Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
09-03-2011
Vis met Italiaanse andijvie en citroen
Vis met Italiaanse andijvie en citroen
Laten we dan dat kortedagengroen eens flink door elkaar rammelen met citroen en wufte kruiden. Kijken wat er gebeurt. Witte wijn erbij en erdoor en misschien een straal verse olijfolie van de laatste oogst. De hoofdrol is voor vis, stel ik voor. Geen platvis, die is schraal in deze maanden, maar gewoon kabeljauw. voor 4 personen;
1 struik andijvie, 1 rode ui, in dunne halve plakken je beste olijfolie exstra virgin,citroen,4 moten kabeljauw, half glas witte wijn,een sortimentje fijngesneden kruiden zoals: munt, koriander, peterselie, melisse,
Breng een grote pan water met een handje zout aan de kook. Doe de hele struik andijvie erin, stugge onderkant onder, en kook hem een krap kwartier. Giet af en laat de pan met andijvie vol lopen met koud water. Laat een poosje staan. Knijp de andijvie dan grondig uit. Snijd de bruine steelaanzet weg en snijd de struik in de lengte in dikke repen.
Bak de rode ui in een scheutje olie tot hij zacht wordt en voeg de andijvie toe.
Boen de citroen als hij niet biologisch is en rasp er dun een eetlepel schil af. Zout de moten vis goed en bak ze apart in wat olijfolie, op nogal laag vuur, net aan gaar in een minuut of 5 - 6. Haal uit de pan, zet het vuur hoog en voeg de wijn en de citroenrasp toe. laat in koken. Serveer de vis op de andijvie, met de saus. Bekroon met de kruiden en een gulle streep verse olijfolie.
Tip; je kan natuurlijk ook andere vismoten gebruiken.
Chemiereus Ajinomoto wacht op een goedkeuring van de Europese Commissie om een kunstmatig voedingsadditief op de markt te brengen dat de vetverbranding stimuleert. Gebakjes en snacks eten of drinken om te vermageren, het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch kan het binnenkort wellicht in Groot-Brittannië.
Ajinomoto verkreeg van het Britse Food Standards Agency de goedkeuring om een voedingsadditief op de markt te brengen dat de vetverbranding in het lichaam stimuleert op basis van de stof DHC uit een bepaald type chillipepers. Daarvan is al langer bekend dat ze de vetverbranding stimuleert, maar het additief houdt de scherpe smaak weg.
Het product zou kunstmatig ontwikkeld worden, omdat het in de natuur in te kleine hoeveelheden voorkomt. "De meeste diëten zijn gebaseerd op een beperkte inname van calorieën", aldus Ajinomoto woordvoeder Naoko Obara. "Ons product is uniek omdat het lichaam net gestimuleerd wordt meer vetten te verbranden." Toch benadrukken ze dat het product slechts één element mag zijn in dieetprogramma's.
De stof DHC wordt als voedingssuplement in pilvorm op de Japanse en Amerikaanse markt verkocht, maar nog nergens als voedingsadditief. Volgens het Europees Voedselagentschap (EFSA) is het product veilig, maar het is aan de Commissie om de knoop door te hakken.
In het Vitayaprogramma 'Het Caloriecomplot maakte Lien Willaert bij kijkers thuis caloriearme versies van hun favoriete gerechten. Die recepten, aangevuld met eigen creaties, zijn nu terug te vinden in het gelijknamige kookboek.
Lamskroon met groentelasagne Voor 4 personen;
Voor de groentelasagne 1 aubergine ,1 gele courgette ,1 groene courgette ,4 puntpaprika's, 4 rode tomaten ,4 gele tomaten ,2 takjes rozemarijn ,4 teentjes look , 150 g aardappelen (met schil, gewassen) ,20 g olijfolie , een paar blaadjes basilicum ,50 g Chavroux ,peper en zout.
Voor de lamskroon 1 bosje basilicum ,een paar takjes munt,1 bosje peterselie 1 el broodkruim ,1 el Chavroux ,500 g lamskroon
Voor de saus 2 dl kippenbouillon ,4 puntpaprika's 1 takje rozemarijn ,1 takje tijm
Bereiding Verwarm de oven voor op 180 °C.
De lasagne Snijd de aubergine en de courgettes met de mandoline (of met een mes) in de lengte in repen. Dep de aubergines droog en bestrooi ze met zout. Het zout onttrekt het vocht en voorkomt dat de aubergines als een spons alle vet opslorpen.
- Snijd de puntpaprika's (ook die voor de saus) in twee, leg ze met de velkant naar boven onder de grill, laat het vel zwart blakeren, haal ze uit de oven en verwijder het vel. - Ontvel de gele en de rode tomaten (zie p. 24). Snijd ze in vier, verwijder de zaadjes, schik ze met de holle kant naar onder in een ovenschaal, bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met takjes rozemarijn. Doe er een paar teentjes (ongepelde) look bij voor het aroma. Zet de tomaten 20 minuten in de oven op 160 °C. - Was de aardappelen, snijd ze in schijven en stoom ze. - Kruid de courgette met peper en zout. Bestrijk een grillpan met olijfolie en grill de plakken aan beide kanten zodat er mooie zwarte streepjes ontstaan. Bestrijk indien nodig de groenten of de grillpan opnieuw met olijfolie. Verwijder het teveel aan zout op de aubergines en dep ze droog. Grill de aubergines op dezelfde manier als de courgettes. - Maak een lasagne of torentje van aubergine, gele tomaten, groene courgette, aardappelen, Chavroux, paprika, gele courgette, basilicum en rode tomaten. Dit torentje kan je gerust op voorhand maken en dan opwarmen in de oven.
De lamskroon Voor de kruidenkorst: - Mix basilicum, munt, peterselie en broodkruim met 1 eetlepel Chavroux. Kruid met peper en zout. Schroei de lamskroon 1 minuut dicht op een hoog vuur, zet het vuur lager en laat het vlees 2 minuten bakken. Draai het om en volg dezelfde werkwijze. Kruid met peper en zout. (Houd de braadpan bij voor de saus.) - Besmeer het vlees met de kruidenpesto. - Leg de lamskroon in een ovenschaal en zet ze 10 minuten in de oven op 180 °C. Neem de schaal uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat het vlees rusten. - Zet ondertussen de groentelasagne in de oven, ongeveer 20 minuten op 180 °C. Zet het vlees 4 minuten voor het opdienen bij de lasagne om op te warmen.
De saus Blus de braadpan met kippenbouillon en laat inkoken. Voeg de gepelde paprika's toe en mix. Geef smaak met rozemarijn en tijm en laat verder inkoken.
Je kan niet alle lamsvlees over dezelfde kam scheren: lamskotelet bevat 279 kcal per 100 gram, maar lamskroon, lamsschouder, lamsbout en lamsgehakt zijn vrij magere vleessoorten, ze leveren zo'n 160 kcal per 100 gram. Ze bevatten veel eiwitten, ijzer en zink, wat ervoor zorgt dat je je energiek voelt. De vitamine B zorgt dan weer voor een mooie huid. Wanneer je op restaurant een groentelasagne bestelt, is dat een megacaloriebom omdat alle ingrediënten met olijfolie worden overgoten voor het gerecht in de oven gaat. De groenten slorpen zo alle vet op. Ik ben enorm zuinig met olijfolie en grill de groenten in een grillpan. Het vraagt wat meer werk, maar je wint heel wat calorieën, en ik vind het ook smakelijker. Ik gebruik groenten van verschillende kleuren; uiteraard kan je de gele tomaten en gele aubergine vervangen door de 'gewone' variant. Probeer wel steeds zoveel mogelijk kleur in je bord te brengen, niet alleen voor het oog, maar ook voor de gezondheid: elke kleurgroep heeft haar specifieke eigenschappen.
De groente bimi klinkt nog niet iedereen bekend in de oren. Jammer, want deze kruising tussen broccoli en chinese kool wordt gezien als supergroente. De stronkjes lijken op die van broccoli alleen dan kleiner en met een langere smalle steel. Ze zijn helemaal eetbaar en rijk aan vitamine C, zink, foliumzuur en glucosinolaten. Dit laatste stofje wordt momenteel onderzocht op de mogelijk preventieve werking tegen kanker. Je kunt bimi op veel manier verwerken in je eten. De smaak is wat milder dan broccoli en heeft een vleugje pepersmaak. Oordeel zelf wat je van dit superstronkje vindt!
Voor twee personen 160 gram pasta-bami, stoomfilet pangasius (+/- 230 gram), 300 gram bimi, olijfolie (2 e.l.), zoetzure saus (4 e.l.), zout, zwarte peper, citroensap.
Bereidingswijze;<Voedingswaarde per persoon: 389 kcal
1. Breng water aan de kook voor de bami en laat deze minimaal 12 minuten koken. 2. Bereid de stoomvis zoals aangegeven staat op de verpakking. 3. Verhit de bimi 4 minuten in een wok met olijfolie. 4. Voeg de zoetzure saus toe aan de bimi en verhit kort mee. 5. Giet de bami af en dien het geheel op. 6. Vis eventueel op smaak brengen met zout, peper en citroensap.
Variatietip: Bimi kun je in elke keuken gebruiken. Ook lekker met gekruide aardappeltjes, kipfilet en champignons.
Eén van de basisregels om af te slanken is om je calorieopname te verminderen. Alvast 25 tips om elke dag minstens 500 calorieën te besparen.
1. Laat je niet in de val lokken We zijn geneigd om meer calorierijke drankjes, bijgerechten en desserts te bestellen wanneer we een gezond voorgerecht op ons bord hebben liggen. Onderzoekers aan de universiteit van Cornell ontdekten dat we op die manier tot 131 procent meer calorieën opnemen. Sla daarom tussendoortjes zoals koekjes en chips over zodat je die 500 calorieën automatisch links laat liggen.
2. Let op met olie Olie is erg slecht voor de lijn. Je gebruikt er gemakkelijk te veel van waardoor je onnodig calorieën aan je maaltijden toevoegt. Probeer olie zo veel mogelijk te vermijden in de keuken: gestoomde groenten en gepocheerde voorgerechten zijn een goed alternatief.
3. Geen nootjes meer in huis Laat vanaf nu de nootjes in de winkelrekken liggen. Ze zijn dan misschien goed voor het hart, voor je lijn zijn ze dat allesbehalve. Nootjes zijn een echte caloriebom: een handjevol gemixte nootjes bevat 175 calorieën, 3 kleine porties bevatten er 525. Door ze eenvoudigweg van je boodschappenlijstje te schrappen, bespaar je jezelf 500 extra calorieën. Kan je er echt niet aan weerstaan? Kies dan voor pistachenootjes. Die bevatten de helft minder calorieën dan gewone nootjes.
4. Eet niet voor tv Wie voor de tv eet, neemt gemiddeld 288 meer calorieën op dan iemand die dat aan tafel doet. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Massachusetts. Eet vanaf nu gewoon aan tafel en ga een uurtje wandelen in plaats van voor de tv te zitten.
5. Klein bordje = groot genoeg Hoe groter je bord is, hoe meer je eet. Kies vanaf nu voor een kleiner exemplaar. Je zal zien dat je tot 25 procent minder eet wanneer je van een kleiner bord eet.
6. Slaap voldoende Moeilijke slapers die minder dan 5,5 uur nachtrust hebben, snoepen overdag meer. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Chicago. Wie wat langer slaapt kan zo ongeveer 1087 calorieën besparen.
7. Wees zuinig met saladedressings Wist je dat sommige slaatjes meer calorieën bevatten dan lasagna? Met een slaatje op zich is natuurlijk niets mis, maar het zijn de extra's zoals kaas, nootjes, spek, gedroogd fruit en vinaigrettes die het geheel met calorieën overladen. Voeg daarom dus maar één extraatje toe. Kies voor caloriearme groenten zoals geroosterde paprika, gegrilde uitjes of champignons en halveer de hoeveelheid dressing.
8. Sla room over Koffie met slagroom, volle melk en allerhande siroopjes kan tot 670 calorieën bevatten. Kan je niet weerstaan aan deze zoete verleiding? Ga dan voor een espresso met slagroom die slechts 30 calorieën bevat: dat bespaart je in minder dan een minuut maar liefst 640 calorieën.
9. Tellen is de boodschap Waarom eet je best niet uit een grote verpakking? Omdat het véél te verleidelijk is om te blijven eten totdat je snack helemaal op is. Een zak chips van 250 gram bevat 1260 calorieën. Probeer je daarom aan één portie te houden, zo zal je niet meer dan 140 calorieën binnenspelen.
10. Laat de potten en pannen op het aanrecht Wanneer je zelfbereide maaltijden in potten en pannen op tafel zet, dan is iedereen geneigd om meer eten op te scheppen. Bespaar honderden calorieën door de porties op voorhand op je bord te scheppen en de rest op het aanrecht te laten staan. Zo zal je minder snel opstaan en naar de keuken lopen voor een tweede ronde.
11. Cocktails met weinig tralala Door toevoeging van siroop, vruchtensappen met veel suiker en romige drankjes worden cocktails al snel een ware caloriebom. Een glas bevat al gauw meer dan 800 calorieën. Kies daarom voor drankjes die je kan mixen met tonic, bessensap, een scheutje citroen of ga voor 'on the rocks'.
12. Eet minder pasta Eén portie pasta bevat slechts 220 calorieën, maar restaurants doen daar maar al te graag een schepje bovenop. Onderzoek aan de universiteit van New York heeft uitgewezen dat porties op restaurant maar liefst 480 procent groter zijn dan de gemiddelde maaltijd. Dat zijn 1056 calorieën meer. Probeer je daarom aan de normale hoeveelheid te houden.
13. Beperk het aantal gasten Wanneer je in een gezelschap van meer dan 7 personen dineert, dan ben je geneigd om tot 96 procent meer te eten. Dat zegt Dr. Brian Wansink, de auteur van Mindless Eating. Dubbel zo veel eten is allesbehalve goed voor je lijn: beperk dus het aantal gasten waardoor je op een eenvoudige manier 500 calorieën bespaart.
14. Laat wat liggen Laat 25 procent van je eten op je bord liggen. Zo spaar je 500 calorieën uit als je dagelijks gemiddeld 2000 calorieën eet.
15. Maak een mini-maaltijd Zoek recepten op voor overheerlijke desserts en maak je eigen miniportie. Zo heb je dubbel prijs: je speelt minder calorieën binnen dan bij een normale portie en je kan tegelijkertijd genieten van een dessert zonder je daar schuldig om te voelen. Zolang je zoetigheden met mate eet, hoef je ze niet uit je leven te verbannen.
16. Vervang smoothies Smoothies lijken op het eerste gezicht dan wel erg gezond, toch bevatten ze al gauw meer dan 800 calorieën. In plaats van smoothies als ontbijt te drinken, kies je beter voor caloriearme havermout met bruine suiker en schijfjes banaan. Dat bespaart je 518 calorieën per dag.
17. Wees de ideale gastvrouw Ga een uurtje inkopen doen, zet de boodschappen vervolgens klaar en spendeer tot slot 2 uur in de keuken om een overheerlijke maaltijd klaar te maken. Dek de tafel en serveren maar! Je hebt dat glaasje champagne (106 calorieën) nu wel dubbel en dik verdiend: met een avondje kokkerellen verbrand je namelijk gemiddeld 640 calorieën.
18. Weg met frisdrank! Een blikje frisdrank bevat tussen de 150 en 180 calorieën, drink je er 3 per dag dan levert jou dat onnodig extra veel calorieën op. Drink daarom water of light-versies en je zal ongeveer 540 calorieën besparen.
19. Afslanken? Eitje! Eet twee gekookte eitjes als ontbijt. Je zal merken dat je snel een verzadigd gevoel zal krijgen waardoor je overdag zo'n 416 calorieën minder zal eten. Door 's middags en 's avonds voor de maaltijd een caloriearm soepje te eten zal je bovendien 134 calorieën per portie besparen. Dat zijn dus omgerekend zijn 684 calorieën per dag.
20. Doe-het-zelf-popcorn Popcorn in bioscopen zijn echte dikmakers. Een grote portie bevat meer dan 1000 calorieën. Toch zijn er doe-het-zelf-zakjes waarmee je zelf (94 procent vetvrije) popcorn kan maken. Zo heb je weer 700 calorieën uitgespaard.
21. Luister naar je buik Wanneer je een verzadigd gevoel begint te krijgen, leg je best zo snel mogelijk je vork neer. Luister naar je lichaam en voel je niet schuldig om dat laatste stukje op je bord te laten liggen. Een handige manier om die 500 extra calorieën links te laten liggen.
22. Suikervrij = 0 calorieën In een halve liter thee met toegevoegde suikers zitten vaak meer dan 400 calorieën verstopt. Vervang deze drankjes door suikervrije varianten.
23. Wees een zenuwpees Af en toe de benen losgooien helpt je om overtollige kilo's kwijt te raken. Loop daarom rond terwijl je telefoneert of gebruik bijvoorbeeld je voeten om met het ritme van de muziek mee te doen.
24. Labels lezen Kijk altijd goed wat er op de voedinglabels staat te lezen. Calorieën worden vaak per portie aangeduid maar in een verpakking zit vaak meer dan één portie. Zo eet je (vaak zonder het te weten) meer dan je eigenlijk wilde eten.
25. Eéntje = geentje Afslanken betekent niet dat je alle dikmakers onherroepelijk van het menu moet schrappen. Zolang je de hoeveelheden aanpast mag je gerust wel eens aan je zoete verlangens toegeven. Eén bolletje ijs is meer dan voldoende om toch van je favoriete snack te genieten.
Als je deze zomer wil uitpakken met stel getrainde buikspieren, dan kun je maar beter nu al beginnen. Dit krijg je echter niet alleen door te sporten, met de juiste voeding kun je ervoor zorgen dat je sneller een sixpack krijgt. Je houdt je best aan een dieet dat de vetverbranding versnelt.
De belangrijkste maaltijd is die na het sporten. Veel mensen maken de fout deze net over te slaan, omdat ze denken dat ze dan lichaamsvet zullen verbranden. Maar de voeding die je opneemt na het sporten verhoogt het metabolisme, waardoor dit meteen naar de spierweefsels gaat. Probeer dus wat calorieën op te nemen meteen na het sporten, dit hou je gedurende de rest van de dag lager. Proteïnes Zorg ervoor dat je genoeg proteïnes bij elke maaltijd of snack opneemt. Als je ook wil afvallen, concentreer je dan op magere proteïnes als kip, vis en eiwitten en magere stukken rood vlees. Koolhydraten Schrijf koolhydraatrijke voeding als brood, pasta en rijst niet volledig af, veel diëten zeggen namelijk dat deze voedingsgroep een dikmaker is. Maar als je dit doet, dan daalt je metabolisme, waardoor het moeilijk wordt om af te vallen. Zorg er daarom voor dat je minstens een dag per week veel koolhydraten opneemt zodat je metabolisme versnelt. Op de dagen dat je veel sport, mag je wat extra van deze voedingsgroep opnemen.
Visolie Als je stevige buikspieren wil, dan kun je je vetopname maar beter zo veel mogelijk beperken. Met negen calorieën per gram, bevatten ze er twee keer zoveel als proteïnes en koolhydraten. Maar je heb twel visolie nodig. Dit verbetert namelijk je gevoeligheid voor insuline, dus wanneer je toch beslist koolhydraten op te nemen, kan je lichaam deze beter verwerken en is het risico kleiner dat deze in lichaamsvet omgezet worden. Probeer drie tot zes gram visolie in supplementen op te nemen, tenzij je die dag vette vis eet. Zalm en makreel zijn goede bronnen van vetzuren, dit zijn dus de types waar je je op moet concentreren.
Zout Zorg dat je je zoutopname beperkt. Het speelt geen rol bij lichaamsvet, maar bepaalt wel hoe je er uitziet, want het maakt dat je water ophoudt, wat je dikker doet lijken. Hoe minder lichaamsvet je hebt, hoe meer impact een hoge zoutopname gaat hebben.
Spinazie bestaat uit donkergroene bladeren die veel ijzer en vitaminen bevatten, maar weinig calorieën, en die heel gemakkelijk verteren.Dankzij het invriezen, kan men tegenwoordig heel het jaar lang spinazie eten.
voor 4 personen:
1 kg aardappelen ,zout en peper ,vloeibaare boter , 50 gr geraspte kaas ,100 ml melk ,4 kipfilets 450 gr bladspinazie (diepvries) ,nootmuskaat ,1 blikje maïskorrels
Bereiding:
Schil de aardappels en snij ze in stukken.
Kook de aardappels in zout in ongeveer 20 min gaar.
Giet de aardappels af en stamp ze fijn met de melk.
Breng de puree op smaak wat wat vloeibaare boter en de geraspte kaas.
Snij de kipfilet in blokjes.
Verhit drie kneepjes vloeibaare boter in een pan en bak hierin de kipblokjes tot ze bruin en krokant zijn.
Verwarm intussen de spinazie volgens de gebruiksaanwijzing.
Breng de spinazie op smaak met zout, peper en nootmuskaat en meng de maïskorrels erdoor.
Spuit met behulp van een spuitzak een rand puree op de borden.
Schep de spinazie in het midden en zet de kipstukjes op de spinazie.
De Amerikaanse Dr. Oz helpt in zijn tv-programme mensen om zich beter in hun vel te voelen zonder kleding. Hij deelt zijn favoriete, maar vaak ook ongekende tips om af te vallen.
Augurk als snack: Het zuur in deze knapperige groente zorgt ervoor dat je geen zin krijgt in suiker. Het klinkt vreemd, maar als je zin hebt in een lekkernij, raadt de dokter aan een augurk te eten. Thee van banaba: Deze thee krijgt niet veel aandacht, maar het wint wel aan populariteit omdat dit je bloedsuikerspiegel kan verlagen. Dat is goed voor je gezondheid omdat dit tot gewichtstoename kan leiden en in extreme gevallen zelfs tot diabetes.
Salade van pijlinktvis met bloedappelsien, boontjes en tapenade
Salade van pijlinktvis met bloedappelsien, boontjes en tapenade
Voor 4 personen: 2 bloedappelsienen,125 g sperziebonen,12 jonge pijlinktvissen 2 tenen knoflook,3 el olijfolie,1 el citroensap een handvol frisée,zwarte peper en zout,1 el tapenade 1 tl rode wijnazijn,2 el extra vergine olijfolie
Bereidingswijze
Schil de bloedappelsienen 'à vif' (zie foto) en snij de partjes los. Kook de bonen beetgaar in gezouten water. Maak de pijlinktvissen schoon: verwijder de ingewanden en het dunne vlies van het lichaam. Snij de lichamen open en maak aan de binnenkant lichte inkepingen. Snij de knoflook in dunne plakken.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak de knoflook goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Meng 1 eetlepel olijfolie met het citroensap, peper en zout. Doe de appelsienpartjes, bonen en frisée in een slakom en maak aan met de vinaigrette. Verdeel over 4 borden.
Strijk de inktvis in met de rest van de olijfolie en bak 30 seconden aan elke kant op een hete grillpan. Verdeel de inktvis over de borden en werk af met de gebakken knoflook. Meng de tapenade, rode wijnazijn en extra vergine olijfolie. Druppel rondom de borden.
Je kan geen gemeente meer bedenken zonder broodjeszaak. De broodjeszaken doen het uitstekend in België. Maar wanneer een patiënt wil afvallen, is dit een van de eerste vragen die voedingsdeskundige Amandine De Paepe stelt.
Belegde broodjes zijn ware boosdoeners tijdens diëten. Een belegd broodje bevat soms meer calorieën dan een pakje friet. Sommige broodjes bevatten tot 800 kcal. Ze lijken gezond maar schijn bedriegt, aldus voedingsdeskundige De Paepe.
Daarom enkele tips op om de dag op een gezonde manier door te komen.
- Sla je tussendoortje om 10u nooit over, je hongergevoel zal minder intens zijn bij de lunch. - Drink verse soep rond 11uur of bij de lunch. - Vraag een piccolo i.p.v. een half stokbrood. - Eet een dessertje bijvoorbeeld een roomdessert van Vitalinea Danone. - Vraag een meergranenbroodje belegd met magere vleessoorten zoals kippenwit en groentjes. - Neem een ciabatta met mozarella, rucola en tomaat. - Vraag om Philadephia light als vervanger voor mayonaise, bijvoorbeeld een broodje met zalm, Philadephia light en waterkers. - Vermijd alle bereidingen met mayonaise zoals tonijnsla of preparé. - Maak zelf garnaal- of tonijnsalade. Meng daarvoor de garnalen of de tonijn met Saint-Moret Ligne & Plaisir. - Drink voldoende water bij je lunch. - Neem tijd voor je lucnh. Ga eten met een collega. - Kies voor een salade scampi of kip als je op restaurant gaat. - Breng rauwe groenten en fruit mee naar je werk als tussendoortje.
Koolhydraatarme diëten als dat van professor Atkins zorgden ervoor dat brood een slecht imago kregen bij dames die op hun lijn letten. Maar steeds meer nutrionisten zeggen echter dat boterhammen wel passen in een dieet, het zou zelfs helpen meer vet te verbranden.
Brood had lang een slecht imago, omdat de koolhydraten je dik zouden maken. Uit Brits onderzoek blijkt dat verkoop van brood in supermarkten met 10 procent steeg, gespecialiseerde bakkerijen schieten er als paddenstoelen uit de grond. Steeds meer voedingsexperts zeggen dat brood gezond is: het bevat essentiële voedingstoffen, vitamines en mineralen, zeker als je voor granenbroden gaat. Zelfs wit brood, lang als een grote dikmaker bestempeld, is een goede bron van calcium. Nieuw dieet Een nieuw Amerikaans dieetboek, 'The Carb Lovers Diet', beweert dat brood niet dik maakt, maar net calorieën helpt te verbranden. Volkorenbrood is rijk aan resistent zetmeel, een type van koolhydraat dat je langer een vol gevoel geeft omdat het moeilijker te verteren is. Auteurs Ellen Kunes en Frances Largeman-Roth: "Onderzoek toont aan dat resistent zetmeel het hongergevoel aanpakt, de bloedsuikerspiegel controleert en het metabolisme versnelt. Volkorenbrood bevat enkel 80 tot 100 calorieën per snede, wat je kan helpen afvallen, zolang je het beleg mager houdt, natuurlijk."
Tips Wie een opgeblazen gevoel heeft na het eten van brood, hoeft niet meteen te vrezen dat ze glutenintolerant zijn, dit is enkel een gevolg van het eten van vezels, wat goed voor je is. Kunes raadt aan tussen 10 en 15 gram resistent zetmeel dagelijks op te nemen, hiermee verhoog je de verbranding van vet met ongeveer 25 procent. Toch zijn niet alle koolhydraten goed. Voedingsmiddelen rijk aan resistent zetmeel zijn brood, chips, aardappelen, linzen, bruine rijst, bonen en bananen. De rest van de maaltijd moet bestaan uit magere proteïnes, vetarme zuivel, fruit en groenten en gezonde vetten.
Pel de tomaten en snij ze in blokjes. Schil de komkommer, verwijder de zaadjes en snij hem in even grote stukjes als de tomaten. Verwijder de korsten van het oude brood. Snij het brood in even grote stukken als de groenten en voeg ze samen.
Snipper er een rode ui en een teentje knoflook bij. Scheur wat basilicumblaadjes in stukken en meng alles in een grote kom. Voeg er nu peper en zout, olijfolie en balsamicoazijn en een lekje water aan toe. De panzanella mag goed nat zijn. Wees dus niet te zuinig met de olijfolie (pas op voor de calorien) en de azijn. Gebruik het liefst een héél lekkere olijfolie, want die maakt het verschil! Werk af met geraspte Parmezaanse kaas en een takje basilicum.
Uit: 'Laat het u smaken', Jeroen De pauw, Uitgeverij lannoo, 240blz, 24,95euro bron; nieuwsblad.be
24 gamba's (rauw), 4 teentjes knoflook, 2 kleine uien, 4 eetlepels olijfolie, 4 eetlepels medium sherry, 1 eetlepel citroensap, zout en peper, 2 eetlepels fijngehakte peterselie,
Bereiding;
Was de gamba's en dep ze droog. Pel de teentjes knoflook en snijd ze in zeer dunne plakjes. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Verhit de helft van de olie en bak de plakjes knoflook heel licht bruin. Schep ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Voeg de uienringen aan de pan toe en bak ze omscheppend 4 minuten op een hoog vuur. Schep ze uit de pan.
Verhit de rest van de olie in de pan en bak hierin de gamba's omscheppende in 3-4 minuten gaar. Voeg de sherry, het citroensap, de knoflook en de uien toe. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat het geheel nog heel even doorwarmen en strooi de peterselie erover.
Tip; Lekker met gekookte rijst met stukjes rode paprika erdoor en gestoofde courgette.
Alle ingrediënten mengen en tot een homogene massa kneden. Het geheel met natte handen in 6 - 8 ballen verdelen. Zorg dat er geen scheurtjes in de ballen komen. Boter verhitten en de ballen rondom aanbraden. Op een zacht vuur in 20-25 minuten met deksel op de pan gaar braden. De ballen af en toe draaien. Voeg zo nodig wat water of bouillon toe.
Het is een algensoort die in Japan sinds mensenheugnis wordt gegeten. Maar ook bij ons vinden we agar-agar - vaak zonder dat we het beseffen - terug in taarten, desserten, yoghurts. Vooral in gedroogde vorm zijn de voordelen talrijk... zonder gevolgen op de weegschaal.
Het was onder de invloed van vegetariërs en aanhangers van de natuurlijke voeding dat het rode zeewier agar-agar in onze keukens terechtkwam. Dat gebeurde vooral omdat het een zeer krachtig geleermiddel is dat met succes dierlijke gelatine vervangt. Voor de Japanners is het echter tot vandaag toe een magisch product: uiterst voedzaam, en toch met een minimum aan calorieën. Wanneer u het gebruikt in een dessert, wordt dit vederlicht. Bovendien is agar-agar rijk aan vezels (zo'n tachtig procent) en zodra het in de maag terechtkomt, zwelt het op en zorgt het heel snel voor een gevoel van verzadiging. En dat terwijl de calorische toevoer bijna nul is (0,3kcal/g)! De rijke toevoer van vezels vermindert bovendien de glykemische index van sommige suikers, verbetert de darmtransit en voorkomt constipatie. Vandaar de stevige reputatie van agar-agar als gezel tijdens een ingrijpend dieet.
Plantaardig geleermiddel
Zelfs zij die niet de neiging hebben om te verdikken, kunnen profijt halen uit het gebruik van agar-agar. Het is immers wat men een krachtig plantaardig slijm noemt. Dit wil zeggen dat deze substantie opzwelt wanneer ze in contact komt met vloeistoffen, snel vergroot in volume en stroperig wordt. Daarom kan ze zonder enig probleem de gelatine van dierlijke oorsprong vervangen. Meer nog, ze is ronduit te verkiezen boven gelatine omdat deze laatste gemaakt is uit beendermeel, huiden en poten van varkens en in mindere mate uit rund (zo'n 20 %). Dat gelatine in de tijd van de gekkekoeienziekte over de hekel werd gehaald, was onterecht want de gebruikte beenderen worden gesteriliseerd tot op 140 graden. Maar toch gaan steeds meer mensen kiezen voor agar-agar en dat zijn lang niet allemaal vegetariërs, aanhangers van de gezonde keuken of joden en moslims die volgens hun voorschriften geen varkensvlees mogen eten. Om hetzelfde resultaat te bekomen, heb je immers acht keer minder agar-agar nodig dan gelatine. Het is wat moeilijker te doseren, maar toch kunt u er perfecte flans, desserten, snoep, pasteien mee maken. Misschien eens proberen in Cake !
Zuiverend
De lijst van kwaliteiten van dit magische wier is lang. Het levert geen vet, maar wel een goeie dosis eiwitten en mineralen (calcium, fosfor, magnesium en ijzer). Het heeft ook fagocyte eigenschappen: zo slorpt het de zware metalen en andere vervuilende stoffen uit onze voeding op, waardoor het een zeer interessant voedingsmiddel wordt in combinatie met zuiverende diëten. Niet verwonderlijk dus dat het in de loop van de zeventiende eeuw, in Japan de naam kanten kreeg, voedsel van de goden. Bij ons was en is het minder gekend. Het zit verwerkt in flans, yoghurt, gelei, pastei... Het wordt reeds lang gebruikt door de voedingsmiddelenindustrie omdat ze stevigheid en textuur geeft aan light- producten en aan producten op basis van water. Indien u de code E406 op de verpakking ziet staan, dan hebt u prijs!
Toch zijn er twee minpuntjes aan het product: het is zeer laxatief in te hoge dosis - daarom is 3 gram per dag het absolute maximum - en zelfs al bevat het interessante voedingsstoffen, eiwitten en vezels, toch mag het maar in homeopatische dosissen worden gebruikt.
Aan tafel!
Agar-agar wordt gehaald uit sommige rode algensoorten, maar na wassen en drogen is het niet meer dan een fijn, wit poeder, zonder smaak of geur. Dit is zeker geen nadeel, want zo kan het aan om het even welk gerecht worden gevoegd, zout of zoet. Het zal niets aan de originele smaak van de ingrediënten - fruit, groenten, oliehoudende producten, zuivel - veranderen. Het kan probleemloos in klassieke recepten worden gebruikt (chocolademousse, taart...) of het kan dienen om de hoeveelheid vetten te vervangen of te verminderen. Dit laatste met een lichter en gezonder product als resultaat. Agar-agar is verkrijgbaar in biowinkels, Aziatische speciaalzaken en bij sommige kruideniers die delicatessen verkopen (ongeveer euro 5/12g).
Hoe gebruikt u het?
Agar-agar vindt u onder de vorm van schilfertjes of poeder. Om het u niet te moeilijk te maken wat de dosering betreft, kiest u het best voor de poedervorm: zakjes van 2g. Eén tot twee gram is meestal de hoeveelheid die in recepten gebruikt wordt per liter: één gram om lichtjes op te stijven, twee gram (dit is ongeveer een koffielepel) wanneer je een stevige textuur wilt bekomen. Het procédé is identiek voor elk recept: los het poeder op in een koude vloeistof (water, melk, bouillon, thee, room...), breng deze vloeistof op kookpunt en laat gedurende enkele minuten sudderen. Daarna haalt u het geheel van het vuur zonder u ongerust te maken dat het nog vloeibaar is. Agar-agar lost namelijk op boven de 85°C, maar wordt pas stevig bij 40°. Laat geleren in een voldoende klein recipiënt zodat de vorm mooi bewaard blijft.
De Japanners gebruiken agar-agar op de simpelste manier. Zij lossen een koffielepel op in hun soep, hun groene thee of om het even welke andere warme vloeistof. Zij doen dit elke dag, vijftien minuten voor de maaltijd, om een lichtjes verzadigd gevoel te krijgen vooraleer ze aan tafel gaan. Uiteraard bij voorkeur warm te drinken, vooraleer de agar-agar opstijft.
Twee vlugklaarideetjes:
Fris fruitdessert: 500ml fruitsap laten koken, 2g agar-agar toevoegen en zoeten met suiker, honing, aspartaam,... Na twee minuten van het vuur halen en laten afkoelen in de koelkast nadat u het in kleine vormpjes (glaasjes, kopjes...) hebt gegoten. Haal uit de vormpjes en versier met stukjes vers fruit.
Framboos-vanillesnoepjes: los 1 gram agar-agar op in een 1/4de liter frambozen- en 1/4de liter frambozenthee. Laat twee minuten koken en voeg suiker toe naar smaak. Haal van het vuur en laat afkoelen in een moule met minivormpjes. Na twee of drie uur kunt u uitgebreid smullen.
Voor info en ideetjes voor recepten: Agar-agar, het zuiverende en slankmakende wondermiddel uit Japan, geschreven door Clea, uitg. Deltas, 9,95 (isbn: 978 90 447 2029 7).
2 eieren,1 bakje verse munt (15 g),3 el mayonaise,
1 el citroensap,1 kropsla, 2 el knoflookcroutons (zakje a 120 g),
Bereiden
Kook de eieren in een kleine pan in 7 min. hard. Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en laat even afkoelen. Snijd de eieren in dunne plakken. Snijd de helft van de muntblaadjes zeer fijn. Maak in een vijzel of met de staafmixer een dressing van de fijngesneden munt, de mayonaise, het citroensap en 1 el water. Breng op smaak met peper en zout. Haal de slabladeren los en was ze. Doe de blaadjes sla en de rest van de blaadjes munt in een schaal. Leg de plakjes ei erop en bestrooi met de croutons. Serveer met de muntmayonaise.
Tip; om de mayonaise minder vettig te maken kun je mengen met yoghurt.
Energie 135 kcal- Eiwit 5 g- Vet 12 g- Koolhydraten 2 g (per eenpersoonsportie)
1 gerookte makreel,200 gram sperziebonen,1 rode ui (dunne partjes), 2 tenen knoflook (plakjes),1 rode paprika (reepjes), 1 eetlepel verse oregano of tijm (fijngehakt),versgemalen zwarte peper, 1-2 eetlepels olijfolie,4 eetlepels medium dry sherry, 2 stukken bakpapier van 30 x 30 cm
Bereiding< 35 min. of meer
Kook de gehalveerde sperziebonen in ruim kokend water in 4-6 minuten beetgaar. Spoel ze onder koud water af en laat ze goed uitlekken. Meng de sperziebonen in een kom met de ui, knoflook, paprika en oregano. Schep er wat zout en peper naar smaak door en sprenkel de olie erover. Verdeel dit mengsel over de stukken bakpapier. Maak de makreel schoon, verwijder het vel en de graten. Leg de stukken vis op de groenten, maal er wat peper boven en sprenkel de sherry erover. Vouw het bakpapier langs de groenten en vis omhoog en draai het als een pakketje dicht. Leg de pakketjes op de bakplaat en laat de groenten en vis in de oven in 20-25 minuten gaar en heet worden.
Aan het begin van het nieuwe jaar zijn afslanken en gezonder leven vaak een goed voornemen. Het eten van meer groenten en fruit zou voor veel mensen een goed begin zijn om die voornemens waar te maken. Een gezonde groente waar veelzijdig mee gekookt kan worden is de champignon.
Foto: Frank van der Vleuten
Wat veel mensen misschien niet weten is dat champignons een belangrijke bron zijn van vitamine B2, B3, provitaminen D, koper en kalium. Bovendien kunnen er veel uiteenlopende gerechten mee gemaakt worden. Een boerenomelet bij het ontbijt of een koude champignonsalade voor de lunch, gevulde kastanjechampignons met magere kwark; champignons kunnen eigenlijk altijd wel. Voor vegetariërs is het bovendien een uitstekende aanvulling op de dagelijkse voeding. Champignons hebben een hartige smaak en mede daarom zijn ze favoriet in vegetarische recepten. Van alle groenten bevatten champignons de meeste eiwitten (twee maal zoveel als andere groenten).
Diëtiste Tally Zangy benadrukt dat champignons heel veel voedingsvezels bevatten. En dat is heel goed voor de darmwerking. Daarnaast bevat het heel weinig calorieën. Het is een goed product om mee af te vallen.
Je hebt de witte champignon, de kastanjechampignon, natuurlijk de Shiitake en de oesterzwam. Er zijn genoeg verschillende soorten en dat maakt het zo veelzijdig.