Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    13-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crème brûlée met aardbeien



     

    Crème brûlée met aardbeien


    De aardbeien wassen, de kroontjes verwijderen en goed laten uitlekken.
    De aardbeien verdelen in aparte vuurvaste schoteltjes en besprenkelen met grand-marnier.
    Het eigeel met de vanillesuiker opkloppen tot een schuimig, bleek mengsel. Ook de slagroom lichtjes opkloppen en voorzichtig door het eigeel mengen.
    Dit luchtig mengsel verdelen over de vuurvaste schoteltjes. De bruine suiker erover strooien en gedurende 1 minuut onder de grill zetten.
    Als de bovenlaag gekarameliseerd is, is het gerecht klaar.
    Koel serveren.


    Ingrediënten;
    300 g aardbeien
    3 eierdooiers
    1 zakje vanillesuiker
    2 cl grand-marnier
    4 dl room
    4 eetlepels bruine suiker

    bron; flandria.vlam.be

    Crème brûlée met aardbeien

    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges van Pertuis, vinaigrette met koriander en wijnsinaasappel, krokante boterham van speltbrood met ham



    Asperges van Pertuis, vinaigrette met koriander en wijnsinaasappel, krokante boterham van speltbrood met ham

     

    Kok: Guy Van Cauteren ('t Laurierblad)

    Benodigdheden

    • 28 asperges
    • 1 wijnsinaasappel
    • zeste van de sinaasappel
    • 1 soeplepel zure room
    • 1 dl pistacheolie
    • nootmuskaat
    • peper en zout
    • 1 bussel verse koriander
    • 4 plakken gekookte beenham
    • 8 plakken speltbrood
    • 50g boter

    Bereiding

    Schil de asperges van kop naar staart, tot 5 cm onder de kop. Bind ze per 7 op met keukentouw. Kook de asperges in licht gezouten water. Verfris ze na 9 minuten in een gezouten ijsbad om de kleur te bewaren en het garen te stoppen.

    Maak een vinaigrette met de geraspte zeste en het sap van de wijnsinaasappel, de zure room, nootmuskaat en fijn versneden koriander. Voeg de pistacheolie toe en breng op smaak met peper en zout.

    Pak 4 plakken speltbrood, besmeer met boter, beleg met de beenham, druk flink aan met een tweede boterham en rooster even in de oven. Schik de asperges op het bord, voeg de vinaigrette toe en leg de boterham erbovenop

    bron; weekvandesmaak.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe smaak in het gamma van chocolatier Pierre Marcolini



    Nieuwe smaak in het gamma van chocolatier Pierre Marcolini

    'Chuao', de nieuwe smaak in het gamma van Marcolini


    'Chuao', de nieuwe smaak in het gamma van Marcolini

    Chocolatier Pierre Marcolini brengt een nieuwe, gelimiteerde chocolade op de markt, ‘Chuao-chocolade’.

    De smaak van Marcolini’s laatste nieuwe is subtiel en bitter in het begin, gevolgd door een uiterst zacht en fruitig aroma. De cacao die gebruikt wordt om deze chocolade te maken komt uit Chuao, een klein dorp aan de noordkust van Venezuela. Vandaar ook de naam ‘Chuao-chocolade’. Jaarlijks wordt er slechts 20 ton van deze cacao geproduceerd, waardoor de chocolade een uitzonderlijk karakter heeft.

    De Chuao-tablet is reeds te koop in de winkels van Pierre Marcolini, aan €9,50 per stuk. Er is ook een doosje van 32 chocolaatjes verkrijgbaar aan €22,50
    .

    Hanne Vandevoorde
     bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Topchefs promoten Vlaamse kust in warenhuis Harrods



    Topchefs promoten Vlaamse kust in warenhuis Harrods



    Topchefs uit Vlaanderen gaan vanaf 25 november twee weken lang koken in het wereldberoemde warenhuis Harrods in Londen om promotie te maken voor de Vlaamse kust.

    "Gastronomie is een belangrijk element bij de keuze van de kust als vakantiebestemming", zegt regiomanager Pieter Koten van Westtoer. "Door de samenwerking met Harrods benadrukken we ook de topkwaliteit van de kustregio."

    De chefs de meewerken zijn Bart Desmidt van Bartholomeus in Knokke-Heist, Luc Declerck en David Servranckx van Bistro Mathilda uit Oostende, Piet Devriendt van De Oesterput in Blankenberge, en Vincent Florizoone en Lore Cogghe van Grand Cabaret in Nieuwpoort.

    Harrods: 42.000 bezoekers per dag

    De "Belgian Waffles" die bij de lancering van de campagne op 25 november worden verdeeld, worden gebakken door Mario Cattoor van De Vlaamsche Pot in Brugge. "We mogen best fier zijn op onze Belgische keuken en de gastronomie aan de kust", zegt Bart Desmidt. "Weinig regio's hebben zo'n aanbod aan sterrenrestaurants."

    Harrods is goed voor 42.000 bezoekers per dag. De campagne komt ook aan bod in het magazine van het warenhuis en op zijn website.

    bron; hln.be

    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept: Carbonara met peperreepjes



    Recept: Carbonara met peperreepjes


    Foto Pieter Musterd

    Hoofdgerecht, 4 personen

    Een stevig pastagerecht dat 'pit' krijgt door de toevoeging van reepjes peper. Pasta met carbonarasaus wordt meestal gemaakt met héle eieren, maar wanneer de saus met allleen eidooiers wordt gemaakt is niet alleen de smaak zachter, maar ook de textuur van de saus. Eiwit heeft namelijk de neiging te korrelen en de pasta plakkerig te maken. Zorg dat alles van te voren klaarstaat zodat alles snel gemengd kan worden.

    Ingrediënten
    400 g spaghetti
    1 bosje platte peterselie
    1 rode peper
    6 plakjes gedroogde ham
    1,5 dl room
    4 eetlepels melk
    3 eierdooiers
    50 g geraspte Parmezaanse kaas
    zeezout en zwarte peper

    Bereiding
    Kook de pasta in een grote pan met gezouten water 'al dente'. Hak intussen de peterselieblaadjes fijn. Halveer de peper, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in smalle reepjes. Scheur de Parmaham of andere gedroogde ham in reepjes. Klop in een kom de room, melk en eierdooiers los. Meng er de Parmezaanse kaas door.

    Giet de pasta af en stort deze terug in de pan. Voeg de room met eierdooiers aan de pasta toe en roer op laag vuur ca. 2 minuten of totdat de kaas gesmolten is en de pasta bedekt. Bestrooi met de gehakte peterselie, versgemalen peper en zout en meng opnieuw goed dooreen.Verdeel de pasta over 4 borden en bestrooi met de gescheurde reepjes ham. Lekker met een salade.

    (JANNY VAN DER HEIJDEN)
    Bron foto:
    Pieter Musterd
    bron; parool.nl

    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffie beter voor kinderen dan fruitsap



    "Koffie beter voor kinderen dan fruitsap"



    De meeste ouders zouden er nog niet over dénken om hun kinderen koffie of thee te geven, maar diëtiste Carrie Ruxton zegt dat dat best mag. "Het is zelfs gezonder dan fruitsap", zegt ze.

    Onterecht gedemoniseerd
    Ruxton doet haar uitspraken naar aanleiding van haar literatuurstudie over de effecten van cafeïne. Drankjes met cafeïne in worden onterecht afgeschilderd als ongezond, beweert Ruxton. "Vooral thee heeft een goede invloed op de gezondheid."

    47 studies
    Ruxton analyseerde 47 gepubliceerde studies over cafeïne en kwam tot de conclusie dat 400 mg cafeïne per dag voordelen biedt voor hersenen en hart zonder neveneffecten.

    Alert
    Koffie, cola, thee en warme chocolademelk zorgen er elk voor dat de alertheid wordt verhoogd, het welzijn verbeterd en het kortetermijngeheugen aangescherpt.

    Sterfte
    Regelmatig thee drinken verkleint de sterftekans en de kans op een hartaanval. Bovendien verlaagt het ook de cholesterol. "Wie nooit iets drinkt met cafeïne, mist de belangrijke gezondheidseffecten", besluit de diëtiste. (edp)

    bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Uien winterse kost- De Alliumfamilie



    Uien winterse kost  -  De Alliumfamilie

    Per persoon eten we zo’n 6 kilo uien per jaar, maar de grootste hoeveelheid wordt in de wintermaanden gegeten.


       

      Foto: Fotopersburo Dijkstra 

      Maar er kan méér gemaakt worden met deze bekende smaakmaker dan alleen uiensoep of stoofvlees.

      Uiensoep Cappuccino

      Snij, voor 4 personen, 700 gram gele uien in parten. Verhit 2 el. olie in een grote pan en bak de ui, samen met 2 teentjes knoflook, 5 minuten. Schenk 1 liter runderbouillon bij en laat de soep circa 20 minuten koken.

      Maak het “cappuccinoschuim” vlak voor het serveren: breng 1 dl. (volle) melk, 2 el. soep en wat verse peper aan de kook. Klop dit op het vuur, handmatig of met een staafmixer tot schuim.

      Verdeel de warme soep over 4 cappuccinokommen en schep er wat van het schuim bovenop. Garneer met fijngesneden lenteui.


      De Alliumfamilie ;

       De Alliumfamilie is erg breed, overal ter wereld bekend en wordt al eeuwenlang gegeten. Gele, rode en witte uien, sjalotten, bosui, knoflook, bieslook en prei: we zetten ze voor u eens allemaal op een rijtje  .

        De rode ui heeft een dieprode, bijna paarse schil. De smaak is minder scherp dan van de gele ui en door de mooie kleur wordt hij vaak decoratief gebruikt in ondermeer salades.

        De sjalot is een stuk kleiner dan de ui, heeft een roodbruine schil en lichtpaars gekleurde rokken en is tussen alle familieleden toch wel dé smaaksensatie. Verfijnd en aromatisch, pittiger dan de ui, maar niet zo uitgesproken als knoflook. Daardoor leent de sjalot zich uitstekend voor gebruik in tal van gerechten, of het nu gaat om bakken, smoren, frituren of confijten, in sauzen of salades, in soepen of rauw. Niet voor niets wordt in goede restaurants de sjalot ver verkozen boven de ui!

        De bosui (ook wel lente-uitje of stengeluitje genoemd) is een kleine ui met een zachte, prei-achtige smaak, waar het groene loof nog aan zit. Ze danken hun naam aan de manier waarop ze verkocht worden: in bosjes van enkele stuks. Rauw en in ringetjes gesneden past bosui prima in bijvoorbeeld salades of soepen. Vaak worden ze als laatste aan een gerecht toegevoegd opdat de lekkere smaak niet verloren gaat.

        Bieslook en prei behoren ook tot de Alliumfamilie. Bieslook is met zijn lange groene stengels een heel decoratief kruid. De zachte uismaak combineert goed in bijvoorbeeld soep of salades. Prei is een lekker pittige groente die uitstekend past bij de stevige smaken van bijvoorbeeld kaas en spek.

        Knoflook is een bolgewas dat is opgebouwd uit partjes ('teentjes') en heeft de meest doordringende geur en smaak van de hele Allium familie. De teentjes worden fijngehakt, gesneden of geperst verwerkt in tal van gerechten.

        bron; telegraaf.nl


        Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
        12-11-2009
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soep van Jonge spinazie met geraspte witte raap en krokant gebakken spek


         

        Soep van Jonge spinazie met geraspte witte raap en krokant gebakken spek
         


        Ingrediënten
        Voor 4:
        2 l gevogelte- of groentebouillon
        1 fijngesnipperde sjalot
        500 g jonge spinazie, gewassen maar met de steeltjes er nog aan
        nootmuskaat, witte peper en zout
        2 kleine, jonge witte rapen
        6-8 sneden krokant gebakken spek

        Bereidingswijze

        Breng de bouillon aan de kook met de sjalot, doe er de spinazie bij en kook gaar. Mix de soep fijn en kruid met een snuif nootmuskaat, peper en zout.

        Schil de rapen en rasp ze fijn. Schik de geraspte raap in het midden van diepe borden en giet er de soep rond. Werk af met het krokant gebakken spek.
         
        bron; knackweekend.rnews.be

        Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Elzaswijn bevat te veel bewaarmiddelen



        Elzaswijn bevat te veel bewaarmiddelen


        elzaswijn bevat te veel bewaarmiddelen


        De witte Elzaswijnen bevatten te veel bewaarmiddelen. Dat staat te lezen in een verslag van consumentenorganisatie Test-Aankoop.

        Tijdens de test werden 65 wijnen bekeken. De meeste, 52 van de 65, werden als lekker beschouwd. Wanneer de wijnen geanalyseerd werden scoorden ze echter erg slecht. 22 wijnen kregen een redelijke tot slechte beoordeling vanwege de aanwezigheid van sulfiet. Deze stof zorgt voor allergische reacties, hoofdpijn en misselijkheid

        bron; gva.be


        Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Krentenbroodtosti



        Krentenbroodtosti



        Bereidingstijd: 15 minuten
         

        Even een vluggertje tussendoor. Komt uit de serie Kook ze! En wel de aflevering Snel. Wil je daar meer van weten dan moet je naar www.kookze.be Een prachtige reeks boekjes gemaakt door fotograaf/smulpaap Tony le Duc. Er is ook veel recepten op zijn website te vinden. En altijd net even anders dan wij in Nederland gewend zijn. Hij gebruikt brie voor dit recept, wil je het iets pittiger, neem dan camembert.

         
        Foto: Frank van der Vleuten

        We maken er zes, voor de lekkere trek. Snij het krentenbrood in twaalf mooi dikke plakken. Haal de korst er af. Leg het brood dan in een oven die je op 200°C. hebt voor verwarmd. Vier minuten, tot het goudkleurig wordt. Smeer een kant ruim in met brie, of camembert, leg op de andere kant doorgesneden en ontpitte druiven in de in kleine stukjes gesneden vijgen. En nu nog ven met de pepermolen er over. Dichtklappen, terug in de oven tot de kaas smelt. Het soort gerecht dat je niet een keer maakt, daar blijven ze naar vragen, let maar op.

        bron; telegraaf.nl


        Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelflap


        Appelflap
          Appelflap_2












        4
        bladerdeegrondjes (15 cm doorsnede)

        8 eetlepels koude appelmoes

        1 eigeel

        ½ dl water

        BEREIDING

        Leg de bladerdeegrondjes voor je. Haal het bladerdeeg altijd op het allerlaatste ogenblik uit de koelkast. Anders kan je er niet goed mee werken.

        Schik de appelmoes in het midden. Let op dat je niet te veel gebruikt, want bij het opwarmen zal de appelmoes altijd een weg naar buiten zoeken en uit de flap lopen. Zorg ervoor dat de appelmoes koud is. Met warme appelmoes creëer je een stoomoventje en dan zal de appelmoes zeer snel naar buiten willen en uit het deeg lopen.

        Plooi het bladerdeeg dicht. Plooi de rand om en druk nog eens extra met een vork zodat de appelflap goed gesloten is en de appelmoes er niet uit kan.

        Meng het eigeel met het water. Smeer de appelflap in met het eigeelmengsel zodat bij het bakken een mooi bruin korstje ontstaat.

        Bak de flappen 10 tot 15 minuten op 180°C.

        Recept uit 'SOS Piet 3'. 144 blz. Lannoo. 18,95 euro.

        NVT -bron; nieuwsblad.be

        Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bib Gourmand voor vijf Limburgse restaurants



        Bib Gourmand voor vijf Limburgse restaurants


        bib gourmand voor vijf limburgse restaurants

         

        De Kristalijn in Genk en Bienvenue in Maaseik zijn de twee Limburgse nieuwkomers die werden opgenomen in de ‘Bib Gourmand Benelux 2010’, de kleine Michelin-gids die sinds woensdag in de winkels ligt.

        Samen met blijvers ’t Vlierhof in Bilzen, Ambrozijn in Borgloon en De Kommel in ’s Gravenvoeren brengt dat het Limburgse totaal op vijf.

        Minder dan 35 euro

        De ‘Bib Gourmand’ is een beloning voor restaurants die een prima menu bieden voor minder dan 35 euro. In de hele Benelux zijn dat er 218, in Vlaanderen 119. En in Limburg dus vijf.

        “Nu we tien jaar bezig zijn, is dit een hele mooie erkenning”, zegt Jos Schols, manager van De Kristalijn. “Natuurlijk zit in je achterhoofd de hoop om ooit een ster te krijgen. Maar dat schreeuwen we niet van de daken. Laat ons hier maar heel blij mee zijn.”

        En ook collega John van Leerzem van Bienvenue in Maaseik heft vandaag het glas op zijn vermelding in de Bib Gourmand-gids. “In tijden van recessie is dit iets waar we een jaar naartoe werkten”, zegt hij.

        bron;hbvl.be


        Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maagvullend en gezond



        Maagvullend en gezond

        Een appel bevat ongeveer 10 mg vitamine C en 60 kcal per 100 gram.
        Daarnaast levert hij talrijke mineralen zoals calcium, kalium en ijzer.
        Appelen hebben een stevige structuur, vullen de maag en passen daarmee uitstekend in het menu van lijners.
         
        NVT - bron; nieuwsblad.be


        Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleurig pastaslaatje met tonijn


        Kleurig pastaslaatje met tonijn


          

        Ingrediënten

        Voor 4 personen:
        1 gele paprika
        200 g kleine pasta, bv. schelpjes
        20 kerstomaatjes
        100 g tonijn (niet in olie)
        1/4 avocado
        1 el olijfolie
        1/2 el citroensap
        2 tl verse pesto
        2 el fijngehakt bieslook

        Bereidingswijze

        Verwijder het steeltje en de zaadjes van de paprika en snij in kleine blokjes. Blancheer de paprika 1 minuut in kokend water. Kook de pasta gaar in gezouten water. Snij de kerstomaatjes en avocado in stukjes. Laat de tonijn uitlekken.

        Maak intussen een vinaigrette met de olijfolie, citroensap en pesto. Giet de pasta af, laat uitlekken en meng de warme pasta met de vinaigrette, groenten en tonijn. Voeg het bieslook toe en laat afkoelen.

        Kooktijd: 15 minuten

         

        Bron; knackweekend.rnews.be


        Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
        11-11-2009
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjes gezonder dan sinaasappels



         Spruitjes gezonder dan sinaasappels


        Het is niet de meest favoriete groente, maar spruitjes bevatten meer vitamine C dan sinaasappels. Nu alleen nog de spruitjeslucht in huis voorkomen. Lees hier hoe.


           

          Foto: ALLESSIE, ALDO

          Let wel: een groot deel van de vitamine C gaat verloren bij het koken. Het is dan ook het beste om de spruitjes zo kort mogelijk te koken: acht tot tien minuten is voldoende.

          In spruitjes zit niet alleen vitamine C, maar de groente is ook rijk aan kalium, magnesium en vezels. Spruitjes eten is dus een goede manier om extra weerstand op te bouwen deze winter.

          Gezondheidsnet.nl
          bron telegraaf.nl


          Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Appel die lang goed blijft



          Appel die lang goed blijft 

          Als het aan de Australiërs ligt zetten we binnenkort nooit meer onze tanden in rottende appels. De overheid heeft een appel laten ontwikkelen die in de koelkast tot vier maanden goed zou kunnen blijven.



             

            Foto: Frank van der Vleuten

            Het onderzoek werd gedaan door wetenschappers van de overheid in Queensland.

            “Het mooie is dat je de appel kan kopen, in een fruitschaal kan leggen en dat hij zijn stevigheid, textuur en knapperigheid twee weken behoudt”

            De onderzoekers zijn naar eigen zeggen twintig jaar bezig geweest met het onderzoek. Het rottingproces kan uiteindelijk vertraagd worden omdat de appel resistent is tegen bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het rotten van fruit.

            bron; telegraaf.nl


            Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gerookte varkenshaas met Ardeense saus
             


            Gerookte varkenshaas met Ardeense saus
             

             

            Ingrediënten

            Voor 4:
            4 varkenshaasjes
            Marinade:
            200 g grof zeezout
            50 g rietsuiker
            1 citroen in schijfjes
            snuifje kaneel, snuifje steranijs
            1 dl cognac Rémy Martin
            Om te roken:
            rookdoos met klep
            3 el rookschaafsel (beuk)
            1 el gekneusde jeneverbessen
            Coulis:
            2 dl Orval (trappist)
            2 dl kalfsbouillon
            3 kl Luikse siroop
            1 kl sterke mosterd
            2 schijfjes peperkoek
            boter
            Versiering:
            waterkers
            geroosterde sesamzaadjes

            Bereidingswijze

            Meng de ingrediënten voor de marinade. Laat het vlees 6 uur trekken. Spoel af en droog.

            Strooi het rookschaafsel met de jeneverbes op de bodem van de rookdoos. Zet de rooster in de doos en leg er het vlees op. Sluit en verwarm 25 minuten op matig vuur. Haal het vlees uit de doos en schroei het dicht in een grillpan.

            Laat de kalfsbouillon met Orval inkoken tot 1/3 van het volume. Voeg mosterd en Luikse siroop toe en bind met peperkoek. Monteer de saus met klontjes koude boter.

            Versnij het vlees en serveer met de saus. Versier met waterkers en sesamzaadjes.

            bron; knackweekend.rnews.be

            Categorie:VLEESGERECHTEN,
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe friteuse doet het met minder olie



            Nieuwe friteuse doet het met minder olie

            Zuiniger, veiliger en sneller: met de nieuwe frituurpan van Nova wordt frieten bakken een hightechgebeuren. Anders dan bij de klassieke friteuse, die de frieten in een bad van kokende olie onderdompelt, worden in de Nova Eco Frit de frieten besproeid met hete olie. Dat maakt dat je slechts een halve liter frituurolie nodig hebt in plaats van de drie liter in een klassiek toestel.

            De sproeikop zit bovenaan het toestel en spuit de olie op een geperforeerd rooster. De hete olie druipt dan door het rooster af op de frieten, die in een korf liggen. Per jaar zou je met de Eco Frit tot 30 liter frituurolie besparen. Volgens de producent verbruik je ook 50 procent minder elektrische energie.

            Het toestel schakelt de sproeikop automatisch uit wanneer het deksel wordt opgetild. De friteuse heeft een lcd-schermpje waarop de temperatuur en de baktijd staan vermeld.

            Het reinigen van de Eco Frit gaat vlotter omdat er minder olie moet worden weggegoten. De binnenwand van het toestel kan in de vaatwasmachine worden gestopt. Wie toch voor de klassieke bakmethode opteert, kan de Eco Frit ook als een gewone frituurpan gebruiken. Kostprijs: 119 euro.

            (jmb) bron; standaard.be 

            www.nova-int.be 
             
             Nova Eco Frit!

             

             De meest innovatieve frituese met uniek oliesproeisysteem!


            Door middel van de oliesproeipomp wordt de frituurolie gelijkmatig over de frituurwaren verspreid. Dankzij deze vinding verbruikt de pan maar liefst 85% minder olie. Daardoor is deze kostenbesparend (olie- en energiebesparend). Kortere opwarmtijd dan met een gewone friteuse. De Eco Frit friteuse is door de kortere totale baktijd energiezuiniger en dus kostenbesparend. Deze friteuse is veiliger doordat met minder olie gewerkt wordt.
            De frituurpan, met 3 liter capaciteit, heeft slechts 0.5 liter frituurolie nodig, deze is dus eenvoudig te verversen en bespaart hierdoor 30 liter frituurolie op jaarbasis.
            Het lcd-display toont temperatuur, baktijd en resterende baktijd en is voorzien van een zeer nauwkeurige temperatuurinstelling. Het deksel is voorzien van geur- en vetfilters en kijkvenster. De friteuse is ook te gebruiken zonder oliesproeisysteem, als 3-literfriteuse.



            bron.nova-int.be


            Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomisch weekend in de Ardennen



            Gastronomisch weekend in de Ardennen

             


            Foto; Joke


            Foto; Joke





            Max was vroeger een van de bekendste brasserieën van Luik, maar de eigenaars verhuisden naar het kleine dorp Poulseur, in de Ourthevallei. In het voormalige Casino des Fils Aymon startten ze een moderne hostellerie. De eigenaars staan achter het fornuis en presenteren een beperkt, maar verfijnd menu, dat regelmatig verandert. Ook de Frans georiënteerde wijnkaart biedt een perfecte prijs-kwaliteitverhouding. Boven het restaurant kun je kiezen uit zeven fraaie hotelkamers, die ingericht zijn met alle comfort en, net zoals de maaltijden, best betaalbaar zijn. Tijdig reserveren is aangeraden.

            Hostellerie Max, Poulseur, 04-228.22.80, www.hostelleriemax.be. Prijs: 65 euro per nacht voor 2 personen, driegangenmenu: 38 euro per persoon.

            2. ROMANTISCH

            Jupille-sur-Ourthe, in de provincie Luxemburg, telt slechts 34 inwoners; de rust wordt hier alleen verstoord door de kabbelende Ourthe. De Hostellerie de l'Ourthe was ooit een postrelais, maar werd door de familie Clarinval eigenhandig gerenoveerd tot charmehotel met dito restaurant. Het hotel, met slechts een handvol kamers, is ingericht in een hedendaagse landelijke stijl. Patrick Clarinval kookt met verse, seizoengebonden producten van leveranciers uit de buurt. Echtgenote Nathalie zorgt voor de vlotte bediening. Een aanbevolen adres voor een romantisch gastronomisch weekend met zijn tweetjes.

            Hostellerie Le Relais de l'Ourthe, Jupille-sur-Ourthe, 084-47.76.88, www.relais-ourthe.be. Gastronomisch weekend vanaf 127 euro per persoon.

            1. LANDELIJK

            Hôtel Beau Séjour in het centrum van Nassogne doet zijn naam alle eer aan. Achter de gevel van brute Ardense steen zit een smaakvolle inrichting. De hedendaagse hotelkamers bieden bovendien alle comfort. Het restaurant is sfeervol vanwege de landelijke decoratie. Nicolas Alberty bereidt in de keuken Frans-Belgische gerechten, met vooral producten uit de regio. Op de kaart staan zowel bereidingen op basis van het heerlijke varkensvlees van Nassogne als wildgerechten. Geniet na het avondmaal van een digestief bij het haardvuur in het salon.

            Hôtel Beau Séjour, Nassogne, 084-21.06.96, www.lebeausejour.be. Gastronomisch weekend vanaf 135 euro per persoon.

            5. OP DE BOERDERIJ

            Michel Boreux kocht 20 jaar geleden een kleine boerderij in de vallei van de Semois. Vandaag heet het pand Auberge de la Ferme en is het uitgebouwd tot een groot verblijfsadres, waar lekker eten en goede nachtrust centraal staan. Zowel in het gastronomische restaurant als in de brasserie staan specialiteiten uit de Ardennen op het menu. Voor het logies heb je keuze uit een verblijf in gîtes of in hotelkamers. Wie streekproducten mee naar huis wil nemen, vindt een onweerstaanbare keuze in de nabijgelegen Ardense winkel.

            Auberge de la Ferme, Rochehaut-sur-Semois, 061-46.10.00, www.aubergedelaferme.com. Gastronomisch weekend vanaf 145 euro per persoon.

            3. IN DE KEUKEN

            Het viersterrenhotel La Roseraie staat in een dorp vlak bij Florenville, helemaal in het zuiden van het land. De Vlaamse uitbaters bieden gastronomische weekends. Het hotel heeft fraai ingerichte kamers en het restaurant een keuze uit menu's met creatieve, gevarieerde Frans-Belgische gerechten en een uitgebreide wijnkaart. In een dorp dat Lacuisine heet, kan dat bijna niet anders.

            Hôtel La Roseraie, Lacuisine-sur-Semois, 061-31.10.39, www.laroseraie-lacuisine.net. Gastronomisch weekend vanaf 154 euro per persoon.

            Lieve Van de Velde, Peter Jacobs en Erwin De Decker maken afwisselend de selectie.
            bron; standaard.be


            Categorie:CULINAIRE TRIPS, REIZEN.
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Viteux en De Troubadour beste resto's volgens Zone-lezers



            Viteux en De Troubadour beste resto's volgens Zone-lezers


            Viteux won de prijs in Zone09/. (Foto's Greetje Van Buggenhout).

            De Troubadour (Berchem) en Viteux (De Pinte) kregen van de lezers van respectievelijk Zone03/ en Zone09/ de eerste Gouden Vork. Hiermee kozen 5.175 lezers van de gratis stadsmagazines hun favoriete restaurant in de regio.

            Zilver en brons waren in regio 09/ voor A Food Affair en Mange-tout, Vina Clara en BLFLR (Bellefleur) vervolledigen het podium voor Zone03/.

            In de Restogids van Zone03/ en Zone09/, die verschijnt op donderdag 12 november, wordt uitgebreid teruggeblikt op de wedstrijd en de winnaars. Meer info vind je vanaf dan ook op www.zone03.be en www.zone09.be.

            De Gouden Vork voor Zone02/ wordt bekendgemaakt op woensdag 18 november in de Restogids van Zone02/. (tw)

            bron; demorgen.be

            Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,


            >

            Blog tegen de regels? Meld het ons!
            Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!