Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    06-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zachte loempia's aan tafel


    Zachte loempia's aan tafel

    Een universiteit van Illinois meldt dat kinderen uit gezinnen
    waar nog aan tafel wordt gegeten, gezonder zijn. 
    Natuurlijk is aan tafel eten gezonder!
    En lekkerder.

    Voor vier personen:
    1 pak rijstvellen (rice paper, toko), 50 g mihoen of dunne tarwenoedels
    paar eetlepels lichte sojasaus, eetlepels sesamolie
    gekookte garnalen, gerookte kip, in reepjes naar keuze
    komkommer, wortel (geraspt) sla, lente- ui, verse munt en koriander

    Dipsaus:
    5 eetlepels Thaise vissaus, 5 eetlepels azijn
    gulle eetlepels poedersuiker,1 teen geperste knoflook, nu proeven,
    enkele eetlepels water volgens smaak.

          
                                                                                                                  © THINKSTOCK

    Het Grote Culinaire Inpakspel: aan tafel pakketjes maken. Zet een groot diep bord of een ondiepe schaal met koud water op tafel. Iedereen doopt daar zo'n rijstvel in, draait het zodat het overal nat wordt, en hevelt het over naar zijn eigen bord. Snel werken, want anders wordt het vel te slap. Dan leg je er vulling op en op rollen zoals de visman de vis inpakt: van onder af stukje rollen, zijkanten naar binnen vouwen en verder rollen. Doop in de dip en eet.

    De dip: roer alles door elkaar.
    De vulling: kook de bundels noedels kort in kokend water (tijd op de verpakking), maar haal ze niet los. Spoel koud en knip in porties; besprenkel met sojasaus en sesamolie. Reepjes gerookte kip en wat je nog lekker vindt.
    Doe vooral ook veel gemengde verse kruiden en fijn gesneden groente in elke rol.

    Tip: wortelrasp, sojascheutjes, sambal, tomaat,
    hoisinsaus, reepjes paprika, Turkse paprikapasta.


    Onno Kleyn
     
    bron; volkskrant .nl


    Categorie:CHINEES, OOSTERS,
    Tags:rijstvellen, mihoen, sojasaus, sesamolie, garnalen, kip, komkommer, sla, lent-ui, munt, koriander,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinees soepje

    Chinees soepje

    Dit Chinees soepje is lekker licht en toch een volwaardige maaltijd.
    Bovendien is ze vrijwel vetvrij en dus bijzonder geschikt
    voor wie wat aan de lijn wil doen. En het gaat snel.

    Nodig:
    Zakje Chinese groenten (diepvries), een kipfilet in blokjes gesneden,
    1 liter kippenbouillon (magere), rijstnoedels en wat
    verse sojascheuten om af te werken.

                      Chinees soepje

    Werkwijze : Breng de kippenbouillon aan de kook. Voeg het vlees een de groenten toe en laat alles gedurende een klein half uur mooi gaar koken.
    Kruid eventueel nog wat bij.
    Voeg dan de rijstnoedels toe.
    Nog een paar minuutjes laten koken en het is klaar.
    Vlak voor het opdienen kan je er nog wat verse sojascheuten aan toevoegen. Dat zorgt voor een lekkere krokante toets.


    bron; yunomi.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:chinese groenten, kip, kippenbouillon, rijstnoedels, sojascheuten,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genieten van luxe en wijn in B&B Divino


    Genieten van luxe en wijn in B&B Divino


                           genieten van luxe en wijn in b b divino

    Wie de Kalmthoutse Heide wil verkennen, kan dat vanuit B&B Divino doen. Hier worden luxueuze logies aangeboden.

    In de omgeving vind je allerlei fiets- en wandelmogelijkheden.
    De bed & breakfast ligt bovendien dicht bij het centrum.
    Je kan ook genieten van het terras of een wijndegustatie.

    De twee kamers zijn luxueus ingericht. 'Dolcetto' beschikt over een
    kingsize bed, zithoek, flatscreen tv, koelkastje, airco en draadloos internet.
    Er is een infraroodsauna voor handen en in de badkamer vind je een ruime douche, groot ligbad en toilet. 'Nebbiolo' is ook uitgerust met een
    kingsize bed, zithoek, flatscreen tv, koelkastje, airco, draadloos internet
    en een apart toilet. In de badkamer is er een inloopdouche.

    Een nacht met twee personen in 'Nebbiolo' kost 95 euro.
    Voor een overnachting voor twee in 'Dolcetto' moet je 120 euro op tafel leggen.
    Het ontbijt is inbegrepen.

    B&B Divino
    bron; vakantiekanaal.be


    Categorie:CULINAIRE TRIPS, REIZEN.
    Tags:B & B Divino, Kalmthoutse Heide, Kalmthout,
    05-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frietkot de luxe
     

    Frietkot de luxe
     
    ‘Garnaalkroketten boordevol grijze garnalen, versgesneden frieten en hamburgers die voor 100 procent uit vlees bestaan.


     

    Luxe lederen banken, mooie grote foto's aan de muur, cava op de kaart en prijzen die je waarschijnlijk nooit eerder zo hoog hebt gezien voor een bord friet. Het eerste Belgische luxe frietkot is geopend. Vincent Boutens is de bedenker van Chez Vincent, een frituurzaak waar je in weelde kan snacken.

      Het is alleen nog wel de vraag of mensen daarvoor dieper in de buidel willen tasten. Volgens eigen marktonderzoek gedaan door de bedenker van het geheel zijn die er wel degelijk. Deze groep mist de hygiëne en kwaliteit bij gewone frituurzaken.

      Kwaliteit
      Veel van de snacks van Chez Vincent worden zelf gemaakt. Kipnuggets met maar 30% kippenvlees zal je hier niet vinden, alleen 100% is goed genoeg.

      Het restaurant is nu enkel nog in het toeristische centrum van Brugge, maar Boutens is van plan de hele wereld te veroveren met zijn luxe frietkotten.

      bron; telegraaf.nl
                 nieuwsblad.be

      Categorie:RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN
      Tags:Chez Vincent, Brugge, frituur,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plattekaas met zomerfruit en peperkoekblokjes


      Plattekaas met zomerfruit en peperkoekblokjes

      Voor 4 personen

      4 pruimen, 500 g aardbeien, kersen en allerlei soorten bessen
      50 g suiker,4 sneetjes peperkoek, 400 g volle plattekaas  

                               

      Bereidingswijze

      Was de pruimen en verwijder de stenen. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Was de kersen en verwijder de steeltjes en pitten. Was de bessen en verwijder de steeltjes. Doe een deel van de pruimen, aardbeien, kersen en bessen in een kookpot en breng aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten op een zacht vuurtje koken. Voeg wat suiker toe naar smaak (afhankelijk van het fruit dat je gebruikt). Laat afkoelen.

      Laat de rest van het fruit goed uitlekken. Dep het eventueel een beetje droog. Snijd de pruimen en de aardbeien in stukken. Snij de sneetjes peperkoek in kleine dobbelsteentjes. Verhit een antiaanbakpan en rooster de peperkoekblokjes tot ze krokant zijn. Meng de plattekaas met een deel van de vruchtencoulis. Schep in kommetjes, giet er de rest van de vruchtencoulis over. Werk af met de rest van het fruit en de peperkoekblokjes.


      Recept: Geert Groffen
      bron; mijnflandria.be

      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Tags:pruimen, aardbeien, kersen,bessen, suiker, peperkoek, plattekaas,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griekse salade


      Griekse salade

      voor 4 personen

      Fetakaas van schapenmelk, groene, gele en oranje paprika,
      zoete ui, komkommer, tomaten, ontpitte zwarte olijven,
      zeezout, zwarte peper, provençaalse kruiden, lekkere olijfolie.

                                 

      Bereidingswijze< 15 min.
      Snijd de groenten in niet te fijne reepjes.
      Voeg alles samen in een mooie schaal, en kruid royaal naar smaak met olijfolie, zeezout, peper en provencekruiden.
      Leg bovenop de blokjes feta en meng voorzichtig.

      Heb je nog verse kruiden in de buurt? Snipper peterselie, basilicum of bieslook erover. Smakelijk!


      bron; mijnflandria.be

      Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
      Tags:fetakaas, paprika, ui, komkommer, tomaten, olijven, olijfolie, kruiden,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gravlax met slaatje van wortel, appel en gember



      Gravlax met slaatje van wortel, appel en gember

      Voor 4 personen:
      2 verse zalmfilets met vel, samen 1 kg ,1 bosje dille
      50 g suiker ,50 g grof zout ,2 tl grofgemalen witte peper

      Voor het slaatje:
      2 cm verse gember ,2 grannysmithappels ,sap van 1 citroen
      2 wortelen ,1,5 el olijfolie ,½ tl roze peperkorrels
      vijfpepermengeling en fleur de sel

                     

      Bereidingswijze

      Maak de gravlax 3 dagen op voorhand. Leg een zalmfilet met het vel naar onder op plasticfolie. Hak de dille fijn en meng met de suiker, het zout en de peper. Spreid dit mengsel uit over de zalm en leg er de tweede filet op met het vel naar boven. Dek goed af met plasticfolie en wikkel er dan aluminiumfolie en een keukendoek rond.

      Leg de zalm in de koelkast met een gewicht op (bijvoorbeeld enkele blikken). Laat 3 dagen rusten; draai de zalm elke 12 u. om.

      Maak het slaatje: rasp de gember in een slakom. Was en ontpit de appels. Snij het vruchtvlees in reepjes. Voeg toe aan de slakom en sprenkel er het citroensap over. Schep goed om. Schil en rasp de wortelen grof. Doe bij de appels. Kruid licht met vijfpepermengeling en zout, voeg de olijfolie toe en schep om. Zet de salade 30 min. koel weg.

      Leg zalm open en verwijder de droge marinade. Snij de zalm in dunne plakjes, zonder door het vel te snijden. Verdeel het wortelslaatje over 4 borden en schik 3 plakjes zalm op elke portie. Werk af met de roze peperkorrels en serveer meteen.

      Tip: met deze hoeveelheden maakt u meer gravlax dan nodig is voor dit recept. Wikkel de rest van de zalm (al dan niet gesneden) in plasticfolie en bewaar in een luchtdichte doos in de koelkast.


      Bron; knackweekend.rnews.be

      Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
      Tags:Zalm, Wortel, Gember, Appel, dille, citroen, olijfolie, grof zout,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vol-au-vent met kalfszwezerik



      Vol-au-vent met kalfszwezerik 

      Voor 4 personen:

      400 g kalfszwezerik, 150 g gehakt (kalf varken of gevogelte)
      broodkruim, 1 ei, peper en zout, 250 g champignons
      1 teentje look, sap van een halve citroen, boter, 1 vel bladerdeeg

      Voor de saus

      1 dl gevogeltefond, 1 sjalot fijngesnipperd, 1/2 dl witte wijn
      1 takje rozemarijn, 1/2 dl room, muskaatnoot

      Voor het schuim van paddenstoelen

      100 g paddenstoelen (dit mag een mengeling zijn van gedroogde
      champignons morieljes bospaddenstoelen…)
      1/2 teentje look, peper en zout, 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn

                    vol au vent met kalfszwezerik vertolkt door geert van hecke

      Bereiding :

      1 Blancheer de kalfszwezeriken en laat ze gedurende een nacht onder een licht gewicht koud worden

      2 Bereid het schuim van paddenstoelen. Laat de paddenstoelen gedurende een tweetal minuten koken samen met wat peper en zout, een half teentje look, heel weinig tijm en rozemarijn. Laat dan het geheel gedurende twee uur afkoelen.

      3 Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak het af tussen twee bakplaten in de oven op 180 °C.

      4 Bak de kalfszwezeriken in geklaarde boter tot ze krokant zijn.

      5 Meng het ei, peper en zout en broodkruim onder het gehakt.

      6 Maak balletjes van het gehakt en blancheer ze.

      7 Bak de champignons in de boter en voeg er desgewenst een teentje look bij

      8 Bereid de saus. Laat de gevogeltefond inkoken samen met de fijngesnipperde sjalot, de witte wijn, de nootmuskaat, het takje rozemarijn en de room. Werk de saus op met boter en klop op en voeg er op het einde het citroensap bij.

      9 Mix vervolgens de gekookte paddenstoelen (stap 2) met de mixer tot schuim

      10 Bordpresentatie. Leg eerst een laagje champignons, kalfszwezeriken en balletjes op het bord. Leg daarop een laagje bladerdeeg, vervolgens opnieuw een laagje kalfszwezerik, champignons en balletjes en ten slotte daarop een laatste laagje bladerdeeg. Dresseer het bord met de saus en het schuim van paddenstoelen en werk af met een takje rozemarijn


      Chef : Geert van Hecke
      bron; gva.be


      Categorie:VLEESGERECHTEN,
      Tags:zwezerik, gehakt, ei, champignons, look, citroen, bladerdeeg, sjalot, wijn, rozemarijn, room, tijm,
      04-06-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade met roquefort en perensorbet

      Salade met roquefort en perensorbet

      Voor 4 personen;  
      1 krop friséesla, 150 g roquefort, 4 el walnotenolie
      1 el wijnazijn, 3 dl perensorbet, peper van de molen en zout

                             

      Bereidingswijze

      Maak de blaadjes van de sla los en was ze grondig. Zwier nadien goed droog. Snij de roquefort in kleine blokjes. Maak een vinaigrette met de walnotenolie, wijnazijn, peper en zout. Giet over de salade en meng goed.

      Verdeel over 4 borden/glaasjes en strooi er de blokjes roquefort over. Vorm kleine bolletjes van de perensorbet met een bolletjessteker en schik deze op de salade. Serveer meteen.

      bron; knackweekend.rnews.be


      Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
      Tags:friseesla, roquefort, walnotenolie, wijnazijn, perensorbet,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensribstuk met Luikse salade


      Varkensribstuk met Luikse salade
       
      Het hoeven niet altijd ribben op de barbecue te zijn.

      Voor vier personen:
      - 2 grote uien, 800 g vastkokende aardappelen
      - 200 g groene boontjes, gehakte peterselie, scheut azijn
      - 2 dikke varkensribstukken van elk 400 g (zonder been, met wat vet aan)
      - 40 g geklaarde boter, zout, zwarte peper uit de molen
      - 60 g boter (goeie boter, zoals we zeggen), 100 g lardons gerookte spek.

                                    
                                                                 Wim Daneels

      Hoe je het maakt:
      1. Snijd de ui in twee en versnijd grof. Kook de aardappelen in de pel gaar in gezouten water, pel en snijd in plakjes. Blancheer de groene boontjes in gezouten water en verfris.
      2. Kruid de varkenskoteletten met zout en zwarte peper. Schroei het vlees aan in geklaarde boter aan de beide zijden. Plaats de braadpan gedurende een 5-tal minuten in een oven van 180° C. Laat even rusten voor je het vlees aansnijdt.
      3. Bak de aardappelschijfjes goudbruin in bruisende boter. Kruid met zout en peper. Haal de aardappelen even uit de pan, bak nu de spekreepjes en de uien bruin in boter. Blus met een scheut azijn. Voeg nu de groene boontjes toe en warm alles goed op.
      4. Snij het vlees in plakjes. Schik de salade op het bord. Leg het vlees ertegen aan. Lepel de bakjus over het vlees. Werk af met peterselie.

      Tip:
      Je kan dit ook apart serveren als warme salade.

      Frederik Hoorne 
      bron; nieuwsblad.be


      Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
      Tags:varkensvlees, ui, aardappel, boontjes, peterselie, azijn, boter, spek,
      03-06-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zachte chocoladetaart met peren in rode wijn


      Zachte chocoladetaart met peren in rode wijn

      Nodig;
      175 g donkere chocolade, 4 eieren, 150 g boter, 100 g suiker,
      75 g bloem, 75 g gemalen amandelen.
      Voor de peren:
      1 kg niet te rijpe peren, 1 fles goede rode wijn , 100 g suiker,
      1 stokje kaneel, 10 peperbolletjes, 2 takjes tijm , 1 kruidnagel,
      2 el crème de cassis

                                     Food & Styling foto chocoladetaart met peren

      Bereiding:

      Smelt de chocolade samen met de boter in een warmwaterbad.
      Klop de eigelen samen met de suiker tot een bijna witte en romige massa.
      Roer de gezeefde bloem en de gemalen amandelen door het chocolademengsel en vermeng met de eimassa.
      Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het deeg.
      Giet het deeg in een beboterde bakvorm en bak 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200°. Verlaag de temperatuur van de oven
      tot 1800 en laat nog 15 minuten verder bakken.
      Het hart van de taart mag een beetje zacht blijven.
      Laat de taart een beetje afkoelen en haal ze voorzichtig uit de bakvorm.

      Schil de peren en snijd langs de onderkant het harde stuk van het klokhuis eruit. Vermeng alle ingrediënten in een kookpot waarin de peren helemaal
      in het siroop ondergedompeld zijn.
      Breng aan de kook en laat zachtjes koken tot de peren gaar worden.
      Dit duurt tussen 25 en 35 minuten. Laat de peren in de wijnsiroop afkoelen.
      De rode kleur van de peren zal meer uitgesproken zijn indien u de
      peren I dag op voorhand klaarmaakt.
      Verwijder voor het opdienen de peren uit de siroop en
      laat deze siroop voor de helft inkoken.

      De smaken van België door Livia Claessen en Henri Kleinblatt,
      foto's Benny De Grove.
      The House of Books ISBN 90 443 0283/98


      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Tags:chocolade, eieren, bloem, suiker, amandelen, peren, wijn, kaneel, crème de cassis
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goede redenen om je vlees te marineren


      Goede redenen om je vlees te marineren



      Het is barbecueseizoen, en overal in het land worden vleesschotels besteld en kolen gloeiend gehouden. Maar hoe hou je het ook gezond voor jezelf? Door je vlees te marineren! Hierbij enkele goede redenen waarom je dat zou doen.

      1)    Gemarineerd vlees bevat minder kankerverwekkende stoffen (de zogenaamde HCA's)  die worden gevormd als vlees op hoge temperatuur wordt gegaard.

      Tip: voeg rozemarijn toe aan je marinade om de vorming van HCA's nog te verminderen.

      2)    Marinades vertragen de groei van schadelijke bacteriën in het vlees, zoals de listeria-bacterie die een infectie veroorzaakt. Voor oudere mensen, zwangere vrouwen en AIDS-patiënten kan een besmetting nare gevolgen hebben.

      Tip: bewaar je vlees altijd op 4 graden of minder. Ook gemarineerd vlees moet in de koelkast bewaard worden.

      3.    Een marinade met natuurlijke zuren, zoals azijn of fruitsap, maakt het vlees malser en de proteïnen gemakkelijker om te verteren.

      Tip:
      gebruik frambozen- of appelazijn voor een zoete toets

      Er zijn ook nadelen aan marinades: zo kunnen ze de calorieteller behoorlijk doen tilt slaan. Gebruik daarom maar een half kopje marinade voor anderhalve kilo vlees. Dat is voldoende om het vlees alle voordelen te geven, en de calorieën enigszins onder controle te houden.

      Hergebruik geen ongekookte marinade voor bijvoorbeeld een saus. Beter is een beetje marinade apart te bewaren na het maken en voor het rauwe vlees is toegevoegd.

      Bewaar gemarineerde kip of gevogelte niet langer dan twee dagen, rundsvlees kan tot vijf dagen gemarineerd bewaard worden.
       

      (edp)bron; hln.be

      Categorie:KRUIDEN,MARINADES,
      Tags:vlees, azijn, fruitsap, olie, kruiden,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tarte au citron


      Tarte au citron
      Reuze lekkere citroentaart

      • Voor 8 personen;
      • Voor het deeg:

        100 g boter, 50 g suiker , 0.5 ei , 150 g gele bloem

      • Voor de vulling:

      • 10 el Solo Vloeibaar,3 citroenen, 3 eieren, 300 g suiker

                                   Tarte au citron                 

      Voorbereiding

      Kneed de margarine met de suiker, het halve ei en een snufje zout. Voeg dan de bloem toe en kneed het snel tot een deeg. Maak een bal van het deeg en verpak het in plastic folie. Laat het een uurtje rusten in de koelkast.

      Bereiding; < 60 min.

      Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed er een taartvorm mee (Ø22 cm). Prik het deeg hier en daar in met een vork en zet de bodem 10 minuten in de koelkast.

      Verwarm intussen de oven voor op 180ºC. Dek het deeg af met bakpapier en vul de bodem met blindvulling (gedroogde bonen bijvoorbeeld). Bak de taart ca. 10 minuten in het midden van de oven. Haal de bodem dan uit de oven, verwijder het bakpapier en de bonen en verlaag de oventemperatuur tot 160ºC.

      Maak nu de vulling. Schrob hiervoor de citroenen schoon en rasp de schil eraf (alleen het gele deel, het witte eronder is bitter van smaak). Pers de citroenen uit.

      Meng de vloeibare margarine met de suiker en roer er de 3 eieren, de citroenrasp en het sap door. Schenk de vulling in de voorgebakken taartbodem en bak de taart gaar in ca. 30 minuten in het midden van de oven. Laat de taart afkoelen en bestrooi hem met poedersuiker.

      Tip; Gele bloem is maisbloem of maismeel.
      Je kan dit kopen in de Bioplanet (www.bioplanet.be).
      Dit is niet hetzelfde als polenta. 


      bron; yunomi.be

      Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
      Tags:bloem, boter, suiker, citroen, eieren,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stukken geroosterde kip op de wijze van Dijon

      Stukken geroosterde kip op de wijze van Dijon

      Voor 4 personen;

      2 soeplepels cayennepeper, 2 soeplepels wijnazijn
      200 g mosterd van Dijon, 5 cl arachide-olie,1 kg kip in stukken

                                  Stukken geroosterde kip op de wijze van Dijon

      Bereiding;
      Meng in een diep bord de helft van de mosterd en de cayennepeper, de olie en de azijn. Leg er de stukken kip in en zet 2 u in de koelkast, waarbij u alles meermaals dooreen roert. Meng de resterende ingrediënten in een kom.

      Rooster de stukken kip op de barbecue. Laat ze eerst (voor de bouten en bovenbouten) 30 minuten met het vel tegen het rooster liggen en draai ze dan om. Bestrijk de stukken regelmatig met marinade. Bedek ze ten slotte met een dubbele aluminiumfolie en laat ze nog 15 minuten roosteren.


      bron; delhaize.be

      Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
      Tags:wijnazijn, mosterd, olie, kip, peper,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Langoustines gegrild in tijm
       

      Langoustines gegrild in tijm


      Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
      Tags:langoustines, tijm, rijstwijn, pompelmoes, mirin, gemberstroop, citroenazijn, limoensap, olijfolie, koriander,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde kip met warme aïoli


           Gegrilde kip met warme aïoli


      • 40 g boter, 1 soeplepel citroensap, 1 citroen
      • 2 eierdooiers, 8 teentjes knoflook, 1,3 kg kip
      • 25 cl extra reine olijfolie,zout, peper


        Gegrilde kip met warme aïoli

        Bereiding;
        Snij de kip in vier. Zet de ovengril aan. Laat de boter op een zacht vuur smelten in een kleine kookpan en smeer de stukken ermee in met een penseel. Zout en peper ze, leg ze op het rooster van de barbecue. Gril ze 30 min. en draai ze halfweg de baktijd om en overgiet ze drie of vier keer met de rest van de gesmolten boter.

        Voor de aioli: maak de teentjes knoflook schoon en hak ze fijn, stamp ze fijn in een vijzel. Voeg daarbij de eierdooiers, giet er, onder voortdurend roeren met de stamper, druppel voor druppel het equivalent van 3 eetlepels olijfolie bij en eindig met het citroensap. Blijf heel regelmatig mengen, steeds in dezelfde richting, terwijl u er de rest van de olie in kleine geutjes bijgiet. Zet de vijzel in een warmwaterbad en warm de aioli zachtjes op.

        Bij het opdienen de citroen in kwartjes snijden, de stukken kip op een schotel schikken, versieren met de stukken citroen en de warme aioli apart opdienen.

                      bron; delhaize.be

      Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
      Tags:citroen, eieren, knoflook, kip, olijfolie,
      02-06-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Coeur d'Artichaut' Culinaire topper



                    
                     'Coeur d'Artichaut' Culinaire topper 
                     geeft hieronder 3 favoriete recepten prijs
       
          Coeur d'Artichaut
                                                  
      Coeur d'Artichaut

      Achter de voorgevel van Onderbergen 6 schuilt 'Coeur d'Artichaut', een paradijs voor liefhebbers van verfijnde, innovatieve gastronomie. Er wordt gekookt met dagverse seizoensproducten. Op het menu vind je klassiekers in een hedendaags kleedje, maar even goed experimentele gerechten gebaseerd op de nieuwste technieken.

      Achter dit unieke restaurant gaan de harten van twee gepassioneerde epuristen schuil.
      Voor Thip Boonchan en Eric de Wagenaere is Coeur d'Artichaut een levenswerk waar hun liefde voor eten en drinken tot uiting komt, zowel in de gerechten als in het interieur.

      Wat eten Thip en Eric in hun vrije tijd? ,,Door onze drukke agenda gaan wij op een vrije dag graag uit eten bij collega’s. Dit kan variëren van een snelle maar heerlijke hamburger in de Gentse Martino tot een culinair hoogstaande avond in Oud Sluis." 

      Onderbergen 6
      9000 Gent
      Tel: 09/225.33.18

      www.artichaut.be
      bron; nieuwsblad.be


      Categorie:RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN
      Tags:Coeur d' Artichaut' Gent,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kreeftje uit de oven met tomaat en basilicum



      Kreeftje uit de oven met tomaat en basilicum

      Voor vier personen

      - 2 kreeften (bij voorkeur Oosterscheldekreeft)
      - 8 tomaten coeur de boeuf, een flinke bos verse basilicum
      - goeie olijfolie, notenolie, peper en zout, basmatirijst

      Bereidingswijze

      Snijd de kreeften doormidden en verwijder de poten. Verwarm de oven op 200 graden.
      Schik de halve kreeften en de poten in een diepe schaal. Snij de tomaten in kleine blokjes van ongeveer 5 mm en verdeel de tomatenblokjes over de kreeften.

      Scheur de basilicum in kleine stukjes en strooi over de kreeften. Overgiet het geheel met flink wat olijfolie en vier eetlepels notenolie. Kruid met vrij veel peper en zout.

      Stop de kreeft een dik kwartier in de oven. Schik op het bord en serveer er de basmatirijst bij.


      www.artichaut.be
      bron; nieuwsblad.be
       

      Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
      Tags:Kreeften, Tomaten, Basilicum, Olijfolie, rijst, notenolie,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gentse waterzooi van kip


        Gentse waterzooi van kip

      Voor vier personen

      - een grote braadkip, 3 uien, 3 wortelen, 2 preistengels
      - 1 groene selder, aardappelen, room, een handvol laurier
      - een handvol tijm, bloem, boter, peterselie

      Bereidingswijze

      Zet de kip in een diepe kookpot gevuld met water op het vuur. Voeg de ui en de helft van de selder, prei, laurier en tijm toe. Laat het geheel een uur sudderen. Haal de gegaarde kip uit het water en snij haar in stukken. Giet het vocht uit over een zeef. Dit vocht vormt de basis van de saus voor de waterzooi.

      Snij de andere helft van de groenten in julienne en kook de stukjes groenten halfgaar. Snij de aardappel in château. Maak roux met de bloem en de boter. Giet er de kippenfond bovenop en kruid met peper en zout. Voor een extra fijne smaak voeg je de room toe.
      Schik het geheel in een diep bord en werk af met een beetje gehakte peterselie.


      www.artichaut.be
      bron; nieuwsblad.be


      Categorie:WILD & GEVOGELTE
      Tags:kip, ui, wortel, prei, selder, aardappel, room, laulier, tijm, peterselie,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoverij met verse frietjes en verse mayonaise

      Stoverij met verse frietjes en verse mayonaise

      Voor vier personen;

      - 2 kg rundsvlees, kalfsfond, 2 grote uien, snede brood
      - Gentse tierenteynmosterd, Liefmans oud bruin
      - enkele klontjes suiker, boter, peper en zout, laurier

      Bereidingswijze

      Snij de ui en fruit de stukjes ui in boter. Kleur het vlees samen met de ui en blus met water en een beetje kalfsfond. Dompel het geheel onder in Liefmans oud bruin en voeg vier blaadjes laurier toe. Laat het stoofpotje sudderen op een zeer zacht vuurtje. 

      Smeer een witte boterham in met de mosterd en dompel hem onder in het mengsel. Kruid met peper en zout en voeg drie klontjes suiker toe.


      www.artichaut.be
      bron; nieuwsblad.be


      Categorie:VLEESGERECHTEN,
      Tags:rundsvlees, kalfsfond, ui, brood, mosterd, bier, laulier,


      >

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!