Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
30-06-2010
Meergootsluis...
Werken aan de Meergootsluis in de Sint-Onolfspolder, uitgevoerd door de firma Frans Bogaert en zonen (1939).
De inzender van de foto's laat ons nakomend volgende informatie:
De sluis, Margot genoemd, is gelegen in de nabijheid van waar nu Sauna 'De Dijk' is gevestigd. Uit informatie, ingewonnen bij enkele vroegere dijkbewoners en na wat bijkomend opzoekingswerk in het recent verschenen boek "Dendermonde in beeld" (Jozef Dauwe), vinden we op pagina 31: "1745 - De verdediging van de inundatie tussen de Gentsesteenweg en de rechter Scheldeoever stroomopwaarts wordt uitgebouwd via een vierkante schans geplaatst rechtover de reeds bestaande schans op de andere zijde van de stroom, namelijk 'de Margot'". Op pagina 159 lezen we op de kaart 'Ecluse de Margot'...
Aalst, het 'ajuinendorp', wil steeds zijn begerig oog op onze stad laten vallen. Maar hoe is in feite de toestand in dat dorpje?
De vergrijzing houdt er alvast lelijk huis... Van computers is er blijkbaar nog geen sprake. Kinderen worden dom gehouden en kijken er nog zwart-wit televisie...
Een auto kan je er in het straatbeeld niet vinden...
De straatverlichting werkt er nog op gas...
De afgebeelde werkmanshuisjes zijn zowat de modernste gebouwen vandaag...
De dorpsbewoners hokken er samen in aftandse gebouwen...
Van enig onderhoud is er geen sprake...
Ouderwetse bruggen, die meestal dienst weigeren, zorgen voor heel wat hinder...
Hun enige troef is zowat Dirk Martens, die zij aanbidden als de 'zwarte man'... Cijfers op een uurwerk zijn er niet nodig, gezien het weinige intellect van de dorpsbewoners...
Vooraanstaanden trekken zich terug in huizen in een bebost gebied, zodat zij voor de dorpsbewoners moeilijk bereikbaar zijn...
Op sommige plaatsen staan vervaarlijk uitziende monumenten, wat nog maar eens de tijdsgeest aldaar verraadt...
De liefde voor het paard hebben zij overgenomen van de bewoners van de nabijgelegen stad Dendermonde...
Zelfs de weinige bloemen die men er vindt, laten het hoofd hangen...
Bepaalde gebieden zijn afgemaakt met prikkeldraad... om te vermijden dat onderontwikkelde regio's worden betreden door de beschaafde mens...
Opname tijdens een processie (vijftiger jaren). De herenhuizen links op de foto hebben ondertussen plaatsgemaakt voor de gebouwen waar vroeger de polikliniek was gevestigd en thans de diensten van het parket zijn ondergebracht. (Met dank aan Luc Bogaert)
Foto's van krijgsgevangenen in de Hollandse kazerne - 1940 Bijgevoegde info vermeldt dat het vooral om Franse en Senegalese (?) krijgsgevangenen zou gaan.
Ter gelegenheid van jaarmarkt bouwde de firma Frans Bogaert en zonen een stand waarbij pompen werden gedemonstreerd. De foto's werden genomen tussen 1946 en 1950 in de Zwarte Zusterstraat op de plaats waar zich thans de ingang van de gebouwen van het parket bevindt (vroeger polikliniek). (Met dank aan Luc Bogaert)
Zoals ik al eerder liet weten: de palmboom of meer bepaald Coconut zal vanaf eind augustus opnieuw op zijn vertrouwde plaats prijken.
Burgemeester Piet Buyse wenst niet terug te komen op de eerder genomen beslissing om het kunstwerk een andere locatie te geven.
Een groot deel van de Dendermondenaars is zelfs in het geheel niet te vinden voor het kunstwerk, laat staan voor de plaats. De burgervader oppert dat je over kunst kan blijven discussiëren Als je een museum voor hedendaagse kunst bezoekt, merk je het vast en zeker: vandaag de dag staat kunst allesbehalve gelijk aan schoonheid. Wat denken jullie ervan? Kunnen lelijke dingen ook kunst zijn? Of moet kunst in de eerste plaats nog altijd mooi zijn?
Ieder heeft zowat een eigen mening over een kunstwerk De ene vindt het lelijk en de andere is er helemaal weg van. Niet iedereen heeft hetzelfde perspectief over wat al dan niet kunst is. Daarom is ieder werk dat met de intentie werd gemaakt om kunst te zijn, als kunst bestempeld werd door een kunstcriticus, werd gehandtekend door de kunstenaar of gewoon door een kunstenaar werd gemaakt, kunst. Dit alles staat dus los van het feit of je iets mooi vindt of niet. Kunst kan ook choqueren, verwonderen, "lelijk" zijn.. Er bestaan dus geen criteria die zeggen wat kunst is of moet zijn. Niet iedereen heeft dezelfde smaak.
Persoonlijk vind ik dat kunst niet altijd mooi moet zijn, maar ik heb wel een voorkeur voor het minder abstracte
Eigenlijk is kunst moeilijk te omschrijven. Laat ons zeggen dat het origineel moet zijn en creatief En misschien gaan sommigen bij het lezen van voorgaande zin nu steigeren. Maar ja, dat is mijn kijk op kunst Schoonheid en expressie zijn voor mij twee voorwaarden waaraan kunst mag voldoen, voor anderen draait het misschien meer om het originele concept.
Onlangs hoorde ik nog iemand zeggen: Alles is kunst. Je hoeft het maar enkel op de juiste manier te bekijken
Voetbalploeg van de Donckstraat (in donkere uitrusting). De tegenstrever in witte uitrusting is ons niet bekend.
We herkennen bij het Donckstraat-team onder meer: Cor Van Tilburgh, Marc Macharis, Jacques Testard, Jean Van Der Veken, Leo De Man, Marcel Verstrepen, Jozef Heyvaert, Gery De Man, Albert Van Der Jeught, Edgard Willockx, Omer Van Wiele.
De vakantie nadert met rasse schreden. Het lijkt minder druk in de stad na de Ros Beiaardommegang van enkele weken geleden... In 'De Zondag' van vorig weekend lezen we dat er nochtans een druk zomerprogramma is voorzien. De ondertussen traditioneel geworden terrasjesavonden zorgen voor het vermaak van de 'thuisblijvers' en andere organisaties zullen alvast eveneens op succes mogen rekenen.
Vorige week hadden wij het nog over de (tijdelijk verdwenen) 'palmboom' die voor velen een 'hindernis' vormt op de Grote Markt. Niemand blijkt het kunstwerk te missen. De tegenstanders lieten zich inmiddels horen via de media, maar burgemeester Buyse is onvermurwbaar en kondigt aan dat 'Coconut' opnieuw zijn vertrouwde plaats zal innemen na de kermisweek van augustus. Het stadsbestuur wenst niet terug te komen op de beslissing van enkele jaren geleden om het kunstwerk een andere bestemming te geven. We lezen hieromtrent op de website van 'Het Nieuwsblad' in een artikel van J-P De Lamper:
Het Ros Beiaard heeft de palmboom van de Grote Markt even verdreven. Het kunstwerk blijft allicht tot na Katuit in het magazijn. Al willen nogal wat mensen het liever nooit meer voor het stadhuis zien.
Sinds de palmboom - officieel de Coconut voor Dendermonde van de Antwerpse kunstenaar Peter Rogiers - op 21 oktober 2005 op de Grote Markt gemonteerd werd, zijn de meningen rond het beeld verdeeld. Er zijn voorstanders en er zijn tegenstanders. Die laatsten lijken nu veld te winnen, onder het motto de palmboom is weg, laat hem weg'.
Maar burgemeester Piet Buyse en het schepencollege zijn duidelijk. Na Katuit komt de palmboom terug, maar voorlopig zou het te gek zijn om die opnieuw te plaatsen om dan meteen weer weg te nemen, er is immers zoveel te doen op de Grote Markt.'
Het biedt een niet alledaagse aanblik: een bronzen palmboom van 5,5 meter hoog voor het stadhuis van Dendermonde. Het kunstwerk verdeelt de stad in twee kampen: er zijn voorstanders en er zijn er die er ronduit tegen zijn. Zo bijvoorbeeld Jempi Verhofstadt, die een internetpetitie op Facebook startte tegen het kunstwerk. Honderden mensen hebben zich ondertussen aan zijn zijde geschaard.
Wij hebben niets tegen dit kunstwerk op zich,' zegt hij. Het is een mooi werk, maar het staat absoluut niets te doen op de Grote Markt. Daar zou beter iets typisch Dendermonds komen, een beeld dat verwijst naar de Gildenreuzen Mars, Goliath en Indiaan bijvoorbeeld, want daar is in heel Dendermonde niets van terug te vinden.'
In de gemeenteraad zetelen ook mensen die de palmboom liever niet terug op de Grote Markt zouden zien. Raadslid Patrick Meulebroek (Plus) plaatste er zelfs een punt over op de agenda. Hij gaat ervan uit dat er in Dendermonde veel mensen zijn die het werk niet terug voor het stadhuis willen. Blijkbaar hebben wij vijf jaar geleden een foute beslissing genomen. Wij kunnen daar nu iets aan doen. De Coconut voor Dendermonde zou bijvoorbeeld veel beter tot zijn recht komen aan de nieuwe bibliotheek.'
Guy Rooms en Inge Vercauteren, die in een pand aan de Grote Markt werken, weten het eigenlijk niet zo goed. Wij horen veel mensen zeggen dat het beeld hier niet thuishoort,' zeggen ze. Maar er zijn er net zoveel die het een mooi kunstwerk vinden en er zich helemaal niet aan storen.'
Burgemeester Piet Buyse is echter duidelijk: Dit beeld komt terug op de Grote Markt. Het is duidelijk dat er een leegte ontstaat als het beeld ontbreekt en wij gaan onze beslissing van toen niet herzien. Rond kunst is er altijd wel discussie.'
Staande (vlnr): Christiaan Van Wezemael, Werner Moens, Willy Beeckman, Marcel Godin, Alex Bouters, Luc D'Herde. Zittend (vlnr): Robert Moens, Hendrik De Ridder, Piet Bombay, Maurits Vander Cruyssen en Jozef Verhofstadt.
Onlangs kwam men in Aalst te weten dat beton kan aangewend worden om wegverhardingen aan te leggen... Ze hadden het gemeentepersoneel wel vergeten in te lichten dat na het gieten een droogtijd diende gerespecteerd te worden...
(Vlnr) Octaaf en Suzy-Ann Tecqmenne en Guy Veireman op weg naar het kindercarnaval. De foto werd genomen op de Vlasmarkt ter hoogte van de kaaswinkel van Magerman.
Een gelegenheidsmuziekske dat werd samengesteld voor een huwelijksjubileum. Bij de muzikanten herkennen we onder meer Peke Verschueren, Jozef Verstrepen (de Slinke) en Jozef Verhofstadt... Helemaal onderaan herkennen we politieagent Florent De Potter.
Joep Peeters New-Orleans Band tijdens de jazzkroegentocht van 1976 aan het werk in café Justitiepaleis. We herkennen Joep (sax) en Joris De Cock (trompet).
Mijn restaurant, het VTM-programma dat dit jaar Karnivale in Aalst tot laureaat uitriep, heeft in onze stad sommigen op een idee gebracht. Zij opperen dat Dendermonde volgend jaar zou moeten deelnemen aan dit programma
Ik heb daar toch enigszins mijn bedenkingen bij Vooreerst is er het prijskaartje dat eraan verbonden is Ik hoorde bedragen uitspreken van 50.000 euro! Tja, oké, de stad komt enkele malen op de beeldbuis, maar of dat nu net dé ideale promotie is, blijft toch de vraag. De centen waren blijkbaar ook de doorn in het oog van het Aalsters stadsbestuur, dat als we de media mogen geloven weigert om te betalen aan de Vlaamse Mediamaatschappij En dan gaat de bal aan het rollen, hé. Enig juridisch getouwtrek en de kosten lopen nog hoger op.
Hebben wij een dergelijke deelname nodig als promotie voor onze stad? We hebben onlangs de beste reclame gehad met de Ros Beiaardommegang die nog maar eens méér dan voldoende uitstraling heeft gegeven aan onze Dender- en Scheldestad en ondertussen kijken velen reeds uit naar de middeleeuwse Reuzenommegang van eind augustus. Wij hebben al die promotie hier in Dendermonde niet nodig, was de reactie van de man in de straat
Naar aanleiding van de Ros Beiaardommegang van 30 mei 2010 verdween de 'palmboom' tijdelijk van de Grote Markt. Dit bracht ons toen op het idee om op Facebook een 'petitie' te starten met als titel: 'Starten we een petitie tegen de palmboom???'. Niet minder dan 408 mensen speelden hierop in. Hun reacties wezen alle in dezelfde richting. Allen wilden zij het kunstwerk voorgoed zien verdwijnen. Ik wil toch even benadrukken dat ik persoonlijk zeker niets heb tegen de kunstenaar en zijn werk. Uit de reacties op Facebook blijkt dat iedereen zowat denkt aan een standbeeld van de Gildenreuzen... want dat is in onze stad nergens te bewonderen.
Gisteravond was de 'palmboom' aan de orde in de gemeenteraad. Raadslid Patrick Meulebroek liet als bijkomend punt een voorstel tot wijziging van de locatie van het kunstwerk plaatsen. Als tolk van vele Dendermondenaars die het niet zozeer begrepen hebben op de boom, liet hij weten dat de meesten de palmboom liever zien staan in de passage van de nieuwe bibiliotheek aan de Kerkstraat. Bijkomend argumenteerde hij dat het 'monument' een hindernis vormt telkenmale een organisatie moet doorgaan op de Grote Markt. Zo dient deze jaarlijks verplaatst te worden voor de middeleeuwse reuzenommegang en ook voor andere evenementen. Aan de verplaatsing hangt telkens een prijskaartje vast! Het hele gebeuren is de lokale pers niet ontgaan die nu een reportage wil maken omtrent dit item. Zo doen zij een oproep om vanavond een aantal mensen te verzamelen op de Grote Markt (19 uur) die willen poseren voor een foto die zal geplaatst worden bij een artikel dat verschijnt op zaterdag 19 juni e.k. in de krant 'Het Laatste Nieuws'. Zij die zich geroepen voelen en ook niet zozeer voorstander zijn van het feit dat de bewuste boom op zijn voorziene locatie wordt teruggeplaatst, zijn alvast welkom!
We waren reeds geruime tijd op zoek naar een foto van het stadhuis, waarop de welgekende piscine te zien was. De piscine bevindt zich onder de boog uiterst links...
Op 25 januari 1932 brachten de Sioux indianen een bezoek aan Dendermonde om pater De Smet te huldigen. Als u op onderstaande link klikt, kan u een filmpje over dat bezoek bekijken. Het werd op Youtube geplaatst door Tom Moens.
We herkennen onder meer: Hubert Thienpondt, Vicky Dierickx, ... Van Vlemmeren, Josée Verberckmoes, Rudy Korte, Guy Veireman, Eddy Willems, Eduard Pouillard.
Het KAVD-team toen het in Bevordering speelde (jaartal onbekend)...
We herkennen: Georges Mertens, René De Man, Jacques Hillaert, Paul Hofman, Jos Schampaert, Jacky Schelfout, Dany Maes, Danny De Vos, Dré Temmerman, Jo Spanoghe, Rudy Crets, Luc Segers, Luc De Lentdecker, Dirk Catrysse, ...
Een tijdje geleden verscheen een korte bijdrage over Jackie Moonen als motocrosser. We kregen nog enkele foto's toegezonden. (Met dank aan M. Warnier).
Het is héél wat kalmer in de stad Alle stormen omtrent het Ros Beiaard lijken geluwd. Hier en daar hangt nog een vlag aan een gevel of verraadt een affiche de voorbije organisatie. Het was alvast een topevenement voor onze stad.
Nu stevenen we af op de verkiezingen De beloftes swingen de pan uit Opeens gaat Leterme ons meedelen dat de politici ook een deel kunnen inleveren. Alsof dit eerder nooit mogelijk was! Een enquête omtrent de politiekers laat ons weten dat het imago vanYves Leterme, Filip Dewinter en Jean-Marie Dedecker een flinke deuk krijgt... althans als we de kranten mogen geloven. Want nu komt het eropaan om met zoveel mogelijk modder te gooien om stemmen binnen te halen alsof dit de enige goeie manier is om campagne te voeren. Bart De Wever lijkt er goed uit te komen met zijn partij en er wordt zelfs voorspeld dat het wel eens de grootste partij in Vlaanderen zou kunnen worden. Afwachten is de boodschap In t kotje, daar wordt het beslist zal voor altijd een vaststaand gegeven blijven. En ondertussen zingen velen Dos cervezas por favor, de tophit (?) van Tom Waes, uit volle borst mee.
Een aantal schutters van de KHM De Scheldezonen noemden zich 'De Nachtuilen'...
(Vlnr) Albert Van Der Jeught, Lea Westerlinck, Gustaaf Geubels, Pierre Van Exterghem, Jacques Testard, Louis Roef, Georges De Smet, Albert ..., ?, Pascal Penninger en Maurits De Paepe.
Verkiezingen? Waar maken wij ons eigenlijk druk over? Wat baat het nog?
De kiezer brengt zijn voorkeurstem uit op zijn partij of kandidaat. Tot daar is er geen probleem. De stemmen worden geteld en twee dagen later staan de behaalde resultaten afgedrukt in de krant en zijn ze beschikbaar op het wereldwijde web.
Ondertussen zijn de partijen al druk bezig met het vormen van coalities en komt er van de hele voorkeursituatie niets meer in huis. Resultaat? Ons land wordt bestuurd door zowat dezelfden, die drie jaar geklungeld hebben. Een mens zou de mogelijkheid moeten hebben om op de kiesbrief zijn mening achter te laten, of gewoonweg achter een naam een stem uit te brengen samen met de vermelding 'uit sympathie' (als die er al is voor een kandidaat) ...
De vraag blijft dus voor velen: Waarom nog gaan stemmen? Tja, omdat je kan beboet worden als je nalaat te gaan, zeker? Blanco stemmen? Ook niet goed, hé Gaat naar de meerderheid, als we het goed voorhebben
In deze gebouwen op de site van de infanteriekazerne waren een aantal jaren geleden enkele diensten van de Rechtbank van Eerste Aanleg ondergebracht zoals de Arbeidsrechtbank, de Politierechtbank en het Vredegerecht.
Thans huizen ze al een aantal jaren in dit gebouw op de Noordlaan.
Gekiekt op herbergbezoek... (jaartal onbekend). In het midden aan de tafel (met bril), Jozef De Klippel. Jozef is een broer van beenhouwer Prosper De Klippel. Linksboven denken wij August Gijssels te herkennen (met sigaret in de mond).
Bord met afbeelding van het Ros Beiaard en volgende inscriptie: 10e Cie Tanks - Herinnering. Wij weten niet voor welke gelegenheid het bord werd aangewend of uitgereikt.
Een groep op uitstap (jaartal en gelegenheid onbekend). Wellicht zijn het mensen uit de omgeving van de Molenstraat en de Begijnhoflaan... We herkennen op de foto Robert De Smedt en Prosper De Klippel...
Bovenstaande foto is waarschijnlijk genomen tijdens dezelfde uitstap. Hierop herkennen we opnieuw Prosper De Klippel.
Op een zonovergoten Grote Markt werd gisteren de editie van de Ros Beiaardommegang 2010 definitief afgesloten met een dankfeest voor alle medewerkers. (Foto's Emiel Lutens)
Op 30 maart 2008 verscheen onderstaande foto op ons blog, met bijgaande gegevens en aanvullingen.
Wij kwamen in het bezit van bovenstaande foto, waarvan wij niet weten waar of bij welke gelegenheid deze is genomen. Wij herkennen wel enkele mensen, onder wie 'Sieken Decker' (uiterst links), met naast hem Louis Scholliers. Onderaan speelt Willy Scholliers accordeon en rechts onderaan met de armband staat ene Bosteels... Weet u waar of bij welke gelegenheid deze foto werd genomen? Indien u nog andere mensen herkent, laat het ons gerust weten.
Louis Scholliers mailde volgende aanvullingen (waarvoor onze welgemeende dank!): 1e rij: 3e van L: Triempont (was vroeger uitbater van de herberg op de hoek van de Oude Vest en de Dijkstraat waar thans Bistro Akademie is gevestigd) - 4e van L (met pet) Philemon Van Der Straeten (was smid op de Oude Vest) - Naast hem (met witte blouse) zijn echtgenote Maria Vertongen. Rechts van haar staat Pros De Klippel. Half verscholen achter Maria Vertongen staat Jozef Walraevens, uitbater van de herberg. Tussen de twee dames (met bloemen): Frans Hofman en rechts van hem meester Wilbers van de vakschool en de echtgenote van Jozef Walraevens, nl. Clementine.... Boven (uiterst rechts) Dia ... en links van haar Hermine Triempont.
Wij denken ook nog Desiré De Clippel (toen politieagent) te herkennen tussen Philemon Van Der Straeten en Maria Vertongen. De kinderen helemaal bovenaan in het midden lijken ons ook van de familie Triempont. De jongen links bovenaan (achter de toog) is Rudy Scholliers (zoon van Willy).
We weten ondertussen dat het gaat om een foto van een feestje van de aldaar gevestigde spaarmaatschappij.
Onlangs werd ons door Bibiane De Klippel nog een foto toegezonden waarvan wij denken dat die tijdens dezelfde gelegenheid is genomen.
Links op de foto Prosper De Klippel. De persoon rechts is ons onbekend...
Poseren voor de beenhouwerij in de Molenstraat. Vlnr. Prosper De Klippel, zijn echtgenote Elisabeth Beeckman en een onbekende dame. (Met dank aan Bibiane De Klippel)
Onze stad was afgelopen weekend het decor van een grandioos feest! Ondanks het feit dat zowat iedereen vol lof is over het verloop van de Ros Beiaardommegang, vindt toch een klein aantal muggenzifters dat ze kritiek moet uiten over de voorbije organisatie. Ieder zijn mening, maar een onnoemelijk aantal mensen kon enkel positief zijn over het gebeuren. Opvallend en erg hartverwarmend was de samenhorigheid die er heerste onder de stedelingen. Het siert hen alvast! Zij die er niet bijwaren, hadden zeker ongelijk! Wij kunnen het niet nalaten nogmaals een bloemetje te gooien naar de verantwoordelijken van de verschillende diensten! Het stadsbestuur, het Ros Beiaardcomité, de veiligheidsdiensten, één voor één verdienen zij een goed woord. Ook nogmaals hartelijke felicitaties voor de pijnders, reuzendragers, de figuranten, wagenbouwers en al wie bij de organisatie betrokken was! Niet in het minst gaat de verdienste naar Franki Hervent en zijn hele team, die gezorgd hebben voor een onvergetelijke gebeurtenis voor onze stad. Het was een historische dag voor ons aller Dendermonde!
Vooraan in het midden poseert Victoire De Klippel. De andere dames zijn ons onbekend. Achteraan links staat Jozef De Klippel. De man rechts van hem is ons onbekend.
Gezien het grote aanbod aan inzendingen plaatsen wij nog een aantal sfeerbeelden, genomen tijdens de Ros Beiaardommegang van afgelopen zondag. (Met dank aan de familie Hermans)
Sommegste mènsje zèllen éir al afgevroëgd' èmme worda'k ik ouitongk... Awèl ik èm zuëdoëneg vâ mam bèrreke gewéist, dâ'k gin waurde kost vinne vèr al dâ'k de lèste dauge mauge zien en beléiven èm... Man stat was wèireltklasse! En dâ ze nâ-j-in Oilsjt zège en doen dâ ze wille, ik ben groeitsj en fiër op man stat!!! Van den donderdag tot gistere èmme'k bekan ni-j-in mâ kot gewéist. Van déize kiër éid' ons madam nâ-j-ô mèi nikker niks te zègge g'at! Ons Pèirt dâ goë véir alles véire! 'k Em alle réppetiesses méigemokt en van den donderdagachternoen tot e mojndagmèiret èmme'k ouit 't stat ni gewéist... Mor ik èm et mè van den balange ni bekloëgt! Ongeluëfelaik, ik vin gin waurde vèr te beschraive wâ dâ'k ammel mauge beléiven èm. En 'k wiste't zènne dâ't gingk mènsjelaik wéir zain. Tot de zondagmèiret éi man èksteruëg gestauke en om een ier of èlf was't gedoën. Op dië momèntj wazze'k zéiker dâ't gingk auverblaive... en 't was azuë-j-uëk! Dèrremonde was een wèireltstat de zondag! Dor kènne z'in Oilsjt alliën mor van druëme... Derbèi, ze wéite't wèl zènne, ze woëren ier mè genoeg in 't stat, mor ze moesten éiren domp inave. Ze woëre d'r zèlf te nèig vâ gepakt! 'k Goën d'r zéiker nog minsjtes drèi joër van druëme... En die dâ zègge dâ't er iet ni goed'n was, die moete verbanne wèrre nor 't ajoinedèrpke ier wâ voejer!
Dendermonde heeft zich de laatste dagen van zijn beste kant getoond. De laatste weken leefde iedereen naar de Ommegang toe en gisteren werd bewezen dat het Ros Beiaard de mensen nauw met elkaar heeft verbonden. Donderdagavond al was merkbaar dat de grote dag ging uitgroeien tot een enorm succes. Toen zat de sfeer er op de Grote Markt al in tijdens de repetitie. Zaterdagavond werd dit nog verduidelijkt tijdens de algemene herhaling. Zondagmorgen liep de stad vol vanaf 10 uur. Ondanks het minder goede weer was iedereen vroeg op de baan om de laatste schikkingen mee te beleven. Bij de start van de stoet op de Gentsesteenweg verscheen plots de zon en verdampten de laatste regendruppels. Klokkengelui liet ons weten dat de Ommegang zich in beweging had gezet en dat wij niet lang meer zouden moeten wachten om ons fiere Ros te kunnen aanschouwen. Een tot in de puntjes uitgewerkt veiligheidsplan hinderde soms de gewone mens, maar toch kon men begrip opbrengen voor de strenge maatregelen. Er werden immers méér dan honderdduizend mensen in de stad verwacht... Naast de Dendermondenaars waren ze van overal gekomen om de Ommegang mee te beleven. Naast vertegenwoordigingen uit zowat alle Europese landen hadden wij het genoegen om Amerikanen, Chinezen en mensen uit Sri Lanka te ontmoeten op de Grote Markt. Zelfs een groot aantal Aalstenaars en Baasrodenaars waren aanwezig, jawel! Zij die nooit een goed woord over hebben voor het Ros Beiaard, waren onder de indruk! Een 'bende' Aalstenaars vertrouwde mij toe dat ze écht onder de indruk waren van de sfeer in onze stad. De Ommegang wekte plots hun belangstelling, het was opeens onvervalste folklore... Ze waren verwonderd over de sfeer die in onze stad heerste. Geen gelach deze keer... Franki Hervent en zijn hele team hadden gezorgd voor een grandioze organisatie, een evenement waarover nog lang zal gesproken worden. Niemand kon de dans ontlopen, iedereen werd meegesleurd in de sfeer van de in wit en rood gekleurde stad. De apotheose op de Grote Markt was onbeschrijflijk mooi, enig van niveau!
De Gildenreuzen dansten dat het zand hen om de oren vloog! Het publiek ging uit de bol op de tonen van 'Ons Banier'. Toen de trompetten van de Ros Beiaardharmonie de eerste noten van het Ros Beiaardlied over de markt lieten galmen, gingen de toeschouwers uit het dak! Het fiere Ros verscheen en de emoties laaiden hoog op. Vele niet-stedelingen werden er stil van, ook de aanwezige politici werden benomen door zoveel sfeer en eenheid.
Burgemeester Piet Buyse was overgelukkig en beleefde wellicht een hoogtepunt in zijn carrière...
Ook het aansluitend volksfeest was top!
Een schitterend vuurwerk sloot het officiële programma af en menigeen vierde feest tot in de vroege uurtjes. Dendermonde en zijn inwoners waren grandioos en overgelukkig!
Na de Ommegang was er heel wat sfeer in de stad, die wit en rood gekleurd bleef...
Verbroederen met een Aalstenaar moet kunnen op zo'n fantastische dag... Ondanks het feit dat hij wekenlang geen goed woord kon uiten over het Ros Beiaard, gaf hij na de Ommegang toe dat hij een prachtige stoet had gezien!
Het Ros is binnen... Aan de gezichten van de mensen is te zien dat zij het spijtig vinden dat ze nu weer 10 jaar op hun Ros Beiaardhonger moeten blijven zitten...
Een overgelukkige burgemeester Piet Buyse, die ons toevertrouwde dat hij de hele dag zweefde en genoot. Hij gaf toe zeer fier te zijn op 'zijn' stad!
De vedelaar en 'Kalleke Step', twee belangrijke figuren in de Ommegang.
Een schitterend vuurwerk sloot het officiële programma af.
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.