Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
31-08-2008
Koer...
De 'koer' van het Lyceum wacht op de leerlingen (1992)... De foto's werden genomen vanuit twee verschillende richtingen. Met een beetje verbeelding sta je op de twee foto met de rug naar de turnzaal...
In de Nieuwstraat, op het einde van de Oude Vest, bouwden nijveraars (eind 19e eeuw) woningen die ze verhuurden aan arbeiders die in hun fabrieken werkten. Zij hadden hiermede speculatieve bedoelingen. Ondermeer Leopold Gorus en Juffrouw Van Der Taelen waren (zogenaamde) beluikenbouwers. Sommige van deze 'hofkens' werden bewoond tot 1967!
We kwamen in het bezit van een foto, waarvan de toezender niet weet waar het om gaat. Duidelijk is wel dat de foto is genomen ter hoogte van de zaak Bruyninckx - wijn- en likeurhandel - aan het begin van de Kerkstraat (naast Café Justitiepaleis). Vooraan de stoet zijn drie mensen te zien in krijgsgevangenplunje. De toeschouwers lijken rouwend toe te zien... Weet iemand meer omtrent deze foto? Laat het ons weten aub.
Jozef Hermans uit Baasrode stuurde ons volgende reactie: Ik denk dat de foto genomen werd eind 1944 (misschien ter gelegenheid van de 11 novemberviering). De optocht wordt geleid door de teruggekeerde gedeporteerden en begeeft zich waarschijnlijk naar de Grote Kerk om eer te betonen aan de oorlogsslachtoffers (weerstanders, gedeporteerden).
Patrick De Wolf uit Dendermonde stuurde ons volgende reactie:
De personen op de foto dragen (concentratie-)kampkledij. Waarschijnlijk het begin van een begrafenisstoet van een oud-politiek gevangene.
Zoals aangegeven in ons vorig deel aangaande Dendermonde en het circus leveren wij een bijdrage omtrent Dendermondse circusartiesten en het Circus Tondeurs, waarvan de familie zich vestigde in de deelgemeente Baasrode.
SAWARTOS Alfons Zwarts werd geboren te Dendermonde in 1908. Zijn ouders waren beiden van Dendermonde. Die wilden dat hun zoon ingenieur werd, maar het liep anders. Alfons was lenig en een voortreffelijk turner. Op 20-jarige leeftijd startte hij als evenwichtskunstenaar. Na zijn huwelijk in 1935 begon hij samen met zijn echtgenote Magdalena Demey een cascadenummer als 'De 2 Sawartos' en behaalden triomfen in verschillende Europse landen. Hij werkte ondermeer in volgende circussen: Circus De Muynck, Circus Semay en circus Tondeur. Alfons bleef optreden tot ongeveer 1965.
Alfons Zwarts, alias Sawartos
SANTOS Lodewijk Van San, die aanvankelijk het beroep van meubelmaker uitoefende, voelde dat hij artiestenbloed in de aders had. Hij was woonachtig met zijn echtgenote Victoire Ringoet in Oudegem. Als draadloper 'Santos' werkte hij enkele jaren in het Circus Saratos. Toen zijn zoon Urbain oud genoeg was vormde hij met deze het duo equilibristen, de '2 Santos'. Later ging zoon Urbain solo als evenwichtskunstenaar en werkte ondermeer bij Circus Libot, De Muynck, Semay en Tondeurs. Urbain Van San woonde evenals zijn vader Lodewijk tot aan het einde van hun leven in Oudegem.
MISS MARIETTE Florence de Smedt, die door iedereen bij haar tweede voornaam Mariette werd genoemd, werd geboren in Baasrode (1932). Ze trouwde met een circusartiest en bracht als Miss Mariette nummers aan de vertikale koord, een trapeze-act en grondacrobatie. Ze presenteerde ook geruime tijd een fox-terrier-parade. Half de jaren zestig van vorige eeuw hield zij het voor bekeken. Zij verbleef lang in Baasrode in haar woonwagen, waarmee ze rondreisde met het circus.
CIRCUS TONDEURS
De stichter van het Circus Tondeurs was Joseph Tondeurs (°1897). Hij was lid van een turnkring, en dit lag juist aan de basis van het feit dat hij later acrobaat werd. Na zijn huwelijk met Marie Moortgat werden zij de trotse ouders van zoon Dominique. Deze zou later faam oogsten in het circusleven. Na WOI ging het paar diverse contracten aan bij diverse circussen. In die periode kende het circusleven een enorme bloei doordat de mensen ontspanning zochten na de jaren van miserie. Vanaf 1923 was Joseph Tondeurs de 'zaakvoerder' van het gelijknamige circus, dat stilaan uitgroeide tot een gewaardeerd bedrijf. Zelf nam hij meerdere nummers voor zijn rekening, zoals een act aan de draaiende ladder, de vliegende trapeze en een act met paarden. Ook als muzikale clown maakte hij zich verdienstelijk.
In 1927 werd dochter Annie geboren die later meerdere disciplines zou beoefenen zoals trapeze-acts, paardrijdster en als jongleuse. Nadat haar moeder stopte met de act aan de draaiende ladder verving zij deze. Broer Dominique, ondertussen een evenwichtskunstenaar. Later maakte hij zich ook andere disciplines eigen (voltigeur, monocyclist, leeuwentemmer ...). Met de jaren zou hij maar liefst zeventien verschillende acts beheren!
Als gevolg van de slechte economische toestand in de crisisjaren (jaren dertig van vorige eeuw), voelden ook de circussen een achteruitgang. Bij de Tondeurs was dit niet anders. Ondertussen waren zij reeds een aantal jaren te Baasrode gevestigd, aan de Theodoor Vermylenstraat. WOII zorgde opnieuw voor een aantal beperkingen, zoals gebrek aan benzine waardoor de verplaatsingen in het gedrang kwamen. Ook na de Tweede Wereldoorlog herleefde het ontspanningsleven en ook deze keer profiteerde het circus daarvan. In 1946 presenteerde Circus Tondeurs opnieuw een prachtig programma, maar in de jaren vijftig kwam de ergste crisis die de circuswereld ooit heeft gekend. Het nieuwe medium 'televisie' werd hiervan als oorzaak beschouwd. In 1954 veranderde de naam van het circus in 'Rodeo Circus' en in 1957 werd het 'Apollinaris Circus'. Hiermee publiciteit makend voor het gelijknamige spuitwatermerk zorgde voor extra financiële impulsen.
In 1958 kwam in het circus een ommezwaai, men wilde namelijk een showaccent leggen. Bobbejaan Schoepen werd door de Tondeurs aangeworven en hij bracht enige reorganisatie in het spektakel.
Bobbejaan vulde een deel van het programma, gesteund door een orkest onder leiding van Lou Logist of Roger Eggermont (accordeonisten). Het circus droeg toen ook de naam van de zanger.Afwisseling in het amusement was de boodschap! Schoepen zou dit zo'n drie seizonen lang volhouden.
Vanaf 1961 toerde het circus weer onder de eigen naam. Enkele jaren later deden de tegenvallende resultaten de familie beslissen er definitief een punt achter te zetten.
Jozef Hermans uit Baasrode stuurde ons volgende reactie: Het circus Tondeurs kwam in Baasrode terecht (waarschijnlijk in 1936/1937?) en overwinterde er tijdens verschillende jaren vooraleer het zich vestigde in de gebouwen en loodsen rechtover Broekkant Kapelleke. In Baasrode op het pleintje in de Vermylenstraat stonden de woonwagens opgesteld en in de zaal "Concordia" (die reeds dienst had gedaan als spectakelzaal van de Firma Vermylen, als schrijnwerkerij van P. Veyt en later als kapel), werden de verschillende circus-acts getraind.
Deze week lazen wij in de krant dat het Belgisch wagenpark de laatste dertig jaar bijna verdubbeld is! Elk jaar kwamen er zowat 100.000 auto's per jaar bij! Het afgelopen jaar zouden het er zelrfs 120.000 geweest zijn... Dit deed ons even terugdenken aan de tijd dat er nog heel wat minder auto's onze lucht vervuilden, zoals vaak wordt gezegd...
Enkele annonces van garages die in onze stad gevestigd waren in het verleden en enkele 'modellen...
Burgemeester Cool leidde enkele jaren het stadsbestuur. Een sympathieke burgervader die het zowat met iedereen kon vinden. We mogen hem een geliefd politicus noemen.
Tijdens het bal van de burgemeester. Vlnr.: Albert Cool, Jan Lenssens, Minister Chabert en Roger (?). (Jaartal onbekend).
VDB (Paul Van Den Boeynants) op bezoek in onze stad. Links zien we Jan Lenssens. Rechts naast burgemeester Cool, schepen Annie Hoornaert-Maes. De foto werd genomen in de Kerkstraat aan het Heilig-Maagtdcollege (jaartal onbekend).
De politieke kopmannen Verberckmoes (PVV), Bruynincx (CVP), Goossens (BSP) en Buyst (VU) houden een persconferentie om de bevolking voor te lichten over de aanstaande fusie van Dendermonde, St.-Gillis en Appels. Zij voorzien gemeenteraadsverkiezingen op 13 juni 1971. Staande John Claessens bij de opname-apparatuur.
Hoeweel het weer niet werd zoals men het had voorspeld, lokte de Middeleeuwse Reuzenommegang een massa volk naar de stad! In de vooravond was al duidelijk dat het een drukte van jewelste zou worden! Op de Grote Markt werden alle maatregelen genomen zodat alles feilloos kon verlopen.
Indiaan, Mars en Goliath konden aan hun ware triomftocht beginnen langs een door toeschouwers overbezet parcours! Terwijl de stoet zich als een kleurrijke sliert door de straten bewoog werd op de Grote Markt gezorgd voor animatie voor degenen die plaats hadden genomen op de 'verkochte' zitjes. Ook de terrassen van de horecazaken waren meer dan goed gevuld. Rond midderancht werd de Ommegang afgesloten met een groot vuurwerk. De Reuzen konden weer naar hun stekje en dit onder massale belangstelling! Ook 'ereburger' Vanessa Chinitor was van de partij!
D'r kom schot in de zoëk. Op 't internet ister al ne nieve saait onlaain, mor d'r stoë nog ni véil 'n op. Wâ dâ wel nief is dad' is de 'laugau' vèr 2010! Schuën zènne! Nog ni gezien? Wâ pèisd'r af? Ni mis nowô?
De voorbije kermisweek dachten wij toch nog eens met heimwee terug aan de koersen die gereden werden in het verleden op maandag en woensdag. Criteria van beroepsrenners, liefhebbers en andere reeksen behoren tot het verleden. Nochtans brachten de wielerwedstrijden telkens leven in de brouwerij...
Dendermonde - 1976 - Criterium voor beroepsrenners. Op de Oude Vest voor de start zien we vooraan (centraal) Lucien Van Impe, uiterst links Herman Van Springel en rechts van Van Impe Dendermondenaar Benoni Michiels.
We tonen een opname van een zeer bekend politieman van onze stad, Jozef Gribbe. Hij maakte geruime tijd deel uit van de stedelijke recherche-afdeling van het politiekorps.
Vandoëg is 't Katouit, en vandenoëvet trèkke de réize d'r op ouit! Oilsjt zit op zâ gat, want d'r komme duzende mènsje nor ons stat! Want Gaulejat, Mars en Indejoën zèlle wèrral éir gange goën! En ... nog 639 doëge en ons Pèirt doe zan ronde in 't stat van Dèrremonde!
Vandaag is het Middeleeuwse Reuzenommegang! De drie Gildereuzen Indiaan, Mars en Goliath én hun dragers zullen weer het beste van zichzelf geven! In de organisatie hebben wij ook het volste vertrouwen, de laatste jaren is deze zeker in goede handen. Er wordt overal wel eens geklaagd... Vorige week las ik ergens dat iemand de opmerking maakte dat er op de Grote Markt, in afwachting van de apotheose van de Reuzenommegang, een (voor)spektakel plaats heeft, en de markt enkel te bereiken is wanneer men in het bezit is van een toegangskaart. De schrijver laat weten dat in de straten geen animatie wordt voorzien in afwachting. Hij laat zich zelfs ontvallen dat de Middeleeuwse Reuzenommegang qua organisatie achteruit gaat! Persoonlijk kunnen we die mening echter niet delen! We vinden dat het jaarlijks evenement zeker en vast een schot in de roos is en een massa volk op de been brnegt! Nou goed, ja, laten we er het beste van maken en allen samen meewerken, zodat Dendermonde opnieuw maar eens op de kaart wordt gezet, nog méér dan vroeger!
Op onderstaande foto's zien we leden van het stadsbestuur in de raadszaal van het stadhuis in het voorjaar van 1971. Zij nemen op dat ogenblik afscheid van Dendermonde voor de eerste fusie (1972)!
Vlnr. Luc Wiemeersch (CVP) - Lievin Vertongen (CVP) - Secretaris De Backer - Clement Leybaert (CVP) - Burgemeester William Bruyninckx - Lucien Willems (CVP) - Alfons Goossens (BSP) - Herman Brants (BSP) - Jan De Donder (BSP) en Frans Verberckmoes (PVV). Raadsleden Pieters (CVP) en Ward Buyst (VU) ontbreken.
Vlnr. Luc Wiemeersch, secretaris De Backer, Lievin Vertongen, Clement Leybaert, Burgemeester William Bruyninckx, Lucien Willems, Frans Verberckmoes, Alfons Goossens, Herman Brants, Ward Buyst en Jan De Donder.
Kèrt noër den Twidden Aurlogt wirt er ier in 't stat réigelmoëteg gepingpont! In 't schuë Vloms zègge ze 'toëfeltennis' nowô. Azuë waster in 't Gillen Uëft, dâ was vroeger een stammenéi op de Gruëte Mèrt, zjust nèffest 't Gillen Oetsje, nekiër een tornuë. D'r woëre verschillege ploege ouit den omtrek, mor d'r was uëk em ploeg van Ollant. Neen nongkel vâ mèi, uëk van de famillie Tatjes, die pèisdege datten uëk kost pingponge was bè azuë-j-pingpongploeg van 't stat. De lautingk ouë-j-ouitgewéize datten téige nen Ollander moest spéile. A wist goe genoeg datten op zannen oebel gingk kraige nowô en â pèisdegen in zan èige: "Ik zâ diën Ollander ier isj ewwâd' op zan zéine wèireke!". Zjust véire dâ de partie gingk beginne kwamp diën Ollander bè-j-èm en dië mènsj zèi vrië vrinnelaik: "Hoi, mijn naam is Henk Mostert, speler van de Nederlandse ploeg". Mâ nongkel antwaurdege: "Pol Pikkels van de Dèrremonse ploeg!"... Diën arbiter, die-j-uëk van 't stat was ouë dâ g'uërt en mâ nongkel kost zam pallèt vedrom in zan kabas stéike. Vaif-nul vèr d'Ollanse ploeg... De wéik nodien wâs mâ nongkel al bè-j-em voetbalploeg!
Menig Dendermondenaar zal zich de (veelvuldige) uitspraak herinneren die "Jef De Kerpel" (jarenlang verkoper bij de Garage Volkswagen en uitbater van Café Brughuis aan de Werf) telkens omriep, wanneer hij zich kweet van zijn taak als verslaggever van het jaarlijks wielercriterium tijdens de kermisweek. Telkens de renners een ronde hadden afgewerkt vond Jef de tijd om even te laten weten aan de toeschouwers dat het 's anderendaags Katuit was. Hij deed dit telkens met de volgende uitroep: "En morgen dansen de reuzen dames en heren!". Dit telkens tot groot jolijt van de aanwezigen! Eigenlijk missen we die sfeer wel een beetje. De criteria op maandag en woensdag tijdens de kermisweek brachten heel wat volk op de been en vooral de horeca was er goed mee! Een hint naar het nieuw opgerichte feestcomité misschien? Wie weet? Zo zijn er tal van sportmanifestatie verdwenen tijdens de kermisweek. We herinneren ons ondermeer ook het kaatstornooi op de Oude Vest (eerder nog aan de Kerkstraat). Later ook het kaatstornooi van de RTT (thans Belgacom) aan de Veerstraat...
In de middeleeuwen waren reeds voorlopers van de hedendaagse acrobaten en clowns actief in onze stad, zij het als krachtpatsers, evenwichtkunstenaars, goochelaars, vuurspuwers, enz.
Door de eeuwen heen kregen de aanvankelijke theaters een bepaalde vorm en het zou duren tot in de 19e eeuw vooraleer van enige vorm van circus, zoals men het nu kent, sprake was. Aanvankelijk werden alleen grote steden aangedaan, maar in de tweede helft van de 19e eeuw stonden ook kleinere steden op de lijst.
Dendermonde ontving in oktober 1853 Cirque Equestre. Er werden enkele voorstellingen afgewerkt en het succes bleek zo groot dat zelfs extra voorstellingen werden gebracht.
Dendermonde kreeg er blijkbaar niet genoeg van, want datzelfde jaar streek ook nog Cirque Oriental neer in de stad.
Vanuit Amerika waaide het gebruik van grote tenten van zeildoek neer, die de houten wanden vervingen. In 1886 gaf de Amerikaensche Cirk enkele vertoningen en in 1897 verrees het Groot Fransch-Amerikaansche Circus op de Grote Markt. Een spektakel met zowat 80 artiesten, 100 paarden, olifanten en leeuwen.
Vanaf het eind van de 19e eeuw traden meer en meer Belgische circussen op de voorgrond.
Enkele namen van circussen die in de stad regelmatig voorstellingen ten beste gaven: Circus Libot, Circus De Jonghe, Circus Semay, Circus De Muynck, en vele andere.
Na WOI hernamen de belangrijkste circusactiviteiten snel, de mensen hadden trouwens ontspanning nodig na de woelige jaren.
Door de jaren heen zou Dendermonde nog een aantal voorstellingen kunnen bekijken van diverse circussen die de stad aandeden.
Wij komen later terug op circusartiesten die enige binding hebben met onze stad, alsook leveren wij een bijdrage omtrent circus Tondeurs. De familie Tondeurs vestigde zich in Baasrode.
Katuit, het einde van augustuskermis... Het hoogtepunt nadert! De zenuwen komen stilaan op spanning, er komt beweging... Dendermonde kijkt uit naar de massa die weer zal toestromen om de Middeleeuwse Reuzenommegang in aanschouw te nemen. Dikke rijen toeschouwers zullen zich weer verdringen langs het parcours om Indiaan, Mars en Goliath te zien dansen op de tonen van 'Ons Banier'. De enthousiaste menigte zal hen traditioneel toejuichen en 'zij' zullen nog 'groter' worden dan ze al zijn. Aan onze kleinsten maken we duidelijk dat het 'nog twee keer slapen' is vooraleer dat de 'grote mannen' weer door de straten trekken. Jong en oud wachten gespannen af wat de weermaker dit jaar zal presteren. Als we de voorspellers mogen geloven wordt het donderdag aanstaande uitstekend weer... In het 'kot' van de Reuzen heerste de laatste dagen een drukte van jewelste. Het Ros Beiaard kon zien hoe de allerlaatste 'touches' werden gegeven zodat het drietal in alle pracht de triomftocht kan aanvatten. De dragers, die voor zover we weten, nog altijd niet in quarantaine dienen geplaatst te worden, zijn voldoende gebriefd en voorbereid. Donderdag 28 augustus 2008 wordt weer een hoogdag voor onze stad!
Nâ pèisdegeke van de wéik dâ'k op manne zolder iet gevonnen ouë dâ wâ sènge gingk opbringe... Ik zag d'r al mè ne kiër nen oek vâ nen aa kader stéike. Gelèk azze'k dië d'r vantisse ammel diëm brol waa trèkke zagge'k d'r toch nen uëp stof opligge dâ 't ni mènsjelaik was! In alle geval 'k zag déir dâ stof datter twië koppe op die schillerèi stonte, mor ik kost ni zien wie dâ 't woëre... Ze zoëge d'r in alle geval réidelaik aat ouit! Dâ was uëk de réide worrom dâ'k pèisdege dâ'k d'r iet gevonnen ouë vâ wèirde nowô! Ik mindege goet dâ 't e portrèt was van Albrecht en Izabèl, of Flips de Goejen en Marie vam Boergonde of azuë-j-iet in diën oërt! Alléi ik nor benèje achter ne schauteldoek een iëremke mè-j-ewwâ woëter en een stofvodde... Vrië verzichteg begoste'k dië kader d'r ewwâd' af te kouise, stikske per stikske, want ik èm attait g'uërt dâ ge d'r mè ni tevéil woëter maugd' opzitte nowô! Ik èm d'r toch miër as een ier zitte kouise on dâ spel... Wâ grouëde nâ wie datter d'r opstont...??? Ge goëge't ni geluëve!!!
Een opname van héél wat jaren geleden, tijdens een receptie van het politiepersoneel op het stadhuis. We herkennen van links naar rechts Albert De Saeger, Jozef Van Wiele, Florent de Potter en Ivo Van Lijsebetten.
April 1937 - begrafenis van Senator Franz Van Schoor, tevens eerste schepen van de Stad Dendermonde.
De bevolking kon de overledene groeten in de tot rouwkapel omgebouwde raadszaal van het stadhuis.
De rouwstoet is vertrekkensklaar. Links vooraan, Alfons Goossens, vertrouwensman van de overleden senator en schepen. Links agent Charel Van Gucht en rechts Pieter Eeckhoudt met schuin links daarachter Edgard Steeman.
Een massa volk is toegestroomd op de Grote Markt om Franz Van Schoor de laatste eer te betuigen.
Harmonie Hippolyte Vandemeulebroucke onder leiding van A. Bertin Jr. in de Kerkstraat. We herkennen ondermeer Prudent De Corte (vooraan met bolhoed en Isidoor Van Vlemmeren, de derde op dezelfde rij).
De rouwstoet houdt even halt ter hoogte van de Donckstraat (Gentse Poort). We herkennen opnieuw links agenten Charel van Gucht en rechts Pieter Eeckhoudt.
Een jubilerend paar wordt rondgereden in een koets in de Veerstraat. Op de foto vlnr: koetsier (?) - met steek (?) - Louis De Donder - Stantje Van Der Meersch - jubilerend koppel (?) - Albert Verhofstadt.
Man, man, man... as ge vèr 't ongelik gebaure zait is't toch wel iet zènne. en of dâ ge't nâ geluëfd' of ni, bè mèi is dad' al vâ klainsj af oën...
Azuë vroëgt d'iffra isj in 't schaul wie datter wètj worméi dad' Adam vazzeléive Eva verlitj éit? Nâ was't zjust tait vèr nor ouis te goën want de bèlle gingk! D'iffrâ zèi dâ me 't ammel touis isj moeste vroëge en dâ me't s'anderendogs in de gotsdisnjtlès mochte vertèlle!
Alléi ik mè-j-e gruët èrt nor ouis. Ik stèl die zèlde vroëg on ons moeder en die-j-antwaur mè: "Alléi mènneke dâs nâ ni moejelaik nowô... mè nen appel!"... Ze pak nen appel van de frouitschoël op toëfel en ze zegt téige mèi: "nè pakt â-j-iëne méi nor 't schaul tèn zèlde't ni vergéite!"... 't Sanderendogs stappe'k op nor 't schaul mè diën appel i mannem broekzak... In de klas vroëgt d'iffrâ ô mèi: "Piër weet gij nu al waarmee Adam Eva heeft verleid?" en ik antwaur toch wèl: "Jau iffra, wacht rèzzekes ik zal èm isj ouit mam broek oële!"... 'k Em ne gillen dag op straf gestoën mè diën appel op manne kop!
Bovenaan (vlnr): Anneke Verhofstadt, Jozef Verhofstadt (+), Lea Guerinckx, Jean Meskens, Simonne Guerinckx, Robert Korte, Nicole Meskens, Albert ... (+), Eveline Moerenhout (+). Zittend (vlnr): Edgard Korte (+), Jean-Pierre Verhofstadt, ... Van Gyseghem, Guy Korte, Francine Guerinckx, Lena Van Gyseghem, Eddy Meskens, Rudy Korte, echtgenote Pierre Van Gyseghem (+), Johan Van Gyseghem.
Auver ne gillen auver 't lèst ouë d'r ne moët vâ mèi gevroëgt vèr isj méi te rèin mè-j-èm nor Korteraik. Alléi ik kréig kart-blaansj van ons madam en ik méi! Op ne gegéive momèntj op d'ottostraade, zjust véire Woëregem, moeste'k in iëre kiër pessies e kakske doen...
Manne moët zèttegen èm d'r op azuë een parkingk en ik moëke da'k op 't uiske zat... 't Iëste was bezet zudus zèttegeke mè-j-op 't twidde... Ik zat goe néir en ik uërdege in iëne kiër ne mannemènsj zègge: "Hey alles in orde?"... Nâ vonte'k dâ nâ wel ni de zjuste ploitsj vèr em babbelke te doen, mor allâ ik bèn nogâ goe gekwikt en ouit beléiftait antwaurdegeke: "Awel, réidelaik goet!". Den andere zèi: "Wat zijt g' aan het doen?". Ik vont dâ mor een oërdege vroëg, mor allâ, ik zèi toch: "Awèl ik bèn on't kakke gelèk as ge gèi!"... Diën andere kréig dâ d'r pessies em bitsje op zan zéine en ik uërdege dië nogal opgesméite zègge: "Sorry schat, ik ga u seffens terugbellen, hier naast mij zit 'nen onnozelaar op 't toilet die op mijn vragen antwoordt!"...
Zes 'gasten' op deze foto die even tijd maken om te poseren tijdens het voetballen op 'den Biër'. Uiterst links (staande) Jozef Verhofstadt. De anderen op de foto kunnen we niet onmiddellijk identificeren. Herkent u één of meerdere van hen? Laat het ons zeker weten!
Feest in de Veerstraat. Op de foto vlnr: "Schepen" A. Bal, "Bèrremiëster van de Vèirstroët" Stantje Van Der Meersch, "Schéipene" Louis De Donder". Van de laatste persoon ontbreekt ons de naam. Het zou kunnen gaan om "Kommesèir" Albert Verhofstadt, maar dit is vooralsnog niet zeker... Tussen de derde en de vierde persoon menen wij 'Ware Puis' te herkennen.
Deze groep muzikanten nam deel aan de Ros Beiaardommegang van 1952. Het betreft muzikanten van twee verenigingen, nl. de harmonie Hyppoliet Vandemeulebroecke uit Dendermonde en de harmonie 'Na Arbeid Kunst' uit Baasrode. Beide verenigingen vormden Hyppoliet Vandemeulebroecke samen een groep in de Ommegang van 8 juni 1952. Op de achtergrond de Hollandse Kazerne aan de Zuidlaan. We herkennen ondermeer: van Harmonie Hyppoliet Vandemeulebroecke Jan De Donder, Gustaaf Van Gyseghem, Jean Goossens, Ivan Verleyen... Links op de foto (met steek en pluim), dirigent Willy Van Vossole (Baasrode).
Herkent u nog mensen op deze foto, laat het ons zeker weten. Wij vullen de namen graag aan.
- van harmonie "Na Arbeid Kunst": Louis Claes, Louis Claes (een tweede Louis Claes), Theofiel Claes, Jean De Clercq, Cyriel De Clercq, Florent De Graef, Frederik De Graef, Henri De Groote, Arthur De Hauwere, Lucien De Hauwere, Oscar De Landtsheer, Louis De Pauw, Albert De Peet, Maurits De Ridder, Albert De Smet, Jan De Smet, Frans De Smet, Frans Franckaert, Isidoor Franckaert, Pierre Franckaert, Gustaaf Gerlo, Pierre Gerlo, Jozef Hermans, Henri Huygens, Jean Jacobs, Emmanuel Stassijns, Hubert Van Belle, Louis Van Belle, Emiel Van Keer, Theophiel Van Roy, dirigent Willy Van Vossole (links op de foto, met steek en pluim), Jean Vidael, Marcel Willaerts (Aanvulling door Jozef Hermans - Baasrode / Met onze welgemeende dank!).
Ne mènsj kan vantait toch téigeslag èmme in zâ léive nowô. Manne kammeroët dië woeintj in Sintenekloës, nen ènt bouite 't sènter. Ik èm d'r auvertlèst isj gewéist, awèl â mag et èmme zènne... Normoël gezien as g' em bitsjen op dem bouite woeintj zouë 't on de ristege kant moete zain, mor doër is dâ van dem balange 't geval ni zènne! In zan stroët stoën mor zes ouize, mor in gin iën van die kaute wuëne d'r pèize'k normoële mènsje, balve manne kammeroët tèn! Zan gebiervraa on de lingse kant, Wanne noem ze, daddis iet spèsjoël zènne... Die-j-éi mè-j-éir kont al miër omvèirgesméite as dâ ze mè-j-éir ande al kènne rechtzètten éit! Man, man, man, as ge doër em pataat van téigen â fassaade moest kraige zèlde zoëleg zain! En zoëge en krèfte. 'k Em ze mor vaif menniete gezien en z'éi vèr e kortier ston krèfte! Den andere kant woeintj er iëne die vroeger nog poëter gewéisd' éit mor â-j-éi zan kap auver d' oëg gesméite assen jongk was... A lup nog gillegans in 't zwèrt geklitj en â-j-éi ne langen boërt ! Zâ kot daddis pessies de verwoeste gewèste! In zannen of stoë ne gruëte krouisselivveniër en em biltj vâ Moeder Maria! Nor 't schaintj komme ze d'r béiwéige vèr 't iën of 't ander.
Doër nèffest ister een aat boerenofke wordad' al joëre niks nimmer gebéirt... D'r luëpe zjust nog e poër kiekes en e vèirke zu-j-aat as de stroët. Dâ biëst kan mè moejte zannen iëne puët véire zannen andere nog zètte, mor dem boer zèlf daddis mor ne vieze péi zènne... Aster iëne dèirfd' op zan èiref komme pakten zâ gewèir!
On den auverkant woeintj een aa schaulmiëstès, iffra Petronella noem ze. Ze droëg nog attait éire zèlde vèschuët as in den tait dâ ze nog véire de klas stont! Dâ mènsj éid' e koppel uëre gelèk as talluëre mor z'is zû duëf as ne kwakkel en zuë raik as de zjië diep! D'r néivest woeintj er nog nen aa kwaffuir. Zâ 'salong' is al vaifentwinteg joër toe mor alle doëge éiten nog ne kalant of twië. Mor ik pèis dâ zan schèir vrië bot stoët... Ik èm d'r iëne zien bouitekomme... Zan oër was pessies afgerèje mè-j-e gèsmasjien! En tissen ammel die-j-oërdege, doër woein maine kammeroët tisse! In alle geval, â moet nimme vroëge vèr nog isj te komme zènne! En tissen okskes, ik mag van dem balange ni kloëge vâ man gebiere!
Op dit blog verscheen op 6 augustus reeds een foto van het Bond Moysongebouw aan de Veerstraat. Ondertussen werden we in het bezit gesteld van een ander prachtig beeld van de 'bureelen en polykliniek' (1939).
We kregen ook nog volgende uitleg mee: Uit Voor Allen (10 juli 1938)/Rubriek Bond Moyson - Artikel In vergadering met onze stichters
Bond Moyson is gegroeid uit het café, het oude houten cafévan VandenBerghe waar we gesticht zijn in december 1919. We zijn moeten verhuizen naar de Vlasbloem op de Koornaard, naar Pets in de Brusselsestraat, naar de Noordlaan, naar het oud Volkshuis en daarna naar het huidig Volkshuis in de Brusselsestraat. Nu zijn we gekomen in onze prachtige polykliniek aan de Veerstraat...
We schenken even aandacht aan Peeke Notje, wiens echte naam Petrus Salme luidde. Hij was gedurende 36 jaar visdrager in de stedelijke vismijn, en wel tot op de leeftijd van 84 jaar! Een prestatie die toch wel eens in de bloemetjes mag gezet worden.
Petrus Salme, alias Peek Notje, centraal op de foto (vooraan).
Via het 'Stadsmagazine' (7e jaargang - nr 7 - 19 augustus 2008) vernemen we dat het spoorwegviaduct dat onze stad met de deelgemeente Sint-Gillis verbindt, reeds 75 jaar opengesteld is voor het verkeer.
Sedert 1934 vervangt dit viaduct de toen afgeschafte 'overweg 60', tussen de huidige Sint-Gillislaan en de eerste huizen van de Kalendijk.
In 1912 werden reeds werden verschillende plannen ontworpen om een einde te stellen aan de grote hinder die men ondervond van de passerende treinen. Het uiteindelijke plan, dat voorzag in een gebogen op- en afrit werd in 1913 pas goedgekeurd. De oorlog en nog andere omstandigheden zorgden ervoor dat de plannen pas in 1933-'34 gerealiseerd werden. Het werd ingehuldigd in 1934. In 1938 kwam de rechte afrit naar het 'Rond Punt' en kreeg de Leopold II laan haar huidige vorm. Later kwam er nog een wijziging van de verbinding met het Stationsplein. De vroegere 'Doorsteek' werd geliquideerd en zo kon de Stationsstraat worden aangelegd.
In het tweede deel van de vijftiger jaren van vorige eeuw werd het deel van het Stadspark (kant Station) gerealiseerd.
Normaal gezien wordt op dit blog weinig goed gezegd over de Aalstenaars, maar we zien ons verplicht om een uitzondering te maken! De ontmoetingen tussen Den Dèrremonse Klapper en de Draeckenieren uit Aalst verliepen steeds in een gemoedelijke sfeer. De rivaliteit tussen beide steden kwam steeds aan bod op een gezonde manier. En dat was vooral te danken aan de toenmalige Opperdraeck Frans Wauters (+). Een man met spirit voor humor en een niet onaardig cartoonist! Frans, vaak kom je nog ter sprake, vaak wordt aan je gedacht, vaak missen we de spirit die jij zo beheerste!
Vlnr. Jempi, Marc Van Gyseghem en Frans Wauters (+).
Tot ier toe ister nog attait gië nies auver de vier gaste die-j-op't Pèirt gon zitte! Alle doëge sloëge'k de gazètten aupe, alle doëge luëpe'k een alvirke ront op 't nief statouis, mor nieveranst ginne kik! Ofsewèl kènne z'on't stat in iëne kiër goe zwaige, ofsewèl zitte z'in de mizéire en geroëke z'er ni-j-oën! In alle geval 't kan mè waineg schille of datter nâ gaste zain of ni, ik èm al béizeg gewéist in man atteljéike vèr een ontwèirep te moëke vèr d'arnasse. Die kinnjere zitter d'r 'k wéit ni-j-oe uëg en die kènne d'r gediereg ni nor benèje vèr éir kommisse te doen... Dorméi-j-èmme'k mè-j-isj nen oëvet of twië béizeg g'ave vèr d'r iet op te vinne... 'k Ouë d'r nog een gruëte kartonge duës stoën vâ nen tèllevies en 'k bèn d'r begost mè-j-'n konstrukse te moëke. 'k Ouë dâ d'r iëst ewwâd' ouitgetiëkent en tèn mè-j-e stanliemès ouitgesnèje. Vanèigest èmme'k wèrral ne kiër of twië i mam puëte gezéite nowô, mor dâ koste wèl al pèize giëlzéiker! Alléi verouit, ouitaindelaik is't gelikt. Ik èm dâ kartong tèn beplèkt mè zilverpapier, vèr dâ toch em bitsje op nen arnas te loëte trèkke... 'k Ouë d'r tèn nog een aa kroën ligge en die èmme'k d'r opgepladaist, en 'k moet zègge 't is ni mis! Nâ bènne'k isj kerjéis azze'k d'r nâ méi nor dem bèrremiëster goën wâ datten d'r goë vâ zègge... Langst den iëne kant zouë'n toch moete kontèntj zain nowô, 't is ammel wèirek gespoërt vèr de manne van den tèknissen dinsjt! Mor langst den andere kant is't ni gaa goet nowô as g'iet doet vèr 't stat! Mor 't is 't iën of 't ander zènne, 't is mè-j-'n kroën of 't is mè ne pispot! "We zèlle zien" zèi den blèjnne!
Theodoor Broodhuys (geboren te Dendezrmonde op 7 maart 1875) mag men ook wel een Dendermondse volksfiguur noemen. Een rasechte Dendermondenaar die geschiedenis achter wiens naam men geschiedenis schrijft. Hij woonde achtereenvolgens op verschillende plaatsen in onze stad, o.a. in de Nieuwstraat, in de Lindanusstraat, op de Oude Vest en aan de Mechelsestraat. Hij huwde met Hermina Pieters met wie hij aan de Nieuwstraat een herberg ging uitbaten. Hij was ook dagbladventer en leurde met pâardeworsten in het weekend. Met deze Dendermondse lekkernij trok hij van deur tot deur en van stammenee naar stammenee. Dauke had een enorme eksteroog op één zijner tenen en moest telkens zijn schoeisel stuksnijden om op een degelijke manier te kunnen stappen. Theodoor 'Dauke' overleed kort na WO II (1947). Rond deze volksfiguur werd vaak volgend liedje gezongen;
Dauke, géif mâ ne pèirdewèst, Dauke, géif mâ ne pèirdewèst, Dauke, géif m-aj-e wèstsje ne pèirdewèst, al ouit an tèst. Dauke, géif mâ ne pèirdewèst, Dauke, géif mâ ne pèirdewèst, Dauke, géif m-aj-e wèstsje ne pèirdewèst, al ouit an tèst.
We tonen een foto van de Harmonie van de Rijksscholen. De foto werd genomen aan het Heldenplein op 12 oktober 1957, t.g.v. 75 jaar Rijksonderwijs en de inhuldiging van de nieuwe gebouwen van het Koninklijk Atheneum. Uiterst rechts zien we de dirigent, dhr. Cornel Beeckman (oud-leraar muziek aan o.a. het RITO).
In 1964 startte Arthur Van Damme (Ture Sjok) in de Donckstraat met een eigen groepje - The 4 Spiders (spinnen). De band bestond uit Arthur (gitaar), Erwin Cremers (bass), William Neels (leadgitaar) en Marcel De Blieck (drums). De opname dateert uit midden de zestiger jaren.
Vlnr: Marcel De Blieck, Arthur Van Damme, Erwin Cremers en William Neels.
Links op de foto herkennen we Louise Van Gyseghem, jarenlang uitbaatster van een frituur aan de Denderbrug (Ridderstraat). Ze is volop aan het aardappels schillen, wellicht voor het verbruik in de frituur. De andere dame is haar moeder, Leonie Den Top (zoals zij in de volksmond werd genoemd).
Vele jaren stond op het Kerkplein het 'agentenhokje' van waaruit de dienstdoende politieman de verkeerslichten bediende om de schoolgaande jeugd in de omgeving een veilige oversteek te garanderen. We herinneren ons vooral dat politieman Emiel De Bock (+) er tot 1983 zowat alle weekdagen present was.
Toen hij op pensioen werd gesteld werd hij in die functie vervangen door agent Jozef Waverijns.
Een foto van de Koninklijke Harmonicaïsten, opgericht in 1902. Dirigent van deze muzikale vereniging was toen Arthur de Herde. Het lokaal was gevestigd in de Molenstraat. WO I betekende het einde van deze bloeiende maatschappij.
Alléi verouit, 't is bekan Katouit! Dâ zouën ze nâ nog kènne zègge in 't nies op TV-Uëst zi! Nog e poër doëge en we kènne ons drèi Gruëte Manne wèrral zjang zien géive in de stroëte! Alle doëge kaike'k nor de wéirkoërte, want ge wètj aster in 't stat iet te doen is, kènne z'er ierbauve vantait ewwâ van! 'k Ben isj kerjéis of dad' onzem bèrremiëster niks zâ losse as ons Gruëte Manne op de Mèrt toekomme. D'r zal nâ toch wel al ewwâ nies zain auver 't Pèirt nowô! En zai mor gerist datter wèrral nen diël Ajoine zèlle rontluëpe in 't stat, gewuën ouit kerjéizetait! D'r blaive vanèigest wèrral nen diël vroëge nowô... Zal't goe wéir zain? Zal d'r zuëvéil volk zain as ander joëre? Zèlle d'r genoeg stammenéis aupezain? Zâ d'r al iet te zien zain auver den Ommegangk van 2010? Zèlle d'r genoeg figgerante zain? Emme ze volk gevonne vèr de strontkèrrekes?
Louis Lambrecht, beter bekend in onze stad als Tony Delmondo, was een zanger orkestleider die een mooi palmares naliet. In 1959 startte hij met een eigen orkest 'The Fellows', daar maakten ondermeer Freddy de Bock, Eugene Baude en Jules Van Hoecke deel van uit. Door de jaren heen zou hij nog meerdere orkesten vormen.
Ook The Blue Lines zullen zich velen nog herinneren. Het familieorkest startte in 1963 en bestond toen uit Raymond, Luc, Rita, Vera en Michel D'Hollander. Jan Vereecken was drummer van de band. In 1970 verliet Vereecken het orkest en Michel werd de drummer. Even later maakten ook Jan en Dirk D'Hollander deel uit van het orkest. The Blue Lines maakten heel wat furore en werkten zelfs enkele optredens af voor TV (o.a. in Tienerklanken met 'Death of a clown'). In 1985 namen de activiteiten een einde.
Vlnr: Rita, Luc, Michel, Raymond, Jan Vereecken en Vera.
Iedereen kent het gewelf aan de Stationsstraat naast de zaak Nimmegeers. Deze doorgang verbindt de Stationsstraat met de Geldroplaan. Welicht heeft deze boog ook wel een bepaalde geschiedenis. Totnogtoe konden wij deze niet achterhalen. Weet u meer hierover? Laat het ons weten. Met ons zijn er wellicht nog een aantal nieuwsgierigen.
De klak lijkt ons een geliefd hoofddeksel, zowel in het verleden als vandaag. Hoewel men het nu meer over een 'pet' heeft... De klak of 'moeitsj' (muts) is naast de hoed veelvuldig te zien op de oudere foto's op dit blog. Er bestaan ook een aantal uitdrukkingen waarin de klak en muts aan bod komen. We sommen er enkele op: 1- A smaitj er mè zan klak noër... 2- Zan moeitsj stoë schiëf... 3- A lègt er zan klak ni-j-auver... 4- Ouit de klak... 5- As zan moeitsj schiëf stoët kan 'n ni lache... 6- A droëg zan klak op drèi-j-oëre...
1- Hij gooit er met zijn klak naar (raden naar) 2- Zijn muts staat scheef (hij is niet goedgezind) 3- Hij legt er zijn muts niet over (hij neemt geen blad voor de mond) 4- Uit de klak (van buiten, improviseren) 5- Als zijn muts scheeft staat kan hij niet lachen (...) 6- Hij draagt zijn muts op drie haren (losbandig)
We werden in het bezit gesteld van een foto uit de privécollectie van dhr. F. Abbeloos. De foto is zeker genomen in Dendermonde (1948)! Kan iemand ons hieromtrent meer info bezorgen? Waar kan deze foto genomen zijn? Laat het ons weten via e-mail, mocht u deze locatie herkennen. Mailen kan naar jpmc@skynet.be
Reactie van Jern Vermeiren
Naar wat ik op de foto's zie en als ik deze vergelijk met oude foto's zou het plaatje in de omgeving van "De Dreef" kunnen zijn. Daar waar nu de wijk Kwintijnpoort gesitueerd is met aan de overkant Hof ter Bremptstraat.
Reactie van Peter Beeckman
Ik denk dat dit de kalendijk is in de vroege jaren 50 met het geboortehuis van de Michielsen, oa Raymond, eigenaar kapper La faytte, Beno, oud wielrenner. Blijkbaar is dit het eerste huis ( als ik het tenminste juist heb ) in de richting van het zwembad Olympos. Misschien is die opname wel ouder: jaren 30-40???? want van het stadspark is nog geen sprake. Beniewd of ik het goed gezien heb?
Wie brengt uitsluitsel????????
Norbert Boerewaart zond ons volgende reactie, waarmee het 'mysterie' rond de foto is opgelost.
De foto van het huis is genomen op de Kalendijk, het betreft het huidige huisnummer 25.
Het huis werd in 1930-35 gebouwd door Door Boerewaart, de aquarellist. (een oom van mijn vader Robert Boerewaart).
Het werd in de jaren '60 bewoond door de familie Michiels (Benno, Raymond, enz ) en nadien verkocht. Het huis werd nadien verhuurd aan verschillende huurders waaronder mezelf. (van 1989 tot 1999).
Op vraag van de bewoonster, die zich beroept op de wet op de privacy, werden een aantal gegevens verwijderd...
A stoët d'r toch zuë schuën op de Vlasmèrt z'èmmen èm auver e poër joër isj opgekouist want â zag zwèrt... Prédang éi pertang véil vèr Dèrremonde gedoën, mor sommegste mènsje trèkken éir dad' alènsj ni-j-'n oën. As ze masséire kaike ze nog ni-j-omuëg, ier en doër wâ toeriste, die jonnen èm 'n uëg. s' Mojndogs as ammel dâ volk in de mèrt passéirt, tèn voejten èm vantait wâ gezjénéirt. A zouë wille liekes schraive en raimen en dichte, mor achter al die joëre is'n te staif gewèrre vèr zâ gat op te lichte! Aster e schuë jongk mokke passéirt mè bekan niks oën, moeten d'r téige zan goestingk gelèk as e stambiltj blaive stoën. A-j-is d'r pertang d'omgéivingk gewuën, â voejld' èm d'r touis, â stoët d'r op twinteg méiter vâ zâ gebaurtenouis. 't Zâ d'r gilzéiker nog béiter as vroeger zain, â-j-éi nâ dië stangk nemiër van de vismain. Mor ge zied' on die ploum in zan ant, datten nog zouë wile schraive auver 't Dèrremonse lant. 't Moet toch ni-j-ales zain, d'r azuë d'r stoën in wéir en wintsj, 't Zouë ni vèr mèi zain, 'k wéit ni wâ dâ ge géir d'r vâ vintsj? In alle geval, â loitsj et ni-j-on zan èrt komme, want â stoët d'r fèrrem goet mè gil zannen of vol blomme!
De muziekschool, die op vraag van de Dendermondse bevolking werd opgericht kan terugblikken op een hele geschiedenis. Sedert 1867 was er sprake van de oprichting van een muziekschool, doch het zou tot 1875 duren voor deze een officieel bestaan kreeg. De school was toen gevestigd op de eerste verdieping van het Vleeshuis op de Grote Markt.
Rond 1900 werd het gebouw gerestaureerd en in 1899 nam men de nieuwe lokalen in gebruik op de benedenverdieping. Tijdens WO I werden de lokalen van de muziekschool opgeëist en de muziekschool diende te verhuizen naar de lokalen van de Zondagschool die gevestigd was in de 'Mariakring' (Kerkplein-Nachtegaalstraat). De lessen werden eigenlijk pas hervat in 1919.
Tijdens het schooljaar 1923-27 werd de school overgebracht naar de Zwarte Zusterstraat. Enkele jaren later werden de gebouwen verkocht aan een fabriek. Toen verhuisde de muziekschool naar de Kerkstraat, waar de akademie thans nog gevestigd is. De bloei van de muziekschool ondervond nauwelijks hinder van het uitbreken van WO II. In 1942 werd de muziekschool zelfs 'muziekakademie'.Door de jaren heen kende de muziekschool een enorme bloei. De school kon steeds rekenen op een goed lerarenkorps en kende enkele ervaren directeurs waaronde, Georg-Heinrich Hilge, Armans Segers, Robert De Leye, en Gaston-Julien de Hauwere.
Vooral directeur Jozef Baeck zorgde ervoor dat regelmatig verbeteringswerken werden uitgevoerd aan de gebouwen. Na zijn opruststelling in 1978 werd hij vervangen door René De Munter als dienstdoende directeur.
Op 1 september werd Marcel Defleur (ook koster van de O.L. Vrouwekerk). In de tachtiger jaren wijzigde de benaming van de school en werd 'Stedelijke Academie voor Muziek en Woord'.
Er kwam meer ruimte vrij in het gebouw toen de brandweer, die eveneens in dezelfde gebouwen was ondergebracht, verhuisde naar de Oude Vest. In 1992 restaureerde men de voorgevel in de originele staat, waardoor de 'poort van de brandweer' verdween. In 2000 werd het 125-jarig bestaan van de academie gevierd.
Van de wéik léisdegeke in de gazèt nen artikkel auver Katouit. Ze goën nondedoeme die fillemstèir nor Dèrremonde oële. Alléi, die blonte die-j-éire rok vantait isj omuëgvlaug as z'auver ne ruëster passéirdege. Nâ kanne'k d'r derèkt toch wel ni-j-opkomme zéiker, en 'k zien z'azuë véire mèi! Azze'k ni mis bèn éi ze dezèlde noëm as e mèirek van amortissuirs vèr den ottau! Mor da's og ni-j-alles zènne! Dâ spel vam Brissel van den Ekspau van achtenvaifteg, mè die gruëte bolle... Zi ik kan niks nimmer omtave nowô... En zéiker ni as't auver noëme goët! Allâ en 't éi vazzeléive nog op d'aa brifkes van twinteg frang gestoën... Aj gotverdomme zi, 't val mè te binne... 't Antaumejom! Dâ zouë-j-uëk mè-j-e getrèk in de stoet goën...
D'r zain e poër dinges dâ me vandejoër tèn wèrral ni gon zien, omdâ 't te kèrt is op den Ommegangk van ons Pèirt! Doër èmme ze nâ messchin wel gelaik in nowô! En middelerwail bènne'k attait mor on't pèize op dâ mèske éire noëm. 'k Em pertang vazzeléive nog isj e lief g'at die dezèlde véirnoëm ouë, mor 'k èm er zuvéil g'at nowô, dâ 'k et ammel nimmer kan omtave! Sjans dad'ons madam dad' ier wèrral ni-j'n uërt of 't zat er wèrral bauvesèirems op! 'k Zâ d'r messchin wel nog opkomme nowô!
Gelèk as de miëste bènne'k ik vazzeléive uëk klein begost! In een aa duës vonte'k nog e poër sjikke potrètte vâ mâ zèlve! Z'èmme middelerwail uël al wad' aardom zènne! Den iëste is vâ vaivenvaifteg en d'ander twië vâ zessenvaifteg... 't Iëste portrèt is vâ kèrt noër man ter wèireltkommingk! Op 't talveste potrèt stoëne'k groeitsj en fiër mè mâ mètsjen Aline in man sjarèt op de Dèjnnersbrigge. Op 't lèste portrèt bènne'k al em bitsje verandert... En of dâ ge't nâ geluëfd' of ni, ik bèn uëk gruët gewèrre zènne!
Een groep gedecoreerden van de Stedelijke Brandweer, in 'grand tenue'.
Achterste rij, vlnr: Georges Barth, Albert De Looze, Maurice Maes, Robert Broothaerts, Valerie Peeters, Alfons Van Der Jeught. Voorste rij vlnr: Lucien Willems, Lt. Willem Everaert, Kapt. Comd. Achiel Van Driessche, Korpsdokter Paul de Mey en Gustaaf Vergaelen.
Waar thans het stadspark ligt, zag het uit zoals op onderstaande foto in 1948... Links zie je een gedeelte van de Kalendijk, rechts het spoorwegviaduct.
Een groep Dendermondenaars uit de gebuurte van de Sint-Rochusstraat en de Begijnhoflaan poseren voor het Café van Mieke De Bock. We herkennen ondermeer Louis de Bock (met bloemen), Amdee Lutens, Jozef Claessens (fietsenmaker Begijnhoflaan) en Pierke de Rocker (cafébaas Sint-Rochusstraat).
Meent u op de foto nog andere personen te herkennen, laat het ons aub weten. Wij vullen de namen zeker aan.
Middenste rij (vlnr) Leraar Wiskunde Raymond Vera André Luypaert (Lebbeke) Yvan Tilley (Dendermonde) René De Smedt (Sint-Gillis) Jempi Verhofstadt (Dendermonde) Marc De Wolf (Sint-Gillis) Eugène Lauwers (Buggenhout).
Zittend (vlnr): Francois Keppens (Lebbeke) Harry De Nil (Denderbelle) Lutgarde De Plecker (Peizegem) Luc De Baets (Dendermonde) Antony Dauwe (Grembergen) Alex Schuddinck (Appels) Francois Hermans (Baasrode). Wij ontvingen deze reactie op bovenstaand bericht: Jempi, De foto bezit ik nog. Maar waarvoor ik je dankbaar ben, dat is voor de namen van alle toenmalige leerlingen. Die was ik namelijk kwijt. Bovendien, bravo, voor je blog.
Zouë ne mènsj ni zot wèrre van dâ wéir? Den iënen dag wètje ni wô krouipe van de wèiremte en den anderen dag ist nen alven dag woëter ont giete! Ge zoitj er op den dier â bluëte sjokkedaize loëte va zien! De die van ons kraiget gedierieg op éir épse! Madam vintj dâ ze tot ènne van ogustus recht éit op minsjtes éir vaif iere zonne per dag, mor mè t fait dât wéir nogal wisselvalleg is is dâ pessies ammel main faut! Lègget mor ammel téige ne serjéize mènsj ouit zènne! Van aster nen drippel rèigen valt lupt ze mè-j-e gezicht van t alfzéive dongker!
Mor allâ ik vin nâ toch uëk dât wéir op ni véilen n trekt! Faitelaik zajje tèn nog béiter zonder wéir! En achteriën zâ t spel nâ wèrral gom beginne mè de boere en de kwiëkers nowô. De petatte zèlle wèrral gèltsj koste dâ t ni mènsjelaik is, t groejnsjel zâ wèrral stikke va mènsje koste en de biënaars zèllen éir wèrral achterouitgestauke voele k Zien t al gebéire, ons madam zâ wèral ier of toer zoeke achter e kortier van een koej en een alf vèirke. Dad is ammel goed en wel, mor ver de prais ewwâ goejekuëp t ave kannek ik die sirk beginne klèine. Die pèis geluëvek dâ k ik alles kan! Auver e joër of vaif ei ze mè dâ nog isj gelapt! Zouë n alf vèirke gekocht in zâ giële en ik kost dem boel in stikke snèi! k Em viërtien doëge mè mam puëte in doke geluëpe! k Ouë drèi kiëre i mam vingere gesnèje en isj goed in gezoëgt uëk! k Bloejdege nèiger as dâ ze dâ vèirke geslacht èmme En tèn ouë ze nog d èir van te zegge dâk stommer was as dâ vèirke zelf. Mor van déize kier goë ze mè ni liggen èmme zènne Ik èm ne kammeroët die dâ goe kan en mè diën isj zat te moeke bènnek er van af! En t véirdiël is, azzek die zat moëk kannek binsjt ne pot méidringke! k Zâ tèn t sanderdogs wel ne zjiëre kop èmme, mor dâ doe van dem balange zuë zjiër ni as in â puete snèi mè-j-n biënaarsmes!
Deze foto toont de ziekenwagen van Bond Moyson. De bestuurder is Jules Van Damme. Jaartal is onbekend, maar het telefoonnummer op de deur van de ziekenwagen laat ons weten dat deze zeker dateert van voor 1950.
Een foto genomen aan Café Bebop, gelegen aan de Veerstraat. We herkennen ondermeer uiterst links Van Bogaert Lydia (wed. Ivo Van Damme) en bovenaan Lydiane Van Bogaert (in het verleden uitbaatster van Café 't Moleken aan de Franz Courtensstraat).
Kan iemand ons meer informatie verschaffen omtrent onderstaande foto? We weten met zekerheid dat de foto genomen is in Dendermonde, en wellicht in het Sint-Vincentiusinstituut. Weet u meer hieromtrent laat het ons zeker weten!
In een brochure van een Dendermondse revue, vermoedelijk in het verleden opgevoerd door het gezelschap 'Kentering' haalden wij volgende liedjestekst. Het lied handelt over de politie van onze stad en kan gezonden worden op de wijze van "C'est pour mon papa"... De tekstschrijver is ons onbekend.
Een oudere foto van 'Het Vaderland' op de Grote Markt. De foto dateert waarschijnolijk uit de periode dat de zaak werd uitgebaat door Georges Van Damme en zijn echtgenote "Madame Filomène".
Het raam links draagt het opschrift "Restaurant La Patrie", rechts is dat "Spijshuis Het Vaderland".
We publiceren de tekst van het lied 'Zoveel malen honderd jaar'. Dit werd gezongen in de revue "Ons Peird mag giën ajoine". Op de cd Dèrremonse liekes (nog steeds verkrijgbaar in het Zwijvekemuseum) wordt dit lied vertolkt door Jozef De Bondt die het ook zong tijdens de laatste opvoeringen van voornoemde revue. Het wordt ook wel het 'Van Duyselied' genoemd.
(Wijze: Mon coeur est un violon)
Zoveel malen honderd jaar, is dat niet een beetje zwaar? Voor een ganse kleine stad die altijd haar deel heeft g'had. Oorlog brand en watersnood, eens in 't klein en dan in 't groot. Dat ons stadje nog bestaat, 't is omdat ons harte slaat.
Wij in ons Dendermonde al zijn wij arm en klein toch zal men ons benijden omdat w' ons zelven zijn. Wat baten goud en schatten wat baten goed en geld? Als men op eigen bodem geen enkele vriend meer telt.
In de puinen speelden, net als d'anderen (kind'ren) even blij. Toen wij groter werden wel gans ons leven bleef een spel. Rondom ons met veel omhaal bouwde men met pracht en praal. dendermonde liet begaan maar zal nooit of nooit vergaan...
De Reuzen van den Dèrremonse Klapper laten zich een zakje frieten van het Gezondheidsgebak wel smaken. Op de foto de reuzen samen met de uitbaters Mario en zijn vrouwtje!
Twee opnamen tijdens kermisactiviteiten in de Veerstraat (jaartal onbekend). Volgens onze gegevens worden de activiteiten gehouden in het Boeketstraatje, naast de oude gebouwen van de Bond Moyson (zijgevel Café de Donder).
Herkent u mensen op deze foto's? Laat het ons gerust weten. Wij zijn u alvast dankbaar voor de informatie.
(Foto's uit de privécollectie van de familie Vermeiren - met dank aan Jern).
Op de foto twee cafébazinnen uit de Sint-Rochusstraat ((rond 1950). Links zien we Mieke De Bock en rechts Florine Bertin (echtgenote Pierke de Rocker).
Af en toe, zoniet regelmatig, werd door de leden van den Dèrremonse Klapper al eens een cafébezoek afgelegd. Meestal kwam het dan spontaan tot een optreden... Bij dat optreden ontbrak nooit het liedje "Weet je nog wel die avond in regen", tenminste als de attributen, voorhanden waren...
Een andere 'performance' met de Klapper op café, de welgekende mop van 'den akkelèir' of 'den Doitsje schéiper'... Do you remember?
De 'Killau' en den 'Tatjes in actie...
De mop van 'Den Doitsje Schéiper' (of 'den akkelèir)...
Een stukje Dendermondse geschiedenis in deelgemeente Baasrode
Eerder deze week lazen wij in de Gazet van Antwerpen een artikel omtrent de vondsten die men doet op de site van het 'Hof van Peene' aan de Sint-Ursmarusstraat. Een herenwoning wordt er gesloopt teneinde een nieuwbouw op te richten voor de Sociale Kredietmaatschappij 'Ieder Zijn Huis'. Naast de talrijke vondsten, die getuigen van een zeer rijke geschiedenis, werd deze week een 'zegel' bovengehaald (zie detail artikel GVA). Op het ogenblik van de vondst bleek het een mysterie van wie het zegel was. Ondertussen is dit mysterie opgelost door tussenkomst van de zoon van een intussen overleden genealoog (ene Van Der Herten). De zegelstempel behoorde toe aan Heinric van der Hert en draagt de naam en een afbeelding van drie ringen op een geluw veld. Deze was schepen van de stad Dendermonde van 1461 tot 1462 en leenman van de Heer van Dendermonde.
Op onderstaande foto's ziet u het Café De Donder aan de Veerstraat. De foto's zijn genomen op verschillende tijdstippen door de jaren heen. De eerste foto is genomen voor 1939, de twee andere dateren van tijdens en na WO II.
Rechts op de foto, uitbater Louis de Donder.
Voor het café: vlnr. Bernard Vermeiren, Victor Vermeiren en Louis de Donder.
Na het overlijden van de uitbaters Louis De Donder en Marie Pieters, werd de zaak overgenomen door de dochter Antoinette (Jeanneke) De Donder. Na de onteigeningen in de Veerstraat (voor de aanleg van de Noordlaan) verhuisde het café naar een andere locatie in dezelfde straat (waar thans de krantenwinkel is gevestigd - vroeger ook nog Café RTT).
Zowat iedereen, van klein tot groot kent de maandagmarkt in onze stad! Weinigen weten wellicht dat deze markt een eeuwenoude geschiedenis heeft. De historiek hieromtrent leert ons dat er reeds in de 11e eeuw sprake is van 'de markt'. In 1308 is er sprake van 'de marct' in het cijnsboek van het Sint-Blasiusgasthuis.Een belangrijk gegeven in die geschiedenis is 'het privilegie van februari 1495 door Keizer Maximiliaan van Oostenrijk verleend op vraag van de stad Dendermonde. In 1573 is er een duidelijke reglementering aanwezig waaruit blijkt dat de marktkramers zich aan de stedelijke richtlijnen betreffende standplaatsen dienen te houden. Het regelement vermeld ook dat de kramers zoveel mogelijk dezelfde goederen bij mekaar moeten brengen. Door de jaren verschenen nog verschillende reglementen. In 1910 verschijnt nog maar eens een nieuw reglement. Na de door WO I veroorzaakte verwoestingen zou het een hele tijd duren vooraleer alles zich opnieuw stabiliseerde. Daar zou ook de oorsprong liggen van het feit dat de markt werd uitgebreid naar de Kerkstraat, Franz Courtensstraat, Ridderstraat en Brusselsestraat. In die tijden bleek de markt hinder te ondervinden van auto's en fietsen die ongehinderd op het 'parcours' van de markt rondreden. De wekelijkse markt zou door de jaren nog veel reglementeringen krijgen, doch moeten wij vaststellen dat tot op vandaag de maandagmarkt nog steeds druk wordt bezocht.
Velen zullen zich wellicht nog "de Fons van 't stadhuis" herinneren. De plichtsbewuste conciërge die alles in 'zijn stadhuis' in goede banen leidde, samen met zijn Edith. Jarenlang was Alfons Philips een vertrouwd gezicht bij eender welke plechtigheid in één of andere zaal van het stadhuis. En moest ge iets weten van 't stadhuis? Dan moest je dat gewoon maar aan de Fons vragen hé!
Een foto van het Kermiscomitee van de Veerstraat in de jaren vijftig. Het gezelschap poseert voor het Café De Donder (hoek Veerstraat - Boeketstraatje).
Op de foto: Staande (vlnr): ? - De Vaandel (kan ook 'De Vander') - Guillaume Pets - ? - Alfred Van Hoorebeeck. Zittend (vlnr): Den Bal, Constant Van der Meersch en Louis De Donder.
Met onze welgemeende dank aan Jern Vermeiren (uit de privécollectie van de familie).
Een 'confrontatie' tussen Dendermonde en Aalst op de stadhuis. De 'Klapper' ontmoet de Oilsjterse 'Draeckenieren'.
Vlnr: Deken Marc Van Gyseghem, Onderdeken Jempi Verhofstadt en toenmalig Schepen van Cultuur Ferdy Willems tijdens 'nen diskoer'...
Aandachtig luisterend: we herkennen vlnr: Erna Dierickx en haar moeder, respectievelijk dochter en weduwe van de heer Georges Dierickx, Mon Mestdagh, Christiaan Meyers, Piet Moereels, Rik Smekens en Herman Burghgraeve.
Hier luisterend, ondermeer: Christel Paul, Maryse Callaert, Luc De Saeger, Aimé Stroobants, Staf De Wachter, Pierre Van Rossem, Jorri Korte, Glen De Vries, Rita De Decker, Jo Beeckman, Jean-Paul De Boitselier (+), Chris van 't Sint-Joris (half verscholen achter) Myriam Ring, Odilon Mortier, Ann François en Jean-Pierre Buggenhout.
In de voor- en naoorlogse periode kende onze stad het befaamde dansorkest onder leiding van Benoit Callebaut. Hiervan maakten ondermeer deel uit: Frans Goossens, René Van de Meersch, Amandus Torfs, Jef Verhaegen, Frans Van Regenmoortel, Petrus Pieters, Wily Van Vossole, Cornel De Mol en Leon Van de Meersch en Jacques Lafon. De muzikanten waren niet alleen afkomstig uit de stad, een aantal van hen kwamen uit Sint-Gillis en Lebbeke.
'k Ben toch kerjéis wie datter op ons Pèirt goë zitte binnen twië joër. Zèlle d'r wel vier zain die-j-in oënmèirkingk komme? Gelèk as dâ ge wètj is 't nog ni gelaik wie datter op zitj nowô. D'r zain d'r e pak reglemènte die moete kloppe véir dâ ge kannedoët maug zain. Ze mauge ni te zwoër zain, ze moete kènne stilzitte, en gil den annekesnèst. Dâ ze ni te zwoër mauge zain dâ's normoël en derbèi as ze gruët en zwoër zain tèn valt dâ te dier ouit vèr 't aizer van diën arnas! Dâ ze moete kènne stilzitte daddis uëk normoël, daddis d'r ginne spéiltouin nowô vam bauve op ons Pèirt! As ze nâ gin vinne, tèn moete die gaste vâ verlèje kiër d'r mor vedrom opzitte. Ze zain nâ wel tien joër aader, mor die schoëpe èmme toch mor tristeg wéir g'at nowô in twiëduzent! Vâ mèi mauge z'er nog isj opzitte zènne!
Jern Vermeiren zond ons een prachtige foto van de oude gebouwen van de Bond Moyson aan de Veerstraat (vijfitger jaren). Op de foto is eveneens apotheek 'De Loose' (Centrale Apotheek van Dendermonde) te zien, alsook het Café De Donder (hoek Veerstraat - Boeketstraatje). Zelf hebben we ook nog herinneringen aan deze plaats. Half de vijfitger jaren woonde ik met met mijn ouders tegenover het genoemde café op een appartement, waar ook o.a. de familie Godin woonachtig was.
(Foto uit de privécollectie van de familie Vermeiren). Met onze welgemeende dank!
'k Em 't ô manne rèkker, ons madam éige't gepèist en ik kost beginne! Nâ-j-éi ze van de wéik gezien dâ ze rechtauver ons on't schillere woëre en wâ grouëde? 'k Mocht uëk beginne. Of dâ 'k nâ duzent kiëre zèi van 't is te wèirem of 'k kan dâ ni goet, 't was ammel gin avans. Ik zouë en moest uëk schillere. In iëne kiër moest er d'r e klèi koëmerke geschillert wèrre. En nâ stoët dâ d'r al joëre vol mè brol, mor giën avans! Dâ's pier omdâ die van d'r rechtauver zouën zien dâ me wéir ons dad'uëk kènne permetéire. Ik èm pertang nog geprobéirt mè te zegge, loitj ne schilljer komme, tèn zâ de die van ier rechtauver nogâ sjaloes zain... Niks van, ik moest dâ doen! 'k Em dâ koëmerke tèn mor léiggemokt en dem blaffong en de miere beginnen afschiere. Nâ-j-éi z'iërgistere ne gillen dag luëpe zoëge dad' éir kot vol stof ongk! Gistere bènne'k tèn om vèiref gegoën en om een ier of tien bènne'k begost. Om koërt nô den tiene was't al mis! 'k Was diëm blaffong beginne te schillere en 'k moet d'r ieveranst mè dië rol blaiven on dâ baksken ange zain zéiker. Manne vloer is n-aj-uëk gillegans in 't wit! En ons madam kan d'r ni méi lache... Ze zegt dâ'k et ésprèss gedoën èm omdâ ze nuët nimmer zouë vroëge vèr nog te schillere!
Een foto van een tijdje geleden van een aantal Dendermondse brandweermannen (sapeurs), voor de ladderwagen Magirus-Deutz.
Op de foto,staande achterste rij, vlnr: Flor Van Hoyweghen, Eugene Moens, Willy De Looze, Eddy Bal. Middenste rij, vlnr: Henri Bosteels (+), Gustaaf Wilockx, René D'Houwer, Leonard Van Ransbeeck (+), William Vandenbrande, Roland Peeters (+). Zittend vlnr: John D'Hooghe, Jef Van De Velde (+), Alfons Quisquater (+), Eugène De Decker (+), Valerie Peeters (+), Georges Barth (+), François Franckaert.
De Stedelijke Muziekakademie... De geschiedenis van de akademie laten we nog even rusten en komen we zeker later op terug. Deze school, die vroeger slechts over een gedeelte van het gebouw kon beschikken doordat ook de brandweer aldaar was gevestigd, heeft de laatste jaren enkele ingrijpende veranderingen ondergaan.
We waren benieuwd hoe de 'koer' van de brandweerkazerne én van de muziekschool er thans uitziet...
De droogtoren staat er nog steeds als stille getuige en laat weten dat de brandweer vroeger in dit gebouw een onderkomen had.
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.