Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
21-06-2009
Mes & Vork: Jardin Tropical
Mes & Vork: Jardin Tropical
Tataki van tonijn, langoustines op de plancha, poten van koningskrab. de kaart van Jardin Tropical klinkt op het eerste gezicht vertrouwd in de oren. In het hogere segment van onze nationale restaurantcompetitie komen deze bereidingen en technieken al een paar jaar voor.
Daar hebben we zeker ook geen problemen mee en helemaal niet wanneer chefs ze adequaat uitvoeren. Of hier en daar nog een paar leuke accenten meegeven. Dat lijkt precies wat chef Christophe Van den Berghe in zijn restaurant vlak bij de Knokse Zeedijk ambieert. Voor avant-gardegerechten is de badplaats trouwens nooit een toplocatie geweest. Daarvoor moet je eerder in de agglomeratie Brugge of centrum Sluis aan tafel aanschuiven.
Rustig meedeinen op de golven van vernieuwing en als chef een persoonlijke bijdrage toeleveren lijkt de beste keuze in Knokke. Jardin Tropical behoort al een paar jaren tot het type restaurants dat niet alleen op zoek gaat naar een vaste, eigentijdse culinaire lijn maar ook jongleert met aparte verkoopformules. Met diverse menutypes waaronder een speciaal, prijsgunstig aanbod op maandag en suggesties in tapasvorm wil Christophe Van den Berghe vlotter inspelen op de verwachtingen van zijn klanten. De gedreven chef kon door weloverwogen investeringen in een paar jaar tijd een visueel attractieve zaak uitbouwen. Hij creëerde een sterk team rond zich en heeft met echtgenote Evy - volgens GaultMillau de beste gastvrouw van het jaar - ook op professioneel vlak het geluk aan zijn zijde.
Na een paar frivole hapjes is tataki van tonijn de opener. Een gerecht waar we tegenwoordig meestal voor (op)passen omdat de bereiding nog maar zelden aan de verwachtingen voldoet. De klassieker raakte tijdens de fusiongolf begin jaren negentig ook buiten het circuit van Japanse restaurants bekend. Sindsdien vond de relatief eenvoudige techniek van kort schroeien ook ingang in brasserieën en eetcafés. Voorwaarde voor een mooi resultaat is evenwel onberispelijke kwaliteit van het basisproduct. En daar wil het wel eens aan mangelen bij onze chefs die de ogenschijnlijk overdreven productzorg en ernst van Japanse collega's niet kunnen of willen begrijpen.
Van den Berghe is op dat vlak wel bij de les en met zijn tonijn van superieure kwaliteit en perfecte bereiding heeft hij meteen alle aandacht aan tafel. Het gerecht heeft smaak, densiteit, sappigheid en frisheid. De compositie overstijgt zichzelf door het gedoseerd gebruik van een Japanse kruidenmengeling en een fijne streep elegante currymayonaise. Zorg en finesse liggen ook aan de basis van een scherp gesneden moot wilde heilbot. Op een tiende graad na de komma juist van temperatuur en daardoor ook van textuur, smelt de vis in de mond. Een langoustine kort aangezet op de plancha verhoogt nog het plezier.
Uit de diverse groentegarnituren onthouden we gekonfijte kerstomaat met een evenwichtig gelaagde looksmaak. Enig minpuntje is het broodje dat door een gebrek aan crunch en pit geen match is voor de twee met zwier gecomponeerde voorgerechten. Tussengerecht zijn een paar stukken koningskrab waarvan het natuurlijke parfum alleen al onze speekselklieren activeert. Verrassend is het gebruik van verfrissende roze peper die in gelukkig vervlogen tijden menig eendenborstje ontsierde. Hier is de roze korrel meer dan okay. Het hoofdgerecht blijft onder de verwachtingen. Het tussenribstuk van Limousin-rund heeft naar onze smaak onvoldoende hoog vuur gekregen. Zo'n stuk van deze origine leent zich nochtans door het fijn gedoseerd vetgehalte uitermate makkelijk tot een korst, mooie kleuring en warme, bloederige bakwijze. Van een Maillard-effect is echter geen sprake waardoor het kwaliteitsvlees niet volledig tot zijn recht komt.
Maar ach wat, 't is niet omdat een journalist al eens krom praat of schrijft dat meteen aan zijn verbaal vermogen moet getwijfeld worden. Dat geldt ook voor een kok. (Willem Asaert)
Jardin Tropical
> Zwaluwenlaan 12, 8300 Knokke > 050/61.07.98 > www.jardintropical.be > woensdag en donderdag gesloten > lunchmenu 39 euro, menu's voor 62 en 92 euro, maandagavondmenu 55 euro bron; demorgen.be
'Groenten en fruit kunnen blindheid bij ouderen afremmen'
'Groenten en fruit kunnen blindheid bij ouderen afremmen'
Dat mensen met het stijgen der jaren steeds vaker kampen met een afnemend gezichtsvermogen weten we al lang. Dat proces is niet vermijdbaar maar, zo schrijft de Sunday Telegraph, het kan waarschijnlijk wel worden afgeremd door het eten van groeten en fruit. Antioxidanten zorgen ervoor de de eerste symptomen trager ontwikkelen zodat een ergere graad van blindheid wordt uitgesteld.
Een ploeg wetenschappers in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast ontdekte samen met collega's in de Ierse republiek dat het toevoegen van voedingssupplementen ervoor kan zorgen dat de door ouderdom en slijtage veroorzaakte 'maculaire regeneratie' trager gaat verlopen. Daardoor kan de laatste fase, waarbij de patiënt bijna niets meer kan zien, worden uitgesteld.
Onder leiding van professor Usha Chakravarthy van het Centrum voor Visie en Vaculaire Wetenschappen van de Queens-universiteit in Belfast, onderzocht een groep vorsers 400 mensen die gemiddeld 77 jaar oud waren. Tijdens klinische tests gingen zij na of de rijke antioxidanten zoals die onder meer worden aangetroffen in fruit en groenten konden voorkomen dat een beginnende blindheid zich ontwikkelt tot de gevaarlijke laatste fase.
Bij de proefkonijnen die voedingssupplementen met antioxidanten hadden gekregen vertraagde de afname van de zichtbaarheid. De groep die placebo's kreeg vertoonde geen verschil met de normale trend van gezichtsafname. bron ; nieuwsblad.be
Guernsey een klein culinair paradijs
Guernsey een klein culinair paradijs
Het prachtige engelse kanaaleiland Guernsey in de baai van St.Malo is een nog redelijk onbekend vakantieoord. Op dit eiland is er veel te zien en te doen, zoals het maken van een klifwandeling, genieten van de bloemenpracht en het ontdekken van de historische gebouwen en plekken. In de avond kan er genoten worden van een seafood diner waarbij u uitkijkt over dezelfde baai waarin de vis gevangen is. Guernsey combineert het moderne leven met oude tradities in een bijna mediterrane sfeer. Mede door het gunstige klimaat heeft het eiland ook een bijzondere keuken waarbij voornamelijk vis en schelpdieren centraal staan. Uiteraard heeft Guernsey hiernaast nog vele culinaire genoegens te bieden.
Culinair Guernsey Eten wordt op Guernsey zeer serieus genomen, wat zeker te merken is aan het ongelooflijk aantal eersteklas restaurants op het eiland. Vooral vanwege de combinatie van de Normandische achtergrond van Guernsey, de overvloed aan vis in de zee en naar eigen zeggen de beste melk in de wereld is het kanaaleiland zeker een klein culinair paradijs. Het culinaire aanbod op Guernsey is zeer gevarieerd. De vele pubs, bistro's en restaurants bieden naast het typisch Engels eten ook kookstijlen van over de hele wereld, zoals Turks, Spaans en Italiaans. Bovendien zit Guernsey midden in wateren waar het wemelt van de vissen door de warme golfstroom. Er zijn weinig menu's waar geen vis en schelpdieren op staan. Alles van zeekreeft en garnalen tot schelpdieren en zeebaars staat prominent op het menu. Eén schelpdier is in het bijzonder zeer geliefd op Guernsey: de ormer. Deze langwerpige delicatesse heeft een bijna mythische status op het eiland vanwege zijn verfijnde smaak maar is ook heel zeldzaam geworden. Nog een lekkernij is de gâche, een soort vruchtencake dat overal te koop is en zeer geliefd is op het eiland.
Culinaire evenementen Guernsey staat niet alleen bekend om zijn vele toprestaurants, zijn ormer en zijn visgerechten, maar ook om de culinaire evenementen die er plaatsvinden. Het culinaire seizoen wordt elk jaar afgetrapt met een aantal 'Taste of Guernsey' evenementen die bezoekers op een simpele manier laten kennismaken met de lokale keuken. Deze evenementen vinden plaats in tenten en worden gehost door telkens een andere chef uit Guernsey. In de zomer vindt het evenement Summer Seafood plaats. Zoals de naam al zegt krijgt de bezoeker een ruime keuze aan zeedieren voorgeschoteld, zoals kreeft, mosselen en zeebaars. De menu's worden door de chefs speciaal samengesteld voor dit evenement. Tenslotte is er het jaarlijkse Tennerfeest van oktober tot midden november. Tijdens dit evenement worden er in meer dan 160 deelnemende restaurants speciale menu's samengesteld. Deze menu's zijn allemaal voor een 'tenner' (tien Engelse pond) te bestellen, wat in deze tijd bijna niks is. Wel zijn de menu's van een zeer hoog niveau en echt de moeite waard.
Wilt u meer over Guernsey lezen? Klik dan hier voor meer informatie bron; smaak.nl
Lekker eigenzinnig ; er zijn kersen.
Lekker eigenzinnig
Voor mensen die het nog niet weten: er zijn kersen. Dat is zo leuk in ons land. Er zijn altijd mensen die lekker dwars zijn en lekker niet meedoen wanneer onze regering weer eens iets heeft bedacht.
Foto: Rias Immink
Zo was een van de eerste uitingen van de Europese Gemeenschap, in het midden van de vorige eeuw, een allesomvattend agrarisch plan. Ieder land moest gaan verbouwen waar het goed in was en klimatologisch het beste voor geschikt. Nederland zou één groot aardappelveld worden, afgewisseld met grasvelden voor de koeien en onze eeuwige melk.
En al die fruitbomen moesten weg. De Grieken konden veel beter kersen telen dan wij en ze waren nog eerder rijp ook. Appels zouden uit Frankrijk komen en klein fruit uit Spanje. Al die duizenden boerderijen met kleine boomgaarden eromheen kregen een rooipremie. Weg met al die onhandige hoogstammen!
Er ontstonden zelfs rooiploegen die een jaar of tien van dorp naar dorp trokken om fruitbomen te vernietigen. Hoe bedenk je zoiets?
Maar goed, dan kan ik ook wel weer intens van onze gekke Nederlanders houden. Ik heb eens een oudere man in een boomgaard gesproken die vertelde dat hij bij een van de rooiploegen werkte. Dan hakte hij overdag bomen om. Om s middags bijzondere soorten in zijn eigen boomgaard aan te planten. Hij heeft nog steeds een prachtige boomgaard met wel twintig oude kersenrassen.
De kersenboomgaard was lange tijd een soort verzekering voor de boerenvrouw. Zij kreeg bij haar huwelijk een stuk of twintig bomen. In het begin had ze daar geen omkijken naar. Dat kwam prima uit, want ze had het toch te druk.
Maar bij het lengen van de jaren begonnen die bomen steeds meer vrucht te dragen en mocht meneer de boer dan eens per ongeluk omvallen, dan had ze in ieder geval de opbrengst van de kersen achter de hand.
Er zijn duizenden boomgaarden verloren gegaan, maar gelukkig zijn er genoeg eigenwijze Nederlanders die niet aan die gekte hebben meegedaan. De Betuwe staat vol met moderne boompjes waar zelfs met machines kan worden geoogst, maar in een wijde kring daaromheen is er nog een flink aantal ouderwetse hoogstamboomgaarden.
Je rijdt gewoon richting plaatsjes als Cothen en Wijk bij Duurstede en binnen tien minuten sta je in een echte kersenboomgaard. Dan betaal je een tientje voor twee kilo kersen en ga je ergens met die grote zakken vol, handenvol kersen tegelijk zitten eten totdat het sap langs je wangen loopt, je kleren onder zitten, je het land ruikt en blij bent met die mensen die een van de lekkerste producten van ons land hebben bewaard. Leve de eigenzinnigheid. Felix Wilbrink bron; telegraaf.be
20-06-2009
Praline
Praline
Ja ja, mevrouw Van Pee, uw hondje heeft weer een praline op mijn deurmat gelegd. Gelukkig woont mevrouw Van Pee al lang in België en weet zij wat een praline is. Had zij in Frankrijk gewoond, dan zou ze zich vast afvragen over wat ik het had. Niet over die hond natuurlijk of die deurmat, maar over die praline ! Dit wonder, sinds jaar en dag een plezier voor onze smaakpapillen, hebben we te danken aan een apotheker. Dank u wel, Belgische geschiedenis. Hadden andere volkeren ons niet zo vaak bezet en onder hun bewind geplaatst, zouden we niet zo creatief zijn geweest. Vele jaren geleden had die goede meneer Neuhaus het flitsende idee om vormpjes te vullen met vloeibare chocolade. Na een kleine bewerking verkreeg hij mooie schaaltjes die hij opvulde met alle mogelijke smaken en ingrediënten. Bij on sis praliné troef, maar er zijn fabrikanten en chocolatiers die andere smaken hebben ontdekt. De snoepjesdoos iso ok aan die periode te danken, maar die is niet om op te eten, dus daar heb ik het nu niet over. Onze pralines zijn vrij groot en wegen tussen 15 en 18 gram. U kunt ze moeilijk in een hap opeten. Jammer genoeg voelen de meeste mensen zich verplicht de pralines in de koelkast te bewaren, wat de smaak volledig verknoeit. Een praline met slagroom recht uit de koelkast heeft dezelfde smaak als en stukje verse boter. U zult toegeven dat de smaakbeleving toch maar matig is. Sinds een aantal jaren spannen de praline producenten en de chocolatiers zich in om nieuwigheden op de markt te brengen : kleinere chocolaatjes, originele smaken en nieuwe vormen. De chocolade herleeft, en dat is goed nieuws. bron; skynet.be
Poonfilet met voorjaarsgroenten
Poonfilet met voorjaarsgroenten
Ingrediënten - voor 10 personen
1,25 kg wortelen
2,5 blokjes groentebouillon
laurier
zout
papavergraantjes (indien gewenst)
250 g boter
5 cl room
1 koffielepel maïzena
20 poonfilets
peper
2 grote aardappelen
1 ei
1 kg erwten
bladerdeeg (1 vel)
2 citroenen
Bereidingswijze
Maak de wortelen schoon en pers ze om het sap eruit te halen. Los de bouillonblokjes op in 6 dl water. Voeg het wortelsap, het laurierblaadje, peper en zout toe. Laat tot de helft inkoken. Kook de erwtjes en de aardappelen in water met de rest van het bouillonblokje. Bereid intussen de garnering voor: neem een rond vel bladerdeeg. Snijd met een mes stroken van 2 cm dik. Draai deze in een streng en smeer ze in met licht geklopt ei en bestrooi met papavergraantjes. Leg ze ten slotte 10 minuten in een voorverwarmde over van 180°C. Wanneer de erwtjes gaar zijn, laten uitlekken en door de zeef halen. Voeg hierbij een klontje boter en eventueel nog een beetje room. Breng verder op smaak en hou warm. Wanneer het wortelsap is ingekookt, voeg je hierbij de room en laat indikken. Controleer de smaak; indien de saus te lopend is, voeg je een beetje maïzena toe. Hou warm. Bestrijk de poonfilets langs de velaknt lichtjes met bloem, kruid met peper en zout. Laat de filets in de hete boter bakken (eerst langs de velkant en dan omdraaien, en daarna van het vuur af laten verder bakken.) Indien de saus te lopend zou zijn, voeg je nog wat maïzena toe. Tip: overgiet de borden met een beetje saus, leg de filets op de saus, maak hoopjes met de erwtenpuree, versier met een schijfje citroen en een streng balderdeeg. bron; solo.be
"Gastronomie het hele jaar door'
"Gastronomie het hele jaar door
reeks van 4 boeken
recepten van Marc Paesbrugghe foto's van Bart Van Leuven
Een toegankelijke keuken met respect voor de seizoenen, dat is het opzet van "Gastronomie het hele jaar door", een reeks van 4 kookboeken. Zowel de dagelijkse keuken, de weekendkeuken als de feestelijke keuken komen in elk deel aan bod.
Ik ga ervan uit dat deze recepten voor iedereen bruikbaar moeten zijn, daarom vind je recepten in diverse makkelijkheids- en moeilijkheidsgraden.
Maar zelfs de bewerkelijke recepten zijn door de duidelijke receptuur zonder kookkennis erg gemakkelijk te bereiden. Per recept wordt de bereidingstijd aangegeven, deze houdt zowel de voorbereidingstijd als de kook- of braadtijd in. De ingredienten zijn daarbij zo gekozen dat je ze in elke supermarkt of goed gesorteerde voedingswinkel zal vinden.
Alvast smakelijk!
bron; siranthonyvandijck.be
De reus van de Provence
De reus van de Provence Drie Bandolwijnen geproefd
rr
Het 100.000 hectare grote wijngebied van de Provence staat in voor zonovergoten wijnen die voor meer dan 70 procent roségetint zijn. Maar het havenstadje Bandol is een uitzondering. Ook hier wordt prima rosé gemaakt, maar Bandol blijft de meest prestigieuze appellation onder de rode Provencewijnen.
Bandol is een oud havenstadje aan de Middellandse Zee, gelegen tussen Toulon en Marseille. Jaarlijks wordt het overspoeld door duizenden toeristen die er de zon en de zuiderse sfeer komen opsnuiven. Maar Bandol is tegelijkertijd één van de oudste wijnregio's van Frankrijk. Geschiedkundige bronnen bevestigen dat hier al wijn verbouwd werd omstreeks 600 v.C.
De Provence zal wel altijd onlosmakelijk verbonden blijven met frivole, vlot toegankelijke roséwijnen. Het grootste productiegebied, de Côtes de Provence, bestaat zelfs voor 80 procent uit die kleur.
Bandol daarentegen vormt de grote uitzondering. Het is de bakermat van de meest gereputeerde rode Provencewijn. Niet zo verwonderlijk, want de achterliggende heuvels van het Sainte-Baume massief, met de top op meer dan 1.100 meter, vormen het ideale terroir voor het verbouwen van de lokale blauwe mourvèdredruif die meestal op terrassen aangeplant is. Een druif die moeilijk te bewerken is, heel wat inspanningen vraagt, maar tegelijkertijd zorgt voor bijzonder krachtige wijnen met veel tannines. Goede rode Bandol vraagt dan ook ettelijke jaren geduld vooraleer hij op dronk is. De wetgeving verplicht de wijnbouwers minimum 50 procent mourvèdre te gebruiken die mag geblend worden met twee andere zuiderse rassen, de cinsault en grenache. Na minimaal 18 maanden vatrijping wordt de wijn gebotteld. Dat de wijn nogal wat alcohol in zich heeft, is vrij logisch. Het klimaat is warm en droog. Gelukkig is er de fel blazende mistral die voor de nodige afkoeling zorgt zodat de druiven gelijkmatig kunnen rijpen.
Het huidige succes van de roséwijnen is ook de Bandolproducenten niet ontgaan. Ze onderscheiden zich van hun andere Provencecollega's door hun kracht en rijpheid.
Jammer genoeg vindt men bij ons nauwelijks een handvol Bandolwijnen. Daar zijn nogal wat redenen voor. Enerzijds is de productie vrij beperkt (om en bij de 48.000 hl per jaar) en die gaat voor een groot deel naar de plaatselijke horeca. Bovendien worden de domeinen tijdens de zomer overspoeld door vakantiegangers die rechtstreeks hun flesjes kopen. En dan is er nog de prijs, die al snel drie keer duurder is dan de modale Provencewijn.
Voor een verkwikkend wellnessweekend hoef je het niet altijd ver te zoeken. Dat bewijst het nieuwste boek 'De mooiste wellnessweekends in de Benelux'.
Bel Air in Echternach: grandeur aan de bron Viersterrenhotel Bel Air straalt nog altijd de grandeur van de vorige eeuw uit. Het ligt vlak bij Echternach, in een park met magnifiek uitzicht. Hôtel Bel Air gebruikt geen leidingwater. Alle voorzieningen zijn aangesloten op een bron. Voor behandelingen kun je hier niet terecht, maar de thermen hebben mooie sauna's, een hamam en thermaal zwembad. Gelukkig hoef je voor het diner je hotel niet uit. Het restaurant staat bekend voor zijn verfijnde keuken. Vanaf 228 euro per kamer, inclusief ontbijt en toegang tot de thermen. Meer info: Hôtel Bel Air, 1 route de Berdorf, 6409 Echternach, tel. 00352/72 93 83, www.belair-hotel.lu bron; hln.be
Verwijder de buitenste bladeren van de sla en was het overgehouden kropje. Halveer en verwijder het stronkje. Laat op een theedoek goed uitlekken. Schil de avocado's, verwijder de pit en snij in blokjes. Besprenkel met citroensap. Breng in een steelpan het water met de azijn aan de kook. Los het bouillonblokje erin op en haal van het vuur. Roer de olie, tijm en peper erdoor. Snij de olijven in plakjes. Snij de tomaten in reepjes. Leg de halve slakropjes met de snijkant boven op de borden. Verdeel de avocadoblokjes erover en ernaast. Druppel de vinaigrette over de sla en de avocado. Verdeel de olijven en de tomaatreepjes erover. bron; skynet.be
19-06-2009
Toscane ; Het zoete Toscane
Toscane; Het zoete Toscane
Het heuvelachtige landschap, de pittoreske dorpjes, de boeiende cultuur en de rijke culinaire tradities maken van Toscane de ideale vakantiebestemming. Het gebied wordt dan ook wel eens als mooiste streek op aarde bestempeld. Niet voor niets heeft onze vroegere premier Guy Verhofstadt er een buitenverblijf.
Onder de stralende zon is het heerlijk tot rust komen in het schitterende Toscaanse landschap. Van op de heuvels heb je prachtige uitzichten over de valleien en velden met wijngaarden, olijfbomen en zonnebloemen. Vaak is het er zo stil dat je enkel het zuiderse tsjirpen van cicaden hoort en de salamanders hun schuilplaatsen verlaten voor een zonnebad. Bovendien kan je in Toscane ook naar het strand en zelfs op wintersport.
De Etrusken waren hier eerst, later kwamen de Romeinen. Beiden lieten een schat aan archeologische bezienswaardigheden na. Die liggen verspreid over de groene valleien en heuvels met hun plaatsjes waar de tijd is blijven stilstaan. In de Renaissance kende het toenmalige Groothertogdom Toscane een echte bloeitijd onder het bewind van de Medici's. Daarom bereikte de Italiaanse Renaissance de beste resultaten in Toscane.
Bruisende kunststeden
Die artistieke traditie is bewaard in de imposante monumenten van bruisende kunststeden zoals Firenze en Siena. In die steden viert vooral de renaissancekunst, zowel in architectuur, schilder- als beeldhouwkunst, hoogtij. Bovendien is Siena wereldberoemd om haar panoramische positie en haar schelpvormige Piazza del Campo, waar twee keer per jaar de Palio' wordt gehouden. Tijdens die paardenrace wedijveren de zeventien wijken van Siena om de overwinning.
Pisa is dan weer wereldberoemd om haar scheve toren, haar monumentale Duomo en haar baptisterium met zijn schitterende akoestiek. Bovendien is de stad, net zoals Livorno, een belangrijke kustplaats. In de omgeving van Pisa ligt het imposante kartuizerklooster van Calci uit de 13de eeuw en Colle di Val d'Elsa, bekend om haar kristalnijverheid.
Maar tussen de Toscaanse heuvels en wijngaarden liggen ook nog andere pareltjes zoals Lucca met haar imposante omwallingen en San Gimignano met haar dertien middeleeuwse torens. Hoewel het er nog slechts' dertien zijn en geen zeventig meer zoals vroeger, bepalen ze het uitzicht van de stad sterk.
Kwalitatieve keuken
Ideaal als vakantieverblijf is een Toscaanse villa's in één of ander gezellig dorpje. Ze vormen een uitstekende uitvalsbasis voor de verkenning van het betoverende platteland en de steden. Bovendien kan je er 's avonds de dag afsluiten met een glaasje lekkere Toscaanse wijn. De bekendste zijn de Chianti en Morellino di Scansano. Maar, zoals Voltaire stelde, de beste wijn komt uit Montepulciano bij Siena'.
Daarnaast staat de regio bekend om haar uitstekende olijfolie. De Italianen gebruiken ze dan ook naar hartenlust in hun gerechten en slaatjes. Een andere sleutel tot de kwalitatieve Toscaanse keuken is de versheid van de ingrediënten en het gebruik van kruiden zoals basilicum, tijm, peterselie en rozemarijn. bron; mytrip.be
De Italiaanse keuken is wereldberoemd en alom geprezen.
Tijdens deze vijfdaagse rondreis leer je de geheimen van de Italiaanse keuken kennen. Er worden drie kooklessen voorzien van telkens drie uur.
Deze lessen vinden plaats in historische locaties in Lucca en Siena. Bij al deze heerlijke gerechten hoort natuurlijk een gepaste wijn. En die leren we selecteren tijdens een twee uur durende cursus over Toscaanse wijnen.
Het proeven van de wijn wordt gecombineerd met het degusteren van crostini, bruschetta, carpaccio, lokale kazen, etc. Werkelijk een programma voor fijnproevers. bron; live2travel.be
Inleiding in de Japanse keuken
Inleiding in de Japanse keuken
Iedereen heeft al wel eens Sushi gegeten, maar hoe je het zelf best maakt is vaak erg onduidelijk. En wat betekende sake, sashimi, tofoe en shiro-miso nu ook weer? Wij geven je een korte inleiding in de geheimen van de Japanse keuken.
Sashimi lijkt in veel opzichten op het traditionele sushi. Het gerecht bestaat uit verse, rauwe vis en is gevuld met schelpdieren. Het goedje wordt filterdun gesneden om de smaak van de vis over te brengen, zonder hem te laten overheersen. Het verschil met sushi ligt hem in de vulling. Waar bij sushi voornamelijk gebruik wordt gemaakt van rijst bestaat sashimi enkel uit rauwe vissoorten.
Shiro-Miso, in de spreektaal vaak gewoon miso genoemd, is een traditioneel Japans kruid dat geproduceerd wordt uit de fermentatie van rijst, gerst, en sojascheuten. Om het goedje zouter te maken wordt er vaak ook een scheut sojasaus bijgevoegd. Shiro-Miso wordt vaak gebruikt in bereidingen met tofoe. Het sojaproduct tofoe wordt vaak gebruikt als vleesvervanger en zit bomvol calcium en magnesium. Het goedje is veelal smaakloos, waardoor een goede kruiding door Shiro-Miso noodzakelijk is.
Sake is wellicht het meest bekende drankje van de Japanse keuken. Het alcoholische goedje wordt ook wel rijstwijn genoemd, naar zijn voornaamste ingrediënt. Het alcoholpercentage ligt gemiddeld tussen de 13,5 en de 19 procent.
Voor wie graag aan de slag gaat hebben we enkele simpele, soms niet erg traditionele, gerechten op een rijtje gezet!
Sashimi van rund met sesamzaad, salade van jonge spinazie en macadamianoot
Ingrediënten voor 4 personen:
100 g entrecote in een dunne plak 10 g witte sesamzaadjes 10 g zwarte sesamzaadjes 20 g jonge spinazie 20 g tofu (tahoe; sojakaas) 1 dikke macadamianoot peper en zout scheutje sesamolie geklaarde boter voor de marinade 1 dl ketjap manis 1 dl ketjap asin 1 dl kikkoman sojasaus 1 dl gembersiroop 1 dl mirin 1 dl hoy sin sauce
Bereiding :
1 Meng alle ingrediënten voor de marinade en laat het vlees in dit badje glijden. Haal het er na een uurtje weer uit en paneer met de gemengde sesamzaadjes. Bak het vlees bleu, aan beide zijden, in geklaarde boter met een scheutje sesamolie.
2 Schaaf de macadamianoot met een scherp mes.
3 Bak de gewassen spinazie heel kort in wat boter, bestrooi met blokjes tofu, kruid met peper en zout en bestrooi met de geschaafde noot.
4 Trancheer het vlees, beleg met de salade en rol op. Steek er een vork of stokje in en serveer.
Sushi met finettes en japans ei
Ingrediënten voor 10 stuks:
200 g finettes 20 cl teriyakisaus (kant-en-klaar te koop) 250 g gekookte japanse sushirijst (gekookt volgens de verpakking) 4 norivellen (geroosterd zeewier) voor de omelet 4 eieren 1 eierdooier 2 5 eetl suiker 1 theel sojasaus zout zonnebloemolie om in te bakken
Bereiding :
1 Meng de eieren met de suiker en de sojasaus en kruid met een snuifje zout. Bak er drie zeer dunne omeletten van in een bakpan met olie. Zorg ervoor dat de omeletten nog een beetje vochtig zijn aan de bovenkant.
2 Rol de omeletten op tot een rol in een sushimat. Plaats de rol in de koelkast onder lichte druk van een gewicht.
3 Meng de Finettes met de teriyakisaus. Verhit olie in een pan en bak hierin de Finettes gaar in enkele minuten.
4 Snijd de omelet in schijven van 2 cm dik.
5 Beleg de norivellen met rijst, maar spaar aan de boven- en onderkant een paar cm uit. Beleg de rijst overlangs in het midden met omelet en Finettes. Bevochtig de randjes van het norivel met water en rol het norivel op (m.b.v. een sushimatje) tot een strakke rol. Laat 5 minuten rusten.
6 Snijd de rol in mooie stukken en serveer met extra teriyakisaus.
Wie graag pronkt met zijn hapjes én de versiering zal zeker zijn gading vinden bij de nieuwste serveerschaaltjes van Alessi. Combinaties te over, maar steeds tijdloos, klassevol en toch bijzonder trendy.
Wie kent het probleem niet: je krijg volk over de vloer en wil wat hapjes opzetten, maar vindt niet anders dan veelkleurige verschillende potjes die het zicht van je heerlijke lekkernijen meteen bederven. Of al je schalen zijn net te klein of net iets te groot waardoor je hapjes miniem lijken.
Al die problemen zijn nu van de baan met de nieuwe tafelcollectie van Alessi. Het Italiaanse designtopmerk introduceerde namelijk een zelf combineerbare serveerschaal, waarbij je echt elk onderdeel kan kiezen. Hou je liever van aan grote schaal met in het midden enkele ronde potjes voor je dipsausjes en groenten? Of wil je liever een typische Italiaanse schotel maken waarbij de worstjes, hamreepjes, olijven en gedroogde tomaten perfect tot hun recht komen? Geen probleem: je kiest online zelf je favoriete designschaaltjes uit, en combineert ze naar hartenlust op de prachtige glazen onderzetter. bron; gva.be
Vintage flesjes
Vintage flesjes
Vintage is helemaal hip. Je spaart er niet alleen een pak geld mee uit, wanneer je een leuk tweedehands hebbeding op de kop kan tikken, het geeft je huis ook meteen een heel andere uitstraling.
Wie graag twee geneugden met elkaar wil combineren kan zijn hart ophalen bij de feestelijke limonadeflesjes van Abbondio. De flesjes zijn verkrijgbaar in 6 verschillende smaken en kosten 2,50 euro het stuk. De hebbedingen zijn enkel te koop bij de Italiaanse speciaalzaken. bron; gva.be
Gewokte asperges met gebakken pladijs en gegrilde artisjok
Gewokte asperges met gebakken pladijs en gegrilde artisjok
Schil de asperges, kook ze 3 minuten in 1 l gezouten water met het sap van ½ citroen en snijd ze daarna in twee. Kook de aardappelen in de pel en snijd ze in dobbelstenen. Stoof de aspergeschillen in olijfolie, voeg de fijngesneden ui toe en bevochtig met de bouillon en room. Laat een ½ uur inkoken en zeef de saus. Kook de artisjokharten 15 minuten in een blanc (1 l water met 2 eetlepels bloem, sap van 1 citroen, peper en zout) en laat ze in het kookvocht afkoelen. Snijd de harten doormidden, draai de gesneden kant in olijfolie en rooster ze onder de grill. Verhit olijfolie in de wok en voeg de asperges, de ham en aardappelen toe. Kruid met peper en zout. Voeg op het laatst de aspergesaus toe en laat even sudderen. Spoel de visfilets onder stromend water, dep ze droog, haal ze door de bloem en bak ze goudbruin in een pan met antikleeflaag. Kruid met peper en zout. Schik de gewokte asperges in het midden van het bord, leg de pladijsfilets er op en overgiet met de aspergesaus. Garneer met de geroosterde artisjok, tempura van asperges en de kruidensla.
Ingrediënten Voor 4 personen: 1 bundel asperges 600 g pladijsfilet zonder vel 150 g gekookte ham in dobbelsteentjes 4 artisjokharten 2 aardappelen (Franceline) 1 fijngesneden ui ½ l gevogeltebouillon 2 eetlepels room 2 citroenen olijfolie bloem peper en zout (Sel de Guérande)
Voor de kruidensla: meng naar keuze groene kruiden (koriander, kervel, basilicum, citroenmelisse, platte peterselie) met wat olijfolie, citroensap, peper en zout.
Voor de asperges in tempurabeslag: Meng 100 g bloem met 1 dl koud water, klop het eiwit van 2 eieren stijf en spatel dit onder het beslag. Frituur ze op 180°c
Wokken
Wokken wordt meestal geassocieerd met exotische ingrediënten, maar ook zeer veel traditionele Vlaamse ingrediënten lenen zich tot wokgerechten. Denk maar aan erwten, bonen, peultjes, broccoli, groene kool, prei, witloof, selder, spinazie, appel, aardappel, vis, kip, konijn, kalfsvlees, varkensvlees en rundvlees.
Met een beetje van jezelf en een beetje van Cook & Co imponeer je je gasten met een geweldig uitziend dessert of amuse. Succes verzekerd met deze chocoladevormpjes.
Met een klein bolletje ijs, fruit of mousse word je chocolepel een waardig onderdeel van een grand dessert.
Chocoladecup in de vorm van een koffiekopje.
De lepeltjes zijn gemaakt van romige chocolade en kunnen gevuld worden met bijvoorbeeld een bolletje ijs, vers fruit, slagroom of mét nog meer chocolade.
In plaats van lepeltjes, kun je ook kiezen voor chococups. ook deze zijn perfect te gebruiken bij een grand dessert, als dessert amuse of als onderdeel van een buffet.
De lepeltjeszijn in een doos van 20 stuks te koop voor 7,49 bij Cook&Co.
De cups zijn er in drie verschillende vormen: koffie cups (8 st), toasting cups (12 st), dessert cups (8 st).Doosje 8 of 12 stuks 2,99
Kijk op www.cookandco.nl voor de verschillende winkeladressen en voor nog veel meer leuke ideetjes voor in de keuken. Denise Hoogland bron; telegraaf.nl
Wens je een snelle hap, marineer de garnaalstaarten dan even in olijfolie met wat citroensap en look. Daarna kort bakken in de wok of de frituurpan. Serveren met stokbrood en kruidenmayonaise.
Vis & fondue
Benodigdheden : - voor 4 personen -
800 g gepelde zoetwater reuzengarnaalstaarten het sap van 2 citroenen enkele druppels Worcestershiresaus 2 eetlepels soyasaus 1 eetlepel cognac olie of plantaardig vet
voor het beslag: 250 g bloem 2 eierdooiers 2 eiwitten 1 glas bier 1 mespuntje suiker peper en zout
Bereidingswijze : (30 + 10 minuten)
Van de gepelde reuzengarnaalstaarten het darmkanaal verwijderen, ze spoelen met koud water en droogdeppen.
Een marinade bereiden met het citroensap, de Worcestershiresaus, de soyasaus en de cognac. De reuzengarnalen hierin een uur laten marineren.
Voor het beslag: de bloem, de eierdooiers en het bier tot een glad beslag kloppen. Op smaak brengen met peper, zout en suiker en een kwartiertje laten rusten op kamertemperatuur. De eiwitten stijfkloppen en voorzichtig door het beslag scheppen met een houten spatel. Het beslag verdelen over individuele kommetjes.
Olie of vet in een fonduepan opwarmen tot circa 180°C. De reuzengarnalen op een dienbord schikken en serveren met de kommetjes beslag.
Aan tafel de reuzengarnalen op een fonduevorkje prikken, door het beslag halen en onmiddellijk in de hete olie bakken. Serveren met remouladesaus of tartaarsaus en stokbrood. bron; visinfo.be
Tongschar met witloof en biersausje
Tongschar met witloof en biersausje
Tip :
Tongschar laat zich bakken, pocheren, stomen en frituren. Knip de buitenste graatjes weg met een schaar, dan neemt de vis heel wat minder plaats in tijdens het bakken of koken. Tongschar houdt van smeuïge, romige sausjes.
Benodigdheden :
- voor 4 personen -
8 tongscharfilets
8 stronkjes witloof uit volle grond
2 sjalotten
20 cl witbier
10 cl room
2 klontjes boter
peper en zout.
Bereidingswijze :
1.Stoof het witloof gaar in een pot in een klontje boter en een bodempje water. Zout. Stooftijd: 30 minuten.
2.Boter een ovenschotel in. Bestrooi de bodem met fijn gehakte sjalot. Plooi de gepeperde en gezouten visfilets toe met de blinkende kant naar binnen.Leg ze op de sjalot. Overgiet met het bier. Schuif 10 minuten in de voorverwarmde oven van 180°C.
3.Schep de filets met een spatel uit de schotel en houd ze warm. Giet het stoofvocht over in een sauspan, voeg het stoofvocht van het witloof toe en laat 1/3 verdampen. Voeg de room toe en laat 1/3 verdampen.
4.Lepel saus op het bord.Schik het witloof en de tongscharfilet erop en serveer eventueel met natuuraardappelen. bron; visinfo.be
Zomerse zeewolf
Zomerse zeewolf
Zomerse zeewolf
Tip :
Zeewolf is moeders mooiste niet. Maar hij smaakt als de beste. Vermits de zeewolf een fijnproever is, die vooral schelpdieren eet, beschikt het visvlees over een heel verfijnd, zilt aroma. Zeer vast, hagelwit visvlees is zijn kenmerk bij uitstek.
Benodigdheden : - voor 4 personen -
4 zeewolffilets van elk 150 g 1 grote ui 2 teentjes knoflook 25 cl goede droge witte wijn 1 onbespoten citroen 2 tomaten 10 ontpitte, groene olijven 1 eetlepel fijngehakte platte peterselie olijfolie peper en zeezout
Bereidingswijze :
Snijd de ui in ringen. Laat de ui gedurende 10 minuten zacht aanstoven in wat olijfolie. Pers de knoflook boven de ui.
Voeg de witte wijn en een even grote hoeveelheid water toe. Breng aan de kook, peper en zout en laat 10 minuten sudderen zonder deksel.
Olie een ovenschaal in met olijfolie. Bedek de bodem van de schotel met dun gesneden schijfjes citroen.
Leg de ingepeperde en gezouten visfilets op de citroen. Overgiet met de bouillon, zodat de vis onderstaat. Leg wat van de ui op de vis.
Snijd de tomaten in schijfjes en leg ze dakpansgewijs op de vis. Hak de olijven in stukjes en strooi ze over de vis.
Zet gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven die staat afgesteld op 240°C.
Laat afkoelen en werk af met fijngehakte peterselie. bron; visinfo.be
7 manieren om gezonder te eten
7 manieren om gezonder te eten
Al die wetenswaardigheden over voedsel die we in ons hoofd hebben, kloppen niet altijd. Hoe rauwer hoe beter, denken we. Maar dit is lang niet altijd het geval.
Foto: Akke van Eck
Wortels Neem Wortels, een van de gezondste groenten op onze planeet. Maar ze worden nog gezonder als we ze is een keer niet in schijfjes snijden en wél koken. Dat blijkt uit onderzoek van de Newcastle Universiteit. Het is beter om wortels in hun geheel even te koken (of te roosteren). Op deze manier krijg je een kwart meer van de gezonde stoffen die de groente bevat binnen, inclusief de verschillende elementen die preventief tegen kanker werken. Rauwe wortels bevatten de dezelfde beta carotene chemicaliën als gekookte wortels, maar daarbij worden ze minder goed door opgenomen door het lichaam.
Erwten Het is vast verrassend te horen dat bevroren erwten gezonder zijn dan verse. Dit omdat erwten als het ware bestemd zijn voor de vriezer. Zodra ze geplukt en geschild zijn, worden de erwten binnen twee uur tijd ingevroren. Op die manier blijven de voedingsstoffen bewaard. De verse erwt heeft gemiddeld een weg van drie dagen afgelegd voordat hij op je bord terechtkomt. Daarbij heeft hij langzaam vitaminen en andere voedingsstoffen verloren. Het snelle invriezen is vooral een effectieve techniek bij erwten die een laag vochtgehalte hebben. Hierbij is de vorming van ijskristallen en dus de vernietiging van cellen, minimaal.
Aardappelen Rijk aan koolhydraten, wat vitaminen, kalium en chemicaliën die de bloeddruk verlagen, aardappelen zijn zo goed voor je dat de Wereld Gezondheid Organisatie vorig jaar opriep de productie ervan te vergroten. Om ze gezond te houden, moeten we er zo min mogelijk mee doen. Kook of bak ze in zijn geheel en laat ze ongeschild. Het vlees dat net onder de schil zit, bevat namelijk 80 procent van de vitaminen in de hele aardappel. Bovendien is de schil zelf rijk aan vezels. Als je aardappels kookt, breng dan de tijd dat ze in het water doorbrengen tot een minimum. Verhit het water dus voordat je de aardappels erin doet en laat ze niet in koud water staan voor het koken. Anders verliezen ze vitaminen.
Tomaten Tomaat is een van die groenten die een reeks aan essentiële voedingsstoffen bevatten. Gek genoeg maakt koken tomaten gezonder. Dat verhoogt namelijk hun gezonde eigenschappen. Recent onderzoek suggereert zelfs dat de vetste pizza met een basis van tomatensaus een prima keus is bij een dieet. Terwijl het vitamineniveau weliswaar met 75 procent daalt als we tomaten verhitten, worden de enorm goede antioxidanten (zoals lycopeen dat de voor de rode kleur van de groente zorgt) dramatisch verhoogd, wel met 165 procent. Nog een scheutje olie erbij en je lichaam absorbeert grotere hoeveelheden lycopeen. Tomaten in blik, tomatenpuree en zelfs tomatenketchup zijn dus gezond. Om over gazpacho maar niet te spreken, die is bijna medicinaal.
Kool Kool en spruiten zijn groenten rijk aan vitamine C, vezels, glucosinolaat (dat de lever helpt bij het ontgiften) en mineralen. Eindeloos koken vernietigt dit gezonde pakket. Voeg nog wat zout toe aan het kokende water en de voedingswaarde daalt verder doordat de vitaminen dan oplossen en uit de bladeren verdwijnen. Doorgekookte kool heeft de voedingswaarde en de smaak van doorweekt karton. Maar eet je het rauw of gestoomd, dan krijg je een van de gezondste groenten binnen.
Fruit, sap en smoothies Fruit eet je het liefst wanneer het net uit de boom is gevallen. Het zit dan vol vitaminen, antioxidanten, vezels en mineralen. Fruitsap daarentegen, maakt je vet, laat je tanden rotten en veroorzaakt zelfs jicht. Een glas sinaasappelsap van 400 ml bevat meer calorieën dan een Mars. En wie een literpak naar binnen klokt, krijgt dezelfde hoeveelheid calorieën binnen als bij een Big Mac met frietjes. In sappen zijn de vezels, de schil en pitten met hoge voedingswaarde verdwenen. Dit terwijl het suikergehalte dramatisch is gestegen, wat het risico op tandbederf weer verhoogt. Smoothies die gemaakt zijn van gemixt fruit en yoghurt (en vaak ook suiker) kunnen ook behoorlijk calorierijk zijn. Recent onderzoek heeft aangetoond dat mannen die meer dan 400 ml per dag aan smoothies of fruitsap drinken, een grotere kans hebben op jicht.
Popcorn Maïs is rijk aan vitamine B, C, folaat, de antioxidant carotenoïde luteïne (dat het netvlies tegen UV-licht beschermd), mangaan en vezels. Verrassend genoeg is de beste manier om maïs te bereiden waarschijnlijk poffen. De soorten die exploderen wanneer ze gepoft worden, schijnen heel gezond te zijn. Dit omdat op die manier de voedingsstoffen beter door het lichaam worden geabsorbeerd. Onder meer Madonna zweert bij het popcorndieet. Maar denk nu niet dat je bakken met popcorn achterover kunt slaan in de bioscoop of ergens anders. Het gezonde aspect van dit snoepgoed wordt hopeloos in de kiem gesmoord door het zout en suiker dat bijna altijd wordt toegevoegd. Voedingsexperts zeggen dat een bioscooppopcorn meer zout en vet bevat dan een gefrituurd ontbijt (ongeveer 1500 calorieën). En meer suiker dan een chocoladereep. (bron: Daily Mail) bron; telegraaf.nl