Inhoud blog
  • Overlijden
  • 'Mindful' eten een gezonde gewoonte
  • Vetten en oliën in je voeding, beperken of juist niet ?
  • Magere melk en je Gewicht
  • Belangrijke factoren die je (over)gewicht bepalen
  • Migraine-hoofdpijn bestrijden zonder medicatie
  • Rode, oranje , gele groenten en fruit, wat de kleur verraadt
  • Antioxidanten als voedingssupplement : recente onderzoeksresultaten
  • Hoe een gezond gewicht verkrijgen en behouden
  • Mythes over suiker en fructose
  • Controle over de stress in je leven
  • Je cholesterol onder controle
  • Calcium voor sterke botten en beenderen, ook als je ouder wordt
  • Kokosolie en zijn verzadigde vetten
  • Als je overschakelt op een vegetarisch dieet dan is een keuze met 'kennis van zaken' cruciaal.
  • Een gewicht in balans
  • Bonen en andere vlinderbloemigen : plantaardige eiwitten als alternatief
  • Je gemoedstoestand en 'wat je eet' , is er een verband ?
  • Noten eten , een weldaad voor hart en bloedvaten.
  • De 'verloren' talenten van introverten voor onze maatschappij
  • Je Gewicht onder controle krijgen
  • Koolhydraten in een gezond dieet
  • Noten voor een gezond hart
  • Tai'chi maakt wel degelijk een verschil
  • Olie en vet in je voeding, je wordt er niet dik van ...en nog veel meer.
  • Een 'gezond' gevuld bord
  • Een geïndividualiseerd voedingspatroon naast algemene voedingsadviezen
  • Is je broodje 'goed' gebakken ? Gezonde pistolets bakken.
  • Positieve emoties en je gezondheid
  • Vitamine A uit je voeding, of als supplement ?
  • Voedsel als medicijn: voeding die kanker kan afweren.
  • Kanker voorkomen en bestrijden door het aanpassen van je levensstijl (deel 2)
  • Kanker voorkomen en bestrijden door je levensstijl aan te passen, is dit mogelijk?
  • Fruit- en groentensappen goed voor je gezondheid?
  • Vitamine C overroepen ? Wat is de echte waarde ?
  • Vitamine K, achteraan in de rij maar toch wel belangrijk
  • vitaminesupplementen voor een gezonde levensstijl?
  • Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er een betere manier ?(deel 2)
  • Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er toch een betere manier ?
  • Bloedarmoede of anemie door een vitaminentekort
  • Calcium belangrijk voor een gezond skelet en sterke beenderen
  • Het DASH dieet om je bloeddruk te verlagen
  • Als tarwe eten een probleem is : glutenintolerantie en coeliakie
  • Overvoeding
  • Vitamine D :wat is nieuw?
  • Hoe suikerziekte voorkomen ?
  • 'Je eigen geluk maken' is dit mogelijk?
  • Geraffineerde granen vervangen door volle granen en je wint aan gezondheid
  • Charcuterie, bereide vleeswaren : een risico op hartaandoeningen en diabetes
  • 10 keuzes voor een gezond dieet
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn favorieten
  • Wereld kanker onderzoek fonds
  • Biotheek
  • Le pain quotidien
  • VIG vlaams instituut voor gezondheidspromotie
  • Weet wat je eet.nl
  • athea
  • startpagina Go2.be
  • pagina.be
  • startkabel.nl
  • start.be
    Mijn favorieten
  • Voeding en gezondheid,brits
  • Voeding en gezondheid,amerikaans
  • amerikaanse voedingsmiddelentabel
  • Deense voedingsmiddelentabel
  • Zweedse voedingsmiddelentabel
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    powerpoint_2007
    blog.seniorennet.be/powerpo
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    dukje
    blog.seniorennet.be/dukje
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    spetter
    blog.seniorennet.be/spetter
    Mijn favorieten
  • wilfredrobert.be

  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    natuurlijk gezond en wel
    een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid
    korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
    20-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Calcium belangrijk voor een gezond skelet en sterke beenderen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Calcium, melk en sterke beenderen en botten

    In advertenties en reclamespots wordt ‘regelmatig melk drinken’ aangeprezen als  hét middel  om osteoporose (botontkalking) te voorkomen en sterke botten te behouden. De pro-melk lobby raadt aan om met 3 glazen melk per dag je calciuminname  op peil te houden. Anderen zijn overtuigd van het tegendeel en geloven dat veel melk en andere zuivelproducten  bijdragen tot een vergroot risico op hartaandoeningen en kanker, en zeker niet tot preventie van bot- en beenderbreuken.

    Wie heeft er nu het gelijk aan zijn kant ? 

    Wat volgt is een opsomming van recente inzichten over calcium en zijn effect op het lichaam.



    Calcium
    is een onmisbaar mineraal 

    dat zorgt voor opbouw en behoud van sterke beenderen en botten, bloedstolling, overdracht van zenuwimpulsen, regeling van het hartritme. 99% wordt opgeslagen in beenderen en tanden, de overige 1% vind je terug in het bloed en ander lichaamsweefsel.



    Calciumbronnen
    :  


    1.   je dagelijkse voeding : de meeste calcium  per dosis zit in alle soorten zuivel : melk , kaas , yoghurt, room.... Andere goede bronnen zijn groene groenten, bonen, erwten, linzen, sesamzaden en –pasta, dadels, vijgen, noten…


    2.   een voedingssupplement : calcium in combinatie met Vitamine D3


    3.   De kalk uit je eigen botten en beenderen. Als de calciumconcentratie in je bloed laag is, zal je lichaam calcium stelen uit je eigen skelet. Deze geleende calcium wordt later teruggegeven, maar soms ook niet. Het is dan onmogelijk om dit later terug aan te vullen door het eten van calciumrijke voeding. 
     




    Gezonde skeletopbouw
    :
    bereik je door te zorgen voor voldoende calciumaanvoer vanuit voeding en/of supplementen en  tegelijkertijd voldoende fysieke activiteit te hebben om deze kalk optimaal op te nemen en te benutten voor een sterk skelet.


    Beenderen en botten zijn levend weefsel en altijd in verandering. Gedurende een mensenleven zijn de beenderen constant in opbouw en afbraak. Beendercellen , de osteoblasten , doen aan opbouw en osteoclasten aan beenderafbraak. Bij gezonde individuen met voldoende calciumopname en fysieke activiteit zal er meer beenderopbouw zijn dan –afbraak tot
    hun dertigste jaar. Na deze leeftijd wordt dit om gekeerd en zal het belangrijk zijn om door een gezonde leefwijze zoveel mogelijk deze beenderafbraak tegen te houden. Hoe voorkom je na je dertigste beender- en botafbraak?


    Een aantal strategieën die complementair zijn zorgen ervoor dat je beenderen en botten met het verstrijken van de jaren intact blijven.


    1.  
    Regelmatig bewegen en fysieke activiteit zoals wandelen, joggen , trappen doen, fitness, gewichtheffen, dansen, trektochten. Het gaat over oefeningen die druk zetten op de beenderen en botten. Ook de variatie hierin is belangrijk om alle beenderen en gewrichten te belasten.  


    2.  
    Voldoende calcium innemen. De verschillende onderzoekers  zijn het nog altijd niet eens over een  adequate calciuminname om een gezond en sterk skelet te behouden. 


    *In de  USA raadt de ‘national academy of sciences’ een dagelijkse calciumhoeveelheid aan van : 

    -       1000 milligram (19 tot 50 jaar )

    -       1200 milligram (50 jaar plus)

    -       1000 milligram (zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven). 


    *In Engeland is dit slechts 700 mgr per dag. 


    Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op korte termijnonderzoeken en kunnen moeilijk veralgemeend worden. Bepaalde onderzoekers stellen dat (te veel) calcium zelfs kan leiden tot meer breuken in plaats van minder. Andere studies suggereren dat deze hoge dagelijkse dosissen calcium (1000-1200 mgr, 3 glazen melk) aanleiding kunnen geven tot hartaandoeningen, prostaat- en baarmoederkanker.

    Nog andere studies suggereren dat niet de calcium verantwoordelijk is voor een gezond skelet maar wel andere factoren zoals actieve beweging, vitamine D en K, voldoende zomerzon, een gevarieerde voeding met veel groenten, vette vis en ongeraffineerde granen, zaden en oliën… 

    In India, Japan en Peru is de dagelijkse calciuminname slechts 300 mgr/dag. Toch is daar de kans op beender- en botbreuken op latere leeftijd laag in vergelijking met de USA en Europa.   


    3.  
    Zorgen voor vitamine D. Vit. D speelt eveneens een cruciale rol voor de gezondheid van je skelet. Wanneer de concentratie van calcium in je bloed begint te dalen  wordt hierdoor de vit.D in actieve modus gezet en gaat zich verplaatsen:

    -       enerzijds naar de ingewanden om van daaruit een grotere calcium-absorptie naar het bloed aan te moedigen.

    -       Anderzijds naar de nieren om calciumverlies langs de urine te minimaliseren.      


    4.  
     En Vitamine K.  In onderzoeken stelt men vast dat bij een lage concentratie in het lichaam  van deze vitamine er een hogere incidentie is bij vrouwen van heup- en botbreuken. Te weinig Vitamine K wordt in verband gebracht met een lage beenderdichtheid (bone-density). Men suggereert  vanuit deze studies dat vrouwen die 110 microgram Vit K per dag innemen, 30% minder kans hebben op botbreuken dan vrouwen die minder binnen krijgen. Vit K vind je vooral terug in groene bladgroenten, spruitjes, savooikool,krulkool,broccoli. 1 portie per dag van deze groenten (200 à 250 gr) is voldoende om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid  van 120 microgr voor mannen en 90 microgr voor vrouwen op te nemen.  



    Kijk ook eens naar mijn blogpagina’s :

    ·      ‘De calciumparadox : melk drinken voor een sterk skelet’, 13/03/2010

    ·      ‘Nog maar eens calcium’, 19/05/2009

    ·      ‘Calcium voor gezonde botten en beenderen : calciumrijke voeding’, 07/08/2008

    ·      ‘Osteoporose, broze beenderen, calcium en melk : het vervolg’, 15/04/2008

    ·      ‘Melk de witte motor’, 10/02/2008. 

    20-01-2011 om 20:19 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het DASH dieet om je bloeddruk te verlagen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gezonde voeding om je bloeddruk te verlagen en onder controle te houden : het DASH dieet 


    DASH
    staat voor Dietary Approaches to Stop Hypertension. ‘Dieet’ is een slecht gekozen woord voor een nieuwe en andere manier van dagelijkse voeding die zorgt voor het voorkomen en behandelen van een (te) hoge bloeddruk.  


     
    ‘dash’ stelt voor  
    om
    je zoutgebruik sterk te verminderen of als je moedig bent alle toegevoegd zout  weg te laten. Verder zorg je voor een gevarieerde voeding  rijk aan voedingsstoffen, zoals calcium, kalium en magnesium…, die je bloeddruk verlagen en onder controle houden.   Het dash dieet is een voeding die nog andere gezondheidsvoordelen biedt zoals het voorkomen van ‘broze beenderen’ , hartproblemen, diabetes, kanker. Het zal tegelijkertijd je eventueel overgewicht controleren.


      Je eet vooral :
    ·      Volle granen
    ·      Groenten
    ·      Fruit
    ·      Magere zuivel

    Verder : 
    ·      Gevogelte
    ·      Vis
    ·      ‘peulvruchten’ : bonen, erwten, linzen
    ·      noten en zaden
    ·      vetten en oliën


     1.  
    Volle granen (150 tot 200 gr per dag): bevatten veel meer voedingsstoffen en vezels dan geraffineerde tarwe en andere witte granen. Hun vetgehalte is beperkt. Door het hoge vezelgehalte  zijn ze de kuisploeg van je darmen en zorgen voor een regelmatige stoelgang.  


    2.  
    Groenten : (400 à 500 gr p/d) varieer allerhande. Ze leveren naast vezels en vitaminen ook belangrijke mineralen zoals kalium en magnesium. Probeer groenten niet als versiering van de hoofdschotel te zien maar als hoofdingrediënt samen met bruine rijst of volle pasta,couscous… Verminder je vlees en verdubbel je groenten op je bord. 


    3.  
    Noten, zaden en peulvruchten : zoals amandelen, hazelnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, erwten, kikkererwten, sesamzaad, nierbonen, sojabonen… Ze bevatten veel kalium, magnesium, eiwitten, vezels en fytochemicaliën. Onderzoekers suggereren dat zij beschermen tegen kanker en cardiovasculaire aandoeningen(hart en bloedvaten). 

    Door hun hoge gehalte aan mono-onverzadige vetzuren en omega3 vetten (walnoten) zijn noten een weldaad  maar eveneens calorierijk. Eet ze regelmatig maar met mate. 

    Sojabonen onder de vorm van tofu en tempeh hebben dezelfde aminozuren als vlees en vis en zorgen voor dezelfde eiwitten. Zij zijn  een goed alternatief (2à3 x per week) voor dierlijke eiwitten (proteïnen).  



    4.  
    Vetten en oliën : helpen je om essentiële vitamines en mineralen beter te absorberen en zorgen voor een sterkere immuniteit. Nochtans verhogen (te) veel (geraffineerde) vetten het risico op diabetes , overgewicht en hartaandoeningen. In het DASH dieet streeft men ernaar om de dagelijkse hoeveelheid vetten te beperken tot 30% van je totale calorieënopname. En gefocust op mono- en polyonverzadigde vetten. Het gaat over bvb. (ongeraffineerde) Olijfolie, lijnzaadolie, koolzaadolie, zonnebloemolie, druivenpitolie, notenolie, visoliën…..en het beperken van verzadigde vetten zoals dierlijke vetten in vlees, kaas, volle melk…en (geraffineerde) palm- en kokosvetten.  

    Geraffineerde vetten (en transvetten) zijn een van de oorzaken van een te hoog cholesterolgehalte én ze verhogen het risico op cardiovasculaire aandoeningen.  



    5.  
    Melk en zuivel : kaas, yoghurt, gewone melk…Ze bevatten alle veel verzadigde vetten. Gebruik daarom de magere of halfvette varianten. Kaas heeft naast zijn vetgehalte meestal een hoog zoutgehalte. Zoek naar de halfvette,magere en zoutarme kazen. Voor personen met een lactose-intolerantie kan je lactosevrije melk drinken of je beperken tot harde magere of halfvette kazen. 


     
    Tot slot : als je wil overschakelen op een gezonde voeding is dit geen zaak van ‘alles of niets’. Het belangrijkste is om te zorgen voor veel variatie om je voeding enerzijds voedzaam te maken en anderzijds om eentonigheid en extremen te vermijden. Dit alles vind je ook terug in een DASH dieet. 

    28-12-2010 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als tarwe eten een probleem is : glutenintolerantie en coeliakie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als ‘ tarwe’ eten een probleem is/wordt : glutenintolerantie en ‘coeliakie’ 

    Tarwe is alom tegenwoordig in onze voeding. Bijna  alle gerechten en ons basisvoedsel bevatten tarwe. Het zit in brood , ontbijtgranen, gebak, koeken, sausen, bereid vlees, soepen…  


    Coeliakie, een chronische ziekte
    En als je dan ziek wordt van de gluten in tarwe blijft er niet veel keuze over. Je dieet wordt beperkt en eentonig. Zowel jongeren als volwassenen zijn slachtoffer van deze glutenintolerantie. Eens er een duidelijke diagnose is kan je je leven aanpassen en een glutenvrij dieet inlassen. In extreme gevallen kan je spreken van een chronische ziekte: coeliakie.  


    Als je onwetend bent over je ‘glutenintolerantie’ 

    Daarnaast zijn er nog
    die personen die toch tarwe eten en onwetend zijn over hun intolerantie voor de gluten in tarwe en andere granen. Zij hebben vele lichamelijke symptomen, zijn ziek , lopen van de ene dokter naar de andere. En…..blijven maar aanmodderen en zich slecht voelen.  


    Gluten
    is een eiwit in tarwe en granen zoals rogge, haver, gerst,spelt. Bij sommige personen zal deze gluten ‘de villi’ (vingerachtige aflijning van de wand van de dunne darm) beschadigen en die zijn onmisbaar voor de vertering van het voedsel.  Bij de vertering van gluten komt het in contact met de villi en het immuunsysteem zal in dit geval in de fout gaan en de villi aanvallen door het produceren van ‘antilichamen’ alsof deze villi vreemde organismen zijn.  Door de (gedeeltelijke) afbraak van de ‘villi’ is de dunne darm niet meer in staat om verteringsenzymen aan te maken en wordt het voedsel onvoldoende afgebroken en blijft onverteerd in de darm aanwezig. Deze niet geabsorbeerde voedingsstoffen gaan gisten en veroorzaken allerhande ongemakken en symptomen zoals krampen, diarree, darmgassen, opgeblazen gevoel, flatulentie.  


    Tekenen en symptomen van glutenintolerantie 

    Het meest voorkomend symptoom is
    diarree. Andere tekenen bij kinderen zijn trage groei en te mager voor hun leeftijd.  Bij volwassenen is er gewichtsverlies. Door de slechte absorptie van essentiële voedingstoffen voelen ze zich zwak en hebben last van bloedarmoede

    Voor babies : chronische diarree, opgeblazen buik, weinig eetlust, beperkte gewichtstoename, spierafbraak
    Voor kinderen: diarree of constipatie, beperkte gewichtstoename en groei, spierafbraak, weinig eetlust, overgeven, geïrriteerd.
    Voor volwassenen: chronische diarree, gewichtsverlies, bloedarmoede, oververmoeid, zwakte  



    Maar... 
     de helft van de lijders aan glutenintolerantie gaan niet naar de dokter met ‘buikproblemen’ maar wel met klachten zoals extreme vermoeidheiddepressie, pijn in de beenderen, botbreuken (door osteoporose), aften en mondzweertjes, jeukende huiduitslag vooral aan de ellebogen en knieën (dermatitis herpetiformis).
    Voor sommige vrouwen kan het ook de oorzaak zijn
    van miskramen of ‘niet zwanger raken’.  

    Meerdere onderzoekers suggereren dat
    10-15% van de mensen in het westen in meer of mindere mate glutenintolerant is. Velen van hen hebben zelfs geen spijsverteringssymptomen ( typisch voor coeliakie) en worden niet opgemerkt.
    Een ander belangrijk probleem is dat verschillende personen met coeliakie een verkeerde diagnose krijgen. Bij een bloedtest blijkt dat er niks aan de hand is. Zij laten zich testen op het moment dat zij reeds een glutenvrij dieet volgen. Zo zullen er geen antilichamen in hun bloed aanwezig zijn die wijzen op coeliakie. 

    Vroeger ging men er van uit dat alleen kinderen glutenintolerantie hadden. Nu krijgen regelmatig ook volwassenen (30-45 jaar) de diagnose. Coeliakie wordt soms geassocieerd met andere condities zoals diabetes (type1) , schildklieraandoening (autoimmune vorm), colitis (ontsteking van de dikke darm).  



    Coeliakie en glutenintolerantie voorkomen
     
    Wetenschappers suggereren om aan babies
    borstvoeding te geven en geen voeding die gluten bevat voor hun 5de maand. Daardoor wordt vermeden dat de baby in aanraking komt met gluten alvorens de bescherming van de darmen (gut barrier) is voltooid.  


    Behandeling

    Coeliakie en glutenintolerantie komen voor in verschillende gradaties. In de meeste gevallen zullen de symptomen door
    een levenslang glutenvrij dieet  verdwijnen. 

    Bij een klein aantal coeliakie patiënten kan een glutenvrij dieet echter geen soelaas meer brengen. Bij hen zijn de villi al onherstelbaar beschadigd.  
    Bij nog andere coeliakie lijders wordt de darmschade  verergerd door een intolerantie voor eiwitten in eieren, soja en melk. Bij hen moet hun glutenvrij dieet aangevuld worden met het schrappen van eieren, soja en melk uit hun dagelijkse voeding.
      

    06-12-2010 om 20:29 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overvoeding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Overvoeding   

    Gezondheidsproblemen in het Westen worden meer veroorzaakt door een teveel dan door een tekort aan voeding.  

    Ons grootste voedselprobleem is
    een teveel aan calorieën. We krijgen meer potentiële energie binnen in de vorm van koolhydraten , vetten, eiwitten en alcohol dan we verbranden. Dit teveel aan potentiële energie slaan we op als vet. 10 tot 15 kg vet is normaal. Maar bvb. een vrouw van 1,70 meter die 87 kg weegt , heeft wel 35 kilo vet om mee te dragen. Daar is het lichaam niet op berekend en het vergroot de kans op gewrichtsproblemen, galstenen, diabetes, hartinfarcten, kanker.  


    Vetten: 

    ·      In alle eenvoud bestaan er drie soorten vetten :
    onverzadigde , verzadigde en transvetten. Zij leveren alle 9 kilocalorieën per gram.

    ·      Verzadigde en transvetten verhogen de concentratie van de slechte cholesterol in je bloed en daardoor het risico op een hartinfarct

    ·      Onverzadigde vetten verlagen daarentegen de cholesterol en het risico op een hartinfarcrt.

    ·     
    Oliën zoals olijfolie, zonnebloemolie, koolzaadolie, sojaolie zijn rijk aan onverzadigde vetten maar de calorieën krijg je er altijd bij.  

    Het is aan te raden om regelmatig olie te gebruiken : 
    maar de totale hoeveelheid vetten die je eet mag daardoor niet toenemen want anders word je dikker. Voor de extra olie die je eet moet je dus eenzelfde hoeveelheid verzadigd vet of transvet weglaten
    Je zou de hoeveelheid calorieën ook kunnen uitsparen op koolhydraten (of alcohol) maar dan mis je het gunstige effect van het verminderen van verzadigd en transvet.  



    En koolhydraten ,eiwitten:


    Koolhydraten
    (suikers en zetmeel) leveren 4 kilocalorieën per gram. Als je ze eet doe je dat best onder de vorm van ongeraffineerde granen, groenten en fruit
    Eiwitten of proteïnen
    leveren eveneens 4 kilocalorieën per gram. We eten meer eiwitten dan we nodig hebben. Voor ons gewicht is dit niet goed. Maar voor de rest zijn er geen nadelen voor zover bekend. (uitgezonderd charcuterie) 


    En alcohol
    : Levert 7 kilocalorieën per gram. Je kunt dit compenseren door minder vetten en koolhydraten te eten om zo niet dikker te worden. Maar dat doet niets af van de schadelijke werking van alcohol op je organisme : het vergroot het risico op levercirrose, borstkanker, keelkanker, mondkanker,darmkanker….  
    Zie ook mijn blogpagina: ‘Overvoeding …en toch nog tekorten’ van 1/03/2010 én pagina: ‘Zwaarlijvigheid bestrijden zonder een dieet’ van 1/04/2009.

    14-11-2010 om 22:32 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitamine D :wat is nieuw?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vitamine D : niet alleen belangrijk voor je skelet ; wat nieuwe onderzoeken ons leren. 

    Gezond skelet en sterke beenderen en botten

    Dat vitamine D zorgt voor de versterking en het instandhouden  van je skelet en gezonde beenderen is gekend. Toch zijn er misverstanden bij de publieke opinie en wordt de klemtoon gelegd op ‘inname van voldoende calcium’. Dit geeft een vertekend beeld want calcium alleen kan de klus niet klaren. Vitamine D leidt de calcium uit je voeding  naar de plaats waar ze nodig is , voornamelijk in je skelet en beenderen. 


     Wat is nieuw?

    In recente studies suggereert men dat er een verband bestaat tussen je immuunsysteem , bepaalde kankers en je vitamine D balans. Een aantal metabole, epidemologische onderzoeken en dierenproeven geven een nieuwe rol aan van Vitamine D. Men denkt dat bepaalde kankers (vooral prostaat-, en van het spijsverteringsstelsel) en het falen van je immuunsysteem (mede)veroorzaakt worden door een vitamine D tekort.  


     Hoeveel vitamine D heb je dagelijks nodig?

    Aan de ‘Harvard School of Public Health’ stellen voedingsdeskundigen vast dat in de VS een groot deel van de bevolking een tekort heeft aan vitamine D. Je kan veronderstellen dat dit ook geldt voor de West-Europeanen.  

    De meeste experten geloven vandaag dat 1000 tot 2000 IE (25 tot 50 mcg) per dag naargelang de leeftijd, nodig is om een optimale gezondheid te verkrijgen en te behouden. Je lichaam is slim het gebruikt niet meer vitamine D dan nodig is. Zo is het gevaar van een toxische dosis (zelfs bij 10000 IE) bijna onbestaande.  


     Hoe geraak je aan voldoende vitamine D ?

    1.    De zon is de beste en een krachtige vitamine D bron

    Als de zomerzon op je huid schijnt maakt deze vitamine D aan, die snel in je bloed wordt opgenomen en verschillende maanden kan gestockeerd worden in je bloed en gedeeltelijk in je lichaamsvet, waar ze wordt aangesproken naargelang de behoefte van je lichaam. Hierdoor blijft het moeilijk om de juiste hoeveelheid supplement te bepalen dat je dagelijks nodig hebt via je dieet en/of een voedingssupplement. Als je gedurende de zomer elke dag 15 minuten je nek, gelaat en armen blootstelt aan de ultraviolette stralen van de zon maak je voldoende vitamine D aan. Als blanke 30 minuten zonnebaden ( zonder bescherming) op de middag in je badpak zorgt voor onmiddellijke opname en stockage in je bloedstroom van 20000 IE vit.D.(500 mcgr). Voor donkerhuidige personen en ouderen is dit ongeveer de helft. De herfst- en winterzon is ontoereikend. 

    2.    Vette vis -zoals zalm , makreel ,sardines, haring, tonijn, forel…- 

    is de enige natuurlijke voedingsbron die vitamine D kan leveren. 100 gram gekookte zalm geeft 360 IE, 80 gr. Tonijn uit blik 200 IE, 300 gr. Sardines in blik 250 IE.

    3.    Vit D als voedingssupplement : gebruik vitamine D3 (cholecalciferol) in plaats van Vitamine D2 (ergocalciferol). D3 is twee tot drie maal effectiever dan D2.  


     Wie heeft voordeel bij het nemen van supplementen?

    ·      Je loopt niet in de zon, zit veel binnen , je eet weinig of geen vette vis

    ·      Je bent boven de 50 , een oude huid maakt moeilijker Vit.D aan. 


     Beperk je tot een dagelijkse dosis van max. 2000 IE (50 mcgr). 


     Zie ook mijn blogpagina’s: ‘Vitamine D, het vervolg : zeer belangrijk voor je gezondheid’ van 17-10 – 2008 en ‘De dikwijls vergeten, maar onmisbare vitamines en mineralen’ van 20 – 3 – 2008.      

    01-11-2010 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe suikerziekte voorkomen ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hoe voorkom je suikerziekte of  diabetes (type 2) ?

    Als diabetes een besmettelijke infectieziekte was dan konden we spreken van een epidemie. Deze beschavingsziekte , vroeger genoemd ouderdomsdiabetes, neemt angstwekkende proporties aan en komt nu ook voor bij kinderen en teenagers.Meer dan 24 miljoen Amerikanen hebben diabetes, wereldwijd zijn dat 285 miljoen mensen. In 2030 zal dit volgens de voorspellingen 439 miljoen zijn.

    De problemen achter deze cijfers zijn nog meer alarmerend. Diabetes is de voornaamste oorzaak van blindheid en nierfalen bij volwassenen. Het veroorzaakt milde tot ernstige zenuwschade dat samen met circulatiestoornissen dikwijls leidt tot amputatie van een voet of een been. Het verhoogt het risico op hartziektes. Het veroorzaakt jaarlijks 75000 overlijdens alleen in de VS. 


    Wat is type 2 diabetes?

    De energie voor je lichaamscellen hangt af van een eenvoudige suikermolecule : glucose of bloedsuiker. Wanneer je eet worden de koolhydraten omgezet tot glucose en in de bloedstroom opgenomen. Bij elke stijging van het bloedsuikergehalte krijgt de pancreas een signaal tot insulineproductie. Dit hormoon instrueert de cellen om de bloedsuiker of glucose uit de bloedstroom op te nemen. Gebeurt dit niet ,om welke reden dan ook, blijft de glucose in je bloed rondstromen.Diabetes begint wanneer : 

    -je pancreas geen of onvoldoende insuline aanmaakt  

    -je de insuline  die je aanmaakt niet kan aanwenden waarvoor hij nodig is.

    De type 1 diabetes of insuline-afhankelijke suikerziekte ontstaat wanneer de insulineproducerende cellen van de pancreas, door een aanval van je immuunsysteem, worden ontmanteld en niet meer in staat zijn om insuline aan te maken. Ongeveer 5 tot 10 procent van de gediagnosticeerde suikerziektes zijn type 1.

    De type 2 echter ontstaat geleidelijk en onmerkbaar over een grote tijdspanne. De ziekte manifesteert zich uiteindelijk als de cellen stoppen met te reageren op het insuline: ‘openen voor glucose-opnemen’ signaal. Het lichaam antwoordt vervolgens door nog meer én meer insuline te produceren, om telkens te proberen om bloedsuiker in de cellen te ‘rammen’. Eventueel zullen de insulineproducerende cellen uitgeput geraken en beginnen falen.


    Bij de hoge aantallen suikerzieken moet je de 57 miljoen (in de VS) ‘pre-diabetes-patiënten’ tellen. Het is een voorstadium en een ‘alarmfase’ die gekenmerkt is door een te hoge bloedsuikerspiegel (bij een bloedsuikertolerantie-test of glucose-test).

    In deze fase is het belangrijk om je levensgewoonten drastisch te veranderen om zo diabetes af te wenden.  Hoe verminder je het risico op diabetes type 2?

    Je leefgewoonten en je levenshouding bepalen naast genetische factoren het ontstaan van suikerziekte type 2


     Welke concrete stappen ?


     1.  Beweeg regelmatig . Door je spieren actief  te laten werken versterk je hun mogelijkheid tot het gebruiken van de insuline en het beter absorberen van de glucose.  Hierdoor ontlast je je insuline-producerende cellen. Het hoeven zelfs geen intensieve spieroefeningen te  zijn. Elke dag een halfuurtje wandelen is voldoende om je risico op diabetes met 30% te verminderen.


     2.  Controleer je gewicht. Overgewicht is de voornaamste oorzaak van type 2 suikerziekte. ‘Obese’ personen maken 20 tot 40 maal meer kans op diabetes dan mensen met een gezond gewicht. 10 procent gewichtsverlies vermindert je kans op diabetes met de helft.(zie ook mijn blogpagina: ‘zwaarlijvigheid bestrijden zonder een dieet’ van 1/4/2009) 


     3.  Pas je dieet aan.

     ·      Vervang de geraffineerde koolhydraten door ongeraffineerde: de vezels en ballaststoffen in ongeraffineerd voedsel  zorgen voor een tragere opname van glucose in het bloed en vragen een geleidelijke en beperkte insuline-afgifte door de pancreas. Zo sparen zij de insulineproducerende cellen. Bovendien hebben zij een lage glycemische index en bevatten zij essentiële mineralen, vitamines en phytochemicaliën.(Zie ook mijn blogpagina’s: ‘De kracht van volle granen’ van 28/10/2008 en ‘Geraffineerde granen vervangen door volle granen en je wint aan gezondheid’ van 14/9/2010) 

    Geraffineerd voedsel - zoals wit brood, rijst, koekjes, gebak, aardappelen, suiker- met een hoge glycemische index en load - zorgen voor pieken in het bloedsuikergehalte en de insulineproductie, met een snelle terugval, waardoor het organisme vraagt naar een nieuwe dosis geraffineerd voedsel. Dit verhoogt het risico op het falen van de glucose-opname door de lichaamscellen en de goede werking van de insuline-producerende cellen. 

     ·      Verban alle suikerhoudende dranken : softdrinks,limonades, fruitsappen. Een hoge glycemische index en een verhoogd risico op diabetes : 80% bij één tot twee suikerdranken dagelijks, 50% bij één tot twee fruitsappen.Suikerhoudende dranken dragen bij tot chronische ontstekingen, gewichtstoename, verhoging van de bloedvetten (triglyceriden), afname van de ‘goede cholesterol’, verhoogde ‘insuline-resistentie’. 

    ·      Eet goede vetten in noten , zaden en vloeibare oliën. Vermijd ‘transvetten’ in fast food, gefrituurde gerechten, gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten. (Zie ook mijn blogpagina: ‘transvetten en het risico voor je gezondheid’ van 3/1/2010)


     ·      Beperk rood vlees en vermijd bereid vlees en charcuterie. Vervang deze door gevogelte ,vis,  tofu, seitan, bonen, noten en zaden

    18-10-2010 om 22:02 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Je eigen geluk maken' is dit mogelijk?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    “Je eigen geluk maken”, is dit mogelijk ?·      


    Wat de wetenschap hierover vertelt :
     
    Het ‘streven naar geluk’ is niet meer weg te denken uit ons huidig maatschappijbeeld. Iedereen heeft wel zijn eigen idee over gelukkig zijn. Door onze materiële welvaart en de luxe waarin we leven komt dit zoeken naar geluk op de voorgrond en heeft de wetenschap het als onderwerp van onderzoek geclaimd. 

    In de uitgebreide literatuur hierrond heeft iedereen wel zijn eigen ‘geluksproject’. 

    Om door het bos de bomen te blijven zien , volgen enkele tips.Zie ook mijn blogpagina van 18/04/2009:’je eigen geluk en gezondheid, een leerproces’.
     ·      


    Tips om de tevredenheid in je dagelijks leven te vergroten:
     

    o  
    Leef bewust in het hier en nu
    Stel je genieten niet uit tot je wat meer tijd en minder werk hebt.
    Kijk uit naar de kleine geneugten van elke dag. Focus op de positieve dingen van het moment. Verspil je leven niet aan het ‘herkauwen’ van het verleden of je zorgen maken over de toekomst. Luister naar het zingen van een vogel of ruik de geur van versgeplukte bloemen.


     o  
    Zorg dat je een doel hebt in je leven. 
    Het verzorgen van je tuin, het opvoeden van kinderen, een diploma halen. Een doel of een missie  geeft zelfvertrouwen en brengt je meer samen met anderen. 
    Wàt je doel is blijkt minder belangrijk dan het proces en de weg die je bewandelt om je missie te bereiken. 


    o  
    Cultiveer en verfijn je optimisme 
    Haal het positieve uit de negatieve gebeurtenissen. Problemen en moeilijkheden zijn onlosmakelijk verbonden met het leven. Je kunt ze ontlopen of doen alsof ze niet bestaan maar dit is niet de weg naar een realistische levenshouding. Ben je niet optimistisch van nature dan heb je tijd en energie nodig om naast het negatieve ook de positieve elementen te zien. 


    1.  
    Start met je negatieve gedachten onder ogen te zien en vraag je af of de situatie werkelijk zo erg is als je denkt
    2.  G
    a na of er een andere manier is om de situatie onder ogen te zien
    3.  
    Vraag je telkens af wat je kan leren uit deze gebeurtenis voor de toekomst. Elk probleem  in je leven houdt mogelijkheden in om te groeien naar meer levensvervulling. 


    o  
    Investeer in en verzorg je vrienden en familie.
    Probeer jezelf te omringen met gelukkige mensen. Zij zorgen ervoor dat je jezelf goed voelt. En dit goed humeur geef je meteen door aan anderen. Iedereen vertoeft het liefst bij tevreden mensen en niet bij zeurkousen of kankeraars.
     


    o  
    Toon je ‘dankbaarheid’
    Het is de ‘verwondering’ , de appreciatie, de dankbaarheid tonen voor het leven dat je zo maar hebt gekregen. Veel mensen beseffen pas na een ernstige ziekte of een tragisch ongeval dat het leven een geschenk is uit de hemel. Wacht niet zo lang. Probeer elke dag minstens één ding te vinden waarvoor je dankbaar mag zijn.  
     

    30-09-2010 om 23:03 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geraffineerde granen vervangen door volle granen en je wint aan gezondheid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Geraffineerde granen vervangen door volle granen en je wint aan gezondheid 

    Over welke granen gaat het ?  


    Tarwe
    :(triticum species) 
    Het graan dat wordt geteeld in de gematigde streken en door veredeling een zeer hoge opbrengst geeft. De harde soort wordt vooral in Italië verbouwd voor de productie van pasta, terwijl de zachte soort dient voor brood en gebak. Door zijn sterke veredeling wordt het soms slecht verdragen, vooral de gluten in de tarwe geeft aanleiding tot ziektesymptomen (coeliakiepatiënten). Een groot deel van de jaarlijkse tarweopbrengst wordt aangewend in de veevoeding. 


    Spelt
    : (triticum spelta)(dinkel in het Duits) . 
    Een makkelijke teelt, behoeft weinig meststoffen en geen pesticiden. Spelt is de voorloper van de huidige zachte tarwesoorten. In de middeleeuwen was het dé tarwe bij uitstek. Is door zijn relatief lage opbrengst in de verdrukking geraakt maar komt de laatste tijd terug in de aandacht. Het wordt beter verdragen omdat het niet veredeld is.  


    Kamut
    (triticum turgidum)  
    Een zeer oude tarwesoort reeds geteeld bij de Egyptenaren. Is een oude verwant van de harde tarwe, zoals spelt een voorloper is van de zachte. Kamut heeft tot 40% meer eiwitten dan gewone tarwe. Het wordt goed verdragen omdat het niet veredeld is.  


    Rijst
    :(Oryza sativa) 
    Bevat geen gluten. Op wereldvlak de meest geteelde graansoort. 


    Haver:
    (avena sativa) 
    Wordt gegeten onder de vorm van havermout en havervlokken. In goede muesli’s zijn havervlokken het belangrijkste ingrediënt. Haver bevat waardevolle vitamines en mineralen : B1,B2,B6, K , E en caroteen, kiezelzuur… 


    Rogge
    :(Secale cereale)  
    Rogge wordt vooral aangewend in brood, peperkoek, knäckebröd. Rogge bevat minder gluten dan tarwe.  


    Gierst
    :(panicum miliaceum) 
    Is glutenvrij en bevat o.a. kiezelzuur. Goed voor huid en haar. Kan gegeten worden zoals rijst maar ook onder de vorm van couscous. 


    Teff
    : (Eragrostis tef) 
    150 korrels teff wegen evenveel als 1 tarwekorrel. Het is niet glutenvrij maar toch wordt het verdragen door coeliakiepatiënten. Het bevat niet de ‘schadelijke’ glutenfractie. Het zaad is te klein om te pellen en het Teffmeel is meestal volkorenmeel . De oorsprong van teff ligt waarschijnlijk in Ethiopië waar het wordt gegeten als basisvoedsel. Van het gefermenteerde meel worden een soort platte koeken gebakken. Teff heeft veel langzaam verteerbare complexe koolhydraten en daardoor houd je na het eten langer een ‘vol gevoel’ over.Teff bevat meer calcium dan andere graansoorten en is aan te bevelen voor ouderen en veganisten.

    De Ethiopische atleten
    Haile Gebrselassie en Kenenisa Bekele wijten hun succes mede aan teff. 
    Onderzoek heeft uitgewezen dat dit graan door zijn langzaam verteerbare complexe koolhydraten en zijn
    hoog gehalte aan ijzer, dat zeer goed wordt opgenomen door het organisme, uitermate geschikt is voor duursporters.    


    Boekweit
    : (fagopyrum esculentum) 
    Behoort zoals de granen niet tot de grassenfamilie  maar wel tot de duizendknoopfamilie. Het bevat magnesium, kalium en fosfor en is glutenvrij. Het eiwitgehalte is even hoog als dat van tarwe en rogge. Boekweitmeel wordt gemengd met tarwemeel om de gekende Bretoense pannenkoeken mee te bakken. Ook de sobanoedels uit Japan zijn gemaakt met boekweit.  



    Quinoa 
    : (Chenopodium quinoa
    Behoort tot de amarantenfamilie. Het wordt in de Andes gebruikt om brood te bakken. Het kan ook gestoomd of gekookt worden gegeten als afwisseling met rijst en gierst. 


    Triticale
    :(triticale
    is een kruising tussen tarwe (triticum) en rogge(secale).  


    Wat kunnen granen betekenen voor je wellness 


    Recente onderzoekers die van dichtbij koolhydraten bestuderen, concluderen dat de kwaliteit van de koolhydraten die je eet minstens even belangrijk is dan de kwantiteit. De meeste studies tonen een positief verband tussen volle granen eten en een betere gezondheid. Ongeraffineerde granen bevatten nog alle voedingsstoffen , vitamines , vezels en mineralen, in tegenstelling tot de geraffineerde die hoofdzakelijk nog (witte) koolhydraten bevatten met weinig voedingswaarde. 


    Cardiovasculaire aandoeningen
    : volle granen verlagen je slechte cholesterol, je vetten en je insuline in het bloed.

    Type 2 diabetes
    :  in een follow-up onderzoek van 160.000 vrouwen gedurende 18 jaar stelde men vast dat bij 2 tot 3 porties volle granen per dag het risico op diabetes verminderde met 30%. Door deze studie te verbinden met andere ernstige onderzoeken hierover kon men concluderen dat bij 2 extra porties ongeraffineerde granen per dag het risico op type 2 diabetes vermindert met 20%.

    Kanker :
     een vijfjarige studie bij 500.000 mannen en vrouwen suggereert dat  het regelmatig eten van volle granen bijdraagt tot een betere bescherming tegen colo-rectale kanker (dikke darmkanker). 

    Een gezonde spijsvertering :
     de vezels in volle granen zijn de kuisploeg van je darmen. Volle granen voorkomen constipatie en zorgen voor een zachte stoelgang. Ze werken preventief voor divertikels (uitstulpingen) en ontstekingen. 

    14-09-2010 om 21:07 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Charcuterie, bereide vleeswaren : een risico op hartaandoeningen en diabetes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Charcuterie, bereide vleeswaren verhogen het risico op hartaandoeningen en diabetes.  

    Uit een recente studie, van onderzoekers van de ‘Harvard School of public Health’ (HSPH), blijkt dat het eten van bereide vleeswaren zoals salami, boterhamworst, bacon ....een 42% hoger risico inhoudt op hartziektes en 19% hoger risico op type 2 diabetes (ouderdomsdiabetes). Dit al bij een consummatie van 50 gram charcuterie per dag.    


    Opmerkelijk is dat er geen hoger risico werd gevonden bij het eten van niet bereid (puur) rund- , lams- en varkensvlees. In vroegere onderzoeken heeft men het onderscheid tussen bereid en niet bereid vlees niet gemaakt. En men suggereerde dan dat het eten van (rood) vlees, al dan niet bereid, een hoger risico inhield op bepaalde chronische ziektes waaronder cardiovasculaire aandoeningen en diabetes.    


    Wat de onderzoekers hieruit voorlopig besluiten is dat door het hoge gehalte aan zout en nitraten(bewaarmiddelen) in de bereide vleeswaren, 4 maal meer zout en 50% meer nitraten, het hogere risico aan beschavingsziekten kan verklaard worden en niet het hoge vetgehalte zoals vroeger werd gedacht. Ook bij dikke darmkanker (colorectale kanker) wordt aangenomen dat het eten van veel vlees (rood) het risico sterk vergroot. In de toekomst zou verder onderzoek meer duidelijkheid kunnen brengen of hier ook het onderscheid gemaakt moet worden tussen bereid en niet bereid vlees.   


     Wat de wetenschappers voorlopig aanraden vanuit deze studie is om het gebruik van bereide vleeswaren, charcuterie te beperken tot 1 portie per week om het risico op diabetes en hartaandoeningen sterk te beperken.

    19-08-2010 om 22:03 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 03/02-09/02 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 04/11-10/11 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 26/11-02/12 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 06/12-12/12 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 14/12-20/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!