Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
Uit de brochure van de Ros Beiaardommegang van 1952...
Vandaag, zondag achtste juni van het jaar duizend negenhonderd tweeënvijftig, doet de eeuwenoude Ommegang van het Ros Beiaard voor de derde maal deze eeuw, zijn ronde in de aloude en goede stede Dendermonde. Gij vreemdeling, die deze lage grond betreedt, weet dat ons in de loop der tijden geen onheilen zijn gespaard gebleven. In elke eeuw hebben onmeedogende vijanden het volk van deze grond bloedig geslagen. Maar telkens heeft het zich weder opgericht en zijn vrijheidszin, zijn gehechtheid aan zijn grond en aan zijn schone tradities, met geestdriftige ontroering uitgezongen in de beroemde Ommegang van zijn Ros Beiaard. En Gij, volk van Dendermonde, zie, hier komt uw Ros, fors en hoog, en lenig tegelijk, bereden en gemend door de vier trotse Heemskinderen, geboren uit uw bloed, gegroeid in de schaduw van uw Belfort. Zie, het Ros treedt naar de Markt, en daar is nu alles verenigd wat het symbool vormt van uw fiere wilskracht, van uw moed, van uw overwonnen smart, van uw vrijheidsliefde, van uw samenhorigheid. Op deze blijde dag treedt Gij uw nieuwe toekomst tegemoet...
Ann Vercammen, Karine Drieghe, Anja De Koning, Nikkie De Caluwé, Veerle Jacobs, Cindy Smekens, Martine Boon, Carla De Kimpe, Els De Mol, Els Matthys, Sabine Moens, Mireille Moens, Carline Staelens, Nele Van Hoecke, Annick De Cock, Peggy ..., Annick ..., Sabine Magerman, Pascale De Wilde, Nathalie ..., Nergiz Yuruk, Ann Lootens, Helga Buelens, Els Van Bogaert.
Micheline Quintelier, Peggy ..., Ilse Duquesne, Heidi Huttener, Kathleen De Landtsheer, Tessa Van Bossche, Martine Boon, Peggy De Martelaere, Caroline Vincart, Helga Buelens, Veerle Claus, Katrien Cooreman, Annick Vlaeminck, Marrig De Jongh, Katty Nobels, Els Coppieters, Karen ..., Elsie Van Cauwenberg, Els Van Driessche, Els Matthys, Nergiz Yuruk.
Proces-verbaal van het examen tot het benoemen van een hulpleraar-paswerker aan de VRIJE VAKSCHOOL -13 januari 1931.
Brief van de bisschop van Gent, Honoratius Josephus Coppieters, in verband met de benoeming van Jozef Wilbers tot leraar in voornoemde school op 24 januari 1931.
Brief van de bestuurder van de school, Jozef Smet, aan Jozef Wilbers.
Zittend (v.l.n.r.): R. HOQUET (?) E. MAES K. COOLS R. VERA F. COOREMAN A. VAN DER EECKEN M. DE SMEDT M. JANSSENS P. CAUDRON D. VINCK W. DE NUL W. VAN DEN DUNGEN C. BRUYLANT J. HOFMAN B. BONNAERENS
Staand (v.l.n.r.): I. DE HAUWERE I. DE BAERDEMAECKER M. DE WILDE J. DE VOS L. SEPTEMBER X W. MESKENS F. PLETINCKX F. VAN DIJCK J. HEMELAER M. COOREMAN (?) A.-M. DE RIDDER M. TAS W. MESKENS F. DE PROFT - W. KLINCKAERT G. VAN DEN ABBEELE V. DE STROOPER - TIMMERS (?)
Volgende rijen: F. REGNIERS D. COOREMAN A. DE VRIES F. THIERENS N. HOLBRECHT E. VAN DER MEEREN H. BOGAERT P. VAN SAN R. VERNEIRT O. VERHEYDEN D. HEIREMAN R. VAN LANDEGHEM
We tonen u een 'bankbiljet' dat circuleerde in het naburige Aalsterse dorp tijdens de heisa omtrent de basketbalclub Okapi... De toenmalige Aalsterse burgemeester, Anny De Maght, werd geviseerd. In politieke kringen wees men de burgemeester met de vinger en klaagde aan dat zij persoonlijk geld in de club pompte... En ge weet, als we die van Aalst iets kunnen aansmeren...
Er verscheen al eerder een bijdrage omtrent het standbeeld van Pater De Smet dat van de sokkel viel. Wij konden nog een andere foto op de kop tikken...
De tijd dat mannen het voor het zeggen hadden (hebben), is voorbij! Wat? Als we niet uit onze doppen kijken, staan wij, mannen, binnenkort op straat te keuvelen, terwijl we de ramen aan het zemen zijn, de voordeur aan het afwassen of het voetpad staan te schrobben We kunnen dan een beetje lallen over de hoge prijzen van de groenten in plaats van over het voetbal
De dames lopen hun achterstand in, wees daar maar zeker van! De mannen nemen stilaan de taken over die vroeger specifiek voor de vrouw waren. Boodschappen doen, eten maken, de was en de plas doen, Amai, deden vrouwen écht zoveel?
Het is allemaal begonnen met de "Dolle Minas, weet je nog? Steeds meer vechten de dames voor een plaatsje in de mannenwereld en ze doen het verdomd nog goed ook. Het is wel niet zo makkelijk om dat toe te geven, maar toch
Onze madammen nemen hun vrijheid, er is een verschuiving Als we niet oppassen, worden we in de hoek gedrongen en nemen zij het beleid over de twee seksen in handen. Waar is de tijd dat wij de kostwinners waren, alle beslissingen konden nemen zonder enige inspraak, ja, de plak zwaaiden ?
Gelijke kansen wordt er dan gezegd Jaja, ons lijf is nog ietwat sterker misschien, maar we worden meer en meer overklast Ze hebben het soms wel iets gemakkelijker dan wij. Vrouwen kunnen zich kleden met mannelijke kledij Een broek, een hemd Voor ons ligt dat iets moeilijker. Ik zie me daar nog niet onmiddellijk een rok dragen De vrouwen bewegen zich nadrukkelijker en zelfzekerder door het leven. Dat kan je wel stellen.
Hoe zou jij je voelen in de volgende situatie? Je staat als man aan het kookvuur als je telefoon overgaat en je vrouw laat weten dat ze wat later zal zijn, omdat ze met de collegas een pint gaat pakken Zet het eten maar in de microgolf, schatje! zegt ze zelfverzekerd En? Al om brood geweest en de strijk gedaan? En kom nu niet zeggen dat je nergens van weet!
Deze foto werd genomen tijdens een uitzending van Radio 2 - Oost-Vlaanderen bij de deelname van onze stad aan 'Thuis voor een beeld' (2001). Uiteraard mochten de "reuzen" niet ontbreken...
Vlnr. Gino Bertin (?), toenmalig schepen Pierre Caudron, Mars (Jempi Verhofstadt), Indiaan (Raf Nobels), Goliath (Johny Van Gijseghem) (+), toenmalig schepen Herman Van Den Abbeele en Jean-Michel De Potter.
Vele stedelingen zullen zich nog herinneren dat, waar zich thans deze poort zich bevindt aan de zijkant van het stadhuis, er daar vroeger een piscine stond. Spijtig genoeg kunnen we hiervan geen enkele foto terugvinden... Wanneer mannen er hun plasje maakten, werd door passanten al eens gezegd: "Ze zain wèrral téige 't statouis on 't pisse"...
Liberale bronnen melden dat de nieuwe Vlasmarktbrug voorlopig (de eerste jaren!) niet zal opgehaald worden. Er is namelijk nog geen aandrijfmechanisme voorzien... Betreft dit een grap of wat??? Absoluut niet, dit werd door het schepencollege meegedeeld in de gemeenteraad. Het mechanisme is niet nodig, aangezien de eerste 10 jaar geen pleziervaartuigen verschijnen op de Dender... En een motor die jaren niet draait, loopt vast redeneert het college. Uiteraard zijn er in de stad héél wat reacties op dit nieuws... Zo oppert men dat de brug misschien te smal is om verkeer toe te laten en dat ze misschien niet voldoende sterk is... De berichtgeving op ons blog omtrent het eenrichtingsverkeer dat op de brug wordt ingevoerd, is wel correct. Uit goede bron vernamen wij dat het verkeer zal toegelaten worden in de richting van de Grote Markt. Wij hebben hierbij volgende bedenking: het verkeer komende uit de Ridderstraat zal dus ook via de Grote Markt moeten geschieden. Maar wat gebeurt er dan tijdens de zomermaanden, als men een verkeersvrije markt wil?
Een reactie van Louis Scholliers:
Onze nieuwe fraaie en even onnodige brug...
Ondertussen is geweten dat de nieuwe ophaalbrug NIET opgehaald kan worden. Ja, u leest het goed! Er werd geen motor voor het ophaalmechanisme voorzien. Er zou toch de eerstvolgende jaren geen scheepvaart (plezier) doorkomen!!! Naast te smal, kan ze misschien ook niet sterk genoeg gebouwd zijn om verkeer op te vangen. Enfin, indien er toch vroeger scheepvaart zou zijn, dan kunnen de leden van het schepencollege, afgelost door de andere leden van de gemeenteraad, de brug handmatig bedienen. Mogelijk gaan ze er een tredmolen aan toevoegen, zodat het principe van de oude middeleeuwse kraan in ere wordt hersteld. In Brugge staat nog dergelijk exemplaar te bewonderen. Waarom moest die brug er nu eigenlijk al komen? Wegens aanbieding in de solden denkelijk. Dendermonde maakt zichzelf beroemd, naast de benamingen fifty en concrete city, krijgen we er nu ook nog Kemelcity bij. Na de erectie (oude Scheldebrug) hebben we nu de impotente (nieuwe Denderbrug). ' t Zal beteren, hahahaha.
In 1995 werd in de periode rond Pasen een gigantisch paasei getoond in de hall van het Administratief Centrum in de Franz Courtensstraat. Chocolatier Karel Peeters, op dat ogenblik gemeenteraadslid, vervaardigde het ei. Op 18 april werd het aangesneden en verdeeld onder het personeel van de stad, het O.C.M.W. en de gemeentescholen. Toenmalig schepen Alfons Hermans kreeg de eer het ei te verbrijzelen onder het goedkeurend oog van Karel Peeters en zijn echtgenote Christiane Lauwers.
In april 1995 vierden Charel Eeckhoudt en Julia Roels hun gouden bruiloft. Charel was jarenlang melkventer in de stad en Julia baatte gedurende vele jaren de herberg Polderzicht uit in de Donckstraat.
Leerlingen en onderwijzers van de zondagsschool of de 'patronage'. De foto werd genomen op de speelplaats, die paalde aan de Nachtegaalstraat (einde van de 19e eeuw).
Het VIde Moderne Talen van het K.A. zet op het einde van het schooljaar de leerkrachten in de bloemetjes.
Leerlingen:
Bart Bernauw - Anne Callebaut - Nadine Cools Michèle Crick - Linda Debusschere - Miriam De Nil - Annick De Ridder Marc De Ridder Gerd De Rouck Carin De Waele - Gaby D'Hooghe Stefaan Fruythof - Petra Laureys Christel Lissens Rita Moens Olga Muylaert Martine Poppe Franki Sarens Aster Smekens Els Sterck Marianne Van Den Bossche Marika Van Gysegem Lutgarde Van Langenhove - Leo Van Maele Karin Van Weyenberg Frank Vereeken Christel Willekens
Leraars:
o.a. J. De Wette, A. Martens, S. Smets, G. Van Keer
Zi, dâ lig nâ-j-al nen tait op manne léiver, mor ik èm dor nog nuët niks willen auver zègge... Auver ne gillen tait èmme d'r e poër zotte van Oilsjt ier op de Mèrt e saurt van e pèirt komme pladaize... Ten iëste stont mè van dem balange ni-j-oën. We wéite dâ ze gintjer sjaloes zain van ons Pèirt, mor dâ ze mè-j-éir onnuëzelait gintjer blaive, nowô! Ik moet er nâ wèl bèizègge, dat er ier in Dèrremonde uëk zitte die ni gillegans zouiver zain zènne. Dâ spèl van Oilsjt stont ier nog mor zjust en d'r moeste d'r e poër éire kop ouitwèireke en dâ 'koeinsjtwèirek' d'r in stikke vaniën gon sloëge. Dâ was nâ-j-uëk wèrral ni vandoen... Ik néim nâ wel oën dâ 't gië stik was vèr in iën van ons muzéis te zètte, mor op den DDS koste ze dâ wel geplasséird' èmme, tèn ouën z'op Appels uëk e Pèirt!
De meesten kennen, hetzij door de kleinkinderen of om andere redenen, het liedje 'Lief klein konijntje heeft een vliegje op zijn neus'... Wij publiceren de liedjestekst over een ander vliegje, namelijk een strontvlieg...
Ballade van de strontvlieg... Wijze: Wij zijn niet bang Tekst - dialect: Piër van Tatjes
E strontvligske zat in 't pissain Wor kost dâ bistsje kontènter zain Want op ne kiër, binsjt dâ 't d'r zat Kwamp er iëne pisse en 't wirt klaitsjnat.
Mè zan ugskes toe, snauf et de géir 't was ni-j-op d'ugte van 't gruët malléir. En 't viel benèje en 't spoejlde méi déir dâ klèi ruësterke van de wéicéi.
De zéidelès is vèr de vraan wâ dad'in een véirbroek zitj, kènde ni betraan...
Schoenmaker Jan De Ridder, zijn echtgenote Pauline Delcart en zoon Hendrik voor hun bedrijfje (later Riddershoe, uitgebaat door Hendrik) in de Bogaerdstraat.
Léo AERTS Roger BATEN Frans BELON - Hendrik BERNAERT - Jean BIVA Hugo BUYDTS Willy CAUDRON Camiel DE BRANDT Alfons DECK Jozef DE COSTER - Marcel DE DECKER - Johan DE MUNCK Michel DE SMET Léon DE VILDER Julien DUQUENNE Jan HAEMS - Firmin HILLAERT François KIEKENS - Alfons MAES - Frans MESKENS Jozef MOENS - Pierre MOORTGAT Eddy ONGENA - André THIENPONT Marc VAN CAUWENBERGHE César VAN CLEEMPOEL Gilbert VAN COMPERNOLLE - André VAN DE VONDEL Antoine VAN HOECKE Jean VERCAUTEREN - Emiel VERHELST Yvan VERHOFSTADT - Roland VERVRANGEN Yvan WANGERMEE Marcel WATERSCHOOT
Leraar J. VAN BIESEN
Schooljaar 1946-47 - 5de leerjaar Bvan de RMJS
François BAEKENS Karel BIJL - Firmin BOGAERT Lucien BOGAERT - Pierre BROOTHAERTS François DAVIDT Marcel DE BOCK Pierre DE PAUW - Richard DE RIDDER Rafaël DE VLEESSCHOUWER - Roger EVERAERT Pierre GUNS Gery HAENTJENS Gilbert HEIRWEGH Marcel HOLBRECHT - Willy LORET - Gustaaf MAGERMAN Théo MERTENS August MEYERS Oscar OSSELAER Jean PORTAELS François ROSEZ - Jozef SANDERS Etienne SEGHERS Emiel VAN BELLE - Frans VAN DEN BROECK Jozef VAN DER MEEREN - François VAN STEEN - Jan VAN STEEN Marcel VEIREMAN Louis VERRIEST Marcel WAEGEMAN Gilbert WATERSCHOOT
Ter gelegenheid van 11 november werd een Te Deum gehouden in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, in aanwezigheid van de militaire en burgerlijke overheden. Nadien had een hulde plaats op het Heldenplein.
De stoet diende zich langs de noodbrug naar het oorlogsmonument te begeven.
Tot slot een defilé van de burgerlijke en militaire overheden...
Op diverse plaatsen in de wereld wordt vandaag stilgestaan bij het einde van de Eerste Wereldoorlog, precies 91 jaar geleden. Op 11 november 1918, om 11 uur, tekenden Duitsland en de Geallieerden de wapenstilstand in een treinwagon in het Noord-Franse Compiègne, waarmee een einde kwam aan vier jaar oorlog op een schaal die nooit eerder was vertoond, waarbij miljoenen soldaten het leven lieten.
De kaart van Europa werd drastisch gewijzigd en de kiemen werden gezaaid voor de opkomst van communisme en fascisme
Enkele maanden geleden bogen enkele mensen zich over de Hollandse infanteriekazerne. Zij vormen een werkgroep en zijn van mening dat er dringend iets moet gedaan worden om de kazerne van verder verval te redden. De kazerne werd gebouwd in 1828 en bestaat uit 2 bouwlagen.
Het gebouw staat er reeds jaren te vervallen. Sedert het vertrek van de technische diensten van de stad is deze toestand nog verergerd. Er dient opgetreden voor het verval te groot wordt.
Dat de site als historisch erfgoed van groot belang is, is een vaststaand feit. Eenmaal gerestaureerd zou het alvast een mooie toets geven aan de stad. Het is gelegen aan een drukke invalsweg en pal in het stadscentrum, wat pluspunten zijn die meer mogelijkheden bieden voor een herbestemming naar commercieel, toeristisch en cultureel gebruik.
Een stukje geschiedenis: (bron: website stadsbestuur - www.dendermonde.be)
In de loop van 1929 besloot het Dendermondse stadsbestuur rond het eeuwfeest de onafhankelijkheid van België grootse feestelijkheden in te richten. In een stad als Dendermonde waar de wederopbouw van de immense oorlogsschade nog een dagelijkse realiteit was, wou men ook de doden niet vergeten. Op 17 januari 1930 liet de burgemeester aan de lokale afdelingen van de Vaderlandse Verenigingen weten dat het stadsbestuur de feesten wou inzetten met een herdenking aan de gesneuvelde helden, waarvoor een monument zou worden opgericht op het Krijgskerkhof, boven de kelder waarin de gesneuvelden begraven lagen.Na 1935 werd het voorheen door een muur volledig afgescheiden Krijgskerkhof vanop de burgerlijke begraafplaats beter toegankelijk gemaakt. Op vraag van het Ministerie van Binnenlandse Zaken werd het oorlogsmonument toen naar het uiteinde van het ereperk verplaatst en voorzien van een nieuwe sokkel.
Morgen, op 11 november, wordt de wapenstilstand herdacht.
Op 11 november1918 om 5 uur 's nachts werd de Duitse capitulatie in een treinwagon op het westelijk front in Rethondes (Bos van Compiègne) getekend door Foch en de Duitse delegatie, maar de wapenstilstand ging pas in om 11 uur. Tijdens deze laatste 6 uur vielen aan beide kanten nog vele slachtoffers, terwijl de overgave al ondertekend was.
Beenhouwer Georges De Smedt - in de volksmond ook Den Blaffer genoemd - aan zijn beenhouwerij op de Oude Vest, samen met zijn echtgenote Zanderine Delcart en haar zuster Pauline. De jongen (L) is waarschijnlijk Hendrik De Smedt.
Gilbert BEDA - Florent BORMS Edgard DE CLIPPEL François DE COCK - Gilbert DE LEEUW Roger DE WAELE Eric GABRIEl Eric HEREMANS Gilbert HOFMAN Theofile LEYSEBETTENS Hugo MOENS Hugo PAUL Michel PELEMAN Robert TAS Gustaaf Van Damme Roger VAN DAMME Gustaaf Van Den Bossche Emile VAN DER STRAETEN Isidoor VAN DER STRAETEN Omer VAN LEMBERGEN Prosper WILLEMS
Op 11 november worden naar jaarlijkse traditie de oorlogsslachtoffers herdacht. Klik op onderstaande link en u kan een lijst raadplegen van oorlogsslachtoffers die begraven liggen op het militaire kerkhof te Dendermonde.
Zittend (v.l.n.r.): Georgette CLEEMPUT Amanda ROSEZ Yvonne VAN SANDE X Elisabeth BUYS Jeannine VAN DAMME Yvonne CLEEMPUT X - Henny UYTTERSPROT Francine FRAIPONT
Middenrij: Jeannine VAN GASSE X Martha MEERT Annie GOOSSENS Marie-Louise DE BOCK Irène VAN ONSEM Lydia COUVREUR Marie-José VAN ZWOL Rosa VERMEIREN
Bovenste rij: Solange DE LANDTSHEER Jeanne HEUNYNCK Denise DE WOLF Mariette VAN HAUT X Yvonne VAN HAUWERMEIREN Maria GOOSSENS Iris VAN STEEN Marie-Louise SAEY Blanche WILLEMS
Zitten ook in de klas: Maria MOENS - Ghislaine VAN DAMME Jacqueline VAN DAMME - Diane VAN DEN ABBEELE
(Met dank aan Annie Goossens)
Schooljaar 1941-42 - Iste middelbaar B van de RMMS
Christiane Cadron - Maria De Saeger - Clementine Gobel - Lisette HELLEBOSCH - Lydia Meus - Nelly MOORTGAT - Maria Peleman Rosa Pieters - Liliane Scholliers - Leona Segers - Jeanne Temmerman - Clementine Van Acker - M.-Th. Van Cackenberghe Paula Van der Poten - Celina Van Geert Gilberte Van Hemelrijck - Lea Van Holsbeeck - Diane Van Malderen - Maria VerhelsT - Simone Verhelst - Marie-Thérèse VERLEYEN - Yvonne Verleyen - Paula Willems
Een foto genomen tijdens een Sinksenbraderij in de Bogaerdstraat (1982). Vanaf de bovenverdieping van 'Esthetica An' werpen tante Terry (Van Ginderen) en Anne-Marie De Ridder (R) gadgets te grabbel. Het meisje tussen beide dames is Patsy Waverijns, de fotograaf (L) is Jozef Waveryns.
Mariette BAETSELIER Lea BOEL Andrea BONNAERENS Marie-José BUYS Diane CALLEBAUT Rosa DE BOCK Nelly DE KONINCK M. Louise DE MEYER Christ. DE RIDDER Henriette DE RIDDER Paula GOOSSENS Yvonne KELBAERT Adrienne MOENS Henriette MOERNAUT Irène SANDERS Irène STRAETMAN Joh. VAN CAMPEN G. VAN DEN ABBEELE Georg. VAN DEN BERGHE Maria VAN DER MEULEN Christ. VAN IMPE Evel. VAN MALDEREN Irma VAN RANSBEECK Gilberte VERHAEGEN Rosine VERSTREPEN
Leraressen M. VERTONGEN-SMIT - M. BOMBEY (verdoken)
Een foto die genomen werd in Tildonk (rond 1925). Op de foto stond achteraan vermeld: Ros Beiaard en de Vier Heemskinderen... Wij vermoeden dat deze foto werd genomen ter gelegenheid van een of andere stoet aldaar...
In de kranten vernamen we dat er opnieuw heisa is ontstaan omtrent de Sinten. Het Sint-Maartengenootschap stelt dat Sinterklaas veel te vroeg op de proppen komt.
Toch laat het stadsbestuur weten dat Sinterklaas dit jaar in de stad zal ontvangen worden op zondag 22 november in een heuse spiegeltent.
Het schepencollege heeft de verdeling van het nieuwe handelscomplex aan de Mechelsesteenweg goedgekeurd.
De bruto verkoopoppervlakte van het handelsgeheel bedraagt 5.239,35 m2, waarvan 4309,24 m2 zal ingericht worden als netto verkoopoppervlakte. Dit is de oppervlakte bestemd voor de verkoop en toegankelijk voor de klanten, kassas, front-end en de niet-overdekte verkoopoppervlakten inbegrepen. De verdeling van de netto verkoopoppervlakte over de verschillende zaken is: - 671 m² voor Avance (schoen- en kledingwinkel) - 637,94 m² voor Ixina (keukenzaak met bijhorende elektro en accessoires) - 750 m² voor JBC (kledingzaak voor dames, heren en kinderen) - 210 m² voor Prémaman (detailhandel met artikelen voor babys, kinderen en aanstaande moeders) - 2.041 m² voor AS Adventure City nv. (kleinhandel in outdoor en vrijetijdsartikels).
In de Sint-Rochusstraat, ter hoogte van het R.A.C. t Saske, worden parkeerstroken in grasbetontegels aangelegd. Er werd immers tijdens een volksvergadering duidelijk dat er in die omgeving nood is aan parkeergelegenheid. Veelal wordt daar nu wild geparkeerd met de nodige boetes tot gevolg.
Hopelijk vergeet men het verkeersteken niet weg te nemen na het aanleggen van de stroken
Schooljaar 1936-37 - Iste middelbaar B van de RMJS
Marcel BAECK - Achiel BOGAERT Octaaf BRANDT Hector CLAESSENS Jozef COOLS Hendrik DE BONDT André DE GEEST Hector DE HAUWERE Denis DE KEIJZER Firmin DE KINDER Albert DELANOEYE Gustaaf HEYVAERT Frans HOLBRECHT Heinrich MAHLER Jozef MEYS Jozef MINNEBO Prosper OST Alfons PIETERS Julien SEVERS Alfons VAN DEN ABBEELE Petrus VAN DEN STEEN Gaston VAN DER MEEREN Pierre VAN DER MEEREN Theodul VAN DIJCK René VAN GEIRT André VAN GOETHEM Robert Van GRASDORFF Gustaaf VAN ONSEM (zittend, 2de van rechts) Emery VERBEKE Oscar VERBELEN René VERMEERSCH Marcel VERMEIREN Marcel VERVRANGEN Eugène WARNIER Jozef WATERSCHOOT
Leraar onbekend
(Dank aan G. Van Onsem)
Schooljaar 1936-37 - IIIde middelbaar van de RMJS
Onderste rij (v.l.n.r.): X Paul Bosteels Adhemar SMET X Pierre DE SMEDT Paul BOSTEELS Omer DE ROCKER X
2de rij (zittend): Edward HEUNINCKX Gustaaf HUYGENS leraar J. DELAUNAY Piet LAMBRECHT Marcel MORNAU
3de rij (staand): Henri EECKHOUDT Lievin DE KONING X Achiel DE WAEL
Bovenste rij: Leonce BRUYNINCX Roger BRAECKMANS Maurits MAES Roger VAN BIESEN Etienne BOGHMANS Emiel STAELENS Karel DE BUCK X
In de klas zitten ook nog Maurits ROTTIERS François SCHELSTRAETE Willy VAN DER MEEREN Alfons VAN DER MEIREN VAN PETEGHEM
De miëste manne zèlle t van tien néige nog miër as goe wéite Den tait in t Klei Kastilke im Brissel
Faitelaik zajje ginne man as ge dr ni gewéisd ètj, nowô. Be mèi-j-ist al een taike léin, mor k èm dr uëk mam proeve moete gon aflègge en k èm z afgelèit, zènne! k Was dr nog ni binne of t was al mis! Dr stont dr iëne bouite mè zâ kostum van Bèlsj léiger oën en ik vroeg on die mènsj: Kammeroët, bennek ik ier op t sjust adrès?. Diën ouë gilzéiker t smèires ambras gat mè zan koeketien, want die vlaug dr ouit téige mèi dât ni schuën n was! Die begost dr te roepe en te tiere van: Mènneke, ik bèn van dem balange ginne kammeroët van aa, en dâ zèlde gilzéiker nog wel ondervinne! Ik antwaurdege vrië beléift: Makker ge moet zuë neig ni roepe téige mèi, ik ben ni duëf, zènne, of t zouë moete zain dâ den doktaur ier straks zegt va wél! Die kèirel die wir blaat, ruët en groen tegelaikertait en â begost nog nèiger te roepe. As ge ni mokt dâ ge binne zait en dâ ge dor in die raut goë stoën zèld ier sebiet nikker ewwâ gon méimoëke!!! riep die geluk as dèlse dievels Ik zei dâ assen dâ stiller moest gezèidèmme dâk dâ giëlzéiker uëk wel zouë guërdèmme Ik staptege déir en t iënegste dâk nog guërdn èm daddis: Ik zal vèr aa nikker zèrge mènneke!. Ouit beléiftait drouëdege k ik mè-j-om en ik zei: Merci kammeroët!
Was datter in iëne kiër e spèl. Ik moest derèkt mè-j-èm méi bè nen uëgen tip! Ik moest in die zannem berrau komme. Milledzjuë ge kost derèkt zien dâ dn die dr ewwâ te zèggen ouë, zènne Giël die zanne frak stond vol stèrrekes en stréipe. Diën ouë gilzéiker al nen aurlogt of twië gewonne! A sprak mè vrinnelaik oën en â zei-j-in t schuë Vloms: Ge zijt hier bij het leger en hier is het niet bepaald om te lachen. Ik kost er ni van auver dâ die zuë vrinnelaik was en ik antwaurdege: Mannem beste meniër, ik èm t al willen uëre. Die kèirel dor bouite, die kan tien kiëre zuë neig roepe as mâ nonkel Tisj, en die kan dr uëk wad af, zènne!. Nâ schauf die zanne stoel achterouit en binsjt datten èm recht zèttege begost die dr uëk te kéile gelèk ne zot! Hier temt men leeuwen riep die in iëne kiër. Ik was man mouil wèrral ni miëster en ik zei: In de sirk uëk meniër En ik pèis dâ mâ leste antwaurt dr gië goed on gedoën éit, want ik èm i mannen tèirem dikkes petatte moete schèlle, zènne!
Demonstratie van de stedelijke brandweer tijdens een opendeurdag (1992).
Bevrijden van een geknelde persoon uit een voertuig en vervoer per ambulance. We herkennen onder meer Leonard Van Ransbeeck (links), Eric Van Der Schueren (midden) en Patrick De Vos (rechts).
Vanaf het IIde Middelbaar gaan (v.l.n.r.) Celine De Cock - Paula Ringoot - Magda Claessens - Andrea Ringoot, allen leerlingen van de RMMS, naar Gent naar school, omdat de RMMS geen Latijn aanbiedt.
Wij brachten nog maar eens een bezoek aan de werken die momenteel bezig zijn aan de Vlasmarktbrug. Ondertussen weten wij dat de rijweg een breedte heeft van 4,50 meter. Enig gezond verstand leert ons dat er dus eenrichtingsverkeer zal doorgevoerd worden. Binnenkort hopen wij u foto's te kunnen tonen van de geopende brug...
Een verantwoordelijke voor de werken liet ons weten dat de laatste dagen heel wat verhalen de ronde doen. Tijdens gesprekken van kijklustigen ving hij onder meer op dat toch wel duidelijk te zien was dat de vorm van de brug verwees naar het Ros Beiaard en de Vier Heemskinderen... Van fantasie gesproken!!!
Blanche ABBELOOS Hortense BLONDEEL - Ghislaine CADRON - Diane CALLEBAUT Margriet DEBOEY Elza DE COCK - Emma DE COCK Josine DE RIDDER - Leona GEERAERT Yvonne KELBAERT Irène LAUWERS Marie-Charlotte MAES Paula PHILIPS Fernande RUMBAUT - Simone SMET Olga T KINDT Georgette VANDENBERGH Germaine VANDEN BORRE - Denise VAN GEIRT Jeanne VAN REGENMOORTEL Josephine VERCAUTEREN Suzanne VERHOFSTE - Francine VERSCHELDEN Mariette VLIEGHE
(Dank aan F. & J. Van Cauter-De Vriese)
Schooljaar 1930-31 - 5de leerjaar van de RMMS
Onderste rij (v.l.n.r.): Liliane VanDerDonckt Maria van Nuffel Yvonne Moens Paula Piqueur Maria Meulebroeck Leontine Putteman Odile Van Haver Maria Wauters Rachel De Baetzelier Marcella Boel Francine LanckBeeN
2de rij: Julia Temmerman Diane Lefevre Georgette Daeninck (mijn tante!) - Maria Durinck Suzanne Willems Georgette tKindt Julienne De Coster Francine Vermoezen Mariette De Koninck Sophie De Geest Gilberte Abbeloos Jeanne Van Aken X Gilberte VanDeVelde
3de rij: Lea De Bock Albertine De Decker (?) Yvonne Van Haver Léa Van Cauter (?) Paula Bosteels Rachel Boone Emilienne Bauwens Marie-José Philips Jeanne Van Den Haute Elza Heuvinck
Bovenste rij: Suzanne VanDeVelde Herm. Schevernels Jeanne Luypaert Germaine Van Muylders Georgette DethIse Diane Rombaut Mathilde De Meester Celine Minner X
't Kwamp van de wéik nog isj te pas auver ons Pèirt mè-j-iënen dâ nief in de gebiere komme wuënen is. Den iëste kiër datten zanne smikkel aupedéi ouë' al g'uërt dâ't nen Oilsjtenèir was! Ik pèisdegen i man èige, Piër mènneke, ziet dâ'g op â kievief zait, nowô! A zèi dâ zin Oilsjt uëk attait e pèirt g'at èmme. Ik zei: 'Vanèigest dâ, dâ stik ballatom op wiele, alléi as ge dad' e pèirt kèn noeme!". Diën Ajoin antwaurdege mè: "Ge moet ni-j-onnuëzel doen, 'k èmme'k ik dad' ier ni-j-auver dâ ballatommepèirt, ik spréik auver véil vroeger... "Wacht twië menniete" zèi dië téige mèi "ik ben derèkt vedrom!". A gingk in zan ouizeke binne en e poër sekonde nodien kwampen bouite mè-j-e portret in zan ant. "Ier zi" zèi diën Ajoin "daddis 't Ros Bajjort van Oilsjt!". Nâ kéike'k ik nor dâ portrèt en nâ begoste 'k ik d'r toch te lache, nowô. Diën Oilsjtenèir bekéik mè ze dwoës as iet... Ik zèi: "Mor mènneke, noemde gè dâ nâ-j-e pèirt?"... "Daddis nondezjuë e schèrmingkel dâ bè-j-ons alènsj in de stoet ni zouë mauge"... "Jommer" zèi dië kèirel "daddis ier ni vèr te lache zènne, daddis ècht 't Ros Bajjort van Oilsjt en de réize". Ik antwaurdegen èm: "As ge gè vintj dâ dâ 't Pèirt van Oilsjt is, tèn zouë'k ik dâ'k ik van aa was toch isj nor ne spèsjalist goën zènne...
Alléi zeg nâ zelf, beziet dâ nâ-j-isj! Kènde doër nâ-j-om de liefde Gots é Ros Bajjort en réize vâ moëke??? 't Is nondedzjuë pessies nen éizel mè ne kaulezak auver zâ laif! En die réize??? Wel, wel wel! Tèn is ons Pèirt en ons Gruëte Manne toch ewwâ d'anders, nowô?
Klasfoto Heilige-Maagdcollege. Schooljaar 1988-'89 - 5e leerjaar.
Boven: v.l.n.r. Paul Verhaege, Ruthger Hofman, Jeroen Mortier, ..., Kim De Kinder, Michael Beeckman, Sam Heuvinck, Hans Preneel Midden: Ben De Troch, Tim Ophalvens, David Caudron, Toon Pauwels, Bart Windey, ..., Erwin Buggenhout, Bart De Coker, Geert De Rijcke, Tom Geerinck Onder: Tim Wauters, Carl Willaert, Patrick Smekens, Wim(?) Van Impe, Dennis Verhofstadt, Nicolaas Vander Plancken, Franky (?), Christof Vercauteren(?), Bart Eeckhoudt, Rob De Schutter Leerkracht: Wim Piqueur
Vroeger was hier een 'bewaarschool' (thans kleuterschool genaamd) van de Zusters Maricolen, waar wijzelf ook nog op de schoolbanken gezeten hebben (zie een foto op dit blog).
Alvorens toe te leven naar het nieuwe jaar komen wij nog even samen bij elkaar. Met bloemen, chrysanten met prachtige kleuren, gaan wij rustplaatsen van geliefde familie opfleuren.
Zij die niet meer zijn, staan die ene dag centraal. Wij herinneren ons en aanhoren hun levensverhaal. Over hun liefde, geluk, het lijden, het gaan en zoveel meer dat in onze herinnering blijft bestaan.
Wandelend op het kerkhof, van zerk tot zerk gaan hier en daar eens, bij familie of vrienden blijven staan. Een gebedje en een traan
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.