Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
17-09-2010
Desserts smaken net zo lekker met gezonder zoetmiddel
Desserts smaken net zo lekker met gezonder zoetmiddel
Tweesterrenchef laat suiker weg
babo
Een tweesterrenchef van net over de taalgrens vervangt in zijn desserts alle suiker door Sweetwell, een nieuwe suikervervanger van Belgisch fabrikaat die de wereld verovert.
De broers Thomaes runnen samen Le château du Mylord, een tweesterrenrestaurant in Ellezelles, bij Ronse. Gisteren kondigden ze publiek aan dat ze tegenwoordig zo veel mogelijk suikervervangers gebruiken.
'Nog nooit zoiets gehoord', zegt culinair journalist Marc Declercq. 'Ik weet dat een chocolademaker als Marcolini de hoeveelheid suiker in zijn pralines sterk vermindert, maar ik heb nog nooit gehoord van een restaurant dat ermee uitpakt dat het een suikervervanger gebruikt. Dit is echt wel uniek. Ik heb ook nog nooit een sterrenkok horen zeggen dat hij daarmee bezig is.'
'Wij vinden het vooral belangrijk voor de gezondheid van de klanten', zegt chef-kok Jean-Baptiste Thomaes. 'Diabetespatiënten kunnen nu ook in een tweesterrenrestaurant een lekker taartje eten, en moeten zich niet tot een appel of een fruitsla beperken. Maar deze stap is ook belangrijk in de strijd tegen obesitas.'
Een noemenswaardig smaakverschil is er niet, stelt Thomaes. 'Als je de mensen er niet bij vertelt dat er Sweetwell in plaats van suiker in de desserts zit, smaakt niemand het verschil. Wij hebben een groep gastronomische journalisten een aardbeientaartje laten eten, met geen korreltje suiker in. Ze hebben er niets van geproefd.'
Broer Christophe Thomaes, de patissier van het restaurant, is erin geslaagd in alle desserts de suiker te vervangen. Enkel in macarons lukt dat om een onverklaarbare reden nog niet. Het product is ook handig om mee te werken. 'Je kan al je recepten houden, want je gebruikt dezelfde hoeveelheden als bij suiker.'
Sweetwell bevat 61 procent minder calorieën dan suiker en is pas heel recent op de markt. De ambities zijn heel groot, zegt ceo Catalina Daniels. 'Een Gentse studente, Sophie De Baets, heeft het middel tijdens haar doctoraatsstudies ontdekt en het bij Sweetwell verder ontwikkeld. Sinds vorig jaar zijn we op de markt, maar voorlopig verkopen we enkel aan professionelen. Pas volgend jaar trekken we naar de particulieren.'
Le château du Mylord is het eerste restaurant onder haar klanten, maar ze heeft ook al een producent van ontbijtgranen die de Duitse Aldi's bevoorraadt, plus een fabrikant van jam, terwijl binnenkort ook wafeltjes in de winkelrekken liggen. Al staat er vaak niet bij dat ze gemaakt zijn met Sweetwell.'
'Sweetwell bevat ingrediënten uit suikerbieten, cichorei en maïs', verklapt Daniels. 'Daardoor is het ook heel vezelrijk en heeft het een prebiotische werking, waardoor de bacteriën in de darmen de juiste voeding krijgen.' Voor de zoetheid zit er ook een kleine dosis van de chemische zoetmaker sucralose in. Maar die dosis is bijzonder beperkt. 'We kunnen ook stevia gebruiken, maar voorlopig is dat natuurlijke middel nog niet toegelaten.'
Bart Moerman bron; nieuwsblad.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:zoetstof,sweetwell,le chateau du mylord,restaurant,
13-09-2010
Dit vertellen je snackgewoontes over jou
Dit vertellen je snackgewoontes over jou
Heel wat vrouwen snakken 's avonds naar een heerlijk tussendoortje. Maar voor je dat volgende stukje chocolade of chips in je mond steekt, kan je misschien best eens je snackgewoontes analyseren.
Heb je 's avonds vaak zin in hamburgers, frieten en andere fastfood, dan heb je waarschijnlijk een tekort aan zout. Wanneer je lichaam bijzonder hard moet werken door sport, stress of simpelweg door een hele dag in een kamer met airconditioning te zitten, krijg je al snel een zouttekort. Probeer dit echter op te vangen door visbereidingen zoals sushi te eten in plaats van fastfood.
Zin in chips en boterhammen wijst er dan weer op dat je een bijzonder snel metabolisme hebt en dat je dringend nood hebt aan proteïnen. Probeer daarom vlees, vis, kip of eieren te eten. Deze zorgen voor een tragere vertering en geven je langer een vol gevoel.
Chocolade zit bomvol magnesium en dat geeft je energie. Door het eten van chocolade krijg je dus eventjes een energieboost, maar van zodra de suiker begint uit te werken krijg je een suikerdipje en verdwijnt alle energie als sneeuw voor de zon. Zoek je heil daarom eerder in noten, zaden en andere volkorenproducten.
Cafeïne zit bomvol ijzer, een voedingsmiddel waar je lichaam vaak een tekort aan heeft tijdens de menstruatie. Probeer je echter niet teveel op koffie te storten maar kies voor rauwkost en gedroogd fruit.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:snack,fastfood,onderzoek,
02-09-2010
Regenboogvoeding houdt je hart gezond(er)
'Regenboogvoeding' houdt je hart gezond(er)
Wie hartproblemen heeft en dagelijks een speciaal 'regenboogdieet' volgt, zou de kans op een hartaanval met een vijfde kunnen verminderen. Dat blijkt uit de nieuwe aanbevelingen van de American Heart Association. Het dieet verlaagt ook de bloeddruk en vermindert slechte cholesterol.
Het 'regenboogdieet' is een dieet waarbij zoveel mogelijk groenten en fruit in verschillende kleuren worden gegeten. "Mensen moeten proberen een regenboog te eten", aldus voedingsdeskundige Marilyn Glenville. Naast fruit en groenten, bestaat dit dieet weinig verrassend ook uit volle granen, noten, gevogelte en vis. Rood vlees, vet, zoet en frisdranken moeten worden geschrapt.
Vezels, antioxidanten en omega 3 De volle granen leveren de vezels, die zich mengen onder de cholesterol in de darmen en de cholesterol zo uit het lichaam duwen. De antioxidanten in fruit en groenten zorgen er dan weer voor dat de cholesterol niet oxideert in het lichaam, terwijl gevogelte, vis en noten rijk zijn aan proteïnen en tegelijk laag in verzadigd vet.
De omega 3-vetzuren in vis zorgen er dan weer voor dat de aderen en soms ook het hart niet ontsteken. Die ontstekingen zouden vaak hartziekten veroorzaken. Gesuikerde dranken en snoepgoed hebben het omgekeerde effect: zij versnellen de ontsteking.
Experiment De onderzoekers onderwierpen die regenboog- of dash-dieet aan een test. Drie groepen personen, met verschillende eetpatronen, werden twee maand gevolgd en met elkaar vergeleken.
Eén groep at zoals de gemiddelde Amerikaan: veel vet en weinig mineralen. Een andere at ongeveer hetzelfde maar meer fruit en groente, de derde groep volgde het regenboogdieet. De bloeddruk en het cholesterolniveau werden gemeten aan het begin en het einde van het experiment, en geëxtrapoleerd naar de komende tien jaar.
Regelmatig fruit en groenten eten doet de kans op hartziekten met 7 procent afnemen, het regenboogdieet scoort 18 procent.
Selenium versus blaaskanker Tegelijk bleek uit een andere studie dat een dieet rijk aan selenium (zoals in noten of lever) de kans op blaaskanker met 40 procent afneemt. Het mineraal wordt gevonden in een kwart van alle proteïnen, en beschermt de cellen tegen schade. Vooral vrouwen zouden hierbij baat hebben.
(edp) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:onderzoek,hart,cholesterol,
01-09-2010
Vlaming maakt appel nog lekkerder
Vlaming maakt appel nog lekkerder
Kruising veel efficiënter door baanbrekend onderzoek
Vlaming maakt appel nog lekkerder
Gezondere en grotere appels met nog meer smaak? Ze zijn binnen handbereik, nu een internationaal team van wetenschappers erin geslaagd is de genetische code van de appel te kraken. Vlaamse onderzoekers speelden een cruciale rol in die doorbraak.
Yves Van de Peer. De naam van de Gentse onderzoeker die samen met een team aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de UGent het voorbije half jaar aan de slag ging met het genoom van de appel, kon amper toepasselijker zijn. 'Het genetisch materiaal van appels en peren lijkt op elkaar', zegt Van de Peer. 'Ergens hebben ze een gemeenschappelijke voorouder.'
De stamboom van de appel is nu in kaart gebracht, door een grondig onderzoek naar de appelvariëteit Golden Delicious. 'Aan dat onderzoek hebben honderden wetenschappers meegewerkt van over de hele wereld', zegt Van de Peer. 'Zo hebben we ontdekt dat de oer-appel, zoals we die nu kennen, 4.000 jaar geleden ontstaan is in Azië. In Tian Shan, op de grens van China, Kazachstan en Kirgizië, zijn ze toen beginnen te experimenteren en appels gaan kruisen, om tot eetbare soorten te komen.'
De appels die nu in de winkels liggen, zijn verre afstammelingen van die oer-appel. 'Het product van duizenden jaren kruisen en veredelen', zegt Van de Peer. Maar juist voor dat kruisen en verbeteren betekent zijn onderzoek nu een revolutionaire doorbraak. Want tot nu toe ging dat veredelen een beetje stoemelings: soorten werden gekruist, en of het resultaat beter of slechter was, bleek pas na verloop van jaren. 'Met de ontdekkingen die we hebben gedaan, kan dat véél sneller en preciezer', zegt Van de Peer.
Gerichter kruisen
De onderzoekers hebben immers het volledige genoom van de appel in kaart gebracht, dat bestaat uit 742,3 miljoen letters DNA. 'De Gentse bijdrage in dat onderzoek is vooral dat wij uit die ontzettend grote hoeveelheid genetische informatie de belangrijke genen hebben geïdentificeerd', zegt Yves Van de Peer. 'Zo weten we nu exact waar de genen liggen die de smaak bepalen, of de geur, of de genen die de appels beter bestand maken tegen ziektes... Met die informatie kunnen appelveredelaars nu aan de slag.
Dat kan de komende jaren leiden tot een revolutie in de appelwereld. Nu al wordt er gedacht aan bijvoorbeeld appels die gezonder zijn, of die je hongergevoel beter kunnen stillen. 'Allemaal perfect mogelijk', zegt Van de Peer. 'We kunnen appels gaan kweken met meer zetmeel, of met meer vitamines en anti-oxidanten.'
Dat kan snel gaan, stelt Van de Peer. 'Overigens gaat het dan niét om genetische manipulatie van die appels: van de genen zelf blijven de veredelaars af. Alleen kunnen ze veel gerichter gaan kruisen.'
In eerste instantie zullen de bevindingen er vooral toe leiden dat appels resistenter worden tegen allerlei plantenziektes, en wellicht ook dat er grotere vruchten zullen komen. Dat maakt de appels economisch rendabeler. 'Maar er kan dus ook aan de smaak worden gesleuteld. Misschien dat ze er op die manier ooit in slagen om een appel te kweken die ook ik lekker vind', zegt Van de Peer. 'Want eigenlijk houd ik niet zo van fruit.'
Tom Dams bron; standaard.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:appel,onderzoek,belgie's,
20-08-2010
Wetenschappers maken fastfood gezonder
Wetenschappers maken fastfood gezonder
Wetenschappers ontdekten een manier om vette voeding als roomijs en mayonaise minder ongezond te maken en je langer een voldaan gevoel te geven.
Langere vertering Experts ontdekten dat het aanbrengen van een proteïnelaag op vet ervoor zorgt dat je lichaam meer tijd nodig heeft om dit te verteren, waardoor je langer een voldaan gevoel hebt. Want wanneer de vertering van vet vertraagd wordt en wanneer de vetzuren uit eten het laatste stuk van de dunne darm bereiken, stimuleren ze de productie van hormonen die voor een verzadigd gevoel zorgen. Zo zullen mensen zich minder hongerig voelen tussen de maaltijden. Obesitasexperts zeggen dat deze ontdekking mensen kan helpen te eten wat ze willen zonder bij te komen.
Professor David Haslam: "De voedingsindustrie zoekt al lang naar manieren om vettig eten minder ongezond te maken, zonder de smaak te verstoren. Als mensen frieten en hamburgers kunnen eten zonder de ongezonde gevolgen, zou dat een geweldige stap voorwaarts zijn."
(ep)bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:wetenschap,ontdekking,
19-08-2010
Test: Geen diabetes als je drie appels per dag eet?
Test: Geen diabetes als je drie appels per dag eet?
Een Deens experiment test momenteel of drie appels per dag eten de kans op diabetes vermindert. Ook andere gezondheidsproblemen gerelateerd aan overgewicht worden getest.
In de studie worden mannen en vrouwen met overgewicht opgesplitst in drie groepen. Eén groep krijgt 550 gram appels, een andere 22 gram appelpulp en de derde groep niets.
Bij alle proefpersonen zullen cholesterolniveau, bloeddruk en bloedsuikerspiegel getest worden. Deze drie signaliseren metabolisch syndroom, wat diabetes en hartziekten voorafgaat. Ook de gezondheid van hun darmen zal getest worden.
Pectine De pectine, een oplosbare vezel in appels, zou zowel de cholesterol als de bloedsuikerspiegel naar omlaaghalen. Polyfenolen, een soort antioxidant in appels, zouden ook beschermen tegen diabetes.
Geen dokter Appels gelden als waar gezondheidsfruit. Volgens een Engelse spreuk moet je nooit naar de dokter als je één appel per dag eet (An apple a day keeps the doctor away).
(edp)bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:appels,
Een beetje chocolade beschermt het hart van vrouwen
Een beetje chocolade beschermt het hart van vrouwen
Een klein stukje chocolade verlaagt de kans op hartfalen bij vrouwen. Dat is geen reden om er dagelijks van te snoepen. Wie maximum twee keer per week chocolade at, was het meest beschermd. Hoe hoger het cacao-gehalte in de chocolade, met andere woorden hoe donkerder de chocolade, hoe beter.
Dat bleek uit een studie bij 31.823 Zweedse vrouwen tussen 48 en 83 jaar, die 9 jaar duurde.
De vrouwen vulden zelf in hoe vaak ze hoeveel chocolade aten. Die data werden gekoppeld aan de Zweedse hospitalisatie- en sterftecijfers. Niet dagelijks Eén of twee keer per week een stukje donkere chocolade verminderde het risico op hartfalen met 32 procent. Wie één tot drie keer een stukje per maand at, zag het risico met 26 procent dalen. Wie één of meer stukjes per dag at, profiteerde niet van het gezondheidseffect van de chocolade. Volgens de onderzoekers is dat de wijten aan de calorieën die chocolade bevat.
"Je kan nu eenmaal niet negeren dat chocolade calorierijk voedsel is, en dat grote hoeveelheden regelmatige consumptie gewichtstoename in de hand werkt. Maar als je jezelf wil verwennen, kies dan voor een klein stukje donkere chocolade", aldus hoofdonderzoeker Murray Mittleman.
Flavonoïden Eerder was al bekend dat de flavonoïden in chocolade de bloeddruk kunnen verlagen, maar dit is de eerste studie die aantoont dat ook het risico op hartfalen vermindert. Hartfalen kan ontstaan bij een langdurige hoge bloeddruk die onbehandeld blijft.
Zwakke plekken De studie bevat wel enkele zwakke plekken. Zo wordt niet precies bepaald wat 'een beetje' chocolade precies is, of welk cacaogehalte het meest voordeel biedt. Ook het feit dat de vrouwen zelf invulden hoeveel ze aten, is voor discussie vatbaar. Het geheugen van mensen is niet onfeilbaar, en sommige over- of onderschatten systematisch hun eigen voedingsconsumptie.
Of chocolade hetzelfde effect heeft bij mannen is nog niet bekend.
(edp)bron;hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:chocolade,
11-08-2010
Barbecue ongekende dikmaker
Barbecue ongekende dikmaker
De zomermaanden zouden net de afslankperiode voor de warme, knusse, en vaak ook dikmakende winter moeten betekenen. Maar spijtig genoeg gooit de barbecue daarbij roet in het eten.
Een barbecue levert gemiddeld 3.000 calorieën per persoon op. Dat blijkt uit een Brits onderzoek. Vooral de lengte van een barbecuefeest is de grote boosdoener. Doordat mensen uren aan tafel zitten, eten ze veel meer dan tijdens een normale maaltijd. Bij de Britten betekent dat: twee worsten, anderhalve burger, twee kippenbouten, anderhalve saté en een stuk vis, afgewerkt met vette aardappel- en pastasalade en heel weinig groenten. Zo'n maaltijd houdt een 3.000 calorieën in, de drankjes niet inbegrepen.
Volgens de onderzoekers is het dan ook belangrijk te beseffen wat je allemaal binnenspeelt tijdens een barbecue, en de aantal stukken vlees nauwkeurig te tellen. "Bezie een barbecue eerder als een tuinfeest dan een eetfestijn" is hun laatste raad.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:barbecue,
02-08-2010
Schorpioenen op een stokje en insecten voedsel van toekomst
Schorpioenen op een stokje en insecten voedsel van toekomst
In West-Europa halen we misschien nog onze neus op voor insecten in de keuken, maar in andere delen van de wereld is het een delicatesse. Ook de VN begint steeds meer te voelen voor insecten als een oplossing voor de groeiende voedselcrisis.
Met een groeiende wereldbevolking wordt het steeds moeilijker om alle monden te vullen. En meer vee kweken is geen oplossing, want deze dieren stoten te veel schadelijke gassen uit die verantwoordelijk zijn voor de opwarming van het klimaat. Daarom beginnen de Verenigde Naties meer en meer te voelen voor insecten als maaltijd.
Garnalen Professor Arnold van Huis van de universiteit van Wageningen, denkt dat het eten van insecten veel voordelen heeft. "Er is een vleescrisis. Tegen 2050 zal de wereldbevolking van de huidige zes miljard naar negen miljard mensen gegroeid zijn. En mensen beginnen ook meer vlees te eten. Twintig jaar geleden ging het om 20 kilo, nu is het 50 kilo, en over twintig jaar zal dat 80 kilo zijn. Op die manier zullen we een andere Aarde nodig hebben", zegt Van Huis in The Guardian.
Van Huis is een adviseur van de Wereldvoedselorganisatie. "In de rest van de wereld eten ze al insecten. Het is enkel de westerse wereld die achter blijft. We hebben er een psychologisch probleem mee. Ik begrijp niet waarom, we eten toch ook garnalen, en die zijn erg vergelijkbaar met insecten." Insecten worden al in 80 procent van alle landen gegeten.
Paté Insecten bevatten veel proteïnen en het kweken ervan richt weinig schade aan het milieu aan. Vooral sprinkhanen, krekels en wormen worden al gekweekt als voedsel. Ze zouden tot tien keer minder broeikasgassen uitstoten dan onze veestapel. Ze zijn bovendien beter voor onze gezondheid als ze goed bereid worden.
Volgens Van Huis wordt er gezocht naar manieren om de insecten te verwerken in een soort paté, zodat ze op onze normale vleesgerechten gelijken. Hieronder vind je alvast een overzicht van enkele culinaire specialiteiten uit de wereldkeuken der insecten.
De wereldkeuken der insecten
Thailand
Schotels met gefrituurde rode mieren, krekels en kevers (in juni)
Colombia
Gefrituurde en gezouten mieren zijn een populaire snack
Papoea-Nieuw-Guinea
Larven van Sago-wormen in bananenbladeren
Ghana
Gevleugelde termieten worden gefrituurd, geroosterd of in brood verwerkt
Japan
Larven van watervliegen in suiker - Toast sprinkhaan
Mexico
Tortilla's met wormen - Toast sprinkhaan
Cambodja
Gefrituurde tarantula's
Australië
'Witchetty grub', ofwel larven van motten
(gb)bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Schorpioenen,insecten,mieren,krekels,kevers,larven,termieten,sprinkhaan,
19-07-2010
Kersensap verhoogt nachtrust
Kersensap verhoogt nachtrust
Geraak je maar moeilijk in slaap tijdens de warme zomermaanden? Drink dan eens een glas kersensap.
Kersen hebben een positieve invloed op onze nachtrust. Zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Proefpersonen die iedere dag een glas kersensap dronken, sliepen gemiddeld 17 minuten langer dan proefpersonen die een ander fruitsap dronken.
Volgens onderzoeker Wilfred Pigeon zou dat komen door het hoge melatoninegehalte in kersen. Die stof is namelijk verantwoordelijk voor het regelen van de slaapcyclus.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:kersensap,kersen,
06-07-2010
De voordelen van zomerse groenten en fruit
De voordelen van zomerse groenten en fruit
Bij een zomers gerecht denken we meteen aan de Provence. Heerlijk geurende tijm, basilicum, paprika's en dagverse tomaten. Maar wist je dat al deze groenten en fruit naast hun smaak ook nog heel wat positieve eigenschappen voor je lichaam bezitten?
Op fruitgebied zijn watermeloen, bessen, vijgen en perziken de absolute top tijdens de zomermaanden. In watermeloen zit er naast een ton water ook heel wat vitamine A, B6, C en antioxidanten. Deze stoffen zorgen ervoor dat je bloedvaten minder onder stress komen te staan en je libido wordt opgekrikt. Perziken zitten dan weer boordevol vitamine C, A, vezels, luteïne en zeaxantine. Vooral de laatste twee stoffen zijn weldoend voor de ogen en het netvlies.
In tomaten zit naast vitamine C en betacaroteen ook lycopeen, wat het product een enorme voedingswaarde geeft. Paprika's en pepers bevatten dan weer vitamine A, C, B6 en voedingsvezels waardoor ze inwerken op een te hoge cholesterol. Zomerpompoenen, zoals courgettes en flespompoenen, zijn een bron aan mangaan en vitamine A, B en C. Deze groenten zijn niet alleen bijzonder vriendelijk voor de lijn, maar bevatten ook heel wat vocht, waardoor de interne vochtbalans bewaard blijft.
Wie graag wat pittigs eet, kan zijn gerechten afwerken met enkele blaadjes basilicum. Dit kruid is rijk aan vitamine K en werkt daardoor ontstekingsremmend.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
04-07-2010
Stress, wat te eten?
Stress, wat te eten?
We hebben er allemaal bij tijd en wijlen last van: stress. Resultaat is vaak dat we misselijk worden of onregelmatig eten. Wat zijn de beste oplossingen?
Als je misselijk bent kan het helpen om te gaan liggen of iets kouds te drinken. Ben je al zo ver dat je moet overgegeven dat moet je oppassen voor uitdroging. Daarom moet je beetje bij beetje veel slappe thee of water drinken. Kamillethee kalmeert de maag. Je kunt ook maagzuur krijgen door stress. Vermijd in dat geval zure voedingsmiddelen, chocolade en alcohol.
Minder eiwitten eten heeft vaak een positief effect op stress. Eet de helft van het vlees en de kaas die je gewoonlijk tot je neemt en stop even met het eten van varkensvlees en vleeswaren.
Als je het kunt verdragen eet dan in de ochtend tot 12.00 uur alleen maar fruit en drink kruidenthee en water.
Suiker is de grootste boosdoener als het gaat om stress. Want door de inname van suiker stijgt de bloedspiegel veel te snel. Koffie en alcohol hebben ook een averechts effect. Het zijn korte termijn oplossingen. Je hebt er even profijt van doordat je een korte opleving krijgt maar daarna wordt de stress erger.
Een belangrijk vitamine bij stress is vitamine D. Vitamine D kun je uit de zon halen. Een uurtje ontspannen in de zon werkt is dus ook heel effectief.
Tot slot het gegeven dat stress ervoor zorgt dat je vocht vasthoudt; wees dus zuinig met zout. Het is sowieso heel slecht om chips, frietjes of soep uit blik e.d. te eten, maar mijdt dit soort voedsel dus extra als je stress hebt. Het verhoogt het natriumgehalte in het lichaam en zorgt voor een vermindering van het kalium gehalte.
Vitamine B5 noemt men ook wel het stressvitamine. Vitamine B zit vooral in onbewerkt voedsel als zilvervliesrijst, natuurbrood, maar ook in donkere groene groenten.
bron;telegraaf.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
20-06-2010
Koffie en thee zijn goed voor het hart
Koffie en thee zijn goed voor het hart
Goed nieuws voor wie regelmatig een kop koffie of thee drinkt, met andere woorden voor de meesten van ons. De Sunday Telegraph meldt namelijk dat je op die manier de kans op hartziekten met maar liefst een vijfde verkleint. Al geldt ook hier weer: drink met mate.
Vorsers van het Universitair Medisch Centrum in het Nederlandse Utrecht bekeken dertien jaar lang het koffie- en theegebruik van 37.514 mensen. "We kwamen tot de conclusie dat het drinken van koffie en thee een gunstige uitwerking heeft, zonder dat dit gepaard gaat met een hoger risico op beroertes of eender welke andere aandoening", zegt de onderzoeksleider, professor chronische ziektes Yvonne van der Schouw. Uit de studie blijkt dat thee de beste bescherming biedt tegen hartziektes, maar dat ook matig koffiegebruik goed is.
Eén dagelijks kopje Mensen die tussen de drie en zes kopjes thee per dag drinken, zo stelde de ploeg van dr. Van der Schouw vast, lopen 45 procent minder kans op problemen met hart en bloedvaten dan mensen die zich beperken tot één dagelijks kopje. Echte liefhebbers, die meer dan zes koppen thee per dag drinken, verlaagden hun kans op hartproblemen nog altijd met 36 procent.
Mensen die liever koffie drinken, kunnen ook opgelucht ademhalen want als zij twee tot vier koppen per dag nuttigen, daalt hun kans op hartziektes met 20 procent. Eén kanttekening hierbij: die koffiedrinkers zijn vaker verstokte rokers dan theedrinkers en eten ook vaak minder gezond.
(belga/sps) bron; demorgen.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
17-06-2010
Zo maak je gezonde voeding ongezond
Zo maak je gezonde voeding ongezond
Veel mensen denken helaas verkeerdelijk dat ze gezond koken, ze maken echter hun voedzame ingrediënten ongezond tijdens het koken. Daarom de grootste fouten bij het bereiden van gezonde voeding op een rijtje.
Kip Gezond: gegrilde kip Ongezonde: gemarineerde gegrilde kip Een van de makkelijkste manieren om je maaltijd ongezond te maken is door je kip rijkelijk in te smeren met barbecuesaus voor je het op de grill legt. Terwijl kip één van de magerste vleessoorten is die je op de barbecue kan leggen, is de saus waarin je die marineert vaak rijk aan suikers en calorieën. Waardoor je het gerecht al snel 100 calorieën rijker is. Je kunt zelf een caloriearme marinade maken met een kipbouillon, sojasaus en een klein beetje Worcestershire saus.
Groenten Gezond: Salade Ongezond: Salade met light vinaigrette Je groenten bestrooien met saus is ongezond, zeker wanneer het om light vinaigrette gaat. Een gewone vinaigrette is zelfs beter, veel van de vitamines in de groenten hebben vet nodig om opgenomen te worden door je lichaam, dus een beetje dressing met gezonde vetten is beter.
Boterhammen Gezond: Volkorenbrood Ongezond: witbrood met veel kaas Als je je ochtend steevast met brood begint, maak dan niet de fout dit rijkelijk met kaas te beleggen. Dit bevat namelijk veel verzadigde vetten. Kies eerder voor mager beleg als wat kipfilet of dop de boterhammen in een gekookt eitje.
Wok Gezond: Wokken Ongezond: Wok met witte rijst of saus uit de winkel Een snel wokgerecht is ideaal om aan je dagelijkse portie groenten te komen. De eerste fout die hierbij vaak gemaakt wordt is door er reeds bereide saus uit de winkel aan toe te voegen, de tweede is door het met witte rijst te serveren. Witte rijst bevat wel weinig vet, maar heeft een grotere impact op je bloedsuikerspiegel, iets wat zeker 's avonds slecht is. Je combineert beter met bruine rijst of quinoa. Dit laatste is een graan dat net hetzelfde als bruine rijst smaakt, maar een goede bron aan proteïnes is. Bereid ook je eigen saus zodat je de ingrediënten kunt controleren.
(ep)bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
Pistachenoten
Pistachenoten verlagen cholesterol
Pistachenoten zijn goed voor je hart omdat ze je cholesterol verlagen, dat blijkt uit recent onderzoek.
Antioxidanten Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat pistachenoten niet alleen de cholesterol verlagen, ze zitten ook nog eens boordevol antioxidanten, dat meldt gezondheidsnet.be. De deelnemers van het onderzoek moesten drie verschillende diëten volgen gedurende telkens een maand. Het eerste was een eetpatroon dat de cholesterol moet verlagen, de twee andere waren gelijkaardig maar bevatten ook 42 of 78 gram pistachenoten. Daaruit blijkt dat de personen veel meer antioxidanten in hun bloed hadden na de twee maanden van pistachenoten, hun cholesterolgehalte was ook aanzienlijk lager.
Antioxidanten beschermen lichaamscellen tegen schade van vrije radicalen, deze stoffen veroorzaken het verouderingsproces.
(ep)bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
12-06-2010
Aardappelsla bij barbecue vermindert risico op kanker
Aardappelsla bij barbecue vermindert risico op kanker
Aardappelsla eten bij een barbecue vermindert het risico op kanker als gevolg van een te grote consumptie van rood vlees. Dat komt door het zetmeel dat in koude aardappelen zit, ontdekten onderzoekers van de Australische universiteit van Flinders.
Zetmeel zit ook in erwten, bananen, rijst en pasta. Het werkt nog efficiënter wanneer de eetwaren koud zijn, zegt Jean Winter van de universiteit. Met deze informatie kan je deze zomer dus met een iets geruster hart een vleesfestijn aanvatten.
(anp/sam) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
09-06-2010
Salades bevatten meer vet dan hamburger met frietjes
Salades bevatten meer vet dan hamburger met frietjes
Ook al denk je je lijn te sparen met een salade, stiekem eet je vetter dan wanneer je een hamburger met frietjes zou eten. Tot die conclusie komen enkele Britse onderzoekers.
De Britse wetenschappers kwamen erachter dat heel wat salades verrijkt zijn met vinaigrettes en mayonaise en daardoor meer vet bevatten dan een hamburger met frietjes. "Een vinaigrette of mayonaise bestaat al snel voor 80% uit vetten. Bij heel wat salades uit het warenhuis ligt onderaan het potje een goede bodem saus waarin de helft van je salade stiekem gedrenkt is. Uit ons onderzoek blijkt, dat als je al die groenten zou opeten, je meer vetten binnenkrijgt dan een pakje frietjes met een hamburger erbij."
Daarnaast zit in de meeste broodjes negen keer zoveel zout als een zakje chips en zijn ook deze voorgemaakte sandwiches vaak erg vet en calorierijk. Voor een gezonde voeding mag een vrouw gemiddeld niet meer dan 6 gram zout, 20 gram verzadigde vetten en 50 gram toegevoegde suikers eten.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
08-06-2010
Noord-Korea creëert wonderdrankje
Noord-Korea creëert wonderdrankje waar je slimmer van wordt
Noord-Korea zou, naar eigen zeggen, een "wonderdrank" hebben gecreëerd waarbij hersencellen vermenigvuldigd worden. Verder zou de drank ook de veroudering van de huid tegengaan.
Het drankje bevat 60 soorten "micro-elementen" van meer dan 30 plantensoorten, aldus het Noord-Koreaanse persagentschap KCNA. Het "wondermiddel" zou het mentale vermogen verbeteren door het vermenigvuldigen van hersencellen en, het zou de huid beschermen tegen rimpels.
De uitvinding is een "doorbraak" van het overheidsbedrijf Moranbong Carbonated Fruit Juice Joint Venture, dat ook frisdranken met fruitsmaken maakt.
Naar verluidt zou er al interesse getoond zijn door Chinese, Duitse en andere zakenmensen. Wij vermoeden dat het drankje met een korreltje zout nog beter werkt.
(belga/mvl) bron; demorgen.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
07-06-2010
Tomaat: binnen of buiten, gewoonweg buitengewoon!
Tomaat: binnen of buiten, gewoonweg buitengewoon!
Volgens het foodpairing-principe leveren tomaten een wijd gamma aan combinaties op: hazelnoten, baguette, donkere chocolade, zwarte thee, gebakken eendenlever, honing, mosselen, kaviaar, palmlikeur, wijn van de Chardonnay-druif
Tomaten dragen bij tot een goed kaliumgehalte in ons lichaam, wat zeker van belang is voor wie actief de zomer beleeft. Bovendien is een tomaat zeer caloriearm.
Leuk is ook dat binnenlandse tomaten in veel vormen en groottes voorkomen: losse tomaten, trostomaten, pruimtomaten, kerstomaten
Keukentips; Een tomaat koop je best niet te rijp. Bewaren doe je wel op een koele plaats maar liefst niet in de koelkast! Want tomaten zijn gevoelig voor bederf wegens lage temperatuur. Slechts een zeer rijpe tomaat belandt uiteindelijk in het koelvak. Koop tomaten met stevig vruchtvlees, gelijk van kleur op het ganse oppervlak en glanzend van uitzicht, vrij van vergroeiing of beschadiging. Gezondheid; Een tomaat is rijk aan vitamine A, kalium, vezels en caroteen. Vitamine A en caroteen zijn belangrijk voor de huid, ook niet onbelangrijk tijdens de zomermaanden wanneer door de zon de huid als het ware een versneld verouderingsproces ondergaat. Caroteen wordt namelijk in het lichaam gedeeltelijk omgezet in (pro)vitamine A die een positief effect heeft op de ogen en zorgt voor een gezonde huid. Pas op! Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn. Daarom bevelen medici een goed gevarieerd menu aan met veel groenten en fruit. Voornamelijk in rode, oranje en gele groenten en fruit vind je caroteen. Wortelen zijn een bekend voorbeeld.
bron;flandria.vlam.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
17-05-2010
Elke dag een beetje kaas eten is goed voor je immuunsysteem.
Boterham met kaas verbetert je immuunsysteem
Elke dag een beetje kaas eten is goed voor je immuunsysteem.
Elke dag een beetje kaas eten is goed voor je immuunsysteem.
Naarmate we ouder worden, brokkelt ons immuunsysteem geleidelijk aan af. Ons lichaam slaagt er dan steeds minder in om tumorcellen af te breken, en kan zich steeds minder verweren tegen infecties.
Onderzoekers van de Universiteit van Turku in Finland wilden nagaan of dat immuunsysteem geboost kon worden via eenvoudige ingrepen. Ze vroegen de inwoners van een rusthuis, allemaal met een leeftijd tussen 72 en 103 jaar, om vier weken lang kaas bij hun ontbijt te eten. De ene helft kreeg Gouda met probiotica te eten, en de andere helft kreeg een placebo.
Via bloedtests werd vervolgens nagegaan welk effect de kaas met probiotica had op het immuunsysteem. Daaruit bleek dat het immuunsysteem van de personen die de kaas hadden gegeten een duidelijke boost had gekregen.
Naarmate we ouder worden, brokkelt ons immuunsysteem geleidelijk aan af. Ons lichaam slaagt er dan steeds minder in om tumorcellen af te breken, en kan zich steeds minder verweren tegen infecties.
Onderzoekers van de Universiteit van Turku in Finland wilden nagaan of dat immuunsysteem geboost kon worden via eenvoudige ingrepen. Ze vroegen de inwoners van een rusthuis, allemaal met een leeftijd tussen 72 en 103 jaar, om vier weken lang kaas bij hun ontbijt te eten. De ene helft kreeg Gouda met probiotica te eten, en de andere helft kreeg een placebo.
Via bloedtests werd vervolgens nagegaan welk effect de kaas met probiotica had op het immuunsysteem. Daaruit bleek dat het immuunsysteem van de personen die de kaas hadden gegeten een duidelijke boost had gekregen.