Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    03-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tarte au citron


    Tarte au citron
    Reuze lekkere citroentaart

    • Voor 8 personen;
    • Voor het deeg:

      100 g boter, 50 g suiker , 0.5 ei , 150 g gele bloem

    • Voor de vulling:

    • 10 el Solo Vloeibaar,3 citroenen, 3 eieren, 300 g suiker

                                 Tarte au citron                 

    Voorbereiding

    Kneed de margarine met de suiker, het halve ei en een snufje zout. Voeg dan de bloem toe en kneed het snel tot een deeg. Maak een bal van het deeg en verpak het in plastic folie. Laat het een uurtje rusten in de koelkast.

    Bereiding; < 60 min.

    Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed er een taartvorm mee (Ø22 cm). Prik het deeg hier en daar in met een vork en zet de bodem 10 minuten in de koelkast.

    Verwarm intussen de oven voor op 180ºC. Dek het deeg af met bakpapier en vul de bodem met blindvulling (gedroogde bonen bijvoorbeeld). Bak de taart ca. 10 minuten in het midden van de oven. Haal de bodem dan uit de oven, verwijder het bakpapier en de bonen en verlaag de oventemperatuur tot 160ºC.

    Maak nu de vulling. Schrob hiervoor de citroenen schoon en rasp de schil eraf (alleen het gele deel, het witte eronder is bitter van smaak). Pers de citroenen uit.

    Meng de vloeibare margarine met de suiker en roer er de 3 eieren, de citroenrasp en het sap door. Schenk de vulling in de voorgebakken taartbodem en bak de taart gaar in ca. 30 minuten in het midden van de oven. Laat de taart afkoelen en bestrooi hem met poedersuiker.

    Tip; Gele bloem is maisbloem of maismeel.
    Je kan dit kopen in de Bioplanet (www.bioplanet.be).
    Dit is niet hetzelfde als polenta. 


    bron; yunomi.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:bloem, boter, suiker, citroen, eieren,
    31-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelgebak met vanillecrème en slagroom


    Appelgebak met vanillecrème en slagroom

    Voor 1 taartbodem van 28 cm diameter - 8 personen

    6 zure appels, 3 eetlepels citroensap, 1 rol brokkeldeeg, 200 ml kant-en-klare vanillecrème, 250 ml advocaat, 125 ml appelsap, 100 g suiker, 2 eetlepels maïzena, 200 ml slagroom, 1 zakje vanillesuiker.

                                      

    1. Verwarm de oven voor op 180° (convectie).

    2. Schil 5 appels, haal de pitten eruit en snijd ze eerst in vieren en dan in schijfjes. Overgiet met het citroensap.

    3. Bedek de taartbodem met het deeg en maak een boord.

    4. Meng de vanillecrème met 200 ml advocaat, het appelsap, suiker en maïzena. Voeg er de appels aan toe. Verdeel alles over het deeg en plaats gedurende een uur in de oven.

    5. Laat afkoelen in de taartvorm, liefst een hele nacht.

    6. Klop de room samen met de vanillesuiker op. Beleg er voorzichtig de taart mee.

    7. Giet de rest van de advocaat in een klein diepvrieszakje. Snijd een hoekje weg en trek strepen op de room.

    8. Was en droog de resterende appel. Snijd hem in fijne rondjes zonder de pitjes eruit te halen. Begiet met een beetje citroensap en leg als versiering bovenop de taart, eventueel met een muntblaadje.


    Françoise Plume
    bron; plusmagazine.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:taartbodem, appels, citroen, brokkeldeeg, vanillecrème,advocaat, appelsap, slagroom,
    28-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelcake zonder suiker


    Appelcake zonder suiker

    Ingrediënten (voor 1 cake)
    125 g tagatesse (= suikervervanger)
    Je kan ook een ander zoetmiddel gebruikt worden b.v.rijstsiroop/agavesiroop.)
    4 eieren dooiers en eiwit gesplitst, 150 g plantaardige boter
    200 g witte bloem, 4 appels in blokjes gesneden,
    Een klein beetje weinsteinpoeder om het effect te krijgen van zelfrijzende bloem. Je kan ook zelfrijzende bloem gebruiken.

                            Appelcake zonder suiker

    Bereiding
    1
    Voeg de eieren samen met de Tagatesse of een ander zoetmiddel.
    2 Laat de boter rustig smelten op een zacht vuur zonder te bruinen.
    3 Klop de eierdooiers en de Tagatesse zeer grondig tot zich een witte massa vormt (ongeveer een 15 tot 20 minuten).
    4 Voeg de gesmolten boter toe en klop nogmaals 5 tot 10 minuten goed tot je een heel luchtig deeg krijgt. Voeg daarna de bloem en het beetje weinsteinpoeder toe door te zeven. Voeg de bloem geleidelijk aan toe en klop luchtig op. Voeg de in blokjes gesneden appels toe.
    5 Beboter de bakvorm en bestuif met bloem. Vul de vorm tot 3/4 en bak in een oven van maximum 180°C. Bak liever in een oven met dalende temperatuur, niet in een oven met een stijgende temperatuur, want de Tagatesse heeft de neiging het gebak wat bruiner te laten worden dan bijvoorbeeld suiker. Laat de cake dus zeer rustig bakken gedurende ca. 30 minuten.

    Tip
    Wanneer je goede ingrediënten gebruikt zoals echte verse eieren, heerlijke boter en zelfgemalen bloem en als je dit alles ook nog eens rustig klaarmaakt en met veel liefde en geduld, dan kan het nooit mislukken.

    bron; skynet.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:tagatesse, eieren, boter, bloem, appels,
    25-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte chocoladecake met sauternes en bloedsinaasappelsiroop



    Witte chocoladecake met sauternes en bloedsinaasappelsiroop

    Voor 6-8 personen
    250 g zachte boter, 350 g suiker, 4 eieren, 1,75 dl karnemelk
    4 el sauternes, 175 g bloem, 125 g zelfrijzende bloem
    250 g witte chocolade, 2 el blauw maanzaad
    zure room, om te serveren

    Voor de siroop:
    1 bloedsinaasappel, 150 g suiker
    1,25 dl gezeefd bloedsinaasappelsap, 2 el sauternes

                        

    Bereidingswijze

    Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de boter en suiker in een keukenrobot tot een bleek, romig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe, roer goed na elke toevoeging. Spatel er de volgende 6 ingrediënten door in de aangegeven volgorde. Schep in een beboterde en met bakpapier beklede bakvorm en bak 1 uur in de oven.

    Maak intussen de siroop: haal de schil van de sinaasappel met een dunschiller en snij in fijne julienne. Doe de suiker en het sap in een pan en breng langzaam aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost, voeg de sinaasappeljulienne toe en konfijt de schilletjes. Haal de pan van het vuur en roer er de sauternes door.

    Snij de cake in porties en overgiet met de siroop en schilletjes. Serveer met zure room en eventueel een glas sauternes.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:boter, suiker, eieren, karnemelk, bloem, chcolade, sinasappel, maanzaad,
    19-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Taart 'Genova'


    Taart 'Genova'

    Naar een recept van Chef-patissier Gunther Van Essche en
    eigenaar-patissier Bernard Proot van Del Rey.

    •  voor 10 stuks voor de jocondebiscuit:
      125 g amandelpoeder,160 g suiker,165 g eieren
      105 g eiwit,35 g bloem,25 g gesmolten boter
      rode voedingskleurstof (natuurlijk)

                                

      Bereidingswijze:
      Klop 125 g suiker samen met de eieren en het amandelpoeder schuimig.
      Klop het eiwit en de rest van de suiker op.
      Meng deel 1 met deel 2. Doe er voorzichtig de bloem bij en daarna de boter.

      Kleur een klein gedeelte van de biscuit met enkele druppels rode kleurstof. Strijk daarna de rest van het biscuit erop.
      Bak 4 à 5 min. in een voorverwarmde oven op 180 °C. Houd het in de gaten, want het gaat bijzonder snel.

      Steek na het bakken ronde bodempjes uit de biscuit en hou de rest voor de zijkantjes.

      Voor de mascarponecrème:
      90 g mascarpone,20 g eidooier,20 g bloemsuiker
      60 g room, opgeklopt,1 blaadje gelatine, geweekt in koud water

      Bereidingswijze:
      Klop de eidooiers op met de bloemsuiker en meng er de mascarpone onder.
      Knijp de gelatine lichtjes uit en smelt in de microgolfoven op ca. 50 °C. Meng door het mascarponemengsel en spatel er de room onder.
      Giet in een laag van ongeveer 1,5 cm op flexipans.

      Voor de aardbeienframbozencrème:
      40 g aarbeienpuree,15 g frambozenpuree,10 g limoensap
      25 g bloemsuiker,100 g room, opgeklopt
      2 blaadjes gelatine, geweekt in koud water

      Bereidingswijze:
      Knijp de gelatine lichtjes uit en smelt in de microgolfoven op ca. 50 °C.
      Breng de fruitpurees even aan de kook. Mix er de bloemsuiker door, voeg de gelatine toe, laat afkoelen tot 30 °C en meng er de room onder.

      Opbouw:
      Bekleed inox cirkeltjes (3,5 cm) met een bandje biscuit tot ca. 0,5 cm onder de rand.

      Leg onderin een rondje jocondebiscuit. Vul tot de helft met mascarponecrème, leg daarop de aardbeien-frambozencrème en strijk gelijk met de rand. Vries in voor 24 uur.

      bron; nina.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:amandelpoeder, suiker, ei, bloem, mascarponecrème, aardbeienframbozencrème,
    14-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Taart met frambozen


    Taart met frambozen
    Een heerlijke zomerse frambozentaart met crème anglaise.

    voor 6 personen voor het zanddeeg:
    150 g boter, 150 g suiker, 1 ei, 320 g bloem, zout

                             

    Bereidingswijze:
    Maak de boter mals in de blender en meng er de suiker onder. Doe er het ei, de bloem en het zout bij en meng kort, anders wordt het deeg taai.
    Leg het 1 uur in de koelkast.

    Rol daarna uit op ca. 2,5 mm dikte. Bekleed een inox ring met een diameter van 20 cm en een hoogte van 2,5 cm met het deeg.

    Haal de boorden op, zodat ze netjes afgewerkt zijn. Prik de bodem in
    met een vork en bak in een voorverwarmde oven (met de ovendeur op een kier) op 160 °C.

    Voor de banketbakkersroom:
    2 dl melk, 40 g suiker, 1 eidooier, 15 g maizena
    1/4 vanillestok, zaadjes uitgeschraapt

    Bereidingswijze:
    Meng de eidooier met de maizena en de suiker.

    Kook de melk met de vanillestok en giet een beetje van de kokende melk bij het eimengsel. Doe dit bij de rest van de kokende melk en laat even doorkoken.

    Neem van het vuur, dek af met plasticfolie en laat afkoelen tot het lauw is.

    Voor de crème anglaise:
    120 g banketbakkersroom, 240 g room, 15 g suiker
    2 blaadjes gelatine, geweekt in koud water

    Bereidingswijze:
    Klop de room samen met de suiker half op en zet in de koelkast.

    Knijp de gelatine lichtjes uit en smelt in de microgolfoven op ca. 50 °C.

    Meng eerst met een klein beetje banketbakkersroom en voeg dit mengsel toe aan de rest van de banketbakkersroom.

    Als de room te koud is, krijg je klonters, warm dan opnieuw - al roerend - lichtjes op tot je een homogene massa krijgt. Doe er de room bij.

    Afwerking:
    Vul de taartbodem met de crème anglaise tot de rand van de croute.
    Bedek met de frambozen, zet ze naast elkaar en leg er nog enkele bovenop. Bestrooi de taart net voor het opdienen met bloemsuiker.

    bron; nina.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:banketbakkersroom, crème anglaise, zanddeeg,
    12-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensvlees is weer in Filet in aardappelkorst



    Filet in aardappelkorst

    Varkensvlees is weer in de tijd dat veel koks de neus optrokken voor varkensvlees is voorbij.
    Ook thuis vinden bloedworst, varkensfilet, spek en consorten vlotjes de weg naar het bord. 

    voor 4 personen:

    800 g filet pur van het varken , 70 g boter, 2 à 3 eieren
    6 grote aardappelen, 1 bundel fijngesneden bieslook
    zout, peper, muskaatnoot, 24 jonge geschilde wortelen
    15 cl gevogeltebouillon, 6 à 8 cl olijfolie extra vierge
    1 kleine bundel gesneden peterselie

    Filet in aardappelkorst. 
    Filet in aardappelkorst.

    Bereidingswijze
    Snij de filet in twee gelijke delen en bak ze langs alle kanten bruin in een beboterde pan. Leg op keukenpapier. Klop de eieren tot een omelet. Rasp de aardappelen fijn en doe ze bij de eieren. Voeg bieslook, zout, peper en muskaatnoot toe. Leg op twee stukken huishoudfolie van 40 cm ongeveer 1 cm dik aardappelen en daarop een varkensfilet. Vorm een worst door de folie op te rollen. Druk goed aan. Rol er nog 1 of 2 nieuwe lagen folie omheen.

    Bak de twee ‘worsten’ nadien in een stoompan gedurende 15 min. Laat afkoelen, ontdoe ze van de folie en bak vervolgens traag alle kanten bruin in een beboterde pan. Stoof ondertussen de wortelen in de bouillon met een klontje boter. Dik de saus in en voeg al roerend een klontje boter toe. Serveer op een diep bord en voeg enkele druppels pesto met peterselie toe (olie en blaadjes peterselie gemixt).


    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:varkensvlees, eieren, aardappelen, bieslook, wortelen, bouillon, peterselie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tea-time theecake


    Tea-time: Theecake

    Voor 4-6 personen:
    250 g zelfrijzende bloem, 200 g suiker, 200 g boter
    4 eieren, 1 zakje vanillesuiker
    1 tl losse geparfumeerde thee zoals Earl Grey, kruiden-, karamel- of vanillethee

                       

    Bereidingswijze

    Meng de bloem, suiker, boter, eieren en vanillesuiker tot een glad beslag. Doe de thee in een kopje en vul voor driekwart met kokend water. Laat 10 minuten trekken. Doe de inhoud van het kopje bij het deeg en meng.

    Giet het deeg in een ingevette bakvorm van 20 cm en bak de cake 30-45 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:bloem, eieren, bloem, suiker, boter,
    10-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Far breton met pruimen en armagnac



    Far breton met pruimen en armagnac

    Ingrediënten :

    Voor een taartvorm van 16 tot 20 cm diameter: 100 g ontpitte pruimen, 200 g patisseriebloem, 150 g griessuiker 40 g licht gezouten boter, 1 zakje vanillesuiker, 4 eieren, 1 l volle melk, 2 eetlepels armagnac (of rum).

                                 far breton met pruimen en armagnac

    Bereiding :

    1 Meng de pruimen met de armagnac.

    2 Klop de eieren schuimig met de suiker en de vanillesuiker en meng er de gezeefde bloem onder. Voeg nu al roerend de melk toe.

                     far breton met pruimen en armagnac

    3 Vet een ovenschaal in met de boter en giet een bodem van het beslag in de schaal. Zet de schaal 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Neem de schaal uit de oven en verdeel de pruimen in de schaal. Giet de rest van het beslag in de schaal. Zet de schaal in de oven gedurende ongeveer 20 à 25 minuten, zet de oven uit en laat de taart nog 30 minuten in de oven. Let op: laat de oven dicht gedurende het hele bakproces!

    4 Serveer de far breton lauw of koud.

    bron; gva.be
    www.ambiance.be


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:pruimen, bloem, suiker, eieren, melk, armagnac, rum,
    02-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rabarberkoek

     Nu bakken heerlijke Rabarberkoek

     Een smakelijke taart met stijfgeklopt eiwit en suiker er boven op.

    Benodigdheden

    125gr suiker, 100gr suiker, 3 eieren,50gr boter
    125gr zelfrijzende bloem, 50gr maïsbloem (maizena)
    3 lepels melk, 3 stokken rabarber (400g)

                     Rabarberkoek
    Bereiding
    Klop de 125gr suiker samen met de boter,2 eierdooiers en een volledig ei tot een homogeen mengsel.
    Meng de de zelfrijzende bloem en de maïsbloem onder.
    Voeg er de 3 lepels melk erbij.
    Doe het deeg in een ingevette springvorm,en beleg met rabarber stukken van ongeveer 1cm.
    Oven voor verwarmen op190° en bak 35à40 min.

    Klop de 2 eiwitten tot sneeuw en voeg al kloppend de 100gr suiker erbij.
    Neem de taart uit de oven en bedekt met het geklopt eiwit,en schuif nog 10 min terug in de oven,tot het eiwit opgesteven en licht gebruind is.
    Ontvorm en laat afkoelen op een rooster.

    Tip; rabarbertaart is ook lekker als je er abrikozen onder mengt.



     

    door andrea_a
    bron; yunomi.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:suiker, eieren, boter, bloem, melk, rabarber,
    20-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bananen-cupcakes


    Zelfgemaakte heerlijke Bananen-cupcakes

    Voor 12 stuks:
    2 bananen ,3 eieren ,150 g boter ,150 g suiker ,150 bloem ,
    1/2 pakje bakpoeder ,50 g gehakte walnoten
    papieren bakvormen

    Decoratie:
    100 g room ,1 banaan ,2 el kwark ,1 el citroensap
    2 el poedersuiker ,gekleurde suikerparels

                    

    Bereidingswijze

    Plaats de papieren bakvormen in de uitsparingen van een muffinbakblik.

    Schil de 2 bananen en plet met een vork. Meng de eieren met boter en suiker. Roer er eerst de bananen doorheen, dan de noten, de bloem en het bakpoeder (kort mengen), tot de droge ingrediënten vochtig zijn.

    Vul de bakvormen met het beslag, plaats in het midden van een voorverwarmde oven (200°) en bak ca. 25 minuten. Laat 5 minuten in de bakvorm rusten, haal er de cupcakes uit en laat ze afkoelen.

    Decoratie: pureer de banaan met poedersuiker, kwark en citroensap. Roer er de opgeklopte room door en bedek hiermee de cupcakes. Versier met de suikerparels.


    Bron; knackweekend.rnews

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:room,banaan,eieren,boter,bloem,kwark,walnoten,
    15-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smeuïge warme chocoladetaartjes



    Smeuïge warme chocoladetaartjes 

    Voor 6 personen:

    7 stuks Neuhaus Rock (= 100 g pure chocolade) ,10 g puur cacaopoeder
    100 g boter ,2 eieren ,70 g griessuiker
    50 g bloem ,3 g verse gist ,6 bakvormen (6 cm diameter, 5 cm hoog).




    Bereidingswijze

    Smelt de chocolade au bain-marie. Neem van het vuur en meng er de zachte boter door. Blijf mengen tot alle boter gesmolten en opgenomen is.

    Meng de eieren en de suiker tot de suiker opgelost is. Doe bij de chocolade. Voeg al roerend met een spatel ook bloem, gist en cacaopoeder toe.

    Smeer de vormpjes in met boter en bestrooi met bloem. Vul ze volledig met chocoladebeslag. Bewaar koel.

    Bak de taartjes in een voorverwarmde oven (210°C) gedurende 7 à 8 minuten. Er moet zich aan de buitenkant een korst vormen maar de binnenkant moet smeuïg blijven.

    Dien op met vanille-ijs en een muntblaadje als afwerking.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:chocolade,cacaopoeder,boter,eieren,suiker,bloem,gist,
    15-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gebak van rabarber met zure room.
     

    Aan de slag met fruit; gebak van rabarber met zure room.

    In maart kan je snoepen van allerlei heerlijke fruitsoorten. Appelen vind je nu in alle soorten, maten en smaken. Sinaasappelen zijn nu ook heel lekker, net als pompelmoezen en mango's. Ten slotte is in maart rabarber een uitblinker voor op je tafel. 

    Nodig;


    100 g boter op kamertemperatuur, 100 g lichtbruine suiker, 100 g gemengde noten (hazelnoten, amandelen, walnoten, enz.), 1 tl kaneel, 250 g donkerbruine suiker, 1 groot ei, 225 g bloem, 1 el bicarbonaat, 2 x 145 ml zure room, 300 g rabarber in stukjes van 1 cm.

                    Maartse lekkernijen

    Bereiding;

    1.     Smelt ongeveer 15 g boter en meng met de lichtbruine suiker, de notenmix en de kaneel. Zet daarna opzij.

    2.     Meng de rest van de boter met de donkerbruine suiker en het ei tot je een romig mengsel krijgt. Zet daarna de bloem, het bicarbonaat en de zure room onder, met een snuifje zout. Roer er ten slotte de rabarber onder.

    3.     Schep dat mengsel in een ingevette bakvorm en sprenkel er het mengsel van suiker en noten over. Bak 30-35 minuten op 180°C en check met een prikker of het gebak gaar is.

    Je kan het gelijk warm serveren of laten afkoelen en als broodpudding in stukken snijden. Aan jou de keus!

    bron; yunomi.be


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:rabarber,boter,suiker,noten,ei,bloem,zure room,
    06-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basilicum-limoencake

     
    Basilicum-limoencake

     voor 4 personen:

    180 g zachte boter,300 g patisseriebloem, gezeefd
    165 g fijne griessuiker,3 eieren,1 zakje bakpoeder
    sap en de geraspte schil van 1 limoen,1 busseltje basilicum
    15 cl lauwemelk,1 snuifje zeezout.

                                

    Bereidingswijze:

    Pluk de basilicum en mix die fijn met de lauwe melk.

    Roer de boter en de griessuiker tot een zachte massa, klop er de eieren door. Roer er de gezeefde bloem, het bakpoeder en een snuifje zeezout door. Meng er tot slot de basilicummelk, het limoensap en de limoenzeste door.

    Vul een cakevorm met het beslag en bak de cake in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 45 à 60 minuten.

    Laat de basilicum-limoencake afkoelen op een rooster.

    bron; nina.be


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:cake,basilicum,limoen,boter,bloem,suiker,ei,melk,
    19-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het geheim van de perfecte macaron


    Het geheim van de perfecte macaron

    Met hun smeuïge vulling vallen macarons bij iedereen in de smaak. En je kunt er ook heerlijke gerechten mee bereiden. 

    De elegante macaron heeft vooral de laatste jaren bij fijnproevers en topchefs aan populariteit gewonnen. Ze gelden niet alleen als het summum van verfijning bij thee of koffie. Liefhebbers waarderen ze ook meer en meer bij een glaasje champagne.

    Voor de bereiding van de lekkernijen moeten amandelen, suiker en eiwit gemengd worden en in mooie vormpjes op de bakplaat goudbruin kleuren. Het geheim van een perfecte macaron met een krokante korst en een zijdezachte, smeuïge kern zit in het luchten. Wanneer je de koekjes uit de oven haalt, moet je water op de bakplaten nevelen zodat die beginnen te stomen, de koekjes komen dan makkelijk los.

    Voor ongeveer 30 koekjes:
    250 g vermalen of fijngestampte amandelen ,250 g fijne poedersuiker
    35 g meel ,4 eiwitten ,een paar druppeltjes vanille-extract 

     

    Bereidingswijze

    Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de amandelen in een grote kom en maak er een kuiltje in voor het meel en de poedersuiker. Kneed door elkaar en maak opnieuw een kuiltje om de eiwitten langzaam door het geheel te mengen. Voeg ook het vanille-extract toe. Zorg dat het beslag mooi zacht blijft.

    Neem een spuitzak of een houten lepel om de macarons vorm te geven. Bedek de ovenplaat met bakpapier en leg er bolletjes van 3 tot 5 cm doorsnee op. Zet 15 tot 20 min. in de oven, tot de macarons goudbruin beginnen te kleuren. Schenk een beetje water tussen het bakpapier en de ovenplaat om de koekjes los te krijgen zonder ze te breken.

    tip;
    Je kunt er ook heerlijke gerechten mee bereiden. Zo gaan de koekjes uitstekend samen met kip, pens en ijs.

    bron; skynet.be 


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:macarons,amandelen,meel,suiker,ei,
    17-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN ZOEN OM IN TE BIJTEN - NEGERZOENEN



    EEN ZOEN OM IN TE BIJTEN - NEGERZOENEN

    INGREDIENTEN (CA. 30 ZOENEN)
    Voor de koekjes:
    125 g boter,125 g suiker,1 ei,
    250 g bloem, met een snuifje zout erbij,50 g gemalen amandelen.

    Voor het schuim: 340 g suiker,105 g water,
    100 g eiwit,1 à 2 blaadjes gelatine.

    En verder: Hazelnootpasta, 1 kg chocolade,
    Spuitzak,Suikerthermometer. 
             
              
                               
    INGREDIENTEN 1. Maak eerst de koekjes. Mix de boter met de suiker tot een luchtige massa, voeg het ei toe, en daarna de bloem en de amandelen. Pak het deeg in in folie en laat het minstens enkele uren rusten in de koelkast. Verwarm daarna de oven tot 180° C. Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak, met een bebloemde deegroller, tot een 3 mm dikke lap. Steek er rondjes uit en leg ze op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Bak ze tot de randen bruinen en laat afkoelen.

    2. Vul een spuitzak met de hazelnootpasta (je kunt ook confituur, marsepein of een andere notenpasta gebruiken). Spuit op elk koekje een laagje pasta.

    3. Maak het schuim. Laat de gelatine weken in een kom ijswater. Zet de suiker en het water in een pot op het vuur en verhit tot 118° C. Klop intussen het eiwit op tot stevige pieken. Voeg het hete suikerwater in stralen toe aan het eiwit en voeg de gelatine toe. Blijf het mengsel kloppen tot het is afgekoeld tot ongeveer 30° C.

    4. Vul een spuitzak met het witte schuim. Spuit mooie bollen op de koekjes - eindig telkens met een draaiende beweging, om te vermijden dat er een puntje blijft staan. Laat de schuimbollen minstens vier uur drogen, buiten de koelkast.

    5. Smelt 650 g chocolade en roer er dan de overige 350 g onder, zodat je een lopende massa van ongeveer 32° C krijgt. Geef elk koekje een voorzichtig chocoladebad: leg het in de gesmolten chocolade en schep er royaal chocolade over. Vis het met een vork weer uit het bad en laat het hard worden op een stuk bakpapier.

    Tip: Spreid dit avontuur over twee of drie dagen, zodat het deeg en het schuim lang genoeg kunnen rusten.

    Hij wordt populairder én lekkerder, nu ambitieuze bakkers en chocolatiers, elk voor zich, het perfecte recept najagen.
    Handgemaakte koekjes met veel boter erin, daarop een laagje praliné en een bol perfect stabiel eierschuim, overgoten met zuivere, krokante chocolade.  
     
    Scandinavië en negerzoenen, de associatie ligt niet voor de hand. Maar aandachtige klanten van Ikea zagen al dat de Zweden gesteld zijn op hun skumbolle, en dat is nog niets bij de Deense flodebolle, die bij liefhebbers bekendstaan als de beste negerzoenen ter wereld. Ook de Duitsers hebben een zoenentraditie, met name op hun kerstmarkten, waar kraampjes staan met niets dan Schokoküsse in diverse uitvoeringen. Schotland koestert zijn nationale zoenenmerk Tunnock's, Québec zijn Whippets en New York zijn Mallomars.

    Tip; PIMP JE NEGERZOEN


    Het schuim en de chocoladekap van een negerzoen maak je het best volgens het boekje, maar met het koekje en de tussenlaag kun je spelen.

    * Aan het koekjesdeeg kun je noten, zeste, cacao of speculaaskruiden toevoegen.

    * Het tussenlaagje kan bestaan uit allerlei soorten confituur en notenpasta, of chocoladeganache die je op smaak brengt met je favoriete likeur, essence of infusie. Als het maar een stevig beschermlaagje vormt tussen het koekje en het schuim.

    * Voor theezoenen: voeg een eetlepel fijngemalen earl grey of matchapoeder toe aan het koekjesdeeg. Bedek de koekjes met theeganache, waarvoor je ook weer een lepel thee (of een theezakje) toevoegt aan 140 ml kokende room. Laat het mengsel een kwartier trekken en zeef het. Breng de room opnieuw aan de kook en giet hem op 225 g verbrokkelde chocolade. Laat de chocolade even smelten en meng alles tot een smeuïge ganache.

    * Voor sinaaszoenen: voeg een lepel zeste van sinaasappel (of citroen) toe aan het koekjesdeeg. Bedek de koekjes met sinaasganache, waarvoor je een lepel sinaasappelzeste toevoegt aan 140 ml room, die je aan de kook brengt. Giet de kokend hete room op 225 g verbrokkelde chocolade. Laat de chocolade even smelten en meng alles tot een luchtige ganache. Voeg misschien nog een klein scheutje sinaasappellikeur toe.

    Dorien Knockaert
    bron;standaard.be


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:negerzoenen,amandelen,gelatine,boter,suiker,ei,bloem,pasta,chokolade,
    27-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nostalgie Noir

    Nostalgie Noir

    VOOR DE BISCUIT:
    5 eieren, 175 g suiker, 175 g zelfrijzende bloem (gezeefd).

    VOOR DE GANACHE:
    1,25 dl volle melk, 75 g boter, 250 g donkere chocolade,
    zeste van 2 sinaasappelen.

    VOOR DE VULLING:
    vruchtvlees van 2 sinaasappelen, sap van 1 sinaasappel,
    100 g suiker, 20 cl Mandarin Napoleon, 2.5 dl room.

    VOOR DE GARNERING:
    125 g donkere chocolade (korrels), 125 g witte chocolade (korrels),
    roze peper, gekonfijte sinaasappel.

                        

    Bereidingswijze

    Biscuit: klop eieren en suiker tot een witte massa, spatel er de bloem onder, giet in een vorm en bak op 175°C gedurende 30’ à 40’. Laat afkoelen op een rooster.

    Vulling: pel de sinaasappel, à vif (de partjes tussen de vliesjes uitsnijden) en vang het sap op. Verwarm het sap en voeg 30 g suiker en Mandarin Napoleon toe. Klop de room met de rest van de suiker stijf en zet koel weg. Ganache: smelt boter, voeg zeste van sinaas toe, laat 15 min. infuseren en zeef. Voeg de melk bij de boter en smelt er de chocolade in.

    Afwerking: snij biscuit in 3 plakken, besprenkel met het sinaasappelsap, verdeel de partjes sinaasappel en een deel van de room tussen de plakken, sluit de biscuit en besmeer met de rest van de room. Zet heel koud (diepvries). Verwarm de ganache lichtjes en overgiet de biscuit. Garneer met roze peper en partjes gekonfijte sinaasappel.
     
    bron;knackweekend.rnews.be


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:biscuit,ei,suiker,bloem,ganache,melk,boter,chokolade,sinasappel,mandarin napoleon,room,
    18-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feestelijke kerstkoekjes


    Feestelijke kerstkoekjes

    voor ca. 25 stuks

    • 150 gr boter, zachte, 150 gr lichtbruine basterdsuiker,
      2 eieren,1 theelepel gemberpoeder (djahé),
      400 gr zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven.

                                Feestelijke kerstkoekjes

     Bereiden<25 min.

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Kneed boter, suiker, eieren, gember, bakmeel en een mespunt zout door elkaar tot een soepel deeg. Bestuif het aanrechtblad met bakmeel of bloem. Rol het deeg uit tot een plak van 1/2 cm dik. Steek met koekvormpjes koekjes uit het deeg. Leg ze op de bakplaat en bak de koekjes in 10-15 minuten goudbruin en gaar. Laat de koekjes ca. 30 minuten afkoelen en versier de koekjes met bijvoorbeeld poedersuiker.

      bron, ah.nl


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:boter,suiker,ei,gember,bakmeel,
    11-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De rijke kerstfruitcake


    De rijke kerstfruitcake

      
    Dit is de Iers/Engelse kerstcake. Een flinke lijst ingrediënten die vrijwel allemaal in een goeie notenbar of liefst biowinkel te koop zijn. En in de betere Turkse supermarkt. Verder heb je nodig een bakblik van zo’n 23 centimeter doorsnee.

     
    Foto: Frank van der Vleuten

    Bekleed de binnenkant van het bakblik en vet het papier in met boter. Verwarm de oven voor 175 graden. Boter en suiker in de foodprocessor. Klop de boter en de suiker door tot een crème is ontstaan, doe er een voor een de eieren bij. Ga met de hand verder. Al het fruit snijden, behalve rozijnen of krenten, pruimen door de helft, vijgen in drieën en de steeltjes er af. Meng al het fruit door het eimengsel. Voeg de noten toe en de cognac, het fruitsap en de bakpoeder en kruiden en vouw er op het laatst de bloem door. Blijf roeren tot er een goed gemende massa is ontstaan.

    Giet het deeg in de bakvorm. In de oven, een uur lang. Dan de oven terugzetten naar 150 graden en de bovenkant van de cake bedekken met ingevet bakpapier. Nu twee uur laten bakken. Blijft goed ingepakt drie weken goed en wordt alleen maar lekkerder. Geniaal lekker.

    bron; telegraaf.nl


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:kerstfruitcake,gedroogd fruit,bloem,ei,suiker,
    26-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoentaart




    Pompoentaart

     Voor 8-10 personen 
    450 g pompoenvlees, 2 eieren, 1 eierdooier, 1 el kandijsiroop,
    75-100 g lichtbruine suiker, ½ tl kaneel, ¼ tl nootmuskaat,
    ¼ tl kruidnagel, ½ tl gember, 2,75 dl room, 1 el bruine rum,
    Voor het deeg:
    150 g bloem, 1 el poedersuiker, een snuifje zout,
    75 g boter, 50 g fijngehakte pecannoten, 1 eierdooier,
    1-2 el koud water, 1 eiwit. 
                    
                       

    Bereidingswijze;

    Maak eerst het deeg: meng de bloem met de poedersuiker en het zout. Wrijf er de boter door. Voeg de pecannoten, eierdooier en het water toe. Meng snel tot een glad deeg. Zet 30 minuten koel weg.

    Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg dun uit en bekleed er een diepe taartvorm van 21 cm doorsnede mee. Prik gaatjes in het deeg en bestrijk met het losgeklopte eiwit. Bak 25 minuten.

    Stoom de pompoen gaar en pureer. Meng met de eieren en eierdooier. Verwarm de siroop, suiker naar smaak, specerijen en room tot een homogeen mengsel. Roer door de pompoenpuree en voeg de rum toe. Giet in de taartvorm en bak nog 35 à 40 minuten tot de vulling net gestold is.
     Serveer lauw of op kamertemperatuur.

     bron;weekendknack.rnews


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:pompoen,deeg,noten,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!