Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
31-12-2008
Speciaal dankwoord...
Beste bezoekers,
Ik wens hier een speciaal dankwoord te richten aan iemand die zich dagelijks inzet om mee te werken aan dit blog, zij het dan 'langs de lijn'! Deze persoon wil liever onbekend blijven, waarvoor ik alle begrip opbreng. Ik zou echter in mijn plichten te kort schieten mocht ik geen speciaal dankwoord ter zijner attentie uitspreken voor zijn zeer gewaardeerde dagelijkse bijdrage! De graag geleverde inspanningen, om dit blog dagelijks te onderhouden, worden door zijn medewerking héél wat verlicht!
Ik spreek dan ook de wens uit om in de toekomst met deze persoon nog veel te mogen samenwerken, zodat wij de blogbezoekers kunnen blijven boeien met een dagelijkse portie nostalgie over onze stad.
Weer een jaar(tje) voorbij 2008 gaat de geschiedenis in, 2009 komt zich melden.
Ondertussen gaat het dagelijks leven in onze stad zijn gang en maken wij ons allen op voor de nakende Ros Beiaardommegang (wij mogen bijna zeggen van volgend jaar)
Stilaan zal alles op volle toeren beginnen draaien omtrent deze organisatie.
We moeten het niet onder stoelen of banken steken, als Dendermondenaar zit je daar wel een beetje mee in je maag Onrechtstreeks voelt men zich betrokken bij die organisatie. Misschien onbewust draag jij ook wel je steentje bij voor de goede afloop van dit toch wel internationaal bekende evenement. Dendermonde wordt op 30 mei 2010 zeker weer eens op de kaart gezet!
Graag wil ik ter gelegenheid van het eindejaar eenieder van harte bedanken die, hetzij rechtstreeks of onrechtstreeks, een bijdrage heeft geleverd, zodat ik mijn blog dagelijks kon voeden. Ik wil vooral mijn zeer bijzondere dank uitspreken aan degenen die dagelijks, wekelijks of op regelmatige tijdstippen materiaal of informatie doorstuurden.
Ik hoop althans in de toekomst nog op jullie zeer gewaardeerde medewerking te mogen rekenen!
Ook alle bezoekers wil ik graag danken!
Wij hebben ons voorgenomen om te trachten in 2009 het blog dagelijks te blijven onderhouden, temeer daar wij duidelijk merken dat er méér dan voldoende interesse bestaat.
Zittend (v.l.n.r.): A. De Blieck (huismeester), A. Kiverijn (metaalbewerking), K. Van Cauteren (mechanica), J. Joris (directeur), A. Prins (elektriciteit), J. Lauwers (technisch leraar schrijnwerken), H. Brants (Nederlands), M. Van Den Langenbergh (wetenschappen en wiskunde)
Staand: A. Wauters (wetenschappen en wiskunde), P. Maes (praktijk metaal), J. De Koninck (technische vakken metaal),
G. De Vreese (houtbewerking), R. De Meyer (metaalbewerking), W. Van Muylem (studiemeester), W. Defreyne (elektriciteit),
J. Heymans (geschiedenis en aardrijkskunde), M. Roels (Frans)
In afwachting van het nemen van de groepsfoto slaat het onderwijzend personeel nog een gezellig praatje... Toen was het blijkbaar nog toegelaten om te roken op school (de werkvloer)...
Op de 1ste rij v.l.n.r.: Severin STRAETMAN, X,waarnemend voorzitter van de Schoolraad Alfons GOOSSENS, X, directrice L. DETHIEGE-PHILIPPOT, gewezen directrice M. CLAESSENS-BRAECKEVELT, Hippolyte CLAESSENS, lid van de Schoolraad Marcel DAMAN.
De accordeonschool van Paul Harry in concert tijdens een Sinksenbraderij op de hoek Dijkstraat-Bogaerdstraat (jaren 70). Deze school was jarenlang gevestigd in de bovenzaal van Café 't Moleken aan de Franz Courtensstraat.
Rijkswachters van de 1e Mobiele Groep van Gent komen de lokale Rijkswachtbrigade versterken ter gelegenheid van een betoging tijdens een maandagmarkt. De foto werd genomen aan de Kerkstraat, ter hoogte van de Beurzestraat. Jaartal onbekend.
Staand (vlnr): Césarine Godin-Godu X X Denis Peersman Arlette Meulebroeck Beatrice Van Beglen Daniël Van Damme Gilbert Van Vlemmeren Ivan Verleyen X Theo Van Cauwenbergh Gerrit Wachtelaer Fientje Huau
Vooraan: Van Cauwenbergh (uiterst L) Gustaaf Verleyen (achter het meisje met de handen voor de ogen) - Lydia Stallaert (knielend R van Gustaaf Verleyen) - Van Der Heyden (knielend R van Lydia Stallaert) - Ophalvens (zittend vóór Van Der Heyden) Lea Vermeir (zittend 5de van R) Jenny De Jonghe (zittend 4de van R) Arianne Verleyen (zittend 3de van R)
Een groepsfoto van een aantal organisatoren van de jaarlijkse Sinksenbraderij Bogaerdstraat-Dijkstraat-Werf.
We herkennen o.m.:
Armand (de coiffeur > den Bot), Adhemar Smet (kunstschilder), Jozef Ophalvens (Academie voor Schone Kunsten), Marcel Moruanx (beenhouwerij), Willy Van Damme (nieuwkuis De Geest), (half verdoken) de toenmalige uitbater van de 'Los Nidos' naast 'Zaal Koningshof', Gaby Crabbe, Gaby (Riddershoe), Gustaaf Corthals (schoenmaker), Hendrik De Ridder (Riddershoe), Theo Coppieters (Electro De Groote), Frans ..., Alfons Van Der Jeught (Koningsgist), John De Cock (fietsen), ...
Jan Van der Veken en Maria Van Damme, de ouders van Georges, Camiel en Jean en Celina Van der Veken.
Huwelijk van Georges Van der Veken en Emma Klerdan in 1946.
Georges Van der Veken en Emma Klerdan (dochter van Jef Klerdan - zie eerder op dit blog) op stap in de stad in 1946 met in de wagen de pas geboren zoon Roger.
Van links naar rechts de gebroeders Camiel - Jean (vroeger agent in Dendermonde) en Georges.
Zittend hun zuster Celina. Foto genomen in 1967.
. Rechtstaand van links naar rechts: Camiel - echtgenote Louise Bosmans - Jean X - Frans Martens (echtgenoot van Celina) - Emma Klerdan (echtgenote van Georges) - Georges. Zittend links Celina en rechts Esther Scholliers (echtgenote van Jean).
De Groot-officier in de Leopoldsorde was burgemeester van onze stad toen de 'Lord Mayor' van London, en geboren Dendermondenaar Polydoor De Keyser een bezoek bracht aan zijn geboortestad.
Bij velen ligt het wellicht nog fris in het geheugen dat zij als kind, telkenjare bij het begin van de kerstvakantie, regelmatig het klad van de nieuwjaarsbrief ter hand dienden te nemen om die dan op 1 januari foutloos en met de nodige intonatie voor te lezen. De eerste drie weken van december leek het schrijven van de nieuwjaarsbrieven in de meeste scholen de voornaamste bezigheid. Soms vroegen we ons wel af of hetgeen wij daarin allemaal neerpenden wel te realiseren zou zijn... Al die mooie beloften en voornemens... Die zorgen waren echter vlug voorbij wanneer wij op de bewuste 1 januari ons cadeau kregen toegestopt! En die beloften en die voornemens? Wel ja, die konden we nog wel een jaartje uitstellen zeker?
Morgen lezen we twee nieuwjaarsbrieven uit de collectie van Pier van Tatjes...
Misschien hebben sommigen zich al afgevraagd waarom wij in de wijk Donckstraat een 'Pater Ruttenplein' hebben... Wij geven u hierbij de nodige informatie. Georges Rutten werd in onze stad geboren op 10 augustus 1875. Hij beëindigde zijn humaniora op amper zestienjarige leeftijd. In 1890 trad hij toe tot de orde van de Dominicanen te La Sarte nabij Hoei. In 1898 werd hij tot priester gewijd. Intussen volgde pater Rutten Politieke en Sociale Wetenschappen te Leuven en voor zijn proefschrift ging hij werken als priester-arbeider in de mijnen van Wallonië. Na zijn doctoraat in 1900 ging hij naar Gent waar hij lesgaf in staatshuishoudkunde. Na zijn studies werd Rutten overgeplaatst naar Gent dat toen aan de top stond van de uitbouw van de arbeidersbeweging. Daar vond zijn sociale bekommernis een rijke voedingsbodem. Zijn aandacht ging toen vooral uit naar het stichten van arbeiderssyndicaten. De syndicale actie was voor Rutten een vorm van priesterapostolaat en een dienst aan de Kerk. In 1903 stichtte hij het 'Algemeen Secretariaat der Christelijke Beroepsverenigingen'. Hij was de eerste nationale propagandist van de christelijke vakvereniging. Nadat in 1909 een Waalse en een Vlaamse confederatie van beroepsverenigingen was gesticht, ontstond in 1912 uit de samensmelting van beide het Algemeen Christen Vakverbond. Tijdens de oorlog werd hij door kardinaal Mercier belast met een speciale opdracht. In 1915 ondernam hij een reis naar Amerika en Canada om daar de Zaak van België te bepleiten en er steun voor de Belgische bevolking los te krijgen. Pater Rutten kreeg de bijnaam 'de witte generaal'. In 1921 werd hij gecoöpteerd senator tot in 1946. In 1925 stichtte hij een klooster in het Zoute, waar hij verbleef tijdens weekends en parlementaire verlofdagen. Alhoewel hij er na een beroerte in 1938 nooit meer helemaal bovenop kwam, genoot hij een blijvend gezag. Pater Georges Rutten overleed te Brussel in 1952.
In 1985 werd Bastion VIII een van de elf bastions die Dendermonde vroeger telde - toegewezen aan het Gemeenschapsonderwijs van Dendermonde.
Het plan is om op het grootste deel van het 10 ha sterk vervuild terrein nieuwe schoolgebouwen op te trekken.
Met het overblijvend gedeelte van 4 ha wist men feitelijk niet goed wat aan te vangen, tot leerlingen en leerkrachten in 1990 besloten met de verzamelde fondsen uit de milieu-actie Red de Schelde dit deel in te richten als educatief natuurreservaat. Daarbij kregen ze de steun van het Ministerie van Leefmilieu en werden ze begeleid door WWF en AMINAL Afdeling Natuur.
Schooljaar 1958-59 - Schoolreis naar Huizingen van het 3de leerjaar van de RMMS
Mevr. R. SPITTAELS tussen enkele van haar leerlingen.
In haar klas zaten:
Marguerite CHRISTIAENS Marie-José DE COSTER Sonia DE KONING Maria DE MEYST Anita DE VRIES Rita DE WOLF Ilena EECKHOUDT Jacqueline GILLIS Monique GILLIS Monique LAMBRECHT Fernanda MOENS Marianne PUTTEMAN Monique RAVIJTS Sonia ROSEZ Greta STILTEN Victoire VAN DEN ABBEEL Greta VAN DEN ABBEELE Cordula VAN DER SNICKT Delphine VAN DE VOORDE Yvette VAN HOEYMISSEN Rosi VAN MALDER Nicole VERHOFSTADT Monique WARNIER
Inlichtingen over deze match van het Koninklijk Atheneum op K.A.V.D. en namen van de spelers ontbreken. Het moet omstreeks 1950 zijn...
Toch moet de inzet ervan belangrijk én het resultaat succesvol geweest zijn: op foto 04 toont turnleraar G. Claessens een schaal/beker en zijn de spelers een medaille opgespeld.
In een reactie liet Jozef Hermans ons het volgende weten: Foto genomen rond 1946-1947 ? Geknield: 3e van links: Guillaume Van Boven, rechts Roger Van Hoorebeeck, 2e van rechts: Van Cauwenberghe (oud-speler KAVD?). Staand: rechts André Van Gaever, 2e van rechts Jean Van Damme.
(1893-1972). Kunstschilder van de "Dendermondse School" die uitmuntte in landschapsschilderijen. Zijn marines zijn het meest gekend.
Isidoor Boerewaard woonde met zijn familie in de academie, waar zijn vader huisbewaarder was. Van jongsaf kwam hij dus in contact met grote kunstenaars van de Dendermondse Schilderschool. In 1912 trok hij naar Antwerpen om diamantslijper te worden, maar korte tijd nadien keerde hij terug naar zijn stad. Inmiddels volgde hij ook lessen aan de academie. Tijdens WO I werkte hij als speelgoedschilder.
In 1918 huwde hij en werd huisschilder om den brode. Hij opende een verfwinkel in de Bogaerdstraat.
Toen hij jaren later in contact kwam met de zee voelde hij zich meteen aangetrokken. Hij verhuisde naar Knokke en werd er marineschilder. Boerewaard overleed er in 1972.
Noodgeld, een betere benaming zou kunnen zijn Geld in Nood : tijdens de twee wereldoorlogen die ons land kende was er vanaf het begin een totale ontwrichting van de (klein)handel. De nationale bank was niet bij machte om genoeg geld te laten circuleren om de economie van het land en welzijn van de bevolking te garanderen. De wettelijkheid van andere instanties, dan de nationale bank, om eigen geld in omloop te brengen, is in een schemerzone gehuld. Eerst in
enkele steden en weldra ook in de kleinste gemeenten, werden allerhande waardepapieren uitgegeven. Het onduidelijk statuut van gemeentelijke uitgifte blijkt ook uit de vele verschillende benamingen die deze waardepapieren kregen.
Behalve dit noodgeld werden er door o.a het Nationaal Hulp- en Voedingskomiteit en het Nationaal Steun- en Voedingskomiteit allerhande bons met waardebepaling uitgegeven.
Koninklijk Atheneum - schooljaar 1950-'51: vooraan vlnr: Waterschoot, De Bondt, De Bruyn, Polleyn en Segers. Reactie van Jozef Hermans: Verder op deze foto (in de achtergrond) uiterst rechts: Frans Daelemans
Schoolreis RMJS > jaartal onbekend. In het midden (staand) Walter Daens
Leraar Nederlands A. Van Doorne.
A Bogaerts
Reactie van Jozef Hermans: Foto 1:K.A.D. 1950-51: 5e van rechts (in de achtergrond): Jean Van Damme, huwde later met Alice Polleyn 4e van rechts op de foto. Foto 2: schoolreis rond 1946-1947: op de voorgrond 2e van rechts Jean Simon, 3e van rechts waarschijnlijk Willy De Lathouwer. Staand: 2e van rechts Pets, midden Walter DAENS. Foto 3: leraar VAN DOORNE * * *
Auvertlèst was't op ne zondag aupendéirdag op 't vliegplèin vâ Melsbroek. Manne kammeroët is dor bè't léiger en â-j-at gevroëgt vèr isj af te komme. Ge kènt dâ tèn ni loëte nowô! Alléi verouit ons madam en ik nor Melsbroek. Normoël op een dik alvier zajje dor, mor bè mèi éit dâ vanèigest wèrral ¨bekan twië-j-iere gediert nowô! Ne géipéijès kan d'r vèr madam ni-j-af en dorméi zeg ze zèi langst woër dâ'k moet rèin... Op ne gegéive momèntj zagge'k ne pail stoën "Leuve 17 km"... Tèn wètje't wel zéiker! We zain d'r tèn ouitaindelaik toch gerokt. Manne kammeroët éid' ons d'r een rontlaidingk gegéive en 't was ammel nèig interessant! 't Lèste dâ me gedoën èmme was vambinne in de kokpit vâ ne vlieger gon kaike... 'k Ouë dâ béiter wèrral ni gedoën! We kwampe in dië vlieger en manne kammeroët zegt téige mèi: "Goë mor isj kaike in de kokpit mè-j-â vraa"... Alléi wéir dor binne... Ik zeg azuë téige de die vâ mèi: "Zi, dad' ier daddis 't knopke vèr de schietstoel, en iere daddis e knopke vèr de wiele binne te trèkke, en ier daddis vèr de motuir te starte"... 't Was d'r al derèkt koekembak! Azuë zèi de die vâ mèi: "As ge mè naa nog iëne kiër dèif waismoëke dâ g' er gië verstant van ètj oe dâ ge 't wasmasjiem moet oënstéike zèlde nikker wâ beléive!"...
Een liedjestekst, geschreven door Mon Mestdagh op de wijze van 'Nu syt wellekome'. Het lied werd door Mon, samen met enkele anderen, gezongen ter gelegenheid van een Driekoningenwedstrijd in de jaren tachtig. De Driekoningenwedstrijd was toendertijd een organisatie van de VVV.
De Kèstag vâ Péike Rammekesant...
Op zanne kèrrewoëge vont Péike is e kintsj 't lag dor schuën te sloëpe in wéir en wintsj. A voerdege 't nor zâ zister en ze paktege 't bè-j-éir, ze waste en ze plaste en zèrgde d'r goe véir... 't was Kèstagtait!
Uëg bauve 't Vèstsje verschéin een wond're stèir ge kost ze goe zien blingke van ènde vèir. Schitterende stroële wéize Péikes' ofken oën 't volk van Dèrremonde ister nortoe gegoën... 't was Kèstagtait!
Nonnekes en pasters die waan d'r 't iëste zain ze zongke vrië schuën liekes in 't Frans en in 't Latain. Al ons èireme sloebers en de klèine bèrgerèi stonte raut te schoive mè riësems kinnjere bèi... 't was Kèstagtait!
De goeje Zjèf De Kale brocht gaa-j-'n pausse vis, Kaleke Step kwamp danse, gelèk mè kèiremis. Den déike van de pajnners brocht kaule mè ne zak, en kopvliës, bruët en buëne, en uëk e kreukske Kwak... 't was Kèstagtait!
Onzem bèrremiëster, mè pittelèir em bouis, brocht zelf zan invittoësse, vèr rèssèpses op 't statouis. 't Was goet in Dèrremonde en 't was zoëleg, schuën en stil, iederiën was gelikkeg, want d'r was goeje wil... 't was Kèstagtait!
Auver e poër joëre vroege man gebiere vèr isj kèstmanneke te spéile. Ze wiste dâ g' ô mèi niks kost misvroëge nowô en 'k liet mè wèrral verlië... Die mènsje woëre in een sosjetait wordâ z'alle joëre e kèstfistsje ieve vèr de gaste. Alléi verouit, biebie azuë e kostum oën van 't kèstmanneke, nem boërt, em parrik, em brilleke op manne néis en e poër ruë botte die mè-j-'n koej te gruët woëre, en ik méi in den ottau vâ manne gebier. Gelèk as dâ me d'r on die zoël toekwampe stonte d'r e poër mènsje te wachte op 't kèstmanneke en binne uërdegeke d'r nen uëp kinnjere die d'r on 't lawait moëke woëre dad' uëren en zien vergingke... Ik was vanèigest em bitsje zéinewachteg. 'k Bènne 'k ik ni gewuën vâ kèstmanneke te zain nowô. Gelèk as dâ'k ouit diën ottau wil stappe blaive'k mè-j-iën van die botte d'r ieveranst ange en sloëge'k d'r mè gil man sirk téige de gront. Die parrik véir man uëge en diëm boërt onder man kinne. 't Zouë toch wèrral ni moete likken èmme nowô! Ik èm nâ toch nuët gin sjans! Alléi d'r kwampe d'r derèkt e poër mènsjen èlpe. 't Was pessies of 'k was d'n echte Kèstman. Azuë-j-in de wèir dâ die mènsje woëre! Nâ kwampe'k in die zoël en dâ brilleke bedomptege d'r derèkt bè zuëvèir dâ'k gin stéik nimmer véir man uëge zag! Ik pèisdege 'k zâ mor déir stappe want die kinnjere zitten ier ammel te kaike nô 't Kèstmanneke nowô! Nog gin twië stappe verder wirte'k gewoër dâ d'r iet ni zjust 'n was! 'k Was't nog mor on 't pèize en 't was al van dâ. Mè mâ lomp laif téige dië kèstbuëm dâ ze d'r talve die zoël gezèt oüën!!! Al mè ne kiër e gerammel vâ 'k wéit ni-j-oe! Ik uërdege dad' ammel mor ik zag niks nowô mè diëm stommen bril die bedompt was! Diê kèstbuëm grat omvèir! Alléi vèr de rest is alles réidelaik goe verluëpe. De kinnjere èmmen éir pakskes g'at en dâ was 't vernomste! Oe dâ't komt wéite'k ni, mor 't joër nodien èmme ze mè nimmer gevroëgt...
O.l.v. leraar Frans A. BOGAERTS wonen de leerlingen van het K.A. - met een abonnement voor zeven speciale voorstellingen op zaterdagen - in het Palais des Beaux-Arts de mâtinés classiques bij.
Vóór het vertrek poseren mét hoed - v.l.n.r.:
1ste rij: Hendrik VERTONGEN Willy VAN LAERE Luc DHAEN Guy WEYN Louis VAN DEN BOSSCHE
2de rij: Willy DE LATHOUWER - G. FORMESIJN Lambert DEVRIESE
Begin jaren 1950 - Toneelvoorstellingen Brussel
Groepsfoto vóór het Koninklijk Museum van Oude Kunst te Brussel
Te herkennen: Greta BOSMANS Marie-Thérèse BRACKE - Suzanne COOL Angèle DE CLERCK Angèle DEPRAETERE - Carla DE WAERHEID Erik GABRIEL Emilienne HENDRICKX - Nicole MAES Iris MOENS Louisette SMEKENS Jeanine VAN MEERVENNE Alfred VAN CAETER - Willy VAN LAERE.
15 december 1962 - Groepsfoto cursisten van de Kaderschool van het ABVV
Opening in het Volkshuis van de Kaderschool van het ABVV, waar de aangesloten leden de nodige vorming krijgen om de vakbondswerking in de verschillende sociaal-economische structuren mogelijk te maken.
Zittend eerste rij (van links naar rechts): Jef Van de Voorde, Marcel Van Driessche, Jef Paul, voorzitter van de Centrale voor Arbeidersopvoeding Leo Magits en Georges Derieuw.
Op de foto zijn nog te herkennen: Roger Caudron, Jef Coppieters, Jef De Batselier, Clément De Man, Régina De Mol, Leopold De Vos, Robert De Vos, Pierre Dierick, Gaston Eeckhaudt, Rik Eeckhaudt, Willy François, Marie-Jeanne Guns, Frans Janssens, Amedée Moruanx, Theo Philips, Gustaaf Robbrecht, Bruno Sacré, Guillaume Spanoghe, Charlotte Stallaert, Julien Van Elzen, Paula Van Hoeck, Annie Van Puyenbroeck, Ivan Verleyen, Louis Verleyen, Edgar Verholen.
Hierbij de uitnodiging voor de "Paardenzitting" die werd gehouden t.g.v. de Ros Beiaardommegang van 1990. Deze Paardenzitting werd georganiseerd in Aalst en ging gepaard met de nodige ludiciteit.
Een antwoord van Dendermondse kant op de uitnodiging.
Onderstaande foto dateert uit 1918 of 1919 en toont leerlingen van de stadsschool. De tekst op het bord: "As a gift of their gratitude from the Belgium children of Dendermonde to the little American of Hizksford - 1914-1918".
Zittend tweede van links Clement Van Der Vekens geb. 1907 en kleinzoon van Augustinus Van Der Vekens (1855-1910), directeur van een der stadsscholen in Dendermonde. (Met dank aan Klaus Metelmann)
Opening van gelegenheidsdrukkerij 'De Vlasbloem' aan de Dijkstraat.
Op de foto vlnr: X, Albert Van Den Abbeele (*) (De Spie), burgemeester A. Cool, Fernand De Baere, zijn echtgenote Maty Van Causbroeck, Hendrik De Ridder, X, Richard Van Praet. Rechts Mita en X De Baere. (Met dank aan Jef Waverijns)
2e kindertuin. We herkennen o.m. (staande 4e van links) Rudy De Smedt. Op de middenrij (uiterst links) Sigrid Vertruyen.
B. Vinck-Van Hemelrijck en het 3de jaar van de kindertuin van de RMMS
Op de foto herkennen we o.m. Wilfried Janssens, Hans Dauwe, Anne Abbeloos, ... In de klas zitten:
Anne ABBELOOS Pierre BEECKMAN Patrick BOONE Jerry BURM Rita BURSSENS Tony BUSSELEN Hans DAUWE Robert DE COSTER Irène DEN DEKKER Fernand DE DONDER Micheline DE VOS Peter EIBER Zénon FOL Hugo GEUSSENS Edwin GLAZEMAEKERS Marie-Jeanne GOOSSENS Jeannine HEBBELINCKX Jan HERMANS Viviane JANSSENS Wilfried JANSSENS Gustaaf KIEKENS Helmuth MICHELI Willy MICHIELS Leo PENNINGER Frank RUMES Michel SIAU Anita SIMON Rony STAELENS Ivan TILLEY Nadine VAN DEN BERGHE Fabienne VAN DEN DAEL Guy VAN DE VELDE Marc VAN DE VOORDE Eddy VAN GEEL
Anita VAN HANDENHOVEN Rudy VAN LAERE Robert VAN RANST André VERHOFSTADT Frieda VERHOFSTADT Georges VERMEIREN Guido VERMEIREN Greetje WINDEY Walt WINDEY
Het 1e leerjaar
Het 5e leerjaar A
Het 5e leerjaar C
Nogmaals het 5e leerjaar C
Het 6e leerjaar B
Het personeel van de RMMS
Zittend (v.l.n.r.): J. Waterschoot N. DE CLERCQ (én mascotte!) R. SPITTAELS M.-J. DE BISSCHOP
Knielend: A. MELAEN P. HOORELBEKE-MOERNAUT A.-M. CROONENBERGHS L. ABBELOOS-DE CORTE M. VAN CAUSBROECK
Staand: M. VAN ONSEM-DAEMS R. DE CEUNINCK M. LAMBRECHT-DE MEERSMAN M. CASSIMAN H. HOFMAN A. Boone-ALGOET H. MICHELI-MICHIELS B. VINCK-VAN HEMELRIJCK
Het Zangkoor Volharding na een optreden in het Volkshuis te Appels. Het koor werd er uitgenodigd ter gelegenheid van het kerstfeest van de Coöperatieve Samenwerksters.
Ne mènsj uërt dikkes isj zegge t ist lèste van de mointj, mor na gomme nort lèste van t joër, daddis wad anders!!! t Is zuë goed as gepasséirt en t was pessies mô zjust begost! Mor alléi k èm dor faitelaik gië probléim mèi zènne, we kènne wèrral on e nief joër beginne nowô! k Ben isj kerjéis oe dât mè die doëge zâ zain mè-j-ammel die-j-ailege manne Sinte-Mèrte is nog t lant ni-j-ouit en ge komd al drèi vier Sinterkloëze en Zwèrte Piete téige, en as ge sjansj ètj ister nog ne Kèstman of twië bèi-j-uëk!
Mor allâ as ge tèn van ammel die manne iet kraigt ist nog niks vinnek. k Zat dr auverlèst nor den tèllevies te kaike en Sinterkloës kwamp zjust toe in Ollant mè zannem buët. E poër menniete nodien daugdegeke op dâ kaske en â kwamp al toe in Antwèirpen uëk Daddis ne rappe kèirel vèr zannen aardom zènne, ge mauget woërlaik geluëve! Mor ik pèis dad èm dâ gië goe gedoën èit want â trok al e giël ander gezicht as in Ollant en â-j-at al een ander kostum oën uëk t Zain giën ailege nemiër gelèk as vroeger nowô!
Achteriën begint die-j-ander mizéiren uëk wèrral pakskes kuëpe vèr onder de kèsbuëm! Das uëk ginnen obbie vâ mèi zènne k Wéit nuët ni wâ kuëpe Zéivenentaggeteg kiëre die wingkels in en ouit en tèn stoënek nog zonder iet bouite. Mor ik pèis dak van de joër een oplossingk gevonnen èm. Ik goën van tien néige vèr ammel dâ vraavolk i man famille nikker pranilles kuëpe bè dië mènsj van die sjokkelatterie dor in Bostruë. Nor t schaintj éit dië vrië goej masjandies, en ik éit dad uëk isj gèire ast goej zain! Mor nâ wéite ze faitelaik al wâ dâ ze gon kraige nowô! Mor ik ben toch nimmer vâ gedacht van te verandere zènne En azzek éir nimmer moest zien, ammel ne Zoëlege Kèstag en ne Gelikkege Nievejoër Ge kènnet mor al èmme nowô en wâ dâ ge gat ètj kènne zâ nimmer afpakke!!!
Mor d'r is nog iet! Wâ pèisde van ons polletikkers??? Die zain d'r uëk wèrral ne gangk mè-j-on't goën... Z'èmme d'r dor e poër vanonder 't stof moeten oële vèr dem boel em bitsje op te lappe... De Jean-Luc en de Wilfried... Awèl korrozje! Ouë't nâ ni gewéist dâ ge den iëne vantait nikker op de voetbal zag zitte en dâ d'n andere auverlèst in de gazet gestoën éit assen vèr zanne zuvèlste kiër getraat is, 'k ouë gepèist dâ z'alletwië in 't aatmannekesouis zoëte!
Tja, weer een jaartje voorbij... Laten we het maar jaartjes noemen, want zo lang duren ze nu ook weer niet. Euh, dat vind ik althans... Aan het begin van een nieuw jaar heb je vaak de indruk dat er weer een jaar voor de boeg staat, en in minder dan geen tijd ben je alweer eindejaarsinkopen aan het voorbereiden en doen.
Tjonge, wat gaat het vlug! Je kan om de eindejaars- en nieuwjaarsperiode niet omheen. De Sinten, hetzij Maarten of Klaas, hebben nog maar pas de schouw volgestouwd of de straten, pleinen, winkels, ramen, deuren en noem maar op, worden omgetoverd in de meest sfeervolle bedoeningen. De soaps, feuilletons en films op tv, ja zelfs je favoriete programmas verraden de periode van het jaar... En hoewel het buiten veelal barkoud is, word je opgewarmd door al die sfeer. In huis doen de kerststal en -boom je herinneren dat één van de dagen Jezus wordt geboren! De geur van kerstrozen, tegenwoordig ook al in verschillende kleuren verkrijgbaar, helpen je onthouden in welke maand je leeft. De kerst- en nieuwjaarsboodschap van Zijne Majesteit zet ons aan het denken...
Wanneer de koning zijn speech de vele huiskamers instuurt voelt men zich betrokken bij de situatie. Je kan als het ware met Zijne Hoogheid meepraten over al wat gebeurde de afgelopen maanden en je voelt mee met zijn vreugde en weemoed voor al wat voorbij is en komen gaat...
Ach ja, en dan weer die nieuwjaarswensen... Al je vrienden en zelfs je vijanden wensen je een gelukkig tweeduizend en zoveel... De ene meent het al wat meer dan de andere, maar ja, zo zijn we zelf ook wel, of misschien niet?
Een goeie gezondheid wordt je ook toegewenst, want vooral dat moet op de eerste plaats komen... Die goede gezondheid... Weten zij of ik niets mankeer... Ze moesten mijn lijf eens voelen als ik in het voorjaar een uurtje of twee in de tuin heb gewerkt en later op het jaar, zo tegen de zomer aan, diezelfde tuin volledig heb opgeknapt... Hmmm, een goede gezondheid...
Ze moesten me eens voelen als ik drie volle dagen ben overgeleverd geweest aan behang- en schilderwerken die mij werden opgedragen door de medebewoonster van mijn huis... Hmmm, een goede gezondheid...
Maar we komen er wel door. We hebben al die andere jaren al doorsparteld, dus zal het nu ook wel lukken zeker?Zelfs met alle voor- en tegenspoed halen we het einde van het nieuwe en komende jaar. En euh... Allemaal het beste voor het nieuwe jaar hé! En ja, een goede gezondheid hé!
1977 Verkeerscontrole door rijkswachters van de lokale brigade aan de oude Scheldebrug. We zien (links) wachtmeester O. Van Swalm en (rechts) wachtmeester F. Vlassenroot.
De volleybalploeg van de Rijkswacht, anno 1977, op de binnenkoer van de Rijkswachtbrigade.
Staand van L naar R : Marc Vanlangenhove - Kapitein Florkin Adjudant-Chef Vansteerteghem (Brigadecommandant) - Jacobs Etienne - Rik Coppieters - Hervé Lambrecht Octaaf Van Swalm Etienne Carré Zittend van L naar R : Maurits De Groeve De Roos Achiel Frans Vlassenroot Paul Bosteels Commandant Roger Smagghe (Districtscommandant) Roland Gryp.
Een deel van de moedigen die op 24 uur tijd in zwembad Olympos 73 baantjes trokken. We herkennen (staand vlnr): Jan Van Damme, Freddy Hermans, X, Roland De Wit, Gustaaf De Backer, Liliane Schoonackers, Karel De Cock, Roger De Witte (achteraan, R van De Cock), ., Gilbert Huau (3de van R), zoon Johan Huau (vóór Gilbert Huau), Gustaaf Geerinck (uiterst R)
Op 20 en 21 december heeft in de Donckstraat-Vlotgraslaan 'Museum in de wijk' plaats. Een dergelijk initiatief had al plaats op het 'Keur'. Greet Roosbeeck en haar team van het CC Belgica spaarden opnieuw tijd noch moeite om er een bezienswaardigheid van te maken.
Greet Roosbeeck en medewerker Tom treffen de laatste voorbereidingen.
We trokken even op verkenningstocht...
* * * *
De Donckstraat is altijd een volkse en gezellige buurt geweest. Een buurt waar iedereen elkaar kende. Net zoals op andere plaatsen in de stad kregen de bewoners vaak een bijnaam, soms zelfs kreeg een ganse familie een 'pseudoniem'... Tijdens deze twee dagen is er een wandeling voorzien met een 'Donckstraat'-gids in de persoon van Gerry De Man. Hij loodst geïnteresseerden langs een parcours... Sommige straatnamen werden vervangen door 'bijnaam'-straatnamen... Zo is er de Fong Labachestraat (Bijlokestraat), de Alice Kabaslaan (Pater De Smetlaan), het Paraplukapot-pleintje (Pater Ruttenplein), de Pakenokestraat (Koning Boudewijnlaan), enz...
Inhuldiging van de Rode Kruisstraat... later Pater De Smetlaan.
We herkennen onder meer Maurits De Paepe, Jean Goossens, Mon Moriaux, Adolphine Hillewig ...
Koers in de Donckstraat (met kermis). Onderaan centraal ... Verstrepen (links) en Maurits De Paepe (rechts). We herkennen ook nog Jozef Pouillard en François Bertin.
Onder meer te herkennen: Mon Moriaux, Frans den beenhouwer, de "Waitsj", Louis Scholliers, Isidoor Van Vlemmeren, Edmond Van Geel (achter het bord)...
Staande o.m. Denise Van Geel, Cornel Geeraert, Martine Verstrepen, Willy Ophalvens, Freddy De Paepe, den 'Oilsjteneir', Gerry De Man, Marcel Verstrepen, Hendrik Spanoghe, Albert Van Der Jeught. Zittend: Jozef Heyvaert, Marc Macharis, Henri Van Haudt, Freddy ..., Omer Van Wiele en Louis Roef
Maurtis De Paepe interviewt Miss Donckstraat Nadia Segers.
Emmanuel Hiel werd geboren te Sint-Gillis-Dendermonde op 30 mei 1834. Tot 1845 ging hij naar de gemeenteschool in Dendermonde. Hij vond werk als klerk en werd medewerker aan de "Gazet van Dendermonde". Op 21 april 1855 huwde hij met Johanna Van Damme. Reeds op 15 mei werd een dochtertje geboren. Hij opende een Nederlandstalig boekenwinkeltje, een hele onderneming in die tijd. Na een vlug faillissement werd hij op voorspraak van Prudens Van Duyse tolbeambte te Brussel, waarheen hij met zijn gezin verhuisde in 1857. Hij knoopte vriendschappelijke betrekkingen aan met o.a. Charles De Coster, Peter Benoit en Hendrik Conscience. Flamingant Emmanuel Hiel ontpopte zich ten volle als liberaal. In 1859 kreeg hij een betrekking op een afdeling van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, hij werd er belast met het behartigen van de specifieke Vlaamse culturele aangelegenheden. Later werd hij ook nog hoogleraar in Nederlandse voordracht aan het Koninklijk Conservatorium. In 1869 werd Hiel bibliothecaris van het Koninklijk Nijverheidsmuseum. In 1873 was hij één van de stichters van de Brusselse Willemsfondsafdeling. Emmanuel Hiel werkte mee aan tijdschriften of kranten zoals "Flandria", "De Zweep", "De Vlaamsche School", "Het Laatste Nieuws". Hij was hoofdredacteur van het "Nederduitsch Tijdschrift", en werd in 1886 lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde". Zijn toneelstukken, gedichten en oratoria zijn sterk episch en theatraal aangelegd. Dit komt het sterkst tot uiting in zijn libretto's voor cantaten. Vooral met libretto's, geschreven voor Peter Benoit, verwierf hij bekendheid (o.a. de oratoria "Lucifer" en "De Schelde"). Emmanuel Hiel overleed te Schaarbeek op 27 augustus 1899.
Bibliografie:
* Wie 't zwaerd trekt zal door 't zwaerd vergaen (1855) * Eenige galmen bij de vijf en twintigste verjaring van 's konings krooning (1855) * Looverkens (1859) * De heldenstam (1859) * Herinnering aan Prudens Van Duyse (1860) * Nieuwe liedekens (1861) * Een Nederlandsch lied (1863) * Gedichten (1863) * De kwijtbrief (1864) * Ella (1864) * Hedwig (1864) * De wind (1864) * Lucifer (1865) * Isa (1865) * Aan de Vlaamsche jonkheid (1866) * De Schelde (1866) * Fornarina (1867) * Gedichten (1868) * Promotheus (1868) * De liefde in het leven (1870) * Psalmen, zangen en oratoria (1870) * Dora (1873) * Gedichten (1874) * Een laatste zonnestraal (1874) * Krankzinnig (1875) * Bloemeken (1875) * Breidel en De Coninck (1875) * Jan Borluut (1875) * De stroom (1878) * Held Zannekin (1879) * Liefde (1879) * Liederen voor groote en kleine kinderen (1879) * Jacoba van Beieren (1880) * Vrijheidshymnus (1880) * Hymnus aan de schoonheid (1882) * Het volk van Gent (1882) * Historische zangen en vaderlandsche liederen (1885) * Volledige dichtwerken (1885) * De zot (1885) * Flandria. Liederen voor ons volk (1886) * Werkmansliederen, soldatenliederen, zeemansliederen (1883-1887) * Twee lofzangen (1887) * Dendermonde (1888) * Monodramen en andere gedichten (1893) * Symfonieën en andere gezangen (1894) * Droomerijen (1895)
Het lied der Vlamingen
Waar Maas en Schelde vloeien, De Noordzee bruist en stormt. Waar vrede en kunsten bloeien, De vrijheid mannen vormt. Waar velden, wouden, weiden, Als gaarden rijk beplant, De weelde en vreugd verspreiden: Daar is, daar is ons vaderland, Daar is ons vaderland.
Daar stijgen uit het verleden De Geus en Klauwaart op. Zij hebben stout gestreden, Verplet de vreemde kop. Hun goed, hun bloed, hun leven, Met mildheid steeds verpand, Om ons te kunnen geven Het vrije, vrije vaderland, Het vrije vaderland.
O Nederland, o vrijheid Gij adelt ons gevoel, Wij zweren ook met blijheid, Uw toekomst is ons doel. Wij zullen, jonge scharen, Steeds onze plicht gestand, Met hand en hart bewaren, Het heilig, heilig vaderland, Het heilig vaderland.
(Geschreven door Emmanuel Hiel en getoonzet door Peter Benoit.)
In 1990 werd door de Aalsterse Draeckenieren (vereniging die zich inlaat met het in stand houden van de rivaliteit tussen Aalst en Dendermonde) een brochure uitgegeven t.g.v. de Ros Beiaardommegang. Titel van de brochure: "Mijn Paard, schoon Paard". Daarin een welles-nietes spelletje aangaande beweringen omtrent het bezit van het Ros Beiaard, de mislukte paardenroof van 1952, en vele andere beweringen die deel uitmaken van de jarenlange rivaliteit tussen beide steden. Het moet gezegd dat wij onlangs ergens lazen in een verslag van een universitaire studiegroep omtrent folklore, dat in ons land de (wellicht gezonde) rivaliteit toch wel het meest wordt in stand gehouden tussen beide steden (Aalst en Dendermonde).
Bovenstaande foto is opgenomen in de brochure en toont ons Pol De Paepe (één van de "rovers" in 1952 - uiterst links), de Aalsterse burgemeester Marcel De Bisschop en burgervader Albert Cool, tijdens een ontmoeting omtrent de Ommegang van 1975.
De ontmoeting tussen beide burgemeesters ging gepaard met de nodige ludieke streken en steken...
In dezelfde brochure ook onder meer deze cartoon van Aalstenaar Frans Wauters...
In de schoot van de mutualiteit Bond Moyson werd op 11 november 1977 jeugdclub t Pilaartje (in de Veerstraat, 2) gesticht. Jarenlang werden er o.a. toneelvoorstellingen gehouden, een thematische filmweek ingericht en quizzen georganiseerd
We herkennen o.m. Gilbert Bontinck, Luc De Saeger, Frans Vermeir, Robert Wauters, Willy Van Vossele...
Bij K.A. Brugge speelde Fernand Goyvaerts, later actief bij Club Brugge (1956-62), FC Barcelona (1962-65) en Real Madrid (1965-67).
Doelman Raymond VERA herinnert zich:
Toen we na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter het veld verlieten, liep ik, overlopend van geluk, toevallig naast de sip kijkende Fernand. Op een bepaald moment keert hij zich naar mij en vuurt een vijandige fluim in mijn richting. Bij Brugge was de frustratie immens groot!
* Finale: K.A. DENDERMONDE K.A. Dinant 1-0
(Foto R. Vera)
Onderste rij (v.l.n.r.): Jeannot JACOBS André THIENPONT Jef VAN DEN BOSSCHE Luc VAN DRIESSCHE Jozef ROOSENDANS
Bovenste rij: Eduard LECOCQ Raymond VERA (Op van de zenuwen! - Raymond Vera op rugzijde van de foto)
Marcel VAN DEN BROECK Jacky DHONDT Rob (?) DE DECKER X
(Foto R. Vera)
Op rugzijde van de foto: Interscholenkampioenschap 1955.
"Strafschop ten voordele van Dinant tijdens de laatste minuten (toen stand 1 0 in ons voordeel) op de staak getrapt. Hoera!
Jacky DHondt wordt op de schouders gehesen door o.a. Jean Verheyen (L)
Uiterst R Jef De Bruyn
Kapitein André Thienpont ontvangt de beker uit de handen van minister Collard.
De meegereisde Dendermondse supporters
We herkennen vooraan reporter Pierre Caudron (uiterst L), reporter Carlos Vergaelen (2de van L), J. Laureys (3de van L)
Vlnr: Jef Van Den Bossche, Marcel Van Den Broeck, Jacky DHondt
Vlnr: Jef Roosendans, Raymond Vera, Jacky DHondt, André Thienpont
WIJ ZIJN DE PIJNDERS, Wij dragen de stad, op onze schouders rijden zij paard, Het ros en de reuzen, stap voor stap, En ze dansen, voor niemand vervaard!
Trouw aan het werk zijn onze handen: Slepen en sleuren, labeur en zweet tussen Koorden en touwen, bokken en manden, Maar altijd voor het feest gereed!
Wij zijn de mannen van de stad, Geef ons ruimte: wij dansen breed!
DE STAD is in feest! Het Ros verrijst en rijdt Door de razende straten. Mars is in optocht, Goliath grijnst, Indiaan Walst bedaard op de maten.
Geroffel van trommels Golft door de massa, Trompetten die juichend Praten. De stad is in feest! Alle harten omhoog Alle vlaggen uitgelaten!
HET ROS! Het Ros Beiaard in de straat! Het davert en het rijst, het slaat De vonken uit de stenen, doet De hardste harten wenen, loopt Over de hoofden heen. Het Ros gaat uit, en wij gaan mee, De trommels stampend in de benen!
Enkele rijkswachters die vroeger deel uitmaakten van de Brigade Dendermonde, uit de periode toen nog werd gepatrouilleerd met de fiets, de jeep en de donkerblauwe combi...
Deze koperen plaat - ingemetseld binnenin het café - bracht hulde aan de nagedachtenis van de Dendermondse personeelsleden van Vooruit die hun leven lieten in WO II.
Een van die personeelsleden was Emmerence De Bock.
Zeven weken vóór de bevrijding werd zij door de Gestapo opgepakt samen met haar schoondochter Jeanne Van Vlemmeren-Eeckhout.
Maandenlang had ze in het Volkshuis onderdak verleend aan een militant van het Onafhankelijkheidsfront. Ook kwam de ondergrondse weerstand bij haar samen en werden er artikels van Strijd en van andere sluikbladen geschreven.
Emmerence De Bock overleed in het concentratiekamp Ravensbrück.
Jeanne Van Vlemmeren overleefde het concentratiekamp Belzig en zou na de oorlog het Volkshuis openhouden.
De meesten zullen het nieuws via de media reeds hebben vernomen, maar wij willen toch even terugkomen op de schepenwissel die deze week werd doorgevoerd in onze stad. Schepen Pierre Caudron verlaat het schepencollege en maakt daar plaats voor Carine Verhelst, die zijn bevoegdheden overneemt. Wij wensen Pierre alvast te danken voor wat hij zoal realiseerde tijdens zijn ambtstermijn. Naar eigen zeggen waren het niet altijd de makkelijkste dossiers!
Pierre was steeds te vinden voor een praatje, en laten we zeggen dat hij als schepen steeds een sympathieke verschijning was. Onlangs nog gaf hij toe enig chauvinisme te tonen voor de deelgemeente Sint-Gillis, hij is er geboren en getogen, maar liet ons weten ook een groot hart te hebben voor Dendermonde.
Moge het hem goed gaan bij zijn (tweede) oppensioenstelling - eerst als leraar en nu als schepen - en wij hopen hem nog her en der vaak te ontmoeten. Via de media vernamen wij dat Pierre zich vooral zal bezighouden met zijn hobby's. Hij liet zich ook ontvallen dat hij het wel zag zitten om een boek te schrijven. En schrijven kan hij! Op jonge leeftijd was hij reeds hoofdredacteur van het schoolblad dat verscheen in het Koninklijk Atheneum (toen zelfs nog als leerling!). Wij wensen hem alvast héél veel succes!
DE EERSTE WERELDOORLOG DENDERMONDENAARS IN LAGER SOLTAU
In de verschenen publicaties Dendermonde en de Eerste Wereldoorlog 1914-1918 (Lies Buyse) en 1914 Dendermonde in puin (Aimé Stroobants) lezen we o.a. dat er in 1915 dertig Dendermondse krijgsgevangenen in een kamp in Soltau werden opgesloten.
Soltau was in de Eerste Wereldoorlog het grootste krijgsgevangenenkamp in Duitsland, waar voornamelijk Franse, Russische en Belgische soldaten werden ondergebracht.
Een van de opgesloten Dendermondenaren was Clement Van Driessche (1876-1951)
Achterste rij 5de van L (met X) Clement Van Driessche staand
Luc DE COOMAN Dany GOOSSENS Marc MOONEN Luc PEELMAN - François VAN HAVER Ludo VAN KERCKHOVEN
Leraar W. DEFREYNE
Schooljaar 1974-75 - 1A2 chemie van het RITO
Nancy BOGAERT Aimé CASSIMON Dirk EECKHOUDT - Michel HEYVAERT François HULSBOSCH - Wim HUYBRECHT Luc VAN HERREWEGEN
Schooljaar 1974-75 - 1A2 elektriciteit A van het RITO
Etienne BOSMAN - Luc DAES Jos DALEMANS - Paul DAUWE Patrick DE BRANDT - Marc DE GEYTER Johan DE PAUW - Yves DE ROP Jean-Pierre DIERICKX - Walter HEYVAERT Marc HUYLEBROECK Michel JORDENS André MAETENS - Ronny MANNAERT Eddy MERTENS - Donald MEULEBROEK Danny MINNAERT - Jean-Pierre OPDORP Rudi POULIART - Marc RINGOET Marc TILLEY - Luc VAN DEN BOSSCHE Patrick VAN HOEYMISSEN Freddy VAN MUYLDER - Jean-Pierre VERSPECHT
Schooljaar 1974-75 - 1A2 elektriciteit B van het RITO
Marc BOGAERTS François DE COCK - Marc DELPLANQUE Marc DE PAUW Patrick DE RIDDER Marc DE SAERT - Gilbert DE SMEDT Eddy DE VLIEGER Dirk DE WILDE - Roland DE WIT Frankie GEERINCK Johnny HERMANS - Hugo JACOBS Rudy JANSEGERS Dirk MERTENS - André PEELMAN - Guido SAERENS - Rony SANDERS Luc VAN BIESEN Frank VAN BOVEN Danny VAN HAVER Marc VAN MULDERS - Marc VAN ONSEM Jean-P. VAN SAN - M. VAN WEYENBERGE
In 1990 werd ter gelegenheid van de Ros Beiaardommegang een cd uitgegeven door het Ros Beiaardcomité. De muziek van de cd werd ook op cassette uitgebracht. We tonen de hoes van de muziekcassette.
Na een aantal aanpassingswerken is het gebouw van de rijkswacht tot aan de politiehervorming zowat ongewijzigd gebleven. De renovatie ervan nam verscheidene jaren in beslag. Ook de woningen van het personeel werden meermaals aangepast. Men kan zeggen dat het geheel werd omgevormd tot een gezinsvriendelijk woonerf met 22 logementen. Drie woonsten naast de kazerne aan de Leopoldlaan werden in 1984 verbouwd tot woning van de brigadecommandant.
Op deze foto, genomen t.g.v. een huldiging aan het gedenkteken aan het rijkswachtgebouw ziet men aan de overzijde een gedeelte van de woningen van het personeel.
Opening van het vernieuwde rijkswachtgebouw door toenmalig minister van Openbare Werken, Rika De Backer.
Zuster Monica (in de wereld Maria Steemans - °1897) trad in het klooster der Gasthuiszusters - Augustinessen in 1924, het tijdstip waarop de Sint-Blasiuskliniek werd gesticht. Aanvankelijk deed zij dienst als 'chloroformiste' in de operatiezaal, maar later werd ze opgeleid tot verpleegster-vroedvrouw en werd zodoende de rechtstreekse getuige van de start en de groei van de materniteit. 'Getuige' is in feite een te zwakke benaming. Sinds de oprichting van het 'Moederhuis' in 1934 heeft zij met haar geweldige vitaliteit meegewerkt aan de uitbouw van de materniteit. In het begin stond Zuster Monica er praktisch alleen voor om de verlossingen optimaal te laten verlopen. Toen in 1964 'De Voorpost' een reportage bracht over de activiteiten van Zuster Monica, stond er geblokletterd: "Zij hielp reeds meer dan 20.000 kinderen ter wereld brengen". Dat aantal heeft zij nadien ver overtroffen.
Iedereen in de stad en ver erbuiten kende de joviale zuster, niet altijd even gemakkelijk qua karakter, maar vol toewijding en zorg. Zij leefde een ganse dag tussen de toekomstige en jonge moeders. Kwam zij soms wat hard over, toch bezat zij een hart van koekebrood en was zij in vele gevallen de reddende engel. Zo won zij het volle vertrouwen, waardering én bewondering van alle artsen. Zuster Monica stierf op 21 januari 1970 in het Sint-Blasiusziekenhuis. Zij werd ten grave gedragen op zaterdag 24 januari.
Staan op de foto: o.a. Régine De Mol A. Van der Eecken - Lydia Cornelis - Godelieve Holbrecht - Christiane Moens - Maria Verstraeten
Staan op de foto: o.a. Marcella Silf - Adrienne Van Nimmen - Lydia Meert - Monique Coudron - Marcella Putteman - Anny De Ridder - Elise Smekens - Agnès Gabriëls - Godelieve De Graef
Staan op de foto: o.a. Myriam Geubels - Vera - Monique De Beul - Leona Van Lijsebetten
Waar thans de pakkans veel hoger ligt door de meer doorgedreven technische middelen op gebied van snelheidscontroles, werden deze jaren geleden uitgevoerd met de gevreesde 'Multanova'... Ook in onze stad mochten wij dergelijk voertuig enkele keren "verwelkomen". Wellicht hebben sommigen er maar wrange herinneringen aan...
Om in de gilde aangenomen te worden moest men langs mannelijke zijde afstammen van pijnders; men moest zoals men zei van pijndersbloed zijn. Een bepaalde ouderdom was niet vereist, doch men moest bekwaam zijn om mee te werken. Wanneer een rechthebbende zich aanbood om als vrijpijnder aangenomen te worden moest men zich bij de opperdeken melden. Het werd dan toegelaten om gedurende 8 tot 14 dagen op proef te werken. Gedurende al die tijd verdiende de nieuweling zoveel als de andere ambachtslieden, maar er diende 1/3 van het verdiende loon afgestaan te worden voor de ouderlingen. Wanneer de proeftijd voorbij was en men als volwaardig pijnder werd aangenomen diende de eed te worden afgelegd bij de deken van de gilde, en dit voor een tafel waarop twee brandende kaarsen stonden. De tekst van de eed zou als volgt zijn geweest: Ik zweere ende belove gehoorzaam en onderdaenigh te zijn aan Dekens en Ouderlingen van dezen Ambagte, en van mij te zullen kwijten met ijver en getrouwigheyd van alle plichten in hoedanigheyd van supposte mij toevertrouwt en t ambagt te zullen voorstaan in t goed ende t kwaet, zoo als eenen getrouwen suppost behoort te doen. Zoo helpt mij Godt en al zijne Heyligen. Ik belove. Benevens deze eed diende de nieuw aangenomen pijnder ook nog enkele andere verplichtingen na te komen. Zo moest hij zorgen dat er voor elke pijnder een stenen pijp voorhanden was, alsook tabak en snuif. Het stond hem vrij een traktatie aan te bieden aan de gildeleden. Door de jaren heen werd de procedure voor aanvaarding vereenvoudigd. De taak van de pijnders is niet te onderschatten. Als dragers van het Ros hebben zij een hoofdrol. Zij hebben niet alleen de verantwoordelijkheid over de veiligheid van de Vier Heemskinderen, maar de bewegingen van het Ros Beiaard moeten ook gesynchroniseerd gebeuren met de regie-aanwijzingen. Tempo en aangepaste snelheid zijn van hoofdbelang. Al die belangrijke details worden voor elke ommegang ingestudeerd. Maandenlang wordt geoefend aan de kazerne waar het paard zijn rustplaats heeft. Het dragen van het paard is fysiek zeer zwaar. Het is uiteraard niet het dragen op zich dat voor deze sterke kerels het grote probleem is, wel het steigeren van het paard en het lopen over een niet altijd even stabiele ondergrond waardoor de lasten niet altijd gelijk verdeeld zijn. Bij het steigeren van het paard moeten de pijnders vooraan in het paard heffen en gelijktijdig gaan de achterste dragers door de knieën.
- Vervolg historiek - Ontstaan van de Rijkswacht in Dendermonde -
In ons land werd door een besluit van 27 februari 1814, vanwege de commissarissen-generaal van de Geallieerden, een 'corps de maréchaussée' opgericht. In elk departement zou een compagnie werkzaam zijn. In de gemeenten waar er voordien reeds een gendarmerie-gebouw was, zou dit toegewezen worden aan de maréchaussée. In onze stad werd de gendarmeriekazerne dus toegewezen aan de 'Koninklijke maréchaussée'. In 1826 werden er onder leiding van architect Jan-Baptist Segers nog verdere verbouwingswerken uitgevoerd. In deze vorm zou het gebouw tot in 1875 dienst doen. Het bleef stadseigendom, doch de provincie diende in te staan voor de noodzakelijke onderhouds- en herstellingswerken. In 1948 werd het gebouw bewoond door de gendarmen Seraphunis De Munck en Ludovicus Regost (met hun gezin). In een andere woning op hetzelfde plein woonde de lokale bevelhebber, luitenant Constant Bourgeois, eveneens met zijn gezin. In 1862 bestond de plaatselijke brigade uit 1 officier en 11 onderofficieren en brigadiers. De brigade bestond uit 'paardenvolk' en voetgangers.
Enkele jaren later had het stadsbestuur het inzicht het gebruik van de gebouwen terug te eisen. Men vond de 'caserne' weinig geschikt en men was van oordeel dat de provincie beter een nieuwe gendarmerie kon bouwen op een terrein van de stad, rechtover het nieuwe 'cellengevangenhuis'. Tot 1872 werd hieraan geen gevolg gegeven en het stadsbestuur drong opnieuw aan bij het provinciebestuur. Na langdurige onderhandelingen met de Bestendige Deputatie kwam men tot een akkoord, op voorwaarde dat de stad een terrein van 1600 vierkante meter kosteloos ter beschikking zou stellen. Het betrof een perceel aan de Leopoldsvest, achter de Rijksgevangenis. Met de toelating van de minister van Justitie, kon men dit terrein ter beschikking stellen voor de oprichting van een nieuw gebouw van de gendarmerie. Het gebouw werd opgericht in 1875.
Tot 1896 telde men steeds 12 tot 13 manschappen. Vanaf 1897 werden dit er een twintigtal. Een jaar later telde de brigade 22 manschappen en in 1913 zelfs 32. Men beschikte toen ook over 14 paarden.
De kazerne overleefde de Eerste Wereldoorlog. Door de voortdurende uitbreiding van de taken en de getalsterkte van de manschappen was men in de dertiger jaren opnieuw aan uitbreiding toe. Op 12 juni 1936 kreeg de lokale brigade de toelating om naast het bestaande gebouw een administratief gebouw op te trekken en drie woonhuizen. Na de heraanleg van de Leopold II-laan in 1936-'37 en de slechting van de wallen, zou men tegenover de kazerne een reeks woningen bouwen, zodat de huisvesting van de manschappen fel werd verbeterd. Deze woningen staan nog steeds op dezelfde site, rechttegenover de oude rijkswachtkazerne.
Toen de gemeenten ontstonden in onze Vlaamse gewesten uit de vereniging van lieden met het doel een samenleving tot stand te brengen, zich onderling te behelpen en zo nodig tegen een gemeenschappelijke vijand hun hebben en houden te beschermen, vormden zich ook de gilden, de ambachten en de neringen. Deze inrichtingen, die tot stand kwamen tussen de verschillende lieden welke eenzelfde beroep uitoefenden om hun beroepsrechten te verdedigen, als ze al niet bij de aanvang van de stichting op afzonderlijke keuren en privilegiën mochten roemen en op wettelijke erkenning, bestonden van de allereerste tijden der gemeenten. Ongelukkiglijk zijn de meeste van die oorkonden, die ons enig beeld zouden gebracht hebben over het allereerste leven der ambachten en neringen in de loop der tijden, door omstandigheden vernield en verloren gegaan. Zo is het ook vergaan met de documenten die ons zouden kunnen inlichten over het ontstaan en bestaan van het Ambacht der Pijnders te Dendermonde. Bijgevolg is de juiste ouderdom van het pijndersambacht niet vast te stellen. Zeker is dat de gilde op het einde van de 14e eeuw reeds bestond. We staven dit door het feit dat pijnders terug te vinden zijn in de stadsrekeningen van o.a. 1393 toen de poorte van Dendermonde haar Belfort en Halle bouwde. Vanaf welk tijdstip de pijnders gelast werden met taken is niet achterhaald. Alle archieven van het ambacht zijn op enkele documenten na verdwenen. Wat eveneens met zekerheid is geweten is dat de pijnders niet enkel werden gelast met het dragen van goederen, maar ook ambtelijk erkend werden door de stad van in de vroegste tijden om brandrampen te helpen bestrijden. Deze stellingen kunnen worden gestaafd door uittreksel van de jaarrekeningen. Het Ambacht vereerde Maria Magdalena als patrones, doch de gezellen hadden een bijzondere devotie. Dit blijkt uit het feit dat zij een kapelleke van Onze Lieve Vrouw hadden in de nabijheid van de Bogaerdbrug. Dit kapelletje stond boven op een staak en werd daarom soms Onze Lieve Vrouw op de Staak genoemd. In een stadsrekening van 1407-08 vinden wij daaromtrent het volgende: Op den Werf aen de Boghaerdbrugge stont een beelt van Onzer Vrouwen in een herde reynlic torreken verghelaest, daer men alle nachte licht in berrende, daeraf de liede bi nachte lidende over de brugghe sagen. Dit kapelletje bleek niet alleen een object te zijn van zuivere godsvrucht, maar ook een hulpmiddel voor de inwoners om niet in het water te geraken in de karig verlichte stad, bij het oversteken van de brug. Benevens de pijnderskapel bezat de gilde ook nog het Pijndershuis, zijnde een oud gebouw met trapjesgevel aan de Scheldestraat (thans Frans Courtensstraat), tegenover het Justitiepaleis.
Heden ten dage zijn de pijnders echter meer bekend om het dragen van het Ros Beiaard.
Schooljaar 1974-75 - 3A3A elektriciteit van het RITO
Luc ANNAERT - Henri ANNEREL Johan AUDENAERT - Ronny BOSTEELS V. DE CLIPPELEER - Wim DE JONGHE Henri H. DE KEERSMAECKER - Herman T. DE KEERSMAECKER Désiré DE PAUW - Patrick DE SAEGER Daniël DE SMET Stanny DE SWAEF - E. DE VLEMINCK Martin GOVAERT Danny HERMANS Danny HULBOJ - Ronny MEURISSE William URBAIN - Rudy VAN BIESEN Ronny VAN BLEYENBERGH P. VAN DER BORGHT - D. VAN DE VELDE - R. VAN DE VELDE - St. VAN HOYWEGHEN Frank VAN ROY - J. VAN STICHEL
Schooljaar 1974-75 - 3A3B elektriciteit van het RITO
Al. ADRIAENSSENS Geert DE CORTE Marc DE HAUWERE - Albert DE LEEUW - Patrick DE NIL Pieter DE PAUW Franky DE ROP Jonny DE VADDER Patrick DE VOGELAERE - Patrick HEUNINCK - Werner MEULEBROECK - Eugène PIETERS Patrick VAN BEVEREN Marc VAN CAUWENBERGHE - Franky VAN DAMME - Jan VAN DAMME Erwin VAN DEN BERGHE - T. VAN DER GOTEN - Franky VANDERRIJST Marcel VAN LEEMPUT Marc VAN VERRE - R. VAN WEVERBERG - Jean VEKEMANS Dirk VERHEYEN
Leraar G. ROBBRECHT
Schooljaar 1974-75 - 3A4 mechanica van het RITO
Jozef AUBROECK - Dirk DELPLACE Patrick DE VUYST - Jean-Pierre ERPELS - Dino FRACKIEVICX Peter GALLE - Patrick JACOB Julien MINNEBO - Frank ROGGEMAN - Harry TEMMERMAN Patrick VAN DAMME - L. VAN HAUWERMEIREN - Marc VERDICKT
Leraar onbekend
Schooljaar 1974-75 - 3A4 hout & 4A4 hout van het RITO
3A4 hout
Marc DE COCK - Prosper MATTHIJS Marc MOERNAUT - Frank SMET - Franky VAN DER STUYFT Luc VAN HANDENHOVE
4A4 hout
Gustaaf HEYMANS - André LOVERIE - Rudy VAN KEER
Leraar E. VAN DAMME
Schooljaar 1974-75 - 4A4 mechanica van het RITO
Ivo BAEK - Norbert DE GROODT Johny DE NIL Patrick DE NIL Herbert DE SMET - Jean DE SMET André DE VLIEGER - Johny DE WOLF - Marc SPAEY Hugo TAS Erik VAN BEVEREN - John VAN DEN ABBEELE
Leraar F. SCHILDERS
Schooljaar 1974-75 - 4A3 elektriciteit van het RITO
Jean AERTS Dirk BUGGENHOUT - Jean-Pierre COPPIETERS Patrick DE SMEDT - Patrick DE VOS Louis MAETERS - Eddy MARIEN Danny MOENS Renaat MOENS Luc MOYSON Patrick POTS Jean-Marie VAN BOVEN - Kamiel VAN DEN BOSSCHE Danny VAN DER STREECK Erik VAN DUYSE - Marc VAN HOVE - Carl VAN KEER Patrick VEREECKEN - Marc VLYMINCK
Wies Moens, geboren op 28 januari 1898 te Sint-Gillis-Dendermonde, volgt Latijn-Griekse humaniora aan het Heilig Maagdcollege te Dendermonde. Hij wordt er op 13-jarige leeftijd lid van de studentenbond Jong maar moedig, gesticht door Lodewijk Dosfel en aangesloten bij het Algemeen Katholiek Vlaams Studentenverbond (AKVS). Omdat zijn geestelijke mentor Lodewijk Dosfel aanvaard heeft om professor te worden aan de door de Duitsers vernederlandste universiteit van Gent, zet Wies Moens de stap om er zich in te schrijven in de faculteit Wijsbegeerte en letteren, Germaanse filologie. Tegelijk zet hij zich in voor de culturele en politieke ontplooiing van zijn volk. Dit wordt hem na de oorlog zwaar aangerekend Hij wordt aangehouden op 13 december 1918 en op 8 december 1920 veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en een zware geldboete. Op 5 maart 1921 wordt hij in voorwaardelijke vrijheid gesteld en vijf dagen later begint hij te Leopoldsburg zijn legerdienst.
Hij huwt in 1922 met Margaretha Tas. Datzelfde jaar wordt hij secretaris van het Vlaamse Volkstoneel, een functie die hij drie jaar blijft uitoefenen. Lang genoeg om ervoor te zorgen dat het toneel in Vlaanderen een modern Europees peil bereikt, aldus Antoon Vander Plaetse.
In 1931 sticht Wies Moens samen met Joris Van Severen en Emiel Thiers het Verbond van Dietse Nationaal Solidaristen (Verdinaso). Hij heeft een belangrijk aandeel in de redactie van het politiek programma van de beweging. Maar als Van Severen in 1934 de strikt Nederlandse gedachte verlaat en de Walen en Luxemburgers de kans wil geven binnen de Dietse staat te leven, neemt Moens ontslag. Van dan af blijft zijn politieke activiteit beperkt tot schrijven en redevoeringen houden. Via zijn tijdschrift Dietbrand (1933 1939) werpt hij zich op als een belangrijk theoreticus van het nationalisme in de Nederlanden en vriend en tegenstander erkennen in hem een schitterend redenaar.
Vanaf april 1941 leidt hij de gesproken uitzendingen van de Vlaamse Omroep en vanaf januari 1942 wordt hij directeur van Zender Brussel. Hij neemt ontslag in 1944 omdat de druk van de Duitsers te groot is : hij weigert immers propaganda te maken voor de Hitlerjugend Flandern en verzet zich eveneens tegen de anti-joodse excessen. Het mag niet baten, want op 17 mei 1947 wordt hij bij verstek ter dood veroordeeld. Hij leeft dan ondergedoken en slaagt erin, met hulp van vrienden, naar Nederland te vluchten. Hij wordt er medewerker van een uitgeverij, leraar aan het college van de karmelieten te Geleen (Nederlands-Limburg) en stichter-directeur van de Volksuniversiteit Carmel. Bijna heel die tijd woont hij met zijn vrouw Grietje in Neerbeek.
In 1968 overlijdt zijn vrouw en van dan af leeft hij in toenemende eenzaamheid. Hij sterft op 5 februari 1982 te Neerbeek.
We schetsen in een korte historiek, het ontstaan van de Rijkswacht in onze stad.
Gedurende de 18e eeuw kon het stadsbestuur voor het 'maintien van de publique ruste' gebruik maken van enkele 'stadsofficieren, den Lieutenant-hoogballiu, de onderballiu, de major van de burgerlijke waght, hellebaerdiers en nachtwaeckers'. Wanneer er onder de bevolking een oproer uitbrak zoals in 1789, deed men beroep op nachtwakers, pijnders en gewapende wachten uit omliggende gemeenten. De kopstukken van de opstand van 1789 werden enkele dagen later aangehouden door Gentse 'pandouren' (gendarmen) en door enkele leden van de 'marechaussée' uit het Land van Aalst.
Tijdens de Franse Tijd gaf men aan de gemeenten met een bevolking van 5.000 tot 10.000 inwoners de toelating een politiecommissaris te benoemen. Zo gebeurde het op 9 maart 1796 dat het stadsbestuur ene Louis Joseph Lepreux tot politiecommissaris van het kanton Dendermonde benoemde. Enige tijd later kreeg de stad de opdracht allerlei gebouwen te onderzoeken, met de bedoeling na te gaan waar leden van de 'Gendarmerie Nationale' zouden kunnen gelogeerd worden... Het onderzoek werd in mei 1796 uitgevoerd door een "commissaire du Département de l'Escaut", een "capitaine de la Gendarmerie Nationale", een "commissaire du pouvoir exécutif du canton de Termonde" en een "officier municipal"... Deze kwamen tot het besluit dat de meest geschikte plaats voor het huisvesten van een brigade van de gendarmerie van het arrondissement bestond in een huis dichtbij de Veerbrug, op het uiteinde van de Veerstraat. Dit pand was eigendom van de Franse Republiek en voordien steeds in gebruik geweest als militair magazijn. Elke gendarme kon er beschikken over een verwarmde kamer. Verder was er ruimte voor een 'chambre de service', een kelder, een broodoven, verscheidene voorraadzolders, een binnenkoer met een waterpomp en, mits enige verbouwingen, ook voor een stal voor twee paarden. Het stadsbestuur richtte deze woning in op eigen kosten. Op die manier kwam in 1796 de eerste gendarmerie tot stand, in een voormalig militair magazijn.
Ten gevolge van een keizerlijk decreet van 9 april 1811 kreeg de stad het voormalig Landhuis toegewezen. Dit complex was tot het einde van de 18e eeuw de zetel van de Hoofdschepenbank van het Land van Dendermonde, en lag aan de 'Affligemhoek', het ingesloten plein in de zuidoostelijke hoek van de toenmalige Koornaard. De naam van het plein verwees naar de Abdij van Affligem, die hier in de 16e eeuw een gedeelte van het vroegere Prinsenhof verwierf om het te gebruiken als refugehuis. Deze refuge was voorzien van cellen om de monniken in tijd van nood tijdelijk een onderdak te bezorgen binnen de veilige stadsmuren. Het gebouw werd in opdracht van de stad aangepast door architect Jan-Baptist Segers tot 'caserne de la gendarmerie'.
De Aalsterse Draeckenieren lanceerden in 1990 ter gelegenheid van de nakende Ros Beiaardommegang een campagne tegen onze stad. Naar aanleiding van de heersende varkenspest in onze regio kwamen zij op het spitsvondig idee borden te plaatsen aan de ingangswegen van onze stad die lieten weten dat er 'paardepest' heerste in Dendermonde.
Tijdens de algemene repetitie van de apotheose van de Ommegang van 1990 brachten de Draeckenieren een bezoek aan onze stad. Het Ros draaide zich prompt met zijn rug naar de Aalstenaars en liet een hoop ajuin achter... We zien op de foto naast toenmalig schepen Patrick Meulebroek, onder meer Frans Wauters, Thérèse Van Gucht, Odilon Mortier, Herman Louis, Pol De Paepe, Robert De Jonghe, Albert Van Der Jeught, Godfried De Rauw en de Aalsterse schepen Gracienne Van Nieuwenborgh.
Alida Hart is het pseudoniem van Els Van Thuyne. Ze groeide op aan de Vlaamse kust. Toen zij later met haar man naar Dendermonde kwam wonen, viel het haar op hoe trots iedereen was op deze stad. Eerst geamuseerd, daarna verwonderd, en tenslotte zeer nieuwsgierig geworden door het hartelijk chauvinisme van de Dendermondenaren, ging ze op onderzoek in de stad, die haar met zijn kleine oppervlakte, zijn grootse tradities, en zijn dagelijkse schoonheid onvoorvoorwaardelijk voor zich innam.
Het bundel ' Dendermonde, Millenium Twee' werd uitgegeven door de Marnixring Ros Beiaard. Het bevat een aantal gedichten van Alida Hart.
DENDERMONDE, MARKT.
DE KLANKEN tuimelen van de toren, Tinkelend aan de gevelrand. De tijd Gooit zijn knikkers, gewonnen, verloren, De trappekes af, aan de overkant.
Het licht is herboren. Het draagt In zijn mand vol heldere kleuren De lente in 't land.
DENDER
HET WATER wroet rusteloos tegen De dijken, op zoek naar een Weg voor zijn levenslust. Ik zet mijn gedachten uit Op de golven, en vindt Wat zij vluchten: rust.
Eddy BELLON - Geert DE BOECK Marc DE BOECK - Gerrit DE CAUWER Luc DE CLIPPEL Marc DE LANDSHEER - Albert DE MEERSMAN - Hector DE MEERSMAN Yves DE PRINS - René DE ROECK - Wim DOMS Leo FIERENS - André IMPENS Marc LAEKEMAN Dirk LEUNIS - Johan MAES - Yvan MERTENS Walter MEYS - Roland MICHIELS Marc MOENS - Vicky VAN BEVEREN Jean-P. VAN DAMME Patrick VAN DAMME Fr. VAN DE MEERSCHE - Karel VAN DEN BROECK Jean-Marie VERBESSELT - Kamiel VERMEIR Frederik WINDY
Schooljaar 1974-75 - 1A3B van het RITO
Frank COBBAUT François DE TROCH Dirk DE VOS Patrick DE WEVER - Guido DE WILDE - Dirk DE WOLF - Gino GEUBELS Marc HEIRMAN Rafaël JANSSENS - Eddy MANNAERT - Danny MEURISSE - Benny MOENS Patrick MOYERSOON - Leo PUTTEMAN - Freddy RINGOOT Luc SLACHMUYLDERS Rudy TACKAERT Erwin TRIEST - Dirk VAN BOVEN - D. VAN CAECKENBERGHE - Eric VAN DEN ABBEELE Martin VAN DE VOORDE - Peter VAN HOEY - Luc VAN LIERDE - Eric VAN NUFFEL Jean-Paul VERHULST Luc VERMEULEN Herman VERNIMMEN Peter VERSPEET - Rudy WIERINCK - Guido WINDEY
Leraar G. SOETENS
Schooljaar 1974-75 - 1A3C van het RITO
Jos ALENçON Patrick AVERHALS - John BOSMANS Dirk CLAUS - Dirk COOL Marc DE COCK - Henk DE CUYPER - Rudy DELCART Erwin DOOMS Hedwig HEYVAERT - Dirk HUYLEBROECK Frank MAHIEU - Patrick MATTHIJS - Steven MONSIEUR Patrick PHILIPS Marc PUTTEMAN August SCHELKENS - Patrick SPINETTE Norbert STERCK - Eric VAN DAMME Alfons VAN DER VREKEN Eric VAN DE VELDE - Franky VAN HOECK Jozef VAN LANCKER Pieter VAN MULDERS - Hans VERHELST Patrick VERMEIR
Leraar D. BLEYS
Schooljaar 1974-75 - 2A3A mechanica van het RITO
Johan ABBELOOS - Patrick BERGHMAN Benny BICQUE - Danny BOSMAN Franky BOSTEELS Luc CASIER Mario CNUDDE Tony COLLEWAERT P. DE BRAECKELEER - Alain DE BRUYN Eddy DE BRUYN - Renaat DE KOSTER Johan DE MEERSMAN Luc DE MEERSMAN Werner DE SMEDT - Danny DE VLEMINCK- Marc DIERICK - Corneille LEUNIS - Hedwig MAES Pierre PEELMAN Johan RUBBENS - Guido VAN HOEYMISSEN Luc VERHELST - René VOLCKAERT
Schooljaar 1974-75 - 2A3B mechanica van het RITO
Freddy DE FEYTER Danny DE SAEGER - Josse DIERICK Maurice DIERICKX - Walter DIERICKX - François GABRIELS Danny HAENTJES Louis JANSEGHERS Johan LANCKBEEN - Marc LAUREYS Paul MALFLIET Rudy MEURISSE - Guido MEYERS - Jimmy PEIRLINCK Danny ROELAND Michaël TROCH - J. VAN DEN MEERSCH - Gerrit VAN HAUTE Eric VAN LOEY Eddy VAN NUFFEL R. VAN OVERMEIREN - Willy VERGEYLEN Dominique VERHOFSTADT
Schooljaar 1974-75 - 2A3C mechanica van het RITO
Paul ARIJS - Mark BLEYS Patrick CLAES - Gino DE BOITSELIER - Ivan DE BRANDT - Gilbert DE CLERCQ - Eric DE SAERT Patrick DE WOLF - Eddy GAUCHEZ - Erik GOOSSENS Roger LOUIS Dirk MARIMAN Christiaan MICHIELS - Marnix MOENS Sylvain MOENS Yves NIMMEGEERS - Christiaan PUTTEMAN - Luc VAN ACKER - Patrick VAN BELLE - Danny VERSCHEUREN
Kaatsploeg ter gelegenheid van Dendermonde kermis op dinsdag in de Sint-Rochusstraat in 1948.
Van links naar rechts: X, X, Georges Van der Veken, vervolgens Guillaume Spanoghe en rechts Louis De Bock - zoon van Mieke (De Bock) Pets, café-uitbaatster.
Ook kaatsploeg met dinsdagkermis in de Sint-Rochusstraat in 1949. Vlnr: X, Louis De Bock, Octaaf ?, Georges Van der Veken, X.
Wij gaan ons nog maar eens laten gaan 'op zan Dèrremons'... En neen, wij gaan ons niet verontschuldigen omdat we het hier nog eens over kakken gaan hebben... Dit is nu eenmaal een Dendermondse weblog... We publiceren de tekst van een liedje dat gezongen wordt (liefst met een basstem) op de melodie van 'Kalinka' (gekende Russisch song).
'k Zouë nekiër moete kakke, mor mam broek wil ni zakke Z'is ô mam billes blaive plakke...
'k Em ze aindelaik afgekréige, Ach maine Got, wâd' 'n zéige. 't Komd' ouit man olleke geréize...
Kak ier, kak alier, kak alier, kak aldoër Kak ier, kak alier, kak alier, kak aldoër (laatste regel zo'n 10 x herhalen en steeds tempo versnellen...)
Jaren 50 - Viering op het Stadhuis van KAVD - atletiekclub
Bij de atleten: Louis Van Spitael, Jozef Van Keer
Op de pui bij de notabelen: Clement Leybaert, William Bruynincx, Jan De Donder, Alfons Goossens, Robert Verwilghen. Uiterst rechts Oscar Bogaert. Beneden uiterst rechts Guillaume Pets.
Schooljaar 1956-57 - IIde economische van het K.A.
André CORNELIS Paul CORNELIS Julien DE KNOP Etienne DE SMEDT Rudy GOOSSENS Pierre MOENS Jan MONSIEUR Edy REYNS - Jozef ROOSENDANS Marcel SAERENS François VAN DAMME Willy VAN HIEL Cyriel VAN KERCKHOVEN Marcel VAN WIELE Jozef VERGAUWEN Remi VERMEIREN Alfred VLAEMINCK
LeraarT. DE WIEST
Schooljaar 1956-57 - Iste Latijn-Grieks & Latijn-wiskunde & wetenschappen van het K.A.
Latijn-Grieks:
Marina COLPAERT Jozef DE BRUYN Isidoor SOLLIE Elise VAN RANST - Guy VERCAUTEREN Jean VERHEYEN
Latijn-wiskunde:
Walter BOSTEELS Leon BRACKE Erik DE TROCH Daniël LISMONT Marie-Rose ROELS Erik WAUTERS
Wetenschappen:
Robert DE BEULE Leopold SAMSON Robert WIERINCK
Leraar R. VAN NIEUWENHUYSEN
Schooljaar 1956-57 - Iste Latijn-wiskunde & wetenschappen van het K.A.
Latijn-wiskunde:
Walter BOSTEELS Leon BRACKE Erik DE TROCH Daniël LISMONT Marie-Rose ROELS Erik WAUTERS
Wetenschappen:
Robert DE BEULE Leopold SAMSON Robert WIERINCK
Leraar G. VAN ONSEM
Schooljaar 1956-57 - Iste economische van het K.A.
Marie-J. CAUDRON - Paul DE BOCK - Willy DE SCHRIJVER Jan DE SMEDT Kamiel DHOOGE Eduard LECOCQ - Hugo MOENS André PAUWELS Willy PIETERS- Maurice VAN BELLE Marcel VAN DEN BROECK Alfons VAN DER POORTEN Alfons VAN DOOREN Jozef VAN LIMBERGEN Eduard VAN MEERVENNE - François VAN STICHEL - Raymond VERA - Willy VERA
Jef Klerdan, volgens zijn identiteitskaart Jozef Clerdant, werd geboren in 1880 en zijn beroep was 'muzikant'. De naam Clerdant werd door de jaren 'vervlaamst' naar Klerdan. De meesten zullen hem herinneren als Lange Jef, 'den accordeonist' of als Jef de speleman. Veel 'airekes' kende Jef niet, hij was geen artiest, maar een in-menselijk figuur. Jef kwam binnen, de schouders hoog en de benen een beetje trekkend..., stoorde zich aan niemand, zocht een stoel en liet de vingers over de toetsen van de trekzak glijden om te zien of alles nog gesmeerd liep - of was het misschien om aandacht te vragen ? - en het walske kon beginnen. De cafégangers aan het zingen krijgen was voor Jef geen probleem, iedereen kende zijn 'airekes'. Eens hij in gang was, ging het allemaal vanzelf. Het ene liedje volgde het andere op en Jef speelde maar door..., zonder hoogten noch laagten, alle noten hadden dezelfde geluidswaarde. Maar Jef bracht vreugde, psychische vreugde, die men aanvoelen kon in de gezellige sfeer van de kroeg en op de tonen van Jefs repertoire. Ontelbare keren speelde hij 'Cheerio', steeds met dezelfde kadans, steeds met dezelfde opeenvolgende noten, zonder de minste variatie in de uitvoering. Maar Jef bracht vreugde. Als de leute toenam, zette hij zich recht, nam zijn 'kroes' en ging rond, zonder iemand te vergeten... Uit dank zette hij zich opnieuw neer en speelde uit waardering voor de gulle giften "Cheerio"... Nadien werd de trekzak in de getrouwe zwarte doek gehuld en Jef ging verder. Zijn trekzak was een stuk van zijn leven, een stuk van zijn ziel...
Jef de Speleman omringd door een groep luisteraars.
Huwelijksfoto van Jozef Clerdant met ? Kips rond 1920.
Jozef Clerdant op stap met dochter Emma en zoon Pieter in 1938 of 1939. Pieter speelde later ook accordeon maar deed niet zoals vader Jozef 'zijn ronde' Hij hield het bij 'thuis spelen'. Wijzelf herinneren ons Pieter als de man die regelmatig een babbeltje sloeg aan zijn woonst aan de Oude Vest met onder meer zijn buur 'Briekske de schoenmaker'.
1985 - Een gezellige bedoening in Café Tijl op de Grote Markt, toen nog uitgebaat door Willy Van Damme en Gaby Crabbe.
We herkennen onder meer vlnr: Patrick Vercauteren, Hugo Van Gijseghem, Briek Eeckeman, Willy Van Damme, Peter Van Hoyweghen, Jempi Verhofstadt, Raf Van Hoyweghen, Mario Van Damme, Ann Vertruyen, Peter Stroobants, Gabby Crabbe, X, Alfons ?.
Lodewijk Dosfel werd geboren te Dendermonde op 15 maart 1881. Na de humaniora studeerde hij wijsbegeerte te Namen, daarna rechten aan de universiteit te Leuven. Ondertussen was hij actief in de Vlaamse studentenbeweging. In 1900 werd hij hoofdredacteur van "Ons Leven" en debuteerde hij op letterkundig gebied met "Gedichten". Hij vestigde zich als advocaat te Dendermonde en speelde een belangrijke rol in de Vlaamse Beweging als ijveraar voor de vernederlandsing van de Gentse universiteit en het onderwijs in het algemeen. In 1914 werd hij lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde. In 1916 werd hij benoemd tot hoogleraar rechten aan de Gentse universiteit. De vernederlandsing van deze universiteit onder de Duitse bezetter tijdens WO I zag hij als een volkomen wettelijke daad. Na de wapenstilstand verbleef hij in verschillende gevangenissen en werd hij in juni 1920 als Gentse activistische leraar veroordeeld tot 10 jaar hechtenis. Hij werd reeds in december van datzelfde jaar vervroegd in vrijheid gesteld. Onder het pseudoniem Thomas Van der Schelden schreef hij dan in o.a. "De Standaard" en "Het Vlaamsche Land". Op politiek gebied nam hij afstand van zowel de Frontpartij als de Katholieke Partij. Zijn werk, zowel poëzie als proza, was zoals dat van zijn grote voorbeeld Albrecht Rodenbach niet een zoeken naar de fijnheid der uiterlijke vormen, maar wel een mannelijke uitbeelding van zijn maatschappelijke en godsdienstige idealen, een uiting omwille van en door de innerlijke drang van de gedachte. Hij publiceerde ook enkele belangrijke juridische studies in het Nederlands, uitzonderlijk in die tijd. Lodewijk Dosfel overleed te Dendermonde op 27 december 1925.
Bibliografie:
*Gedichten (1900)* Schets van het Belgisch Handelsrecht (1901)* Kern van het Burgerlijk Wetboek (1903)* Verzamelde gedichten en opstellen (1907)* Joas (bijbels spel, 1908) * Wereldeinde (1908)* De Belgische wetten op het gebruik der Nederlandsche taal (1910) * Cyriel Verschaeve (essay, 1920)* Ten aanval (treurspel, 1921)* Verzameld werk (1927-1933)
Het huis met het nummer 10 op de Grote Markt zullen velen zich nog herinneren als 'de Chinees'. Doch dit pand heeft een rijkere geschiedenis. Het dateert uit het derde kwart van de 19e eeuw en werd vroeger bewoond door de weduwe Geerinckx. Opvallend zijn de bepleisterde gevel en de ijzeren balkonleuning. Het gebouw werd recentelijk gerenoveerd nadat het lang leegstond. Thans is er een restaurant met de naam 'Kokarde' gevestigd.
Bovenste rij: Serge CADRON (Lat.-wisk.) - Erich CREMERS (Lat.-wisk.) - Victor CAPRON (Lat.-Gr.) - Johny STILTEN (Lat.-wisk.)
Leraar R. BRAECKMANS
Schooljaar 1958-59 - Iste Latijn-Grieks & Latijn-wiskunde & wetenschappen van het K.A.
Onderste rij (v.l.n.r.): Gilbert VAN KEER Yvan DAVER Fabienne VAN AVERMAET Daniëlle BALLAUX Emiel DE SMEDT - Oscar POPPE G. VAN ONSEM
Bovenste rij: X - Yves DE TROCH X X - Willy DE BOODT Yvan VERLEYEN Serge VAN DE VELDE Robert DE NIL
Zitten ook in de klas:Jan BORMS (Lat.-Gr.) Louis GEEROMS (wet.) - Roger MACHARIS (Lat.-Gr.)
Schooljaar 1958-59 - Iste economische van het K.A.
(foto Anny De Kinder)
Paul DE BONDT Anny DE KINDER Leonard DE RIJBEL - Etienne DE SMEDT - Marc DE SMEDT Lydiane MELIS Pierre VAN LENT Bertha VAN WEZEMAEL Guido WINCKELMANS
Leraar J. VAN LIER
Schooljaar 1958-59 - Meisjesleerlingen van het K.A.
VIde Latijn A: Ida BOONE - Dora DAUWE - Denise DE BETUE - Christina DE PESSEMIER - Nicole DE TROG - Myriam RAEMDONCK - Jessy SMET - Mireille VANDERBEKEN - Greta VAN ROSSEM - Betty VERHEYDEN
Vde Latijn: Magda COOREMAN - Annie SANDERS - Christina VAN DUYSEN - Huguette VAN GOETHEM - Annie VAN KEER
IVde Latijn-Grieks: Resi ABBELOOS - Anne VAN DER DONCKT
In de Lindanusstraat, een naar een Dendermondse historicus genoemde straat, aangelegd tussen de Oude Vest en de Leopold II-laan hadden enkele industriëlen in 1875 een textielfabriek opgericht. In de volksmond sprak men van "'t Kattelik Fabrik". Thans kan men er het nog zo goed als intact gebleven 'administratieve hoofdgebouw' vinden (huisnrs. 31-33).
Jean Ezéchiel De Bruyn, Emile Clément en Emile Geerinckx richten hier in 1875 een katoenfabriek op, die vanaf 20 juli 1894 onder de naam La Dendre katoen spint, verft, bleekt en apprenteert. Het drietal is van 'goeden katholieke huize' en de Dendermondenaren spreken al snel over t katholiek fabriek. Zo staat er in het arbeidsreglement dat Godslastering, zedeloosheid, zingen of andere onbetaamlijkheden, zowel buiten als binnen de fabriek, ten strengste verboden zijn. Paternalistische fabrieksdirecteuren zijn eind 19de eeuw geen uitzondering. Zij willen goed bedoeld de arbeidersklasse verheffen, maar hebben er geen idee van hoe die mensen dagelijks leven. Sommige ondernemers gaan daarin zo ver, dat ze hele woongemeenschappen rond hun bedrijven laten bouwen met alle mogelijke voorzieningen. Maar dat is tot mislukken gedoemd, de arbeiders zien zich niet aan het handje van de directeur lopen om ontwikkeld te worden.
La Dendre heeft het uiteindelijk volgehouden tot 29 maart 1938, toen de crisis te hard toesloeg om de productie overeind te houden. Vandaag is er op het vroegere fabrieksterrein achter het kantoorgebouw een Colruyt-supermarkt. Dus toch weer een familiebedrijf, dat zich zelfs overeind weet te houden door de kampioen van de laagste prijs te spelen.
We hadden het al eerder over het 'beluik' in deze straat. De kleine arbeiderswoningen werden in 1888 opgetrokken door Jacobus Gorus-De Zeeuw, een handelaar in koloniale waren. Het 'hofke' werd enkele jaren geleden prachtig gerestaureerd. De woningen staan er opgesteld rond een stemmig pleintje, ten zuiden van de tuinmuur van de voormalige abdij van Zwijveke.
Ida BOONE Johny COLSON Willy DAELEMANS Dora DAUWE - Denise DE BETUE Jean DE BRUYN Gaston DE MAN Christina DE PESSEMIER Désiré DE SMEDT Nicole DE TROG - Freddy DE VILDER Mark GABRIEL Ronny PHILIPS Karel PUTTEMAN Myriam RAEMDONCK Jessy SMET Mireille VANDERBEKEN Eric VAN DE VONDEL Greta VAN ROSSEM André VAN ZELE Betty VERHEYDEN Ray VERNEIRT Leopold WAUMANS
Leraar A. COUCKE (?)
Schooljaar 1958-59 - VIde Latijn B & moderne B van het K.A.
Latijn:
Freddy BOGAERT Gilbert COESSENS Jean-Pierre DAMAN Luc DE BAETS Hubert DE TROCH - Jacques DE VRIESE Frank HOFFMAN Guy MEERT Ronald PIETERS Jan SIJS Gilbert VAN DEN BERGHE
Moderne:
Freddy DE BOCK Eddy DE BRANDT André DELCART Lucien DE NIL Pierre DE ROCKER Octaaf DE VOS Marc HAENTJES Gilbert HEYVAERT Hubert JANSSENS Paul MAHIEU Leon NACHTERGAELE Carlo VAN BELLE Marc VAN DEN EEDE Leo VAN DE VELDE Willy VERHAVERT
Leraar E. HEUNINCKX
Schooljaar 1958-59 - IVde Latijn-Grieks & Latijn-wiskunde van het K.A.
Zittend (v.l.n.r.): X Karel HERMANS (Lat.-Gr.) Anne VAN DER DONCKT (Lat.-Gr.) Resi ABBELOOS (Lat.-Gr.) Norbert PIRON (Lat.-wisk.) X
Middenrij: Herman HERREMAN (Lat.-wisk.) Hugo WILLEMS (Lat.-wisk.) Roger SAERENS (Lat.-wisk.) Ivo COLLIER (Lat.-wisk.) Oswald MOENS (Lat.-wisk.)
Jaak HEIRWEGH (Lat.-wisk.)
Bovenste rij: Helmut VERSCHAFFEL (Lat.-wisk.) Harry SMET (Lat.-wisk.) Hendrik RAEMDONCK (Lat.-wisk.) Albert VAN GUCHT (Lat.-wisk.) Jozef MOERMAN (Lat.-Gr.)
Zitten ook in de klas: Kamiel DE TROG (Lat.-wisk.) Robert VAN DEN BROECK (Lat.-wisk.)
Leraar R. VAN NIEUWENHUYSEN
Schooljaar 1958-1959 - IVde moderne A van het K.A.
Onderste rij (v.l.n.r.): Jozef VAN DER LINDEN Pierre BEECKMAN Norbert VERHOFSTADT
Leon PETS Freddy DE KEYSER Theophiel DE CALUWE Adolf VAN DE VELDE Emiel GUNS
2de rij: François PELEMAN Frans VAN SCHOOR Pierre HEYMANS John VERLEYEN Willy CLAUS Henri VAN DAMME Robert PUTTEMAN - Roger BAERT
Bovenste rij: Eddie VAN CAETER Carlo VAN DAMME Joseph PIRON Johny DE SCHRIJVER Hendrik VAN LANDEGHEM Johny CORNELIS Tony VAN KERCKHOVEN
Niet op de foto: Gustaaf VERLEYEN
Leraar J. BONDUELLE
Schooljaar 1958-59 - IIde Latijn-Grieks & Latijn-wiskunde & wetenschappen van het K.A.
Latijn-Grieks:
André CALLEBAUT Gentil JONIAUX - Aimé VAN DEN BREEN - Godelieve VAN ZELE Nicole VERHEYDEN - François VEYT
Latijn-wiskunde:
Etienne DHONDT Daniël HUYGHE Monique SPANOGHE - Theo VALCK Jackie VAN GOETHEM Eric VAN PETEGHEM - Luc VERHAEGEN
Wetenschappen:
Willy COSTERS - René GOOSSENS Hubert VAN DENDER - Jozef VAN DRIESSCHE - Clément VLASSENROOT
Tijdens de rally kregen de deelnemers de opdracht biologisch te tuinieren in aangepaste (?) kledij, door de boer geleverd. En of iedereen nadien last van vlooienbeten had!
Vlnr: F. Jansegers, K. Hermans, I. Verleyen, J. Hemelaer
Onder bovenstaande titel zullen een aantal items verschijnen over mensen die in onze kleine stad toch wel iets hebben betekend...
* * * * * * * *
Gaston Burssens werd geboren te Dendermonde op 18 februari 1896. Hij deed zijn middelbare studies aan het atheneum te Mechelen, waar hij les kreeg van o.a. Maurits Sabbe. Tijdens Wereldoorlog I nam hij, samen met Wies Moens en Paul van Ostaijen, deel aan het Activisme en studeerde hij enige tijd aan de door de Duitsers vernederlandste Gentse universiteit. Na de wapenstilstand kwam hij trouwens in de gevangenis terecht. Hierna werkte hij in een bedrijf in granen. Hij vestigde zich te Antwerpen en richtte zelf een fabriekje op. Zij eerste gedichtenbundel "Verzen" verscheen in 1918. De invloed van het Duitse expressionisme was reeds merkbaar. De dadaïstische en surrealistische stromingen kregen echter steeds meer invloed op hem. De vrucht hiervan werd "Piano" (1924), dat gelijkenis vertoont met "Bezette stad" van P. van Ostaijen. Beide dichters waren trouwens met elkaar bevriend. Met van Ostaijen werd hij één der weinige authentieke vertegenwoordigers van het organisch expressionisme : het omvatten van een ongerijmde wereld in ongerijmde poëzie. Gaston Burssens stak heel wat energie in het afdwingen van respect en waardering voor het werk van zijn vriend P. van Ostaijen, ook na diens dood. Op latere leeftijd, na zelf heel wat tegenslagen te hebben gekend, na het verlies van zijn eerste echtgenote en hervonden huwelijksgeluk, keerde Gaston Burssens terug naar de belijdenislyriek en de poëzie in haar meer traditionelere vorm, zoals blijkt in "Ode" (1954) en "Adieu" (1958). Hij ontving tweemaal de Driejaarlijkse Prijs voor Poëzie (periodes 1950-52 en 1956-58). Gaston Burssens schreef ook proza, zo o.a. essays over Jespers en van Ostaijen. Hij beoefende ook de schilderkunst. Gaston Burssens overleed te Antwerpen op 29 januari 1965.
Enkele van zijn werken:
*Verzen (Poëzie, 1918) * De Yadefluit (Bewerkingen van Chinese verzen, 1919) * Liederen uit de stad en uit de sel (Poëzie, 1920) * Piano (Poëzie, 1924) * Enzovoort (Poëzie, 1926) * Klemmen voor zangvogels (Poëzie, 1930) * Paul van Ostaijen zoals hij was en is (Essay, 1933) * French en andere Cancans (Poëzie, 1935) * De eeuw van Perikles (Poëzie, 1941)
* Elegie (Poëzie, 1943) * Floris Jespers (Essay, 1943) * Fabula rasa (Verhalen en beschouwingen, 1945) * 12 Niggersongs (Poëzie, 1946) * Boy (Toneel, 1952) * Pegasos van Troja (Poëzie, 1952) * Ode (Poëzie, 1954) * Floris Jespers (Essay, 1956)
Liggend (v.l.n.r.): Gilbert DE COSTER X Jean CADRON
Knielend: Willy Scholliers - X X Fernand ABBELOOS
Staand: DUBOIS leraar A. VAN DE VELDE Georges DIERICKX X Fernand Bruyninckx X William DE DECKER X Gustaaf LENSSENS muziekleraar R. DE LEYE Georges PENSAERT
In de tuin van Estaminet 'Den Hert' aan de Kerkstraat bevindt zich een toog waarin kunstenaar Jean Steeman zijn inspiratie liet botvieren... Een beeld...
Na de nederlaag van Napoleon maakten Engelse en Hollandse ingenieurs werk van nieuwe vestingen die een dam moesten opwerpen tegen het Franse imperialisme. Er werden nieuwe wallen aangelegd, kazematten, stadspoorten, kruitmagazijnen, enz.
Toen rond 1825 al die werken klaar waren begon men met de oprichting van grote militaire gebouwen. Zo ook een bomvrij arsenaal aan de Zuidlaan. Het is een zware bakstenen constructie. Op het gelijkvloers en op de eerste verdieping zijn er een tiental zalen die voorzien zijn van poorten en vensters. Het geheel is bedekt met een dikke grondlaag, die het gebouw toendertijd bomvrij maakte. Sedert 1991 is deze site beschermd als monument.
Ouit wéitenschappelaike en dus betraaboëre bron bènne'k te wéite gekomme dâ van de joër 't joër ne sèkont langer zâ diere as normoël! Oe dâ't komt dâ wéite'k nemiër, dâ was nogal ne gekomplikéirden ouitleg. 't Zouë iet te moëken èmme mè-j-onzem bol die drouit of zot drouit... In alle geval we kraige isj iet wordâ me ni moeten achter vroëgen èmme. Of dâ me d'r nâ béiter gon van wèrre, doër èmme'k man twaifels auver. D'r is wel iën dingen oën en daddis dâ me n-aj-uëk ne sèkont zelle moete langer wachte achter onze nievejoër!
Aandenken aan Leon Roger Verhofstadt (broer van mijn vader) - zoon van Napoleon Verhofstadt en Aline De Beul - die op 11-jarige leeftijd verongelukte op de Molenberg.
"De Brusselsepoort, opgetrokken begin 13e eeuw, werd ca. 1402 door een nieuwe poort vervangen. Ze lag in het verlengde van de Brusselestraat en verdween na 1872, toen op bevel van Jozef II de vesting werd ontmanteld. De huidige neoklassieke poort werd ca. 1824 iets oostelijker opgetrokken en was aan de binnenzijde voorzien van bakstenen keermuren en twee wachtlokalen. De Brusselse Poort is sedert 1993 als monument beschermd. Na restauratie ingehuldigd op 23 oktober 2003 door burgemeester Norbert De Batselier"
Ik herinner mij een liedje dat vroeger werd gezongen tijdens de zangronden van Den Dèrremonse Klapper... Het werd gemaakt in de tijd dat de eerste "boetiekskes zonder kleren" in de Nederlandse gemeente Sluis hun deuren openden. De tekst wordt gezongen op de melodie van "Ik ben in Parijs geweest...".
'k Em isj nô Slouis gewéist, was mè dâ doër kerjéis... 't Spéildinge is dor zuë kommik, ammel masjiene in plastik... Mènsjen iniëngedrouit, 'k gerokte d'r ni-j-on ouit... en de Ollanse margarin die smok nor vazzelin!!!
Aansluitend werd dan nog de eerste regel gezongen van het bekende liedje van Bob Benny met daarna een eigen toevoeging:
Lievelingk woër en wanniër, doe me't wéir nogge ne kiër???
Oscar Van Schoor, een geboren Dendermondenaar die later uitweek naar Antwerpen schreef het volgende over onze stad...
"Nederig stadje, zoo heerlijk gelegen aan den samenvloei van Dender en Schelde; stadje zooals geen enkel meer in gansch Vlaanderland bestaat, op evenwijdigen afstand van al de groote steden van Vlaamsch-België, aan gansch het land verbonden te water en te lande, omringd door vruchtbare landbouwen en nijverige dorpen, aan U, eerst en vooral aan U, onzen kinderlijken groet! Moederstad, waar onze wiege stond; waar wij, uit Moeder's mond de eerste klanken onze sprake leerden stamelen; waar Vader voor ons wrocht en zwoegde en waar wij de eerste lessen ontvingen van vlijt en werkzaamheid, die zoo onmisbare burgerdeugden van het latere leven. Geboortestad, waar onze voorouders woonden; waarvan wij elk hoekje en huizeken kenden en lief hadden; wier spraakklanken ons nog steeds als eene zoetluidende muziek in het oorruischen, gegroet! Nederig, klein Dendermonde, laag van gronde, klein van goed, doch groot tusschen al de plaatsen van Vlaanderen door uwe roemrijke zonen; moederstad van Pater De Smet, Polydoor De Keyser, Franz Courtens en zoovele andere waardevolle inboorlingen waarop alle stadsgenoten met rechtmatige fierheid wijzen, gegroet, gegroet! Kleine nederige stad, die gedurende den loop der tijden klein zijt gebleven, omdat gij werd geslachtofferd voor de verdediging des Vaderlands; stadje dat groot kon en wilde worden, doch door eenen gordel van vestingen versmacht werd en ten slotte door de woede van onmenschelijke krijgsmannen vernield werd tot den gronde toe, ik groet van verre, in verbeelding, uwen eertijds zoo slanken stadstoren, uit denwelke ik zoo gaarne de zilveren tonen van onzen eeuwenouden beiaard hoorde nederrinkelen. Moge welhaast uit de galgaten van uwen herstelden stedetoren het lied der opstanding en van het leven weerklinken! Dan wordt het feestdag in mijn hart en zonnetij in mijn ziele.
Zoals we bij de Brusselse Poort al vertelden, heeft Dendermonde in het eerste kwart van de 19de eeuw nieuwe stadspoorten gekregen ter vervanging van de vervallen middeleeuwse toegangen. Maar natuurlijk waren die doorgangen niet afgestemd op het latere autoverkeer. Bij de Brusselse en de Mechelse Poort zijn er daarom in 1909 doorsteken door de stadswallen gemaakt, om zo de wegen aan weerszijden rechtstreeks op elkaar te laten aansluiten. Dat is echter niet gebeurd voor de hier staande Gentse Poort, die in augustus/september 1914 door het eigen Belgische leger gedeeltelijk is afgebroken.
Omdat de bovenbouw gebarsten was, werd gevreesd dat die wel eens zou kunnen instorten wanneer er zware konvooien met oorlogsmateriaal zouden passeren. Wat er van de poort nog restte, is later gesloopt en dus volledig verdwenen. Maar van die Gentse Poort uit 1824 bleef wel de sluitsteen van de binnenkant, dus van de Kerkstraatzijde, bewaard, die de vorm van een ramskop heeft.
Op het gazon van OCMW-rusthuis Aymonshof is die sluitsteen in 1994 verwerkt in een monument, dat door ingenieur Philippe Janssens van de Stedelijke Technische Dienst is ontworpen.
Foto's van mijn gesneuvelde grootnonkel Henri De Beul, broer van (mijn grootmoeder) Aline De Beul. .
Henri De Beul (rechts).
De herdenking van de gesneuvelden waarbij Christine Delcart (mijn overgrootmoeder), echtgenote van Johannes-Baptist De Beul, postuum de eremedaille ontvangt voor haar gesneuvelde zoon.
(Uit de privécollectie van Jean De Wolf en mezelf).
VILLA GORUS-De BLOCK/Le CHÂLET DU BOULEVARD/TORENHOF - Leopold II-laan 15.
Een slechte gewoonte die vaker voorkomt bij Dendermondse textielnijveraars is dat zij failliet gaan en dat houdt vooral veel ellende in voor hun arbeiders. Hun bazen gaan wat later gewoon in een andere combinatie verder, in dit geval als La Termondoise vanaf 20 maart 1894 dat in 1893 failliet ging. Hier werden dekens, dweilen uit geperste katoenresten, paklinnen en zakken gemaakt.
Gorus is een overtuigd christelijk mens en dat hebben zijn arbeiders geweten: Men zal het werk beginnen en eindigen met ten minste het teken des Kruizes, om over hetzelve den zegen Gods te bekomen, zo begint hun arbeidsreglement in 1893. Slecht gedrag wordt bestraft met direct ontslag en ook vloeken is beslist verboden. Als we het vandaag hebben over ongewenste intimiteiten op het werk, is dat dus geen nieuw verschijnsel, want dat slecht gedrag omvat vooral aanslagen tegen de zeden en onkuise gesprekken.
La Termondoise houdt het vol tot halverwege de crisis van de jaren 30 van de 20ste eeuw, maar gaat op 6 februari 1937 toch ten onder. Maar ook nu is er weer redding vanuit de kring der grootindustriëlen: de aanpalende textielfabriek Anciens Etablissements Philips-Glazer et Fils koopt gebouwen en materiaal op en we zijn opnieuw vertrokken. De Tweede Wereldoorlog wordt overleefd, maar in 1955 is Philips-Glazer door toenemende concurrentie uit lageloonlanden genoodzaakt af te slanken en worden de oude Termondoise-gebouwen verkocht.
De geschiedenis van Philips-Glazer is echter zo karakteristiek voor die Dendermondse familiebedrijven, dat we die nog even verder uitspinnen, om in de terminologie te blijven.
De op 1 juli 1777 in het naburige Baasrode geboren Josse Philips trouwt op 9 september 1819 met de 22 jaar jongere Barbara Glazer en zij starten wat later met een spinnerij aan de Brusselsestraat in Dendermonde. Vooral de export van dekens naar de Verenigde Staten is zeer succesvol. Ze worden er als Belgian Philips Blankets aan de man gebracht. Later ontdekt Josse, dat je die weefsels goed kan gebruiken als dweil, wanneer je zon deken in kleinere stukken snijdt. Vloeren worden makkelijker schoon en droog met zon dweil, dan met de oude vodden waarmee dat tot die tijd gebeurt. Na de dood van Josse op 7 april 1871, zet zijn weduwe het bedrijf voort met haar zonen. Reeds het jaar daarop volgt een flinke uitbreiding vanuit de Brusselsestraat achterdoor naar de Leopold II-laan, waar de kantoren komen en een nieuwe hoofdingang. Er worden nu ook verpakkingszeildoek en gewatteerde bedspreien aan het productengamma toegevoegd. De Eerste Wereldoorlog betekent de verwoesting van het bedrijf, maar de naar Engeland uitgeweken zoon Arthur koopt daar nieuwe weefgetouwen, zodat na de oorlog de productie weer snel hervat kan worden. Bij diens dood in 1928 laat hij een bedrijf achter met 6000 spillen in de spinnerij en 50 weefgetouwen, waarop onder meer jacquard-dekens worden gemaakt. Na de Tweede Wereldoorlog gaat het echter in een steeds dalende lijn, wordt de fabricage ingekrompen tot dweilen en wollen dekens, om uiteindelijk eind jaren 60 tot volledige sluiting over te gaan. Het is een lot dat dit bedrijf deelt met de andere Dendermondse textielfabrieken, waarmee deze industrie uit het stadsbeeld verdwijnt.
Schooljaar 1971-72 - 4de leerjaar van het Koninklijk Lyceum
Karine Aerts - Christine Cool - Marijke Currinckx - Marleen De Backer - Ann De Boodt - Greta De Brandt - Nicole De Herde Marie Rose D'Hondt - Martine De KLippel - Annick De Smedt - Galey De Wolf Mich. Franckaert - Martine Geubels - Hilde LAUWERS - Maria MariEn - Katja Merckx - Karine Michiels - Connie Quarin - Conny Siau - Yolande Stassijns - Ann Van Damme Mart. Van de Velde - Hilde Van Dorpe - Gr. Van Herrewegen - Greetje Van Onsem - Tania Vereecken - Vera Vergult Jeanny VerhofstadT
Lerares A. FAMAEY-PENSAERT
Schooljaar 1971-72 - VIde middelbaar A van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Anne MEUNIER
Moderne:
Elise DE KLIPPEL Marina DE PRINS - Fabiola DE ROS Ann FIELD Betty HOFMAN Hilde JANSSENS Annie MEERT Patricia NEELS Chantal SCHELKENS Sonja TROCH Marina VAN DE VELDE Gh. VAN NIEUWENHOVE Peggy VAN REGENMOORTER Geertje VAN ROYEN Myriam VERHASSELT Ingrid VERSPEET Marleen VRIJDAGS
Lerares F. BOGAERTS-GOOSSENS
Schooljaar 1971-72 - VIde middelbaar B van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Anne ADRIAENSSENS - Patricia VIETTE
Moderne:
Martine BAUDEWIJN Daisy COOL Sonja COOL Gonda DE MAYER Martine DE NIL - Hilde DE PAUW Lutgart DE POTTER Carla DE VOS Mireille GOBEL Carla MERTENS Rita ROGIERS Anja SEGERS Yvette VAN DEN STEEN Hilde VAN DER JEUGHT Maureen VAN DER VREKEN Martine VAN HAUTE Annie VAN KEER
Schooljaar 1971-72 - VIde middelbaar C van het Koninklijk Lyceum
Bovenste rij: Rita PISSENS (mod.) - Jenny VENNEMAN (mod.) - Godelieve PAUWELS (mod.) - Ina DE RIDDER (Lat.)
Zitten ook in de klas: Mireille BISSCHOP Jenny COPPENS Nadine SALEMBIER - Mireille VAN DE WINKEL (allen moderne)
Schooljaar 1971-72 - Vde middelbaar A van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Karine BAUDEWIJN
Moderne:
Romy BORMS Jeannine BOSMAN Marina CAMMERMANS Mon. DE CLIPPELEIR - Ilse DE GRAUWE - Chantal DE GROEF- Sonja DE MAESSCHALCK Martine DENEEF - Hilde DE TROCH Marceline DE WULF - Martine GOIRIS Dany HELON - Christ. LANCKBEEN Anny LENSSENS - Patricia PAUWELS Gerda STALLAERT Patricia VAN DEN EEDE - Ida VAN DEN EYNDE - Peggy VAN KEER Lut. VAN REGENMOORTER - Karin WILLEMS
Lerares A.-M. CORBISIER-CROONENBERGHS
Schooljaar 1971-72 - Vde middelbaar B van het Koninklijk Lyceum
De leerlingen van de afdelingen mechanica en elektriciteit bezoeken tijdens een vierdaagse reis o.a. twee montagefabrieken van elektrische apparaten evenals de Rijnvallei.
Te herkennen Adolf Cooreman, Firmin Dupont, Johny Grisez, Gustaaf Robbrecht, Roger Schepmans, Willy Van Eeckhoorn, Wilfried Vera.
De furore rond de Ros Beiaardommegang van 2000 zette verschillende Dendermondse kunstenaars aan om een werk te realiseren in verband met ons Peird. We tonen u werken van 9 schilders...
Koor met de kerkzangertjes van de wijk Keur, o.l.v Adhemar De Landtsheer (*) organist verbonden aan de grote kerk, anno 1965 - 1966.
(foto Peter Beeckman)
Bovenste rij: vlnr: Jean -Louis De Proft / Gustaaf Hubert / Peter Beeckman / Marc Doré / Adhemar De Landtsheer (*) /Mark Peersman / Erik Beeckman
Onderste rij: Julien Machiels / ? / FrançoisVan Oudenhove / Dirk Van Biesen / Daniël De Proft, Benny De Smedt en Danny De Smedt (*) (*) Met onze dank voor de aanvulling aan Robert Korte (*)Met onze dank aan Joris De Nys
Schooljaar 1971-72 - IIIde wetenschappen B van het Koninklijk Lyceum
Graziëlla DE ROS Karine DE SMEDT Jocelyne DEWULF Veerle MERCKX Linda QUARIN Monique VAN DER STRAETEN Maggie VAN MUYLDERS
Schooljaar 1971-72 - IIIde economische van het Koninklijk Lyceum
Arlette BOGAERT M. Christine DE BRANDT Myriam DE MEY Yvette DE RIDDER Linda DE WILDE Martine DHAEN Liliane DOOMS Annie FRAIPONT Erna GOIRIS Sonia HERTSENS Rita LAUREYS Nicole MOENS Nicole SAERENS Sonia SMEKENS Anne-Marie STAELENS Lutgarde TROCH Myriam VAN GAEVER Erna VAN DEN STEEN Monique VAN HERREWEGEN Martine VEKEMANS
Schooljaar 1971-72 - IIde wetenschappen B van het Koninklijk Lyceum
Bettina DE VOS - Marie-Paule DIERICK Marie-Louise VAN BELLE Ludwin VAN CAUTEREN Linda VAN GEERT
Leraar F. LEBEER
Schooljaar 1971-72 - IIde economische van het Koninklijk Lyceum
Anne-Marie CASSIMAN Sonia DE COCK Gonda DE MAESSCHALK Nicole DE VRIESE Martine DE WINTER Yolande JOOS Monique Mathijs Linda RENETTE Jeannine VAN DAMME Linda VAN DEN ABBEELE Linda VAN DE PERRE Gerda VAN HECK
Lerares onbekend
Schooljaar 1971-72 - Iste wetenschappen B van het Koninklijk Lyceum
Diane CAUDRON Erna DE VEL Myriam VAN DEN ABBEELE Beatrijs VAN GELDEREN Marlyse VAN NUFFEL
Schooljaar 1971-72 - Iste economische van het Koninklijk Lyceum
Christiane BAECK Nicole DE BEULE Marie-Hélène DE CLOPPER - Marlène DE CROOCK - Ingrid DE DECKER - Josée DE MEYST - Rita DE PAUW Julienne DE WILDE - Viviane HOFMAN - Nicole LUYPAERT Martine MEULEBROECK Elly SNEPPE - M. VAN DEN BOSSCHE A. VAN DER VREKEN - Linda VAN DER VREKEN Greta VAN HUFFEL - Anita VAN KEER - L. VAN NIEUWENHOVE N. VAN RUYSSEVELDT - Myriam VERCAUTEREN Vera WAUTERS
Prijsuitreiking schooljaar 1964-65 in het Koninklijk Lyceum
De lln beelden taferelen van 80 jaar eerder uit.
Foto 01
Te herkennen: Marleen Cleemput (geknield, 5de van L), Sonja Mornau (geknield, 3de van L) , Clementine Robbrecht (laatste rij, 7de van L), Monique Van De Voorde (geknield, 2de van R)
Gustje Mestdag, een bekend Dendermonds figuur, fungeerde elk jaar als goede Sint voor de kinderen van de Tonbakmaatschappij 'De Ton'. Weer maar eens een bewijs dat Gustje van alle markten thuis was.
Naast de kerk van Sint-Gillis Binnen bevond zich tot in 1784 het kerkhof van de parochie. In 1844 werd dit plein afgesloten met een smeed- en gietijzeren hekken, waarvan nu nog het gedeelte ten noorden van de kerk bewaard bleef. Het sluit de toegang af tot de achter de kerk gelegen pastorie.
De toegang tot de pastorie is toegankelijk via het met 'fronton' afgedekte poortgebouw.
Wanneer u deze poort passeert komt in in de pastorietuin. Een wegel leidt naar de ingang van de woonst die werd opgetrokken in 1852.
De arme klaren zijn gesticht door een timmermansdochter. Deze Nicoletta Boilet wordt in 1381 in Corbie geboren en timmert zelf haar verdere leven aan de weg, zonder man, en maagd gebleven. Eerst wordt ze begijn, één stap verder wordt ze non in het clarissenklooster van Corbie. Die orde is in de 13de eeuw gesticht door Chiara (Clara) Offreduccio, dochter van een rijke edelman uit het Italiaanse Assisi en de eerste volgelinge van stadsgenoot Franciscus. Het zijn dus vrouwelijke franciscanen.
Nicoletta groeit op tot Coleta en brengt de clarissen weer in het gareel, die intussen wat waren afgeweken van de regels van Clara. Ze sticht zelf zo maar even zeventien kloosters en wordt algemeen overste van de nonnen clarissen-coletinnen, die ook arme klaren worden genoemd. Coleta overlijdt in 1477 in Gent, maar moet nog flink wat geduld hebben voordat ze heilig wordt verklaard, want dat gebeurt pas in 1807. Coleta wordt aangeroepen voor een voorspoedige zwangerschap en bevalling. Dat lijkt wat vreemd voor iemand die haar hele leven maagd is gebleven. Maar het heeft alles te maken met haar eigen geboorte; haar moeder was al 60 toen ze Nicoletta ter wereld bracht. Doch moeder is niet heilig, dus moet je via de dochter je verzoek doen.
Voor mooi weer worden nog altijd eieren naar de clarissen gedragen. Dat heeft alles te maken met de Latijnse naam van de ordestichtster Clara, wat de vrouwelijke vorm is van clarus, helder, klaar.
In 1842 komen zes arme klaren uit Gent een klooster stichten in het 14de-eeuwse Heilig-Geesthuis (een instelling voor hulpbehoevende burgers), waar ook een godshuis als onderdak voor zestien arme vrouwen aan was verbonden. De middeleeuwse kapel van dat godshuis laten ze door de Gentse architect Arthur Verhaegen in 1877 vervangen door een neogotisch equivalent, waarvoor hij zelf de glasramen maakt. Ach, zoek er niet naar, 1914, alles gaat teloor. Maar collega-architect Frans Van Severen zorgt ervoor dat alles ook weer herrijst, waarbij hij de bouwtekeningen van Arthur nauwkeurig volgt. De zusters zijn echter de grote afwezigen. Zij zijn in 1919 naar Nederland getrokken en arriveren na lange omzwervingen langs Lokeren en Gent pas in 1951 weer in Dendermonde. Ze ontvangen hier eieren tot in de jaren 80, wanneer deze nonnen afgelost worden door de Vincentiuszusters van even verderop aan de Kerkstraat. Zij brengen hun patroonheilige mee en sindsdien zie je hier Vincent als bodyguard bij de ingang staan.
In 2002 wordt het klooster gesloten. De gebouwen worden verkocht aan de Zusters van Vincentius, die het zelf betrekken.
Aan de woning van kunstenaar Eduard Verhas op de hoek van de Nijverheidsstraat en de Lindanusstraat bemerken we in de gevel een prachtig kunstwerk. Het betreft een afbeelding van het Ros Beiaard.
Oorspronkelijk was de Mariakring het lokaal van een Congregatie voor Mannen, die het in 1874 nieuw lieten bouwen. In zon congregatie kwam men bijeen onder leiding van een geestelijke om zich te verdiepen in het geloof en te praten over de toepassing ervan in het dagelijks leven. De muziekschool was ook een periode in deze gebouwen gevestigd. Er bevond zich ook een Zondagsschool op hetzelfde terrein, maar deze Patronage is afgebroken. Datzelfde geldt ook voor de toneelzaal op de eerste verdieping, die tot vergaderlokalen en kantoorruimte is verbouwd. Verschillende verenigingen hadden er in het verleden onderdak.
Linda BERCKMOES - Rita COOL M.-Christine DE BRANDT Graziëlla DE ROS Karine DE SMEDT Jocelyne DE WULF Liliane DOOMS Erna GOIRIS Rita LAUREYS Veerle MERCKX Nicole MOENS Maryse PEELEMAN Marleen STULTJENS Marleen VAN DAMME Grietje VAN DEN BERGHE Myriam VAN GAEVER Monique VAN HERREWEGEN Daniella VAN HOEYMISSEN Martine VEKEMANS
Schooljaar 1970-71 - IVde middelbaar B van het Koninklijk Lyceum
Latijn-Grieks:
Kärstin DE RIDDER - Marina DE SUTTER Michèle VAN ONSEM
Latijn-wiskunde:
Hilde HEREMAN
Moderne:
Andrea BARO - Arlette BOGAERT Gerda DE BRANDT - Myriam DE MEY Ivette DE RIDDER Linda DE WILDE - Martine DHAEN Annie FRAIPONT - Sonja HERTSENS Charlitta MOREL - Heester PIK - Linda QUARIN Nicole SAERENS Maggy SANDERS Anne-Marie STAELENS - Lutgarde TROCH Erna VAN DEN STEEN Monique VAN DER STRAETEN Maggie VAN MUYLDERS Annie VAN SPITTAEL
Lerares L. PALSTERMAN - leraar L. VAN DER MEULEN
Schooljaar 1970-71 - IIIde wetenschappen B van het Koninklijk Lyceum
Bettina DEVOS Marie-P. DIERICK Marie-L. VAN BELLE Jenny VAN CAUTER - Ludw. VAN CAUTEREN Linda VAN GEERT
Lerares onbekend
Schooljaar 1970-71 - IIIde economische van het Koninklijk Lyceum
Anne-Marie CASSIMAN Anita DE BRUYNE Sonia DE COCK Noëlla DE COSTER Gonda DE MAESSCHALK Nicole DE VRIESE Martine DE WINTER Christiane DOOMS Maria JACOB Yolande JOOS Monique MATHIJS - Iris MEYS Linda RENETTE Jeannine VAN DAMME Linda VAN DEN ABBEELE Linda VAN DE PERRE Gerda VAN HECK Daniëlla VERHELST
Schooljaar 1970-71 - IIde wetenschappen B van het Koninklijk Lyceum
Diane CAUDRON Erna DE VEL Myriam VAN DEN ABBEELE Beatrijs VAN GELDEREN Marlyse VAN NUFFEL
Schooljaar 1970-71 - IIde economische van het Koninklijk Lyceum
Christiane BAECK Nicole DE BEULE Marie-Hélène DE CLOPPER - Marlène DE CROOCK - Ingrid DE DECKER Linda DE LEENHEER Josée DE MEYST - Rita DE PAUW Julienne DE WILDE - Viviane HOFMAN - Nicole LUYPAERT Martine MEULEBROECK Elly SNEPPE M. VAN DEN BOSSCHE A. VAN DER VREKEN - Linda VAN DER VREKEN Greta VAN HUFFEL - Anita VAN KEER - L. VAN NIEUWENHOVE N. VAN RUYSSEVELDT - Myriam VERCAUTEREN Vera WAUTERS
VOORMALIGE ABDIJ VAN ZWIJVEKE - Nijverheidsstraat 1.
In 1223 sticht Machteld I hier vlakbij een cisterciënzerinnenabdij. Maar te veel lawaai is nadelig voor de contemplatieve godsvrucht van de nonnen en daarom verhuist de abdij op 14 juni 1228 naar de Zwijvekekouter aan de overzijde van de oude Dender, op grondgebied van buurgemeente Sint-Gillis.
De naam Zwijveke schijnt te duiden op een gebied van een zekere Suevus, een Gallo-Romein die daar woonde op zijn Suiviacum, een groot landbouwbedrijf, zoals je ze daar vandaag ietwat bescheidener nog steeds aantreft.
Die abdij wordt in 1579 tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de calvinistische geuzen behoorlijk beschadigd, maar tussen 1608 en 1663 weer hersteld. Een beetje boter aan de galg, want als amper vier jaar later in augustus 1667 de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV in zijn strijd rond de Spaanse troon het beleg voor Dendermonde slaat, geeft de Spaanse gouverneur van de stad zelf opdracht tot verwoesting van de abdij om zo de Fransen te verhinderen hun artillerie binnen de kloostermuren op te stellen ter ondersteuning van hun aanvallen op Dendermonde. Lodewijk moet zijn beleg inderdaad opgeven wanneer de Dendermondenaren hun waterlinie inschakelen: via een systeem van sluisjes en kanaaltjes kan bij vloed Scheldewater via de Dender binnenstromen en het lagerliggende land rond de stad overstromen. Lodewijk wordt nog gewaarschuwd voor het oprukkende water door de molenaar van een van de watermolens in dat gebied, het zogenaamde 'Verraad van Dendermonde'.
Maar goed, met die overwinning op de Fransen zijn de nonnen niet echt gebaat. Uit veiligheidsoverwegingen - je zou voor minder na zulke ervaringen - herbouwen de zusters hun nieuwe abdij binnen de stadsmuren. Tussen de poort waar je nu voor staat en de Lindanusstraat, verrijst tussen 1671 en 1762 een nieuwe abdij met naast een compleet poortgebouw met enkele dienstgebouwen ook een gesloten pandhof en een kerk, alles omgeven door een royale tuin. Het leek zo mooi, maar wat de Fransen in de 17de niet hadden klaargekregen, lukt hen tijdens hun volgend bezoek begin 1797. Ditmaal komen ze zonder koning. Lodewijk XVI en zijn koningin Marie Antoinette hebben hun hoofd in Parijs verloren, terwijl de Revolutie voortrolde naar het noorden. De nonnen worden manu militari uit hun klooster gezet, dat in 1798 openbaar wordt verkocht als nationaal goed. Het grootste deel van de gebouwen wordt gesloopt omdat de bouwmaterialen geld opbrengen. Wat blijft staan is een gastenkwartier, een dienstgebouw, een poortgebouw en een gaanderij die verbouwd wordt tot acht kleine arbeiderswoningen. In het dienstgebouw neemt een boer zijn intrek. Een kleine eeuw later komt alles in bezit van Albert Vertongen, de ons al bekende industrieel die rond 1900 het Zwijvickkwartier laat ontstaan.
Doordat de stad Dendermonde in 1969 de intussen aardig vervallen abdijrestanten koopt en laat herstellen, kunnen we die vandaag nog zien. Daarbij is de grote poort uit 1755 het meest schamele restant, want enigszins fake.
Deze staat gewoon tegen de tuinmuur van een pastorie, omdat het oorspronkelijke poortgebouw bij de restauratie niet meer te redden viel.
ZUILENGALERIJ.
Deze galerij is in 1690 door abdis Livina Mendez Correa gebouwd, waarbij gebruik is gemaakt van arduinen zuilen uit de verwoeste abdij op de Zwijvekekouter. In de muur zijn een groot aantal gevel-, gedenk- en grafstenen ingemetseld, waarnaast vaak hun herkomst wordt vermeld. De smeedijzeren pompzwengel uit het derde kwart van de 18de eeuw komt van de vroegere Vismarkt achter het stadhuis. In de muur zit ook het beloofde overblijfsel van de zoutziederij van Jodocus Goris, een jaarsteen uit 1882. Een opvallend restant is de gevelsteen met het wapen van Juan de Alvarade y Bracamonte, tijdens de 80-jarige burgeroorlog tussen Spanjaarden en Geuzen de Spaanse gouverneur van Dendermonde, residerend in het geconfisqueerde Prinsenhof aan de Vlasmarkt. Boven op deze galerij ligt een tentoonstellingszaal, waar exposities het Dendermonde uit de 19de en 20ste eeuw tonen.
Victoire Aelbrecht - Rosa Baetens - Josée Bosteels - Marie-Louise Bosteels - Maria Bruggeman Lydia Couvreur (jas met grote gesp in het middel) - Angèle Daelemans - Liliane De Cock - Christiane De Copper - Louisa Heyndrickx Celestine Janssens - Denise Neus Lucienne Raemdonck - Raymonde Rutheman - Christiane Seghers Denise Smekens - Maria Troch (staand, links van de sneeuwman) Paula Van den Berghe - Christiana Vertongen - Emilienne Vertongen
Schooljaar 1945-46
Sneeuwpret: het Iste middelbaar B van de RMMS
Maria BEECKMAN Eliane DE BONDT Cécile DE COCK Jeanine DE JAEGHER Maria HEYVAERT - Renée KIPS Rachel MACHARIS Martha MOENS Yvonne MOONS Marie-José NOBELS Manon PIETERS Simone UYTTERSPROT Jeanine VAN DAMME Maria VAN DEN BOSSCHE Clarisse VAN DEN BRANDE Lucienne VAN DEN EEDE Anny VAN DER STRAETEN Jeanine VAN GASSE Georgette VAN HOVE Jenny VERCAUTEREN Valentine VERMEIR Rosa VERMEIREN Marcella VERHOFSTADT
Op 6 en 7 december kan men pure nostalgie beleven op de wijk 'Keur'. Het project 'Museum in de wijk', een organisatie van het CC Belgica is een lovenswaardig initiatief, waaraan verschillende wijkbewoners hun medewerking verleenden. De grootste verdienste gaat echter naar Greet Roosbeeck van het Cultureel Centrum die kosten noch moeite spaarde om van dit project iets moois te maken. We gingen er ook even langs om de sfeer te proeven. Op 20 en 21 december loopt dit project in de wijk Donckstraat. Meer informatie kan u vinden op de website van het stadsbestuur of van CC Belgica.
Opening van de wijk - 1958 (?). Op de foto herkennen we o.m. vlnr.: de toenmalige burgemeester, de schepen Leybaert, politiecommissaris Hillewaert, politiecommissaris Pets van Sint-Gillis, Eduard Hubert, ... Leybaert, Marcel Bulteel, Georges Van der Veken (half verscholen achter uiterst rechtse paal), ...
Reactie van Louis Scholliers: Volgens mij is dit iets rond 1950. In het midden achteraan herken ik mijn vader Gustaaf Scholliers, rechts van hem, Audenaert Eduard, daarnaast den "Tsjeng" juiste naam ontschiet me even, onderaan 2° van rechts is Van Snick Alfons. De overige ken ik ook maar kan er de juiste naam niet op plakken. Wordt vervolgd.
De schoenfabriek komt uiteraard ook aan bod.
Werknemers van de schoenfabriek Nadia aan de feestdis. Rechts vooraan Cornel Beeckman en zijn echtgenote, links (3e) Louis Van Der Jeught en zijn echtgenote Irena Verstrepen.
Hier herkennen we Frida Vinck en haar echtgenoot Karel Van Garsse.
Reactie van Greet Roosbeek: Museum in de wijk in de Donckstraat/Vlotgraslaan gaat door op zaterdag 20 december. We starten om 14u30 aan het Pater Ruttenplein voor een geleide wandeling door de wijk. Een rasechte bewoner uit de wijk zal u begeleiden langs verschillende plekken in de wijk, waar hij via verhalen en anekdotes terug in de tijd voert. We ronden de wandeling af op de plaatselijke kerstmarkt, waar u nog een wafel (volgens het oude recept van de Watsj - cfr. kermis van de wijk vroeger) en een glaasje glühwein of warme chocomelk wordt aangeboden.
De Sint op bezoek in de schoenwinkel van Marc De Vos, op de hoek van de Franz Courtensstraat en de Kazernestraat. Deze zaak was gevestigd in de gekende aloude schoenenzaak van André de Vos (jaren 80).
Na jarenlang over en weer praten omtrent het al dan niet organiseren van een tentoonstelling omtrent het Dendermonds toneelleven, was het in 2008 eindelijk zover. Een prachtige expo was te bezichtigen in het Zwijvekemusem en het Museum voor Volkskunde van 9 augustus tot 28 september jl.. "Toneel is van alle tijden en van alle culturen", en dit wordt zeer duidelijk omschreven in drie prachtige brochures uitgegeven door het Stadsbestuur. De uitgaven zijn verrijkt met prachtig fotomateriaal. Voor de redactie en lay-out zorgde de heer Aimé Stroobants. De drie delen zijn te verkrijgen in het Zwijvekemuseum, in het museum voor Volkskunde en in het Vleeshuismuseum.
Jean-Marie DE CROOCK Ingmar DE DONDER - Dirk DE JONGHE - Wim DE JONGHE Fonny DE VADDER Harry TEMMERMAN William URBAIN Frans VAN AVERMAET - Dirk VAN BASTELAERE - Patrick VAN BEVEREN J.P. VAN CAECKENBERGH - Jan VAN DAMME Willy VAN DEN ABBEELE - Erwin VAN DEN BERGHE - Peter VAN DER BORGHT Patrick VAN DER HEYDEN Dirk VAN DER STEEN Marcel VAN LEEMPUT Luc VAN LIJSEBETTENS - P. VAN OVERBERGHE - Patrick VAN RANSBEECK Gino VEHENT - Marc VERCAUTEREN François VERHAEGEN - Jan VERHELST - Erik VERLEYEN - Luc VERMACHELEN Julien VERSTREPEN - Pierre VRANCKAERT
Leraar J. DE BRUYN
Schooljaar 1972-73 - 2A3E mechanica & houtbewerking van het RITO
Mechanica
V. DE CLIPPELEIR Pierre DE GIER - Michel HEYVAERT - Hugo JACOBS Rudy JANSEGERS - Frank MESKENS Marc MOENS Dirk MOORTGAT - Clement MOYENS Ludwig STALLAERT - Wim TIERENS - Jozef VAN DAMME D. VAN DEN BROECK - Erik VAN DUYSEN Patrick VAN HECKE - Marc VERLEYEN
Houtbewerking
Gerrit CAUDRON Rony CLAUS - Patrick DE SMEDT Rudy DE WEVER -Patrick GHIJS - Antoine HENDRICKX - Luc LAEKEMAN Pierre VAN DER VREKEN - Christiaan VERBEKE - Pierre VERDICKT
Zittend (v.l.n.r.): Simonne Dauwe, Erna Verleyen, A. Kiverijn, A. De Blieck, E. De Pauw, H. Brants, F. Vermeir, Armand De Nijs, Gustaaf De Vos, Benoni De Schrijver
Staand: Annie De Potter, Urbain Callebaut, Gerarda Poelman, Simonne DHondt, Augusta De Potter, Roger De Clerck, Clemence Everaert, Diane Stallaert, Hugo De Donder, M. Coessens, Celine Vanderstraeten, Linda De Potter, Eric Waterschoot
Januari 1986 Administratief personeel en directie van het KTA 1
Zittend (v.l.n.r.): J. Henderickx, A. Ooms, G. Meskens, M.-J. Plas, L. De Bock
Staand: A. Kiverijn, M. Coessens, A. De Blieck, E. De Pauw, H. Brants, F. Vermeir
De vereniging, Consortium Equoris Extravaganti, waar we het al eerder over hadden, en die dus gedurende enkele jaren ook de rivaliteit met Aalst op een gezonde manier in stand hield had uiteraard in het logo ook een paard. Het logo was uitgezet op een broodplankje, dat door de leden werd gedragen als een soort medaille. Een rode buishoed en een wit-rode strik waren eveneens herkenningsattributen.
Wachten op de Sint We herkennen vooraan Coop-uitbaatster Clementine Luypaert tussen haar dochters, Maria Van Nuffel, verder (staand) Maria Van Damme, madame Godin, Charlotte Stallaert met Freddy Van Steen op de arm, Elza Heirman met Roger De Cock, Rosa Lutens en Irma Gerlo.
De sint heeft het te druk: Charlotte Stallaert helpt met het openen van de pakjes en een moeder naast hem houdt zijn staf vast.
Maria Van Damme (links) en Charlotte Stallaert tonen wat de brave man voor de meisjes gebracht heeft.
Betreffende bevenstaande foto kregen we volgende reactie van Louis Scholliers: Links staande: Schelfout Elvira, vooraan zittend Schelfout Charles, zijn moeder Hortensia ?, en half verdoken De Backer Rosa dochter van Elvira en De Backer Adolf (niet op foto).
Sinterklaasfeest midden jaren 50...
Staand (van links naar rechts): Charlotte Stallaert, Fientje Huau, Maria Van Damme, Zwarte Piet (of is het Arianne Verleyen?), Sylvie Matthijs, haar echtgenoot Pierre De Smedt en Leonie Beeckman.
Zittend: Irma Gerlo, Sinterklaas (alias Alfons Van Malderen) en madame Godin.
De kleine Marc Van Gijseghem, op de arm van zijn grootmoeder Fientje Huau, is er blijkbaar niet gerust in. Welke van zijn pekelzonden leest Zwarte Piet Arianne Verleyen voor?
Linda Verhulst en Jempi Verhofstadt bij de Sint (1958) in het café van Pierre Van Aerschot op de hoek van de Kasteelstraat en de Veerstraat (thans 't Peird).
Vanaf gisteren, is de nieuwe website van de stad online. Persoonlijk vinden wij het een verbetering, zeer overzichtelijk, veel info en een fraai uitzicht. En nu surfen maar zou ik zeggen naar www.dendermonde.be !
FABRIEKSINGANG KATOENFABRIEK L.GORUS en DE BLOCK (Kt@ - Leopold II-laan 11-13).
Vanaf midden 19de tot halfweg 20ste eeuw floreert in Dendermonde de textielindustrie, waarbij in een handvol grote bedrijven katoen wordt gesponnen, geweven en bedrukt. Peter De Block begint daarmee op deze plek en wanneer zijn dochter Elisa trouwt met Leo Gorus, wordt het bedrijf onder de nu wat verlengde naam rond 1880 de belangrijkste katoenfabriek van de stad. Door de spijlen van deze poort zie je recht voor je een restant van een fabriekshal, met links nog een schoorsteen.
Schuin rechts staat een villa die in bouwstijl aardig aansluit bij de huisjes links en rechts van deze poort. Die directeurswoning laat Leo in 1880 bouwen door architect Pieter Van Kerckhove, een Sint-Niklazenaar die als provinciaal architect zich een jaar eerder al heeft laten opmerken bij de bouw van de Gendarmeriekazerne, even verderop langs deze laan. De traptoren die je van hieruit goed ziet, had ooit een hoger puntdak, daarna een opengewerkte smeedijzeren top, maar is nu gescalpeerd. Monumenten verdwijnen zelden ineens, het gaat bijna ongemerkt, zodat men eraan went.
Even een hek opschuiven voor het vervolg van ons textielverhaal.
1990 - Hadsund Skole-Orkester in Dendermonde Ter gelegenheid van de Deense muziekdagen, ingericht door Stukad (K.A.) was dit schoolorkest te gast in de stad.
Schooljaar 1969-70 - 1ste leerjaar A van het Koninklijk Atheneum
Geert BOSTEELS Wolfi BOSTEELS Bruno CLAEYS Hugo DE BLENDE Walter DE BRANDT Yves DE PRINS Yves DE ROCKER Georgie DE VILDER John DILLEN Dirk ILEGEMS Jan KLERDAN Karel KLERDAN Wim LEYBAERT Patrick VAN DEN BERGHE Wim VAN LAERE - Johan VERLINDEN Claude VERSCHELDEN Franky VERVRANGEN Rik WAUMANS
Lerares S. TRIMPENEERS-JACOBS
Schooljaar 1969-70 - 2de leerjaar van het Koninklijk Atheneum
Jan BAETENS Raf CLAYE André COPPENS Jan DE CLERCQ Patrick DE FLEURQUIN Boudewijn DE JONGHE Marc DE PAEPE Ingmar DE RIDDER Rudy DE SMEDT Patrick DE WEVER Benny DIERICK Luc GOOSSENS Rudy ILEGEMS Renaat JASPAERT Alain LECOCQ Luc MEREMANS Marc MOENS Erik MUYSEWINKEL Filip SIAU Bart SOETEWEY Yves STAELENS Patrick VAN DAMME Johan VAN DEN BROECK Johan VAN DE VONDEL Hans VAN DER BURGHT François VAN DE MEERSCH Hervé VAN DE WEYGAERDE Frank VAN STEEN Kris VERBERCKMOES Luc VERSCHELDEN Harry VERSTREPEN Jan WAUMANS
Lerares D. BOMHALS-RUYTHOOREN
Schooljaar 1969-70 - 3de leerjaar B van het Koninklijk Atheneum
Marc BEECKMAN Patrick BOSTEELS Bruno CLAYE Remi DE BRANDT Etienne DE CALUWE Jean-Paul DE GEYTER Patrick DIERICK Luc HOFMAN Dirk HUYLEBROECK Roland IVENS Johan JACOBS Marc LAMBRECHTS Patrick ROELS Alain STEEMAN Julien VAN BELLE Marc VAN DEN ABEELE Willy VAN DUYSEN Guido VAN HOEYMISSEN Patrick VERSCHUEREN Jean VERVRANGEN Alain VERWILGHEN
Leraar W. BERNAUW
Schooljaar 1969-70 - 4de leerjaar A van het Koninklijk Atheneum
Mark BLEYS Jean BRAEM Gino DE BOITSELIER Patrick DE BONDT Wim DE JONGHE Yvan DELPLANQUE Dirk DE SMET Patrick DE VOGELAER Prosper HEIRMAN Reinaut HERMANS Georges KLERDAN Luc MATHIJS Bernard MONDY Patrick PETERS Piet SMEKENS Harry TEMMERMAN Erik VAN BAELEN Jan VAN CAUWENBERG Gaby VAN DAMME Peter VAN LEMBERGEN Eddy VERMEERSCH Guy VERSPEET
Lerares D. VAN HECKE
Schooljaar 1969-70 - IIIde menselijke wetenschappen van het Koninklijk Atheneum
Raoul ABBEEL Hans DAUWE Guy DE LANOEYE Marleen DE WAELE Jan GOOSSENS André JANSEGERS - Danielle LAUREYS Jan NAESSENS Jacques OOMS Karel TILLEY Hilde VAN BIESEN Marc VAN DE MOORTEL L. VANDERSTRAETEN Luc VAN GASSE Dirk VAN NIEUWENHUYZE Ines VERBRUGGEN
Lerares: Mw. Claessens - Vanderbeken (*)
Schooljaar 1969-70 - Iste economische van het Koninklijk Atheneum
Links:
1ste bank (v.l.n.r.): Carlos VAN LANGENHOVE - Luc VAN HERREWEGHE
2de bank: Christian HERMANS Johan VAN DER MADE
3de bank: Livio FALAT Ferdi VAN GASSE
4de bank: Rudy BOGAERTS - Guido VAN HOEY
5de bank: Luc VAN DER MEEREN
Aan het venster:
1ste bank (v.l.n.r.): Luc VAN GEIRT Raoul JANSSENS
2de bank: Guy KERREMANS - Theo VERSTRAETEN
3de bank: Eddy GERLO Freddy DE SMET
4de bank: Gaston CAUWENBERGH Willy INZE
laatste bank: Clement VAN CAUTER
Niet op de foto: Theo JANSSENS
Leraar: Mr. Van Den Bergh (*)
(*) Met dank aan John Claessens voor de aanvullingen.
Een opvallend brede straat als je bedenkt dat je hier door middeleeuws Dendermonde wandelt. Maar net als bij de Oude Vest ligt de verklaring in een gracht, die door deze straat liep, vanaf de andere zijde tot ongeveer middenin. Dat was de Savaangracht, vermoedelijk een volkse verdraaiing van Stefaansgracht. Op het bredere deel in de rest van de straat vond de veemarkt plaats. Daar stonden baren of leeën, waaraan de dieren werden vastgebonden. In Ieper staan ze nog op de Veemarkt en ook in Mechelen aan de IJzerenleen, waar zelfs de straatnaam ernaar verwijst. Later werd heel de straat als Beestenmarkt aangeduid. Maar wat komt Emiel hier nu zoeken?
Hij komt uit Lokeren, Emiel Van Winckel, studeert geneeskunde in Leuven en vestigt zich rond 1881 in Dendermonde. Vanaf 1884 wordt hij aangesteld door het Bureel der Weldadigheid om in de 4de wijk toe te zien op de gezondheidstoestand van de gezinnen. Dat houdt in, dat hij gratis vaccineert tegen koepokken en tyfus, in die tijd nog ziekten die ware epidemieën veroorzaken. Van Winckel neemt zijn vak serieus, als een roeping. Dat maakt hem snel populair en bovendien is hij actief in allerhande commissies en verenigingen voor de geneeskunde. Wanneer generaal von Boehm op 4 september 1914 Dendermonde inneemt vlucht Emiel niet weg, maar zet zich in voor de slachtoffers in de tot lazaret omgebouwde kapel van het Vincentiusinstituut. Zijn eigen huis hier aan de Beestenmarkt wordt niettemin een dag later door de Duitsers in brand gestoken. Verzeihung, het was een vergissing, zeiden ze wel, maar daar ben je natuurlijk niet veel mee. Emiel gaat dan maar in het Vincentiusklooster wonen de rest van de oorlog. Wanneer hij in 1925 overlijdt, kan hij dan ook rekenen op een grote toeloop uit alle lagen van de bevolking bij zijn begrafenis. Vijf jaar later krijgt de Beestenmarkt zijn naam. Zijn woning wordt later afgebroken om plaats te maken voor de Sint-Christinakliniek, waar Emiel vast geen probleem mee zou hebben gehad. Nu zetelt daar het Parket, met op de gevel een goede doorsnee van een gemiddelde huisartsenpraktijk.
Wij verheugen ons over het feit dat wij sedert enkele dagen in de top 50 van de populariteitsmeter staan (zie startpagina seniorennet > blogs)!
Vooreerst onze welgemeende dank voor de vele bezoekjes die u brengt, maar ook de 'stemmers' moet ik hartelijk danken. Misschien mag ik van de gelegenheid gebruik maken om te vragen, toch af en toe uw stem uit te brengen op de artikels van uw keuze. Een stem in de linkerkolom (beoordeling) is ook steeds welkom! Alvast bedankt voor uw medewerking!
Wij brengen u enige info omtrent het nieuw wooncomplex aan de Mechelsepoort. Dit project wordt ingeplant op de site waar vroeger de schoolgebouwen van het RITO-meisjes stonden...
(Uit: "Het Nieuwblad")
Uniek woon- en winkelcomplex aan Mechelsepoort
Tegen eind 2012 verrijst een totaal nieuw woon- en winkelcomplex op de hoek van de Leopold II-laan en de Oude Vest. De 'Mechelsepoort' wordt het grootste woonproject sinds de realisatie van de Amelinckx-blokken daartegenover in de jaren zeventig. Het nieuwe complex zal tachtig appartementen, kantoor- en winkelruimten omvatten. Er zullen 200 wagens in de garage op niveau - 1 kunnen staan en er zijn standplaatsen voor minstens 110 fietsen voorzien. Op het plat dak van de winkels komt een fraaie binnentuin met veel groen, een waterpartij, een tennisplein, een petanqueplein en een reuzendambord. Wie op een flat op het eerste woont, krijgt een eigen tuintje. Anderen kunnen via de garage met een privélift naar de binnentuin.
'We hebben heel wat energie geïnvesteerd in het ontwerpen van dit project', zegt de projectontwikkelaar. 'We wilden er pas mee naar buiten treden als het ontwerp klaar was en de definitieve vergunningen er zouden zijn.' Schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Van Malderen (SP.A) liet weten dat die vergunningen voor het woon- en winkelcomplex op de vroegere site van het KTA2 langs de Oude Vest en de Leopold-II-laan er nu zijn. 'Met dit bouwproject wordt een echte stadskanker weggewerkt die ontstond na het verdwijnen van de school. De Mechelsepoort wordt een uniek bouwproject in het hartje van de stad.' De combinatie van winkelruimte op het gelijkvloers en woongelegenheden en kantoren op de bovenliggende verdiepingen zal volgens Van Malderen een speciale dynamiek creëren in de binnenstad. 'Binnen het project is ruimte gepland voor sociale woningbouw, zodat er een gezonde sociale mix ontstaat. Het is ook de eerste keer dat de stad een verplicht aantal fietsstallingen oplegt. Er zullen er minimaal 110 voorzien worden.' De projectontwikkelaar maakt zich tot slot ook sterk dat de bewoners van de Mechelsepoort geen last zullen hebben van het verkeer op de Leopold II-laan. 'Wij zorgden ervoor dat het gebouw ver genoeg achteruit staat.' De kantoren in dit complex zullen zich allemaal op de eerste verdieping langs de kant van de Leopoldlaan bevinden. De woningen waar senioren zelfstandig kunnen wonen, zijn langs de Oude Vest gevestigd. Die worden in samenwerking met Volkswelzijn gebouwd.
Schooljaar 1970-71 - 3de leerjaar van het Koninklijk Lyceum
Zittend (v.l.n.r.): Vera VERGULT Marie-Louise DHONDT Marijke CURRINCKX Nicole DE HERDE Martine DE KLIPPEL Conny SIAU Karine AERTS Hilde LAUWERS Ann VAN DAMME Martine GEUBELS
Staand: Anne DE BOODT Tania VEREECKEN Hilde VAN DORPE Jeanny VERHOFSTADT Patricia COLLIER R. GALLE-SPITTAELS Carol BOGAERT (?) Gaby DE WOLF Katia MERCKX Rachel EECKHOUDT Greetje VAN ONSEM Greta DE BRANDT
Schooljaar 1970-71 - VIde middelbaar A van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Karine BAUDEWIJN Gerda STALLAERT Ida VAN DEN EYNDE
Moderne:
Chantal ANDRIANNE Romy BORMS Jeanine BOSMAN Marina CAMMERMANS Monique DE CLIPPELEIR Ilse DE GRAUWE Sonia DE MAESSCHALCK Martine DE MEERSMAN Hilda DE TROCH Marceline DEWULF Martine GOIRIS Dany HELON Betty HOFMAN - Anny LENSSENS Patricia PAUWELS Ginette QUARTIER Patricia VAN DEN EEDE Mir. VAN DE WINKEL Peggy VAN KEER Christine VAN LIERDE Lut. VAN REGEMOORTER Yolande VAN STEEN Karin WILLEMS
Lerares D. VINCKE-LAMBERT
Schooljaar 1970-71 - VIde middelbaar B van het Koninklijk Lyceum
Hilde ADRIAENSENS Marianne AUDENAERT - Marina DE BACKER - Denise DE CLERCQ - Myriam DE DONDER Patsy DE MEESTER Marie-José DE SMEDT Marleen DRIEGHE - Ann GOOSSENS - Linda JACOBS Mia MERCX - Marleen MINNEBO Lutgarde RENETTE Myriam SEGERS Marg. VAN DEN BERGHE - Mar. VAN DEN BROECK - Martine VAN MUYLDER - Rita VERHASSELT - Annette VERSTRAETEN Martine VRANKEN
Schooljaar 1970-71 - VIde middelbaar C van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Nancy BOGAERT - Anne BUYDTS - Sigrid DE RIDDER - Ingrid VERMEIRSSEN
Moderne:
Mireille BISSCHOP - Brigitte BOONE Helga BUYS - Marianne CAMBIER Maria COLSON Vera DE BLENDE Chantal DE GRAEF Marleen DE LEEUW Chantal DE WINTER Katleen GEERINCK - Marleen HEYVAERTS Régine HOFMAN Marie-Christine MATHEYS Gina NUYTS - An PERSOONS Linda PIETERS - Françoise PIRET Anneke ROBIJN - Marleen VAN AKOLEYEN Marie-Jeanne VAN BEVEREN M.-J. VAN DEN DRIESSCHE Annick WOODS
Lerares D. VINCKE-LAMBERT
Schooljaar 1970-71 - Vde middelbaar B van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Linda MEERT Marie-Christine MOERMAN Annick QUISQUATER Karin VAN BAELEN
Schooljaar 1970-71 - Vde middelbaar C van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Sabine DE BLIECK - Karine MOONEN
Moderne:
Marie-R. COLLIER Christine DE BRANDT Linda DE CROOCK Rita DE RAUW Ghislaine DE VOS Marline LANDUYT Karin OST Brigitte PELEMAN Linda SCHOLLIERS Sonja SONJEAU - Lisette VAN CAECKENBERG Rita VAN HEMELRIJCK Nicole VAN LANDEGHEM Sonja VAN RIET Myrite VLAMINCK
't Is nâ ni omdâd' in Dèrremonde al verschillege rontgeluëpen èmme mè-j-e kostum vâ Sinterkloës dâ Sinterkloës nen Dèrremontenèir is nowô, mor 't géin dâ'k ier na gon vertèlle is toch een Dèrremons veroël...
Op nen oëvet ront Sinterkloës was d'r ne kèirel die soëme mè zanne kammeroët op e poër adrèsse Sinterkloës en Zwèrte Piet moeste gon spéile. Ze woëre schuën geklitj, 't woëre pessies d' échte! de lèste post was op de Biëstemèrt. Giël den oëvet was alles goe verluëpe. Middelerwail was 't toch al ront den twèlve gewèrre en ze gingke éir nog een zjat kuëpe ier of doër op de Mèrt. Gelèk as dâ z'ont Gillen Oetsje kwampe, mè 't gedacht van d'r déir te stappe en in 'Den Ommegangk' nog iëne gon te dringke, uërdege ze in de stilte van de nacht een oërdeg lawait... Sinterkloës waster ni gerist in en Zwèrte Piet kéik uëk mor oërdeg! Dâ was d'r vanèigest niks te klèir nowô, en ze bléive stoën op den oek van de Biëstemèrt en 't Gillen Oetsje... Sinterkloës zèi téige Zwèrte Piet: "Goë nikker kaike wâ dâ dâ d'r is!"... Mor Zwèrte Piet dift van dem balange ni-j-achter den oek stappe! Achter em bitsje auver en wéir gediskettéir trokke z'éir staute schoenen oën en ze staptege alle twië den oek achter. Vrië stillekes gingke ze 't Gillen Oetsjen in en z'uërdege dâ lawait nog véil béiter... "Wâ zouë dâ nâ toch zain?" vroeg Sinterkloës, mor Piet trok zan schaars op... Em bitsje vajjer gekomme stoptege Sinterkloës in iëne kiër en Piet botstegde vanèigest mè-j-e gewèltj téigen èm nowô! "Gotverdoeme stommerik!" zèi Sinterkloës... Al mè ne kiër uëdege z' in den dongkere immant zègge: "Awèl dad is nâ schuën zi... Sinterkloës die vloekt!"... Ons twië krawatte ouën derèkt ni gezien vâ wor dâ't kwamp in diën dongkere... Ze kéike isj goe ront en wie stont er d'r? Den échte Sinterkloës??? Mor balange ni! 't Was nen andere Sinterkloës die-j-uëk op toer gewéisd' ouë en die nikker op e rappeke gon pisse was in 't Gillen Oetsje omdatten èm nimmer kost inave!
Een panoramisch zicht vanop de torens van de Abdijkerk. De Dender zoekt zich een weg tussen de gebouwen..., meer bepaald tussen de achtergebouwtjes van de Koornaard (nu Vlasmarkt), daarachter de Ridderstraat. Tussen de woningen lopen op verscheidene plaatsen steegjes, die de brandweer moesten toelaten water uit de Dender te pompen (zgn. brandgangen). De lange witte gevel centraal op de foto, is een zijvleugel van het Heilig-Maagdcollege op de Beestenmarkt, die we duidelijk zien liggen aan de linkerzijde. De toren rechts is die van de O.L.Vrouwekerk.
Schooljaar 1968-69 - 1ste leerjaar A van het Koninklijk Atheneum
Marc BEUKENHORST Wolfi BOSTEELS - Hugo DE BLENDE - Patrick DE FLEURQUIN Boudewijn DE JONGHE Yves DE PRINS Ingmar DE RIDDER - Rudi ILEGEMS - Renaat JASPAERT - Philip SIAU - Bart SOETEWEY Yves STAELENS - Patrick VAN DAMME Johan VAN DEN BROECK - Johan VAN DE VONDEL Donald VAN DUYSEN - Wim VAN LAERE - Kris VERBERCKMOES Claude VERSCHELDEN - Jan WAUMANS
In een reactie laat Kris Verberckmoes ons weten: de lerares is mevrouw Trimpeneers.
Schooljaar 1968-69 - 2de leerjaar van het Koninklijk Atheneum
Hedwig AELBRECHT Marc BEECKMAN Mario CNUDDE Remi DE BRANDT Jean-Paul DE GEYTER Michel DE KOKER Stefaan DE KOKER Patrick DE KONING - Marc DE ROCKER - Rudy DE SMEDT Josse DIERICK Patrick DIERICKX Dirk HUYLEBROECK Johan JACOBS Frank JASPAERT Marc LAMBRECHTS Wim MOORTGAT Patrick ROELS Ronny ROELS Alain STEEMAN Erwin TRIEST Frank TRIMPENEERS Marc VAN DEN ABEELE Jean-Paul VAN DE VELDE Willy VAN DUYSEN Guido VAN HOEYMISSEN Danny VAN HUYNEGHEM Marc VERBERCKMOES Bart VERLINDEN Patrick VERSCHUEREN Luc VERVAECKE Jean-Michel VERVRANGHEN Alain VERWILGHEN Filippe VERWILGHEN Ronny VOLCKAERT
Lerares D. BOMHALS-RUYTHOOREN
Schooljaar 1968-69 - IVde moderne A van het Koninklijk Atheneum
Dany BAEKENS Georges BONTINCK Jozef BOSTEELS Alex BRECKPOT Hans DAUWE Dirk DE BRUYCKER Rudi DE COCK Victor DE LAET Roland DE LANOEYE Luc DE SAEGER Jan DE SMET Frans DE WAELE François DE WEERDT Jean GILEN Luc GRYSON - Eddy IVENS André JANSEGERS Jean LAUREYS Guy MACHARIS Herwig RAYMAEKERS Michel SIAU Herman STEEMAN Marc VAN DE MOORTEL Eddy VAN DER STRAETEN Luc VAN GASSE Luc VAN HECKE Dirk VAN NIEUWENHUYZE Ronny VERMAERKE
Leraar L. JANDA
Schooljaar 1968-69 - IIde wetenschappen A & wetenschappen B & economische van het Koninklijk Atheneum
Voorste rij (v.l.n.r.): Guy KERREMANS (ec.) Raoul JANSSENS (ec.) - Guido VAN HOEY (ec.) Luc VAN DER MEEREN (ec.) Luc VAN HERREWEGHE (ec.) Theo JANSSENS (ec.)
2de rij: Johan VAN DER MADE (ec.) Rudy BOGAERTS (ec.) Willy ACHTERGAEL (wet. B) - Marc VAN LYSEBETTEN Eddy Temmerman (wet. B) (*) - Theo VERSTRAETEN (ec.)
3de rij: Gaston CAUWENBERGH (ec.) Livio FALAT (ec.) Willy CASSIMON (wet. B) André BUYTAERT Freddy DE SMET (ec.) Ferdi VAN GASSE (ec.)
Voorlaatste rij: Georges HEYMAN - Carlos VAN LANGENHOVE (ec.) - Eddy DE CLERCQ (wet. B) Rudy COLLIER (wet. A) - Clement VAN CAUTER (ec.)
Laatste rij: Eddy GERLO (ec.) Michel VERCAUTEREN Pieter VAN GAEVER (wet. B) Monique COPPIETERS (wet. A)
Zitten ook in de klas:Bruno AERTS Freddy VAN DEN ABBEELE Eduard VAN PRAET (allen wet. A)
Rudy DE SCHEPPER - Georges GOOSSENS Jean HEYNDRICX Freddy PERSIAU (allen wet. B)
Lerares J. DE WETTE (*) Met dank aan Georges Goossens Met dank aan Luc Van Der Meeren voor de aanvullingen
De miëste zèllen éir nog wel rappeléire datter op den tèllevies azuë-j-e spel was dâ "de vroëg van 1 miljoen" noemdege nowô? 't Wirt geprésantéirt déir den dië van de Kreuners die d'r altait probéirt te zinge. Walter Gruëtjans of azuë-j-iet in diën oërt. Awel in iën van die-j-ouitzendinge was ter nen Dèrremontenèir die dor in méispèldege... Nâ was dië toch wel tot op 't lèste gerokt zéiker en â moest de vroëg van 1 miljoen oplosse nowô! Dië Walter stèldegen èm de vroëg: "Welk dier leeft in een burcht? Een das, een wezel, een uil of een koekoek"?
Diën Dèrremontenèir begost isj nèig noër te pèize, mor â dift èm niks reskéire, en â stèldege véire vèr zan èlplain te gebrouike datten nog ouë. A zèi: "Walter ik zou mijn kozijn in Aalst willen opbellen"... Gië probléim! En Walter begost téige den Oilsjtenèir on den tèllefong: "Goeienavond, dit is Walter Grootaers van de vraag van 1 miljoen en uw neef zit hier en moet de laatste vraag beantwoorden... we geven hem even door." "Allau, Mong, seg, ik zit ier on de lèste vroëg, nowô. Azze'k déis vroëg goed' èm, tèn emme'k 1 miljoen euro in man sjakosj! En de vroëg es: Wafféir em biëst woeintj er in een burcht? Nen das of ne koekoek?" Zonder arretéire zègt diën Oilsjtenéir: "Nen das nondedzjuë!". Den Dèrremontenèir vroeg nog isj: "Jommer, zajje zéiker van â stik?". Den Oilsjtenèir on den tèllefong antwaurdege: "Vanèigest bènne'k zéiker, ge maug gerist zain, g'ètj â miljoen binne!"... "Alléi verouit" zegt den Dèrremontenèir téige Walter, "ik goën manne kozze volge... Nen das!". De Walter vroëg nog isj of datten zéiker is en datten 'nen das' as antwaurt géift... Den Dèrremontenéir zegt: "Nen das"! TADDDAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!! "Zjust!" zegt de Walter! Den Dèrremontenèir zâ miljoen is binne! Achter een wéik of twië wèrt er e fistsje g'ave en den Oilsjtenèir is dor vanèigest uëk gevroëgt. Den Dèrremontenèir vroëgd' on zannen Oilsjterse kozze: "Seg makker, nog isj mersie zènne, en ik zal â ni vergéite as dië sjèk toekomt!. Mor oe wiste gèi nâ zuë zéiker dâ't nen das was?". "Awel" zegt diën Oilsjtenèir: "Zèjje goi na ni slimmer? Ik wist en't foitelek oeik ni zjust, mor ik pèisdegen der in iëne kiër op da ne koekoek in een klok woeintj!!!!".
Een mooi stadspaleis in Franse neo-barok van architect Eugène Dhuicque uit 1923. Vergulde regenpijpen met vismotief, wapenschild boven de deur en letters NB op de gevel. Toch lijkt het een vreemde eend in de bijt van het oeuvre van deze Brusselse architect. Die heeft weliswaar een aantal jaren in Frankrijk gewerkt op de bureaus van Franse architecten, maar na een beginperiode waarin hij in de gangbare Beaux-Artsstijl bouwt, stapt hij vrij snel over naar de strakkere lijnen van de art deco. Een van zijn bouwwerken is de elektriciteitscentrale van Langerbrug nabij Gent; een groter contrast met dit bankkantoor lijkt amper mogelijk.
Momenteel valt hier geen enorme buit meer te halen, het is nu een particuliere woning. Naar het schijnt is nog wel de oude loketzaal enigszins behouden. In de tuin staat de oude poort van een vroegere vestiging van de Nationale Bank aan de Vlasmarkt.
Een van de drukst bijgewoonde SVV-activiteiten in het Volkshuis waren de sinterklaasfeesten.
Op de foto te herkennen: (met geruit vestje naast jongen met pet) Louis Scholliers, (rechts van hem) Rachel Verleyen, (schuin rechts daarachter met witte strikjes in het haar) Suzanna Scholliers en links daarnaast (zittend) Augusta Scholliers (echtgenote van Emiel Verkeyn die een café-duivenlokaal hield aan de Oude Vest. (met dank aan Louis Scholliers).
Fientje Huau (links) tracht om alles ordelijk te laten verlopen. De sint is al aanwezig (alleszins toch zijn mijter).
Vlnr op de voorgrond: Gustaaf Verleyen, Jeanne Van Vlemmeren-Eeckhout (vroegere gerante van het Volkshuis), Maria Van Damme, de heilige man na het werk, Sylvie De Smedt, Fientje Huau, x, Pierre De Smedt
Linda BERCKMOES Ingrid DE COCK - Viviane DE WILDE - Jocelyne DE WULF - Martine DHAEN Rita ERCKENS - Annie FRAIPONT Nicole MOENS Maryse PEELEMAN Brigitte PELEMAN - Hester PIK - Linda QUARIN Marleen STEEMAN - Hildegarde VAN DEN EEDE Danny VAN HOEYMISSEN
ONZE-LIEVE-VROUW TER DIJKPOORT GASTHUIS - Dijkstraat 116-118.
Achter de poort tussen de winkels van Eeckhout en Oxfam lag in 1308 het gasthuis Onze-Lieve-Vrouw ter Dijkpoort. Gasthuis is hier letterlijk op te vatten, het is een overnachtingsplaats voor reizigers die zich geen commercieel logement kunnen permitteren, zoals lieden op bedevaart. Vrijwel elke middeleeuwse stad beschikt over dergelijke logeeradressen, waar men twee of drie nachten gratis mag blijven. Meestal zijn het Sint-Jacobsgasthuizen, waar pelgrims op weg naar het Spaanse Santiago di Compostella, ofwel Sint-Jacob-in-Galicië, een bed vinden.
In de bovenzaal van het Volkshuis prijst Louis Volckaert waarschijnlijk de lekkere koeken van de Coop-bakkerij. Zwartepiet (of is het Ivan Verleyen?) zit er maar beteuterd bij.
Wanneer je de Brusselse Poort instapt via de brug over het water, dan zie je voor je een bomvrij kruitmagazijn. Loop eromheen en je ziet dat het verscholen ligt onder een aarden heuvel. Die diende om inslaande mortieren af te remmen, zodat de opslagplaats niet geraakt werd, anders waren de gevolgen natuurlijk niet te overzien. Om in 1933-34 het viaduct over de spoorlijnen aan te leggen, is een deel van het ravelijn opgeofferd, samen met de buitenpoort. Van de buitenbrug resteren nog enkele arduinen pijlers, die hier in een pergola zijn verwerkt.
In 1940-41 is op het resterende gedeelte van het ravelijn het stadspark aangelegd, dat langs twee zijden door water is omgeven. Aan de buitenzijde van de zeer brede grachten loopt de Kalendijk, een naam die thans behoorlijk misplaatst lijkt, want er staan huizen langs en hij is flink bebost. Maar dat was uiteraard niet zo in de 19de eeuw. Vestingwallen waren inderdaad kaal, de vijand moest geen kans krijgen om ongemerkt zon wal te beklimmen of zich verdekt te kunnen opstellen.
Schooljaar 1968-69 - VIde middelbaar C van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Karine DE SMEDT Veerle MERCKX Monique VAN HERREWEGEN
Moderne:
Arlette BOGAERT Rose-M. DE BATSELIER Marie-Chr. DE BRANDT Ingrid DE VRIENDT Mireille FOL Sonia HERTSENS Gisèle MOENS Lucienne PIRIJNS Viviane QUISQUATER Fab. SLACHMUYLDERS Gr. VAN DEN BERGHE Myriam VAN GAEVER Maggie VAN MUYLDERS - Viviane VAN POLLAERT Ellen VERBRUGGEN
Lerares D. VINCKE-LAMBERT
Schooljaar 1968-69 - IVde middelbaar A van het Koninklijk Lyceum
Latijn-Grieks:
Peggy DE NIL - Anne HOORELBEKE
Latijn-wiskunde:
Fabienne SERE
Moderne:
Carla BECKERS Diane CAUDRON Nicole DE COCK Linda DE LEENHEER Linda DE WAEL Marleen DE WAELE Julienne DE WILDE Gracy FOL Marie-J. GOOSSENS Sylva LIEBAUT Denise MARCKX Iris MEYS Nicole SAERENS Yvette SEGERS Ingrid SMEKENS Domenica SPRIMONT - Jeannine VAN DAMME Myriam VAN DEN ABBEELE Linda VAN DER VREKEN Greta VAN HUFFEL Marlyse VAN NUFFEL Anne-Mar. VAN PRAET Nicole VEYT Rita WATERSCHOOT
Lerares F. BOGAERTS-GOOSSENS
Schooljaar 1968-69 - IVde middelbaar B van het Koninklijk Lyceum
Latijn-Grieks:
Daisy VAN BEVEREN
Latijn-wiskunde:
Erna DE VEL
Moderne:
Margo DE BRUYN - Ingrid DE DECKER - Rita DE PAUW Ingrid FISCHER - Bettie FRANCKAERT Anita HERMANS - Viviane HOFMAN Maria JACOBS Viviane JANSSENS - Nicole LUYPAERT Martine MEULEBROECK Nicole MOENS - Nicole SIAU - Elly SNEPPE Linda VAN DER JEUGHT L. VAN DER STRAETEN - Ann. VAN DER VREKEN Gr. VAN DOORSELAER Gaby VAN HECKE L. VAN NIEUWENHOVE Ines VERBRUGGEN Myriam VERHAS - Vera WAUTERS
Schooljaar 1968-69 - IIIde wetenschappen B van het Koninklijk Lyceum
Anne ABBELOOS Tilda DE BACKER Greta DE CLIPPEL Marie-Jeanne DE DONDER Dora DE MEYER Anita DE WOLF Zulma HIEL Yvette JANSSENS Magda KUBIAK Greta LAUWERS Wilgriet PERMENTIER Christine PERSOONS Rita QUARIN Anita SIMON Gisèle UYTTERSPROT Josée VAN NIEUWENHUYZEN Anita VAN VLEMMEREN Anita VELLEMAN
Leraar onbekend
Schooljaar 1968-69 - IIIde economische B van het Koninklijk Lyceum
Christiane BAECK Eliane BOGAERT Nicole DE BEULE Mariette DE BOECK Marie-Hélène DE CLOPPER Betty DE LANOEYE Greta DE MEY Josée DE MEYST Viviane DE VISSCHER Fanny FRANçois Rita HOECK Vera LAUWAERT Annicq SAEYS Annie STEEMAN Elly TRIEST Christiane VAN DAMME Viviane VANDENGHOER Lenie VAN DE VOORDE M.-Louise VAN DE WIELE - Hermine VAN HEMELRIJK Anita VAN KEER Daniella VAN MUYLDERS Christiane VERMORGEN
Lerares L. PALSTERMAN
Schooljaar 1968-69 - IIde wetenschappen B & economische van het Koninklijk Lyceum
Wetenschappen B:
Monique DE CLERCQ Nicole DE VRIENDT - Linda HEYVAERT Annie MOORTGAT - Rita PIETERS - Monique VAN DRIESSCHE
Diane VERMORGEN
Economische:
Linda DE MAESSCHALCK - Anne-M. DEN DEKKER Godelieve DE WAGENEER Marie-Louise MERCKX - Sonja PIETERS Monique RIJDANT Greta SMEKENS Greta STAELENS Mir. VAN DER VREKEN - Anita VAN KEER - Monique VAN MUYLDERS Linda VERCAUTEREN
Lerares B. BURNY
Schooljaar 1968-69 - Iste economische van het Koninklijk Lyceum
Paula BUGGENHOUT Madalene DE MEYST Greta DE POTTER Lydia DE RIDDER Yvonne MEYS Margo MINNEBO Godelieve MOORTGAT Clementine ROBBRECHT Marleen TAS - Odette WANDELSECK
Achter de vrouwelijke manifestanten stappen (vlnr) het ABVV met Marcel Van Driessche, de mutualiteit met Jef De Vos en de uittredende gemeenteraadsleden Alfons Goossens en Herman Brants. 1972
Op bovenstaande foto herkennen we o.m. trommelaar Martin De Feyter, Adolphine Hillewig (met vaandel) Rechts van haar, vaandrig Frans Pauwels en Alfons Carpels. Uiterst rechts op de foto politieagent Louis Scholliers. In een reactie laat L. Scholliers ons weten: de vaandeldrager vooraan links is Willy Moortgat.
Vlnr op de voorste rij: Pierre Debergh, Robert De Vos, Marcel Janssens, Jef De Vos, Herman Brants
1973
In een reactie laat Louis Scholliers ons weten: De rijzige dame (op de eerste rij uiterst rechts) in front is Paula Van Hoeck, bediende bij de vakbond ABVV.
*Verder zien we nog op de foto: Uiterst links op de 1ste rij: Suzanne Goossens-Baeyens en haar zoon. Op de 2de rij uiterst links Alice Wéry en naast haar Fientje Huau.
Nog maar eens een prachtige opname van de 'Barrage'... De neogotische woning van de spoorweg is duidelijk zichtbaar. Rechts daarvan lagen de gashouders en stond de schoorsteen van de gasfabriek. De fabriek werd opgericht in 1845 tijdens de industriële revolutie met het oog op de openbare verlichting. Het gas werd uit kolen getrokken en gemengd met een harshoudende substantie. Het 'Gasgesticht' was eigendom van de stad en zeer winstgevend. De stad kende, zoals dit op vele plaatsen het geval was ook 'lantaarnaanstekers'.
Elke avond en morgen deden zij hun ronde met de 'aansteker' op de schouders. Enkele namen: A De Smedt, L. Goethals, A. Van Goethem, A. De Rijck en L. Pieters. in 1908 verhuisde de fabriek naar de Hemelstraat (beneden spoorwegviaduct). Velen zullen zich de gasketels nog herinneren die daar stonden tot voor enkele jaren.
Velen kennen deze doorgang aan de Stationsstraat door er te passeren, al dan niet gehaast om de trein of de bus te nemen. Maar ben je ook al eens aan de andere zijde gaan kijken??? Neen? Wel hier zie je dan hoe het er de laatste tijd uitziet...
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.