Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    06-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatentartaar met citroen, kappers en olijven


    Tomatentartaar met citroen, kappers en olijven

    Voor 4 personen:
    4 rijpe tomaten,1 teen knoflook, 2 takjes bladpeterselie (of koriander)
    snuifje suiker, geraspte schil van 1 citroen, 2 el olijfolie met citroenaroma
    piment d'Espelette, zout, 1 tl witte balsamicoazijn
    1 el grove mosterd, 4 el extra vergine olijfolie, 2 tl kappertjes
    6 ontpitte groene olijven, fijngehakt
    12 sneetjes ciabatta met zwarte olijven, 4 kapperappels, voor de afwerking

                     

    Bereidingswijze

    Pel en ontpit de tomaten. Snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Hak de knoflook en peterselie fijn. Meng onder de tomaten. Voeg de suiker, citroenschil en citroenolie toe. Kruid met piment d'Espelette en zout. Meng goed en laat 1 u. marineren op kamertemperatuur. Laat nadien uitlekken en vang het sap op. Mix dit met de balsamicoazijn, mosterd en olijfolie tot een gladde emulsie.

    Doe de kappertjes en olijven bij de tartaar en bind met een scheutje vinaigrette. Rooster de sneetjes brood en verdeel er de tartaar over. Werk af met de kapperappels en geef er de rest van de vinaigrette apart bij.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:tomaten, citroen,olijven, ciabatta,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalmforel in een pakje van gerookt spek

     

    Zalmforel in een pakje van gerookt spek

    Voor 4 personen:

    1 grote zalmforel, 250 g dungesneden gerookt spek zonder zwoerd
    2 el mosterd ,1/2 citroen ,2 dl room ,peper
    400 g vastkokende aardappelen ,250 g zeekraal

                        

    Bereidingswijze

    Spoel de zalmforel, laat de kop eraan maar verwijder de ogen. Bedek de bodem van een braadslee met sneetjes gerookt spek. Smeer de forel aan beide zijden met mosterd in. Leg de vis in de braadslee en besprenkel met citroensap. Omwikkel de forel met het gerookt spek en kruid met peper. Dek de braadslee af en zet ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.

    Overgiet de vis met room en laat nog 5 tot 10 minuten onafgedekt verder garen in de oven. Blancheer de zeekraal kort. Dien de forel op in zijn spekpak, met gekookte aardappelen en knapperige zeekraal. Giet de saus over de vis.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:zalmforel, spek, aardappelen, zeekraal,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een goed begin van de zondag


    Een goed begin van de zondag

    We zijn gek op ontbijt op bed. Zondag is er weer een goede reden voor verwennerij in de ochtend want dan is het Moederdag.


     

    Foto: Flickr.com Marktristan
      


      Een ontbijtje op bed hoort gewoon bij deze dag. Als mama nog even uitslaapt zijn papa en de kinderen al druk in de weer met het ontbijt. Hoe we dit ontbijt het liefst zien? Uitgebreid!

      Het liefst hebben we een ontbijt met alles erop en eraan. Een potje yoghurt met cruesli en vers fruit. Croissantjes met kaas of warme luxe broodjes met jam. Of wat dacht je van een versgebakken bagel met kruidenkaas en zalm. Een toastje met aardbeien doet het ook altijd goed. Daarnaast willen we graag een warm eitje om lekker uit te lepelen. We drinken er een kopje thee bij en het populaire grote glas verse jus d'orange.

      Dit alles geserveerd op een mooi dienblad. Natuurlijk afgewerkt met een zelfgemaakt cadeautje en onze lievelingsbloem. En o ja, het liefst na tienen.


      bron; telegraaf.nl

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
      Tags:ontbijt,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steak tartare


      Steak tartare

      Voor 4 personen:

      500 g mooi doorbloed rundvlees zonder pezen (van de haas of de platte bil)

      100 g opgelegde kleine augurken, 1 middelgrote ui, 5 takken peterselie

      4 eierdooiers, 4 el kappertjes, tabasco, worcestershiresaus

      zwarte peper van de molen, weinig grof zout. 

                       

      Bereidingswijze

      Verwijder alle onzuiverheden van het vlees en snij het vervolgens met een groot mes in kleine dobbelstenen van 5 mm groot. Doe de blokjes in een kom en meng ze voorzichtig onder elkaar met een vork. Dek af en zet in de koelkast. Het vlees moet goed koel blijven om zijn ‘knapperigheid’ te behouden.

      Maak het garnituur klaar: snij de augurken en verse ui in kleine dobbelstenen, hak de peterselie fijn, scheid de eierdooiers van de eiwitten.
      Bewaar de eierschalen.

      Verdeel de tartaar met een vork in een platte ronde vorm op de borden en schik het garnituur rondom: augurk, ui, kappers en peterselie. Doe de eierdooiers in een halve eierschaal en schik bovenop de tartaar. Geef apart tabasco, worcestershiresaus, peper en zout. Serveer met een slaatje, verse frieten en huisgemaakte mayonaise.

      Tip: Het vlees malen met een vleesmolen verwarmt het en maakt het ietwat slijmerig. Door het te snijden met een mes blijft het grover en knapperiger van structuur. Als u serveert zoals hierboven kunnen uw gasten hun steak tartare zelf bereiden en de sterkte ervan zelf bepalen.

      bron; knackweekend.rnews.be

      Categorie:VLEESGERECHTEN,
      Tags:rundvlees, augurken,ui, eieren, peterselie,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Panna cotta van kokosmelk met mango en kiwi

      Panna cotta van kokosmelk met mango en kiwi

       Zomers en Italiaans, een fris nagerecht
      •  Voor 4 personen

        1 eetlepel boter, 10 cl kookroom, 7 g gelatine, 1 limoen,

        30 cl kokosmelk, 50 g fijne kristalsuiker,

        1 kleine mango, niet te rijp, 1 kiwi, enkele muntblaadjes


        Panna cotta van kokosmelk met mango en kiwi

      Voorbereiding

      Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.
      Rasp de limoenschil en doe in een pannetje. Voeg de room, de kokosmelk
      en de suiker toe. Warm zachtjes op en laat net niet koken.
      Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Roer tot de gelatineblaadjes opgelost zijn.
      Giet het mengsel in kleine rechthoekige vormpjes (inhoud: 12,5 cl) en laat enkele uren opstijven in de koelkast.

      Bereiding 15 min.

      Week de vormpjes enkele seconden in heet water. Zo haal je de panna cotta er gemakkelijk uit.
      Snij de mango in blokjes.
      Giet de boter in een pan en bak de mangoblokjes op een hoog vuur goudgeel. Leg ze rond de panna cotta.

      Werk af met flinterdunne schijfjes kiwi en enkele muntblaadjes.

      Bron; yunomi.be

      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Tags:pannacotta, mango, kiwi,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tarbot met asperges en garnalen


      Tarbot met asperges en garnalen 

      Voor 4 personen
      • 400 g filet van noordzeetarbot, 12 asperges, 2 hardgekookte eieren
      • 100 g grijze gepelde garnalen, 4 bloempjes van een groene bloemkool
      • 100 g boter, 2 dl groentebouillon, 1 bot waterkers, 1 eetlepel olijfolie

                                         Tarbot met asperges               

      Bereiding
      1 Schil de asperges en laat de punten 5 cm lang. Snijd de rest in schijfjes van 1cm. Verdeel de tarbot in kleinere stukken.
      2 Plet de eieren met een vork.
      3 Wok de vis en de asperges, zowel de schijfjes als de punten, met een beetje olijfolie kort aan. Bevochtig met de helft van de groentebouillon. Laat ze samen 5 tot 8 minuten sudderen tot de asperges beetgaar zijn. Houd de vis en de asperges even warm op een schotel.
      4 Bereid de saus. Verwarm de rest van de groentebouillon in de wok en monteer met blokjes koude boter en de geplette eieren, breng op smaak.
      5 Presenteer op een bord. Werk af met de garnalen en de saus. Rasp er rauwe bloemkool over met een fijne rasp.



      Bron; skynet.be

      Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
      Tags:tarbot, asperges, eieren, garnalen, waterkers,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mechelse asperges in de wok met grijze garnalen

        Mechelse asperges in de wok met grijze garnalen

         Voor 4 personen
      • 1 bussel mechelse asperges, 250 g grijze garnalen
      • 2 busseltjes waterkers, 3 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels arachide-olie

                                    Mechelse asperges in de wok met grijze garnalen

      Bereiding

      1 Schil de asperges en kook ze beetgaar in kokend gezouten water, verfris onder koud stromend water en snijd de asperges in stukjes van ongeveer 2 cm.
      2 Snijd de waterkers wat bij onderaan de steeltjes en spoel onder koud water.
      3 Verhit de olie in een wokpan en bak hierin de asperges goudbruin, voeg de waterkers toe en wok 10 seconden mee. Blus met de sojasaus en neem de wokpan van het vuur.
      4 Schep er de garnalen onder en serveer meteen!

      Tip; geef er witte rijst of gebakken nieuwe aardappeltjes bij.



      bron; skynet.be

      Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
      Tags:asperges, garnalen, waterkers,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aspergesalade met garnaaltjes en dille


      Aspergesalade met garnaaltjes en dille

      Jennie uit Brugge vroeg me of het eten van asperges het libido beïnvloedt,
      zoals wordt beweerd. Ja, Jennie, dat klopt. Als je er maar genoeg van eet,
      heb je namelijk helemaal geen zin meer. 
      Nee, asperges hebben niets met seks te maken, en zijn gewoon om op te eten.
      Dat gaat het beste op de traditionele manier, met ham, hardgekookte eieren,
      nieuwe aardappelen en boterjus.
      Maar deze salade met asperges en garnaaltjes mag er ook zijn.

      Voorgerecht voor 4 personen:

      1,5 kg groene asperges, 1 el suiker, 1 dl zonnebloemolie,
      4 el witte wijnazijn, 2 el olijfolie, peper en zout, truffel,
      200 gram grijze garnaaltjes, gepeld,verse dille, fijn gehakt.


              
                                 © getty

      Bereiding;

      Schil de asperges. Snijd ze in stukjes, en gooi alleen de schillen weg. Breng een ruime pan met gezouten water aan de kook. Kook de asperges 5/6 minuten, meer niet, en spoel ze direct koud af onder de kraan, zodat ze niet meer doorgaren.

      Los de suiker op in 3 eetlepels water. Maak een dressing van de zonnebloemolie, azijn, olijfolie, suikerwater, en breng op smaak met zout en peper. Schenk de dressing over de uitgelekte asperges, doe de garnaaltjes en dille erbij, en schep even door.

      Zet minimaal een uurtje in de koelkast voor je serveert.
      Eventueel schaaf er nog wat truffel over.


      Marcus Huibers
      bron; volkskeuken.nl


      Categorie:GROENTEN, GROENTENGERECHTEN,
      Tags:asperges, garnalen, truffel,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapenade van escargots met stokbrood


      Tapenade van escargots met stokbrood

      Voor 6 personen:

      3 dozijn escargots, 1 tuiltje platte peterselie, 1 teentje look
      10 cl olijfolie, 6 dikke sneden stokbrood
      Zout, versgemalen peper 

                                

      Bereidingswijze

      Stoom de escargots en laat ze uitlekken in een zeef. Verwijder de steeltjes van de platte peterselie. Voeg de blaadjes peterselie bij de escargots in de mixer samen met zout, peper en de gepelde look. Mix alles gedurende 1 min. en voeg voorzichtig een scheutje olijfolie toe tot u een lichte mousse krijgt. Zet 1 u. in de koelkast en serveer dan de tapenade op het gegrilde stokbrood. Garneer eventueel met schijfjes radijs en bieslook.


      bron; knackweekend.rnews.be

      Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
      Tags:escargots, peterselie, look, stukbrood,
      05-05-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smoothie van bosfruit met wodka en honing



      Smoothie van bosfruit met wodka en honing

      Voor 4 personen:

      200 g gemengd bosfruit (aardbeien, bramen, blauwe bosbessen, frambozen)
      1,5 dl wodka, 1 el honing, 3 el esdoornsiroop
      1 liter volle melk, 4 el volle yoghurt, verse munt

                                    

      Bereidingswijze

      Doe het fruit, de wodka, de honing en de esdoornsiroop in de melk en mix grof tot een schuimige smoothie. Giet in grote glazen. Lepel de yoghurt ruwweg erdoor en versier de glazen met verse munt.
      10 minuten

      bron; knackweekend.rnews.be

      Categorie:SMOOTHIE, FRUITDRINK,
      Tags:bosfruit, wodka, melk, yoghurt,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zweedse gehaktballetjes, aardappelpuree en bosbessenjam


      Zweedse gehaktballetjes met aardappelpuree en bosbessenjam

       Voor 2 personen:
      500 g kalkoenvlees, versgemalen,1 ei,1 ui,1/2 koffielepel gember, geraspt
      1/2 koffielepel komijnpoeder, 1/2 koffielepel kardemompoeder
      1 teentje knoflook, 1 eetlepel mosterd, 2 eetlepels broodkruim
      peper en zout, 1 koffielepel boter of margarine, 200 ml kippenfond
      2 sjalotten,1 mespunt kaneelpoeder, 1 eetlepel roze peper
      125 ml lightroom, 400 g aardappelen,750 ml magere melk
      nootmuskaat, 4 eetlepels bosbessenjam zonder suiker

                              

      Bereidingswijze:

      Meng het kalkoenvlees met het ei, de gesnipperde ui, de gember, de komijn en de kardemom.
      Snipper de knoflook fijn en doe hem met de mosterd en het broodkruim bij het gehakt. Kruid met peper en zout. Rol kleine balletjes van het gehakt en bak ze in wat boter in een pan met antiaanbaklaag.

      Haal de balletjes uit de pan en blus met de kippenfond.
      Snipper de sjalotten fijn en doe ze bij de fond. Kruid met het kaneelpoeder en de roze peper. Doe er ten slotte de room bij.

      Kook de aardappelen gaar in magere melk. Giet de melk weg, maar houd één vierde over. Plet de aardappelen met de melk en kruid met peper, zout en nootmuskaat.

      Serveer de balletjes met de puree, de saus en de bosbessenjam.

      bron; nina.be

      Categorie:VLEESGERECHTEN,
      Tags:kalkoenvlees, look, mosterd, sjalot, room, aardappel, melk, bosbessenjam,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges met spiegelei en truffel



            Asperges met spiegelei en truffel

              voor 4 personen:
      • 20 Asperges, 4 eieren, 4 el parmezaanschilfers
        vetstof, truffelpuree, kervel

              Bereiding:< 15 - 30 min. 
      1. Schil de asperges en kook (in licht gezouten water) of stoom
        ze gedurende 8’ à 10’ gaar.
      2. Koel de asperges af.
      3. Warm de margarine op in de pan en bak een spiegelei.
      4. Warm de asperges op in wat gesmolten margarine,
        beetje peper en voeg wat truffelpuree aan toe.
      5. Serveer de asperges met het spiegelei en parmezaanschilfers, overgiet met een beetje olijfolie.
      6. Versier met wat kervel.

        bron; zesta.be

      Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
      Tags:asperges, eieren, kaas, truffel,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken kabeljauw, aardappelpuree met geitenkaas, kerstomaat en waterkers


       

      Gebakken kabeljauw, aardappelpuree met geitenkaas,
      kerstomaat en waterkers

      Voor 4 personen:

      600 g kabeljauwfilet met vel, 400 g aardappel
      150 g geitenkaas in blokjes gesneden
      150 g kerstomaatjes in 2 gesneden
      1 bosje gewassen waterkers 

                            

      Bereidingswijze

      Kook de geschilde aardappelen gaar in gezouten water. Giet het kookvocht af en laat de knollen eventjes drogen op het vuur. Bak de kabeljauw in gebruinde boter en laat verder garen op een zacht vuur. (Bestrooit men de vis op voorhand met bloem, dan blijft het visvlees beter samen).

      Prak de aardappelen tot puree en meng met de tomaatjes, geitenkaas, waterkers, peper en zout. De kaas geeft een romige smaak, de tomaatjes zorgen voor een lichtzure smaak en de waterkers brengt pit in de puree. Serveer op een warm bord.

      bron; knackweekend.rnews

      Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
      Tags:kabeljauw, aardappel, geitenkaas, tomaten, waterkers,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lucy Ory van Terrae pakt uit met kookboek


      Lucy Ory van Terrae pakt uit met kookboek



      lucy ory van terrae pakt uit met kookboek

      Ze vocht als een leeuwin in haar keuken en komt binnenkort op de proppen met een nieuw restaurant samen met haar grote liefde Jimmy in Tongeren. Om haar fans niet op hun honger te laten zitten, lanceert de topkok daarenboven ook een eigen boek 'Feest op het bord, keukengeheimen van een lady'.
       
                                            lucy ory van terrae pakt uit met kookboek

      Alledaags kan je het boek alvast niet noemen. Onder eenvoudige knabbels verstaat Ory groentechips met een yoghurtdipsausje, kalfsstaartkrokketjes en pittige viskoekjes.

      Een vitello tonnato, zalmcarpaccio, een open lasagne van kingkrab, ravioli met kreeft moeten de eerste honger stillen. Als hoofdgerechten presenteert de kok onder meer piepkuiken met aardappelgnocchi en traag gegaard kloostervarken.

      Lucy Ory, Feest op het bord, 144 pagina's, Uitgeverij Lannoo, 24,95 euro.


      Beeld: Photonews
      bron; gva.be


      Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
      Tags:Lucy Ory, Feest op het bord,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crème brûlée met hangop en rozensuiker


      Crème brûlée met hangop en rozensuiker

      Voor 4 personen:

      1 kg Griekse yoghurt, 1 vanillestokje, 2 el gedroogde rozenblaadjes
      50 g suiker, 400 g aardbeien, 250 g bosbessen, 4 el demerarasuiker.

      Bereidingswijze

      Bekleed een zeef met een schoon neteldoek en schep er de yoghurt in. Dek af en zet 48 uur koel weg. Schep de yoghurt uit het neteldoek en roer er de zaadjes van het uitgeschraapte vanillestokje door. Wrijf de rozenblaadjes fijn in een vijzel en meng met de suiker. Roer door de vanilleyoghurt.

      Halveer de aardbeien en verdeel met de bosbessen over vier vuurvaste, ondiepe schaaltjes. Spreid de hangop uit over het fruit en strooi er gelijkmatig de demerarasuiker over. Zet even onder een hete grill tot de suiker karamelliseert, of brand de suiker met een gasbrandertje.


      bron; knackweekend.rnews.be

      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Tags:yoghurt, aardbeien, bosbessen,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op de huid gebraden zeebaars met handgepelde garnalen

      Op de huid gebraden zeebaars met handgepelde garnalen

      Voor 4 personen:

      4 x 120 g zeebaarsfilet met ontschubd vel,1/2 kg niet-gepelde garnalen,
      1 el fleur de sel, 4 fijne stronken prei,4 el tomaat in dobbelsteentjes
      gefrituurde blaadjes platte peterselie

      Saus:
      1 el gehakte sjalotten, 8 dl witte droge wijn
      8 dl verbeterde kippenbouillon (kook de pellen van de garnalen gedurende een 25-tal minuten in 25 dl kippenbouillon met enkele takjes verse tijm; zeef en kook in tot 8 dl)
      8 dl visfumet, 3 dl room, 80 g hoeveboter, 1 eierdooier
      4 el olijfolie van eerste persing, 1 citroen, cayennepeper

      Verse deegwaren:
      200 g witte bloem, 1 ei, 2 eierdooiers, peper en zout
      1 kleine verpakking saffraanpoeder
      een scheutje olijfolie van de eerste persing

                                         


      Bereidingswijze

      De garnalen pellen. Maak voor de saus een reductie van droge witte wijn, verbeterde kippenbouillon en visfumet met gehakte sjalotten. Voeg room toe, klop de saus op met hoeveboter en werk af met een opgeklopte eierdooier, wat versnipperde verse tijm, citroensap en cayennepeper. De saus mag niet meer koken.

      De prei wassen, schuin snijden en stoven in boter. De ingrediënten voor de deegwaren mengen en het deeg met een machine uitrollen tot de gewenste vorm. De verse deegwaren beetgaar koken in gezouten water. De zeebaarsfilet aan beide kanten bestrooien met 'fleur de sel' en de vis in een pan met antikleeflaag in een weinig
      olijfolie met de velkant naar beneden garen.

      Schik de gestoofde prei en de verse deegwaren in het midden van warme borden. Leg de zeebaars daarbovenop en schik rondom de garnaaltjes, de dobbelsteentjes tomaat, gefrituurde platte peterselie en breng enkele streepjes saus aan.
       
      Tip; Je kan dit gerecht ook bereiden met zoveel mogelijk kant en klare produkten, natuurlijk moet je dan wel inboeten aan smaak.


      bron; knackweekend.rnews.be

      Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
      Tags:zeebaars, garnalenprei, tomaat, pasta,
      04-05-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De bittere toets van waterkers



      De bittere toets van waterkers

       

      Waterkers is een vaste waterplant met vrij lange stengels, die op de bladknoppen gemakkelijk witte wortels vormen. De vitaminerijke groente groeit in het wild in het heldere water van beekjes en wordt bij ons en in Frankrijk in stromend water op vrij grote schaal gekweekt. Het is een oude groente die in de 16de eeuw werd aanbevolen als middel tegen scheurbuik.

      Waterkers is caloriearm en rijk aan vitamine C en caroteen. Waterkers bevat ook vitamine B9, ijzer en calcium. Zowel wilde als gekweekte waterkers moet men altijd goed schoonmaken. De plant kan drager zijn van de leverworm, een parasiet die kwalijke ziektes kan veroorzaken. Waterkers wordt bijna altijd samengebonden in bundeltjes verkocht. Bij gebruik verwijdert men de gele en verlepte bladeren en de harde stelen. De donkergroene, gedeeltelijk afgeronde blaadjes kunnen rauw gegeten worden of kort worden gekookt als groente.

      De smaak van de aromatische blaadjes is aangenaam bitter. Waterkers voelt zich goed als frisse decoratie naast gebraden vlees en gevogelte en hoort bij de romige vulling met kip en champignons uit een koninginnenpasteitje.



      bron; knackweekend.rnews.be

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:waterkers,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade van waterkers en kippenlevers


      Salade van waterkers en kippenlevers

      Ingrediënten

      75 g waterkers, 250 g kippenlever, 50 g boter
      1 el frambozenazijn, 1 el rode port, roze peperbessen

                           

      Bereidingswijze

      Maak de waterkers schoon, was en droog. Maak de kippenlevertjes schoon en dep ze droog. Kruid met peper en zout en bak in boter goudbruin vanbuiten en roze vanbinnen. Verwijder de levers uit de pan en zet die terug op groot vuur. Voeg de port en een scheutje azijn toe, roer de bakresten los en zeef de saus.

      Verdeel de waterkers en levers over borden en overgiet met saus.
      Versier met roze peperbessen.

      Tip: Ragfijn gesneden waterkers kan je door zachte boter roeren en
      gebruiken als broodsmeersel dat lekker smaakt op sandwiches met ei.


      bron; knackweekend.rnews.be

      Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
      Tags:waterkers, lever, port,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duo van asperges met scampi op Italiaanse wijze


      Duo van asperges met scampi op Italiaanse wijze

      Voor vier personen:

      8 groene en 8 witte asperges, 12 scampi's, 2 teentjes knoflook
      8 el goede olijfolie, 8 basilicumblaadjes
      20 zwarte ontpitte olijven, 1 citroen, parmezaankaas

      Bereidingswijze

      De asperges schillen en koken. De witte asperges starten in koud en de groene in kokend water. De groene asperges worden ook onmiddellijk gespoeld met ijskoud water om de frisse kleur te behouden.

      De gepelde scampi's paneren met fijngemalen parmezaankaas en kort bakken in olijfolie. Kruiden met peper en zout. De olijfolie mengen met peper en zout, een beetje citroensap, fijngesnipperde basilicum, stukjes versneden olijven en fijngehakte knoflook. Alles opkloppen.

      De asperges op een groot bord schikken en met saus overgieten.
      De scampi's op de stengelgroente leggen. Bestrooien met schilfers
      parmezaanse kaas en nog wat basilicum.

      Indien gewenst versieren met bloemetjes van bieslook. Koud opdienen.

      tip; zout kan eventueel weggelaten worden, zelf gebruik ik geen zout.


      bron; knackweekend.rnews.be

      Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
      Tags:asperges, scampi's, look, olijfolie, olijven, kaas,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spinazie-fetastrudel met zongedroogde tomaten

      Spinazie-fetastrudel met zongedroogde tomaten

       voor 2 personen:

      500 g verse jonge spinazie, 1 sjalot, 1/2 teentje knoflook, 1 ei
      1 koffielepel olijfolie, peper en zout, 4 vellen filodeeg
      10 zongedroogde tomaten (zonder olie), 80 g feta van schapenmelk

                                            

      Bereidingswijze:


      Was de spinazie, verwijder de steeltjes en dep de blaadjes droog.

      Snipper de sjalot en de knoflook fijn. Fruit ze in de olijfolie en voeg er dan de spinazie aan toe. Breng op smaak met peper en zout en laat uitlekken.

      Snijd de gedroogde tomaten in stukjes. Doe ze samen met de verbrokkelde feta bij de spinazie.

      Leg twee vellen filodeeg op elkaar. Verdeel er de spinazie over en rol ze op zoals een strudel. Doe hetzelfde met de andere vellen.

      Klop het ei los en bestrijk het deeg ermee.

      Leg de strudels op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze in een voorverwarmde oven op 200 °C tot ze goudbruin kleuren. Serveer warm.

      bron; nina.be

      Categorie:TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a.
      Tags:spinazie, sjalot,look,ei, filodeeg, tomaten,feta,


      >

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!