Bereiding; Schik de visfilets in een ovenschaal en kruid ze met peper en zout. Besprenkel ze met olijfolie en plaats ze 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C Snijd intussen de tomaten in schijven en doe hetzelfde met de mozzarella. Neem de vis uit de oven en schik er de mozzarella en de tomatenschijfjes op. Kruid met peper en zout. Besprenkel met olijfolie en plaats weer 10 min in de oven. Garneer met fijngehakte basilicum.
Uit: 'Koken in 30 minuten' - Standaard Uitgeverij bron; radio2.be
Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
23-03-2010
Onder een gouden korstje
Onder een gouden korstje
Gratins zijn gerechten die in de oven een krokant korstje krijgen, meestal van paneermeel of geraspte kaas. Zo krijgen ze een beschermend laagje dat ervoor zorgt dat de ingrediënten niet uitdrogen en hun smaak maximaal behouden.
Gratineren is een bereidingswijze waardoor een meestal reeds gaar gerecht in de oven een goudbruin korstje krijgt. Vaak zijn het gerechten in ovenschotels, die men eerst bestrooit met geraspte kaas en/of paneermeel, vervolgens bedekt met enkele klontjes boter en dan zo'n tien minuten in een hete oven plaatst. De grote Franse leermeester Escoffier (1846-1935) maakte onderscheid tussen de volledige gratins, de snelle gratins, de lichte gratins en het glaceren, wat eigenlijk een soort snel gratineren is.
Het eerste type gratin vereist de meeste zorg en duurt het langst om te maken, omdat het hoofdbestanddeel rauw is en een totale bereiding zal moeten ondergaan. Het garen van de ingrediënten moet dan gelijklopen met het inkoken van de saus en het vormen van een korst en dat is echt geen sinecure. Voor een volledige gratin is het daarom raadzaam het gerecht op een rooster te plaatsen of in een bain-mariepan.
Bij een snelle gratin (gaat men op dezelfde wijze te werk, maar nu wordt het hoofdbestanddeel (bv. witloof met ham en kaas) altijd van tevoren gegaard, zodat het er om gaat zo snel mogelijk een korst te vormen. Het voordeel van een snelle gratin is dat men de basisbereiding volledig op voorhand kan klaarmaken om het gerecht tien minuten voor het opdienen nog even in een hete te oven te gratineren.
Dat geldt ook voor de lichte gratin, die vooral geschikt is voor deegwaren als macaroni, lasagne, noedels, gnocchi enz... Tot de lichte gratins rekent Escoffier ook gevulde groenten, zoals gevulde tomaten, courgettes, aubergines en grote champignons.
In de calorierijke klassieke keuken was het gebruikelijk om het gerecht, voordat het strooisel werd aangebracht, eerst te bedekken met kaassaus (mornaysaus). Deze werkwijze wordt nog toegepast in enkele gevallen, zoals bij gegratineerde bloemkool of gegratineerd witloof, of prei met ham.
OOK VOOR NAGERECHTEN
De gekendste en populairste gratin is de gratin dauphinois , die gemaakt wordt door rauwe aardappelen in dunne schijfjes te snijden, deze in een beboterde en een met knoflook ingewreven gratineerschotel te leggen, te kruiden met peper, nootmuskaat en zout en te overgieten met een mengsel van melk of room en eieren. Dan komt er gemalen gruyère over en gaat alles 40 à 50 minuten in de oven.
Er zijn heel wat ingrediënten die zich goed voelen onder een gouden ovenkorstje, zoals mosselen of oesters. Men kan de gratintechiek ook gebruiken voor nagerechten, zoals gegratineerde peren met Pineau desCharentes of een gratin van exotische vruchten in vanillesaus of een gratin van frambozen in sabayon.
Gratins werden tot enkele jaren terug altijd bereid in vuurvaste recipiënten, die direct op tafel werden gezet. Tegenwoordig worden gratins ook wel individueel op borden in de oven geplaatst. In dat geval is het belangrijk dat men het bord of de schotel met boter insmeert, anders blijven de ingrediënten plakken. Wanneer men een gerecht onder de grill plaatst voor een goudbruin korstje, moet het binnenste al warm zijn, behalve bij zo'n lekkere, zoete crême brûlée , die vanboven warm en krokant moet zijn en koud en zacht vanbinnen.
bron;knackweekend.rnews.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
Eén ei per dag maakt je een pak gezonder
Eén ei per dag maakt je een pak gezonder
Iedere dag een ei eten geeft je gezondheid een ongekende boost en helpt je in de strijd tegen de kilo's. Onderzoekers bombardeerden het ei zelfs tot het nieuwe 'superfood'.
Eieren zijn een bom aan aminozuren, een stof die zorgt voor een goede groei en herstelling van botten. Daarnaast bevat het nieuwe superfood ook een hoog niveau aan antioxidanten, waardoor het risico op onder andere blindheid en andere oogaandoeningen verminderd wordt. Onderzoekers roepen dan ook op om minstens één ei per dag te eten.
Vrouwen die vrezen voor hun lijn, kunnen bij deze ook gerust gesteld worden. Zo is er een optimale verhouding tussen de aanwezige voedingsstoffen en het aantal calorieën. Een eitje per dag betekent dus geen aanslag op je slanke lijn.
Foto: Brunopress bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
22-03-2010
Wordt zeewier de nieuwe dieetrage?
Wordt zeewier de nieuwe dieetrage?
Zeewier kan je dieet een extra duwtje in de rug geven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zeewier en dan vooral de natuurlijke vezel alginaat, de vetopname met 75% vermindert.
De beste dieetmiddeltjes beloven 50% verminderde vetopname, maar dat resultaat wordt niet altijd behaald. Zeewier kan volgens wetenschappers echter tot 75% van het vet in je maaltijden tegenhouden. Dat komt door het ingrediënt alginaat dat je in zeewier vindt. Omdat het middeltje op zich erg smaakloos is, kan het volgens wetenschappers in hoge concentraties in andere voedingsmiddelen worden ingebracht.
Volgens onderzoekers is zeewier alvast de gedroomde oplossing om obesitas tegen te gaan.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
Eieren en vette vis helpen winterdipje te voorkomen
Eieren en vette vis helpen winterdipje te voorkomen
Wie last heeft van de winterblues kan maar beter eieren en vette vis op zijn menu zetten. Deze twee voedingsmiddelen zitten namelijk vol vitamine D, een stof die je helpt bij het verslaan van een depressie.
Tijdens het onderzoek moesten 80 vrouwelijke diabetespatiënten supplementen met vitamine D slikken. Volgens de onderzoekers zijn diabetespatiënten en vrouwen namelijk vatbaarder voor depressies en andere geestelijke stoornissen, een combinatie van de twee zorgde dus voor een ideale testgroep. Na het onderzoek bleek het merendeel van de vrouwen zich minder depressief te voelen en hun lichaam beter aan te voelen.
De natuurlijke aanmaak van vitamine D in je lichaam wordt gestimuleerd door zonlicht. In de koude, donkere wintermaanden heeft je lichaam dan ook al snel een tekort aan deze vitamine. Voedingsmiddelen als eieren en vette vis kunnen je op die momenten helpen om meer vitamine D binnen te krijgen.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
Chocolade proeven met je oren
Chocolade proeven met je oren
Volgens een Chocolade-experiment van chocoladefabrikant Côte d'Or is chocolade lekkerder als je met meerdere zintuigen proeft. Het onderzoek toont aan dat we bewuster moeten leren proeven.
De proefpersonen kregen een hoofdtelefoon en hoorden sfeervolle muziek. De luisteraars moesten dan met hun ogen toe chocolade proeven. "Door de muziek word je afgesloten van andere prikkels waardoor je intenser van de chocolade kan genieten", legt de Nederlands psycholoog Rob Wijsbek uit. Na afloop van het experiment gaven bijna alle vrouwen toe meer te proeven.
Volgens Côte d'Or moet je chocolade leren eten zoals je wijn moet leren drinken. "Het proeven van chocolade is een multi-sensorische ervaring. Je moet al je zintuigen gebruiken om de echte smaak te kunnen ontdekken", vertelt Jean Apostolou, chocolade-expert van Côte d'Or
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
Taartjes met rabarber
Taartjes met rabarber
benodigdheden voor 4 personen;
1 vel zanddeeg (250 g)
300 g rabarber
4 koffielepels banketbakkersroom (*)
30 g boter
6 koffielepels griessuiker
1 ei
Bereiding;
Beboter 4 vormpjes, duw er het deeg goed in vast, prik met een vork enkele gaatjes op de bodem.
Kluts een ei en breng met een kwastje een heel klein beetje ei aan op het deeg.
Zet een halfuurtje in de koelkast om te rusten.
Snijd de ongepelde rabarber in stukken.
Verhit de boter in een pan en bak de rabarber zeer kort, strooi er suiker over, bak heel even na en giet in een platte schaal om iets af te koelen.
Neem de vormpjes met het deeg, doe in elk vormpje een lepeltje banketbakkersroom, smeer hem wat plat met de bolle kant van een lepel.
Verdeel de stukjes rabarber over de vormen en laat ze in een warme oven van 240°C gedurende zowat 20 minuten bakken.
Haal de vormpjes uit de oven en laat ze 5 minuten rsuten. Haal de taartjes uit de vormen en laat ze afkoelen op een taartrooster.
De waterkers koken in gezouten water, afgieten, spoelen met koud water, fijnmalen, zeven, en koel bewaren. De gehakte sjalot en fijn gesneden selderij lichtjes stoven in boter, de witte wijn en het glaasje jenever bijvoegen en laten inkoken. De visfumet en de room toevoegen.
De vis spoelen en droogdeppen, kruiden en gaarstomen. Op verwarmde borden leggen.De witte wijnsaus verder afwerken met de waterkers en over de vis gieten.
bron; skynet.be
Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
21-03-2010
Varkenshaasje met port
Varkenshaasje met port
benodigdheden voor 4 personen;
4 varkenshaasjes van elk 150g
16 kleine, gebakken aardappelen
1 wortel
1 courgette
1 prei
1 busseltje tijm
1 glas porto
1 sjalot
1 dl bruine kalfsjus
30 g boter
peper en zout
2 eetlepels bloem
1 bakje schoongemaakte tuinkers
Bereiding;
Wentel de stukjes varkenshaas in een weinig bloem. Klop er zoveel mogelijk weer af. Het dunnen laagje bloem zorgt tijdens het tijdens het bakken voor een krokant korstje zodat de sappen in het vlees blijven.
Maak de wortel, courgette en prei schoon, snijd ze in kleine blokjes en stoof deze groenten samen beetgaar in een nootje boter. Kruid met pepter en zout.
Haak nu de varkenshaasjes à point in boter. Kruid met peper en zout en gooi tijdens het braden veel tijm bij het vlees. Reken voor het vlees op een baktijd van circa 15 minuten op het vuur of 10 minuten in een warme oven van 230°C.
Oversaus regelmatig met braadjus.
Haal het vlees uit de pan als het gaar is. Prik er niet in en laat het zoals een gebraad even rusten.
Maak ondertussen de jus. Giet het grootste gedeelte van het bakvet weg.
Snipper de sjalot fijn en stoof ze in het braadpannetje waarin de tijm zit.
Giet er de port bij en laat tot 1/3 inkoken. Doe de jus erbij én de sappen die uit het rustende vlees gelopen zijn.
Kruid de saus en giet ze door een zeef over de fijngesneden groenten. Laat nog eventjes doorkoken.
Snijd de filet in nootjes, oversaus en serveer met gebakken aardappeltjes en tuinkers.
Wijntip
Probeer eens wijnen gemaakt van de Cabarnet francdruif, zoals een Saumur Champigny.
bron; siranthonyvandijck.be
Categorie:VLEESGERECHTEN,
Salade van witloof met reepjes gebakken goudbrasem
Salade van witloof met reepjes gebakken goudbrasem
benodigdheden per persoon;
1 filet van goudbrasem
2 mooie stronken witloof
1 eetlepen zonnebloemolie
1 koffielepel sojasaus
1koffielepel gehakte bieslook
1 koffielepel gehakte dille
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel azijn
peper van de molen
4 korreltjes roze peper
8 korreltjes grof zout
1 eetlepel pijnboompitten
1 eetlepel gebakken broodkorstjes
Bereiding;
Snijd het witloof in mooie stukken, niet te klein. Witloof is op zijn best als het structuur heeft. Als we de groente te klein snijden, krijgen we geen vaste vorm meer.
Kruid de groente met een weinig peper en zout en werk er de zonnebloemolie, sojasaus en azijn door.
Snijd de visfilet in reepjes. Verhit de olijfolie in een pan en bak de visreepjes aan.
Schik eerst het witloof op een groot bord, leg er voorzichtig de vis op en werk af met de kruiden, peper, grof zout, korstjes en pijnboompitten. Serveer onmiddellijk.
bron;siranthonyvandijck.be
Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
Erwtensoep met korstjes
Erwtensoep met korstjes
benodigdheden voor 6 personen;
1 varkenshammetje van 1 kg
1 varkenspoot
250 g gerookt spek in blokvorm
2 Frankfurter worsten
250 g spliterwten
het groene gedeelte van een preistaaf
20 g boter
1/2 ui
1 takje selderij
1/2 aardappel
een takje tijm
2 laurierblaadjes
3 l water
2 sneden wit brood
peper en zout
Bereiding:
Week het hammetje eerst enkele uren in koud, flink gezouten water samen met de varkenspoot. De poot moet zorgen voor de gelatine.
Kook het hammetjes vervolgens samen met de tijm, de laurierblaadjes en de varkendpoot. Na een half uur zacht koken, kunnen het spek en de spliterwten erbij en kan alles samen gaar worden. Reken op ongeveer 2 uur kooktijd in totaal.
Snijd de groenten fijn en stoof ze aan in een klontje boter. Als het hammetje en de poot anderhalf uur hebben gekookt, moegen de groeten erbij. Kruid met peper en zout. Laat dan nog een half uurtje koken.
Haal vlees, tijm en laurier uit de pot. Zet de staafmixer in de soep en pureer fijn.
Als er nog vliesjes van de erwten in de soep drijven, met deze nog even gezeefd worden.
Snijd het brood in kleine stikjes en kleur ze bruin in een warme oven (200°C).
Snijd het vlees in presenteerbare stukjes. Vergeet ook de worstjes niet in dikke schijfjes te snijden en giet er de kokende soep over.
Op het allerlaatste moment komen de warme kortsjes op de soep.
Serveer met flinke sneden beboterd brood.
Wijntip
Schenk er een eenvoudige witte landwijn bij. Een Vin du Pays dOc past hier uitstekend bij.
Schil de aardappel en snijd hem in dikke plakken. Laat ze 8 minuten blancheren in kokend water, uitlekken en afkoelen (dit kan de avond voordien gebeuren).
Snijd het stuk komkommer in flinterdunne rondjes (dat gaat het gemakkelijkst met een keukenschaaf). Kruid de rondjes met peper en zout. Meng ze met de aardappelplakken.
Meng de tomatenpuree met het geperst knoflookteentje. Schaaf de Parmezaanse kaas in schilfers.
Schep de salade op een bord en giet de tomatenpuree eromheen. Bestrooi met de kaasschilfers.
Tip: als u meer tijd hebt, kunt u hiervan een lauwwarme salade maken. Strijk de aardappelplakken dan aan weerszijden in met olijfolie en kruid ze peper en zout. Laat ze aan elke kant 3 minuten roosteren onder de warme ovengrill. Draai ze na anderhalve minuut een halve slag om zodat u een ruitjespatroon krijgt.
Maak op het bord een torentje met afwisselend een laagje komkommerrondjes en plakjes ham. Leg de aardappelplakken omheen en giet hier en daar een lepeltje tomatenpuree. Garneer met de schilfers kaas.
Ingrediënten;
2 aardappelen
1 koffielepel olijfolie
1/3 komkommer
1 blikje tomatenpuree
1 knoflookteentje
100 g rauwe ham (in flinterdunne plakjes)
1 stukje Parmezaanse kaas
peper en zout.
bron; flandria.vlam.be
Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
Steenbolk met prei en witbier
Steenbolk met prei en witbier
Serveer gekookte aardappeltjes bij deze klassieke ovenschotel van vis met prei.
Benodigdheden : voor 4 personen
4 steenbolkfilets van elk 200 g 8 wit van prei 2 klontjes boter 5 cl witbier 1 eetlepel fijn gehakte platte peterselie peper en zeezout
Bereidingswijze ;
Snijd het wit van prei in stukjes. Doe in een pot en voeg een klontje boter en het witbier toe. Zout.
Zet het deksel op de pot en laat de prei 20 minuten stoven op laag vuur. Roer regelmatig.
Leg de prei in een ovenschotel en spreid uit op de bodem. Leg er de gepeperde en gezouten filets van steenbolk op. Laat 8 minuten garen in de voorverwarmde oven die staat afgesteld op 220°C.
Haal de vis uit de oven. Leg de visfilets voorzichtig op een warm bord. Laat al roerend met een spatel een klontje boter uitsmelten in de prei.
Schep de prei op de borden en leg er de vis op.Bestrooi met de peterselieen serveer.
Tip;kan ook vervangen worden door vaste vis, zoals kabeljauw of zonnevis. Steenbolk of ook wel Scheveniningse wijting genoemd. Kijk eens op een vismarkt daar is deze vis wel tekopen.
Andere talen :
Trisopterus spp., Tacaud, Pout
Voedingswaarde per 100 g :
Energie 355 kJ / 85 kcal Eiwitten 17,0 g Vetten: 0,8 g
Beschrijving :
-Voorkomen en aanvoer De steenbolk is ver verspreid in het oostelijk Atlantisch gebied van Noorwegen tot Senegal, maar minder in de Noordzee. Het betreft meestal een bijvangst van andere demersale visserijen.
-Biologische kenmerken Hij kan maximaal tot 45cm lang worden met een leeftijd van ongeveer 5 jaar. De commerciële aanvoer bestaat meestal uit de lengteklassen 20 tot 25 cm. De lente is de paaiperiode.
-Andere karakteristieken Steenbolk kan u vergelijken met wijting. Hij is wel iets robuuster van vorm. Het visvlees is eveneens te vergelijken met wijting en is, zoals wijting, sterk gewaardeerd bij de kenners in onze vissersgemeenschap.
Was de prei. Snipper de prei en de ui fijn. Klop de eieren los met de kokos, maïs, bloem en het geperste teentje knoflook. Breng op smaak met zout en sambal.
Meng de prei en de ui onder het beslag. Verhit de olie en schep bergjes beslag in de pan. Druk plat en bak aan beide kanten lichtbruin en knapperig. Deze maïskoekjes zijn zowel warm als koud zeer lekker.
Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
Uitstekende B&B in Venetië
Uitstekende B&B in Venetië
B&B Ca'San Rocco ligt op vijf minuutjes wandelen van de Piazzale Roma, de plek waar alle bussen van en naar de luchthaven en het station halthouden. De B&B ligt net buiten het toeristische centrum van Venetië en het is er zeer rustig. Toch ben je erg vlug bij de grote bezienswaardigheden, op tien minuten wandelen ben je bij de Rialtobrug. De familie Cuogo onthaalt haar gasten op een zeer vriendelijke en hartelijke manier.
De kamers zijn prachtig, onze kamer had zelfs een mooi balkonnetje en dat midden in het centrum van Venetië! Op elke kamer is er airco, een koelkastje, televisie, kluisje en een aparte badkamer met wc, douche, bidet en wastafel. De kamer op zich was al indrukwekkend, maar toen kwam het ontbijt... Bij mooi weer kun je op hun dakterras genieten van een lekker vers ontbijt: verse pistolets, ham, kaas, choco en een keuze tussen alle mogelijke soorten koffie, chocolademelk en fruitsappen. Er lag ook vers fruit. We hadden vooraf enkele foto's gezien op het internet, maar de werkelijkheid was nog beter. Het was heerlijk om 's morgens rustig een perfect ontbijt te kunnen nemen tussen de fluitende vogeltjes om daarna volledig uitgerust de drukte in het centrum van de stad te trotseren.
2 courgettes 2 ½ el olijfolie 1 rode ui 1 teen knoflook ½ tl gedroogde oregano 2 pruimtomaten 100 g feta 3 zongedroogde tomaten 6 zwarte olijven 1 el wit broodkruim 2 el tapenade zout en zwarte peper
Bereidingswijze;
Was de courgettes en verwijder het uiteinde met de steel. Snij elke courgette in de lengte in zes dunne plakken. Snij de rest van de courgettes in blokjes. Bestrijk de courgetterepen met olijfolie en rooster ze aan beide kanten onder een hete grill: 5 à 10 minuten.
Snipper de ui en knoflook. Verhit een eetlepel olijfolie in een pan en fruit de ui, knoflook, oregano en courgetteblokjes. Dompel de tomaten onder in kokend water en verwijder de schil en pitjes. Snij het vruchtvlees in blokjes. Snij de feta eveneens in blokjes en hak de tomaten en olijven fijn.
Voeg deze ingrediënten toe aan de ui en courgette. Kruid met zout en peper. Leg een theelepel vulling op een smal uiteinde van elke courgettereep en rol de repen op. Verhit de rest van de olijfolie in een pan en bak het broodkruim goudbruin. Werk de courgetterolletjes af met het broodkruim.
Serveer drie rolletjes per persoon en geef er tapenade bij.
De kippenfilets opensnijden en plat kloppen met een houten plankje.De filets kleuren in boter en bestrooien met peper en zout. Uit de pan halen en de kippenbouillon erin gieten.De scampi pellen en aanbakken in een weinig boter. De gesnipperde knoflook toevoegen en bestrooien met peper en zout. De room toevoegen en even laten inkoken.
De scampisaus door een zeef bij de gevogeltejus gieten.De saus binden met maïszetmeel dat losgeklopt werd in een beetje water.Een kippenlapje op een bord schikken. Er enkele scampi bij leggen en bedekken met de saus.
Bestrooien met fijngehakte peterselie.Enkele groene boontjes er rond schikken die in water werden gaargekookt.
Serveren met hertoginnenaardappelen die in de oven gekleurd werden.
De piepkuikens (laten) ontbenen en daarbij beginnen langs de rugzijde. Ervoor zorgen dat het vel niet wordt beschadigd en dat alle beentjes verwijderd zijn.De karkassen en de beentjes kleuren in wat olie en ze dan bevochtigen met witte wijn en kalfsfond. Het kruidentuiltje toevoegen en het geheel een uurtje zachtjes laten sudderen. De bouillon zeven en laten inkoken tot de gewenste dikte. Afwerken met enkele klontjes koude boter.
De kippenborsten fileren, kruiden met peper en zout en ze zeer fijn vermalen. De eiwitten en de room toevoegen en verder mixen tot het geheel een homogene massa vormt. Deze massa door een fijne zeef wrijven.De boontjes reinigen en de helft van de wortelen in balkjes snijden. Beide groenten beetgaar koken.De piepkuikens op een keukenplank spreiden en ze besmeren met het gemalen kipmengsel. Hierop het gewenste motief maken met de boontjes en de wortelbalkjes.
Het geheel dichtvouwen, in varkensnetjes wikkelen en aan alle zijden bruin bakken in boter. Gedurende 15 minuten in de oven zetten.De broccoli beetgaar koken, de rest van de wortelen in reepjes snijden en glaceren, het witloof stoven en de oesterzwammen mooi bruin bakken.
De groenten bovenaan het bord schikken, het piepkuiken in plakjes snijden en deze onderaan de borden in waaiervorm leggen. Met de saus een mooie boord maken rond de waaier.
bron; skynet.be
Categorie:WILD & GEVOGELTE
Beste olijfolie;Olijfolie van La Boella.
Beste olijfolie; Olijfolie van La Boella.
Olijfolie van La Boella.
De herhaaldelijk bekroonde olijfolie La Boella wordt omschreven als: Intens en evenwichtig met toetsen van amandel.
In het Spaanse La Boella, nabij Tarragona aan de Middellandse Zee, worden drie olijvenvariëteiten gekweekt: arbequina, arbosana en korineiki. Voor een optimale kwaliteit en om het land voor toekomstige generaties te bewaren, worden daarbij duurzame ecologische technieken gebruikt.
Bij het oogsten komen de olijven niet in contact met de bodem en de tijd tussen plukken en persen wordt beperkt tot minder dan één uur! Om olie van de beste kwaliteit en met een lage zuurtegraad te verkrijgen, verloopt het persproces bij een temperatuur van ca. 27°C. Zo werd de olijfolie van La Boella in 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 uitgeroepen tot de beste olijfolie van Spanje in de categorie rijp en fruitig (variëteit arbequina). Ze wordt omschreven als: Intens en evenwichtig met toetsen van amandel. Beschikbaar in 250 ml, 500 ml, 750 ml en in een magnumuitvoering van 1500 ml.
Info: verdeling via Puerta del Sol, 03 325 44 84. bron; knackweekend.rnews.be
Eerst een marinade maken. Hiervoor de geschraapte wortel in schijfjes verdelen en de gepelde ui fijnsnipperen. Witte wijn, wijnazijn, tijm, laurier, peper en zout toevoegen en het geheel 5 minuten laten koken.De verse en gefileerde makreeltjes in een schaal schikken en er de marinade overgieten. Gedurende 24 uur laten trekken in de koelkast.
De tomaten in plakjes snijden.De vis uit de marinade halen, de vloeistof zeven en binden met de mosterd. De gehakte olijven erdoor roeren en eventueel verder op smaak brengen met peper en zout.
Op ieder bord plakjes tomaat schikken, de makreelfilets erbovenop leggen en overgieten met de saus.Zeer fris opdienen met brood.