aantal kliks op deze blog
de daders: Greta en boB = grob
Organisation de loisir agréable et blabla amical
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica
zeer interessante links vind je hieronder
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.
koninklijke glasblazerij tegen Segovia
Expo Oostende voor Anker 2009
als smakelijk hapje in Valencia
fontein in Vejer de la Frontera
standbeeld Tio Pepe in Jerez
trol met Greta in Bergen (Noorwegen) (trol staat bovenaan)
met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao
m.a.w. de weblog van Greta en boB
de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB. Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet, ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.
11-12-2009
KOKENETEN: Worcestershire, wat doe je dáármee?
Vandaag gaan we eens GEEN mediterraan recept uit de doeken doen.
Iedereen weet natuurlijk dat de Spaanse (en Europese keuken) sterk
is veranderd na de Spaanse omzwervingen in Zuid- en Midden-Amerika.
Talrijke nieuwe ingrediënten werden geïntroduceerd in het oude continent.
Nu wil ik me (tijdelijk) richten op een land dat van de “splendid isolation”
zijn handelsmerk heeft gemaakt, en niet onder de invloed stond van al de
overzeese lekkernijen.
Ze wilden (nu nog trouwens) het allemaal, met inbegrip van het culinaire
op eigen houtje doen: Engeland.
Tot op vandaag volharden ze bijvoorbeeld in hun afschuwelijke “kidney pie ”.
Stel je voor; een taart, met daarin een nier.
Of “haggis”, het nationaal gerecht van de Schotten! Schapenmaag, walgelijk!
We komen hier in Spanje dagelijks in contact met Engelsen, en echt,
je ziet het er aan dat ze niet eten.
Een recept afkomstig uit Engeland heeft dus een heel andere achtergrond,
en moet benaderd worden met de nodige voorzichtigheid.
Ik heb iets bereid dat heel bekend is (in Engeland weliswaar) uit Lancashire.
Het graafschap Lancashire is de plaats waar de industriële revolutie
als eerste is begonnen.
Was deze streek in het noordwesten van Engeland vóór 1770 vooral
een duister en vochtig moeras, daarna bracht de katoenindustrie er
ontwikkeling en welvaart (voor de eerder zeldzame rijken).
De bevolking vertienvoudigde tussen 1770 en 1840 en er ontstonden
in het graafschap enkele grote en een reeks middelgrote industriesteden.
Rond 1830 werd 85% van de katoenproductie in de wereld afgeleverd
door Lancashire.
Het Graafschap Lancashire was heel belangrijk, tot in 1972 grote steden,
zoals Liverpool en Manchester administratief werden afgesplitst.
Over het recept zelf: het stamt uit de tijd van de industrialisatie.
De gewone mensen moesten toen 60 uur per week zware arbeid uitvoeren,
en hadden geen tijd meer over om te koken.
Daarbij konden ze een stevige maagvuller goed gebruiken.
Zo ontstond de Lancashire Hotpot, een eenpansgerecht, dat eigenlijk
de hele dag kon staan pruttelen in een zware pot op een laag vuur.
Hotpot staat eigenlijk gewoon voor “stoofpot”.
Oorspronkelijk was het gebaseerd op lam of schaap, ui en aardappelen.
Het basisrecept bevatte ook oesters, die toen spotgoedkoop te krijgen waren.
Tijd om het smakelijke en super simpele recept eens van naderbij te bekijken:
Here we go: Lancashire Hotpot.
Een eenpansgerecht is een uitstekende keuze voor een schamele amateurkok
zoals ik, want je moet geen rekening houden met verschillende onderdelen
die dan tegelijkertijd klaar moeten zijn.
.
ingrediënten voor 3
bereiding
500g stoofvlees
snijd het vlees in 1/2 cm dikke plakken
500g aardappelen
schil de aardappelen, maak de wortelen schoon
300g wortelen
snijd beide in dunne schijven van ½ cm
2 grote uien
pel de uien en snijd ze in ringen
¼ l vleesboeljon
leg alles laagsgewijze in een diepe pan
pezo
het vlees onderaan, de bovenste laag moet aardappelen zijn
1 tl worcestersaus
kruid de boeljon met bijna alle kruiden, en meng goed
½ tl marjolein
giet de boeljon in de pan en strooi er paprikapoeder over
1 tl mild paprikapoeder
leg er vlokjes boter bovenop, en sluit de pan goed af
cayennepeper of cajunkruiden
laat het gerecht 2 à 3 uur sudderen
eventueel andere kruiden
zet het eventueel de laatste 15’ in een oven van 180°
30g boter
zo kan de bovenkant goudbruin worden
bestrooi eventueel met peterselie of koriander
Hieronder zie je de onderdelen gesneden, opeen gestapeld in een ovenschotel
en met een beetje (vloeibare) boter erbovenop.
Heel belangrijk!
Het mag geen smakeloze troep worden zoals bij de katoenbewerkers destijds.
Wat er zeker in moet naast allerlei kruiden is cayennepeper en Worcestersaus.
Een van de weinige gunstige bijdragen van de Engelsen aan de culinaire wereld
is dit donkere product in een hoog smal flesje.
De echte naam is eigenlijk Worcestershire saus, uit de gelijknamige streek,
maar de naam is zo al moeilijk genoeg.
Worcestersaus is een gefermenteerde vloeistof gemaakt met mout azijn , stroop ,
maïssiroop , water, chilipepers , sojasaus , peper , tamarinde (pulp van de vruchten),
ansjovis , uien , sjalotjes , kruidnagels en knoflook .
Iets ingewikkelder dan ketchup, maar Engelsen maken het graag moeilijk.
De saus wordt als smaakmaker gebruikt in gekookte en ongekookte gerechten,
en vooral met rundvlees . Het is een belangrijk ingrediënt in Caesar salad ,
Filet américain , Carpaccio en in de cocktail Bloody Mary .
De kruiding mag dus nogal straf zijn, en dan is het echt lekker.
Hier komt de hotpot uit de oven.
Na het lange sudderen zijn de groenten en het vlees volledig harmonisch
op elkaar afgestemd.
Onderschat dit gerecht niet, want zelfs superkok Gordon Ramsey,
bekend van TV heeft zijn eigen recept op het internet gezet.
Hij gebruikt wel wat extraatjes, zoals lamsniertjes en andere rariteiten.
Als aardappels schrijft hij voor: “2 large King Edward potatoes,
about 350g each, peeled”. Alsjeblieft!
Wat er zoal speciaal is aan de piepers van Koning Edward mag Joost weten.
Je moet ze dan nog snijden ter dikte van een stuk van 1£. Die Engelsen toch!
Dit recept komt nu op het geschikte moment, want het is echte winterkost.
Na een volledige portie kan je de regen, vorst en wind gemakkelijk trotseren.
Enjoy your meal!
11-12-2009, 00:00 geschreven door grob
02-12-2009
Segovia (2): de geheimen van het Alcázar
Een ophaalbrug verder en een militaire binnenplaats later gaan we er in.
De eerste zaal na de ingang bevat enkele ridders in volle wapenuitrusting.
Om het paard eten te geven moest men een sardineblik opener gebruiken.
Dit veerkrachtige mannetje heeft als model gestaan voor de latere sportdiscipline
polsstokspringen. Het paard heeft men dan gelukkig terzijde gelaten.
Ook het voetvolk(je) werd soms stevig verpakt.
De soldaatjes waren in de 15de eeuw nog niet helemaal uit de kluiten gewassen.
Hier heb ik al mijn hele leven op gewacht.
Ik heb me altijd afgevraagd hoe de ridders uit de middeleeuwen hun
sanitaire stop regelden.
Stel je voor dat tijdens een zwaardgevecht een van de twee kemphanen zegt:
“Kan je een ogenblik stoppen met op mij in te hakken, want ik moet even?”
Eindelijk weet ik nu hoe de vork in de steel zit (bij manier van spreken),
maar ik geef geen uitleg. Je moet zelf maar gaan kijken.
Het portret van Koningin Isabella de Katholieke neemt
in deze zaal een hele wand in beslag.
Het schilderij werd gemaakt ter gelegenheid van de kroning
tot koningin van Castilla-Leon, op 13 november 1474 in Segovia.
Deze kamer wordt de “dennenappel” zaal genoemd, wegens de gelijkenis
van het plafond met deze conische boomvruchten.
De wanden zijn bekleed met Vlaamse wandtapijten uit de 15de en 16de eeuw,
maar we wisten het niet en Greta heeft ze niet vereeuwigd.
De troonzaal is indrukwekkend, en bedoeld om gezag uit te stralen.
Ook de zoldering in deze zaal is een zetelende koning waardig.
De Moren waren nog niet lang uit de buurt, dat zie je.
Intussen zijn ze terug.
Het brandglasraam toont een beeld van koning Henri IV (Enrique IV),
om de veldslag rond Ximena in herinnering te brengen, naast een 20eeuwse
bezoeker die Ximena zelfs niet weet liggen. Is het een stad of een vrouw?
Van daar gaan we naar de Koninklijke Kamer, waar ook allerlei activiteiten
van nationaal belang werden ontplooid door de vorstjes.
Hier, in deze hoek bijvoorbeeld vind je het koninklijke bureau, waar de vorst
zijn laptop stond, en waar alle randapparatuur netjes in de kastjes en laden
kon worden weggeborgen.
Nog een andere prachtige locatie is de zaal van de Monarchen.
Destijds was het de belangrijkste plaats in het Alcázar. De fries rondom
toont alle 52 vorsten van Asturië, Castilla en Léon, allemaal netjes gezeten
voor de foto.
Een doorgang leidt naar de Cordonzaal.
De naam komt van een absoluut waargebeurde anekdote.
Het gevolg is dat er een koord rond heel de kamer loopt, want…
Koning Alfonso de Wijze (??) had een voorkeur voor Segovia
en in de laatste jaren van zijn leven hield hij er zijn hofhouding.
Volgens een overlevering beweerde hij op een dag dat hij God tijdens
de schepping graag van advies had willen voorzien.
Als straf voor deze godslastering vloog dezelfde dag nog het kapsel
van zijn echtgenote in brand, wat hem ertoe bracht de volgende dag
zijn woorden openlijk terug te nemen en bij wijze van penitentie de gordel van
de Heilige Franciscus als versiering in zijn kamer aan te brengen.
Hieraan hebben we de naam Sala de Cordón, zoals zijn kamer nu
nog genoemd wordt, te danken.
Dan komt de Koninklijke kapel, maar de batterijen laten het afweten,
en als ze vervangen zijn, hebben we al via een binnenplaats
de volgende zaal ontdekt: de wapenkamer.
Het krioelt hier van antieke wapens en dito uitrustingen.
Hier zie je bijvoorbeeld een dikke Bertha (op de voorgrond).
Of een Duitse houten jachtkruisboog van Keizer Karel V met inlegwerk.
Verder nog talloze mortieren, musketten, kruisbogen, hellebaarden,
klakkebuizen en de fameuze militaire helmen, die wel gekend waren
in de Nederlanden tijdens de Spaanse aanwezigheid in de 16de eeuw.
Zie bijvoorbeeld ook in Suske en Wiske: “Het Spaanse Spook”.
Af en toe loont het de moeite even uit het raam te kijken.
Op deze plaats kunnen we genieten van het uitzicht op de noordelijk gelegen
Huerto del Rey, een beboste helling buiten de stadsmuren en de bosachtige
weg langs de oever van de Eresma.
Hier moet zich een afschuwelijk drama afgespeeld hebben.
Het schijnt dat een Koninklijke baby de moederlijke armen van een kamermeisje
ontglipte en langs de kasteelmuren in de diepe gracht te pletter viel.
Er onmiddellijk van doordrongen wat voor gruwelijke straf haar te wachten stond,
is het kamermeisje de baby seconden later wanhopig achterna gesprongen.
De kathedraal tekent zich af als een Russische ruimteraket tegen het gebergte.
Je kunt ook buiten op de uiterste punt, en dan kan je de tuin zien vanuit de hoogte.
Dit besluit het bezoek aan het Alcázar. Een andere grote attractie is het aquaduct.
Deze Romeinse waterleiding van Trajanus , uit de 1e eeuw , loopt ca 28 m hoog
door een deel van het centrum.
De enorme constructie bestaat uit 160 bogen, deels in twee verdiepingen,
van granieten blokken.
De lengte van het aquaduct is 728 m, en maakte onderdeel uit van de
16 km lange waterbevoorrading tussen Ríofrío en Segovia
Hier zie je het overdag, maar wijzelf zien het ‘s avonds schitterend verlicht,
terwijl we langs de gezellige straatjes de weg naar beneden vinden.
Morgen kammen we de omgeving uit, en bezoeken een grote, speciale kristalfabriek.
02-12-2009, 00:00 geschreven door grob
26-11-2009
KOKENETEN: lekker bier is langs hier
In het jaar 1128 bouwde de Heilige Norbertus in de Brabantse gemeente
Grimbergen een abdij voor de kloosterorde der Norbertijnen.
Naast het vervullen van godsdienstige taken, legden de paters zich ook toe
op de kunst van het brouwen van gerstenat.
Dit bracht veel meer leven in de brouwerij (letterlijk).
De abdij was gekend voor haar gastvrijheid en gaf pelgrims en reizigers
in vaak woelige tijden een veilig onderkomen, en een schuimend glas nat.
Met de grootste zorg en precisie werd het recept voorbeeldig op punt gezet.
De abdij van Grimbergen is verscheidene malen verwoest door branden,
maar elke keer opnieuw uit de as herrezen, na bluswerken met schuimend nat.
De Fenix, net boven het woord Grimbergen op het etiket van de fles,
symboliseert deze wederopstanding.
Samen met de afschaffing van het klooster tijdens de Franse Revolutie
verdween ook jammerlijk de brouwerij.
De Fransen zagen uiteraard liever wijnverbruik dan bierconsumptie.
Bij de latere heroprichting van de abdij werd er geen brouwerij meer voorzien.
!! Toch intussen even terug nu naar het gerecht, want naast bier
bevat het toch nog enkele andere interessante onderdelen.
Als bijgerecht komt er een traditionele salade op tafel.
Samen met wat geraspte wortels vormt dat een kleurrijk geheel.
Terug nu naar het belangrijkste element: de Grimbergen.
Met evenveel oog voor traditie en kwaliteit worden de bieren van hoge gisting
van Grimbergen vandaag door Alken-Maes gebrouwen in Alken, Limburg.
Hoe wijzelf de kans kregen als primeur de nieuwe Grimbergen Goud
te proeven wordt toevallig ook op deze weblog uit de doeken gedaan.
!! Zeker lezen: klik hiernaast rechts onder Archief per Maand op “03-2009” ,
en kijk onder “Olaba: fietsen door de Limburgse Mijnstreek (deel 2)
voor een live verslag over een exclusief live bezoek aan de fameuze brouwerij.
Het Grimbergen bier laat zich perfect combineren met alle typisch Belgische
gerechten, zoals waterzooi, mosselen friet of de fameuze tomaat garnaal.
Dankzij zijn uitgebreide gamma, van Blond over Dubbel, Tripel en Optimo Bruno
tot Cuvée de l’Ermitage, vindt u ook altijd de ideale Grimbergen
voor bij streekgerechten of zelfs meer exotische schotels.
De soorten Grimbergen bier zijn:
Dubbel - 6,5% vol.
Blond - 6,7% vol.
Cuvée de l'Ermitage - 7,5% vol.
Goud - 8% vol.
Tripel - 9% vol.
Optimo Bruno - 10% vol.
In Spanje koop ik Grimbergen in supermarkt Alcampo
Wat ontbreekt op de vorige foto: een Grimbergen Optimo Bruno natuurlijk,
dezelfde als waarmee het gerecht bereid is.
Het bereiden van dit gerecht is zo spotgemakkelijk, dat ik me ruimschoots kan
veroorloven al vooraf te genieten van deze heerlijke Optimo Bruno.
Wie meer wil weten over Grimbergen bier: zie www.grimbergenbier.be .
Voor mijn talrijke Nederlandse lezers heb ik: www.grimbergenbier.nl .
Terloops: Heineken heeft de brouwerij Alken-Maes gekocht, en is dus in feite nu
de brouwer van Grimbergen. De goede (gastronomische) smaak is zich duidelijk
naar het noorden aan het verplaatsen.
Tijd om het smakelijke en super simpele recept eens van naderbij te bekijken:
Here we go: Vlaamse Karbonaden met Grimbergen.
ingrediënten voor 4
bereiding
800g rundstoofvlees
braad het stoofvlees kort aan op hevig vuur in ruime vetstof
boter of olijfolie
(eventueel in twee maal als je een kleine braadpan gebruikt)
pezo
schep het vlees met een schuimspaan op een bord
2 dikke uien
kruid het met pezo
2 el bloem
snijd de uien in fijne ringen, bak ze 10’ in hetzelfde braadvet
2 el wijnazijn
doe het vlees erbij, en meng goed door elkaar
1 kruidnagel
bestuif alles met de bloem, voeg alle kruiden toe en de mosterd
1 tl Dijon mosterd
overgiet met 15 cl water, en dan het bier
1 teen look (of vers uit potje)
kijk toe dat alles onder staat, en breng langzaam aan de kook
1 takje tijm, of in poeder
dek af en laat 1.5 tot 2 uur stoven
2 blaadjes laurier
kruid naar smaak bij met peper en zout
1 donker bier van 33 cl
(eventueel de saus nog wat dikken met maïzena express)
(eventueel maïzena express)
serveer met frietjes en een salade
TIP: als bier nam ik Grimbergen Optimo Bruno)
Serveer hetzelfde bier er ook bij aan tafel
Ik kan nog net genoeg concentratie opbrengen om er frieten bij te bakken.
Hier komt het geheel, met de stoverij, op tafel, en het eetfestijn kan beginnen.
Bereid naar een recept uit Libelle, met tips van SOS Piet
26-11-2009, 00:00 geschreven door grob
22-11-2009
Van Burgos naar Segovia (1)
Goed uitgeslapen, en volledig gereed voor de korte autorit van vandaag.
Het weer doet het weer goed.
Segovia is een stad in het zuidelijke deel van het autonome gebied
Castilla y León (letterlijk: kasteel en leeuw) en hoofdstad van
de gelijknamige provincie Segovia , hier bijgekleurd in het rood.
De stad ligt op een hoogte van 1005 m.
Het wapenschild van Segovia bestaat, zoals in veel gevallen,
uit een geparelde kroon, maar het bevat ook (en dat is uitzonderlijk)
de afbeelding van het historisch Romeinse aquaduct van keizer Trajanus
uit de eerste eeuw.
We zitten en staan nog altijd in het centrum van Spanje, in een omgeving
waar het historische machtige koninkrijk zich heeft ontplooid.
De stad ligt 87 km van Madrid , het gewezen boerengat dat pas 15 eeuwen
later onder impuls van koning Philips II in beeld kwam, als hoofdstad.
De oude stad ligt boven op een rots waar de rivieren de Eresma en Clamores
samenvloeien aan de voet van de bergketen Sierra de Guadarrama .
Halverwege naar het hoogste punt van de stad is de ‘Plaza Mayor ’,
een plein waar ook de prachtige kathedraal staat.
Dat is niet de enige kerk, er staan nog 20 Romaanse kerken in de stad.
Weer verder naar boven naar een volgend plein en eindigt in het machtige Alcazar.
Het hooggelegen deel van de stad is geheel ommuurd.
In de stad zijn veel Romeinse en middeleeuwse monumenten te zien.
We zijn op weg naar boven, naar het Alcazar.
Greta is tevreden dat ze de voorkant van het prachtige gebouw
al te zien krijgt, na al dat klimwerk.
Ikzelf heb in Segovia nog geen echte Emilio gevonden zoals in Burgos,
en troost mezelf voorlopig dan maar met deze reusachtige nepgids,
waarschijnlijk een ex-basketbalspeler.
Qua verschijning lijkt hij tamelijk goed op Emilio, hij is alleen (nog) wat
minder beweeglijk.
Via de Puerta de San Andres lopen we de historische stad binnen.
Via een open ruimte krijgen we het Alcazar nu van dichtbij te zien.
Dit is het kasteel van Philips II , zoon van keizer Karel, of als je wil Karel V,
geboren in 1500 in Gent.
De Spanjaarden kennen deze laatste onder de naam Don Carlos.
Het dateert uit de 11de eeuw, zit vol met Moorse invloeden, die in de 15de eeuw
getemperd werden door aanpassingen in het dak en de torens.
Philips II baseerde zich hiervoor op de Vlaamse conische leistenen,
die hij had gezien in Vlaanderen, tijdens zijn jeugd in de omgeving van
zijn vader Karel V.
Ook op twee postzegels staat het Alcazar afgebeeld in al zijn pracht.
Vanuit het Alcazar heb je een mooi uitzicht over het omliggende land.
Het is een intiem en tegelijk romantisch kasteel.
Het complex heeft trouwens model gestaan voor het Cinderella kasteel
in Disney World.
Rechtsonder op de foto zie je een driehoekige structuur, als de boeg van een schip.
Deze architecturale constructie werd later nog gebruikt.
Het is zelfs gekopieerd in een bouwwerk dat nog beroemder is:
het Alhambra van Granada.
Dit kasteel is de historische plek waar na Philips II later nog diverse
Spaanse koningen gehuisd hebben.
Een bezichtiging binnen is gelukkig mogelijk.
We staan hier voor een prachtig onderhouden paleis met veel vertrekken
die volledig ingericht zijn, een binnenplein waar de soldaten hebben geoefend,
wapenkamers, enz.
Maar, veel meer informatie daarover in de volgende sessie.
22-11-2009, 00:00 geschreven door grob
15-11-2009
KOKENETEN: een super kleine mini Tomatina
Tomaten hebben we te danken aan de Spanjaarden, die dit sappig roodhuidje
uit de Andes meebrachten, zo'n vijfhonderd jaar geleden al.
Het lekkere bolletje heeft wel wat wijzigingen ondergaan, maar later daarover meer.
Nu wil ik alleen een woordje kwijt over een feest, met de rode tomaat in de glansrol:
La Tomatina in het dorpje Buñol in de buurt van Valencia.
Het is een jaarlijks terugkerend vreedzaam tomatengevecht op de laatste
woensdag van augustus. Dit evenement trekt altijd enorm veel toeristen.
Samen met de San Fermín feesten en de bijbehorende stierenrennen
in Pamplona behoort het tot de internationaal bekendste feesten van Spanje.
In 2009 deden 38000 mensen mee en er werd 132 ton tomaten gebruikt.
Hoe is deze happening ontstaan ? (in het kort)
In 1944 zochten enkele jongeren ruzie (toen waren er al hooligans!)
omdat ze deel wilden nemen aan een typische lokale optocht van
"gigantes y cabezudos " (reuzen en groothoofden).
Omdat ze zich in de buurt van een groentenkraam bevonden, stalen ze
tomaten om die naar de optocht te gooien.
De oproerpolitie kwam en liet de jongeren de schade vergoeden.
Het jaar daarna deden de jongeren hetzelfde met tomaten die ze
meebrachten van thuis.
Het feest werd enkele jaren verboden, maar uiteindelijk werd het toch toegestaan
en naast het gooien van tomaten werden andere gebruiken ingevoerd.
Zo werd men met water overgooid en werden er waterstralen
op de tegenstander gericht.
In 1957 werd het feest weer verboden en stond op de overtreding
een gevangenisstraf.
Dat jaar besloten omwonenden om een lijkwade met een grote tomaat
door het dorp te dragen, "om hem te begraven".
Deze processie werd bijgestaan door bands die begrafenismuziek speelden.
In 1959 werd Tomatina definitief toegestaan en sinds 1980 deelt de gemeente
jaarlijks tomaten uit aan de steeds talrijker wordende bezoekers.
We gaan ter ere van dit feest onze eigen super kleine mini Tomatina maken,
en we sleuren er een onschuldig lammetje bij.
Van contrast gesproken!
Tijd om het smakelijke recept eens van dichterbij te bekijken:
Here we go: Lamsvlees in tomatensaus.
Heel gemakkelijk te maken.
ingrediënten voor 2
bereiding
2 lamshaasjes of -steaks
snij elke tomaat in zes partjes
350g (pruim)tomaten
pel de ui en snipper hem fijn, idem voor de lookteentjes
1 ui
bak de lamsteaks even aan op hoog vuur in 1 el olijfolie
2 teentjes look of uit een potje
bestrooi met pezo aan de 2 kanten
2 el gehakte tuinkruiden (diepvries)
zet ze even aan de kant in aluminiumfolie
(bijvoorbeeld salie, peterselie, tijm)
verwarm de rest van de olie in de braadpan
2 el olijfolie
fruit de ui glazig en bestrooi lichtjes met wat bloem
7.5 cl droge witte wijn
doe er de tomaten, de wijn en een snuifje suiker bij
1 tl geraspte citroenschil
laat 5’ sudderen in de open pan
suiker
doe de helft van de kruiden en de look bij de saus
pezo
kruid ze naar smaak bij met pezo
leg de steaks in de saus
laat 10’ stoven op een zacht vuur
(als de tomaten niet veel water bevatten, zet deksel er op)
meng de citroenschil met de rest van de look en kruiden
schep op de biefstukjes en dien op
TIP: lekker met fijne tuinboontjes (diepvries) en piepers
Hier komt het geheel op tafel.
Een close up van het gerecht, dat nog warm in de pan ligt, en de dampende
tuinboontjes houden zich al gereed om het gehemelte te verwennen.
En zo ziet mijn bord eruit voor het aan mijn maag wordt toevertrouwd.
En lekker smaken doet het.
Bereid naar een recept uit Libelle
15-11-2009, 13:47 geschreven door grob
05-11-2009
In Burgos zonder Emilio (2)
Hieronder zie je de kaart van Spanje, met de autonome gebieden in vette druk,
en daarin telkens de provincies.
Wij gaan dus naar Andalusië, helemaal onderaan in het zuiden.
Nu moet je toch de Spaanse kaart eens aandachtig bekijken.
Ze lijkt sterk op een verfrommelde polo, met twee korte mouwen en een kraag.
Het is alsof de nonchalante polodrager een druppel rode wijn heeft gemorst,
net onder de kraag. Dat is de plaats waar Burgos ligt.
De partnerstad van Brugge is er trots op dat ze de hoofdstad is van Castilla
(zie het kasteel in het wapenschild), en ook de streek van El Cid, schrik der Moren.
Vandaag moeten we het doen zonder Emilio, en we bezoeken hoofdzakelijk
de kathedraal. Volgens de meeste echte kathedralenkenners heeft Burgos
de tweede mooiste kathedraal van Spanje. Die van Sevilla is natuurlijk onklopbaar.
Deze kathedraal is Gotisch, heeft drie beuken, dwarspanden, veel kapellen
en een zware middentoren uit de 16de eeuw. Er steken acht torentjes boven uit.
De hoofdingang is aan de westkant, met twee klokkentorens.
Die torens staan rechts hieronder op de maquette.
Het gebouw is helemaal niet gebouwd volgens de traditionele Spaanse stijl,
en doet vooral denken aan de Franse kathedralen, zoals die van Reims.
Aan de noordzijde (deze kant van de maquette) ligt het straatniveau veel hoger.
Hier situeert zich aan de binnenkant de “ escalada dorada” of gouden trap
uit de Renaissancetijd.
We maken ons gereed om binnen te gaan aan de zuidkant.
Hier is een gezellig pleintje waar ook het toeristische treintje vertrekt.
De wacht wordt opgetrokken door een bedevaarder van de Camino
de Santiago de Compostella.
Van al dat staan word je natuurlijk moe, en de bedevaarder komt zich naast Greta
op de bank neervlijen.
Je weet natuurlijk al lang dat voetballers, rugbyspellers, en beoefenaars van
ruwe sporten ter bescherming, een preventieve schelp dragen.
Voor wie het toch nog niet weet, zou ik wat uitleg kunnen geven,
maar een beeld zegt meer dan 1000 woorden.
Greta wijst dus nu even (op een discrete manier) de bewuste plek aan.
Maar de bedevaarders naar Compostella dragen ook een grote schelp,
aan een touwtje rond de hals maar wel met een ander doel.
Het is een soort diploma, om aan te tonen dat je de Camino hebt gedaan.
Je ziet ze hier (een beetje moeilijk) op de foto boven de linkerelleboog van Greta.
Hetgeen verwarring schept in heel deze situatie is dat (Sint) Jakob in het Spaans
“Santiago” heet. Vandaar spreekt men ook van “Santiago de Compostella”.
In feite heet deze heilige, die aan de grondslag ligt van de bedevaart gewoon “Jakob”.
Vandaar dat diegenen die de Camino vervolledigen, zichzelf tot het einde
van hun leven mogen tooien met een Sint Jakobsschelp rond hun nek,
én met de typische wandelstaf. Zoals het exemplaar naast Greta.
We stappen nu de kathedraal binnen, onder een portiek met Bijbeltaferelen.
We hebben geen Emilio, maar wel een audiogids, die ons binnen laat stoppen
aan alle interessante plaatsen, en uitstekende informatie verstrekt.
Onverwachts komt een pittoresk figuur even om de hoek,
of beter van de balustrade af kijken, in het gezelschap van een paar klokken.
De meeste kapellen puilen uit van extreme pracht en praal, met bladgoud overdekt.
Waarschijnlijk is dit het goud dat Columbus uit Amerika heeft ontvreemd.
Dit zijn beelden van bovenaan deze kapel. Ze zijn tot in het kleinste detail uitgewerkt.
Nog een ander voorbeeld van een kapel.
Omdat in de tijd dat deze kerken gebouwd werden (bijna) niemand kon lezen,
was de Kerk verplicht de Bijbelverhalen te illustreren. Strips avant la lettre.
Dit is dan de ingang, gans bovenaan, aan de noordzijde, met de gouden trap.
Rolstoelfaciliteiten bestonden toen nog niet…
… want naast de trap staat geen rolwagen, zoals je zou denken, maar een
praalwagen om de stad rond te rijden met gouden en zilveren ornamenten.
Het sublieme hoofdaltaar van de kathedraal bulkt van de Bijbelse
verhalen, vier verdiepingen hoog en zeven gouden panelen breed.
Sommige plaatsen zijn zo (ongewild) fotogeniek dat je er stil van wordt.
Dit is de fameuze en oogverblindende koepel, waarboven aan de buitenkant
acht torentjes in de hoogte steken.
Hieronder is de Spaanse nationale held El Cid en zijn gade, Doña Jimena begraven.
Trouwens, hoe kwam hij aan deze naam, want zijn echte naam was Rodrigo Diaz de Vivar?
Welnu: 'Cid' is de Spaanse verbastering van “ sayyid ” (Arabisch voor 'heer').
Voor de filmrol van El Cid werd Charlton Heston gekozen, niet om zijn
artistieke talenten, maar omdat hij zulke grote handen had.
Dat was nodig om zijn zwaard “La Tizona” te kunnen hanteren
waarmee hij de gewoonte had dagelijks enkele Moren te neutraliseren
en in de Valenciaanse paellapan te hakken.
Wegens de grote handen van de filmacteur, koos men ook voor Sophia Loren
als zijn filmgemalin Jimena.
Naast Morenvertrapper, ridder van de koning en heerser van Valencia,
mag men El Cid ook beschouwen als de eerste bancaire specialist van Europa.
Ziehier waarom.
Om zijn soldaten te kunnen betalen bezocht hij, met een grote kist,
een prominente geldschieter.
El Cid stelde zich op een buitengewoon vriendelijke manier voor en vertelde
wat hij deed (de financier wist dit maar al te goed).
De financier kreeg een genereus aanbod als hij een pak geld aan El Cid zou lenen.
Als onderpand bood El Cid de kist aan, die volgens hemzelf vol zat met
goudgeel slijk der aarde.
Jammer genoeg was de kist op slot en had hij de sleutel verloren.
Maar El Cid was immers een man van eer, en gaf zijn woord dat hij
het geld met rente terug zou betalen.
De financier slikte even, bedacht wie hij voor zich had en leende het geld.
Toen El Cid weg was zette hij de kist weg en schreef het geld als verloren af.
Op de afgesproken dag kwam El Cid weer op bezoek en betaalde het geld met
rente terug (een paar kleine plunderingen brengen altijd wat aarde aan de dijk).
Nu werd het de financier te machtig. Hij wilde weten wat zich in de kist bevond.
El Cid opende de kist en de inhoud was duinzand.
De kist hangt nu in de kathedraal van Burgos , in de buurt van zijn graf.
Dit was de eerste bancaire crisis in Europa, maar in dit geval liep ze nog goed af.
Zo komen we tot het einde van ons bezoek aan Burgos.
We gaan zeker nog terug voor een volgend bezoek, misschien zelfs vóór 2016.
We zijn nu klaar om op weg te gaan naar Segovia.
À propos, het is zeker niet verboden een reactie te plaatsen op dit blogje.
Zo kan ik het blogje verbeteren, en mogelijk aanpassen aan je wensen.
Het zou me veel plezier doen je eens te lezen.
Gewoon klikken op “reageer” hieronder rechts.
Dank bij voorbaat beste lezer.
05-11-2009, 00:00 geschreven door grob
30-10-2009
KOKENETEN: een antieke klassieker, uit het bos
Kip op jagersmanier! Poulet Chasseur. Traditioneel, en duimenlikkend lekker.
De naam is eeuwenoud, en geeft aan dat het seizoen van de jagers
en de (wilde) champignons samenviel.
Vandaag kan je natuurlijk 365 dagen per jaar paddenstoelen verkrijgen,
maar in de tijd dat bovenstaande foto genomen werd (1909!) was dat wel anders.
Het is een heel klassieke bereiding die elke kok met plezier zal maken, en
zelfs voor een amateurkok als ik, is het een koud kunstje (hoewel het toch
best warm wordt geserveerd).
De stukken kip worden heerlijk op smaak gebracht met rookspek in blokjes.
Een geslaagde groentecombinatie blijft natuurlijk ook wortelsnippertjes met ui.
Een geut rode wijn en een slok kippenboeljon maakt de smaak volledig.
Intussen komen ook de champignons in de pan terecht, en kunnen de piepers
aan hun kookproces beginnen.
De zure room houdt zich klaar om de smaak nog voller te maken.
Tijd dus om het recept eens van dichterbij te bekijken:
Here we go: Kip op jagersmanier .
ingrediënten voor 4
bereiding
een kip of borsten + bouten
indien hele kip, in 6 tot 8 stukken snijden, bestrooien met pezo
pezo
de spekblokjes in een pan rustig aanbakken
150g rookspek in blokjes
de kip erbij leggen en aan alle kanten aanbraden
2 stevige wortels
spek en kip uit de pan nemen, de uien snipperen
1/8 l rode wijn
de wortels in duxelles fijnsnijden en met de stukjes ui roosteren
¼ l kippenboeljon
de stukken kip er ook bijvoegen, met de rode wijn overgieten
300g verse paddenstoelen
het vocht tot de helft laten inkoken
20g olijfolie of boter
de kippenboeljon erover gieten (eventueel Huysentruyt + water)
1 el bloem
in gesloten pan de kip langzaam in circa 30’ laten smoren
1/8 l zure room
intussen de champignons (proper) in dikke stukken snijden
peterselie, fijn gesneden
laat ze 10’ smoren in een afgedekte pan
2 uien
de bloem met de zure room vermengen
samen met de paddenstoelen (met vocht) bij de kip voegen
alles nog 5’ lichtjes laten koken
opdienen, rijkelijk bestrooid met peterselie, en gekookte piepers
Hier zit alles bijeen, en kan het gerecht nog vijf minuutjes rustig borrelen.
Gelukkig laat het weer toe om dit heerlijke gerecht in openlucht te smaken.
Op het bordje leggen, met de gekookte piepers, en genieten maar!
Bereid naar het Groot Fontein Kookboek, pag. 95.
30-10-2009, 00:00 geschreven door grob
25-10-2009
In Burgos met Emilio (1).
We knopen terug aan met onze verplaatsing van België naar Andalusië,
bij het verlaten van Zuidwest Frankrijk.
Niet ver van Bayonne gaan we de Spaanse grens over,
en via San Sebastian en Bilbao bereiken we moeiteloos Burgos.
Burgos is een vrij grote, propere stad met 172000 inwoners.
Het is een partnerstad van Brugge en Valencia .
Als men Brugge vertaalt in het Spaans, komt men eigenlijk op Burgos.
De historische band met Valencia komt hier wat verder nog aan bod.
De stad ligt op een hoogte van 860 m aan de rivier de Arlanzon.
Acht bruggen verbinden de stad. Rond het jaar 1000 wordt Burgos gesticht
en het wordt later de hoofdstad van Castilië.
Het wapenschild van Castilië herken je altijd aan de afbeelding van een kasteel.
In 1200 wordt de eerste brug over de Arlazon gelegd ten behoeve van de pelgrims
naar Santiago de Compostella , op de drukste weg van de Middeleeuwen.
Kort daarop wordt er begonnen met de bouw van de prachtige kathedraal.
Onderweg naar ons hotel “El Cordon” stoppen we even onwettig in het centrum
op een halte van een lijnbus.
Nog geen halve minuut later tikt een Guardia Civil agent op onze ruit.
We melden hem en zijn collega dat de smalle straat van het hotel
ontoegankelijk is door de aanwezigheid van een metalen paaltje.
Ze maken ons duidelijk met een schets hoe we terug snel aan het hotel geraken,
en een van de agenten zal ter plaatse op een knop gaan duwen,
zodat het paaltje voor een minuut in de grond verdwijnt. Dank u wel agenten.
Een uur later zien we ze opnieuw, en ze groeten ons hartelijk.
Inchecken in het gezellige hotel, en dan rustig op stap is ons motto.
Vlakbij vinden we een Plaza met een prachtig gebouw, waar boven de poort
een enorme koord (cordon) versteend is.
In 1495, drie jaar na de ontdekking van Amerika, ontvangen de katholieke koningen
Ferdinand en Isabella Columbus in de “Casa del Cordon” na zijn tweede reis.
Dat is dus hier.
Even verder komen we aan de Plaza Mayor.
Erachter zien we al de overbekende kathedraal, waar we ook naartoe zullen gaan.
Het plein is niet zo indrukwekkend, maar wel uitnodigend en gezellig.
Dezelfde fonteinen komen regelmatig terug, Greta daarentegen blijft uniek.
We plannen een rondrit met het toeristische treintje, maar
er komt iets anders uit de bus…
Terwijl ik me buig over het stadsplan, komt een inboorling me spontaan vragen
of ik iets wil weten.
Geen twee minuten later is Emilio met ons op weg, en toont hij ons
de interessante plaatsen van het stadscentrum. Gemakkelijk, zo’n lokale gids.
Een vriend voor het leven!
De bekendste historische figuur van Burgos is zeker El Cid. Over zijn leven werd
trouwens een speelfilm gemaakt met Charlton Heston in de hoofdrol.
El Cid was een veldheer, die vele malen de Moren heeft verslagen.
Men heeft zelfs nog eens zijn gebalsemde lijk uit de doodkist gehaald
en in volle wapenuitrusting op zijn strijdros gezet.
Begeleid door ridders en getrouwen reed hij zo de stadspoort van Valencia uit.
De Moren bestierven het van angst en schrik toen zij de herrezen vijandige held zagen.
Hij heette eigenlijk Don Rodrigo Diaz en werd in 1040 in Burgos geboren.
Toen hij 10 jaar was kwam bij reeds aan het hof van de koning van Castilië
in Burgos en werd op zijn 17de tot ridder geslagen.
In 1094 veroverde El Cid Valencia op de Moren en vijf jaar later, is hij daar gestorven.
Vandaar de historische band met zusterstad Valencia.
Hij werd begraven in het klooster van San Pedro te Gardena,
vanwaar de tuinsproeiers afkomstig zijn.
In 1842 werd hij en zijn vrouw Jimena herbegraven in de kathedraal van Burgos.
In 1955 richtte Burgos een ruiterstandbeeld op.
Hij is uitgebeeld met een geweldige baard, een wapperende mantel,
en zijn zwaard houdt hij schuin naar boven gericht, gereed om hoofden te hakken
en aardappelen te schillen.
Als je bedenkt hoe lang je vandaag met de wagen onderweg bent van Burgos
naar Valencia, moest El Cid wel over een paard met zes versnellingen
beschikken om die verplaatsingen te maken.
Vandaar natuurlijk dat hij er zo gehaast uitziet, om de Moren mores te leren.
Let nu eens goed op het gebouw achter El Cid. Het is het Teatro Principal.
Men is bezig de buitengevel te reinigen en te restaureren.
De complete gevel is overgeschilderd op een stuk textiel, waarachter men
de eigenlijke stenen gevel reinigt.
Met andere woorden, je ziet de gevel niet, maar wel een kopie op doek!
Hetzelfde procédé hebben we gezien in de kathedraal van de Mesquita in Cordoba.
Even verder worden we geconfronteerd met de lijfspreuk van de Burgodezen,
of zijn het Burgo(n)diërs?
De vlieg tegen de kikker: “Het is beter te sterven in de wijn dan te leven in het water”.
Vanaf het theater (achteraan) strekt zich langs de rivier (rechts)
een aangenaam wandelpad uit.
Het apparaat hieronder is een middeleeuws foltertuig, ontworpen door El Cid,
om de Moren te kraken. De vraag is maar: figuurlijk of letterlijk?
De proefpersoon werd naakt vóór dit toestel gezet, met zijn polsen vastgeklonken
in de handbeugels.
Wat er dan verder via dit apparaat gebeurde, heeft Emilio ons duidelijk gemaakt,
maar ik zwijg erover in alle talen, en ik laat de interpretatie aan de lezer over.
De foto zegt genoeg.
Aan het einde van deze promenade langs de rivier komen we aan een van de
vroegere stadspoorten: de Puerta Santa Maria, een prachtige constructie!
In de avond doen we opnieuw een stapje in de stad, en belanden in een tapabar
waar Greta een primeur krijgt: een totaal nieuwe tapa wordt er gecreëerd
en Greta mag hem testen als wereldprimeur, maar wat er in zit weet ze niet meer.
We zullen dus terug moeten gaan.
Voor we ons ter ruste leggen, neem ik de plicht op mij om nog even
de neus schoon te maken van een omstaander.
Een jongedame met een bloemige paraplu wuift ons uit.
Slaapwel.
25-10-2009, 00:00 geschreven door grob
20-10-2009
Nog geen sinaasappels in Valencia.
We zijn drie dagen langs en in Valencia geweest, en dat is prima meegevallen.
Behalve het gebrek aan verse sinaasappels. Die zijn er pas begin december,
wanneer Sinterklaas van hier vertrekt met zijn stoomboot naar de lage landen.
De avonturen zullen binnenkort volledig uit de doeken worden gedaan.
Een paar goede en minder goede herinneringen schieten me nu al door het hoofd:
1/ echte originele Paella Valenciana eten aan het meer van Albufera.
2/ met de taxi naar het centrum van Valencia rijden vorige zaterdagavond om 20u30,
zonder te weten dat in dat zelfde centrum een betoging doorgaat tegen abortus,
en dat om 21u30 de voetbalwedstrijd Valencia-Barcelona begint.
Deze aflevering is nog een light versie, want we zijn nog te moe van de
verplaatsing, maar we zijn toch terug op onze winterbasis in het zuiden van Andalucia.
Zeer binnenkort meer nieuws.
PS. Bedankt iedereen die, op mijn vraag, gestopt was met e-mails te sturen.
Degenen die mails zijn blijven sturen, zoals J.D. en A.VdZ, zal ik, net als vorig jaar
maar met de mantel der liefde bedekken.
20-10-2009, 22:33 geschreven door grob
15-10-2009
in het hart van Catalonië: Playa d'Aro
Vandaag om ongeveer 18u30 zijn we aangekomen in Playa d’Aro, Costa Brava .
Hier moet je natuurlijk zeggen Platja d’Aro, want we bevinden ons in Catalonië Territory.
We werden opgewacht door onze lieve vrienden Dani en Luc, die we meer in Spanje
tegen het lijf lopen dan in België.
We waren uitgenodigd voor het aperitief, en een paar flesjes Cava gaan er dan zo in.
Dan zijn we naar een restaurantje gegaan, waar naast enkele lekkere brokjes
nog een paar flesjes tinto en een digestief op het programma stonden.
Voldaan, en tevreden zijn we nu in het hotel.
Het is nu ruim na middernacht en de thermometer neigt nog altijd naar de 20°.
Wat een verschil met gisteren en vandaag in de Franse Auvergne.
Gisteren waren we op de middag op de top van de Puy Mary,
de hoogste der Franse vulkanen, ongeveer op 1550 m.
Er blies een zotte wind en de thermometer hield het op 2°.
De foto’s die Greta nam zijn nog altijd bevroren, maar binnenkort
kunnen jullie zeker alle avonturen lezen.
Ook hoe ik maandag in het midden van de nacht, bijna naakt in de tuin rondliep
van de Bed en Breakfast in Montoldre, bij Mike en Sue.
Nu kruip ik onder de dekens, want morgen vertrekken we met Dani en Luc
voor een City Trip van drie dagen naar Valencia.
Hasta la proxima.
15-10-2009, 00:00 geschreven door grob
09-10-2009
KOKENETEN: een malse borst tussen het groen!
"Een malse borst tussen het groen."
Denk nu niet dat je hier een licht erotische tekst voorgeschoteld krijgt.
Vandaag staat wel “Kalfsborst met dille” op het kookprogramma.
Wat is de betekenis van dille als kruid?
Dille is al eeuwenlang zowel als kruid als vanwege zijn geneeskrachtige
werking geliefd en wordt al in oude Egyptische teksten en in de Bijbel vermeld.
Vers geplukte dille gaat snel slap hangen, dit is nadelig voor de garnering,
maar aan de fijne anijsachtige smaak verandert dat niets.
Net als de meeste kruiden moet ook dille op het laatste moment aan warme
gerechten worden toegevoegd omdat het anders zijn smaak verliest.
Het blad kan de hele zomer worden afgeknipt en meteen vers worden gebruikt. Het is het meest aromatisch bij oogsten na zonnige dagen. Dille laat zich goed drogen of invriezen, maar verliest dan wel aan kracht.
Dille kan je kweken in volle grond of in een bloempot.
.
Het kruid speelt een belangrijke rol in de keukens van de Scandinavische
en Baltische landen, Duitsland, Polen en Rusland.
Dille wordt niet gecombineerd met andere kruiden, omdat het dan
zijn smaak verliest. Het wordt hoofdzakelijkgebruikt in soepen en sauzen.
Ook gaat verse dille bijzonder goed samen met zalm en andere vis.
Het gedroogde dillezaad wordt gebruikt voor het wecken of inleggen
van komkommers en augurken .
Ook kan er azijn mee worden gearomatiseerd.
Dille is rijk aan vitamine C . Thee getrokken van dillezaadjes kan een (licht)
slaapverwekkend effect hebben en kan daardoor een goede nachtrust bevorderen.
Door het gebruik van dille kan ook de vorming van overtollig darmgas
worden tegengaan, zodat men minder last kan hebben van winderigheid .
Dille blijft maximaal 2 dagen in een vochtige doek in de koelkast mooi.
Het recept van vandaag komt weer uit een land dat ik moet ontdekken op culinair
vlak: Zweden. Daar draagt het de naam “Dillköt” .
Gelukkig staat er geen “s “ achter.
Hier wordt het vlees gesneden, en dan mag het nog 5’ trekken in de saus.
Here we go: Kalfsborst met dille.
ingrediënten voor 2
bereiding
2 tl zout
breng op hoog vuur 1 l water met zout aan de kook in een ruime pan
1tl peperkorrels
doe er de peperkorrels in, de kruidnagelen en de laurier
2 kruidnagelen
leg er het vlees in, zet het vuur lager en zet een deksel op de pan
3 verse laurierbladeren
laat op een laag vuur circa een uur zachtjes koken
½ kg kalfsgebraad
(schep eventueel bovendrijvend schuim af)
1 wortel
schil de wortel en snijd hem 1x in de lengte door en 1x in de breedte
1 ui
pel de ui en snijd hem in de helft door, doe de groenten in de pan
20g verse dille
was de 20g dillegroen, voeg 2/3 gesneden toe aan de boeljon
takjes dille, ter garnering
laat het geheel nog eens 20’ sudderen, neem het vlees uit de pan
schenk de boeljon door een zeef en vang hem op in een kom
voor de saus:
smelt de boter in een pannetje en rooster de bloem hierin goudgeel
30g boter
roer er met een garde 1/2 l van de boel j on en de room door
2 el bloem
laat op een matig vuur in circa 5’ inkoken en binden
15 cl room
pluk de blaadjes van de overgebleven dille en hak ze fijn
pezo
breng de saus op smaak met pezo en citroensap
1 tl citroensap
klop de eidooier los met 2 lepels saus en roer dit door de hete saus
1 eidooier
de saus kookt niet meer op dat moment, strooi gehakte dille erover
snijd het vlees in plakken en laat circa 5’ in de saus trekken
garneer met takjes dille en dien op met gekookte aardappelen
als groenten kan je een salade geven of gestoomde groenten
Alles bij elkaar kost het wat tijd, maar het is wel lekker.
Het wordt geserveerd met een gekookt aardappeltje en een salade.
Laat het smaken!
Bereid naar TimeLife, Europese keukens, pag.37.
Zondag 11/10 vertrekken we naar zuid Spanje, via de Auvergne, Playa d’Aro
en drie dagen Valencia, de opkomende ster.
Ik hoop onderweg een live verslagje te kunnen geven.
Kom dus regelmatig kijken naar dit blogje!
Hasta la Proxima!
09-10-2009, 23:13 geschreven door grob
03-10-2009
Einddoel Spaanse kust (deel 5): Ongi etorri*
* Baskische uitdrukking voor Welkom. Hoe schattig ! Je spreekt nu je eerste Baskische woordjes !
Vorige keer zaten we hoog in de wolken, te wachten op het tandradje dat ons
terug naar beneden brengt. Op de foto hieronder is dat bij punaise nummer 3.
Om de rondrit af te maken rijden we direct naar het badstadje Saint Jean de Luz .
We voelen bijna lichamelijk de Spaanse grens, tussen Hendaye (Frankrijk)
en Irun (Spanje). Zie foto.
Vanaf de bergtop La Rhune kan je trouwens diep in Spanje kijken
(als er geen wolken zijn, zoals tijdelijk in ons geval).
Later bollen we dan terug richting Bayonne, via Biarritz, helemaal de kust langs.
Saint Jean de Luz is een aangename kustplaats waar je oergezellig kan
rondkuieren, en tot in oktober is de vakantiesfeer nooit ver weg.
Vanaf hier kan je de berg La Rhune, waar we vandaan komen, goed zien liggen.
De stad werd bekend en welvarend door de walvisvangst, maar ook vanwege
de trouwpartij van de Franse Zonnekoning Louis XIV en de Spaanse prinses
Maria-Teresa, die in deze stad werd voltrokken in 1660.
Deze 17de -eeuwse Franse Jean-Marie Pfaff heeft natuurlijk hier zijn
ruiterstandbeeld gekregen, in een mooi kader.
Place Louis XIV is hét centrale plein in St Jean de Luz.
Aan dit plein bevindt zich ook het Maison Louis XIV, het huis waar Lodewijk XIV
woonde voor hij in het huwelijk trad met Maria-Teresa. Lodewijk XIV staat trouwens
bekend als een van de gangmakers van het voorhuwelijks(s)paren.
Het is een mooi en autovrij plein waar het soms lastig is om een leeg plekje
op het terras te veroveren. Logisch, want na het strand is dit de meest
populaire plek om neer te strijken voor een koele verfrissing.
In elk geval zijn we daar vrij goed in geslaagd, zodat Greta de belevenissen
op de grote hoogten en in de wolken snel kan verwerken.
Greta showt hier haar meest mysterieuze Mona Lisa glimlachje.
Bij nadere beschouwing is dat uit dankbaarheid voor de heerlijke Leffe
die op haar (en op mij) wacht.
Ook de Fransen beginnen met zekerheid de Belgische bieren te begrijpen.
Slechts 50 meter verder klotst het zeewater tegen de boeg van de vissersbootjes.
De kleine vissersbootjes zijn zeker niet meer bestemd voor de walvisvangst,
en ze lijken eerder op pleziervaartuigjes voor een havenrondvaart.
San Juan de Luz, op zijn Spaans, bezit ook een oogstrelend zandstrand
en een nogal smalle hoge dijk, waar alleen maar pittoreske huisjes achter staan.
Geen sprake van hoogbouw, geen verstikkende drukte hier.
Ik vermoed dat eerst de huizen er stonden, en dan pas de dijk is aangelegd.
Dat zou verklaren waarom elk huisje op de verdieping verbonden is met de dijk
via een smal gekleurd bruggetje.
Er zijn prachtige havenpanden te bezichtigen (waaronder Nederlandse),
die toebehoorden aan de welstellende vissers, en de kerk werd grondig vernieuwd
voor het koninklijke huwelijk. Het beste barokbeentje werd voorgezet.
St Jean de Luz ademt nog altijd een authentieke sfeer uit. Het letterlijk
kleurrijke stadje kent talloze pittoreske straatjes, die vragen om verkend te worden.
Bekender dan Saint Jean is zeker Biarritz, de volgende bestemming op onze rondtrip.
Het lijkt wat op Knokke, maar dan in het kwadraat.
De stijl van de gebouwen die de skyline bepalen is ietwat pompeus,
maar in tegenstelling tot de badplaatsen aan de Belgische kust staat het
toch niet volgepropt met hoogbouw tot op het strand.
De oorspronkelijke naam van de stad is Béariz.
In het stadsschild staat een boot afgebeeld van een walvisvaarder,
die tot op heden het symbool van de stad is.
Het was tevens het eindpunt van de Duitse ' Atlantikwall ' .
Biarritz is een bekende badstad sinds de negentiende eeuw .
Het was een klein dorpje toen Victor Hugo het ontdekte in 1834 .
Biarritz kwam echter vlug in de belangstelling toen keizerin Eugénie besloot
om er haar vakantieoord van te maken.
De hotels ademen vandaag nog altijd een koninklijke grandeur uit.
Het wordt stilaan schemerig en de zon zakt weg achter de kerk van Biarritz.
Voor half oktober valt dat wel mee.
Een Casino mag hier natuurlijk niet ontbreken.
Dit deel van de uitgebreide badstad heeft (letterlijk) zijn hoogtes en laagtes.
Het zandstrand wordt afgewisseld met kleine fraaie rotspartijen,
waardoor het geheel iets exotisch krijgt.
De vroegere adellijke dames moesten tot aan de zee kunnen komen
zonder risico op contact met zand of zeewater.
Dus legde men maar wandelbruggen aan die tot aan de zee reikten,
om de lange rokken netjes te houden.
Vanaf keizer Napoleon III en Eugénie werd Biarritz een centrum voor
de Europese adel en gekroonde hoofden, wat haar de titel «la reine des plages
et la plage des rois» (de koningin van de stranden en het strand der koningen) opleverde.
Het resultaat was dit geheel.
Niet mis, maar Saint Jean de Luz is veel gezelliger.
Volgende keer gaan we de grens over, richting Burgos.
03-10-2009, 11:46 geschreven door grob
26-09-2009
KOKENETEN: schladijs naar de Dikke Van Dale?
Het avondmaal komt vandaag uit de Noordzee.
Gepelde grijze garnalen doen hun best om hun rol van decoratie ten volle
uit te spelen, maar het hoofdstuk, het belangrijke stuk zeg maar, is een vis.
Deze platte knaap plaatst me een beetje voor een dilemma.
Hier ter plaatse noemen we dat een “pladijs”, maar net dezelfde bodemzwemmer
geeft men in Nederland de naam “schol”.
Voor de Nederlanders: in Belgie betekent schol: “op je gezondheid”,
bij het ledigen van een of ander lekker (vloeibaar) goedje.
Ik ben even naar de statistieken van mijn blog gaan kijken, en al 36.5 %
van de regelmatige lezers komen uit Nederland.
Na rijp zelfberaad heb ik het volgende uitgedacht: ik noem de vis een “schladijs”.
De twee landen kunnen zich in deze naam vinden, en het grootste deel
van de naam is Belgisch, maar daar hebben deze laatste recht op,
met meer dan 50% van het lezersaantal.
Het recept komt uit een kookboek over Europese keukens,
en ik had nog nooit iets gemaakt uit Denemarken.
Dat is met deze dan weer rechtgezet.
Ik vind de naam van deze schladijs in het Deens ook maar niks.
Het is “r ø dst æ te”. Alsof de vis al een beetje rot is.
Geef mij dan maar schladijs.
Laten we nu toch maar overgaan tot de bereiding, eenvoudig als altijd.
De vis is lekker vers, net uit de viswinkel tussen Sluis en Knokke.
De heer Van Dale, die ons heeft opgescheept met zijn groen woordenboek,
is trouwens afkomstig van Sluis.
Ik zie hem regelmatig als ik langs het Walplein kom, waar zijn standbeeld
in het middelpunt van de belangstelling staat.
Hij moet er maar eens over denken dit woord neer te pennen
in de volgende uitgave.
Wie weet hoeveel zich verbergende schladijzen we nog zullen ontdekken,
wanneer de Nederlanders ooit de Schelde uitdiepen?
Here we go: Schladijsfilet met grijze garnalen.
ingrediënten voor 2
bereiding
4 schladijsfilets (2 vissen)
verwarm een ovenschaal voor op 75°
citroensap
dep de visfilets droog, druppel citroensap en bestrooi met zout
pezo
schep bloem en paneermeel in diepe borden
2 el bloem
klop het ei los in een derde diep bord
3 el paneermeel
wentel de visfilets door de bloem, schud overtollige bloem af
1 ei
haal de vissen door het ei en wentel ze door het paneermeel
boter en olijfolie
verhit in een antikleefpan 30g boter met de olie
100g gepelde grijze garnalen
bak de visfilets op een laag vuur in porties in circa 3’ goudbruin
1 citroen
houd ze warm in de oven in de ovenschaal
verhit intussen in een kleine pan in wat olie 3’ de garnalen
snijd de citroen in partjes, verdeel de garnalen over de visfilets
garneer met partjes citroen en wat dillepoeder
dien op met gekookte piepers en een salade met vinaigrette
Dat is al. Eenvoudig hé.
De foto uit het kookboek hieronder spreekt me helemaal niet aan.
Als je de foto’s vergelijkt ziet mijn vis er wel beter uit.
Dit receptje dateert van augustus. De reden om dan een paar schladijzen
in de pan te kwakken, is ingefluisterd door een lokale visser:
De schladijzen (toen noemde hij het nog pladijzen) zijn nu het lekkerst en het dikst.
Het is een echte zomervis.
In de winter kan je hem ook aanschaffen, maar wie eet er nu graag een anorexia schladijs?
Met een frisse salade er bij kan de dag weer niet meer stuk.
Laat het je smaken!
26-09-2009, 00:00 geschreven door grob
22-09-2009
Einddoel Spaanse kust (deel 4): met peper de wolken in
De eerste dag (of avond) Bayonne was enkel voor de aankomst,
de tweede dag hebben we de stad verkend, en nu de derde dag maken we
een wijde cirkelvormige bocht in de grote en hoge omgeving.
We maken de blauwe lus, vertrekkend uit Bayonne waar het vlaggetje staat,
naar het zuiden, in de richting van de bergen.
We werpen een laatste blik vanuit onze hotelkamer in de richting van de stad,
en we zien dat het weer goed zit.
Slechts twee dagen na mijn vorig verslagje over Bayonne, met onder meer
de overstromingen in februari jl., zag ik op het Tv-nieuws beelden uit Bayonne,
met opnieuw grote waterellende in het stadscentrum.
Voor alle zekerheid gaan we nog even in de kathedraal een schietgebedje
prevelen, om vandaag goed weer af te smeken voor het Baskenland.
Op het fotokaartje bovenaan dit blad stoppen we een tijd waar nummertje 2 staat,
in Espelette.
Het toeval wilde dat ik eens een lekkere bereiding had gemaakt uit het kookboek
“Frankrijk, het zuiden” van Timelife. Het gerecht was Thon à la Basqaise.
Hierin gebruikt men piment d’Espelette, en dat was me onbekend.
Klik hiernaast in de rechterkolom, bij "archief per maand" op "11-2008",
en daar is het gerecht en de Espeletten uit de doeken gedaan,
met inbegrip van een aantal merkwaardige foto's.
Nu we hier ter plaatse voorbijkomen, moet ik het fijne ervan weten.
We stoppen dus bij een van de grotere peperboeren, en worden al direct
geconfronteerd met een quiz.
Quizzen doe ik graag en misschien winnen we wel een stenen pijp of zoiets.
De antwoorden op de quizvragen zijn te vinden in de gronden
waar de pimentjes groeien van groen naar rood.
We bekijken natuurlijk ook de pepertjes, die bijna tot rijpheid zijn gekomen.
Ze zijn nu bijna allemaal rood, met een lengte tot 12 cm.
Dit pepertje werd door een missionaris uit India meegebracht, en werd toen
Indische peper genoemd (maar dan in het Baskisch).
De rode pepers worden ook gedroogd en gemalen en dienen als smaakmakers.
Goed om weten: niet ver van Espelette ligt de prachtige Aldudesvallei,
befaamd voor de kweek van het Baskische varken.
Bij de beste hammen ter wereld horen inderdaad Serrano, Parma en Bayonneham.
Aan het Espelettepoeder heeft de Bayonneham zijn rode kleur,
aangenaam aroma en conservering te danken.
De pepers zijn bij verkoop beschermd, zoals de Franse wijnen, door een AOC-label,
Appelation d’Origine Contrôlée.
Overal zijn ze, met etiket, in trossen en guirlandes te koop op de lokale markten
in het Baskenland. We hebben er ook een gekocht van ongeveer 20 stuks.
De eerste twee maanden zijn ze niet pikant, wel zeer aromatisch, en kan je ze
gebruiken als groente. De volgende 2 à 3 jaar drogen ze verder, en zijn ze HOT.
Daarna kan je de tros nog 10 jaar laten hangen als versiering.
Wie meer wil weten, kopieer dit naar de adresbalk van je internetbrowser, of klik:
http://het.gastronomen.net/CMArticles/ShowArticle127.asp?id=28989
We gaan hoger de bergen in, op zoek naar een tandradbaan.
Vrij makkelijk komen we terecht in een klein stationnetje…
Het is middag en het personeel van de “Chemin de Fer de la Rhune” is onzichtbaar.
Greta kan soms toch wel geduldig zijn, want je ziet ze hier rustig zitten
wachten op het bankje, voorzien van haar rugzakje.
Na enige tijd komt het treintje er aan gepuft. Het bakje moet honderd jaar oud zijn.
Er is een tandradbaantje met twee sporen en een hou-vast-spoortje,
want een gewone trein raakt hier niet boven.
Ik houd mijn ticketje klaar, maar er is enkel een virtuele kaartjesknipper te zien.
De Basken zijn natuurlijk goed vertegenwoordigd.
Onder elke zwarte muts vind je er een.
Het is bloedheet. De datum staat op 16 oktober, de thermometer op 26°,
en we staan op grote hoogte, aan de enkels van de Pyreneeën.
Het treintje is nu gestopt met puffen, en het is de beurt aan de passagiers.
Langzaam loopt het vehikeltje vol.
Terwijl ik nog een laatste foto neem vóór het vertrek, knoopt Greta een gesprek aan
met Jean-Luc Dehaene.
We tsjoeken door een verlaten landschap met veel varens en wat bomen.
Het treintje ratelt als een kudde verloren gelopen kettingen.
Af en toe lopen wilde pony’s langs het traject.
Na een kwartier klimmen, zien we de Golf van Gascogne
en alles wat ertussenin ligt.
Ook half wilde paarden vinden het hier goed.
Je kan de toestand vergelijken met de Galloway runderen die ze bij ons
uitzetten in natuurgebieden.
Ze hebben de mens niet nodig en zorgen voor het korthouden van de begroeiing.
Een win-win situatie.
Boven op de berg zijn verschillende panoramapunten en een paar tavernes.
Greetje geniet, maar achter haar zijn de wolken in aantocht.
Hier zit je niet ver meer van de echte Pyreneeën.
Terloops gezegd: denk niet dat dit een licht erotische foto is,
met aan de rechterkant zicht op een stuk blote vrouwenborst of een tepel.
Het is een stomme elleboog van een toerist.
Het leeggelopen treintje, gezien van op de berg.
Het gaat vertrekken om een nieuwe lading Basken naar boven te sleuren.
Er rijden altijd twee treintjes tegelijk die elkaar kruisen in het midden.
Dat geeft ons tijd om boven goed rond te neuzen en visueel te genieten
van Frankrijk (en Spanje).
Wat gebeurt er hier?
Op tien minuten tijd is de helderblauwe lucht gecamoufleerd door wolkenpartijen.
Te laat om nog in te stappen. Het hobbeltreintje gaat al de berg af.
In de bergen kan het weer snel en onverwacht veranderen.
Alles wordt met grote snelheid onzichtbaar.
We zullen er intussen het beste van maken en op het volgend knarsertje wachten...
22-09-2009, 00:00 geschreven door grob
18-09-2009
KOKENETEN: een vreemdeling in Rusland
De Victoriabaars of Nijlbaars is zilver van kleur, met een blauwe glans.
Deze zwemmer heeft uitgesproken zwarte ogen, met een heldergele buitenste ring.
Hij is één van de grootste zoetwatervissen met een maximum lengte
van bijna twee meter, en een gewicht tot 200 kg.
Volwassen nijlbaarzen kunnen eender waar in een meer overleven als er
genoeg zuurstof aanwezig is, jongere exemplaren overleven alleen
in de meer ondiepe gebieden dicht bij de kusten.
De nijlbaars is een geduchte roofvis die zich onder meer voedt met vis
(zijn eigen soort inbegrepen).
Van alle baarsachtigen is het de enige zoetwatervis.
De nijlbaars werd in de jaren ‘50 uitgezet in het Victoriameer.
De introductie had een catastrofaal effect op het lokale visbestand.
Vele honderden plaatselijke soorten zijn nu uitgestorven in het meer.
Hoewel de nijlbaars op korte termijn wel nuttig was voor de grote visbedrijven,
is het voordeel op langere termijn veel minder duidelijk, omdat de nijlbaars
momenteel overbevist wordt.
Bovendien is de nijlbaars moeilijk te drogen, omdat het een vettere vis is
dan de lokale soorten. Daardoor stijgt de vraag naar brandhout, en komt er
meer ontbossing, waardoor het meer dan weer te lijden krijgt van vervuiling
door de erosie.
De komst van de nijlbaars in het Victoriameer is een veel geciteerd voorbeeld
van de negatieve invloed die de introductie van vreemde diersoorten
kunnen hebben op ecosystemen en op de bevolking die daarvan afhangt.
Na zoveel slecht nieuws moet ik deze trend keren en zal ik nu overgaan
op het goede nieuws: het recept.
Achteraf gezien heb ik een eigenaardig gerecht gemaakt.
Het is een typisch Russisch recept, namelijk “Baars in zure room”
in het Russisch genaamd “Okun v smetanje”, bereid met een vis uit Afrika!
De baars zag er bij aanschaf heel baarsachtig uit, en daarmee was
de Victoriakous voor mij af. Ziehier, hoe het beestje behandeld werd:
ingrediënten voor 2
bereiding
2 filets Victoriabaars, ong. 400g
schil de aardappelen, snijd ze in schijven van ½ cm dik
sap van ½ citroen
kook ze met zout en zet ze apart
pezo
dep de vis droog, bedruppel hem met citroensap
400g aardappelen
bestrooi hem aan de 2 zijden met pezo
1 grote ui
pel de ui en snijd hem in ringen
30g boter
verhit 50% van de boter in een pan, bak de ui hierin
2 el bloem
voeg de champignons toe en plaats een deksel
12.5 cl zure room
laat de ui in 5’ glazig worden
200g champignons
verwarm de oven op 180°
1 glas witte wijn
haal ui en champignons + vocht uit de pan en zet ze opzij
bestuif de vis rondom met bloem en bak hem in de pan
met een bodempje boter is hij na 2x 3 à 4’ goudgeel
leg de vis in een beboterde of geoliede ovenschaal (of 2)
bedek de bodem van de schaal met de aardappelschijven
leg de vis in het midden van de schaal
verdeel de uiringen rond de vis en strooi er pezo over
verwarm de wijn en 10cl zure room, en schenk over de vis
laat de vis, afgedekt met Alu-folie, 20’ in de oven staan
serveer met komkommersla:
snijd een halve komkommer in schijfjes
meng de rest van de zure room erdoor
Je ziet hier de ovenschotel met het resultaat.
Deze intercontinentale combinatie heb ik nog een extra accent gegeven
door een beetje toverkunsten. De bereiding ligt op de vorige foto in een
rechthoekige schaal, en nu ineens in een ovale. Pure magie.
Tenzij je goed kijkt...
Omdat het zo’n dorstig weer is kan daar best een fris Australisch
Chardonnay wijntje bij. Bijna alle wereldcontinenten staan nu op tafel!
Daarbij is een komkommersla heel lekker, hoewel die van lokale oorsprong is.
Bestrooi hem met wat mild paprikapoeder, zodat hij nog beter oogt.
Smakelijk!
Naar TimeLife, Europese Keukens, pag.102
18-09-2009, 00:00 geschreven door grob
14-09-2009
Belgische -> Spaanse kust (deel 3): het kanon van Bayonne
Drie dagen blijven we in Bayonne.
Bayonne is een middelkleine stad van 40000 inwoners, niet ver uit de kust,
meer bepaald dicht aan de Golf van Biskaje (of Viscaya).
Om hotel Loustau te bereiken moeten we de rivier Adour oversteken.
Deze foto is genomen uit de hotelkamer, in de richting van het centrum.
Volgende foto is een schaalmodel van de stad in de tijd van Napoleon.
De Adour is hier, bijna aan zee, een tamelijk brede rivier geworden.
Zijn bron ontspringt in de Pyreneeën, op de fameuze col du Tourmalet.
In Bayonne komt de Nive, als laatste zijrivier de Adour vervoegen.
Hij gaat uiteindelijk de Golf van Biskaje in en de Atlantische Oceaan.
Het huidige stadscentrum ligt rechts op de foto, en ons hotel ligt helemaal links,
bijna op de brug, maar de ingang ligt wel onder de waterspiegel.
Via het model kan je zien hoe kwetsbaar Bayonne is voor overstromingen
(zie verder).
Het hotel zelf is een oud klassiek Frans *** hotel, dat wat vernieuwing kan gebruiken.
Het is een dag in de week, de toeristen zijn vertrokken, en een wandeling
in het oude centrum doet deugd.
De stad bulkt van de statige huizen met een aparte stijl.
Sommige gevels lijken scheef te staan, maar het kan ook aan
het aperitief van de fotograaf liggen.
Er zijn enkele winkelwandelstraten, die kleurig bevlagd zijn.
Het zijn enkel Baskische vlaggen en kleuren die de toon zetten.
Ook hier komt het nationalistisch gevoel van de Baskjes naar boven.
Voor deze beer zal dit worst wezen.
Het enige dat hij interessant vindt is zeepbellen de straat in blazen.
De restaurantjes en eettentjes lokken, maar we houden ons in,
want in het hotel verwachten ze ons voor half pension.
De kathedraal is niet te groot, maar wel mooi en stemmig,
met prachtige glasramen.
En dit is dan het kanon van Bayonne.
Ik geef geen verdere commentaar om insinuaties te vermijden.
Na een flinke wandeling belanden we uiteindelijk op de kaden van de Adour,
waar half oktober de bloemetjes nog worden buiten gezet en gehangen.
De kaden zijn zo goed als leeg, maar dat is goed, want dan hebben we meer plaats.
Dit is een andere brug, waar iemand zijn palmboom vergeten heeft.
We hebben hem laten staan, want in Spanje is daaraan geen tekort.
Het taaltje van de Vasken of Basken (zie ook het stukje van 16-04-09
over deze materie!!) is moeilijk te doorgronden.
De tekst wordt al enigszins duidelijker als je hem achterstevoren leest.
En zo gaan we naar rechts opnieuw de brug over naar het hotel.
Het restaurant heeft een afzonderlijke naam: “Le Clos Saint Esprit”.
Dat klinkt heel chic. Het ontbijtbuffet is okidoki, en het diner eet men
in een mooi kader met hielklakkende obers, maar er is te weinig volk
om het gezellig te maken.
Onze wagen is geparkeerd rechts, naast de witte.
Je ziet me daar staan, terwijl ik het portier dichtgooi.
Vóór de hoteldeur kan men alleen parkeren op de openbare weg,
mits gebruik van een ticket uit een parkeermeter.
Het betalend parkeren start om 8u30 ’s morgens, wanneer een normaal mens
voor de eerste keer zijn ogen opent!
Ik heb op de drie dagen dat we er verblijven één parkeerboete
onder de ruitenwisser gevonden, en ze direct weggegooid.
Op het TV nieuws in Spanje kregen we Bayonne opnieuw in beeld
op 12 februari 2009.
Wegens enorme Baskische stortvloeden staat het stadscentrum blank.
Ziehier, een gedownloade foto van het internet op de plaats waar we eerder waren.
Bericht uit de pers van 12-02-09:
Certaines rues de Bayonne dans les Pyrénées-Atlantiques, notamment
du quartier historique, ont été partiellement inondées jeudi matin.
En cause : la conjugaison de fortes pluies et d'importantes marées
qui a provoqué des débordements de l'Adour et de la Nive.
Une dizaine de personnes y ont été évacuées par hélicoptère.
L'eau est montée par endroits de deux à trois mètres.
Des véhicules ont été emportés et des maisons inondées.
Het was 60 jaar geleden dat het water zo hoog stond.
Er vallen drie doden.
Volgende keer kom ik hopelijk met droger nieuws.
14-09-2009, 00:00 geschreven door grob
06-09-2009
KOKENETEN: zelfs de naam is Bombastisch Bonkig
Belgen staan overal bekend als Bourgondiërs, zeker in België.
Niet dat wij in het oosten van Frankrijk zouden wonen, maar het heeft
alles te maken met eetgewoonten.
Enkele honderden jaren geleden was dit land geruime tijd bezet
door de hertogen van Bourgondië, en dat heeft (culinaire) sporen nagelaten.
Ter nagedachtenis van de hertogen, de hertoginnen, en hun chef-koks,
en wat ze hebben nagelaten, moet ik toch ook mijn klein steentje bijdragen.
Zo heb ik, om deze historische episode in de verf te zetten, en met Karel de Stoute
in gedachten, een gerechtje gemaakt dat op en top Bourgondisch is.
Vandaag maken (en eten) we dus “Boeuf Bourgignon ” .
Het vraagt wat tijd, maar intussen moet je zelf niks doen en kan je genieten
van de sappige aroma’s die uit de pot loskomen.
Een paar dagen later wordt het tweede deel van het gerecht langs het keelgat weggevoerd,
en dan is het nog veel lekkerder.
Laat het maar wat warm pruttelen, en klaar is kees.
ingrediënten voor 4
bereiding
700g rundvlees
snijd het rundvlees in stukjes
100g zout spek
snijd het spek in dobbelsteentjes
50g boter
laat de boter smelten, fruit hierin de uitjes en de spekjes
2 middelgrote uien
neem ze uit de pan, en gebruik ze ook voor het vlees
30g bloem
laat het vlees in 2 beurten aanbakken op hoog vuur
20cl rundsboeljon
deglaceer telkens met een beetje boeljon
20 cl rode (tafel)wijn
bestrooi het vlees met bloem en voeg de boeljon toe
bosje tuinkruiden (tijm, laurier, enz)
doe er nu ook spekjes, uitjes en de rode wijn bij
100g champignons
voeg de losse kruiden toe en het bosje tuinkruiden
pezo, beetje cayennepeper of Cajun
laat ongeveer 2u30 zachtjes stoven met deksel
eventueel maïsbloem (saus dikken)
af en toe nakijken of het nog pruttelt, en eens roeren
indien nodig de saus wat indikken met maïsmeel
Tip: snij de champignons niet te dun
maak de champignons schoon en snijd ze in schijven
voeg ze toe ongeveer 15’ voor tijd
serveren met gekookte piepers en een groene salade
Je kunt natuurlijk ook de klassieke Vlaamse Karbonaden bereiden, maar het is
alsof je een Mc Donalds burger zou vergelijken met een Chateaubriand.
Gewoon betere klasse.
Ik heb het gerecht verder aangevuld met gekookte piepers en een salade.
Op de foto’s kan je zien dat het al bijna verorberd was voordat de foto’s
goed en wel genomen waren. De verleiding was te groot. Sorry.
Greta doet er nog een schepje bij (en terecht). Als beginnende kok doe ik wel eens
bereidingen die niet door de beugel kunnen, maar daar hoort deze zeker NIET bij.
Ik kan er nog aan toevoegen dat dit heerlijke gerecht komt uit een kookboek
van de Weight Watchers, maar dat gaat toch niemand geloven.
Smakelijk!
06-09-2009, 00:00 geschreven door grob
03-09-2009
Belgische kust naar Spaanse kust (deel 2): La Rochelle
.
Bij het vertrek rijden we door een tunnel van groen, met wat geel, rood
en bruin tussen de stervende bladeren.
Maar we zien licht aan het einde van de tunnel. De zon wacht ons op
en zal ons gezelschap houden gedurende de zes volgende maanden.
Vanaf onze B&B is het maar een kort stuk naar de kustplaats La Rochelle.
Die plaats heeft bij mij altijd een zekere aantrekkingskracht uitgeoefend
door zijn imago van mysterieuze en historische havenstad, vlakbij enkele eilanden.
Denk maar aan Ile de Ré en Ile d’Oléron.
Vanuit de wagen zien we de herfstlandschappen voorbijschuiven…
We parkeren de wagen ondergronds in het centrum van de stad,
Place de Verdun, nemen de trap naar boven, en daar wachten al de vélos jaunes.
Deze stadsfietsen betaal je 1€ /uur, maar de eerste twee uren zijn gratis.
Met de wagen in La Rochelle rondrijden is doodzonde, want het is een felgroene stad.
In 1971 was men hier de luchtkwaliteit al aan het meten.
Vanaf 2000 had men al stadsfietsen en elektrische wagens voor het stadspersoneel.
Straks rijden hier cybercars rond, op eigen omlopen, met of zonder bestuurder!
We besluiten ons verblijf volledig met de fiets te doen.
En zo ziet het reclamepaneeltje op de fietsen er uit:
We rijden rond in deze aangename omgeving, waar in de middeleeuwen
de karvelen de zee opgingen met vooral zout en wijn, en terugkwamen
met wol en suiker.
Later werd de meeste rijkdom vergaard met de handel in zwarte slaven uit Afrika.
Als gevolg van dit alles werd de stad volgebouwd met stevige constructies,
zoals het neoklassieke gerechtshof en het Gotisch stadhuis.
Veel kooplieden lieten destijds arcaden bouwen in het centrum, zodat ze
het ganse jaar door hun koopwaar droog konden uitstallen.
Nu nog maakt dat de charme uit van de binnenstad.
Het historische La Rochelle heeft geen gebrek aan historische prestigieuze gebouwen.
Hier zie je de Porte de la Grosse-Horloge vanaf de kade van de oude haven.
La Rochelle heeft niet minder dan vier havens. Les Minimes is trouwens
de grootste jachthaven van Europa aan de Atlantische oceaan.
Je kunt naar deze plezierhaven met de bus de mer , elektrisch.
Groen La Rochelle uit zich op verschillende manieren.
In het midden van de foto zie je een pontje de historische havengeul oversteken.
Het is de Passeur , aangedreven door zonne-energie.
Zijn verbruik is minder dan 1€/dag aan energie.
Historisch is de stad protestants, wat kardinaal Richelieu deed besluiten om ze,
n 1627, te belegeren en terug op het “juiste” spoor te zetten.
Na acht maanden, en nadat drie vierde van de bevolking was gestorven
door voedselgebrek, werd de hele omwalling gesloopt.
Slechts drie torens mochten daar blijven staan.
De twee torens in het centrum van de oude haven zijn de Tour Saint-Nicolas ,
en de Tour de la Lanterne , de oudste vuurtoren in Frankrijk.
We fietsen gewoon verder, helemaal naar de andere kant op de gele vehikels.
Half oktober zijn de toeristen verdwenen, en we hebben de terrasjes
aan de rand van de stad bijna voor ons alleen.
De oesters van het Ile de Ré, hier vlakbij, wachten hier op de liefhebbers.
De rietstengels zijn rijp, en plots komt er een rietgors uit gesprongen.
Dit is de Europese kopie van de Phare du bout du Monde .
Het origineel staat aan Cap Horn (kaap Hoorn) op de zuidpunt van Argentinie.
Het is een replica van het origineel, dat beroemd werd met het laatste boek
van Jules Verne.
Het was hét herkenningspunt aan een van de gevaarlijkste zeestromingen ter wereld.
Het werd verlaten in 1903, en herontdekt in 1993 door een inwoner van La Rochelle.
In 1994 werd het hersteld en werd er hier een replica van geplaatst.
Dit is het einde van het bezoek aan La Rochelle. We rijden verder naar het zuiden,
en tegen de avond zijn we in Bayonne, geen havenstad, maar toch dicht bij de zee.
03-09-2009, 00:00 geschreven door grob
31-08-2009
KOKENETEN: Tournedos, tapéno en Co
In de zomer volstaan eenvoudige gerechten, met bij voorkeur koude ingrediënten,
om de hitte te kunnen weerstaan. Liefst dan nog met een minimum aan producten,
zodat men niet te veel tijd in de keuken moet doorbrengen.
Ik kies voor een tournedos met tapenade en groene boontjes.
Een doodgewone tournedos moet het maar doen, want de best gekende variant,
de tournedos Rossini valt nogal zwaar op de maag.
Voor wie niet weet wat de “Rossini” is, ziehier wat uitleg (ik wist het ook niet).
Tournedos Rossini is een recept voor haasbiefstuk op een in jus gedrenkte
croûton , geserveerd met in boter gebakken ganzenlever en enkele plakken
geschaafde truffel , besprenkeld met madeira .
Het gerecht is genoemd naar de componist Gioacchino Rossini ,
die het recept aan de Franse topkok Auguste Escoffier
van restaurant Café Anglais doorgegeven zou hebben.
Het verhaal gaat dat het gerecht heimelijk aan Rossini werd opgediend,
om het niet aan de andere gasten te hoeven tonen.
Dit vanwege de nogal ongebruikelijke bereiding. De naam tournedos zou
hierop gebaseerd zijn, waarbij tourner le dos Frans is voor de rug toekeren .
Terug naar de gewone tournedos. Hij is deels mislukt.
Greta dacht dat het vlees van geen goede kwaliteit was, maar intussen
heb ik de waarheid ontdekt, dank zij het Tv-programma SOS Piet.
Gelukkig mag ik me als beginnende kok al eens een foutje permitteren.
De fout was, dat ik de dikke stukken vlees uit de koelkast heb genomen,
en dadelijk gebakken.
FOUT, GROTE FOUT!
De buitenkant was duidelijk te hard gebakken. Volgens Piet moet de haasbiefstuk
op kamertemperatuur zijn als hij wordt gebakken.
Dan kan de warmte langzaam in het vlees trekken, en is het resultaat beter.
Wie het wil proberen, ziehier het recept, maar gebruik geen te koud vlees.
Vandaag maken dus “Tournedos met tapenade en groene boontjes” .
ingrediënten voor 2
bereiding
2 tournedos of chateaubriand
verwijder de uiteinden van de boontjes
olijfolie
laat ze 5’ koken in gezouten water
250g groene boontjes
spoel ze onmiddellijk onder koud water (voor de kleur)
2 jonge uitjes
hak de uitjes fijn en fruit ze in wat olijfolie (vuur op 4-5)
2 kleine tot middelgrote tomaten
voeg er de boontjes aan toe en laat 5’ op het vuur staan
pezo
breng op smaak met een beetje peper
tapenade naar keuze uit de handel
pel intussen de tomaten en snij ze in blokjes
Ik nam tapenade van rode pepers
kruid het vlees met pezo en bak het in een bakpan
schik de boontjes met de tomaten op de borden
leg de tournedos op de groenten
doe een eetlepel tapenade op de tournedos
dien bij dit gerecht gebakken aardappeltjes op
Ik heb over de tournedos een (rode) klaar bereide tapenade over gelegd,
die ik volledig klaar gekocht heb.
Nog een woordje over de tapenade. Het wordt tegenwoordig veel gebruikt,
maar van waar komt het eigenlijk?
Tapenade is een dikke koude saus bereid uit olijven en kappertjes.
Van oorsprong is het een Provençaals product.
De naam is dan ook afkomstig van tapéno , Provençaals voor kappertje.
Volgens Van Dam, auteur van het kookboek “De Dikke Van Dam” dateert
de vroegst bekende publicatie van het recept van rond 1895
(in Rebouls Cuisinière Provençale ), waarbij als bedenker Meynier
wordt genoemd, van La Maison Dorée in Marseille.
In dat recept worden kappertjes, zwarte olijven, ansjovis gemarineerde tonijn
en mosterd fijngemalen en vermengd met olijfolie, cognac en Provençaalse kruiden.
Inmiddels bestaan er vele varianten, die vaak weinig meer lijken op het oorspronkelijke recept.
Tapanade wordt ook vaak gebruikt in de keuken in andere Europese landen.
Het kan dienen als borrelhapje (op een toastje), broodbeleg, saus
(door en over pasta-soorten) of dressing.
Tapenade is een van de vele dikke koude sauzen die gebruikt worden
in de Mediterrane keuken. Veelal worden al deze sauzen
(bijvoorbeeld tomatentapenade en pesto) verkocht onder de noemer tapenade.
Merk op dat pesto een saus is op basis van basilicum.
Smakelijk!
31-08-2009, 21:28 geschreven door grob
28-08-2009
Belgie -> Spanje (deel 1): Poitou - Charentes
Het wordt hoog tijd om de verplaatsing van vorig jaar even uit de doeken te doen,
nu hier de bladeren van de bomen er al niet meer zo fris uitzien,
en al zin krijgen om dwarrelend de nakende herfst aan te kondigen.
Tien jaar is het bijna geleden dat we Spanje zijn binnen gereden langs de westkant.
Langs het westen is de afstand naar het zuiden een stuk korter dan langs het oosten en
de middellandse zee, maar de westkant in Spanje is gewoon oersaai om te berijden.
Het komt niet op een dag aan, of op een kilometer.
Trouwens, Hemingway heeft het dikwijls genoeg herhaald:
de bestemming is niet belangrijk, maar de reis.
De eerste dag rijden we rond Parijs, tot ongeveer Niort, een vrij grote stad,
in de regio Poitou-Charentes, departement Deux-Sèvres, op de autoweg
van Poitiers naar Bordeaux.
We vertrekken rustig zondag rond 10 uur s’ morgens, zodat we op de middag
op de oostelijke ring rond Parijs zitten, waar het rond die tijd vrij kalm is,
met “traffic fluide” tussen de verschillende autowegslingers.
In de namiddag belanden we in de gereserveerde Bed&Breakfast,
uitgebaat door twee Vlamingen.
Zoals gewoonlijk komen we terecht in een gerestaureerd landhuis
op de rustige boerenbuiten, en op korte afstand van de autoweg.
Dit is de achterzijde van het woonhuis.
Het huis is uiteraard omgeven door een groene rustige tuin.
Het is half oktober, maar de bloemen tieren nog welig, maar niet melig.
Onze wagen heeft vandaag wat opwarming gehad, en mag afkoelen
in een ruime carport. Je ziet hem daar links staan, en hij heeft het naar zijn zin.
Waarschijnlijk was dit gedeelte vroeger een hooizolder of zoiets.
De wagen op slot doen is overbodig, want hier komt niemand.
We hebben nog tijd om een wandeling in de buurt te doen,
om onze benen wat te strekken, en te genieten van de rust en de natuur.
Ook hier, toch al een stuk naar het zuiden, beginnen de bladeren al geel te worden.
We zijn op tijd weg uit België zien we.
Onderweg smeken deze wilde cyclamen om op de foto te staan.
Misschien is het wel een andere soort, want van planten ken ik niet veel.
Tijdens de boerenwandeling hebben we een interessante ontmoeting met
twee viervoeters met lange oren, die Greta even willen betasten en omgekeerd.
Het linker exemplaar is niet gerust in de lokale weersvoorspellingen
en heeft al zijn pelsmantel aangetrokken, met dreadlocks.
Na de wandeling maken we ons klaar voor het diner.
De B&B heeft drie kamers, we zijn vandaag de enige gasten en we kiezen
voor de ruime en gezellige kamer op het gelijkvloers.
Dit is een ander gedeelte van het slaapgedeelte, gezien naar de kameringang.
De gastheer en gastvrouw hebben gedurende tien jaar de wereld rondgereisd
met dit jacht. Vertrokken uit Brouwershaven in Zeeland, en finaal aangekomen
in La Rochelle, niet ver hier vandaan.
Ze hebben hun jacht verkocht en zijn overgeschakeld op een B&B.
In de woonkamer staat een vitrinekast vol met accessoires van hun reizen.
Linksboven zie je toevallig de bevallige fotografe die alles on the spot inblikt.
Bij Ushi en Jean-Pierre mag je ook mee aan tafel, vlak naast de open haard.
Zowel de kwaliteit en de kwantiteit is gegarandeerd, doorspekt met de
beste wereldverhalen. Dit is puur reisgenot.
De volgende ochtend is spijtig genoeg het afscheid van Ushi en Jean-Pierre.
We hebben het uitstekend naar onze zin gehad, en we komen zeker terug.
Mocht jezelf in de buurt van Niort, Poitiers of La Rochelle komen,
boek dan via: www.lemouillagevert.com , met de groeten van Greta en Bob.
Onze eerste dag is al geslaagd en nu rijden we over een korte afstand
naar La Rochelle, waar we ruim tijd nemen om de kustplaats te bezoeken.
Come and see next time!
28-08-2009, 00:00 geschreven door grob
tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba
Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw
tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland
discrete blik achter de schermen in Segovia
beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo
aan het werk in hoteltuin in Alberic
aan de Groenplaats met Seniorennet
met vrienden in El Palmar (Valencia)
catamaran van Tarifa naar Tanger
lunch in Parador van Arcos de la Frontera
Viking van de Geiranger fjord