Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    17-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatenpasta met gehaktballetjes


    Tomatenpasta met gehaktballetjes


    400 g rundvlees, tartaar ~ 1 wortel, geraspt ~ 1 ui, gesnipperd ~ 1 teentje knoflook, geperst ~ 2 koffielepels Italiaanse kruiden ~ 1 koffielepel komijn ~ 2 koffielepel olijfolie ~ 250 g pasta (ongevuld), ongekookt ~ 400 g tomatensaus ~ zwarte peper en zout naar smaak


    Leg bakpapier op een bakblik en smeer deze in met wat olijfolie. Verdeel de gehaktballen erover en gaar ze gedurende 20 minuten in de oven. Kook de pasta 10 minuten voordat de gehaktballetjes uit de oven kunnen. Giet de pasta af en doe daarna samen met de tomatensaus weer terug in de pan. Verwarm gedurende 2 minuten en roer dan voorzichtig de gehaktballetjes door het gerecht.
    bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg ook verzot op varkensvlees


    Belg ook verzot op varkensvlees


    Onze zuiderburen eten het liefst spek, gedroogde ham en gekookte ham. De Belgen kopen hun vleeswaren in de hyper- en supermarkten. De slager ziet zijn marktaandeel dalen.

     
    Foto: Serge Ligtenberg

    Net als Nederlanders kopen Belgen hun vleeswaren vooral in de supermarkt. De hyper- en supermarkten nemen 79 procent van het volume voor hun rekening, 9 procent meer dan in 2000. Deze stijging is vooral te danken aan de opmars van de verkoop van vleeswaren in de hard discount als Aldi en Lidl. Zij hebben intussen al meer dan een kwart van de vleeswarenmarkt in handen. Gevolg hiervan is dat steeds meer vleeswaren ook voorverpakt worden verkocht.

    De slager ziet zijn marktaandeel dalen. In 2008 strandt hij op 15,4 procent in volume.

    In Nederland is varkensvlees ook het populairste vlees.
    bron; telegraaf.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlanders onzeker over wijnkennis


    Nederlanders onzeker over wijnkennis


    Een ongemakkelijk gevoel bekruipt menig Nederlander als hij de wijnkaart krijgt. Een op de drie Nederlanders is namelijk onzeker over zijn eigen wijnkennis.


     
    Foto: Dijkstra

    Zo’n 17 procent van de Nederlanders (bijna 2 miljoen mensen) drinkt op een gemiddelde dag een of meer glazen wijn. Op dezelfde gemiddelde dag drinkt 15 procent een of meer glazen bier. Ons land telt dus meer wijn- dan bierdrinkers. Toch voelt een groot aantal van de wijndrinkers zich ongemakkelijk als hun mening over wijn wordt gevraagd, bijna een derde van de Nederlanders. Ruim driekwart laat zich informeren bij de slijterij of supermarkt, de helft vraagt vrienden om advies en een kwart gaat het internet op om meer te weten te komen. Opvallend is dat bijna 6 op de 10 Nederlanders de indruk geeft dat anderen meer over wijn weten dan zijzelf.
    bron; telegaaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perrier brengt Parijse terrasjes naar België

    Perrier brengt Parijse terrasjes naar België


    perrier brengt parijse terrasjes naar belgie 


    Op een terras of aan de toog, in de namiddag of 's avonds: flitsende woorden, sprankelende conversaties, parelende bubbels... Die sfeer wil Perrier deze zomer scheppen. De beroemde drank heeft een beroep gedaan op studio Hartland Villa, befaamd om zijn vele reclameclips, om de liefhebbers van Perrier te laten swingen tussen de surrealistische franstalige tekstballonnetjes van een babbel en de bubbelende muzikaliteit van zijn water.

    Het resultaat is verrassend: drie unieke flessen, drie subtiele knipogen met een vleugje humor en elegantie. Terrace conversations, Paris Chic conversations en Night conversations zijn uitsluitend verkrijgbaar in de horeca. Er zullen ook blikjes gemaakt worden die geinspireerd zijn op dit universum van duizend en een tekstballonnen. De blikjes zullen verdeeld worden op geslecteerde evenementen.

    Uit de creatieve ervaring van Hartland Villa ontstonden drie stemmingen, drie surrealistische conversaties, elk met een onverwachte collage van woorden, op het ritme van tekstballonnetjes en sprankelende bubbels die zomaar lukraak opwellen op terrasjes. Ze nodigen de aanhangers van Perrier uit voor een schitterende reis, van het ene terrasje naar het andere. Van de ene bubbel naar een ander
    bron;  gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het boek Samen met de reeks komt ook het boek '˜Tournée Générale' uit.

    Het boek

    Samen met de reeks komt ook het boek ‘Tournée Générale’ uit.

    Behalve een uitgebreid overzicht van de avonturen van Jean en Ray bevat het boek ook extra informatie over de uniciteit van België als bierland en de vele verschillende bierstijlen. Voor de verlekkerde lezer wordt deze informatie voortdurend doorspekt met gastronomische en toeristische tips.

    Tournée Générale. De geheimen van het Belgische bier.
    G. Degrande | 2009 | Van Halewyck 

    bron;
    http://tourneegenerale.canvas.be/


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het bier Jean Blaute en Ray Cokes ontdekken

    Het bier

    Jean Blaute en Ray Cokes ontdekken tijdens hun roadtrip de complexiteit van het Belgische bier en worden langzaam maar zeker echte bierexperts. Aan het eind van hun trip zijn ze dan ook klaar voor hun eigen bierexperiment, en brouwt het duo een eigen Canvasbier ‘Tournée Générale’.

    Het resultaat van Jean en Ray’s brouwexperiment wordt een ongefilterd mistig en vlot doordrinkbaar amberbier met lange rijping. Het is bijzonder aromatisch door het gebruik van een evenwichtige kruidenmix. Het bier hergist op fles en heeft een alcoholpercentage van ongeveer 6,5°.

    Canvas en Sputnik TV brengen het Tournée Générale bier op de markt. Het bier wordt gebrouwen bij Duvel Moortgat en is te verkrijgen in warenhuisketen Delhaize, in typische Bière Belge-flessen van 75cl.

    Tournée Générale zal gelijktijdig met de uitzendingen gelanceerd worden in Delhaize en bij je plaatselijke drankenhandelaar.

    bron;
    http://tourneegenerale.canvas.be/


    16-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aubergines en oesterzwammen met sesamzaad en lekkere stukjes rundvlees


    Aubergines en oesterzwammen met sesamzaad en lekkere stukjes rundvlees




     

    Ingrediënten


    - 2  aubergine
    - 200 g oesterzwammen
    - 200 g runderfilet (ossenhaas)
    - 4  sjalotje
    - 4 teentje knoflook
    - 1 stukje gember
    - 3 eetlepel sesamzaadjes
    -   olijfolie om te bakken
    - 3 eetlepel rijstwijn
    - 3 eetlepel sojasaus
    - 2 theelepel sambal oelek
    -   kaneelpoeder
    -   zout
    - 2 theelepel maïszetmeel
    - 1 cl sesamolie

    Bereiding

    De aubergines wassen en de steelaanzet verwijderen. De aubergines eerst in de lengte in vieren snijden en daarna in plakjes. De stelen van de oesterzwammen verwijderen, de hoeden met keukenpapier schoonwrijven en in repen snijden. Het vlees eerst in dunne plakken en dan in repen snijden. De sjalotten en de knoflook pellen en de gemberwortel schillen. De sjalotten in dunne ringen snijden en de knoflook met de gemberwortel fijnhakken. Een wok of koekenpan verhitten en de sesamzaadjes omscheppend roosteren tot ze beginnen te geuren. Uit de pan scheppen. Vervolgens 2 eetlepels olie in de pan verhitten, het vlees roerbakken tot het rondom gekleurd is en uit de pan scheppen. De aubergines in de resterende olie roerbakken. De paddestoelen toevoegen en 2-3 minuten meebakken. De sjalotten, de knoflook en de gemberwortel met het vlees en de sesamzaadjes door het auberginemengsel scheppen. De rijstwijn, de sojasaus, de sambal en 100 ml water door elkaar roeren en toevoegen. Alles met wat kaneel en zout op smaak brengen en 3-4 minuten doorwarmen. De maïzena met een scheutje koud water gladroeren, door de saus roeren en kort laten koken. Proeven en zo nodig verder op smaak brengen. Met de sesamolie bedruppelen en op tafel zetten. Ook heerlijk zonder vlees. Neem dan wat meer paddestoelen of aubergines. 
    bron; skynet.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde avocado


    Gevulde avocado

     
    2 kleine avocados (100 g per stuk zonder de pit) ~ sap van 1 citroen ~ 6 tomaten ~ 2 bosuitjes ~ 2 knoflookteentjes ~ 150 g tonijn uit blik, in eigen nat ~ peper en zout ~ oregano ~ basilicumblaadjes ~ enkele blaadjes sla ~ 8 sneetjes stokbrood (elk 25 g)

    BEREIDING 15 minuten  
    bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Shake met chocolade-ijs


    Shake met chocolade-ijs


    2 kleine bananen ~ 4 bolletjes chocolade roomijs ~ 720 ml magere melk ~ 4 koffielepels kristalsuiker ~ 8 el slagroom, light ~ 4 koffielepels cacaopoeder, gezoet




    BEREIDING: 20 minuten  

    bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toch hulp voor bakkerij Hartog's


    Toch hulp voor bakkerij Hartog’s


    De Gemeente Amsterdam gaat binnen twee weken naar een oplossing zoeken voor het dreigende graantekort van Hartog’s Volkoren, één van de oudste bakkerijen van Amsterdam. Omdat de winkel sinds vorig jaar in een milieuzone staat, mag de vrachtwagen van de graanleverancier nu nog maar beperkt langskomen.

    Foto: Hans Peters

    De Amsterdamse politiek springt in de bres voor de bakkerij waar al sinds 1896 zelf brood wordt gebakken. „Hartog’s moet zijn brood blijven bakken. Het is trouwens voortreffelijk brood”, aldus PvdA-wethouder Lodewijk Asscher. Ook CDA en VVD willen dat Hartog’s ongestoord brood kan blijven bakken. „Milieubeleid is prima, maar laten we niet de Amsterdamse middenstand het werken onmogelijk maken”, zegt Lex van Drooge (CDA).

    Hij vraagt wethouder Vos morgen op opheldering. Haar woordvoerster geeft aan al langer in gesprek te zijn met de bakker en gaat ervan uit dat ze er wel uitkomen. Al eerder had Vos aangegeven de helft van de kosten van een nieuwe vrachtwagen, die wel in de milieuzone mag komen, te willen subsidieren 
    bron;telegraaf.nl zie ook 16/06


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.School doet bananen in de ban

    School doet bananen in de ban


    Bananen, lekker en vol vezels, vitaminen en mineralen. Maar kinderen die naar de Stoke Damerel Basisschool in het Britse Plymouth gaan, mogen ze niet in hun lunchbox meebrengen.

     

    De basisschool heeft bananen namelijk in de ban gedaan omdat een lerares allergisch is voor het gele fruit, meldt Daily Mail. Als ze in contact komt met een banaan, krijgt ze een ernstige allergische reactie die zorgt dat ze onwel wordt. Dit kan de dood tot gevolg kan hebben.

    Maar ouders zijn verdeeld over het bananenverbod. „Bananen in de ban doen omdat één lerares -niet eens een leerling- er allergisch voor is, is belachelijk”, zegt de 54-jarige Mary Williams wiens kleinkind op Stoke Damerel zit. „Het lijkt misschien stom maar als mijn kind allergisch zou zijn, zou ik opgelucht zijn dat ze hier dan niet in gevaar is”, zegt een andere ouder.

    „De omstandigheden zijn ongebruikelijk”, zegt een woordvoerster van de basisschool. „Maar deze scholengemeenschap is begripvol.” 
    bron; telegraaf.nl 


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diëten doet eten


    Diëten doet eten

    Wie wil afvallen moet goed omgaan met dieetvoeding. Bij een gezonde caloriearme maaltijd eten mensen instinctief een grotere portie ter compensatie, blijkt uit recent onderzoek.

     
    Foto: Johannes Dalhuijsen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omelet en lamsoren


    Omelet en lamsoren

    Felix Wilbrink

     
    Foto: Fotoburo Jos Schuurman 
    Nodig voor 4 personen: 3 eieren per persoon, 30 gr. lamsoren per omelet, Blikje ansjovisfilet, niet meer dan één filet per omelet

    Open de eieren boven een ruime kom. Laat de boerenboter vast smelten in de koekenpan en klop de eieren heel luchtig, gewoon een paar slagen zodat het eiwit en de dooier iets zijn gemengd. Leg de ansjovisjes vast klaar want het gaat vlug zo meteen. Ook de lamsoren heb je al met kokend water overgoten en laten uitlekken. Van mij mogen ze er ook rauw in, maar even heet gemaakt krijgt de zeegroente een vollere smaak.

    Laat het eierstruif in de pan lopen. Leg wat lamsoor als een strook in het midden en doe daar hier en daar een reepje ansjovis tussen. Schep nu vanaf de buitenkant, met een brede spatel, steeds wat eierstruif over de groente. Dat loopt dan weer terug maar uiteindelijk zie je al het ei stevig worden. Heel even omdraaien en op smaak brengen met wat zeezout en van die fijne witte peper. Geef er geroosterd brood bij en serveer de omelet met lekker veel peterselie erover. 
    bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aspergeroomsoep


    Aspergeroomsoep

    Aspergeroomsoep
     

    Ingrediënten voor  4 personen

    • 12 asperges
    • 15 dl bouillon
    • 30 g boter (bakboter)
    • 40 g bloem (tarwebloem)
    • peper
    • zout
    • 1 eierdooier
    • 0.5 dl room
    • 2 eetlepels peterselie (fijngehakt)

    De asperges schillen en in stukken van 1 centimeter snijden. De aspergepunten afzonderlijk houden.

    De stukjes asperge laten gaarkoken in een weinig licht gezouten water.

    De stukjes asperge samen met het kookvocht doorsteken in een roerzeef.

    De boter laten smelten, de bloem toevoegen en aanlengen met kokende bouillon en de doorgestoken asperges.

    De aspergepunten toevoegen en nog een vijftal minuten laten doorkoken. Op smaak brengen met peper en zout.

    De eierdooier loskloppen met de room en overgieten met de soep.

    Versieren met fijngehakte peterselie.

    Tip: deze soep wordt nog feestelijker wanneer gaargekookte punten van groene asperges worden toegevoegd.
    bron; xquis.com


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lengfilet met Nazarethkaas, zalm en asperges


    Lengfilet met Nazarethkaas, zalm en asperges




     

    Ingrediënten


    - 800 g lengfilet
    - 4 plakje zalm (gerookt)
    - 160 g Nazarethkaas
    - 20  asperge
    - 50 g boter (bakboter)
    - 50 g bloem (tarwebloem)
    - 3 dl melk (halfvol)
    - 0  peper
    - 0  zout
    - 0 snufje nootmuskaat
    - 8  aardappel (Bintje)
    - 2  eierdooier
    - 50 g boter (bakboter)

    Bereiding

    De lengfilet overlangs in twee snijden.In een beboterde ovenschotel één van de gehalveerde lengfilets leggen, hierop de helft van de kaas schikken, daarna de zalm, vervolgens de tweede lengfilet erop leggen en ten slotte de tweede laag kaas.Een béchamelsaus bereiden. Hiervoor de boter smelten en er de bloem doorroeren. De melk koken en beetje bij beetje bij de roux voegen, onder voortdurend roeren. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat en nog een kwartiertje zachtjes laten sudderen.De ovenschotel overgieten met de béchamelsaus en in de oven (200 graden) laten garen.De aardappelen schillen, gaarkoken en pureren. Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. De eierdooiers en de boter erdoor roeren en overscheppen in een spuitzak. Op een beboterde schaal kleine torentjes puree spuiten en deze eventueel even laten kleuren onder de grill.De asperges blancheren en in een waaier op borden schikken.De ovenbereiding in gelijke porties verdelen en onderaan de aspergewaaier schikken. Overgieten met de saus uit de ovenschotel en opdienen met de hertoginnenaardappeltjes.   
    bron; skynet.be

    15-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebraden rosbief met asperges in Hollandse saus


    Gebraden rosbief met asperges in Hollandse saus

    Gebraden rosbief met asperges in Hollandse saus

    De bakboter verhitten in een braadslee, het vlees bestrooien met peper en zout en 15 tot 20 minuten braden in een voorverwarmde oven.
    Intussen de peterselie wassen. De blaadjes van de stelen plukken, laten uitlekken en fijnhakken.
    Met een dunschiller de asperges schillen van kop naar voet. Het harde gedeelte van de voet afbreken en bewaren voor aspergesoep. De geschilde asperges opbinden met katoengaren en in gezouten water gedurende ongeveer 12 minuten laten gaarkoken. Laten uitlekken op een doek.
    In een pannetje met een dikke bodem de eierdooiers mengen met het citroensap, zout en peper. Opkloppen au bain-marie tot stevig schuim. Het pannetje uit het warmwaterbad nemen en de boter er in kleine klontjes doorroeren. De saus warm houden in een lauwwarme bain-marie.
    Het vlees uit de braadslee nemen. Het overtollige braadvet weggieten. De bodem deglaceren met een half kopje water en laten inkoken.
    Het vlees in plakken snijden en op een serveerschotel leggen.
    De asperges naast het vlees schikken met de kopjes naar buiten. Een beetje saus over de onderste helft van de asperges gieten. De rest van de saus, vermengd met de braadjus er afzonderlijk bij geven en bestrooien met gehakte peterselie.

    Ingrediënten
    Voor 4 personen:
    1000 g rosbief
    50 g boter (bakboter)
    12 Flandria asperges
    2 eierdooiers
    0.25 eetlepel citroensap
    0.5 bosje Flandria peterselie
    peper
    zout
    125 g boter (roomboter)

    Tips

    • Hoe asperges bereiden
      Het is gemakkelijk bij het koken de asperges in een bijeengebonden bussel te laten. Bindt losse asperges samen in bundeltjes met een keukentouw en bind dat vast aan een oor van de kookpan. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit en de dikte. Zorg ervoor dat de aspergetoppen boven het kookwater uitsteken. Laat de bundel ongeveer 15 minuten in een pan met licht gezouten kokend water liggen. De kopjes garen in de stoom, zo koken ze niet tot moes. Ideaal is een speciale hoge, smalle aspergepan, maar een gewone kookpan met een klein grondoppervlak bewijst ook goede diensten. Laat de gare asperges op een keukendoek uitlekken.
      U kan asperges ook in de microgolf bereiden. Leg ze dan met de punten in dezelfde richting naast elkaar. Leg ze nooit op elkaar. Overgiet ze zuinig met water. Laat ze afgedekt 8 tot 10 minuten garen, naargelang de dikte van de stengels, en laat ze daarna nog enkele minuten rusten.

      De befaamde asperges op z'n Vlaams worden opgediend met verkruimeld, hard gekookt ei, gesmolten boter en fijn gesneden peterselie.
      U rekent best ongeveer 300 tot 350 gram asperges per persoon.

      Asperges kunnen zowel koud als warm geserveerd worden. Wikkel enkele asperges in ham of gerookte zalm. Durf hierbij witte en groene asperges te combineren. Snij eens asperges in schuine stukken en stoof ze zonder kleuren en vetstof met een weinig water of witte wijn. Kook de pellen van de asperges in water en gebruik dit als basis voor aspergesoep of saus.  
      bron; flandria.vlam.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het doolhof van Mâcon

     

    Het doolhof van Mâcon

    De Italianen hebben de reputatie dat ze hun wijnappellaties ingewikkeld kunnen maken, maar de Fransen kunnen er ook wat van. Neem nu de dorpjes rond Mâcon, in het zuiden van Bourgondië. Je vindt er tientallen benamingen voor de plaatselijke wijnen. Wie raakt daar nog uit wijs? De lezers van Wijntips natuurlijk.

    Één ding is eenvoudig als het over Bourgognewijnen gaat: de gebruikte druivensoorten. De meeste rode wijnen zijn gemaakt van Pinot Noir, de meeste witte van Charonnay. De territoriale indelingen zijn daarentegen een kluwen waar een kat haar jongen niet in terugvindt. Neem nu Mâcon.

    Mâcon is een stad in het zuiden van Bourgondië, net voor je de Beaujolais binnen rijdt. De wijnen zijn hier minder gerenommeerd (en dus goedkoper) dan in het noorden en het midden van Bourgondië, al doen de appellaties Pouilly- Fuissé of Saint-Vérand - bekend voor hun volle witte wijnen - wellicht een belletje rinkelen.

    Veel plaatselijke wijnen komen simpelweg onder de naam Mâcon op de markt. Verder is er Mâcon Supérieur en Mâcon-Villages. Echt ingewikkeld wordt het wanneer men het woord “villages” gaat vervangen door de naam van een plaatselijk dorp. Dat wordt dan bijvoorbeeld Mâcon-Viré of Mâcon-Lugny. Zo zijn er liefst 43 combinaties mogelijk. Nog niet ingewikkeld genoeg? Weet dan dat er ook andere dubbele namen bestaan, zoals Pouilly-Vinzelles of Viré-Clessé. Zucht.

    Hoe onthoudt een mens dat allemaal? Het antwoord is simpel: niet. Doe geen moeite, de meeste wijnen zijn onderling inwisselbaar: het zijn doorgaans witte wijnen, ze zijn allemaal zuidelijker en dus rijper dan pakweg een Chablis en de meeste zijn fruitig en toegankelijk. Als je dat onthoudt, heb je de essentie mee. De rest van dit staaltje Franse wijnbureaucratie begraven we in de diepste kronkels van ons geheugen.

    Raphaël Sallet, Mâcon-Uchizy 2006

    Om dit alles door te spoelen drinken we een glas Mâcon-Uchizy. Uchizy is een dorp dat grenst aan het gehucht... Chardonnay. Om verdere verwarring te vermijden: Chardonnay is ook een druif, meer nog, het is de druif waarvan onze wijn gemaakt is.

    Deze Chardonnay is in elk geval herkenbaar: intens geel van kleur, boterig in de neus en vol in de mond. We ontdekken ook aroma’s en smaken van rijp fruit (zoals peer, meloen en gele perzik). De wijnboer gebruikte geen houtrijping en dat is een goede keuze. Het fruit domineert, zonder pretentie. Deze Mâcon-Uchizy bekoort vooral door zijn elegante, frisse afdronk en een mooi evenwicht.


    € 9,14 bij Diederik Herbots, diederikherbots@hotmail.com, 0476.25.13.02

    MaconUchizy_web 
    bron; wijntips.skynetblogs.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijn ; Stellenbosch

     

    Stellenbosch

    Niet enkel de Europese wijnlanden hebben erkende herkomstbenamingen voor hun wijnstreken, ook Zuid-Afrika kent gebieden met de status van “wine of origin”. Het zijn er een 60-tal in het totaal, waarvan de bekendste ongetwijfeld Stellenbosch is, de streek rond het gelijknamige en charmante stadje ten oosten van Cape Town.

    Stellenbosch werd genoemd naar de voormalige Nederlandse gouverneur Van der Stel. Al sinds het jaar 1679 maken ze hier wijn. De bergachtige landschappen, de gevarieerde bodems en het milde klimaat smeken er om wijnbouw. Geen wonder dat je in Stellenbosch ook de enige Zuid-Afrikaanse universiteit vindt waar je wijnbouw en oenologie kan studeren, al sinds 1917. Het was daar dat professor Perolt de Pinotage creëerde, de meest typische druivensoort van Zuid-Afrika.

    Toeristen waarderen vooral de Stellenbosch Wine Route, die langs tientallen wijnkelders voert die wat graag hun deuren openen. Alles samen vind je in de regio een 160-tal wijndomeinen verspreid over 15.000 hectare. Men gebuikt er zowat alle internationaal bekende druivensoorten, en natuurlijk ook Pinotage. Vooral de rode wijnen zijn hier befaamd.

    Binnen de wijnregio Stellenbosch bevinden zich vijf gerenommeerde kleinere wijnbouwgebieden, waaronder Simonsberg-Stellenbosch, waar onze tweede wijn van de week vandaan komt (The Ladybird).

    Wijn

    Kanonkop Kadette 2007

    Kleur

    Rood

    Druiven

    Pinotage, Cabernet Sauvignon, Merlot.

    Producent

    Kanonkop

    Verdeler

    Carrefour / GB

    Prijs

    € 6,22

    In de neus

    Paprika, eucalyptus, leer, cacao.

    In de mond

    Rode paprika, peper, zwarte bes, donkere kers.

    Oordeel

    Toegankelijke en sappige wijn, leuk bij een rosbief.

    Wijn

    The Ladybird 2006

    Kleur

    Rood

    Druiven

    Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec, Petit Verdot.

    Producent

    Laibach

    Verdeler

    Ad Bibendum

    Prijs

    € 15,37

    In de neus

    Koffie, kersen, cederhout.

    In de mond

    Elegant en krachtig, rood fruit in combinatie met gebrande aroma’s en pittige kruidigheid.

    Oordeel

    Een biologische wijn met Bordeaux-allures. Mooi evenwichtig.

    Stellenbosch_blog 
    bron; wijntips.skynetblogs.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw: zakje bier


    Nieuw: zakje bier

    Het zou het ultieme festivalgadget kunnen zijn: bier in zakjes. Britse bierproducenten hebben de nieuwigheid op basis van poeder samengesteld. Het bierpoeder meng je met water en na zes minuten kan je genieten van een frisse, schuimende pint. Daarvoor zorgen de ijsgevroren hopconcentraten, gips en een CO²/nitrogeen ingrediënt dat schuim weet te produceren.

    De zakjes van het merk Teltey's bevatten verschillende smaken. Zo is de British Bitter, de German Lager, Irish Stout, Old North Country Ale en Middle Earth Mead, te verkrijgen. Benieuwd of het straks ook onze bierproducenten weet te inspireren. (lvl)
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Graantekort voor Amsterdams oudste bakker


    Graantekort voor Amsterdams oudste bakker

     
    Foto: Hans Peters
    Hartog’s Volkoren in de Ruyschstraat, dat sinds 1896 bestaat, laat al 113 jaar haar graan bij de winkel afleveren, schrijft Het Parool. Dat betekent dat zo’n 25 keer per jaar een vrachtwagen voor de deur stopt met 160 jutezakken met daarin 50 kilo graan.

    Maar sinds 2008 is de Ruyschstraat gebombardeerd tot milieuzone, deze geldt voor oude vrachtwagens. En laat de graanleverancier nu net zo’n oude vrachtwagen rijden. Hij mag nog maar 12 keer per jaar Hartog’s aandoen. Dat is te weinig voor de bakker die beperkte opslagruimte heeft en dus met een graantekort kampt als de leverancier niet vaker kan langskomen.

    Volgens eigenaar Fred Tiggelman suggereerde de gemeente een nieuwe vrachtwagen, het liefst een elektrische. „Mijn leverancier gaat die niet betalen want ik ben zijn enige klant in Amsterdam en de enige in een milieuzone. Ik kan zelf zo’n wagen kopen, voor 75000 euro. Dat kan ik best betalen, maar dan moet ik wel mijn prijzen in de winkel verhogen om het rendabel te houden.”

    Andere opties zoals met busjes op en neer rijden om de milieuzone te ontlopen, zelf het graan ophalen bij de grens van de milieuzone (de A10) of voor een prikkie een tweedehands vrachtwagen kopen om zo nog een keer (met een tweede kenteken) recht te krijgen op 12 ritten door de zone, zijn ook niet milieuvriendelijk.

    Een andere leverancier vindt Tiggelman ook geen oplossing. Ook dit zal niet milieuvriendelijker zijn. Nederland telt nog maar weinig graanleveranciers die veel verder bij Amsterdam vandaan liggen dan Hartog’s huidige leverancier. Die is gevestigd in Oude Meer, een kwartiertje rijden van de stad. „Bovendien doe ik al 25 jaar zaken met deze man. Dan ga ik toch niet zomaar afscheid van hem nemen.”

    Deze week gaat Tiggelman in de slag met juridische dienst van Amsterdam. Als hij er niet uitkomt zal hij 13 keer per jaar een boete van 150 euro moeten slikken. Veertig jaar bekeuringen betalen is nog altijd voordeliger dan een nieuwe vrachtwagen.

    De woordvoerster van wethouder Marijke Vos laat weten dat Vos wil blijven zoeken naar een oplossing en bereid is de helft van de kosten van een nieuwe vrachtwagen te subsidiëren. 
    bron; telegraaf.nl




    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!