Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
18-10-2009
In Melchtal...
Een groep 14-jarigen van de CM in Melchtal (Zwitserland -1954). De foto is ons toegezonden door Alfred Wilbers (4e rij, 7e van links) Wie herkent wie?
We ontvingen een prachtige fotoreportage over het transport en de plaatsing van de Vlasmarktbrug (nacht van 12 op 13 oktober). We maakten een selectie en willen u die zeker niet onthouden. Onze welgemeende dank aan Tom Moens voor de foto's.
We hadden het eerder deze week over de wandelpaden (ook jachtpaden genoemd) langs de Dender in de binnenstad. Aan de aanpalende eigenaars werd geruime tijd geleden een voorstel gedaan om enige aanpassingen te doen aan de achterbouw of -gevels. Iemand liet ons weten dat hen ook werd voorgesteld om alle achtergevels in het wit te schilderen en zo een ietwat eentonig beeld te creëren... Weet iemand meer hieromtrent? Laat het ons in een reactie weten a.u.b.
Alléi t is nâ toch gewéite wie datter te noste joër op t Pèirt goë zitte. Dâs toch al iet. Ik begost al te pèize dâ ze giën gingke vinne Stèld â véire!
Mor dr is nog ander nies uëk! Ik èm mè vèr de vaste woërait loëte vertèlle dâ dem bèrremiëster en de scheipene van aupenboëre wèireke nen dossier opgestierd èmme nô Brissel. t Zouë moete goën auver nieve plakkoëte
Oe bènnek dâ nâ te wéite gekomme? Awèl, iëne dâk noga réidelaik dikkes nikker zien in t stat éi mè dâ vertèltj en â wist dâ van iëne die-j-alle doëge mè-j-èm op den trèin zitj nô Brissel. Dâ zouë-j-iëne moete zain die-j-op t iën of t ander minnestéire zitj. Wâd e minnestéire dât nâ zjust is dâ wéitek nemiër , dr zain dr zuëvéil nowô? Alle gelaik, die kèirel zitj op e minnestéire op nem berrau, en zainem berrau zouë zjust nèffest dem berrau zain vâ nogal nen uëge. Diën uëge zouë auver diën dossier een tèllefongske gedoën èmme nor iën van de mennisters, en azuë éit die kèirel, dad alle doëge mè, den dië diek ik kan, op den trèin zitj dâ kènnen uëre Zajje méi? As get nâ ni moest verstoën èmme willek et nog isj ouitlègge zènne A-j-éiter uëk nog bei vertèltj dâ zim Brissel neig verschauten èmme van diën dossier. Volgest dât schaintj wast ne vriëdegen dikke t Was volgest diën uëge den iëste kiër dâ ze zuë nen dikken dossier van Dèrremonde binnegekréigen ouën.
Alléi swaitj, t goed auver nieve plakkoëte dâ zauveral on den inkom van t stat zouën wille zette. Op t Sin Zjilles, im Bostruë, in Schuënoërde, op Grèmbèire, op Appels, in Aagem en in Mespeloër. In Aagem on de sportalle zouën ze e gruëter plakkoët wille zette, kwèste vèr de die dâ van Oilsjt komme kwèste van em bitsje op dAjoine éir zéine te wèireke.
In 1233 kreeg de stad haar stadskeure van Robrecht van Bethune en ontwikkelde zich in de loop van de 13e eeuw en het begin van de 14e eeuw tot een niet onbelangrijk regionaal laken- en handelscentrum. De toename van de bevolking in de stad vormde een weerspiegeling van de economische ontwikkeling en resulteerde in het eerste kwart van de 13e eeuw in een aanzienlijke gebiedsuitbreiding in zuidoostelijke richting. Ergens is het verwonderlijk dat een dergelijk centrum diende te wachten tot het einde van de 14e eeuw, voordat het kon beschikken over het voorrecht om een jaarmarkt in te richten. Kort daarvoor waren er een aantal zware aanvaringen geweest tussen het machtige Gent in het kader van de lakennijverheid. De materiële schade, ten gevolge van enkele gewelddadige conflicten tussen deze stad en Lodewijk van Male, hadden tot gevolg dat het bevolkingscijfer terugliep en de stadsfinanciën stonden onder druk. Voortdurende renteleningen en een sober beleid waren schering en inslag tegen het einde van de 14e eeuw. De toelating tot het inrichten van een jaarmarkt door de Bourgondische hertog Filips de Stoute (gehuwd met Margaretha van Male - sedert 1384 in het bezit van de heerlijkheid Dendermonde) dienen we eerder te beschouwen als een van de door een verarmde stad aangegrepen middelen om zo snel mogelijk dit economisch dieptepunt achter zich te laten... Het voorrecht werd verleend in oktober 1393.
Gisteren gingen we even de Vlasmarktbrug van dichtbij bekijken en bleven er een beetje rondhangen. Er was heel wat beweging en de commentaren bleven niet uit.
We citeren:
- Die brug was niet nodig. Tegen dat die bootjes hier ooit varen is die brug al versleten.
- Die brug trekt op niets, de vorige was veel schoner.
- Dat is geen brug, dat is een ijzeren monster.
- Het oogt modern.
- Op wat trekt dat nu? Wat staat dat ijzeren hekwerk daar in feite op te doen?
- We zitten precies op de vreemde - "We zullen wij wel betalen!"... - "Dat is van dezelfde ontwerper als die ijzeren koten aan de Brusselse Forten, zeker?"...
We kregen volgende reactie van Peter Beeckman: Ik vind ze zeker wat hebben. Eindelijk van die afschuwelijke betonnen plaat vanaf, door ons toenmalig bestuur gelegd, wellicht om estetische redenen.Nu snel de Dender terug open, maar dan wel tot aan de Noordlaan en zeker niet verder.
Lees ook de andere reactie(s)... Klik op de knop 'Reageer'
Een puur toeval... Onderstaande foto's werden genomen tijdens het volgen van de werkzaamheden aan de Vlasmarktbrug. Het betreft een gevangentransport van De Gelder naar het Justitiepaleis. Pers en politie waren goed vertegenwoordigd...
Kijk maar eens naar buiten de bladeren vallen van de bomen om de zomer af te sluiten Zo'n mooie kleuren in die bomen omdat de herfst is aangekomen...
De geluiden van de lente en de zomer zijn niet meer, maar die keren na de winter wel weer. Nu zijn het andere geluiden die op de komende winter duiden...
Er valt niet aan te ontkomen, de herfst is weer in 't land. Kortere dagen en langere avonden tijdens de winsterstonden...
t Zal achteriën wèrral gon beginne De Sinte-Mèrtes en de Sinte-Kloëze zèlle wèrral éiren toer gon doen As gèm bitsje sjans étj komd er e stik of drèi vier tegelaik téige. As ge tèn â klèinkinnjere bè-j-aa ètj kèndet beginnen ouitlègge! Datter vier Zwèrte Piete luëpe, daddis gië probléim, mor vier Sinte, dâs ewwâd anders! En as die-j-Ailege manne tèn nog beginne rieze te moeke téigeniën omdâ ze gelaik op stroët luëpe, tèn zajje nog verder van ouis! Ge moet er tèn allènsj nog ni va verschiete datter ier of doër vanachter nen oek nog e Kèstmanneke tevéirschain komt, die-j-èm tèn uëk nog ewwâ goë moeje! t Is pessies of die Sinte die kwiëke gelèk as de kornaine, op alle momènte van den dag komder e poër téige den iëne op e wit pèirt, den andere op e zwèrt of em brouin en ier of doër nog e poër te voet op per vèllau! Jommer ge moetj er ni méi lache Ik èm dadal gezien zènne Sinterkloës per vèllau en â-j-ouë tèn nog een goej pèir oën uëk! k Kwamp vazzeléive wel ne Sinterkloës téige die plastiekene ballekes van de sosjaliste on de kinnjere gaf!
De Vier Heemskinderen, die op 30 mei 2010 op de rug van het Ros Beiaard zullen zitten, zijn bekend. Burgemeester Piet Buyse maakte op 13 oktober officieel bekend dat het Ros Beiaardcomité zijn keuze liet vallen op de gebroeders Van Damme. Ook in 1930 zaten al vier gebroeders met de naam Van Damme op het Ros.
Het Nieuwsblad schrijft hieromtrent het volgende:
Familie Van Damme levert Heemskinderen
De broers Michiel (10), Dieter (13), Niels (15) en Maarten (19) Van Damme uit Oudegem zitten op 30 mei 2010 op het Ros Beiaard als de Vier Heemskinderen. Dat maakte het Ros Beiaardcomité gisteravond bekend.
'Ge kunt niet geloven hoe blij ik ben', zei moeder Patricia Verstraeten meteen na de bekendmaking. 'Ik droom hier al elf jaar van. Onze Michiel was nog niet eens geboren, maar toen mijn man en ik wisten dat ons vierde kind meteen ook een vierde zoon zou zijn, hoopten we al dat onze jongens ooit de Vier Heemskinderen zouden mogen zijn. En zie, 't is zo. Ik kan het nog altijd moeilijk geloven.'
Het geluk van Patricia kan niet op en ook vader Guido glundert. Hij geniet van de massale belangstelling die zijn zonen meteen krijgen. Journalisten, fotografen, cameraploegen, ze waren er allemaal. De Vier Heemskinderen zijn niet voor niets een stuk Europees erfgoed. Daar mogen deze vier leuke jongens nu model voor staan.
Maarten studeert verpleegkunde, jongste broer Michiel zit in het zesde leerjaar en Dieter en Niels lopen middelbare school in Dendermonde.
Hun leven gaat er vanaf nu helemaal anders uitzien. Ze worden meteen zowat de bekendste Dendermondenaars, die door de hele stad op handen gedragen worden.
Het Ros Beiaardcomité deed lange tijd behoorlijk mysterieus over wie nu de Vier Heemskinderen zouden worden. Tot vijf minuten voor de bekendmaking werd gezegd dat de kandidaat-families wel op de hoogte gebracht werden dat de bekendmaking dinsdagavond zou gebeuren, 'maar we hebben hen niet expliciet uitgenodigd, dus weten we ook niet of ze hier zullen zijn', zei intendant Franki Hervent.
Maar toen dan plots een gezin met vier zonen de trappen van het stadhuis opkwam, was het meteen duidelijk. De nieuwe Ritsaert, Writsaert, Adelaert en Reinout, de zonen van heer Aymon en Aye, de zuster van Karel de Grote, maakten hun opwachting.
Iedereen was meteen enthousiast en toen burgemeester Piet Buyse (CD&V) officieel bekendmaakte dat de broers Van Damme de Vier Heemskinderen zijn, juichten die zelf nog het luidst.
Voor de vier kerels begint nu een niet te onderschatten periode. Om op zondag 30 mei 2010 urenlang op de rug van het reusachtige Ros Beiaard te zitten, moeten ze behoorlijk veel oefenen.
Het valt niet mee zo'n lange tijd in dezelfde houding, met de benen wijdopen, te moeten zitten. 'Maar dat lukt wel', zeggen ze in koor. 'We hebben het ervoor over.'
Toen het Ros Beiaardcomité zich op 17 september voor het eerst over de kandidaten voor de Vier Heemskinderen boog, waren er vijf families kandidaat. Uiteindelijk bleef de familie Van Damme uit de P.J. De Harduynstraat in Oudegem, een deelgemeente van Dendermonde, als enige over.
Want een deelgemeente, dat mag, dat is Dendermonde.
Nadat de familie Van Damme de erecode heeft ondertekend, zal het Ros Beiaardcomité de Vier Heemskinderen aanstellen op vrijdag 11 december 2009.
Het standbeeld van het Ros Beiaard in het William Bruynincxpark staat er maar verweesd bij... Sommige inwoners zeggen dat 'het wel zal veranderen tegen dat de Ommegang uitgaat'...
Vlnr: Georges De Batselier, Ferdy De Wolf, Mil Kooyman, Julien Van Geertsom, Rudy De Leeuw, Xavier Verboven, Michel Nollet, Norbert De Batselier, Ivan Verleyen
Vlnr: Rudy De Leeuw, Xavier Verboven, Michel Nollet, Ivan Verleyen, Pierre Janssens, Theo Janssens, Geert Van Goethem
Uiterst rechts, Gerry De Man en links van hem Pros ...
De Vier Heemskinderen werden vanavond aangeduid door het Ros Beiaardcomité. De vier gelukkigen die het fiere Ros zullen berijden op 30 mei 2010 zijn: Maarten, Niels, Dieter en Michiel Van Damme.
Zoals eerder aangekondigd werd deze nacht de nieuwe brug ter plaatse gebracht. Het was maandagavond, naar verluidt, zeer druk aan de Vlasmarkt. Later hopen wij u een aantal foto's te tonen van de werken die in de nacht van maandag op dinsdag werden uitgevoerd. Door omstandigheden konden wijzelf niet aanwezig zijn. Wij rekenen op de goodwill van aanwezige Dendermondenaars om fotomateriaal ter beschikking te stellen.
Zo zou de nieuwe brug er na de afwerking moeten uitzien. In een tweede fase worden de wandelpaden langs de Dender aangepakt. Wij menen ons ook te herinneren dat er ooit sprake was van het feit dat de eigenaars van de panden langs de Dender in de binnenstad de achterbouw dienen aan te passen. Weet iemand daar iets meer over?
Wij zijn voor het blog op zoek naar foto's van onder andere:
- de schoenfabriek Nadia (gebouwen, personen, ...) - kaatsen (Vestje, Zwijveke, Veerstraat, ...) - de Harmonie van de Katholieke Burgerskring - novemberplechtigheden aan het Heldenmonument - verdwenen gebouwen - bals in het Koningshof (Brandweer, Rijkswacht, Miss Donckstraat, ...) - bierfeesten op de Grote Markt (zestiger jaren) - allerlei over Dendermonde (geen deelgemeenten)...
Gescande foto's kan u inzenden via ons mailadres jpmc@skynet.be Bent u niet in de mogelijkheid om zelf te scannen? Contacteer ons via mail of via 0477/42.80.73 Uw foto's worden gegarandeerd terugbezorgd.
V.l.n.r.: Luc De Saeger, Henny De Baets, Marie-Anne Anseeuw, X, Luc Van Gasse, Pierre Caudron
Drie federale voorzitters: Norbert De Batselier (L), die werd opgevolgd door Ivan Verleyen, die nu op zijn beurt opgevolgd wordt door Geert Van Goethem (midden).
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.