Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
13-07-2011
Paksoi, veelzijdige bron van vitamine c
Paksoi, veelzijdige bron van vitamine c
Paksoi een Aziatische koolsoort, evenwel niet te verwarren met de 'Chinese kool', die sluitend en volledig wit is. Paksoi is een niet sluitende bladkool met knapperige witte stelen en dondergroen blad. Paksoi, caloriearm en rijk aan vitamine C, heeft geen typische koolsmaak, het smaakt eerder pittig. Je kan paksoi roerbakken, als rauwkostsalade gebruiken met een sojadressing of in stamppot verwerken met ui en look. Paksoi is ook lekker in groentesoepen.
Voor 4 personen; 800 g gemengde kerstomaten (rood, geel en groen) 1 stengel bleekselderij, 1 zeer rijpe avocado, 100 g jong belegen Gouda 2 el room, een handvol waterkers balsamicocrème, voor de afwerking, wasabi en zeezout
Bereidingswijze
Was en snij de tomaten in vieren. Was en snij de bleekselderij in zeer dunne plakjes. Schil en halveer de avocado, verwijder de pit en plet het vruchtvlees met een vork. Rasp de helft van de kaas en meng samen met de room onder de geplette avocado. Breng op smaak met wasabi en zeezout. Meng er dan de tomaten onder.
Schik op 4 borden met behulp van een metalen ring. Snij de rest van de kaas in reepjes en strooi samen met de waterkers over de salade. Werk af met balsamicocrème.
Een recordaantal zestigplussers staan nu op dieet om het perfecte lichaam te krijgen, ook blijken ze hier veel beter in te zijn dan hun jongere evenknieën.
Helen Mirren in badpak op het strand.
Ouderen raken geïnspireerd door glamoureuze leeftijdsgenoten als voormalig model Twiggy en Helen Mirren. 70 procent van de mensen tussen 55 en 64 jaar was onlangs of is op dit moment op dieet. Bijna een derde houdt dit zes weken vol, dat is twee keer zo lang als mensen die half zo oud zijn. Slechts zeven procent van de ouderen stopt hier binnen de twee weken mee. Knappe zestigplussers Een vijfde van de ouderen zei dat ze er goed uit willen zien op het strand, net als Helen Mirren, die onlangs in de roddelpers verscheen met een perfecte slanke lijn in haar bikini. Twiggy is ook nog goed in vorm op haar 61ste, ook zij is een inspiratie voor oudere dames. Waarom? Het is normaal dat je wat kilo's bijkomt bij het verouderen, dit komt onder meer doordat je minder actief bent, het moeilijker is om spieren op te bouwen, je metabolism vertraagt, je lichaamscellen verliest waardoor je in rust minder calorieën verbrandt. Daarom geven we enkele tips om gewicht te verliezen op latere leeftijd.
- Eet gezond: Probeer vijf à zes maaltijden per dag te eten, dit stimuleert het metabolisme en geeft je een voldaan gevoel. Honger jezelf niet uit, maar je moet wel beseffen dat bij het verouderen je lichaam minder caloriën nodig heeft.
- Wees realistisch: Als je ouder wordt, duurt het langer om gewicht te verliezen. Geef jezelf tijd en stel haalbare doelen voorop.
Sport is ook belangrijk voor voor ouderen, dit verbetert de circulatie en flexibiliteit. Het kan ook helpen de bloeddruk te verlagen en een gezond gewicht te behouden. Hou het wel rustig, zodat je je lichaam niet overbelast.
- Maak wandelingen in het park.
- Probeer de trap in plaats van de lift te gebruiken. Beweeg je benen traag op elke trede om de beweging te maximaliseren.
- Wanneer je vaak pijn hebt of bewegen soms moeilijk is, is zwemmen de ideale sport.
(ep) bron: hln.be
Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, Tags:dieet, Helen Mirren,
Het geduld van de mosselliefhebbers werd even op de proef gesteld, maar nu is het toch zover: de Zeeuwse mosselen zijn er. De opening van het mosselseizoen werd vorige week nog uitgesteld omdat de mosselen nog niet van de gewenste kwaliteit waren. De hoeveelheid grote mosselen, de 'jumbo's', valt dit jaar wat tegen. Die zijn daardoor wat duurder dan anders.
Het Nederlandse mosselseizoen werd vandaag geopend in mosselstad Yerseke in Zeeland. Kwekers brengen de mosselen nu gefaseerd naar de veiling, om ook naar ons land uitgevoerd te worden.
"Op dit moment zijn de mosselen nog vrij klein, maar ze groeien nog. Als de natuur wil meewerken, kan het aanbod grote mosselen nog toenemen" zegt Jaap Holstein, secretaris van een vereniging van mosselhandelaars. Veel zonlicht is nu belangrijk voor de groei van de mosselen. Holstein benadrukt wel dat er ruim voldoende mosselen van het type 'super' zijn.
De mosselen die nu op de veiling komen, hebben een voortreffelijke smaak, klinkt het in een persbericht van de Nederlandse sectororganisatie Productschap VIS.
(belga/adv) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:mosselen,
12-07-2011
Pastasalade met romanesco en walnoten
Pastasalade met romanesco en walnoten
Voor 4 personen 200 g romanesco (groene bloemkool), in roosjes verdeeld 50 g mayonaise, 400 g penne rigate, 2 el zure room 3 el wijnazijn met kruiden, 2 el fijngehakte walnoten 1 stronk witloof, enkele blaadjes lollo rosso (soort van rode sla), voor de afwerking, pili-pili en zout
Bereidingswijze
Kook de penne beetgaar in gezouten water, verfris en laat uitlekken. Blancheer de romanesco 3 à 4 min. in gezouten water tot de roosjes gaar zijn, verfris en laat uitlekken. Meng de mayonaise met de zure room, wijnazijn en walnoten. Breng op smaak met pili-pili en zout.
Meng met de pasta en romanesco en laat afgedekt ca. 10 min. marineren. Was het witloof en de lollo rosso, en snij het witloof in stukken. Vermeng de pasta met het witloof en schik op 4 borden. Werk af met de lollo rosso.
Buikspek met honing en gember, gewokte savooikool met sesamzaadjes
Voor 4 personen: 500 g vers buikspek, in een stuk, 1 l water, 25 g zout 2 sjalotten, 25 g verse gember, 2 tenen knoflook 1 steranijs, een klontje boter, 3 el vloeibare honing 1 dl gemberbier, 1-2 el sojasaus
Voor de savooikool: 4 knoflooktenen, 1 rode chilipeper, 2 el plantaardige olie 400 g savooikool, 1 el geroosterde sesamzaadjes, zout
Bereidingswijze
Doe het buikspek in een pan met het water en zout. Snij de sjalotten grof, snij de verse gember in plakjes en pel de knoflook. Voeg ze met de steranijs toe aan het spek. Breng aan de kook en laat 1 u. zacht pruttelen. Schuim regelmatig af. Verwarm de oven voor op 220°C. Haal het spek uit het kookvocht en dep droog. Verwijder het zwoerd en snij het spek in stukken.
Smelt de boter en honing in een pan en bak het spek tot het karamelliseert. Verwijder het spek en blus de pan met gemberbier en sojasaus. Hak knoflooktenen en chilipeper fijn, roerbak kort in olie. Snij de savooikool in fijne repen, voeg toe en bak krokant. Werk af met de sesamzaadjes en kruid met zout. Serveer het spek met de gewokte savooikool en gembersaus.
Tip: vervang de honing door ahornsiroop voor een interessante smaakvariant.
Als het van de beroepsvereniging voor diëtisten (VBVD) afhangt, mag Sonja Kimpen binnenkort geen voedingsadvies meer geven. De VBVD heeft bij de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid een klacht ingediend tegen Vlaanderens bekendste gezondheidsgoeroe. Dat schrijven de Coreliokranten vandaag.
Sonja Kimpen (53) schopt Vlaanderen al jaren een gezond geweten. Ze runt een wellnessbedrijf, geeft cursussen, verkoopt boeken en lanceerde een lijn van kant-en-klaarmaaltijden. Ze verwierf ook heel wat bekendheid met het VTM-programma "Je bent wat je eet", waarin ze Vlamingen aanspoorde om gezondere eetgewoontes aan te leren.
Kimpen wil nu ook een boek schrijven over gezondere voeding bij kinderen en dat is niet naar de zin van de VBVD. Kimpen heeft een master Lichamelijk Opvoeding. Maar om erkend en gedegen voedingsadvies te geven moet Kimpen een diploma van bachelor in de voeding- en dieetkunde hebben, en dat heeft ze niet, aldus de VBVD.
Als ze handelingen heeft gesteld die voorbehouden zijn aan diëtisten, dan kan de FOD Volksgezondheid het gerecht op de hoogte brengen. Gezondheidsadvies mag Kimpen blijven geven maar dan steeds in samenwerking met erkende diëtisten, luidt het.
Voor 4 personen: 800 g kalfsvlees, 30 g zoute kappertjes,1 takje peterselie, 50 g boter 10cl kalfsjus, 5cl barolo-azijn, 1 teentje knoflook
Voor de saliebeignets: 5 cl frituurbeslag (bloem, zout, 1 ei, olijfolie) 8 salieblaadjes, 2 ansjovisfilets in olie, frituurolie olijfolie, peper en zout
Bereidingswijze
Het kalfsvlees: snij er 4 stukken van ongeveer 160g uit. Spoel de kappertjes af. Ontblader de peterselie. Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpijn. Bak de stukken kalfsvlees aan weerszijden zacht aan. Bestrooi met zout. Voeg de boter toe. Laat 10 tot 12 min. op een laag pitje staan. Schep regelmatig de schuimende boter over het vlees. Bestrooi met peper. Warm de kalfsjus op en schenk hem in de stoofpan. Voeg de kappertjes en de peterselie toe. Laat nog 1 min. doorgaren. Deglaceer met de azijn. Overgiet de stukken kalfsvlees met de jus.
De saliebeignets met ansjovis: bereid eerst het frituurbeslag. Meng het meel, wat zout, het ei en een scheutje olijfolie door elkaar. Schenk al mixend het water erbij tot het beslag glad is. Voeg de fijngehakte peterselie en de geplette knoflook toe. Laat nog 30 min. staan.
Pureer de ansjovis. Spoel de salieblaadjes af en dep ze goed droog. Besmeer vier salieblaadjes met ansjovispuree. Bedek ze zorgvuldig met een tweede blaadje. Druk met de vingers rondom aan, zodat de blaadjes op elkaar aansluiten.
Haal elk vispakje door het frituurbeslag en dompel ze in het tot 140° C verhitte frituurvet. Schep ze er weer uit zodra ze goudbruin kleuren. Laat ze uitdruipen op keukenpapier. Zet opzij.
Voor 4 personen 400 à 500 g spaghetti, 600 g kerstomaten, 2 uien, 3 teentjes knoflook 1/2 bosje basilicum, fijngehakt, 50 ml olijfolie, 1/2 kl suiker 100 ml groentebouillon, 4 à 6 el geraspte parmezaan
Bereidingswijze;
Kook de pasta al dente in gezouten water. Was de tomaten en halveer ze. Fruit de fijngehakte knoflook en ui in de olie. Voeg de tomaten toe. Bestrooi met de suiker. Giet de bouillon erbij. Laat 5 minuten stoven op een zacht vuur. Meng er het basilicum door.
Breng op smaak met peper en zout. Meng met de uitgelekte pasta. Dien op in warme borden en bestrooi met parmezaan.
250 g zalmfilet, 2 el tequilla, 3 limoenen, 2 takjes verse dille
versgemalen peper, zeezout, prikkers, mayonaise.
Bereiding<30 min.
Snijd de zalm in stukjes en schep ze om met de tequilla. Marineer ze ca. 20 minuten.
Boen de limoenen schoon en snijd 2 ervan in kleine stukjes. Rasp de schil van 1 limoen (alleen het groene deel, het witte eronder is bitter van smaak) en pers de vrucht vervolgens uit. Hak de dille.
Roer de dille, limoenrasp, en naar smaak het limoensap en versgemalen peper door de mayonaise. Bestrooi de zalm met zeezout en peper en rijg de stukjes met een stukje limoen aan de prikkers.
Rooster de spiesjes op de BBQ of grillpan in ca. 3 minuten rondom gaar. Serveer ze met de rest van de limoenstukjes en de limoenmayonaise
500 g seizoensfruit, bijvoorbeeld: peer, ananas, mandarijn, kiwi, sinaasappel, banaan, 6 dl 7-up (sprite of ginger- ale), 4 bolletjes vanille ijs ( of met fruitsmaakje zoals citroen), 4 hoge sorbetglazen, rietjes.
Bereiding; 15 min.
Maak het fruit schoon en snijd het in stukjes. Verdeel het over de sorbetglazen, schep een flinke bol ijs erop en vul het glas verder met de seven-up of andere frisdrank.
Steek er een rietje in en serveer de float direct.
Tip; je kan het ijs eventueel vervangen door sorbet.
Provençaalse mosselen Voor 2 personen 2 kilo mosselen,4 sjalotjes gesnipperd,4 tomaten ontveld in blokjes 4 gedroogde tomaten op olie gesneden,2 teentjes knoflook geperst 1,5 dl Pinot Blanc d'Alsace,3 eetlepels peterselie gehakt 2 eetlepels olijfolie,½ eetlepel tijm gehakt, ½ eetlepel basilicum gehakt 50 gram zwarte olijven gehakt, zwarte peper en zout
Bereiding; 15 min. Fruit de sjalotjes in de hete olijfolie. Voeg knoflook, tijm, basilicum, gedroogde tomaten en verse tomaten toe en roerbak 3 minuten. Schep de olijven erdoor en voeg de peper en zout naar smaak toe.
Verwarm de witte wijn in een ruime pan. Voeg de mosselen toe, leg het deksel erop en breng alles aan de kook. Schud de pan regelmatig. Gooi de mosselen die niet open gaan weg.
Verdeel de mosselen over warme borden. Giet 1 dl van het kookvocht bij de Provençaalse saus. Kook deze iets in en giet de saus over de mosselen. Bestrooi het gerecht met peterselie. Serveer er stokbrood bij.
Tip; De zachte fruitige smaak van een Pinot Blanc d'Alsace is heerlijk bij dit mosselgerecht.
Oosterschelde kreeft, kokkels, kleine mosseltjes, kervelwortel
Oosterschelde kreeft, kokkels, kleine mosseltjes, kervelwortel
4 personen 2 kreeften, 200 gr mosselen en kokkels, 1 snijbiet, 2 bussels waterkers, 1 el sodazout, 1 el room, 50 gr hoeveboter.
Bereiding; Stoom de kreeften zachtjes, haal ze uit de schaal en portioneer ze. Kook de waterkers kort, met een lepeltje sodazout. Koel ze daarna direct af, mix in de blender en doorzeef.
Kook de kokkels en mosselen zacht en haal ze uit de schaal. Laat het kookvocht van de schelpjes inkoken met wat room en werk af met de hoeveboter. Stoof de snijbiet kort aan.
Warm de kreeft, de mosseltjes en de kokkels lichtjes op met de helft van de saus. Warm de rest van de saus op met de waterkerscoulis. Dresseer alles op een bord.
Rooster de pijnboompitten enkele minuten in een droge pan op een matig vuur. Scheur de muntblaadjes in dunne reepjes.Snij de kiwi en de appels met de schil in stukjes. Meng fruit, pitten en munt voorzichtig door elkaar.Overgiet met het wit druivensap en verdeel het vruchtenslaatje over glazen schaaltjes.
150 gram gekookte mosselen, 4 gepelde gamba's, 150 gram roodbaarsfilet, 1 rode paprika, 1 grote ui, 12 shii-take paddestoelen (gedroogde paddestoelen eerst weken), 8 sperziebonen, 150 gram tempuramix, 1 liter zonnebloemolie om te frituren.
Bereiding; ca 35 min.
Rijg telkens 5 mosselen aan cocktailprikkers strak tegen elkaar. Spoel de gambas en de roodbaarsfilet af en dep ze droog. Snijd de roodbaarsfilet in 4 stukjes. Snijd de paprika's elk in 8 stukken en verwijder de zaadlijsten. Pel de ui, snijd hem in 8 dikke plakken en prik de plakken horizontaal vast met cocktailprikkers, zodat ze niet in ringen uit elkaar kunnen vallen. Verwijder de steeltjes van de paddestoelen. Haal de boontjes af. Verhit de olie tot 170° C.
Bereid de tempuramix volgens de aanwijzingen op de verpakking. Haal de stukken paprika, de ui, de shii-take paddestoelen, de sperzieboontjes, de gamba's, de mosselspiesjes en de roodbaars door het beslag en frituur ze (niet teveel tegelijk in de hete olie) tot ze goudbruin zijn, laat ze op keukenpapier uitlekken. Leg de tempura op gevouwen servetjes op 4 bordjes.
Tip; Lekker met een sojadip gemaakt van 1 dl sojasaus, 3 eetlepels mirin (Japanse kookwijn) of sherry en een mespunt wasabi (groene Japanse mosterd) of mierikswortelpasta.
Tip: De tempura van vis is ook geschikt voor visfondue.
Maak de vissen schoon en snij in moten. Bewaar graten en koppen. Pel een teentje knoflook en een ui, snij fijn. Was de schelpdieren, kook ze met de witte wijn tot ze openstaan. Zeef het sap, hou de schelpdieren opzij.
Stoof de gesnipperde ui en knoflook in olie en voeg het visafval toe. Voeg 40 cl water, sap van een citroen, het schaaldiervocht en het kruidentuiltje toe. Laat 20 minuten pruttelen. Zeef en laat nog wat inkoken.
Pel de tomaten, snij in blokjes. Pel 1 ui en 2 teentjes knoflook, hak fijn en stoof in wat olie. Doe er de tomaten en de helft van de peterselie bij, laat 10 minuten afgedekt stoven.
Bestrooi de vis met bloem, bak 1 minuut aan elke kant in olie. Kruid en leg in een grote pan. Bak de gambas met de rest van de peterselie 2 minuten in olie, flambeer met cognac. Doe met de tomaten bij de vis. Overgiet met xeresazijn en fumet, kruid met saffraan en peper. Laat 10 minuten zacht koken.
Bak de versneden inktvis 1 minuut in olie en voeg met de schelpen toe aan de zarzuela. Laat nog 5 minuten koken onder deksel. Dien op met schijfjes citroen en rijst.
Sangria is het zomerdrankje bij uitstek en is heel makkelijk klaar te maken. Organiseer jij binnenkort een tuinfeest of barbecue? Je gasten zullen deze smakelijke verrassing op prijs stellen.
Shutterstock
Voor vier tot zes personen Sangria Barcelona
- 1 citroen, in schijfjes gesneden, 1 sinaasappel, in schijfjes gesneden - 3 eetlepels bruine suiker, 45 ml wodka - 45 ml cointreau of triple sec, 45 ml jenever, 60 ml limonade (met prik) - 60 ml fruitsap (zoals Minute Maid), 180 ml ananassap - 180 ml vers sinaasappelsap, 1 schep ijsklontjes,1 fles droge rode wijn
Bereiding 1. Doe de schijfjes citroen en sinaasappel samen met de bruine suiker in een grote serveerkom. 2. Giet de wodka, cointreau, jenever, limonade, fruitsap, ananassap en het sinaasappelsap erbij. 3. Voeg ijsklontjes en de rode wijn toe. 4. Roer goed om tot alle suiker is opgelost en je een smakelijk mengsel bekomt.
Rosé sangria
- ½ fles rosé tequila, ½ fles witte wijn, 30 ml sinaasappelsap - 60 ml veenbessensap, 125 gr suiker - 2 sinaasappels, in schijfjes gesneden, 1 citroen, in schijfjes gesneden - 1 limoen, in schijfjes gesneden, een paar druiven, doormidden gesneden - ½ appel, in stukjes gesneden, ½ liter spuitwater
Bereiding 1. Meng alle ingrediënten in een grote serveerkom. 2. Leg enkele stukjes fruit niet te veel in het glas net voor je opdient.
Originele Spaanse sangria
- 2 sinaasappels, 1 appel, 1 citroen, in dunne schijfjes gesneden - 100 gr verse aardbeien,1 stokje kaneel, 1 fles rode Spaanse wijn - 1 dl cognac of Grand Marnier, 3 eetlepels suiker - spuitwater (naar eigen smaak)
Bereiding 1. Was de vruchten en snijd ze in schijfjes of kleine stukjes. 2. Doe de vruchten en het stokje kaneel in een kan en strooi er de suiker over. 3. Giet vervolgens de wijn, cognac en een beetje spuitwater erover. 3. Plaats de kan gedurende minstens een uur in de koelkast en serveer de zomerse drank fris bij het eten.
Peersangria
- 2 peren, in stukjes gesneden, 10 schijfjes citroen, 1 fles pinot gris - 250 ml triple sec, 250 ml brandewijn, flinke scheut ginger ale
Bereiding 1. Doe alle ingrediënten in een grote kom en plaats deze vervolgens enkele uren in de koelkast. 2. Schenk de drank in glazen, gevuld met enkele ijsblokjes. 3. Garneer met een muntblaadje of twijgje rozemarijn en dien op.
De groenten zijn gesneden, het vlees gemarineerd en je vrienden zijn onderweg. En dan begint het te regenen....
Toegegeven, een barbecue is leuker wanneer de zon zich laat zien, maar panikeer vooral niet bij druppels. De leukste feestjes ontstaan immers dankzij een onverwachte wending en wedden dat je vrienden elkaar beter leren kennen wanneer ze met zn allen in je living staan?
Begin met je gasten te ontvangen alsof het weer Californische allures heeft: zet ramen en deuren open zolang het niet binnen regent en sleep de planten van je terras naar binnen. Hang slingers of vrolijke tuinlampjes op en schenk zonnige sangria.
De logische oplossing is dat je de barbecue onder een beschut plekje zet en je meest waterbestendige vrienden het vlees laat omdraaien. De rest van de gasten breng je onder in een buitentent, de living of als het echt niet anders kan - de garage. Valt de regen met bakken uit de lucht en is barbecueën uitgesloten, snijd het vlees dan in kleine stukjes en haal de gourmetpannen boven. Om op veilig te spelen, kan je investeren in de elektische barbeque, waarmee het hele jaar door binnen gebarbecued kan worden.
Regen of geen regen, een barbecue staat of valt nog steeds met de omkadering. Wie voldoende zomerse salades voorziet, oogst altijd succes. Twee tips:
Couscoussalade in drie kleuren:
Nodig: - 200 g couscous, 1 blokje groentebouillon, handvol rucola - 250 gram kerstomaatjes, in twee gesneden - 2 avocados, gepeld, ontpit en in stukjes gesneden - 150 gram mozzarella, uitgelekt en in stukjes gesneden Voor de dressing: 1 theelepel rode pesto, 1 theelepel citroensap, 3 theelepels olijfolie
Giet 300 ml kokend water over de couscous in een kom en voeg de bouillon bij. Laat vijf minuten trekken. Mix de pesto met het citroensap en meng er geleidelijk de olie door. Giet over de couscous en meng met een vork. Meng er de tomaten, mozzarella en avocado door.
Salade met mango en rode ui Nodig:
- 1grote rijpe mango, gepeld en in lange schijfjes gesneden - 100 gram rucola, 1 rode ui in dunne schijfjes - 250 gram kerstomaatjes in twee gesneden, sap van een halve citroen - handvol muntblaadjes, fijngesnipperd, olijfolie - een halve theelepel garam masala
De Ardense keuken bestaat vooral uit rustieke gerechten met nauwelijks bewerkte boerenproducten. De regio biedt ook hoogstaande ingrediënten die zich moeiteloos lenen voor simpele en smaakvolle recepten.
De natuur zet de toon in de Ardense keuken. Vroeger, in het begin van de twintigste eeuw, was het vooral zalm wat de klok sloeg. Inmiddels heeft hij plaatsgemaakt voor de forel, die vers of als lekker gerookte filets wordt geserveerd. Het najaar blijft het seizoen van wild en paddenstoelen uit de vele bossen die Ardennen rijk is. De minder vruchtbare gronden worden gebruikt als weiden voor het vee. En op de akkers en in de moestuinen heeft de aardappel het ook nu nog voor het zeggen.
Als dagelijkse kost is de Ardense keuken niet zo rijk, maar de streek heeft ook wel bijzondere specialiteiten zoals de Ardeense ham, de Ardeense worst en de Gaume-worst. In deze laatste streek is ook nog een heerlijke vleestaart te vinden, de pâté gaumais.
Als het om lekker eten gaat, vervagen de grenzen al snel. Daarom zijn er in de Ardennen ook klassiekers uit andere streken te vinden, zoals de (Luikse) perensiroop of de vermaarde Herve-kaas, de lieveling van de kaaskenners. Aan de slag met de lekkerste streekspecialiteiten voor echte Ardense bereidingen.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:forel, paddestoelen, aardappels, ardeense ham, ardeense worst, Gaume-worst, vleestaart, pâté gaumais, Herve kaas,
Ardense specialiteit Ardens kruidenkommetje
Ardense specialiteit;Ardens kruidenkommetje
Voor 4 personen 100 g volrijpe Hervekaas (mild, scherp of van beide wat) 3 tot 4 eetlepels room, 2 eetlepels zachte ongezouten boter 1 eetlepel mosterd (van het type Bister), peper 3 tot 4 eetlepels gesnipperde bieslook 2 tot 3 eetlepels fijngehakte bladpeterselie 4 sneetjes zuurdesemstokbrood (± 12 cm)
Bereidingswijze
Verwijder de dunne korst en snij de kaas in plakjes. Stop samen met de room, de boter en de mosterd in een vijzel of een kom. Bestrooi met peper (geen zout de kaas is al hartig genoeg) en meng goed door elkaar met een stamper of een vork. Voeg op het laatst de kruiden toe. Serveer op het licht geroosterde stokbrood.