Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    02-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde dorade met lauwe salade van venkel


    Gegrilde dorade met lauwe salade van venkel

    Voor 4 personen :
    - 4 dorades (goudbrasem), 3 venkelbollen met loof,
    - 1 bakje kerstomaten, 2 biocitroenen,
    - 10 cl extra vierge olijfolie, zwarte peper van de molen, 
    -  fleur de sel.

                                gegrilde-dorade.jpg 

    Bereiding :
    1 Laat de dorades schoonmaken door je vishandelaar. Vraag bij voorkeur om de koppen er aan te laten.
    2 Snijd het loof van de venkel, schil de buitenkant van de venkel met een dunschiller. Snijd de venkelbollen in kleine partjes.
    3 Was de kerstomaatjes en snijd ze doormidden.
    4 Rasp de schil van 1 citroen en voeg dit bij de olijfolie.
    5 Stoom of blancheer de venkel beetgaar.
    6 Kruid de buikholte van de dorades met peper en zout en vul op met wat venkelloof. Houd het loof van 1 venkel apart voor de salade.
    7 Verwarm de olijfolie in een pan, voeg de venkel en de kerstomaatjes toe. Laat 1 à 2 minuten stoven en voeg het sap van 2 citroenen toe. Kruid met peper van de molen en fleur de sel.
    8 Bestrijk de dorades met een weinig olie en grill de dorades op de barbecue of in een grillpan.
    9 Bestrooi de venkelsalade met fijngesneden venkelloof. Serveer de dorades met de lauwe venkelsalade.

    Ambiance Culinaire
    bron; skynet.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:dorade,salade,venkel,tomaat,citroenen,olijfolie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodje met bellotaham
     

    Broodje met bellotaham

                                     
                                 Broodje met bellotaham 

    Bereiding;
    1 Snijd het stokbrood doormidden en snijd het open en plaats de 4 helften even onder de grill totdat ze krokant zijn.
    2 ‘Rasp’ vervolgens een halve tomaat over de broodhelften zodat er tomatenpulp en sap op het krokante brood komt. Herhaal dit met het knoflookteentje.
    3 Besprenkel de broodhelften met lekkere olijfolie en beleg met een sneetje bellotaham.
    Tip
    In plaats van bellotaham kan je ook ansjovis superior gebruiken, of beide!

    bron; skynet.be

    Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,
    Tags:Broodje,bellotaham,tomaat,look,olijfolie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schorpioenen op een stokje en insecten voedsel van toekomst

    Schorpioenen op een stokje en insecten
    voedsel van toekomst

    In West-Europa halen we misschien nog onze neus op voor insecten in de keuken, maar in andere delen van de wereld is het een delicatesse. Ook de VN begint steeds meer te voelen voor insecten als een oplossing voor de groeiende voedselcrisis.


     

    Met een groeiende wereldbevolking wordt het steeds moeilijker om alle monden te vullen. En meer vee kweken is geen oplossing, want deze dieren stoten te veel schadelijke gassen uit die verantwoordelijk zijn voor de opwarming van het klimaat. Daarom beginnen de Verenigde Naties meer en meer te voelen voor insecten als maaltijd.

    Garnalen
    Professor Arnold van Huis van de universiteit van Wageningen, denkt dat het eten van insecten veel voordelen heeft. "Er is een vleescrisis. Tegen 2050 zal de wereldbevolking van de huidige zes miljard naar negen miljard mensen gegroeid zijn. En mensen beginnen ook meer vlees te eten. Twintig jaar geleden ging het om 20 kilo, nu is het 50 kilo, en over twintig jaar zal dat 80 kilo zijn. Op die manier zullen we een andere Aarde nodig hebben", zegt Van Huis in The Guardian.

    Van Huis is een adviseur van de Wereldvoedselorganisatie. "In de rest van de wereld eten ze al insecten. Het is enkel de westerse wereld die achter blijft. We hebben er een psychologisch probleem mee. Ik begrijp niet waarom, we eten toch ook garnalen, en die zijn erg vergelijkbaar met insecten." Insecten worden al in 80 procent van alle landen gegeten.

    Paté
    Insecten bevatten veel proteïnen en het kweken ervan richt weinig schade aan het milieu aan. Vooral sprinkhanen, krekels en wormen worden al gekweekt als voedsel. Ze zouden tot tien keer minder broeikasgassen uitstoten dan onze veestapel. Ze zijn bovendien beter voor onze gezondheid als ze goed bereid worden.

    Volgens Van Huis wordt er gezocht naar manieren om de insecten te verwerken in een soort paté, zodat ze op onze normale vleesgerechten gelijken. Hieronder vind je alvast een overzicht van enkele culinaire specialiteiten uit de wereldkeuken der insecten.

    De wereldkeuken der insecten
    Thailand Schotels met gefrituurde rode mieren, krekels en kevers (in juni)
    Colombia Gefrituurde en gezouten mieren zijn een populaire snack
    Papoea-Nieuw-Guinea Larven van Sago-wormen in bananenbladeren
    Ghana Gevleugelde termieten worden gefrituurd, geroosterd of in brood verwerkt
    Japan Larven van watervliegen in suiker - Toast sprinkhaan
    Mexico Tortilla's met wormen - Toast sprinkhaan
    Cambodja Gefrituurde tarantula's
    Australië 'Witchetty grub', ofwel larven van motten

    (gb)bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Schorpioenen,insecten,mieren,krekels,kevers,larven,termieten,sprinkhaan,
    21-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De beste ijsjes van het land


    De beste ijsjes van het land


    © Gelateria Da Vinci -

    Gelateria Da Vinci

     In de Geldmuntstraat in Brugge ligt ijssalon Gelateria Da Vinci. Het ijs en de sausjes worden al sinds de opening in 1995 huisgemaakt. Uitbaatster Sylvia "ontdekte" in al die tijd maar liefst 150 verschillende smaken, maar sommige verdwenen na enige tijd weer. Weet je niet precies wat je wil? Dan kan je altijd eerst eens proeven...

    © Glacier Zizi -

    Glacier Zizi

    De geschiedenis van Glacier Zizi begint bij de in Brussel geboren Italiaan Izzi Gabrielle, die door de kinderen al gauw Zizi genoemd werd en die in 1933 met zijn ijskar rondtrok met slechts drie smaken: chocolade, vanille en banaan.

    In 1976 liet Gabrielle Izzi zijn zaak over aan zijn neef Giono Pacitti, wiens vader nog steeds aan het roer staat van de zaak.

    Ondertussen werd de zaak grondig vernieuwd en is het een echt degustatiesalon geworden. Ook het gamma producten is uitgebreid!

    De huisgemaakte producten worden door zorgvuldige vrouwenhanden klaargemaakt en aangeboden met de glimlach!


    © De Ijshoeve -

    De Ijshoeve

     Op 2 kilometer van het centrum van Damme, vind je De Ijshoeve. Oorspronklijk een authentiek landbouwbedrijf, maar 10 jaar geleden (voorzichtig) begonnnen met de bereiding van ijs en desserts en vandaag uitgegegroeid tot een echte ijshoeve! Het assortiment telt maar liefst 57 smaken. Vanille blijft een klassieker, maar ook speculoosijs, amandelijs, rozenijs en ijs met violetsmaak zijn erg in trek! Een unicum is het ijs van zoete rode wijn, dat je alleen hier kan proeven.

    bron; skynet.be


    Categorie:RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN
    Tags:ijstjes,De Ijshoeve,Glacier Zizi,Gelateria Da Vinci,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basisrecept gekookte mosselen



    Basisrecept - gekookte mosselen

    voor 4 personen;

    4 kilo mosselen,2 uien, 2 winterwortels, peper uit de molen,
    een halve bussel selderij,boter of olie. 

  •  Basisrecept mosselen

    Bereiding;

    Pel de uien en snipper ze grof. schil de wortels en snijd in plakjes, snijd de selderij in stukjes. Bedek de bodem van de pan met olie of boter en verdeel de groenten over de bodem van een mosselpan of een andere grote pan. Was de mosselen in koud water, verwijder mosselen die dan nog open blijven staan en ook de kapotte mosselen. Leg alle dichte mosselen in de pan. Strooi er peper over.

    Breng de mosselen met het deksel op de pan aan de kook. Licht als het vocht kookt de deksel even op en schud de mosselen op en breng ze opnieuw aan de kook. Herhaal dit ongeveer drie keer tot alle mosselen in ongeveer 7 a 8 minuten open staan. Serveer de mosselen in de pan met stokbrood, frites, een gemengde salade en verschillende sausjes.

    tips; prei, knoflook, witte wijn, room, tomaat, e.a. 
    zijn mogelijkheden om de smaak van de mosselen te wijzigen.

    bron; visrecepten.nl


  • Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:mosselen,uien,winterwortels, selderij,
    19-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Borrelburgers,aperitiefhapjes



    Borrelburgers - aperitiefhapjes

    voor 4 personen:

    250 g gemengd gehakt,25 g Wynendale kaas,10 druppels Worcestershire-saus,

    6 sneetjes wit brood, 50 g boter, peper en zout.



    afbeelding recept

    Bereiding;

    Het gehakt aanmaken met de kaas, de worcestershire-saus, peper en zout.
     
    Uitrollen tot een grote worst van ongeveer 4 centimeter diameter. Het vlees in

    aluminium of plasticfolie wikkelen en in de koelkast leggen om hard te worden.

    De opgesteven worst in plakjes van 1 centimeter dik snijden en bakken op een

    zacht vuurtje.

    Met behulp van een glas uit elk sneetje brood 2 rondjes snijden en aan beide

    zijden licht beboteren. Bakken tot goudgele en knapperige toastjes.

    Op elk toastje een minihamburger leggen en versieren naar eigen fantasie met

    peterselie, fijngesneden ui, schijfjes tomaat of spiegeleitjes van kwarteleitjes.


    bron; kazenvanbijons.be


    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:gehakt,worchesterchire,brood,boter,kaas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De geheimen van de Zweedse keuken


    De geheimen van de Zweedse keuken ;
    Gravlax

    Verse zalm, gemarineerd met kruiden en dille en opgediend met een lichtgesuikerde mosterdsaus. Veel werk vergt gravlax niet. Bovendien kunt u het gerust 48 uur op voorhand klaarmaken en dan volstaan enkele minuutjes extra de dag erna.

    Voor 4 personen:

    2 bosjes dille, 3 koffielepels grof zeezout, 2 koffielepels suiker, 2 mespuntjes nootmuskaat, 1 eetlepel witte peper (in bolletjes), 5 cl aquavit, 2 zalmfilets van elk 400g met vel.

    Bereiding:

    1. Meng in een kom het zeezout, de suiker, de nootmuskaat en de witte peper. Knip de dille fijn en voeg hem toe.

    2. Haal de graat uit de zalm, was en dep hem droog. Leg een groot blad aluminiumfolie in een diepe schotel. Een derde van de marinade komt onderaan, daarop gaat een zalmfilet met de kant van het vel in de marinade. Een tweede deel van de marinade gaat erbovenop, daarop de tweede filet en de rest van de marinade.

    3. Besprenkel de vis met de aquavit.

    4. Sluit de aluminiumfolie goed af en leg er een gewicht op (bijvoorbeeld een plank met een groot conservenblik)

    5. Plaats de schotel in de koelkast gedurende 48 uur en giet 's ochtends en 's avonds het vocht dat eruit is gelopen, weg. Draai de filets en zet ze opnieuw koud.

    6. Na 48 uur de zalm uit de koelkast halen, hem bestrijken met de marinade (niet afspoelen!) en in fijne sneetjes snijden.

    7. Wilt u er een vinaigrette bij, dan kunt u nog 100 g bruine mosterd met 2 eetlepels mosterd van Dijon mengen, 40 g poedersuiker en 3 eetlepels azijn. Voeg daaraan 3 eetlepels olie toe, zoals voor een mayonaise, en wat dille.

    bron; plusmagazine.be


    Categorie:ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN,
    Tags:zalm,dille,zeezout,suiker,aquavit,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Botermakreel met tuinbonensalade
     

    Botermakreel met tuinbonensalade

    voor 4 personen:

    4 stukken botermakreel van 125 gram,
    1 eetlepel verse rozemarijnnaaldjes (fijngehakt),1 dl olijfolie extra vierge,
    1 pak diepvries tuinbonen van 450 gram (ontdooid),
    1 citroen (sap en geraspte schil),2 eetlepels bieslook (fijngeknipt),
    zeezout,zwarte peper (versgemalen),250 gram kerstomaatjes (aan een tros).

                              Botermakreel met tuinbonensalade

    Bereiding;

    Roer in een kommetje de rozemarijn met de olijfolie door elkaar en laat dit 5 minuten staan.
    Verwijder de grijze stugge velletjes van de tuinbonen.
    Klop in een kom een dressing van 1 ½ eetlepel citroensap, ½ eetlepel citroenschil, 5 eetlepels rozemarijnolie, bieslook, zout en peper. Schep de tuinboontjes erdoor. Laat de salade minstens 30 minuten staan, zodat de smaak zich kan ontwikkelen.
    Bestrijk de stukken botermakreel licht met citroensap en rozemarijnolie en laat ze even liggen.
    Verhit de grillpan tot deze gloeiend heet is. Bestrijk de ribbels dun met olijfolie en rooster de botermakreel in 6-8 minuten mooi bruin en van binnen net gaar, keer de vis halverwege om.
    Knip de tros met kerstomaatjes in vieren, bestrijk de tomaatjes met rozemarijnolie en rooster ze in de grillpan in 3-4 minuten mooi bruin.
    Leg de stukken botervis op 4 warme borden en schep de tuinbonensalade ernaast. Leg op elk stuk vis een trosje kerstomaatjes.

    Weetjes; makreel

    Hoewel gerookte makreel in Nederland en belgie een delicatesse is, vindt het overgrote deel van de in diepgevroren toestand aangevoerde makreel zijn weg naar het buitenland. Makreel is een vette vissoort. Het gaat grotendeels om meervoudig onverzadigde vetzuren die een gunstige werking hebben op hart- en bloedvaten.
    Makreel is, net als haring, een pelagische vissoort. Dat betekent dat de vis in alle waterlagen voorkomt, afhankelijk van waar hij aan voedsel kan komen. De makreel die wordt gevangen voor de zuidwestkust, voor de westkust van Ierland en de noordelijke Noordzee, is vetter dan de makreel van voor de Nederlandse kust.

    bron; visrecepten.nl


    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:makreel,tuinbonen,olijfolie,citroen,tomaat,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kersensap verhoogt nachtrust


    Kersensap verhoogt nachtrust


    Geraak je maar moeilijk in slaap tijdens de warme zomermaanden? Drink dan eens een glas kersensap.

    kersensap verhoogt nachtrust


    Kersen hebben een positieve invloed op onze nachtrust. Zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Proefpersonen die iedere dag een glas kersensap dronken, sliepen gemiddeld 17 minuten langer dan proefpersonen die een ander fruitsap dronken.

    Volgens onderzoeker Wilfred Pigeon zou dat komen door het hoge melatoninegehalte in kersen. Die stof is namelijk verantwoordelijk voor het regelen van de slaapcyclus.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:kersensap,kersen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waterzooi met mosseltjes

    Waterzooi met mosseltjes

    voor 4 personen;

    500 g vis, bijvoorbeeld zalm, dorade, zeebarbeel, snoekbaars,
    een 12-tal mosselen boter of margarine, 100 g grijze garnalen, 
    1 grote ui, 2x wit van prei, 1/2 selder, 3 wortelen, tijm, 
    laurier, citroensap, 4 gekookte aardappelen, in vier gesneden, 
    2,5 dl room, 1,5 l visbouillon, een eetlepel bloem.

    Bereidingswijze;

    1. Snij de selder, prei en wortel in julienne en snipper de ui. Stoof de ui, wortel en selder aan in wat boter en voeg na drie minuten de prei toe. Laat nog eens drie minuten stoven.
    2. Doe de visbouillon en room bij de groenten en dik aan met een roux van een lepel boter met een eetlepel bloem. Breng op smaak met cayennepeper en zout en het citroensap (naar smaak).
    3. Stoom of blancheer de blokjes vis en de mosselen.
    4. Leg in een soepbord eerst de vis en giet er dan de soep over. Werk af met mosselen, aardappelen en garnaaltjes.

    Foto: Philippe Desnerck
    bron;libelle.be


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:Waterzooi,mosseltjes,zalm,dorade,barbeel,snoekbaars,garnalen,aardappel,ui,selder,wortel,room,visbouillon,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afvalbak en opdienblad ineen


    Afvalbak en opdienblad ineen
                   
           afvalbak en opdienblad ineen

    Niets zo zomers als heerlijk buiten eten, maar al dat gezeul met borden en bestek is er dan iets te veel aan.

    De Table Bin bestaat uit een handig vakje voor al je bestek en een apart groter vak voor je borden. Zo moet je maar 1 keer op en neer lopen en heb je meteen al je servies bij de hand.

    Maar daar stopt het niet, want eenmaal gegeten kan je al je etensrestjes perfect in de Bin doen, eventjes naar de composthoop lopen en de vuilnisbak ledigen. Daarna kunnen je vuile borden terug in de Bin en kan jij je weg naar de vaatwasser aanvangen.

    Foto: royalvkb.com
    bron; gva.be


    Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
    Tags:Table Bin,Afvalbak,opdienblad,
    17-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erfgoedlogies Hotel en Restaurant De Gouden Leeuw


    Erfgoedlogies Hotel en Restaurant De Gouden Leeuw


    Als je Scherpenisse (bij Tholen) binnenrijdt, verwacht je niet dat je in een restaurant terechtkomt zoals De Gouden Leeuw het is dan ook een verborgen Zeeuwse parel.Het is een warme dag en binnen is het fris en een huiselijk interieur met zeer gemakkelijke zetels. Zoals het u wellicht niet verrast zou ons etentje een duidelijk thema van vis en schaaldieren krijgen. Niet alleen omdat we ons in Zeeland bevonden, maar ook omdat De Gouden Leeuw in Nederland en België een behoorlijk reputatie geniet vanwege haar Oosterschelde-kreeft.

     Maar goed, we komen voor het eten van een Kreeftenmenu,
    ongeveer half juni, zie hier de foto's;

     












    En omdat bovendien de bediening snel en vriendelijk is en we niet schrikken van de rekening, gaan we tevreden weg.

    De Keuken van het a la carte restaurant is befaamd in verre omgeving en is door Michelin bekroond met een BIB Gourmand. Patron Cuisinier Maurice de Coninck werkt veelal met streekproducten en volgt de seizoenen met een knipoog naar de Mediterraanse keuken. Befaamd zijn ondermeer de gerechten met verse Oosterscheldekreeft, Zeeuwse mosselen en Thools Lamsvlees. De entourage is ongedwongen sfeervol en ’s zomers kan in de binnentuin worden gegeten.

    Hoge markt 8 - 10
    4694 CG Scherpenisse

    Telefoon:

    +31 (0) 166 - 66.39.01

    Fax:

    +31 (0) 166 - 66.20.79

    Openingstijden restaurant Dinsdag t/m zaterdag geopend.
    Lunch van 12.00 tot 14.30 uur. Diner vanaf 17.30 uur


    Categorie:RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN
    Tags:De Gouden Leeuw,Scherpenisse,Nederland,
    16-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groenten op de barbecue

    Groenten op de barbecue

    De Amerikaanse barbecuegoeroe Steven Raichlen (4 miljoen verkochte exemplaren van Culinair Barbecueën) brengt het antwoord.

     


    Eten maken in openlucht maakt ons weer een beetje oermens. Bij grillen op houtskool denken we meestal aan vlees en vis. Maar wat als je vegetariër bent? De Amerikaanse barbecuegoeroe Steven Raichlen (4 miljoen verkochte exemplaren van Culinair Barbecueën) brengt het antwoord. In Vegetarisch Barbecueën geeft hij uitleg over diverse technieken (direct of indirect grillen, op houtskool of gas, roken, braden, poffen in de as) en gevarieerde, internationale recepten.

    Het repertoire is breed: sandwiches en broodjes (bruschetta, tostada en panino), gegrilde groenten (asperges met sesamzaad, paprika’s ‘Buenos Aires’), fruit (mandarijn-teriyakitofoe), salades, sausen en desserts (gegrilde perziken met Bourbon-karamelsaus). De recepten zijn duidelijk uitgelegd met tekst en foto’s en zijn zowel bestemd voor beginners als voor gevorderden.

    Karakter Uitgevers B.V., ISBN 978 90 61 12 998 1. 19,95 euro.

    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
    Tags:Vegetarisch, Barbecueën,
    15-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paprikaspiesjes

    Paprikaspiesjes

    Voor 4 personen;
    3 soeplepels olijfolie, 200 g groene paprika's,
    200 g gele paprika's,200 g rode paprika's,
    350 g pikante chorizo,
    zout en peper,1/2 koffielepel paprika.
             
                                                 Paprikaspiesjes
    Bereiding;

    Maak de paprika's schoon: verwijder de zaadjes en de witte vezels. Spoel ze onder stromend water en snij ze in stukken van gelijke grootte. Snij de chorizo en rijg ze samen met de stukken paprika afwisselend op de spiesjes.
    Meng de olie en de paprika. Smeer dit mengsel op de spiesjes, doe er zout en peper op en grill 15 minuten terwijl u ze regelmatig draait.

    bron; delhaize.be


    Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
    Tags:paprika,chorizo,olijfolie,paprikakruiden,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antilliaanse punch
     

    Antilliaanse punch

    Er gaat niets boven een etentje buiten, in de tuin, waarbij de zon je uitnodigt voor het aperitief onder de parasol.

    Voor ongeveer 10 glazen:

    40 cl bruine rum, 60 cl vers geperst sinaasappelsap, 60 cl ananassap,
    2 limoenen, 10 cl rietsuikersiroop, 1 vanillestokje,
    1 kaneelstokje, een snuifje geraspte nootmuskaat, verse munt .

    Antilliaanse punch

    Bereiding:
    Giet de rum en de fruitsappen in een grote kom. Voeg het sap van 1 limoen toe, de rietsuikersiroop, het gespleten en geschraapte vanillestokje, het kaneelstokje en de nootmuskaat. Meng goed, dek af en laat 12 u. trekken in de koelkast.
    Verwijder het vanille- en kaneelstokje. Snij de tweede limoen in fijne schijfjes en doe ze bij de punch, evenals enkele muntblaadjes.
    Serveer koel in de kom en giet met een kleine pollepel in de glazen.

    Tips:
    Maak voor de kinderen een alcoholvrije punch, waarin je de rietsuikersiroop vervangt door grenadinesiroop.


    bron; delhaize.be


    Categorie:ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES
    Tags:punch,rum,sinasappelsap,ananassap,limoenen,rietsuikerstroop,
    14-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sauzenspecialist La William verfijnt je gerecht


    Sauzenspecialist La William verfijnt je gerecht

    sauzenspecialist la william verfijnt je gerecht

    Onovertroffen is de smaak van de Andalouse van La William: nét dat tikkeltje anders, nét dat tikkeltje beter. Als culinaire trendsetter heeft La William een uitgebreid gamma dat de veranderende smaken en behoeften altijd vóór is.

    Je vindt de sausen van La William in deze warenhuizen: Alvo - Colruyt - Cora - Ecomarché - Eurospar - Intermarché - Louis Delhaize - Makro - Match - Okay - Prima - Smatch - Spar Lambrechts
    bron; gva.be


    Categorie:SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S
    Tags:sausen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garnaalkroketten


    Garnaalkroketten

                                             Garnaalkroketten 

    In tegenstelling tot de oorsprong van de aardappelkroketten, die geschiedkundig te bepalen is, is die van de garnaalkroketten niet te preciseren. De grijze garnalen maken, zoals de mosselen, deel uit van onze nationale gastronomie. Toeristen zijn makkelijk te herkennen aan de manier waarop ze onze garnaalkroketten proeven. Ze versnijden hun garnaalkroket, nemen onmiddelijk een hap en verbranden bijgevolg hun tong en gehemelte. Gezien de smeuïge samenstelling van de kroket is het onmogelijk om de hap weer uit te spuwen. De garnaalkroket wordt soms vereerd als een cultus en op meesterlijke wijze bereid, maar soms ook op een teleurstellende en zelfs walgelijke manier gereserveerd.

    Hebt u al geproefd van de kroketten van Les Armes de Bruxelles, die zoals de naam doet vermoeden in Brussel gevestigd is ? Hun garnaalkroketten roepen een fractie van pure gelukzaligheid op. Behalve de garnaalkroketten die u thuis zelf bereidt, kan geen enkele garnaalkroket tippen aan die van Les Armes de Bruxelles. Als u een uitgezakte garnaalkroket krijgt voorgeschoteld met drie takjes aangebrande, schriele peterselie, zult u met een krop in de keel mijmeren over hun garnaalkroketten. U zult met veel heimwee terugdenken aan hun knapperige korst met de juiste hoeveelheid paneermeel en aan de zachte vulling die overvloedig is voorzien van heerijke garnalen. Herrinert u zich ook het bosje gefrituurde peterselie ? Er valt weinig aan toe te voegen. Alleen dat de garnaalkroketten dikwijls worden toegetakeld en de daders veel te vaak vrijuit gaan.
     
    bron; skynet.be

    Categorie:RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN
    Tags:garnaalkroketten,Les Armes de Bruxelles,
    13-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Köttbullar


     
    Köttbullar

    Ze zijn klein, rond en onweerstaanbaar lekker: de Köttbullar oftewel de Zweedse gehaktballetjes van Ikea.
    Ik plan een bezoek aan de Zweedse meubelfabrikant altijd strategisch rond het middag –of avonduur zodat ik een mooi excuus heb om mijn bezoekje met balletjes te beginnen of eindigen.

    Geen idee wat ze eigenlijk zo speciaal maakt want volgens m’n vriend smaken ze gewoon naar curryworst (weet hij veel!). Misschien is het het ondefinieerbare bruine sausje waarin ze liggen, de besjes die erbij zijn of dat schattige Zweedse vlaggetje dat ze er op prikken. Geen idee, maar Ikea zou niet hetzelfde zijn zonder zijn balletjes.

    Ik heb bij het aanschuiven dikwijls overwogen om iets anders te nemen, maar als ik dan eenmaal moet bestellen worden het toch weer balletjes. Een normale portie, dat zijn er 12, en dat moeten er dan ook exact 12 zijn. Geen 10, geen 11, maar 12..en die worden nageteld. Want oh wee moest er eens eentje ontbreken

    Eén keer ben ik bij het buitengaan gestopt in de Zweedse shop en heb me zo’n zak diepvriesballetjes gekocht. Maar thuis, zonder sausje en besje, smaakten ze inderdaad gewoon naar ordinaire curryworst. En niet eens een goeie! Ze hebben me verteld dat je het sausje en de besjes ook in de shop kan vinden (en het vlaggetje??), maar daar heb ik blijkbaar overgekeken. Misschien moet ik dat volgende keer eens proberen. Of misschien moet ik gewoon wat vaker naar Ikea gaan..

    www.ikea.com
    bron;vitaya.tv


    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Tags:gehaktballetjes,
    12-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Forel met tomaat en tijm


    Forel met tomaat en tijm


                                       Forel met tomaat en tijm

    Bereiding;

    Bestrooi de buikholten van de forellen met zout en peper en vul ze met plakken tomaat, knoflook en takjes tijm. Bestrijk de forellen met olijfolie en klem ze in een visrooster. Rooster de forellen 10 cm boven een gloeiende barbecue in 10-15 minuten mooi bruin en gaar, keer ze regelmatig.

    Lekker met een aardappel-bonensalade met een mosterdvinaigrette.

    bron; visrecepten.nl


    Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
    Tags:forel,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cocktaillolly's


    Cocktaillolly's
     

    Heerlijk in de zomer: ijslolly's met cocktailsmaak.  

    CHOCOLADELOLLY

    Nodig
    1 dl Batida de Coco
    1 dl suikerwater (te koop in de supermarkt)
    Chocoladegaletten
    Geraspte kokosnoot

    Bereiding
    Doe enkele chocoladegaletten in de lolly's. Meng alle andere ingrediënten door elkaar en vul de lolly's. Zet minstens een dag in de diepvriezer.

    BACARDI/LIMOEN/KIWILOLLY

    Nodig
    1 kiwi
    1 dl Bacardi
    1 dl suikerwater
    1 dl limoengrenadine

    Bereiding
    Schil en snij de kiwi in blokjes en doe dit in de lolly's. Meng alle andere ingrediënten door elkaar en giet dit in de lolly's. Zet minstens een dag in de diepvriezer.

    WODKA/PERZIKLOLLY
    Nodig

    1 perzik
    ½ blikje Ice Tea
    2 dl perziksiroop
    (grenadine)
    2,5 dl wodka

    Bereiding
    Schil en snij de perzik in kleine blokjes en doe dit in de lolly's. Meng alle andere ingrediënten door elkaar en giet dit in de lolly's. Zet minstens een dag in de diepvriezer.

    TEQUILA/FRAMBOOSLOLLY
    Nodig
    Verse frambozen
    1 dl tequila
    1 dl frambozensap
    1 dl suikerwater


    Bereiding
    Doe de verse frambozen in de lolly's. Meng alle andere ingrediënten door elkaar en giet dit in de lolly's. Zet minstens een dag in de diepvriezer.

    Tip
    Lolly's met alcohol bevriezen niet zo snel als niet-alcoholische lolly's. Het is dus erg belangrijk dat je ze minstens een dag in de diepvries zet, maar hoe langer hoe beter!

    Uit: 'Laat het u Smaken', Jeroen De Pauw, Uitgeverij Lannoo, 240blz, 24,95euro
    bron.nieuwsblad.be


    Categorie:ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES
    Tags:Cocktaillolly's,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!