Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    13-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knoflookkip met citroen


    Knoflookkip met citroen
    Voor 4 personen:

     8 kippenbouten, 100 g rauwe ham, in reepjes, 800 g aardappelen,
    250 g kleine champignons, 4 sjalotten, 4 teentjes knoflook,
    2 onbehandelde citroenen, 6 dl kippenbouillon, 4 takjes tijm,
    5 jeneverbessen, 4 el gehakte peterselie, olijfolie.


         
                                                              Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be
                                      
    Bereidingswijze

    1. Snij de (geschilde) aardappelen in stukken en de sjalot in ringen. Snipper de knoflook. Rasp de schil van 1 citroen, pers uit en vang het sap op. Snij de tweede citroen in partjes.
    2. Bak de ham krokant in 4 el olijfolie, in een stoofpan die in de oven kan. Doe er de sjalot, knoflook en champignons bij en laat alles kleuren. Schep uit de pan en hou even apart.
    3. Wrijf de kippenbouten goed in met peper en zout. Bak ze in wat extra olie aan beide kanten goudbruin.
    4. Blus de kip met citroensap en kippenbouillon. Voeg de tijm, citroenpartjes en jeneverbessen toe. Dek af en zet 40 minuten in de op 160° C voorverwarmde oven.
    5. Doe er dan de aardappelen en de knoflookchampignons bij. Laat nog 25 minuten garen. Breng op smaak met peper en zout.
    6. Meng de peterselie met de geraspte citroenschil en strooi dit voor het serveren over de kip.

    bron; libelle.be


    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:kip,look,ham,aardappel,champions,sjalot,citroen,tijm,kippenboillon,olijfolie,
    09-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hondshaai in een zuiders stoofpotje



     Hondshaai in een zuiders stoofpotje

    voor 4 personen ;

    600 g hondshaaimootjes,1 rode, 1 groene en 1 gele paprika,
    3 sjalotjes,1 ui,3 gepelde tomaten,1 dl witte wijn,
    0,5 dl groentebouillon,1 koffielepel tomatenpuree,
    enkele blaadjes basilicum, peper en zout.

                            image

    Bereidingswijze : (5 + 20 minuten)

    1. Kruid de vismootjes met peper en zout, bak ze halfgaar (4 minuten) in olijfolie en houd ze warm.
    2. Snij de paprika's, sjalotten en ui in fijne reepjes. Stoof ze even in olijfolie, blus met de witte wijn en de groentebouillon, meng de tomatenpuree eronder en laat alles inkoken tot sausdikte.
    3. Voeg de vismootjes bij de stoofpot en laat ze 4 minuten sudderen tot ze volledig gaar zijn.
    4. Verdeel de stoofpot over de borden, versier met basilicumblaadjes en met gestoofde (opzij gehouden) paprikareepjes. Serveren met gebakken aardappeltjes.

    Tip; ook heerlijk met rogvlerkjes of palingmootjes.

    bron; visinfo.be

    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:hondshaai,paprika,sjalotui,tomaat,witte wijn,groentebouillon,tomatenpuree,basilicum,peper,
    08-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goulash



    Goulash
     
    Wat zo leuk is aan de herfst, is dat er weer geurige stoofpotjes
    op het menu staan, altijd overheerlijk.
    voor 4 personen:

     1 kg runderstoofvlees, 2 rode paprika's, 3 uien, 2 teentjes knoflook,
    2 el vloeiende bloem, 1/2 l runderbouillon, boter of maïsolie,
    1 el zacht paprikapoeder, 1/2 el komijnpoeder,
    1 kl gedroogde oregano, cayennepeper, peper en zout.




    Bereidingswijze

    1. Maak de paprika's schoon en snij ze in reepjes. Pel de uien, snij ze in ringen. Pel en snipper de knoflook.
    2. Vermeng de bloem met een snuifje peper en zout. Bestuif er het vlees mee en bak het kort rondom aan in boter of olie. Haal het uit de pan en hou apart.
    3. Fruit in dezelfde pan de ui glazig. Doe er het vlees weer bij en de knoflook. Kruid met paprikapoeder, komijn en oregano.
    4. Overgiet met de bouillon. Dek af en laat 1 uur heel zachtjes stoven.
    5. Doe er dan de paprikareepjes bij en laat nog 30 minuten zacht stoven. Breng op smaak met cayennepeper en zout.

    bron; libelle.be


    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:rundsvlees,paprika,ui,look,bloem,bouillon,boter,olie,oregano,cayennepeper,
    07-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boeuf bourguignon


    Boeuf bourguignon

    voor 4 personen:

     1 kg rundvlees, in blokjes, 1 fles rode bourgogne, 500 g wortelen,
    1 tak groene selder, fijngesneden, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 
    5 jeneverbessen, 250 g kastanjechampignons, kruidentuiltje (tijm, laurier, peterseliestengels), 1 el tomatenpuree, 2 eetlepels vloeiende bloem,
    boter, olie, 5 dl runderbouillon, 2 el gehakte peterselie,
    peper en zout, maïszetmeel.



    Bereidingswijze

    1. Maak de groenten schoon. Snij de wortelen in stukken, de selder in boogjes. Pel en snipper de ui en de knoflook.
    2. Doe de wortelen, selder, ui, knoflook en het kruidentuiltje in een grote kom. Kruid met flink wat peper, doe er de jeneverbessen bij en schenk er de wijn over. Leg er het vlees in, dek af en laat een nacht marineren.
    3. Verwarm de oven voor op 175° C. Haal het vlees uit de marinade. Dep het droog en kruid het met peper en zout. Bak het goudbruin in een mengsel van boter en olie. Bestuif het vlees met bloem en laat het al omscheppend nog 1 minuutje braden.
    4. Doe het vlees in een ovenpan en schenk er de marinade met de groenten bij. Roer er de tomatenpuree en bouillon door. Dek af en zet 2.30 uur in het midden van de oven.
    5. Borstel de champignons, snij ze in kwartjes en laat ze het laatste halfuur mee garen.
    6. Bind het stoofpotje eventueel met een beetje maïszetmeel en bestrooi voor het serveren met gehakte peterselie.

    bron; libelle.be


    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:rundsvlees,rode bourgogne wijn,wortelen,selder,ui,look,champignons,bouillon,
    04-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidige gehaktballetjes
     

    Kruidige gehaktballetjes
    voor 4 personen:

    • 700 g gemengd gehakt, 50 g gerookte spekreepjes,
    • 3 dl runderbouillon,1 sneetje witbrood, 1 ei, 1 dl melk,
    • 6 sjalotten, in ringen, 2 teentjes knoflook, geperst,
    • 1 el gehakte verse munt + blaadjes voor de garnering,
    • 2 el gehakte peterselie, 2 el gehakte verse oregano,
      chilipoeder,olijfolie, peper en zout.

                                          

    Bereidingswijze

    1. Week het brood even in de melk en knijp het uit. Vermeng het met het gehakt, het ei, het spek, de knoflook, de munt en de oregano.
    Kruid met chilipoeder, peper en zout.
    2. Vorm van het mengsel 12 gehaktballen en bak ze rondom goudbruin in wat olijfolie. Doe er de sjalot bij en bak even mee.
    3. Blus met de bouillon, zet het vuur zachter en laat 30 minuten sudderen, of tot de saus wat is ingedikt.
    4. Strooi er voor het serveren de peterselie over en garneer met enkele muntblaadjes.

    bron; libelle.be


    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:gehakt,spek,bouillon,sjalot,look,kruiden,olijfolie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gepocheerde kabeljauw in de oven

     

    Gepocheerde kabeljauw in de oven

     voor 4 personen:
    4 kabeljauwmoten van 150 g/stuk, 12 kerstomaatjes, in tweeën gesneden,
    8 lente-uitjes, fijngesneden, 20 g zwarte olijven, citroensap,
    20 cl droge witte wijn, peper en zout, olijfolie.

                                         
    Bereidingswijze:
    Leg de kabeljauwmoten in een ovenschaal of in individuele ovenschaaltjes.
    Kruid ze met peper en zout, besprenkel met olijfolie en verdeel er de tomaatjes, olijven en lente-uitjes over.

    Besprenkel met het citroensap en de witte wijn.
    Gaar 10 à 12 min in een voorverwarmde oven op 200 °C.
    Geef er gekookte aardappelen of aardappelpuree bij.

    bron; nina.be

    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:kabeljauw,tomaten,lente-uittjes,olijven,
    11-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provençaalse vissersstoofpot


    Provençaalse vissersstoofpot

    Voor 4 personen;

    2 aardappelen, geschild, 4 el olijfolie, 2 uien, in ringen,
    2 tenen knoflook, fijngesneden, 2 stengels bleekselderij, in stukjes,
    2 blikken tomatenblokjes (a 400 g), 1 sinaasappel, schoongeboend,
    2 laurierblaadjes, 250 g zalmfilets, 250 g kabeljauwfilets,
    8 reuzengarnalen (zak 500 g, diepvries), ontdooid,
    1 kg verse mosselen, 1 potje zwarte olijven zonder pit (240 g), uitgelekt.



    Bereiden;

    1. Snijd de aardappelen in blokjes. Verhit de olie in een ruime, diepe pan en fruit de uien 5 min. op laag vuur. Voeg de knoflook en de bleekselderij toe en bak op middelhoog vuur 3 min. mee. Voeg de aardappel en de tomatenblokjes toe en breng zachtjes aan de kook. 2. Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Voeg het rasp, het sap en de laurierblaadjes toe en laat met de deksel op de pan 15 min. zachtjes stoven. 3. Snijd de zalm en de kabeljauw in grove stukken en voeg toe. 4. Voeg na 5 min. de ongepelde garnalen, de mosselen en de olijven toe. Laat de mossel­schelpen op hoog vuur afgedekt in ca. 6 min. opengaan. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Lekker met knapperig stokbrood.

    Tip;

    U kunt dit gerecht grotendeels 's ochtends al bereiden. Volg voor serveren het recept vanaf stap 3.

    Met de rest van de mosselen kunt u een lekker borrelhapje maken, zoals mosselen met pijnboompittensaus. 
    bron; ah.nl


    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:aardappels,ui,bleekselderij,tomaat,sinasappel,zalm,kabeljauw,garnalen,mosselen,olijven,
    26-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsragout
     


    Lekker! Belgische rec
    ept Kalfsragout

    Het geheim van een geslaagde kalfsragout schuilt in de
    naleving van de verschillende stappen in het recept.

                                                                                                                   © Sven Laurent -


    – Eerst en vooral het vlees koken in water
    – Als het kookpunt is bereikt, geleidelijk aan het schuim verwijderen met een schuimspaan
    – Vervolgens de andere ingrediënten toevoegen: de ui, de wortel en de kruidnagels
    – De groenten en het vlees grof snijden
    – Anderhalf uur laten sudderen
    – Het kalfsvlees is gaar als het tussen de vingers brokkelt (en warm is)
    – Vervolgens een witte saus maken (bloem en boter) en aanlengen met het kooknat
    – Nog twee eierdooiers toevoegen die zijn opgeklopt met room. Het geheel goed omroeren
    – Nog enkele champignons erbij en de klus is geklaard !
    – Mijn mama voegde er ook gehaktballetjes aan toe en stukjes augurk, om je vingers bij af te likken...

    bron; skynet.be

    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:kalfsvlees,ui,wortel,kruidnagels,witte saus,ei,champions,
    24-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofvlees


     Stoofvlees 

    Voor 6-8 personen;
     
    2 kg Zenuwstuk, in gelijke stukken, 1 flesje Sint Bernardus Abt 12,

    2 eetlepels stroop, bvb. Loonse appel-perenstroop,

    4 uien, grof gehakt, 1 à 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels boter,

    Paar takjes tijm, 2 kruidnagels, 2 blaadjes Laurier,

    2 bruine boterhammen, met mosterd besmeren,

    Natuurazijn (blauwe hand).

     


    Bereiding;

    Uien aanstoven in boter tot glazig en bruin samen met de look, tijm, laurier en kruidnagels. De uien niet bruin laten worden.

    Vlees dichtschroeien in bruisende boter en afkruiden met peper en zout. Toevoegen aan de uien.

     

    De pan deglaceren met het Sint Bernardus bier. Het opgewarmde bier bij het stoofvlees gieten. De stroop erdoor roeren. Bedekken met bruine boterhammen met mosterd.

    Een paar uren laten stoven zonder deksel. Afkruiden met peper en zout.

     

    Af en toe als ik merk dat het stoofvlees voor mij iets te vol/zoet is besprenkel ik het met enkele druppels natuurazijn (blauwe hand).

    bron;platprefere.canvas.be


    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:stoofvlees,bier,stroop,ui,look,boter,tijm,laulier,mosterd,natuurazijn,brood,
    07-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goulash met rode Paprika's


    Goulash met rode Paprika's

    Ingrediënten voor 4 pers;

    2 uien, 2 el varkensreuzel (of ganzenvet), 1 kg rundstoofvlees,
    2 teentjes knoflook, 1 tl komijnzaad, ½ tl grof zout, 1 grote vleestomaat,
    2 rode paprika’s, 500 g aardappelen, scherpe paprikapoeder.

      

    Bereidingswijze;

    Pel de uien en snij ze grof. Smelt de reuzel in een grote pan en fruit er de uien in. Voeg het vlees toe en bak al roerend langs alle kanten dicht. Plet de knoflook met de komijn en het zout fijn in een vijzel en doe bij het vlees. Bevochtig met 2 liter heet water en laat afgedekt 1 uur stoven.

    Pel de tomaat en snij het vruchtvlees in blokjes. Snij de paprika’s in ringen. Schil de aardappelen en snij in blokjes. Voeg toe aan het vlees en laat gaar sudderen in 30 min. Kruid de bereiding met zout en paprikapoeder naar smaak. Serveer in diepe borden.


    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    22-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept Lamscurry



    Recept - Lamscurry

     


    Ingrediënten voor 4 pers;

    750 g lamsvlees (schouder of nek, in blokjes)
    3 el arachideolie
    4 uien
    1 el arachideolie
    6 el basiscurrypoeder
    1 l lamsfond
    50 g gember
    2 grote steranijs
    1 granny smith appel, in stukjes
    1 banaan, in stukjes
    2 el gemberpoeder
    sap van 1/2 citroen
    1 teentje look
    1 el versgemalen zwarte peper
    1 el zeezout
    2 el groene kardemom
    1 el gemalen kardemom
    1 el basiscurrypoeder
    150 g kleine en middelgrote (Thaise) aubergines
    12 okra’s
    1 el arachidolie
    zeer verse peperkorrels

    Bereidingswijze;

    Bak het vlees kort aan in olie.

    Pel de ui, snij fijn en stoof aan in olie. Laat goed bruinen. Voeg currypoeder toe en laat even krachtig meestoven. Doe het vlees en de lamsfond erbij en voeg ook de overige ingrediënten toe, behalve de aubergines en de okra’s. Laat onder deksel op matig vuur gaar stoven. Laat afkoelen en een nacht rusten.

    Warm de curry opnieuw op. Bak de aubergines en okra kort aan in olie en doe bij de curry. Voeg voor het parfum nog een eetlepel basiscurrypoedertoe. Laat vijf minuten sudderen. Garneer met verse peperkorrels en serveer.

    bron;knackweekend.rnews.be

    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ossobuco alla Milanese met gremolata en tagliatelle


    Ossobuco alla Milanese met gremolata en tagliatelle





    Ingrediënten;
    Aantal voor 4 pers.

    - 4 kalfsschenkels (2 cm dikte)
    - 2 uien
    - 100 gr wortelen
    - 100 gr bleekselder
    - 3 tomaten (of 1 blik tomaatstukjes)
    - 2 el bloem
    - 4 el olijfolie + klontje boter
    - 125 ml witte wijn
    - 200 ml kalfsfond of bouillon
    - 1 teen look, peper en zout
    - kruidentuil van 2 laurierblaadjes en enkele takjes tijm
    - basilicum (voor de garnering)

    - voor de gremolata;
    - 1 geboende citroen
    - 1 bosje peterselie (handvol)
    - 1 à 2 tenen look uit de knijper

    Bereiding;

    Snijd alle groenten in grove blokjes van ongeveer 1 cm.
    Snijd de randen van het vlees om de 2 cm in, om het opkrullen te voorkomen. Wentel het vlees in de bloem en kruid het met peper en zout.

    Doe de olijfolie en de boter in een grote, diepe pot en bak de kalfsschenkels goudbruin. Haal ze weer uit de pot en leg ze op een bord. Stoof de ui, de bleekselder en de wortels in dezelfde pot aan en pers de look erbij. Laat 2 minuten stoven.
    Doe het vlees er weer bij en blus met de witte wijn en de bouillon of fond. Doe de kruidentuil en de tomaten erbij en laat minstens 2 uur pruttelen op een laag vuur. Je kan, als dat nodig blijkt, de saus verder indikken met maïzena.

    Rasp de schil (de zeste) van de citroen en meng ze met de fijngehakte peterselie en de geperste look.
    Leg de schenkels en de saus in verwarmde borden en bestrooi met wat gremolata (opgepast, de smaak kan snel overheersen). Garneer met wat basilicum. Serveer met tagliatelle.

    bron;vt4.be

    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    18-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rundskarbonade met whisky en krielaardappelen



    Rundskarbonade met whisky en krielaardappelen


    Ingredienten voor 4 personen;

    2 uien, 2 teentjes knoflook, 800 g rundsstoofvlees, bloem,
    4 eetlepels olijfolie, 4 eetlepels whisky, 1/2 thee-lepel droge tijm,
    1 eetlepel mosterd, 60 cl kippenbouillon, zout, peper,
    600 g krielaardappelen.




    1. Verwarm de oven voor op 180°C (thermostaat 6). Pel de uien en de teentjes knoflook en hak ze fijn. Snijd het vlees in stukken en bestrooi ze met bloem.

    2. Verhit de olie in een pot. Bak de stukken vlees goudbruin en haal ze uit de pot. Fruit nu de look en de ui en giet de whisky erbij. Voeg ook de tijm, mosterd en kippenbouillon toe. Kruid met peper en zout en roer goed.

    3. Leg de stukken vlees weer in de pot, breng aan de kook en roer. Haal de pot van het vuur en verdeel het vlees, de saus en de garnituur over de ministoofpotjes. Doe het deksel op de potjes en plaats ze gedurende 1.45 uur in de oven.

    4. Was, borstel en droog intussen de aardappelen. Voeg ze op het einde van de gaartijd toe en plaats de stoofpotjes opnieuw gedurende 45 minuten in de oven.

    5. Haal de stoofpotjes uit de oven en dien ze op.

    bron; plusmagazine.rnews.be


    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    06-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse hutsepot



     Vlaamse hutsepot

    Vlaamse hutsepot
    Foto; lekkervanbijons.be

    Ingrediënten

    Voor 5 personen:
    700 gram ossenstaart
    700 gram tussenrib
    400 gram lamsschouder
    1 kleine kookworst
    1 varkensoor
    ½ selder met blad
    8 wortelen
    150 gram prinsessenbonen
    4 preistengels
    8 aardappelen
    1 ui
    ½ groene kool
    enkele spruitjes
    pastinaak
    4 rapen
    2 teentjes knoflook
    15 jeneverbessen
    6 peperbolletjes
    3 kruidnagels
    bouillon blokjes
    zout

    Bereidingswijze

    Hoe ik mijn hutsepot maak. Niet te nat, niet te droog.Ik bak mijn vlees wel eerst aan, niet laten koken. De smaak is dan nog beter.
    Leg de ossenstaart, de tussenrib en de lamsschouder in een grote kookpan,Water met groentenbouillon (blokjes) eraan toevoegen, niet overdrijven. Voeg weinig zout toe en breng aan de kook. Laat op een zacht vuurtje gedurende een uur sudderen. Het vet regelmatig afscheppen.

    Schil intussen de worteltjes en snijd ze in twee. Maak de prei schoon maar laat er nog wat groen aan. Pel de ui en prik er de kruidnagels in. Voeg deze aan het mengsel toe, samen met de knoflook, de jeneverbessen en de peper. Laat verder koken. Was en snijd de kool in stukken, schil de aardappelen, de rapen en de selder. Snijd alle groenten in twee en was ze onder stromend water. Houd de prinsessenbonen en de aardappelen opzij. Voeg de kool, de rapen en het varkensoor toe aan het mengsel.Af en toe kijken of er nog genoeg vocht in de pan is.Laat nog 30 minuten verder koken. Voeg daarna de aardappelen, de prinsessenbonen en de kookworst toe en laat opnieuw 30 minuten koken. Verwijder regelmatig het vet.

    Laat het vlees en de groenten uitdruipen. Leg ze allemaal samen in een diepe schotel en presenteer de bouillon afzonderlijk. Dien meteen op. Wens je de bouillon als voorgerecht op te dienen, dan strooi je er wat geraspte kaas op en serveer je hem met geroosterd brood.

    Tip: Zoals elke stoofpot bereid je de hutsepot het beste de avond voordien. Hij zal er alleen maar lekkerder door worden. Bovendien zul je het vet gemakkelijker kunnen verwijderen, aangezien vet stolt bij het afkoelen.

    bron; knackweekendrnews.be


    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    17-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsragout


    Kalfsragout

    Kalfsragout
                                                                            Foto © Sven Laurent
     Kalfsragout –blanquette de veau in het Frans- houdt geen verband met de
    Blanquette de Limoux (schuimwijn). Bovendien gaan beide niet goed samen
    .

    Ik hoop dat u het niet erg vindt dat ik af en toe een grapje maak. Alles welbeschouwd is humor onmisbaar voor de mens, zoals kalfsragout voor de Belgen. Het zijn noodzakelijke dingen die het leven waardevol maken.
    Het onvermijdelijke ingredient voor een geslaagde kalfsragout is uiteraard kwaliteitsvol kalfsvlees. Dit is een waarheid al seen koe ! Als het kalfsvlees niet mals is, wordt het een zware klus om te kauwen. Uiteraard volstaat de kwaliteit van het vlees niet, ook de handigheid spelt een vooraanstaande rol.

    – Het geheim van een geslaagde kalfsragout schuilt in de naleving van de verschillende stappen in het recept. Eerst en vooral het vlees koken in water
    – Als het kookpunt is bereiktn geleidelijk aan het schuim verwijderen met een schuimspaan
    – Vervolgens de andere ingrediënten toevoegen : de ui, de wortel en de kruidnagels
    – De groenten en het vlees uiteraard grof snijden
    – Anderhalf uur laten sudderen
    – Het kalfsvlees is gaar als het tussen de vingers brokkelt (en warm is)
    – Vervolgens een witte saus make (bloem en boter) en aanlengen met het kooknat
    – Nog twee eierdooiers toevoegen die zijn opgeklopt met room. Het geheel goed omroeren
    – Nog enkele champignons erbij en de klus is geklaard !
    – Mijn mama voegde er ook gehaktballetjes aan toe en stukjes augurk, om je vingers bij af te likken...
    - Dit is uiteraard maar een suggestie. U bent baas in uw eigen keuken; ik beperk mij tot het verschaffen van de basisrecepten.

    bron; skynet.be

    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    07-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpotje van Chinese kool met kalfsvlees
     

    Stoofpotje van Chinese kool met kalfsvlees


    Stoofpotje van Chinese kool met kalfsvlees

    Het in blokjes gesneden vlees 5 minuten laten kleuren in de hete boter. Uit de pan nemen en apart houden. De gehakte ui en de knoflook in de pan doen, kruiden met tijm en een paar minuten aanfruiten. Het vlees er opnieuw bijvoegen en overgieten met kalfsfond en wijn. Kruiden met peper en zout. Het vuur lager draaien en een uur laten sudderen.

    Er tot slot de in reepjes gesneden paprika's en de geschaafde Chinese kool bijvoegen en nog 15 minuten laten stoven tot alles gaar is. Bestrooien met bieslook en serveren met boeren- of stokbrood.

    Ingrediënten
    Voor 4 personen
    1  Chinese kool
    1  paprika (groen)
    1  paprika (rood)
    1 paprika (geel)
    2  uien
    4 teentjes knoflook
    500 g kalfsgebraad
    50 g boter (bakboter)
    1 takje tijm
    4 dl kalfsfond
    1 dl wijn (wit/droog)
    peper
    zout
    1 eetlepel bieslook (fijngehakt)

    bron; flandria.vlam.be





    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    16-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemaakt in het koude Rusland : Borsjt



    Gemaakt in het koude Rusland : Borsjt

                       

    Ingrediënten voor 4 personen:

    1 kg mager rundvlees
    1 1/2 Liter vleesbouillon (tablet)
    1-2 laurierblaadjes
    500 g rode bieten
    1 preistengel
    250 g aardappels, liefst vastkokend
    250 g witte kool
    1-2 EL citroensap
    100 g gedroogde Cranberries
    40 g Californische walnoten
    zout, peper
    2 EL gehakte peterselie


    Bereiding:

    1. Het vlees afspoelen en in een grote braadpan leggen. Bouillon en laurier toevoegen en aan de kook brengen. Schuim afscheppen en dan nog 90 minuten laten koken.
    2. Rode bieten schillen en de laatste 45 minuten mee laten koken met het vlees.
    3. Prei schoonmaken, afspoelen en in ringetjes snijden. Aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden. Witte kool schoonmaken en in reepjes snijden. De groenten en aardappel de laatste 30 minuten ook met het vlees laten meekoken.
    4. Rode bieten uit de vleessoep halen, kort af laten koelen en in reepjes snijden. Citroensap erover druppelen. Kort laten intrekken en dan samen met de Cranberries en de gehakte walnoten terug doen in de vleessoep.
    5. Vleesblokjes terug doen in de soep en met peper en zout op smaak brengen. Met peterselie garneren voor het opdienen.

    Bereidingstijd: Ca. 1 ¾ uur 

    Tip: Naar wens extra zure room of crème fraîche toevoegen.

    bron;www.cranberries-usa.nl
     


    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!