Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
06-10-2010
Bloemkool met bosui en kip
Bloemkool met bosui en kip
Voor 4 personen;
1 bloemkool, in roosjes, 3 bosuitjes, in ringetjes, 300 g couscous (biologisch),8 el olijfolie, 300 g kipfilet, in plakken,4 tomaten, in parten, 15 g basilicum, blaadjes fijn scheuren.
Bereiden;
1. Breng een flinke laag water aan de kook in een pan waar de stoommand of de bolzeef precies op of in past. Gebruikt u een zeef, let dan op dat het water de zeef niet raakt. Doe de bloemkool erin en leg een deksel erop. Stoom de bloemkool in 10 min. beetgaar, let op dat niet al het water verdampt. Voeg de laatste minuut de bosui toe. 2. Bereid ondertussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de kip in 5 min. gaar. Meng 4 el olie en de tomaten door de couscous en breng op smaak met peper en zout. 3. Meng de rest van de olie en het basilicum door de bloemkool. Serveer de bloemkool met de couscous en de kip. tip; handig een stoommandje
Dagelijkse kost - macaroni met tonijn, courgette en kaassaus
Verse tonijn is een delicatesse, maar met tonijn in blik kan je net zo goed culinair toveren. Deze smeuïge pastaschotel zal waarschijnlijk vlot naar binnen gaan, dus maak er maar een stevige portie van.
Voor 4 personen;
400 g macaroni, 300 g tonijn in eigen nat,3 courgettes, 1 ui, 4 takjes verse oregano, 2 teentjes geperste look, peper, zout, 30 g boter, 40 g bloem, 1 ei, 7 1⁄2 dl melk, 250 g gemalen kaas (Emmental),nootmuskaat, een scheutje citroensap.
Foto; ah.nl bereiding;
groenten en tonijn: Snij de courgette in blokjes en versnipper de ui. Stoof de courgette en de ui samen met de look in een beetje olijfolie. Voeg de tonijn toe en meng alles door mekaar. Snij de oregano fijn en voeg deze toe. Kruid met wat peper van de molen en een snuifje zout.
kaassaus: Smelt de boter in een kookpot op matig-hoog vuur. Strooi de bloem al roerend bij de boter, en laat beide samenklitten. Blijf roeren, en laat de bloemvlokken een paar minuutjes lichtjes bakken. Zet het vuur wat lager en voeg de melk toe. Roer met een garde doorheen het mengsel tot er een binding ontstaat. Ga geduldig door tot je een gladde béchamelsaus bekomt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. (Kies bij voorkeur voor smaakvolle versgeraspte nootmuskaat.) Haal de pot van het vuur en voeg de gemalen kaas toe. Hou een vijfde van de kaas opzij, voor het gratineren. Als de kaas mooi gesmolten is in de saus, voeg je een scheutje citroensap toe. De citroen zorgt voor een lichte frisse toets.
pasta: Kook de macaroni al dente in een een ruime pot water. Voeg een flinke snuif zout toe aan het water. Giet de pasta af, zodra ze beetgaar is.
afwerking: Meng de pasta met de mix van tonijn en groenten. Meng ook de kaassaus onder het geheel en giet alles in een ruime ovenschaal. Strooi de rest van de kaas over de schotel. Gratineer gedurende 10 minuutjes onder een hete grill, tot de schotel een goudgeel korstje krijgt.
Voor 4 personen; 25 dl melk, 25 dl room, 170 g suiker, 2 gelatineblaadjes, saffraandraadjes, 1 gespleten vanillestok, 8 dl witte wijn, 16 gedroogde abrikozen (bio) 1 nacht geweekt in de witte wijn met de vanillestok.
Bereiding : 1 Verwijder de vanillestok uit de witte wijn met de abrikozen en schraap het merg uit, voeg het merg toe aan de abrikozen en mix alles tot een soep in de blender. Zeef de abrikozensoep en zet ze in de koelkast. 2 Breng de melk, de room en 170 g suiker tot ongeveer 70°C ( het mag zeker niet koken !) en roer tot alle suiker volledig is opgelost, voeg de saffraan toe en neem van het vuur. 3 Week de gelatineblaadjes in ijskoud water, pers ze uit en los de gelatine op in de nog warme saffraanroom. 4 Laat afkoelen tot kamertemperatuur en vul 4 tot 6 vormpjes met de saffraanroom. 5 Laat ze opstijven in de koeling. (Om te vermijden dat de saffraandraadjes tot op de bodem zakken, kan je af en toe de panna cotta eens doorroeren totdat de bereiding opstijft.) Laat de panna cottas minimum 3 uur opstijven. 6 Stort de panna cottas uit in 4 diepe borden, dit gaat gemakkelijk als je ze even omgekeerd onder warm water houdt. Giet de abrikozensoep rondom de panna cottas en dien op.
Taart met Brussels en Brabants grondwitloof en Ganda reepjes
Ganda introduceert Ganda reepjes
Ganda Ham is een 100% natuurlijke drooggezouten ham. Ze wordt op ambachtelijke wijze gemaakt en daar komen slechts drie ingrediënten aan te pas: varkensvlees, zeezout en... de tijd om te drogen en te rijpen. Ganda Ham bevat geen nitraten, nitrieten, smaak-, kleur- of bewaarstoffen en dat maakt dit authentiek Belgische product zo interessant, ook voor warme bereidingen. Want, hoewel er nog steeds verder onderzoek naar verricht wordt, is het algemeen geweten dat heel wat ham- en spekproducten die wel additieven bevatten best niet opgewarmd of gebakken worden.
Uitstekend nieuws dus, er is voortaan een gezond alternatief: Ganda reepjes. Ze zijn flinterdun gesneden en verkrijgbaar in vlootjes van 2 x 40 gram. Ze zijn bijzonder handig en kant-en-klaar voor onmiddellijk gebruik. In vergelijking met de klassieke gezouten of gerookte spekblokjes bevatten ze minder zout en een gemiddeld vetgehalte van slechts 9%. Ze hebben dezelfde verfijnde zilte smaak die we kennen van de traditionele Ganda Ham en je kunt er de heerlijkste hapjes mee bereiden. De mogelijkheden zijn onbeperkt.
Ganda reepjes passen perfect in een zomers slaatje, maar voelen zich even goed thuis op een pizza. Ze zijn zeer decoratief om aperitiefhapjes mee te versieren bijvoorbeeld en overheerlijk in een hartige quiche. Je kunt ze zo gebruiken, in een groen slaatje of een pastasalade. Je kunt ze op het laatst toevoegen aan een lauwwarme bereiding of als smaakmaker gebruiken bij een wokgerecht.
Taart met Brussels en Brabants grondwitloof en Ganda reepjes
Voor 8 personen
10 stronken Brussels grondwitloof (klassiek gekookt en uitgelekt, het kookvocht opvangen!), 250 g bladerdeeg (± 1,8 mm dik), 160 g Ganda reepjes, 50 g droge erwten, 6 eieren, 3 dl room, 2 fijngesnipperde uien, 1 geperst knoflookteentje, 50 g boter, 350 g gemalen Oud Brugge, 1 eetlepel instant roux, peper, zout, nootmuskaat.
Beboter een taartvorm, strooi er wat bloem over en vul de vorm met bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in het deeg, leg er een stukje bakpapier op en vul de taart met droge erwten. Bak het bladerdeeg 15 minuutjes in een oven van 190°C. (Die gaatjes en vulling helpen voorkomen dat het deeg opblaast).
Stoof de gesnipperde ui en de geperste knoflook zachtjes in wat boter en voeg er de Ganda snippers en 4 in reepjes gesneden witloofstronken aan toe.
Breng 3 dl witloofkookvocht aan de kook en bind met de roux. Klop de eieren los met de room en kruid met zout, peper en nootmuskaat. Voeg de saus toe aan de mengeling van ham en witloof en spatel er 2/3 van de gemalen kaas onder.
Verwijder het bakpapier en de erwten vul de taart met de helft van de saus. Schik er de rest van het gesneden witloof op en bestrooi met de rest van de gemalen kaas.
Bak de taart gedurende 40 minuten in een oven van 180°C. Haal ze uit de vorm en laat ze afkoelen op een taartrooster.
Felix Alen, restaurant Hof te Rhode in Schaffen bron; skynet.be
Voor 4 personen; 4 makrelen van elk 175 - 190 g, 1eetlepelgeraspte gember, 2 eetlepelslimoensap, 4 kwartjeslimoenen, 2teentjesknoflook, gepeld en fijngehakt, 1bosjefijngehakte koriander, 1/2koffielepelchilipoeder,2eetlepelsolijfolie, 1koffielepelAlg+ met chili, 1koffielepelkurkuma, zout, peper.
Bereiding;
Marinade : meng in een rechthoekige schotel limoensap, look, gember, kurkuma, chili, zout en peper. Giet er vervolgens een eetlepel olijfolie bij. Leg de makrelen in het geurige vocht en overgiet ze met marinade. Zet 10 min. in de koelkast.
Verwarm de grill voor.
Dep de makrelen af. Smeer ze in met de rest van de olijfolie.
Grill de makrelen 3 min. aan elke zijde.
Verdeel ze over de borden. Bestrooi met Alg+ met chili en fijngehakte koriander.
Smaakt lekker bij een salade van witloof en venkel, vinaigrette « light » (fruit en groenten) en/of bulgur (geplette volle tarwe) met waterkers en citroensap.
Een gezond extraatje Visschotels hebben een positieve invloed op de gezondheid van ons hart en van onze bloedvaten. En dat geldt zeker voor dit recept: makreel bevat namelijk een aanzienlijke hoeveelheid van het vetzuur omega-3 en heel weinig verzadigde vetzuren.
1 kruidnagel, 1 rode ui 1 steranijs, 3 korianderzaadjes, 1 eetlepel arachideolie, 200 g basmatirijst, fleur de sel, 200 g bruine champignons, peper van de molen, 2 kardemomzaadjes.
Bereiding;
Pel de ui en hak fijn. Giet de olie in een kookpan en stoof er de ui in aan. Haal van het vuur en doe er de rijst bij. Meng zodat de rijst de olie opneemt. Voeg vervolgens de kruiden toe en overgiet met water. Laat 8 min. koken met gesloten deksel. Voeg de schoongemaakte en in stukken gesneden champignons toe. Laat op een zacht vuurtje koken en roer regelmatig tot de rijst gaar is. Voeg bij een te snelle verdamping tijdens het koken eventueel een beetje water toe. Breng op smaak met peper en zout.
Tip; Dit vegetarische gerecht met zachte kruiden past ook perfect bij wild of gevogelte. Voeg op het einde een doosje uitgelekte tonijn toe om er een volwaardig gerecht van te maken.
De filets van haringen die je zelf fileert geven het beste resultaat. Ook met gerookte haringfilets lukt het wel, zelfs met haringfilets op azijn. Verwijder eerst zorgvuldig alle graatjes. Snijd haring, appel, gekookte aardappel, komkommer, rode biet en augurkjes in gelijkmatige dobbelsteentjes. Meng alles met de olie en azijn. Kruid eventueel met peper en zout. Laat minstens enkele uren trekken in de koelkast, liever nog een ganse nacht. Serveer met een versiering naar eigen keuze.
Tip;Ook goed geschikt als voorgerechtje. Cholesterolarm recept,
Voor 4 personen; een kip of kippebillen, olie, peper en zout, eventueel paprikapoeder, en ongeveer een halve liter kippenboillon.
Bereidingswijze;
Olie verwarmen en de kip langs alle kanten erin aanbakken, boillon toevoegen,kruiden volgens smaak. Verder garen in de oven op 200°C gedurende ongeveer 35 a 40 min.
Af en toe de kip bedruipen met de vetstof.
Lekker met groene sla, fijngesneden witlof en aardappelkroketjes
Aan de slag! Kookboeken en culinaire programmas op televisie zijn al enkele jaren waanzinnig populair. Topchefs groeiden uit tot heuse beroemdheden. Hier te lande hebben we natuurlijk een eetcultuur waarin een lekker diner en een goed glas wijn zeker geapprecieerd worden.
Mijn favoriete kookprogramma is ongetwijfeld De beste Hobbykok van Vlaanderen. De eerste editie van de zoektocht naar de ultieme hobbykok leverde boeiende televisie op: tegelijk spannend, emotioneel en educatief. De twaalf finalisten werden begeleid en gecoacht door twee driesterrenchefs: Peter Goossens en Sergio Herman.
Ook voor de tweede editie kwamen honderden kandidaten zich aanmelden voor de selectie. Het mag duidelijk zijn dat Vlaanderen heel wat fervente hobbykoks telt.
Dat ondervinden we ook bij Knack Weekend. Een van de langstlopende rubrieken in het blad is Hoe maakt u het?, een rubriek waarin de amateurkoks hun recepten prijsgeven. Het gaat om haalbare recepten, een tegenwicht voor de weliswaar creatieve, maar vaak moeilijke recepten van professionele chefs.
Knack Weekend en de makers van De beste Hobbykok van Vlaanderen hebben nu de handen in elkaar geslagen om beginnende hobbykoks op weg te helpen. Culinaire hoogstandjes vertrekken immers van een goede basis. Dit handboek biedt u de nodige elementaire kookkennis, van snij- tot kooktechnieken, en voorts vijfendertig onmisbare basisrecepten.
U vindt in dit handboek ook de inspirerende voorbeelden van Claudia Allemeersch, Hedwig Verlinden en Tim Nowé, de top drie van de eerste editie van De beste Hobbykok van Vlaanderen. Zij stellen drie van hun beste creaties voor.
Met dit handboek kunt u zo aan de slag. Veel succes!
Je hebt er ongetwijfeld al van gehoord, maar sinds kort ligt er een nieuwe, witte versie van de overbekende Chokotoff in de winkel.
De beroemde Chokotoff groeide sinds zijn lancering in 1934 uit tot een icoon. Jaarlijks verorbert de chocoladegekke Belg er liefst 120 miljoen. 4 generaties smulden al van de Chokotoff! Speciaal voor de chocoholic die voortdurend op zoek is naar originele chocoladerecepten lanceert Côte d'Or een nieuwe, verrassend intense, witte uitvoering van zijn populaire chocoladesnoepje.
Het recept? De unieke Chokotoff smaak van authentieke karamel omhuld met een heerlijk kleedje van witte chocolade. Een intens zachte smaaksensatie die minutenlang blijft nazinderen. Een origineel en exclusief recept, nog tot eind 2010 te ontdekken!
Côte d'Or witte chokotoff limited edition is vanaf nu verkrijgbaar tot eind 2010 Aanbevolen verkoopprijs 4,35 euro per zakje van 430 gram
Lauwe salade van Groenlandgarnaal, geparfumeerd met.... Voor 4 personen; 1 krop gele frisé sla, 2 tomaten,ajuin, 1 bot krulpeterselie, 800 gr.groenlandgarnalen, 1 toastbrood, 2 teentjes look, room, frambozenazijn, 250 gr. boter, peper en zout.
BEREIDING; Was de sla, pel de tomaten en snijd ze in fijne blokjes. Toast het brood en snijd het in kleine blokjes. Versnipper de ajuin en hak de peterselei fijn. pel de garnalen.
Doe de boter in een schaal of pot en stoof de ajuin, peterselie en de geperste look erin. Laat even sudderen en voeg dan de garnalen toe. Laat even goed warmen en blus dan met 4 el. room en 1 tl. frambozenazijn.
Neem een mooi bord en schik in het midden de sla, lepel de room daaroveren schik de tomatenblokjes. bestrooi met de gebakkenkorstjes en doe de garnalen er over.
Voor 4 personen; 200 g groene boontjes, 3 eetlepels boter(vloeibaar), zout, 350 g fettucini of een andere lange pasta, 500 g garnalen, 2 tomaten, 1 kleine ui, basilicumblaadjes (enkele), peper.
Bereiding;
Was de garnalen. Snijd de tomaten en de ui fijn. Snij de uiteinden van de boontjes. Blancheer ze en spoel ze goed onder koud stromend water af. Bak de ui kort in de boter, voeg er de garnalen, tomaten en 4 eetlepels water aan toe. Laat 8 minuten op een laag vuurtje sudderen.
Voeg er de boontjes aan toe en laat het geheel nog een ruime minuut doorsudderen. Hak de basilicum fijn en voeg deze bij de saus. Kruid de saus goed met peper en zout. Neem dan de pan van het vuur.
Kook de pasta al dente in ruim kokend wateren giet ze dan af. Voeg er dan de saus bij en dien op.
tips; lekker met Italiaanse ciabatta of focacciabrood.
250 g zalmfilet, 250 g filet van kabeljauw of zeeduivel, 12 grote ongepelde garnalen of scampi, 12 peperkorrels, het sap van 1 citroen, 4 eetlepels olijfolie, 1 takje verse tijm, 1 teentje knoflook, 150 g basmatirijst, 100 g diepvrieserwtjes, zout.
Bereidingswijze;
Snijd de visfilets in blokjes van 2 cm zijde. Rijg ze afwisselend met de garnalen of de scampi aan spiesjes.
Maak de marinade: stamp de peperkorrels fijn en meng ze met het citroensap, de olie, de verkruimelde tijm, het geperste knoflook en zout. Overgiet de visbrochettes met deze saus en laat 30 minuten marineren.
Kook de basmatirijst in gezouten water. Voeg vijf minuten vóór het einde van de kooktijd de erwtjes toe. Laat de rijst uitlekken en houd warm.
Dep de brochettes droog en laat ze 10 min roosteren (maar wel heet) op een zachte gloed. Serveer met een bolletje rijst en besprenkel met de rest van de marinade.
Tips: In plaats van wilde rijst kunt u stokbrood met kruidenboter gebruiken. U kunt ook werken met tijgergarnalen of grote gepelde scampi.
Voor 4 personen; 400 g verse zalm, zonder vel en graten, 2 dl olijfolie, 1 limoen, 1 blokje Bouillon Tuinkruiden, gemengde sla voor 4 personen.
Bereiding;
Snij de zalm in plakjes van gelijke dikte. Pers de limoen uit en voeg de olijfolie erbij. Mix het bouillonblokje fijn in de vinaigrette. Leg de zalmplakjes op een koud bord, strijk er dressing over en kruid eventueel bij met peper en grof zout. Maak de sla aan met de resterende vinaigrette en schik langs de zalm.
Je steekt ze geregeld in je mond en geniet dan van hun zachte, pittige of zure smaak. Snoepjes zijn lekker! Onderstaande weetjes zullen je zeker nog meer doen watertanden
in 1941 komen de eerste originele choco M&M's op de markt dankzij Forrest Mars Sr.
de kleine Günther Euringer gaat in 1973 samen met zijn moeder naar een fotoshoot en wordt zo voor meer dan 30 jaar het gezicht van Kinder-chocolade
een indiaan die in 1956 struikelde over een bakje maïs en het uit woede in het vuur schopte, ontdekte zo op zeer toevallige wijze de popcorn
in 1903 wordt de Wertherse snoepfabriek opgericht in Werther
in 1922 ziet het Haribo-beertje voor het eerst het daglicht. Hans Riegel Bonn ontwikkelde toen een berenfiguur in fruitgom
de aardappel wordt voor het eerst heel dun gesneden en als chips gegeten in 1853
in 1932 wordt de Lotus-fabriek opgericht door 3 broers
de beroemde Chokotoff-toffee wordt gelanceerd in 1934
het honingbedrijf Meli wordt opgericht in 1934
het supersmakelijk boek "Charlie and the Chocolate Factory" van Roald Dahl komt op de markt. Uiteindelijk zal het boek vertaald worden in 32 talen en meer dan 13 miljoen keer verkocht
snoepen of kauwgom gebruiken tijdens een autorit verbetert de reactietijd van de bestuurder. Het kauwen en de zoete smaak zou de aandacht van de bestuurder doen toenemen
in Nederland wordt jaarlijks zo'n 30 miljoen kilo drop gegeten
bron; libelle.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:snoep,suiker,kauwgom,
Tartaar van gerookte zalm met Boursin
Tartaar van gerookte zalm met Boursin
Voor 4 personen;
150 gram Boursin met look en fijne kruiden, 1 potje bieslook, 2 sjalotten, 400 gram gerookte zalm, 1 dl verse room, olijfolie, wijnazijn, dragon, kervel, citroensap, peper en zout,
Bereidingswijze;
Snijd 400 gram gerookte zalm in kleine stukjes en meng dit met twee fijngehakte sjalotten en twee eetlepels bieslook. Meng dit alles goed door elkaar en werk af met enkele druppels citroensap. Laat daarna afkoelen in de koelkast. Meng de Boursin met look en fijne kruiden samen met 10 dl verse room en melk tot een smeuïg sausje. Werk dit af met enkele druppels citroensap, peper en zout. Maak een slaatje met kervel, dragon en bieslook. Meng dit goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout, enkele druppels citroensap, olijfolie en wijnazijn. Plaats in het midden van het bord een cirkel en vul deze met de tartaar van zalm. Leg op de zalm het groene slaatje en nappeer rondom met de Boursinsaus.
Chardonnay is een van de bekendste witte druivensoorten in de wereld. Dat komt eenvoudig omdat ze sinds de jaren 1980 in bijna alle wijnbouwgebieden in de wereld voorkomt. Het grote voorbeeld van een grote chardonnaywijn is witte bourgogne, en die grote wijn wou men elders in de wereld beginnen te kopiëren, net zoals men dat ook met cabernet sauvignon en merlot - de druivensoorten van bordeauxwijn - heeft gedaan.
Dat lukte vrij goed; internationale wijnbouwgebieden als Californië, Australië, Nieuw-Zeeland, Chili en Zuid-Afrika zetten in vrij korte tijd goed gemaakte chardonnays met een eigen stijl op de wereldmarkt. Een van de grote troeven van chardonnay is dat de druivensoort zich gemakkelijk aanpast aan zijn omgeving en daardoor wordt zij door veel puristen in de wijnwereld weleens de hoer van de wijngaard genoemd. Zoals we hieronder zullen zien, is dat niet helemaal onterecht. Klimaat en aroma gaan samen
Omdat witte bourgogne traditioneel op eikenhouten vaten vergist, werd deze praktijk ook toegepast in de Nieuwe Wereld. Dat leidde vaak tot een overmatig gebruik van hout en opulente aromas van hout, vanille, rook en zelfs kokos. Gelukkig is er de laatste jaren een evolutie weg van deze té rijke chardonnays, maar de trend heeft er in veel landen wel toe geleid dat witte wijn met een houtaroma vaak geassocieerd wordt met chardonnay. Het lijkt alsof druif en hout onlosmakelijk met elkaar verbonden waren geworden.
Chardonnay is naast cabernet sauvignon en merlot een van die druivensoorten die zich zeer gemakkelijk aanpassen aan het klimaat waarin ze worden verbouwd. De rode pinot noir heeft dat bijvoorbeeld veel minder. Wanneer die uit zijn vrij koel (lees noordelijk) klimaat van Bourgogne gehaald wordt en in warmere streken wordt aangeplant, verliest hij gauw zijn strakheid en frisse fruitstructuur. In die toestand brengt hij een vlakke, flauwe wijn voort.
Chardonnay produceert een hele waaier van aromas, afhankelijk van het klimaat waarin de druivensoort groeit. Hoe kouder het klimaat, des te strakker de aromas en des te hoger de zuurgraad: groene appel, onrijpe peer en witte bloesem. Chablis en champagne zijn hier de schoolvoorbeelden. In iets warmere klimaten zoals dat van Bourgogne zijn de aromas ook iets rijper en breder: citrus en rijpe appel. In warme klimaten zoals in Californië, Australië of Chili (die allemaal korter tegen de evenaar liggen dan bijvoorbeeld Bourgogne) geeft de chardonnay heel rijpe, soms zwoele aromas van tropisch fruit zoals mango, passievrucht en limoen. De zuurgraad is hier het laagst.
Een typische gisting
In de koelste klimaten is de vroegrijpende chardonnay vrij neutraal van karakter, met weinig uitgesproken aromas. Dat heeft geleid tot een bijzondere manier van wijnmaken, geperfectioneerd in Bourgogne. De meeste witte wijnen krijgen geen malolactische gisting, waarbij het vrij harde appelzuur door melkzuurbacteriën wordt omgezet in het zachtere melkzuur (alle rode wijnen krijgen deze gisting, bij witte vermijdt men deze in het algemeen om de frisheid van de witte wijn niet te verliezen). Maar chardonnay krijgt deze tweede gisting, die geen alcohol maar wel CO2 produceert, toch. Dat leidt tot zachtere, vollere wijnen die wat vettig en boterachtig overkomen in de mond.
Dat volle, vettige karakter wordt nog versterkt door de gisting op eikenhouten vaten. Dat gebeurt altijd bij de beste witte wijnen van Bourgogne, die voor 100% van chardonnay gemaakt worden. Op die manier krijgt de wijn een eiksmaak die helemaal in de wijn verweven is. Wanneer de alcoholische gisting voorbij is en de gistcellen afgestorven zijn, zakken die naar de bodem van het vat, waar ze een dikke lichtbruine laag vormen. Door deze laag geregeld op te roeren, mengt men deze dode gistcellen weer in de wijn, waardoor die een wat boterachtig en hazelnootachtig aroma en mondgevoel krijgt. Dit proces noemt men batonnage.
Chardonnay met eten Met zijn breed spectrum aan aromas, van strakke koeleklimaattoetsen tot rijk tropisch fruit, past chardonnay bij een zeer uitgebreid gamma gerechten. Het best past hij bij geroosterde kip of ander wit vlees. Chardonnay uit een koeler klimaat zoals de chablis doet het goed bij eenvoudige visgerechten of een zeevruchtenschotel. Top-bourgogne en de volle, rijke chardonnays uit de Nieuwe Wereld hebben nood aan rijke visgerechten, vaak met een room- of botersaus. Gerookte vis kan ook, die refereert zeer goed aan de rokerigheid van een op hout vergiste chardonnay, en ook gerechten waarin knoflook de hoofdrol speelt zijn op hun plaats. Denk aan guacamole. Ook lichtpikante oosterse gerechten met kokosnoot kunnen. Wil u houtgelagerde chardonnay combineren met kaas, ga dan voor halfharde al wat gerijpte kazen zoals belegen gouda en comté.
ABC Anything But Chardonnay! Waar in de jaren 80 houtgelagerde chardonnay het vlaggenschip van de witte wijnen was, werd dat nadien de veel cleanere en zuivere sauvignon blanc. Sauvignon blanc werd de pionier van een heel nieuwe generatie strakke, aromatische witte wijnen met de nadruk op zuiverheid.
Waar Chardonnay zich echt thuis voelt Wijnen die voor 100% gemaakt zijn van chardonnay: - Côte des Blancs, champagne (oa. de gemeenten Ambonnay, Avize, Chouilly, Cramant, Cuis, Vertus en Le Mesnil-sur-Oger. Hier wordt overal Blanc de Blancs gemaakt) - Côtes de Beaune, bourgogne (oa. de herkomstbenamingen Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Pernand-Vergelesses) - Chablis, bourgogne
Noten zijn niet alleen lekker, ze zijn ook gezond. Walnoten zouden goed zijn voor je geheugen terwijl pistachenoten de kans op longkanker verminderen. Noten en aandoeningen in de schijnwerper.
Cholesterol Cholesterol is een vetachtige stof die in alle cellen van ons lichaam voorkomt. De stof wordt getransporteerd in de vorm van eiwitdeeltjes, de zogenaamde lipoproteïnen. Hiervan maakt het lichaam twee soorten aan: Low-Density-Lipoproteïnen (LDL) en High-Density-Lipoproteïnen (HDL). LDL wordt ook wel slechte cholesterol genoemd. Die kan verstoppingen in de bloedvaten veroorzaken, met hart- en vaatziekten tot gevolg. HDL voert het teveel aan cholesterol af naar de lever en wordt daarom goede cholesterol genoemd.
Om je slechte cholesterol onder controle te krijgen, kan je amandelen, macadamia of pecannoten op je menu plaatsen. 74 gram amandelen per dag verlaagt de cholesterol, volgens onderzoek met 5,4 procent, 90 gram macadamia nootjes staat voor 5,3 procent. Een dieet van pecannoten doet de LDL met 16,5 procent zakken.
Huidveroudering Voedingsexperte Kumud Ghandi raadt aan om vier tot vijf keer per week acht hazelnoten te verorberen. Hazelnoten doen wonderen voor de huid. Ze zitten vol vitamine E en vetzuren die ervoor zorgen dat de huid strak en vlak blijft. Een rimpel minder dankzij een handvol nootjes.
Onvruchtbaarheid Het sperma van de man is niet meer wat het ooit was. Oorzaak: de moderne tijd. Door een gewijzigd voedingspatroon ontbreekt het mannelijk sperma soms bepaalde stoffen zoals selenium. Paranoten zijn er rijk aan. Twee, drie nootjes per dag is de aanbevolen dosis.
Diabetes type 2 Meerdere onderzoeken toonden al aan dat pindas het lichaam beschermen tegen diabetes type 2 maar ook bijvoorbeeld tegen galstenen.
Geheugenverlies Walnoten en amandelen bevatten het omega-3-vetzuur alfa-linoleenzuur. Samen met antioxidanten van het type polyphenol kunnen die stoffen het brein alert en actief houden. Ongeveer 45 gram walnoten per dag zou voldoende moeten zijn.
Longkanker De kans op longkanker zou kleiner worden door dagelijks 50 gram pistachenoten te eten. Met dank aan een bepaald type vitamine E dat dit nootje bevat.
Overgewicht Volgens Amerikaans onderzoek kan je door het eten van amandelen gewicht verliezen. Dit type nootje geeft nogal snel een vol gevoel waardoor je niet onmiddellijk honger hebt.
Overdrijf niet met het eten van noten. Het zijn zonder twijfel ook caloriebommen. Zoals voor heel wat zaken geldt ook hier, eet ze met mate. Vul er je dieet mee aan, maar overdrijf niet.
Cholesterol Cholesterol is een vetachtige stof die in alle cellen van ons lichaam voorkomt. De stof wordt getransporteerd in de vorm van eiwitdeeltjes, de zogenaamde lipoproteïnen. Hiervan maakt het lichaam twee soorten aan: Low-Density-Lipoproteïnen (LDL) en High-Density-Lipoproteïnen (HDL). LDL wordt ook wel slechte cholesterol genoemd. Die kan verstoppingen in de bloedvaten veroorzaken, met hart- en vaatziekten tot gevolg. HDL voert het teveel aan cholesterol af naar de lever en wordt daarom goede cholesterol genoemd.
Om je slechte cholesterol onder controle te krijgen, kan je amandelen, macadamia of pecannoten op je menu plaatsen. 74 gram amandelen per dag verlaagt de cholesterol, volgens onderzoek met 5,4 procent, 90 gram macadamia nootjes staat voor 5,3 procent. Een dieet van pecannoten doet de LDL met 16,5 procent zakken.
Huidveroudering Voedingsexperte Kumud Ghandi raadt aan om vier tot vijf keer per week acht hazelnoten te verorberen. Hazelnoten doen wonderen voor de huid. Ze zitten vol vitamine E en vetzuren die ervoor zorgen dat de huid strak en vlak blijft. Een rimpel minder dankzij een handvol nootjes.
Onvruchtbaarheid Het sperma van de man is niet meer wat het ooit was. Oorzaak: de moderne tijd. Door een gewijzigd voedingspatroon ontbreekt het mannelijk sperma soms bepaalde stoffen zoals selenium. Paranoten zijn er rijk aan. Twee, drie nootjes per dag is de aanbevolen dosis.
Diabetes type 2 Meerdere onderzoeken toonden al aan dat pindas het lichaam beschermen tegen diabetes type 2 maar ook bijvoorbeeld tegen galstenen.
Geheugenverlies Walnoten en amandelen bevatten het omega-3-vetzuur alfa-linoleenzuur. Samen met antioxidanten van het type polyphenol kunnen die stoffen het brein alert en actief houden. Ongeveer 45 gram walnoten per dag zou voldoende moeten zijn.
Longkanker De kans op longkanker zou kleiner worden door dagelijks 50 gram pistachenoten te eten. Met dank aan een bepaald type vitamine E dat dit nootje bevat.
Overgewicht Volgens Amerikaans onderzoek kan je door het eten van amandelen gewicht verliezen. Dit type nootje geeft nogal snel een vol gevoel waardoor je niet onmiddellijk honger hebt.
Overdrijf niet met het eten van noten. Het zijn zonder twijfel ook caloriebommen. Zoals voor heel wat zaken geldt ook hier, eet ze met mate. Vul er je dieet mee aan, maar overdrijf niet.
Bron:
Telegraph.co.uk en gezondheisnet.rnews.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:noten,
Gratin van vruchten
Gratin van vruchten
Voor 4 personen; 400 g vers of diepgevroren vruchten naar keuze (mango,kiwi, framboos, aardbei, perzik, ...), 20 cl vruchtensap, vers of uit het koelvak, 2 eetlepels gesmolten boter, 2 eetlepels gemalen hazelnoten of amandelen, 2 eetlepels poedersuiker (bij voorkeur bruin).
Verwarm de oven voor op 200-220°C. Verdeel het fruit over individuele ovenschaaltjes en overgiet met vruchtensap. Meng de boter, suiker en gemalen hazelnoten of amandelen in een kom tot een korrelige massa. Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de vruchten. Laat 15 tot 20 min. kleuren in de hete oven. Dien deze warme gratins zo op, of vergezeld van een bolletjevanille-ijs of slagroom. Eet smakelijk!
Doe de Solo in een grote pan op een hoog vuur. Wacht tot de Solo bruin is en het schuim weg begint te trekken. Schep de aardappeltjes, de ui en de spekjes in de pan en bak ze in 15-20 minuten rondom bruin. Schep het geheel geregeld om.
Schep de aardappeltjes met spekjes en ui uit de pan, doe ze in een schaal en bestrooi ze met wat zout.