Wie deze winter last heeft van een griepje kan maar beter een voorraad amandelen inslaan.
Volgens onderzoekers van het Britse Institute of Food Research zijn amandelen goed om verkoudheid en griep tegen te gaan. De natuurlijke stoffen in de schil van de noot zouden ons immuunsysteem een stevige boost geven. De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat de amandelschil witte bloedcellen meer in staat stelt om virussen te signaleren. Het lichaam zou ook beter voorkomen dat virussen reproduceren en zich verspreiden in het lichaam. Zelfs nadat de noot is verteerd blijven de voordelen, het immuunsysteem wordt nadien zelfs nog een tijdje versterkt. Hoeveel amandelen je precies moet eten om je lichaam helemaal gezond te houden, daar zijn de wetenschappers nog niet helemaal uit. Wat ze wel met zekerheid weten: regelmatig een portie amandelen eten beschermt je op een heel natuurlijke manier tegen winterkwaaltjes.
bron;zesta.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:amandelen,onderzoek,griep,
Witloofrolletjes met iberische ham
Witloofrolletjes met iberische ham en roereitje met zwarte truffel
voor 4 personen :
4 mooie stronken witloof, 3 scharreleieren, 5 dl verse room, 10 g boter voor het roereitje, 20 g boter voor het witloof + 1 eetlepel olijfolie, 1 kleine truffel van ongeveer 15 g, 1 koffielepel truffelolie, 4 mooi sneden pata negra-ham (iberische ham), peper van de molen, zeezout, enkele mooie blaadjes platte peterselie.
Bereiding :
1 Verwijder de kern van het witloof met een scherp keukenmesje.
2 Smelt de boter en de olijfolie en braad hierin het witloof mooi goudbruin aan alle zijden. Leg het witloof in een ovenschaal, overgiet met de vetstof, kruid met peper van de molen en zeezout en plaats het in een voorverwarmde oven van 160°C. Laat het gedurende een twintigtal minuten verder garen of tot wanneer het zacht is.
3 Plet de truffel met een vork.
4 Smelt de boter in een steelpan. Kluts de eieren met de room. Voeg het eimengsel bij de gesmolten boter in de pan en roer met een garde tot een fi jnkorrelige massa. Voeg de truffel toe en breng op smaak met peper en zout.
5 Neem het witloof uit de oven, rol het op in de patanegraham en besprenkel met de truffelolie, verdeel het roerei over de borden en schik er de witloofrolletjes op. Werk af met platte peterselie.
Eén flesje bier (30 centiliter) is vorige week verkocht voor 800 dollar (568 euro) op een veiling in het Australische Fremantle en is daarmee het duurste bier ter wereld. Maar 'Antarctic Nail Ale' is dan ook geen gewoon biertje. Zo zit er bijvoorbeeld ijs uit Antarctica in.
Het vorige duurste bier was 'The end of History' van brouwerij Brewdog. Voor een flesje van het erg sterke bier (55 procent alcohol) telde je toen 765 dollar (543 euro) neer.
Het ijs was meegebracht na een missie van de Sea Shepherds, activisten die willen dat de Japanners stoppen met walvissen te doden. De opbrengst van de verkoop gaat dan ook naar de campagne.
mtm Bron: beeradvocate.com nieuwsblad.be
Categorie:BIEREN & BIERWEETJES, Tags:bier,Antarctic Nail Ale,
Dineren in een toprestaurant voor 27 euro
Dineren in een toprestaurant voor 27 euro
shutterstock Van 29 november tot 5 december organiseert DiningCity de restaurantweek. Toprestaurants in heel België bieden dan een gastronomisch driegangenmenu aan voor 27 euro.
Het principe van de restaurantweek is eenvoudig: toprestaurants waar je doorgaans een flinke duit betaalt, willen hun gastronomisch kunnen aan een groter publiek voorstellen. Tijdens deze week betaal je maar 27 euro voor een driegangendiner, lunchen doe je al voor 22 euro. Kijk wel even uit waar je reserveert, want restaurants met een Michelinster of meer dan 15 punten in de GaultMillaugids mogen een toeslag aanrekenen van 10 euro. Voor restaurants met twee sterren en een score hoger dan 17, kan dat zelfs 20 euro zijn.
Reserveren doe je via de website www.restaurantweek.be. Daarop vind je ook de volledige lijst van deelnemende restaurants per provincie.
600 g hondshaaimootjes,1 rode, 1 groene en 1 gele paprika, 3 sjalotjes,1 ui,3 gepelde tomaten,1 dl witte wijn, 0,5 dl groentebouillon,1 koffielepel tomatenpuree, enkele blaadjes basilicum, peper en zout.
Bereidingswijze :(5 + 20 minuten)
1. Kruid de vismootjes met peper en zout, bak ze halfgaar (4 minuten) in olijfolie en houd ze warm. 2. Snij de paprika's, sjalotten en ui in fijne reepjes. Stoof ze even in olijfolie, blus met de witte wijn en de groentebouillon, meng de tomatenpuree eronder en laat alles inkoken tot sausdikte. 3. Voeg de vismootjes bij de stoofpot en laat ze 4 minuten sudderen tot ze volledig gaar zijn. 4. Verdeel de stoofpot over de borden, versier met basilicumblaadjes en met gestoofde (opzij gehouden) paprikareepjes. Serveren met gebakken aardappeltjes.
Tip; ook heerlijk met rogvlerkjes of palingmootjes.
Patrijs is het lievelingswild van de chef-kok en de gastronoom. Jonge gebraden patrijzen hebben een korte bereidingstijd en zijn een bijzondere delicatesse. Patrijzen zijn standvogels die zich snorrend over korte afstanden verplaatsen. Ze kunnen slechts 500 tot 1000 meter vliegen en vallen dan terug neer.
Leefomgeving patrijs
Vroeger leefden ze in heidevelden en moerasgebieden, nu vooral in landbouwgebieden. Door de schaalvergroting in de landbouw en het spuiten met bestrijdingsmiddelen is de patrijs zeer zeldzaam geworden in Europa. Fazanten drinken uit plassen, maar patrijzen drinken uitsluitend van de dauw-en regendruppels die aan bladeren hangen. Zijn die bladeren pas bespoten dan kan de patrijs het schudden. Met het opstarten van kweekprojecten wordt het patrijzenbestand weer vergroot. De jacht op patrijzen is streng gereglementeerd (België, Nederland gesloten) en duurt slechts anderhalve maand, van 15 oktober tot 30 november.
Jonge patrijzen worden, net zoals kwartel, omwikkeld met druivenbladeren en vet en gebraden. Oude patrijzen worden gestoofd met stukjes spek en zijn uitstekend in een pot-au-feu. bron; wildplaza.com
Bereiding: laat 2 patrijzen bruinen in de boter, kruid ze met een weinig tijm, veel peter en zout. Blus vervolgens met port en een weinig water en laat ze zo'n 45 minuten verder stoven op een laag vuurtje.
Stoof het witloof in de boter op een zeer laag vuur, tot het gaar is. Laat het enkele minuten op een groter vuur bruin aankleuren (bijblijven, niet laten aanbranden!) Snij de knolselder in kleine blokjes en laat samen koken met enkele aardappels in licht gezouten water. Stamp de selder en de aardappelen samen tot een puré. Kook gedurende enkele minuten verse spinazie in licht gezouten water. Laat de spinazie goed uitdruppen en hou warm.
Haal de patrijzen uit de pan, snij ze in twee en hou ze warm onder folie. Maak uw saus van het braadvocht door een weinig port aan toe te voegen, het te laten inkoken te zeven en af te werken met een klontje boter (een beetje bloem om te binden mag ook).
Serveer de puré met behulp van een vorm in een rond torentje met daarop de spinazie. Flankeer met de halve patrijs en het witloof. Overgiet het vlees met de saus.
12 scampi gepeld, schoongemaakt en geplet, 8 stukjes zeeduivel in fijne schijfjes gesneden, 8 shiitake paddenstoelen zonder steeltjes, 8 schijfjes pompoen of zoete aardappel, 8 kleine stukjes broccoliroosjes, 1 ei, 200 ml ijswater, 100 g gezeefde bloem, 400 ml water, 100 ml mirin, 100 ml japanse sojasaus, 10 g bonitovlokken ofwel dashi-no-moto, 5 cm gember, 10 cm daikon (of witte rammenas).
Bereiding :
1 Maak het beslag door het ei met het water mengen, waarna je er voorzichtig de gezeefde bloem door mengt. Het beste resultaat krijg je als je roert met kookstokjes; het beslag mag gerust wat klonters hebben. Zorg dat het beslag ijskoud blijft.
2 Maak de saus door alle sausingrediënten met elkaar te mengen. Doe over in 4 individuele kommetjes. (Kikkoman heeft ook een dipsaus voor tempura: Memmi, wel even aanlengen met 2 delen water)
3 Rasp de gember en de daikon voor de kruiding.
4 Wentel de stukjes vis, paddenstoel en groenten door de bloem, klop af en haal door het koude beslag. Dompel ze onder in hete olie (165°C ) en bak kort. Laten kleuren is niet nodig, de beste tempura is zeer lichtgeel.
5 Leg de tempura op een bord op een papiertje en serveer met de saus, bestrooid met de kruiding.
Welke groenten serveer je bij de diverse wildsoorten?
Welke groenten serveer je bij wild?
Felix Alen van Hof te Rhode in Schaffen.
Het wildseizoen is nog een echt seizoen. Voor elk dier geldt immers een vaste periode waarop het bejaagd kan worden en het vlees verkocht mag worden. Het hoogtepunt van het wildseizoen ligt tussen oktober en december, dan worden de meeste wildsoorten aangeboden. Als wild op tafel komt dan is het feest. Het is dan ook geen doordeweekse vleessoort. Dieren die in de vrije natuur rondscharrelen en er hun eigen voeding zoeken hebben een bijzonder fijne, soms wel uitgesproken wilde smaak. Hun vlees is doorgaans erg mager en vraagt om eenvoudige bereidingen waarbij de natuurlijke smaak bewaard blijft.
Maar welke groenten serveer je bij de diverse wildsoorten?
Fazant: de fijne aromatische en kruidige smaak van wilde fazanten past uitstekend bij witloof, bij rode en witte kool, spruitjes en savooikool. Bij stoverijen horen meer uitgesproken smaken zoals appels, bessen en zuurkool.
Wilde eend heeft een specifieke rijke smaak en vraagt niet veel garnituur. Serveer er gekarameliseerde worteltjes of raapjes bij, uitjes of witloof, en gebakken fruit zoals peer en appel.
Jonge patrijs: de zachte en kort-vezelige structuur van het vlees laat zich goed combineren met peulvruchten, spruitjes, kolen, witloof en raapjes.
Bosduif: bij het fijne vlees zijn doperwtjes, artisjokken, gestoofde kropsla, schorseneren en paddestoelen op hun plaats.
Wild konijn: bij stoverij van wild konijn passen dezelfde garnituren als bij haas: gebakken appeltjes, veenbessen, peren gekookt in rode wijn en rode kool. Bij gebakken rug passen witloof, koolsoorten, puree van knolselder of een puree van groene koolstamppot.
Haas: zowel bij hazenrug als bij een stoverij van haas passen wintergroenten zoals spruitjes, witloof en schorseneren.
Ree: ree wordt in het voorjaar aangeboden en daarbij passen voorjaarsgroenten zoals peulen, asperges, de eerste raapjes en bietjes.
Edelhert: heeft een uitgesproken kruidige en intense wildsmaak en verdraagt groenten die wat meer uitgesproken smaken zoals spruitjes, pastinaak, rammenas, schorseneren, raapjes, koolrabi, witloof en paddestoelen, maar ook fruit zoals appelen, peren en bessen.
Everzwijn: bij dit kruidige en smaakvolle wild horen garnituren die de licht bittere toets opvangen en/of ondersteunen, dat zijn onder meer rode kool, rode biet met appeltjes, rode bessen, uitjes, raapjes, zuurkool en paddestoelen.
bron; groenten-wild.plantaardig.com
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:groenten,wild,Felix Alen,Hof te Rhode,schaffen,
08-11-2010
Salade van koningskrab met kervel
Salade van koningskrab met kervel
Ingrediënten :
400 g koningskrabbenvlees, 1 busseltje kervel, 8 vitelotteaardappeltjes (paarse aardappelen te vinden in de meeste supermarkten), 2 eetlepels olijfolie, peper van de molen, zeezout, 1/4 witte kool, 1 dl witte wijnazijn, 2 eetlepels griessuiker, 1 theelepel wasabi (japanse mierikswortel), 2 eidooiers, sap van 1 limoen, 2 dl neutrale slaolie, 25 g zure room.
Bereiding :
1 Was de aardappelen grondig en kook ze gaar in de schil in koud gezouten water. Giet ze af en laat afkoelen. Pel ze met behulp van een keukenmesje.
2 Snijd de aardappelen in schijfjes van ongeveer 1 mm, schik ze in een schaal en overgiet met de olijfolie, kruid met peper van de molen en zeezout.
3 Snijd de witte kool in zeer fi jne reepjes (julienne), overgiet met de witte wijnazijn en bestrooi met de griessuiker. Meng goed en zet dit in de koelkast.
4 Meng de eidooiers met het limoensap, een snuifje zout en de wasabi. Werk er met een garde de slaolie druppelsgewijs door zoals voor een mayonaise. Werk er tot slot de zure room door.
5 Pluk de kervel, reserveer enkele mooie plukjes kervel voor de afwerking en versnijd de rest van de kervel grof met een scherp mes.
6 Versnipper de koningskrab met de handen en meng er een fl inke eetlepel van de wasabimayonaise onder. Voeg er de geplukte en grof gesneden kervel door en kruid met peper van de molen en een weinig zeezout.
7 Neem 4 serveerringen en plaats ze op een bord of schotel. Schik een bodem van de vitelotteaardappelschijfjes erin en vervolg met het krabbenvlees tot ongeveer 1/3 van de ring gevuld is. Schik er nogmaals wat plakjes aardappel in en vervolg weerom met het krabbenvlees tot de ringen bijna gevuld zijn.
8 Schik de laatste plakjes aardappel erbovenop en plaats de ringen met behulp van een vlakke spatel op de borden. Verwijder de ringen en schik op elk taartje wat gemarineerde kool (laat het overtollige vocht eerst uitlekken).
9 Omring met de wasabimayonaise (als deze te dik is, meng er dan een beetje water door tot een dik vloeibare saus is bekomen) en schik er nog enkele plukjes kervel bij.
800 g varkensgebraad, 6 wit van prei, 2 tomaten, 2 uien, 20 cl droge witte wijn, 1 eetlepel witte wijnazijn, 2 eetlepels suiker, 4 blaadjes salie, 1 takje tijm, 10 jeneverbessen, een klontje boter, peper en zout.
Bereiding :
1 Wrijf het varkensgebraad in met peper en zout. Zet een grote pot met dikke bodem op het vuur en laat er de boter in uitsmelten. Laat het gebraad aan alle kanten een mooi bruin kleurtje krijgen op middelmatig vuur. Dat duurt een tiental minuten.
2 Schil ondertussen de tomaten, ontpit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Hak de ui fijn.
3 Leg de ui en de tomaat omheen het gebraad. Laat 5 minuten zacht verder bakken.
4 Giet de witte wijn in de pot. Meng azijn en suiker en giet eveneens bij het vlees. Laat 5 minuten inkoken zonder deksel. Wrijf met een houten spatel goed over de bodem van de pot.
5 Het wit van prei werd gewassen en in stukken van 3 cm gesneden. Leg de prei naast het vlees in de pot. Duw de prei wat aan zodat hij in het vocht baadt. Voeg de salie, tijm en jeneverbessen toe. Zet het deksel op de pot en laat op laag vuur gedurende een uur garen.
6 Schep het vlees en de groenten uit de pot. Laat even rusten in de oven die staat afgesteld op 80° C.
7 Giet 20 cl water in de pot en breng aan de kook. Laat 5 minuten zacht koken zonder deksel. Zeef de saus.
8 Snijd het vlees in plakken. Leg op de serveerschotel samen met de groenten. Overgiet met een beetje saus. Serveer de overblijvende saus in een saucière.
Wat zo leuk is aan de herfst, is dat er weer geurige stoofpotjes op het menu staan, altijd overheerlijk. voor 4 personen:
1 kg runderstoofvlees, 2 rode paprika's, 3 uien, 2 teentjes knoflook, 2 el vloeiende bloem, 1/2 l runderbouillon, boter of maïsolie, 1 el zacht paprikapoeder, 1/2 el komijnpoeder, 1 kl gedroogde oregano, cayennepeper, peper en zout.
Bereidingswijze
1. Maak de paprika's schoon en snij ze in reepjes. Pel de uien, snij ze in ringen. Pel en snipper de knoflook. 2. Vermeng de bloem met een snuifje peper en zout. Bestuif er het vlees mee en bak het kort rondom aan in boter of olie. Haal het uit de pan en hou apart. 3. Fruit in dezelfde pan de ui glazig. Doe er het vlees weer bij en de knoflook. Kruid met paprikapoeder, komijn en oregano. 4. Overgiet met de bouillon. Dek af en laat 1 uur heel zachtjes stoven. 5. Doe er dan de paprikareepjes bij en laat nog 30 minuten zacht stoven. Breng op smaak met cayennepeper en zout.
Velouté van pastinaak, ravioli van eendenbout en pistache
voor 4 personen :
2 stuks pijpajuin, 50 g gehakte pistachenootjes, 1 liter water, 8 gekonfijte eendenmaagjes, pistacheolie, enkele dragonblaadjes, confit van eendenbout, 2 eendenbouten (of bereide confit de canard uit glas of blik dan hoeven de overige ingrediënten voor de confit niet), 1 kilo ganzenvet, 2 laurierblaadjes, 1 wortel, 1 ui, 1 takje rozemarijn, 1 koffielepel grof zout, 1/2 koffielepel geplette zwarte peper, 1 grote pastinaak, grof gesneden, 120 g prei grof gesneden, 1 ui grof gesneden, 4 dl kippenbouillon, 1/2 dl room, 1 eidooier, klontje boter, 8 wontonvelletjes, 40 verse witte bonen, 100 g gerookt spek in blokjes gesneden, 1 sjalotje, 1 laurierblaadje.
Bereiding :
1 Bereid de confit van eendenbout. Zet de bouten samen met de overige ingrediënten op in een pan met deksel. Laat ongeveer 3,5 uur sudderen. Haal het vlees uit de pan en laat afkoelen. Haal het vlees van de bouten en trek het in stukken.
2 Versnipper het uienpijpje en meng met de stukjes eendenkonfijt en de gehakte pistachenootjes.
3 Bereid de velouté. Stoof de pastinaak, de prei en de ui aan. Blus met de kippenbouillon. Laat 1 uur zachtjes koken. Mix de groenten in de keukenrobot. Voeg er de room en 1 eidooier bij en een klein klontje boter. Kruid met peper en zout. Mix opnieuw en houd warm.
4 Bereid de ravioli. Leg op het werkblad een wontonvelletje. Vul het met het eendenmengsel. Leg er een ander velletje op en smeer over de volledige lengte van de zijkanten wat eigeel. Druk vervolgens de zijkanten goed aan. Breng water aan de kook. Pocheer daarin de ravioli 3 minuten tot ze komen bovendrijven.
5 Bereid de bonen. Verwijder het velletje van de bonen. Snijd de sjalot doormidden. Kook ze samen met het spek en een blaadje laurier in 15 minuten beetgaar.
6 Verwarm ondertussen de eendenmaagjes op een zacht vuurtje.
7 Bordschikking. Verdeel de velouté over 4 grote diepe borden. Leg er telkens 2 eendenravioli in. Leg wat witte bonen en enkele eendenmaagjes op de ravioli. Werk af met een beetje pistacheolie en dragonblaadjes.
400 g zandwortelen, 200 g beendermerg, 3 rode uien, 1 bussel tijm, 1 dl kippenfond, 30 g gehakte peterselie, 1 klontje boter, 2 eetlepels broodkruim, peper en zout.
Bereiding :
1 Schil de zandwortelen en snijd ze in dunne schijfjes. Blancheer ze kort (2 tot 3 minuten) in water met veel tijm en zout.
2 Pocheer het merg op zijn geheel 3 minuten in water met zout en laat afkoelen in het vocht.
3 Snijd de rode uien heel fi jn en stoof ze kort aan in boter tot ze glazig zijn. Laat ze afkoelen.
4 Snijd het beendermerg in schijven van een halve centimeter. Kruid ze met peper en zout.
5 Verwarm de oven voor op 195°C.
6 Neem een grote schaal. Boter ze in en kruid met peper en zout. Leg de helft van de zandwortelen op de bodem. Strooi er de gehakte peterselie over. Schik het beendermerg op de zandwortelen met de gestoofde ui. Leg er nu de resterende helft van de zandwortelen op. Giet er de bouillon over en strooi er tot slot het broodkruim over.
7 Zet de schaal in de oven en laat 25 minuten garen.
500 g zeeduivel (staartvis), 1 kleine witte kool, 6 mooie tomaten, 1 mespunt komijn, 20 cl witte wijn, 3 cl witte wijnazijn, peper van de molen, zeezout, 2 eetlepels fijne mosterd, 20 g boter, 1 dl light room, 1/2 busseltje kervel.
Bereiding :
1 Verwijder het vel van de zeeduivel met een scherp mes en snijd de fi lets van de dikke middengraat. Plaats de zeeduivel in de koelkast.
2 Kruis de tomaten in met een scherp mesje en verwijder de kroontjes. Dompel ze in kokend water gedurende 10 seconden en vervolgens onmiddellijk in ijskoud water. Pel de tomaten en verwijder de zaadjes.
3 Snijd de tomaten in blokjes.
4 Snijd de witte kool in fi jne reepjes en spoel onder koud stromend water.
5 Laat de boter smelten in een pot met een dikke bodem op een zeer laag vuur, voeg er de witte kool aan toe en schep goed om. Voeg de witte wijn en wijnazijn toe en plaats het deksel op de pot. Laat de witte kool zachtjes garen gedurende 10 à 15 minuten. Meng de light room met de mosterd en voeg dit bij de kool. Bestrooi met de komijnzaadjes (of een mespunt komijnpoeder) en laat nog een kleine 10 minuten zachtjes verder garen zonder deksel.
6 Wentel de zeeduivelfilets in bloem en klop de overtollige bloem af. Bak ze goudbruin in een weinig olijfolie op een middelhoog vuur. Zet het vuur lager en laat ze nog zachtjes verder garen. Kruid nu de zeeduivelfilets met peper en zout.
7 Pluk en hak de kervel fijn.
8 Voeg nu de tomatenblokjes bij de witte kool en laat 1 minuut doorkoken. Kruid met peper van de molen en zeezout en voeg er op het laatste moment de fijngehakte kervel aan toe.
9 Verdeel de witte kool met de saus over de borden. Schik er de zeeduivelfilets op.
Witloofcarpaccio met kabeljauw, rode ui, gefruite look, pijnboompitten en balsamicovinaigrette
voor 4 personen :
4 stronken witloof, 4 mooie stukken kabeljauwfilet mét vel van ± 120 g, 2 rode uien, 1 eetlepel witte azijn voor het kookwater, 20 cl witte-wijnazijn, 1 eetlepel griessuiker, peper van de molen, zeezout, 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten, 3 eetlepels balsamicoazijn, 1 eetlepel honing, 3 eetlepels druivenpitolie, 3 teentjes knoflook, 8 sprietjes bieslook.
Bereiding :
1 Verwijder met behulp van een scherp mesje alle blaadjes van de witloofstronken.
2 Breng een pot gezouten water aan de kook met een scheutje azijn. Blancheer hierin de witloofblaadjes in 5 à 6 minuten. Verfris onmiddellijk onder koud stromend water.
3 Snijd de teentjes knofl ook in fi jne plakjes en rooster ze bruin in de olie. Schep de knoflooksnippers eruit en laat ze drogen op keukenpapier.
4 Meng de lookolie met de balsamicoazijn en de honing.
5 Pel de rode uien en snijd ze in ringen van 1 à 2 mm. Leg ze in de witte-wijnazijn met de suiker.
6 Pers het witloof zachtjes uit en schik de blaadjes mooi op de borden.
7 Kruid de kabeljauw met peper van de molen en zeezout.
8 Verhit de olie in een antikleefpan en bak hierin de kabeljauw met de velkant eerst. Laat deze op een middelhoog vuur kleuren en draai de visfi let pas op het einde om. Zo wordt het vel mooi krokant.
9 Druppel de balsamicovinaigrette over het witloof en kruid met peper en zout. Schik op elke carpaccio de kabeljauw. Verdeel de gemarineerde rode ui, geroosterde pijnboompitjes en lookschilfers over de carpaccio en werk af met enkele sprietjes bieslook.
Hof van Cleve, het restaurant van sterrenchef Peter Goossens, heeft bij de hotel- en restaurantgids GaultMillau, 19,11/20 gescoord. Dat is net iets minder dan de 19,5/20 van vorig jaar. Kok Christophe Hardiquest van het restaurant Bon Bon in Ukkel is uitgeroepen tot Chef van het Jaar.
De toonaangevende hotel- en restaurantgids (voor België en Luxemburg) werd vandaag voorgesteld. Het was uitkijken naar de score van het toprestaurant Hof van Cleve. Het restaurant krijgt voor het achtste jaar op rij de topscore, maar ziet zijn score toch heel licht zakken: 19,11 tegenover 19,5 vorig jaar.
Christophe Hardiquest van het Ukkelse restaurant Bon Bon is uitgeroepen tot Chef van het Jaar, Kwinten De Paepe van het Leuvense restaurant Trente tot Jonge Vlaamse Topchef.
In een interview vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1 had Philippe Limbourg, de directeur van GaultMillau België en Luxemburg, al laten uitschijnen dat er in de Belgisch-Luxemburgse gids geen "volmaakte" 20/20-score zou worden toegekend. "Hoe goed het ook is, er is altijd iets dat niet perfect is", aldus Limbourg.
bron; deredaktie.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES, Tags:restaurant,Hof van Cleve,Peter Goossens,GaultMillau,
07-11-2010
Spruitjessoep met spekjes
Spruitjessoep met spekjes
Voor 6 personen:
350 g spruitjes, een handvol spekblokjes, 2 aardappelen, 1 grote ui,
· Blancheer de spruitjes in gezouten water gedurende 1 minuut. Schep de spruitjes uit de pan en laat nu ook de spekblokjes blancheren gedurende 2 minuten.
· Snijd de spruitjes doormidden. Doe ze met de geschilde aardappelen en de gesnipperde ui in een grote pan en overgiet ze met de groentebouillon. Breng aan de kook en laat 25 minuten zachtjes koken.
· Mix de soep en breng ze op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Verdeel de spekblokjes over soepkommetjes en giet er de soep over. Versier desgewenst met blaadjes zuring of takjes kervel.