In de middeleeuwen waren reeds voorlopers van de hedendaagse acrobaten en clowns actief in onze stad, zij het als krachtpatsers, evenwichtkunstenaars, goochelaars, vuurspuwers, enz.
Door de eeuwen heen kregen de aanvankelijke theaters een bepaalde vorm en het zou duren tot in de 19e eeuw vooraleer van enige vorm van circus, zoals men het nu kent, sprake was. Aanvankelijk werden alleen grote steden aangedaan, maar in de tweede helft van de 19e eeuw stonden ook kleinere steden op de lijst.
Dendermonde ontving in oktober 1853 Cirque Equestre. Er werden enkele voorstellingen afgewerkt en het succes bleek zo groot dat zelfs extra voorstellingen werden gebracht.
Dendermonde kreeg er blijkbaar niet genoeg van, want datzelfde jaar streek ook nog Cirque Oriental neer in de stad.
Vanuit Amerika waaide het gebruik van grote tenten van zeildoek neer, die de houten wanden vervingen. In 1886 gaf de Amerikaensche Cirk enkele vertoningen en in 1897 verrees het Groot Fransch-Amerikaansche Circus op de Grote Markt. Een spektakel met zowat 80 artiesten, 100 paarden, olifanten en leeuwen.
Vanaf het eind van de 19e eeuw traden meer en meer Belgische circussen op de voorgrond.
Enkele namen van circussen die in de stad regelmatig voorstellingen ten beste gaven: Circus Libot, Circus De Jonghe, Circus Semay, Circus De Muynck, en vele andere.
Na WOI hernamen de belangrijkste circusactiviteiten snel, de mensen hadden trouwens ontspanning nodig na de woelige jaren.
Door de jaren heen zou Dendermonde nog een aantal voorstellingen kunnen bekijken van diverse circussen die de stad aandeden.
Wij komen later terug op circusartiesten die enige binding hebben met onze stad, alsook leveren wij een bijdrage omtrent circus Tondeurs. De familie Tondeurs vestigde zich in Baasrode.
27-08-2008 om 00:00
geschreven door jempi
|