Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    20-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta e Basta!


                                               Pasta e Basta!

                                       
                                              Pasta e Basta! 


    Met 'Pasta e Basta!' laat Oil & Vinegar ons deze lente proeven van bijzondere smaken Italiaanse pasta's.
    Zo zijn er speciaal pasta's als de aspergepasta, slow cooked sauzen, verrassende pesto's, heerlijke kruiden en een nieuwe reeks Festa servies.
    Die laatste kende de voorbije seizoenen al heel wat succes bij Oil & Vinegar. Om die reden biedt de keten nu een aantal nieuwe items in de Festa lijn. De reeks werd exclusief voor en door Oil & Vinegar ontwikkeld.


    www.oilenvinegar.nl

    bron; skynet.be


    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    05-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Photo van chocolade zoenen.



    Photo van chocolade zoenen.

    Heerlijke chocolade zoenen gekocht in de
    Ambachtelijke Chocolatier Wauters
    in Sint Niklaas



    Foto; Hobbyfotografie J. & G.


    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    27-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."De Engelsen kunnen beter koken dan de Fransen"

     

    "De Engelsen kunnen beter koken dan de Fransen"



    In Frankrijk wordt geschokt gereageerd op de resultaten van een grootschalig onderzoek, dat werd uitgevoerd door het Franse magazine 'Madame Le Figaro' en BBC-foodtijdschrift 'Olive'. Daaruit blijkt dat de Engelse keuken hoger aangeschreven staat dan de Franse. Een zware klap voor onze zuiderburen, die hun eetcultuur nog tot werelderfgoed wilden laten uitroepen.

    "De Engelsen versloegen ons in Trafalgar en in Waterloo. Nu behaalden ze hun ultieme overwinning: ze kunnen beter koken dan wij", klonk het op de Franse tv-zender TF1 met het nodige gevoel voor dramatiek.

    Meer dan 2.000 Fransen en bijna 1.350 Britten werden in de internationale poll ondervraagd over hun eet- en kookgewoontes. Uit de antwoorden bleek dat 72 procent van de Britten elke dag zelf kookt, tegenover 59 procent van de Fransen. Eén op twee Britten staat langer dan een halfuur in de keuken, in Frankrijk is dat maar één op vier. En terwijl over het Kanaal amper één procent nooit kookt, is dat bij onze zuiderburen vier procent.

    Meewarig
    Jean-Christophe Slowik, een Franse chef die een restaurant in Londen uitbaat, toonde zich sceptisch over de cijfers. "Misschien koken de mensen in Parijs minder dan voorheen, maar als ik in Frankrijk ben, merk ik dat eten en koken er nog steeds een essentieel deel van het dagelijks leven uitmaken", klinkt het. "We praten er voortdurend over wat we eten en drinken, in Engeland gaan de gesprekken over zaken en eigendom."

    Lulu Grimes, eetspecialiste bij het magazine 'Olive' toont zich dan weer triomfantelijk na de goede resultaten van de Engelse koks. "Onze keuken heeft geleden onder de vele kant-en-klare schotels die sinds het einde van WO II opgang maakten, maar sinds de jaren '90 zijn we aan een inhaalbeweging bezig", zegt ze. "Jammer voor de Fransen die steeds nogal meewarig deden over onze kookkunsten, en wel 's verkondigden dat we hier alleen rosbief kunnen klaarmaken."

    (tw)bron; demorgen.be 

    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peter Goossens trakteert wielerliefhebbers op stoofvlees



    Peter Goossens trakteert wielerliefhebbers op stoofvlees



    peter goossens trakteert wielerliefhebbers op stoofvlees 2


    Wie zaterdagmorgen naar de start van de E3-prijs in Harelbeke ging, stond een ware verrassing te wachten. Sterrenkok Peter Goossens trakteerde namelijk 500 mensen op friet met stoofvlees.

    Meestal zijn het de vips die in de watten gelegd worden, maar daar wilde de organisatie verandering in brengen. Goossens bereidde stoofvlees op basis van varkensvlees voor de "gewone" toeschouwer.

    bron; gva.be


    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    26-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beste chef-kok van ambassades in Washington DC is Belg



    Beste chef-kok van ambassades in Washington DC is Belg


    Cold Pork from Oven Bag by FotoosVanRobin.

    www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin

     Chef-kok Jan Van Haute is in Washington DC uitgeroepen tot
    de Embassy Chef 2010.
    Van Haute staat iets meer dan een jaar achter het fornuis in de Belgische ambassade in Washington. Hij won van negen collega's die net als hij koken voor hun respectieve ambassadeurs in Washington.

    Van Haute serveerde de jury varkenslapjes die 18 uur in bruin bier hadden gegaard en die geserveerd werden met ‘Brussels sprouts'. ‘Wij staan bekend voor ons varkensvlees. Wij zijn maar een klein land, maar de nummer één in de uitvoer van varkensvlees en bier.'

    Toen Van Haute werd uitgeroepen tot Embassy Chef 2010, was hij nagenoeg sprakeloos. ‘Dit is fantastisch. Ik heb er geen woorden voor.'

    Chef Van Haute, die een week lang geoefend had op zijn gerecht, vond dat hij wel wat vakantie verdiend had en nam de rest van de dag vrij.

    bron; standaard.be


    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    16-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beste olijfolie;Olijfolie van La Boella.



    Beste olijfolie; Olijfolie van La Boella.



    Olijfolie van La Boella. 
    Olijfolie van La Boella.
    De herhaaldelijk bekroonde olijfolie La Boella wordt omschreven als: “Intens en evenwichtig met toetsen van amandel.”
    In het Spaanse La Boella, nabij Tarragona aan de Middellandse Zee, worden drie olijvenvariëteiten gekweekt: arbequina, arbosana en korineiki. Voor een optimale kwaliteit en om het land voor toekomstige generaties te bewaren, worden daarbij duurzame ecologische technieken gebruikt.

    Bij het oogsten komen de olijven niet in contact met de bodem en de tijd tussen plukken en persen wordt beperkt tot minder dan één uur! Om olie van de beste kwaliteit en met een lage zuurtegraad te verkrijgen, verloopt het persproces bij een temperatuur van ca. 27°C. Zo werd de olijfolie van La Boella in 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 uitgeroepen tot de beste olijfolie van Spanje in de categorie ‘rijp en fruitig’ (variëteit ‘arbequina’). Ze wordt omschreven als: “Intens en evenwichtig met toetsen van amandel.” Beschikbaar in 250 ml, 500 ml, 750 ml en in een magnumuitvoering van 1500 ml.

    Info: verdeling via Puerta del Sol
    , 03 325 44 84.
    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    12-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch bierrestaurant op één na 's werelds beste
     

    Belgisch bierrestaurant op één na 's werelds beste





    De resultaten van de RateBeer Awards 2010 zijn bekend. Op de eerste plaats geen Belgisch, maar Amerikaans bierrestaurant: Ebenezer Kezar’s Pub & Restaurant uit Lovell mag zich voor de derde keer op rij het ‘beste bierrestaurant ter wereld’ noemen. Ons land sleepte wel zilver in de wacht met “De Heeren van Liedekercke” uit Denderleeuw. Brons ten slotte was voor Bir&Fud uit Rome.

    Chris Lively, de chefkok van Ebenezer Kezar’s, was eind februarite gast in ons land. Hij bezocht onder meer het internationaal Geuze en Kriek festival 'Nacht van de Grote dorst' en het Zythos bierfestival - het grootste bierfestival van Belgie - , op zoek naar nieuwe topbieren of vintage bieren. Ook maakte hij van de gelegenheid gebruik omsamen met Tom De Four, chefkok van De Heeren van Liedekercke, de keuken in te duiken enenkele creaties voor te stellen.

    Tussen de nummer één en twee van de wereld is er geen enkele vorm van minachting te bespeuren: “Dat ik samen met Tom achter de kookpotten mag staan is voor mij een grote eer, een droom die uitkomt. Ik heb al met hem afgesproken dat hij later dit jaar in mijn eigen restaurant komt koken naar aanleiding van het Belgian Beer Fest dat wij jaarlijks organiseren in Maine. Wij delen namelijk dezelfde passie voor geuze, lambik en fijne gerechten”, aldus Chis Lively.

    Meesterbrouwer Armand De Belder noteerdede liefde van beide chef-koks voor oude geuze: “Het is opvallenddat de nummers 1 en 2 van de wereld streekbieren uit het Pajottenland en de Zennevallei zoals oude geuze en oude kriek een bijzonder warm hart toedragen. In beide restaurants worden deze bieren ook vaak bij de gerechten geserveerd of erin verwerkt. Oude geuze leent zich uitstekend bij haute cuisine. Dat wordt onder andere op mooie wijze geïllustreerd door de driesterrenchefs in ons land, want zelfs in de Karmeliet en het Hof van Cleve staat oude geuze opnieuw op het menu.”

    Aïsa Knockaert
    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    28-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Britten vieren hun Fish and Chips



     Britten vieren hun Fish and Chips



     


    De Britten hebben op donderdag 25 februari vol trots de verjaardag van hun nationale gerecht Fish and Chips gevierd.

    150 jaar geleden zou het calorierijke gerecht voor de eerste keer geserveerd zijn. Experts zijn het echter niet eens over de plaats waar deze heuglijke gebeurtenis plaatsvond. Sommigen geven de eer aan de hoofdstad Londen, anderen denken aan de kleine stad Mossely, nabij Manchester.

    Meer dan 11.500 eethuizen serveren het gerecht bestaande uit vis, meestal kabeljauw, met dik gesneden frieten. Daarbij krijgt de klant citroen en azijn om extra smaak aan het gerecht te geven. De prijs voor een portie Fish and Chips bedraagt in Londen ongeveer 7 euro.

    Zelfs het Britse parlement drukte zijn appreciatie uit voor het lievelingsgerecht. "Fish and Chips heeft een vaste plaats in het hart van de Britse cultuur", aldus Labour-afgevaardigde Lindsay Hoyle. De aanhoudende discussie over waar het gerecht nu precies de eerste keer werd geserveerd, bewijst enkel de genegenheid van het land voor F&C.

    Belga/David Bitoune
    bron;knackweekend.rnews.be


    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    27-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 dagen vol gastronomische ontdekkingen


    8 dagen vol gastronomische ontdekkingen
    Van 23 tot en met 30 april staat alles in het teken van gastronomie.



     Over heel het land zullen chefs van meer dan 200 restaurants culinaire hoogstandjes bereiden tijdens een betaalbare prijs tijdens de RestoDays!

    Tijdens de RestoDays van 23 tot en met 30 april bieden maar liefst 200 restauranthouders driegangenmenu's aan voor een bescheiden prijs van 21 euro 's middags en 28 euro 's avonds. De restauranthouders zullen hun beste beentje voorzetten om hun visie op culinaire kunst in de kijker te zetten. Met een verleidelijk aanbod dat toegankelijk is voor alle fijnproevers! Een unieke kans dus om jezelf te verwennen met een gastronomische (her)ontdekking.

    Ontdek op deze manier een andere kant van je favoriete restaurant, of laat je verleiden tot nieuwe restaurants en gerechten die je voorheen nooit durfde uitproberen uit angst voor een gepeperde rekening! De RestoDays vinden plaats in heel het land, dus meteen ook het gedroomde moment om onze prachtige regio's en hun streekgerechten te ontdekken.

    Reserveren kan via www.restobookings.be waardoor je in real time van thuis uit in alle rust een keuze kan maken en reserveren.
    Vanaf 12 april staat een lijst van deelnemende restaurants op
    www.restodays.be.

    bron; libelle.be


    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    18-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nemen macho's onze keukens over?



    Nemen macho's onze keukens over?






    Macho tv-koks hebben hun effect op onze keuken. Niet alleen voelen meer mannen zich geroepen om in de kookpotten te roeren, ook de apparaten en keukengerei krijgen een stoerder (lees: mannelijker) uiterlijk.

    Mannelijke eigenschappen
    De Britse verkoopketen Debenhams ziet een duidelijke trend in het keukengerei. "Het vrouwelijk kantje waarbij kookgerei er ook stijlvol, kleurrijk en kwalitatief moet uitzien, lijkt wat op zijn return. In de plaats daarvan moeten zelfs de simpelste pan of pot aan een heleboel mannelijke eigenschappen voldoen als 'zwaargewicht, 'goede warmteverdeling' of 'met uitzonderlijke kookresultaten'.

    Zelfs machines als microgolven, mixers of ovens moeten bijna aan de kracht van een nuclaire bunker voldoen. "Deze mannen voelen zich beter als ze keukenspullen kopen die meer kracht boven stijl of kleur bieden", stelt een verkoopsverantwoordelijke van de keten. "Mannen willen in een keuken vertoeven alsof het hun garage is".

    Vermogen

    Cijfers tonen ook aan dat apparaten, gelinkt aan macho tv-chefs, het goed doen. Ook de machines die het vermogen in de verf zetten, verkopen als zoete broodjes. Zelfs een mixer moet over de nieuwste technologie en over een rits aan optionele bijbehoren beschikken.
    Zwart en inox zijn de gegeerde kleuren, pastelkleurtjes of roze apparaten lijken voorgoed voorbij. (lvl)

    bron; hln.be

    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    02-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaanderen tien streekproducten rijker



    Vlaanderen tien streekproducten rijker

    Het Hageland zet zijn zoetzure peren op de streekproductenkaart.

    Het Vlaamse erkenningslabel streekproduct.be heeft tien traditionele streekproducten het erkenningslabel toegekend.

    Het betreft lokaal lekkers uit Antwerpen (jenever, aangeboden als ‘Oude Antwerpse genever’ en ‘Oude Beste’), West-Vlaanderen (bloeling, boerenhesp en hoofdvlees), het Hageland (appelconfituur, perenconfituur en zoetzure peren) en het Pajottenland (boerenpaté, droge worsten en plat spéciale).

    De Poldernaar uit Antwerpen verrijkt het kortedrankaanbod met Antwerpse jenever. Naast "Oude Antwerpse genever", een graanjenever van 38 graden op smaak gebracht met jeneverbessen en een mengeling van 30 kruiden, is er ook de "Oude Beste", een jenever van 35 graden zonder kruiden maar met jeneverbessen en moutwijn als smaakmakers .

    Beenhouwerij Deschildre-Dambre (uit Oostende) werkt vanouds volgens West-Vlaamse tradities en zet West-Vlaamse bloeling (een zachte smeerbare bloedworst), boerenhesp en hoofdvlees op de streekproductenkaart.

    Fruitbedrijf Vanhellemont (uit Meensel-Kiezegem) teelt al 40 jaar Jonagold en krijgt erkenning voor zijn traditionele appelconfituur, perenconfituur en zoetzure peren uit het Hageland.

    Slager Gaston Wauters (uit Sint-Pieters-Leeuw) mag zijn Vlaamse boerenpaté, droge worsten en plat spéciale, met varkenstongen in een tomatensaus met madera en champignons, voortaan erkende Vlaamse streekproducten noemen.

    David Bitoune
    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    07-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heston Blumenthal is Britse kok van het decennium



    Heston Blumenthal is Britse kok van het decennium


    Heston Blumenthal is in Groot-Brittannië uitgeroepen tot chef van het decennium. Hij haalde het voor Gordon Ramsay en Raymond Blanc.



    Blumenthal is de chef van het beroemde restaurant 'Fat Duck'. Hij staat bekend voor zijn ongewone menu met bijvoorbeeld ijs op basis van spek en eieren. Jamie Oliver werd in de bloemetjes gezet voor zijn campagne om de Britse regering meer te laten investeren in gezonde maaltijden op school.

    Bosbessen werden uitgeroepen tot het Britse ingrediënt van de voorbije tien jaar. Kerstomaten en chorizo vervolledigen het podium.
     
    De prijzen werden bepaald door de lezers van 'Sainsbury's Magazine'. Hieronder een overzichtje van de winnaars.

    De Britse culinaire prijzen van het decennium
    Beste kok Heston Blumenthal
    Beste kookboek Delia's how to cheat at cooking (Delia Smith)
    Beste tv-programma Masterchef
    Nationale ingrediënt Bosbessen
    Beste campagne Schoolcampagne Jamie Oliver
    Beste gerecht Gesmoorde lamsschenkel



     (gb)bron; demorgen.be

    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    08-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 x ZOET- met Sergio Herman



    10 x ZOET- met Sergio Herman



    Foto: Pascal Vyncke, SeniorenNet.be

     BOTERSPECULAAS 'Van zodra je de winkel binnenkomt heb je het gevoel in een Parijse banketbakkerij te zijn. De smaken en geuren van de taarten en het brood zijn er pure nostalgie. Vooral zijn thema's werkt hij schitterend uit. Met Pasen, Kerstmis en nu met sinterklaas moet je absoluut komen kijken. Hij heeft een topassortiment boterkoeken, erg lekkere boterspeculaas, maakt fantastisch bladerdeeg en supertaarten met bourgondische uitstraling en smaak.'

    Patisserie De Baere. Bronlaan 7, 8300 Knokke-Heist. 050-62.05.55.

    FRAMBOZENTAART 'Lucas is nog een van mijn favorieten in Knokke. Vooral zijn frambozentaart met crème en zijn klassieke taarten met chocolade zijn hemels.'

    Lucas. Van Bunnenplein 29, 8300 Knokke-Heist, 050-60.48.85.

    CHOCOLADETABLETJES 'Marcolini maakt de meest fantastische pralines. De chocoladetabletjes in de serie Palets Fins behoren tot mijn favorieten. Dat zijn erg dunne vierkante pralines gevuld met onder meer citrus, passievrucht, gezouten karamel, mango, gember... Ik hou vooral van de krokante beet van de chocolade en de zacht lopende vulling. Gewoon schitterend.'

    Marcoliniwinkels vind je onder andere in Knokke, Antwerpen en Brussel.
    www.marcolini.be

    PRALINES 'Dominique Persoone van The Chocolate Line in Brugge is mijn persoonlijke rock-'n-rollpralinemaker. Ik waardeer hem in het bijzonder voor zijn creativiteit. We hebben samen een praline ontwikkeld met een vulling van cabernet sauvignon. Nu zijn we een duopraline aan het ontwerpen, een kleintje en een grote die je na elkaar moet eten en waarvan de smaken zich op een bijzondere manier vermengen.'

    The Chocolate Line. Simon Stevinplein 19, 8000 Brugge. 050-34.10.90.

    www.thechocolate.line

    PATISSERIE 'De patisserie van Del Rey is gewoonweg top! Had ik die winkel maar om de hoek zitten. Alles wat ze maken is zo verfijnd en verrassend van smaak dat ik er niet omheen kan als ik in Antwerpen ben. Hun marron glacé en de chocosinaaspartjes zijn hemels. De kerstbuches zijn elk jaar pareltjes van creativiteit en smaak.'

    Del Rey. Appelmansstraat 5, 2018 Antwerpen. 03-470.28.61.

    ROGGEVERDOMMEKE 'Een schitterende naam voor een roggebroodje met rozijnen. De naam van dat broodje is trouwens al meer dan 500 jaar oud. Wat ik vooral zo waardeer aan deze bakker, is het ambacht dat het winkeltje uitstraalt. Dat vind je bijna nergens meer.'

    Goossens. Korte Gasthuisstraat 31, 2000 Antwerpen. 03-226.07.91.

    CARRÉ CONFITUUR 'Het water loopt me altijd in de mond als ik het kleine winkeltje van Schaeverbeke binnenkom. Vooral zijn carré confituur en zijn lekkere cake zijn er mijn favoriete zoetigheden.'

    Schaeverbeke. Schaarstraat 2, 8000 Brugge. 050-33.31.82.

    BOURGONDISCHE TAARTEN

    'Het Vlaamsch Broodhuys is een keten van banketbakkerszaken met vestigingen in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Ze hebben een mooi assortiment bourgondische taarten die je ook ter plekke kan degusteren. Zo zijn er bijzonder lekkere tartes tatin, chocoladetaarten met laagjes chocolademousse en heerlijke fruittaarten. Ook de belegde boterhammen zijn er super. Het zijn lekkere Vlaamse smaken in hartje Nederland.'

    www.vlaamschbroodhuys.nl

    PARIJS BANKET 'Ladurée is een instituut en een van de oudste banketbakkers van Parijs. Het moederhuis in de Rue Royale is een elegant theehuis dat in 1862 werd gesticht. Ik koop er vooral de cannelés, superlekkere gebakjes uit Bordeaux, en hun uitstekende Kugelhopf, een vederlichte brioche in tulbandvorm.'

    www.laduree.fr

    MACARONS 'Pierre Hermé is het icoon van de Parijse patissiers. Hij combineert op een heel bijzondere manier smaken, geuren en texturen. Ik ben gek op zijn marrons glacés en vooral op zijn macarons die hij volgens de seizoenen bijzondere nieuwe smaken geeft.'

    De winkels van Pierre Hermé vind je onder meer in Rue Cambon 4 en in de Galeries Lafayette.

    www.pierreherme.com

    bron; nieuwsblad.be

    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    30-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Patrick Vlerick is 'Hobbykok 2010'




    Patrick Vlerick is 'Hobbykok 2010'


    Patrick Vlerick (rechts) en 'commis' Marc Vermeulen. 
    Patrick Vlerick (rechts) en 'commis' Marc Vermeulen.

    Patrick Vlerick won in Tour & Taxis (Brussel) de finale van de 11e Knack Weekend-wedstrijd 'Hobbykok van het jaar'.

    Op 28 november vond in het atelier van Yves Mattagne in Tour & Taxis (Brussel) de finale van de ‘Hobbykok van het Jaar’ plaats. Deze kookwedstrijd voor niet-professionele koks werd voor de 11e keer op een rij georganiseerd door Knack Weekend. De bekroning betekende voor enkelen de start van een nieuwe carrière.

    Kookliefhebbers - amateur-koks, professionals komen niet in aanmerking - stuurden een eigen, origineel recept met als opgelegd thema ‘Witloof’. Hieruit selecteerde een vakjury de 10 interessantste inzendingen waarvan de auteurs gevraagd werden hun recepten klaar te maken voor deze jury. Ook dit jaar mochten de finalisten zich laten assisteren door een ‘commis’.

    In de finale namen 7 mannen en 3 vrouwen, samen met hun commis, het tegen elkaar op.

    De finalisten waren:
    Peter Bottelberghs uit Wilrijk
    Xavier Clayton uit Berchem
    Annik Govaerts uit Zandhoven
    Jurgen Meirsman uit Sinaai
    Paul Ollevier uit Poperingen
    Seger Pollers uit Tongeren
    Heidi Steukers uit Moerzeke
    Geert Van Acker uit Brugge
    Patrick Vlerick uit Bellem
    Ann Wuytack uit Moerzeke-Kastel

    Patrick Vlerick uit Bellem-Aalter, geassisteerd door Marc Vermeulen, won de finale met het gerecht ‘Zoetzuur witloof met (Bekemse) eendenlever, geparfumeerde appeltjes en wijngelei’.

    De winnaar kreeg naast de titel “ Hobbykok 2010” een waardebon van Demeyere, t.w.v. € 1.000, een Lattissima Metal van Nespresso en een kistje witloof rechtstreeks van de veiling van Flandria. Begin 2010 presenteert hij het Valentijnsmenu in Knack Weekend. Patrick krijgt bovendien de uitzonderlijke kans om 3 halve dagen stage te lopen bij de chefs Roger Van Damme, Kobe Desramaults en Franky Vanderhaeghe. Ook de andere finalisten kregen prijzen van Nespresso en Flandria.

    D.B. bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    28-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch Witblauw in de kijker




    Belgisch Witblauw in de kijker

    Een Belgisch Witblauw rund
     

    VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) en APAQ-W (de Vlaamse en Waalse promotiediensten voor landbouw) willen meer aandacht voor Belgisch Witblauw rundvlees. Sinds het begin van dit jaar voeren ze daarom een promotiecampagne, waarin ze door Peter Goossens worden bijgestaan. De sterrenchef is, als fervent liefhebber van Belgisch Witblauw, het gezicht en de peter van de campagne.

    De coach van de 'Beste Hobbykoks van Vlaanderen' heeft er een nieuwe titel bij.

    Een onderdeel van de grootscheepse campagne bestaat uit een quiz die onlangsin de demokeuken van Horeca Expo in Gent werd beslecht. Peter Goossens en culinair journalist Dirk De Prins testten de kennis over rundvlees bij de deelnemende restauranthouders. Winnaars aan de Vlaamse kant waren Miguel Vermeire en Nathalie Plaiy, eigenaars van restaurant ‘Den Haze’ in Wingene. De Waalse winnaar is de eigenaar van restaurant ‘Sel et Poivre’ in Eupen. Zij winnen elk een jaar gratis rundvlees ter waarde van maximum 15.000 euro.

    In het laatste deel van de campagne wordt er gezocht naar een ambassadeur voor Belgisch Witblauw rundvlees. In de lente van 2010 beslist de organisatie welke Vlaamse en Waalse kok zich deze titel mogen toe-eigenen.

    Hanne Vandevoorde
    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    24-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier Antwerpse restaurants krijgen eerste Michelinster

     

    Vier Antwerpse restaurants krijgen eerste Michelinster


    vier antwerpse restaurants krijgen eerste michelinster


    In de nieuwe Michelingids krijgen 98 restaurants een ster. Onder hen zijn er vijftien nieuwe. In de provincie Antwerpen zijn dat La Luna in Antwerpen-centrum, De Pastorie in Lichtaart, Nuance in Duffel en Het Land in Berlaar.

    Restaurant Het Land in Berlaar van chef-kok Steven Bes en echtgenote Mira Demeerleer krijgen voor het eerst de bekroning. Het koppel bekomt momenteel van het nieuws in Barcelona, waar ze enkele dagen uitrusten.

    “Ik ben erg trots op mijn man. Ik ben echt blij voor hem”, reageert zaakvoerster Anne-Marie Van Anderlecht van La Luna in Antwerpen-centrum. Chef-kok Dirk De Koninck kreeg in 1993 ook al eens een ster, maar wijzigde zijn concept. “Zelf is hij ook tevreden, maar hij moet nog even bekomen. Hij wordt binnenkort vijftig.”

    Bijzonder verheugd

    Chef Carl Wens van De Pastorie in Lichtaart (Kasterlee) klinkt bijzonder verheugd met zijn eerste Michelinster. "Het is voor ons een heel leuke verrassing dat Michelin ons gevonden heeft. We zijn nu achttien jaar bezig en hadden we zelf ook de indruk dat we het de laatste jaren erg goed deden."

    "We hebben een heel fideel cliënteel, dat ons al dikwijls verwonderd heeft gevraagd hoe het komt dat we nog niet eerder een ster hebben gekregen. Maar Michelin blijft iets mysterieus. Maar het blijft een bijzonder leuke verrassing. En de telefoon staat hier sinds vanmorgen 8 uur nog niet stil met mensen die ons willen feliciteren."

    Gelukkigste mens

    Ook de jonge eigenaars van restaurant Nuance in Duffel reageren verheugd. “Peter Goossens belde ons vanmorgen met het nieuws. Ik ben nu de gelukkigste mens van het land. Het doet deugd als je werk geapprecieerd wordt. Dat het zo snel gebeurt, maakt het extra speciaal. Veel tijd om te vieren is er niet, want het is vandaag weeral een drukke dag”, zegt de 25-jarige chef-kok Thierry Theys.

    Geruchten doen de ronde dat het restaurant volgend jaar al meteen kans maakt op een tweede ster. Hij begon zijn zaak pas vorig jaar in mei met vriendin Sofie Willemarck. “Het is een kinderdroom die uitkomt voor Thierry. Al sinds zijn twaalfde is hij er mee bezig. Wat een mooie beloning”, geniet ook zij volop.

    Criteria

    De toekenning van sterren gebeurt op basis van de kwaliteit van de producten, de beheersing van de kooktechnieken en van smaken, de persoonlijkheid van de chef in de gerechten, de prijs-kwaliteitsverhouding en de constantheid van de prestaties.

    Het Hof van Cleve en de Karmeliet blijven de enige twee driesterrenrestaurants van het land.

    bron; gva.be


    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koken met Jeroen Meus
     


    Koken met Jeroen Meus

     

    Jeroen Meus'  tv-reeks Plat Préféré in boekformaat omvat eenvoudige recepten van bekende mensen.

    De altijd aimabele Jeroen Meus, chef-kok en eigenaar van het Leuvense restaurant Luzine, presenteerde op Canvas met succes de verfrissende reeks Plat Préféré. In het verlengde van de tv-uitzendingen is een leuk boek gemaakt dat de gelijknamige titel draagt. Het is opgevat als een soort dagboek met korte persoonlijke reisnotities en veel, overwegend eenvoudige recepten.

    Het materiaal werd bijeengesprokkeld tijdens de ontdekkingsreizen naar de plat préfèré van veertien bekende mensen, onder wie Roald Dahl, Freddie Mercury, Johnny Cash, Maria Callas, Georges Simenon, Salvador Dali enz.

    Plat Préfére, Uitg. Lannoo, 29,95 euro. ISBN 978 90 209 8480 4.

    PvD/DB
    bronknackweekend.rnews.be


    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tim Boury van Belga Queen beste kok met vis



    Tim Boury van Belga Queen beste kok met vis


    De Griet is de vis van het jaar.


    Tim Boury van restaurant Belga Queen in Gent heeft de nationale horecawedstrijd met de vis van het jaar gewonnen. Dat heeft het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), dat de wedstrijd organiseerde, vandaag meegedeeld. De vis van het jaar is de griet.

    Voor de 21ste keer ging VLAM op zoek naar de professionele kok die het lekkerste en origineelste gerecht weet klaar te maken met de vis van het jaar. Een vakjury maakte een voorselectie uit ingestuurde recepten. Vijf finalisten werden geselecteerd om maandag live in de demonstratiekeuken van de vakbeurs Horeca Expo in Gent naar de titel van beste kok te dingen.

    Tim Boury haalde het van Jean Alvisse van restaurant L'Impératif in Maisières, Benny Poppe van Duc de Bourgogne in Brugge, Czaba Ignacz van De KwiZien in Hasselt en Jurgen Rysselaere van Salons Mimosa in Eeklo.

    Het publiek kon de finalisten vanaf 13 uur van dichtbij aan het werk zien. Een jury samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste Belgische restaurateursverenigingen, beoordeelde de prestaties.

    De winnaar ontving de Vis van het jaar-trofee ontworpen door kunstenaar Tuur De Rijbel, een cheque ter waarde van 1.250 euro, een diner voor twee personen bij Hof van Cleve in Kruishoutem, een waardebon van 250 euro van Flanders Expo en een reportage van één pagina in het culinaire magazine Ambiance. Bovendien organiseert VLAM in het winnende restaurant een persdiner ter waarde van 750 euro.

    (belga/mvdb)bron; hln.be

    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    23-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier extra Belgische restaurants met twee sterren

     

    Vier extra Belgische restaurants met twee sterren

     

     


    De Michelingids 2010 voor België en Luxemburg is uit. Daarin krijgen vier  extra Belgische restaurants twee sterren. In totaal telt ons land er nu veertien.  Er komen geen restaurants met drie sterren bij.  In totaal telt ons land nu 114 sterrenrestaurants. Tien meer dan vorig jaar. 

    In deze nieuwe editie gaan vier restaurants van één naar twee sterren: Slagmolen in Opglabbeek, Hertog Jan in Brugge, L'eau Vive in Profondeville en Château du Mylord in Elzele. Dat laatste restaurant wint daarmee de ster terug die het drie jaar geleden verloor. 

    Slechts twee restaurants kunnen met drie sterren uitpakken. En dat zijn het Hof van Cleve in Kruishoutem en De Karmeliet in Brugge. Er komen er dit jaar geen nieuwe bij.

    Er zijn  wel vijftien nieuwe restaurants die één ster krijgen, waaronder restaurant Li Cwerneu in Hoei, met een vrouwelijke chef, en Nuance in Duffel. De gids bevat nu 98 restaurants met één ster.

    Voorts worden 125 restaurants beloond met een "Bib Gourmand",
    tegenover 114 in 2009. Deze restaurants bieden een compleet menu (voorgerecht, hoofdgerecht en dessert) voor maximaal 35 euro.

    De toekenning van sterren berust op vijf criteria die overal ter
    wereld dezelfde zijn: de kwaliteit van de producten, de beheersing van de kooktechnieken en van smaken, de persoonlijkheid van de chef die in  zijn gerechten terug te vinden is, de prijs/kwaliteitsverhouding en de continuïteit van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart.

    De gids is te koop vanaf 26 november en kost 19,95 euro.

    Belga/AH.bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    13-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe smaak in het gamma van chocolatier Pierre Marcolini



    Nieuwe smaak in het gamma van chocolatier Pierre Marcolini

    'Chuao', de nieuwe smaak in het gamma van Marcolini


    'Chuao', de nieuwe smaak in het gamma van Marcolini

    Chocolatier Pierre Marcolini brengt een nieuwe, gelimiteerde chocolade op de markt, ‘Chuao-chocolade’.

    De smaak van Marcolini’s laatste nieuwe is subtiel en bitter in het begin, gevolgd door een uiterst zacht en fruitig aroma. De cacao die gebruikt wordt om deze chocolade te maken komt uit Chuao, een klein dorp aan de noordkust van Venezuela. Vandaar ook de naam ‘Chuao-chocolade’. Jaarlijks wordt er slechts 20 ton van deze cacao geproduceerd, waardoor de chocolade een uitzonderlijk karakter heeft.

    De Chuao-tablet is reeds te koop in de winkels van Pierre Marcolini, aan €9,50 per stuk. Er is ook een doosje van 32 chocolaatjes verkrijgbaar aan €22,50
    .

    Hanne Vandevoorde
     bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!