Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    15-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelcake naar grootmoeders recept



    Appelcake naar grootmoeders recept

     Nodig:
    250 g zelfrijzend bakmeel,250 g boter,250 g suiker,
    3 eieren,2 appels.


                           Standaard appeltaart
                                                                                                                        Foto;www.taartenheer.eu

    Bereidingswijze

    De bloem en de suiker in een recipiënt doen en een kuiltje in het midden maken. De eieren in het kuiltje doen. De boter smelten en vermengen met de bloem, de eieren en de suiker. Roeren tot men een smeuïg deeg bekomt. De appels schillen, het klokhuis verwijderen en het vruchtvlees in partjes snijden. De appels bij het beslag doen. Het beslag in een met boter ingesmeerde vorm storten en de cake in een matig warme oven bakken.

    Dit is een appelcake om "U" tegen te zeggen, verrassend lekker !

    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:taart,appelcake,appels,bakmeel,boter,suiker,ei,
    04-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brownie


    Brownie

     voor 6 à 8 personen:
    360 g donkere chocolade (80% cacao), 250 g roomboter, 3 eieren,
    260 g donkere basterdsuiker, 80 g bloem, 5 g bakpoeder,
    snufje zout, vanille-extract, 50 g gehakte pecannoten, 50 g walnoten.


                                          


    Bereidingswijze:

    Smelt de chocolade samen met de boter in de microgolfoven en roer
    het geheel tot een glad mengsel.
    Voeg het vanille-extract en de gehakte noten toe.
    Meng de eieren samen met de suiker. Spatel het chocolademengsel
    onder de eieren.
    Zeef de bloem en meng met het bakpoeder en het zout en voeg toe aan het chocolademengsel.

    Vet een diep bakblik in en bestuif lichtjes met bloem. Stort het mengsel
    in het bakblik en bak dit gedurende 40 minuten in een voorverwarmde
    oven op 170 °C.

    Laat de brownie afkoelen in het bakblik en ontvorm na 30 minuten.

    bron; nina.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:chocolade,roomboter,eieren,suiker,bloem,pecannoten,
    07-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept 'macarons met chocolade'


    Recept 'macarons met chocolade'

     
     
    - verwarm de oven op 200°C
    - klop 150 g eiwit matig stijf
    - doe er 60 g fijne kristalsuiker bij; nadat alles goed gemengd is nog 250 g fijne poedersuiker
    - meng in een kom 100 g hazelnootpoeder, 95 g poedersuiker, 50 g cacaopoeder
    - spatel voorzichtig het mengsel door het eiwit (het eiwit moet zijn volume behouden)
    - doe alles in een taartspuit met mondstuk nr 13, spuit makrons op een met bakpapier bedekte ovenplaat
    - schuif de plaat in de oven, sluit de ovendeur en zet de oven temperatuur af. Laat de makrons zo 10 min liggen, zet daarna de oven weer op 180°C en laat ze 10 tot 15 min bakken
    - laat afkoelen en versier de makrons eventueel met botercrème.

    (Uit het boek 'Zoets' patisserie van Sophie Tordoir , uitgeverij Lannoo)
     
    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:koekjes,makrons,suiker,eiwit,hazelnootpeder,cacaopoeder,
    26-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mattentaart



    Lekker! Belgische recept
    Mattentaart

    De mattentaart is heel moeilijk te maken, en de meesten onder ons
    kunnen het niet, tenzij je bakker of keukenprinses bent.
     

                                                                                                                  © Sven Laurent -


    Het moeilijkste is de vulling van de mattentaart, met name de gestremde melk. Eerst breng je de melk al roerend aan de kook. Dan voeg je een beetje azijn en karnemelk toe (1 liter per 5 liter verse melk) om de melk te laten stremmen. Vervolgens laat je dit mengsel uitlekken in een zeefdoek tot de volgende ochtend. Zo krijg je gestremde melk. De volgende dag voeg je met een vork het eigeel, de suiker en de gestampte amandelen toe. Je klopt de eiwitten stijf en werkt hiermee het mengsel af. Nu hoef je alleen nog de taartjes te maken op basis van kruimeldeeg. Vervolgens de taartjes versieren, bakken en opeten. Heel eenvoudig allemaal.

    De mattentaart komt oorspronkelijk uit Geraardsbergen en is het traditionele dessert uit de Vlaamse Ardennen. Een groene streek met blije koeien die romige melk geven, het onontbeerlijke ingrediënt voor deze bereiding. In Geraardsbergen maakt niemand zijn mattentaarten volgens hetzelfde recept. De gestremde melk wordt uitgelekt in de achterzaaltjes bij de bakkers, en degene die de taart afwerkt, beslist zelf wat hij eraan toevoegt : amandelen, rum, appelen.
    Aan welke kant van de taalgrens je je ook bevindt, de mattentaart heeft het hart van de Vlamingen en de Walen veroverd.

    bron; skynet.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:gestremde melk,karnemelk,azijn,ei,suiker,amandelen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luikse wafel
     

    Lekker! Belgische recept Luikse wafel

    Er zijn wafels en wafels. De wafels van een goede bakker zijn goud waard, vooral als de suikerkristallen langzaam in de mond smelten.

    Probeer het zelf, misschien zijn de jouwe de beste.

                                  

                                                                                                                        © Sven Laurent -


    - 750 gr bloem, 270 cl lauwe melk, 70 gr verse gist,
    - 3 hele eieren en 2 eierdooiers, 15 gr zout,
    - ½ zakje vanillesuiker, 400 gr zachte boter, 500 gr parelsuiker.

    - Alle ingrediënten in een kom doen, behalve de boter en de suiker. 30 minuten laten rusten, bedekt met een handdoek
    - De boter aan het deeg toevoegen, kneden en daarna de suiker bijdoen
    - Het deeg verdelen in bolletjes van 100 gr. 15 minuten laten rusten
    - De wafels gedurende 3 minuten bakken met een warm wafelijzer, ingevet met varkensvet.

    bron; skynet.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:wafels,bloem,melk,eieren,gist,suiker,boter,
    04-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cigarettes russes op eigen wijze


    Cigarettes russes op eigen wijze

     
    © Delacre
    Koekjesfabrikant Delacre opende zopas een boetiek in Brussel en wij mochten een kijkje gaan nemen om te zien hoe de -zeer sympathieke en praatgrage- Canadese maître-biscuitier Nadia al dat lekkers tevoorschijn tovert. Maar ik had nog een missie: enkele leuke recepten ontfutselen aan de banketbakker om samen met de kids uit te proberen. Ik kwam thuis met volgende ideetjes...


     
    © Delacre -

                                         Cigarettes russes met chocolade

    Men neme... cigarettes russes van Delacre! Dit heerlijk knapperige en goudgebakken gerold koekje staat bij de meeste mensen op het favolijstje wat koekjes betreft. Laten we dit dus nemen als basis en naar eigen smaak afwerken. Makkelijk en leuk om met de kinderen te doen!

    De makkelijkste uitvoering, maar daarom niet minder lekker, is er eentje met chocolade. Laat je favoriete chocolade (fondant, melk of wit) smelten au bain-marie of in de microgolf (met een beetje melk) en doe de gesmolten chocolade in een schoteltje. Haal de cigarettes russes erdoor en leg opzij. Je kan ze uiteraard zo al verorberen, maar je kan er ook nog lijntjes over trekken met een andere smaak chocolade (bijvoorbeeld: fondant op de cigarette russe met witte chocoladelijntjes).

    Wist je trouwens dat er ook donkere cigarettes russes bestaan? Die kan je dan weer omgekeerd versieren: met witte chocolade en fondantlijntjes.


    © Delacre -

    Cigarettes russes met noten

     We beginnen altijd met dezelfde basis: Laat je favoriete chocolade (fondant, melk of wit) smelten au bain-marie of in de microgolf (met een beetje melk) en doe de gesmolten chocolade in een schoteltje. Haal de cigarettes russes erdoor en leg even opzij.

    Vul een ander schoteltje met nootjes naar keuze, je kan kiezen voor amandelen, pecannoten of pistachenoten. Haal de cigarettes russes met de chocolade door de nootjes, zodat ze eraan blijven plakken. Smullen maar!

    © Delacre -

    Cigarettes russes met stukjes fruit of rozijnen

    Laat je favoriete chocolade (fondant, melk of wit) smelten au bain-marie of in de microgolf (met een beetje melk) en doe de gesmolten chocolade in een schoteltje. Haal de cigarettes russes erdoor en leg even opzij.

    Vul een schoteltje met rozijntjes en een schoteltje met blauwe bosbessen. Haal de cigarettes russes met de cocolade door het ene of het andere schoteltjes en zorg ervoor dat de rozijntjes en bosbessen eraan blijven hangen. Leg even opzij, zodat ze goed plakken alvorens op te eten.
                                                    
                                                            Nog een

    -Verkruimel speculaas in een schoteltje en haal de cigarettes russes erdoor. Deze combinatie is zeer knapperig en zeer geslaagd!

                                      Indien je geen chocolade meer overhebt,
    laat je er best nog wat smelten. Heb je er nog over, doe er dan wat gepofte rijstkorrels in (bijvoorbeeld Rice Krispies) en zorg ervoor dat ze allemaal ondergedompeld zijn in de chocolade. Haal daarna de sigarettes russes erdoor, zodat de gepofte rijstkorrels met chocolade aan de cigarettes russes blijven plakken.


    bron; skynet.be


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    19-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vruchtentaart

     

    Vruchtentaart
     
    Cholesterolvriendelijk gerecht

     
    Benecol bracht een boekje uit met 21 recepten en tips die u helpen
    om uw cholesterol beduidend te verlagen.
    Een verhoogde cholesterol is immers een risico voor hartziekten.
    U kunt het boekje bestellen via de website
    www.benecol.be.

    4 personen

    50 g Benecol smeren en bakken, 200 g zelfrijzende bloem,
    1,5 dl halfvolle melk, 30 g suiker, 2 eieren,
    50 g abrikozenjam, 250 g kleingesneden fruit 



    Bereiding:

    1. Verwarm de oven voor op 150°C.
    2. Klop de eieren in een kom tot de massa dik en luchtig is.
    3. Smelt de Benecol smeren en bakken.
    4. Meng de suiker met de zelfrijzende bloem en voeg al kloppend de melk en de gesmolten boter toe.
    5. Giet in een taartvorm van 28 cm doorsnede.
    6. Bak de taart 20 min. op maximaal 150°C.
    7. Smeer de abrikozenjam op de afgekoelde taartbodem en schik het fruit erop.
                  bron; plusmagazine.be

     

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    06-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lopende chocoladecake met fruitchutney en slagroom



               Koken met chocolade; Lopende chocoladecake
                          met fruitchutney en slagroom



                    


                            Lopende chocoladecake met fruitchutney en slagroom


                            

    Ingrediënten;


    Voor de chutney:
    3 appelen
    3 peren
    ½ ananas
    5 gedroogde abrikozen
    4 el rozijnen
    75 g suiker
    sap van 2 citroenen
    1 kaneelstok
    1 steranijs
    1 vanillepeul
    2 el mosterdzaad

    Voor de cakejes:
    100 g zachte boter (op kamertemperatuur)
    100 g donkere cassonade
    3 eieren
    100 g gezeefde bloem
    20 g gezeefd cacaopoeder
    slagroom

    Bereidingswijze;

    Chutney: snij de geschilde appelen, peren, ananas en de abrikozen in dobbelstenen. Doe met de rozijnen in een grote pan en voeg suiker, citroensap en de kruiden toe. laat 20 minuten zacht pruttelen. Laat 1 dag rijpen in de ijskast.

    Cakejes: roer boter en suiker tot een homogeen mengsel. Voeg al roerend één voor één de eieren toe en meng goed. Voeg na het eerste en tweede ei telkens 1 eetlepel bloem toe, om het schiften van het beslag te vermijden. Blijf roeren tot het beslag glad is. Meng er de rest van de bloem door en op het einde het cacaopoeder. Laat 5 minuten rusten in de ijskast.

    Beboter metalen vormpjes en bestrooi met wat bloem. Vul met cakebeslag en bak 12 minuten in een oven van 160°C. De kern van de cakejes zal zo nog vloeibaar zijn. Stort de cakejes uit, zet in het midden van diepe borden en lepel er de fruitchutney rond. Werk af met slagroom.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    08-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perentaart



     Perentaart van bladerdeeg
     




    Ingrediënten;

    Nodig voor 4 pers.:
    4 onrijpe peren
    1 rol bladerdeeg
    10 speculaasjes
    2 el suiker
    2,5 dl room
    1 el vanillepoeder
    1 zakje vanillesuiker
    2 eieren
    appel- of kweeperenconfituur

    Bereidingswijze;

    Rol het bladerdeeg uit en bekleed een taartvorm.
    Schil de peren, verwijder het klokhuis en snij in schijfjes.
    Beleg de taartbodem met schijfjes peer en bestrooi met verkruimelde speculaas.

    Klop twee eetlepels suiker op met twee eierdooiers. Voeg de room, een zakje vanillesuiker en een grote eetlepel vanillepoeder toe. Roer om. Klop de eiwitten tot sneeuw en spatel luchtig door het mengsel.
    Doe alles samen over de peren en bak de taart op 180°C  
    gedurende 40 minuten.

    Warm twee eetlepels confituur op en strijk over de taart.

     
    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    19-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept; Wortelcake



    Recept; Wortelcake



     

    Ingrediënten;

    - 4  wortel
    - 75 g amandelpoeder
    - 75 g hazelnoten (gemalen)
    - 50 g walnoten (gemalen)
    - 7  ei
    - 300 g suiker
    - 0  zout
    - 0  kaneelpoeder
    - 50 g paneermeel
    - 50 g bloem (tarwebloem)
    - 7 g bakpoeder
    - 10 g boter (bakboter)
    - 20 g poedersuiker
    - 50 g amandelschilfers

    Bereiding

    De eierdooiers mooi schuimig kloppen met de helft van de suiker, een snuifje zout en een mespuntje kaneelpoeder.De gemalen noten (amandelnoten, walnoten en hazelnoten) mengen met evenveel geraspte wortelen, het paneermeel, het bakpoeder en de gezeefde bloem. Alles door de eierdooiers roeren.De eiwitten tot sneeuw kloppen met de rest van de suiker en zorgvuldig door het deeg spatelen.

    In een beboterde springvorm overscheppen en gedurende 45 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180 graden.Uit de oven nemen, volledig laten afkoelen en de vorm verwijderen.

    Een dagje laten opstijven in de koelkast alvorens aan te snijden.Bestuiven met poedersuiker en garneren met geroosterde amandelschilfers.

    Tip: in plaats van de taart te bestuiven, kan ze ook worden gegarneerd met suikerglazuur. Hiervoor moet 200 gram bloemsuiker in een warmwaterbad worden gemengd met 2 eetlepels citroensap en 2 eetlepels kirsch. De taart hiermee bestrijken en laten afkoelen.
     
    bron; skynet.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    05-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Poffertjes met poedersuiker



     Poffertjes met poedersuiker


     

    Ingrediënten

    - 200 g boekweitmeel
    - 60 g bloem
    - 2 eetlepel blanke stroop
    - 1.5 dl lauwwarme melk
    - 1.25 dl bier
    - 2  ei
    - 0  poedersuiker

    Bereiding

    Vermeng de melk met de stroop, het bier en de eieren. Voeg het boekweitmeel en de bloem toe en vermeng tot een glad beslag.

    Verwarm een poffertjespan goed en vet in met olie. Lepel het beslag in de gaatjes van de poffertjespan en bak de poffertjes aan beide kanten bruin.

    Stapel de poffertjes op en bestrooi met poedersuiker.

    bron;skynet.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    31-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Florentijntjes



    Florentijntjes


     

    Ingrediënten

    - 115 g amandel (blank)
    - 115 g hazelnoten
    - 115 g paranoten
    - 225 g kers (gekonfijt)
    - 115 g fruit (gekonfijt)
    - 55 g bloem
    - 0.5 theelepel pigment
    - 0.5 snufje nootmuskaat, geraspt
    - 115 g kristalsuiker (fijn)
    - 115 g honing
    - 55 g chocolade (puur met 70% vaste cacaobestanddelen)

    Bereiding

    Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een springvorm van ca. 23cm met bakpapier en vet hem in.  Leg de amandelen, de hazelnoten en de paranoten op een bakplaat en rooster ze 8-10minuten in de oven. Doe ze in een kom en laat ze afkoelen. Was en droog de kersen en het gekonfijte fruit en doe ze bij de noten. 

    Zeef de bloem, het piment en het nootmuskaat over de noten en vruchten en meng grondig. Verwarm de honing en de suiker samen op laag vuur tot de suiker is opgelost. Voeg het honingmengsel bij het fruit en roer goed.  Doe het mengsel in de vorm en strijk het glad. Bak de koek 25-30 minuten. Laat hem in de vorm afkoelen.   

    Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt ze in een kom die op een pan zacht kokend water is gezet. Smeer de chocolade gelijkmatig uit over de notenkoek. Snijd de koek als hij koud is in punten en serveer. Heerlijke koekjes om vrienden die langskomen voor de koffie voor te zetten. Mooi verpakt vormen ze een aantrekkelijk cadeau.

    bron; skynet.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    26-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perentaartjes met amandelschilfers



    Perentaartjes met amandelschilfers




    Ingrediënten

    Voor ongeveer 20 stuks
    175 g boter, op kamertemperatuur
    100 g suiker
    4 eieren
    een snuifje zout
    2 tl bakpoeder
    4 el cacaopoeder
    400 g bloem
    ca. 200 ml melk
    boter en bloem, voor de bakplaat

    Voor de vanillecrème:
    1 vanillestokje
    500 ml melk
    5 eierdooiers
    100 g suiker
    30 g maïszetmeel
    Voor de peren:
    1 kg peren
    200 ml witte wijn
    sap van ½ citroen
    2 el honing
    2 kruidnagels
    100 g amandelschilfers
    kaneelsuiker, voor de afwerking

    Bereidingswijze

    Roer de boter voor het deeg romig. Meng er afwisselend de suiker en eieren onder. Voeg ook het zout toe. Roer er vervolgens de met bakpoeder en cacaopoeder vermengde bloem en de melk geleidelijk aan onder, zodat een smeuïg en goed smeerbaar deeg ontstaat. Strijk dit uit op een beboterde en bebloemde bakplaat en bak het deeg 25 à 30 min. in een voorverwarmde oven van 200°C. Neem het deeg uit de oven, laat even afkoelen en maak los van de bakplaat. Laat het deeg volledig afkoelen op een rooster.

    Snij het vanillestokje voor de crème open in de lengte, schraap er het merg uit en roer dit samen met het vanillestokje onder de melk. Breng aan de kook en neem van het vuur. Klop de eierdooiers met de suiker op tot een bleek en romig mengsel. Voeg het maïszetmeel toe. Meng de warme melk onder het eiermengsel, giet alles weer in de pan en roer op een laag vuur tot de crème indikt, maar laat niet koken! Verwijder het vanillestokje en laat de crème afkoelen tot lauw; roer hierbij af en toe.

    Schil en halveer de peren, verwijder het klokhuis en snij de peren in partjes. Breng de witte wijn aan de kook met het citroensap, de honing en kruidnagels. Leg er de peren in en laat afgedekt pocheren. Haal nadien van het vuur en laat afkoelen. Giet af en bewaar het kookvocht voor een ander recept.

    Smeer de vanillecrème op de taartbodem en schik er dakpansgewijs de peren op. Zet minstens 1 u. koel weg. Rooster de amandelschilfers goudbruin in een droge pan. Bestrooi het gebak voor het serveren met de amandelschilfers en een beetje kaneelsuiker. Snij met een scherp mes in ruitvormige stukjes en serveer.

    bron;knackweekend.rnews.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    11-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honingkoekschotel met appels en walnoten



    Honingkoekschotel met appels en walnoten



    Ingrediënten

    Voor 4
    4 zure appels
    4 cl rum
    sap van ½ citroen
    250 g honingkoek
    4 eieren
    100 g boter
    80 g suiker
    400 g kwark
    3 el grofgehakte walnoten
    2 el vloeibare honing

    Bereidingswijze

    Schil en snij de appels ze in vieren, verwijder het klokhuis en snij de appelpartjes in dunne plakjes. Meng met de rum en het citroensap. Snij de honingkoek in niet al te kleine blokjes. Splits de eieren. Roer 80 g boter romig met de suiker en meng er geleidelijk aan de eierdooiers onder. Voeg ook de kwark toe en roer glad. Klop de eiwitten stijf en spatel onder het botermengsel.

    Schik de honingkoek, appels en het eiermengsel in laagjes in een vuurvaste schotel. Eindig met eiermengsel en strooi er de grofgehakte walnoten over. Leg er de resterende boter in klontjes op en bedruppel met de honing. Bak 35 à 40 min. in een voorverwarmde oven van 180°C.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    10-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Petit-beurretaartje met amaretto



    Petit-beurretaartje met amaretto


    beurre
    Ingrediënten voor 6 personen:
    • 2 kopjes sterke koffie
    • 2 eetlepels amaretto
    • 12 petits-beurres
    • 6 cl vloeibare room
    • 200 g witte banketbakkerschocolade
    • 30 g witte hagelslag
    • olie

    1. Meng de koffie en de amaretto in een diep bord. Dompel zes petits-beurres snel langs één zijde in dit mengsel en leg de koekjes met de droge kant naar beneden op een schotel met een vel boterhampapier.

    2. Giet de vloeibare room in een kom en breng aan de kook. Haal de kom van het vuur en voeg de in stukken gehakte witte chocolade toe en roer tot hij gesmolten is. Houd echter 50 g chocolade apart voor de versiering.

    3. Giet een beetje van dit mengsel op elk vochtig koekje. Dompel de zes overige koekjes vervolgens snel in het mengsel van koffie en amaretto (ditmaal langs beide zijden). Leg deze koekjes boven op de eerste laag ganache van witte chocolade en giet er daarna de rest van de ganache over.

    4. Bestrooi met hagelslag en zet koel weg tot het opdienen.

    5. Wrijf de wanden van enkele stervormige uit-steekvormpjes in met olie.

    6. Smelt de rest van de chocolade au bain-marie en giet hem in de uitsteekvormpjes die u op een vel boterhampapier hebt gezet. Haal de sterretjes uit de vormpjes wanneer de chocolade gestold is en versier er de taartjes mee.

    bron; plusmagazine.be
    Auteur: Françoise Plume

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    01-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Berliner bollen

     

    Recept: Berliner bollen


    Foto Smulweb.nl

    In Duitsland worden Berliner bollen ook wel simpelweg Berliner genoemd, wat overigens een totaal ander licht werpt op John F Kennedy's uitspraak van 'Ich bin ein Berliner...'.

    Hoe dan ook ze zijn erg lekker met Oud en Nieuw. Bak ze op niet te hoog vuur omdat ze dan te donker worden en van binnen niet gaar.

    Hoewel onderstaande exemplaren gevuld worden met jam is dat niet noodzakelijk.

    Ingrediënten
    125 ml melk
    100 g boter
    500 g bloem
    1 zakje gistkorrels
    30 g suiker
    1 zakje vanillesuiker
    2 eieren
    1 eidooier
    zonnebloemolie
    jam om te vullen

    Bereiding
    Verwarm de melk in een steelpan en laat de boter hierin smelten. Meng in een grote kom bloem en gistkorrels en roer er suiker en vanillesuiker door. Meng met de kneedhaken van de mixer de eieren, eidooier en de melk-boteroplossing hier door en kneed alles ongeveer 5 minuten tot een soepel deeg. Dek de kom met een doek af en laat het geheel rijzen.

    Bestuif deeg en werkvlak met bloem en kneed het met de hand doorheen. Verdeel het deeg in 16 porties en rol ze één voor één op het werkvlak tot een glad bolletje zonder scheurtjes. Laat afgedekt opnieuw rijzen.

    Verwarm in een wok een laag zonnebloemolie tot ca. 180 °C. Bak de Berliner met slechts enkele tegelijk aan beide kanten goudkleurig en gaar. Begin aan de 'bolle' kant met bakken en neem ze met een schuimspaan uit de pan. Laat op keukenpapier uitlekken. Bestrooi de Berliner bollen nog warm met suiker en laat op een rooster afkoelen.

    Vul de bollen eventueel door (gezeefde) lauwwarme jam in een spuitzak met een lange gladde spuitmond te doen en hiermee aan de zijkant de bollen in te spuiten. Bestuif voor het serveren nogmaals met poedersuiker.

    JANNY VAN DER HEIJDEN
    Bron foto: Smulweb.nl
    bron; parool.nl

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    06-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appel-cranberrytaartje



    Appel-cranberrytaartje



     

    Ingrediënten;

    - 100 g kwark (vol)
    - 0.1 dl melk (halfvol)
    - 4 cl arachideolie
    - 1  ei
    - 200 g bloem (roggebloem)
    - 40 g bakpoeder
    - 250 g cranberries
    - 2  appel (Jonagold)
    - 160 g suiker
    - 50 g paneermeel
    - 15 g boter (bakboter)
    - 0  kaneelpoeder
    - 0  zout

    Bereiding;

    Bereid eerst het deeg. Klop de kaas los met melk, olie en ei. Zeef het bakpoeder met de bloem. Voeg zout en 1/4 van de suiker toe. Roer dit mengsel bij de kaas tot een ietwat nat deeg. Verwarm de oven voor op 220°C.Was de appelen en snij in blokjes. Was de bessen en kook in een bodempje water tot de schilletjes barsten. Meng met de rest van de suiker, de blokjes appel en de kaneel.

    Beboter een springvorm, bestuif met bloem en bekleed met het deeg. Bestrooi met paneermeel en schep de vulling erin. Laat 30 minuten in het midden van de oven bakken tot het deeg goudbruin is. Tip: lekker met ijs en slagroom.

    bron; skynet.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    26-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MARSEPEIN-SUSHI met MANGO
     

    MARSEPEIN-SUSHI met MANGO

    marsepein-sushi


    Ingrediënten voor 4 personen:

    -          60 g gepelde pistachenoten

    -          60 g amandelnoten

    -          200 g onbewerkte parsepein

    -          300 g verse roomkaas

    -          4 eetlepels citroensap

    -          2 eetlepels gekonfijte gember (fijngehakt)

    -          poedersuiker

    -          1 mango

    -          1 theelepel zwart sesamzaad

     

    Bereiding:

    -          de pistachenoten & de amandelnoten fijnmalen
     
       neem een beetje onbewerkte marsepein en hou opzij voor de decoratie

    -          de noten met de onbewerkte marsepein goed kneden tot de massa gelijkmatig groen gekleurd is

    -          de marsepein tussen 2 lagen aluminiumfolie dun uitrollen

    -          de verse kaas m/citroensap, gekonfijte gember & 2 eetlepels poedersuiker mengen

    -          de mango schillen & het vruchtvlees langs de pit i/dunne plakken snijden

    -          de bovenste aluminiumfolie v/d marsepein verwijderen

    -          één rechthoek (10 bij 12 cm), 4 kleine ovale bladeren & 4 kleine cirkels (3 cm doorsnee) uitsnijden

    -          de rest voor decoratie opzij leggen

    -          een beetje verse kaas o/d rechthoek v/marsepein smeren

    -          2 plakken mango i/d lengte i/dunne reepjes snijden & bovenop de kaascrème leggen

    -          de marsepein m/behulp v/d aluminiumfolie i/d lengte oprollen

    -          lichtjes aandrukken & 1 uur afgedekt i/d koelkast bewaren

    -          uit de resterende plakken mango 4 rondjes van 3 cm doorsnee & 4 ovalen van 6 cm lang uitsnijden

    -          o/d marsepeinrondjes een beetje verse kaas schikken, met mangorondjes bedekken

    -          sesamzaad over strooien

    -          van de resterende verse kaas kleine balletjes vormen & o/d ovale stukken mango plaatsen

    -          met de ovale marsepeinbladeren versieren

    -          de gevulde rolletjes marsepein i/stukken snijden & met poedersuiker bestrooien

    bron;recept.skynetblogs.be


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    12-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelflap


    Appelflap
      Appelflap_2












    4
    bladerdeegrondjes (15 cm doorsnede)

    8 eetlepels koude appelmoes

    1 eigeel

    ½ dl water

    BEREIDING

    Leg de bladerdeegrondjes voor je. Haal het bladerdeeg altijd op het allerlaatste ogenblik uit de koelkast. Anders kan je er niet goed mee werken.

    Schik de appelmoes in het midden. Let op dat je niet te veel gebruikt, want bij het opwarmen zal de appelmoes altijd een weg naar buiten zoeken en uit de flap lopen. Zorg ervoor dat de appelmoes koud is. Met warme appelmoes creëer je een stoomoventje en dan zal de appelmoes zeer snel naar buiten willen en uit het deeg lopen.

    Plooi het bladerdeeg dicht. Plooi de rand om en druk nog eens extra met een vork zodat de appelflap goed gesloten is en de appelmoes er niet uit kan.

    Meng het eigeel met het water. Smeer de appelflap in met het eigeelmengsel zodat bij het bakken een mooi bruin korstje ontstaat.

    Bak de flappen 10 tot 15 minuten op 180°C.

    Recept uit 'SOS Piet 3'. 144 blz. Lannoo. 18,95 euro.

    NVT -bron; nieuwsblad.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    07-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bosbessen-citroenmuffins



    Bosbessen-citroenmuffins



     

    Ingrediënten

    - 175 g roomboter
    - 120 g amandelpoeder
    - 0.5  citroenschil
    - 200 g poedersuiker
    - 100 g bloem
    - 5  eiwit
    - 200 g bosbessen

    Bereiding;

    Laat de boter langzaam smelten in een pan tot hij goudbruin van kleur is. Doe de amandelen, geraspte citroenschil, poedersuiker en bloem in een schaal. Meng goed. Roer de eiwitten erdoor. Schenk de gesmolten boter erbij en meng alles goed door elkaar.

    Schenk het beslag in muffinvormpjes. Leg de bosbessen erbovenop. Bak de muffins ca. 15 minuten op 200 °C of tot ze goudbruin van kleur zijn. Laat de muffins op een rooster afkoelen.
     
    bron; skynet.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!