Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
07-01-2010
Wijn voor homo's: chardongay
Wijn voor homo's: chardongay
Wijnkenners van over de hele wereld kennen de chardonnay-druif vooral van de heerlijke witte wijn voor bij visgerechten. Voortaan kunnen de homowijnliefhebbers van hun eigen wijn nippen: de chardongay, al heeft die homowijn niets met de echte chardonnay te maken.
De wijn is een initiatief van het Nederlandse wijnhuis Vinamis. Wijninkoper Richard Bruijne bedacht Chardongay tijdens de jaarlijkse grachtenparade door Amsterdam. "Chardonnay rijmt op gay en zo werd het idee geboren", zegt hij in De Telegraaf.
Misleidend Maar helaas is de naam toch wat misleidend. Want de homowijn heet dan wel chardongay, maar ís géén chardonnay. De witte versie is een mengsel van chenin blanc en colombard en de rode is een cabernet sauvignon. ",We konden geen goede chardonnay vinden in dit segment van de markt", verontschuldigt collega-inkoper Peter Pirovano zich.
Rosé Er is nog meer op komst, de wijn met het typische homokleurtje, inderdaad: de rosé. "Die komt later", zegt de wijninkoper. En wie had gehoopt op een stijlvolle torso op het etiket, komt ook van een kale reist terug. Het woord 'gay' prijkt prominent op de fles, maar er staan verder enkel letters op het label. "Misschien is de wijn lekker, maar dit lijkt door hetero's bedacht", reageert een wijndrinkende homo. "En waar zijn de bubbels? Die missen we ook."
33 euro voor 6 flessen Geïnteresseerd om een paar flesjes in te slaan? Surf dan naar chardongay.nl . Voor 33 euro koop je daar zes flessen van de witte of de rode chardongay.
(hlnsydney/kh) bron; hln.be
Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
Vrouwen kennen geen maat met alcohol
Vrouwen kennen geen maat met alcohol
Omdat vrouwen niet goed kunnen inschatten hoeveel alcohol ze inschenken, drinken ze ze meer dan ze beseffen, dat blijkt uit een recent Brits onderzoek.
Foute inschatting Mannen zijn beter in het inschatten bij het drinken van wijn, maar scoren dan weer slechter bij de consumptie van sterke drank, dat meldt styletoday.nl. De onderzoekers vroegen aan mannen en vrouwen een glas van 25 ml in te schenken. 38 ml was de gemiddelde hoeveelheid die geschonken werd, maar één persoon slaagde er in tot 182 ml te gaan. Verder bleek uit het onderzoek dat mensen thuis zichzelf het dubbele van een portie sterke drank op café geven.
Verontrustend Professor Carol Cooper: ''Dit onderzoek bewijst dat mensen niet beseffen hoeveel ze drinken, wat erg verontrustend is." Als je meer drinkt dan aanbevolen, dat is twee glazen voor vrouwen, drie voor mannen, loop je meer risico op hartproblemen en verschillende kankers.
(ep) bron; hln.be
Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
Verwen jezelf met een chocoladewrap
Verwen jezelf met een chocoladewrap
Is er een betere manier om te bekomen van kou, stress en de donkere dagen, dan met een zalige wellnessbehandeling? Een chocoladewrap bijvoorbeeld. Niet alleen ontspannend, maar ook weldadig, ontgiftend, hydraterend en 'helemaal bevredigend'. Extra voordeel: je raakt doordrongen van chocolade zonder dat je de extra calorieën opneemt, en het zou werken als antidepressivum. Wie kan daar nu tegen zijn?
Drie massages De chocoladewrap is een twee uur durende behandeling, die opgebouwd is uit verschillende massages. Een eerste massage dient om te ontspannen, dan wordt de huid gescrubd met ontgiftende zouten en wordt nog een langere, diepere massage gegeven.
Tot slot wordt de huid ingesmeerd met een zachte chocoladecrème en ingepakt. Terwijl de chocolade alle giffen uit het lichaam opneemt en de huid verzorgt, krijg je ook nog een deugddoende gezichtsbehandeling. Na een douche, komt nog een derde afsluitende massage.
Waar? Klinkt goed? Je moet er voorlopig wel voor naar het Britse Knightsbridge bij salon Neville. Goedkoop is het ook al niet: zon' 250 euro. Wie met minder ook genoegen neemt, krijgt een 20 minuten-wrap voor bijna 50 euro.
(edp) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
Zwarte ravioli met kreeft en chop suey van fijne groenten
Zwarte ravioli met kreeft en chop suey van fijne groenten
Ingrediënten :
1/4 chinese kool 4 roma-tomaten 150 g oesterzwammen 1/4 busseltje koriander 2 dl bouillon 80 g boter 3 à 4 eetl extra vierge olijfolie 1 à 2 eiwitten voor het raviolideeg 350 g bloem 3 grote eieren 30 g inktvisinkt voor de raviolivulling 1 sjalot 1 knoflookteentje 300 g kreeftenvlees 1/4 busseltje koriander 1 à 2 eetl extra vierge olijfolie 1 dl room peper van de molen zeezout cayennepeper
Bereiding :
1 Maak een kuiltje in de bloem en breek de eieren in het kuiltje, voeg de inktvisinkt toe aan de eieren en werk de bloem door de eieren tot je een elastisch, niet-kleverig deeg bekomt, je moet hiervoor minstens 10 minuten kneden, voeg indien nodig wat bloem toe als het deeg te vochtig blijft, doe dit met een eetlepel bloem per keer.
2 Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minstens 1 uur rusten in de koelkast.
3 Snipper de sjalot en de knoflook fijn. Hak het kreeftenvlees grof. Meng het kreeftenvlees, de sjalot, look en de fijngesnipperde koriander en 1 à 2 eetlepels olijfolie met de room en breng op smaak met peper van de molen, cayennepeper en zeezout. Bewaar de vulling in de koelkast.
4 Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Bestuif het werkblad en de pasta machine met wat bloem en rol een deel van het deeg uit m.b.v. een pastamachine op de laagste stand (= grootste opening). Plooi het deeg weer samen en rol het weer uit. Draai het deeg telkens 90 graden voor je het uitrolt en herhaal deze bewerking 3 tot 4 maal. Rol het deeg nu door de pastamachine waarbij je telkens een stand hoger gaat (= dunner) en blijf deeg, werkblad en de pastamachine bestuiven met bloem om kleven te voorkomen. Bedek het uitgerolde deeg met huishoudfolie en herhaal de volledige bewerking voor het tweede deel van het deeg.
5 Verdeel de vulling op gelijke en voldoende afstand over het eerste vel deeg, bestrijk het deeg rondom met wat losgeklopt eiwit en leg er voorzichtig het tweede vel deeg over. druk het deeg rondom de vulling stevig aan waarbij je ervoor zorgt dat alle lucht eruit geperst wordt. Wees hierbij voorzichtig om geen scheurtjes te maken.
6 Steek de ravioli uit met een steekvorm of met een raviolisnijder. Schik de ravioli op een met bloem bestoven plaat.
7 Breng een ruime hoeveelheid gezouten water met een scheutje olijfolie aan de kook en houd het water tot tegen het kookpunt aan. Gaar hierin de ravioli per 2 à 3 stuks, wanneer de ravioli komt bovendrijven laat je ze nog 1 minuut liggen alvorens ze er voorzichtig uit te scheppen met behulp van een schuimspaan. Leg ze op een ingeöliede schaal.
8 Snijd de Chinese kool en de oesterzwammen in fijne reepjes en stoof de groenten aan in een weinig olie, voeg de in fijne reepjes gesneden tomaten toe en laat nog 1 minuut verder garen, kruid met peper en zout en voeg eventueel 2 eetlepels room toe (optioneel).
9 Warm de ravioli op in wat bouillon met een flinke klont boter.
10 Voeg de fijngesnipperde koriander toe aan de groenten en verdeel ze over de borden. Schik er de warme ravioli op en dien meteen op.
Tip Als je de ravioli op voorhand maakt, kan je ze best voor het garen goed afgedekt met huishoudfolie in de koelkast bewaren.
Aangebrande toast is vanaf nu definitief verleden tijd. Het bedrijf Magimix heeft namelijk een transparante broodrooster op de markt gebracht. Met de 'Toast Vision' bepaal je zelf hoe bruin je brood wordt.
Het lijkt heel simpel, maar de ingenieurs van Magimix hebben maar liefst 15 jaar nodig gehad om de Toast Vision te perfectioneren. Het toestel is uitgerust met twee glazen wanden waardoor je de toast perfect in de gaten kan houden en ingrijpen indien nodig. De tijd van aangebrande toast lijkt dus voorbij. Bovendien biedt het apparaat voldoende ruimte om stokbrood te roosteren.
Er is wel een minpuntje: de Toast Vision is enkel in GrootBrittannië verkrijgbaar. Het toestel komt hoogstwaarschijnlijk ook naar België, maar over een prijskaartje is nog niets bekend.
500 g finettes 1 dl sake (japanse drank op basis van rijst) 2 dl donkere sojasaus (japans) 2 dl mirin (japanse kookwijn) 1 eetl suiker 1 kleine bussel koriander of lente-ui 10 brochettestokjes
Bereiding :
1 Laat de brochettestokjes 20 minuten weken in water.
2 Breng in een kleine kookpot sake, sojasaus, mirin en suiker aan de kook. Zet apart.
3 Verdeel de Finettes over de brochettestokjes. Leg ze op een met folie bekleed rooster en bak ze onder een voorverwarmde grill in 8 à 10 minuten gaar. Draai ze geregeld om en bestrijk ze tijdens het grillen regelmatig met de saus.
4 Bestrooi de brochettes met fijngesnipperde koriander of lente-ui en serveer.
Witte chocolademousse met mandarijntjes en zwarte peper
Witte chocolademousse met mandarijntjes en zwarte peper
Ingrediënten :
4 mandarijntjes 1 dl vers sinaasappelsap 40 g suiker 200 g witte chocolade 2 dl room van 35% 3 eiwitten (van grote eieren) 1 snuifje zout zwarte peper van de molen 1 gelatineblaadje (laat dit weg als je een héél luchtige mousse wil bekomen of doe er 1 blaadje extra bij voor een luchtige maar stevige mousse)
Zorg voor 1 goed ontvette en gekoelde mengkom, een warmwaterbad (bain-marie), een ontvette garde of kloppers als je een mixer gebruikt.
Bereiding :
1 Hak de witte chocolade heel fijn en verwarm deze in een warmwaterbad samen met 1 dl van de room.
2 Week ondertussen het gelatineblaadje in ijskoud water en pers het stevig uit. Roer het gelatineblaadje door de warme chocolade en zorg ervoor dat het volledig opgelost is.
3 Klop inmiddels de rest van de room 3/4 stijf.
4 Doe de eiwitten in de koude, ontvette mengkom (let op dat er zeker geen dooier bij zit, anders moet je opnieuw beginnen) en klop ze samen met het snuifje zout tot stijve pieken met de ontvette garde (of kloppers).
5 Spatel de opgeklopte room voorzichtig door de chocolade en schep er vervolgens de opgeklopte eiwitten onder, doe dit voorzichtig en snel, hoe langer je in de mousse roert hoe meer luchtigheid je verliest!
6 Zet de chocolademousse in de koelkast voor minimum 2 uur.
7 Pel de mandarijntjes en verwijder zoveel mogelijk de witte vliesjes.
8 Laat het sinaasappelsap zachtjes inkoken met de suiker tot een lichte siroop. Verwarm hierin de mandarijntjes. Neem van het vuur en kruid met zwarte peper van de molen.
9 Verdeel de mandarijntjes met de jus over de borden en schep telkens 2 mooie lepels witte chocolademousse op de borden.
Tip
Een scheutje Mandarine Napoléon bij de mandarijntjes maakt het extra lekker.
200 gr. varkensgehakt 2 fijngesnipperde lente-uitjes 2 eetl sojasaus 1 eetl rijstazijn of droge sherry 1 eetl maïszetmeel 1 koffiel suiker 1 koffiel sesamolie 12 wontonraviolis (aziatische speciaalzaak) 2 l verse kippenbouillon 1 kleine broccoli 1/4 chinese kool
Voor de kippenbouillon
1 soepkip 4 lente-uitjes schoongemaakt 50 g gember in schijfjes 4 teentjes knoflook 1/2 soepselder schoongemaakt 2 eetl rijst azijn of droge sherry
Bereiding :
Kippenbouillon
1 Snijd de kip in grote stukken en breng deze tot aan het kookpunt in koud, licht gezouten water. (Je kan ook 1 à 2 eetlepels sojasaus in plaats van zout gebruiken). Laat de stukken kip ongeveer 3 à 4 minuten koken en giet vervolgens af. Spoel ze onder koud stromend water en doe ze weer in de pot. Zet ze onder met water en voeg de rijstazijn toe. Neem de lente-uitjes samen en draai ze 1 à 2 maal om met beide handen om de smaak beter te doen vrijkomen (uitwringen). Doe de lente-uitjes, gemberschijfjes, soepselder en knoflook bij de bouillon en laat alles 1 tot 1,5 uur zachtjes trekken. Schuim de bouillon regelmatig af. De bouillon blijft helder zolang deze niet kookt !
2 Zeef de bouillon door een fijne zeef met een vochtige doek.
3 In de koeling bewaart deze bouillon ongeveer 4 à 5 dagen, je kan hem ook invriezen voor later gebruik.
Wontonsoep
1 Meng het gehakt met de lente-uitjes, de sojasaus, de rijstazijn, maïszetmeel, suiker en de sesamolie.
2 Leg de wontonvelletjes open op het werkblad en leg telkens een lepel gehakt in het midden van de wontonvellen. Bevochtig 2 aan elkaar grenzende zijden lichtjes met water en plooi het deegvel dubbel door twee hoeken naar elkaar te brengen. Pers voorzichtig de lucht uit de wontons en druk de naden stevig vast. Schik de wontons op een schaal en dek af met huishoudfolie
3 Snijd de broccoli in kleine roosjes.
4 Snijd de Chinese kool in reepjes.
5 Breng 1 liter kippenbouillon aan de kook (houd de 200 ml apart), en houd de bouillon tot net tegen het kookpunt aan. Leg er de wontons in en zorg dat ze niet aan elkaar of aan de bodem van de pan gaan kleven, breng de bouillon weer zachtjes aan de kook en voeg, wanneer de bouillon kookt, de rest van de bouillon toe.
6 Schep de wontons uit de pan na 1 minuut wanneer ze zijn komen bovendrijven en verdeel ze over voorverwarmde soepkommen.
7 Kook nu de broccoliroosjes en Chinese kool in 2 à 3 minuten beetgaar in de bouillon en lepel de bouillon en de groenten in de soepkommen. Druppel wat sesamolie in de bouillon en dien heet op.
In de winter mogen we ons immuunsysteem dan wel proberen verbeteren met voedingssuplementen, het staat toch niet op hetzelfde niveau als 'echt eten'. Wij geven enkele tips om het maximum uit je voeding te halen.
Kies zoveel mogelijk voor seizoensgroenten en laat ze niet te lang in de koelkast liggen. Hierdoor behoud je alle smaken en spaar je het milieu een beetje. Kies voor verschillende kleuren groenten en fruit. De kleur geeft niet alleen aan dat ze andere vitaminen bevatten, maar is ook oppeppend voor je humeur.
Kies zoveel mogelijk voor plantaardige oliën, deze bevatten meestal vetoplossende vitaminen en geven je lichaam de nodige bouwstoffen. Kook je groenten zo kort mogelijk en voeg nadien pas zout toe. Zo voorkom je dat al die heerlijke vitaminen verdampen of door het zout worden opgenomen.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
varkenshaasje met spek, paksoi, maïs en piquillos
varkenshaasje met spek, paksoi, maïs en piquillos
Ingrediënten :
4 varkenshaasjes van ongeveer 180 à 200 g elk 1 paksoi 2 maïskolven 1 blik of bokaal piquillos (pittige spaanse paprikasoort kan ook vervangen door geroosterde en gepelde paprika) 1,5 dl kippenbouillon 1 teentje knoflook 20 flinterdunne plakjes gerookt spek
Bereiding :
1 Snijd de maïs van de kolven en stoof aan in een weinig olijfolie, bevochtig met water tot de maïskorrels onderstaan en voeg wat zout toe, gaar de korrels onder deksel op een laag vuurtje, ongeveer 10 à 12 minuten.
2 Was de paksoi grondig onder koud stromend water. Snijd in stukjes.
3 Mix de piquillos met de knoflook en de kippenbouillon. Haal de saus door een zeef en breng op smaak met peper en zout.
4 Wikkel de varkenshaasjes in het spek, niet te strak want het spek zal opspannen bij het bakken. Bak de varkenshaasjes op een laag vuur ongeveer 4 minuten aan elke zijde totdat het spek mooi bruin is geworden. Kruid enkel met peper en laat ze nog een 5-tal minuten rusten onder aluminiumfolie.
5 Verhit een wokpan met een weinig olie, bak hierin de paksoi 1 à 2 minuten, voeg de maïs toe en bak nog even verder, voeg nu de piquillossaus toe en laat even opkoken. Kruid bij met peper en zout.
6 Verdeel de groenten en de saus over de borden, snijd de varkenshaasje in plakjes en verdeel over de groenten.
Voor 4 personen: 300 g grote garnalen, gepeld 15 g boter 1 el olie 1 teentje knoflook, fijngehakt 300 g penne 100 à 150 g erwten 200 ml vloeibare room zetmeel 1 à 2 takjes dille
Bereidingswijze;
Kook de pasta al dente in gezouten water. Verhit de boter en de olie in een braadpan. Bak de garnalen even aan op een hoog vuur. Haal uit de pan en hou opzij.
Doe vervolgens de erwten en de knoflook in de pan. Bak ze 3 à 4 minuten op een zacht vuur. Giet de room erbij en breng aan de kook. Kruid met peper en zout. Bind met zetmeel.
Meng de helft van de dille erdoor, en vervolgens ook de garnalen en de uitgelekte pasta. Kruid bij. Serveer de pasta in kommen en versier met dille.
bron; knackweekend.be
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
Spek met eieren tijdens zwangerschap maakt kind slimmer
Spek met eieren tijdens zwangerschap maakt kind slimmer
Een traditioneel Brits ontbijt met spek en eieren kan vrouwen helpen de intelligentie van hun ongeboren kind te stimuleren. Dat blijkt uit een recente studie.
Choline Wetenschappers ontdekten dat een chemische stof in varkensvlees en eieren helpt het groeiende brein te ontwikkelen. Het bestanddeel choline zou baby's in de baarmoeder helpen om hersendelen te ontwikkelen die in verband staan met het geheugen en het oproepen van herinneringen.
Genetische verschillen De onderzoekers testten de effecten van choline op de hersenen van babymuizen. Degenen die weinig choline kregen in de baarmoeder hadden genetische verschillen in hun hersencellen van degenen die grote hoeveelheden kregen. "Deze studie bij muizen toont aan dat een cholinerijk dieet de ontwikkeling van de hersenen bij de foetus verandert", aldus de wetenschappers.
Spek = gezond? Professor Gerald Weissmann: "We gaan spek nu niet plots uitroepen tot gezonde voeding, maar deze studie doet ons wel opnieuw nadenken over wat we denken dat gezond is en wat niet. Dit bewijst nog maar eens dat een evenwichtige voeding voor de geboorte van vitaal belang is, het bepaalt de rest van het leven van een kind."
(ep) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
Paddenstoel bestrijdt kanker
Paddenstoel bestrijdt kanker
Cordyceps sinensis
Een extract uit de wilde paddenstoel Cordyceps sinensis lijkt veelbelovende resultaten op te leveren in de strijd tegen meerdere kankersoorten. Een lage dosis leidt ertoe dat cellen minder ongecontroleerd groeien en een hoge dosis heeft invloed op de klontering van kankercellen.
Kunstmatig extract Dat heeft een Brits onderzoeksteam van de universiteit van Nottingham onder leiding van biologe Cornelia de Moor ontdekt, zo staat op de internetpagina Natuurbericht.nl. De paddenstoel in kwestie groeit op de poppen van motten op de alpiene hoogvlakte van Tibet. De plant staat in China al eeuwenlang bekend om de geneeskrachtige werking. In 1950 verschenen voor het eerst wetenschappelijke artikelen over de mogelijke werking tegen kanker. De paddenstoel verdween weer uit beeld, omdat het heel moeilijk was om aan grondstof te komen voor onderzoek. Het Britse onderzoeksteam is er nu in geslaagd een kunstmatig extract van de werkzame stof te maken, cordycepin.
Nieuwe generatie De onderzoekers hebben zowel met alleen cordycepin als met een combinatie van het extract en andere antikankermedicijnen geëxperimenteerd. De Moor denkt dat cordycepin een grondstof kan zijn voor een heel nieuwe generatie medicijnen tegen kanker.
(belga/ep) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
Drink je huid gezond
Drink je huid gezond
Alcohol en vis zijn goed voor ons hart. Maar ze kunnen ook onze huidconditie verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek bij 1.119 proefpersonen.
Een half glas witte of rode wijn per dag en 180 gram vette vis helpen je huid beter te beschermen tegen huidgerelateerde kankers. Maar daar houdt het niet op, want de antioxidanten in wijn en omega 3-vetzuren in vis helpen ook andere huidbeschadigingen tegen te gaan. Uit het onderzoek blijkt zelfs dat proefpersonen die regelmatig een glas witte of rode wijn drinken en vis eten tot 27% minder kans op huidbeschadigingen hebben dan anderen.
bron; gva.be
Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
05-01-2010
Recept; Runsburger met gebakken eitje
Recept; Runsburger met gebakken eitje
Ingrediënten:
Rundergehakt, biologische eitjes, romaine sla, rode ui, tomaat. Bij wijze van zeer hoge uitzondering komt er één ingrediënt uit een zakje: kruidenmix voor hamburgers.
Door de gehakt een uitje raspen (heel fijn) en de kruiden verder niets: even om en om bakken, van binnen mooi rood laten. Op een blaadje romaine sla, plakjes tomaat en rode ui, de burger erop, en een mooi gebakken biologisch eitje er op.
De prijzen van prei en spruiten stijgen door het winterweer. Volgens woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond is er een grotere vraag naar wintergroenten als prei. "En door dit weer is het bijna onmogelijk om te oogsten. Het gebeurt, maar in moeilijke omstandigheden. De vraag neemt toe, het aanbod daalt, dus de prijzen stijgen."
Prei in Koelcellen De Boerenbond verwacht dat die prijsevolutie zich doorzet. "De koude houdt aan, het aanbod zal dus beperkt blijven. Momenteel wordt nog prei bewaard in koelcellen. Maar hoe langer de koude, hoe kleiner de voorraad."
Kapotgevroren Voor spruiten een vergelijkbaar verhaal. Landbouwexpert Luc Busschaert spreekt ook van schade aan spruiten die onbeschut aan de windkant van de plant hangen. "Bij temperaturen van min 10 of lager is er zelfs kans op inwendig bruin of kapotgevroren stokken", zei hij.
Geen kwaliteitsverlies Maar de Boerenbond heeft voorlopig geen weet van kwaliteitsverlies. "De sneeuw is een isolerende factor (...) Het is ook niet uitzonderlijk koud. Spruiten zijn eeuwenoude wintergroenten die bestand zijn tegen dit weer."
Serregroenten Overigens zouden niet alleen de prei- en spruitenprijzen stijgen. "Voor de prijzen van serregroenten zijn we afhankelijk van andere Europese lidstaten. Tomaten en paprika's worden waarschijnlijk duurder, doordat het aanbod in andere Europese landen zal afnemen. Het is een fenomeen dat we ieder jaar vaststellen rond de feestdagen."
1 Maak eerst een court-bouillon: doe de geschilde wortel en de ui, waarin de kruidnagels werden gestoken, in een pot. Overgiet met water. Voeg de peperbolletjes, de tijm, de laurier, knoflook en wat zout toe. Breng aan de kook en laat onder deksel 20 minuten stevig doorkoken.
2 Zet het vuur onder de pot laag. Leg de rog in de court-bouillon. Zet het deksel op de pot en laat 15 min pocheren op zeer zacht vuur, zonder dat de bouillon aan de kook komt. Schep de vis uit de bouillon en laat afkoelen.
3 Snijd de aubergines in de lengte in plakken van een halve cm dik. Bak de aubergineschijven gedurende 3 minuten aan elke kant in een pan met antikleeflaag in zeer weinig olijfolie. Het bakken gebeurt op stevig vuur. Leg telkens de aubergineschijven tussen keukentissue om af te koelen. Zout de aubergines enkel na het bakken.
4 Doe de blaadjes van de basilicum in de beker van de blender of staafmixer. Voeg het knoflook, de pijnboompitten, goed wat peper en wat grof zeezout toe. Giet er de olijfolie bij. Mix tot een mooi papje is ontstaan.
5 Haal het visvlees van de graten. Verkruimel het visvlees.
6 Leg een laagjes rogvlees in een terrine. Overgiet met een paar lepels pesto. Bedek met gebakken aubergine. Herhaal deze bewerking tot alle ingrediënten verdwenen zijn. Zorg ervoor te eindigen met een laag aubergine. Dek de terrine af met vershoudfolie.
7 Zet minstens 12 u weg in de koelkast. Laat dan de pastei uit de terrine glijden en snijd in schijfjes. Serveer met wat salade.
Tip
Een koud kruidig tomatensausje of een coulis van rode paprika maakt er nog een groter feest van.
Kook de bintjes in de pel in gezouten water en halveer ze. Blancheer de waterkers, verfris onder koud water en maal fijn in de cutter. Maak een frisse salade met de radijs, de kervel en de pijpajuin. Breng op smaak met de vinaigrette en peper.
Doe de witte wijn bij de eidooiers en klop stevig op. Voeg beetje bij beetje de boter toe tot je een gladde saus bekomt. Voeg de coulis van de waterkers toe.
Lepel de saus in het midden van het bord. Leg hierop de aardappelen met de garnalen. Schik de frisse salade er rond.
bron; weekvandesmaak.be
Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
03-01-2010
Frisse salade van Noorse zalm, avocado en grapefruit
Frisse salade van Noorse zalm, avocado en grapefruit
Fotograaf: DM Studio
Ingrediënten;
400 gr Noorse zalmfilet 2 avocado's 1 rode grapefruit dille olijfolie azijn sap van een halve sinaasappel zout en peper
Bereiding;
Personen
4
Snij de zalmfilet in 8 stukjes en gril ze aan elke kant gedurende in totaal 5 minuten. Snij de avocado in plakjes en leg ze in een ronde schijf op een bord. Haal uit de grapefruit de partjes en verwijder de velletjes. Leg de grapefruit op het bord. Leg de zalm er op en garneer met wat dille. Besprenkel het geheel met het sinaasappelsap en doe er wat zout en peper op.
bron;visuitnoorwegen.nl
Tip- Je kan deze frisse salade ook maken met gerookte zalm. bekijk onderstaande foto's
Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
02-01-2010
Nooit meer de verkeerde snijplank
Nooit meer de verkeerde snijplank
Verschillende snijplanken hebben, is erg bevorderend voor de hygiëne in de keuken. Maar hoe weet je nu of je de snijplank voor groenten of vis vasthebt?
Keukenproducent JosephJoseph helpt je graag een handje in de keuken. Een van zijn nieuwe designs laat je zelfs toe om een snijplank per voedingsbron te gebruiken. Zo maakt de producent onderscheid tussen een plankje voor vis, vlees, groenten en warme bereidingen. Erg hygiënisch en bovendien bijzonder kleurrijk.