Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
25-06-2009
Spaghetti met tomaat mozzarella en baslicum
Spaghetti met tomaat
mozzarella en baslicum
Een heerlijk lichte pasta die je in een handomdraai hebt gemaakt. Gebruik er mooi rijpe tomaten voor, die zijn lekker zoet van smaak. Je kunt de mozzarella ook door Parmezaanse kaas vervangen. Dit is alleen wel een zwaardere (vettere ) kaas.
OMSCHRIJVING
1
Breng water aan de kook voeg zout toe en vervolgens de pasta.
2
Snijd de tomaten in stukjes en hak de knoflook fijn.
3
Verhit een pan op matig vuur. Voeg de olijfolie toe en de tomaten. Bak deze 2-3 minuten.
4
Schenk dan de gepelde tomaten erbij en roerbak mee. Zorg dat de gepelde tomaten ook in kleine stukjes gesneden zijn.
5
Bak even mee en breng op smaak. voeg dan de afgegoten pasta toe en roer goed door.
6
Schep op en strooi er dan de kaas en basilicum over.
bron; www.kookse.tv
INGREDIËNTEN
Voor 4 personen
1 bosje baslicum, in reepjes gesneden 500 gr. spaghetti 250 gr. mozzarella, in kleine blokjes gesneden peper/ zout 1 blik gepelde tomaten 2 verse tomaten, in stukjes 1 teen knoflook, fijngehakt 2 eetl. olijfolie
"Supermarktslaatjes bevatten meer calorieën dan hamburger van McDonald's"
"Supermarktslaatjes bevatten meer calorieën dan hamburger van McDonald's"
Wie denkt gezond door het leven te stappen door elke dag een slaatje van de supermarkt te eten kan wel erg bedrogen uitkomen. Brits onderzoek bij ruim 20 verschillende salades toont namelijk aan dat zo'n supermarktslaatje al snel evenveel tot meer calorieën bevat dan een maaltijd van McDonald's.
Een supermarktslaatje telt al snel 412 calorieën en zo'n 20,3 gram vet. Een Big Mac van McDonald's telt 490 calorieën en 24 gram vat. Niet veel verschil? Het kan zelfs nog erger sommige salades bevatten al snel 855 calorieën. Goed naar de ingrediëntenlijst kijken is volgens de onderzoekers dan ook hoogst noodzakelijk.
Vooral mayonaise en andere dressings, die bij de salades worden gegeven, bleken echte caloriebommen te zijn. bron; gva.be
24-06-2009
GESTOOMDE FOREL met rozemarijn en citroen
Gestoomde Forel
met rozemarijn en citroen
Een eenvoudige bereidingswijze maar zo lekker. Doordat de vis langzaam gaat kan de garing bijna niet fout gaan. Als je de vis iets te lang laat staan is deze niet meteen droog. Varieër lekker met kruiden.
OMSCHRIJVING
1
Vouw een aantal lagen aluminium over elkaar heen. Dit zorgt voor extra stevigheid.
2
Leg een plakje citroen op de folie en vervolgens de forel (len). Doe de rozemarijn in de vis.
3
Leg er een vel aluminiumfolie op en vouw de randen dicht. Laat een zijde open. Zorg ervoor dat je de punten naar boven vouwt anders loopt het vocht er dadelijk uit.
4
Doe er de overige citroen plakken bovenop. Schenk de wijn erin en vouw dicht.
5
Schuif de vis in een voorverwarmde oven. laat ongeveer 15-20 minuten garen.
ingevette en bebloemde bakvorm van ongeveer 13 cm x 13 cm (169 vierkante centimeter)
1 eetlepel van je favoriete suiker
Indien het deeg te vast is: houdt 60 ml melk bij de hand.
Klop wat room op als je de appelcake met stijf geklopte room wil serveren.
Hoe deze appelcake bakken
Oven voorverwarmen op 180 graden.
1.Appels schillen, klokhuis verwijderen en in een halve centimeter dikke halve maantjes snijden. Besprenkelen met de kaneel, goed onder elkaar mengen en apart zetten.
2.In een grote kom de olie en de suiker met een garde - of beter gebruik een mixer met kloppers op lage snelheid - mengen.
3.Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix goed.
4.Voeg nu langzaam de bloem toe en blijf kloppen. Indien het deeg te dik wordt, voeg dan de melk toe.
5.Giet het appelcake beslag in de bak vorm.
6.Schik de appel schijfjes op het cake beslag zoals schubben van een vis over elkaar passen (dicht op mekaar dus).
7.Besprenkel 1 eetlepel van je favoriete suiker over de appel schijfjes.
8.Laat de appelcake bakken totdat je er een tanden stokertje in kan prikken dat er daarna proper terug uitkomt (minimum 30 minuten).
Deze appelcake wordt 5 minuten nadat hij uit de oven komt heet geserveerd met vanille roomijs of opgeklopte room. bron; appelcake.com
klop de room op. 1 dl melk, bloem, maïzena, eidooiers en 50 g suiker mengen tot een papje. 9 dl melk, 200 g suiker en het vanillestokje al roerend tot kookpunt brengen. Het kokend melk-suikermengsel al roerend op het papje gieten en op het vuur blijven roeren tot dikte. Van het vuur de banketbakkersroom laten afkoelen. De room opkloppen en onder 100 g van de banketbakkersroom spatelen. De resterende banketbakkersroom wordt gebruikt voor de bereiding van parfaits. De vruchten in een diep bord leggen, er de banketbakkersroom over gieten en onder de salamander of ovengril goudbruin gratineren. bron; skynet.be
Glas melk voorkomt hongergevoel
Glas melk voorkomt hongergevoel
Wie 's morgens een glas melk bij zijn ontbijt drinkt heeft minder last van een hongergevoel dan zij die een glas fruitsap drinken. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek, verschenen in de American Journal of Clinical Nutrition.
Zuivelgebruikers gebruiken gemiddeld 50 calorieën minder tijdens de lunch dan fruitsapdrinkers. Bovendien voelden de melkdrinkers zich meer tevreden doorheen de dag. Volgens de onderzoekers heeft dit zowel te maken met de eiwitten en lactose, aanwezig in melk, en de dikte van de drank.
De scampi bakken in boter met gehakte ui.Een beignetbeslag maken met bloem, water, pilsbier, olie, eiwit en een snuifje zout.Het vlees goudbruin bakken in hete boter. Kruiden met peper en zout en warm houden onder aluminiumfolie.De gewassen groenten in gelijke stukjes snijden en in het beignetbeslag dompelen (hiervoor kan een groentemengeling naar keuze worden gebruikt). Goudbruin bakken in hete frituurolie en even laten uitlekken op keukenpapier.De mignonnettes op warme borden schikken en garneren met scampi en groentebeignets. Serveren met puree of rijst. Afwerken met een toefje peterselie. bron; skynet.be
Sneller afvallen met waterrijk voedsel
Sneller afvallen met waterrijk voedsel
Voedsel, rijk aan water, is ideaal om af te vallen. Dat beweren Britse voedingsdeskundigen. Ook pasta en rijst helpen bij een dieet, want die slorpen veel water op.
Soepen, stoofpotjes, pasta, rijst en fruit en groenten die veel water en vezels bevatten, geven langer een voldaan gevoel. Daardoor grijp je minder snel naar andere dingen. Voedsel dat veel water bevat, verdwijnt minder snel uit de maag. Een glas water drinken bij het eten helpt echter niet, het water moet geabsorbeerd zijn. (lvl) bron; hln.be
Zet een pan op het vuur - VOORZICHTIG ! met een beetje olie ,laat 1 min . opwarmen , doe de hamburgers in de pan , zet het vuur hoger ( gasstand 5 ) , bak de hamburger 4 min . bakken aan de eerste kant , draai de hamburgers om en bak nog 4 min . aan de andere kant op gasstand 3 .
Leg op elke hamburger een schijf ananas en daar boven op een plakje jonge kaas .
Doe een deksel op de pan en zet het vuur af , laat 2 minuten staan .
Snij je hamburgerbroodjes open en leg op elk broodje een hamburger met kaas en ananas .
Opmerkingen
Tips : Frietjes en ketchup hierbij !
Als je de ananas weg laat heb je een cheeseburger .
Probeer hier toch ook wat sla bij te eten bron; keukengeheim.com
Proefkonijn: La Marie Joseph
Proefkonijn: La Marie Joseph
De opgeklopte drukte rond de beaujolais nouveau raakt al lang mijn koude kleren niet meer, maar als ik de vlaggetjes zie wapperen voor de eerste nieuwe maatjes, dan is er geen houden aan.
Het Nederlands Visbureau en de voorlichtingsdienst van Delhaize hadden al dagen van tevoren hun perscommuniqués uitgestuurd, om ons warm te maken. Zo was ik al te weten gekomen dat het aanbod van haring dit jaar kleiner zou zijn. Omdat er de vorige jaren te weinig jonge haringen bijkwamen, werd het vangstquotum met vijftien procent naar beneden bijgesteld tot 171 miljoen kilo.
Voor het maatjesaanbod zou dat geen gevolgen hebben, stelde het Visbureau me gerust, slechts vijftien procent van de totale hoeveelheid gevangen haring wordt immers gebruikt voor Hollandse Nieuwe. Dat zijn 200 miljoen haringen of 30 miljoen kilo, daar moeten er toch enkele voor mij bij zijn.
Hollandse Nieuwe, voor alle duidelijkheid, moeten niet in Nederlandse wateren gevangen zijn, de term slaat enkel op de manier waarop de haringen zijn gekaakt, gerijpt en schoongemaakt. Het merendeel van de maatjes wordt gevangen in de Atlantische Oceaan bij Noorwegen, IJsland, Schotland en Groenland. Het MSC-label (Marine Stewardship Council) garandeert dat ze afkomstig zijn van duurzame visvangst.
De maatjes die wij in België kennen zijn jonge visjes van net geen drie jaar oud. Ze zijn dan ongeveer 24 centimeter lang en wegen 150 gram. Hoewel ze veel vet bevatten, mogen ze ons niet afschrikken. Ze barsten van de omega-3, en dat, hebben ze er de laatste maanden bij ons ingepompt, is goed voor ons cholesterolgehalte. Mocht ik nog een alibi nodig hebben, dan is dat er een.
Op 9 juni, de dag dat ze in België arriveerden, belde ik naar La Marie Joseph, de visbrasserie om de hoek van onze kantoren, om me ervan te vergewissen dat ze ook daar waren aangekomen en ja, hoor. La Marie Joseph is een van de brasserieën van de gebroeders Niels die in Brussel bekendstaan om hun degelijke producten en onverbeterlijke klassiekers.
Je kunt er niet reserveren, en soms is het er wat vol en rumoerig, maar vandaag is dat niet het geval. Mijn inderhaast opgetrommeld gezelschap zit al op mij te wachten. Stenen vloer, houten tafels, blauwe papieren onderleggers met vissen versierd, witte linnen servetten, een oliestel en, zeer nuttig, een kaartje op tafel met de namen van vissen in zes talen.
Lang moeten we niet kiezen. Er zijn maatjes in hun pure vorm (15 euro), of versierd met boontjes en een glaasje jenever erbij, wij houden het op de eenvoud. Als hoofdgerecht
De maatjes laten niet lang op zich wachten, en alleen al aan het uitzicht kunnen we vaststellen dat ze oké zijn: stevig, glanzend nog met een spoor van rood waar de graat heeft gezeten. Ze worden geserveerd met groen van jonge ui, fijngesneden peterselie en een kwartje citroen. Er staat bruin brood en een stenen potje boter op tafel. Ach, ik ben misschien vooringenomen, maar ik heb nu al beslist dat dit de lekkerste maatjes van het seizoen zullen zijn. Terwijl we de kwaliteit van de visjes loven, komt de maître vragen of we er bezwaar tegen hebben dat er gefilmd wordt, de RTBf is er om een reportage te maken. We doen alsof we de cameraman niet zien, hoewel "Pour être filmé ici, il faut manger des maatjes." Gelaten haalt hij zijn schouders op, het zal hem wat. Ook onze hoofdgerechten vallen geweldig in de smaak. Uitstekende kabeljauw, in ruitjes geroosterd, een half gevuld tomaatje erbij, gekookte aardappelen en een zilveren schaaltje met huisgemaakte bearnaise. De clichés als 'meer moet dat niet zijn' vliegen in het rond. Om af te sluiten komt er nog een ristretto (4 euro) en een bordje frambozen (11 euro). Ik vraag ze zonder ijs, en ze komen, bepoederd met bloemsuiker en versierd met een takje verse munt. In aparte kannetjes is er room en coulis van frambozen.
Als ik terugkom op de redactie vind ik in mijn postvak het boek Haring van de Zweed Leif Mannerström met meer dan honderd recepten voor haring. Lyrisch wordt de man als hij de visjes beschrijft. Ik neem me voor om me er later in te verdiepen, maar voor mijn part moet er met maatjes niet veel worden gedaan .Laat ze in hun blote schoonheid, zo zijn ze 'min beste moaten'. (Agnes Goyvaerts)
La Marie Joseph Brandhoutkaai 47-49, 1000 Brussel 02/218.05.96 maandag gesloten bron; demorgen.be
Flessenwater blijft favoriet
Flessenwater blijft favoriet
Ondanks de economische crisis, zijn mensen niet geneigd minder flessenwater in te slaan. Kraantjeswater hinkt nog altijd achterop, al is dat even gezond. Gewoonte en de gedachte dat gebotteld water heilzamer is, lijken de belangrijkste redenen. Zo blijkt uit een Britse studie.
Gewoonte Voor het onderzoek werd bij sporters gepeild naar hun watergewoonten. De meeste ondervraagden tappen zelden water uit de kraan, eerder uit de fles. Volgens hen is flessenwater gezonder, al kunnen ze specifieke voordelen niet meteen benoemen. De belangrijkste reden lijkt echter gewoonte.
Fles kraantjeswater In eigen land werd onlangs door de Oost-Vlaamse watermaatschappij de idee gelanceerd om flessen met kraantjeswater te verkopen in de supermarkt. Op die manier zou er meer water van de kraan worden gedronken, nadat bekend raakte dat 70 procent nooit kraantjeswater drinkt. Dat verhaal gaat niet door, omdat de distributeurs niet willen meewerken.
Reglementering Belgisch kraantjeswater komt uit ondergrondse waterbekkens, uit meren en uit rivieren. Het heeft diverse behandelingen ondergaan. Het is geanalyseerd en gecontroleerd op 63 parameters. Deze hele behandeling is opgezet om de hygiënische kwaliteit van het water te garanderen. Geen enkel voedingsmiddel is zo sterk gereglementeerd als water.
Als het water aan de vastgelegde normen voldoet, is het drinkbaar. Ook als het nog vervuilende bestanddelen zou bevatten (bacteriën, micro-organismen, chemische stoffen), is de hoeveelheid daarvan zo laag dat het niet als bedreigend gezien wordt voor de gezondheid van de verbruiker.
Geur en smaak Vaak zijn het de smaak en de geur, die als storend ervaren worden en die maken dat de Belg zich afkeert van deze milieu- en portemonneevriendelijke drank. Om deze ongemakken te omzeilen kan het water geflilterd worden in een waterkan of kan je een filter inbouwen in de kraan. Geur en smaak verdwijnen ook als je water een hele poos in de koelkast laat staan. (lvl) bron; hln.be
Peter De Clercq & Dominique Wynter - Basic BBQ. Alles wat je moet weten voor een geslaagde barbecue
Peter De Clercq & Dominique Wynter - Basic BBQ. Alles wat je moet weten voor een geslaagde barbecue
Bij de eerste zonnestralen haalt de Vlaming steevast de barbecue van stal en vullen de grillgeuren de straten bij de ondergaande zon. In het modale gezin is dit ook het moment waarop zich een wonder voltrekt. De gezinsleden die zich normaliter nooit in de keuken laten zien, promoveren zichzelf tot grillmeesters, terwijl de anderen sla mogen kuisen of de obligate tomaten en komkommers in schijfjes mogen snijden. De kinderen amuseren zich ondertussen met aardappels en zilverpapier, of de diepvriesfrieten liggen in het mandje te wachten op hun doop. Maar nog voordat de barbecue goed en wel brandt, heeft er zich al een tweede wonder voltrokken: die van de vleesvermenigvuldiging. Wie naar aloude Vlaamse traditie een barbecue wil organiseren, bedenkt eerst hoeveel vlees, vis en gevogelte er per week wordt gegeten, en bestelt vervolgens dezelfde hoeveelheid per persoon. Hoewel zon oervlaamse barbecue heel wat charmes heeft de roséwijn mag in geen geval ontbreken zijn er ook verfijndere manieren om met hitte, rook en aroma om te gaan. Dat dit dan met een chiquere term outdoor cooking heet, doet al vermoeden dat het om een volwaardige keuken gaat.
Peter De Clercq leverde in 2008 met het boek Just Grilling een ferm staaltje van zijn kunnen en onthulde de recepturen van 45 grillgerechten uit het repertoire van zijn restaurant Elckerlijc in Maldegem. De gastronomische cuisine pur sang die hij in dat boek presenteerde, kent ook een doenbaarder variant, en dat is de focus van Basic BBQ. De Clercq beseft als geen ander dat haalbare, eenvoudige recepten en duidelijke tips en uitleg de eerste stap zijn weg van het volumeroosteren van het Vlaamse barbecuefestijn. Dit boek vormt dan ook een logisch vervolg op de commercialisering van de barBcue-lijn die De Clercq ontwikkelde voor Point Virgule. Deze lijn omvat verschillende accessoires, kruidenmengelingen, marinades, smaakstix, vuurkruiden en -aromas zoals wijnstokken en olijfpitten en natuurlijk de onvolprezen Q-bag. De Q-bag is een gebruiksklare papillot met een kijkvenster doe toelaat de gaarheid van het gerecht te controleren. Natuurlijk wordt er hier en daar aan product-placement gedaan voor de producten uit deze barBcue-lijn - het zou eerder vreemd zijn als De Clercq zijn eigen producten niet zou gebruiken - maar nergens krijgt de lezer de indruk verzeild te zijn geraakt in een reclamecampagne.
Het boek verzamelt elf recepten voor voor-en bijgerechen, vijftien voor hoofdgerechten en zes voor nagerechten. Deze tweeëndertig recepten voor barbecuegerechten worden voorafgegaan door een basishoofdstuk met nog eens dertien recepten voor marinades, kruidenmengelingen en sauzen. De inleiding bij dit boek bestaat uit wat algemene informatie over het kiezen van een barbecue en over het aanmaken ervan en het boek sluit af met een foto-impressie van het WK barbecue, een overzicht van een goed gevulde BBQ voorraadkast en een index op ingrediënten.
Het geheim van een geslaagde barbecue ligt volgens De Clercqs recepten in het voorafgaand marineren en het blijven bedruipen van de vis, het vlees of de groenten tijdens het grillen. Voeg daaraan nog de aromas toe die vuurkruiden, hout van whiskyvaten, olijfpitten of wijnstokken afgeven tijdens het roosteren onder gesloten deksel, en een beetje grillmaster zet een aardig afsmakend gerecht op tafel. De Clercq creëerde voor dit boek zowel gerechten die op zichzelf staan, zoals grietfilet met olijfboter en asperges, tonijnsteak met spagheti en gerookt spek of Italiaanse grillworst met linzen, als gerechten die moeten worden gecombineerd met enkele goedgekozen bijgerechten of een originele salade. Soms gebruikt De Clercq de BBQ ook gewoon als hittebron om er bijvoorbeeld op te wokken.
Elk recept bestaat uit een ingrediëntenlijst en een bereidingswijze waarbij soms bijkomende technieken zoals scampis pellen of het opensnijden van piepkuikens worden uitgelegd. Daarbij zijn de stap-voor-stap-fotos van Lennert Deprettere die ook de fotos van de gerechten en de sfeerfotos voor zijn rekening nam, zeer verhelderend. Alleen het recept voor bearnaisesaus op p. 27 klopt niet. Boter die je hebt opgewarmd, bij je gastrique hebt gedaan en hebt opgeklopt met eidooiers kan je niet meer beetje bij beetje toevoegen aan diezelfde massa. Over het boek verspreid staan ook heel wat lezenswaardige tips over producten, technieken en werkwijzen zoals het openen van oesters of het pareren van een ribstuk. Die zijn niet altijd even gelukkig geplaatst. Zo staat de uitleg over de Q-bag niet bij het eerste gebruik in het boek, en de tip hoe je met houtschilfers een bourbonaroma krijgt op een gasbarbecue staat maar liefst 30 paginas verwijderd van de vage verwijzing zie voorbeeld op p. 74. En nu we er toch de schoonheidsfoutjes aan het uithalen zijn: bij een volgende fotoshoot zorgt De Clercq er beter voor geen kledij te dragen met tekst op zodat het minder opvalt als een foto gespiegeld wordt gereproduceerd omdat dat beter uitkomt bij de vormgeving van het boek.
Basic BBQ is zeker een van de betere barbecueboeken van de laatste jaren voor het brede publiek en het voorziet de barbecueliefhebber van inspirerende en haalbare recepten. Daarnaast bevat het boek nuttige weetjes, tips en informatie waarmee iedereen zeker zijn voordeel zal mee doen. Met dit boek wordt outdoor cooking een plezier voor elk seizoen.
Titel: Basic BBQ. Alles wat je moet weten voor een geslaagde barbecue Auteur: Peter De Clercq & Dominique Wynter Receptuur: Peter De Clercq Fotografie: Lennert Deprettere Uitgeverij: Lannoo Jaar: 2009 Collatie: 145 pp. ill. ISBN: 978-90-209-8292-3 Kwalitatieve beoordeling: *** Moeilijkheidsgraad: II bron; blogspot.com
Brussel-Stad - Wat ons bij onze occasionele bezoekjes aan fastfoodrestaurants opvalt, is het feit dat ze vaak helemaal niet zo fast zijn als gedacht. Dat geeft ons de tijd om de verschillende menus, maten, opties en promoties op de menukaarten te ontcijferen, maar het zou wel eens kunnen dat net die wirwar van formules de hamburgertenten zo traag maakt.
In die zin zit er wel muziek in het nieuwe concept dat Quick nu lanceert met zijn Giant Bar: een kleinere en sterk vereenvoudigde versie van haar traditionele restaurants.
De eerste Giant Bar opende vorige week de deuren in de vernieuwde ondergrondse galerij van het Centraal Station, en staat nagenoeg volledig in het teken van de Giant. Dat is het in België meest verkochte broodje (27.000 per dag volgens Quick) met de mysterieuze saus, dat in de Giant Bar in vier formaten (junior/regular/mega/supreme) verkocht wordt. De enige opties zijn een milkshake, een softdrink en/of een portie fingerfood. Al zagen we dat de franchisenemer in het Centraal Station toch ook een gewone ham- en cheeseburger aanbiedt.
Voor Quick opent de Giant Bar de mogelijkheid om op drukke maar duurdere plaatsen als stations, luchthavens en winkelstraten aanwezig te zijn zonder al te hoge huurprijzen te betalen.
En als het succes te lange wachtrijen met zich meebrengt, zijn er in het Centraal Station nog alternatieven.
Centraal Station - Madeleinegalerij (-1)
Michaël Bellon bron; brusselnieuws.be
21-06-2009
Gusto in La Bella Roma
Gusto in La Bella Roma
Het motto van twee jonge meisjes in Rome is: 'zoveel mogelijk zien op zo'n kort mogelijke tijd'. De tweede dag van onze trip in de hoofdstad van La Bella Italia was dan ook overweldigend, en bovenal vermoeiend. Na het gooien van een muntje in de Trevifontein, het paraderen op de Spaanse trappen, het vermijden van bloemenverkopers op de Piazza del Popolo, het spotten van Italiaanse knapperds en het fotograferen van het Pantheon, waren we toe aan een stevige maaltijd. Vanwege onze onbekwaamheid in het kaartlezen slaagden we er niet in om het leuke restaurant in onze reisgids te vinden. Moe en gefrustreerd spraken we in gebrekkig Italiaans de eerste de beste voorbijgangers aan en vroegen naar een goede eetgelegenheid. We waren ervan overtuigd dat men ons naar een toeristische en smakeloze brasserie zou sturen maar niets was minder waar. De pijnlijke voeten en vermoeidheid waren in een mum van tijd vergeten toen we restaurant/pizzeria/wijnbar Gusto binnenstapten. De hippe en trendy keten in pakhuisstijl scoorde meteen. Het was moeilijk kiezen tussen de vele smaakvolle gerechten. Uiteindelijk besloten we een lasagne te nemen. De bolognese was ver zoek maar we kregen op het bladerdeeg pittige pesto in de plaats. Een smaakvolle verrassing. Het toetje (Italiaanse tiramisu) was de kers op de taart. Niets dan lof voor Gusto. Het is een echte aanrader voor iedereen die houdt van verse pizza's en andere typisch Italiaanse gerechten. Aanpalend aan het restaurant is er een winkel waar men tal van leuke kookgadgets verkoopt. Op bepaalde dagen kan men er ook genieten van livemuziek. (Annelies Molein)
Gusto, Piazza Augusto Imperatore 9, Roma, www.gusto.it bron; demorgen.be
Mes & Vork: Jardin Tropical
Mes & Vork: Jardin Tropical
Tataki van tonijn, langoustines op de plancha, poten van koningskrab. de kaart van Jardin Tropical klinkt op het eerste gezicht vertrouwd in de oren. In het hogere segment van onze nationale restaurantcompetitie komen deze bereidingen en technieken al een paar jaar voor.
Daar hebben we zeker ook geen problemen mee en helemaal niet wanneer chefs ze adequaat uitvoeren. Of hier en daar nog een paar leuke accenten meegeven. Dat lijkt precies wat chef Christophe Van den Berghe in zijn restaurant vlak bij de Knokse Zeedijk ambieert. Voor avant-gardegerechten is de badplaats trouwens nooit een toplocatie geweest. Daarvoor moet je eerder in de agglomeratie Brugge of centrum Sluis aan tafel aanschuiven.
Rustig meedeinen op de golven van vernieuwing en als chef een persoonlijke bijdrage toeleveren lijkt de beste keuze in Knokke. Jardin Tropical behoort al een paar jaren tot het type restaurants dat niet alleen op zoek gaat naar een vaste, eigentijdse culinaire lijn maar ook jongleert met aparte verkoopformules. Met diverse menutypes waaronder een speciaal, prijsgunstig aanbod op maandag en suggesties in tapasvorm wil Christophe Van den Berghe vlotter inspelen op de verwachtingen van zijn klanten. De gedreven chef kon door weloverwogen investeringen in een paar jaar tijd een visueel attractieve zaak uitbouwen. Hij creëerde een sterk team rond zich en heeft met echtgenote Evy - volgens GaultMillau de beste gastvrouw van het jaar - ook op professioneel vlak het geluk aan zijn zijde.
Na een paar frivole hapjes is tataki van tonijn de opener. Een gerecht waar we tegenwoordig meestal voor (op)passen omdat de bereiding nog maar zelden aan de verwachtingen voldoet. De klassieker raakte tijdens de fusiongolf begin jaren negentig ook buiten het circuit van Japanse restaurants bekend. Sindsdien vond de relatief eenvoudige techniek van kort schroeien ook ingang in brasserieën en eetcafés. Voorwaarde voor een mooi resultaat is evenwel onberispelijke kwaliteit van het basisproduct. En daar wil het wel eens aan mangelen bij onze chefs die de ogenschijnlijk overdreven productzorg en ernst van Japanse collega's niet kunnen of willen begrijpen.
Van den Berghe is op dat vlak wel bij de les en met zijn tonijn van superieure kwaliteit en perfecte bereiding heeft hij meteen alle aandacht aan tafel. Het gerecht heeft smaak, densiteit, sappigheid en frisheid. De compositie overstijgt zichzelf door het gedoseerd gebruik van een Japanse kruidenmengeling en een fijne streep elegante currymayonaise. Zorg en finesse liggen ook aan de basis van een scherp gesneden moot wilde heilbot. Op een tiende graad na de komma juist van temperatuur en daardoor ook van textuur, smelt de vis in de mond. Een langoustine kort aangezet op de plancha verhoogt nog het plezier.
Uit de diverse groentegarnituren onthouden we gekonfijte kerstomaat met een evenwichtig gelaagde looksmaak. Enig minpuntje is het broodje dat door een gebrek aan crunch en pit geen match is voor de twee met zwier gecomponeerde voorgerechten. Tussengerecht zijn een paar stukken koningskrab waarvan het natuurlijke parfum alleen al onze speekselklieren activeert. Verrassend is het gebruik van verfrissende roze peper die in gelukkig vervlogen tijden menig eendenborstje ontsierde. Hier is de roze korrel meer dan okay. Het hoofdgerecht blijft onder de verwachtingen. Het tussenribstuk van Limousin-rund heeft naar onze smaak onvoldoende hoog vuur gekregen. Zo'n stuk van deze origine leent zich nochtans door het fijn gedoseerd vetgehalte uitermate makkelijk tot een korst, mooie kleuring en warme, bloederige bakwijze. Van een Maillard-effect is echter geen sprake waardoor het kwaliteitsvlees niet volledig tot zijn recht komt.
Maar ach wat, 't is niet omdat een journalist al eens krom praat of schrijft dat meteen aan zijn verbaal vermogen moet getwijfeld worden. Dat geldt ook voor een kok. (Willem Asaert)
Jardin Tropical
> Zwaluwenlaan 12, 8300 Knokke > 050/61.07.98 > www.jardintropical.be > woensdag en donderdag gesloten > lunchmenu 39 euro, menu's voor 62 en 92 euro, maandagavondmenu 55 euro bron; demorgen.be
'Groenten en fruit kunnen blindheid bij ouderen afremmen'
'Groenten en fruit kunnen blindheid bij ouderen afremmen'
Dat mensen met het stijgen der jaren steeds vaker kampen met een afnemend gezichtsvermogen weten we al lang. Dat proces is niet vermijdbaar maar, zo schrijft de Sunday Telegraph, het kan waarschijnlijk wel worden afgeremd door het eten van groeten en fruit. Antioxidanten zorgen ervoor de de eerste symptomen trager ontwikkelen zodat een ergere graad van blindheid wordt uitgesteld.
Een ploeg wetenschappers in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast ontdekte samen met collega's in de Ierse republiek dat het toevoegen van voedingssupplementen ervoor kan zorgen dat de door ouderdom en slijtage veroorzaakte 'maculaire regeneratie' trager gaat verlopen. Daardoor kan de laatste fase, waarbij de patiënt bijna niets meer kan zien, worden uitgesteld.
Onder leiding van professor Usha Chakravarthy van het Centrum voor Visie en Vaculaire Wetenschappen van de Queens-universiteit in Belfast, onderzocht een groep vorsers 400 mensen die gemiddeld 77 jaar oud waren. Tijdens klinische tests gingen zij na of de rijke antioxidanten zoals die onder meer worden aangetroffen in fruit en groenten konden voorkomen dat een beginnende blindheid zich ontwikkelt tot de gevaarlijke laatste fase.
Bij de proefkonijnen die voedingssupplementen met antioxidanten hadden gekregen vertraagde de afname van de zichtbaarheid. De groep die placebo's kreeg vertoonde geen verschil met de normale trend van gezichtsafname. bron ; nieuwsblad.be
Guernsey een klein culinair paradijs
Guernsey een klein culinair paradijs
Het prachtige engelse kanaaleiland Guernsey in de baai van St.Malo is een nog redelijk onbekend vakantieoord. Op dit eiland is er veel te zien en te doen, zoals het maken van een klifwandeling, genieten van de bloemenpracht en het ontdekken van de historische gebouwen en plekken. In de avond kan er genoten worden van een seafood diner waarbij u uitkijkt over dezelfde baai waarin de vis gevangen is. Guernsey combineert het moderne leven met oude tradities in een bijna mediterrane sfeer. Mede door het gunstige klimaat heeft het eiland ook een bijzondere keuken waarbij voornamelijk vis en schelpdieren centraal staan. Uiteraard heeft Guernsey hiernaast nog vele culinaire genoegens te bieden.
Culinair Guernsey Eten wordt op Guernsey zeer serieus genomen, wat zeker te merken is aan het ongelooflijk aantal eersteklas restaurants op het eiland. Vooral vanwege de combinatie van de Normandische achtergrond van Guernsey, de overvloed aan vis in de zee en naar eigen zeggen de beste melk in de wereld is het kanaaleiland zeker een klein culinair paradijs. Het culinaire aanbod op Guernsey is zeer gevarieerd. De vele pubs, bistro's en restaurants bieden naast het typisch Engels eten ook kookstijlen van over de hele wereld, zoals Turks, Spaans en Italiaans. Bovendien zit Guernsey midden in wateren waar het wemelt van de vissen door de warme golfstroom. Er zijn weinig menu's waar geen vis en schelpdieren op staan. Alles van zeekreeft en garnalen tot schelpdieren en zeebaars staat prominent op het menu. Eén schelpdier is in het bijzonder zeer geliefd op Guernsey: de ormer. Deze langwerpige delicatesse heeft een bijna mythische status op het eiland vanwege zijn verfijnde smaak maar is ook heel zeldzaam geworden. Nog een lekkernij is de gâche, een soort vruchtencake dat overal te koop is en zeer geliefd is op het eiland.
Culinaire evenementen Guernsey staat niet alleen bekend om zijn vele toprestaurants, zijn ormer en zijn visgerechten, maar ook om de culinaire evenementen die er plaatsvinden. Het culinaire seizoen wordt elk jaar afgetrapt met een aantal 'Taste of Guernsey' evenementen die bezoekers op een simpele manier laten kennismaken met de lokale keuken. Deze evenementen vinden plaats in tenten en worden gehost door telkens een andere chef uit Guernsey. In de zomer vindt het evenement Summer Seafood plaats. Zoals de naam al zegt krijgt de bezoeker een ruime keuze aan zeedieren voorgeschoteld, zoals kreeft, mosselen en zeebaars. De menu's worden door de chefs speciaal samengesteld voor dit evenement. Tenslotte is er het jaarlijkse Tennerfeest van oktober tot midden november. Tijdens dit evenement worden er in meer dan 160 deelnemende restaurants speciale menu's samengesteld. Deze menu's zijn allemaal voor een 'tenner' (tien Engelse pond) te bestellen, wat in deze tijd bijna niks is. Wel zijn de menu's van een zeer hoog niveau en echt de moeite waard.
Wilt u meer over Guernsey lezen? Klik dan hier voor meer informatie bron; smaak.nl
Lekker eigenzinnig ; er zijn kersen.
Lekker eigenzinnig
Voor mensen die het nog niet weten: er zijn kersen. Dat is zo leuk in ons land. Er zijn altijd mensen die lekker dwars zijn en lekker niet meedoen wanneer onze regering weer eens iets heeft bedacht.
Foto: Rias Immink
Zo was een van de eerste uitingen van de Europese Gemeenschap, in het midden van de vorige eeuw, een allesomvattend agrarisch plan. Ieder land moest gaan verbouwen waar het goed in was en klimatologisch het beste voor geschikt. Nederland zou één groot aardappelveld worden, afgewisseld met grasvelden voor de koeien en onze eeuwige melk.
En al die fruitbomen moesten weg. De Grieken konden veel beter kersen telen dan wij en ze waren nog eerder rijp ook. Appels zouden uit Frankrijk komen en klein fruit uit Spanje. Al die duizenden boerderijen met kleine boomgaarden eromheen kregen een rooipremie. Weg met al die onhandige hoogstammen!
Er ontstonden zelfs rooiploegen die een jaar of tien van dorp naar dorp trokken om fruitbomen te vernietigen. Hoe bedenk je zoiets?
Maar goed, dan kan ik ook wel weer intens van onze gekke Nederlanders houden. Ik heb eens een oudere man in een boomgaard gesproken die vertelde dat hij bij een van de rooiploegen werkte. Dan hakte hij overdag bomen om. Om s middags bijzondere soorten in zijn eigen boomgaard aan te planten. Hij heeft nog steeds een prachtige boomgaard met wel twintig oude kersenrassen.
De kersenboomgaard was lange tijd een soort verzekering voor de boerenvrouw. Zij kreeg bij haar huwelijk een stuk of twintig bomen. In het begin had ze daar geen omkijken naar. Dat kwam prima uit, want ze had het toch te druk.
Maar bij het lengen van de jaren begonnen die bomen steeds meer vrucht te dragen en mocht meneer de boer dan eens per ongeluk omvallen, dan had ze in ieder geval de opbrengst van de kersen achter de hand.
Er zijn duizenden boomgaarden verloren gegaan, maar gelukkig zijn er genoeg eigenwijze Nederlanders die niet aan die gekte hebben meegedaan. De Betuwe staat vol met moderne boompjes waar zelfs met machines kan worden geoogst, maar in een wijde kring daaromheen is er nog een flink aantal ouderwetse hoogstamboomgaarden.
Je rijdt gewoon richting plaatsjes als Cothen en Wijk bij Duurstede en binnen tien minuten sta je in een echte kersenboomgaard. Dan betaal je een tientje voor twee kilo kersen en ga je ergens met die grote zakken vol, handenvol kersen tegelijk zitten eten totdat het sap langs je wangen loopt, je kleren onder zitten, je het land ruikt en blij bent met die mensen die een van de lekkerste producten van ons land hebben bewaard. Leve de eigenzinnigheid. Felix Wilbrink bron; telegraaf.be
20-06-2009
Praline
Praline
Ja ja, mevrouw Van Pee, uw hondje heeft weer een praline op mijn deurmat gelegd. Gelukkig woont mevrouw Van Pee al lang in België en weet zij wat een praline is. Had zij in Frankrijk gewoond, dan zou ze zich vast afvragen over wat ik het had. Niet over die hond natuurlijk of die deurmat, maar over die praline ! Dit wonder, sinds jaar en dag een plezier voor onze smaakpapillen, hebben we te danken aan een apotheker. Dank u wel, Belgische geschiedenis. Hadden andere volkeren ons niet zo vaak bezet en onder hun bewind geplaatst, zouden we niet zo creatief zijn geweest. Vele jaren geleden had die goede meneer Neuhaus het flitsende idee om vormpjes te vullen met vloeibare chocolade. Na een kleine bewerking verkreeg hij mooie schaaltjes die hij opvulde met alle mogelijke smaken en ingrediënten. Bij on sis praliné troef, maar er zijn fabrikanten en chocolatiers die andere smaken hebben ontdekt. De snoepjesdoos iso ok aan die periode te danken, maar die is niet om op te eten, dus daar heb ik het nu niet over. Onze pralines zijn vrij groot en wegen tussen 15 en 18 gram. U kunt ze moeilijk in een hap opeten. Jammer genoeg voelen de meeste mensen zich verplicht de pralines in de koelkast te bewaren, wat de smaak volledig verknoeit. Een praline met slagroom recht uit de koelkast heeft dezelfde smaak als en stukje verse boter. U zult toegeven dat de smaakbeleving toch maar matig is. Sinds een aantal jaren spannen de praline producenten en de chocolatiers zich in om nieuwigheden op de markt te brengen : kleinere chocolaatjes, originele smaken en nieuwe vormen. De chocolade herleeft, en dat is goed nieuws. bron; skynet.be
Poonfilet met voorjaarsgroenten
Poonfilet met voorjaarsgroenten
Ingrediënten - voor 10 personen
1,25 kg wortelen
2,5 blokjes groentebouillon
laurier
zout
papavergraantjes (indien gewenst)
250 g boter
5 cl room
1 koffielepel maïzena
20 poonfilets
peper
2 grote aardappelen
1 ei
1 kg erwten
bladerdeeg (1 vel)
2 citroenen
Bereidingswijze
Maak de wortelen schoon en pers ze om het sap eruit te halen. Los de bouillonblokjes op in 6 dl water. Voeg het wortelsap, het laurierblaadje, peper en zout toe. Laat tot de helft inkoken. Kook de erwtjes en de aardappelen in water met de rest van het bouillonblokje. Bereid intussen de garnering voor: neem een rond vel bladerdeeg. Snijd met een mes stroken van 2 cm dik. Draai deze in een streng en smeer ze in met licht geklopt ei en bestrooi met papavergraantjes. Leg ze ten slotte 10 minuten in een voorverwarmde over van 180°C. Wanneer de erwtjes gaar zijn, laten uitlekken en door de zeef halen. Voeg hierbij een klontje boter en eventueel nog een beetje room. Breng verder op smaak en hou warm. Wanneer het wortelsap is ingekookt, voeg je hierbij de room en laat indikken. Controleer de smaak; indien de saus te lopend is, voeg je een beetje maïzena toe. Hou warm. Bestrijk de poonfilets langs de velaknt lichtjes met bloem, kruid met peper en zout. Laat de filets in de hete boter bakken (eerst langs de velkant en dan omdraaien, en daarna van het vuur af laten verder bakken.) Indien de saus te lopend zou zijn, voeg je nog wat maïzena toe. Tip: overgiet de borden met een beetje saus, leg de filets op de saus, maak hoopjes met de erwtenpuree, versier met een schijfje citroen en een streng balderdeeg. bron; solo.be