Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    20-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zachte wafels met appels
     

    Zachte wafels met appels

    voor 8 grote wafels:
    • 2 eieren op kamertemperatuur ,120 g griessuiker ,10 cl melk
    • 100 g boter + voor het bakken ,200 g zelfrijzende bloem
    • 1 snuifje kaneelpoeder (facultatief) ,2 dikke golden appels
    • 1 snuifje zout

     Zachte wafels met appels

    Bereidingstijd:<20 min (+ 20 min rusttijd)

    Doe de eierdooiers, de suiker en de melk in een grote kom en klop met de garde. Voeg dan de gesmolten boter toe, de bloem en eventueel het kaneel. Klop tot een glad beslag.
    Rasp de geschilde appels met de grove kant van de rasp. Voeg ze toe aan het beslag en meng goed.
    Klop 1 eiwit heel stijf met een snuifje zout (het andere eiwit wordt niet gebruikt). Spatel het onder het beslag. Laat 20 min. op kamertemperatuur rusten.
    Breng het wafelijzer op een middelmatige temperatuur. Besmeer het met boter (met een siliconen keukenkwastje) en schep er ongeveer ¼ van het beslag in. Strijk het tot in de hoeken open en reken +/- 5 min. tot de wafels goudbruin gebakken zijn. Bak zo 4 x 2 wafels.
    Dien koud of warm op, eventueel met bloemsuiker of slagroom. Je kan ze gerust opwarmen in de broodrooster.

    Tips:
    Tip : De wafels blijven lekker zacht wanneer je ze tijdens het afkoelen afdekt.

    bron;delhaize.be


    Categorie:PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE,
    Tags:wafels,appels,ei,suiker,melk,boter,bloem,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luikse wafels


    Luikse wafels


    voor 8 kleine wafels:
    • 18 g verse gist, 7 cl melk ,200 g tarwebloem voor fijngebak
    • 1 snuifje zout ,1 zakje vanillesuiker,100 g boter + voor het bakken
    • 1 ei ,100 à 125 g parelsuiker.

              Luikse wafels


    Bereidingstijd:<
    10 min (+ 30 min rusttijd)

    Los de gist op in de lauwe melk, meng goed.
    Meng de bloem, het zout en de vanillesuiker in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en giet er de gesmolten boter in, de melk met de gist en het losgeklopte ei.
    Meng goed met een soepele spatel tot een glad deeg. Dek het beslag af met een doek en laat gedurende 30 min. op een warme plaats rijzen.
    Breng het wafelijzer op een middelmatige temperatuur.
    Roer de parelsuiker met een spatel onder het beslag om alles goed te mengen. Verdeel in 8 bolletjes.
    Bestrijk het midden van de platen met wat gesmolten boter en leg er 2 bolletjes in. Bak 3 à 4 min. maximum. Bak de 8 wafels op deze manier.
    Serveer bij voorkeur warm.

     
    Tip : Voor de liefhebbers : voeg wat kaneel toe aan het beslag.

    bron;delhaize.be


    Categorie:PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE,
    Tags:Luikse wafels,gist,melk,bloem,suiker,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huisgemaakte oliebollen
     
    Huisgemaakte oliebollen

    voor ong. 36 stuks:
    • 15 cl blond bier ,50 g boter ,50 g griessuiker
    • ½ koffielepel zout ,140 g tarwebloem voor fijngebak
    • 3 eieren « L » ,bloemsuiker

      Huisgemaakte oliebollen

     Bereidingstijd:<10 min

    Neem het mandje uit de frituurpan en verwarm de olie tot 180°C.
    Giet ondertussen het bier en 10 cl water in een grote steelpan. Voeg de in stukjes gesneden boter toe, de griessuiker en het zout. Breng aan de kook en neem meteen van het vuur. Voeg de bloem in één keer toe en meng krachtig met een houten lepel tot het deeg een bol vormt die van de bodem loskomt.
    Voeg de eieren één voor één toe en bewerk het deeg met de mixer tot het dik is maar soepel, een beetje elastisch.
    Neem telkens één koffielepel deeg ongeveer zo groot als een dikke kers en laat het deeg met behulp van een tweede lepeltje in de warme olie glijden. Laat 6 à 10 oliebollen per keer bakken, afhankelijk van de grootte van de frituurpan. Keer de bollen tijdens het bakken regelmatig met een schuimspaan om zodat ze rondom goudbruin gebakken zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
    Serveer meteen met veel bloemsuiker!

    Tips:
    Tip : De olie mag niet te heet zijn : de oliebollen zouden te snel bruin bakken en nog lang niet gerezen zijn.

    bron;delhaize.be


    Categorie:PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE,
    Tags:oliebollen,bier,boter,suiker,bloem,ei,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine beignets met confituur
     
    Kleine beignets met confituur
     
    voor ong. 36 stuks:
    • 18 g verse gist ,4 cl melk ,165 g tarwebloem voor fijngebak
    • ½ koffielepel zout ,20 g griessuiker
    • 35 g boter ,1 ei ,200 g confituur (naar keuze)

      Kleine beignets met confituur

    Bereidingstijd:<2 x 10 min (+ 1 h 30 rusttijd)

    Los de gist op in de lauwe melk, meng goed.
    Meng de bloem, het zout en de suiker in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en giet er de gesmolten boter in, de melk met de gist en het losgeklopte ei. Meng goed met een soepele spatel tot een glad en enigszins kleverig deeg. Dek het beslag af met een doek en laat gedurende 1 u. op een warme plaats rijzen.
    Bestrooi je handen met bloem en bewerk het deeg even. Maak kleine balletjes, leg ze op een met bakpapier bekleed dienblad en laat er wat ruimte tussen. Laat nog 30 min. rusten.
    Neem het mandje uit de frituurpan en verwarm de olie tot 180° C.
    Dompel een schuimspaan in de hete olie, neem de schuimspaan er terug uit en leg er 3 of 4 deegballetjes op. Dompel alles in de olie en neem de lepel er voorzichtig uit. Laat 6 à 10 beignets tegelijk bakken, afhankelijk van de grootte van de frituurpan, Keer ze tijdens het bakken regelmatig om zodat ze rondom goudbruin gebakken zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken en laat afkoelen.
    Mix de confituur en verwarm in een grote steelpan. Hou de vloeibare confituur op temperatuur en dompel er telkens enkele beignets in. Neem ze er met een vork uit en laat ze afkoelen.
    Serveer op kampertemperatuur.

    Tips:
    Tip  : Geef het beslag extra smaak met kaneel of oranjebloesemwater.


    Categorie:PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE,
    Tags:beignets,confituur,gist,melk,bloem,suiker,boter,ei,
    19-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bizarre trucs die je helpen afslanken
     

    Bizarre trucs die je helpen afslanken



    De Amerikaanse Dr. Oz helpt in zijn tv-programme mensen om zich beter in hun vel te voelen zonder kleding. Hij deelt zijn favoriete, maar vaak ook ongekende tips om af te vallen. 

    Augurk als snack: Het zuur in deze knapperige groente zorgt ervoor dat je geen zin krijgt in suiker. Het klinkt vreemd, maar als je zin hebt in een lekkernij, raadt de dokter aan een augurk te eten.

    Thee van banaba:
    Deze thee krijgt niet veel aandacht, maar het wint wel aan populariteit omdat dit je bloedsuikerspiegel kan verlagen. Dat is goed voor je gezondheid omdat dit tot gewichtstoename kan leiden en in extreme gevallen zelfs tot diabetes.

    www.doctoroz.com

    (ep)bron; hln.be


    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:augurk,thee,banaba,Dr. Oz,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalmsoep met prei


    Zalmsoep met prei

    Voor 4 personen; 

    2 stengels prei ,500 g bloemige aardappelen ,2 el boter
    een snuifje nootmuskaat ,800 ml visbouillon ,400 g zalmfilet
    100 ml room ,1 el fijngehakte dille ,een kneepje citroensap
    plukjes krulpeterselie, voor de afwerking ,peper van de molen en zout.

                         

    Bereidingswijze

    Was en snij de prei in ringen. Schil en snij de aardappelen in kleine blokjes. Stoof beide in de hete boter, kruid met nootmuskaat, peper en zout. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat 20 min. sudderen. Spoel de zalmfilet, dep droog en snij in repen. Voeg de dille en room toe aan de soep en breng aan de kook. Leg er vervolgens de zalm in en laat deze 4 à 5 min. trekken tot de zalm gaar is; laat de soep echter niet meer koken!

    Breng op smaak met citroensap, peper en zout. Doe de soep in kommetjes en serveer gegarneerd met plukjes peterselie.

    bron; mijnflandria.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:Zalm,Soep,Prei,Nootmuskaat,Bouillon,Dille
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snelle waterzooi uit de wok met kruidenroom en aardappelchips


    Snelle waterzooi uit de wok met kruidenroom
    en aardappelchips

     voor 4 personen

    1 middelgrote kip ,1 prei ,4 jonge wortelen,
    1 botje kaarsraapjes of jonge raapjes ,4 lente-uitjes ,
    200 g kleine aardappelen, 2 dl gevogeltefond ,1 stengel citroengras ,
    2 dl room ,arachideolie ,peper en zout ,
    een assortiment verse kruiden (bv. peterselie, kervel, dragon en basilicum)

                       

    Bereidingswijze

    Snijd de kip in stukken en roerbak die kort in hete arachideolie. Kruid met peper en zout.
    Snijd intussen alle groenten met uitzondering van de aardappelen in stukken en voeg ze bij de kip. Laat de groenten even meegaren.
    Kneus het citroengras met de platte kant van een groot keukenmes en doe die bij de kip. Blus met de gevogeltefond, zet een deksel op de wok en laat 20 minuten zachtjes garen.

    Snijd intussen de goed gewassen aardappeltjes in flinterdunne plakjes. Frituur goudbruin, laat uitlekken op keukenpapier en strooi er zout overheen.
    Klop de room half op en doe er peper, zout en een rijkelijke portie gesnipperde verse kruiden bij. Verwijder het citroengras en spatel de room door de bereiding. Laat niet meer koken.
    Schep de waterzooi in diepe borden. Strooi er de aardappelchips overheen voor een lekker krokant effect.

    bron;mijnflandria.be
    Geert Van Der Bruggen

    Categorie:WOKGERECHTEN
    Tags:waterzooi,kruiden,room,kip,raapjes,prei,wortelen,aardappelen,citroengras,olie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het geheim van de perfecte macaron


    Het geheim van de perfecte macaron

    Met hun smeuïge vulling vallen macarons bij iedereen in de smaak. En je kunt er ook heerlijke gerechten mee bereiden. 

    De elegante macaron heeft vooral de laatste jaren bij fijnproevers en topchefs aan populariteit gewonnen. Ze gelden niet alleen als het summum van verfijning bij thee of koffie. Liefhebbers waarderen ze ook meer en meer bij een glaasje champagne.

    Voor de bereiding van de lekkernijen moeten amandelen, suiker en eiwit gemengd worden en in mooie vormpjes op de bakplaat goudbruin kleuren. Het geheim van een perfecte macaron met een krokante korst en een zijdezachte, smeuïge kern zit in het luchten. Wanneer je de koekjes uit de oven haalt, moet je water op de bakplaten nevelen zodat die beginnen te stomen, de koekjes komen dan makkelijk los.

    Voor ongeveer 30 koekjes:
    250 g vermalen of fijngestampte amandelen ,250 g fijne poedersuiker
    35 g meel ,4 eiwitten ,een paar druppeltjes vanille-extract 

     

    Bereidingswijze

    Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de amandelen in een grote kom en maak er een kuiltje in voor het meel en de poedersuiker. Kneed door elkaar en maak opnieuw een kuiltje om de eiwitten langzaam door het geheel te mengen. Voeg ook het vanille-extract toe. Zorg dat het beslag mooi zacht blijft.

    Neem een spuitzak of een houten lepel om de macarons vorm te geven. Bedek de ovenplaat met bakpapier en leg er bolletjes van 3 tot 5 cm doorsnee op. Zet 15 tot 20 min. in de oven, tot de macarons goudbruin beginnen te kleuren. Schenk een beetje water tussen het bakpapier en de ovenplaat om de koekjes los te krijgen zonder ze te breken.

    tip;
    Je kunt er ook heerlijke gerechten mee bereiden. Zo gaan de koekjes uitstekend samen met kip, pens en ijs.

    bron; skynet.be 


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:macarons,amandelen,meel,suiker,ei,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pot-au-feu van knollen en truffel
     

     Pot-au-feu van knollen en truffel
     

      voor 4 personen;
    - assortiment van knollen (1/2 knolselder 2 boterrapen 2 koolrabi’s
      4 peterseliewortelen 2 dikke wortelen 4 schorseneren),
    - 8 dl groentebouillon ,tijm ,laurier ,2 schijfjes gember
    - 1/2 sjalot ,boter ,30 g truffel.

                                    Pot-au-feu van knollen en truffel

    Bereiding
    1 Schil al de knollen en wortelen. Snijd de knolselder, draai de koolrabi en boterraap in gelijke partjes en snijd de wortelen in gelijke schijven.
    2 Laat ze langzaam zweten in een nootje boter. Kruid met peper en zout.
    3 Voeg er de gember, sjalot en kruiden aan toe en overgiet alles met de groentebouillon. Laat langzaam garen op een zacht vuurtje tot alles beetgaar is.
    4 Zeef de jus en houd de groentjes warm. Verwijder de kruiden, sjalot en gember.
    5 Laat de jus voor de helft inkoken en breng op smaak.
    6 Verdeel de groentjes in diepe borden, overgiet met de jus en garneer met truffel.

    bron; skynet.be

    Categorie:GROENTEN, GROENTENGERECHTEN,
    Tags:Pot-au-feu,knollen,truffel,wortel,schorseneren,gember,sjalot,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlandse bakker verkoopt brood via Twitter
     

    Nederlandse bakker verkoopt brood via Twitter


    © photo news

    Een bakker uit het Nederlandse Zwolle verkoopt voortaan ook brood via Twitter. Internetters kunnen het online bestellen, waarna de fabrikant het per post opstuurt. De eerste twitterbakker van Nederland zegt dat het storm loopt.

    Twitterbrood smaakt volgens de bakker gezond en exotisch en bestaat onder meer uit appel, kokos, chocola en kwark. Het brood kost 4,95 euro en heeft het formaat van een dubbele boterham waardoor het makkelijk door de brievenbus kan.

    De eerste broden zijn naar Groningen, Amsterdam en zelfs Spanje gestuurd. In totaal gingen al ruim 150 Twitterbroden 'over de toonbank'.

    (anp/sam)
    bron; hln.be
     

    Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,
    Tags:brood,twitterbrood,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw-Zeelanders drinken milkshake van paardensperma
     

    Nieuw-Zeelanders drinken milkshake van paardensperma



    Nieuw-Zeelanders zijn van geen kleintje vervaard: ze vonden onder andere bungeespringen uit en de haka van het rugbyteam is ondertussen ook wereldberoemd. Maar deze keer gaan ze toch wel behoorlijk ver: volgende maand staat op een culinair festival op het zuidereiland een milkshake van paardensperma op het menu.

    Het Wildfoods Festival van Hokitika staat sowieso al bekend om zijn afwijkende aanbod. Naast de milkshake staan er op het menu: levende schorpioenen, mestkevers in chocolade of gefrituurde larven.

    De uitvinder van de milkshake, renpaardeneigenaar Lindsay Kerslake, ziet alvast enkel voordelen: "Je wordt er zo sterk van als een hengst en ze bevatten nauwelijks cholesterol. Paarden zijn pure testosteron", zegt ze.

    "Niet mijn smaak"
    Festivalorganisator Mike Keenan is zelf niet zo happig op de "delicatesse": "Het is niet mijn smaak, maar je zal versteld staan hoeveel mensen het willen proberen."

    Het sperma moet naturel gedronken worden, maar is ook verkrijgbaar in de smaken kersen, drop en bananen-toffee. Voor de geïnteresseerden: een paardensperma-milkshake kost 10 Nieuw-Zeelandse dollar (5,5 euro).

    (belga/gb)
     bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:Nieuw-Zeelanders,milkshake,paardensperma,
    18-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Urbanus krijgt eigen bier


    Urbanus krijgt eigen bier

    urbanus krijgt eigen bier 

    Hij had al een strip, een eigen tv-serie en nog een boel gadgets meer, maar nu heeft Urbanus iets wat hem écht nauw aan het hart ligt: een persoonlijk biertje.

    Cesar Tripel is het nieuwe 'Urbanusbier'. Het idee kwam van striptekenaar Willy Linthout, die goede banden had met een drankenhandel uit Lokeren."In Duitsland bestaat er al een Urbanusbier, dat niks met mij te maken heeft. Cesar verwijst naar de vader in de stripverhalen, en die drinkt al eens graag een dubbele tripel", vertelt Urbanus.

    Het bier bevat 8,5 procent alcohol. Of het lekker is, weet Urbanus zelf nog niet. "Ik heb het bier nog niet geproefd. Ik drink enkel bij gelegenheden. Het enige dat ik weet: het zal niet naar cola smaken."

    bron; gva.be

    Categorie:ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES
    Tags:Urbanusbier,bier,
    17-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Obama-burger

     De Obama-burger

    Ingrediënten voor 6 personen:

    6 rundhamburgers,6 hamburgerbroodjes, doorgesneden
    olijfolie,12 sneetjes gerookte bacon,400 g blauwe kaas, verkruimeld

    Voor de mierikswortelmayonaise:
    200 ml mayonaise,100 ml mierikswortelsaus,1 el cayennepeper
    1 el versgemalen zwarte peper,zeezout

    Voor de rode-uiencompote:
    2 rode uien, fijngesneden,230 ml rodewijnazijn,200 g suiker

                                        

    Bereidingswijze:

    Toast de broodjes en hou ze apart.

    Meng voor de mierikswortelmayonaise alle ingrediënten.

    Doe voor de compote suiker en azijn in een pan en laat de suiker smelten. Voeg de uien toe en laat op een zacht vuurtje ca. 5 min. compoteren onder regelmatig omroeren. Neem van het vuur en laat afkoelen.

    Verwarm een scheutje olie in een braadpan en bak de bacon knapperig aan beide kanten. Haal uit de pan en laat uitdruipen op keukenpapier.

    Giet het vet uit de pan, zet opnieuw op het vuur en bak de burgers 3 minuten aan elke kant.

    Bestrooi met de kaas en laat de burgers verder garen tot medium.

    Verdeel de hamburgers over de broodjesbodems, leg er een laagje mierikswortelmayonaise op, daarop wat uiencompote en erbovenop bacon.

    Dek af met het bovenste broodje, zet vast met een prikkertje en serveer onmiddellijk.

    bron; nina.be

    Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
    Tags:Obama-burger,rundhamburgers,broodjes,bacon,kaas,mayonaise,ui,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broccolisoep


    Broccolisoep

     voor 6 personen:
    1 el boter,4 teentjes knoflook, fijngesnipperd
    4 sjalotjes, fijngesnipperd,1 preiwit, fijngesneden
    1 ui, fijngesneden,1 takje tijm
    2 broccoli's,2 l gevogeltebouillon (kant-en-klaar),1 laurierblad

                                         

    Bereidingswijze:

    Verdeel de broccoli in topjes en stelen. Snijd de stelen in stukken.

    Stoof knoflook, sjalot, prei, ui en tijm in de boter. Doe er de broccolistelen bij en laat even stoven.

    Voeg de bouillon toe, samen met het laurierblad en laat ca. 20 min. zachtjes koken.

    Blancheer de broccolitopjes - ze moeten mooi groen zijn - giet af en laat schrikken in ijswater. Haal uit, dep droog en mix tot puree. Zet apart.

    Mix de soep, zeef ze en verdeel over borden.

    Leg er een eetlepel broccolipuree in en serveer.

    bron; nina.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:broccoli,soep,look,sjalot,prei,ui,
    16-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bessen eten verlaagt kans op ziekte van Parkinson

     
    Bessen eten verlaagt kans op ziekte van Parkinson



    Mannen en vrouwen die regelmatig bessen eten, lopen minder risico op de ziekten van Parkinson, dat blijkt uit recent onderzoek.

    Flavonoïden
    Een studie bij 49.281 mannen en 80.336 women berekende hun opname van flavonoïden. De wetenschappers analyseerden de consumptie van vijf belangrijker bronnen van voeding rijk aan deze stof: thee, bessen, appels, rode wijn, appelsienen en appelsiensap. De deelnemers werden 20 tot 22 jaar gevolgd. Daaruit blijkt dat de mannen die het meest van deze stof opnamen, 40 procent minder kans hadden om deze ziekte te ontwikkelen dan degenen die het minst hiervan aten. Ze kunnen dus hun risico op deze ziekte verlagen door appels, appelsienen en andere dingen rijk aan flavonoïden te eten.
     
    Bessen

    Bij vrouwen was er geen verband tussen de consumptie van flavonoïden en de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. Maar zowel bij mannen en vrouwen bleek dat de consumptie van anthocyanine, een soort van flavonoïden die voornamelijk in bessen zit, zowel bij mannen als vrouwen het risico op deze aandoening doet dalen. Deze bestanddelen zitten in planten en fruit, dit is ook bekend als vitamine P of citrine. Naast fruit bevat is ook chocolade een van deze stof.

    (ep)bron; hln.be 

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:bessen,parkinson,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Granen bieden garantie op lang leven
     

    Granen bieden garantie op lang leven



    Mensen die elke dag veel vezels eten, lopen minder kans vroegtijdig te sterven aan tal van ziekten als hartaandoeningen, kanker en infecties.

    Granen
    400.000 gepensioneerden namen deel aan het onderzoek. In vergelijking met de dgenen die het minste vezels aten liepen de mensen die het meeste granen en vezels consumeerden 22 procent minder kans te sterven aan welke oorzaak dan ook. Daarnaast bleek ook dat dit het risico op sterfte door cardiovasculaire, infecties en ademhalingsziekten beperkte. Bij mannen beperkt dit ook de kans te sterven aan kanker. Daarnaast blijkt dat vezels uit granen beter beschermen dan die uit fruit, groenten of bonen, dit kan komen door dat deze vitamines en mineralen bevatten die tal van ziekten voorkomen. De vorsers hielden ook rekening met dingen als sport en lichaamsgewicht, mensen die veel vezels eten leiden over het algemeen een gezonder leven.

    Aanbevolen hoeveelheid
    Voorgaand onderzoek toonde al de voordelen van vezels aan bij gewichtsverlies, het verlagen van cholesterol, bescherming tegen hartziekten, maar dit is het eerste onderzoek dat bewijst dat het ook helpt tegen andere dodelijke aandoeningen. "De resultaten van deze studie tonen aan dat vezels nog meer voordelen bieden dan voorheen werd gedacht. Het is dus belangrijk dat we zoveel mogelijk vezels opnemen", aldus professor Frank Hu. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor vrouwen is 25 gram, bij mannen is dat 38. Een half kopje linzen bevat 8 gram, een half kopje rauwe amandelen bijna 9 gram.
     
    bron; hln.be(ep)

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:vezels,
    15-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippensoep met gerst op grootmoeders wijze

     Kippensoep met gerst op grootmoeders wijze

     Voor 4 personen; 

    200 g parelgerst ,3 wortelen ,150 g knolselderij ,1 stengel prei ,
    1 kip van 1,2 kg ,1 grote ui ,2 laurierblaadjes ,4 kruidnagels ,
    ½ bosje tijm ,1 bosje peterselie ,1 bosje lavas
    50 g versgeraspte Parmezaanse kaas ,100 ml olijfolie
    sap en geraspte schil van 1 citroen ,peper van de molen en zout


                          

    Bereidingswijze

    Doe de parelgerst in een schaal, bedek met warm water en laat 30 min. zwellen. Giet nadien af en kook de gerst in 20 min. gaar in gezouten water. Schil en snij de wortelen en de selderij in blokjes van 1 cm. Was en snij de prei in plakjes van 1 cm dik. Spoel en dep de kip droog; verdeel in 8 stukken. Halveer de ongepelde ui en steek er de laurierblaadjes en kruidnagels in. Was de tijm en zwier goed droog.

    Doe kip, ui en tijm in een grote pan, bedek met gezouten water en laat 45 min. sudderen. Verwijder de ui en tijm 15 min. voor het einde van de gaartijd. Voeg de wortelen, selderij en prei toe. Was de peterselie en lavas, zwier goed droog en haal er de blaadjes af. Maal deze in een vijzel tot een pasta met de Parmezaanse kaas en olijfolie. Meng de helft van deze pasta onder de gerst en hou warm.

    Neem de kip uit de pan en haal het vlees van de beentjes. Snij het kippenvlees klein en doe het weer bij de soep. Breng op smaak met het citroensap en de citroenschil, peper en zout. Verdeel de gerst over 4 diepe borden en lepel er de soep met kip en groenten over. Werk af met de rest van de kruidenpasta of geef deze apart bij de soep.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:Kippen,soep,gerst,wortel,knolselder,knolselderij,kaas,ui,peterselie,
    14-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heerlijke vleesloze groentecurry

     

    Heerlijke vleesloze groentecurry

    Voor 4 personen:

    100 g selderij ,2 grote wortelen ,4 bloemkoolroosjes
    1 l groentebouillon ,4 dl basiscurrysaus ,1 dl kokosmelk
    4 groene kardemom ,1 el basiscurrypoeder ,100 g mange-tout (peultjes)
    50 g sugarsnaps of erwtjes ,8 kleine groene asperges
    2 el limoensap ,1 tl shansopeper

                            

    Bereidingswijze

    Snij de selderij in stukjes. Schil de wortelen en snij in ronde stukken van 3 mm dik. Kook beide groenten, evenals de bloemkoolroosjes, beetgaar in groentebouillon. Hou warm.

    Verwarm 4 dl basiscurrysaus  mix glad, voeg 1 dl kokosmelk toe. Kruid met kardemom en 1 eetlepel currypoeder. Voeg mange-tout, erwtjes en asperges toe en laat gaar worden. Breng op smaak met limoensap. Roer goed en doe er de selderij, wortelen en bloemkoolroosjes bij. Kruid met shansopeper en serveer.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:GROENTEN, GROENTENGERECHTEN,
    Tags:Groente,curry,Selder, Wortel ,Bloemkool, Bouillon, Melk, Kardemom, Erwten, Asperge, Fruitsap,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade van pijlinktvis met bloedappelsien, boontjes en tapenade



    Salade van pijlinktvis met bloedappelsien,
    boontjes en tapenade

    Voor 4 personen:
    2 bloedappelsienen,125 g sperziebonen,12 jonge pijlinktvissen
    2 tenen knoflook,3 el olijfolie,1 el citroensap
    een handvol frisée,zwarte peper en zout,1 el tapenade
    1 tl rode wijnazijn,2 el extra vergine olijfolie

                      

    Bereidingswijze

    Schil de bloedappelsienen 'à vif' (zie foto) en snij de partjes los. Kook de bonen beetgaar in gezouten water. Maak de pijlinktvissen schoon: verwijder de ingewanden en het dunne vlies van het lichaam. Snij de lichamen open en maak aan de binnenkant lichte inkepingen. Snij de knoflook in dunne plakken.

    Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak de knoflook goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Meng 1 eetlepel olijfolie met het citroensap, peper en zout. Doe de appelsienpartjes, bonen en frisée in een slakom en maak aan met de vinaigrette. Verdeel over 4 borden.

    Strijk de inktvis in met de rest van de olijfolie en bak 30 seconden aan elke kant op een hete grillpan. Verdeel de inktvis over de borden en werk af met de gebakken knoflook. Meng de tapenade, rode wijnazijn en extra vergine olijfolie. Druppel rondom de borden.

    bron;knackweekend.rnews.be

    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:Salade,pijlinktvis,bloedappelsien,boontjes,tapenade,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeg het met... komkommers



    Zeg het met... komkommers

    Gedaan met chocolade of aardbeien, het nieuwste hebbeding op de liefdesmarkt zijn groenten in hartvorm. In Engeland verkopen ze sinds kort speciaal gekweekte komkommers voor Valentijn in jawel, hartvorm.


    In de Engelse supermarkt, Sainsbury, is de groente op de markt gebracht, speciaal voor 14 februari. "Op Valentijnsdag hoort een speciaal verrassingselement. Een lunchpakket of salade met deze liefdeskomkommer zal ongetwijfeld scoren", aldus een woordvoerder van de supermarkt. "De groente ligt nog maar enkele dagen in de rekken of de vraag is al groot".

    Smaak
    De hartvorm, verkregen door de groente in een soort 'moule' te laten groeien, neemt volgens de fabrikanten niets van de smaak weg. De supermarktketen denkt eraan ook speciale vormen voor Kerstmis op de markt te gooien.

    Watermeloenen

    Hart- en stervormige komkommers zijn al langer te koop in Japan. In 2001 werden zelfs de eerste vierkante watermeloenen gelanceerd. Deze zouden makkelijker te vervoeren en beter te stockeren zijn in de koelkast.

    (lvl)bron; nina.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:komkommer,valentijn,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!