Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    20-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thee beperkt gezondheidsschade door junkfood

     

    Thee beperkt gezondheidsschade door junkfood



    Het drinken van thee kan gewichtstoename als gevolg van een vetrijk eetpatroon voorkomen, dat ontdekten vorsers na onderzoek op muizen.

    Minder buikvet

    Het onderzoek bracht ook nog andere gezondheidsvoordelen van het drinken van thee aan het licht. Een deel van de dieren volgden voor de studie een vetrijk dieet, anderen hadden een normaal eetpatroon. Beide groepen werden nog in kleinere eenheden opgedeeld, ze kregen elk gedurende 14 weken water, zwarte of groene thee.

    Daaruit blijkt dat beide soorten thee de gewichtstoename beperkten, ook verlaagden ze de opstapeling van buikvet dat in verband gebracht wordt met een ongezond eetpatroon. Zwarte thee ging ook de schadelijke effecten voor het bloed, een toename van cholesterol, een hoge bloedglucose en insulineresistentie tegen.  

    Voordelen
    Professor Carrie Ruxton: "Hoewel de resultaten nog bevestigd moeten worden door onderzoeken op mensen, toont deze studie aan dat thee gewichtstoename helpt te voorkomen. Thee drinken werd eerder al in verband gebracht met een lager risico op hartziekten, kanker en de ziekte van Parkinson. Als je regelmatig thee drinkt gedurende meer dan tien jaar, zou je ook sterkere botten krijgen."

    (ep)bron; hln.be 

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:thee,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suikervrij snoep belooft mooi gezicht

     
    Suikervrij snoep belooft mooi gezicht


    Het eerste snoepje dat je belooft mooier te maken ligt vanaf volgend jaar in de winkel. Daarnaast zou het je energieniveau, gezondheid een boost geven en het verouderingsproces vertragen.

    Van binnenuit

    Het snoepgoed Beauty Candy zou geen vet, bewaarmiddelen, suiker of zout bevatten, zitten er weinig calorieën maar veel collageen en vitamines in om de schoonheid van binnenuit te stimuleren. Het product is al te koop in Brazilië, Britse fabrikanten willen dit nu in het Verenigd Koninkrijk introduceren. De Braziliaanse socialite Cristiana Arcangeli lanceerde het product, de voormalig tandarts uit Sao Paulo zegt dat de lijn een nieuwe dimensie binnen de wereld van beautyproducten zal brengen. Naast de voordelen voor het uiterlijk zou het de 'bereidheid' stimuleren.

    Kritiek
    Het product zorgt voor heel wat ophef in het Verenigd Koninkrijk. Chocoladeproever Angus Kennedy: "Als ouder zou ik niet willen dat mijn dochters dit eten om mooier te worden. Snoep en chocolade moeten een verwennerij zijn en niet gebruikt worden om gezondheid en schoonheid te stimuleren. Het is immoreel om dit te promoten." Om te bewijzen dat het product niet werkt, eet Angus gedurende minstens drie weken minstens 80 van deze snoepjes per dag.  "De makers beloven heel wat door te zeggen dat je mooier en meer bereid, wat dat ook mag betekenen, kunt worden door te snoepen. Dus daarom test ik de beweringen zelf.

    Het snoep is verkrijgbaar in vier verschillende smaken, waaronder aardbei en kost ongeveer 9 euro. De lijn wordt aangevuld door een schoonheidsdrankje, dat verkrijgbaar is in 8 smaken, dit moet koud geserveerd en meteen gedronken worden.
     
    (ep)bron; nina.be 

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:snoep,
    16-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rauwe chocolade stilt chocohonger op gezonde manier


    Rauwe chocolade stilt chocohonger op gezonde manier

    Chocoladestam -Amandelvreugde met cacao

    We zijn allemaal dol op chocolade, maar het is erg rijk aan suikers en vetten. De holistische voedingscoach Kendall Scott meent daar iets op gevonden te hebben: gebruik 'rauwe chocolade' of beter 'rauwe cacao'.

         

    Volgens Scott moeten we blijven toegeven aan de nood naar chocolade, maar dan in pure, onverwerkte vorm, zonder additieven, suikers of caramelvulling. Er is maar één probleem: pure cacao is erg bitter. De oplossing? Er aan wennen, aldus Scott. Of verwerken in een smoothie of snack.

    Er zouden tal van voordelen zijn verbonden aan pure cacao, zoals een stimulerend, opwekkend effect (met dank aan theobromine). Tegelijk is het een antioxidant, is het rijk aan margnesium, ijzer en calcium, ondersteunt het de weerstand en het cardiovasculair systeem en zou het depressies verminderen door de stimulatie van neurotransmitters in de hersenen. 
    Om de positieve effecten van rauwe cacao te behouden, mag de temperatuur niet oplopen boven de 50 graden.

    Twee receptjes :

    Chocoladestam


    Ingrediënten
    :
    4 tl cacaopoeder (biologisch),4 tl (cacaoboter),
    2 à 3 tl esdoornsiroop.

    Naar smaak: pecannoten, amandelen, walnoten, hazelnoten, sesamzaadjes, pompoenzaden, geraspte kokos, bessen, rozijnen en/of kaneel.

    Bereiding:
    Smelt de cacaoboter op een laag vuurtje au bain marie (of in de microgolf). Roer om met cacaopoeder, en voeg de siroop toe tot je een egaal mengesel hebt. Voeg je noten of bessen toe, en roer goed. Smeer het mengsel uit op bakpoeder en laat het afkoelen in een koude kamer of de koelkast. Eens afgekoeld, kan je het in stukken verdelen en opeten!

    Amandelvreugde met cacao

    Ingrediënten:

    8 tl gebroken rauwe amandelen, 8 tl geraspte kokos, 2 tl cacaopoeder,
    1 of 2 tl esdoornsiroop (naar smaak) of een andere natuurlijke zoetstof,
    1 tl warme kokosolie.

    Bereiding:

    Combineer alle ingrediënten en roer goed. Maak balletjes van en laat afkoelen in de koelkast.

    (edp)bron; nina.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:chocoladestam,cacao,esdoornsiroop,amandelen,kokos,
    13-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paars fruit voorkomt kanker en hartproblemen

     

    Paars fruit voorkomt kanker en hartproblemen



    Paars gekleurd fruit eten kan tal van ouderdomsziekten als Alzheimer, hartproblemen en kanker voorkomen. Dat beweren experts althans.

    IJzer

    Op basis van hun bevindingen raden onderzoekers aan dat twee van de dagelijks aanbevolen vijf porties fruit en groenten paars moeten zijn. Een bestanddeel zou namelijk helpen tegen de schadelijke effecten van ijzer, wat cellen kan beschadigen als ze in de verkeerde vorm door het spijsverteringsstelsel gaan. Hoewel dit mineraal gezondheidsvoordelen biedt, geldt dat alleen als het reageert met andere bestanddelen in het lichaam. Gebeurt dit niet, dan kan ijzer giftig zijn.

    Polyfenolen, bestanddelen in bosbessen en ander paars fruit, kunnen ijzer grijpen en zo onschadelijk maken. Groene thee en curcumine, een kleurstof in kurkuma, bevatten een gelijkaardig bestanddeel. Ook chocolade zou dit kunnen veroorzaken, maar rode wijn heeft deze effecten bjivoorbeeld niet. Te veel vrij ijzer zou ook kunnen voorkomen dat vitamine C het lichaam helpt infecties te bevechten. Daarnaast kun je met paars fruit multiple sclerose en de ziekte van Parkinson bestrijden.

    (ep)bron; hln.be 

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:paars fruit,
    03-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vette vis voorkomt blindheid



    Vette vis voorkomt blindheid



    Een eetpatroon rijk aan vette vis kan de sleutel zijn in het voorkomen van blindheid bij tal van ouderen, dat blijkt uit recent onderzoek.

    Twee keer per week
    Omega-3 vetzuren die je in vette vis als zalm, makreel en verse tonijn vindt, kunnen helpen tegen de meest voorkomende vorm van gezichtsverlies bij oudere mensen. Wetenschappers bestudeerden het effect van eetgewoonten bij mensen ouder dan 65 jaar. Daaruit blijkt dat degenen die twee keer per week vette vis of zeevruchten als krab, oesters en mosselen eten veel minder kans lopen op de ontwikkeling van op het ontwikkelen van maculaire degeneratie. Dit is een aandoening die voorkomt bij een derde van de ouderen en ontstaat door afsterving van cellen in het netvlies. Omega-3 vetzuren zou deze cellen beschermen tegen schade.

    Aandoening
    Er bestaat momenteel geen genezing voor de aandoening. De ziekte maakt dat patiënten hun centraal zicht verliezen, dit betekent dat ze niet langer kunnen zien wat zich direct voor hen bevindt. De aandoening bemoeilijkt activiteiten als lezen, schrijven, rijden en televisiekijken. Het is al lang geweten dat omega-3 vetzuren de bloeddruk helpt te verlagen, het risico op hartritmestoornissen, bloedklonters en het niveau van schadelijke triglyceriden beperkt, wat in verband staat met hartaanvallen. Vette vis zou ook het risico op prostaat- en huidkanker doen afnemen.

    (ep)bron; hln.be 

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:vis,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man eet 60 dagen lang alleen maar aardappelen


    Man eet 60 dagen lang alleen maar aardappelen


    Een Amerikaanse man legde zichzelf een vrij bizar dieet op: hij at 60 dagen lang niks anders dan aardappelen. Elke dag mocht hij 20 aardappelen naar binnen werken, verder niks.

    Chris Voigt wou als bestuurder van de Washington Potato Commission een beetje aandacht genereren voor zijn geliefde aardappel, zo meldt hij op zijn blog. "Ik ging deze uitdaging aan om mensen te herinneren aan de voedisngswaarde van aardappelen", schrijft hij. "Daarnaast wou ik bewijzen dat je er lange tijd van kan leven zonder dat het ongezond voor je is."

    Thanksgiving-patat
    De man begon zijn dieet op 1 oktober en breide er gisteren een eind aan. Al die tijd at hij niks anders dan 20 aardappelen per dag - de enige extraatjes die hij zichzelf toestond waren een lepeltje olie en wat kruiden om één en ander op smaak te brengen. Zelfs het oerklassieke Thanksgiving-diner werd helemaal met patatten bereid, met als - nu ja - hoogtepunt een namaakkalkoen gemaakt van aardappelen.

    Efficiënt
    Lekker of vol te houden lijkt het dieet niet meteen, werken doet het blijkbaar wél. Op 60 dagen verloor Voigt naar eigen zeggen 9,5 kilo, terwijl zijn cholesterolniveau en bloedsuiker naar beneden donderden.

    "Ik ga dit dieet missen!", jubelt Voigt als conclusie op zijn blog, wat ons dan weer sterk lijkt. Gesteld dat die aardappelen op frietformaat worden gesneden, gefrituurd en samen met een paar frisse pinten geserveerd: dán zouden wij dat ook graag eens 60 dagen proberen.

    (hlnsydney/tw)
    bron; hln.be
     

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:aardappel,
    26-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolade verdrijft vermoeidheid



    Chocolade verdrijft vermoeidheid


    Heb je vaak last van een dodelijke vermoeidheid, gepaard gaande met spierpijn en hoofdpijn? Dan heb je waarschijnlijk last van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Een stukje chocolade kan je daarbij helpen om de slaperigheid te verdrijven.
     
                                  chocolade verdrijft vermoeidheid

    Uit een Brits onderzoek bleek dat proefpersonen die dagelijks 3 keer 15 gram chocolade moesten eten gedurende 8 weken nadien een pak minder klachten hadden. Ze getuigden van een beter algemeen welzijn en een drastisch verminderd gevoel van vermoeidheid. De test werd zowel uitgevoerd bij chocolade die veel cacao bevatte als bij een variant met minder cacaopoeder, maar de uiteindelijke resultaten bleven steeds hetzelfde.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:chocolade,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groenten uit ondergelopen moestuin niet opeten

     
    "Groenten uit ondergelopen moestuin niet opeten"


    Mensen die hun groententuin onder water zagen lopen tijdens de recente watersnood, mogen die groenten niet meer opeten. Dat melden de Coreliokranten op basis van informatie van het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid.

    In vervuild beek- en rivierwater, plus rioolwater en overstroomde septische putten zitten bacteriën, virussen en micro-organismen die achterblijven als het water wegtrekt en die eventueel ziekteverwekkend kunnen zijn. Hetzelfde water kan chemisch vervuild zijn door bijvoorbeeld overstroomde stookolietanks.
     
    Naar containerpark
    De groenten uit de ondergelopen tuinen zijn daardoor niet meer geschikt voor consumptie. Ze mogen zelfs niet meer gecomposteerd worden, zegt het agentschap. Afvoeren naar een containerpark is dan ook de aangewezen optie.
     
    Bovendien mag de groentetuin in de lente niet zomaar opnieuw in gebruik worden genomen. Er moeten eerst grondstalen worden genomen om uit te maken hoe zwaar de eventuele vervuiling is.
     
    Putten schoonmaken
    Tot slot mag het putwater niet zomaar gebruikt worden als drinkwater. De putten moeten worden schoongemaakt, ontsmet en de kwaliteit van het water moet eerst worden geanalyseerd, luidt het.

    (belga/tw)hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:groenten,
    22-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Havermoutpap terug populair als ontbijt



    Havermoutpap terug populair als ontbijt



    De verkoop van havermoutvlokken stijgt snel in Groot-Brittannië. Het Britse volk herontdekt het gezonde ontbijt met havermoutpap, voornamelijk omdat dit goedkoop is.

    Voordelen
    Sinds januari 2009 verdubbelde de verkoop van havermout. Verschillende celebs als David Cameron, Demi Moore en Kate Moss gaven al toe verzot te zijn op havermoutpap. Het is goedkoop en gezondheidsexperts zeggen dat dit de ideale optie is voor een gezond ontbijt. Het is rijk aan vezels en proteïnes, het verteert traag, waardoor je langer een voldaan gevoel hebt. Havermout verlaagt de cholesterol, zorgt dat het lichaam meer testosteron aanmaakt, wat goed is voor de seksdrift van mannen. Volgens sommigen is de economische crisis verantwoordelijk voor de plotse populariteit van havermoutpap. Het is een van de goedkoopste voedingsmiddelen, zeker wanneer je dit met water klaarmaakt kost het haast niets. 

    Mooier
    Voedingsexperte Amanda Ursell: "Havermout voorkomt dat cholesterol in het lichaam geabsorbeerd wordt, het bevat relatief weinig calorieën en maakt je huid nog eens mooier dankzij de mineralen die er in zitten.

    (ep)bron;hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:havermout,
    13-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weetje over voeding


    Weetje over voeding

    In het groene gedeelte van de aardappel zitten giftige stoffen.
    Het is de groene laag die je kan zien als je de aardappel heel fijn schilt.
    Hier zit de stof solanine in, die kankerverwekkend is.
    Ze is echter zo weinig aanwezig, dat je meer dan 8 kilo aardappelen
    per dag moet eten voor het echt kwaad kan.
    Geen schrik dus!

    bron; seniorennet.be







       Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:aardappel,
    09-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amandelen goed tegen winterkwaaltjes



    Amandelen goed tegen winterkwaaltjes


    Amandelen goed tegen winterkwaaltjes
    ©  Zbigniew Nowak

    Wie deze winter last heeft van een griepje kan maar beter een voorraad amandelen inslaan.
    Volgens onderzoekers van het Britse Institute of Food Research zijn amandelen goed om verkoudheid en griep tegen te gaan. De natuurlijke stoffen in de schil van de noot zouden ons immuunsysteem een stevige boost geven. De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat de amandelschil witte bloedcellen meer in staat stelt om virussen te signaleren. Het lichaam zou ook beter voorkomen dat virussen reproduceren en zich verspreiden in het lichaam. Zelfs nadat de noot is verteerd blijven de voordelen, het immuunsysteem wordt nadien zelfs nog een tijdje versterkt. Hoeveel amandelen je precies moet eten om je lichaam helemaal gezond te houden, daar zijn de wetenschappers nog niet helemaal uit. Wat ze wel met zekerheid weten: regelmatig een portie amandelen eten beschermt je op een heel natuurlijke manier tegen
    winterkwaaltjes.
     
    bron;zesta.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:amandelen,onderzoek,griep,
    07-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sojasaus goed alternatief voor zout



    Sojasaus goed alternatief voor zout


    Sojasaus zou wel eens een goed alternatief kunnen zijn voor zout.
    Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen
    en wetenschappers van Kikkoman Europa.

       
      Foto: Frank van der Vleuten

      De Nederlandse consument gebruikt te veel zout. Gemiddeld eten we 10 à 12 gram per dag, terwijl de aanbevolen hoeveelheid 5 à 6 gram is. Verschillende belangenorganisaties zetten zich al in om het zoutgebruik terug te dringen. Uit onderzoek blijkt nu dat het toevoegen van natuurlijk gebrouwen sojasaus in de Nederlandse keuken goed kan dienen als alternatief voor zout, zonder de smaak en de smaakbeleving aan te tasten.

      Voorverpakt

      Door het gebruik van sojasaus is het mogelijk om het zoutgehalte in bijvoorbeeld saladedressing en soep met respectievelijk 50 en 17 procent te verminderen. Deze resultaten geven fabrikanten de kans om te voldoen aan de wereldwijd gestelde eisen voor zoutreductie in hun voedingsmiddelen. Ongeveer 60 tot 80 procent van de zoutconsumptie komt immers van voorverpakt en kant-en-klaar voedsel en wordt niet door mensen zelf toegevoegd. Een te hoge zoutconsumptie veroorzaakt een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, dus een vervangend middel is meer dan welkom.

      bron; telegraaf.nl


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:zout,sojasaus,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zout schrappen kan één op vijf hartziekten voorkomen

       

      Zout schrappen kan één op vijf hartziekten voorkomen



      Als de hoeveelheid zout toegevoegd door voedingsproducenten beperkt zou worden, zou één op vijf hartziekten kunnen worden vermeden. Jaarlijks zouden zo duizenden mensen kunnen redden, omdat de kans op hartaanvallen en beroertes verkleint.

      Volgens recent Australisch onderzoek zou deze relatief simpele wet twintig keer effectiever zijn dan voedingsadvies.

      Dagelijks zou je niet meer dan 6 gram zout mogen opnemen, maar gemiddeld is de opname nu 9 gram. Door voedingsproducenten te verplichten minder dan 3 gram (maaltijden) of 0,6 gram (broodjes) zout toe te voegen, zou de zoutinname serieus beperkt kunnen worden. Nu bevatten veel bereide maaltijden meer dan 3 of 4 gram zout.

      Regering
      "Het is onvoldoende om mensen aan te raden minder zout te eten en gewoonweg te hopen dat ze gezondere keuzes zouden maken. De voedselproducenten moeten gedwongen worden het zoutgehalte te verminderen: ze hebben die verantwoordelijkheid ten op zichte van de consument. Doen ze het niet, dan moet de regering maar ingrijpen", aldus onderzoekster Linda Cobiac.

      Consumentensmaak
      Daar lijken ze vooralsnog niet voor te vinden te zijn. Gezondheidsorganisaties en -ministers proberen de sector uit vrije wil zover te krijgen het zoutgehalte gradueel te laten zakken.

      Of de consument dat leuk zal vinden is een andere vraag. We zijn gewend aan veel 'smaak', veroorzaakt door zout, in eten en vinden 'pure' voeding vaak smakeloos.

      (edp)bron;hln.be

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:zout,
      04-11-2010
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Druif is '˜gevaarlijkste' fruit


      Druif is ‘gevaarlijkste’ fruit



      De Nederlandse nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) onderzoekt jaarlijks de aanwezigheid van landbouwgif op groenten en fruit in de warenhuizen. Komkommers en druiven blijken het vuilst en Nederlandse producten zijn over het algemeen veiliger dan Belgische.

      Plaatje bij Druif is ‘gevaarlijkste’ fruit


      In 2009 voerde de nVWA 3.157 metingen naar bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit in Nederlandse supermarkten uit. Voor het vierde opeenvolgende jaar is er een lichte trend naar meer proper voedsel. Op 62% van het voedsel komt landbouwgif voor, in 2008 was dat nog 64%. De aangetroffen bestrijdingsmiddelen staan onder meer bekend om hun kankerverwekkende, hormoonverstorende of zenuwtoxische werking.

      Druiven zijn het meest vervuild. Maar liefst 88% bevat gifstoffen. In drie gevallen was er zelfs sprake van een acuut gezondheidsrisico. De kiwi is het properste fruit, hoewel 36% toch nog bestrijdingsmiddelen bevat.

      Groenten zijn over het algemeen veiliger dan fruit, met bloemkool als absolute primus van het groentenrek. Alle onderzochte stalen bleken veilig. De komkommer is het meest risicovol. Tachtig procent bevat één of meer bestrijdingsmiddelen.

      Het land van herkomst bepaalt in grote mate de vervuiling. De vervuilde druiven zijn vooral afkomstig uit Zuid-Europese landen als Italië en Griekenland, waar vaker landbouwgif gebruikt wordt. Van de 18 landen met minstens 25 metingen scoren India, Peru en Thailand het slechtst. België zakt in de ‘vuile’ rangschikking naar plaats negen. Nederland staat vijftiende.

      Over het algemeen zijn Nederlandse producten een stuk schoner dan dezelfde producten uit het buitenland. Voor België is dat ongeveer fiftyfifty. Marokko, Israel of Frankrijk scoren het best in de propere rangschikking. Nederland is vierde, België pas tiende.

      In totaal werden er 133 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Ongeveer de helft daarvan houdt een risico in voor de gezondheid. Maar liefst 58 stoffen zijn zelfs niet in Europa toegelaten.

      Dat je de gifstoffen kan verwijderen door de groente of het fruit te wassen of te schillen is overigens een fabeltje. De sproeistoffen worden tijdens de groei van de planten continu toegediend, waardoor ook het vruchtvlees vervuild is.

      (kv)bron; eosmagazine.eu


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:groenten,fruit,gifstoffen,landbouwgif,
      30-10-2010
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eiwitten zijn cruciaal bij dieet


      Eiwitten zijn cruciaal bij dieet 
        

      Wie gewicht wil verliezen door een dieet, eet best genoeg eiwitrijke voeding. Zo behoud je je spieren, die meer energie verbruiken dan vet.

      Esentieel voor dit verhaal is leucine, een aminozuur dat waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de eiwitaanmaak in de spieren.

                                    



      De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt 0,83 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht per dag aan. Als je dus 60 kilo weegt, eet je dagelijks best 49,8 gram eiwitten. Uit een studie van dokter Suzanne Devkota van de Universiteit van Chicago en professor Donald K. Layman van de Universiteit van Illinois, blijkt echter dat wie meer eiwitten binnenkrijgt, positieve effecten ervaart als hij gewicht wil verliezen.

      Voor deze studie werden 24 vrouwen met een Body Mass Index hoger dan 26 willekeurig verdeeld in twee groepen. De eiwitgroep kreeg 125 gram eiwit en 10 gram leucine per dag, terwijl de koolhydraatgroep het moest doen met 68 gram eiwit en 5 gram leucine per dag.  Bij beide groepen lag de gemiddelde energiewaarde op 1.700 kcal per dag. Na tien weken was er geen verschil in gewichtsverlies, maar de eiwitgroep was meer vetmassa en minder spiereiwit verloren dan de koolhydraatgroep.

      Veel richtlijnen voor gewichtsverlies zijn gebaseerd op het feit dat minder calorieën eten resulteert in gewichtverlies. Dit is correct, maar in de praktijk zal een lage energie-inname ook leiden tot verlies van lichaamsvet en spiereiwit.

      Kortom, bij een energiebeperkt dieet kan je best je minder koolhydraten, maar wel voldoende ewitten nuttigen zodanig dat je voornamelijk lichaamsvet verliest en geen spiermassa. Eiwitten (met hoge leucine waarden) kan je vinden in vlees, eieren, vis. Kies voor de magere variant.

      Een ander gunstig effect bij een hoge eiwitinname is dat spieren meer energie verbruiken dan vet waardoor je lichaam ook meer energie spendeert.

      Eiwitten zorgen bovendien ook voor een hoger verzadigingsgevoel dan vetten of koolhydraten waardoor je minder snel honger hebt.

      bron; nieuwsblad.be
      Auteur: Amandine De Paepe


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      20-10-2010
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaten houden je huid gezond

       

      Tomaten houden je huid gezond

      •  

      Regelmatig tomaten eten beschermt je huid en houdt ze gezond, zo blijkt uit een studie aan de Universiteit van Manchester.

      Voor je op zonvakantie vertrekt eet je best veel tomaten. De groente bevat namelijk lycopeen, een stof die ervoor zorgt dat de huid minder snel verbrandt bij het blootstellen aan uv-straling.

      Speciale voedingssupplementen voor de huid bevatten tegenwoordig al een geconcentreerde hoeveelheid lycopeen. Om jezelf goed tegen schadelijke zonnestralen te beschermen begin je best een maand voor je op vakantie vertrekt dergelijke producten in te nemen. Op die manier kan je lichaam voldoende voorraad opbouwen, wat zeker niet betekent dat je jouw zonnecrème thuis moet laten.

      Verder heeft lycopeen ook nog andere belangrijke eigenschappen. Zo zouden mensen die regelmatig een tomaat eten botontkalking helpen tegengaan en hun hart- en bloedvaten gezond houden.

      bron; nieuwsblad.be


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:onderzoek,tomaten,lycopeen,
      08-10-2010
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walnoten helpt negatieve effecten stress te bestrijden


      Walnoten helpt negatieve effecten stress te bestrijden



      Walnoten helpen niet alleen cholesterol te verlagen, nu blijkt uit onderzoek dat het ook kan helpen stress te bestrijden en een hoge bloeddruk te beperken.

      Bloeddruk
      Voor het onderzoek gaven deelnemers een toespraak van drie minuten of hielden ze een voet gedurende drie minuten in koud water. Beide zijn oorzaken van stress. De deelnemers volgden drie verschillende diëten, eentje zonder noten, eentje met walnoten en olie hiervan en een derde met walnoten en lijnzaadolie. "Daaruit blijkt dat lijnzaadolie geen invloed heeft op de bloeddruk, maar helpt ontstekingen in de aders te beperken. Dit kan het risico op hartziekten beperken. De gemiddelde druk in de aders wanneer het hart in rust is, was duidelijk lager bij degenen die walnoten aten", aldus professor Sheila West. 

      Omega-3
      "Dit is de eerste studie die aantoont dat walnoten de bloeddruk verlagen bij stress. Mensen die lichamelijk overdreven reageren op stresserende situaties lopen meer risico op hartziekten. Dit onderzoek suggereert dat walnoten de bloeddruk beperkt wanneer een je blootgesteld wordt aan stress tijdens je dagelijkse leven", aldus de onderzoekers. Walnoten bevatten omega-3 vetzuren, deze stoffen helpen de slechte cholesterol te verlagen en beperken zo het risico op hartziekten.

      (ep)bron; hln.be 


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:walnoten,onderzoek,stress,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Granaatappelsap slorpt vetrolletjes op



      Granaatappelsap slorpt vetrolletjes op



      Granaatappel is heilzaam voor hart en seksleven, maar werkt ook tegen vetrolletjes. Schotse wetenschappers geloven dat het 'supervoedsel' hardnekkig vet rond de buik kan afbreken.

      Vrijwilligers die een maand lang elke dag een fles granaatappelsap opslorpten, bleken opmerkelijk minder vetcellen rond hun middel te stockeren. Ook hun bloeddruk scheen lager, wat het risico op harkwalen, beroerten en leverziekten verlaagde.

      Vetzuren
      Volgens de onderzoekers aan de Universiteit van Edinburgh verlaagt granaatappelsap de hoeveelheid vetzuren in het bloed. Vetzuren zorgen voor een verhoogde vetopname en verhogen het risico op diabetes II en hartkwalen. Granaatappels bevatten voorts heel wat antioxidanten die de genitaliën van voldoende bloed voorzien. Daardoor verbeteren ze ook het seksleven.

      (lvl)bron; hln.be

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:granaatappel,onderzoek,
      30-09-2010
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je gezondheid in een notendop


      Je gezondheid in een notendop


      Noten zijn niet alleen lekker, ze zijn ook gezond. Walnoten zouden goed zijn voor je geheugen terwijl pistachenoten de kans op longkanker verminderen. Noten en aandoeningen in de schijnwerper.

      Nootjes

      Cholesterol
      Cholesterol is een vetachtige stof die in alle cellen van ons lichaam voorkomt. De stof wordt getransporteerd in de vorm van eiwitdeeltjes, de zogenaamde lipoproteïnen. Hiervan maakt het lichaam twee soorten aan: Low-Density-Lipoproteïnen (LDL) en High-Density-Lipoproteïnen (HDL). LDL wordt ook wel slechte cholesterol genoemd. Die kan verstoppingen in de bloedvaten veroorzaken, met hart- en vaatziekten tot gevolg. HDL voert het teveel aan cholesterol af naar de lever en wordt daarom goede cholesterol genoemd.

      Om je slechte cholesterol onder controle te krijgen, kan je amandelen, macadamia of pecannoten op je menu plaatsen. 74 gram amandelen per dag verlaagt de cholesterol, volgens onderzoek met 5,4 procent, 90 gram macadamia nootjes staat voor 5,3 procent. Een dieet van pecannoten doet de LDL met 16,5 procent zakken.

      Huidveroudering
      Voedingsexperte Kumud Ghandi raadt aan om vier tot vijf keer per week acht hazelnoten te verorberen. Hazelnoten doen wonderen voor de huid. Ze zitten vol vitamine E en vetzuren die ervoor zorgen dat de huid strak en vlak blijft. Een rimpel minder dankzij een handvol nootjes.

      Onvruchtbaarheid
      Het sperma van de man is niet meer wat het ooit was. Oorzaak: de moderne tijd. Door een gewijzigd voedingspatroon ontbreekt het mannelijk sperma soms bepaalde stoffen zoals selenium. Paranoten zijn er rijk aan. Twee, drie nootjes per dag is de aanbevolen dosis.

      Diabetes type 2
      Meerdere onderzoeken toonden al aan dat pinda’s het lichaam beschermen tegen diabetes type 2 maar ook bijvoorbeeld tegen galstenen.

      Geheugenverlies
      Walnoten en amandelen bevatten het omega-3-vetzuur alfa-linoleenzuur. Samen met antioxidanten van het type polyphenol kunnen die stoffen het brein alert en actief houden. Ongeveer 45 gram walnoten per dag zou voldoende moeten zijn.

      Longkanker
      De kans op longkanker zou kleiner worden door dagelijks 50 gram pistachenoten te eten. Met dank aan een bepaald type vitamine E dat dit nootje bevat.

      Overgewicht
      Volgens Amerikaans onderzoek kan je door het eten van amandelen gewicht verliezen. Dit type nootje geeft nogal snel een vol gevoel waardoor je niet onmiddellijk honger hebt.

      Overdrijf niet met het eten van noten. Het zijn zonder twijfel ook caloriebommen. Zoals voor heel wat zaken geldt ook hier, eet ze met mate. Vul er je dieet mee aan, maar overdrijf niet.


      Cholesterol
      Cholesterol is een vetachtige stof die in alle cellen van ons lichaam voorkomt. De stof wordt getransporteerd in de vorm van eiwitdeeltjes, de zogenaamde lipoproteïnen. Hiervan maakt het lichaam twee soorten aan: Low-Density-Lipoproteïnen (LDL) en High-Density-Lipoproteïnen (HDL). LDL wordt ook wel slechte cholesterol genoemd. Die kan verstoppingen in de bloedvaten veroorzaken, met hart- en vaatziekten tot gevolg. HDL voert het teveel aan cholesterol af naar de lever en wordt daarom goede cholesterol genoemd.

      Om je slechte cholesterol onder controle te krijgen, kan je amandelen, macadamia of pecannoten op je menu plaatsen. 74 gram amandelen per dag verlaagt de cholesterol, volgens onderzoek met 5,4 procent, 90 gram macadamia nootjes staat voor 5,3 procent. Een dieet van pecannoten doet de LDL met 16,5 procent zakken.

      Huidveroudering
      Voedingsexperte Kumud Ghandi raadt aan om vier tot vijf keer per week acht hazelnoten te verorberen. Hazelnoten doen wonderen voor de huid. Ze zitten vol vitamine E en vetzuren die ervoor zorgen dat de huid strak en vlak blijft. Een rimpel minder dankzij een handvol nootjes.

      Onvruchtbaarheid
      Het sperma van de man is niet meer wat het ooit was. Oorzaak: de moderne tijd. Door een gewijzigd voedingspatroon ontbreekt het mannelijk sperma soms bepaalde stoffen zoals selenium. Paranoten zijn er rijk aan. Twee, drie nootjes per dag is de aanbevolen dosis.

      Diabetes type 2
      Meerdere onderzoeken toonden al aan dat pinda’s het lichaam beschermen tegen diabetes type 2 maar ook bijvoorbeeld tegen galstenen.

      Geheugenverlies
      Walnoten en amandelen bevatten het omega-3-vetzuur alfa-linoleenzuur. Samen met antioxidanten van het type polyphenol kunnen die stoffen het brein alert en actief houden. Ongeveer 45 gram walnoten per dag zou voldoende moeten zijn.

      Longkanker
      De kans op longkanker zou kleiner worden door dagelijks 50 gram pistachenoten te eten. Met dank aan een bepaald type vitamine E dat dit nootje bevat.

      Overgewicht
      Volgens Amerikaans onderzoek kan je door het eten van amandelen gewicht verliezen. Dit type nootje geeft nogal snel een vol gevoel waardoor je niet onmiddellijk honger hebt.

      Overdrijf niet met het eten van noten. Het zijn zonder twijfel ook caloriebommen. Zoals voor heel wat zaken geldt ook hier, eet ze met mate. Vul er je dieet mee aan, maar overdrijf niet.

      Bron: Telegraph.co.uk
      en gezondheisnet.rnews.be 

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:noten,
      29-09-2010
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaming wil dagelijks brood


      Vlaming wil dagelijks brood


      Brood is en blijft hét basisvoedingsmiddel. Nagenoeg drie op vier Belgen eet dagelijks brood . Vlaanderen verbruikt 92 broden per persoon per jaar. Meest populair is grijsbrood. Al consumeren we brood het meest, toch eten we dit niet meer op dezelfde manier als vroeger, zo toont een onderzoek van Libelle aan.

      Bij het ontbijt wordt hoe langer hoe minder brood gegeten. Sinds de jaren '70 zien we een opkomst van meer modieuze alternatieven, zoals muesli en cornflakes. Vanaf de jaren '90 kwamen de vloeibare ontbijtvormen erbij.

      Lunch

      Tijdens de lunch is brood veranderd van 'onderlegger' naar basis van de maaltijd. Brood is dan ook makkelijk hanteerbaar en hierdoor een ideale snelle hap,  je kan je boterhammen zelfs samen met de collega's , aan je bureau eten. Uiteraard heeft dit een invloed op de rol, de smaak, de textuur en vorm van het product.

      Bijgerecht
      Maar zelfs bij de avondmaaltijd staat brood op tafel. Het avondmaal is in Vlaanderen een belangrijk familiemoment dat meestal thuis plaatsvindt en zorgt voor ontspanning na een (zware) dag. Meestal gaat het over warme maaltijden en is brood een bijgerecht. De avondmaaltijden staan voor genieten, samenhorigheid en ontspanning.

      Complexe smaak

      Tegenwoordig is brood meer dan alleen een voedingsmiddel. De huidige consument beoordeelt brood niet alleen op prijs, maar ook op smaak, gezondheid en identiteit. Er is een sterk verlangen naar de smaak van vroeger en men wil ook terugkeren naar de natuurlijke smaken en eerlijke producten die voor brood gebruikt werden. De geur, kleur, textuur, structuur en zelfs geluid prikkelen al onze zintuigen. Hoe complexer de smaak, hoe meer de consument geniet van zijn boterham.

      Weekend
      Er is ook een duidelijk verschil tussen week en weekend. Tijdens de week is er weinig ruimte voor ontbijt in het algemeen. Tijdens het weekend wil de consument iets speciaals en wil hij zichzelf en zijn gezin verrassen. Dan kan zowel het broodontbijt als de broodlunch wel iets exotischer of uitgebreider zijn met sandwiches of pistolets. Tijdens de werk week valt het dan weer op dat er meer grootbrood (de traditionele boterham) wordt geconsumeerd dan in het weekend.

      De belangrijkste troeven van brood:

      -Brood is een uitstekende bron van complexe koolhydraten: de ideale energieleveranciers. In tegenstelling tot enkelvoudige suikers spreiden deze koolhydraten de energie veel beter over een etmaal.

      -Brood is ook een goede bron van plantaardige eiwitten. In een gevarieerde voeding is het goed eiwitten van plantaardige oorsprong samen met eiwitten van dierlijke oorsprong te gebruiken. Bepaalde aminozuren die in het ene eiwit ontbreken worden aangevuld met aminozuren die in het ander eiwit aanwezig zijn, waardoor uiteindelijk een volwaardig eiwit ontstaat.

      -Om brood te bakken is in principe geen vetstof nodig. Om de smaak te verbeteren wordt soms vet toegevoegd, waardoor speciaal brood verkregen wordt. Bij voorkeur wordt hiervoor plantaardige, onverzadigde olie gebruikt rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren en zonder transvetzuren.

      -Verder is brood, zeker wanneer er zemelen en vezels in verwerkt zijn, een uitstekende bron van vitaminen en mineralen. De meeste B-vitaminen zijn er rijkelijk in aanwezig. Vezelrijk brood is een goede bron van mineralen zoals fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, magnesium, selenium en zink.

      -In brood wordt, om baktechnische- en smaakredenen, zout toegevoegd. Gezien het belangrijk aandeel van brood in onze dagelijkse voedselinname heeft de overheid de hoeveelheid toegevoegd zout aan banden gelegd (minder dan 2 %). Het gebruik van gejodeerd zout wordt aanbevolen omdat dit de aanbreng van natrium vermindert en de behoefte aan jodium optimaliseert.

      -Wellicht de belangrijkste troef is de aanwezigheid van vezels in brood. Uiteraard geldt dit vooral voor brood waar extra vezels aan zijn toegevoegd. Daardoor kan je zeker zijn dat je zowel oplosbare als onoplosbare vezels opneemt.

      -Onder de granen bekleedt haver een bijzondere plaats. Haver is rijk aan bèta-glucanen (samengestelde suikers), die vooral in de oplosbare vezels van het graangewas terug te vinden zijn. Onderzoek wijst uit dat bèta-glucanen het cholesterolgehalte doen dalen en onze immuniteit versterken als deze voldoende worden ingenomen.

      (lvl) bron; hln.be

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:brood,onderzoek,koolhydraten,plantaardige eiwitten,


      >

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!