Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
20-04-2010
Pasta e Basta!
Pasta e Basta!
Met 'Pasta e Basta!' laat Oil & Vinegar ons deze lente proeven van bijzondere smaken Italiaanse pasta's. Zo zijn er speciaal pasta's als de aspergepasta, slow cooked sauzen, verrassende pesto's, heerlijke kruiden en een nieuwe reeks Festa servies. Die laatste kende de voorbije seizoenen al heel wat succes bij Oil & Vinegar. Om die reden biedt de keten nu een aantal nieuwe items in de Festa lijn. De reeks werd exclusief voor en door Oil & Vinegar ontwikkeld.
Heerlijke chocolade zoenen gekocht in de Ambachtelijke Chocolatier Wauters in Sint Niklaas
Foto; Hobbyfotografie J. & G.
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
27-03-2010
"De Engelsen kunnen beter koken dan de Fransen"
"De Engelsen kunnen beter koken dan de Fransen"
In Frankrijk wordt geschokt gereageerd op de resultaten van een grootschalig onderzoek, dat werd uitgevoerd door het Franse magazine 'Madame Le Figaro' en BBC-foodtijdschrift 'Olive'. Daaruit blijkt dat de Engelse keuken hoger aangeschreven staat dan de Franse. Een zware klap voor onze zuiderburen, die hun eetcultuur nog tot werelderfgoed wilden laten uitroepen.
"De Engelsen versloegen ons in Trafalgar en in Waterloo. Nu behaalden ze hun ultieme overwinning: ze kunnen beter koken dan wij", klonk het op de Franse tv-zender TF1 met het nodige gevoel voor dramatiek.
Meer dan 2.000 Fransen en bijna 1.350 Britten werden in de internationale poll ondervraagd over hun eet- en kookgewoontes. Uit de antwoorden bleek dat 72 procent van de Britten elke dag zelf kookt, tegenover 59 procent van de Fransen. Eén op twee Britten staat langer dan een halfuur in de keuken, in Frankrijk is dat maar één op vier. En terwijl over het Kanaal amper één procent nooit kookt, is dat bij onze zuiderburen vier procent.
Meewarig Jean-Christophe Slowik, een Franse chef die een restaurant in Londen uitbaat, toonde zich sceptisch over de cijfers. "Misschien koken de mensen in Parijs minder dan voorheen, maar als ik in Frankrijk ben, merk ik dat eten en koken er nog steeds een essentieel deel van het dagelijks leven uitmaken", klinkt het. "We praten er voortdurend over wat we eten en drinken, in Engeland gaan de gesprekken over zaken en eigendom."
Lulu Grimes, eetspecialiste bij het magazine 'Olive' toont zich dan weer triomfantelijk na de goede resultaten van de Engelse koks. "Onze keuken heeft geleden onder de vele kant-en-klare schotels die sinds het einde van WO II opgang maakten, maar sinds de jaren '90 zijn we aan een inhaalbeweging bezig", zegt ze. "Jammer voor de Fransen die steeds nogal meewarig deden over onze kookkunsten, en wel 's verkondigden dat we hier alleen rosbief kunnen klaarmaken."
(tw)bron; demorgen.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
Peter Goossens trakteert wielerliefhebbers op stoofvlees
Peter Goossens trakteert wielerliefhebbers op stoofvlees
Wie zaterdagmorgen naar de start van de E3-prijs in Harelbeke ging, stond een ware verrassing te wachten. Sterrenkok Peter Goossens trakteerde namelijk 500 mensen op friet met stoofvlees.
Meestal zijn het de vips die in de watten gelegd worden, maar daar wilde de organisatie verandering in brengen. Goossens bereidde stoofvlees op basis van varkensvlees voor de "gewone" toeschouwer.
bron; gva.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
26-03-2010
Beste chef-kok van ambassades in Washington DC is Belg
Beste chef-kok van ambassades in Washington DC is Belg
Chef-kok Jan Van Haute is in Washington DC uitgeroepen tot de Embassy Chef 2010. Van Haute staat iets meer dan een jaar achter het fornuis in de Belgische ambassade in Washington. Hij won van negen collega's die net als hij koken voor hun respectieve ambassadeurs in Washington.
Van Haute serveerde de jury varkenslapjes die 18 uur in bruin bier hadden gegaard en die geserveerd werden met Brussels sprouts'. Wij staan bekend voor ons varkensvlees. Wij zijn maar een klein land, maar de nummer één in de uitvoer van varkensvlees en bier.'
Toen Van Haute werd uitgeroepen tot Embassy Chef 2010, was hij nagenoeg sprakeloos. Dit is fantastisch. Ik heb er geen woorden voor.'
Chef Van Haute, die een week lang geoefend had op zijn gerecht, vond dat hij wel wat vakantie verdiend had en nam de rest van de dag vrij.
bron; standaard.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
16-03-2010
Beste olijfolie;Olijfolie van La Boella.
Beste olijfolie; Olijfolie van La Boella.
Olijfolie van La Boella.
De herhaaldelijk bekroonde olijfolie La Boella wordt omschreven als: Intens en evenwichtig met toetsen van amandel.
In het Spaanse La Boella, nabij Tarragona aan de Middellandse Zee, worden drie olijvenvariëteiten gekweekt: arbequina, arbosana en korineiki. Voor een optimale kwaliteit en om het land voor toekomstige generaties te bewaren, worden daarbij duurzame ecologische technieken gebruikt.
Bij het oogsten komen de olijven niet in contact met de bodem en de tijd tussen plukken en persen wordt beperkt tot minder dan één uur! Om olie van de beste kwaliteit en met een lage zuurtegraad te verkrijgen, verloopt het persproces bij een temperatuur van ca. 27°C. Zo werd de olijfolie van La Boella in 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 uitgeroepen tot de beste olijfolie van Spanje in de categorie rijp en fruitig (variëteit arbequina). Ze wordt omschreven als: Intens en evenwichtig met toetsen van amandel. Beschikbaar in 250 ml, 500 ml, 750 ml en in een magnumuitvoering van 1500 ml.
Info: verdeling via Puerta del Sol, 03 325 44 84. bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
12-03-2010
Belgisch bierrestaurant op één na 's werelds beste
Belgisch bierrestaurant op één na 's werelds beste
De resultaten van de RateBeer Awards 2010 zijn bekend. Op de eerste plaats geen Belgisch, maar Amerikaans bierrestaurant: Ebenezer Kezars Pub & Restaurant uit Lovell mag zich voor de derde keer op rij het beste bierrestaurant ter wereld noemen. Ons land sleepte wel zilver in de wacht met De Heeren van Liedekercke uit Denderleeuw. Brons ten slotte was voor Bir&Fud uit Rome.
Chris Lively, de chefkok van Ebenezer Kezars, was eind februarite gast in ons land. Hij bezocht onder meer het internationaal Geuze en Kriek festival 'Nacht van de Grote dorst' en het Zythos bierfestival - het grootste bierfestival van Belgie - , op zoek naar nieuwe topbieren of vintage bieren. Ook maakte hij van de gelegenheid gebruik omsamen met Tom De Four, chefkok van De Heeren van Liedekercke, de keuken in te duiken enenkele creaties voor te stellen.
Tussen de nummer één en twee van de wereld is er geen enkele vorm van minachting te bespeuren: Dat ik samen met Tom achter de kookpotten mag staan is voor mij een grote eer, een droom die uitkomt. Ik heb al met hem afgesproken dat hij later dit jaar in mijn eigen restaurant komt koken naar aanleiding van het Belgian Beer Fest dat wij jaarlijks organiseren in Maine. Wij delen namelijk dezelfde passie voor geuze, lambik en fijne gerechten, aldus Chis Lively.
Meesterbrouwer Armand De Belder noteerdede liefde van beide chef-koks voor oude geuze: Het is opvallenddat de nummers 1 en 2 van de wereld streekbieren uit het Pajottenland en de Zennevallei zoals oude geuze en oude kriek een bijzonder warm hart toedragen. In beide restaurants worden deze bieren ook vaak bij de gerechten geserveerd of erin verwerkt. Oude geuze leent zich uitstekend bij haute cuisine. Dat wordt onder andere op mooie wijze geïllustreerd door de driesterrenchefs in ons land, want zelfs in de Karmeliet en het Hof van Cleve staat oude geuze opnieuw op het menu.
Aïsa Knockaert bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
28-02-2010
Britten vieren hun Fish and Chips
Britten vieren hun Fish and Chips
De Britten hebben op donderdag 25 februari vol trots de verjaardag van hun nationale gerecht Fish and Chips gevierd.
150 jaar geleden zou het calorierijke gerecht voor de eerste keer geserveerd zijn. Experts zijn het echter niet eens over de plaats waar deze heuglijke gebeurtenis plaatsvond. Sommigen geven de eer aan de hoofdstad Londen, anderen denken aan de kleine stad Mossely, nabij Manchester.
Meer dan 11.500 eethuizen serveren het gerecht bestaande uit vis, meestal kabeljauw, met dik gesneden frieten. Daarbij krijgt de klant citroen en azijn om extra smaak aan het gerecht te geven. De prijs voor een portie Fish and Chips bedraagt in Londen ongeveer 7 euro.
Zelfs het Britse parlement drukte zijn appreciatie uit voor het lievelingsgerecht. "Fish and Chips heeft een vaste plaats in het hart van de Britse cultuur", aldus Labour-afgevaardigde Lindsay Hoyle. De aanhoudende discussie over waar het gerecht nu precies de eerste keer werd geserveerd, bewijst enkel de genegenheid van het land voor F&C.
Belga/David Bitoune bron;knackweekend.rnews.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
27-02-2010
8 dagen vol gastronomische ontdekkingen
8 dagen vol gastronomische ontdekkingen Van 23 tot en met 30 april staat alles in het teken van gastronomie.
Over heel het land zullen chefs van meer dan 200 restaurants culinaire hoogstandjes bereiden tijdens een betaalbare prijs tijdens de RestoDays!
Tijdens de RestoDays van 23 tot en met 30 april bieden maar liefst 200 restauranthouders driegangenmenu's aan voor een bescheiden prijs van 21 euro 's middags en 28 euro 's avonds. De restauranthouders zullen hun beste beentje voorzetten om hun visie op culinaire kunst in de kijker te zetten. Met een verleidelijk aanbod dat toegankelijk is voor alle fijnproevers! Een unieke kans dus om jezelf te verwennen met een gastronomische (her)ontdekking.
Ontdek op deze manier een andere kant van je favoriete restaurant, of laat je verleiden tot nieuwe restaurants en gerechten die je voorheen nooit durfde uitproberen uit angst voor een gepeperde rekening! DeRestoDaysvinden plaats in heel het land, dus meteen ook het gedroomde moment om onze prachtige regio's en hun streekgerechten te ontdekken.
Reserveren kan via www.restobookings.be waardoor je in real time van thuis uit in alle rust een keuze kan maken en reserveren. Vanaf 12 april staat een lijst van deelnemende restaurants op www.restodays.be.
bron; libelle.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
18-02-2010
Nemen macho's onze keukens over?
Nemen macho's onze keukens over?
Macho tv-koks hebben hun effect op onze keuken. Niet alleen voelen meer mannen zich geroepen om in de kookpotten te roeren, ook de apparaten en keukengerei krijgen een stoerder (lees: mannelijker) uiterlijk.
Mannelijke eigenschappen De Britse verkoopketen Debenhams ziet een duidelijke trend in het keukengerei. "Het vrouwelijk kantje waarbij kookgerei er ook stijlvol, kleurrijk en kwalitatief moet uitzien, lijkt wat op zijn return. In de plaats daarvan moeten zelfs de simpelste pan of pot aan een heleboel mannelijke eigenschappen voldoen als 'zwaargewicht, 'goede warmteverdeling' of 'met uitzonderlijke kookresultaten'.
Zelfs machines als microgolven, mixers of ovens moeten bijna aan de kracht van een nuclaire bunker voldoen. "Deze mannen voelen zich beter als ze keukenspullen kopen die meer kracht boven stijl of kleur bieden", stelt een verkoopsverantwoordelijke van de keten. "Mannen willen in een keuken vertoeven alsof het hun garage is". Vermogen Cijfers tonen ook aan dat apparaten, gelinkt aan macho tv-chefs, het goed doen. Ook de machines die het vermogen in de verf zetten, verkopen als zoete broodjes. Zelfs een mixer moet over de nieuwste technologie en over een rits aan optionele bijbehoren beschikken. Zwart en inox zijn de gegeerde kleuren, pastelkleurtjes of roze apparaten lijken voorgoed voorbij. (lvl)
bron; hln.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
02-02-2010
Vlaanderen tien streekproducten rijker
Vlaanderen tien streekproducten rijker
Het Vlaamse erkenningslabel streekproduct.be heeft tien traditionele streekproducten het erkenningslabel toegekend.
Het betreft lokaal lekkers uit Antwerpen (jenever, aangeboden als Oude Antwerpse genever en Oude Beste), West-Vlaanderen (bloeling, boerenhesp en hoofdvlees), het Hageland (appelconfituur, perenconfituur en zoetzure peren) en het Pajottenland (boerenpaté, droge worsten en plat spéciale).
De Poldernaar uit Antwerpen verrijkt het kortedrankaanbod met Antwerpse jenever. Naast "Oude Antwerpse genever", een graanjenever van 38 graden op smaak gebracht met jeneverbessen en een mengeling van 30 kruiden, is er ook de "Oude Beste", een jenever van 35 graden zonder kruiden maar met jeneverbessen en moutwijn als smaakmakers .
Beenhouwerij Deschildre-Dambre (uit Oostende) werkt vanouds volgens West-Vlaamse tradities en zet West-Vlaamse bloeling (een zachte smeerbare bloedworst), boerenhesp en hoofdvlees op de streekproductenkaart.
Fruitbedrijf Vanhellemont (uit Meensel-Kiezegem) teelt al 40 jaar Jonagold en krijgt erkenning voor zijn traditionele appelconfituur, perenconfituur en zoetzure peren uit het Hageland.
Slager Gaston Wauters (uit Sint-Pieters-Leeuw) mag zijn Vlaamse boerenpaté, droge worsten en plat spéciale, met varkenstongen in een tomatensaus met madera en champignons, voortaan erkende Vlaamse streekproducten noemen.
David Bitoune bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
07-01-2010
Heston Blumenthal is Britse kok van het decennium
Heston Blumenthal is Britse kok van het decennium
Heston Blumenthal is in Groot-Brittannië uitgeroepen tot chef van het decennium. Hij haalde het voor Gordon Ramsay en Raymond Blanc.
Blumenthal is de chef van het beroemde restaurant 'Fat Duck'. Hij staat bekend voor zijn ongewone menu met bijvoorbeeld ijs op basis van spek en eieren. Jamie Oliver werd in de bloemetjes gezet voor zijn campagne om de Britse regering meer te laten investeren in gezonde maaltijden op school.
Bosbessen werden uitgeroepen tot het Britse ingrediënt van de voorbije tien jaar. Kerstomaten en chorizo vervolledigen het podium.
De prijzen werden bepaald door de lezers van 'Sainsbury's Magazine'. Hieronder een overzichtje van de winnaars.
BOTERSPECULAAS 'Van zodra je de winkel binnenkomt heb je het gevoel in een Parijse banketbakkerij te zijn. De smaken en geuren van de taarten en het brood zijn er pure nostalgie. Vooral zijn thema's werkt hij schitterend uit. Met Pasen, Kerstmis en nu met sinterklaas moet je absoluut komen kijken. Hij heeft een topassortiment boterkoeken, erg lekkere boterspeculaas, maakt fantastisch bladerdeeg en supertaarten met bourgondische uitstraling en smaak.'
Patisserie De Baere. Bronlaan 7, 8300 Knokke-Heist. 050-62.05.55.
FRAMBOZENTAART 'Lucas is nog een van mijn favorieten in Knokke. Vooral zijn frambozentaart met crème en zijn klassieke taarten met chocolade zijn hemels.'
Lucas. Van Bunnenplein 29, 8300 Knokke-Heist, 050-60.48.85.
CHOCOLADETABLETJES 'Marcolini maakt de meest fantastische pralines. De chocoladetabletjes in de serie Palets Fins behoren tot mijn favorieten. Dat zijn erg dunne vierkante pralines gevuld met onder meer citrus, passievrucht, gezouten karamel, mango, gember... Ik hou vooral van de krokante beet van de chocolade en de zacht lopende vulling. Gewoon schitterend.'
Marcoliniwinkels vind je onder andere in Knokke, Antwerpen en Brussel.www.marcolini.be
PRALINES 'Dominique Persoone van The Chocolate Line in Brugge is mijn persoonlijke rock-'n-rollpralinemaker. Ik waardeer hem in het bijzonder voor zijn creativiteit. We hebben samen een praline ontwikkeld met een vulling van cabernet sauvignon. Nu zijn we een duopraline aan het ontwerpen, een kleintje en een grote die je na elkaar moet eten en waarvan de smaken zich op een bijzondere manier vermengen.'
The Chocolate Line. Simon Stevinplein 19, 8000 Brugge. 050-34.10.90.
PATISSERIE 'De patisserie van Del Rey is gewoonweg top! Had ik die winkel maar om de hoek zitten. Alles wat ze maken is zo verfijnd en verrassend van smaak dat ik er niet omheen kan als ik in Antwerpen ben. Hun marron glacé en de chocosinaaspartjes zijn hemels. De kerstbuches zijn elk jaar pareltjes van creativiteit en smaak.'
Del Rey. Appelmansstraat 5, 2018 Antwerpen. 03-470.28.61.
ROGGEVERDOMMEKE 'Een schitterende naam voor een roggebroodje met rozijnen. De naam van dat broodje is trouwens al meer dan 500 jaar oud. Wat ik vooral zo waardeer aan deze bakker, is het ambacht dat het winkeltje uitstraalt. Dat vind je bijna nergens meer.'
CARRÉ CONFITUUR 'Het water loopt me altijd in de mond als ik het kleine winkeltje van Schaeverbeke binnenkom. Vooral zijn carré confituur en zijn lekkere cake zijn er mijn favoriete zoetigheden.'
'Het Vlaamsch Broodhuys is een keten van banketbakkerszaken met vestigingen in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Ze hebben een mooi assortiment bourgondische taarten die je ook ter plekke kan degusteren. Zo zijn er bijzonder lekkere tartes tatin, chocoladetaarten met laagjes chocolademousse en heerlijke fruittaarten. Ook de belegde boterhammen zijn er super. Het zijn lekkere Vlaamse smaken in hartje Nederland.'
PARIJS BANKET 'Ladurée is een instituut en een van de oudste banketbakkers van Parijs. Het moederhuis in de Rue Royale is een elegant theehuis dat in 1862 werd gesticht. Ik koop er vooral de cannelés, superlekkere gebakjes uit Bordeaux, en hun uitstekende Kugelhopf, een vederlichte brioche in tulbandvorm.'
MACARONS 'Pierre Hermé is het icoon van de Parijse patissiers. Hij combineert op een heel bijzondere manier smaken, geuren en texturen. Ik ben gek op zijn marrons glacés en vooral op zijn macarons die hij volgens de seizoenen bijzondere nieuwe smaken geeft.'
De winkels van Pierre Hermé vind je onder meer in Rue Cambon 4 en in de Galeries Lafayette.
Patrick Vlerick (rechts) en 'commis' Marc Vermeulen.
Patrick Vlerick won in Tour & Taxis (Brussel) de finale van de 11e Knack Weekend-wedstrijd 'Hobbykok van het jaar'.
Op 28 november vond in het atelier van Yves Mattagne in Tour & Taxis (Brussel) de finale van de Hobbykok van het Jaar plaats. Deze kookwedstrijd voor niet-professionele koks werd voor de 11e keer op een rij georganiseerd door Knack Weekend. De bekroning betekende voor enkelen de start van een nieuwe carrière.
Kookliefhebbers - amateur-koks, professionals komen niet in aanmerking - stuurden een eigen, origineel recept met als opgelegd thema Witloof. Hieruit selecteerde een vakjury de 10 interessantste inzendingen waarvan de auteurs gevraagd werden hun recepten klaar te maken voor deze jury. Ook dit jaar mochten de finalisten zich laten assisteren door een commis.
In de finale namen 7 mannen en 3 vrouwen, samen met hun commis, het tegen elkaar op.
De finalisten waren: Peter Bottelberghs uit Wilrijk Xavier Clayton uit Berchem Annik Govaerts uit Zandhoven Jurgen Meirsman uit Sinaai Paul Ollevier uit Poperingen Seger Pollers uit Tongeren Heidi Steukers uit Moerzeke Geert Van Acker uit Brugge Patrick Vlerick uit Bellem Ann Wuytack uit Moerzeke-Kastel
Patrick Vlerick uit Bellem-Aalter, geassisteerd door Marc Vermeulen, won de finale met het gerecht Zoetzuur witloof met (Bekemse) eendenlever, geparfumeerde appeltjes en wijngelei.
De winnaar kreeg naast de titel Hobbykok 2010 een waardebon van Demeyere, t.w.v. 1.000, een Lattissima Metal van Nespresso en een kistje witloof rechtstreeks van de veiling van Flandria. Begin 2010 presenteert hij het Valentijnsmenu in Knack Weekend. Patrick krijgt bovendien de uitzonderlijke kans om 3 halve dagen stage te lopen bij de chefs Roger Van Damme, Kobe Desramaults en Franky Vanderhaeghe. Ook de andere finalisten kregen prijzen van Nespresso en Flandria.
D.B. bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
28-11-2009
Belgisch Witblauw in de kijker
Belgisch Witblauw in de kijker
VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) en APAQ-W (de Vlaamse en Waalse promotiediensten voor landbouw) willen meer aandacht voor Belgisch Witblauw rundvlees. Sinds het begin van dit jaar voeren ze daarom een promotiecampagne, waarin ze door Peter Goossens worden bijgestaan. De sterrenchef is, als fervent liefhebber van Belgisch Witblauw, het gezicht en de peter van de campagne.
Een onderdeel van de grootscheepse campagne bestaat uit een quiz die onlangsin de demokeuken van Horeca Expo in Gent werd beslecht. Peter Goossens en culinair journalist Dirk De Prins testten de kennis over rundvlees bij de deelnemende restauranthouders. Winnaars aan de Vlaamse kant waren Miguel Vermeire en Nathalie Plaiy, eigenaars van restaurant Den Haze in Wingene. De Waalse winnaar is de eigenaar van restaurant Sel et Poivre in Eupen. Zij winnen elk een jaar gratis rundvlees ter waarde van maximum 15.000 euro.
In het laatste deel van de campagne wordt er gezocht naar een ambassadeur voor Belgisch Witblauw rundvlees. In de lente van 2010 beslist de organisatie welke Vlaamse en Waalse kok zich deze titel mogen toe-eigenen.
Hanne Vandevoorde bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
24-11-2009
Vier Antwerpse restaurants krijgen eerste Michelinster
Vier Antwerpse restaurants krijgen eerste Michelinster
In de nieuwe Michelingids krijgen 98 restaurants een ster. Onder hen zijn er vijftien nieuwe. In de provincie Antwerpen zijn dat La Luna in Antwerpen-centrum, De Pastorie in Lichtaart, Nuance in Duffel en Het Land in Berlaar.
Restaurant Het Land in Berlaar van chef-kok Steven Bes en echtgenote Mira Demeerleer krijgen voor het eerst de bekroning. Het koppel bekomt momenteel van het nieuws in Barcelona, waar ze enkele dagen uitrusten.
Ik ben erg trots op mijn man. Ik ben echt blij voor hem, reageert zaakvoerster Anne-Marie Van Anderlecht van La Luna in Antwerpen-centrum. Chef-kok Dirk De Koninck kreeg in 1993 ook al eens een ster, maar wijzigde zijn concept. Zelf is hij ook tevreden, maar hij moet nog even bekomen. Hij wordt binnenkort vijftig.
Bijzonder verheugd
Chef Carl Wens van De Pastorie in Lichtaart (Kasterlee) klinkt bijzonder verheugd met zijn eerste Michelinster. "Het is voor ons een heel leuke verrassing dat Michelin ons gevonden heeft. We zijn nu achttien jaar bezig en hadden we zelf ook de indruk dat we het de laatste jaren erg goed deden."
"We hebben een heel fideel cliënteel, dat ons al dikwijls verwonderd heeft gevraagd hoe het komt dat we nog niet eerder een ster hebben gekregen. Maar Michelin blijft iets mysterieus. Maar het blijft een bijzonder leuke verrassing. En de telefoon staat hier sinds vanmorgen 8 uur nog niet stil met mensen die ons willen feliciteren."
Gelukkigste mens
Ook de jonge eigenaars van restaurant Nuance in Duffel reageren verheugd. Peter Goossens belde ons vanmorgen met het nieuws. Ik ben nu de gelukkigste mens van het land. Het doet deugd als je werk geapprecieerd wordt. Dat het zo snel gebeurt, maakt het extra speciaal. Veel tijd om te vieren is er niet, want het is vandaag weeral een drukke dag, zegt de 25-jarige chef-kok Thierry Theys.
Geruchten doen de ronde dat het restaurant volgend jaar al meteen kans maakt op een tweede ster. Hij begon zijn zaak pas vorig jaar in mei met vriendin Sofie Willemarck. Het is een kinderdroom die uitkomt voor Thierry. Al sinds zijn twaalfde is hij er mee bezig. Wat een mooie beloning, geniet ook zij volop.
Criteria
De toekenning van sterren gebeurt op basis van de kwaliteit van de producten, de beheersing van de kooktechnieken en van smaken, de persoonlijkheid van de chef in de gerechten, de prijs-kwaliteitsverhouding en de constantheid van de prestaties.
Het Hof van Cleve en de Karmeliet blijven de enige twee driesterrenrestaurants van het land.
bron; gva.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
Koken met Jeroen Meus
Koken met Jeroen Meus
Jeroen Meus' tv-reeks Plat Préféré in boekformaat omvat eenvoudige recepten van bekende mensen.
De altijd aimabele Jeroen Meus, chef-kok en eigenaar van het Leuvense restaurant Luzine, presenteerde op Canvas met succes de verfrissende reeks Plat Préféré. In het verlengde van de tv-uitzendingen is een leuk boek gemaakt dat de gelijknamige titel draagt. Het is opgevat als een soort dagboek met korte persoonlijke reisnotities en veel, overwegend eenvoudige recepten.
Het materiaal werd bijeengesprokkeld tijdens de ontdekkingsreizen naar de plat préfèré van veertien bekende mensen, onder wie Roald Dahl, Freddie Mercury, Johnny Cash, Maria Callas, Georges Simenon, Salvador Dali enz.
Tim Boury van restaurant Belga Queen in Gent heeft de nationale horecawedstrijd met de vis van het jaar gewonnen. Dat heeft het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), dat de wedstrijd organiseerde, vandaag meegedeeld. De vis van het jaar is de griet.
Voor de 21ste keer ging VLAM op zoek naar de professionele kok die het lekkerste en origineelste gerecht weet klaar te maken met de vis van het jaar. Een vakjury maakte een voorselectie uit ingestuurde recepten. Vijf finalisten werden geselecteerd om maandag live in de demonstratiekeuken van de vakbeurs Horeca Expo in Gent naar de titel van beste kok te dingen.
Tim Boury haalde het van Jean Alvisse van restaurant L'Impératif in Maisières, Benny Poppe van Duc de Bourgogne in Brugge, Czaba Ignacz van De KwiZien in Hasselt en Jurgen Rysselaere van Salons Mimosa in Eeklo.
Het publiek kon de finalisten vanaf 13 uur van dichtbij aan het werk zien. Een jury samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste Belgische restaurateursverenigingen, beoordeelde de prestaties.
De winnaar ontving de Vis van het jaar-trofee ontworpen door kunstenaar Tuur De Rijbel, een cheque ter waarde van 1.250 euro, een diner voor twee personen bij Hof van Cleve in Kruishoutem, een waardebon van 250 euro van Flanders Expo en een reportage van één pagina in het culinaire magazine Ambiance. Bovendien organiseert VLAM in het winnende restaurant een persdiner ter waarde van 750 euro.
(belga/mvdb)bron; hln.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
23-11-2009
Vier extra Belgische restaurants met twee sterren
Vier extra Belgische restaurants met twee sterren
De Michelingids 2010 voor België en Luxemburg is uit. Daarin krijgen vier extra Belgische restaurants twee sterren. In totaal telt ons land er nu veertien. Er komen geen restaurants met drie sterren bij. In totaal telt ons land nu 114 sterrenrestaurants. Tien meer dan vorig jaar.
In deze nieuwe editie gaan vier restaurants van één naar twee sterren: Slagmolen in Opglabbeek, Hertog Jan in Brugge, L'eau Vive in Profondeville en Château du Mylord in Elzele. Dat laatste restaurant wint daarmee de ster terug die het drie jaar geleden verloor.
Slechts twee restaurants kunnen met drie sterren uitpakken. En dat zijn het Hof van Cleve in Kruishoutem en De Karmeliet in Brugge. Er komen er dit jaar geen nieuwe bij.
Er zijn wel vijftien nieuwe restaurants die één ster krijgen, waaronder restaurant Li Cwerneu in Hoei, met een vrouwelijke chef, en Nuance in Duffel. De gids bevat nu 98 restaurants met één ster.
Voorts worden 125 restaurants beloond met een "Bib Gourmand", tegenover 114 in 2009. Deze restaurants bieden een compleet menu (voorgerecht, hoofdgerecht en dessert) voor maximaal 35 euro.
De toekenning van sterren berust op vijf criteria die overal ter wereld dezelfde zijn: de kwaliteit van de producten, de beheersing van de kooktechnieken en van smaken, de persoonlijkheid van de chef die in zijn gerechten terug te vinden is, de prijs/kwaliteitsverhouding en de continuïteit van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart.
De gids is te koop vanaf 26 november en kost 19,95 euro.
Belga/AH.bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
13-11-2009
Nieuwe smaak in het gamma van chocolatier Pierre Marcolini
Nieuwe smaak in het gamma van chocolatier Pierre Marcolini
'Chuao', de nieuwe smaak in het gamma van Marcolini
Chocolatier Pierre Marcolini brengt een nieuwe, gelimiteerde chocolade op de markt, Chuao-chocolade.
De smaak van Marcolinis laatste nieuwe is subtiel en bitter in het begin, gevolgd door een uiterst zacht en fruitig aroma. De cacao die gebruikt wordt om deze chocolade te maken komt uit Chuao, een klein dorp aan de noordkust van Venezuela. Vandaar ook de naam Chuao-chocolade. Jaarlijks wordt er slechts 20 ton van deze cacao geproduceerd, waardoor de chocolade een uitzonderlijk karakter heeft.
De Chuao-tablet is reeds te koop in de winkels van Pierre Marcolini, aan 9,50 per stuk. Er is ook een doosje van 32 chocolaatjes verkrijgbaar aan 22,50.