Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
De Dendermondse studentenclub Scaldis schreef enkele maanden geleden een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de rivaliteit tussen Aalst en Dendermonde. Ze lijfden Dirk Martens, die prijkt op de Aalsterse Grote Markt, in bij Dendermonde.
"Toen de datum van de nieuwe Ros Beiaard ommegang bekend werd gemaakt rees in de hoofden van de huidige Scaldis-generatie het idee om dit bekend te maken aan de Aalstenaars", legt Scaldiswoordvoerder Jern Vermeiren uit. "We willen Dirk Martens voor eens en voor altijd inlijven als Dendermondenaar en hoe kan dit beter gebeuren dan door hem lid te maken van de enige nog bestaande Dendermondse studentenclub: HSC Scaldis."
Op een dag brachten enkele leden van Scaldis het plan ter uitvoering. Het standbeeld werd door Jern Vermeiren een op maat gemaakt studentenlint aangemeten en getooid in de Dendermondse vlag. Ook verspreidt Dirk Martens voortaan de datum van de Ommegang. En nogmaals benadrukt Martens dan ons peird (Ros Beiaard) geen ajoinen lust. (bron: Het Nieuwsblad)
Dit gebouw op de parking van de gedempte Dender wordt in de volksmond "'t eletrikke kot" genoemd. Waarvoor het eigenlijk dienstig is kunnen we u niet meedelen. Weet iemand er meer over? Laat het ons dan weten!
Vele Dendermondenaars vernoemen bijna dagelijks t Vestje en meestal hebben ze het dan over de site van vele jaren geleden Het is nu eenmaal zo dat ingevolge de evolutie der tijden de stadsbeelden voortdurend wijzigen en zo gebeurde het ook met t Vestje
We blikken even terug en trachten een beeld te vormen toen t Vestje nog t Vestje was
In 1914 werd de stad verwoest en de bevolking verspreidde zich. Zowat de hele stad werd vernieuwd en heraangelegd. Voor Dendermonde bestond alvast de mogelijkheid om de oude stadskern, reeds eeuwenlang door forten omringd, meer vrij te maken. Er werd echter zonder veel nadenken gewerkt en het stadje werd volgens het oude plan, op enkele gewijzigde rooilijnen na, heropgericht. Talloze krotwoningen werden herbouwd of vergroot, nieuwe huizenblokken werden opgetrokken en verbouwingen aan beschadigde huizen zorgden voor een nieuw beeld
Wat de krotwoningen betrof was het Vestje en in het bijzonder de Nieuwstraat toonaangevend.
Het toenmalige stadsbestuur had meer oog voor eigen politieke belangen dan voor saneringsmaatregelen. t Was toch maar Vestjesvolk en er woonden weinig stemgerechtigden
De buurt bestond vooral uit bouwvallige en vochtige huisjes, met kleine smalle koertjes en langs donkere gangetjes bereikbaar. Het Vestje was overbevolkt. In de kleine woningen hokte men samen want in vele gevallen hadden de bewoners slechts één plaats ter beschikking die dienst deed als leef-, eet-, was- en slaapkamer. Dergelijke toestanden konden niet langer meer aanhouden en het stadsbestuur diende in te grijpen om jammerlijke gezondheidsvoorwaarden en besmettelijke ziekten in te dijken en te voorkomen.
De reinigingsdiensten in die tijden waren niet zoals we die vandaag kennen en zowel de Rammelaar als t Vestje waren stagnerende poelen geworden. De mensen wisten geen blijf met de afval en wierpen alles dan maar in het water. Bij hoge waterstand liep de buurt onder en het vervuilde water drong de hofkens binnen. Er moest iets gebeuren
Het dempen van de als stort gebruikte waterloop kwam ter sprake. Maar de bewoners hechten geen geloof aan de beloften van de politiekers omdat de demping reeds meerdere malen werd besproken. Ze waren het gewoon om stiefmoederlijk behandeld te worden en het zou wel weer een verkiezingsbelofte (zonder gevolg) kunnen zijn.
Einde 1948 stond iedereen versteld! De aanvang van de werken bracht heel de stad op de been. Het Vestje zou verdwijnen! Gedaan met de watermiserie, gedaan met de overlast van ongedierte en gedaan met de stank van de stortplaatsen die als het ware eilandjes vormden. En het werd een spectaculair gebeuren. De bomen werden geveld, de beide draaibruggen werden afgebroken. De werken vorderden langzaam maar zeker. Het Vestje werd opgespoten met tonnen nat zand, wat zowat twee jaar duurde. En nu was het wachten op de verbeteringswerken (wat uiteindelijk tot 1963 zou duren).
Mènneke Vis stoët er pessies toch mô tristeg bèi zènne... 'k Em dâ mènneke al nèiger zien lache as ier op dâ portrèt. Zouë Mènneke Vis uëk de planne gezien èmme messchin van de vernievinge dâ ze gon doen on de Dènjersbrigge en van de jachtoëve?
As 't azuë-j-is kan d'r è pessies toch ni nèig mè lache zènne... Faitelaik, dië stoët d'r in 't wiekènt nèig op zâ gemak nowô... Mor as die jachte d'r goën beginne auver en 't wéir vèire is 't ouit mè zan rist! Mènneke Vis zâ ni goe gezintj zain op dem bèrremiëster zèlle!!!
We trekken er even tussenuit tot maandag e.k. De items staan geprogrammeerd en als alles goed gaat zullen deze dus verschijnen de komende dagen. Reacties zullen even onbeantwoord blijven. We hopen op uw begrip te mogen rekenen.
Frank van Dendermonde in een stripverhaal van Lohengrin. "De Zwaanridder".
Lohengrin verslaat Frank van Dendermonde met behulp van een zwaan en trouwt met een prinses. Als deze een eed omtrent zijn herkomst verbreekt, wordt Lohengrin door zwanen voor altijd weggevoerd.
De heisa omtrent het al dan niet inplanten van een nieuwe gevangenis in de Boonwijk lijkt nu ten top. Een opgericht actiecomité in de Boonwijk is er absoluut tegen dat aldaar een strafinrichting wordt gebouwd. Als belangrijkste reden voeren zij de 'groene long' aan, en ook de overlast van het verkeer halen zij aan. Allemaal goed en wel, maar denken zij dan echt niet aan de economische aderlating indien de gevangenis niet op ons grondgebied wordt gebouwd, en men uitwijkt voor het project naar Aalst of Sint-Niklaas? Nochtans heeft het stadsbestuur reeds voldoende alternatieven voorgelegd en bewezen dat hun grieven niet altijd gegrond zijn. Houden die mensen dan écht geen rekening met de werkgelegenheid en met de aanleveringsbedrijven? Het is nochtans niet zo'n ideale tijd om dergelijke dingen naast zich neer te leggen, vooral dan niet uit 'eigen' belangen! Als u mij toestaat zou ik hier als persoonlijke mening willen aan toevoegen dat mijns inziens eerder 'eigen belangen' primeren. Vermoedelijk liggen er in de onmiddellijke omgeving van de voorziene site gronden van sommige leden van het actiecomité en willen zij kost wat kost vermijden dat deze worden onteigend of in waarde verminderen. Zelf hebben wij ervaren dat een bewoner van de Boonwijk dit argument aanhaalde bij de eerste handelingen van het actiecomité, maar tot onze grote verwondering staat deze persoon de laatste tijd op de foto's die omtrent dat item in de pers verschijnen... Laat ons hopen dat het tussen het actiecomité en het stadsbestuur een akkoord kan worden bereikt zodat de geplande gevangenis er toch komt! Op de website van 'Het Nieuwsblad' (regionaal) kan u reageren!
In 1960 speelde handbalploeg KAVD kampioen en promoveerde naar de hoogste reeks. Zittend vlnr. Sylvain De Corte, Seybel, De Landtsheer, Van De Voorde en Werner De Mol. Staande vlnr. Denis Ledegen, Guido Coppens, De Blende, Raemdonck, Delcart, De Loof en Sanderse.
Brief van een moeder aan haar zoon Mèng (Armand) die zijn legerdienst vervult als soldaat-milicien...
Beste Meng,
Ik schraif â déizem brief vèr te loëte wéite dâk â nikker schraif. As gèm ontvangen ètj tèn zèld èm wel gekréigen èmme nowô, en anders loitje mor iet wéite, tèn kannek èm nog isj opstiere.
Ik schraif diëm brief nogal troëg omdâk wéit dâ ge ni rap kèn léize.
Onze voëder éid auvertlèst ieveranst geléize dâ de miëst aksedènte op nog giëne killauméiter van â déir gebéire en dorméi zai me wéir ewwâ verder gon wuëne. t Zjust adderès wéitek nog ni want de die dad ier véire dad ouis ierdege èmme den ouisnummerau méigedoën.
k Em vèr aa van de wéik een nieve vèst gekocht en k zal opstiere, mor nongkel Fil éi gezèit dâ de knoppe te zwoer woëre en dâ t miër gingk koste vèr op te stiere. Ik èm er de knoppen afgedoën en in â zakke gestauke.
Ik èm uëk goe nies, onze paa-j-éid op zâ wèirek promausse gekréige. Aj-éi n-a vaifondert man onder èm, mè datten nâ t ges mag afrèin op t kèirekof.
A zister, ons Julia, is bevalle, We wéite faitrelaik nog ni of dât ne jonge of e mèsken is, zudus wéite mn uëk nog ni of dâ ge nongkel of tantsje gewèrre zait. Ast e mèsken is goën zet noeme nor mèi, mor ik vin dâ toch mor oërdeg van téige zuë-j-e klei kinneke mama te zègge.
Gepasséirde wéik éid â broer, onze Mil de déire van den ottau toegesloëge as de sléitels nog op t kontakt zoete. A-j-is mè dn ottaubis nor ouis moete rein vèr de résèirfsléitel te gon oële vèr ons ouit diën ottau te kènne loëte.
Dâ ge dor immant moest zien dâ mè kènne, doed éir isj de komplemènte, en as ge nimmant ni ziet tèn moeje niks zègge!
Ik gon slouite!
Ma
P.S. Ik zouë nog ewwâ sèngen opgestierd èmme mô den amvelop was al toegeplèkt!
Dennis Foster (10 jaar) en zijn zus Liliane (8 jaar) behaalden de eerste prijs met grootste onderscheiding op een internationale accordeonwedstrijd in Brussel.
Verlèje wéik kréige'k nen tèllefong vâ ne zjoernalist die vroeg of dâ'k isj mè-j-èm ni kost afspréike vèr een intervjoe auver Oilsjt... Ik vont dâ mor iet oërdeg, mor allâ, ik pèisdege azze'k op manne kivief bèn tèn kan d'r toch ni véil misluëpe... Zuë gezèit zuë gedoën en ik zèi toe vèr diën intervjoe.
't Sanderendogs kwamp dië kèirel on de déir. 't Zag er giëne konteroëren ouit, mor ik zag toch derèkt dâ't nen Oilsjtenèir was zènne... A begost d'r nen ouitleg te doen auver 't dait dâ ze mè-j-éir gazet réigelmoëteg iet gingke schraive auver de rivalletait tissen Oilsjt en Dèrremonde, en datten stillekesoën on't beginne was mè 't iën en 't ander te verzoëmele... 'k Pèisdegen i man èige: "Piër jonge, loitj â ni vange zènne!".... Dië kèirel vroeg wâ dâ mâ gedacht was auver die rivalletait. Ik zèi dâ'k dâ goe vin datter af en toe-j-isj ne stuët ouitgoiltj wèrt mor dâ ze wèl mè-j-éir twië puëte tegelaik van ons Pèirt moeste blaive! A bekéik mè-j-isj mè-j-e koppel uëge van 'k zal â gon èmme! Ik èm uëk gezèit dad' Oilsjt faitelaik mor em boereprochen is mè twië stroëte wordâ z' em basj kènnen auvertrèkke as't slecht wéir is, en dâ z'uëk ni te véil nimmer èmme vèr auver te klappe...
Den Iëndracht is uëk nimmer wâ dâ't gewéisd' zit en van den Okapi moej' uëk ni te véil nimmer verwachte... Voersj èmme'k nog gezèit dâ 't ginter e giël joër karnaval is en dâd' éire nieven bèrremiëster van dem balange gin Annie De Maght is! Dâ me wéir ier in Dèrremonde al véil langer tèllefong èmme as ze zéir, want wéir èmme 052 en zéir 053, dâ me wéir nog e schuëm Begainof èmme en dâ ge dad' In Oilsjt vèir moet gon zoeke... En dad' éir Ros Balatom op wiele giën sjik toebak wèirt is en dâ me wéir 't iëneg en 't écht Ros Bajjortpèirt èmme!
Dië mènsj éi zan zjat kafféi ouitgedrongke..., diën éi mè niks nimmer gevroëgt. A-j-éid' èm recht gezètj en is oëngegoën... ??? Was dië nâ koët of wâ?
Op 23/03/2009 verscheen een bericht omtrent een oproep. We herhalen even deze oproep om nogmaals de aandacht hierop te vestigen.
Een bewoner van onze stad doet opzoekingen naar de geschiedenis van KAVD (paarsblauw) en zoekt nog naar foto's en andere inlichtingen over volgende (oud-)spelers: Raoul De Herde en zijn broer, de gebroeders Cadron (Armand en Aloïs), de gebroeders De Maere, John en Désiré (?) Raemdonck, Alfons Saeys, de gebroeders De Geest, de Witte Gyssels, Morel, Wardje Boon, Boerewaerd, de Vander (Albert Vander Jeught), en De Bilde.
U kan via dit blog (email) laten weten of u materiaal bezit en eventueel bereid bent het uit te lenen.
Onze stadsgenoot belooft alle uitgeleende stukken (foto's, krantenknipsels, enz) binnen de kortste tijd terug te bezorgen.
Hartelijk dank aan iedereen.
Het gaat om een publicatie omtrent KAVD.
U kan ook rechtstreeks contact nemen met de persoon in kwestie:
De heer J. Vanden Eynde, bestuurslid van FKD laat ons weten: Sedert vorige zaterdag loopt in het Zwijvekemuseum de tentoonstelling " Filatelie in Dendermonde ". Er zijn enkele prachtstukken te bezichtingen zoals: oude Dendermondse brieven , uniek bord in porselein (stadhuis) - - wandeling door onze stad aan de hand van 100 oude postkaarten - "Dendermondse porseleinkaarten periode 1850", enzomeer... De tentoonstelling loopt nog tot 26 april e.k. Zeker en vast een kijkje waard!
De opgravingen, tijdens de werken aan de Grote Markt van enkele jaren geleden, hebben ontegensprekelijk bewezen dat het centrum van de stad al meer dan duizend jaar bewoond wordt en dat Dendermonde toen al grotendeels de structuur had van nu. Tijdens de archeologische verkenning werden geen sporen gevonden van menselijke activiteiten van vóór de tiende eeuw, maar dat is niet zo verwonderlijk. De eerste bewoners kozen vanzelfsprekend niet voor de laag gelegen gronden in het centrum, maar voor de hoger gelegen zandruggen langs de Dender. Bij de werken werden onder de markt een aantal graven ontdekt, waaronder ook kindergraven. Hierdoor wordt het belang van de stedelijke geschiedenis fors benadrukt. De ligging van de graven gaven duidelijk aan dat het hier een kerkhof uit het verleden betrof. Er werd tevens een fundering van een kapel ontdekt. Dit alles leidt tot de conclusie dat de huidige Grote Markt in feite een neerhof, of de voorburcht, was van de eigenlijke burcht op een eiland op de Dender. Toen de Heren van Dendermonde de stad in de twaalfde eeuw versterkten met indrukwekkende grachten, torens, muren en poorten, verloor de burcht haar militair belang, maar de Grote Markt kreeg steeds een belangrijke commerciële functie.
Hoogstwaarschijnlijk zijn er blogbezoekers die al eens een stortingsformulier van de stedelijke politie hebben ontvangen... Eén van de 'daders' die dergelijke 'ongemakken' veroorzaakt staat afgebeeld op onderstaande foto's...
Wie zich graag verdiept in de geschiedenis van onze stad kan steeds terecht in de stedelijke bib (voorlopig nog altijd gevestigd aan het Krijgshof II). Onder meer in de 'Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring' kan men daaromtrent heel wat vernemen.
Tripel abdijbier Dendermonde is een blond abdijbier van hoge gisting, gemaakt met de fijnste ingrediënten en gebrouwen volgens aloude en rijke tradities van monniken en brouwers.
Het prachtige etiket en glas tonen de abdijtorens van de abdij van Dendermonde, met daarin verwerkt het silhouet van een monnik. Op de achtergrond dansen tekst en muziek, fragmenten uit het werk van de Middeleeuwse abdis en kruidendame Hildegard von Bingen, wiens manuscript in de Dendermondse abdij door muziekliefhebbers werd ontdekt.
Het is een diep donkerblond bier met een volmondige, diepfruitige afdronk, gevangen in een fijn aroma en in een hemels boeket van edele Belgische hopsoorten en authentieke kruiden. Alcohol 8 vol.%. Serveertemperatuur : tussen de 8° en 10°.
Af en toe trèkke'k isj nor Oilsjt, kwèste van die dor ewwâ te gon koejonéire nowô... En ik kan éir verzéikere, d'r zain d'r ginter nen uëp die réidelaik rap op éir pèirt zitte zèlle! Verlèje wéik wazze'k nog isj tot ginter gegoën en 'k trok d'r op de mèrt e stammenéike binne vèr een zjat kafféi te gon dringke. 'k Was d'r nog nie goe binne of 't was al kèiremis... 'k Zat d'r op de bangk en on den tuëg stonte d'r e poër ajoine te babbele auver em bitsje vanalles... Op ne gegéive momèntj uëre'k d'r iëne van die manne beginne auver dië 'Zwèrte Maan' dë d'r op éir mèrt stoët, ge wètj wèl, den dië vâ Martes nowô! En pattatie en pattataa, en nog véil vaiven en zèsse... Faitelaik verstonte'k er ni véil van, want dad' Oilsjters daddis gewuën vèr 't vliegent schait van te kraige nowô. Ik kost nâ toch wèrral man taut ni-j-ave en 'k moest er isj tissekomme... Ik zèi téige die manne: "Ge zai géir ier auver den dië vâ Martes béizeg, mor wètje géir wèl dâ dië zan dzjoppeke van drukker in Dèrremonde komme liëren is!"...
Wèl mènsje lief! Azuë nen tallèirem. Ge moest dâ nikker g'uërd' èmme! Diën iëne moktegen èm effenaf koët! A vroeg ô mèi-j-of dâ 'k ni beschomt was vèr zèkken dinge te zegge auver dië mènsj... 't Was pessies of â-j-at èm gekost! Azuë-j-'n uëpe komplemènte! De kafféiboës kwamp nor mèi vèr te zegge dâ'k in zan stammenéi nimmer welkom was! Ik moest bouite! In 't bouitegoën èmme'k nog geroepe dâ den dië vâ Martes vazzeléive nog affisje gedrukt éit vèr de Ros Bajjortstoet!!!
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.