Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    15-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippensoep met gerst op grootmoeders wijze

     Kippensoep met gerst op grootmoeders wijze

     Voor 4 personen; 

    200 g parelgerst ,3 wortelen ,150 g knolselderij ,1 stengel prei ,
    1 kip van 1,2 kg ,1 grote ui ,2 laurierblaadjes ,4 kruidnagels ,
    ½ bosje tijm ,1 bosje peterselie ,1 bosje lavas
    50 g versgeraspte Parmezaanse kaas ,100 ml olijfolie
    sap en geraspte schil van 1 citroen ,peper van de molen en zout


                          

    Bereidingswijze

    Doe de parelgerst in een schaal, bedek met warm water en laat 30 min. zwellen. Giet nadien af en kook de gerst in 20 min. gaar in gezouten water. Schil en snij de wortelen en de selderij in blokjes van 1 cm. Was en snij de prei in plakjes van 1 cm dik. Spoel en dep de kip droog; verdeel in 8 stukken. Halveer de ongepelde ui en steek er de laurierblaadjes en kruidnagels in. Was de tijm en zwier goed droog.

    Doe kip, ui en tijm in een grote pan, bedek met gezouten water en laat 45 min. sudderen. Verwijder de ui en tijm 15 min. voor het einde van de gaartijd. Voeg de wortelen, selderij en prei toe. Was de peterselie en lavas, zwier goed droog en haal er de blaadjes af. Maal deze in een vijzel tot een pasta met de Parmezaanse kaas en olijfolie. Meng de helft van deze pasta onder de gerst en hou warm.

    Neem de kip uit de pan en haal het vlees van de beentjes. Snij het kippenvlees klein en doe het weer bij de soep. Breng op smaak met het citroensap en de citroenschil, peper en zout. Verdeel de gerst over 4 diepe borden en lepel er de soep met kip en groenten over. Werk af met de rest van de kruidenpasta of geef deze apart bij de soep.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:Kippen,soep,gerst,wortel,knolselder,knolselderij,kaas,ui,peterselie,
    30-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reuzengarnaalsoepje



    Reuzengarnaalsoepje

    Ingrediënten

    - 12  scampi,1 dl visfumet,1 dl wijn (wit/droog)
    - 2 cl olijfolie (extra vierge),0.5 stengel bleekselderij,0.5  preiwit
    - 2  tomaten,1 eetlepel peterselie (fijngehakt),
    - 1 eetlepel basilicum (fijngehakt),1  citroen,0  peper,0  zout.

                                             

    Bereiding

    De reuzengarnalen pellen en het darmkanaal verwijderen.De prei en de selderij schoonmaken en wassen. De prei in fijne reepjes versnijden, de selderij in kleine blokjes. De tomaten pellen, halveren, de zaadjes verwijderen en het vruchtvlees in kleine blokjes snijden.

    De reuzengarnalen kort bakken in de hete olijfolie, prei en selderij toevoegen en even aanstoven. Het citroensap, de witte wijn, de visfumet, de blokjes tomaat en het basilicum toevoegen, kruiden met peper en zout en even laten koken.

    De reuzengarnalen over soepkopjes verdelen, overgieten met de soep en garneren met gehakte peterselie en/of een blaadje basilicum.

    bron; skynet.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:scampi,visfumet,olie,bleekselderij,prei,tomaten,peterselie,
    26-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vissoep



    Vissoep van Marco Poldervaart

    Gisteren kookte Marco Poldervaart chef-kok/eigenaar van De Gastronoom in Harlingen nl. de sterren van de hemel in de internationaal als zwaarste kookwedstrijd ter wereld beschouwde Bocuse d’Or in Lyon. ”

    Voor dit recept van Poldervaart ga je naar je visboer. En je vraagt of die vast wil fileren maar dat je wel de koppen en graten mee wilt.

    Ingrediënten:

    900 gram wijting, zeeduivel, baars en/of brasem,schoongemaakt
    en in niet te grote stukken. Afval ook meenemen.
    2 uien, gepeld en gesnipperd, 3 teentjes knoflook, (fijn gehakt),
    2 tomaten, ontveld en gehakt,1 eetlepel olie, takje verse tijm,
    1 laurierblaadje, 20 stukjes dungeschaafde sinaasappelschil,
    1 dl droge witte wijn ,peper en zout ,gehakte peterselie.

      

    Foto: Frank van der Vleuten
    Bereidingswijze:

    Maak een bouillon van visafval, een derde van de ui en 1 liter water. Laat die 15 minuten trekken en zeef hem. Verhit de olie zachtjes in een zware pan. Voeg knoflook en de rest van de ui toe. Bak dit zachtjes in 5 minuten glazig, niet bruin. Voeg vis, tomaat, kruiden, sinaasappelschil (kijk, daar zouden wij nu nooit op gekomen zijn) , wijn, zout, peper en de bouillon toe. Breng dit aan de kook en laat het 10 minuten sudderen. Verwijder het laurierblad, de tijm en sinaasappelschil. Bestrooi het gerecht met peterselie en serveer het heet.

    Felix Wilbrink 
    bron;telegraaf.nl

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:vissoep,wijting, zeeduivel, baars,ui,look,tomaat,kruiden,wijn,
    23-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Soep; Minestrone met stokbrood en parmesan


      Soep - Minestrone met stokbrood en parmesan
     

    Voor 10 personen;
    • 4 l blanke fond, 250 gr ui (halveren en snipperen),
    • 300 gr prei (in reepjes), 200 gr knolselder (in paysanne),
    • 250 gr wortelen (in paysanne), 200 gr raap (in paysanne),
    • 100 gr doperwten, 100 gr princessebonen (in brunoise),
    • 100 gr aardappel (in paysanne), 100 gr mager gerookt spek,
    • 2,5 dl olijfolie, 250 gr soeptomaat, 100 gr tomatenpuree,
    • 30 gr peterselie, 20 gr knoflook (pletten),
    • 50 gr engelenhaar (vermicelli), 100 gr geraspte parmezaan,
    • kruidenboeket, peper en zout.

      Minestrone

    Bereidingswijze;

    1. Ui halveren en snipperen en afzonderlijk in een kommetje houden
    2. knoflook pletten
    3. prei halveren en in reepjes snijden (halve cirkeltjes dus) en afzonderlijk in een kommetje houden
    4. knolselder in plakjes snijden en daarna in driehoekjes snijden en afzonderlijk in een kommetje houden
    5. wortelen in driehoekjes snijden en afzonderlijk in een kommetje houden
    6. rapen in plakjes snijden en daarna in driehoekjes snijden en afzonderlijk in een kommetje houden
    7. aardappelen in schijfjes snijden en daarna in driehoekjes en afzonderlijk in een kommetje houden
    8. princesseboontjes in kneile stukjes versnijden en afzonderlijk in een kommetje houden
    9. mager gerookt spek in reepjes snijden
    10. spekreepjes aanstoven in de helft van de olijfolie (zonder de olie, noch het spek te laten kleuren
    11. gesnipperde ui, preireepjes, wortel- en knolselder driehoekjes en de helft van de knoflook toevoegen en verder soven zonder te kleuren
    12. tomatenpuree toevoegen, mengen en verder aanstoven
    13. met de ontvette blanke fond bevochtigen
    14. kruidenboeket toevoegen
    15. gedurende 20 minuten op een zacht vuurtje laten pruttelen
    16. raapdriehoekjes, princessebonen en doperwten toevoegen
    17. gedurende 5 minuten zachtjes laten verder pruttelen
    18. aardappeldrieheokjes toevoegen
    19. gedurende 3 minuten zachtjes laten verder pruttelen
    20. kruidenboeket verwijderen
    21. de soep op smaak brengen met peper en zout

    Presentatie

    • Peterselie grofhakken
    • Engelenhaar in gezouten water gaarkoken
    • Onmiddelijk onder koud stromend water verfrissen (om ervoor de te zorgen dat het kookproces stopt) en laten uitlekken
    • De tomaten emonderen en in blokjes snijden
    • Het stokbrood in schuine plakjes snijden en onder de salamander toasten
    • De rest van de geplette knoflook in olijfolie aanstoven zonder te kleuren (gaargemaakte knoflook smaakt minder scherp en minder bitter)
    • De stokbroodtoastjes met gestoofde knoflook insmeren en met gemalen parmezaan bestrooien
    • Onder de salamander laten korsten
    • Vlak voor het serveren de tomatenblokjes en het engelenhaar bij de soep scheppen en de borden bestrooien met peterselie
    • de toastjes afzonderlijk serveren
    • Ook de rest van de gemalen parmezaan afzonderlijk doorgeven

     artikel van Anne VERBERCKMOES
    bron; hungryfeelings.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:Minestrone,stokbrood,parmesan,prei,knolselder,wortelen,raap,doperten,princessebonen,aardappel,tomaat,look,vermicelli,spek,kaas,
    07-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.broccolisoep met kruidenkaas en ham


    broccolisoep met kruidenkaas en ham

     Broccoli is veelzijdig en zeer gezond. Combineer ze met kruidenkaas en blokjes ham en je krijgt een stevige en smakelijke soep voor bij de boterham, de lunch of zomaar tussendoor.

     voor 4 personen
    2 broccoli's, 1 prei, 2 uien, 1 teentje look, 3 l groentebouillon,
    100 g verse kruidenkaas met look en tuinkruiden,
    200 g gekookte ham (dikke snee of in blokjes), een paar blaadjes laurier,
    een paar takjes verse tijm, een klontje boter of wat olijfolie.


     
                                                                                                              Foto's van Dagelijkse kost

    bereiding

    • Versnij de prei grof. Gebruik ook gerust een deel van het groen van de prei.
    • Snij de broccoli in roosjes. Snij ook de steeltjes van de groente in stukjes, want ze bevatten veel smaak.
    • Was de prei en de stukjes broccoli in ruim water, zodat er geen zand of aarde achterblijft.
    • Verzamel de groenten in een vergiet en laat ze uitlekken.
    • Verhit een ruime stoofpot of een soepketel op matig vuur. Giet er een scheutje olijfolie in.
    • Pel de uien en de look. Snij de groenten grof.
    • Stoof de uien en de look in de olijfolie. Roer regelmatig en laat de uien niet bruin worden.
    • Hou enkele kleine broccoliroosjes opzij. De rest van de broccoli en de stukken prei mogen de pot in. Laat alles enkele minuten stoven en roer de groentemengeling regelmatig even om.
    • Maak een bouquet garni en voeg het toe aan de groenten.
    • Schenk de groentebouillon bij de groenten.
    • Laat de soep een half uurtje sudderen op een zacht vuur.
    • Verwijder het bouquet garni en mix de soep grondig. Voor een fijner resultaat kan je de soep ook zeven.
    • Schep de kruidenkaas in de soep en mix alles nog even.
    • Strooi (kort voor het serveren) de overgebleven roosjes broccoli in de soep. Laat ze heel even garen.
    • Snij de gekookte ham in kleine kubusjes.

    afwerking:

    • Strooi in elke soepkom of –bord een portie hamblokjes. Schep er ook telkens een beetje verse kruidenkaas bij.
    • Schenk er de warme broccolisoep over.

      bron; een.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:broccolisoep,kruidenkaas,ham,
    28-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vispotje met aardappelen, ui en cider


    Vispotje met aardappelen, ui en cider

    voor 4 personen

    1,25 kg visfilets met wit visvlees (bv. heek, koolvis, zeeduivel, wijting, zeebaars... ),
    1 l visfumet, 400 g aardappelen, 2 middelgrote uien,
    1 glaasje cider (facultatief),50 g boter, 1 royale eetlepel room,
    4 dikke sneden stokbrood,1/2 bosje gehakte peterselie,
    2 takjes tijm, 2 blaadjes laurier,zwarte peper,zout.

                           

    Bereidingswijze

    De visfilets spoelen, droogdeppen en in stukken verdelen. De aardappelen schillen en in dikke plakken snijden. De uien pellen en in vieren snijden. In een ruime kookpan boter smelten. Daarin op zacht vuur de uien lichtjes laten kleuren. De visfumet en de aardappelen toevoegen. Kruiden met tijm, laurier, zout en zwarte peper. Aan de kook brengen en 15 minuten zacht laten sudderen.
    De stukken vis met vast visvlees in de soep leggen en nog 10 minuten laten sudderen. De vissoorten met zacht visvlees (wijting) de laatste 5 minuten toevoegen. De sneden brood in diepe borden leggen en overgieten met een beetje van de vissoep. De stukken vis en aardappelen uit de kookpan scheppen en over de borden verdelen. Een lepel room en eventueel een glaasje cider door de resterende vissoep roeren en op smaak brengen met peper en zout.

    De borden helemaal vullen en bestrooien met gehakte peterselie.

    bron;mijnflandria.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:Vispotje,aardappelen,ui,cider,visfumet,ui,cider,boter,room,brood,peterselie,tijm,laurier,
    20-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Romig witloofsoepje afgewerkt met een vleugje geuze


    Romig witloofsoepje afgewerkt met een vleugje geuze

    1 ajuin,3 stronkjes witloof,100 gr boter,1 dl room,
    1 staaf wit van prei,1 l gevogeltefond,50 gr bloem,1 dl Geuze.


     Bereidingswijze

    Versnijd de groentjes zeer fijn en laat ze even stoven in de boter. Bestrooi met de bloem en giet hierop vervolgens de fond. Laat gedurende 30 minuten zachtjes sudderen. Mix de soep en werk af met de halfopgeklopte room en de geuze. Wanneer de geuze toegevoegd is, mag de soep niet meer koken.

    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:ui,wilof,boter,room,prei,bier,
    16-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tomaten soep met balletjes


     T
    omaten soep met balletjes

    Voor 4 personen:

    1 kleine ui (fijngesneden), 2 eetlepels olijfolie, 1 kg rijpe tomaten (i/stukken),
    2 takjes peterselie, 2 takjes selderij, 1 takje tijm, 1 blaadje laurier,
    7 dl groenten- of kippenbouillon, 200 g rundergehakt, zout & peper,
    nootmuskaat, ½° verkruimelde beschuit, 2 eetlepels fijngesneden basilicumblaadjes,1 dl slagroom.



    photo; hobbyfotografie J & G

    Bereiding:

    - bak de ui 4 à 5 min i/d olie

    - voeg de tomaten, peterselie, selderij, tijm, laurier & bouillon toe

    - kook de soep 20 à 30 min o/e zacht vuurtje

    - verwijder de kruiden & pureer de soep i/e draaizeef (passevite)

    - verwarm hem opnieuw

    - breng op smaak m/peper & zout

    - meng het gehakt m/zout, peper, nootmuskaat, beschuit & basilicum

    - vorm hiermee de balletjes

    - verwarm ze 4 à 5 min i/d soep

    - klop de room lobbig en roer hem luchtig door de soep

    bron;recept.skynetblogs.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:tomaten,ui,olie,peterselie,selderij,tijm,laulier,bouillon,gehakt,room,
    15-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knolseldersoep met zalm

     
    Knolseldersoep met zalm

    Voor 4 personen:

    750 g knolselder,1 ui,1 l kippenbouillon,250 g verse zalmfilet,
    100 g gerookte zalm,4 eetlepels olijfolie,1/2 dl Tongerlo Tripel Blond 8°,
    2 eetlepels fijngehakte selderblaadjes,peper en zout.

                                         

    Bereidingswijze > 40 min.

    Snijd de knolselder en ui in stukjes en fruit die in de olijfolie. Draai het vuur lager, overgiet met de bouillon en laat de soep 30 minuten pruttelen. Snij intussen de verse zalm in stukjes en de gerookte in reepjes. Mix de soep en zeef ze. Giet ze terug in de soeppan, roer de verse zalm erdoor en warm nog 10 minuten door.

    Voeg dan het bier toe en laat weer een paar minuten doorwarmen. Roer nu de gerookte zalm en fijngehakte selderblaadjes door de soep en breng op smaak met peper en zout. Schep de hete soep in voorverwarmde soepborden of -kommetjes.

    Tip: Je kunt deze soep van tevoren bereiden en mixen, maar werk ze pas vlak voor het eten af met de zalm en het bier.

    bron; knackweekend.rnews.be

     


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:knolselder,zalm,bier,ui,bouillon,olie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oosterse maaltijdsoep met balletjes


    Oosterse maaltijdsoep met balletjes

     voor 4 personen

    • 2 eieren, 4 el olie, 1 schaal nasi/bamigroenten (450 g),
      1 prei, in ringen,3 tabletten extra krachtig runderbouillon, 
      2 vastkokende aardappelen geschild,
      150 g mienestjes, rundersoepballetjes (ca. 250 g).

                         Oosterse maaltijdsoep met balletjes
    1. Bereiden

      1. Klop de eieren los met peper en zout. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak een omelet. Halveer de rode peper van de nasi/bamigroenten, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper in reepjes. Verhit de rest van de olie in een hapjespan en bak de rode peper 1 min. Voeg de rest van de groenten, behalve de taugé, en de prei toe en roerbak 4 min. 2. Voeg de bouillontabletten met 1 1/2 liter water toe en breng met de deksel op de pan aan de kook. Snijd de aardappelen in blokjes. Voeg de aardappelen en de mienestjes aan de soep toe en kook ze afgedekt in 10 min. gaar, haal na 4 min. de nestjes met een vork los en voeg de soepballetjes toe. Voeg peper naar smaak toe. 3. Rol de omelet op en snijd in reepjes. Schep de soep in 4 diepe borden of kommen en garneer met de omeletreepjes en de taugé.

      bron; ah.nl


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:oosters,soep,ei,olie,nasi,groenten,bouillon,aardappel,mie,rundsvlees,
    12-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gerookte palingsoep

      Gerookte palingsoep
    voor 4 personen;
    400gr.paling,gerookte,2.5dl.visbouillon,
    1dl.wijn,witte, 1 dl. slagroom, 1 sjalot, 1el.boter,2el.bieslook,verse,gehakte,Peper,Zout.

    Bereidingswijze

    Fileer de paling (of vraag de visboer dit te doen, maar neem wel vel en graten mee). Snijd de filets in kleine stukjes. Hak het sjalotje. Fruit de sjalot glazig in de boter. Voeg de graten en het vel toe en fruit alles een minuut mee. Schenk de bouillon en wijn in de pan en trek de bouillon 15 minuten. Zeef de bouillon. Schenk de slagroom bij de bouillon, breng de soep op smaak met peper en zout. Voeg de helft van de paling toe en pureer de soep met de staafmixer. Schep de soep in warme borden of kommen en garneer met de rest van de paling en bieslook.

    Bron: ReceptenWeb.nl


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:palingsoep,gerooktepaling,wijn,room,sjalot,boter,bieslook,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofroomsoep

    Witloofroomsoep


    Voor 4 personen:
    1 kg witloof, 2 uien, Boter, sap van ½ citroen, 3 l kippenbouillon,
    Nootmuskaat, 1,5 dl room, fijngehakte peterselie, peper en zout.



    Bereidingswijze;

    Snij het witloof en de ui in stukken en stoof samen in boter met een scheut citroensap. Bevochtig met de bouillon en breng aan de kook. Laat de soep gaarkoken en mix ze fijn. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Werk de soep op met de room. Werk af met fijngehakte peterselie.

    bron;knackweekend.rnews.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:witlofroomsoep,witlof,ui,boter,citroen,room,
    04-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noordzeevissoep


    Noordzeevissoep

     voor 6 personen ;

    120 g zeeduivelfilet,120 g grietfilet,120 g schelvisfilet,
    120 g rode-poonfilet,4 wijtingfilets,4 Noordzeetongfilets,
    100 g gepelde Noordzeegarnalen,3 l garnalen- of kreeftenfumet,
    2 sjalotjes,2 stengels groene selderij,1 teentje knoflook,
    1/2 dl olijfolie,20 g kervel,cayennepeper,zout.

                                       image


    Bereidingswijze : (20 + 20 minuten)

    1. De selderij wassen en de draadjes van de stengels ritsen. De stengels in ringetjes snijden en de blaadjes apart houden voor de garnering. De sjalotjes pellen en fijnhakken. De knoflook pletten.
    2. De selderringetjes met de gehakte sjalotjes en de geperste knoflook in een ruime kookpan fruiten in de olijfolie. Kruiden met zout.
    3. De zes soorten visfilet in stukjes snijden. De vaste vissoorten (tong, griet, zeeduivel en rode poon) op de groente leggen. Voorzichtig overgieten met warme garnalenfumet en tot net onder het kookpunt brengen. Dan de zachtere vissoorten (schelvis en wijting) toevoegen en nog 2 minuten laten sudderen. Op smaak brengen met cayennepeper en zout.
    4. Net voor het opdienen de gepelde garnalen toevoegen. Serveren in warme borden en versieren met selderijblaadjes en toefjes kervel.

      bron; visinfo.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:zeeduivel,griet,schelvis,rode-poon,wijting,zeetong,garnalen,bouillon,sjalot,selderij,look,olie,kervel,peper,zout,
    02-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chili sin carne-soep met nacho's


    Chili sin carne-soep met nacho's

    Voor 4 personen:
    2 rode uien,1 rode paprika,2 rode pepers,2 tenen knoflook,
    2 el olijfolie,2 tl gemalen komijn,2 tl gedroogde oregano,
    1 el gemalen paprika,2 x 400 g rode nierbonen in blik,
    8 dl groentebouillon,400 g tomatenblokjes in blik,
    2 el tomatenpuree,cayennepeper en zout,1 pakje koriander,
    200 g zure room,100 g geraspte cheddar,
    1 zakje tortillachips met chilismaak.


                                           


    Bereidingswijze

    Snij de uien, paprika, pepers en knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de groenten. Voeg de komijn en oregano toe en fruit nog 1 minuut. Voeg de nierbonen, groentebouillon, tomatenblokjes en -puree toe. Kruid naar smaak met cayennepeper en breng aan de kook.

    Draai het vuur lager, doe een deksel op de pan en kook tot de bonen zeer zacht zijn. Pureer de soep en voeg voldoende bouillon toe tot de gewenste consistentie bereikt is (de soep moet redelijk dik zijn). Hak de koriander fijn en roer door de soep, samen met de zure room. Kruid met zout en verdeel over kommen of borden.

    Werk af met de geraspte kaas en serveer met de tortillachips.

    bron;knackweekend.rnews.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:Tomaten, Peper, Knoflook, Bonen, Olie, Ajuin, Room, Oregano, Komijn, Paprika, Koriander, Chilipeper,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thaise krabsoep met kokos, rijstnoedels en sluimerwten


    Thaise krabsoep met kokos, rijstnoedels en sluimerwten

    Voor 4 personen:
    4 sjalotten,2 tenen knoflook,2 groene pepers,
    2 stengels citroengras,1 bosje koriander,1 bosje basilicum (optie),
    2 el plantaardige olie,2 el kurkuma,8 dl kokosmelk,
    4 dl visbouillon,100 g rijstnoedels,200 g sluimerwten,
    100 g diepvrieserwten,450 g krabvlees,1-2 el vissaus,sap van 1 limoen,
    Thaise maniokchips of kroepoek, voor de afwerking.


                                      

    Bereidingswijze

    Pureer de eerste vijf (of zes) ingrediënten. Verhit de olie in een grote pan en fruit de kruidenpasta en kurkuma. Voeg de kokosmelk en visbouillon toe en breng aan de kook. Voeg de rijstnoedels toe en kook beetgaar.

    Blancheer intussen de sluimerwten in gezouten water. Voeg de erwten, krab en sluimerwten toe aan de soep. Kruid de soep met vissaus en limoensap. Verdeel over kommen of borden en dien onmiddellijk op. Geef er maniokchips of kroepoek bij.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:Basilicum, Knoflook, Peper, Fruitsap, Olie, Ajuin, Kokos, Citrusvruchten, Krab, Kurkuma, Melk, Koriander, Erwten,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoete aardappelchowder met gerookte heilbot en maïs

     
    Zoete aardappelchowder met gerookte heilbot en maïs

    Voor 4 personen:
    500 g gerookte heilbot,6 dl melk,1 grote ui,50 g boter,
    500 g zoete aardappelen (met oranje vruchtvlees),
    150 g maïskorrels,1 pakje dragon,
    1 dl room,zwarte peper en zout,4 eieren.

    Voor de papavercroutons:
    4 sneden toastbrood,1 el olijfolie,
    1 el papaverzaad,25 g boter.

    Bereidingswijze

    Doe de heilbot in een sauteuse en giet er de melk en 2 dl water op. Breng aan de kook en haal van het vuur. Laat afkoelen (de vis gaart in de hitte van de melk). Snij de ui fijn. Verhit de boter in een grote pan en fruit de ui. Giet de vis af en voeg de gearomatiseerde melk toe aan de ui.

    Schil de zoete aardappelen, snij ze in stukken en voeg toe aan de pan. Breng aan de kook en kook de aardappelen gaar in de melk. Pureer de soep en voeg de heilbot, maïs, fijngehakte dragon en room (indien gewenst) toe. Kruid met peper en zout en hou warm. Kook de eieren hard en duw ze nadien door een grove rasp om mimosa te maken.

    Snij de korsten van het brood en snij het brood in blokjes. Meng de blokjes met de olijfolie en het papaverzaad. Bak de blokjes goudbruin in de boter. Verdeel de soep over kommen of borden en werk af met de eiermimosa en croutons.

    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:Boter, Peper, Olie, Ajuin, Eieren, Room, Mais, Melk, Heilbot, Dragon, Brood,
    25-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soep van champignons en chinese kool



    Soep van champignons en chinese kool

    voor 1,5 l soep:

    • 400 g champignons, ¼ Chinese kool,
    • 1,5 l magere kippenbouillon, 100 g vermicelli,
    • 1 eetlepel sojasaus, 150 g grijze garnaaltjes, peper en zout.


      Bereiding;
      Borstel de champignons schoon en snijd ze in gelijke plakjes.
    • Was het stuk Chinese kool en haal de bladeren uit elkaar. Snijd elk blad in stukjes.
    • Breng de kippenbouillon aan de kook en voeg de champignons en de Chinese kool toe. Laat 20 minuten koken op een zacht vuurtje.
    • Voeg de vermicelli toe en laat nog 5 minuten koken.
    • Voeg de sojasaus, de garnaaltjes, peper en zout toe en laat nog even doorwarmen. koken.
    • Neem een royale portie soep voor de lunch en vries de rest in.

      Tip; Doe een half teelepeltje suiker in de soep en je zal zien, de kleur van de soep is optimaal! Smakelijk!

      bron; flandria.vlam.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:soep,champignons,chinese kool,vermicelli,garnaal,sojasaus,
    15-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De echte Erwtensoep



    De echte Erwtensoep

    voor 4 personen

    • 1 pak spliterwten (500 g),300 g hamlappen,1 schouderkarbonade,
      1 speklapje,1 dunne prei, fijngesneden,1/2 struik bleekselderij, fijngesneden,
      1 winterpeen, in kleine blokjes,
      1 grote aardappel kruimig, geschild en in blokjes,
      2 laurierblaadjes,2 uien, gesnipperd,1 rookworst.


                     Erwtensoep stap-voor-stap
    1. Bereiden

      stap 1. Was de spliterwten in een pan. Breng de erwten met 2 liter koud water, zout naar smaak, de hamlappen, de karbonade en het speklapje aan de kook. Laat het geheel 30 minuten op laag vuur koken.

      Stap 2. Schep het schuim regelmatig van de soep af en roer af en toe goed door. Schraap dan ook even over de bodem van de pan; zo voorkomt u dat de soep gaat aanbranden.

      Stap 3. Voeg de prei, de bleekselderij (bewaar wat van het groene blad), de winterpeen, de aardappel, de laurier en de ui toe en laat de soep nog 30 minuten zachtjes koken. Roer ook nu weer regelmatig om aanbranden te voorkomen.

      Stap 4. Dreigt de soep toch aan te branden, voeg dan een beetje warm water uit de kraan toe (100 ml om te beginnen). Voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe.

      Stap 5. Haal de hamlappen, de karbonade en het spek uit de pan en snijd het vlees in kleine blokjes of reepjes. Snijd de worst in plakjes en roer deze met het vlees door de soep. Laat de soep nog ongeveer 15 minuten zachtjes koken.

      Stap 6. Schep de soep in vier (voorverwarmde) kommen. Strooi de bleekselderijblaadjes erover.

    Tip
    Gooi nooit de gele blaadjes van de bleekselderij weg!
    Die gebruik je om de soep te garneren.
    De groene blaadjes worden knapperig als je ze even in ijskoud water legt.

    bron; ah.nl


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:erwtensoep,spliterten,vlees,
    12-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minestrone met vermicelli


    Minestrone met vermicelli

     voor vier personen:
    1 wortel,1 ui,1 stengel groene selder,1 stuk knolselder, 1 stuk courgette,
    1/2 preistengel, alles in blokjes gesneden,1 rode paprika,
    bloemkoolroosjes van 1/4 bloemkool,1 teentje knoflook,
    fijngesneden,1 kopje diepvrieserwten,1 blik tomatenblokjes,
    1 takje oregano,1 blaadje laurier,olijfolie,1 l groentebouillon,
    1 klein doosje tomatenpuree,vermicelli (naar eigen smaak).

                               

    Bereidingswijze:
    Stoof ui, wortel, prei, selder, knolselder, bloemkool, courgette en rode paprika in gelijke in een scheutje olijfolie samen met knoflook, oregano en laurier. Voeg tomaten en tomatenpuree toe en laat even stoven.

    Voeg de kokende groentebouillon toe en laat koken tot de groenten gaar zijn (ongeveer 10 minuten).

    Voeg na 5 minuten de erwtjes toe en laat ze gaarkoken in de soep.

    Doe er op het einde de vermicelli bij.

    bron;nina.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:Minestrone,groenten,vemicelli,kruiden,
    07-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjessoep met spekjes



                                 Spruitjessoep met spekjes

    Voor 6 personen:

    350 g spruitjes, een handvol spekblokjes, 2 aardappelen, 1 grote ui,

    1,5 l magere groentebouillon (6 blokjes + water), peper, zout, nootmuskaat.




    · Blancheer de spruitjes in gezouten water gedurende 1 minuut. Schep de spruitjes uit de pan en laat nu ook de spekblokjes blancheren gedurende 2 minuten.

    · Snijd de spruitjes doormidden. Doe ze met de geschilde aardappelen en de gesnipperde ui in een grote pan en overgiet ze met de groentebouillon. Breng aan de kook en laat 25 minuten zachtjes koken.

    · Mix de soep en breng ze op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Verdeel de spekblokjes over soepkommetjes en giet er de soep over. Versier desgewenst met blaadjes zuring of takjes kervel.

    bron; plantaardig.com


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:spruitjes,spek,aardappel,ui,bouillon,peper,nootmuskaat,zout,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!