Wat we een dikke tien jaar geleden als een bakje troost omschreven, is nu een bakje exclusief genieten geworden. Hoe is dat zo gegroeid?
Koffietje? Graag, dank u. Als er een plastieken bekertje voor mijn neus wordt gezet met daarin een bijna doorzichtig, bruinig vocht, heb ik al spijt van mijn antwoord. Dat is niet wat ik verwachtte. Ik wil een pittig drankje, bitter en zoet tegelijk en heel heet. In een keramieken kopje of in een glaasje. Of een latte in een hoog glas of in een kartonnen beker met deksel Die tegenvaller doet me beseffen: ik ben een koffiesnob, ik heb koffiestreken gekregen. Ik kan dat wijten aan het kopje van George Clooney of aan te veel Amerikaanse tv-series met leuke stadspersonages met een takeaway in de hand, maar ik troost me met de gedachte dat ik niet de enige koffiesnob ben.
Een koffietje gaan drinken is hip, stel ik vast op zaterdag, in koffiebar Caffènation in Antwerpen. Mijn klanten zijn jong en creatief, zegt zaakvoerder Rob Berghmans. Ze associëren koffie met samenkomen met vrienden. Thuis hebben ze niet de plaats of het goede koffieapparaat. Rob startte ruim zeven jaar geleden met zijn koffiehuis. Toen waren merken als Illy en Jacqmotte wel voor op hun tijd, maar in Antwerpen moest nog veel gebeuren op het gebied van koffie. Ik ben altijd fan geweest van New York en van de eet- en drinkcultuur daar. Ik wilde ook hier een hippe espressobar met hoogwaardige koffie, een toffe sfeer en goede muziek. Zoiets slaat aan in België omdat we geen eigen koffiecultuur hebben. Landen als Italië en Portugal hebben een oude koffietraditie, die valt moeilijker te verbeteren.
Volgens Rob ben ik een derdegeneratiekoffiesnob. De eerste koffiefans waren zij die doelbewust buitenshuis kwaliteitskoffie gingen drinken. De tweede golf werd gekenmerkt door de verspreiding van koffieketens als Starbucks. Nu zitten we in de derde wave. Steeds meer mensen zijn koffiefreaks geworden: ze volgen opleidingen, gaan naar proeverijen en hebben uitgesproken voorkeuren.
Speciallekes Specialty-koffie is de professionele term voor de koffie die wij, snobs, drinken. Het gaat om één of twee procent van de totale koffiemarkt. verduidelijkt Rob. Het gaat om koffie van bekende herkomst waarvan de kwaliteit prioritair is. Zelf ben ik steeds meer stappen van het koffieproces beginnen te controleren: onze machines zijn geavanceerd en goed onderhouden, ik leid onze baristas op en stimuleer hen om mee te doen aan kampioenschappen. Sinds twee maanden hebben we onze eigen branderij en kopen we het merendeel van onze bonen bij gespecialiseerde importeurs. Want zoals er een groot verschil is tussen verse vis en fish sticks, is er ook een groot verschil tussen versgebrande en versgemalen specialty-koffie en fabriekskoffie. In de sector zie je ook steeds meer direct trading, waarbij koffiebranderijen rechtstreeks aankopen bij hooggekwalificeerde koffieboeren of -coöperaties. Wij lanceren nu onze nieuwe, eigen topblend: de Little Green Bag. Dat is een mix van biologische koffie uit de Dominicaanse Republiek en een Braziliaanze pulped natural, een koffieboon die gedroogd werd met nog wat vruchtvlees eraan, wat een zoetere smaak geeft.
Ook thuis espresso Dat wij, koffiesnobs, die excellente koffie ook thuis willen, weten ze maar al te goed bij het 25 jaar oude Zwitserse koffiemerk Nespresso. Dat levert niet alleen aan ruim een derde van de Belgische sterrenrestaurants, het verkoopt ook vooral aan particulieren: koffie én machines. De verkoop van espressoapparaten ligt nu al meer dan 50 procent hoger dan in 2009. Eén op de vijf koffiemachines die nu verkocht worden, zijn espressoapparaten, weet Daniel Blarer, algemeen directeur van Nespresso Benelux. Dat is vier keer meer dan vijf jaar geleden. Dus ja, de vraag naar goede espressos voor thuis stijgt. Onze koffiecapsules zijn niet alleen bedoeld om de koffie perfect vers te bewaren, maar ook om amateurs in staat te stellen een perfecte koffie te zetten, zonder opleiding.
Ook Nespresso probeert een eigen greep te krijgen op de koffiemarkt en zoekt manieren om exclusieve en hoogkwalitatieve koffiesoorten rechtstreeks aan te kopen. Dat gebeurt onder meer door een AAA-ecolaboration-programma waarin -samen met Rainforest Alliance- boeren worden opgeleid om de kwaliteit te verhogen. Vorig jaar breidde Nespresso zijn gamma bovendien uit met drie origine blends uit Brazilië, Colombia en India.
Ken uw koffietermen Espresso = een snelle koffie. Een dikke bruine siroop die via een speciale machine gedurende zon dertig seconden in een klein kopje loopt. Een perfecte espresso - 2,5 à 3 cl en heet- herken je aan de kleur van zijn crema: donkerbruin, verduidelijkt Rob Berghmans. Barista = persoon die koffie zet. De Belgische afdeling van de Specialty Coffee Association of Europe organiseert regelmatig wedstrijden waarin baristas het tegen elkaar opnemen. Latte art = de kunst om figuurtjes te maken in melkschuim op koffie. Hartjes en bloempjes zijn populair.
Sterrenkok ontwikkelt frituursnack met savooiekool
Sterrenkok ontwikkelt frituursnack met savooiekool
Vanaf deze week kan u in sommige frituren uw tanden zetten in de Savwa, de eerste gastronomische frituursnack in België. Bedenker is chefkok Wouter Keersmaekers van het sterrenrestaurant De Schone van Boskoop in Boechout. De reacties zijn bijzonder lovend en daarom zal de Savwa volgende zomer op alle grote muziekfestivals verkrijgbaar zijn.
Wouter Keersmaekers is peter van de Week van de Smaak en wilde vanuit die positie iets doen om gastronomie naar een breed publiek te trekken. Op de culinaire ladder staan sterrenrestaurants helemaal bovenaan en frituren op de onderste tree. De Savwa moet beide werelden dichter bij elkaar brengen.
"De snacks die vandaag in de koeltoog van een frituur liggen, zijn gemaakt van slachtafval. Er zit nog maar heel weinig vlees in. De Savwa bestaat bijna uitsluitend uit echt vlees - varken en kip - en een beetje savooiekool. De worst wordt op smaak gebracht door natuurlijke producten zoals spek, mosterd en kaas. Ik wil dat de mensen weer de smaak van een echt product leren kennen, in plaats van die chemische trash."
De Savwa is in ons land te koop in de meer dan 180 frituren met het Best Frit-label en kost 2,50 euro.
RD bron;gva.be
Categorie:RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN Tags:frituur,Savwa,Wouter Keersmaekers,De Schone van Boskoop,
13-11-2010
Wildbereiding is eenvoudig
Wildbereiding is eenvoudig doordat het vlees al zoveel smaak heeft.
Bij wild denk je al gauw aan overhoopgehaalde keukens, veel vaat en dagen van tevoren werk. Natuurlijk kun je hele toeren uithalen met een stukje haas, maar dat wilden we maar even aan de chefkoks overlaten. Seizoen Het seizoen waarin vers wild te koop is, is afhankelijk van het soort wild. Ook buiten het seizoen is wild verkrijgbaar, over het algemeen wordt dit dan diepgevroren aangeboden.Afhankelijk van de periode in het jaar beperkt vers wild zich dan tot één of meerdere diersoorten.
Wildsmaak Omdat wild van zichzelf al zo veel smaak heeft is vaak maar heel weinig nodig om iets lekkers op tafel te zetten. Een biefstuk vier minuten aan beide kanten bakken, er wat peper en zout op strooien, wat wijn of cognac erbij, zure room erdoor roeren en klaar. Als u niet veel tijd heeft en toch wild met een bijzondere saus op tafel wilt zetten, neemt u dan eens een basissaus uit een pakje. Met een kant-en-klare tomatensaus uit een zakje bijvoorbeeld is heel wat te doen. U voegt wat Italiaanse kruiden toe, een scheutje rode wijn, wat zure room en iedereen denkt dat u er uren voor in de keuken heeft gestaan.
Wild kunt u serveren met een aardappelgerecht, maar ook pasta`s (spaghetti, macaroni) of rijst doen een wildgerecht heel goed uitkomen. In vele andere landen wordt wild zelfs niet anders gegeten.
Salades Hoewel de winter veel lekkere groenten heeft zoals spruitjes, knolselderij en witlof, moet u ook eens denken aan een frisse salade bij wild. IJsbergsla blijft lekker lang knapperig en smaakt heerlijk met stukjes komkommer en olijven. Als u een kaasliefhebber bent, brokkelt u er dan eens Griekse geitekaas over. Samen met een dressing van azijn, olie, zout, peper en een beetje mosterd zet u snel een heel aparte salade op tafel. Dubbel genieten Als u met een groot gezelschap bent blijven er vaak resten over. Met de resten zijn heerlijke soepen of stoofpotjes te bereiden. Sommige wildsoorten, zoals wilde eendeborst of wild konijn zijn ook koud of lauw heerlijk als voorgerecht op een frisse salade met een lekkere dressing.
Is wild mager vlees?
Jammer genoeg denken veel mensen dat wild eten uitsluitend bij de feestdagen hoort. En bij de feestdagen denkt iemand al snel aan calorierijke, overvloedige maaltijden die de goede voornemens voor het nieuwe jaar hard nodig maken. Het is echter een misverstand dat wildgerechten per definitie dikmakend zijn. Het zijn juist de bijgerechten en sauzen die aantikken. De meeste wildproducten bevatten weinig calorieën, minder zelfs dan de wat bekendere slanke vleessoorten als kip of kalfsvlees. Een stukje haas van 100 gram bevat bijvoorbeeld 110 kCal., een stukje kalfsvlees van hetzelfde gewicht 134 kCal. Wilde eend is nog slanker: 100 gram heeft een energiewaarde van 123 kCal. Ter vergelijking: een stukje varkensvlees, bijvoorbeeld hamlap of karbonade bevat 135 kCal.
Puur natuur
Wild is niet alleen gezond omdat het caloriearm is. Het is ook een natuurlijk product, dat rijk is aan ijzer en eiwitten. Bovendien heeft wild een elegante en natuurlijke smaak, heel anders dan vleessoorten als rund, kip of kalkoen. Het vlees van de meeste wildsoorten is donkerder van kleur dan u doorgaans gewend bent. Dat komt omdat wild veel bewegingsvrijheid heeft, waardoor het vlees goed doorbloed raakt. Dat zorgt niet alleen voor de donkere kleur, maar voor een deel ook voor de edele smaak.
bron; wildplaza.com &.poelier.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:wild,biefstuk,pasta,caloriearm,
Salade van dungesneden damhertfilet
Salade van dungesneden damhertfilet
voor 4 personen;
200 g damhertfilet, in dunne (plm. 3 mm) plakjes gesneden, sla (Frisee, lollo rosso, rucola en eikenblad sla, van elk een handvol), ½ dl mosterdvinaigrette, 100 g garnalen.
voor de kweepeervinaigrette:
1 kweepeer, 1 dl witte wijn, 2 kardamompitten, 10 g suiker, 15 g gemberwortel, 2 el druivenpitolie, 1 el citroensap, kervel, peper, zout.
Bereiding
Was de slasoorten en slinger ze droog in een slacentrifuge. Pluk de bladeren in stukjes. Laat de grillplaat of barbecue gloeiend heet worden. Gril de plakjes damfilet hierop aan één kant razendsnel aan. Dat duurt maar een paar seconden. Bestrooi de plakjes met fleur de sel of grof zeezout.
Schil de kweepeer en verwijder het klokhuis. Snijd de peer in blokjes van ½ centimeter. Doe deze in een pannetje samen met de gekneusde kardamompitten, witte wijn, grof gesneden gemberwortel en suiker. Breng aan de kook en laat inkoken tot een ½ dl. Haal de pan van het vuur en verwijder kardamom en gember. Maak de vinaigrette af met druivenpitolie, citroensap, peper en een mespunt zout.
Maak de slasoorten aan met de mosterdvinaigrette. Leg de sla midden op de borden en verspreid de plakjes filet er overheen. Bestrooi het gerecht met de garnalen en versier de salade met takjes kervel. Schep tenslotte de kweepeervinaigrette er omheen.
tip; In plaats van kweepeer kun je ook een handpeer gebruiken.
voor 4 personen; 4 wilde duiven, 4 dl Riesling wijn, 3 el rode bessengelei, 2 dl room, 2 tl laurierpoeder, 2 tl tijm, 100 g boter of margarine, zout en peper.
Bereiding
Bestrooi de binnenkant van de duiven met de laurier, de tijm, zout en peper. Verwarm de boter in een pan en bak hierin de duiven rondom bruin. Plaats de deksel schuin op de pan en braad de duiven, gedurende ± 35 minuten. Keer de duiven regelmatig en bedruip met het braadvocht. Neem de duiven uit de pan en houd ze warm.
Blus de braadboter met de wijn en roer de aanbaksels los. Zeef het vocht, breng dit opnieuw aan de kook en kook het geheel in tot ± 2 dl. Voeg al roerende de bessengelei en de room toe. Breng de saus op smaak met zout en peper. Leg de duiven op een verwarmde schaal en schenk een gedeelte van de saus eroverheen.
Tip
Vervang room door crème fraîche. Duif kan ook met Rieslingsaus, spruitjes, gestoofde peertjes en gekookte groene pasta.
1. Snij de (geschilde) aardappelen in stukken en de sjalot in ringen. Snipper de knoflook. Rasp de schil van 1 citroen, pers uit en vang het sap op. Snij de tweede citroen in partjes. 2. Bak de ham krokant in 4 el olijfolie, in een stoofpan die in de oven kan. Doe er de sjalot, knoflook en champignons bij en laat alles kleuren. Schep uit de pan en hou even apart. 3. Wrijf de kippenbouten goed in met peper en zout. Bak ze in wat extra olie aan beide kanten goudbruin. 4. Blus de kip met citroensap en kippenbouillon. Voeg de tijm, citroenpartjes en jeneverbessen toe. Dek af en zet 40 minuten in de op 160° C voorverwarmde oven. 5. Doe er dan de aardappelen en de knoflookchampignons bij. Laat nog 25 minuten garen. Breng op smaak met peper en zout. 6. Meng de peterselie met de geraspte citroenschil en strooi dit voor het serveren over de kip.
In het groene gedeelte van de aardappel zitten giftige stoffen. Het is de groene laag die je kan zien als je de aardappel heel fijn schilt. Hier zit de stof solanine in, die kankerverwekkend is. Ze is echter zo weinig aanwezig, dat je meer dan 8 kilo aardappelen per dag moet eten voor het echt kwaad kan. Geen schrik dus!
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:aardappel,
aardappel-cupcakes
aardappel-cupcakes
Zoete cupcakes zijn helemaal in. Jeroen doet een beetje tegendraads en maakt hartige cupcakes op basis van aardappelen. Ze zijn lekker als snack, maar je kan ze net zo goed serveren als een origineel aardappelalternatief bij een hoofdgerecht met vlees, vis of kip. Kortom, met een simpel patatje kan je heel erg leuke dingen doen.
voor 4 personen > ca 10stuks
1 kg loskokende aardappelen, 4 sneetjes chorizo (dikke; 4-5 mm), 6 kw van artisjokken (opgelegd op olie), 2 eieren, 1 ui, 2 eetlepels verse geitenkaas, 2 eetlepels bloem, 1 koffielepel bakpoeder, 1 eetlepel fijngehakte verse oregano, een scheut olijfolie, een spuitzak van plastic,10 stevige papieren cups.
Foto's van de muur
bereiding
Schil de aardappelen en kook ze extra gaar in gezouten water. Versnipper de ui en snij de dikke sneetjes chorizo in kleine blokjes. Snij ook de opgelegde artisjokken in stukjes. Stoof de ui aan in een pan met een scheutje olijfolie. Voeg daarna de blokjes chorizo toe en laat ze kort meestoven. Doe hetzelfde met de stukjes artisjok. Giet de gekookte aardappelen af en voeg er de geitenkaas aan toe. Stamp tot een fijne (droge) puree. Hak de verse oregano fijn. Meng de ui, de chorizo, de stukjes artisjok en de oregano onder de puree.
Verwarm de oven voor op 170°C. Breek de eieren en hou de eiwitten apart. Meng de dooiers samen met de bloem en het bakpoeder onder de lauwe puree. Roer alles tot een aardappelbeslag en laat dit verder lauw worden. Klop de eiwitten stijf en spatel ze onder het beslag. Let erop dat je puree niet te warm is, want anders verliest het luchtige eiwit zn effect. Doe het beslag in een plastic spuitzak, knip het puntje eraf en verdeel het over de cups. Bak de cakes gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven (170°C).
Serveer ze als aardappelsnack, of als een originele aardappelbereiding bij een hoofdgerecht.
weetjes Als je geen verse oregano hebt, kan je ook gedroogde gebruiken. Maar vers smaakt natuurlijk altijd fijner. Heb je geen spuitzak, dan kan je een diepvrieszakje met een afgesneden punt gebruiken.
4 bruine ovenbolletjes, 2 plakjes oude kaas, 4 plakjes gedroogde ham, 200 g fijne boontjes, ½ venkel, 2 takjes bleekselder, 10 ontpitte zwarte olijven, 8 halfgedroogde tomaatjes, 100 g gemarineerde ansjovis, 1 citroen, enkele blaadjes verse basilicum, olijfolie, peper en zout.
Bereidingswijze
Kook de boontjes gaar in kokend gezouten water en verfris ze onmiddellijk onder koud stromend water om de mooie kleur te bewaren. Snijd de venkel en de selder flinterdun. Snijd de olijven en de ansjovis fijn en de tomaten in reepjes. Doe dit alles bij de boontjes. Breng op smaak met peper, zout, de gesnipperde basilicum en het sap van een halve citroen en een flinke scheut olijfolie. Snijd de broodjes doormidden. Schep er de niçoise op en werk af met gedroogde ham en kaas.
Recept: Geert Van Der Bruggen bron;mijnflandria.be
Voor de bechamelsaus: 1 eetlepel boter, 1 à 2 eetlepels bloem, 1 cl melk, gemalen kaas, peper en zout.
Bereidingswijze
Kook de broccoliroosjes beetgaar in ruim gezouten water, laat ze uitlekken en bewaar het kookvocht. Leg de broccoli op de boterhammen.
Voor de bechamelsaus: Laat de boter smelten, roer de bloem erdoor, laat even garen en leng aan met volle melk en het broccolivocht. Laat dit tot een dikke saus inkoken, roer er wat gemalen kaas door en kruid de saus met peper en zout. Giet de bechamelsaus over de broccoli en laat de toasts in een voorverwarmde oven bij 200°C bruin en krokant worden.
Voor 4 personen 4 dikke stukken kabeljauwfilet van 150 g, sap en rasp van ½ sinaasappel, ½ eetlepel korianderzaadjes, ½ eetlepel mosterdzaadjes, ½ eetlepel komijnzaadjes, ½ eetlepel zwarte peperkorrels, 200 g zeekraal, 50 g bloem, 3 eetlepels olijfolie, 200 ml medium dry sherry of droge witte wijn.
Bereiding
Wrijf de kabeljauw in met zout en sinaasappelsap. Laat de stukken zo even liggen. Wrijf de korianderzaadjes, mosterdzaadjes, komijnzaadjes en peperkorrels in een vijzel fijn. Overgiet de zeekraal in een zeef met kokend water en laat de groente goed uitlekken. Wentel de stukken kabeljauw door de bloem en schud de overtollige bloem eraf. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de kabeljauwfilets in 8-10 minuten bruin en net gaar. Houd de gebakken kabeljauw warm op een bord onder aluminiumfolie. Roer de fijngewreven zaadjes door het bakvet en bak ze 1-2 minuten tot ze gaan geuren. Schenk de sherry erbij, roer de sinaasappelrasp erdoor en laat het geheel 2-3 minuten bruisend koken tot een licht gebonden jus ontstaat. Voeg zout naar smaak toe. Verdeel de zeekraal over warme borden en leg de stukken kabeljauw erop. Schep de specerijenjus erover.
Lekker met geroosterde krielaardappeltjes: schep krielaardappeltjes in de schil op een bakblik om met olijfolie, zeezout en versgemalen peper en rooster ze in een oven van 220 °C in 20-25 minuten gaar.
Wijn Extra spicy met een volle Beaujolais als Moulin-à-Vent of Morgon.
voor vier personen: 1 wortel,1 ui,1 stengel groene selder,1 stuk knolselder, 1 stuk courgette, 1/2 preistengel, alles in blokjes gesneden,1 rode paprika, bloemkoolroosjes van 1/4 bloemkool,1 teentje knoflook, fijngesneden,1 kopje diepvrieserwten,1 blik tomatenblokjes, 1 takje oregano,1 blaadje laurier,olijfolie,1 l groentebouillon, 1 klein doosje tomatenpuree,vermicelli (naar eigen smaak).
Bereidingswijze: Stoof ui, wortel, prei, selder, knolselder, bloemkool, courgette en rode paprika in gelijke in een scheutje olijfolie samen met knoflook, oregano en laurier. Voeg tomaten en tomatenpuree toe en laat even stoven.
Voeg de kokende groentebouillon toe en laat koken tot de groenten gaar zijn (ongeveer 10 minuten).
Voeg na 5 minuten de erwtjes toe en laat ze gaarkoken in de soep.
Gebraden lamskroon met gebraden knoflook en ratatouille
Gebraden lamskroon met gebraden knoflook en ratatouille
Voor 4 personen: 600 g lamskroon,boter,peper en zout,16 ongepelde knoflooktenen, 2 rode paprikas,1 grote aubergine,2 uien,1 middelgrote courgette, olijfolie,enkele takken oregano.
Bereidingswijze
Bak de lamskroon langs alle kanten aan in boter en kruid met peper en zout. Voeg de ongepelde knoflooktenen toe en braad nadien gedurende 10 min. verder in een oven van 200°C.
Snij de groenten in repen en stoof ze in olijfolie. Kruid met oregano, peper en zout en serveer met het vlees, de look en de braadjus.
Voor 4 personen: 2 rode paprikas, 4 tomaten, 2 middelgrote uien, 3 tenen knoflook, 650 g steak of rosbief van Limousin-rund, boter, 1 dl cognac, 3 dl room (min. 35% VG), peper en zout, tabasco, aardappelkroketten, gemengde salade.
Bereidingswijze
Breng water aan de kook en kook er de paprikas 10 min. in. Haal uit de pan, laat schrikken onder koud stromend water en pel met een aardappelmes. Snij in vieren, verwijder zaad en zaadlijsten en snij de ene helft in repen, de andere in dobbelstenen.
Dompel de tomaten 10 seconden onder in kokend water, laat schrikken onder koud stromend water en wrijf er met de handen de pel af. Snij het vruchtvlees in dobbelstenen. Snij de uien en knoflook fijn.
Snij de steak in repen. Bak aan in boter, voeg alle groenten behalve de tomaten toe en laat bijna gaar bakken. Blus met cognac en voeg room toe. Laat 2 min. inkoken tot sausdikte, voeg de tomaten toe en kruid met peper, zout en eventueel tabasco.
Deze aanpasbare kaassnijder van Cuisipro tovert moeiteloos plakjes kaas in verschillende diktes op tafel. Van een dikke schijf Emmental tot flinterdunne sneetjes Parmezaan. Adviesverkoopprijs: 18,95 euro.
Heb je ook al zo vaak geprobeerd om pasta net zoals in restaurants kunstig op het bord te draaien? Gedaan met het gesukkel dankzij deze simpele Pasta Swirl van Oil & Vinegar. Je haalt m voor slechts 6,95 euro in huis.
Deze soepele stoomkoker van Lékué laat je toe verschillende ingrediënten tegelijkertijd te bereiden. De mandjes gebruik je ook als vergiet en het deksel gebruik je eveneens in de klassieke oven, de microgolfoven en de koelkast. Prijs: 39,90 euro.
600 g fazantenfilets, 2 eetlepels olijfolie,1 dikke ui,
1 knoflookteen, 3 takjes bladpeterselie,
15 cl zoete witte wijn (moelleux), een noot boter,
5 cl cognac, 15 cl gevogeltefond,
1 eetlepel express bindmiddel voor sausen,
1 kruidentuiltje, 250 g bospaddestoelen (mengeling naar keuze),
200 g gekookte kastanjes, vacuümverpakt, peper en zout.
Bereiding: > 35 min
Giet 1 eetlepel olie in een sauteerpan, fruit er de grofgehakte ui in op zacht vuur gedurende 5 min. Voeg het in 4 gesneden knoflookteentje toe en de hele peterselietakjes. Fruit nog 2 min. Neem er dan alles uit met een schuimspaan en doe met de witte wijn in een schenkkan. Doe de boter bij in de sauteerpan en bak er de filets aan beide kanten bruin in op een vrij hoog vuur. Overgiet met de cognac, verminder het vuur, zet een deksel op de pan en laat 2 min. op een zacht vuur stoven. Kruid met peper en zout. Mix de inhoud van de schenkkan en giet over de fazantenfilets. Voeg de wildfond toe, het bindmiddel en de kruidentuil, laat 15 min. op een heel zacht vuur sudderen. Maak ondertussen de paddestoelen schoon, snij de dikste in stukken en bak ze op een vrij hoog vuur in een braadpan met 1 eetlepel olie. Kruid met peper en zout. Doe de kastanjes bij in de sauteerpan en bak nog 5 min. Breng op smaak met peper en zout, doe er de paddestoelen bij en dien meteen op. Geef er hertoginnenaardappelen bij. Tips: Ook heel lekker met filet van patrijs.
Obelix wist het al: er gaat niets boven een lekker stukje everzwijn. Nu alleen nog de beste locaties vinden om dat gegeerd wild op te peuzelen. Smakelijke restaurants voor jullie die allemaal graag met het betere stukje wild aan de slag gaan. Let wel: informeer op voorhand goed of er op de dag dat jij uit eten gaat daadwerkelijk everzwijn op het menu staat, want heel wat zaken werken met wisselende ingrediënten en dag-, week- en maandmenu's.
Het is maar een kleine stap van Durbuy naar hartje Antwerpen. In Boechout vind je het gekende restaurant De schone van boskoop terug, dat in meerdere opzichten een nauwe band heeft met appels. Niet alleen de naam van de zaak, ook het adres (Appelkant 10 in Boechout) kan niet toepasselijker zijn. Voor het betere wildgerecht zak je dit seizoen af naar dit memorabel restaurant.
In de schaduw van Brussel houdt Alain Deluc al jarenlang vast aan een beproefd recept: combineer seizoensgebonden ingrediënten met een creatieve keuken. Belangrijk is hier dat het wild ook écht wild is, en geen dieren die vooraf speciaal gekweekt zijn voor de jacht. Ook leuk: in het park is een landingsplaats voor helikopters voorzien, zodat je meteen na de jacht aan tafel kunt.
Anne en Richard Thiry baten in Habay-la-Neuve het hotelrestaurant Les Forges du Pont d'Oye uit. Tijd voor een gastronomisch weekendje dus! Rust en stilte verzekerd, want het hotel telt slechts 9 kamers. En als de honger opsteekt, zak je gewoon af naar het restaurant Plats Canailles de la Bleue Maison voor een lekkere maaltijd.
Geen enkel excuus meer om niet naar de Oostkantons te reizen. Als je van plan bent om ter plekke van de betere wildgerechten te genieten, Houd dan zeker halt bij Hotel Zur Post in St.Vith. Voor 70 (vijf gangenmenu) tot 100 euro (zeven gangenmenu) per persoon maak je er een gastronomische belevenis mee!
Restaurant La Fontanella in La Roche-en-Ardenne, vlakbij het parc naturel des 2 Ourthes, zal je bankrekening niet plunderen. De voorgestelde menu's blijven bescheiden van prijs. In ruil krijg je degelijke gerechten van een keukenteam met een voorliefde voor het jachtseizoen. Zo horen we het graag!
Hartje Mechelen, de thuisbasis van de Mechelse Koekoek, is wel de laatste plaats waar je everzwijngerechten verwacht. Stap toch maar eens binnen in De Carillon, waar ze je deze periode gerookte everzwijnham en een paté van ree met mangodressing voorschotelen. In een verbluffend decor (met de Sint-Romboutstoren als overbuur) geniet je er van een gastronomisch wildavontuur.
Categorie:RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN Tags:De Carillon,La Fontanella,Hotel Zur Post,Les Forges du Pont d'oye,Barbizon,De scgone van boskoop,
Aardappelquiche
Aardappelquiche
voor 4 personen
3 à 4 bloemige aardappelen, 8 eetlepels boter,200 g bloem, peper en zout,nootmuskaat,6 eieren,300 à 350 g zalmfilet, 200 ml melk,250 ml room,peterselie,gemalen kaas.
Bereidingswijze
Eerst maak je quichedeeg op basis van aardappelen: Schil de aardappelen en kook ze gaar. Pureer ze en laat ze volledig afkoelen. Meng de gezeefde bloem met stukjes koelkastkoude boter. Voeg peper, zout en nootmuskaat toe tot je een deeg krijgt dat lijkt op broodkruim. Voeg 1 ei, de koude puree en indien nodig ook 1 eetlepel koud water toe. Meng het geheel tot een werkbaar deeg en rol het uit op een bebloemd werkblad. Leg het deeg in een springvorm. Goed aandrukken en inprikken met een vork. Plaats het geheel 1 uur in de koelkast.
Maak daarna de vulling: Snijd de zalm in blokjes van 1,5 cm. Meng de zalmblokjes met 5 geklopte eieren, room, melk en 2 eetlepels gehakte peterselie. Kruiden met peper en zout. Giet de vulling in de taartvorm, strooi er geraspte kaas over en zet de quiche 30 minuten in de voorverwarmde oven op 200°C.
tip; Je kan de vulling naar wens aanpassen. Klassiekers zijn prei en champignons.
Bereiding; 1 Snijd mooie ronde vormpjes uit de aardappelen, laat ze nadien in de pan op een heel zacht vuur gedurende 1 uur in ganzenvet garen (aardappeltjes moeten net onder het vocht staan), frituur de aardappelen nadien tot ze goudbruin zijn. 2 Bereid de lookmayonaise (aïoli). Voeg een teentje fijngeperste look bij de mayonaise. 3 Fruit de ui aan in de pan en voeg er de champignons, het spek, de rozemarijn, de tijm en de laurier bij en blus het geheel met een scheut rode wijnazijn. Voeg, als het vocht grotendeels verdampt is, de wijn en port toe en laat zachtjes inkoken. Voeg de kalfsjus toe, laat gedurende 1 uur inkoken (tot 25 à 30 % van het vocht verdampt is) 4. Haal door een zeef en voeg een klontje boter toe (100 g boter op 1 liter vocht). Laat inkoken tot je een mooie jus overhoudt. 4 Bak de zwezeriken zoals hierboven vermeld. 5 Schik 3 rondjes aardappel op het bord. Spuit hierop een toefje lookmayonaise. Schik de kalfszwezerik op het bord. Werk af met de jus, enkele slablaadjes, blokjes tomaat en bieslook.