Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
28-12-2008
Braderij...
Een groepsfoto van een aantal organisatoren van de jaarlijkse Sinksenbraderij Bogaerdstraat-Dijkstraat-Werf.
We herkennen o.m.:
Armand (de coiffeur > den Bot), Adhemar Smet (kunstschilder), Jozef Ophalvens (Academie voor Schone Kunsten), Marcel Moruanx (beenhouwerij), Willy Van Damme (nieuwkuis De Geest), (half verdoken) de toenmalige uitbater van de 'Los Nidos' naast 'Zaal Koningshof', Gaby Crabbe, Gaby (Riddershoe), Gustaaf Corthals (schoenmaker), Hendrik De Ridder (Riddershoe), Theo Coppieters (Electro De Groote), Frans ..., Alfons Van Der Jeught (Koningsgist), John De Cock (fietsen), ...
Jan Van der Veken en Maria Van Damme, de ouders van Georges, Camiel en Jean en Celina Van der Veken.
Huwelijk van Georges Van der Veken en Emma Klerdan in 1946.
Georges Van der Veken en Emma Klerdan (dochter van Jef Klerdan - zie eerder op dit blog) op stap in de stad in 1946 met in de wagen de pas geboren zoon Roger.
Van links naar rechts de gebroeders Camiel - Jean (vroeger agent in Dendermonde) en Georges.
Zittend hun zuster Celina. Foto genomen in 1967.
. Rechtstaand van links naar rechts: Camiel - echtgenote Louise Bosmans - Jean X - Frans Martens (echtgenoot van Celina) - Emma Klerdan (echtgenote van Georges) - Georges. Zittend links Celina en rechts Esther Scholliers (echtgenote van Jean).
De Groot-officier in de Leopoldsorde was burgemeester van onze stad toen de 'Lord Mayor' van London, en geboren Dendermondenaar Polydoor De Keyser een bezoek bracht aan zijn geboortestad.
Bij velen ligt het wellicht nog fris in het geheugen dat zij als kind, telkenjare bij het begin van de kerstvakantie, regelmatig het klad van de nieuwjaarsbrief ter hand dienden te nemen om die dan op 1 januari foutloos en met de nodige intonatie voor te lezen. De eerste drie weken van december leek het schrijven van de nieuwjaarsbrieven in de meeste scholen de voornaamste bezigheid. Soms vroegen we ons wel af of hetgeen wij daarin allemaal neerpenden wel te realiseren zou zijn... Al die mooie beloften en voornemens... Die zorgen waren echter vlug voorbij wanneer wij op de bewuste 1 januari ons cadeau kregen toegestopt! En die beloften en die voornemens? Wel ja, die konden we nog wel een jaartje uitstellen zeker?
Morgen lezen we twee nieuwjaarsbrieven uit de collectie van Pier van Tatjes...
Misschien hebben sommigen zich al afgevraagd waarom wij in de wijk Donckstraat een 'Pater Ruttenplein' hebben... Wij geven u hierbij de nodige informatie. Georges Rutten werd in onze stad geboren op 10 augustus 1875. Hij beëindigde zijn humaniora op amper zestienjarige leeftijd. In 1890 trad hij toe tot de orde van de Dominicanen te La Sarte nabij Hoei. In 1898 werd hij tot priester gewijd. Intussen volgde pater Rutten Politieke en Sociale Wetenschappen te Leuven en voor zijn proefschrift ging hij werken als priester-arbeider in de mijnen van Wallonië. Na zijn doctoraat in 1900 ging hij naar Gent waar hij lesgaf in staatshuishoudkunde. Na zijn studies werd Rutten overgeplaatst naar Gent dat toen aan de top stond van de uitbouw van de arbeidersbeweging. Daar vond zijn sociale bekommernis een rijke voedingsbodem. Zijn aandacht ging toen vooral uit naar het stichten van arbeiderssyndicaten. De syndicale actie was voor Rutten een vorm van priesterapostolaat en een dienst aan de Kerk. In 1903 stichtte hij het 'Algemeen Secretariaat der Christelijke Beroepsverenigingen'. Hij was de eerste nationale propagandist van de christelijke vakvereniging. Nadat in 1909 een Waalse en een Vlaamse confederatie van beroepsverenigingen was gesticht, ontstond in 1912 uit de samensmelting van beide het Algemeen Christen Vakverbond. Tijdens de oorlog werd hij door kardinaal Mercier belast met een speciale opdracht. In 1915 ondernam hij een reis naar Amerika en Canada om daar de Zaak van België te bepleiten en er steun voor de Belgische bevolking los te krijgen. Pater Rutten kreeg de bijnaam 'de witte generaal'. In 1921 werd hij gecoöpteerd senator tot in 1946. In 1925 stichtte hij een klooster in het Zoute, waar hij verbleef tijdens weekends en parlementaire verlofdagen. Alhoewel hij er na een beroerte in 1938 nooit meer helemaal bovenop kwam, genoot hij een blijvend gezag. Pater Georges Rutten overleed te Brussel in 1952.
In 1985 werd Bastion VIII een van de elf bastions die Dendermonde vroeger telde - toegewezen aan het Gemeenschapsonderwijs van Dendermonde.
Het plan is om op het grootste deel van het 10 ha sterk vervuild terrein nieuwe schoolgebouwen op te trekken.
Met het overblijvend gedeelte van 4 ha wist men feitelijk niet goed wat aan te vangen, tot leerlingen en leerkrachten in 1990 besloten met de verzamelde fondsen uit de milieu-actie Red de Schelde dit deel in te richten als educatief natuurreservaat. Daarbij kregen ze de steun van het Ministerie van Leefmilieu en werden ze begeleid door WWF en AMINAL Afdeling Natuur.
Schooljaar 1958-59 - Schoolreis naar Huizingen van het 3de leerjaar van de RMMS
Mevr. R. SPITTAELS tussen enkele van haar leerlingen.
In haar klas zaten:
Marguerite CHRISTIAENS Marie-José DE COSTER Sonia DE KONING Maria DE MEYST Anita DE VRIES Rita DE WOLF Ilena EECKHOUDT Jacqueline GILLIS Monique GILLIS Monique LAMBRECHT Fernanda MOENS Marianne PUTTEMAN Monique RAVIJTS Sonia ROSEZ Greta STILTEN Victoire VAN DEN ABBEEL Greta VAN DEN ABBEELE Cordula VAN DER SNICKT Delphine VAN DE VOORDE Yvette VAN HOEYMISSEN Rosi VAN MALDER Nicole VERHOFSTADT Monique WARNIER
Inlichtingen over deze match van het Koninklijk Atheneum op K.A.V.D. en namen van de spelers ontbreken. Het moet omstreeks 1950 zijn...
Toch moet de inzet ervan belangrijk én het resultaat succesvol geweest zijn: op foto 04 toont turnleraar G. Claessens een schaal/beker en zijn de spelers een medaille opgespeld.
In een reactie liet Jozef Hermans ons het volgende weten: Foto genomen rond 1946-1947 ? Geknield: 3e van links: Guillaume Van Boven, rechts Roger Van Hoorebeeck, 2e van rechts: Van Cauwenberghe (oud-speler KAVD?). Staand: rechts André Van Gaever, 2e van rechts Jean Van Damme.
(1893-1972). Kunstschilder van de "Dendermondse School" die uitmuntte in landschapsschilderijen. Zijn marines zijn het meest gekend.
Isidoor Boerewaard woonde met zijn familie in de academie, waar zijn vader huisbewaarder was. Van jongsaf kwam hij dus in contact met grote kunstenaars van de Dendermondse Schilderschool. In 1912 trok hij naar Antwerpen om diamantslijper te worden, maar korte tijd nadien keerde hij terug naar zijn stad. Inmiddels volgde hij ook lessen aan de academie. Tijdens WO I werkte hij als speelgoedschilder.
In 1918 huwde hij en werd huisschilder om den brode. Hij opende een verfwinkel in de Bogaerdstraat.
Toen hij jaren later in contact kwam met de zee voelde hij zich meteen aangetrokken. Hij verhuisde naar Knokke en werd er marineschilder. Boerewaard overleed er in 1972.
Noodgeld, een betere benaming zou kunnen zijn Geld in Nood : tijdens de twee wereldoorlogen die ons land kende was er vanaf het begin een totale ontwrichting van de (klein)handel. De nationale bank was niet bij machte om genoeg geld te laten circuleren om de economie van het land en welzijn van de bevolking te garanderen. De wettelijkheid van andere instanties, dan de nationale bank, om eigen geld in omloop te brengen, is in een schemerzone gehuld. Eerst in
enkele steden en weldra ook in de kleinste gemeenten, werden allerhande waardepapieren uitgegeven. Het onduidelijk statuut van gemeentelijke uitgifte blijkt ook uit de vele verschillende benamingen die deze waardepapieren kregen.
Behalve dit noodgeld werden er door o.a het Nationaal Hulp- en Voedingskomiteit en het Nationaal Steun- en Voedingskomiteit allerhande bons met waardebepaling uitgegeven.
Koninklijk Atheneum - schooljaar 1950-'51: vooraan vlnr: Waterschoot, De Bondt, De Bruyn, Polleyn en Segers. Reactie van Jozef Hermans: Verder op deze foto (in de achtergrond) uiterst rechts: Frans Daelemans
Schoolreis RMJS > jaartal onbekend. In het midden (staand) Walter Daens
Leraar Nederlands A. Van Doorne.
A Bogaerts
Reactie van Jozef Hermans: Foto 1:K.A.D. 1950-51: 5e van rechts (in de achtergrond): Jean Van Damme, huwde later met Alice Polleyn 4e van rechts op de foto. Foto 2: schoolreis rond 1946-1947: op de voorgrond 2e van rechts Jean Simon, 3e van rechts waarschijnlijk Willy De Lathouwer. Staand: 2e van rechts Pets, midden Walter DAENS. Foto 3: leraar VAN DOORNE * * *
Auvertlèst was't op ne zondag aupendéirdag op 't vliegplèin vâ Melsbroek. Manne kammeroët is dor bè't léiger en â-j-at gevroëgt vèr isj af te komme. Ge kènt dâ tèn ni loëte nowô! Alléi verouit ons madam en ik nor Melsbroek. Normoël op een dik alvier zajje dor, mor bè mèi éit dâ vanèigest wèrral ¨bekan twië-j-iere gediert nowô! Ne géipéijès kan d'r vèr madam ni-j-af en dorméi zeg ze zèi langst woër dâ'k moet rèin... Op ne gegéive momèntj zagge'k ne pail stoën "Leuve 17 km"... Tèn wètje't wel zéiker! We zain d'r tèn ouitaindelaik toch gerokt. Manne kammeroët éid' ons d'r een rontlaidingk gegéive en 't was ammel nèig interessant! 't Lèste dâ me gedoën èmme was vambinne in de kokpit vâ ne vlieger gon kaike... 'k Ouë dâ béiter wèrral ni gedoën! We kwampe in dië vlieger en manne kammeroët zegt téige mèi: "Goë mor isj kaike in de kokpit mè-j-â vraa"... Alléi wéir dor binne... Ik zeg azuë téige de die vâ mèi: "Zi, dad' ier daddis 't knopke vèr de schietstoel, en iere daddis e knopke vèr de wiele binne te trèkke, en ier daddis vèr de motuir te starte"... 't Was d'r al derèkt koekembak! Azuë zèi de die vâ mèi: "As ge mè naa nog iëne kiër dèif waismoëke dâ g' er gië verstant van ètj oe dâ ge 't wasmasjiem moet oënstéike zèlde nikker wâ beléive!"...
Een liedjestekst, geschreven door Mon Mestdagh op de wijze van 'Nu syt wellekome'. Het lied werd door Mon, samen met enkele anderen, gezongen ter gelegenheid van een Driekoningenwedstrijd in de jaren tachtig. De Driekoningenwedstrijd was toendertijd een organisatie van de VVV.
De Kèstag vâ Péike Rammekesant...
Op zanne kèrrewoëge vont Péike is e kintsj 't lag dor schuën te sloëpe in wéir en wintsj. A voerdege 't nor zâ zister en ze paktege 't bè-j-éir, ze waste en ze plaste en zèrgde d'r goe véir... 't was Kèstagtait!
Uëg bauve 't Vèstsje verschéin een wond're stèir ge kost ze goe zien blingke van ènde vèir. Schitterende stroële wéize Péikes' ofken oën 't volk van Dèrremonde ister nortoe gegoën... 't was Kèstagtait!
Nonnekes en pasters die waan d'r 't iëste zain ze zongke vrië schuën liekes in 't Frans en in 't Latain. Al ons èireme sloebers en de klèine bèrgerèi stonte raut te schoive mè riësems kinnjere bèi... 't was Kèstagtait!
De goeje Zjèf De Kale brocht gaa-j-'n pausse vis, Kaleke Step kwamp danse, gelèk mè kèiremis. Den déike van de pajnners brocht kaule mè ne zak, en kopvliës, bruët en buëne, en uëk e kreukske Kwak... 't was Kèstagtait!
Onzem bèrremiëster, mè pittelèir em bouis, brocht zelf zan invittoësse, vèr rèssèpses op 't statouis. 't Was goet in Dèrremonde en 't was zoëleg, schuën en stil, iederiën was gelikkeg, want d'r was goeje wil... 't was Kèstagtait!
Auver e poër joëre vroege man gebiere vèr isj kèstmanneke te spéile. Ze wiste dâ g' ô mèi niks kost misvroëge nowô en 'k liet mè wèrral verlië... Die mènsje woëre in een sosjetait wordâ z'alle joëre e kèstfistsje ieve vèr de gaste. Alléi verouit, biebie azuë e kostum oën van 't kèstmanneke, nem boërt, em parrik, em brilleke op manne néis en e poër ruë botte die mè-j-'n koej te gruët woëre, en ik méi in den ottau vâ manne gebier. Gelèk as dâ me d'r on die zoël toekwampe stonte d'r e poër mènsje te wachte op 't kèstmanneke en binne uërdegeke d'r nen uëp kinnjere die d'r on 't lawait moëke woëre dad' uëren en zien vergingke... Ik was vanèigest em bitsje zéinewachteg. 'k Bènne 'k ik ni gewuën vâ kèstmanneke te zain nowô. Gelèk as dâ'k ouit diën ottau wil stappe blaive'k mè-j-iën van die botte d'r ieveranst ange en sloëge'k d'r mè gil man sirk téige de gront. Die parrik véir man uëge en diëm boërt onder man kinne. 't Zouë toch wèrral ni moete likken èmme nowô! Ik èm nâ toch nuët gin sjans! Alléi d'r kwampe d'r derèkt e poër mènsjen èlpe. 't Was pessies of 'k was d'n echte Kèstman. Azuë-j-in de wèir dâ die mènsje woëre! Nâ kwampe'k in die zoël en dâ brilleke bedomptege d'r derèkt bè zuëvèir dâ'k gin stéik nimmer véir man uëge zag! Ik pèisdege 'k zâ mor déir stappe want die kinnjere zitten ier ammel te kaike nô 't Kèstmanneke nowô! Nog gin twië stappe verder wirte'k gewoër dâ d'r iet ni zjust 'n was! 'k Was't nog mor on 't pèize en 't was al van dâ. Mè mâ lomp laif téige dië kèstbuëm dâ ze d'r talve die zoël gezèt oüën!!! Al mè ne kiër e gerammel vâ 'k wéit ni-j-oe! Ik uërdege dad' ammel mor ik zag niks nowô mè diëm stommen bril die bedompt was! Diê kèstbuëm grat omvèir! Alléi vèr de rest is alles réidelaik goe verluëpe. De kinnjere èmmen éir pakskes g'at en dâ was 't vernomste! Oe dâ't komt wéite'k ni, mor 't joër nodien èmme ze mè nimmer gevroëgt...
O.l.v. leraar Frans A. BOGAERTS wonen de leerlingen van het K.A. - met een abonnement voor zeven speciale voorstellingen op zaterdagen - in het Palais des Beaux-Arts de mâtinés classiques bij.
Vóór het vertrek poseren mét hoed - v.l.n.r.:
1ste rij: Hendrik VERTONGEN Willy VAN LAERE Luc DHAEN Guy WEYN Louis VAN DEN BOSSCHE
2de rij: Willy DE LATHOUWER - G. FORMESIJN Lambert DEVRIESE
Begin jaren 1950 - Toneelvoorstellingen Brussel
Groepsfoto vóór het Koninklijk Museum van Oude Kunst te Brussel
Te herkennen: Greta BOSMANS Marie-Thérèse BRACKE - Suzanne COOL Angèle DE CLERCK Angèle DEPRAETERE - Carla DE WAERHEID Erik GABRIEL Emilienne HENDRICKX - Nicole MAES Iris MOENS Louisette SMEKENS Jeanine VAN MEERVENNE Alfred VAN CAETER - Willy VAN LAERE.
15 december 1962 - Groepsfoto cursisten van de Kaderschool van het ABVV
Opening in het Volkshuis van de Kaderschool van het ABVV, waar de aangesloten leden de nodige vorming krijgen om de vakbondswerking in de verschillende sociaal-economische structuren mogelijk te maken.
Zittend eerste rij (van links naar rechts): Jef Van de Voorde, Marcel Van Driessche, Jef Paul, voorzitter van de Centrale voor Arbeidersopvoeding Leo Magits en Georges Derieuw.
Op de foto zijn nog te herkennen: Roger Caudron, Jef Coppieters, Jef De Batselier, Clément De Man, Régina De Mol, Leopold De Vos, Robert De Vos, Pierre Dierick, Gaston Eeckhaudt, Rik Eeckhaudt, Willy François, Marie-Jeanne Guns, Frans Janssens, Amedée Moruanx, Theo Philips, Gustaaf Robbrecht, Bruno Sacré, Guillaume Spanoghe, Charlotte Stallaert, Julien Van Elzen, Paula Van Hoeck, Annie Van Puyenbroeck, Ivan Verleyen, Louis Verleyen, Edgar Verholen.
Hierbij de uitnodiging voor de "Paardenzitting" die werd gehouden t.g.v. de Ros Beiaardommegang van 1990. Deze Paardenzitting werd georganiseerd in Aalst en ging gepaard met de nodige ludiciteit.
Een antwoord van Dendermondse kant op de uitnodiging.
Onderstaande foto dateert uit 1918 of 1919 en toont leerlingen van de stadsschool. De tekst op het bord: "As a gift of their gratitude from the Belgium children of Dendermonde to the little American of Hizksford - 1914-1918".
Zittend tweede van links Clement Van Der Vekens geb. 1907 en kleinzoon van Augustinus Van Der Vekens (1855-1910), directeur van een der stadsscholen in Dendermonde. (Met dank aan Klaus Metelmann)
Opening van gelegenheidsdrukkerij 'De Vlasbloem' aan de Dijkstraat.
Op de foto vlnr: X, Albert Van Den Abbeele (*) (De Spie), burgemeester A. Cool, Fernand De Baere, zijn echtgenote Maty Van Causbroeck, Hendrik De Ridder, X, Richard Van Praet. Rechts Mita en X De Baere. (Met dank aan Jef Waverijns)
2e kindertuin. We herkennen o.m. (staande 4e van links) Rudy De Smedt. Op de middenrij (uiterst links) Sigrid Vertruyen.
B. Vinck-Van Hemelrijck en het 3de jaar van de kindertuin van de RMMS
Op de foto herkennen we o.m. Wilfried Janssens, Hans Dauwe, Anne Abbeloos, ... In de klas zitten:
Anne ABBELOOS Pierre BEECKMAN Patrick BOONE Jerry BURM Rita BURSSENS Tony BUSSELEN Hans DAUWE Robert DE COSTER Irène DEN DEKKER Fernand DE DONDER Micheline DE VOS Peter EIBER Zénon FOL Hugo GEUSSENS Edwin GLAZEMAEKERS Marie-Jeanne GOOSSENS Jeannine HEBBELINCKX Jan HERMANS Viviane JANSSENS Wilfried JANSSENS Gustaaf KIEKENS Helmuth MICHELI Willy MICHIELS Leo PENNINGER Frank RUMES Michel SIAU Anita SIMON Rony STAELENS Ivan TILLEY Nadine VAN DEN BERGHE Fabienne VAN DEN DAEL Guy VAN DE VELDE Marc VAN DE VOORDE Eddy VAN GEEL
Anita VAN HANDENHOVEN Rudy VAN LAERE Robert VAN RANST André VERHOFSTADT Frieda VERHOFSTADT Georges VERMEIREN Guido VERMEIREN Greetje WINDEY Walt WINDEY
Het 1e leerjaar
Het 5e leerjaar A
Het 5e leerjaar C
Nogmaals het 5e leerjaar C
Het 6e leerjaar B
Het personeel van de RMMS
Zittend (v.l.n.r.): J. Waterschoot N. DE CLERCQ (én mascotte!) R. SPITTAELS M.-J. DE BISSCHOP
Knielend: A. MELAEN P. HOORELBEKE-MOERNAUT A.-M. CROONENBERGHS L. ABBELOOS-DE CORTE M. VAN CAUSBROECK
Staand: M. VAN ONSEM-DAEMS R. DE CEUNINCK M. LAMBRECHT-DE MEERSMAN M. CASSIMAN H. HOFMAN A. Boone-ALGOET H. MICHELI-MICHIELS B. VINCK-VAN HEMELRIJCK
Het Zangkoor Volharding na een optreden in het Volkshuis te Appels. Het koor werd er uitgenodigd ter gelegenheid van het kerstfeest van de Coöperatieve Samenwerksters.
Ne mènsj uërt dikkes isj zegge t ist lèste van de mointj, mor na gomme nort lèste van t joër, daddis wad anders!!! t Is zuë goed as gepasséirt en t was pessies mô zjust begost! Mor alléi k èm dor faitelaik gië probléim mèi zènne, we kènne wèrral on e nief joër beginne nowô! k Ben isj kerjéis oe dât mè die doëge zâ zain mè-j-ammel die-j-ailege manne Sinte-Mèrte is nog t lant ni-j-ouit en ge komd al drèi vier Sinterkloëze en Zwèrte Piete téige, en as ge sjansj ètj ister nog ne Kèstman of twië bèi-j-uëk!
Mor allâ as ge tèn van ammel die manne iet kraigt ist nog niks vinnek. k Zat dr auverlèst nor den tèllevies te kaike en Sinterkloës kwamp zjust toe in Ollant mè zannem buët. E poër menniete nodien daugdegeke op dâ kaske en â kwamp al toe in Antwèirpen uëk Daddis ne rappe kèirel vèr zannen aardom zènne, ge mauget woërlaik geluëve! Mor ik pèis dad èm dâ gië goe gedoën èit want â trok al e giël ander gezicht as in Ollant en â-j-at al een ander kostum oën uëk t Zain giën ailege nemiër gelèk as vroeger nowô!
Achteriën begint die-j-ander mizéiren uëk wèrral pakskes kuëpe vèr onder de kèsbuëm! Das uëk ginnen obbie vâ mèi zènne k Wéit nuët ni wâ kuëpe Zéivenentaggeteg kiëre die wingkels in en ouit en tèn stoënek nog zonder iet bouite. Mor ik pèis dak van de joër een oplossingk gevonnen èm. Ik goën van tien néige vèr ammel dâ vraavolk i man famille nikker pranilles kuëpe bè dië mènsj van die sjokkelatterie dor in Bostruë. Nor t schaintj éit dië vrië goej masjandies, en ik éit dad uëk isj gèire ast goej zain! Mor nâ wéite ze faitelaik al wâ dâ ze gon kraige nowô! Mor ik ben toch nimmer vâ gedacht van te verandere zènne En azzek éir nimmer moest zien, ammel ne Zoëlege Kèstag en ne Gelikkege Nievejoër Ge kènnet mor al èmme nowô en wâ dâ ge gat ètj kènne zâ nimmer afpakke!!!
Mor d'r is nog iet! Wâ pèisde van ons polletikkers??? Die zain d'r uëk wèrral ne gangk mè-j-on't goën... Z'èmme d'r dor e poër vanonder 't stof moeten oële vèr dem boel em bitsje op te lappe... De Jean-Luc en de Wilfried... Awèl korrozje! Ouë't nâ ni gewéist dâ ge den iëne vantait nikker op de voetbal zag zitte en dâ d'n andere auverlèst in de gazet gestoën éit assen vèr zanne zuvèlste kiër getraat is, 'k ouë gepèist dâ z'alletwië in 't aatmannekesouis zoëte!
Tja, weer een jaartje voorbij... Laten we het maar jaartjes noemen, want zo lang duren ze nu ook weer niet. Euh, dat vind ik althans... Aan het begin van een nieuw jaar heb je vaak de indruk dat er weer een jaar voor de boeg staat, en in minder dan geen tijd ben je alweer eindejaarsinkopen aan het voorbereiden en doen.
Tjonge, wat gaat het vlug! Je kan om de eindejaars- en nieuwjaarsperiode niet omheen. De Sinten, hetzij Maarten of Klaas, hebben nog maar pas de schouw volgestouwd of de straten, pleinen, winkels, ramen, deuren en noem maar op, worden omgetoverd in de meest sfeervolle bedoeningen. De soaps, feuilletons en films op tv, ja zelfs je favoriete programmas verraden de periode van het jaar... En hoewel het buiten veelal barkoud is, word je opgewarmd door al die sfeer. In huis doen de kerststal en -boom je herinneren dat één van de dagen Jezus wordt geboren! De geur van kerstrozen, tegenwoordig ook al in verschillende kleuren verkrijgbaar, helpen je onthouden in welke maand je leeft. De kerst- en nieuwjaarsboodschap van Zijne Majesteit zet ons aan het denken...
Wanneer de koning zijn speech de vele huiskamers instuurt voelt men zich betrokken bij de situatie. Je kan als het ware met Zijne Hoogheid meepraten over al wat gebeurde de afgelopen maanden en je voelt mee met zijn vreugde en weemoed voor al wat voorbij is en komen gaat...
Ach ja, en dan weer die nieuwjaarswensen... Al je vrienden en zelfs je vijanden wensen je een gelukkig tweeduizend en zoveel... De ene meent het al wat meer dan de andere, maar ja, zo zijn we zelf ook wel, of misschien niet?
Een goeie gezondheid wordt je ook toegewenst, want vooral dat moet op de eerste plaats komen... Die goede gezondheid... Weten zij of ik niets mankeer... Ze moesten mijn lijf eens voelen als ik in het voorjaar een uurtje of twee in de tuin heb gewerkt en later op het jaar, zo tegen de zomer aan, diezelfde tuin volledig heb opgeknapt... Hmmm, een goede gezondheid...
Ze moesten me eens voelen als ik drie volle dagen ben overgeleverd geweest aan behang- en schilderwerken die mij werden opgedragen door de medebewoonster van mijn huis... Hmmm, een goede gezondheid...
Maar we komen er wel door. We hebben al die andere jaren al doorsparteld, dus zal het nu ook wel lukken zeker?Zelfs met alle voor- en tegenspoed halen we het einde van het nieuwe en komende jaar. En euh... Allemaal het beste voor het nieuwe jaar hé! En ja, een goede gezondheid hé!
1977 Verkeerscontrole door rijkswachters van de lokale brigade aan de oude Scheldebrug. We zien (links) wachtmeester O. Van Swalm en (rechts) wachtmeester F. Vlassenroot.
De volleybalploeg van de Rijkswacht, anno 1977, op de binnenkoer van de Rijkswachtbrigade.
Staand van L naar R : Marc Vanlangenhove - Kapitein Florkin Adjudant-Chef Vansteerteghem (Brigadecommandant) - Jacobs Etienne - Rik Coppieters - Hervé Lambrecht Octaaf Van Swalm Etienne Carré Zittend van L naar R : Maurits De Groeve De Roos Achiel Frans Vlassenroot Paul Bosteels Commandant Roger Smagghe (Districtscommandant) Roland Gryp.
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.