Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
16-02-2010
Taglierini met courgette en ricotta
Taglierini met courgette en ricotta
Ingrediënten
Voor 4 personen: 300 g taglierini 2 courgettes 2 teentjes knoflook, fijngehakt 1 takje rozemarijn 25 g boter 100 ml witte wijn 200 g ricotta
Bereidingswijze
Kook de pasta al dente in gezouten water. Was de courgettes. Halveer ze in de lengte. Snij in lange, fijne plakken met een dunschiller. Bak de courgetteplakken, de knoflook en de rozemarijn in de boter. Overgiet met de wijn. Breng op smaak met peper en zout.
Laat de pasta uitlekken (hou 3 à 4 eetlepels kookvocht opzij). Meng met de saus. Verdeel over warme borden. Laat de ricotta smelten in het kookvocht van de pasta. Breng op smaak. Giet over de taglierini.
bron; knackweekendrnews.be
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
15-02-2010
Verjaardagsoutfits voor Coke Light
Verjaardagsoutfits voor Coke Light
Bij Coca-Cola is het feest. Coke Light mag dit jaar 25 kaarsjes uitblazen. Die gelegenheid gaat gepaard met een reeks unieke Coke Light flesjes.
Coca-Cola overtuigde vier vooraanstaande vrouwen om een eigen versie van de iconische fles te ontwerpen. Zowel Ellen Verbeek, Sofie Dumont, Christa Reniers als Delphine Boël zorgden voor een uniek kunstwerk.
Schoenen- en tassenontwerpster Ellen Verbeek gebruikte de natuur als inspiratie, topkok Sofie Dumont verwerkte haar keuken en haar sterrenbeeld Vissen in de fles en juwelenontwerpster Christa Reniers drapeerde haar bekende koraalring. Het ontwerp van Delphine Boël draagt de typische kleuren van de kunstenares.
Liefde, lust en lekker eten gaan samen in dit valentijnsmenu. In elk gerecht worden zinnenprikkelende ingrediënten gebruikt. Onzin? Misschien, maar lekker zijn ze in elk geval!
Champagnecocktail met hapjes
Ingrediënten voor 2 personen:
1 zakje geleipoeder met madera
4 sneden wittebrood
4 kleine blini's (kant-en-klaar)
2 plakjes gerookte zalm
4 dunne plakjes ganzenleverpastei
5 cl dikke room
20 cl champagne
2 koffielepels vloeibare honing
3 cl Cointreau.
Bereiding
1 Maak de gelei volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat ze 1 uur opstijven in de koelkast en versnijd ze dan in kleine blokjes.
2 Laat de broodsneden roosteren en snijd er rondjes uit. Warm de blini's op in de oven. Houd alles warm.
3 Snijd de plakjes gerookte zalm doormidden en beleg er de blini's mee. Beleg de broodrondjes met ganzenleverpastei. Versier de zalm met de stijfgeklopte room, de pastei met blokjes gelei.
4 Meng de goed gekoelde champagne met de honing en de Cointreau in een shaker. Giet de cocktails in fluitglaasjes en serveer ze met de hapjes.
Bubbels... en fosfor
Bij het feest van de liefde horen bubbels en hapjes, dat spreekt voor zich. Sommige ingrediënten zijn bovendien bewust gekozen. Honing heeft al sinds de oudheid een reputatie als erotische stimulans - waarschijnlijk omdat het de bloedsuikerspiegel snel verhoogt. Zalm is, net als alle vette vissen, rijk aan mineralen en vitaminen die in geen enkel afrodisiacum mogen ontbreken: fosfor, calcium en de vitamines A, B en D.
Gegratineerde oetsers met sabayon
Ingrediënten voor 2 personen:
10 mooie holle oesters
10 cl groentebouillon
10 cl witte wijn
2 eierdooiers
1 klein potje zalmeitjes
grof zeezout en dille.
Bereiding:
1 Bekleed een ovenplaat met aluminiumfolie en daarna met grof zeezout. Laat de ovengrill voorverwarmen.
2 Open de oesters en vang het sap op. Duw de schelpen met de oesters goed vast in het zeezout en zet ze op een koele plaats.
3 Giet het gezeefde oestersap met de groentebouillon en de witte wijn in een pannetje. Laat inkoken tot de helft.
4 Klop de eierdooiers met 4 eetlepels koud water in een kom op tot een wit en schuimig mengsel. Plaats de kom in een warmwaterbad op een zacht vuurtje. Voeg beetje bij beetje het ingekookte oestersapmengsel toe en blijf langdurig kloppen tot u een zalvige en schuimige sabayon hebt verkregen.
5 Giet 1 eetlepel sabayon in elke oester en schuif de plaat in de oven. Laat 2 minuten gratineren en laat de ovendeur daarbij op een kier staan.
6 Schik vijf oesters op elk bord, versier het met zalmeitjes en takjes dille en dien meteen op.
Oesters, uiteraard
Hun reputatie van sterke lustbevorderaars hebben oesters te danken aan de combinatie van hun suggestieve vorm met hun hoog gehalte aan fosfor en jodium, de liefdesmineralen bij uitstek. En volgens de Italianen heeft zabaglione (sabayon) meteen effect...
Kalfshaasje met vanille
Ingrediënten voor 2 personen:
1 vanillestok
1 koffielepel vanillethee
1 stuk kalfsvlees van de haas (ong. 400 g)
10 g boter
1 eetlepel olie
zout en peper van de molen.
Bereiding:
1 Snijd de vanillestok open en schraap er het vruchtvlees (de zwarte puntjes) uit.
2 Breng 10 cl water aan de kook. Neem de pan van het vuur, voeg de vanillethee, het vanillevruchtvlees en de vanillestok toe. Laat 15 minuten trekken met het deksel op de pan.
3 Kruid het vlees met peper en zout. Verhit de boter en de olie in een stoofpan. Leg er het vlees in en laat het aan alle kanten mooi kleuren. Voeg dan het gezeefde vanille- aftreksel toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken, waarbij u het vlees geregeld omdraait.
4 Snijd het vlees in plakjes, verdeel het over de borden en overgiet het met een beetje van het kookvocht. Kruid zo nodig bij met peper en zout.
5 Servier hier bij voorkeur basmatirijst en gewokte groenten bij.
Duizend en één nacht
Vanille is één van de specerijen met een erotische uitstraling, al moet de dosering sterk genoeg zijn om effect te hebben. Ook nootmuskaat, foelie, saffraan, gember, steranijs, kaneel, kruidnagel, kaneel en zwarte peper komen geregeld terug in de liefdesdranken die de personages in de verhalen van Duizend en één Nacht graag mengen en tot zich nemen.
Prikkelende chocoladetaart
Ingrediënten voor een taart voor 6 personen:
Voor het deeg:
200 g bloem en 100 g boter
1 eetlepel poedersuiker
1 snuifje zout
Voor de vulling:
100 g donkere chocolade
30 g room en 10 g boter
1 koffielepel kaneel
1 snuifje kaneelpoeder
1 gemalen kruidnagel
1 fijngestampte steranijs
1 snuifje gemberpoeder.
Bereiding
1 Meng de bloem met de suiker en het zout in een kom. Voeg de boter in vlokjes toe en meng alles met de vingertoppen. Voeg beetje bij beetje een half glaasje water toe en meng alles tot een stevig deeg. Kneed het met de handpalm tot het homogeen en glad is. Rol het tot een bol en laat afgedekt in de koelkast rusten gedurende een halfuur.
2 Boter een taartvorm in en bestrooi hem met bloem. Rol het deeg uit en bekleed er de vorm mee. Prik het deeg in met een vork, bedek de bodem met boterpapier en vul hem met gedroogde bonen. Laat 30 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180° C. Verwijder de bonen en het papier en laat afkoelen.
3 Breek de chocolade in een kom. Breng de room met alle specerijen aan de kook en giet ze dan door een vergiet over de chocolade. Blijf roeren tot een gladde crème en werk de boter onder de crème.
4 Giet de crème in de taartbodem en laat gedurende een uur opstijven in de koelkast. Haal de taart voor het opdienen uit haar vorm.
Een bom op het einde
Deze taart is een echte liefdesbom door de combinatie van chocolade met 5 stimulerende specerijen. Cacaobonen bevatten cafeïne en zelfs amfetaminen die ons centraal zenuwstelsel prikkelen. Gebruik daarom chocolade met een zo hoog mogelijke dosis cacaobonen (70 of 80 %). Casanova wist het al: hoe donkerder de chocolade, hoe meer plezier!
Auteur: Françoise Plume bron; plusmagazine.be
Categorie:FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN,
12-02-2010
Zeeduivel à l'Armoricaine
Zeeduivel à lArmoricaine
Benodigdheden :
- voor 4 personen
800 g zeeduivelfilet
8 tomaten, gepeld en ontpit
1 ui, fijngesnipperd
1 wortel, in kleine blokjes
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 blad laurier
1 koffielepel geconcentreerde tomatenpuree
1 mespunt griessuiker
1 mespunt cayennepeper
5 cl cognac of Armagnac
5 cl droge witte wijn
2 klontjes boter
een scheutje olijfolie
1 eetlepel fijngehakte peterselie
peper en zout
Bereidingswijze :
1. Stoof de fijngesnipperde ui in boter tot hij glazig is, dat duurt zon 7 minuten. Voeg daarna de stukjes wortel toe en laat nog 2 minuten zacht stoven. Voeg dan de stukjes tomaat toe, het fijngehakte teentje look, een blaadje laurier en de tomatenpuree. Peper en zout. Voeg een mespunt griessuiker toe, om de zuurte van de tomaat te breken en een mespunt cayennepoeder, om de zaak pittig te maken. Werk af met een scheutje cognac en laat de saus 20 minuten zacht inkoken.
2. Smelt een klontje boter in een braadpan. Rol de zeeduivel door de bloem en tik de overtollige bloem eraf. Geef de vis langs alle kanten een krokant korstje, dat duurt nauwelijks een minuut of drie.
3. Schep de stukken vis uit de pan en houd apart. Blus de pan met de witte wijn en wrijf met een spatel over de bodem van de pan tot alle smaakstoffen in de wijn zijn opgelost.
4. Giet de kokende wijn bij de tomatensaus. We laten opnieuw een kwartiertje zacht koken tot het meeste vocht verdampt is en er een zacht gebonden sausje overblijft.
5. Voeg de zeeduivel bij de saus en laat onder deksel een kwartier zacht stoven op een klein vuurtje. Werk af met fijngehakte peterselie.
bron; visinfo.be
Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
Blauwgekookte forel met aardappelen en mousselinesaus
Blauwgekookte forel met aardappelen en mousselinesaus
Het is heel belangrijk dat de vis zeer vers is en de slijmlaag bij het reinigen van de vis zo weinig mogelijk beschadigd wordt. Het is de werking van de azijn op het slijm die de forel zijn blauwe kleur geeft.
Benodigdheden : - voor 4 personen -
4 forellen 3 l water 500 ml droge witte wijn 100 ml witte wijn azijn wit van 2 prei 1 wortel 1 grote ajuin 1 tak bleekselder 40 g grof zeezout 2 takken peterselie 2 takjes tijm 1 blad laurier 10 geplette peperkorrels
Voor de saus: 2 eierdooiers 1 eetlepel citroensap 3 eetlepels water 100 g ijskoude boter een weinig room
Bereidingswijze :
Kuis de groenten en snijd in grote stukken. Voeg de groenten toe aan het water, de wijn en de azijn. Voeg de kruiden toe en laat 20 minuten zachtjes koken. Voeg de geplette peperbollen toe en zet het vuur zachter.
Leg na 10 minuten de forel in de court-bouillon. Laat 6 minuten pocheren onder het kookpunt.
Maak de mousselinesaus:Vermeng in een pannetje de dooiers met het citroensap, het water en een snuifje zout. Zet het pannetje in een warmwaterbad tegen de kook aan en klop ondertussen op tot de saus bindt. Neem meteen van het vuur. Klop er beetje bij beetje ijskoude botervlokjes door. Verwarm de saus dan nog heel even in het warmwaterbad, maar laat vooral niet koken! Voeg op het laatste de opgeklopte room toe. Ga na op smaak.
Haal de forel uit het vocht en schik de forel op een bord.
Serveer met gekookte aardappelen en de mousselinesaus.
tip: De mousselinesaus kunt u vervangen door gesmolten boter.
Per persoon een dikke plak ham inwrijven met wat peper en een halve eetlepel geraspte sinaasappelschil.De boter verhitten en daarin de ham aan beide zijden goudbruin bakken. Blussen met een derde van het sinaasappelsap. Op een zacht vuur nog 4 a 5 minuten laten sudderen. Het vlees uit de pan halen en warm houden.
De rest van het sinaasappelsap in de pan gieten, kruiden met peper en zout en 5 minuten goed laten doorsudderen.Het maïszetmeel oplossen in een beetje sap en hiermee de saus aandikken.De sinaasappelen pellen, de witte velletjes verwijderen en verdelen in partjes.De saus zeven in een pannetje en er de sinaasappelpartjes bijvoegen. De likeur door de saus roeren.
De waterkers zeer fijn hakken en over de warme ham lepelen. De ham in de saus leggen en even zachtjes laten doorwarmen. Serveren met gekookte (vastkokende) aardappeltjes of aardappelpuree.
bron; skynet.be
Categorie:VLEESGERECHTEN,
08-02-2010
Spaghetti met courgette, garnalen en knoflook
Spaghetti met courgette, garnalen en knoflook
Ingrediënten
Voor 4: 400 g spaghetti 1 courgette 3 teentjes knoflook, fijngehakt 2 onbehandelde limoenen 12 grote garnalen, gepeld 1 takje salie 50 g boter 1 el olie 1 kl roze peperbessen
Bereidingswijze
Kook de pasta al dente in gezouten water. Was de courgette. Snij in de lengte in lange, fijne plakken met een dunschiller. Was de limoenen. Verwijder de schil en hak fijn. Pers de limoenen uit. Verbrijzel de roze peperbessen in een vijzel.
Fruit de knoflook in de olie samen met de limoenschil. Hou opzij. Doe 20 g boter in dezelfde pan. Bak de courgette met het limoensap. Meng er de rest van de boter, de salie en vervolgens de garnalen door. Laat 3 minuten warmen.
Laat de pasta uitlekken. Meng met de roze peperbessen en de courgette-garnalenbereiding. Verdeel over warme borden en bestrooi met knoflook.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
06-02-2010
Vlaamse hutsepot
Vlaamse hutsepot
Foto; lekkervanbijons.be
Ingrediënten
Voor 5 personen: 700 gram ossenstaart 700 gram tussenrib 400 gram lamsschouder 1 kleine kookworst 1 varkensoor ½ selder met blad 8 wortelen 150 gram prinsessenbonen 4 preistengels 8 aardappelen 1 ui ½ groene kool enkele spruitjes pastinaak 4 rapen 2 teentjes knoflook 15 jeneverbessen 6 peperbolletjes 3 kruidnagels bouillon blokjes zout
Bereidingswijze
Hoe ik mijn hutsepot maak. Niet te nat, niet te droog.Ik bak mijn vlees wel eerst aan, niet laten koken. De smaak is dan nog beter. Leg de ossenstaart, de tussenrib en de lamsschouder in een grote kookpan,Water met groentenbouillon (blokjes) eraan toevoegen, niet overdrijven. Voeg weinig zout toe en breng aan de kook. Laat op een zacht vuurtje gedurende een uur sudderen. Het vet regelmatig afscheppen.
Schil intussen de worteltjes en snijd ze in twee. Maak de prei schoon maar laat er nog wat groen aan. Pel de ui en prik er de kruidnagels in. Voeg deze aan het mengsel toe, samen met de knoflook, de jeneverbessen en de peper. Laat verder koken. Was en snijd de kool in stukken, schil de aardappelen, de rapen en de selder. Snijd alle groenten in twee en was ze onder stromend water. Houd de prinsessenbonen en de aardappelen opzij. Voeg de kool, de rapen en het varkensoor toe aan het mengsel.Af en toe kijken of er nog genoeg vocht in de pan is.Laat nog 30 minuten verder koken. Voeg daarna de aardappelen, de prinsessenbonen en de kookworst toe en laat opnieuw 30 minuten koken. Verwijder regelmatig het vet.
Laat het vlees en de groenten uitdruipen. Leg ze allemaal samen in een diepe schotel en presenteer de bouillon afzonderlijk. Dien meteen op. Wens je de bouillon als voorgerecht op te dienen, dan strooi je er wat geraspte kaas op en serveer je hem met geroosterd brood.
Tip: Zoals elke stoofpot bereid je de hutsepot het beste de avond voordien. Hij zal er alleen maar lekkerder door worden. Bovendien zul je het vet gemakkelijker kunnen verwijderen, aangezien vet stolt bij het afkoelen.
bron; knackweekendrnews.be
Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
05-02-2010
Poffertjes met poedersuiker
Poffertjes met poedersuiker
Ingrediënten
- 200 g boekweitmeel - 60 g bloem - 2 eetlepel blanke stroop - 1.5 dl lauwwarme melk - 1.25 dl bier - 2 ei - 0 poedersuiker
Bereiding
Vermeng de melk met de stroop, het bier en de eieren. Voeg het boekweitmeel en de bloem toe en vermeng tot een glad beslag.
Verwarm een poffertjespan goed en vet in met olie. Lepel het beslag in de gaatjes van de poffertjespan en bak de poffertjes aan beide kanten bruin.
Stapel de poffertjes op en bestrooi met poedersuiker.
bron;skynet.be
Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
Voorverpakte sla moet nog gewassen worden
Voorverpakte sla moet nog gewassen worden
De voorgewassen en ingepakte slaatjes in de supermarkt zijn niet zo proper als ze lijken. Een recent Amerikaans onderzoek bewijst dat heel wat zakjes massa's bacteriën bevatten. Dit wijst op slechte hygiëne.
Onderzoek The Consumers Union, een consumentenorgansatie, onderzocht 208 voorverpakte slaatjes van 16 verschillende merken. De slaatjes werden zowel in zakjes als plastic bakjes verkocht. 39 procent van de stalen bevatten meer dan 10.000 bacteriën, die onder meer darmontstekingen kunnen veroorzaken. Andere opmerkelijke resultaten: -Zes dagen voor de vervaldatum werden minder bacteriën gevonden dan vijf dagen voor de houdbaarheidsdatum. -Sla-mengelingen met spinazie bleken hogere bacteriewaarden te hebben dan die zonder spinazie. -De verpakking speelt geen rol. Zowel de zakjes als de plastic containers bleken even veel aangetast. Ook bio-voedsel bleef niet gespaard. -Zowel de grote, nationale als de kleinere regionale merken hadden minstens 1 op 4 aangetaste stalen. Adviezen De consumentenorganisatie raadt aan enkel slaatjes te kopen die nog minstens zes dagen voor de vervaldatum te eten zijn. Ook dienen de voorgewassen slaatjes nog grondig afgespoeld en gewassen.
De adviezen werden gepubliceerd in het consumentenmagazine Consumer Reports.
(lvl)bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
04-02-2010
Sabayon van 't stad
Sabayon van 't stad
Ingrediënten
Voor 4: Sabayon: 5 eierdooiers 50 g griessuiker 2 dl bier De Koninck Tripel een snuifje zout. IJs van witte chocolade: 1 l room 300 g witte chocolade 2 eierdooiers
Bereidingswijze
Smelt de chocolade in een deel van de room. Klop de eierdooiers met de rest van de room en voeg samen. Draai tot ijs in de ijsmachine. U kunt het mengsel ook in een bakje in de diepvries zetten en nu en dan met een vork omroeren.
Bereid de sabayon. Klop de eierdooiers met het bier los in een hoge pan. Voeg al roerend de suiker en een snuifje zout toe. Zet de pan op een zacht vuur en klop op tot een schuimige, homogene massa.
Doe bolletjes chocolade-ijs in vier glazen en giet de sabayon uit. Dien onmiddellijk op.
bron; knackweekendrnews.be
Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
Op oestersafari in Denemarken
Op oestersafari in Denemarken
Tot april worden in het Deense Waddengebied voor de westkust van Zuid-Jutland oestersafaris georganiseerd.
Onder leiding van een natuurgids gaat u wandelend op zoek naar Japanse oesters die daar in groten getale voorkomen. De gids vertelt onderweg interessante verhalen over het natuurgebied dat binnenkort de status van een nationaal park krijgt.
Vindt u oesters, dan mag u die onderweg proeven, eventueel met een beetje citroen of een glas sekt.
De wandeltocht duurt 3 à 5 uur en start bij het Waddenzeecentrum in Vester Vedsted bij Ribe en bij het natuurcentrum Tønnisgård op het eiland Rømø.
Maaike Schwering bron; knackweekendrnews.be
Categorie:CULINAIRE TRIPS, REIZEN.
Ontspan met een wijntherapie
Ontspan met een wijntherapie
Niets dat een glaasje wijn niet kan oplossen. Die zegswijze nemen enkele Nederlandse beautyspecialisten wel erg letterlijk. Zij creëerden de wijntherapie.
In de schil van de blauwe druif zit een kleurstof die je lichaam en huid ontgift en reinigt. Bovendien werkt het ook als een soort van antioxidant, zodat je huid weer straalt als nooit tevoren.
Tijdens het spa-ritueel krijg je een voetbad en lichaamsscrub. Je mag eveneens relaxen in een bad van rode wijn en krijgt een massage van warme druivenpitolie. Voor zo'n anderhalf uur wijnplezier betaal je gemiddeld 90 euro.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
Kater? Kies voor asperges
Kater? Kies voor asperges
Wie wel eens een glaasje te veel drinkt, moet de dag erna vaak kampen met een pijnlijke kater. Nu kan je echter zoveel glaasjes binnenkappen als je wilt, want Zuid-Koreaanse wetenschappers beweren het ultieme middel tegen een kater te hebben gevonden.
Asperges zijn het ultieme wondermiddel volgens wetenschappers. De groente zit boordevol aminozuren en mineralen waardoor je sneller van die pijnlijke kater herstelt. Bovendien bevatten de sappige stengels bepaalde stoffen die de levercellen beschermen tegen de giftige stoffen van alcohol.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
Thee is weer hip
Thee is weer hip
Thee wint stilaan weer aan populariteit bij jongeren. Zij vinden het plots hip om een kopje thee te bestellen op café en zoeken zelfs speciale tea rooms op.
Theebars rijzen als paddenstoelen uit de grond in de Verenigde Staten en Australië. Daar zijn duizenden tieners verknocht aan het drankje. Ze gaan voor persoonlijke smaakcombinaties en experimenteren er op los.
Volgens onderzoekers ligt niet alleen de zoete smaak aan de basis van de populariteitsstijging. Ook de vele onderzoeken die aantonen hoe gezond thee echt is, zouden bijdragen aan de inmense populariteit.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
Vis en tomaat goed voor prostaat
Vis en tomaat goed voor prostaat
Vis en tomaat eten zijn handige hulpmiddeltjes om prostaatkanker tegen te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek bij 1.000 mannen met prostaatkanker.
Wanneer deze mannen twee keer per week vette vis aten hadden ze 27% minder kans op uitzaaiingen. Volgens de onderzoekers zouden de omega 3-vetzuren hier voor verantwoordelijk zijn. Wanneer mannen daarboven nog meerdere keren per week tomatensaus aten hadden ze zelfs 44% minder kans op een verdere ontwikkeling van de kanker.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
03-02-2010
Spiesjes van kalfszwezerik met Gandaham en parelhoen
Spiesjes van kalfszwezerik met Gandaham en parelhoen
Ingrediënten
Voor 4 personen: 8 plakjes Gandaham 4 parelhoenfilets 400 g kalfszwezeriken 1 l gevogeltebouillon 20 cl witte wijn
Saus: 20 cl gevogeltebouillon 5 cl witte wijn 4 à 6 blaadjes salie Room, koude boter (of ander bindmiddel)
Groenten: ½ spitskool (of ¼ wittekool) 2 wortelen klontje boter
Puree: 8 middelgrote aardappelen klontje boter 1/2 kopje warme melk 50 g geraspte parmezaankaas peper en zout (eventueel een snuifje nootmuskaat)
Garnituur: geblancheerde bladeren spitskool
Bereidingswijze
Spoel de zwezeriken en laat 2 uur in koud water staan. Breng gevogeltebouillon en witte wijn aan de kook. Laat de zwezeriken daarin 20 minuten tegen het kookpunt aan garen. Laat afkoelen in de bouillon. Verwijder de vliezen en snij in plakjes van ca.1 cm.
Droog de ham knapperig in de oven op 100°C. Bak de parelhoenfilets goudbruin en snij in plakjes.
Saus: laat bouillon en wijn met de salie inkoken tot de helft. Kruid met peper en zout en bind met klontjes koude boter. Werk af met een scheutje room
Schil de aardappelen, kook gaar, pureer met boter en warme melk. Kruid met peper, zout en eventueel nootmuskaat. Meng met de parmezaan.
Snipper de kool in flinters, blancheer en verfris. Maak de wortelen schoon, snij in julienne en roerbak beide groenten beetgaar. Kruid met peper en zout.
Maak spiesjes van parelhoen, zwezerik en ham. Breng de puree in een vormpje op het bord. Schik de groenten in het geblancheerde koolblad. Giet de saus uit.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:VLEESGERECHTEN,
OMELET met CHAMPIGNONS
OMELET met CHAMPIGNONS en TOMAAT
Ingrediënten voor 4 personen:
-12 eieren
-1 bakje (250 gram champignons)
-boter
-2 tomaten
-2 soeplepels gehakte peterselie
-4 soeplepels geraspte emmenthaler
-peper en zout
Bereiding:
-was en snijd de champignons in schijfjes
-breek de eieren en doorroer ze stevig (kloppen kan ook)
-schil en ontpit de tomaten en snijd ze in stukjes
-meng de eieren met de champignons, de tomaten, de geraspte kaas en de peterselie
-kruid met peper en zout
-bak de omelet in een pan met een klontje boter
-wil je de omelet doen rijzen, dan dek je de pan af en voeg je alvorens je de eieren laat stollen een klein scheutje spuitwater toe
bron; recept.skynetblogs.be
Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN,
Gemanipuleerde tomaten blijven zes weken vers
Gemanipuleerde tomaten blijven zes weken vers
Dankzij een doorbraak in genetische manipulatie zouden tomaten nu gedurende zes weken vers blijven . Indische wetenschappers hebben een vrucht gecreëerd die 45 dagen houdbaar is, drie maal langer dus dan de originele groente. Hetzelfde proces zou ook kunnen toegepast worden op fruit zoals mango's en bananen.
De onderzoekers verlengden de houdbaarheid van de tomaten door sommige genen, die verantwoordelijk voor het rijpingsproces van enzymen, uit te schakelen. Hierdoor werden de groenten steviger en bleven ze vers gedurende 45 dagen.
Sceptisch Campagnegroepen tegen genetische manipulatie stellen zich echter grote vragen. "De meerderheid van het publiek is zeer sceptisch tegenover de zogezegde voordelen van gemanipuleerde vruchten", verklaart Pete Riley van de actiegroep 'GM Freeze'. "De nieuwe tomaten zullen op het eerste zicht vers lijken maar het kan niet anders dan dat de hoeveelheid vitaminen in de groenten daalt naarmate dat je ze langer bewaart. Als puntje bij paaltje komt, zijn ze minder voedzaam dan de originele groenten".
De champignons schoonmaken en in schijfjes verdelen. De paprika wassen, de zaadlijsten verwijderen en in dunne reepjes snijden. De ui pellen en fijnsnipperen. De ham in reepjes snijden.
De olie verhitten en hierin de champignons, de paprika en de ui bakken. Af en toe omroeren. De eieren loskloppen met melk en kruiden met peper en paprikapoeder. De ham erdoor roeren en over het groentemengsel gieten. Onder deksel licht laten stollen op een laag vuurtje.