Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    16-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dessertkampioen wordt tv-ster

     

    Dessertkampioen wordt tv-ster

    Gert Verhulst strikt Roger Van Damme voor culinaire zender 'Njam!'

    Dessertkampioen wordt tv-ster

    Dessertkampioen wordt tv-ster

    Njam!, de culinaire zender die vanaf het najaar op het scherm van de digitale Telenetkijker komt, krijgt meer en meer vorm. Vorige maand maakte Studio 100-baas Gert Verhulst de komst van de zender bekend, samen met medestichter én uithangbord Peter Goossens. Nu wordt met Roger Van Damme een tweede topchef aan het team toegevoegd. Hij is niet van de minste. Michelin bedacht hem met één ster, GaultMillau riep hem uit tot Chef van het Jaar 2010 en hij was eerder al wereldkampioen in de categorie desserts. Veel klanten van zijn Antwerpse restaurant Het Gebaar komen dan ook speciaal voor de nagerechten.

    'Dit is voor mij een droom die uitkomt', zegt Roger Van Damme. 'Desserts worden vaak onderschat, zeker in televisieprogramma's. Er wordt veel aandacht besteed aan het voor- en het hoofdgerecht, om dan nog snel een dessert te maken. Een programma over desserts zal het belang van dat laatste gerecht benadrukken. Want alle grote chefs zijn daar momenteel veel meer dan vroeger mee bezig. Vroeger werd het dessert er zomaar bijgeknald, nu worden er constant nieuwe technieken bedacht. Een dessert is superbelangrijk. Het is het laatste wat de mensen in hun mond steken. Als ze iets onthouden van wat ze gegeten hebben, dan is het dat.'

    De perfecte dame blanche

    Van Damme wil geen programma voor specialisten maken. 'Ik zal de mensen vooral de traditionele desserts aanleren. Hoe maak je crème brulée? Wat is het recept voor makarons en eclairs? Hoe bereid je de perfecte dame blanche? Het wordt dus klassiek, met af en toe het extra stapje. Het programma moet voor iedereen leuk zijn. Voor de ervaren hobbykok, maar ook voor de gewone mensen die maar heel af en toe in de keuken staan.' Van Damme kon gisteren nog niet zeggen wanneer het programma op het scherm komt en hoeveel afleveringen hij zal maken.

    Op televisie is Van Damme een relatief onbekend gezicht. 'Ik deed al dingen voor De laatste show en voor De zevende dag. Maar op Njam! zal ik voor het eerst een eigen programma hebben.' Van Damme zal zijn eigen stijl hebben, want voorbeelden heeft hij niet. 'Daarvoor kijk ik te weinig televisie. En als ik al eens kijk, dan is het naar het voetbal.' De combinatie met zijn andere jobs moet lukken. 'De draaidagen worden gepland als mijn restaurant gesloten is.' En dan is er ook nog Mnu:, het kookproject dat Van Damme samen met chefs-kameraden Peter Goossens en Sergio Herman oprichtte. Met Mnu:, officieel 'een culinaire denktank', organiseren ze onder andere workshops.

    Peter Goossens is blij dat zijn kameraad aan boord van Njam! komt. 'Ik ben ervan overtuigd dat hij met zijn tonnen ervaring en zijn onnavolgbare talent in het maken van desserts een enorme meerwaarde zal bieden aan ons project. Ik kijk enorm uit naar de samenwerking.'

    bron; demorgen.be


    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeeduivel verkozen tot Vis van het Jaar 2010

     
    Zeeduivel verkozen tot Vis van het Jaar 2010

     

    Zeeduivel verkozen tot Vis van het Jaar 2010

     

    Het visvlees van zeeduivel is zeer vast waardoor er verschillende bereidingswijzen zijn. Zeeduivel wordt omschreven als zeer smakelijk. Omdat de vis erg mager is, past hij heel goed in lijnvriendelijke voeding. In 100 gram zeeduivel zitten 0,6 gram vetten en 24 milligram cholesterol. De energiewaarde bedraagt 67 kcal.

    Zeeduivel komt goed verspreid voor langs de Europese kusten, inclusief de Middellandse en de Zwarte zee. De Belgische aanvoer bedroeg de voorbije jaren ongeveer 380 ton en is daardoor van groot economisch belang voor de eigen visserij. Zeeduivel kan via duurzame vistechnieken worden gevangen.

    Zeeduivel oogt lelijk door zijn afgeplatte vorm en uitgesproken grote bek met scherpe tanden. Hij kan tot twee meter lang worden. Omdat hij door zijn lichaambouw geen goede zwemmer is, lokt hij zijn prooien met de stekels op zijn rug. Vroeger waren de vissers bang voor deze vis waardoor de volksnaam ontstond.

    De in België aangevoerde zeeduivel is voornamelijk afkomstig uit de Noordzee, de Keltische Zee en de Golf van Biskaje. De paaiperiode van zeeduivel vindt plaats van april tot juni. De vis is momenteel culinair op zijn best.

    bron; standaard.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET RECEPT SIU MAI GESTOOMDE DIMSUM MET VARKENSVLEES

              HET RECEPT; CHEF LUI MING YIN, RESTAURANT THE BEST

         SIU MAI      
    (GESTOOMDEDIMSUM  MET   VARKENSVLEES)


    INGREDIENTEN (4 PERSONEN)
    20 ronde dimsumvelletjes

    250 g varkensvlees van de bil

    125 g gepelde scampi

    1 gedroogde shiitake (in warm water geweekt)

    1 ½ tl aardappelmeel

    1 tl zout

    1 tl suiker

    1 tl peper

    1 el sesamolie

    Viseitjes (om te garneren)

    BEREIDING 1. Maal het vlees en de scampi samen in de keukenrobot. Voeg de uitgeknepen en in stukjes gesneden paddenstoel toe, samen met het aardappelmeel en de smaakmakers.

    2. Leg een dimsumvelletje op de cirkel die je maakt met duim en wijsvinger. Leg wat van de vulling in het midden en druk het velletje naar beneden tot je een kuipje maakt.

    3. Stoom de dimsum 15 minuten in een bamboemandje boven kokend water. Bedek het mandje met sojascheuten tegen het kleven. Serveer met sojasaus

    LANGOUSTINEBLOEMEN

    INGREDIENTEN (4 PERSONEN) 300 g langoustinevlees

    10 g bamboe

    2 eiwitten

    Zout

    20 vellen wontondeeg

    BEREIDING 1. Knip de wontonvellen in heel dunne reepjes en laat ze lukraak op een bord dwarrelen.

    2. Maal het langoustinevlees samen met de bamboe en wat zout en vorm er balletjes van ter grootte van een golfbal. Wentel de balletjes door het eiwit en vervolgens door de wontonsliertjes.

    3. Frituur de balletjes in arachideolie (180° C) tot ze goudgeel zijn. Serveer met zoet-pikante chilisaus.

    GEFRITUURDE WONTON MET FILET AMERICAIN

    INGREDIENTEN (4 PERSONEN) 250 g filet americain

    2 waterkastanjes

    1 sprietje citroengras

    4 takjes koriander

    1 ½ tl aardappelmeel

    1 el sojasaus

    Peper en zout

    20 vierkante wontonvelletjes

    BEREIDING 1. Verwijder de buitenste bladeren van het citroengras en snijd het malse binnenste in kleine ringetjes. Doe ze samen met de overige ingrediënten in de keukenrobot en mix.

    2. Leg de wontonvelletjes met een punt naar je toe, doe wat van de vulling in het midden, bestrijk met water en vouw dicht. Plooi de rand frivool om.

    3. Frituur de wontonvellen goudgeel in arachideolie (180° C). Serveer met pikante chilisaus

    bron; standaard.be


    Categorie:CHINEES, OOSTERS,
    15-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastaschotel met broccoli en bloemkool


    Pasta - Pastaschotel met broccoli en bloemkool


    Pasta en broccoli is een lekkere combinatie maar, doe er bloemkool,
    ansjovis, tomaten en olijven bij en je voelt je meteen in Italië.
    Zet de schotel op tafel en proef hoe eenvoudig lekker eten kan zijn.


    2 pers;
    1/2 kleine broccoli, in roosjes verdeeld, 1/4 kleine bloemkool, in roosjes verdeeld, groentebouillon, 160 g pasta-farfalle, 1 el tomatenpassata, 
    1 el groene olijven zonder pit, in 2 gesneden, 10 ansjovisfiletjes (op olie), olijfolie, 1 teentje knoflook, fijngesnipperd, 1 kleine ui, fijngesnipperd,
    1 stukje (ca. 2 cm) verse chilipeper, ontpit en fijngesnipperd,
    2 el parmezaanse kaas, geraspt, 1 el paneermeel.
     
                                 1


    Bereiding:
    Kook de broccoli en bloemkool beetgaar in groentebouillon (de groenten moeten onderstaan). Giet af  en bewaar het vocht, spoel af met fris water. Zet apart. Meng de kaas met het paneermeel.
    Bak de ui, knoflook en chilipeper enkel minuten aan in een scheutje olijfolie. Doe er de ansjovis bij en laat deze smelten.
    Voeg de passata toe samen met 2 el groentenkookvocht en roer de saus even om, doe er als ze te dik is nog wat groentenkookvocht bij.

    Doe de groenten en de olijven bij de saus en laat op een laag vuurtje even doorwarmen.
    Kook de pasta beetgaar (tijd zie verpakking) met een scheutje olie. Giet af, spoel even om onder stromend warm water en laat uitlekken.

    Doe de pasta bij de saus, roer goed om en doe alles in een ovenschaal. Bestrooi met gemalen kaas en zet ca. 10 a 15 min. onder de grill.
     
     
    bron; detafelvantine.be


    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    14-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gazpacho met kerstomaatjes


    Gazpacho met kerstomaatjes

    Een lekker zomers groentengerecht van tv-kok Frank Fol.

       4 Pers voor de gazpacho:
    - 150 g rijpe honigmeloen (Cavaillonmeloen), 1 witte ui, fijngesneden,
    - 2 teentjes knoflook, fijngesneden, water, cayennepeper,
    - zeezout, 2,5 cl sherryazijn,

    - stevige scheut olijfolie, 250 g gele kerstomaten,
    - 8 grote verse bladeren spinazie,
    - olijfolie, zwarte peper van de molen, 8 grissini,
    - 20-tal kleine gele kerstomaatjes als garnituur.


    Gazpacho met kerstomaatjes 

     - Schil de meloen, ontpit hem en duw de pitjes door een fijne zeef om het sap op te vangen. Snij het meloenvlees in stukken.
    - Doe de ui en lookteentjes in een kom. Giet er het meloensap bij en vervolgens water tot alles onder staat. Kruid met cayennepeper, fijn zeezout en azijn. Voeg olijfolie en kerstomaten toe. Meng goed en laat 1 uur marineren in de koelkast. Mix daarna alles zeer fijn, duw door een fijne zeef en zet in de koelkast.
    - Dompel de kort gerookte spinazie heel even onder inkokend water. Spoel onder koud stromend water. Bestrijk elk spinazieblad met wat olijfolie en strooi er zwarte peper op. Rol een blad spinazie bovenaan rond elke grissini. Verdeel de gazpacho over 4 diepe borden. Werk af met de grissini en de kerstomaten.

    TIP;
    Gazpacho kan in de zomer ook als een lekker, gezond en verfrissend tussendoortje fungeren. Iets om altijd in de koelkast te hebben.

    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu op Vaderdag


    Feestelijk menu op Vaderdag





    Voorgerecht; Mechelse Asperges op Vlaamse wijze





    Hoofdgerecht; Rundertartaar met Frietjes




    Vaders nagerecht; Vanille ijs met vers fruit


    Categorie:FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brochettes van gemarineerd lamsvlees met kruiden



    Recept - Brochettes van gemarineerd lamsvlees
    met kruiden

    4 pers;
    500 g lamsbout of lamsschouder, ½ bosje munt,
    ½ bosje platte peterselie, ½ bosje kervel,2 eetlepels olijfolie,
    20 kerstomaten,  2 tot 3 kleine courgettes,1 yoghurt natuur,
    1 eetlepel room, 1 citroen, zout versgemalen peper

                                                  Recept voor Brochettes van gemarineerd lamsvlees met kruiden
    Bereiding;

    Snij het lamsvlees in dobbelstenen en leg ze in een schotel.

    Stroop alle blaadjes van de kruiden af en versnipper die. Strooi de kruiden over het lamsvlees en overgiet alles met een goede scheut olijfolie. Dek de schotel af met huishoudfolie en laat twee tot drie uur marineren in de koelkast.

    Was de tomaten en de courgettes en droog ze. Snij de courgettes in schijfjes.

    Haal het lamsvlees onder de kruiden vandaan en doe de kruiden in een kom.

    Maak de brochettes: prik er afwisselend een stuk lamsvlees, een tomaatje en een schijfje courgette op. Bestrooi met zout en peper.

    Leg de brochettes op de barbecue of onder ovengrill (10 tot 12 minuten). Draai ze twee tot drie keer om.

    Vermeng de apart gezette kruiden met de yoghurt en de room. Besprenkel met het sap van een halve citroen en kruid met zout en peper.

    Leg de brochettes op een schotel en besprenkel ze met het sap van de andere citroenhelft. Geef de saus er apart bij.

    Paule Neyrat, diëtiste
     bron; gezondheid.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeeuwse oester met frisse komkommer
     

     Zeeuwse oester met frisse komkommer en zuurdesem


    Recept van Sergio Herman, restaurant Oud Sluis in Sluis (NL)


    4 Zeeuwse platte oesters (categorie 00000),
    100 g zuurdesembrood,dun gesneden en aangevroren

    vinaigrette:
    10 ml olijfolie, 10 ml druivenpitolie,
    10 ml sushi-azijn, 1 el citroensap,
    1 el limoensap,  3 el komkommersap,

    afwerking:
    1/2 komkommer, zeer dun gesneden en rond uitgestoken (diameter 3 cm)
    1 lange sjalot, in reepjes gesneden,
    16 blaadjes zilverzuring, 16 borageblaadjes

                                  1

    Bereiding
    :
    Steek ter voorbereiding 8 rondjes (diameter 3 cm) uit de sneetjes zuurdesembrood, besprenkel ze met olijfolie en bak ze in een oven van 160°C tussen twee bakplaten gedurende 10 tot 15 minuten tot ze heel knapperig zijn.
    Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette. Breng met de vinaigrette de komkommerrondjes op smaak, kruid ze met peper en zout.
    Steek de oesters open. Plaats de komkommer- en zuurdesemrondjes op de oester en besprenkel met vinaigrette. Garneer met reepjes sjalot en blaadjes zilverzuring en borage.

    Recept uit het boek 'Puur Zeeland' - Uitgeverij Terra
    bron; detafelvantine.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    13-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maatjesharingen met appel en gekookte bietjes


    Maatjesharingen met appel en gekookte bietjes


    4 pers. 8 maatjes, 2 gekookte bietjes in fijne reepjes gesneden,
    2 appels in dunne schijfjes, sap van een halve citroen,
    1/2 teentje fijn geperste knoflook, 1 fijn gesneden ui,
    2 eetlepels zure room, peper.




    De appelschijfjes besprenkelen met citroen en goede olijfolie van eerste persing en voorzichtig mengen, mooi op een bord leggen.

    De bietjes vermengen met de knoflook, zure room, op smaak brengen met peper verdelen op de appeltjes, haringen ernaast en afwerken met fijne ui.

    Serveer fris met brood.


    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    12-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelsalade is zowel koud als lauw erg lekker.

     

     Aardappelsalade is zowel koud als lauw erg lekker

    4 pers;
    1 kg vastkokende aardappelen, geschild, gekookt en in blokjes gesneden,
    1 fijngesnipperde ui, 1 fijngeperst teentje knoflook, sap van 1 citroen,
    2 dl olijfolie, 2 el uitgelekte kappertjes, fijngesneden kervel, peper.


    Aardappelsalade

    Bereidingswijze;

    Meng de aardappelen met de olijfolie, citroensap, kappertjes, ui,
    look en de kervel.

    Giet de olijfolie erbij en op smaak brengen met peper.

    Tip; kan je zowel bij koude als bij warme gerechten serveeren.


    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Aardappelsla bij barbecue vermindert risico op kanker


    Aardappelsla bij barbecue vermindert risico op kanker



    Aardappelsla eten bij een barbecue vermindert het risico op kanker als gevolg van een te grote consumptie van rood vlees. Dat komt door het zetmeel dat in koude aardappelen zit, ontdekten onderzoekers van de Australische universiteit van Flinders.

    Zetmeel zit ook in erwten, bananen, rijst en pasta. Het werkt nog efficiënter wanneer de eetwaren koud zijn, zegt Jean Winter van de universiteit. Met deze informatie kan je deze zomer dus met een iets geruster hart een vleesfestijn aanvatten.
     
    (anp/sam)
    bron; hln.be
     

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    11-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op lage temperatuur gegaarde kabeljauwfilet


    Vis - Op lage temperatuur gegaarde kabeljauwfilet
    met asperges en lamsoor


    nodig 4 pers;

    4 stukjes kabeljauw van het haasje ca. 140 g,

    2 el. olijfolie, peper,grof zeezout,

    Gebakken asperges, verse lamsoren.


    image


    Door garing op lage temperatuur blijft het visvlees stevig en sappig.
    De oventemperatuur mag niet hoger dan 110°C worden.


    Bereiding;

    • Spoel de kabeljauwfilets onder koud water en dep droog. Wrijfdekabeljauwfilets in met olijfolie.
    • Leg de filets in een ovenschaal of pan, kruid de filets met peper
      en weinig zout. Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven
      van 110°C. Laat10 à12 minuten garen in de oven.

      Schik de filet op een bord en serveer met gebakken asperges en lamsoor. geef er gekookte aardappels of puree bij.

      Lamsoor vind je in de visafdeling, De groene blaadjes dienen geblancheerd te worden net als zeekraal en dan kort in boter stoven

      bron; visinfo.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwaarste hamburger

     
    Zwaarste hamburger ter wereld weegt 95,5 kg



    Een Australische fastfoodzaak heeft de grootste hamburger ter wereld in elkaar gestoken. Ambrosia On The Spot in Sydney verbrak het vorige record van 84 kg, en maakte een gigantische rundshamburger van maar liefst 95,5 kilogram. Er waren vier mannen nodig om hem om te draaien tijdens het bakken, wat 12 uur duurde.

    Het kostte eigenaar Joe El-Ajouz drie maanden planning en bijna 24 uur werk om de hamburger klaar te krijgen, maar hij was verrukt met het resultaat. De hamburger bevat 81 kg gehakt, 120 eieren, 16 tomaten, 120 plakjes kaas, 2 kg sla, 21 kg brood en een halve kilo barbequesaus.

    (sam) bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeien-rabarbertrifle


    Aardbeien-rabarbertrifle


    300 g rabarber, 1 sinaasappel, schoongeboend, 50 g suiker,
    250 g aardbeien, 250 g mascarpone (zachte roomkaas),
    125 ml slagroom,  1/2 (450 g) botercake,  6 el aardbeienlikeur. 



    bereiden; 4 pers. 25 min, wachten 60 min

    1. Snijd de rabarber in stukjes van 2 cm. Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Breng de rabarber met het sap en 25 g suiker op laag vuur aan de kook. Laat met de deksel op de pan ca. 15 min. koken. Laat afkoelen.
    2. Bewaar 4 aardbeien als garnering. Verwijder de kroontjes van de rest van de aardbeien en snijd deze doormidden. Roer de mascarpone los in een kom en meng met het sinaasappelrasp en de rest van de suiker. Klop de slagroom stijf en spatel door de mascarpone.
    3. Snijd de cake in 4 plakken en bedek de bodem van de glazen ermee. Verdeel de aardbeienlikeur, de aardbeien, de rabarber en de mascarpone erover. Laat minstens 1 uur in de koelkast opstijven. Garneer met een aardbei.

    bron; ah.nl


    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Fabio Capello van bolognesesaus


    Een Fabio Capello van bolognesesaus


     


    Fabio Capello heeft een origineel eerbetoon gekregen: zijn portret, gemaakt uit zeventig lasagneblaadjes en bolognesesaus. Nathan Wyburn deed er in totaal anderhalf uur over om het kunstwerk te fabriceren.

    De student uit Cardiff is niet aan zijn proefstuk toe. Eerder tekende hij al de gezichten van jurylid Simon Cowell en ex-premier Gordon Brown op een stukje toast en maakte hij een replica van operaster Kathryn Jenkins uit Nutella.

    "Grootste uitdaging"
    "Maar dit was de grootste uitdaging", klinkt het. "Capello heeft een heel interessant gezicht met al die rimpels. Daarnaast is hij een straffe leider met een sterke persoonlijkheid, precies wat Engeland nodig heeft om de Wereldbeker te winnen. Hopelijk ziet hij dit ooit eens en apprecieert hij mijn werk. Zijn voorliefde voor kunst is gekend en volgens mij heeft niemand mij dit ooit voorgedaan."

    Nathan begon twee jaar geleden voor het eerst met voedsel te experimenteren. Sindsdien werden zijn Youtube-filmpjes al meer dan anderhalf miljoen keer aangeklikt. "Van mijn moeder mocht ik vroeger nooit met voedsel spelen. Natuurlijk maakte dat de uitdaging des te aantrekkelijker en kijk waar ik nu sta. En wees gerust, ik barst nog van de ideeën." 

    Nathan Wyburn met alle benodigdheden.

    (svm) bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Risotto met groene asperges


    Risotto met groene asperges, erwten en geitenkaas

    4 personen;

    1 bussel groene asperges,100 g erwten,2 el boter,1 el olijfolie,
    1 ui,3 tenen knoflook,350 g risottorijst,1 dl Noilly Prat,1 l kippenbouillon,
    150 g 'brique' geitenkaas (of andere romige geitenkaas, b.v. geitenbrie),
    150 g gerijpte geitenkaas (b.v. Bastognard of affiné),
    2 el geraspte parmezaanse kaas,zwarte peper en zout.

                                     

    Bereidingswijze;

    Snij de asperges in stukken en stoom of kook ze beetgaar. Blancheer de erwten. Smelt de boter en olijfolie in een sauteuse. Snipper de ui en knoflook en fruit in de boter. Voeg de rijst toe en roer tot alle korrels bedekt zijn met boter. Blus met de Noilly Prat en laat bijna droogkoken.

    Bereid de risotto door beetje bij beetje kippenbouillon toe te voegen en al roerend te laten absorberen door de rijst. Voeg als de rijst beetgaar is de groenten toe en laat doorwarmen. Werk de risotto vlak voor het serveren af met beide soorten geitenkaas. Kruid met peper en zout en strooi vlak voor het serveren parmezaanse kaas over de risotto.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:RIJSTGERECHTEN
    10-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. recept; Borrelhapje-Kaasstengels


                             Recept; Borrelhapje-Kaasstengels

    6 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries),
    3 el olijfolie, 1 tl gedroogde tijm,
    1 zakje geraspte melange kaas (175 g),
    bakpapier.

    bereiden; 10 min, wachten 20 min, 12 stuks

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwijder de plastic tussenvelletjes van de plakjes bladerdeeg en laat ze naast elkaar ontdooien. 2. Maak 3 rechthoeken door 3 x 2 plakjes bladerdeeg aan elkaar te plakken. Snijd van elke rechthoek 4 lange stroken. Draai de stroken tot spiralen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. 3. Meng de olijfolie met de gedroogde tijm en bestrijk de stengels hier dun mee. Bestrooi met de kaas. Bak de kaasstengels in 20 min. goudbruin en krokant.

    Tip

    U kunt de kaasstengels 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar ze in een afgesloten vershouddoos of koektrommel.


    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blini's met gerookte zalm, garnalen en gerookte paling



    Blini's met gerookte zalm, garnalen en gerookte paling

     100 gram gerookte palingfilet, 100 gram gerookte zalmfilet
    6 radijsjes, 200 gram poffertjesmix, 1 ei, 50 gram boter,
    1 bakje tuinkers, 12,5 gram zure room.


     
     Blini's met gerookte zalm, garnalen en gerookte paling

    Bereiding;

    Snijd de palingfilet in stukjes. Snijd elk radijsje in 4 partjes. Meng 2 dl water met de poffertjesmix en het ei. Verhit een klontje boter in een koekenpan, schep het beslag met een kleine pollepel in 4 porties op ruime afstand van elkaar in de pan ( of in ringen )en bak de blini's aan beide kanten goudbruin. Houd de blini’s afgedekt onder folie warm en bak ondertussen nog 8 blini’s. Leg op elke blini een plukje tuinkers en een theelepeltje zure room. Beleg 6 blini’s met gerookte zalm en de andere met de palingfilet. Garneer elke blini met 2 partjes radijs.

    tip ; kan ook met grijze garnalen,of gerookte forel.

    Wijntip: Alsace Sylvaner, lichte, frisse, fruitige witte wijn.

    bron;visrecepten.nl


    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haring met rauwe bieten & kersen



     
    Haring met rauwe bieten & kersen

    • 10 kersen,100 gram geschilde zomerbieten( 2-3 stuks ),
    • 3-4 eetlepels griekse yogurt,3 eetlepels olijfolie extra vierge,
    • 1 eetlepel appelazijn,1 eetlepel mayonaise,
    • 1 teentje knoflook geperst,8 Hollandse Nieuwe. 
                                              Haring met rauwe bieten & kersen
    Bereiding;

    1. Was en ontpit de kersen, snijd ze in vieren. Schil de rauwe bieten
    (trek huishoudhandschoenen als je geen knalroze vingers wilt krijgen).
    Rasp de bieten grof.
    2. Roer in een kom de gerasptebieten door de yoghurt.
    Meng de kersen,olijfolie,azijn, mayonaise en knoflook erdoor en
    breng de salade op smaak met zout en versgemalen peper.
     Laat de smaken minstens 15 minuten intrekken.
    3. Schep de bietensalade op vier kleine borden en leg er een of twee 
        haringen naast.

    Lekker met een stukje (geroosterd) brood.

    bron; visrecepten.nl
    kookboek Hollandse Kramen van y van der Jagy


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    09-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maatjes zijn van perfecte kwaliteit

     
    "Maatjes zijn van perfecte kwaliteit" 



    maatjes zijn van perfecte kwaliteit

    Op 8 juni kunnen we weer massaal aan de maatjes gaan. En die visjes zullen van perfecte kwaliteit zijn, verzekert de Nederlandse haringgroothandel.
    "Er zal genoeg haring voorhanden zijn en de maatjes zullen van erg
    goede kwaliteit zijn." Het is bovendien de eerste keer sinds jaren
    dat bilogen het haringbestand zien toenemen.


     maatjes zijn van perfecte kwaliteit

    Het haringaanbod zal dit jaar dubbel zo groot zijn als eerst aangenomen. Bovendien zijn de vissen van topkwaliteit dit jaar. De vangst van haring vindt vooral in Denemarken en Noorwegen plaats. Toch wordt de haring 'Hollandse Nieuwe' genoemd, omdat het hele procedé van inkoop, verwerking en logistiek sinds jaar en dag in handen is van Nederlandse bedrijven. Jaarlijks produceert de haringgroothandel 200 miljoen maatjesharingen, waarvan er 15 miljoen naar de Belgische markt gaan, 85 miljoen in Nederland blijven en 100 miljoen door de Duitsers worden genuttigd.

    Het haringseizoen start op 8 juni traditiegetrouw met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe in de Scheveningse visafslag. De opbrengst gaat naar de Stichting Kinderpostzegels.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!