Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
15-02-2009
Skiklassen...
Schooljaar 1972-73 - Het Koninklijk Lyceum op sneeuwklassen in Ramsau.
Achteraan Henri OP DE LOCHT M. PELEMAN Hugo DE BRUYNE X - Roland PEETERS Hendrik BUYS Gustaaf ROBBRECHT (?) (onder) - Leopold BERCKMOES (boven) Eddie LANGBEEN Winoc VERMEIREN - Pierre HEYMANS José DE DONDER (Volgens een reactie van Louis Scholliers) (Volgens een reactie van Fred Duerinck. Volgens deze zou ook Gustaaf Segers op de foto staan)
De Ves verpozen in de zoo. Op de voorgrond A. VERCRUYSSE (links) en G. SCHMOOK
Op een Flandria-boot voor een havenbezoek, (v.l.n.r.): Rita MOENS - Arianne VERLEYEN Frederika ROELANDTS Thérèse VERHEYDEN (vooraan) Machteld VEYT - Henri OP DE LOCHT Willy DE RAUW
Prins Carnaval tijdens zijn officiële aanstelling door burgemeester F. Portmans. Links op de foto herkennen we Robert Verwilghen, toenmalig schepen, in het midden de nieuwe Prins Carnaval en rechts voorzitter A. D'Herde.
Prins Theo I omringd door 'zeven maagden'. Op de tweede rij zien we een aantal tegenkandidaten voor de titel van Prins 1955. We herkennen onder meer Emiel Willems (uiterst links) en Arthur Block (uiterst rechts). (In een reactie liet men ons weten dat de dame rechts van Prins Theo, Georgette Verstappen betreft).
Prins Theo I op de prinsenwagen tijdens de stoet. de geleider van de paarden is Georges Moens.
Op onderstaande foto's groepen die deelnamen aan de stoet.
Het stedelijk brandweerkorps wordt geleid door een nieuwe dienstchef. Luitenant Georges De Smet nam recent het roer over van Kapitein-dienstchef Luc Callebaut, die de pensioengerechtigde leeftijd bereikte. Georges De Smet vervoegde het korps in 1976. Op dat ogenblik maakten ook zijn vader Hendrik en zijn broer Jan deel uit van de brandweer. In 1980 werd hij bevorderd tot Onderluitenant en in 1992 tot Luitenant. Recentelijk kreeg hij de graad van Kapitein(-dienstchef). Wij wensen hem alle succes toe in deze nieuwe uitdaging.
Eerste rij (v.l.n.r.): Liliane DE NIL - Paula MICHAUT Rosine CLEEMPUT Magda VAN GEYTE Jenny DE ROEP - Gaby FOL Georgette AELBRECHT Alice VAN LANGENHOVE
2de rij: Betsy MOENS Jeannine VAN MEERVENNE Marie-Louise BEECKMAN - Yolanda VERMEIREN Maria BERTIN
3de rij: Liliane VAN VLIEBERGHE (?) - Jeannine VAN DAMME - Britta HEUNINCKX (?) - Clementine HERMANS - Marianne VAN BEVEREN Josephine VAN DOOREN (?) - Liliane VERMEULEN (?) - Paula DE MESMAECKER - Josephine COLLIER
Laatste rij: Mariette HILLAERT Frieda CLAESSENS - Christiane IVENS - Frieda DE BRUYN - Godelieve DE BRUYNE - Jeannine SILFS (?) - Josepha PHILIPS - Iris DE BRUYN - Marguerite BLINDEMAN
Voorste rij (v.l.n.r.): Rosine CLEEMPUT Magda VAN GEYTE Maria BERTIN - Jenny DE ROEP - Alice VAN LANGENHOVE Frieda CLAESSENS - Marguerite BLINDEMAN - Iris DE BRUYN - Liliane DE NIL - Marie-Louise BEECKMAN Yolanda VERMEIREN Jeannine VAN MEERVENNE Mariette HILLAERT Paula MICHAUT Betsy MOENS Georgette AELBRECHT
Achterste rij: A. MELAEN - Gaby FOL Frieda DE BRUYN Britta HEUNINCKX (?) - Clementine HERMANS - Jeannine SILFS (?) Josephine COLLIER - Godelieve DE BRUYNE - Marianne VAN BEVEREN Josephine VAN DOOREN (?) - Liliane VERMEULEN (?) - Jeannine VAN DAMME - Paula DE MESMAECKER - Josepha PHILIPS - Liliane VAN VLIEBERGHE (?) - Christiane IVENS
Hortense BAETENS Marie-Thérèse BRACKE Marie-Jeanne CAUDRON Jacqueline CEULEBROECK Jacqueline DE BONDT Madeleine DE CLIPPEL Maria DE DONDER Maria DE LATHOUWER Emma DE SMEDT Monique DE SMET Lisette DE VISSCHER Eliane GOOSSENS Rosa HEUVINCK Marcella HEYVAERT Monique HEYVAERT Mariette LANDGOED Elza MISTIAEN Odette SEGERS Flora VAN DER STRAETEN Paula VAN DEN BERGHE Jeanne VAN HAUWE Jeannine VAN HOVE Ghislaine VAN DER MEEREN Dina VERVAECKE
De viering van het feest in 1955 had iets speciaal. De eerste Prins Carnaval werd verkozen.
In datzelfde jaar werd ook het 'officieel' Dendermonds Carnavallied gecomponeerd en van tekst voorzien. De tekst werd geschreven door comitévoorzitter Adhemar D'Herde en Jozef Baeck, toenmalig directeur van de Muziekschool en dirigent van de Harmonie van de Katholieke Burgerskring, componeerde de muziek. Het werd op 78-toerenplaat opgenomen in februari 1955.
We publiceren de tekst:
In Dendermonde vrienden, daar kan men vrolijk zijn. Men weet steeds wat te vinden voor stoeten, groot en klein. 't Ros Beiaard doet zijn ronde, de knaptand onvervaard. Die zorgt dan op zijn stonde voor leute alleraard. Maar nu is 't Carnaval, nu feest men overal, maar kom naar hier al met veel plezier want hier is er plezier.
Carnaval, Carnaval, Carnaval is 't overal. Maar de geest van dit feest, vindt g' in Dendermonde 't meest Carnaval, Carnaval, Carnaval is 't overal. Maar de geest van dit feest, vindt g' in Dendermonde 't meest.
Hoewel ons stadje klein, het wordt toch een festijn. Prins Carnaval zijn wil is, dat vreugde er zal zijn. Komt dus in 'Vuil Jeannette' of met een hoge buis. Daar moet ge niet op letten, maar laat uw zorgen thuis. Want nu is 't Carnaval, nu feest men overal. Maar kom naar hier al met veel zwier, want hier is er plezier.
Carnaval, Carnaval, Carnaval is 't overal. Maar de geest van dit feest, vindt g' in Dendermonde 't meest Carnaval, Carnaval, Carnaval is 't overal. Maar de geest van dit feest, vindt g' in Dendermonde 't meest.
* * * * *
De verkiezing van de eerste Prins Carnaval van onze stad dateert van zaterdag 12 februari 1955. Zaal 'Het Vaderland' zat bomvol voor deze verkiezing. Er waren namelijk zeven kandidaten opgedaagd voor de eerste titel, zijnde Emiel Willems, Arthur Block, Marcel De Croock, Pierre Coppieters, Jules Van Den Bossche, René Opdelocht en Theo Pieters. Deze laatste, een echte pallieter, een levende encyclopedie van het Dendermonds verenigingsleven, zou de eerste titel behalen. Wij tonen enkele beelden van die avond.
Theo Pieters werd verkozen uit zeven kandidaten als eerste Prins Carnaval van de stad. Hij krijgt de hoed aangemeten door de voorzitter van het comité en mag zich Prins Theo I noemen. Uiterst links op het podium herkennen we Lucien Willems, lid van het comité.
Een fiere Prins Theo I in het gezelschap van 'zeven maagden'... en de voorzitter van het comité Adhemar D'Herde. (Fred van den Abeele laat ons in een reactie weten: dame uiterst rechts > Georgette Verstappen).
Op ne mèiret wazzek isj vroeg op. Ik ouë manne wekkerraddejau (made in Japan) op 6 iere gezètj. Binsjt dâ manne kafféizètj (made in China) pritteldege, gingke k mâ schèire mè man èlletrikke schèirmasjiem (made in Hong Kong).
k Ouë mè-j-em bitsje gewasse en k déi man èm (made in Sri Lanka) oën en man zjiens (made in Singpore). Gelèk as dâk mè biktege vèr man tennisschoene (made in Korea) oën te doen en dr schaut nondedzjuë iet in manne rig!
Ik moktege mè-j-n tikkenèike geriët in de mikraugolf (made in India) en binsjt dâk dr op wachtege paktege k mâ réikenmasjiem (made in Mexico) vèr iet ouit te réikene Op de raddejau (made in India) begost zjust t nies en k zèttege man arloezje (made in Taiwan) gelaik.
As man tikkenèike op was stapteke bouite nor mannen ottau (made in Japan). Ik zag dâ manne nafteméiter vèir op léig stont. Ik tanktege èm vol naft (van Saoudi-Arabië) en vertrok op zoek nor een dzjoppeke
Wèrral gin sjans niks gevonne.
Azzek touis kwamp kéikek op manne kompjoeter (made in Malysia) Niks!
Ik déi man schoenen ouit en k déi man sjandalle (made in Brazil) oën en k gaut mè-j-e gellas wain (made in Chili) ouit. k Zèttege mannen tèllevies (made in Indonisia) op en k vroeg mè-j-af oe dât kwamp dâk in Bèlzje gië goe betoitj dzjoppeke kost vinne
1971 of 1972 - Handbaltornooi RITO - Sporthal Grembergen
Vóór de nieuwjaarsvakantie, na de examens, wordt een handbaltornooi ingericht met leerlingenploegen en een ploeg leraars.
Op de foto de leraars:
zittend (v.l.n.r.): R. Goossens, I. Verleyen, H. Mogensen, W. Cooman
staand: R. Waumans, G. Robbrecht, R. De Witte, A. Verbraeken Van het tornooi kan ik mezelf nog herinneren dat enkele leerlingen van de A2 een 'klein muziekje' hadden samengesteld als 'spionkop'-begeleider van de leerlingen-supporters. Van het 'orkestje' maakten o.a. deel uit Kamiel Philips en ikzelf...
Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zette opnieuw een domper op de feestvreugde en zelfs na de bevrijding zou het nog een aantal jaren duren vooraleer carnaval opnieuw tot leven kwam. In 1948 werd de draad opnieuw opgenomen. Er werd overgegaan tot het oprichten van een 'karnavalcomiteit', waarvan onder meer deel uitmaakten: Olivier Broeckaert, Georges Haubourdin, Pierre Rooms, Jean De Groot, Adhemar D'Herde, Pascal Maréchal en Julien Legat.
In 1949 ging er opnieuw een stoet uit in de stad. Ook in 1950, 1951 en 1952 is er sprake van een stoet. In 1953 zijn er de overstromingen die roet in het eten gooien. In 1954 werkt het comité onder voorzitter Adhemar D'Herde, nadat Olivier Broeckaert ontslag nam. Het comité dat tal van nieuwe leden telde, onder wie Rudolf Wachtelaar, Leon Saerens, Arthur De Herde, Jean Van Wiele en Guillaume Pets, kreeg een nieuwe impuls.
In januari 1955 werd zelfs de eerste Prins Carnaval verkozen...
Op de diverse foto's zijn onder meer te herkennen: William Aerts, Paul De Coster, Freddy Eeckhoudt, François Sabbe, Bruno Sacré, Edmond Van Overloop, Freddy Arbijn, Leo Mannaert, Etienne Pieters, Robert Van Overloop, Aimé Van Spitael, Jan Brands, Arthur Van De Vondel, Freddy De Koning, Johny Grisez, Johny Heyvaert, Etienne Laureys, Jean Vermeersch...
De R.T.S. neemt deel aan het jaarlijks sportfeest van alle Rijkstechnische Scholen in het domein De halve maan.
De leerlingen worden o.a. begeleid door (zittend, v.l.n.r.) J. De Koninck, A. Wauters, W. Defreyne, M. Roels
(staand) J. Lauwers, H. Brants, A. Prins, K. Van Cauteren, A. Kiverijn, A. De Blieck.
Optocht door de straten. Op de voorste rij: vlnr. J. Lauwers, K. Van Cauteren, directeur J. Joris, A. De Blieck Tweede rij: vlnr. A. Kiverijn, J. De Koninck, G. De Vreese, P. Maes, W. Defreyne
Te herkennen: - de leraars W. Defreyne, H. Mariën, E. Saeys, F. Vermoesen
- de leerlingen De Vos (?), Freddy François, Emiel Lutens, Hubert Meuleman, Jean-Pierre Peelman, Frank Van Den Berghe (?), Eddy Moortgat, Luc Everaert, Frederic François, ...
In september-oktober 1914 werd onze stad getroffen door artilleriebombardementen en brandstichting. Het zou dan ook een tijdje duren vooraleer men in de 'spookstad' zin kreeg in een carnavalsviering... Begin de twintiger jaren werd carnaval door de burgemeester verboden.
In 1924 werd aan de liberalen echter toestemming verleend om een 'groote verkleede ommegang' te organiseren ten voordele van de het Nationaal Werk der Oorlogswezen. Sedert 1925 werd toegelaten dat er een Winterfoor werd ingericht van 21 februari tot 1 maart en op de weekenddagen mochten bals toegestaan. In 1927 was de kogel door de kerk. Het stadsbestuur gaf toestemming tot het organiseren van een carnavalsviering. In de dertiger jaren is er sprake van een nieuwe reeks van stoeten, zelfs met succes.
13 maart 1980 Opening tentoonstelling Frans Masereel
Het Frans Masereelfonds Dendermonde organiseert een tentoonstelling in de expozaal van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Zestig originele werken van Frans Masereel worden tentoongesteld van 14 tot 30 maart.
Norbert De Batselier aan het woord
Te herkennen: Franki Hervent, Frans Holbrecht, Remi Rogge, Lievin Cassimon, Frans De Mol, Mimi Van Causbroeck, Frans Vermeir, Monique Cool, Herman Brants, Eddy De Mey, Maurits De Picker, Constant Vermeulen, Jenny De Somer, Eddy Van den Broeck, Gilbert Bontinck, ...
Carnaval heeft een rijk verleden en bestaat al langer dan velen wel vermoeden.
Die van Aalst zullen het niet graag horen maar de viering van Vastenavond is te Dendermonde eeuwenoud. In de middeleeuwen liepen ook hier jongelingen uit gegoede milieus vermomd en begeleid door ketelmuziek door de straten. Dezen groepeerden zich al vlug in wijkverenigingen en toonden vanaf het begin van de 15e eeuw hun kunsten op de markt met vastenavond. Zo noteerde men in de stadsrekening van 1404 dat de hoogbaljuw of stadsschepenen en hun dienaren op vastenavond op het 'Schepenhuys' vertoefden en er van stadswege wijn werd aangeboden voor het feest....
Misschien mogen we wel zeggen dat het hedendaags carnaval in onze stad eigenlijk een beetje teert op het werk van degenen die in het verleden de ijver aan de dag gelegd hebben om de viering van het feest toe te laten en mogelijk te maken. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad vooraleer men kon spreken van een werkelijk georganiseerd carnaval. In een publicatie die wijzelf daaromtrent schreven in 1992 (beschikbaar in de stedelijke bib) en in een uitgebreid schrijfsel van de heer Aimé Stroobants is daarover meer informatie te vinden..
In 1939 is er sprake van een comité carnaval, maar dit betrof eigenlijk een stedelijk feestcomité dat uitgebreid werd met een tweetal mensen om specifiek de carnavalsviering te organiseren. In 1949 kan men spreken van een organiserend comité onder voorzitterschap van Olivier Broeckaert.
Naar Aalsters voorbeeld wilde een Baasroodse tekstschrijver furore maken t.g.v. de Ros Beiaardommegang van 1990. Wij publiceren zijn schrijfsel... De tekst wordt gezongen op de melodie van het enige echte en vermaarde Ros Beiaardlied van Dendermonde... Hier en daar zorgt de tekst voor enige problemen...
Dat men zch had laten inspireren door de Aalstenaar blijkt uit onderstaande affiche...
14 november 1987 Viering 25-jarig bestaan van RITO meisjes
L. Van Boxstael en E. Van Herreweghe die de genodigden verwelkomden.
Directeur H. Teurlings belicht in de openingstoespraak de historiek en de gebouwenproblematiek van de school.
Pianist L. Pas verzorgt de muzikale intermezzos.
Burgemeester M. Dierick tijdens zijn speech.
De heer De Schaepdrijver, oud-leerling, aan het woord.
Betty Vermeir, voorzitster van de Vriendenkring, brengt hulde aan Greta De Ridder, Suzanne Cool, Clement De Man en Willy Gillis, de stichters van De Bond van Ouders, Oudleerlingen en Vrienden van het RITO voor meisjes.
De SP kwam op onder de naam INZET 2000 samen met VU, Christen-Democraten en onafhankelijken.
Op de foto vlnr: Theo Janssens, Henny De Baets, Marie-Anne Anseeuw, Dannie Moernaut, Norbert De Batselier, Peter De Cauwer, Elsie Claes, Luc De Saeger, Luc Van Gasse, Marc Willems, Ivan Verleyen, Remi De Brandt, Peter Gorlé, Frans Vermeir, Dimitri De Troch.
(Met dank aan Jenny De Somer voor de aanvulling). * * * * * * Nadat Inzet 2000 het verhoopte succes had geboekt bij de gemeenteraadsverkiezingen, had 'Den Dèrremonse Klapper' onmiddellijk een liedjestekst klaar... De tekst wordt gezongen op de wijze van 'Jingle Bells'.
We bringen éir wâ nies, vèr sommege klingke't vies Wéir léisden in nem brief, ons statsbestier wèr nief! Ze moete ni probéire, dem boel te sabbotéire want azzek et ondervin, tèn vliege me d'r in...
Inzètj ier, Inzètj doër, Inzètj auveral. Ze goën 't ier nèig verandere, daddis 't schoeinsjt vanal. Inzètj ier, Inzètj doër, Inzètj auveral. De belastinge goën zakke, nor giëne rottem bal...
Of dâ't zâ béiter goën, dâ trèkke m'n ons ni-j-oën. Dâ zijje nâ van ier, wéir moëke toch plezier. Is't wit of ruët of blaat, dâ loitj ons allemol kaat. Wâ dâ vèr ons tèltsj, is plezier mè waineg gèltsj...
Inzètj ier, Inzètj doër,...
Wéir zain nâ wel kerjéis, vèr de mènsje mè klèin préis. Want ge wètj in polletik, dor zain de préikes dik. Mor 't is nâ wel è fait, wordâ ge zéiker vâ zait. Ons Pèird éid' èm gedrouit en in twiëduzent goëge't ouit!
Carnaval in onze stad kent een zeer rijke geschiedenis. Het lijkt ons dan ook logisch dat wij in deze periode enige aandacht besteden aan dit onderdeel van de folklore. De komende dagen mag u op dit blog enkele items omtrent de carnavalsviering verwachten.
Carnaval in onze stad wordt dit jaar gevierd op zondag 1 maart.
Op de onderste rij, uiterst links, zit Adolf VERTONGEN.
Op het bord staat geschreven: Staatsmiddelbare jongensschool Dendermonde. Wij willen een Dendermonde grooter dan voorheen!
1920 (circa) - Staatsmiddelbare Jongensschool
De leerlingen bevinden zich nog in de oude school op de hoek van de Schoolstraat (nu Prudens Van Duysestraat) en de Kerkstraat.
Op de laatste rij, 6de van links, staat Adolf VERTONGEN. Zijn vader is tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuveld in Ramskapelle, zodat hij gratis naar school mag.
Schooljaar 1926-27 - 4e leerjaar van de Staatsmiddelbare Meisjesschool. Zittend (vlnr) Yvonne Hermans, Elisabeth Claus, Madeleine Verneirt, Louise Smet, Julia Van Cauwenbergh, Cyrilla Van Kerkckhove, Maria Deschamps 2e rij: Mej. Van Gijseghem, Andrea Ringoot, Elizabeth Van Gaever, Germaine Goyens, Félicité Fromont, Irène Van Geirt, Maria Van Vossole, Jeanne Cormond Bovenste rij: Rosalie Heldenbergh, Suzanne Verhaegen (?), Hortense Van Antwerpen (?), Anna Hermans.
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.