dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    20-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: kan je op een paddenstoel zitten?

     

     

     

    Natuurlijk kan dat, maar dan kan je hem eigenlijk niet meer opeten.

    Hij is dan normaal gezien nogal platgedrukt.

    Persoonlijk heb ik altijd last met paddenstoelen.

    Niet dat ik ze niet graag bereid of verorber, maar wel omdat ik al decennia

    gewoon ben om paddestoelen te schrijven.

    Altijd, en nu ook weer, word ik op de vingers getikt door mijn computer

     spellingchecker en gedwongen om er een “n” tussen te zetten.

    Een gevolg van een van de spellingswijzingen uit het verleden.

     

    À propos, op de foto boven zijn shiitake paddenstoelen zichtbaar, die vooral

    dienst doen in de Aziatische keuken.

    Van deze lekkere variant moet je zeker en altijd de stelen volledig wegnemen,

    want ze weigeren pertinent om zacht te worden in de kookpan.

    Zoniet heb je kans dat je de indruk krijgt op een stuk hout te zitten tutteren.

     

    Vandaag maak ik uitzonderlijk eens geen hoofdgerecht.

    Verwend als we zijn in België met een zeer uitgebreide keuze voor boterhambeleg,

     probeer ik hier onder de zuiderse zon zelf iets (uit het kookboek natuurlijk).

    En het moet bovendien gemakkelijk te bereiden zijn.

     

    Met de zon op de achtergrond begin ik aan het werk van de keukencommies.

    Het in de juiste gedaante brengen van tomaten, ajuin en champignons.

     

     

     

    En ik voel me heel zelfverzekerd, want als je op de details let op het lemmet

    zie je dat ik het snijwerk doe met het mes van Piet Huysentruyt.

    Er kan dus niks verkeerd lopen. Zoniet roep ik SOS Piet.

     

     

     

    Eventjes nog wat interessante tips en weetjes over paddenstoelen,

    vooraleer ze onvermijdelijk in de pan belanden.

    Ik gebruik voor dit gerecht trouwens doodgewone (Parijse- of) weidechampignons.

    Dit “doodgewone” doet er me aan denken dat alle paddenstoelen eetbaar zijn.

    Sommige slechts één keer natuurlijk.

    Er zijn duizenden soorten van “echte” eetbare paddenstoelen die op grote schaal

     wereldwijd geoogst worden, en letterlijk honderdduizend andere eetbare soorten.

     

    Enkele uit de top tien en dus zeker bekende paddenstoelen zijn:

     

    De Champignon is de meest gegeten paddenstoel ter wereld

    (38 % van de totale hoeveelheid gecultiveerde paddenstoelen) en kan

    gemakkelijk gekweekt worden.

    Dit type paddenstoel heet eigenlijk voluit Champignon de Paris.

    De Oesterzwam is de tweede meest gegeten eetbare paddenstoel .

    China is de grootste producent. Verschillende soorten kunnen op

    koolstofhoudend materiaal groeien zoals op stro of zelfs op oude kranten.

    Niet proberen dus op de krant van vandaag.

    In het wild groeien ze het meest op hout.

     

    Tussendoor komt hier het succesvolle gebruikte recept voor

    het champignonsmeersel voor boterham of toast:

     

     

    ingrediënten voor 600g

    bereiding

    500g champignons, in plakjes

    bak de ui lichtbruin in een beetje boter

    1 ui, fijngehakt

    doe de rest van de boter in de pan

    50g boter

    roer er spek, tomaten en champignons door

    2 grote plakken spek, gehakt

    laat 15’ goed gaar bakken

    (Spanje: 150g Taquitos de jamon Serrano

    voeg zout en cayennepeper toe

    250g tomaten, ontveld, ontpit, gehakt

    pureer het met een handmixer of in een blender

    2 eieren, geklopt

    roer de eieren erdoor, zet het op een laag vuur

    zout, cayennepeper

    laat even binden, niet laten koken

     

    laat afkoelen

     

    bewaar het in een pot in de koelkast

     

    serveer met geroosterd brood

     

    En we gaan toch nog even verder met de meest gebruikte paddenstoelen:

     

    De Cantharel ook wel Hanenkam genoemd, is een van de lekkerste van de

    niet cultiveerbare eetbare paddenstoelen.

    Hij kan dus niet gekweekt worden, maar enkel geplukt in het wild.

    Vandaar dat de prijs hoger ligt.

     

    Het Eekhoorntjesbrood of boleet is bekend om zijn nootachtige smaak.

    Het is een veelgesmaakte paddenstoel, gebruikt in een groot aantal

    culinaire schotels.

     

    Dan zijn er nog talloze eetbare exemplaren, met soms vreemde namen:

    de Zwavelzwam, het Gewone Fluweelpootje, de Gordijnzwam, de Doodstrompet

    of Hoorn des Overvloeds. Onder de minder gekende, maar wel eetbare

     paddenstoelen komen we terecht bij bijvoorbeeld: Biefstukzwam,

    Gele stekelzwam, Gewone fopzwam, Grote parasolzwam, Grote stinkzwam

    (Phallus impudicus in het Latijn; spijtig, maar ik heb er geen foto van), Judasoor,

     Knolparasolzwam, Koeienboleet, Paarse schijnridderzwam enzovoort.

     

    Nog een nuttig woordje over niet eetbare en giftige paddenstoelen.

    De Groene knolzwam is de giftigste van allemaal.

    Als je hiervan eet, kun je in twaalf uur later dood zijn.

    Van andere giftige soorten kun je wel (ernstig) ziek worden,

    maar een gezond volwassen mens zal er zelden aan dood gaan.

     

    Terug naar het recept, nu alles gesneden is.

    De pan is intussen gevuld met boter, uien, spek, tomaten en champignons.

     

     

     

    Uiteindelijk moet dit mengsel dienen om boterhammen mee te beleggen,

    het mag dus iets fijner van structuur zijn, anders valt alles van de toast.

     

    Het kan in de koelkast tot een week bewaard worden, maar waarschijnlijk

     zal het die datum niet halen.

     

    .

     

    Bereid naar TimeLife, Snacks en Canapés, pag. 91

     

    Wist je dat...

    In wijn en brood ook schimmels (gist) worden gebruikt?

    Er soorten bestaan die op andere paddenstoelen kunnen groeien

    (de Kostgangerboleet parasiteert op de Gele aardappelbovist).

    Sommige paddenstoelen alleen willen groeien op koeienvlaaien (koeienboleet)?

    De champignon in 1651 in de omgeving van Parijs voor het eerst op grote schaal

     werd geteeld. Men slaagde er in door het begieten van afval van de meloenenteelt

     met waswater van rijpe champignons.

    Het meest geneeskrachtige schimmelproduct Penicilline is

    (gemaakt van de schimmel Penicillium notatum en gebruikt wordt

    om bacteriële infecties te bestrijden).

    Het myceliumnetwerk (de draden van de échte paddenstoel) erg groot is

    en dat de myceliumstrengen wel 5 meter lang kunnen worden

     

    20-12-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    16-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Segovia (3): stevig blazen in het glas

     

     

    We verblijven niet in Segovia zelf, maar in een familiehotelletje in de buurt,

    in het onooglijk dorpje La Granja de San Ildefonso.

    Dat laat ons toe om de dag van aankomst in de onmiddellijke omgeving

    een bezoek te brengen aan de indrukwekkende Koninklijke glasfabriek:

    de Real Fabrica de Vidrios y Cristales.

     

    We kunnen hier live de demonstratie van het glasblazen volgen in de school.

    Deze school, ontstaan in 1994, heeft intussen een internationale uitstraling.

    Ook specialisten uit Nederland ( Frank van der Ham) en België (Joost Kaen)

    zijn hier les komen volgen.

    Zie ook www.fcnv.es.

     

    We zien van heel dichtbij heel wat actie eer de glazen karaf opgeblazen is.

    Hierbij zit een korte samenvatting, waarbij de blazer enkele malen opnieuw begint.

     

    Men onderscheidt twee soorten glasblazen, met een brander en in de oven.

    Glasblazen is niet te verwarren met gasblazen.

    Die ene letter is een wereld van verschil

    Glasblazen aan de brander gebeurt door ronde glazen buizen in de vlam

    van een gasbrander te houden. Wanneer de temperatuur juist is gaat men

    lucht in de buis blazen, terwijl men rustig en regelmatig de buis blijft draaien.

    Een andere wijze om glazen voorwerpen te maken is die van massieve staven

    in de vlam te houden en dan bij de juiste temperatuur aan elkaar te plakken.

     

    Glasblazen vanuit de oven is de manier waarbij met een stalen pijp vloeibaar glas

    van ongeveer 1130 graden uit een pot gehaald wordt, het zogenaamde keien.

     

     

     

    Door de pijp telkens rond te draaien en te vormen met een natte houten vorm

    (de klots) wordt het glas op de pijp gecentreerd.

    Let op de verbetenheid en de concentratie van de glaswerker.

     

     

     

    Door de pijp wordt lucht ingeblazen waardoor het object groeit. Door telkens meer

    glas te keien wordt de massa vergroot en kan de bel verder worden uitgeblazen.

     

     

     

     

    Met bijvoorbeeld een natte krant kan, al rollend op de glasblazersstoel,

    de vorm van de vaas met de hand worden aangebracht. Met een zogenaamde

    benenschaar wordt vervolgens een kerf vlak achter de pijp in de vorm gemaakt.

     

     

     

     

     

    Op dit punt moet de vorm later van de pijp breken.

    Als de vorm klaar is wordt door een assistent met een klein stukje heet glas

    een stalen staf (pontil) tegen de bodem gekleefd.

     

     

     

     

    De glasblazer koelt de kerf met wat water zodat plaatselijk kleine scheurtjes ontstaan.

    Met een tik breekt de vorm ter plaats van de kerf en wordt nu slechts gedragen

    door de pontil. Dit heet overnemen van het stuk.

     

     

     

     

    Door inwarmen in een oven op 1200 graden wordt het materiaal weer zacht

    en kan de opening worden afgewerkt.

    Als het model klaar is wordt deze van de pontil afgetikt en gaat in de koeloven.

    Hierin wordt doorgaans in 24 uur beginnend bij 510 graden het glas langzaam

    gekoeld zodat het materiaal spanningsvrij is en niet meer spontaan

    kapot kan springen. Het breukvlak van de pontil wordt later weggeslepen

    en wordt het standvlak van het object.

     

    Het verloopt niet altijd van een glazen dakje.

    De glasblazer moet enkele keren opnieuw beginnen.

    Als je het niet volledig begrijpt: trek het je niet aan, ik doe met je mee.

     

     

     

     

     

     

     

    Op het einde gebeurt dan ook nog de grote catastrofe:

    Op het ogenblik dat het volledig stuk  geblazen is, breekt de steel af.

    Twintig minuten werk voor niks.

    Van deze roemloze afgang heeft Greta geen foto durven nemen.

    Je weet nooit wat de blazer allemaal kan doen met zijn hete staf.

     

    Anderzijds, de tentoonstelling van producten die wel met succes afgeleverd zijn

    is fenomenaal. Enkele uren van bewondering hebben we hier zeker voor over.

    Er zijn enkele frisse gebruiks- en kunstvoorwerpen bij die je zullen verrassen.

     

    Maar dat is voor de volgende keer. Come and see next week.

     

     

     

     

    16-12-2009, 22:21 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    11-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: Worcestershire, wat doe je dáármee?

     

    Vandaag gaan we eens GEEN mediterraan recept uit de doeken doen.

    Iedereen weet natuurlijk dat de Spaanse (en Europese keuken) sterk

    is veranderd na de Spaanse omzwervingen in Zuid- en Midden-Amerika.

    Talrijke nieuwe ingrediënten werden geïntroduceerd in het oude continent.

     

    Nu wil ik me (tijdelijk) richten op een land dat van de “splendid isolation”

    zijn handelsmerk heeft gemaakt, en niet onder de invloed stond van al de

    overzeese lekkernijen.

    Ze wilden (nu nog trouwens) het allemaal, met inbegrip van het culinaire

    op eigen houtje doen: Engeland.

    Tot op vandaag volharden ze bijvoorbeeld in hun afschuwelijke “kidney pie”.

    Stel je voor; een taart, met daarin een nier.

    Of “haggis”, het nationaal gerecht van  de Schotten! Schapenmaag, walgelijk!

    We komen hier in Spanje dagelijks in contact met Engelsen, en echt,

    je ziet het er aan dat ze niet eten.

     

    Een recept afkomstig uit Engeland heeft dus een heel andere achtergrond,

    en moet benaderd worden met de nodige voorzichtigheid.

    Ik heb iets bereid dat heel bekend is (in Engeland weliswaar) uit Lancashire.

    Het graafschap Lancashire is de plaats waar de industriële revolutie

    als eerste is begonnen.

    Was deze streek in het noordwesten van Engeland vóór 1770 vooral

    een duister en vochtig moeras, daarna bracht de katoenindustrie er

    ontwikkeling en welvaart (voor de eerder zeldzame rijken).

    De bevolking vertienvoudigde tussen 1770 en 1840 en er ontstonden

    in het graafschap enkele grote en een reeks middelgrote industriesteden.

    Rond 1830 werd 85% van de katoenproductie in de wereld afgeleverd

    door Lancashire.

    Het Graafschap Lancashire was heel belangrijk, tot in 1972 grote steden,

    zoals Liverpool en Manchester administratief werden afgesplitst. 

     

     

     

    Over het recept zelf: het stamt uit de tijd van de industrialisatie.

    De gewone mensen moesten toen 60 uur per week zware arbeid uitvoeren,

    en hadden geen tijd meer over om te koken.

    Daarbij konden ze een stevige maagvuller goed gebruiken.

    Zo ontstond de Lancashire Hotpot, een eenpansgerecht, dat eigenlijk

    de hele dag kon staan pruttelen in een zware pot op een laag vuur.

    Hotpot staat eigenlijk gewoon voor “stoofpot”.

    Oorspronkelijk was het gebaseerd op lam of schaap, ui en aardappelen.

    Het basisrecept bevatte ook oesters, die toen spotgoedkoop te krijgen waren.

     

    Tijd om het smakelijke en super simpele recept eens van naderbij te bekijken:

    Here we go: Lancashire Hotpot.

    Een eenpansgerecht is een uitstekende keuze voor een schamele amateurkok

    zoals ik, want je moet geen rekening houden met verschillende onderdelen

    die dan tegelijkertijd klaar moeten zijn.

     

    .

     

     

    ingrediënten voor 3

    bereiding

    500g stoofvlees

    snijd het vlees in 1/2 cm dikke plakken

    500g aardappelen

    schil de aardappelen, maak de wortelen schoon

    300g wortelen

    snijd beide in dunne schijven van ½ cm

    2 grote uien

    pel de uien en snijd ze in ringen

    ¼ l vleesboeljon

    leg alles laagsgewijze in een diepe pan

    pezo

    het vlees onderaan, de bovenste laag moet aardappelen zijn

    1 tl worcestersaus

    kruid de boeljon met bijna alle kruiden, en meng goed

    ½ tl marjolein

    giet de boeljon in de pan en strooi er paprikapoeder over

    1 tl mild paprikapoeder

    leg er vlokjes boter bovenop, en sluit de pan goed af

    cayennepeper of cajunkruiden

    laat het gerecht 2 à 3 uur sudderen

    eventueel andere kruiden

    zet het eventueel de laatste 15’ in een oven van 180°

    30g boter

    zo kan de bovenkant goudbruin worden

     

    bestrooi eventueel met peterselie of koriander

     

     

    Hieronder zie je de onderdelen gesneden, opeen gestapeld in een ovenschotel

    en met een beetje (vloeibare) boter erbovenop.

     

     

     

    Heel belangrijk!

    Het mag geen smakeloze troep worden zoals bij de katoenbewerkers destijds.

    Wat er zeker in moet naast allerlei kruiden is cayennepeper en Worcestersaus.

    Een van de weinige gunstige bijdragen van de Engelsen aan de culinaire wereld

     is dit donkere product in een hoog smal flesje.

    De echte naam is eigenlijk Worcestershire saus, uit de gelijknamige streek,

    maar de naam is zo al moeilijk genoeg.

    Worcestersaus is een gefermenteerde vloeistof gemaakt met moutazijn, stroop,

     maïssiroop, water, chilipepers, sojasaus, peper, tamarinde (pulp van de vruchten),

     ansjovis, uien, sjalotjes, kruidnagels en knoflook.

    Iets ingewikkelder dan ketchup, maar Engelsen maken het graag moeilijk.

    De saus wordt als smaakmaker gebruikt in gekookte en ongekookte gerechten,

    en vooral met rundvlees. Het is een belangrijk ingrediënt in Caesar salad,

    Filet américain, Carpaccio en in de cocktail Bloody Mary.

     

     

     

    De kruiding mag dus nogal straf zijn, en dan is het echt lekker.

    Hier komt de hotpot uit de oven.

     

     

     

    Na het lange sudderen zijn de groenten en het vlees volledig harmonisch

    op elkaar afgestemd.

    Onderschat dit gerecht niet, want zelfs superkok Gordon Ramsey,

    bekend van TV heeft zijn eigen recept op het internet gezet.

    Hij gebruikt wel wat extraatjes, zoals lamsniertjes en andere rariteiten.

    Als aardappels schrijft hij voor: “2 large King Edward potatoes,

    about 350g each, peeled”. Alsjeblieft!

    Wat er zoal speciaal is aan de piepers van Koning Edward mag Joost weten.

    Je moet ze dan nog snijden ter dikte van een stuk van 1£. Die Engelsen toch!

     

     

     

    Dit recept komt nu op het geschikte moment, want het is echte winterkost.

    Na een volledige portie kan je de regen, vorst en wind gemakkelijk trotseren.

    Enjoy your meal!

     

     

    Bereid naar Groot Fontein Kookboek, Eenpansgerechten, pag. 323

     

     

    11-12-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    02-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Segovia (2): de geheimen van het Alcázar

     

     

     

    Een ophaalbrug verder en een militaire binnenplaats later gaan we er in.

    De eerste zaal na de ingang bevat enkele ridders in volle wapenuitrusting.

    Om het paard eten te geven moest men een sardineblik opener gebruiken.

    Dit veerkrachtige mannetje heeft als model gestaan voor de latere sportdiscipline

     polsstokspringen. Het paard heeft men dan gelukkig terzijde gelaten.

     

     

     

    Ook het voetvolk(je) werd soms stevig verpakt.

    De soldaatjes waren in de 15de eeuw nog niet helemaal uit de kluiten gewassen.

     

     

     

     

    Hier heb ik al mijn hele leven op gewacht.

    Ik heb me altijd afgevraagd hoe de ridders uit de middeleeuwen hun

    sanitaire stop regelden.

    Stel je voor dat tijdens een zwaardgevecht een van de twee kemphanen zegt:

    “Kan je een ogenblik stoppen met op mij in te hakken, want ik moet even?”

    Eindelijk weet ik nu hoe de vork in de steel zit (bij manier van spreken),

    maar ik geef geen uitleg. Je moet zelf maar gaan kijken.

     

     

     

    Het portret van Koningin Isabella de Katholieke neemt

    in deze zaal een hele wand in beslag.

    Het schilderij werd gemaakt ter gelegenheid van de kroning

    tot koningin van Castilla-Leon, op 13 november 1474 in Segovia.

     

     

     

    Deze kamer wordt de “dennenappel” zaal genoemd, wegens de gelijkenis

    van het plafond met deze conische boomvruchten.

    De wanden zijn bekleed met Vlaamse wandtapijten uit de 15de en 16de eeuw,

    maar we wisten het niet en Greta heeft ze niet vereeuwigd.

     

     

     

     

    De troonzaal is indrukwekkend, en bedoeld om gezag uit te stralen.

     

     

     

    Ook de zoldering in deze zaal is een zetelende koning waardig.

    De Moren waren nog niet lang uit de buurt, dat zie je.

     Intussen zijn ze terug.

     

     

     

    Het brandglasraam toont een beeld van koning Henri IV (Enrique IV),

    om de veldslag rond Ximena in herinnering te brengen, naast een 20eeuwse

    bezoeker die Ximena zelfs niet weet liggen. Is het een stad of een vrouw?

     

     

     

    Van daar gaan we naar de Koninklijke Kamer, waar ook allerlei activiteiten

    van nationaal belang werden ontplooid door de vorstjes.

     

     

     

    Hier, in deze hoek bijvoorbeeld vind je het koninklijke bureau, waar de vorst

    zijn laptop stond, en waar alle randapparatuur netjes in de kastjes en laden

    kon worden weggeborgen.

     

     

     

    Nog een andere prachtige locatie is de zaal van de Monarchen.

    Destijds was het de belangrijkste plaats in het Alcázar. De fries rondom

    toont alle 52 vorsten van Asturië, Castilla en Léon, allemaal netjes gezeten

    voor de foto.

     

     

     

    Een doorgang leidt naar de Cordonzaal. 

    De naam komt van een absoluut waargebeurde anekdote.

    Het gevolg is dat er een koord rond heel de kamer loopt, want…

     

    Koning Alfonso de Wijze (??) had een voorkeur voor Segovia

    en in de laatste jaren van zijn leven hield hij er zijn hofhouding.

    Volgens een overlevering beweerde hij op een dag dat hij God tijdens

     de schepping graag van advies had willen voorzien.

     

    Als straf voor deze godslastering vloog dezelfde dag nog het kapsel

    van zijn echtgenote in brand, wat hem ertoe bracht de volgende dag

    zijn woorden openlijk terug te nemen en bij wijze van penitentie de gordel van

    de Heilige Franciscus als versiering in zijn kamer aan te brengen.

     

    Hieraan hebben we de naam Sala de Cordón, zoals zijn kamer nu

    nog genoemd wordt, te danken.

     

     

     

    Dan komt de Koninklijke kapel, maar de batterijen laten het afweten,

    en als ze vervangen zijn, hebben we al via een binnenplaats

    de volgende zaal ontdekt: de wapenkamer.

     

     

     

     

    Het krioelt hier van antieke wapens en dito uitrustingen.

    Hier zie je bijvoorbeeld een dikke Bertha (op de voorgrond).

     

     

     

    Of een Duitse houten jachtkruisboog van Keizer Karel V met inlegwerk.

    Verder nog talloze mortieren, musketten, kruisbogen, hellebaarden,

    klakkebuizen en de fameuze militaire helmen, die wel gekend waren

    in de Nederlanden tijdens de Spaanse aanwezigheid in de 16de eeuw.

    Zie bijvoorbeeld ook in Suske en Wiske: “Het Spaanse Spook”.

     

     

     

    Af en toe loont het de moeite even uit het raam te kijken.

    Op deze plaats kunnen we genieten van het uitzicht op de noordelijk gelegen

    Huerto del Rey, een beboste helling buiten de stadsmuren en de bosachtige

    weg langs de oever van de Eresma.

    Hier moet zich een afschuwelijk drama afgespeeld hebben.

    Het schijnt dat een Koninklijke baby de moederlijke armen van een kamermeisje

    ontglipte en langs de kasteelmuren in de diepe gracht te pletter viel.

    Er onmiddellijk van doordrongen wat voor gruwelijke straf haar te wachten stond,

    is het kamermeisje de baby seconden later wanhopig achterna gesprongen.

     

     

     

     

    De kathedraal tekent zich af als een Russische ruimteraket tegen het gebergte.

     

     

     

     

    Je kunt ook buiten op de uiterste punt, en dan kan je de tuin zien vanuit de hoogte.

     

     

     

    Dit besluit het bezoek aan het Alcázar. Een andere grote attractie is het aquaduct.

    Deze Romeinse waterleiding van Trajanus, uit de 1e eeuw, loopt ca 28 m hoog

    door een deel van het centrum.

    De enorme constructie bestaat uit 160 bogen, deels in twee verdiepingen,

    van granieten blokken.

    De lengte van het aquaduct is 728 m, en maakte onderdeel uit van de

    16 km lange waterbevoorrading tussen Ríofrío en Segovia

     

     

    Hier zie je het overdag, maar wijzelf zien het ‘s avonds schitterend verlicht,

    terwijl we langs de gezellige straatjes de weg naar beneden vinden.

     

     

     

    Morgen kammen we de omgeving uit, en bezoeken een grote, speciale kristalfabriek.

     

     

                         

     

    02-12-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    26-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: lekker bier is langs hier

     

     

     

    In het jaar 1128 bouwde de Heilige Norbertus in de Brabantse gemeente

    Grimbergen een abdij voor de kloosterorde der Norbertijnen.

    Naast het vervullen van godsdienstige taken, legden de paters zich ook toe

    op de kunst van het brouwen van gerstenat.

    Dit bracht veel meer leven in de brouwerij (letterlijk). 

    De abdij was gekend voor haar gastvrijheid en gaf pelgrims en reizigers

    in vaak woelige tijden een veilig onderkomen, en een schuimend glas nat.

    Met de grootste zorg en precisie werd het recept voorbeeldig op punt gezet.

     

    De abdij van Grimbergen is verscheidene malen verwoest door branden,

    maar elke keer opnieuw uit de as herrezen, na bluswerken met schuimend nat.

    De Fenix, net boven het woord Grimbergen op het etiket van de fles,

    symboliseert deze wederopstanding.

    Samen met de afschaffing van het klooster tijdens de Franse Revolutie

    verdween ook jammerlijk de brouwerij.

    De Fransen zagen uiteraard liever wijnverbruik dan bierconsumptie.

    Bij de latere heroprichting van de abdij werd er geen brouwerij meer voorzien.

     

    !! Toch intussen even terug nu naar het gerecht, want naast bier

    bevat het toch nog enkele andere interessante onderdelen.

    Als bijgerecht komt er een traditionele salade op tafel.

    Samen met wat geraspte wortels vormt dat een kleurrijk geheel.

     

     

     

    Terug nu naar het belangrijkste element: de Grimbergen.

     

    Met evenveel oog voor traditie en kwaliteit worden de bieren van hoge gisting

    van Grimbergen vandaag door Alken-Maes gebrouwen in Alken, Limburg.

    Hoe wijzelf de kans kregen als primeur de nieuwe Grimbergen Goud

    te proeven wordt toevallig ook op deze weblog uit de doeken gedaan.

     

    !! Zeker lezen: klik hiernaast rechts onder Archief per Maand op “03-2009”,

    en kijk onder “Olaba: fietsen door de Limburgse Mijnstreek (deel 2)

    voor een live verslag over een exclusief live bezoek aan de fameuze  brouwerij.

    Het Grimbergen bier laat zich perfect combineren met alle typisch Belgische

     gerechten, zoals waterzooi, mosselen friet of de fameuze tomaat garnaal.

    Dankzij zijn uitgebreide gamma, van Blond over Dubbel, Tripel en Optimo Bruno

    tot Cuvée de l’Ermitage, vindt u ook altijd de ideale Grimbergen

    voor bij streekgerechten of zelfs meer exotische schotels.

     

    De soorten Grimbergen bier zijn:

    Dubbel - 6,5% vol.

    Blond - 6,7% vol.

    Cuvée de l'Ermitage - 7,5% vol.

    Goud - 8% vol.

    Tripel - 9% vol.

    Optimo Bruno - 10% vol.

    In Spanje koop ik Grimbergen in supermarkt Alcampo

     

    Wat ontbreekt op de vorige foto: een Grimbergen Optimo Bruno natuurlijk,

    dezelfde als waarmee het gerecht bereid is.

     

     

     

     

    Het bereiden van dit gerecht is zo spotgemakkelijk, dat ik me ruimschoots kan

     veroorloven al vooraf te genieten van deze heerlijke Optimo Bruno.

     

    Wie meer wil weten over Grimbergen bier: zie www.grimbergenbier.be.

    Voor mijn talrijke Nederlandse lezers heb ik: www.grimbergenbier.nl.

     

    Terloops: Heineken heeft de brouwerij Alken-Maes gekocht, en is dus in feite nu

    de brouwer van Grimbergen. De goede (gastronomische) smaak is zich duidelijk

    naar het noorden aan het verplaatsen.

     

     

     

     

    Tijd om het smakelijke en super simpele recept eens van naderbij te bekijken:

    Here we go: Vlaamse Karbonaden met Grimbergen.

     

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    800g rundstoofvlees

    braad het stoofvlees kort aan op hevig vuur in ruime vetstof

    boter of olijfolie

    (eventueel in twee maal als je een kleine braadpan gebruikt)

    pezo

    schep het vlees met een schuimspaan op een bord

    2 dikke uien

    kruid het met pezo

    2 el bloem

    snijd de uien in fijne ringen, bak ze 10’ in hetzelfde braadvet

    2 el wijnazijn

    doe het vlees erbij, en meng goed door elkaar

    1 kruidnagel

    bestuif alles met de bloem, voeg alle kruiden toe en de mosterd

    1 tl Dijon mosterd

    overgiet met 15 cl water, en dan het bier

    1 teen look (of vers uit potje)

    kijk toe dat alles onder staat, en breng langzaam aan de kook

    1 takje tijm, of in poeder

    dek af en laat 1.5 tot 2 uur stoven

    2 blaadjes laurier

    kruid naar smaak bij met peper en zout

    1 donker bier van 33 cl

    (eventueel de saus nog wat dikken met maïzena express)

    (eventueel maïzena express)

    serveer met frietjes en een salade

     

    TIP: als bier nam ik Grimbergen Optimo Bruno)

     

    Serveer hetzelfde bier er ook bij aan tafel

     

     

    Ik kan nog net genoeg concentratie opbrengen om er frieten bij te bakken.

     

     

     

     

     Hier komt het geheel, met de stoverij, op tafel, en het eetfestijn kan beginnen.

     

     

     

    Bereid naar een recept uit Libelle, met tips van SOS Piet

     

     

    26-11-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (2)

    22-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Burgos naar Segovia (1)

     

    Goed uitgeslapen, en volledig gereed voor de korte autorit van vandaag.

    Het weer doet het weer goed.

     

     

     

    Segovia is een stad in het zuidelijke deel van het autonome gebied

    Castilla y León (letterlijk: kasteel en leeuw) en hoofdstad van

    de gelijknamige provincie Segovia, hier bijgekleurd in het rood.

    De stad ligt op een hoogte van 1005 m.

     

     

     

     

     

    Het wapenschild van Segovia bestaat, zoals in veel gevallen,

    uit een geparelde kroon, maar het bevat ook (en dat is uitzonderlijk)

    de afbeelding van het historisch Romeinse aquaduct van keizer Trajanus

    uit de eerste eeuw.

     

     

     

    We zitten en staan nog altijd in het centrum van Spanje, in een omgeving

    waar het historische machtige koninkrijk zich heeft ontplooid.

    De stad ligt 87 km van Madrid, het gewezen boerengat dat pas 15 eeuwen

    later onder impuls van koning Philips II in beeld kwam, als hoofdstad.

     

    De oude stad ligt boven op een rots waar de rivieren de Eresma en Clamores

     samenvloeien aan de voet van de bergketen Sierra de Guadarrama.

     

    Halverwege naar het hoogste punt van de stad is de ‘Plaza Mayor ’,

    een plein waar ook de prachtige kathedraal staat.

    Dat is niet de enige kerk, er staan nog 20 Romaanse kerken in de stad.

    Weer verder naar boven naar een volgend plein en eindigt in het machtige Alcazar.

     

     

     

    Het hooggelegen deel van de stad is geheel ommuurd.

    In de stad zijn veel Romeinse en middeleeuwse monumenten te zien.

    We zijn op weg naar boven, naar het Alcazar.

     

     

     

    Greta is tevreden dat ze de voorkant van het prachtige gebouw

    al te zien krijgt, na al dat klimwerk.

     

     

     

    Ikzelf heb in Segovia nog geen echte Emilio gevonden zoals in Burgos,

    en troost mezelf voorlopig dan maar met deze reusachtige nepgids,

    waarschijnlijk een ex-basketbalspeler.

    Qua verschijning lijkt hij tamelijk goed op Emilio, hij is alleen (nog) wat

    minder beweeglijk.

     

     

     

    Via de Puerta de San Andres lopen we de historische stad binnen.

     

     

     

    Via een open ruimte krijgen we het Alcazar nu van dichtbij te zien.

    Dit is het kasteel van Philips II, zoon van keizer Karel, of als je wil Karel V,

    geboren in 1500 in Gent.

    De Spanjaarden kennen deze laatste onder de naam Don Carlos.

     

     

     

     

    Het dateert uit de 11de eeuw, zit vol met Moorse invloeden, die in de 15de eeuw

     getemperd werden door aanpassingen in het dak en de torens.

    Philips II baseerde zich hiervoor op de Vlaamse conische leistenen,

    die hij had gezien in Vlaanderen, tijdens zijn jeugd in de omgeving van

    zijn vader Karel V.

    Ook op twee postzegels staat het Alcazar afgebeeld in al zijn pracht.

     

     

      

     

     

    Vanuit het Alcazar heb je een mooi uitzicht over het omliggende land.

    Het is een intiem en tegelijk romantisch kasteel.

    Het complex heeft trouwens model gestaan voor het Cinderella kasteel

    in Disney World.

    Rechtsonder op de foto zie je een driehoekige structuur, als de boeg van een schip.

    Deze architecturale constructie werd later nog gebruikt.

    Het is zelfs gekopieerd in een bouwwerk dat nog beroemder is:

    het Alhambra van Granada.

     

     

     

     

    Dit kasteel is de historische plek waar na Philips II later nog diverse

    Spaanse koningen gehuisd hebben.

     

    Een bezichtiging binnen is gelukkig mogelijk.

    We staan hier voor een prachtig onderhouden paleis met veel vertrekken

    die volledig ingericht zijn, een binnenplein waar de soldaten hebben geoefend,

     wapenkamers, enz.

    Maar, veel meer informatie daarover in de volgende sessie.

     

     

     

     

     

    22-11-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    15-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: een super kleine mini Tomatina

     

     

     

     

    Tomaten hebben we te danken aan de Spanjaarden, die dit sappig roodhuidje

    uit de Andes meebrachten, zo'n vijfhonderd jaar geleden al.

    Het lekkere bolletje heeft wel wat wijzigingen ondergaan, maar later daarover meer.

    Nu wil ik alleen een woordje kwijt over een feest, met de rode tomaat in de glansrol:

    La Tomatina in het dorpje Buñol in de buurt van Valencia.

     

    Het is een jaarlijks terugkerend vreedzaam tomatengevecht op de laatste

    woensdag van augustus. Dit evenement trekt altijd enorm veel toeristen.

    Samen met de San Fermín feesten en de bijbehorende stierenrennen

    in Pamplona behoort het tot de internationaal bekendste feesten van Spanje.

    In 2009 deden 38000 mensen mee en er werd 132 ton tomaten gebruikt.

     

    Hoe is deze happening ontstaan ? (in het kort)

    In 1944 zochten enkele jongeren ruzie (toen waren er al hooligans!)

    omdat ze deel wilden nemen aan een typische lokale optocht van

    "gigantes y cabezudos" (reuzen en groothoofden).

     

    Omdat ze zich in de buurt van een groentenkraam bevonden, stalen ze

    tomaten om die naar de optocht te gooien.

    De oproerpolitie kwam en liet de jongeren de schade vergoeden.

    Het jaar daarna deden de jongeren hetzelfde met tomaten die ze

    meebrachten van thuis.

     

    Het feest werd enkele jaren verboden, maar uiteindelijk werd het toch toegestaan

    en naast het gooien van tomaten werden andere gebruiken ingevoerd.

    Zo werd men met water overgooid en werden er waterstralen

    op de tegenstander gericht.

     

    In 1957 werd het feest weer verboden en stond op de overtreding

    een gevangenisstraf.

    Dat jaar besloten omwonenden om een lijkwade met een grote tomaat

    door het dorp te dragen, "om hem te begraven".

    Deze processie werd bijgestaan door bands die begrafenismuziek speelden.

    In 1959 werd Tomatina definitief toegestaan en sinds 1980 deelt de gemeente

     jaarlijks tomaten uit aan de steeds talrijker wordende bezoekers.

     

     

     

    We gaan ter ere van dit feest onze eigen super kleine mini Tomatina maken,

    en we sleuren er een onschuldig lammetje bij.

    Van contrast gesproken!

     

     

     

     

    Tijd om het smakelijke recept eens van dichterbij te bekijken:

    Here we go: Lamsvlees in tomatensaus.

    Heel gemakkelijk te maken.

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    2 lamshaasjes of -steaks

    snij elke tomaat in zes partjes

    350g (pruim)tomaten

    pel de ui en snipper hem fijn, idem voor de lookteentjes

    1 ui

    bak de lamsteaks even aan op hoog vuur in 1 el olijfolie

    2 teentjes look of uit een potje

    bestrooi met pezo aan de 2 kanten

    2 el gehakte tuinkruiden (diepvries)

    zet ze even aan de kant in aluminiumfolie

    (bijvoorbeeld salie, peterselie, tijm)

    verwarm de rest van de olie in de braadpan

    2 el olijfolie

    fruit de ui glazig en bestrooi lichtjes met wat bloem

    7.5 cl droge witte wijn

    doe er de tomaten, de wijn en een snuifje suiker bij

    1 tl geraspte citroenschil

    laat 5’ sudderen in de open pan

    suiker

    doe de helft van de kruiden en de look bij de saus

    pezo

    kruid ze naar smaak bij met pezo

     

    leg de steaks in de saus

     

    laat 10’ stoven op een zacht vuur

     

    (als de tomaten niet veel water bevatten, zet deksel er op)

     

    meng de citroenschil met de rest van de look en kruiden

     

    schep op de biefstukjes en dien op

     

     

     

    TIP: lekker met fijne tuinboontjes (diepvries) en piepers

     

     

     Hier komt het geheel op tafel.

     

     

     

    Een close up van het gerecht, dat nog warm in de pan ligt, en de dampende

     tuinboontjes houden zich al gereed om het gehemelte te verwennen.

     

     

     

    En zo ziet mijn bord eruit voor het aan mijn maag wordt toevertrouwd.

    En lekker smaken doet het.

     

     

     

     

    Bereid naar een recept uit Libelle

     

     

    15-11-2009, 13:47 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    05-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In Burgos zonder Emilio (2)

     

     

    Hieronder zie je de kaart van Spanje, met de autonome gebieden in vette druk,

    en daarin telkens de provincies.

    Wij gaan dus naar Andalusië, helemaal onderaan in het zuiden.

    Nu moet je toch de Spaanse kaart eens aandachtig bekijken.

    Ze lijkt sterk op een verfrommelde polo, met twee korte mouwen en een kraag.

    Het is alsof de nonchalante polodrager een druppel rode wijn heeft gemorst,

    net onder de kraag. Dat is de plaats waar Burgos ligt.

     

     

     

    De partnerstad van Brugge is er trots op dat ze de hoofdstad is van Castilla

    (zie het kasteel in het wapenschild), en ook de streek van El Cid, schrik der Moren.

     

     

     

    Vandaag moeten we het doen zonder Emilio, en we bezoeken hoofdzakelijk

    de kathedraal. Volgens de meeste echte kathedralenkenners heeft Burgos

    de tweede mooiste kathedraal van Spanje. Die van Sevilla is natuurlijk onklopbaar.

    Deze kathedraal is Gotisch, heeft drie beuken, dwarspanden, veel kapellen

    en een zware middentoren uit de 16de eeuw. Er steken acht torentjes boven uit.

    De hoofdingang is aan de westkant, met twee klokkentorens.

    Die torens staan rechts hieronder op de maquette.

     

     

     

     

    Het gebouw is helemaal niet gebouwd volgens de traditionele Spaanse stijl,

    en doet vooral denken aan de Franse kathedralen, zoals die van Reims.

     

     

    Aan de noordzijde (deze kant van de maquette) ligt het straatniveau veel hoger.

    Hier situeert zich aan de binnenkant de “escalada dorada” of gouden trap

    uit de Renaissancetijd. 

     

    We maken ons gereed om binnen te gaan aan de zuidkant.

    Hier is een gezellig pleintje waar ook het toeristische treintje vertrekt.

    De wacht wordt opgetrokken door een bedevaarder van de Camino

    de Santiago de Compostella.

     

     

    Van al dat staan word je natuurlijk moe, en de bedevaarder komt zich naast Greta

     op de bank neervlijen.

    Je weet natuurlijk al lang dat voetballers, rugbyspellers, en beoefenaars van

    ruwe sporten ter bescherming, een preventieve schelp dragen.

    Voor wie het toch nog niet weet, zou ik wat uitleg kunnen geven,

    maar een beeld zegt meer dan 1000 woorden.

    Greta wijst dus nu even (op een discrete manier) de bewuste plek aan.

    Maar de bedevaarders naar Compostella dragen ook een grote schelp,

    aan een touwtje rond de hals maar wel met een ander doel.

    Het is een soort diploma, om aan te tonen dat je de Camino hebt gedaan.

    Je ziet ze hier (een beetje moeilijk) op de foto boven de linkerelleboog van Greta.

     

     

     

    Hetgeen verwarring schept in heel deze situatie is dat (Sint) Jakob in het Spaans

    “Santiago” heet. Vandaar spreekt men ook van “Santiago de Compostella”.

    In feite heet deze heilige, die aan de grondslag ligt van de bedevaart gewoon “Jakob”.

    Vandaar dat diegenen die de Camino vervolledigen, zichzelf tot het einde

    van hun leven mogen tooien met een Sint Jakobsschelp rond hun nek,

    én met de typische wandelstaf. Zoals het exemplaar naast Greta.

     

    We stappen nu de kathedraal binnen, onder een portiek met Bijbeltaferelen.

     

     

     

    We hebben geen Emilio, maar wel een audiogids, die ons binnen laat stoppen

    aan alle interessante plaatsen, en uitstekende informatie verstrekt.

    Onverwachts komt een pittoresk figuur even om de hoek,

    of beter van de balustrade af kijken, in het gezelschap van een paar klokken.

     

     

     

    De meeste kapellen puilen uit van extreme pracht en praal, met bladgoud overdekt.

     Waarschijnlijk is dit het goud dat Columbus uit Amerika heeft ontvreemd.

     

     

     

     

     

    Dit zijn beelden van bovenaan deze kapel. Ze zijn tot in het kleinste detail uitgewerkt. 

     

     

     

    Nog een ander voorbeeld van een kapel.

    Omdat in de tijd dat deze kerken gebouwd werden (bijna) niemand kon lezen,

    was de Kerk verplicht de Bijbelverhalen te illustreren. Strips avant la lettre.

      

     

     

    Dit is dan de ingang, gans bovenaan, aan de noordzijde, met de gouden trap.

    Rolstoelfaciliteiten bestonden toen nog niet…

     

     

     

    … want naast de trap staat geen rolwagen, zoals je zou denken, maar een

    praalwagen om de stad rond te rijden met gouden en zilveren ornamenten.

     

     

     

     

    Het sublieme hoofdaltaar van de kathedraal bulkt van de Bijbelse

    verhalen, vier verdiepingen hoog en zeven gouden panelen breed.

     

     

     

    Sommige plaatsen zijn zo (ongewild) fotogeniek dat je er stil van wordt.

     

     

     

    Dit is de fameuze en oogverblindende koepel, waarboven aan de buitenkant

    acht torentjes in de hoogte steken.

    Hieronder is de Spaanse nationale held El Cid en zijn gade, Doña Jimena begraven.

    Trouwens, hoe kwam hij aan deze naam, want zijn echte naam was Rodrigo Diaz de Vivar? 

    Welnu: 'Cid' is de Spaanse verbastering van “sayyid” (Arabisch voor 'heer').

     

     

     

    Voor de filmrol van El Cid werd Charlton Heston gekozen, niet om zijn

    artistieke talenten, maar omdat hij zulke grote handen had.

    Dat was nodig om zijn zwaard “La Tizona” te kunnen hanteren

    waarmee hij de gewoonte had dagelijks enkele Moren te neutraliseren

    en in de Valenciaanse paellapan te hakken.

    Wegens de grote handen van de filmacteur, koos men ook voor Sophia Loren

    als zijn filmgemalin Jimena.

     

     

    Naast Morenvertrapper, ridder van de koning en heerser van Valencia,

    mag men El Cid ook beschouwen als de eerste bancaire specialist van Europa.

    Ziehier waarom.

     

    Om zijn soldaten te kunnen betalen bezocht hij, met een grote kist,

    een prominente geldschieter.

    El Cid stelde zich op een buitengewoon vriendelijke manier voor en vertelde

    wat hij deed (de financier wist dit maar al te goed).

    De financier kreeg een genereus aanbod als hij een pak geld aan El Cid zou lenen.

    Als onderpand bood El Cid de kist aan, die volgens hemzelf vol zat met

    goudgeel slijk der aarde.

    Jammer genoeg was de kist op slot en had hij de sleutel verloren.

    Maar El Cid was immers een man van eer, en gaf zijn woord dat hij

    het geld met rente terug zou betalen.

    De financier slikte even, bedacht wie hij voor zich had en leende het geld.

    Toen El Cid weg was zette hij de kist weg en schreef het geld als verloren af.

    Op de afgesproken dag kwam El Cid weer op bezoek en betaalde het geld met

    rente terug (een paar kleine plunderingen brengen altijd wat aarde aan de dijk).

    Nu werd het de financier te machtig. Hij wilde weten wat zich in de kist bevond.

    El Cid opende de kist en de inhoud was duinzand.

    De kist hangt nu in de kathedraal van Burgos, in de buurt van zijn graf.

    Dit was de eerste bancaire crisis in Europa, maar in dit geval liep ze nog goed af.

     

     

     

     

    Zo komen we tot het einde van ons bezoek aan Burgos.

    We gaan zeker nog terug voor een volgend bezoek, misschien zelfs vóór 2016.

     

     

    We zijn nu klaar om op weg te gaan naar Segovia.

     

    À propos, het is zeker niet verboden een reactie te plaatsen op dit blogje.

    Zo kan ik het blogje verbeteren, en mogelijk aanpassen aan je wensen.

    Het zou me veel plezier doen je eens te lezen.

    Gewoon klikken op “reageer” hieronder rechts.

    Dank bij voorbaat beste lezer.

     

    05-11-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    speedway4turtles
    blog.seniorennet.be/speedwa

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!