Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
14-08-2010
Fruitig voorgerecht Spicy advocado
Fruitig voorgerecht Spicy Avocado Voor 4 personen:
2 avocado's, 2 limoenen, 2 lenteuien, handvol bladpeterselie, handvol koriander, 20 g chinese kool, 12 radijzen. Voor het gembersausje: 1 cm gember, heel fijn gesneden, 1 groen chilipepertje, fijngesneden, sap van 1/2 limoen, 2 el rijstazijn, 2 el suiker, 4 el vissaus.
Bereidingswijze;
1. Meng alle ingrediënten voor het gembersausje. 2. Ontpit de avocado's en snij ze in plakjes. Besprenkel ze onmiddellijk met wat limoensap. 3. Snij de chinese kool in julienne en de radijzen in dunne plakjes. Spoel de blaadjes van de bladpeterselie en koriander. Snij de lenteui in julienne en leg 'm in ijswater. 4. Verdeel de avocado over de borden en kruid met versgemalen peper. Verdeel de rest van de groenten en kruiden over de bordjes en besprenkel met de gembersaus. Lekker met geroosterde tortilla's.
-> avocado: deze heerlijke vrucht is rijk aan gezonde, onverzadigde vetten en mineralen zoals ijzer. Prima voor een boost! Snij de vruchten niet te lang op voorhand, want dan slaan ze bruin uit. -> lente-ui: lekker pittig en pikant! Snij 'm in fijne julienne en leg de sliertjes in ijswater, zodat ze mooi gaan krullen.
peper (versgemalen), 125 ml zure room, 2 tortilla.
Bereiding;
Meng de bieslook en peper door de zure room. Besmeer de tortillas met dit mengsel en snijd ze in vieren. Beleg de tortillapuntjes met de zalm. Rol ze op tot puntvormige zakjes, zet ze eventueel in een eierdop en garneer met de bieslooksprieten.
Italiaanse wijn krijgt nogal vaak het etiket 'zonovergoten, krachtig en zwaar' opgekleefd. Maar Italië heeft ook elegante, frisse exemplaren te bieden, die hartje zomer het best tot hun recht komen. Proef maar eens van deze zes exemplaren, zowel uit het noorden als uit het zuiden van het land, en voor een keer niet uit streken met ronkende namen als Toscane of Piëmonte.
Mura 2008 Giba, Carignano del Sulcis, Sardegna
Italië is al lang geen onbekende meer bij wijnliefhebbers, maar toch blijft Sardinië voor velen een groot vraagteken. Onterecht, want deze regio is de jongste jaren grote broer Sicilië probleemloos aan het bijbenen. Hun sterkste troef? Een resem lokale druivenvariëteiten die je nergens anders aantreft. Of wat te denken van deze 100% carignano del sulcis? Toegegeven, ook voor ons een ras waar we nog nauwelijks van gehoord hadden. Niet zo goedkoop maar zeker een aanrader voor wie de liefhebbers die van experimenteren houdt. Diepdonkere kleur met paarse toetsen, aroma's van zwart fruit in de neus, eerst kers en cassis, nadien pruimen, goed gedoseerd hout (12 maanden rijping op 750 liter vaten) en zuiderse kruiden. Krachtig maar zonder verlies aan elegantie in de mond, barstensvol zwart fruit, goed rijpe tannines, geen storende alcohol maar verrassend fris in finale. Blijft hoe dan ook een stevige krachtpatser die het best tot zijn recht komt bij een flink stuk rood vlees.
Ook in de meer noordelijke regio's van Italië slaagt men erin prima rode wijn te maken. Vooral van druivenrassen die niet zo verlekkerd zijn op hitte, maar zich op hun best voelen onder een getemperd klimaat. Pinot nero of 'noir' behoort tot die categorie. Geen overrijpe, tot bijna zoet smakende wijn met een bom alcohol, maar een luchtige, uitgebalanceerde en frisse fles die het vooral van haar frisheid moet hebben. Briljante robijnrode kleur, fris geurend naar bosaardbei en krieken, misschien ietwat eenvoudig maar best wel charmerend. Dezelfde fruitimpressies in de mond, mooi elegant en bijzonder smakelijk, zachte tannines in finale, op-en-top vrouwelijke wijn. Enige minpuntje: geen jaartal op het etiket, maar te oordelen aan de versheid van het fruit best wel een jong exemplaar. Schenk vrij fris, rond de 14°C, bij een rijkelijk bord charcuterie.
Alcoholgehalte: 12,5%vol. Prijs: 5,99 euro. Te koop bij: Delhaize. Cusumano Rosato 2009 Sicilia
Een schitterend huis uit de omgeving van Palermo. Topoenoloog Mario Ronco maakt erhet mooie weer. Tel daar nog goed rijpe lokale nerello mascalesedruiven bij en je hebt alle ingrediënten om een verbluffende rosé te maken. Een wijn die vrijwel alles heeft: diep zalmroze gekleurd, aanstekelijke neus met een grootse diversiteit aan aroma's die lang aanhouden, klein rood pitfruit maar ook geplette aardbei, sap van cassis, rozen en wat versgemalen peper. Knap gestructureerd in de mond, knapperig fruit overgoten met frisse zuren, heel discrete tannines en zachte kruiden helemaal op het einde. Rosé voor bij de maaltijd, past probleemloos bij grillades, zuiderse slaatjes en diverse pastabereidingen. Leuk detail: afgesloten met een glazen stop die probleemloos weer in de fles klikt als je ze niet in één keer soldaat maakt. Alhoewel dat laatste ons sterk zou verbazen... Alcoholgehalte: 13%vol. Prijs: 8,23 euro. Te koop bij: Selezione Vini Italiani, Industrieweg Zuid 1319, 3520 Zonhoven, 011-81.01.81, info@svi.be, www.svi.be
Pinot gris uit een van de allerbeste wittewijnstreken en gemaakt door een wijnhuis met naam en faam. Of er enige link is met het gelijknamige beroemde modehuis, durven we te betwijfelen, maar wat in de fles steekt is zeker van haute coutureniveau. Een tikkeltje duurder, maar de meest complexe witte wijn uit de reeks: volle gele kleur, mooi briljant, gevarieerd in de neus, eerst bloemig, nadien sappig fruit, citrusvruchten maar ook abrikoos en sinaasappel, tikkeltje mineraal. Veel smaak en vulling, één en al fruit maar niet te overladen, blijft fris en elegant, mooie rijkheid in finale met klein bittertje helemaal op het einde. Heerlijk bij geroosterde vis, schelp- en schaaldieren.
Een landwijn of IGT (Indicazione Geografica Tipica) uit het noorden van Italië gemaakt van pinot grigio (in Frankrijk pinot gris genoemd) en autochtone garganegadruiven. Night harvest ('s nachts geoogst) staat er te lezen op het etiket. Dat lijkt ons eerder goedkope marketing, want elke zichzelf respecterende wijnbouwer weet maar al te goed dat hij best zijn druiven zo koel mogelijk binnenbrengt. Voor het overige hoor je ons niet klagen over deze aparte maar prima geslaagde blend. De pinot gris zorgt voor de aromatische componenten terwijl de garganega de wijn structuur en frisheid bezorgt. Lichtgele kleur met groene toets, fraaie neus, doet denken aan rijpe citrusvruchten, kruisbes en pompelmoesschil. Strak en nerveus in de mond, flink wat zuren, maar dat wordt gecompenseerd door voldoende fruit en een klein beetje vet. Ook de finale blijft goed fris, maar de afdronk is nogal kort en de wijn verdwijnt vrij snel. Nog zo'n zomerse dorstlesser te schenken als partywijn of bij luchtige slaatjes.
Alcoholgehalte: 12%vol. Prijs: 4,55euro. Te koop bij: Spar Retail.
Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2009 Moncaro, Marche
De Marche is niet meteen de meest bekende wijnstreek van Italië. Ze strekt zich uit over het centrum van het land, grenzend aan de oostkust en de Adriatische Zee. De herkomstbenaming Castelli di Jesi is de absolute blikvanger, een witte wijn gemaakt van uitsluitend lokale verdicchiodruiven. Een op-en-top zomerse wijn die je het best zo jong mogelijk soldaat maakt. De jaargang 2009 kon ons alvast bekoren: Lichtgeel gekleurd met groene toets, discreet geurend naar witte bloemen, perzik en mango, zels een tikkeltje geroosterd. Vlot en soepel in de mond, goed fruitig, ietwat beperkt qua structuur en lengte, mooi fris in finale, maar nogal kort en verdwijnt vrij snel. Al bij al een geslaagde zomerse dorstlesser, goed fris schenken (rond de 6°C) als aperitief of bij diverse zeevruchten en schaaldieren.
Alcoholgehalte: 12%vol. Prijs: 3,99euro Te koop bij: Colruyt
Alain Bloeykens bron; nieuwsblad.be
Categorie:WIJN & WIJNWEETJES Tags:Mura 2008,Ambo Pinot nero,Claps Pinot grigio 2009,Pinot grigio Garganega 2009,Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2009
Gevulde makreel met noten en ham
Gevulde makreel met noten en ham Makreel op de barbecue
Voor 4 personen:
2 makrelen, 60 g pijnboompitten, 50 g gepelde hazelnoten, 80 g fijne sneetjes Spaanse gedroogde ham,4 kruidnagels, 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie,sap van 1/2 citroen, versgemalen zwarte peper.
BEREIDING;
Verhit een antiaanbakpan zonder vetstof en rooster de pijnboompitten tot ze bruin zijn. Neem ze uit de pan.
Doe de hazelnoten in de pan en rooster ze tot ze beginnen te kleuren. Hak ze fijn.
Snijd de ham in reepjes en rooster ze krokant op de grillplaat boven de barbecue of in een grillpan.
Maak de makrelen schoon als de vishandelaar dit nog niet gedaan heeft.
Haal het knopje uit de kruidnagels en verpulver dit met je vingers. Wrijf hiermee de binnenkant van de makrelen in.
Vul de makrelen met de geroosterde noten, de pijnboompitten en de hamreepjes. Kruid met zwarte peper.
Leg de makrelen in een visrooster en klem vast.
Rooster de makrelen 15 minuten aan elke kant op een matig hete barbecue.
Leg op een schotel. Bestrooi met peterselie en besprenkel met citroensap.
Uit: Dominique Wynter, 'Op de barbecue', Standaard Uitgeverij, 160 blz, 12,5 euro bron; nieuwsblad.be
Krentenbrood is afkomstig uit het westen van België, uit de streek rond Doornik. Blijkbaar bestaat ook een grensoverschrijdend recept en een ander type van brood in Frankrijk. Beide broodsoorten hebben amper iets gemeen. Oorspronkelijk was de kramiek een broodgebak dat werd klaargemaakt ter gelegenheid van de plaatselijke feesten. De krenten en het lichtere deeg deden pas recent hun intrede. In Frankrijk, zelfs al is het noorden veeleer Belgisch dan Frans, is een kramiek een briochebrood met chocolade en krenten. In België daarentegenbevat een kramiek alleen krenten.
Eigenlijk laat dit verschil ons koud, het voornaamste is een gegrijd sneetje krentenbrood met een dikke laag gezouten boter, ondergedompeld in een kop warme chocolademelk, terwijl het buiten pijpenstelen regent. Wat wil een mens nog meer ? Krentenbrood wordt ook vers gegeten, maar altijd met gezouten boter voor meer smaak. Een mooi sneetje krentenbrood, zo mals mogelijk, waarbij de koude boter de gaatjes opvult, het kruim aan de tanden kleeft en de koude boter tegen het tandvlees plakt... Een zaligheid ! In sommige ziekenhuizen krijgen patiënten op zondag een paar sneetjes krentenbrood als zoetigheid.
Volgens artikel 107quater van de Conventie van Genève is krentenbrood vergezeld van margarine of zachte boter zonder zout verbonden. Dit zou indruisen tegen de rechten van de mens en van de kinderen ! Sommige diëtisten kanten zich tegen het overvloedige gebruik van verse boter, maar het betreft een idiote strijd van een achterban. Weldra zal het krentenbrood met gezouten boter zegevieren ! Er zouden ook volksstammen bestaan die het krentenbrood zonder meer direct uit de zak opeten. bron; skynet.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:krentenbrood,
13-08-2010
Smoothies: lekker en gezond
Smoothies: lekker en gezond
Het is geen milkshake, geen gewoon vruchtensap en al helemaal geen cocktail... het is een smoothie! Het drankje vol goede eigenschappen maak je met fruit of groenten... of alletwee! Verfrissend, lekker en gezond: haast je naar je blender!
Een smoothie is een koud drankje op basis van fruit of groenten, gemend met ijs en meestal melkproducten (melk, yoghurt, room). Om de smoothie meer smaak te geven, kan je ook ingevroren fruit gebruiken in plaats van ijsblokjes. Drink je smoothie meteen vers zodat hij zijn smeuïge structuur behoudt.
Voor sommige recepten heb je een fruitpers of centrifugeermachine nodig. Basis is een goede blender met glazen kom, die je gemakkelijk kan schoonmaken. Om te voorkomen dat er stukjes fruit in blijven steken, doe je best eerst de vloeibare ingrediënten in de blender.
Een vijg is rijk aan vezels en bezorgt je veel energie. Ingrediënten (voor 2 personen): 4 vijgen 125 gram braambessen 40 cl havercrème 1 soeplepel eucalyptushoning (of kastanjehoning) enkele blaadjes munt
Bereiding: Verwijder de pel van de vijgen en snijd in stukjes. Was de braambessen.
Doe de stukjes fruit in de blender, giet de havercrème erbij. Mix en voeg daarna de honing toe.
Serveer de smoothie vers met enkele blaadjes munt.
Bereiding: Schil de mango. Snij in twee, verwijder de steen en snij de vrucht in blokjes. Snij de passievrucht in twee en schep de binnenkant eruit met een koffielepel. Pel de bananen en snij in schijfjes. Schil de ananas en snijd in stukken.
Doe al het fruit in de blender. Mix en voeg daarna het ijs toe.
Bereiding: Pel en snij de banaan in schijfjes. Verwijder de steeltjes en was de aardbeien.
Doe de snoepjes met de slagroom in een pan. Laat tien minuten smelten op een zacht vuurtje terwijl je roert met een spatel. Laat vervolgens afkoelen en blijf regelmatig mengen zodat het geheel niet opstijft.
Giet de crème in de blender, voeg geleidelijk de schijfjes banaan en aarbei toe. Mix en serveer.
Smoothies zijn lekker en licht: de ideale manier om je dagelijkse portie fruit op te nemen. Wie aan zijn lijn denkt, moet wel opletten met de hoeveelheid melkproducten die in vele recepten gebruikt wordt. Om smoothies te maken heb je gewoon een portie creativiteit en een blender nodig.
Onze laatste aanlegplaats was in de Jachthaven Pietersplas we hebben er heerlijke dagen gehad met voldoende rust en stilte. Om te gaan eten was er geen enkel probleem met het Restaurantje SOFA aan de kade ( in het groen) we hebben er lekker ge eten, zie hieronder de photo's van het restaurantje met photo van een lekkere salade.
Heerlijk gerechtje; Carpacio van Pastrami,rucolasla,olijfolie,en kaas