Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
13-11-2009
Topchefs promoten Vlaamse kust in warenhuis Harrods
Topchefs promoten Vlaamse kust in warenhuis Harrods
Topchefs uit Vlaanderen gaan vanaf 25 november twee weken lang koken in het wereldberoemde warenhuis Harrods in Londen om promotie te maken voor de Vlaamse kust.
"Gastronomie is een belangrijk element bij de keuze van de kust als vakantiebestemming", zegt regiomanager Pieter Koten van Westtoer. "Door de samenwerking met Harrods benadrukken we ook de topkwaliteit van de kustregio."
De chefs de meewerken zijn Bart Desmidt van Bartholomeus in Knokke-Heist, Luc Declerck en David Servranckx van Bistro Mathilda uit Oostende, Piet Devriendt van De Oesterput in Blankenberge, en Vincent Florizoone en Lore Cogghe van Grand Cabaret in Nieuwpoort.
Harrods: 42.000 bezoekers per dag De "Belgian Waffles" die bij de lancering van de campagne op 25 november worden verdeeld, worden gebakken door Mario Cattoor van De Vlaamsche Potin Brugge. "We mogen best fier zijn op onze Belgische keuken en de gastronomie aan de kust", zegt Bart Desmidt. "Weinig regio's hebben zo'n aanbod aan sterrenrestaurants."
Harrods is goed voor 42.000 bezoekers per dag. De campagne komt ook aan bod in het magazine van het warenhuis en op zijn website.
bron; hln.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
12-11-2009
Bib Gourmand voor vijf Limburgse restaurants
Bib Gourmand voor vijf Limburgse restaurants
De Kristalijn in Genk en Bienvenue in Maaseik zijn de twee Limburgse nieuwkomers die werden opgenomen in de Bib Gourmand Benelux 2010, de kleine Michelin-gids die sinds woensdag in de winkels ligt.
Samen met blijvers t Vlierhof in Bilzen, Ambrozijn in Borgloon en De Kommel in s Gravenvoeren brengt dat het Limburgse totaal op vijf.
Minder dan 35 euro
De Bib Gourmand is een beloning voor restaurants die een prima menu bieden voor minder dan 35 euro. In de hele Benelux zijn dat er 218, in Vlaanderen 119. En in Limburg dus vijf.
Nu we tien jaar bezig zijn, is dit een hele mooie erkenning, zegt Jos Schols, manager van De Kristalijn. Natuurlijk zit in je achterhoofd de hoop om ooit een ster te krijgen. Maar dat schreeuwen we niet van de daken. Laat ons hier maar heel blij mee zijn.
En ook collega John van Leerzem van Bienvenue in Maaseik heft vandaag het glas op zijn vermelding in de Bib Gourmand-gids. In tijden van recessie is dit iets waar we een jaar naartoe werkten, zegt hij.
bron;hbvl.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
11-11-2009
Viteux en De Troubadour beste resto's volgens Zone-lezers
Viteux en De Troubadour beste resto's volgens Zone-lezers
Viteux won de prijs in Zone09/. (Foto's Greetje Van Buggenhout).
De Troubadour (Berchem) en Viteux (De Pinte) kregen van de lezers van respectievelijk Zone03/ en Zone09/ de eerste Gouden Vork. Hiermee kozen 5.175 lezers van de gratis stadsmagazines hun favoriete restaurant in de regio.
Zilver en brons waren in regio 09/ voor A Food Affair en Mange-tout, Vina Clara en BLFLR (Bellefleur) vervolledigen het podium voor Zone03/.
In de Restogids van Zone03/ en Zone09/, die verschijnt op donderdag 12 november, wordt uitgebreid teruggeblikt op de wedstrijd en de winnaars. Meer info vind je vanaf dan ook op www.zone03.be en www.zone09.be.
De Gouden Vork voor Zone02/ wordt bekendgemaakt op woensdag 18 november in de Restogids van Zone02/. (tw)
bron; demorgen.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
09-11-2009
Chef De Koopvaardij wint kookwedstrijd Prosper Montagné
Chef De Koopvaardij wint kookwedstrijd Prosper Montagné
Tim Meuleneire, eigenaar en chef van restaurant de Koopvaardij in Stabroek, heeft in Brugge de Belgische finale gewonnen van de prestigieuze kookwedstrijd Prosper Montagné. Hij werd uitgeroepen tot Eerste Kok van België 2010. De titel van Eerste Wijnschenker van België 2010 gaat naar Willem Van de Broeck van restaurant Cuistot uit Lier.
De finale in de hotel- en toerismeschool Spermalie in Brugge was een strijd tussen getalenteerde en ambitieuze professionelen. Tim Meuleneire kreeg in 2007 al één ster in de Michelingids. Willem Van de Broeck won eerder de prijs Jong Sommelier Award of Exellence. In de strijd om de titel Beste Kok van België 2010 werd Christophe Nachtergaele uit Landegem tweede en Gaétan Pelletti van restaurant Chez Gaétan in La Louvière derde.
Bij de competitie voor de titel Beste Wijnschenker van België 2010 veroverde Kris Lismont van restaurant Ambrozijn in Borgloon de tweede plaats en Steven Wullaert van restaurant Jan Van den Bon uit Gent de derde plaats. (belga/adv)
bron; demorgen.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
28-10-2009
Nieuwe Marcolini in Antwerpen
Nieuwe Marcolini in Antwerpen
De chocoladespecialist Pierre Marcolini heeft een nieuwe winkel geopend in de Kerkstraat in Antwerpen. In een kubusvormig gebouw zult u naast een bibliotheek aan chocoladelekkernijen en een originele toonbank, ook een privésalon terugvinden waar u zelf uw Mallinedoos (aka verpakking) kunt maken.
De man die in 1995 tot wereldbanketbakkerij werd uitgeroepen, bewijst alweer zijn creativiteit met een dynamische winkel waar het productieproces van de delicatessen live te bezichtigen zijn.
Meer dan 250 restaurants bieden dit najaar speciale biermenus en -gerechten aan.
Bij de geselecteerde restaurants bevinden zich enkele binnenlandse toppers, zoals de winnaars van de Beer & Gastronomy Award 2009. Restaurant t Hommelhof uit Poperinge is al lang geen onbekende meer en ook Den Dijver uit Brugge is een gerenommeerd bierrestaurant. De twee kregen de gouden medaille. Een eervolle tweede plaats ging naar De Warande uit Sint-Jan-in-Eremo.
Naast deze gelauwerde restaurants tref je op de website levenindebrouwerij.be andere gastronomische eethuizen en ook gewone eethuizen, tavernes, brasseries en eetcafés, waar er wordt geëxperimenteerd met bier in of naast de maaltijd. Het initiatief gaat uit van de vzw Tafelen in Vlaanderen, die met het concept Vlaanderen Lekker Land de culinaire troeven wil uitspelen op toeristisch vlak
De media negeren dat Franse koks dagelijks vernieuwend bezig zijn. Deze klacht uitte de Franse topkok Alain Ducasse op een culinair festijn in de economische hoofdstad van Brazilië, Sao Paulo.
Foto: AFP
Journalisten roepen enkel in Engels- of Spaanstalige media dat koks elders de gastronomie met nieuwe dingen verrijken. Het is misschien ons probleem, dat de Fransen geen media tot hun beschikking hebben die ze verdienen. brieste Ducasse.
"De Franse keuken is nog nooit zo tijdgebonden geweest als nu, maar media negeren dat volkomen. Ze belichtten niet wat er in ons land allemaal gebeurt" , meende Ducasse.
We rusten niet op onze lauweren met altijd dezelfde recepten. Franse chefs bouwen voort op de tradities van de Franse keuken en komen met spectaculaire nieuwe gerechten.
bron; telegraaf.nl
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
27-10-2009
Pâtissier krijgt eigen dessertlijn in supermarkt
Pâtissier krijgt eigen dessertlijn in supermarkt
Pâtissier Roger van Damme, afkomstig uit het Nederlandse Sluis, krijgt een eigen dessertlijn bij supermarkt Delhaize.
Daarnaast wordt Roger die al jaren bekend staat als top-pâtissier, door Gault Millau bekroond tot Chef van het jaar 2010.
Wie de lekkernijen van de kok wil proeven kan terecht in 'Het Gebaar'. Sinds 1994 serveert Roger hier pâtisserie van het hoogste niveau. Om zijn klantenkring te vergroten zag hij zich al snel genoodzaakt om ook wat hartige gerechten te serveren. Eerst begon hij heel eenvoudig met een broodje kaas, maar telkens geserveerd met de grootste aandacht voor detail.
En dit jaar volgt de ultieme kers op de taart; eind oktober 2009 krijgt van Damme een eigen dessertlijn onder zijn eigen naam bij supermarkt Delhaize.
Roger volgde zijn opleiding aan de vakschool ter Groene Poorte in Brugge, waarna hij ging werken in het gerenomeerde Huize van Wely te Noordwijk (Nl).
GaultMillau geeft sterrenchef Sergio Herman 20 op 20
GaultMillau geeft sterrenchef Sergio Herman 20 op 20
Driesterrenchef Sergio Herman (hier rechts op de foto tijdens de VTM-programma 'De beste hobbykok van Vlaanderen') krijgt van Gault-Millau 20 op 20.
Restaurantgids GaultMillau geeft sterrenchef Sergio Herman van het restaurant Oud Sluis in het Nederlandse Sluis 20 op 20. Nooit eerder kreeg een chef in de Benelux van GaultMillau het maximum van de punten.
Sergio Herman is de jongste tijd bij ons vooral bekend als de rebelse driesterrenchef die samen met Peter Goossens (eveneens drie sterren) van het Hof van Cleve het mooie weer maakt in het vtm-programma 'De beste hobbykok van Vlaanderen'.
Kookkunst GaultMillau beoordeelt restaurants in eerste instantie op basis van de culinaire kwaliteit. Pas daarna spelen omgeving, bediening en entourage een rol. De chefs worden dus vooral gemeten aan hun kookkunst.
Volgens de gids is de keuken van Sergio Herman dus absolute top. Beter dan 20 op 20 kan moeilijk al geeft Herman zelf vaak te kennen dat er altijd ruimte is voor verbetering.
Maximum In tegenstelling tot het Michelinsysteem, dat restaurants beoordeeld met sterren (maximum drie) geeft de GaultMillau gids punten. Nooit eerder is in Nederland het maximum van de punten behaald. Wel werd al twee keer 19,5 punten toegekend, vorig jaar aan Sergio Herman en aan het restaurant de Librije, het restaurant van Jonnie en Thérèse Boer in Zwolle.
Sergio Herman werd vorig jaar door GaultMillau al uitgeroepen tot Chef van het Jaar. Zijn Duitse vakgenoten riepen hem onlangs uit tot beste chef-kok van de wereld.
In zijn keuken werkt hij met de allernieuwste technieken. 'De evolutie in onze keuken zal nooit stoppen. Elke dag zijn we bezig met het perfectioneren van de vorige dag.'
De GaultMillau gids verkoopt in de Benelux jaarlijks meer dan 40.000 exemplaren. (ee)
bron;demorgen.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
Roger Van Damme chef van het jaar volgens GaultMillau
Roger Van Damme chef van het jaar volgens GaultMillau
Roger Van Damme van het Antwerpse etablissement 'Het Gebaar' is door GaultMillau verkozen tot Chef van het jaar. Deze verkiezing is opmerkelijk omdat Van Damme eigenlijk patissier is van opleiding en het publiek enkel op weekdagen bij hem kan dineren.
Roger Van Damme (archieffoto uit 2006, uitreiking van de 'Dessertkaart van het jaar') is een van de ongeveer tien nieuwkomers in de culinaire gids van GaultMillau.
Top 3 ongewijzigd
Peter Goossens blijft voor GaultMillau de absolute nummer één met een score van 19,5 op 20. De top drie van GaultMillau blijft onveranderd. Op nummer twee staat het Brusselse 'Comme chez Soi' gevolgd door de eveneens Brusselse 'Sea Grill' (beiden halen 19/20).
Clandestino en Potiron
Het Gebaar van Roger Van Damme haalde een 18/20. Zeven nieuwkomers werden bedacht met een 17/20.
Zeker het ook vermelden waard zijn enkele nevenklassementen. Restaurant Clandestino in Haasdonk met chefkok Wouter Van der Vieren mag zich 'Beste Benelux Groenterestaurant 2009' noemen. En de Potiron in Kasterlee, waar Dirk Ver Heyen in de potten roert, is volgens GaultMillau het meest kindvriendelijke groenterestaurant.