Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
Tijdens de Sinksenbraderij van 1981, georganiseerd door de dekenij Bogaerdstraat-Dijkstraat, werd Peke Rammekeszand na enkele jaren afwezigheid opnieuw van stal gehaald...
Dit unieke exemplaar werd vervaardigd door Marie-Margriet Decock, de echtgenote van Jozef Klerdan, kleinzoon van Lange Jef - de speleman - van wie eerder een bijdrage op ons blog verscheen.
Albert De Roocker (°Dendermonde 1904) verdedigde verscheidene jaren onze nationale kleuren met vaardige stoten van degen en floret. Hij nam onder meer deel aan de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. In 1930 werd hij tweede in het WK te Antwerpen, waaraan toen 120 schermers deelnamen. Van 1929 tot 1939 behaalde hij telkens de titel van Belgisch kampioen. De Roocker speelde ooit nog voetbal bij KAVD en was van 1925 tot 1928 trainer bij het grote Union van toen. Ook bij Boom en White Star was hij actief.
Foto genomen aan de toog in de Mariakring (jaartal onbekend).
We herkennen onder meer: uitbaatster Mathilde Van Hove (uiterst links), A. Bogaert (2e van links). 4e van links is juffrouw Maria ('t stoelvraake), die jarenlang het stoelgeld rondhaalde in de Onze-Lieve-Vrouwekerk...
Bakschietersclub 'Regent' van het gelijknamige café aan het station (ondertussen verdwenen) met de kampioenenviering van François Van Den Berghe (jaartal onbekend).
Foto genomen tijdens de jubileumviering van de heer en mevrouw Van Hoorebeke. Beroepshalve waren zij binnenschippers en woonachtig in de Prudens Van Duysestraat (begin de vijftiger jaren). We herkennen onder meer W. Van Daele, Pros Engels, Van Wambeke, J. Wielandts, mevrouw Van Acker, A. Bogaert en M. Gyssens.
Ter verduidelijking hebben we de foto in twee gepslitst om zo de personen beter te herkennen.
In 1980 verhuisde de ambulancedienst van het OCMW naar de stedelijke brandweerdienst. Na een voorval in 1979, dat heel wat discussie over de snelheid van de interventies tot gevolg had, werd de ambulancedienst overgedragen.
De ploeg die de dienst verzekerde in 1980 bij het in ontvangst nemen van een nieuwe dienstwagen. Vlnr. M. Gillis, C. Praet, R. Van Hove, H. Van Droogenbroeck, J. Verhofstadt, W. De Clercq, P. Goossens, J. Tas, A. Leybaert, R. Bijl, M. Stans, (vooraan zittend) F. Moortgat.
Foto's genomen ter gelegenheid van het huwelijksjubileum van F(iel) ... en echtgenote Verstappen (begin van de vijftiger jaren). Meer informatie omtrent de namen ontbreekt. De beelden werden genomen achteraan in het gebouw in de Zwarte Zusterstraat, waar een tijdlang de diensten van het Rode Kruis waren gevestigd. Het koppel woonde op de hoek van de Emiel Van Winckellaan en de Zwarte Zusterstraat, waar jarenlang de praktijk van dokter Caudron was gevestigd.
Het 'feestcomiteit', met onder meer N. Van Daele, A. Bogaert, O. Van De Sype, E. Gorus, De Bruyn, M. Gyssens, C. Van Acker, Burssens, Vermeir. Ook Jef 'den bruggendraaier' (3e van R) staat op de foto. Onderaan de jubilarissen.
Zij werd gebruikt voor het omroepen van openbare berichten op vaste plaatsen. Op de bel vinden we, behalve 1752-1946, de initialen van enkele omroepers.
De watersnood van de afgelopen dagen raakt stilaan uit de belangstelling. Misschien wordt het toch nog angstig afwachten met de aangekondigde winterprik van midden deze week Wellicht is de ondergrond danig verzadigd, zodat er niet veel water mag vallen om opnieuw problemen van overlast te veroorzaken.
De spiegeltent die op de Grote Markt stond opgesteld, heeft blijkbaar zijn diensten bewezen. We lieten ons vertellen dat er bij elke organisatie die er plaatsvond, geen nood aan belangstelling was. Hoewel de plaatsing ervan toch voor verdeelde meningen zorgde. De foor mag niet op de markt doorgaan, maar een dergelijke tent die men vroeger ook als kermisattractie kende is dan weer geen probleem. Ja, goed, laat het maar aan de bevoegde instanties over. Zij evalueren toch wat wel of niet kan.
De carnavalisten zitten dan weer met de handen in het haar. Hun werkhal lijkt zo lek als een zeef en het huurcontract ervan loopt af eind deze maand. Een dringende noodzaak dus om een andere locatie te vinden, maar een verhuis zit er nog niet onmiddellijk aan te komen. Er wordt een project voorzien waarbij de stationsomgeving drastisch zal worden gewijzigd en daar behoort ook het terrein toe waar de werkhal nu is gevestigd. Maar men heeft het nog maar over een project dat in feite nog dient opgestart.
Door het wegvallen van de werkhal zouden ook enkele verenigingen uit Sint-Gillis in de problemen komen, want in de werkplaats worden ook wagens voor de bloemencorso gemaakt.
Wellicht moet er worden gezocht naar een ruimte die ook de mogelijkheid biedt aan verenigingen uit de deelgemeenten om erin te werken. Ideaal zou een atelier op het industrieterrein Hoogveld zijn, waar zowel de Dendermondse carnavalsgroepen, de wagenbouwers van de bloemencorso en de carnavalisten uit Baasrode terecht kunnen. Ook Baasrode kampt immers met een dergelijk probleem. De schepenen van openbare werken, van financiën en van feestelijkheden kunnen alvast beginnen met een gezamenlijke actie Misschien is het tijdstip geschikt om in 2012 stemmen te winnen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De carnavalisten zijn ondertussen toch weer gegroeid in aantal!
En hoe zit het nu met de jachthaven, de motor van de Vlasmarktbrug, de werken aan de Mechelsesteenweg, het dossier van de nieuwe gevangenis en andere lopende zaken?
Kapitein-commandant Joseph Tas kwam na Achiel Van Den Driessche als bevelhebber van het brandweerkorps (juni 1974). Vijf jaar later werd hij opgevolgd door Alfons Quisquater.
We herkennen onder meer: Marcel Defleur, Adhemar De Landtsheer, E.H. Rombaut, Marc Hermans, Luc De Saeger, Johan Leybaert, Jo De Bock (?), Martin Ophalvens, Koen Van Der Veken, ...
Staande (vlnr) ?, Adolf Vergaelen, Henri Calbrecht, Jozef Van Nieuwenhuyse. Zittend (vlnr) P. Vander Jeught, Maurice Maes, Nestor Ducaju en Jozef Vergaelen.
Foto genomen tijdens de begrafenis van burgemeester Albéric Van Stappen (1875-1934). Deze katholieke politicus was behalve burgemeester van onze stad (van 1920 tot 1934) ook een tijdlang senator. Van Stappen overleed in mei 1934.
In 2007 werd hem in de nieuwe verkaveling aan de Koning Boudewijnlaan (in het verlengde van de Vlotgraslaan) een straatnaam toegekend, nl. de A. Van Stappenstraat.
Het carnaval van Aalst is erkend als werelderfgoed. Geen opzienbarend nieuws, als men weet dat ons begijnhof, ons Ros Beiaard en onze Gildenreuzen dergelijke erkenning al geruime tijd geleden verkregen. Het is echter naar de ajuinenhoofden gestegen en men spreekt al van een 'themapark' rond carnaval... Het doet ons onmiddellijk denken aan Eddy Wally. De brave man droomt ook al enkele jaren van een 'Eddy Wallyland'... Wat zong Peter Blanker ook weer? Ah, ja, 't is moeilijk bescheiden te blijven...
Klik op onderstaande link om de reportage van TV Oost te bekijken.
De Mariakring werd in 1874 opgericht door de "Congregatie voor mannen". De herberg en sociaal trefpunt werden verbouwd in 1955. Nadien kende de herberg verscheidene uitbaters. De KSJ heeft er al enkele jaren een onderkomen in een klein pand dat zich naast de feestzaal bevindt.
De site was ook de stek van de gekende Kringfeesten.
Ter gelegenheid van de doop van reus Johnny kregen de jonge dragers Gianni Van Gijseghem en Kevin Leybaert even de gelegenheid langs te gaan bij het Ros Beiaard en de Gildenreuzen in de kazerne.
Reus Johnny bij 'zijn' reus Goliath... Een emotioneel moment om nooit te vergeten.
Afgelopen zondag werd reus Johnny gedoopt, een initiatief van Gianni Van Gijseghem. Gianni is de zoon van Johnny Van Gijseghem, die vier jaar geleden op 42-jarige leeftijd plots overleed. Hij was drager van gildenreus Goliath. Zoon Gianni vervaardigde samen met Kevin Leybaert (telg van de Leybaertfamilie die in 1958 als Vier Heemskinderen het Ros Beiaard bereden) en enkele anderen een reus als eerbetoon aan zijn vader. De echtgenote van Johnny spendeerde een aantal uren aan de kledij van de reus. Reus Johnny werd afgelopen zondag gedoopt, net op de dag dat Johnny zou verjaren. Enkele beelden...
Bovenstaande foto toont ons het huis op de hoek van de Lodewijk Dosfelstraat en de Gentsesteenweg enkele jaren geleden. Het betreft een modernistisch getint hoekpand uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, dat de hoek duidelijk markeert. We zien een dynamisch gevelontwerp versterkt door de materiaalkeuze van gele baksteen afgewisseld met grote wit bepleisterde vlakken. Hoge smalle gekoppelde vensters in getrapte bakstenen omlijstingen. Verdiepte voordeuren met twee zijlichten, aan de Gentsesteenweg bijkomend versierd met half- en kwartronde zuilen bekleed met zwarte tegels, onder een kordonlijst.
Hoewel gisteren het grootste gevaar in onze regio was geweken, bleven de hulpdiensten toch in staat van paraatheid. Enkele beelden van hoge waterstanden van afgelopen zondag...
Niveau van de Schelde rond 11.00 uur...
Ter hoogte van het ponton...
Een tamelijk hoge waterstand van de Vondelbeek aan de Kalendijk...
Bastion IX werd in de Hollandse periode aangelegd als onderdeel van de verdedigingsgordel rond Dendermonde en de Wellingtonbarrière, in de Belgische periode, volgens cartografisch materiaal tussen 1857 en 1879, uitgebreid met een kazemat, een patronenfabriek en een drietal hangars. Van deze uitbreidingscampagne bleven de kazemat en de patronenfabriek behouden die thans deel uitmaken van de campus van het Sint-Vincentiusinstituut.
In 1952 werd de vestinggracht achter het bastion opgevuld. In 1968 werd de site verworven door de C.O.O. (Commissie voor Openbare Onderstand, de voorloper van het huidige OCMW) en doorverkocht aan de zusters van Sint-Vincentius a Paulo. Als onderdeel van de campus van het nabijgelegen Sint-Vincentiusinstituut zijn er nu op het terrein een peutertuin, kleuter- en basisschool met sportterrein ondergebracht.
De abris-voûtés of kazemat (bomvrije schuilplaatsen) met aarden wal en de patronenfabriek bleven bewaard.
In dit gedeelte was de patronenfabriek ondergebracht.
Sinterklaas komt op zondag, 21 november naar Dendermonde!
Om 13u30 verwelkomen we hem samen met zijn zwarte pieten in de spiegeltent. Alle kinderen krijgen van de sint een cadeautje en iets lekkers! Wil jij de sint graag je tekening afgeven? Dat kan tot 17u30.
In de spiegeltent houdt een zwarte pietenband de sfeer erin, er is animatie, er is grime en zoveel meer. Twee gratis voorstellingen van 'Ook de Sint steekt zijn vinger in de lucht' van Jan De Smet zijn voorzien in CC Belgica om 14u en 16u. Reserveren is wel aangeraden (CC Belgica, Kerkstraat 24, 052- 20 26 26).
BBS 10 onder leiding van Leo De Smet Bovenste rij: (vlnr) Jempi Verhofstadt, Pierre Pee, Johnny Eeckhaudt, Roger ..., Gommaar De Winne. Middenste rij: (vlnr) Willy De Boeck, Constant Bosteels, Eddy Cuepers Voorste rij: (vlnr) Danny Verleyen, Luc Dhaen, Alfons Straetman, Georges Segers, Arthur Casteleyn (half verscholen).
Big Band Studio 10 tijdens een concert in het Koningshof, onder leiding van Leo De Smet, enkele jaren later... We herkennen onder meer: Jempi Verhofstadt (drums), Carine Bosman (piano), Georges Segers, Dany Verleyen, Alfons Straetman, Arthur Casteleyn (saxen), Eddy Cuepers, Constant Bosteels, Willy De Boeck (trombones), Tony Van Den Eede (percussie), ...
Ondanks het feit dat de Schelde gisteren (13.11.2010) een normaal peil had, was er vandaag hier en daar wateroverlast. Enkele beelden op de Burgemeester Portmanslaan...
Het wijkcomité Donck-Vlotgras richt op zaterdag 20 november e.k., van 18.00 tot 22.30 uur, een kaas- en wijnavond in. Doelstelling: een gezellige avond in het Zilverpand (Nieuwburcht).
Voor de prijs van 12 euro kan je een kaasschotel bekomen. Er is ook een vleesschotel te verkrijgen.
Info: Jan Tas (0472/57.17.77) - Dirk Moonen (0472/44.79.53).
Op zaterdag 18 december e.k. komt de kerstman op bezoek in het Zilverpand vanaf 14.30 uur! Het wijkcomité voorziet een optreden van een clown en er worden gratis zakjes snoep bedeeld!
Het voormalige Sint-Blasiusgasthuis was het grootste van de vier gasthuizen die Dendermonde telde. Net zoals het Sint-Gillishospitaal, het Gasthuis van Sint-Jan in dOlie en het Gasthuis van Onze-Lieve-Vrouw ter Dijkpoort was het binnen de stadsomwalling en vlakbij een stadspoort, de Steenpoort (Gentse Poort), gevestigd.
Volgens de legende werd het Sint-Blasiusgasthuis rond 1202 door Machteld I, vrouwe van Dendermonde en echtgenote van Willem II van Bethune, opgericht. Zij gaf hiermee gehoor aan de oproep van Boudewijn, graaf van Vlaanderen die na zijn terugkeer van de kruistochten (circa 1171) pleitte voor opvang en onderhoud van het gekwetste krijgsvolk. Zo was ook het gasthuis te Dendermonde bestemd als pleisterplaats voor arme of zieke reizigers.
Het hospitaal was afhankelijk van het stadsbestuur en werd de eerste eeuwen door een kleine lekengemeenschap van vijf zusters en een broeder bediend. Pas rond 1573-1574 namen deze ziekenzusters de geloofsregel van Sint-Augustinus aan en in 1603 werd de gemeenschap tot klooster omgevormd en werden de eerste kloostergebouwen opgericht.
Het gasthuis werd vervolgens in 1758 en 1827 uitgebreid en vergroot. Een tekening van B. Cnops illustreert het grondplan van het hele complex rond 1821.
De gevel van de kapel is oplopend in getoogde geveltop op arduinen schouderstukken met in de oksel een achtzijdig torentje met galmgaten.
Het vooruitspringend portaal is voorzien van het opschrift "H. Blasius Kapel O.B.D.". Centraal is er een groot korfboogvormig (doksaal)venster met afgeronde hoeken; in de geveltop een klein mijtervormig venster.
Ter gelegenheid van de herdenking van de Wapenstilstand had in de Onze-Lieve-Vrouwekerk een Te Deum plaats dat werd bijgewoond door militaire en burgerlijke overheden. Daarna was er het traditioneel defilé aan het oorlogsmonument op het Heldenplein...
Misschien moeten degenen die nu "strijden" voor een nieuwe regering en voor de splitsing van ons land even denken aan zij die streden voor ons Belgenland... Deze 11 november is misschien een unieke gelegenheid...
Sedert enkele jaren wordt op 11 november, ter gelegenheid van de opening van het carnavalsseizoen, een hulde gebracht aan de overleden carnavalisten. Er wordt dan een korte toespraak gehouden en een bloemstuk neergelegd.
Voorzitter van de rechtbank G. Heyvaert en eerste substituut De Meyer verlaten de kerk na het Te Deum. We herkennen ook nog (links) de agenten Eric Uyttersprot en Ivo Van Lijsebetten, en aan de overzijde Remi Daelemans en William Wauters.
Vooraan (vlnr) handelsrechter S. De Lentdecker en de griffiers G. Korte en A. De Roep.
De opening van het carnavalsseizoen (11 november 11.11 uur) is een gelegenheid om de overleden carnavalisten te herdenken. De laatste jaren verzamelen een aantal carnavalisten op het kerkhof en leggen er een bloemstuk neer ter ere van degenen die heengingen.
Toespraak bij de hulde (11 november 2005)...
Ik zou reeds durven zeggen, gewoontegetrouw zijn we hier weer samen om de carnavalisten die ons voorgingen te herdenken en andermaal in gedachten terug te blikken over wat zij presteerden voor carnaval in onze stad. Wij voelen nu hun blikken op ons gericht, alsof zij ons willen duidelijk maken dat wij er zeker moeten aan verder werken en nog het liefst in een sfeer van verdraagzaamheid. Zij willen ons als het ware zeggen dat enkel en alleen in eenheid aan dit feest kan worden gewerkt en zodoende verder te zetten wat zij voor ons hebben voorbereid.
Waar zij ook mogen vertoeven, wat zou het beeld zijn dat zich nu zouden vormen over onze carnaval? Wat zouden hun ideëen nu zijn? Hoe zouden zij het nu aanpakken? Deze vragen houden misschien sommigen onder ons wel eens bezig
Wat wij er ook van denken wij zullen het althans toch zelf moeten presteren, want hoezeer zij vanuit het hiernamaals ook onze geest willen verlichten, hoezeer zij ons willen bijstaan het blijft onze taak om hun eerder geleverd werk te bewaren en aan te passen aan de noden van deze tijd. Wij kunnen er misschien op rekenen dat zij ons bijstaan en ons helpen vrijwaren van het feit dat carnaval een mindere bloei zou kennen. Neen carnavalisten, wij die hier nog mogen zijn moeten het doen in een sfeer van eenheidsgevoel, want dan alleen kunnen wij het waarmaken ter hunne nagedachtenis.
Laten wij een minuut stilte in acht nemen voor zij die ons zijn voorgegaan en hopen dat zij de eeuwige rust mogen vinden.
Borstbeeld van Etienne Laureys. Het beeld werd gemaakt door Stefaan Roels, naar aanleiding van het overlijden van Etienne in 1997.
Die datum linken wij onmiddellijk aan de wapenstilstand, zoveel is zeker. We herdenken dan dat op 11 november 1918, na 1.568 dagen van een wereldwijde strijd een wapenstisltand werd afgekondigd in Compiègne (Fr).
De kleinsten gaan niet meteen in die richting denken, die onthouden maar àl te goed dat dan Sint-Maarten op ronde is geweest. Is het niet dat hun eigen schoorsteen op zijn weg staat, dan zien ze hem wel als de aankondiger van Sinterklaas die een drietal weken later zijn geschenken komt droppen.
Waar velen niet aan denken, is dat op 11 november om precies 11.11 uur ook het carnavalsseizoen van start gaat! Wie denkt er nu in hemelsnaam in november aan carnaval? De eigenlijke reden is in feite nooit achterhaald, er zijn verschillende versies die aangeven dat 11 november als seizoenstart wordt aanzien.
Een aantal stedelingen op de Noordzee. Onderweg naar Wembley! Ze gingen de voetbalwedstrijd tussen Liverpool en Club Brugge bijwonen die werd gespeeld in het kader van de finale van de Europabeker der landskampioenen.
We herkennen onder meer:
Staande (vlnr): Etienne Vergeylen, Carlos De Baerdemaecker, Ronald D'Hondt, François Verbeiren, Jean-Pierre Vergeylen, Jozef De Kerpel, William Vanden Brande, Willy Meulebroek, Eddy Moens, Jozef Waverijns. Zittend (vlnr): Staf Rogiers en Roger Vlaeminck.
Stefaan Haegeman bouwt volop aan een website over kunstschilder Clement Leybaert. Hij wil een zo volledig mogelijk overzicht brengen van zijn kunst, zijn toneelverleden en zijn foto's. Beschikt u over een kunstwerk van Clement Leybaert? Neem dan contact met Stefaan Haegeman via onderstaand mailadres: marianne.stefaan@telenet.be
Verhuis van het Ros Beiaard van de Oude Vismijn naar het magazijn in de Sint-Rochusstraat. Het Ros wordt voorafgegaan door de gebroeders Jef en Henri De Bruyn.
Koning Boudewijn (midden de jaren tachtig) met toenmalig minister Jan Lenssens en burgemeester Cool, ter gelegenheid van een bezoek aan het Waasland en de Denderstreek.
De 'Burgerlijke wacht' ontstond spontaan in de septemberdagen van 1830. Enkele maanden later kreeg ze reeds een wettelijke basis. De organisatie had als taak enerzijds het handhaven van de openbare orde en anderzijds het verdedigen van het grondgebied en de onafhankelijkheid.
Zowel in 1831 als in 1914 nam de lokale burgerwacht actief deel aan de verdediging van onze onafhankelijkheid. De aanwezigheid van een militair garnizoen beperkte wel haar activiteiten.
Leden van de burgerwacht op het einde van de 19de eeuw
Groepsfoto van enkele onderofficieren ca. 1900
Trommelkorps van de burgerwacht begin 20ste eeuw Vlnr.: Jan Pets, G. Beeckman, Frederik De Looze, Karel Calbrecht, H. Swinnen, Michel Peleman, Jan Peleman
Officieren van de brandweer en de burgerwacht voor het stadhuis (rond 1910)
De toneelvereniging 'Willen is kunnen' speelde in de achterzaal van café Antikens op de Oude Vest, indertijd uitgebaat door Willy Meulebroek en zijn echtgenote Mariette.
Enkele beelden...
Danny De Bock, Rik Van Gucht en Clement Leybaert in 'Waar de sterre bleef stille staan'...
Arthur Eranosian, een jonge fotograaf uit onze stad, maakte tijdens de Ros Beiaardommegang van 30 mei ll. enkele zeer opmerkelijke foto's. We willen ze u niet onthouden!
Lorenz Meulebroek, kleinzoon van Willy en zoon van Patrick, (beiden geen onbekenden in onze stad) lijkt eveneens een muzikale duizendpoot in wording. De muzikale microbe heeft hij ongetwijfeld geërfd van zijn voorvaderen. Behalve aan de piano is hij bedrijvig op de beiaard, het kerkorgel en de sousafoon.
Thans volgt hij lessen aan het Lemmensinstituut.
Toen hij schoolliep aan het VTI te Dendermonde, leverde hij wel een speciaal eindwerk af...
De Heilige Geestkapel maakte deel uit van het Heilige Geesthuis. Dit godshuis was in 1345-1346 ten behoeve van de armen gesticht in het huis van H. Slabbaert, deken van de Sint-Goedelekerk te Brussel en kanunnik van de Collegiale kerk te Dendermonde. In 1432 werd het uitgebreid met een godshuis voor arme vrouwen. Tijdens het Franse bewind werd het Heilige Geesthuis afgeschaft en aan het armbureel afgestaan. Na de openbare verkoop door de Burgerlijke Godshuizen, werd het Heilige Geesthuis door de clarissen-colettinen uit Sint-Niklaas circa 1841 verworven. De arme klaren vestigden er een klooster met kluizen en namen er in 1841 hun intrek. Circa 1876-1878 lieten ze aan de straatkant een nieuwe neogotische kapel optrekken in de plaats van de kapel die volgens een datumsteen in 1645 verbouwd was. In 1848 was deze nog hersteld. De nieuwe Heilige Geestkapel met aansluitend een portierswoning in dezelfde stijl en materialen was een ontwerp van architect A.T. Verhaegen (Gent). De misvieringen in de kapel waren voor iedereen toegankelijk en de arme klaren zelf volgden de mis in een afgescheiden ruimte van achter een ijzeren hek. In 1914 brandde de kapel uit. Enkel de buitenmuren bleven gespaard. Daarna werd ze naar de oorspronkelijke plannen door architect Frans Van Severen (Dendermonde) circa 1920 heropgebouwd. Nadat het klooster wegens te weinig zusters opgeheven werd, werden de gebouwen in 1985 deel van het klooster van Sint-Vincentius a Paulo.
De kapel werd gerestaureerd en op 14 augustus 1988 opnieuw ingewijd. Bepaalde toevoegde elementen verwijzen naar Sint-Vincentius. De kapel bleef haar openbare functie behouden.
De kapel en de belendende portierswoning, palend aan de Kerkstraat, zijn met de nok parallel aan de straat georiënteerd. Ten oosten situeert zich een vernieuwde poorttoegang, met op de begane grond een poort en op de bovenverdieping drie blinde bogen, die toegang verschaft tot de tuin van het klooster.
Het complex werd in baksteen opgetrokken met elementen in natuursteen. Aan de basis heeft het geheel een plint van blauwe hardsteen. Onder de houten kroonlijst met decoratief patroon bevindt zich een baksteenfries met tandlijstje.
De voormalige portierswoning met inkom bestaat uit twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak en werd minder hoog opgetrokken dan de kapel. De begane grond bestaat uit een deurportiek waarvan de spitsboogvormige opening een geprofileerde omlijsting in natuursteen heeft. Een ijzeren hek met de initialen "SV", verwijzend naar Sint-Vincentius, sluit de deurportiek af.
Links ervan bevindt zich in de gevel een nis met een beeldengroep met de Heilige Vincentius.
Guur weer... Mensen lopen af en aan met bloemen. Het is stil, iedereen is meer ingetogen dan normaal. Allerheiligen... Toch brengen de kleuren van de bloemen een iets andere gelaten sfeer...
Naar aanleiding van wapenstilstandsdag op 11 november publiceren we tot dan dagelijks uittreksels uit het register "Bond der Weggevoerden". Daarin staan de namen van 242 Dendermondenaars die in 1916 door de Duitsers werden opgeëist.
(Register in bruikleen gekregen van Emiel Lutens, waarvoor dank)
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.