Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
19-06-2009
Inleiding in de Japanse keuken
Inleiding in de Japanse keuken
Iedereen heeft al wel eens Sushi gegeten, maar hoe je het zelf best maakt is vaak erg onduidelijk. En wat betekende sake, sashimi, tofoe en shiro-miso nu ook weer? Wij geven je een korte inleiding in de geheimen van de Japanse keuken.
Sashimi lijkt in veel opzichten op het traditionele sushi. Het gerecht bestaat uit verse, rauwe vis en is gevuld met schelpdieren. Het goedje wordt filterdun gesneden om de smaak van de vis over te brengen, zonder hem te laten overheersen. Het verschil met sushi ligt hem in de vulling. Waar bij sushi voornamelijk gebruik wordt gemaakt van rijst bestaat sashimi enkel uit rauwe vissoorten.
Shiro-Miso, in de spreektaal vaak gewoon miso genoemd, is een traditioneel Japans kruid dat geproduceerd wordt uit de fermentatie van rijst, gerst, en sojascheuten. Om het goedje zouter te maken wordt er vaak ook een scheut sojasaus bijgevoegd. Shiro-Miso wordt vaak gebruikt in bereidingen met tofoe. Het sojaproduct tofoe wordt vaak gebruikt als vleesvervanger en zit bomvol calcium en magnesium. Het goedje is veelal smaakloos, waardoor een goede kruiding door Shiro-Miso noodzakelijk is.
Sake is wellicht het meest bekende drankje van de Japanse keuken. Het alcoholische goedje wordt ook wel rijstwijn genoemd, naar zijn voornaamste ingrediënt. Het alcoholpercentage ligt gemiddeld tussen de 13,5 en de 19 procent.
Voor wie graag aan de slag gaat hebben we enkele simpele, soms niet erg traditionele, gerechten op een rijtje gezet!
Sashimi van rund met sesamzaad, salade van jonge spinazie en macadamianoot
Ingrediënten voor 4 personen:
100 g entrecote in een dunne plak 10 g witte sesamzaadjes 10 g zwarte sesamzaadjes 20 g jonge spinazie 20 g tofu (tahoe; sojakaas) 1 dikke macadamianoot peper en zout scheutje sesamolie geklaarde boter voor de marinade 1 dl ketjap manis 1 dl ketjap asin 1 dl kikkoman sojasaus 1 dl gembersiroop 1 dl mirin 1 dl hoy sin sauce
Bereiding :
1 Meng alle ingrediënten voor de marinade en laat het vlees in dit badje glijden. Haal het er na een uurtje weer uit en paneer met de gemengde sesamzaadjes. Bak het vlees bleu, aan beide zijden, in geklaarde boter met een scheutje sesamolie.
2 Schaaf de macadamianoot met een scherp mes.
3 Bak de gewassen spinazie heel kort in wat boter, bestrooi met blokjes tofu, kruid met peper en zout en bestrooi met de geschaafde noot.
4 Trancheer het vlees, beleg met de salade en rol op. Steek er een vork of stokje in en serveer.
Sushi met finettes en japans ei
Ingrediënten voor 10 stuks:
200 g finettes 20 cl teriyakisaus (kant-en-klaar te koop) 250 g gekookte japanse sushirijst (gekookt volgens de verpakking) 4 norivellen (geroosterd zeewier) voor de omelet 4 eieren 1 eierdooier 2 5 eetl suiker 1 theel sojasaus zout zonnebloemolie om in te bakken
Bereiding :
1 Meng de eieren met de suiker en de sojasaus en kruid met een snuifje zout. Bak er drie zeer dunne omeletten van in een bakpan met olie. Zorg ervoor dat de omeletten nog een beetje vochtig zijn aan de bovenkant.
2 Rol de omeletten op tot een rol in een sushimat. Plaats de rol in de koelkast onder lichte druk van een gewicht.
3 Meng de Finettes met de teriyakisaus. Verhit olie in een pan en bak hierin de Finettes gaar in enkele minuten.
4 Snijd de omelet in schijven van 2 cm dik.
5 Beleg de norivellen met rijst, maar spaar aan de boven- en onderkant een paar cm uit. Beleg de rijst overlangs in het midden met omelet en Finettes. Bevochtig de randjes van het norivel met water en rol het norivel op (m.b.v. een sushimatje) tot een strakke rol. Laat 5 minuten rusten.
6 Snijd de rol in mooie stukken en serveer met extra teriyakisaus.
Wie graag pronkt met zijn hapjes én de versiering zal zeker zijn gading vinden bij de nieuwste serveerschaaltjes van Alessi. Combinaties te over, maar steeds tijdloos, klassevol en toch bijzonder trendy.
Wie kent het probleem niet: je krijg volk over de vloer en wil wat hapjes opzetten, maar vindt niet anders dan veelkleurige verschillende potjes die het zicht van je heerlijke lekkernijen meteen bederven. Of al je schalen zijn net te klein of net iets te groot waardoor je hapjes miniem lijken.
Al die problemen zijn nu van de baan met de nieuwe tafelcollectie van Alessi. Het Italiaanse designtopmerk introduceerde namelijk een zelf combineerbare serveerschaal, waarbij je echt elk onderdeel kan kiezen. Hou je liever van aan grote schaal met in het midden enkele ronde potjes voor je dipsausjes en groenten? Of wil je liever een typische Italiaanse schotel maken waarbij de worstjes, hamreepjes, olijven en gedroogde tomaten perfect tot hun recht komen? Geen probleem: je kiest online zelf je favoriete designschaaltjes uit, en combineert ze naar hartenlust op de prachtige glazen onderzetter. bron; gva.be
Vintage flesjes
Vintage flesjes
Vintage is helemaal hip. Je spaart er niet alleen een pak geld mee uit, wanneer je een leuk tweedehands hebbeding op de kop kan tikken, het geeft je huis ook meteen een heel andere uitstraling.
Wie graag twee geneugden met elkaar wil combineren kan zijn hart ophalen bij de feestelijke limonadeflesjes van Abbondio. De flesjes zijn verkrijgbaar in 6 verschillende smaken en kosten 2,50 euro het stuk. De hebbedingen zijn enkel te koop bij de Italiaanse speciaalzaken. bron; gva.be
Gewokte asperges met gebakken pladijs en gegrilde artisjok
Gewokte asperges met gebakken pladijs en gegrilde artisjok
Schil de asperges, kook ze 3 minuten in 1 l gezouten water met het sap van ½ citroen en snijd ze daarna in twee. Kook de aardappelen in de pel en snijd ze in dobbelstenen. Stoof de aspergeschillen in olijfolie, voeg de fijngesneden ui toe en bevochtig met de bouillon en room. Laat een ½ uur inkoken en zeef de saus. Kook de artisjokharten 15 minuten in een blanc (1 l water met 2 eetlepels bloem, sap van 1 citroen, peper en zout) en laat ze in het kookvocht afkoelen. Snijd de harten doormidden, draai de gesneden kant in olijfolie en rooster ze onder de grill. Verhit olijfolie in de wok en voeg de asperges, de ham en aardappelen toe. Kruid met peper en zout. Voeg op het laatst de aspergesaus toe en laat even sudderen. Spoel de visfilets onder stromend water, dep ze droog, haal ze door de bloem en bak ze goudbruin in een pan met antikleeflaag. Kruid met peper en zout. Schik de gewokte asperges in het midden van het bord, leg de pladijsfilets er op en overgiet met de aspergesaus. Garneer met de geroosterde artisjok, tempura van asperges en de kruidensla.
Ingrediënten Voor 4 personen: 1 bundel asperges 600 g pladijsfilet zonder vel 150 g gekookte ham in dobbelsteentjes 4 artisjokharten 2 aardappelen (Franceline) 1 fijngesneden ui ½ l gevogeltebouillon 2 eetlepels room 2 citroenen olijfolie bloem peper en zout (Sel de Guérande)
Voor de kruidensla: meng naar keuze groene kruiden (koriander, kervel, basilicum, citroenmelisse, platte peterselie) met wat olijfolie, citroensap, peper en zout.
Voor de asperges in tempurabeslag: Meng 100 g bloem met 1 dl koud water, klop het eiwit van 2 eieren stijf en spatel dit onder het beslag. Frituur ze op 180°c
Wokken
Wokken wordt meestal geassocieerd met exotische ingrediënten, maar ook zeer veel traditionele Vlaamse ingrediënten lenen zich tot wokgerechten. Denk maar aan erwten, bonen, peultjes, broccoli, groene kool, prei, witloof, selder, spinazie, appel, aardappel, vis, kip, konijn, kalfsvlees, varkensvlees en rundvlees.
Met een beetje van jezelf en een beetje van Cook & Co imponeer je je gasten met een geweldig uitziend dessert of amuse. Succes verzekerd met deze chocoladevormpjes.
Met een klein bolletje ijs, fruit of mousse word je chocolepel een waardig onderdeel van een grand dessert.
Chocoladecup in de vorm van een koffiekopje.
De lepeltjes zijn gemaakt van romige chocolade en kunnen gevuld worden met bijvoorbeeld een bolletje ijs, vers fruit, slagroom of mét nog meer chocolade.
In plaats van lepeltjes, kun je ook kiezen voor chococups. ook deze zijn perfect te gebruiken bij een grand dessert, als dessert amuse of als onderdeel van een buffet.
De lepeltjeszijn in een doos van 20 stuks te koop voor 7,49 bij Cook&Co.
De cups zijn er in drie verschillende vormen: koffie cups (8 st), toasting cups (12 st), dessert cups (8 st).Doosje 8 of 12 stuks 2,99
Kijk op www.cookandco.nl voor de verschillende winkeladressen en voor nog veel meer leuke ideetjes voor in de keuken. Denise Hoogland bron; telegraaf.nl
Wens je een snelle hap, marineer de garnaalstaarten dan even in olijfolie met wat citroensap en look. Daarna kort bakken in de wok of de frituurpan. Serveren met stokbrood en kruidenmayonaise.
Vis & fondue
Benodigdheden : - voor 4 personen -
800 g gepelde zoetwater reuzengarnaalstaarten het sap van 2 citroenen enkele druppels Worcestershiresaus 2 eetlepels soyasaus 1 eetlepel cognac olie of plantaardig vet
voor het beslag: 250 g bloem 2 eierdooiers 2 eiwitten 1 glas bier 1 mespuntje suiker peper en zout
Bereidingswijze : (30 + 10 minuten)
Van de gepelde reuzengarnaalstaarten het darmkanaal verwijderen, ze spoelen met koud water en droogdeppen.
Een marinade bereiden met het citroensap, de Worcestershiresaus, de soyasaus en de cognac. De reuzengarnalen hierin een uur laten marineren.
Voor het beslag: de bloem, de eierdooiers en het bier tot een glad beslag kloppen. Op smaak brengen met peper, zout en suiker en een kwartiertje laten rusten op kamertemperatuur. De eiwitten stijfkloppen en voorzichtig door het beslag scheppen met een houten spatel. Het beslag verdelen over individuele kommetjes.
Olie of vet in een fonduepan opwarmen tot circa 180°C. De reuzengarnalen op een dienbord schikken en serveren met de kommetjes beslag.
Aan tafel de reuzengarnalen op een fonduevorkje prikken, door het beslag halen en onmiddellijk in de hete olie bakken. Serveren met remouladesaus of tartaarsaus en stokbrood. bron; visinfo.be
Tongschar met witloof en biersausje
Tongschar met witloof en biersausje
Tip :
Tongschar laat zich bakken, pocheren, stomen en frituren. Knip de buitenste graatjes weg met een schaar, dan neemt de vis heel wat minder plaats in tijdens het bakken of koken. Tongschar houdt van smeuïge, romige sausjes.
Benodigdheden :
- voor 4 personen -
8 tongscharfilets
8 stronkjes witloof uit volle grond
2 sjalotten
20 cl witbier
10 cl room
2 klontjes boter
peper en zout.
Bereidingswijze :
1.Stoof het witloof gaar in een pot in een klontje boter en een bodempje water. Zout. Stooftijd: 30 minuten.
2.Boter een ovenschotel in. Bestrooi de bodem met fijn gehakte sjalot. Plooi de gepeperde en gezouten visfilets toe met de blinkende kant naar binnen.Leg ze op de sjalot. Overgiet met het bier. Schuif 10 minuten in de voorverwarmde oven van 180°C.
3.Schep de filets met een spatel uit de schotel en houd ze warm. Giet het stoofvocht over in een sauspan, voeg het stoofvocht van het witloof toe en laat 1/3 verdampen. Voeg de room toe en laat 1/3 verdampen.
4.Lepel saus op het bord.Schik het witloof en de tongscharfilet erop en serveer eventueel met natuuraardappelen. bron; visinfo.be
Zomerse zeewolf
Zomerse zeewolf
Zomerse zeewolf
Tip :
Zeewolf is moeders mooiste niet. Maar hij smaakt als de beste. Vermits de zeewolf een fijnproever is, die vooral schelpdieren eet, beschikt het visvlees over een heel verfijnd, zilt aroma. Zeer vast, hagelwit visvlees is zijn kenmerk bij uitstek.
Benodigdheden : - voor 4 personen -
4 zeewolffilets van elk 150 g 1 grote ui 2 teentjes knoflook 25 cl goede droge witte wijn 1 onbespoten citroen 2 tomaten 10 ontpitte, groene olijven 1 eetlepel fijngehakte platte peterselie olijfolie peper en zeezout
Bereidingswijze :
Snijd de ui in ringen. Laat de ui gedurende 10 minuten zacht aanstoven in wat olijfolie. Pers de knoflook boven de ui.
Voeg de witte wijn en een even grote hoeveelheid water toe. Breng aan de kook, peper en zout en laat 10 minuten sudderen zonder deksel.
Olie een ovenschaal in met olijfolie. Bedek de bodem van de schotel met dun gesneden schijfjes citroen.
Leg de ingepeperde en gezouten visfilets op de citroen. Overgiet met de bouillon, zodat de vis onderstaat. Leg wat van de ui op de vis.
Snijd de tomaten in schijfjes en leg ze dakpansgewijs op de vis. Hak de olijven in stukjes en strooi ze over de vis.
Zet gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven die staat afgesteld op 240°C.
Laat afkoelen en werk af met fijngehakte peterselie. bron; visinfo.be
7 manieren om gezonder te eten
7 manieren om gezonder te eten
Al die wetenswaardigheden over voedsel die we in ons hoofd hebben, kloppen niet altijd. Hoe rauwer hoe beter, denken we. Maar dit is lang niet altijd het geval.
Foto: Akke van Eck
Wortels Neem Wortels, een van de gezondste groenten op onze planeet. Maar ze worden nog gezonder als we ze is een keer niet in schijfjes snijden en wél koken. Dat blijkt uit onderzoek van de Newcastle Universiteit. Het is beter om wortels in hun geheel even te koken (of te roosteren). Op deze manier krijg je een kwart meer van de gezonde stoffen die de groente bevat binnen, inclusief de verschillende elementen die preventief tegen kanker werken. Rauwe wortels bevatten de dezelfde beta carotene chemicaliën als gekookte wortels, maar daarbij worden ze minder goed door opgenomen door het lichaam.
Erwten Het is vast verrassend te horen dat bevroren erwten gezonder zijn dan verse. Dit omdat erwten als het ware bestemd zijn voor de vriezer. Zodra ze geplukt en geschild zijn, worden de erwten binnen twee uur tijd ingevroren. Op die manier blijven de voedingsstoffen bewaard. De verse erwt heeft gemiddeld een weg van drie dagen afgelegd voordat hij op je bord terechtkomt. Daarbij heeft hij langzaam vitaminen en andere voedingsstoffen verloren. Het snelle invriezen is vooral een effectieve techniek bij erwten die een laag vochtgehalte hebben. Hierbij is de vorming van ijskristallen en dus de vernietiging van cellen, minimaal.
Aardappelen Rijk aan koolhydraten, wat vitaminen, kalium en chemicaliën die de bloeddruk verlagen, aardappelen zijn zo goed voor je dat de Wereld Gezondheid Organisatie vorig jaar opriep de productie ervan te vergroten. Om ze gezond te houden, moeten we er zo min mogelijk mee doen. Kook of bak ze in zijn geheel en laat ze ongeschild. Het vlees dat net onder de schil zit, bevat namelijk 80 procent van de vitaminen in de hele aardappel. Bovendien is de schil zelf rijk aan vezels. Als je aardappels kookt, breng dan de tijd dat ze in het water doorbrengen tot een minimum. Verhit het water dus voordat je de aardappels erin doet en laat ze niet in koud water staan voor het koken. Anders verliezen ze vitaminen.
Tomaten Tomaat is een van die groenten die een reeks aan essentiële voedingsstoffen bevatten. Gek genoeg maakt koken tomaten gezonder. Dat verhoogt namelijk hun gezonde eigenschappen. Recent onderzoek suggereert zelfs dat de vetste pizza met een basis van tomatensaus een prima keus is bij een dieet. Terwijl het vitamineniveau weliswaar met 75 procent daalt als we tomaten verhitten, worden de enorm goede antioxidanten (zoals lycopeen dat de voor de rode kleur van de groente zorgt) dramatisch verhoogd, wel met 165 procent. Nog een scheutje olie erbij en je lichaam absorbeert grotere hoeveelheden lycopeen. Tomaten in blik, tomatenpuree en zelfs tomatenketchup zijn dus gezond. Om over gazpacho maar niet te spreken, die is bijna medicinaal.
Kool Kool en spruiten zijn groenten rijk aan vitamine C, vezels, glucosinolaat (dat de lever helpt bij het ontgiften) en mineralen. Eindeloos koken vernietigt dit gezonde pakket. Voeg nog wat zout toe aan het kokende water en de voedingswaarde daalt verder doordat de vitaminen dan oplossen en uit de bladeren verdwijnen. Doorgekookte kool heeft de voedingswaarde en de smaak van doorweekt karton. Maar eet je het rauw of gestoomd, dan krijg je een van de gezondste groenten binnen.
Fruit, sap en smoothies Fruit eet je het liefst wanneer het net uit de boom is gevallen. Het zit dan vol vitaminen, antioxidanten, vezels en mineralen. Fruitsap daarentegen, maakt je vet, laat je tanden rotten en veroorzaakt zelfs jicht. Een glas sinaasappelsap van 400 ml bevat meer calorieën dan een Mars. En wie een literpak naar binnen klokt, krijgt dezelfde hoeveelheid calorieën binnen als bij een Big Mac met frietjes. In sappen zijn de vezels, de schil en pitten met hoge voedingswaarde verdwenen. Dit terwijl het suikergehalte dramatisch is gestegen, wat het risico op tandbederf weer verhoogt. Smoothies die gemaakt zijn van gemixt fruit en yoghurt (en vaak ook suiker) kunnen ook behoorlijk calorierijk zijn. Recent onderzoek heeft aangetoond dat mannen die meer dan 400 ml per dag aan smoothies of fruitsap drinken, een grotere kans hebben op jicht.
Popcorn Maïs is rijk aan vitamine B, C, folaat, de antioxidant carotenoïde luteïne (dat het netvlies tegen UV-licht beschermd), mangaan en vezels. Verrassend genoeg is de beste manier om maïs te bereiden waarschijnlijk poffen. De soorten die exploderen wanneer ze gepoft worden, schijnen heel gezond te zijn. Dit omdat op die manier de voedingsstoffen beter door het lichaam worden geabsorbeerd. Onder meer Madonna zweert bij het popcorndieet. Maar denk nu niet dat je bakken met popcorn achterover kunt slaan in de bioscoop of ergens anders. Het gezonde aspect van dit snoepgoed wordt hopeloos in de kiem gesmoord door het zout en suiker dat bijna altijd wordt toegevoegd. Voedingsexperts zeggen dat een bioscooppopcorn meer zout en vet bevat dan een gefrituurd ontbijt (ongeveer 1500 calorieën). En meer suiker dan een chocoladereep. (bron: Daily Mail) bron; telegraaf.nl
Siroop Zelf siroop maken is niet moeilijk.
Siroop
Zelf siroop maken is niet moeilijk. Wanneer je de aardbeien goed rijp koopt.
Nodig:
1 kilo kleine aardbeien,
800 gr suiker,
1 vanillestokje,
25 cl water
10 druppels citroensap.
Haal de kroontjes van de aardbeien. Niet wassen, dat neem alleen maar geur weg. Prak de aardbeien met een vork. Breng water met de suiker en het vanillestokje aan de kook tot er flinke blazen ontstaan. Giet dit over de aardbeien, roer goed door elkaar en laat samen afkoelen. Leg nu een gaasdoek in een zeef en pers al het sap er uit met de bolle kant van een lepel. Druppels citroensap erbij, mag ook sap van verse rabarber zijn, doe de siroop in een goed sluitende fles en het is in de koelkast minstens een maand houdbaar. bron;telegraaf.nl
Cruisen door de polders
Cruisen door de polders
Logboek van uw kapitein: Zaterdag 15u: Aankomst op de cruisebasis van Connoisseur in Nieuwpoort. Kennismaking met onze boot. Joekel van een jacht. 16u: Vaardemonstratie door Alain. Hij glijdt met ons de jachthaven uit en in. Fluitje van een cent, zo lijkt het toch. 16.30u: Jong van hart en dapper van geest nemen we het roer over. Al gauw blijkt: een boot is geen auto. Er staan geen remmen op. Gelukkig wel een batterij stootkussens. Voor ons liggen drie dagen van puur avontuur... in de Westhoek.
De Westhoek had voor ons geen geheimen meer. Dat dachten we, tot de invitatie van Connoisseur in de bus viel. Of we de Kust en het hinterland al eens vanop het water hadden verkend? Neen dus. Enkele weken later staan we op de cruisebasis, klaar voor onze vuurdoop. Connoisseur gaat er prat op boten te verhuren aan onervaren kapiteins zoals wij. Niet dat ze brokkenpiloten zoeken, integendeel. Maar een vaardemonstratie, samen met een portie gezond verstand en - in het begin - een stel stalen zenuwen, zouden moeten volstaan voor de Belgische binnenwateren.
Eerst overloopt basisverantwoordelijke Christl met ons de vaarroute. De komende drie dagen gaan we de lus Nieuwpoort- Diksmuide-Fintele-Veurne-Nieuwpoort varen, een van de meest romantische routes van het land. Van Nieuwpoort volgen we de IJzer tot in Diksmuide.
Daar overnachten we de eerste keer aan boord, in de schaduw van de IJzertoren. Dag twee voert ons van Diksmuide naar Veurne, via Fintele waar het bevaarbare gedeelte van de IJzer eindigt. De Fintelesluis zal ons versassen naar het lager gelegen Lokanaal dat naar Veurne leidt. In de jachthaven van Veurne blijven we dan opnieuw een nachtje dobberen, om de derde dag koers te zetten naar thuishaven Nieuwpoort.
Sluizen en bruggen
Uit de waterwegenkaart blijkt dat onze vaarroute bezaaid ligt met sluizen en bruggen, waar we niet overal onderdoor kunnen. Bellen naar de sluis- of bruggewachter is dan de boodschap. Van Christl krijgen we een map met alle nummers en vaarinfo mee. Hou er rekening mee dat de kunstwerken meestal maar bediend worden tot 18u, drukt ze ons nog op het hart. Wijze raad, zo blijkt later.
Daarop steekt technicus Alain van wal. Hij toont ons alle snufjes van onze drijvende hotelkamer. Van de boeghut tot de kombuis en van de wc-pomp tot de airco. Na een kwartiertje zijn we klaar voor het echte werk: de besturing van ons jacht. En daar hoort een demo bij. De theorie is kristalhelder. De praktijk vooral een kwestie van oefening, beweert Alain. Dus: trossen los!
Capriolen van Caprice
Onze boot heet de Caprice. Dat hij zijn naam niet gestolen heeft, mogen we meteen ervaren bij het verlaten van de haven. Of onze poging daartoe. Een hevige zijwind plakt ons tegen de kade aan en de boeg gaat alle kanten op, behalve de juiste. Een medewerker van Connoisseur beseft al gauw dat het water ons aan de lippen staat en springt aan boord. Een kleine duw tegen een meerpaal slingert ons de juiste kant op. Als vuurdoop kon dat tellen.
Behoedzaam varen we de jachthaven buiten. Maar tijd om te bekomen van dit eerste manoeuvre is er niet. Voor ons doemt de Sint-Jorissluis op, de meest indrukwekkende op ons parcours. Verbouwereerd drijven we dichterbij, tot we met een schok beseffen dat we 50 m afstand moeten houden. Alle hens aan dek! We zetten de Caprice in achteruit om af te remmen en doen een schietgebedje. Seconden lijken minuten, minuten lijken uren...
Uiteindelijk springt het licht toch op groen. Opgelucht varen we de sluis binnen, maar de beproeving is nog niet ten einde. Opnieuw speelt de felle zijwind ons parten en in een mum van tijd liggen we dwars in de sluis. De sluiswachter komt naar buiten. We krimpen een beetje in elkaar en verwachten onze eerste reprimande, maar niets is minder waar.
In de plaats daarvan vraagt hij de trossen uit te gooien en begint ons zelf vast te sjorren. Niet te veel, legt hij meteen uit, want in een sluis moet je de touwen altijd kunnen vieren met het op- of neergaande water. Een golf van sympathie gaat door ons heen. We luisteren aandachtig en tegen dat we buitenvaren, is de rust aan boord weergekeerd. Vol goede moed steken we het spaarbekken van de IJzer over en zetten koers naar Diksmuide.
Diner met reigergezicht
De rest van de avond verloopt rimpelloos. De IJzer vernauwt zich en krijgt al gauw de allures van een kanaal. In het riet langs de oevers dobbert moeder eend met haar kroost.
Licht panikerende waterhoentjes racen over het water voor ons uit. Verbaasde koeien staren ons na en aan de rand van de velden zien we hazen tevoorschijn komen. We volgen het tempo van een eenzame ruiter op het jaagpad. Dankzij het zachte avondlicht lijkt het wel alsof we varen door een schilderij. De Tervatebrug passeren we moeiteloos: bellen op 500m (er staat een bord), de boot inhouden en langzaam op koers brengen. Tegen 20u bereiken we ongehavend Diksmuide.
Hier doet afmeren de adrenaline weer even de hoogte ingaan, maar dankzij de raadgevingen van twee ervaren schippers wordt ook deze klip vlot genomen. Trots springen we aan wal, bellen de havenmeester met de vraag of we mogen blijven liggen in de gekozen box en schakelen over op walstroom.
De Caprice ligt zo mooi te blinken in de avondzon dat we besluiten aan boord te dineren in plaats van in de stad. Niets evenaart de rust op het water. Bovendien heeft een reiger net voor onze ligplaats zijn vaste stek. We halen een blik kreeftensoep boven en een fles wijn. We hebben het gered!
Halte Hooipiete
De volgende morgen zetten we de Caprice met frisse moed in achteruit om de box uit te varen. We doen het rustig aan en alles gaat goed. Volgens havenmeester Jacques hebben we een mooie dag voor de boeg. Het traject naar Veurne wordt steeds pittoresker, dichter begroeid en zit vol watervogels. Hij heeft gelijk.
Nieuwgierig volgen we onze route door de polders op de kaart. We passeren de kerktorentjes van Kaaskerke, Sint- Jacobskapelle, Reninge, enz. Bruggen zijn er in alle maten en gewichten: ophaalbruggen, draaibruggen, spoorwegbruggen. In de loop van de dag veranderen ze van angstaanjagend doembeelden in grensverleggende uitdagingen. We krijgen de smaak te pakken.
In Fintele besluiten we aan te leggen. Hier eindigt het bevaarbare gedeelte van de IJzer en na de bocht kom je via de Fintelebrug en -sluis in het Lokanaal naar Veurne terecht. We verwittigen de sluiswachter dat we zijn afgemeerd, maar vertellen er meteen bij dat we eerst willen proeven van de lokale specialiteiten. Vlak voor de sluis ligt restaurant De Hooipiete, gekend om zijn rivierpaling en ... Lulleschudder, het huisbier. Het betekent niet wat je denkt maar vraag het vooral zelf eens na!
Assistentie gevraagd
Terwijl we keuvelen, smullen en te horen krijgen wat een hooipiete is (wegneembare brug om het hooi van de akkers te halen), herinnert de sluiswachter van Fintele ons aan de realiteit. Het is intussen bijna 15u en als we nog naar Veurne willen, hebben we nog zon drie uren varen voor de boeg. De Nieuwpoortsluis in Veurne wordt bemand tot 18u. Inpakken en wegwezen dus!
Eerst de Fintelebrug en -sluis nog. Die zijn van de smalste op onze route, maar intussen hebben we al wat zelfvertrouwen opgebouwd. Zonder problemen varen we binnen. Het afmeren gaat niet volledig vlekkeloos - misschien omdat fiets- en wandeltoeristen allemaal staan mee te kijken? - maar het is een niet-onverdienstelijke poging.
Daarna vraagt de sluiswachter om assistentie, want de sluisdeuren dienen hier nog manueel te worden opengedraaid. Mijn compagnonmatroos springt aan wal en, voor we weer buiten varen, legt de sluiswachter hem uit dat hij met de dienstwagen volgt en ook de volgende twee bruggen voor ons zal openenen. Wat een service! Het landschap van de Westhoek wordt intussen zo mogelijk nog mooier. De afwisseling tussen zon en bewolking legt een mysterieuze waas over het water.
Aalscholvers volgen in het kielzog van de Caprice. Futen dobberen zonder schroom voorbij. En tegen de vooravond weten we het zeker: zo veel reigers hebben we nog nooit in één dag gezien.
Solidariteit op het water
Gelukkig waren we er ons op voorhand niet van bewust, maar in Veurne volgt uiteindelijk de vuurproef van onze vaart. Niet alleen moeten we hier een zeer scherpe bocht naar links maken, vlak daarna dienen we de boot door de lange, smalle Nieuwpoortsluis te loodsen en onmiddellijk weer een bocht van 90° te nemen om hem de jachthaven in te manoeuvreren.
Geen sinecure. Maar ook hier helpen de hartverwarmende aanmoedigingen en raadgevingen vanop de wal ons erdoorheen. Een boost voor ons zelfvertrouwen. Zo erg zelfs dat we al uitkijken naar grotere uitdagingen. Met andere woorden: wij zijn klaar voor een cruise op het Canal du Midi!
Hoe erheen:
De cruisebasis van Connoisseur ligt in Nieuwpoort, Brugse Vaart 48. Rijd vanaf het Albertmonument landinwaarts. Parking aanwezig. Afstand Hasselt - Nieuwpoort: 215 km.
Prijs:
Wij maakten deze cruise met touroperator Gallia, gespecialiseerd in riviercruises. De Caprice biedt plaats aan 6 personen, maar is ideaal voor 4. Van 1.490 tot 2.660 euro per week, exclusief eindschoonmaak en brandstofverbruik volgens het aantal gevaren motoruren (zon 75 euro voor een weekend).
Sorbet van tomaat met garnaaltjes Benodigdheden : - voor 10 personen -
150 g gepelde Noordzeegarnalen 3 rijpe vleestomaten 100 g suiker enkele basilicumblaadjes enkele druppels tabasco
Bereidingswijze : (10 + 15 minuten)
1. Mix de tomaten met de suiker en doe ze door een fijne zeef. Voeg er naar smaak wat tabasco en fijngehakte basilicum bij. 2. Draai het mengsel in een ijsmachientje (deze toestelletjes zijn te koop voor huishoudelijk gebruik) tot een gladde sorbet. Door de geringe hoeveelheid suiker kan dit niet lang bewaard worden in de diepvries. 3. Serveer enkele kleine bolletjes in een jeneverglaasje, strooi er garnaaltes over en versier naar keuze (tomaatschijfje, dilletakje, basilicumblaadje, ...).
bron; visinfo.be
17-06-2009
SOS Piet
SOS Piet
Boek SOS Piet
De excentrieke chef-kok Piet Huysentruyt ontpopte zich met het tv-programma SOS PIET tot de chef die zijn volk leerde koken. Hij snelt iedereen ter hulp, lost alle culinaire problemen op en geeft op de koop toe nog allerlei handige keukentips mee. Het programma is intussen een begrip geworden. Jong en oud, iedereen durft zich dezer dagen tot SOS PIET wenden wanneer het in de keuken fout dreigt te lopen.
Dit boek bundelt de absolute toppers uit de televisiereeks. Piet gaat in detail in op alles wat kan fout gaan in de bereiding van typisch Vlaamse klassiekers. Hij heeft enkele van de meest voorkomende probleemgevallen op een rijtje gezet en dat levert telkens een mooi menu op.
Bij de voorgerechten kiest hij voor onder andere tomatensoep met balletjes, scampi in look, kaaskroketten enzovoort. Bij de hoofdgerechten komen rodekool, witloof in de oven, steak bearnaise en vele andere aan bod. Als afsluiter gaat de aandacht naar gekende desserts zoals chocomousse, sabayon, crême brulée Alle problemen die zich kunnen voordoen bij de bereiding, lost hij stap voor stap op.
Extra info: uitgeverij lanno Prijs: 16,95 euro bron; vtm.be
Cantharellenflan
Cantharellenflan
Ingrediënten
300 g cantharellen
25 g boter
2 eieren
4 eetlepels slagroom
30 cl melk
50 g geraspte gruyèrekaas
gehakte peterselie
peper en zout
Recept
Laat de boter in een steelpan smelten en voeg vervolgens de cantharellen toe. Laat 20 minuten garen tot het water verdampt.
Verwarm de oven voor op 210 graden. Meng de 2 eieren, melk, 4 eetlepels slagroom en geraspte kaas in een kom. Voeg wat peper en zout toe. Doe de cantharellen in ovenvaste glazen, giet er vervolgens het mengsel in en leg er een paar cantharellen bovenop. Zet de glazen in een kom met warm water. Het water moet tot een vierde van de hoogte van de glazen reiken. Bak gedurende 20 minuten au bain-marie in een traditionele oven. Haal alles uit de oven, strooi gehakte peterselie over elk glas en dien onmiddellijk op. bron;leffe.com
Minirundbrochettes met pesto
Minirundbrochettes met pesto
Minirundbrochettes met pesto
Ingrediënten
200 g rundvlees
1 groene paprika
1 witte ui
2 eetlepels pestosoep
1 geplet lookteentje
olijfolie
12 brochettes van 10 cm
Recept
Snijd het vlees in blokjes, voeg de pesto, look en olijfolie toe en laat het geheel gedurende ongeveer 3 uur marineren. Halveer ondertussen de paprika, verwijder de zaadjes en snijd de helften in blokjes. Schil de witte ui en snijd hem in schijfjes. Kruid de schijfjes met een straaltje citroensap en wat olijfolie.
Maak de brochettes door er afwisselend stukjes rundvlees, paprika en witte ui op te steken. Zodra de brochettes klaar zijn, laat u ze gedurende 5 minuten gaar worden en dient u ze onmiddellijk op. U kunt ze met geroosterd brood en pesto serveren. bron; leffe.com
Gandahamrolletjes met groene asperge en mozzarella
Gandahamrolletjes met groene asperge en mozzarella
Gandahamrolletjes met groene asperge en mozzarella
Ingrediënten
4 plakjes Gandaham
4 groene asperges
1 pakje mozzarella (voorgesneden)
peper en zout
Recept
Schik een plakje Gandaham op een plankje of werkblad. Schik er enkele fijne schijfjes mozzarella op en kruid met wat peper en zout.
Schil de asperges, verwijder het achterste deel en snijd ze in twee. Kook de asperges beetgaar (ongeveer 8 à 10 minuten) en laat ze na het koken afkoelen in koud water.
Leg vervolgens een asperge op de mozzarella en rol de ham met daarin de mozzarella en de groene asperge op zodat u een mooi rolletje krijgt. Snijd de hamrolletjes in schijfjes en serveer met een prikker op een bordje of houten plankje.
TIP VAN DE CHEF:
U kunt de hamrolletjes warm of koud serveren. Om ze warm te serveren bakt u de rolletjes heel even op in een hete pan en snijdt u ze vervolgens in schijfjes.
bron; leffe.com
Gezonder om groenten pas na het koken te snijden
Gezonder om groenten pas na het koken te snijden
Groenten bewaren meer gezonde voedingstoffen als ze in hun geheel gekookt worden. Dat blijkt uit recent onderzoek.
Gezonder en zoete smaak Het snijden van wortelen, de meest gebruikelijk manier om ze te koken, zorgt ervoor dat er een kwart meer gezonde stoffen uit de groente verdwijnen bij het koken. Wortelen hebben heel wat medische eigenschappen, zo verbeteren ze onder het nachtzicht. En de natuurlijke suikers bevechten kanker en geven de zoete smaak aan wortelen.
Makkelijke tip Onderzoekster Kirsten Brandt: "Gesneden wortelen hebben een grotere oppervlakte aan de buitenkant, waardoor er meer gezonde stoffen kunnen vrijkomen. Ook verliezen ze als ze gesneden zijn meer vitamine C en natuurlijke suikers omdat meer cellen dan opgewarmd worden en de mogelijkheid verliezen om het kokende water af te weren. Ook toonde een smaakproef bij 100 vrijwilligers aan dat 80 procent vindt dat wortelen die in hun geheel gekookt werden beter smaken. Als je wortelen in hun geheel kookt en ze pas achteraf snijdt, bewaren ze dus beter hun smaak en voedingswaarde. Dit is een makkelijke tip voor mensen om gezonder te eten, het enige wat je nodig hebt is een grotere kookpot." (ep) bron; hln.be
Tomatenpasta met gehaktballetjes
Tomatenpasta met gehaktballetjes
400 g rundvlees, tartaar ~ 1 wortel, geraspt ~ 1 ui, gesnipperd ~ 1 teentje knoflook, geperst ~ 2 koffielepels Italiaanse kruiden ~ 1 koffielepel komijn ~ 2 koffielepel olijfolie ~ 250 g pasta (ongevuld), ongekookt ~ 400 g tomatensaus ~ zwarte peper en zout naar smaak
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kneed de tartaar, wortel, knoflook en kruiden door elkaar en kruid het met peper en zout. Maak er vervolgens 24 balletjes van.
Leg bakpapier op een bakblik en smeer deze in met wat olijfolie. Verdeel de gehaktballen erover en gaar ze gedurende 20 minuten in de oven. Kook de pasta 10 minuten voordat de gehaktballetjes uit de oven kunnen. Giet de pasta af en doe daarna samen met de tomatensaus weer terug in de pan. Verwarm gedurende 2 minuten en roer dan voorzichtig de gehaktballetjes door het gerecht. bron; telegraaf.nl
Belg ook verzot op varkensvlees
Belg ook verzot op varkensvlees
Onze zuiderburen eten het liefst spek, gedroogde ham en gekookte ham. De Belgen kopen hun vleeswaren in de hyper- en supermarkten. De slager ziet zijn marktaandeel dalen.
Foto: Serge Ligtenberg
Belgen aten vorig jaar gemiddeld 16,5 kilogram aan vleeswaren, meldt Meat & Meal. Spek en ham halen het grootste marktaandeel, gevolgd door salami, kookworsten, gevogeltebereidingen en paté, meldt het Vlaamse vleesbureau VLAM. Opvallend is dat het marktaandeel van kalkoen- en kipbereidingen is gestegen. Sinds 1999 is dit verdubbeld (van 3,7% in 1999 tot 6,9% in 2008).
Net als Nederlanders kopen Belgen hun vleeswaren vooral in de supermarkt. De hyper- en supermarkten nemen 79 procent van het volume voor hun rekening, 9 procent meer dan in 2000. Deze stijging is vooral te danken aan de opmars van de verkoop van vleeswaren in de hard discount als Aldi en Lidl. Zij hebben intussen al meer dan een kwart van de vleeswarenmarkt in handen. Gevolg hiervan is dat steeds meer vleeswaren ook voorverpakt worden verkocht.
De slager ziet zijn marktaandeel dalen. In 2008 strandt hij op 15,4 procent in volume.
In Nederland is varkensvlees ook het populairste vlees. bron; telegraaf.be
Nederlanders onzeker over wijnkennis
Nederlanders onzeker over wijnkennis
Een ongemakkelijk gevoel bekruipt menig Nederlander als hij de wijnkaart krijgt. Een op de drie Nederlanders is namelijk onzeker over zijn eigen wijnkennis.
Foto: Dijkstra
Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van de nieuwe website over wijnbeleving By the Grape. Driekwart van de ondervraagden zegt te vertrouwen op de mening van bekende wijnkenners, maar de bestaande informatiebronnen vinden zij niet allemaal even toegankelijk.
Zon 17 procent van de Nederlanders (bijna 2 miljoen mensen) drinkt op een gemiddelde dag een of meer glazen wijn. Op dezelfde gemiddelde dag drinkt 15 procent een of meer glazen bier. Ons land telt dus meer wijn- dan bierdrinkers. Toch voelt een groot aantal van de wijndrinkers zich ongemakkelijk als hun mening over wijn wordt gevraagd, bijna een derde van de Nederlanders. Ruim driekwart laat zich informeren bij de slijterij of supermarkt, de helft vraagt vrienden om advies en een kwart gaat het internet op om meer te weten te komen. Opvallend is dat bijna 6 op de 10 Nederlanders de indruk geeft dat anderen meer over wijn weten dan zijzelf. bron; telegaaf.nl