Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
22-06-2011
Lightchips slechter voor lijn dan vetrijke snacks
Lightchips slechter voor lijn dan vetrijke snacks
Lightchips kunnen gewichtstoename stimuleren doordat ze het hongergevoel stimuleren, ontdekten Amerikaanse onderzoekers.
De vorsers aan de universiteit Purdue zetten twee groepen ratten op een vetrijk en een vetarm dieet. De ene helft kreeg normale chips, de andere helft keen mengeling van vette en lightchips. De bewuste snacks werden gemaakt met olestra, een synthetische vetvervanger dat nul calorieën bevat en onverteerd door het lichaam gaat.
Meer vetweefsel Degenen die vetrijk aten kwamen meer bij en ontwikkelden meet vetweefsel wanneer ze de vetarme chips aten. Ze verloren ook geen extra gewicht wanneer ze geen snacks meer kregen. "Op basis van deze gegevens besluiten we dat een vet- en caloriearm dieet een betere strategie is om gewicht te verliezen dan om vetvervangers te gebruiken", aldus onderzoeker Swithers.
Andere reactie Voeding met een zoete of vette smaak duiden op een grote hoeveelheid calorieën, dit maakt verschillende reacties in het lichaam los, waaronder speekselvorming en de vrijmaking van gelukshormonen. Vetvervangers kunnen de relatie storen tussen wat het lichaam verwacht, in dit geval een caloriebom, en ontvangt, de vetvervanger dus. Verrassend Professor Susan E. Swithers: "Ons onderzoek toont aan dat vetvervangers de mogelijkheid van het lichaam om eten op te nemen kan storen, wat kan leiden tot een inefficiënt verbruik van calorieën en dus gewichtstoename. Er is echter wel goed nieuws voor mensen die letten op wat ze eten, de ratten die weinig calorieën kregen, kwamen niet bij wanneer ze zowel normale als lightchips kregen." Het verrassende resultaat spreekt de veronderstelling tegen dat producten gemaakt met vetvervangers helpen af te vallen. Geen wondermiddel Uit vorige studies bleek al dat saccharine en andere kunstmatige zoetstoffen in dieetdranken ook gewichtstoename en de aanmaak van lichaamsvet kunnen stimuleren. Daarom raden experts aan om geen kunstmatige stoffen op te nemen wanneer je minder calorieën wil opnemen. Professor Swithers: "Er bestaat geen wondermiddel om af te vallen. Voeding die van nature vetarm is en weinig calorieën bevat kan beter zijn dan te vertrouwen op kunstmatige vervangmiddelen."
- 10 tot 20 stukjes steranijs, 100 g extra vergine olijfolie - 4 stukken grietbotfilet van circa 200 g per portie, peper en zout - 2 baby-artisjokken, 2 babyvenkels, 10 zwarte olijven, ontpit en gehalveerd - 8 kleine aardappelen (in de schil), 2 granaatvormige babycourgettes - 8 babybospeentjes, 4 oranje babypaprika's-8 groene aspergepunten - 4 kerstomaatjes, 8 blaadjes basilicum, 8 gefritureerde selderijbladeren
Wim Daneels
Bereiding: 1. Vijzel de steranijs in een 'morzel', vermeng met de olijfolie en laat minstens 1 uur 'trekken' . (Makkelijker is alles te mixen in de keukenmachine). 2. Kook de aardappeltjes in de schil in gezouten water 'al dente'. 'Schrik' ze af in koud water en halveer ze overlangs. 3. Kook al de groenten, behalve de kerstomaatjes en de olijven, telkens apart, 'al dente' in zout water. Respecteer hun respectievelijke gaartijden. Schrik ze telkenmale goed af. 4. Halveer de venkel en de courgette. Meng al deze babygroenten goed onder elkaar. Bak de aardappelen nog even op in wat olijfolie. Bak de groenten apart in een beetje olijfolie samen met de versnipperde basilicumblaadjes. 5. Voeg de olijven en de kerstomaatjes toe en houd warm. 6. Bak de grietbotfilets in olijfolie. Dresseer de aardappelschijfjes in het midden met de groentjes. Leg daarop de grietbot. Nappeer rondom met de steranijsolie en garneer met de gefrituurde selderijblaadjes.
Fabio Marangon (50) is de chef van Cucinamarangon. Zijn Venetiaans geïnspireerde gerechten zijn fijn en puur. Hij geeft de Italiaanse keuken van 'la nonna' (grootmoeder) een eigentijdse versie. Cucinamarangon, Patersstraat 9, Turnhout, 014-42.43.81, www.cucinamarangon.com
Schil de groenten en maak zeer fijne blokjes het zal zeker de smaak fijner en smakelijker maken.
voor 4 à 6 personen
1 kg rosbief, 2 eetlepels olijfolie, zout, peper 1 fijngesnipperde knoflookteen, 2 grofgesneden uien 1 grote aubergines in blokjes, 1 rode paprika in stukjes 1 grote courgette in stukjes, 5 tomaten, 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn
Foto; vichte.be Bereidingswijze: Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180ºC. Verhit de olie in een braadslede of ovenvaste pan. Bak het vlees bruin. Bestrooi met zout en peper. Neem het uit de braadslede.
Voeg aan het bakvet knoflook en ui toe. Bak 2 minuten. Voeg aubergine, paprika en courgette toe en roerbak enkele minuten mee. Voeg tijm en rozemarijn toe. Leg het vlees in de groenten. Braad het vlees in het midden van de oven in ca. 20 a 25 minuten rosé. Zet de oven na 5 minuten op 175ºC. Bedruip zo af en toe met braadvocht.
Neem het vlees uit de ratatouille, verpak het in folie en laat het vlees voor het aansnijden 10 minuten rusten. Breng de ratatouille op smaak met zout en peper.
Tip; Indien je de ratatouille in een pan maakt laat dan de groentemengeling 10 minuten stoven op een zeer zacht vuur. Roer niet te heftig, want het is niet de bedoeling dat je puree krijgt.
voor 4 personen; 800 gr paling (reken 200 g per persoon) 20 blaadjes jonge spinazie (als garnituur), scheutje olijfolie klontje boter, 200 g bloem, 1/2 venkel (met loof), 1 dl wijn peper en zout, een teentje look, sap van 1/2 citroen voor de palingkruiden 500 g kruiden: spinazie, peterselie, dragon, salie, basilicum munt, kervel, let op: de hoeveelheid dragon salie en munt mag maar vijfde zijn van de andere kruiden
Bereiding;
1 Verwijder indien nodig de haartjes die zich nog aan de gestroopte paling bevinden en verwijder ook het gestolde bloed door de paling onder stromend water te houden. 2 Wentel de paling in de bloem. Bak de paling in de pan. Bak hem eerst in wat olijfolie en voeg nadien een klontje boter toe. Baktijd is ongeveer een kwartier, tot de paling krokant is. Snijd in mootjes. 3 Gebruik de graten van de paling als basis voor een fumet: kook de graten in water en voeg er de witte wijn bij. Stoof de ui gaar in boter en pureer. Zeef de fumet, voeg de gepureerde ui en wat peper en zout toe zodat je een mooie saus bekomt. 4 Leg de paling in de saus en laat een minuutje sudderen. 5 Hak de groene kruiden fijn. Je kan de kruiden ook door de vleesmolen halen of, samen met wat jus van de paling door de blender. Je kan facultatief een teentje look toevoegen, maar stoof deze eerst lichtjes, gebruik het niet rauw. 6 Blancheer de peterselie en de spinazie in een weinig water en voeg er nadien het rauwe mengsel van groene kruiden bij. Voeg het groene kruidenmengsel bij de paling en laat nog even sudderen. Let op: de groene kruiden mogen niet koken, anders verliezen ze hun mooie kleur. 7 Snijd de venkel in julienne en meng met een fijn geperst teentje look, wat peper en zout, scheutje olijfolie en het citroensap. 8 Leg de palingmootjes in het bord, schep er de groene kruidensaus over en werk af met een paar rauwe blaadjes jonge spinazie en een takje venkelloof dat lichtjes werd gefrituurd. Serveer met de rauwe en op smaak gebrachte julienne van venkel.
Salade van maatjes, waterkers en radijs met een dressing van appelcider
Voor 4 personen: 4 maatjes, in reepjes gesneden, 3 bosjes waterkers, 1 bosje radijs 1 sjalot, fijngehakt, 1 handvol peterselie en bieslook, fijngehakt
Dressing: 4 el mayonaise, 1 tl graanmosterd, 1 tl appelcider, 2 el room
Bereidingswijze
Dressing: meng mosterd, appelcider en room met de mayonaise, zodat je een lopende dressing krijgt. Kruid met peper en zout.
Was de waterkers en pluk de blaadjes. Snij de radijzen in plakjes en meng met de waterkers, sjalot, maatjes, fijngehakte peterselie en bieslook. Roer er voorzichtig de dressing door en kruid naar smaak met peper en zout.
Salade met gerookte eendenborst, amandelen en frambozen
Salade met gerookte eendenborst, amandelen en frambozen
Amandelen rijk aan de essentiële vetzuren omega-3 en omega-6. Al zijn amandelen vettige noten (bestaat voor 50% uit olie en vet), ze bevatten ook veel vitamine E en zijn rijk aan antioxidanten. De noten boordevol vitaminen, mineralen, plantaardige eiwitten en vezels.
Voor 2 personen:
35 g amandelen, 100 g waterkers, 4 takjes munt, 100 g gerookte eendenborst, in plakjes, bakje frambozen (125 g), 3 el olijfolie extra vergine, 2 el frambozenazijn, 1 tl mosterd, 2 tl honing.
Rooster de amandelen goudbruin in een koekenpan op hoog vuur, zonder olie. Verwijder harde steeltjes van de waterkers en was de blaadjes. Laat heel goed uitlekken. Haal de blaadjes van de takjes munt.
Maak een dressing door olie, azijn, mosterd en honing in een kommetje goed door elkaar te roeren. Breng op smaak met peper en zout. Meng waterkers en muntblaadjes met de dressing.
Leg de waterkers op 2 bordjes en verdeel de eendenborst, amandelen en frambozen erover.
Deze bereiding van paling is één van de snelste, meest eenvoudige en lekkerste.
Voor 4 personen: 650 g gestroopte paling in stukken van 5 cm 4 el bloem, boter, peper en zout sap van 2 citroenen, 4 el fijngehakte peterselie
Bereidingswijze
Wentel de paling licht in de bloem en klop er de overtollige bloem af. Smelt boter en bak er de paling net gaar in. Kruid met peper en zout. Besprenkel met het citroensap en bestrooi met de peterselie. Serveer meteen met brood of frieten.
6 pladijs/scholfilets (ongeveer 500 g), sap van een halve sinaasappel 1 bakje tropisch fruit (250 g), 1 bosuitje, in dunne ringetjes 1 eetlepel verse basilicum, fijngehakt 50 g bloem,3-4 eetlepels olie
Bereiding;< 20-30 min.
Snijd de scholfilets in de lengte door en wrijf ze in met zout, peper en 2 eetlepels sinaasappelsap. Laat ze zo 5 minuten liggen. Snijd het tropische fruit in heel kleine stukjes en meng het in een schaaltje met 2 eetlepels sinaasappelsap en versgemalen peper. Schep het bosuitje en het basilicum erdoor.
Wentel de scholfilets door de bloem, schud de overtollige bloem er weer af. Verhit de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak de scholfilets in 3-4 minuten goudbruin en gaar, keer ze halverwege. Leg de scholfilets op 4 warme borden en schep de fruitsalsa ernaast. Lekker met gele rijst en peultjes.
Verwarm de wrap per stuk heel even in de koekenpan. Schil vervolgens de komkommer met een kaasschaaf, maak daarna lange repen met de kaasschaaf. Bak de pijnboompitten in een droge pan iets bruin. Als de wrap warm is, smeer je deze in met een dikke laag Boursin, zalm er opleggen, de repen komkommer erbij, pijnboompitten en een eetlepel pesto. Rol de wrap op en steek deze vast met enkele cocktail prikkers. Snijd de wrap in 5 a 6 stukjes...
Rasp 3/4-1 eetlepel schil van de citroen af en pers hem uit. Snijd de aardbeien in mooie plakjes en meng met de honing, 1 eetlepel citroensap, de tijm en de geraspte citroenschil. Laat een half uurtje op kamertemperatuur marineren. Schep nogmaals om, proef of het zoeter/frisser moet, verdeel over wijde glazen en schep op elke portie aardbeien een mooie quenelle (eivormig bolletje) mascarpone (of yoghurt).
Tip; Manieren waarop je het aroma van flauwe aardbeien kunt versterken. Allereerst: altijd op kamertemperatuur eten! Kou vlakt de smaak af. Honing maakt aardbeien spannender, net als een drupje sinaasappelsap, citroensap of balsamico-azijn. De smaak accentueren met drank als crème de cassis of sinaasappellikeur is klassiek, maar het verrassendst is de combinatie - met mate! - met specerijen en verse kruiden als anijs, peper, munt of tijm. Doen!
In dit geval ....kiwi, banaan (besprenkelen met citroen), mango, perzik en aardbei.
Op een saté-prikker rijgen, eventueel met hier en daar een klein muntblaadje.
De rest van de mango (rond de pit, onder de pel) ...of ongeveer 1/3 pureren met een scheutje room, een soeplepel bloemsuiker en wat vanillesuiker. Het sausje (zeer koud het best) op een met bloemsuiker bestoven bordje gieten en er één, twee of meer brochetten opleggen.
Groenten met pit, lekker in de mond en bovendien supergezond in ons lichaam!
Voor 4 personen;
200 g sperziebonen, 200 g peultjes, 1 grote ui, olie om te bakken, 400 g in blokjes geneden tofu, 2 eetlepels kerriepoeder, zout en peper van de molen, 30 cl kokosmelk, 1 boeketje verse koriander.
Bereiding:
1. Haal de eindjes en de draden van de bonen en peultjes en dompel ze gedurende 10 minuten in ijskoud water, zodat ze mooi groen blijven.
2. Gaar de boontjes zonder deksel in kokend gezouten water tot ze al dente zijn. Proef af en toe, de kooktijd van de groene boontjes hangt af van hun herkomst, grootte en versheid. Er bestaat geen standaard kooktijd. Laat ze daarna schrikken in ijskoud water, laat uitlekken en zet apart.
3. Dompel de peultjes 3 minuten in het gezouten water, laat ze schrikken en zet aan de kant.
4. Schil en hak de ui fijn, voeg er de tofu aan toe en laat 4 minuten stoven op een hoog vuur. Bestrooi dan met kerrie, voeg zout en peper toe en laat verder koken gedurende 1 minuut terwijl u verder roert. Voeg nu ook de kokosmelk toe en laat zachtjes stoven gedurende 6 minuten.
5. Voeg de groene boontjes en de peultjes toe, meng, proef (en kruid eventueel bij) en laat nog twee minuutjes stoven.
6. Bestrooi voor het opdienen met de blaadjes koriander.
1. Schil de sjalotten en hak ze fijn. Was de paprika en de Spaanse pepers, snijd ze in tweeën en haal er de zaadjes en de witte membranen uit. Snijd het vlees in kleine blokjes of schijfjes.
2. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een kookpot en laat de sjalotjes even zweten. Giet er de bouillon bij, breng aan de kook en voeg de paprika, de groene pepers en de gehakte rozemarijn toe.
3. Strooi er het griesmeel over, terwijl u zonder ophouden blijft roeren. Laat zachtjes koken gedurende 1 à 2 minuten tot het griesmeel begint te zwellen. Haal van het vuur, dek af en laat nog zwellen gedurende 10 minuten. Zet de kookpot opnieuw op het vuur terwijl u 4 koffielepels parmezaan toevoegt, de gehakte peterselie, 2 eetlepels olijfolie en de boter. Kruid met peper en zout. Roer goed, om een romige massa te bekomen.
4. Olie een ovenplaat in. Spreidt daar de polenta over uit en strijk effen met een spatel. Besprenkel met wat olijfolie. Laat eerst gedurende een uur op kamertemperatuur afkoelen en daarna 4 à 5 uur in de koelkast.
5. Maak rondjes van 6-7 cm met een uitsteekvormpje. Leg ze op een ingeoliede braadslee en bestrooi ze met de rest van de parmezaan. Laat ze 5 tot 8 minuten gratineren in een voorverwarmde oven op 180°. Dien op.
Fans van schelp- en schaaldieren, die niet graag in de keuken staan rommelen, kunnen nu hun hart ophalen met de nieuwste generatie mosselen: die uit de magnetron.
Vergeet het opschudden, kuisen, groenten versnijden en het nodeloos wachten. Het Zeelandse bedrijf roem lanceert namelijk mosselen die in 5 minuten klaar zijn. Hoe ze dat doen? Door kant-en-klare mosselen in een doosje te steken met de nodige groenten er al bij. Die kunnen zo de magnetron in, waar ze volledig gaar worden gekookt. De mosselen zijn bovendien 2 weken langer houdbaar dan de 'verse' zelf te bereiden variant. Toch benadrukt het bedrijf dat er geen conserveringsmiddelen in de schaaldieren zitten.
Beeld:Photonews
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:mosselen,
Belgica-mosselen niet van België
Belgica-mosselen niet van België
De Belgica-mosselen zijn er weer. Maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, komen de mosselen dit jaar niet van Belgische bodem.
Belgische mosselen liefhebbers moeten het dit jaar met net iets minder doen. Door een storm zijn de mosselkooien zo'n 6 mijl buiten Nieuwpoort beschadigd geraakt. De Belgica-mosselen komen daardoor van hangkooien uit Frankrijk, maar volgens de kwekers smaken ze net hetzelfde.
De mosselen zijn verkrijgbaar op de Vlaamse visveiling.
Beeld: Photonews bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:mosselen,
Gebakken zeewolf met witloofsla en geblancheerde zeekraal
Gebakken zeewolf met witloofsla engeblancheerde zeekraal Voor 4 personen:
1 kg witloof , 4 flinke el mayonnaise, peper en zout 100 g zeekraal, 4 zeewolffilets van 120 g elk, boter
Bereidingswijze
Snij het witloof fijn, meng met de mayonaise en kruid met peper en zout.
Blancheer de zeekraal 2 min. in kokend water, giet af en laat uitlekken. Bak de zeewolffilets net gaar in boter. Kruid met peper en zout. Serveer met de witloofsla en de geblancheerde zeekraal. Geef er een smeuïge aardappelpuree bij.
Tip: eenvoudige vissoorten met een ongecompliceerde smaak vragen om eenvoudige gerechten.
Pladijs is door de sectorgroep visserij van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) verkozen tot Vis van het Jaar 2011. VLAM wil met de verkiezing de consument bewust maken van het rijke visaanbod in België. In 1990, 1998 en 2001 was pladijs of schol ook al Vis van het Jaar, vorig jaar was dat zeeduivel. Rond de vis worden diverse activiteiten georganiseerd.
In aanvoer is pladijs de belangrijkste vissoort voor de Belgische vissers, terwijl slechts 8 procent van de Belgische gezinnen de vis koopt. "Dit jaar is het pladijsbestand op een historisch hoog niveau en krijgen de vissers de toelating om ongeveer 6.000 ton pladijs op te vissen. Dat is vrijwel 20 procent meer dan wat vorig jaar werd opgevist", aldus VLAM. "Hoog tijd dus dat pladijs meer op het menu komt."
Pladijs is een veelzijdige en dankbare vis in bereidingen. Het visvlees is fijn, stevig, mals en heeft een uitstekende smaak. In 100 gram pladijs zit 1 gram aan vetstoffen. De energiewaarde bedraagt 63 kcal. De lengte van de vis schommelt tussen 27 en 50 centimeter.
Hoewel de vis in de handel het hele jaar gekocht kan worden, is hij vanaf juni tot einde oktober culinair op zijn best. Het paaiseizoen (november tot april) is dan voorbij, de vis heeft alle kansen gekregen om zich voort te planten en het visvlees wordt veel steviger van structuur en smakelijker.
VLAM stelde ook een receptenfolder met pladijsgerechten samen, die gratis verdeeld wordt in de visverkooppunten.
(belga/adha) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:Pladijs, schol,
Voor de gevulde paprika met krielpatatjes
Opgevuld staat netjes!
Gevulde paprika met krielpatatjes
Voor 4 personen;
- 4 rode paprika's, 600 gram gemengd gehakt (varkens-runds) - 1 courgette, in blokjes gesneden, 1 sjalot, fijngehakt - 4 takjes platte peterselie, fijngehakt, 2 teentjes look, fijngehakt - 200 gram goudakaas, 2 el geraspte parmezaan - 1 blik tomatenpassata of tomatenblokjes - 200 ml kippenbouillon, peper en zout, 1 kilo krielpatatjes - 2 el olijfolie, peper, 1 tl grof zeezout
Bereiding; Kies paprika's met een vlakke onderkant, zodat je ze makkelijk rechtop kan laten staan. Snij het hoedje van de paprika's, verwijder met een eetlepel de zaden en zaadlijsten. Vermeng het gehakt in een kom met de sjalot, look, peterselie en beide kazen. Kruid met peper en zout. Voor een extra pittige smaak, kan je cayennepeper gebruiken. Goed mengen. Vul de paprika's ruim met de vleesmengeling. Zet ze in een ovenschaal, de bodem ervan bedekt met de mengeling van de kippenbouillon, tomatenpassata en courgetteblokjes. Laat dertig tot veertig minuten garen in een op 180 graden voorverwarmde oven.
Kook intussen de krielpatatjes, zorg ervoor dat ze net beetgaar zijn. Laat ze even schrikken onder koud water, laat uitlekken en bak ze vervolgens in de hete olijfolie tot ze goudbruin zijn. Strooi er nog wat gehakte peterselie over, en het grof zeezout. Serveer op verwarmde borden.
Mensen die regelmatig olijfolie gebruiken, zouden 41 procent minder kans hebben op een hartaanval dan mensen die nooit met olijfolie koken.
Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Bordeaux onder 7625 Fransen van 65 jaar en ouder. Andere factoren als diëten, sporten en gewicht werden meegerekend.
De positieve werking van olijfolie op het menselijk lichaam is al langer bekend. Olijfolie beschermt tegen hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hartziekten.
bron,telegraaf.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:olijfolie,