Bereiding: Was de spinazie en stoom ze bijtgaar, peper ze gul en besrooi met grof zeezout. Pel de scampi's tot aan het staartje en verwijder het darmkanaaltje. Bak ze kort in olijfolie met een weinig versnipperde look (lang gebakken garnalen worden rubberachtig). Verwarm de kerstomaatjes tot ze gaar worden (maar nog steeds hun vorm bewaren) in de oven. Kook intussen de pasta.
Schik de pasta via een vormpje op het bord met daarop de spinazie, de scampi's en het warm kerstomaatje. Presenteer in een groot pastabord en dresseer met basilicumolijfolie.
Een halfdroge Roséwijn past hier uitstekend bij.
bron; rudidebruyne.be
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
26-11-2009
Ravioli met kaas-citroensaus
Ravioli met kaas-citroensaus
Ingrediënten;
Voor 4 personen: 250 g verse ravioli natuur 250 g verse ravioli met spinazie
Voor de saus: 200 ml vloeibare room 130 g gorgonzola 1 eierdooier 1 onbehandelde citroen 4 el bieslook 3 el pijnboompitten, geroosterd zonder vetstof
Bereidingswijze;
Was de citroen en wrijf droog. Haal er een eerste laagje zeer fijne schil af. Rasp de tweede laag schil eraf.
Kook de ravioli in gezouten water met wat citroensap. Breng de room aan de kook met de tweede laag schil. Meng er de verbrokkelde gorgonzola door. Neem van het vuur.
Meng de eierdooier met 1 eetlepel van de room-kaasbereiding en meng door de rest van de bereiding, van het vuur af. Breng op smaak met peper en zout.
Laat de ravioli uitlekken. Overgiet met saus en versier met bieslook, pijnboompitten en citroenschil.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
21-11-2009
Spaghetti met serrano
Spaghetti met serrano
Foto; cucinadelsole.typepad.com
Een van mijn zonen vroeg ieder meisje dat hij veroverd had om een recept, het schijnt dat hij binnenkort met een groot dik kookboek komt, ha, ha. In ieder geval leerde hij me een paar grappige dingen. Zoals de Chinese gewoonte om kip eerst te stomen alvorens die te bakken. Vaak uitgeprobeerd en heerlijk mals. En een tijdje later, et zal wel een Italiaanse schone zijn geweest, stond hij als een wilde met spaghetti te gooien in de keuken. Vooral aan het einde moet je snel zijn. Heerlijk recept.
Nodig: 400 gr spaghetti, 300 gr bladspinazie, 200 gr serranoham, 2 eieren, 50 gr geraspte kaas, zout, peper en nootmuskaat
Haal de spinazie door kokend goed gezouten water, laat uitlekken, dan grof hakken, peper en wat nootmuskaat er over en even warm wegzetten. Klop de eieren en strooi daar de kaas in. Snij de ham in reepjes. Kook de spaghetti al dente en giet af. Nu gaat de spaghetti terug in de warme pan, het vuur hoog, heel hoog, de eier-kaasmassa er overheen, en heel vlug omscheppen tot de spaghetti helemaal bedekt is, nu de spinazie nog even mee scheppen en serveren met de ham er overheen gestrooid. Lekker met een mooi glas wijn erbij en toasten op de liefde!
Felix Wilbrink bron; telegraaf.nl
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
17-11-2009
Spaghetti met venusschelpjes.
Spaghetti met venusschelpjes.
Benodigdheden:
400 gr pasta
1 kg venusschelpjes
4 takjes bladpeterselie
2 teentjes knoflook
1 dl witte wijn
olijfolie
zwarte peper en zout
Bereiding;
Spoel de schelpjes in ruim water. Snipper de peterselie. Pel en hak de knoflook.
Kook de pasta al dente in 4 liter gezouten water.
Verwarm de knoflook en de peterselie zachtjes in een pan met drie el. olijfolie. Voeg er de venusschelpjes aan toe en, voor de knoflook begint te kleuren, ook de wijn. Laat de schelpjes op hoog vuur openkoken.
Giet de pasta af, verdeel over de borden en schep er de schelpen bij. Sprenkel er nog een lepeltje olijfolie over.
bron; kookjuffertje.skynetblogs.be
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
13-11-2009
Recept: Carbonara met peperreepjes
Recept: Carbonara met peperreepjes
Foto Pieter Musterd
Hoofdgerecht, 4 personen
Een stevig pastagerecht dat 'pit' krijgt door de toevoeging van reepjes peper. Pasta met carbonarasaus wordt meestal gemaakt met héle eieren, maar wanneer de saus met allleen eidooiers wordt gemaakt is niet alleen de smaak zachter, maar ook de textuur van de saus. Eiwit heeft namelijk de neiging te korrelen en de pasta plakkerig te maken. Zorg dat alles van te voren klaarstaat zodat alles snel gemengd kan worden.
Ingrediënten 400 g spaghetti 1 bosje platte peterselie 1 rode peper 6 plakjes gedroogde ham 1,5 dl room 4 eetlepels melk 3 eierdooiers 50 g geraspte Parmezaanse kaas zeezout en zwarte peper
Bereiding Kook de pasta in een grote pan met gezouten water 'al dente'. Hak intussen de peterselieblaadjes fijn. Halveer de peper, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in smalle reepjes. Scheur de Parmaham of andere gedroogde ham in reepjes. Klop in een kom de room, melk en eierdooiers los. Meng er de Parmezaanse kaas door.
Giet de pasta af en stort deze terug in de pan. Voeg de room met eierdooiers aan de pasta toe en roer op laag vuur ca. 2 minuten of totdat de kaas gesmolten is en de pasta bedekt. Bestrooi met de gehakte peterselie, versgemalen peper en zout en meng opnieuw goed dooreen.Verdeel de pasta over 4 borden en bestrooi met de gescheurde reepjes ham. Lekker met een salade.
(JANNY VAN DER HEIJDEN) Bron foto: Pieter Musterd bron; parool.nl
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
12-11-2009
Kleurig pastaslaatje met tonijn
Kleurig pastaslaatje met tonijn
Ingrediënten
Voor 4 personen: 1 gele paprika 200 g kleine pasta, bv. schelpjes 20 kerstomaatjes 100 g tonijn (niet in olie) 1/4 avocado 1 el olijfolie 1/2 el citroensap 2 tl verse pesto 2 el fijngehakt bieslook
Bereidingswijze
Verwijder het steeltje en de zaadjes van de paprika en snij in kleine blokjes. Blancheer de paprika 1 minuut in kokend water. Kook de pasta gaar in gezouten water. Snij de kerstomaatjes en avocado in stukjes. Laat de tonijn uitlekken.
Maak intussen een vinaigrette met de olijfolie, citroensap en pesto. Giet de pasta af, laat uitlekken en meng de warme pasta met de vinaigrette, groenten en tonijn. Voeg het bieslook toe en laat afkoelen.