Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
10-01-2013
Foe Yong Hai
Ooit heb ik eens een week gewerkt bij de plaatselijke Chinees, gewoon om eens mee te maken hoe dat wereldje in elkaar zit. Maar ook om nu eindelijk
sommige gerechten eens zelf te kunnen maken.
Foe Yong Hai
Voor twee personen;
1 prei, in ringetjes,
1 teen knoflook,
½ ui, gesnipperd
75 gr mager varkensvlees, in reepjes,
50 gr champignons in plakjes,
2 eieren
weinig zout, peper, djahé en scheutje sojasaus
Voor de saus;
1 ½ dl water,
½ dl azijn,
1 eetl sherry
1 eetl tomatenpuree,
1 eetl ketjap,
½ eetl suiker
Chilisaus naar smaak,
1 eetl maïzena.
foto; P. schoonen
Bereiding;
Bak de prei, ui en de knoflook aan. Bak het vlees en de champignons mee.
Klop de eieren, met zout, peper, gemberpoeder en sojasaus en een lepel water en
schenk dit mengsel over het vlees. Vuur laag en laat rustig stollen. Wil je het
mooi presenteren dan vouw je de omelet nog dicht.
Inmiddels heb je water aan de
kook gebracht samen met azijn, sherry, tomatenpuree, ketjap, suiker en
chilisaus. Even laten gaan en dan binden met een papje van maïzena. Je kan zelf
een beetje sturen met de azijn, de suiker en de ketjap hoe zoet of zuur je
zoetzure saus is.
In When Harry met Sally belanden de twee vrienden bij Katzs Delicatessen, een beroemde eettent in New York. Terwijl Sally een broodje met kalkoen eet, gaat het gesprek plots over de vraag of mannen al dan niet kunnen horen of een vrouw een orgasme faket. Sally beweert van niet en bewijst haar punt door een orgasme door de ruimte te kreunen, waarop een van de klanten zegt: Ik wil eten wat zij eet. Je weet dus wat je te doen staat als je ook wil genieten
Voor 4 sandwiches 8 sneden brood, 4 sneden cheddar 500 gram kalkoenfilet (vers) of 300 gram gekookte kalkoen in sneetjes 2 grannysmithappels, 2 tomaten, 1 el mayonaise, 1 el yoghurt 1 tl vloeibare honing, sap van ½ limoen, 4 blaadjes ijsbergsla
Als je met verse kalkoenfilet werkt, snij ze dan in plakjes van 0,5 cm dik.
Rooster ze kort in de grillpan en kruid met peper en zout. Laat afkoelen.
Snij de granny smiths zonder te schillen in dunne plakjes tot tegen het klokhuis. Snij nu de plakjes op hun beurt in staafjes. Meng ze met het sap van de limoen om verkleuren tegen te gaan.
Meng de mayonaise met de yoghurt en honing goed door mekaar.
Leg 4 sneetjes brood op het werkvlak. Bedek met de blaadjes ijsbergsla.
Leg hierop de helft van de kalkoenfilet. Hierop komen de kaas en de appelstaafjes. Lepel de dressing over de appeltjes. Aflsuiten met de rest van de kalkoen en de sneetjes brood. Druk lichtjes aan en snij in gelijke driehoeken.
Tip: Zonder de sla kan je deze sandwich ook lekker even in het tostiapparaat bakken of 5 minuten in een hete oven van 180°.
Een universiteit van Illinois meldt dat kinderen uit gezinnen waar nog aan tafel wordt gegeten, gezonder zijn. Natuurlijk is aan tafel eten gezonder! En lekkerder.
Voor vier personen: 1 pak rijstvellen (rice paper, toko), 50 g mihoen of dunne tarwenoedels paar eetlepels lichte sojasaus, eetlepels sesamolie gekookte garnalen, gerookte kip, in reepjes naar keuze komkommer, wortel (geraspt) sla, lente- ui, verse munt en koriander
Dipsaus: 5 eetlepels Thaise vissaus, 5 eetlepels azijn gulle eetlepels poedersuiker,1 teen geperste knoflook, nu proeven, enkele eetlepels water volgens smaak.
Het Grote Culinaire Inpakspel: aan tafel pakketjes maken. Zet een groot diep bord of een ondiepe schaal met koud water op tafel. Iedereen doopt daar zo'n rijstvel in, draait het zodat het overal nat wordt, en hevelt het over naar zijn eigen bord. Snel werken, want anders wordt het vel te slap. Dan leg je er vulling op en op rollen zoals de visman de vis inpakt: van onder af stukje rollen, zijkanten naar binnen vouwen en verder rollen. Doop in de dip en eet.
De dip: roer alles door elkaar. De vulling: kook de bundels noedels kort in kokend water (tijd op de verpakking), maar haal ze niet los. Spoel koud en knip in porties; besprenkel met sojasaus en sesamolie. Reepjes gerookte kip en wat je nog lekker vindt. Doe vooral ook veel gemengde verse kruiden en fijn gesneden groente in elke rol.
BEREIDING 1. Maal het vlees en de scampi samen in de keukenrobot. Voeg de uitgeknepen en in stukjes gesneden paddenstoel toe, samen met het aardappelmeel en de smaakmakers.
2. Leg een dimsumvelletje op de cirkel die je maakt met duim en wijsvinger. Leg wat van de vulling in het midden en druk het velletje naar beneden tot je een kuipje maakt.
3. Stoom de dimsum 15 minuten in een bamboemandje boven kokend water. Bedek het mandje met sojascheuten tegen het kleven. Serveer met sojasaus
LANGOUSTINEBLOEMEN
INGREDIENTEN (4 PERSONEN)300 g langoustinevlees
10 g bamboe
2 eiwitten
Zout
20 vellen wontondeeg
BEREIDING 1. Knip de wontonvellen in heel dunne reepjes en laat ze lukraak op een bord dwarrelen.
2. Maal het langoustinevlees samen met de bamboe en wat zout en vorm er balletjes van ter grootte van een golfbal. Wentel de balletjes door het eiwit en vervolgens door de wontonsliertjes.
3. Frituur de balletjes in arachideolie (180° C) tot ze goudgeel zijn. Serveer met zoet-pikante chilisaus.
GEFRITUURDE WONTON MET FILET AMERICAIN
INGREDIENTEN (4 PERSONEN)250 g filet americain
2 waterkastanjes
1 sprietje citroengras
4 takjes koriander
1 ½ tl aardappelmeel
1 el sojasaus
Peper en zout
20 vierkante wontonvelletjes
BEREIDING 1. Verwijder de buitenste bladeren van het citroengras en snijd het malse binnenste in kleine ringetjes. Doe ze samen met de overige ingrediënten in de keukenrobot en mix.
2. Leg de wontonvelletjes met een punt naar je toe, doe wat van de vulling in het midden, bestrijk met water en vouw dicht. Plooi de rand frivool om.
3. Frituur de wontonvellen goudgeel in arachideolie (180° C). Serveer met pikante chilisaus