Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
16-06-2009
Shake met chocolade-ijs
Shake met chocolade-ijs
2 kleine bananen ~ 4 bolletjes chocolade roomijs ~ 720 ml magere melk ~ 4 koffielepels kristalsuiker ~ 8 el slagroom, light ~ 4 koffielepels cacaopoeder, gezoet
Snij de bananen in grote stukken en laat het ijs licht ontdooien. Pureer beide ingrediënten samen met de melk en suiker tot het romig wordt. Giet het mengsel in vier glazen. Verdeel de slagroom over elk glas. Bestrooi met de cacaopoeder.
BEREIDING: 20 minuten
bron; telegraaf.nl
Toch hulp voor bakkerij Hartog's
Toch hulp voor bakkerij Hartogs
De Gemeente Amsterdam gaat binnen twee weken naar een oplossing zoeken voor het dreigende graantekort van Hartogs Volkoren, één van de oudste bakkerijen van Amsterdam. Omdat de winkel sinds vorig jaar in een milieuzone staat, mag de vrachtwagen van de graanleverancier nu nog maar beperkt langskomen.
Foto: Hans Peters
Eigenaar Fred Tiggelman en een ambtenaar van de gemeente, die namens wethouder Marijke Vos naar de bakkerij was gegaan, zijn dit gisteren overeengekomen, meldt Het Parool. Tiggelman stelt juridische acties tegen de milieuzone uit. Hij staat open voor de voorstellen van de gemeente.
De Amsterdamse politiek springt in de bres voor de bakkerij waar al sinds 1896 zelf brood wordt gebakken. Hartogs moet zijn brood blijven bakken. Het is trouwens voortreffelijk brood, aldus PvdA-wethouder Lodewijk Asscher. Ook CDA en VVD willen dat Hartogs ongestoord brood kan blijven bakken. Milieubeleid is prima, maar laten we niet de Amsterdamse middenstand het werken onmogelijk maken, zegt Lex van Drooge (CDA).
Hij vraagt wethouder Vos morgen op opheldering. Haar woordvoerster geeft aan al langer in gesprek te zijn met de bakker en gaat ervan uit dat ze er wel uitkomen. Al eerder had Vos aangegeven de helft van de kosten van een nieuwe vrachtwagen, die wel in de milieuzone mag komen, te willen subsidieren bron;telegraaf.nl zie ook 16/06
School doet bananen in de ban
School doet bananen in de ban
Bananen, lekker en vol vezels, vitaminen en mineralen. Maar kinderen die naar de Stoke Damerel Basisschool in het Britse Plymouth gaan, mogen ze niet in hun lunchbox meebrengen.
De basisschool heeft bananen namelijk in de ban gedaan omdat een lerares allergisch is voor het gele fruit, meldt Daily Mail. Als ze in contact komt met een banaan, krijgt ze een ernstige allergische reactie die zorgt dat ze onwel wordt. Dit kan de dood tot gevolg kan hebben.
Maar ouders zijn verdeeld over het bananenverbod. Bananen in de ban doen omdat één lerares -niet eens een leerling- er allergisch voor is, is belachelijk, zegt de 54-jarige Mary Williams wiens kleinkind op Stoke Damerel zit. Het lijkt misschien stom maar als mijn kind allergisch zou zijn, zou ik opgelucht zijn dat ze hier dan niet in gevaar is, zegt een andere ouder.
De omstandigheden zijn ongebruikelijk, zegt een woordvoerster van de basisschool. Maar deze scholengemeenschap is begripvol. bron; telegraaf.nl
Diëten doet eten
Diëten doet eten
Wie wil afvallen moet goed omgaan met dieetvoeding. Bij een gezonde caloriearme maaltijd eten mensen instinctief een grotere portie ter compensatie, blijkt uit recent onderzoek.
Foto: Johannes Dalhuijsen
Voor het onderzoek aten 76 volwassenen 18 verschillende maaltijden, meldt de website Goedgevoel.be. De deelnemers konden weliswaar snel het aantal calorieën van een maaltijd schatten, maar bij een lichte maaltijd overcompenseerden ze het lage aantal calorieën door er meer van te eten. Ze namen dus evenveel calorieën tot zich als bij een gewone maaltijd. Mensen eten instinctief meer van gezonde dingen, het is belangrijk dat je dit beseft als dieet, aldus een onderzoeker. bron; telegraaf.nl
Omelet en lamsoren
Omelet en lamsoren Felix Wilbrink
Foto: Fotoburo Jos Schuurman
Nodig voor 4 personen: 3 eieren per persoon, 30 gr. lamsoren per omelet, Blikje ansjovisfilet, niet meer dan één filet per omelet
Open de eieren boven een ruime kom. Laat de boerenboter vast smelten in de koekenpan en klop de eieren heel luchtig, gewoon een paar slagen zodat het eiwit en de dooier iets zijn gemengd. Leg de ansjovisjes vast klaar want het gaat vlug zo meteen. Ook de lamsoren heb je al met kokend water overgoten en laten uitlekken. Van mij mogen ze er ook rauw in, maar even heet gemaakt krijgt de zeegroente een vollere smaak.
Laat het eierstruif in de pan lopen. Leg wat lamsoor als een strook in het midden en doe daar hier en daar een reepje ansjovis tussen. Schep nu vanaf de buitenkant, met een brede spatel, steeds wat eierstruif over de groente. Dat loopt dan weer terug maar uiteindelijk zie je al het ei stevig worden. Heel even omdraaien en op smaak brengen met wat zeezout en van die fijne witte peper. Geef er geroosterd brood bij en serveer de omelet met lekker veel peterselie erover. bron; telegraaf.nl
De lengfilet overlangs in twee snijden.In een beboterde ovenschotel één van de gehalveerde lengfilets leggen, hierop de helft van de kaas schikken, daarna de zalm, vervolgens de tweede lengfilet erop leggen en ten slotte de tweede laag kaas.Een béchamelsaus bereiden. Hiervoor de boter smelten en er de bloem doorroeren. De melk koken en beetje bij beetje bij de roux voegen, onder voortdurend roeren. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat en nog een kwartiertje zachtjes laten sudderen.De ovenschotel overgieten met de béchamelsaus en in de oven (200 graden) laten garen.De aardappelen schillen, gaarkoken en pureren. Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. De eierdooiers en de boter erdoor roeren en overscheppen in een spuitzak. Op een beboterde schaal kleine torentjes puree spuiten en deze eventueel even laten kleuren onder de grill.De asperges blancheren en in een waaier op borden schikken.De ovenbereiding in gelijke porties verdelen en onderaan de aspergewaaier schikken. Overgieten met de saus uit de ovenschotel en opdienen met de hertoginnenaardappeltjes. bron; skynet.be
15-06-2009
Gebraden rosbief met asperges in Hollandse saus
Gebraden rosbief met asperges in Hollandse saus
De bakboter verhitten in een braadslee, het vlees bestrooien met peper en zout en 15 tot 20 minuten braden in een voorverwarmde oven. Intussen de peterselie wassen. De blaadjes van de stelen plukken, laten uitlekken en fijnhakken. Met een dunschiller de asperges schillen van kop naar voet. Het harde gedeelte van de voet afbreken en bewaren voor aspergesoep. De geschilde asperges opbinden met katoengaren en in gezouten water gedurende ongeveer 12 minuten laten gaarkoken. Laten uitlekken op een doek. In een pannetje met een dikke bodem de eierdooiers mengen met het citroensap, zout en peper. Opkloppen au bain-marie tot stevig schuim. Het pannetje uit het warmwaterbad nemen en de boter er in kleine klontjes doorroeren. De saus warm houden in een lauwwarme bain-marie. Het vlees uit de braadslee nemen. Het overtollige braadvet weggieten. De bodem deglaceren met een half kopje water en laten inkoken. Het vlees in plakken snijden en op een serveerschotel leggen. De asperges naast het vlees schikken met de kopjes naar buiten. Een beetje saus over de onderste helft van de asperges gieten. De rest van de saus, vermengd met de braadjus er afzonderlijk bij geven en bestrooien met gehakte peterselie.
Ingrediënten Voor 4 personen: 1000 g rosbief 50 g boter (bakboter) 12 Flandria asperges 2 eierdooiers 0.25 eetlepel citroensap 0.5 bosje Flandria peterselie peper zout 125 g boter (roomboter)
Tips
Hoe asperges bereiden Het is gemakkelijk bij het koken de asperges in een bijeengebonden bussel te laten. Bindt losse asperges samen in bundeltjes met een keukentouw en bind dat vast aan een oor van de kookpan. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit en de dikte. Zorg ervoor dat de aspergetoppen boven het kookwater uitsteken. Laat de bundel ongeveer 15 minuten in een pan met licht gezouten kokend water liggen. De kopjes garen in de stoom, zo koken ze niet tot moes. Ideaal is een speciale hoge, smalle aspergepan, maar een gewone kookpan met een klein grondoppervlak bewijst ook goede diensten. Laat de gare asperges op een keukendoek uitlekken. U kan asperges ook in de microgolf bereiden. Leg ze dan met de punten in dezelfde richting naast elkaar. Leg ze nooit op elkaar. Overgiet ze zuinig met water. Laat ze afgedekt 8 tot 10 minuten garen, naargelang de dikte van de stengels, en laat ze daarna nog enkele minuten rusten.
De befaamde asperges op z'n Vlaams worden opgediend met verkruimeld, hard gekookt ei, gesmolten boter en fijn gesneden peterselie. U rekent best ongeveer 300 tot 350 gram asperges per persoon.
Asperges kunnen zowel koud als warm geserveerd worden. Wikkel enkele asperges in ham of gerookte zalm. Durf hierbij witte en groene asperges te combineren. Snij eens asperges in schuine stukken en stoof ze zonder kleuren en vetstof met een weinig water of witte wijn. Kook de pellen van de asperges in water en gebruik dit als basis voor aspergesoep of saus. bron; flandria.vlam.be
Het doolhof van Mâcon
Het doolhof van Mâcon
De Italianen hebben de reputatie dat ze hun wijnappellaties ingewikkeld kunnen maken, maar de Fransen kunnen er ook wat van. Neem nu de dorpjes rond Mâcon, in het zuiden van Bourgondië. Je vindt er tientallen benamingen voor de plaatselijke wijnen. Wie raakt daar nog uit wijs? De lezers van Wijntips natuurlijk.
Één ding is eenvoudig als het over Bourgognewijnen gaat: de gebruikte druivensoorten. De meeste rode wijnen zijn gemaakt van Pinot Noir, de meeste witte van Charonnay. De territoriale indelingen zijn daarentegen een kluwen waar een kat haar jongen niet in terugvindt. Neem nu Mâcon.
Mâcon is een stad in het zuiden van Bourgondië, net voor je de Beaujolais binnen rijdt. De wijnen zijn hier minder gerenommeerd (en dus goedkoper) dan in het noorden en het midden van Bourgondië, al doen de appellaties Pouilly- Fuissé of Saint-Vérand - bekend voor hun volle witte wijnen - wellicht een belletje rinkelen.
Veel plaatselijke wijnen komen simpelweg onder de naam Mâcon op de markt. Verder is er Mâcon Supérieur en Mâcon-Villages. Echt ingewikkeld wordt het wanneer men het woord villages gaat vervangen door de naam van een plaatselijk dorp. Dat wordt dan bijvoorbeeld Mâcon-Viré of Mâcon-Lugny. Zo zijn er liefst 43 combinaties mogelijk. Nog niet ingewikkeld genoeg? Weet dan dat er ook andere dubbele namen bestaan, zoals Pouilly-Vinzelles of Viré-Clessé. Zucht.
Hoe onthoudt een mens dat allemaal? Het antwoord is simpel: niet. Doe geen moeite, de meeste wijnen zijn onderling inwisselbaar: het zijn doorgaans witte wijnen, ze zijn allemaal zuidelijker en dus rijper dan pakweg een Chablis en de meeste zijn fruitig en toegankelijk. Als je dat onthoudt, heb je de essentie mee. De rest van dit staaltje Franse wijnbureaucratie begraven we in de diepste kronkels van ons geheugen.
Raphaël Sallet, Mâcon-Uchizy 2006
Om dit alles door te spoelen drinken we een glas Mâcon-Uchizy. Uchizy is een dorp dat grenst aan het gehucht... Chardonnay. Om verdere verwarring te vermijden: Chardonnay is ook een druif, meer nog, het is de druif waarvan onze wijn gemaakt is.
Deze Chardonnay is in elk geval herkenbaar: intens geel van kleur, boterig in de neus en vol in de mond. We ontdekken ook aromas en smaken van rijp fruit (zoals peer, meloen en gele perzik). De wijnboer gebruikte geen houtrijping en dat is een goede keuze. Het fruit domineert, zonder pretentie. Deze Mâcon-Uchizy bekoort vooral door zijn elegante, frisse afdronk en een mooi evenwicht.
Niet enkel de Europese wijnlanden hebben erkende herkomstbenamingen voor hun wijnstreken, ook Zuid-Afrika kent gebieden met de status van wine of origin. Het zijn er een 60-tal in het totaal, waarvan de bekendste ongetwijfeld Stellenbosch is, de streek rond het gelijknamige en charmante stadje ten oosten van Cape Town.
Stellenbosch werd genoemd naar de voormalige Nederlandse gouverneur Van der Stel. Al sinds het jaar 1679 maken ze hier wijn. De bergachtige landschappen, de gevarieerde bodems en het milde klimaat smeken er om wijnbouw. Geen wonder dat je in Stellenbosch ook de enige Zuid-Afrikaanse universiteit vindt waar je wijnbouw en oenologie kan studeren, al sinds 1917. Het was daar dat professor Perolt de Pinotage creëerde, de meest typische druivensoort van Zuid-Afrika.
Toeristen waarderen vooral de Stellenbosch Wine Route, die langs tientallen wijnkelders voert die wat graag hun deuren openen. Alles samen vind je in de regio een 160-tal wijndomeinen verspreid over 15.000 hectare. Men gebuikt er zowat alle internationaal bekende druivensoorten, en natuurlijk ook Pinotage. Vooral de rode wijnen zijn hier befaamd.
Binnen de wijnregio Stellenbosch bevinden zich vijf gerenommeerde kleinere wijnbouwgebieden, waaronder Simonsberg-Stellenbosch, waar onze tweede wijn van de week vandaan komt (The Ladybird).
Elegant en krachtig, rood fruit in combinatie met gebrande aromas en pittige kruidigheid.
Oordeel
Een biologische wijn met Bordeaux-allures. Mooi evenwichtig.
bron; wijntips.skynetblogs.be
Nieuw: zakje bier
Nieuw: zakje bier
Het zou het ultieme festivalgadget kunnen zijn: bier in zakjes. Britse bierproducenten hebben de nieuwigheid op basis van poeder samengesteld. Het bierpoeder meng je met water en na zes minuten kan je genieten van een frisse, schuimende pint. Daarvoor zorgen de ijsgevroren hopconcentraten, gips en een CO²/nitrogeen ingrediënt dat schuim weet te produceren.
De zakjes van het merk Teltey's bevatten verschillende smaken. Zo is de British Bitter, de German Lager, Irish Stout, Old North Country Ale en Middle Earth Mead, te verkrijgen. Benieuwd of het straks ook onze bierproducenten weet te inspireren. (lvl) bron; hln.be
Graantekort voor Amsterdams oudste bakker
Graantekort voor Amsterdams oudste bakker
Foto: Hans Peters
Hartogs Volkoren in de Ruyschstraat, dat sinds 1896 bestaat, laat al 113 jaar haar graan bij de winkel afleveren, schrijft Het Parool. Dat betekent dat zon 25 keer per jaar een vrachtwagen voor de deur stopt met 160 jutezakken met daarin 50 kilo graan.
Maar sinds 2008 is de Ruyschstraat gebombardeerd tot milieuzone, deze geldt voor oude vrachtwagens. En laat de graanleverancier nu net zon oude vrachtwagen rijden. Hij mag nog maar 12 keer per jaar Hartogs aandoen. Dat is te weinig voor de bakker die beperkte opslagruimte heeft en dus met een graantekort kampt als de leverancier niet vaker kan langskomen.
Volgens eigenaar Fred Tiggelman suggereerde de gemeente een nieuwe vrachtwagen, het liefst een elektrische. Mijn leverancier gaat die niet betalen want ik ben zijn enige klant in Amsterdam en de enige in een milieuzone. Ik kan zelf zon wagen kopen, voor 75000 euro. Dat kan ik best betalen, maar dan moet ik wel mijn prijzen in de winkel verhogen om het rendabel te houden.
Andere opties zoals met busjes op en neer rijden om de milieuzone te ontlopen, zelf het graan ophalen bij de grens van de milieuzone (de A10) of voor een prikkie een tweedehands vrachtwagen kopen om zo nog een keer (met een tweede kenteken) recht te krijgen op 12 ritten door de zone, zijn ook niet milieuvriendelijk.
Een andere leverancier vindt Tiggelman ook geen oplossing. Ook dit zal niet milieuvriendelijker zijn. Nederland telt nog maar weinig graanleveranciers die veel verder bij Amsterdam vandaan liggen dan Hartogs huidige leverancier. Die is gevestigd in Oude Meer, een kwartiertje rijden van de stad. Bovendien doe ik al 25 jaar zaken met deze man. Dan ga ik toch niet zomaar afscheid van hem nemen.
Deze week gaat Tiggelman in de slag met juridische dienst van Amsterdam. Als hij er niet uitkomt zal hij 13 keer per jaar een boete van 150 euro moeten slikken. Veertig jaar bekeuringen betalen is nog altijd voordeliger dan een nieuwe vrachtwagen.
De woordvoerster van wethouder Marijke Vos laat weten dat Vos wil blijven zoeken naar een oplossing en bereid is de helft van de kosten van een nieuwe vrachtwagen te subsidiëren. bron; telegraaf.nl
Paul McCartney pleit voor dag zonder vlees
Paul McCartney pleit voor dag zonder vlees
Paul McCartney is één van de beroemdheden die een dag zonder vlees willen invoeren. Samen met onder meer Chris Martin en Sheryl Crow hoopt hij van maandag een vleesvrije dag te maken. Op die manier moeten we de opwarming van de aarde bestrijden. Dat meldt The Guardian.
Vaste dag Onlangs zorgde Gent voor inspiratie door te pleiten voor een dag zonder vlees of vis. Ook Paul McCartney vindt dat we met een vegetarische dag een boodschap kunnen uitsturen. "We weten vaak niet wat we kunnen doen tegen global warming. Een vaste dag zonder vlees is een inspanning die we allemaal kunnen leveren."
Koks Veel belangrijke koks beloven de oproep van Paul McCartney te steunen door vlees één keer per week volledig van het menu te halen of door vleesvrije gerechten te promoten. (gb) bron; hln.be
Gevulde kippenfilet
Gevulde kippenfilet
De kippenfilets middendoor snijden, bedekken met huishoudfolie en goed plat kloppen met een houten plankje. De kippenfilets kruiden met peper en zout. De spinazie koken in gezouten water en goed laten uitlekken. De wortelen schillen en blancheren. De gekruide kippenfilets bedekken met spinazieblaadjes, een sneetje rookspek en een wortel. Dichtvouwen, opbinden met keukengaren en even laten rusten. Vervolgens gaar en goudbruin bakken in de hete boter. Intussen de saus bereiden. De paprika en de sjalot schoonmaken en laten gaarkoken in de kippenbouillon. Pureren met de staafmixer en door een fijne puntzeef gieten. Kruiden met peper en zout, de room erdoor roeren en laten doorwarmen. De kippenfilets uit de braadpan nemen, in schuine plakken snijden en serveren met de paprikasaus.
Ingrediënten Voor 4 personen: 600 g kippenfilet 125 g spinazie 4 sneetjes spek (gerookt) 4 Flandria wortelen 75 g boter (bakboter) 1 Flandria paprika (rood) 1 sjalot 1 eetlepel kippenbouillon 0.5 dl room peper zout bron; flandria.vlam.be
14-06-2009
Vier Australische wijnen geproefd
Vier Australische wijnen geproefd
Landgenoten die een wijndomein in Frankrijk runnen zijn geen rariteit meer. Maar ook aan het andere eind van de wereld maken Belgen hun droom waar. 'Noem Kreglinger Wine Estates gerust de grootste Vlaamse wijnboer in Australië', zegt manager Charles van Havre.
De firma G&C Kreglinger werd opgericht in 1797. Het huis met hoofdzetel op de Grote Markt in Antwerpen doet in wol en schapenvellen, exotische producten en chemische ingrediënten. Sinds een tiental jaar maakt Kreglinger ook Australische wijnen. 'Eigenlijk per toeval', vertelt Charles van Havre. 'Tijdens een zakenreis in Australië vonden we de wijn niet zo lekker. We waren ervan overtuigd dat we het beter konden en we voegden de daad bij het woord.'
Kreglinger maakt wijn in Zuid-Australië en Tasmanië. Ze komt op de markt onder vier labels. Het bekendste is 'Kreglinger' zelf, dat in binnen- en buitenland furore maakt met uitstekende schuimwijnen. Minder bekend bij ons is het gamma 'Pipers Brook Vineyard' in Tasmanië met enkele prima referenties in wit (chardonnay, pinot gris, riesling, gewürztraminer) en rood (pinot noir en tamar). 'Ninth Island', ook in Tasmanië, heeft chardonnay in wit en pinot noir in rood als blikvangers.
'Norfolk Rise' tenslotte is het label dat je bij ons in de grootdistributie vindt. De wijngaard ligt op het meest zuidelijke puntje van South Australia, tussen de kuststadjes Robe en Kingston, op nauwelijks vijf kilometer van de oceaan. Hier wordt uitstekende sauvignon blanc gemaakt, wat nauwelijks hoeft te verwonderen: de nabijheid van de oceaan zorgt voor afkoeling, zodat de druiven optimaal kunnen rijpen en de wijn de nodige frisheid krijgt.
Kreglinger Wine Estates is in nauwelijks tien jaar tijd uitgegroeid tot een serieus uit de kluiten gewassen bedrijf. De wijngaard van Norfolk Rise alleen al telt 600 hectare druivenstokken. Dat staat in schril contrast met de modale Europese wijngaard, die gemiddeld een vijftiental hectare groot is. 'Tachtig procent van de Australische wijnproductie is in handen van vier giganten,' weet van Havre, 'maar met de productie die we vandaag vertegenwoordigen, mag je ons gerust de grootste onder de kleintjes noemen.'
Opvallend is dat het merendeel van die wijnen verkocht worden in Australië zelf. Nadien volgen de Amerikaanse en Engelse markten. En België? 'Een werk van lange adem,' vertelt van Havre, 'maar we weten ons almaar beter te positioneren. Zo hebben we vandaag een gamma in de grootdistributie en eentje in de gespecialiseerde wijnhandel. Bovendien worden onze wijngaarden almaar meer volwassen. De stokken worden ouder, wat zorgt voor meer materie en complexiteit in de wijn. Reken daarbij de ultramoderne kelderinfrastructuur en een ploeg ervaren wijnmakers. Potentieel genoeg om een mooie toekomst tegemoet te gaan.'
Alain Bloeykens bron; nieuwsblad.be
Ninth Island, Tasmanië
Ninth Island, Tasmanië
Goede chardonnay van het wat rijpere type, maar met behoud van de nodige frisheid. Mediumgele kleur, tropisch fruit in de neus, rijpe appel, perzik, mango en witte bloemen. Volumineus in de mond, ananas en peer, goed vettig, lange finale, goede frisheid van begin tot einde, alcohol netjes in toom gehouden. Bij gegrilde vis en wit vlees.
Alcohol: 13,5 % vol.
Prijs: ca. 11 euro.
Te koop: Australian
Fine Wines in Lier,
J&G Wines
in Berlaar, Hof te
Cattebeke
in Etikhove. bron;nieuwsblad.be
Norfolk Rise, Mount Benson, Australië
Norfolk Rise, Mount Benson, Australië
Een prachtige sauvignon blanc die gewoonweg alles heeft. Mooie briljante kleur, groene toets, explosieve neus, zuiver citrusfruit, roze pompelmoes, gras, buxus. Al even explosief in de mond met massa's fruit, levendig en nerveus, pittige finale, minerale frisheid. Een sauvignon uit het boekje, schitterend als zomers aperitief. Op de 2008 is het nog een paar weken wachten maar de 2007 is van eenzelfde niveau.
Alcohol: 13 % vol.
Prijs: 6,69 euro.
Te koop: Delhaize. bron; nieuwsblad.be
Vlees eten is slecht voor kwaliteit van sperma
Vlees eten is slecht voor kwaliteit van sperma
Mannen met een kinderwens kunnen maar beter vegetariër worden. Uit een recente studie blijkt dat mannen hun sperma sneller kunnen laten bewegen door meer vers fruit en groenten te eten en vette voeding als room en vlees te schrappen.
Antioxidanten De onderzoekers bestudeerden het verband tussen gezond sperma en eetgewoonten bij 61 mannen. Daaruit bleek dat degenen die veel fruit en groenten eten, meer en sneller bewegende zaadcellen hebben. De wetenschappers willen nu onderzoeken of vitamines de kwaliteit van sperma kunnen verbeteren. Antioxidanten in de vitamines geleverd door verse groenten en fruit geven een boost aan je zaadcellen omdat ze de schadelijke effecten van vrije radicalen beperken, dit zijn zuurstofmoleculen die de lichaamscellen beschadigen. Je vindt deze stoffen in onder meer sinaasappels, paprika's en spinazie.
Vitamines Het is de wetenschappers nog een raadsel waarom natuurlijke vitamines meer effect hebben dan supplementen. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of mannen meer heilzame stoffen halen uit voeding dan uit pillen.
Lage kwaliteit Uit recente cijfers blijkt dat de kwaliteit van sperma de laatste decennia enorm gedaald is. Zeker bij Spaanse mannen, zij zijn het minst vruchtbaar van Europa. In Noord-Europa heeft 40 procent van de mannen een lagere kwaliteit van sperma dan aanbevolen. (ep) bron; hln.be
Britse Queen legt moestuin aan in Buckingham Palace
Britse Queen legt moestuin aan in Buckingham Palace
Nadat de Amerikaanse First Lady Michelle Obama in maart een moestuintje liet aanleggen in de tuin van het Witte Huis, is het nu aan de Britse koningin Elizabeth om de handen uit de mouwen te steken. Helemaal naar het voorbeeld van de Obama's, maakte ze in de tuinen van Buckingham Palace een plaatsje vrij voor het kweken van groenten en fruit.
Zelf zal de Queen niet snel te zien zijn in haar moestuintje. Het idee komt van haar tuinmannen en -vrouwen, Elizabeth bracht gisteren voor het eerst een bezoek aan de groentetuin.
Trend Naast een meer, een landingsplaats voor helikopters en een tennisveld, zijn in de grootste privétuin van Londen voortaan ook zelfgekweekte aardbeien, tomaten, boontjes, ajuinen, peren en wortelen terug te vinden. Volgens de verantwoordelijke van de tuinmannen van de koningin, volgt Buckingham Palace daarmee een "groeiende trend in heel het land". "We proberen het kweken van je eigen groenten te promoten en gezinnen en kinderen daarbij te betrekken", aldus Claire Midgeley.
Net als in WO II Het is overigens de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat in de tuin van de koningin groenten en fruit gekweekt worden. Ook tijdens de oorlog volgde de koninklijke familie het voorbeeld van veel Britten, maar dan wel om de buitenlandse import te beperken. De schepen die groente naar Engeland brachten werden namelijk steeds vaker aangevallen door Duitse onderzeeërs.
Blue Queen-bonen Nog een aardigheidje: de tuinmannen van de Queen willen met hun groentetuin ook een zeldzaam geworden bonensoort beschermen. De naam van die soort? Blue Queen... (belga/afp/dpa/eb) bron; hln.be
Saffraan herstelt beschadigde oogcellen
Saffraan herstelt beschadigde oogcellen
Saffraan is goed voor de ogen. Dat blijkt uit een Italiaanse studie.
Voor het onderzoek werd het effect van de specerij uitgetest. Daaruit bleek dat saffraan schade aan het oog kan herstellen en het zicht verbetert. Regelmatig saffraan eten, beschermt het oog tegen fel zonlicht en maakt de cellen van het zicht veerkrachtiger tegen ziektes.
Saffraan herstelt ook beschadigde cellen. Mensen met een netvliesontsteking zullen hier minder last van hebben na het eten van de specerij. bron; gva.be