Alle ingrediënten mengen en tot een homogene massa kneden. Het geheel met natte handen in 6 - 8 ballen verdelen. Zorg dat er geen scheurtjes in de ballen komen. Boter verhitten en de ballen rondom aanbraden. Op een zacht vuur in 20-25 minuten met deksel op de pan gaar braden. De ballen af en toe draaien. Voeg zo nodig wat water of bouillon toe.
INGREDIENTEN (CA. 30 ZOENEN) Voor de koekjes: 125 g boter,125 g suiker,1 ei, 250 g bloem, met een snuifje zout erbij,50 g gemalen amandelen.
Voor het schuim: 340 g suiker,105 g water, 100 g eiwit,1 à 2 blaadjes gelatine.
En verder: Hazelnootpasta, 1 kg chocolade, Spuitzak,Suikerthermometer.
INGREDIENTEN1. Maak eerst de koekjes. Mix de boter met de suiker tot een luchtige massa, voeg het ei toe, en daarna de bloem en de amandelen. Pak het deeg in in folie en laat het minstens enkele uren rusten in de koelkast. Verwarm daarna de oven tot 180° C. Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak, met een bebloemde deegroller, tot een 3 mm dikke lap. Steek er rondjes uit en leg ze op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Bak ze tot de randen bruinen en laat afkoelen.
2. Vul een spuitzak met de hazelnootpasta (je kunt ook confituur, marsepein of een andere notenpasta gebruiken). Spuit op elk koekje een laagje pasta.
3. Maak het schuim. Laat de gelatine weken in een kom ijswater. Zet de suiker en het water in een pot op het vuur en verhit tot 118° C. Klop intussen het eiwit op tot stevige pieken. Voeg het hete suikerwater in stralen toe aan het eiwit en voeg de gelatine toe. Blijf het mengsel kloppen tot het is afgekoeld tot ongeveer 30° C.
4. Vul een spuitzak met het witte schuim. Spuit mooie bollen op de koekjes - eindig telkens met een draaiende beweging, om te vermijden dat er een puntje blijft staan. Laat de schuimbollen minstens vier uur drogen, buiten de koelkast.
5. Smelt 650 g chocolade en roer er dan de overige 350 g onder, zodat je een lopende massa van ongeveer 32° C krijgt. Geef elk koekje een voorzichtig chocoladebad: leg het in de gesmolten chocolade en schep er royaal chocolade over. Vis het met een vork weer uit het bad en laat het hard worden op een stuk bakpapier.
Tip: Spreid dit avontuur over twee of drie dagen, zodat het deeg en het schuim lang genoeg kunnen rusten.
Hij wordt populairder én lekkerder, nu ambitieuze bakkers en chocolatiers, elk voor zich, het perfecte recept najagen. Handgemaakte koekjes met veel boter erin, daarop een laagje praliné en een bol perfect stabiel eierschuim, overgoten met zuivere, krokante chocolade. Scandinavië en negerzoenen, de associatie ligt niet voor de hand. Maar aandachtige klanten van Ikea zagen al dat de Zweden gesteld zijn op hun skumbolle, en dat is nog niets bij de Deense flodebolle, die bij liefhebbers bekendstaan als de beste negerzoenen ter wereld. Ook de Duitsers hebben een zoenentraditie, met name op hun kerstmarkten, waar kraampjes staan met niets dan Schokoküsse in diverse uitvoeringen. Schotland koestert zijn nationale zoenenmerk Tunnock's, Québec zijn Whippets en New York zijn Mallomars. Tip; PIMP JE NEGERZOEN
Het schuim en de chocoladekap van een negerzoen maak je het best volgens het boekje, maar met het koekje en de tussenlaag kun je spelen.
* Aan het koekjesdeeg kun je noten, zeste, cacao of speculaaskruiden toevoegen.
* Het tussenlaagje kan bestaan uit allerlei soorten confituur en notenpasta, of chocoladeganache die je op smaak brengt met je favoriete likeur, essence of infusie. Als het maar een stevig beschermlaagje vormt tussen het koekje en het schuim.
* Voor theezoenen: voeg een eetlepel fijngemalen earl grey of matchapoeder toe aan het koekjesdeeg. Bedek de koekjes met theeganache, waarvoor je ook weer een lepel thee (of een theezakje) toevoegt aan 140 ml kokende room. Laat het mengsel een kwartier trekken en zeef het. Breng de room opnieuw aan de kook en giet hem op 225 g verbrokkelde chocolade. Laat de chocolade even smelten en meng alles tot een smeuïge ganache.
* Voor sinaaszoenen: voeg een lepel zeste van sinaasappel (of citroen) toe aan het koekjesdeeg. Bedek de koekjes met sinaasganache, waarvoor je een lepel sinaasappelzeste toevoegt aan 140 ml room, die je aan de kook brengt. Giet de kokend hete room op 225 g verbrokkelde chocolade. Laat de chocolade even smelten en meng alles tot een luchtige ganache. Voeg misschien nog een klein scheutje sinaasappellikeur toe.
Voor wie van lekker eten houdt en graag eens een kijkje neemt in Maastricht, is de restaurantweek Maastricht aan Tafel een must. Twee weken lang, van 6 tot en met 20 februari, worden je smaakpapillen getrakteerd op een mooi menu tegen de vaste prijs van 25,20 euro.
Mediterrane smaken, streekgebonden lekkernijen of Aziatische specialiteiten; iedereen kan wel ergens terecht tijdens deze culinaire weken, met een keuze uit dertig restaurants. En er zijn activiteiten die je niet wil missen. Een speciale wandeling langs de gastronomische geheimen van de stad, vlaaien leren bakken bij de Bisschopsmolen.. of neem een pakket met bijzondere ingrediënten mee naar huis om het daar nog eens dunnetjes over te doen.
Twintig cent
Met het menu (voor- en hoofdgerecht en dessert of koffie) draag je bovendien bij aan het goede doel Extraordinary Ones, een initiatief van Maastrichtenaar Leon Aarts. Voor 20 eurocent kan een kind in een derde wereldland worden voorzien van een maaltijd op school. Steeds vaker wordt met 20 cent dit initiatief gesteund. Naar aanleiding van de eerste editie van Maastricht aan Tafel voor Extraordinary Ones (februari 2010) is er nu ook vanuit de rest van Limburg, Nederland en zelfs België, Duitsland en Engeland interesse voor het project.
Costières de Nimes Trassegum - Château dOr et de Gueules
De winterse keuken vraagt om vlees met een uitgesproken smaakpalet. Nu het jachtseizoen nog volop aan de gang is, is hertenkalf de geknipte keuze voor een pittig vleesgerecht.
Mount Benson (Australië) - Norfolk Rise Vineyard 07
Een shiraz voor de volle honderd procent. Krachtige wijn met een intense kersenrode kleur. Mix van rijp rood fruit, peper, chocolade, cederhout, verse kruiden en een frisse eucalyptustoets. Zachte, fruitige aanzet en mooie, frisse afdronk met zachte tannines.
Costières de Nimes Trassegum - Château dOr et de Gueules
50% Syrah, 25% Carignan & 25% Mourvèdre. Warme donkerrode kleur. Intense neus met aromas van zwarte bessen, zwarte olijven, vanille, koffie en lichte kruidige toetsen. Elegante en evenwichtige wijn met terugkerende smaken van geconfijt zwart fruit en licht geroosterde toetsen met fluweelzachte tannines. Haalt een score van 90/100 bij Robert Parker.
Deze wijn bevat voornamelijk merlotdruiven. Robijnrode kleur met lichte paarse schijn . Neus van rode bessen, zoethout en chocolade. Lichte kruidigheid met mooi verweven houttoetsen. Mooie zachte aanzet van rood fruit in de mond met soepele, ronde tannines.
Jacques Appelmans bron;nieuwsblad.be
Categorie:WIJN & WIJNWEETJES Tags:Saint-Emilion Grand Cru,Costières de Nimes Trassegum,Mount Benson (Australië),
Bereiding: - Snij de persappelsienen doormidden en pers ze volledig uit. Leg de 4 lege helften enkele uren in de diepvriezer.
- Verwarm het appelsiensap met de suiker en de kaneelstokjes of een snuifje kaneelpoeder en laat inkoken.
- Schil de eetappelsienen en snij ze in dunne schijven. Neem 4 borden en plaats in het midden van elk bord een bevroren lege appelsienhelft. Schik de schijven appelsien er rond.
- Vul de lege helften met een bolletje vanilleijs. Napeer de suikerstroop over het ijs en de appelsienschijven. Serveer met een ijswafeltje.
Extra tips: Je kan ook nog andere specerijen aan de suikerstroop toevoegen, bijvoorbeeld steranijs, vanille, kruidnagel,...
Steeds meer jonge kinderen allergisch aan hazelnoten
Steeds meer jonge kinderen allergisch aan hazelnoten
Uit een onderzoek van professor immunologie Didier Ebo blijkt dat steeds meer jonge kinderen allergisch zijn aan hazelnoten. Volwassenen vertonen eerder milde allergische reacties, bij kinderen worden veel hevigere symptomen opgemerkt. Dat schrijven de Concentrakranten.
Een hazelnootallergie bij volwassenen heeft symptomen als een lichte zwelling van mond of keel. Allergische kinderen krijgen een felle huiduitslag, zwellingen in de keel en mond, ademhalingsproblemen waardoor ze bewusteloos en in shock kunnen geraken, en zelfs overlijden.
De allergie duikt opmerkelijk genoeg ook op bij heel wat jonge kinderen en zelfs zuigelingen die nooit hazelnoten aten.
Op zoek naar verklaringen voor de allergie stelde Ebo vast dat er jonge baby's zijn die de allergie via hun moeder gekregen hebben, zowel voor de geboorte via de placenta als erna via borstvoeding.
Hazelnootallergie is relatief nieuw, hoewel notenallergie nochtans vaker voorkomt. Meestal is men dan allergisch aan pindanoten.
(belga/edp)bron;hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:hazelnoten,
Eén glas bier per dag is gezond en maakt slank
Eén glas bier per dag is gezond en maakt slank
Een gematigde consumptie van pils kan het risico op suikerziekte en hoge bloeddruk beperken en zelfs helpen afvallen, dat blijkt uit een Spaans onderzoek.
Professor Ramon Estruch en professor Rosa Lamuela onderzochten 1.249 mannen en vrouwen ouder dan 57 jaar. Daaruit blijkt dat degenen die dagelijks een glas bier dronken in combinatie met een mediterraan dieet niet verdikten, sommigen vielen zelfs af, ze hadden over het algemeen een lager vetpercentage. De resultaten tonen ook aan dat een gematigde bierconsumptie de kans op diabetes en een hoge bloeddruk verlaagt. Wijn De wetenschappers zeggen op basis van hun bevindingen dat bier dezelfde gezondheidsvoordelen heeft als een gematigde consumptie van wijn. Dit drankje bevat foliumzuur, vitamines, ijzer en calcium, wat volgens de onderzoekers een beschermend effect op het cardiovasculaire systeem heeft. Daarnaast is het alcoholgehalte relatief laag in vergelijking met andere drankjes. Bierbuikje? Het feit dat dit pils zou leiden tot een bierbuikje zou volgens de vorsers komen doordat mensen vaak grote hoeveelheden drinken zonder te bewegen en hierbij chips en andere ongezonde snacks eten. Vrouwen mogen volgens de onderzoekers dagelijks twee kleine glazen pils opnemen, bij mannen is dat drie, wel moet dit in combinatie met een gezond eetpatroon en veel lichaamsbeweging.
4 scharren,4 langoustines,4 staven jonge prei, 4 grote witte champignons,4 kastanjeboleten,4 enoki, 4 shiitake,2 dl witte wijn,4 dl room,2 sjalotten, 200 g polderpuree,50 g mousseline,1 selder,laurier, tijm,look.
Bereidingswijze :
Verwijder het vel en de vinnen van de schar en fileer de vis. Stoom of pocheer de vis.
Verwijder de kop van de staart van de langoustine. Pel de staartjes en verwijder het darmkanaal.
Maak een bouillon van de langoustinekoppen, sjalot, selder, laurier, tijm en witte wijn. Laat kort opkoken en passeer door een zeef.
Was de prei. Snijd het wit van de prei af (3 à 4 cm). Snijd het groen van de prei fijn en stoof kort in een weinig boter. Gaar het wit van de prei kort in boter.
Snijd de champignons in dunne schijfjes en steek uit volgens de gewenste grootte. Stoof de resten van de champignons kort met wat sjalot en eventueel wat look en citroen. Mix nadien in de blender tot een crème of puree.
Laat de bouillon van de langoustines met sjalot en witte wijn tot 1/2 inkoken. Voeg de room toe en laat opnieuw inkoken. Werk op met mousseline en opgeklopte room.
Glaceer de saus onder de salamander of de grill. Schik de vis erop. Dresseer de puree en alle garnituur op de schar.
1 pak verse pasta met ricotta en spinazie (250 g), 2 sneetjes brood, in kleine blokjes,2 el olijfolie, 300g panklare spinazie,15g basilicum,100g knoflookdressing, 1 avocado, in plakjes,1 bakje cherry tomaten.
Bereiden;
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Leg de blokjes brood op keukenpapier in een schaaltje, besprenkel ze met de olie en bak ze 2-3 min. in de magnetron op vol vermogen. Schep de croutons halverwege om. Schep de spinazie en het basilicum om met de knoflookdressing. Giet de pasta af en schep samen met de avocado en tomaten door de spinaziesalade en strooi de croutons erover. Bestrooi de salade met peper en zout naar smaak.
6 (zo goed mogelijk) ontvette eendenfilets, 6 eetlepels viervruchtenjam (van rode vruchten), 1 teentje knoflook, 1 ui, 3 sjalotjes, 40 cl rode wijn, 1 laurierblaadje, 1 takje tijm, zout en peper van de molen, 100 g boter, 2 eetlepels ontpitte kersen, 2 eetlepels frambozen, een groene salade, balsamicoazijn.
Bereiding
1. Maak enkele inkepingen in het vel van de eendenfilets. Bak ze snel goudbruin aan in een stoofpan (op de vetkant). Leg de eendenfilets in een ovenschotel en smeer ze in met 4 eetlepels viervruchtenjam. Voeg de gepelde en fijngesnipperde ui en knoflook toe. Zet de schotel circa 20 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.
2. Pel intussen de sjalotjes en snipper ze fijn. Doe ze in een steelpan met de rode wijn, de laurier en de tijm. Breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook en laat daarna inkoken. Werk er al kloppend de in stukjes gesneden boter onder. Voeg er dan 2 eetlepels jam aan toe, en de gewassen en ontpitte kersen en de frambozen.
3. Snijd de eendenfilets in plakjes en overgiet die met de saus. Dien op met een groene salade, op smaak gebracht met balsamicoazijn.
Heerlijk wild - Met noga gelakte patrijs en appel in de oven gevuld met amandelen
Voor 6 personen
3 patrijzen, 2 eetlepels bloem, 50 g boter, 50 g zachte noga, 60 g witte noga, het sap van 1 citroen, 5 cl olie, 4 eetlepels armagnac, een beetje water, zout en peper van de molen, 6 appels (type renet), 6 eetlepels amandelschilfers, 18 gedroogde en ontpitte pruimen, 6 koffielepels vloeibare honing, 60 g boter, bladpeterselie.
Bereiding:
1. Bestrooi de patrijzen met bloem en bak ze in een stoofpot, in 50 g boter goudbruin aan. Leg ze in een ovenschotel. Overgiet ze met het braadvet.
2. Smelt de zachte noga en 40 g witte noga in het citroensap, de olie, de armagnac en een beetje water. Voeg peper en zout toe. Overgiet de patrijzen met deze saus.
3. Snijd van elke appel een hoedje en boor de appels voorzichtig uit. Meng de amandelschilfers met 3 in dunne plakjes gesneden pruimen, de honing en de boter. Vul de appels met deze bereiding. Leg ze in de schotel met de patrijzen. Voeg er de resterende gedroogde pruimen aan toe.
4. Zet de schotel ongeveer 25 minuten in de oven.
5. Versnijd de patrijzen, bestrooi ze met de rest van de witte noga (in stukjes gesneden), overgiet ze met de saus. Dien op met de gestoofde appels en de gedroogde pruimen. Versier met een takje bladpeterselie.
Het is een algensoort die in Japan sinds mensenheugnis wordt gegeten. Maar ook bij ons vinden we agar-agar - vaak zonder dat we het beseffen - terug in taarten, desserten, yoghurts. Vooral in gedroogde vorm zijn de voordelen talrijk... zonder gevolgen op de weegschaal.
Het was onder de invloed van vegetariërs en aanhangers van de natuurlijke voeding dat het rode zeewier agar-agar in onze keukens terechtkwam. Dat gebeurde vooral omdat het een zeer krachtig geleermiddel is dat met succes dierlijke gelatine vervangt. Voor de Japanners is het echter tot vandaag toe een magisch product: uiterst voedzaam, en toch met een minimum aan calorieën. Wanneer u het gebruikt in een dessert, wordt dit vederlicht. Bovendien is agar-agar rijk aan vezels (zo'n tachtig procent) en zodra het in de maag terechtkomt, zwelt het op en zorgt het heel snel voor een gevoel van verzadiging. En dat terwijl de calorische toevoer bijna nul is (0,3kcal/g)! De rijke toevoer van vezels vermindert bovendien de glykemische index van sommige suikers, verbetert de darmtransit en voorkomt constipatie. Vandaar de stevige reputatie van agar-agar als gezel tijdens een ingrijpend dieet.
Plantaardig geleermiddel
Zelfs zij die niet de neiging hebben om te verdikken, kunnen profijt halen uit het gebruik van agar-agar. Het is immers wat men een krachtig plantaardig slijm noemt. Dit wil zeggen dat deze substantie opzwelt wanneer ze in contact komt met vloeistoffen, snel vergroot in volume en stroperig wordt. Daarom kan ze zonder enig probleem de gelatine van dierlijke oorsprong vervangen. Meer nog, ze is ronduit te verkiezen boven gelatine omdat deze laatste gemaakt is uit beendermeel, huiden en poten van varkens en in mindere mate uit rund (zo'n 20 %). Dat gelatine in de tijd van de gekkekoeienziekte over de hekel werd gehaald, was onterecht want de gebruikte beenderen worden gesteriliseerd tot op 140 graden. Maar toch gaan steeds meer mensen kiezen voor agar-agar en dat zijn lang niet allemaal vegetariërs, aanhangers van de gezonde keuken of joden en moslims die volgens hun voorschriften geen varkensvlees mogen eten. Om hetzelfde resultaat te bekomen, heb je immers acht keer minder agar-agar nodig dan gelatine. Het is wat moeilijker te doseren, maar toch kunt u er perfecte flans, desserten, snoep, pasteien mee maken. Misschien eens proberen in Cake !
Zuiverend
De lijst van kwaliteiten van dit magische wier is lang. Het levert geen vet, maar wel een goeie dosis eiwitten en mineralen (calcium, fosfor, magnesium en ijzer). Het heeft ook fagocyte eigenschappen: zo slorpt het de zware metalen en andere vervuilende stoffen uit onze voeding op, waardoor het een zeer interessant voedingsmiddel wordt in combinatie met zuiverende diëten. Niet verwonderlijk dus dat het in de loop van de zeventiende eeuw, in Japan de naam kanten kreeg, voedsel van de goden. Bij ons was en is het minder gekend. Het zit verwerkt in flans, yoghurt, gelei, pastei... Het wordt reeds lang gebruikt door de voedingsmiddelenindustrie omdat ze stevigheid en textuur geeft aan light- producten en aan producten op basis van water. Indien u de code E406 op de verpakking ziet staan, dan hebt u prijs!
Toch zijn er twee minpuntjes aan het product: het is zeer laxatief in te hoge dosis - daarom is 3 gram per dag het absolute maximum - en zelfs al bevat het interessante voedingsstoffen, eiwitten en vezels, toch mag het maar in homeopatische dosissen worden gebruikt.
Aan tafel!
Agar-agar wordt gehaald uit sommige rode algensoorten, maar na wassen en drogen is het niet meer dan een fijn, wit poeder, zonder smaak of geur. Dit is zeker geen nadeel, want zo kan het aan om het even welk gerecht worden gevoegd, zout of zoet. Het zal niets aan de originele smaak van de ingrediënten - fruit, groenten, oliehoudende producten, zuivel - veranderen. Het kan probleemloos in klassieke recepten worden gebruikt (chocolademousse, taart...) of het kan dienen om de hoeveelheid vetten te vervangen of te verminderen. Dit laatste met een lichter en gezonder product als resultaat. Agar-agar is verkrijgbaar in biowinkels, Aziatische speciaalzaken en bij sommige kruideniers die delicatessen verkopen (ongeveer euro 5/12g).
Hoe gebruikt u het?
Agar-agar vindt u onder de vorm van schilfertjes of poeder. Om het u niet te moeilijk te maken wat de dosering betreft, kiest u het best voor de poedervorm: zakjes van 2g. Eén tot twee gram is meestal de hoeveelheid die in recepten gebruikt wordt per liter: één gram om lichtjes op te stijven, twee gram (dit is ongeveer een koffielepel) wanneer je een stevige textuur wilt bekomen. Het procédé is identiek voor elk recept: los het poeder op in een koude vloeistof (water, melk, bouillon, thee, room...), breng deze vloeistof op kookpunt en laat gedurende enkele minuten sudderen. Daarna haalt u het geheel van het vuur zonder u ongerust te maken dat het nog vloeibaar is. Agar-agar lost namelijk op boven de 85°C, maar wordt pas stevig bij 40°. Laat geleren in een voldoende klein recipiënt zodat de vorm mooi bewaard blijft.
De Japanners gebruiken agar-agar op de simpelste manier. Zij lossen een koffielepel op in hun soep, hun groene thee of om het even welke andere warme vloeistof. Zij doen dit elke dag, vijftien minuten voor de maaltijd, om een lichtjes verzadigd gevoel te krijgen vooraleer ze aan tafel gaan. Uiteraard bij voorkeur warm te drinken, vooraleer de agar-agar opstijft.
Twee vlugklaarideetjes:
Fris fruitdessert: 500ml fruitsap laten koken, 2g agar-agar toevoegen en zoeten met suiker, honing, aspartaam,... Na twee minuten van het vuur halen en laten afkoelen in de koelkast nadat u het in kleine vormpjes (glaasjes, kopjes...) hebt gegoten. Haal uit de vormpjes en versier met stukjes vers fruit.
Framboos-vanillesnoepjes: los 1 gram agar-agar op in een 1/4de liter frambozen- en 1/4de liter frambozenthee. Laat twee minuten koken en voeg suiker toe naar smaak. Haal van het vuur en laat afkoelen in een moule met minivormpjes. Na twee of drie uur kunt u uitgebreid smullen.
Voor info en ideetjes voor recepten: Agar-agar, het zuiverende en slankmakende wondermiddel uit Japan, geschreven door Clea, uitg. Deltas, 9,95 (isbn: 978 90 447 2029 7).
voor 4 personen 1 groene paprika,1 rode paprika,1 gele paprika,3 wortelen, 2 ajuinen,bakboter,600 gram gerookte tofoe, in blokjes, 1 blik gezeefde tomaten,paprikapoeder,tomatenketchup,tabasco.
Bereiding: - Was en ontpit de paprika's, schil de wortelen en snij ze in fijne reepjes. Schil de ajuinen en snij ze in ringen.
- Doe bakboter in een braadpan en bak de blokjes seitan tot ze krokant zijn.
- Doe bakboter in een kookpot en fruit de ajuinen tot ze glazig worden. Voeg de paprika's en wortelen toe en laat even stoven.
- Giet de gezeefde tomaten erbij en roer goed door mekaar. Laat stoven op een zacht vuurtje tot de groenten zacht zijn. Voeg eventueel een beetje water toe.
- Voeg de blokjes seitan toe en laat nog 10 minuten stoven. Breng op smaak met paprikapoeder, tomatenketchup en tabasco. Serveer met verse frietjes en mayonaise.
2 eieren,1 bakje verse munt (15 g),3 el mayonaise,
1 el citroensap,1 kropsla, 2 el knoflookcroutons (zakje a 120 g),
Bereiden
Kook de eieren in een kleine pan in 7 min. hard. Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en laat even afkoelen. Snijd de eieren in dunne plakken. Snijd de helft van de muntblaadjes zeer fijn. Maak in een vijzel of met de staafmixer een dressing van de fijngesneden munt, de mayonaise, het citroensap en 1 el water. Breng op smaak met peper en zout. Haal de slabladeren los en was ze. Doe de blaadjes sla en de rest van de blaadjes munt in een schaal. Leg de plakjes ei erop en bestrooi met de croutons. Serveer met de muntmayonaise.
Tip; om de mayonaise minder vettig te maken kun je mengen met yoghurt.
Energie 135 kcal- Eiwit 5 g- Vet 12 g- Koolhydraten 2 g (per eenpersoonsportie)
1 gerookte makreel,200 gram sperziebonen,1 rode ui (dunne partjes), 2 tenen knoflook (plakjes),1 rode paprika (reepjes), 1 eetlepel verse oregano of tijm (fijngehakt),versgemalen zwarte peper, 1-2 eetlepels olijfolie,4 eetlepels medium dry sherry, 2 stukken bakpapier van 30 x 30 cm
Bereiding< 35 min. of meer
Kook de gehalveerde sperziebonen in ruim kokend water in 4-6 minuten beetgaar. Spoel ze onder koud water af en laat ze goed uitlekken. Meng de sperziebonen in een kom met de ui, knoflook, paprika en oregano. Schep er wat zout en peper naar smaak door en sprenkel de olie erover. Verdeel dit mengsel over de stukken bakpapier. Maak de makreel schoon, verwijder het vel en de graten. Leg de stukken vis op de groenten, maal er wat peper boven en sprenkel de sherry erover. Vouw het bakpapier langs de groenten en vis omhoog en draai het als een pakketje dicht. Leg de pakketjes op de bakplaat en laat de groenten en vis in de oven in 20-25 minuten gaar en heet worden.
Voor 4 personen 2 zakken gesneden boerenkool (a 300 g),1 ui, 4 eetlepels boter of margarine, gemengd gehakt (350 g), aardappelpuree ( 300 g), 600 ml melk, gemalen oude kaas (150 g).
Bereiden;
Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4. In pan boerenkool ca. 5 minuten koken. Boerenkool afgieten en in vergiet laten uitlekken. Intussen ui pellen en snipperen. In koekenpan helft van boter verhitten en ui ca. 2 minuten fruiten. Fijngehakt toevoegen en ca. 4 minuten meebakken. Op smaak brengen met zout en peper. Aardappelpuree bereiden . Ovenschaal invetten en laag om laag vullen met boerenkool, gehakt, puree en helft van kaas. Eindigen met aardappelpuree. Rest van kaas erover strooien. Schotel ca. 20 minuten in midden van oven bakken.
Frankrijk staat voor 2010 opnieuw op de eerste plaats in de lijst met grootste wijnproducenten ter wereld, een positie die het land in 2009 kwijtgeraakt was aan Italië. Dat blijkt uit een studie van Vinexpo, een wijn- en sterkedrankensalon dat van 19 tot 23 juni plaatsvindt in Bordeaux.
Hoewel Frankrijk, net als Italië, de VS, Zuid-Afrika en Duitsland, een kleine druivenoogst kende in 2010, herwon het land toch de eerste plaats voor Italië en Spanje.
Verwacht wordt dat de productie tegen 2014 zal blijven dalen (met gemiddeld 5,54 procent), wat Frankrijk zijn koppositie volgens de verwachtingen niet zou kosten.
Vreemd genoeg is de consumptie van roséwijnen tussen 2005 en 2009 met een vijfde gestegen.
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Abrikozen,spinazie,paprika,meloen,
Belgen eten steeds meer streekproducten
Belgen eten steeds meer streekproducten
Belgen zijn verzot op streekproducten omdat die beter smaken. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek uitgevoerd door TNS Dimarso in opdracht van de Noord-Hollandse Gouda kaas met het Rode Zegel.
We zijn verzot op kaas, maar liefst 99,8% eet graag een plakje gouden glorie. 27% eet zelfs dagelijks zo'n 44 gram kaas. Daarbij kiezen we voor streekproducten omdat deze een betere smaak (19,4%) hebben, een garantie van oorsprong bieden (18%), gemaakt zijn volgens een traditioneel recept (17,3%), en een garantie van kwaliteit bieden (14,7%).
Streekproducten zitten bovendien in onze genen. Zowel Nederlanders als Belgen zijn er trots op en vinden onder meer dat zij hun land goed vertegenwoordigen. Wil je zeker zijn dat je een streekproduct in handen hebt? Echte streekproducten hebben een 'Beschermde Oorsprongsbenaming'.
Bij de kazen kiezen we vooral voor halfharde varianten, zoals de Noord-Hollandse Gouda kaas met het Rode Zegel omdat die varianten volgens consumenten puur van smaak zijn en toch nog smeuïg. Bij het kopen van een blokje kaas letten we vooral op de smaak (83,2%), de prijs (43%), het vetgehalte (27,5%) en de herkomst (22,1%).