    Uit recente cijfers blijkt dat de kwaliteit van sperma de laatste decennia enorm gedaald is. Zeker bij Spaanse mannen, zij zijn het minst vruchtbaar van Europa. In Noord-Europa heeft 40 procent van de mannen een lagere kwaliteit van sperma dan aanbevolen. (ep) 
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Britse Queen legt moestuin aan in Buckingham Palace


    Britse Queen legt moestuin aan in Buckingham Palace

     

    Nadat de Amerikaanse First Lady Michelle Obama in maart een moestuintje liet aanleggen in de tuin van het Witte Huis, is het nu aan de Britse koningin Elizabeth om de handen uit de mouwen te steken. Helemaal naar het voorbeeld van de Obama's, maakte ze in de tuinen van Buckingham Palace een plaatsje vrij voor het kweken van groenten en fruit.

    Zelf zal de Queen niet snel te zien zijn in haar moestuintje. Het idee komt van haar tuinmannen en -vrouwen, Elizabeth bracht gisteren voor het eerst een bezoek aan de groentetuin.

    Trend
    Naast een meer, een landingsplaats voor helikopters en een tennisveld, zijn in de grootste privétuin van Londen voortaan ook zelfgekweekte aardbeien, tomaten, boontjes, ajuinen, peren en wortelen terug te vinden. Volgens de verantwoordelijke van de tuinmannen van de koningin, volgt Buckingham Palace daarmee een "groeiende trend in heel het land". "We proberen het kweken van je eigen groenten te promoten en gezinnen en kinderen daarbij te betrekken", aldus Claire Midgeley.

    Net als in WO II
    Het is overigens de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat in de tuin van de koningin groenten en fruit gekweekt worden. Ook tijdens de oorlog volgde de koninklijke familie het voorbeeld van veel Britten, maar dan wel om de buitenlandse import te beperken. De schepen die groente naar Engeland brachten werden namelijk steeds vaker aangevallen door Duitse onderzeeërs.

    Blue Queen-bonen
    Nog een aardigheidje: de tuinmannen van de Queen willen met hun groentetuin ook een zeldzaam geworden bonensoort beschermen. De naam van die soort? Blue Queen... (belga/afp/dpa/eb)
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saffraan herstelt beschadigde oogcellen


    Saffraan herstelt beschadigde oogcellen

    saffraan herstelt beschadigde oogcellen

    Saffraan is goed voor de ogen. Dat blijkt uit een Italiaanse studie.

    Voor het onderzoek werd het effect van de specerij uitgetest. Daaruit bleek dat saffraan schade aan het oog kan herstellen en het zicht verbetert. Regelmatig saffraan eten, beschermt het oog tegen fel zonlicht en maakt de cellen van het zicht veerkrachtiger tegen ziektes.

    Saffraan herstelt ook beschadigde cellen. Mensen met een netvliesontsteking zullen hier minder last van hebben na het eten van de specerij.  bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefde is! koken


    Liefde is… koken

    Natuurlijk wist ik het al, maar opeens is het me nog veel duidelijker geworden. Koken is een daad van liefde. Iets bedenken, boodschappen doen, snijden, klaarzetten, koken, je bent er al gauw een uur of twee mee bezig. Wanneer je je van te voren bedenkt dat je zorgvuldig gemaakte maaltijd in een paar minuten wordt weggewolfd, dan begin je er niet eens aan.

     
    Foto: Getty Images

    Dat ene moment waarop alles op tafel wordt gezet, de schalen opengaan, die paar seconden dat je tafelgenoten even kijken naar wat je hebt gemaakt en ze als het ware het eten met hun ogen proeven, daar gaat het om. Eén tel later is je compositie verstoord, lepels, vorken en messen trekken het allemaal uit elkaar. Grappig toch. Wat doen we daar dan?

    Stel je voor, je gaat aan tafel. Legt je servet op schoot. Neemt een slokje wijn en daar komen de schalen. Dat ene moment, daar gaat het om, waarop je de deksels optilt en kijkt naar wat je gaat eten. Het wordt zo vaak in reclames gebruikt. Tegenwoordig met vaders, die, omdat ze zo stom zijn, met behulp van een pakje toch een lekkere maaltijd hebben gemaakt. Moeder straalt, want ze ruikt dat het lekker wordt.

    Wat ze nooit laten zien, is dat het opeten meestal in tien minuten is gedaan. Noch de vaat. Op magische wijze zijn de ingrediënten binnen gevlogen. De klunzige vader met het kant-en-klaarpakje is ook altijd een erg mooie man en de moeder in kwestie is ook al om op te eten, om maar een beeldspraak te gebruiken. O ja, ze hebben ook altijd een kind rondlopen dat guitig is.

    De werkelijkheid is dat de meesten van ons zich naar de keuken slepen, want er moet ook nog worden gegeten, moeder zeurt al vier jaar dat ze te dik is, dat kind heeft adhd en je moet de gebroken ruit van de buurman nog met de verzekering regelen. En wanneer je dan de pannen op tafel kwakt, staat de tv te blèren, is je vrouw of man chagrijnig en roept dat rotkind heel hard dat het vies is en het zeker niet gaat eten.

    Houd dat eens vol, dag in, dag uit. Geen wonder dat we kant-en-klaarmaaltijden halen. Dan kun je de supermarkt de schuld geven dat het niet te vreten is. Of zullen we daar eens iets aan doen? En bedenken dat het liefde is die eten maakt?

     Felix Wilbrink 
    bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De babyborrel van Kai-Mook
    BELGA

    De babyborrel van Kai-Mook

    ANTWERPEN - De Zoo van Antwerpen organiseerde op zondag de officiële babyborrel voor Kai-Mook. Het werd een mooie afsluiter voor de marketingstunt van het jaar, met veel bezoekers en genodigden zoals Kris Peeters.

    Ter gelegenheid van de geboorte van Kai-Mook heeft de Antwerpse brouwerij De Koninck ook een speciaal bier bedacht. K Rosé is een fruitig biertje, die geserveerd wordt met een aardbei op de rand van het glas. 

    bron; nieuwsblad.be



    13-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dierenhamburgers



    Dierenhamburgers



     
    Ingrdiënten

    - 250 g gehakt (rundergehakt)
    - 0  peper
    - 0  zout
    - 0  hamburgerkruiden
    - 1  ei
    - 0  paneermeel

    Bereiding

    Doe alles in een ruime beslagkom of schaal en kneed het mengsel goed door elkaar. Maak vier of meer balletjes en druk ze plat, eventueel met een deegroller. Uit elke hamburger kun je een dier naar keuze maken. Van eventueel overgebleven gehakt zijn nieuwe vormpjes te creëren. Rooster de hamburgers op de barbecue. Serveer ze met tomatenketchup en eventueel met een gesnipperd uitje. Een rode ui is wat zoeter en minder scherp van smaak. Als je de dierenhamburgers versiert met wortel, paprika, tomaat en bieslook, dan zien ze er nóg leuker uit.  bron;skynet.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelle met Carbonarasaus


    Tagliatelle met Carbonarasaus

    Kooktijd: 20 minuten

    Aantal personen: 4

    Soort gerecht: Vlees

    Ingrediënten

    400 g Grand'Italia Paglia e fieno all'uovo
    2 potjes Carbonara saus
    250 g spekreepjes
    75 g geraspte parmezaanse kaas
    Versgemalen peper

    Bereidingswijze

    1. Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente (beetgaar).
    2. Bak de spekreepjes knapperig in een koekenpan.
    3. Verwarm intussen de carbonarasaus en breng extra op smaak met versgemalen peper.
    4. Giet de tagliatelle af, laat goed uitlekken in een zeef of vergiet en meng met de saus en de spekjes.
    5. Bestrooi met de geraspte parmezaanse kaas. 
      bron; granditalia.nl

     


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken mozzarella met spek


    Gebakken mozzarella met spek

    Salade


    Een goeie salade is vrijwel nooit zomaar een salade. Deze kun je eten als voorafje of als lunch maar net zo goed met pasta die omgeschut is met wat kruiden, gehalveerde kerstomaatjes en olie. In het eerste geval doet een klein schaaltje zoete chutney het heel goed erbij. In het tweede geval kan er altijd wat vers geraspte parmezaan over de pasta. Reken op 1 bolletje mozzarella per persoon en snij dat in drie stukken. Wikkel ieder stukje in een plak pancetta of magere bacon en bak ze snel aan alle kanten in wat olijfolie. Ondertussen ligt er op de borden al wat gemengde sla en wat reepjes avocado. Schik daar de gebakken mozzarella op en giet vervolgens nog wat balsamico-azijn in de pan en roer dit goed even door. Lepel dat als dressing over de borden. Hoe simpel kan het leven zijn.

    bron; Culinette.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mozzarella op smaak


    Mozzarella op smaak


    Hier had je gisteren al aan moeten beginnen. Dus is het een prachtig gerecht om morgen te eten. Moet je zelf maar even iets voor vanavond verzinnen.
    Gewoon een salade. Kom nou, er bestaat niet zoiets als een gewone salade, en van iedere salade kan je een koningsmaal maken.

     
    Foto: Getty Images/Johner RF

    Kleine bolletjes mozzarella. Daar draait het om. Die smaken toch, als je heel eerlijk bent, helemaal naar niets? Mooi, die gaan we smaak geven. Met limoen. En wie citroen- of limoenrasp gebruikt, koop biologisch! Rasp voor een heel bakje mozzarellabolletjes de helft van de schil van een limoen en pers een halve limoen uit voor het sap. Giet de bolletjes af, doe er het limoensap en de rasp bij. Nu aanvullen met olijfolie, zodat ze net onder staan. Laat een dag in de koelkast staan. Vul dan een grote bak met waterkers. Beetje de stelen eruit halen, dat zijn er soms wel veel, klein beetje rucola er door, gedroogde tomaat (dan hoef je geen spek te gebruiken), flinterdun snijden, en mooi bolletjes scheppen uit een rijpe avocado. Meng alle ingrediënten luchtig samen met de mozzarellabolletjes door de salade. Geef er mooi geroosterde toast bij, besmeer die heel, heel licht met een heel klein beetje ansjovis en een beetje tomaat en drink er een heerlijke Spaanse Navara-rosé bij. 
    Felix Wilbrink  bron;telegraaf.nl                   


    12-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vleesbrood met krieken


    Vleesbrood met krieken


    Ingrediënten (voor 4 personen):

    800 g gemengd gehakt
    handvol vers gesnipperde peterselie
    1 eierdooier
    snuifje nootmuskaat
    1sjalot, fijngehakt
    paneermeel
    1 bokaal noordkrieken ca. 650 g
    1 kaneelstok
    1 glaasje (sinaasappel)jenever
    verse peper & zout



    - Doe het gehakt samen met de sjalot, nootmuskaat, eierdooier, peterselie en wat paneermeel in de keukenmachine en kneed alles goed onder elkaar. Maak hiervan een mooi stuk vleesbrood en rol het nog een keer in wat paneermeel. Laat een uurtje rusten.
    - Smelt een flinke klont boter in een kom en bak voorzichtig het vleesbrood aan alle kanten krokant, draai vervolgens het vuur lager en laat zeer zachtjes onder deksel gaarkomen, let er op dat het volledig moet zijn uitgebakken.
    - Doe ondertussen de krieken mét sap in een pan, voeg het kaneelstokje toe, samen met een scheutje jenever, liefst sinaas maar moet niet.Verwarm voorzichtig en laat half uurtje warm staan. Neem tenslotte de krieken even uit het sap en laat dit wat inkoken.
    - Snij het vlees in dikke schijven en verdeel over de borden, schep de noordkrieken erover.
    - Ik maakte hierbij een aardappelpuree, op smaak gebracht met 200 gr geraspte pompoen, even geblancheerd met wat saffraandraadjes, en afgewerkt met een plukje waterkers
     bron; vlaamse-kring.gr


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaams Stoofvlees



    Vlaams Stoofvlees












    Ingrediënten (voor 4 personen):
    1 kg rundsstoofvlees
    1 ui, 2 sjalotten
    2 teentjes knoflook
    1 el paprikapoeder
    1 laurierblaadje
    1 takje verse tijm
    1 snede bruin brood met mosterd
    75 cl bruin tafelbier
    boter
    peper en zout

    - Smelt wat boter in een ruime pan en bak hierin het vlees aan tot het mooi kleurt, kruid met peper en zout. Voeg hieraan de in ringen gesneden ui, de fijngesnipperde sjalotten, knoflook en paprikapoeder toe. Roer alles goed door elkaar tot de groenten glazig worden. Giet het bier erover tot het vlees net onder staat en voeg het takje tijm en het laurierblad toe, roer nog even en leg vervolgens de snede brood besmeerd met mosterd op het vlees. Doe het deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat dit zachtjes ongeveer anderhalf tot twee uur sudderen tot het vlees boterzacht is. Serveer met frietjes en drink er een frisse pils
     bron; vlaamse-kring.gr


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Draak in zilveren rivier


    Draak in zilveren rivier

     
    Foto: Frank de Ruiter

    Voor vier tot zes porties: 200 gram eiwit, halve liter visbouillon, bosje bieslook, paar theelepels gefrituurde uitjes en ongeveer 20 gram krabvlees per persoon. Scheutje sojasaus.

    Meng eiwit met de visbouillon even door een zeef en laten staan om luchtbelletjes weg te laten trekken. Ongeveer half uurtje. Vul kopjes of kommetjes met dit mengsel voor iets meer dan de helft en zet op 100°C in de stoomoven, twee minuten, en dan de oven terugzetten naar 90°C., 12 minuten. Het eiwit is dan mooi glad en stevig geworden. Leg hier het krabvlees op en schenk daar nog een laagje eiwitbouillon overheen. Vijf minuten in de stoomoven op 100°C. Serveer met fijngesneden bieslook, een beetje gefrituurde uitjes en een paar druppels sojasaus
    bron; telegraaf.nl/




    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!