Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
17-06-2009
SOS Piet
SOS Piet
Boek SOS Piet
De excentrieke chef-kok Piet Huysentruyt ontpopte zich met het tv-programma SOS PIET tot de chef die zijn volk leerde koken. Hij snelt iedereen ter hulp, lost alle culinaire problemen op en geeft op de koop toe nog allerlei handige keukentips mee. Het programma is intussen een begrip geworden. Jong en oud, iedereen durft zich dezer dagen tot SOS PIET wenden wanneer het in de keuken fout dreigt te lopen.
Dit boek bundelt de absolute toppers uit de televisiereeks. Piet gaat in detail in op alles wat kan fout gaan in de bereiding van typisch Vlaamse klassiekers. Hij heeft enkele van de meest voorkomende probleemgevallen op een rijtje gezet en dat levert telkens een mooi menu op.
Bij de voorgerechten kiest hij voor onder andere tomatensoep met balletjes, scampi in look, kaaskroketten enzovoort. Bij de hoofdgerechten komen rodekool, witloof in de oven, steak bearnaise en vele andere aan bod. Als afsluiter gaat de aandacht naar gekende desserts zoals chocomousse, sabayon, crême brulée Alle problemen die zich kunnen voordoen bij de bereiding, lost hij stap voor stap op.
Extra info: uitgeverij lanno Prijs: 16,95 euro bron; vtm.be
Cantharellenflan
Cantharellenflan
Ingrediënten
300 g cantharellen
25 g boter
2 eieren
4 eetlepels slagroom
30 cl melk
50 g geraspte gruyèrekaas
gehakte peterselie
peper en zout
Recept
Laat de boter in een steelpan smelten en voeg vervolgens de cantharellen toe. Laat 20 minuten garen tot het water verdampt.
Verwarm de oven voor op 210 graden. Meng de 2 eieren, melk, 4 eetlepels slagroom en geraspte kaas in een kom. Voeg wat peper en zout toe. Doe de cantharellen in ovenvaste glazen, giet er vervolgens het mengsel in en leg er een paar cantharellen bovenop. Zet de glazen in een kom met warm water. Het water moet tot een vierde van de hoogte van de glazen reiken. Bak gedurende 20 minuten au bain-marie in een traditionele oven. Haal alles uit de oven, strooi gehakte peterselie over elk glas en dien onmiddellijk op. bron;leffe.com
Minirundbrochettes met pesto
Minirundbrochettes met pesto
Minirundbrochettes met pesto
Ingrediënten
200 g rundvlees
1 groene paprika
1 witte ui
2 eetlepels pestosoep
1 geplet lookteentje
olijfolie
12 brochettes van 10 cm
Recept
Snijd het vlees in blokjes, voeg de pesto, look en olijfolie toe en laat het geheel gedurende ongeveer 3 uur marineren. Halveer ondertussen de paprika, verwijder de zaadjes en snijd de helften in blokjes. Schil de witte ui en snijd hem in schijfjes. Kruid de schijfjes met een straaltje citroensap en wat olijfolie.
Maak de brochettes door er afwisselend stukjes rundvlees, paprika en witte ui op te steken. Zodra de brochettes klaar zijn, laat u ze gedurende 5 minuten gaar worden en dient u ze onmiddellijk op. U kunt ze met geroosterd brood en pesto serveren. bron; leffe.com
Gandahamrolletjes met groene asperge en mozzarella
Gandahamrolletjes met groene asperge en mozzarella
Gandahamrolletjes met groene asperge en mozzarella
Ingrediënten
4 plakjes Gandaham
4 groene asperges
1 pakje mozzarella (voorgesneden)
peper en zout
Recept
Schik een plakje Gandaham op een plankje of werkblad. Schik er enkele fijne schijfjes mozzarella op en kruid met wat peper en zout.
Schil de asperges, verwijder het achterste deel en snijd ze in twee. Kook de asperges beetgaar (ongeveer 8 à 10 minuten) en laat ze na het koken afkoelen in koud water.
Leg vervolgens een asperge op de mozzarella en rol de ham met daarin de mozzarella en de groene asperge op zodat u een mooi rolletje krijgt. Snijd de hamrolletjes in schijfjes en serveer met een prikker op een bordje of houten plankje.
TIP VAN DE CHEF:
U kunt de hamrolletjes warm of koud serveren. Om ze warm te serveren bakt u de rolletjes heel even op in een hete pan en snijdt u ze vervolgens in schijfjes.
bron; leffe.com
Gezonder om groenten pas na het koken te snijden
Gezonder om groenten pas na het koken te snijden
Groenten bewaren meer gezonde voedingstoffen als ze in hun geheel gekookt worden. Dat blijkt uit recent onderzoek.
Gezonder en zoete smaak Het snijden van wortelen, de meest gebruikelijk manier om ze te koken, zorgt ervoor dat er een kwart meer gezonde stoffen uit de groente verdwijnen bij het koken. Wortelen hebben heel wat medische eigenschappen, zo verbeteren ze onder het nachtzicht. En de natuurlijke suikers bevechten kanker en geven de zoete smaak aan wortelen.
Makkelijke tip Onderzoekster Kirsten Brandt: "Gesneden wortelen hebben een grotere oppervlakte aan de buitenkant, waardoor er meer gezonde stoffen kunnen vrijkomen. Ook verliezen ze als ze gesneden zijn meer vitamine C en natuurlijke suikers omdat meer cellen dan opgewarmd worden en de mogelijkheid verliezen om het kokende water af te weren. Ook toonde een smaakproef bij 100 vrijwilligers aan dat 80 procent vindt dat wortelen die in hun geheel gekookt werden beter smaken. Als je wortelen in hun geheel kookt en ze pas achteraf snijdt, bewaren ze dus beter hun smaak en voedingswaarde. Dit is een makkelijke tip voor mensen om gezonder te eten, het enige wat je nodig hebt is een grotere kookpot." (ep) bron; hln.be
Tomatenpasta met gehaktballetjes
Tomatenpasta met gehaktballetjes
400 g rundvlees, tartaar ~ 1 wortel, geraspt ~ 1 ui, gesnipperd ~ 1 teentje knoflook, geperst ~ 2 koffielepels Italiaanse kruiden ~ 1 koffielepel komijn ~ 2 koffielepel olijfolie ~ 250 g pasta (ongevuld), ongekookt ~ 400 g tomatensaus ~ zwarte peper en zout naar smaak
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kneed de tartaar, wortel, knoflook en kruiden door elkaar en kruid het met peper en zout. Maak er vervolgens 24 balletjes van.
Leg bakpapier op een bakblik en smeer deze in met wat olijfolie. Verdeel de gehaktballen erover en gaar ze gedurende 20 minuten in de oven. Kook de pasta 10 minuten voordat de gehaktballetjes uit de oven kunnen. Giet de pasta af en doe daarna samen met de tomatensaus weer terug in de pan. Verwarm gedurende 2 minuten en roer dan voorzichtig de gehaktballetjes door het gerecht. bron; telegraaf.nl
Belg ook verzot op varkensvlees
Belg ook verzot op varkensvlees
Onze zuiderburen eten het liefst spek, gedroogde ham en gekookte ham. De Belgen kopen hun vleeswaren in de hyper- en supermarkten. De slager ziet zijn marktaandeel dalen.
Foto: Serge Ligtenberg
Belgen aten vorig jaar gemiddeld 16,5 kilogram aan vleeswaren, meldt Meat & Meal. Spek en ham halen het grootste marktaandeel, gevolgd door salami, kookworsten, gevogeltebereidingen en paté, meldt het Vlaamse vleesbureau VLAM. Opvallend is dat het marktaandeel van kalkoen- en kipbereidingen is gestegen. Sinds 1999 is dit verdubbeld (van 3,7% in 1999 tot 6,9% in 2008).
Net als Nederlanders kopen Belgen hun vleeswaren vooral in de supermarkt. De hyper- en supermarkten nemen 79 procent van het volume voor hun rekening, 9 procent meer dan in 2000. Deze stijging is vooral te danken aan de opmars van de verkoop van vleeswaren in de hard discount als Aldi en Lidl. Zij hebben intussen al meer dan een kwart van de vleeswarenmarkt in handen. Gevolg hiervan is dat steeds meer vleeswaren ook voorverpakt worden verkocht.
De slager ziet zijn marktaandeel dalen. In 2008 strandt hij op 15,4 procent in volume.
In Nederland is varkensvlees ook het populairste vlees. bron; telegraaf.be
Nederlanders onzeker over wijnkennis
Nederlanders onzeker over wijnkennis
Een ongemakkelijk gevoel bekruipt menig Nederlander als hij de wijnkaart krijgt. Een op de drie Nederlanders is namelijk onzeker over zijn eigen wijnkennis.
Foto: Dijkstra
Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van de nieuwe website over wijnbeleving By the Grape. Driekwart van de ondervraagden zegt te vertrouwen op de mening van bekende wijnkenners, maar de bestaande informatiebronnen vinden zij niet allemaal even toegankelijk.
Zon 17 procent van de Nederlanders (bijna 2 miljoen mensen) drinkt op een gemiddelde dag een of meer glazen wijn. Op dezelfde gemiddelde dag drinkt 15 procent een of meer glazen bier. Ons land telt dus meer wijn- dan bierdrinkers. Toch voelt een groot aantal van de wijndrinkers zich ongemakkelijk als hun mening over wijn wordt gevraagd, bijna een derde van de Nederlanders. Ruim driekwart laat zich informeren bij de slijterij of supermarkt, de helft vraagt vrienden om advies en een kwart gaat het internet op om meer te weten te komen. Opvallend is dat bijna 6 op de 10 Nederlanders de indruk geeft dat anderen meer over wijn weten dan zijzelf. bron; telegaaf.nl
Perrier brengt Parijse terrasjes naar België
Perrier brengt Parijse terrasjes naar België
Op een terras of aan de toog, in de namiddag of 's avonds: flitsende woorden, sprankelende conversaties, parelende bubbels... Die sfeer wil Perrier deze zomer scheppen. De beroemde drank heeft een beroep gedaan op studio Hartland Villa, befaamd om zijn vele reclameclips, om de liefhebbers van Perrier te laten swingen tussen de surrealistische franstalige tekstballonnetjes van een babbel en de bubbelende muzikaliteit van zijn water.
Het resultaat is verrassend: drie unieke flessen, drie subtiele knipogen met een vleugje humor en elegantie. Terrace conversations, Paris Chic conversations en Night conversations zijn uitsluitend verkrijgbaar in de horeca. Er zullen ook blikjes gemaakt worden die geinspireerd zijn op dit universum van duizend en een tekstballonnen. De blikjes zullen verdeeld worden op geslecteerde evenementen.
Uit de creatieve ervaring van Hartland Villa ontstonden drie stemmingen, drie surrealistische conversaties, elk met een onverwachte collage van woorden, op het ritme van tekstballonnetjes en sprankelende bubbels die zomaar lukraak opwellen op terrasjes. Ze nodigen de aanhangers van Perrier uit voor een schitterende reis, van het ene terrasje naar het andere. Van de ene bubbel naar een ander bron; gva.be
Het boek Samen met de reeks komt ook het boek 'Tournée Générale' uit.
Samen met de reeks komt ook het boek Tournée Générale uit.
Behalve een uitgebreid overzicht van de avonturen van Jean en Ray bevat het boek ook extra informatie over de uniciteit van België als bierland en de vele verschillende bierstijlen. Voor de verlekkerde lezer wordt deze informatie voortdurend doorspekt met gastronomische en toeristische tips.
Tournée Générale. De geheimen van het Belgische bier. G. Degrande | 2009 | Van Halewyck
Jean Blaute en Ray Cokes ontdekken tijdens hun roadtrip de complexiteit van het Belgische bier en worden langzaam maar zeker echte bierexperts. Aan het eind van hun trip zijn ze dan ook klaar voor hun eigen bierexperiment, en brouwt het duo een eigen Canvasbier Tournée Générale.
Het resultaat van Jean en Rays brouwexperiment wordt een ongefilterd mistig en vlot doordrinkbaar amberbier met lange rijping. Het is bijzonder aromatisch door het gebruik van een evenwichtige kruidenmix. Het bier hergist op fles en heeft een alcoholpercentage van ongeveer 6,5°.
Canvas en Sputnik TV brengen het Tournée Générale bier op de markt. Het bier wordt gebrouwen bij Duvel Moortgat en is te verkrijgen in warenhuisketen Delhaize, in typische Bière Belge-flessen van 75cl.
Tournée Générale zal gelijktijdig met de uitzendingen gelanceerd worden in Delhaize en bij je plaatselijke drankenhandelaar.
De aubergines wassen en de steelaanzet verwijderen. De aubergines eerst in de lengte in vieren snijden en daarna in plakjes. De stelen van de oesterzwammen verwijderen, de hoeden met keukenpapier schoonwrijven en in repen snijden. Het vlees eerst in dunne plakken en dan in repen snijden. De sjalotten en de knoflook pellen en de gemberwortel schillen. De sjalotten in dunne ringen snijden en de knoflook met de gemberwortel fijnhakken. Een wok of koekenpan verhitten en de sesamzaadjes omscheppend roosteren tot ze beginnen te geuren. Uit de pan scheppen. Vervolgens 2 eetlepels olie in de pan verhitten, het vlees roerbakken tot het rondom gekleurd is en uit de pan scheppen. De aubergines in de resterende olie roerbakken. De paddestoelen toevoegen en 2-3 minuten meebakken. De sjalotten, de knoflook en de gemberwortel met het vlees en de sesamzaadjes door het auberginemengsel scheppen. De rijstwijn, de sojasaus, de sambal en 100 ml water door elkaar roeren en toevoegen. Alles met wat kaneel en zout op smaak brengen en 3-4 minuten doorwarmen. De maïzena met een scheutje koud water gladroeren, door de saus roeren en kort laten koken. Proeven en zo nodig verder op smaak brengen. Met de sesamolie bedruppelen en op tafel zetten. Ook heerlijk zonder vlees. Neem dan wat meer paddestoelen of aubergines. bron; skynet.be
Gevulde avocado
Gevulde avocado
2 kleine avocados (100 g per stuk zonder de pit) ~ sap van 1 citroen ~ 6 tomaten ~ 2 bosuitjes ~ 2 knoflookteentjes ~ 150 g tonijn uit blik, in eigen nat ~ peper en zout ~ oregano ~ basilicumblaadjes ~ enkele blaadjes sla ~ 8 sneetjes stokbrood (elk 25 g)
Halveer de avocado in de lengte, verwijder de pit, schep het vruchtvlees eruit, doe het in een kom en prak het fijn samen met het citroensap. Maak de tomaten schoon en snijd ze in stukjes. Snijd het bosuitje en het knoflookteentje fijn. Meng de avocadopuree, het bosuitje, de knoflook, de tonijn en 2/3 van de tomaatblokjes. Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Verdeel het over de twee avocadohelften en garneer met verse kruiden. Leg op elk bord enkele blaadjes sla met de overige stukjes tomaat en leg er de avocado en twee sneetjes stokbrood bij.
BEREIDING 15 minuten bron; telegraaf.nl
Shake met chocolade-ijs
Shake met chocolade-ijs
2 kleine bananen ~ 4 bolletjes chocolade roomijs ~ 720 ml magere melk ~ 4 koffielepels kristalsuiker ~ 8 el slagroom, light ~ 4 koffielepels cacaopoeder, gezoet
Snij de bananen in grote stukken en laat het ijs licht ontdooien. Pureer beide ingrediënten samen met de melk en suiker tot het romig wordt. Giet het mengsel in vier glazen. Verdeel de slagroom over elk glas. Bestrooi met de cacaopoeder.
BEREIDING: 20 minuten
bron; telegraaf.nl
Toch hulp voor bakkerij Hartog's
Toch hulp voor bakkerij Hartogs
De Gemeente Amsterdam gaat binnen twee weken naar een oplossing zoeken voor het dreigende graantekort van Hartogs Volkoren, één van de oudste bakkerijen van Amsterdam. Omdat de winkel sinds vorig jaar in een milieuzone staat, mag de vrachtwagen van de graanleverancier nu nog maar beperkt langskomen.
Foto: Hans Peters
Eigenaar Fred Tiggelman en een ambtenaar van de gemeente, die namens wethouder Marijke Vos naar de bakkerij was gegaan, zijn dit gisteren overeengekomen, meldt Het Parool. Tiggelman stelt juridische acties tegen de milieuzone uit. Hij staat open voor de voorstellen van de gemeente.
De Amsterdamse politiek springt in de bres voor de bakkerij waar al sinds 1896 zelf brood wordt gebakken. Hartogs moet zijn brood blijven bakken. Het is trouwens voortreffelijk brood, aldus PvdA-wethouder Lodewijk Asscher. Ook CDA en VVD willen dat Hartogs ongestoord brood kan blijven bakken. Milieubeleid is prima, maar laten we niet de Amsterdamse middenstand het werken onmogelijk maken, zegt Lex van Drooge (CDA).
Hij vraagt wethouder Vos morgen op opheldering. Haar woordvoerster geeft aan al langer in gesprek te zijn met de bakker en gaat ervan uit dat ze er wel uitkomen. Al eerder had Vos aangegeven de helft van de kosten van een nieuwe vrachtwagen, die wel in de milieuzone mag komen, te willen subsidieren bron;telegraaf.nl zie ook 16/06
School doet bananen in de ban
School doet bananen in de ban
Bananen, lekker en vol vezels, vitaminen en mineralen. Maar kinderen die naar de Stoke Damerel Basisschool in het Britse Plymouth gaan, mogen ze niet in hun lunchbox meebrengen.
De basisschool heeft bananen namelijk in de ban gedaan omdat een lerares allergisch is voor het gele fruit, meldt Daily Mail. Als ze in contact komt met een banaan, krijgt ze een ernstige allergische reactie die zorgt dat ze onwel wordt. Dit kan de dood tot gevolg kan hebben.
Maar ouders zijn verdeeld over het bananenverbod. Bananen in de ban doen omdat één lerares -niet eens een leerling- er allergisch voor is, is belachelijk, zegt de 54-jarige Mary Williams wiens kleinkind op Stoke Damerel zit. Het lijkt misschien stom maar als mijn kind allergisch zou zijn, zou ik opgelucht zijn dat ze hier dan niet in gevaar is, zegt een andere ouder.
De omstandigheden zijn ongebruikelijk, zegt een woordvoerster van de basisschool. Maar deze scholengemeenschap is begripvol. bron; telegraaf.nl
Diëten doet eten
Diëten doet eten
Wie wil afvallen moet goed omgaan met dieetvoeding. Bij een gezonde caloriearme maaltijd eten mensen instinctief een grotere portie ter compensatie, blijkt uit recent onderzoek.
Foto: Johannes Dalhuijsen
Voor het onderzoek aten 76 volwassenen 18 verschillende maaltijden, meldt de website Goedgevoel.be. De deelnemers konden weliswaar snel het aantal calorieën van een maaltijd schatten, maar bij een lichte maaltijd overcompenseerden ze het lage aantal calorieën door er meer van te eten. Ze namen dus evenveel calorieën tot zich als bij een gewone maaltijd. Mensen eten instinctief meer van gezonde dingen, het is belangrijk dat je dit beseft als dieet, aldus een onderzoeker. bron; telegraaf.nl
Omelet en lamsoren
Omelet en lamsoren Felix Wilbrink
Foto: Fotoburo Jos Schuurman
Nodig voor 4 personen: 3 eieren per persoon, 30 gr. lamsoren per omelet, Blikje ansjovisfilet, niet meer dan één filet per omelet
Open de eieren boven een ruime kom. Laat de boerenboter vast smelten in de koekenpan en klop de eieren heel luchtig, gewoon een paar slagen zodat het eiwit en de dooier iets zijn gemengd. Leg de ansjovisjes vast klaar want het gaat vlug zo meteen. Ook de lamsoren heb je al met kokend water overgoten en laten uitlekken. Van mij mogen ze er ook rauw in, maar even heet gemaakt krijgt de zeegroente een vollere smaak.
Laat het eierstruif in de pan lopen. Leg wat lamsoor als een strook in het midden en doe daar hier en daar een reepje ansjovis tussen. Schep nu vanaf de buitenkant, met een brede spatel, steeds wat eierstruif over de groente. Dat loopt dan weer terug maar uiteindelijk zie je al het ei stevig worden. Heel even omdraaien en op smaak brengen met wat zeezout en van die fijne witte peper. Geef er geroosterd brood bij en serveer de omelet met lekker veel peterselie erover. bron; telegraaf.nl
De lengfilet overlangs in twee snijden.In een beboterde ovenschotel één van de gehalveerde lengfilets leggen, hierop de helft van de kaas schikken, daarna de zalm, vervolgens de tweede lengfilet erop leggen en ten slotte de tweede laag kaas.Een béchamelsaus bereiden. Hiervoor de boter smelten en er de bloem doorroeren. De melk koken en beetje bij beetje bij de roux voegen, onder voortdurend roeren. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat en nog een kwartiertje zachtjes laten sudderen.De ovenschotel overgieten met de béchamelsaus en in de oven (200 graden) laten garen.De aardappelen schillen, gaarkoken en pureren. Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. De eierdooiers en de boter erdoor roeren en overscheppen in een spuitzak. Op een beboterde schaal kleine torentjes puree spuiten en deze eventueel even laten kleuren onder de grill.De asperges blancheren en in een waaier op borden schikken.De ovenbereiding in gelijke porties verdelen en onderaan de aspergewaaier schikken. Overgieten met de saus uit de ovenschotel en opdienen met de hertoginnenaardappeltjes. bron; skynet.be